פרוטוקולים/עבודה/7188
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
8.10.2003
פרוטוקולים/עבודה/7188
ירושלים, א' בחשון, תשס"ד
27 באוקטובר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 55
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י"ב בתשרי התשס"ד, 8.10.2003, שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 08/10/2003
פרוטוקול
סדר היום
תקנות אגרות בריאות (תיקון), התשס"ד-2003
מוזמנים
¶
טליה אדרי - לשכה משפטית, משרד הבריאות
סיגל אוחנה - מנהלת הענף לרישוי מוסדות רפואה, משרד הבריאות
ד"ר שלמה זוסמן - מנהל האגף לבריאות השן, משרד הבריאות
ד"ר יורם לוטן -ראש האגף לרישוי מוסדות ומכשירים רפואיים,
משרד הבריאות
ד"ר ליאור קצפ - הסתדרות רופאי השיניים
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא תקנות אגרות בריאות (תיקון), התשס"ד-2003. אני מתנצל על האיחור.
מונחות לפנינו התקנות ששר הבריאות רוצה לתקנן. מי מייצג את משרד הבריאות?
טליה אדרי
¶
טליה אדרי, הלשכה המשפטית. מרפאות שיניים ששייכות לתאגידים, חייבות לפי החוק היום ברשיון, והרשיון הזה כרוך בין השאר בתשלום אגרה כל שלוש שנים לחידוש הרשיון.
האגרות האלה נקבעו לפני מספר שנים לתקופת זמן מוגבלת, והיתה לנו תקלה שהן לא חודשו במועד. התוקף שלהן פג ועקב חוסר ידע במחלקות המקצועיות וחוסר שימת-לב, המשכנו לגבות את האגרות למשך עוד תקופה, בלא שהאגרות היו בתוקף.
אנחנו מבקשים היום שני דברים. ראשית, לתת תוקף רטרואקטיבי לאגרות שגבינו כאשר האגרה לא היתה בתוקף, ושנית – לחדש את האגרה בסכומים מעודכנים שמשקפים נכון יותר את העלויות הממשיות.
מדובר באגרה ייעודית שהולכת כולה למימון כוח האדם שעוסק בפיקוח, בבדיקה של אותן מרפאות שיניים.
התקופה שבה גבינו אגרות ללא הסמכה, ללא תקנות בתוקף, היא מתחילת דצמבר 1998 ועד ספטמבר 2001. הסכומים שנגבו תלויים בגודל המרפאה.
טליה אדרי
¶
האגרה היא תלת-שנתית – 1,749 שקל זהו הבסיס, ויש תוספת של סכום לכל עמדת טיפול נוספת, זאת אומרת שגובה האגרה תלוי בגודל המרפאה. אם יש מרפאה שבה עמדה אחת, שולם סכום של 1,749 שקל , כאשר אנחנו מבקשים היום להגדיל את הסכום הזה. התוספת היתה סכום של 174 שקלים לכל עמדה נוספת, כך שלכל היותר בדרך כלל זה מגיע לסדר גודל של 2,000 שקל למרפאה בינונית, 3,000 שקל למרפאה גדולה.
הסכום מתעדכן בערך כל מספר חודשים. הסכומים השתנו – יש פה שלושה פריטים בהוראת המעבר בסעיף 3 שמפרטים את המועדים שבהם נעשה שינוי.
טליה אדרי
¶
פקודת רופאי השיניים קבעה בתיקון שנקרא חוק שטרית בזמנו, שמרפאת שיניים שהיא בבעלות של תאגיד – של חברה, או עמותה, או שותפות, שהיא לא של רופא שיניים שפותח מרפאה של עצמו – תהיה חייבת בפיקוח נוסף של משרד הבריאות והיא תהיה חייבת ברישוי.
לצורך כל המנגנון של הרישוי, של הפיקוח והבדיקה של המרפאה אם היא עומדת בסטנדרטים שנקבעו בתקנות – ביקורות תקופתיות, חידוש רישיון, וכו' – נקבע שהמנגנון הזה ימומן על-ידי אגרה ייעודית. זהו מנגנון שהיום הוא די נדיר - הוא לא מקובל על האוצר בימים אלה, אבל הוא עדיין קיים, זאת אומרת שהכסף הזה נכנס ישירות לתקציב שמממן את ההעסקה של ארבע משרות של רופאי שיניים ושלוש וחצי משרות של פקידות בכל רחבי הארץ.
מדובר בהעסקה של כ- 16 אנשים שעושים את העבודה של לקבל את הבקשות, לבדוק אותן, ללכת למרפאה ולוודא שהמרפאה עומדת בתנאים, להמליץ למשרד הבריאות האם לתת רישיון, ובהנהלת משרד הבריאות קיים המנגנון של מתן הרשיונות.
טליה אדרי
¶
כאשר מרפאה פרטית היא בבעלות של רופא שיניים, בעצם הוא פותח מרפאה שהיא שלו והכל ממומן על-ידו, אנחנו יודעים שיש כתובת מקצועית שקיבלה רשיון לעסוק ברפואת שיניים. למעשה, יש כתובת ברורה, מקצועית, שאפשר להפעיל עליה סנקציות משמעתיות, שאפשר לבוא בטענות לגבי הרמה המקצועית, וכו'.
כאשר מדובר בתאגיד שמפעיל מרפאת שיניים - כשכל העובדים במרפאה הם שכירים - היתה מחשבה שצריך להיות מנגנון טוב יותר שיקבע את הסטנדרטים המקצועיים כדי שאנשים שלא עוסקים בתחום רפואת השיניים לא יהיו אלה שקובעים את איכות הציוד, את סוג הציוד, את גודל המרפאה, שלא יהיה מצב שבו התחום הזה יהיה נתון לשליטה של מי שלא עוסק בכך.
היו"ר שאול יהלום
¶
נניח חבר שלי ואני פותחים מרפאה, אנחנו לא צריכים את האגרה, אבל אם שנינו יוצרים חברה, אזי אנחנו כן צריכים. גם רופא שיניים בודד יכול ליצור חברה.
טליה אדרי
¶
היום נכון - גם רופא שיניים בודד יכול ליצור חברה. כיום, לפי החוק, כל זמן שלא מדובר בתאגיד, לא צריך רשיון. אפשר להציע שינויים לחקיקה, אבל זה המצב החוקי נכון להיום - תאגיד חייב ברשיון; מרפאה של רופא שיניים לא חייבת ברשיון.
הפרשנות שלנו לחוק הזה היא שאדם שרוצה לפתוח מרפאת שיניים ולהעסיק רופאי שיניים ולא עושה זאת באמצעות תאגיד - זה בכלל אסור. אסור לאדם לפתוח מרפאת שיניים אם הוא לא רופא שיניים ולא באמצעות תאגיד. זוהי הפרשנות שלנו.
טליה אדרי
¶
בפעם שעברה שבה אישרנו את האגרות האלה בוועדה זו, הן אושרו לתקופה מוגבלת כי היו מחשבות לגבי שינוי החקיקה ושינוי הסכמים - גם אצלנו וגם בוועדת האגרות הבינמשרדית. זה אושר לתקופה של 19 חודשים. בתום אותם 19 חודשים היתה תקלה - לא שמנו לב שעבר הזמן, ובעצם פג תוקפן של האגרות והן נעלמו מספר החוקים.
למרות זאת, המשיכה להתבצע גבייה - מחוסר ידיעה - עד ספטמבר 2001.
היו"ר שאול יהלום
¶
את משפטנית. מבחינת סדרי מינהל ושלטון תקינים, האם לא ברור לך שצריכים להחזיר את הכסף ושאנחנו צריכים לאשר את האגרות מהיום ואילך?
טליה אדרי
¶
אני חושבת שיש מספיק נימוקים מדוע לאפשר לאגרות האלה להמשיך הלאה ולאשר אותן רטרואקטיבית.
מדובר באגרות שבאמת שימשו למטרה ספציפית, שבוצעה בפועל. אלה הוצאות שמשרד הבריאות הוציא בפועל, זה שירות שהמרפאות האלה קיבלו. המרפאות נבדקו, הוצאו כספים על הנושא הזה.
ד"ר שמואל זוסמן
¶
אנחנו משתדלים, ואנחנו די מצליחים, לעשות ביקורת לפחות פעם בשנה - לא יזומה. פרט לכך, אנחנו עושים ביקורת יזומה לקראת חידוש רשיון, במקרה שיש תלונה או שיש איזשהו נושא לבירור - למשל, חקירה אפידמיולוגית. לפעמים, מספיק שהשילוט הוא לא תקין.
ד"ר שמואל זוסמן
¶
רופא שיניים. מדובר בארבע משרות של רופאים, שמחולקות בכל הארץ. יוצא שבכל נפה יש כרבע משרה.
ד"ר יורם לוטן
¶
מדובר בחצאי וברבעי משרות. עובדים יום בשבוע, יומיים בשבוע לפי מחוזות ולפי נפות. לפי גודל הנפה והמחוז, כך מחולקת המשרה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני רוצה להבין. רופא מבקר ביום נניח בשלוש מרפאות. אם יש 600 ביקורות, מדובר על 200 יום - לחלק לארבעה רופאים, אזי הוא עשה בשנה 50 יום עבודה? זה נשמע לי משונה.
ד"ר שמואל זוסמן
¶
לא. הביקורת זה רק חלק מעבודתו. אם מדובר למשל על טיפול וחידוש רשיון או בפתיחת מרפאה - זה כמה ביקורות, לא מדובר בביקורת אחת. אנחנו נכנסים לפרטים מקצועיים מאד מעמיקים - תרשים המבנה, גודל חדרי הטיפול, הציוד שישנו, סכומי הביטוח שיש למרפאה. התהליך הוא די ארוך וגוזל די הרבה זמן.
היו"ר שאול יהלום
¶
בואי נחשוב שאנחנו עכשיו נמצאים בספטמבר 2000. אתם רואים דבר כזה, שגביתם בטעות. המינימום שמתבקש הוא לבוא לכנסת ולבקש - לא היום, לאחר שלוש שנים, אלא בספטמבר 2000, סמוך למועד הטעות באים לכנסת ומבקשים את הבקשה.
איך אתם מצפים ממני שאני אאשר אחרי שלוש שנים שאתם לא באים לכנסת? איך אני אגדיר זאת - אני לא רוצה לומר מחדל, אבל טעות על טעות.
ד"ר יורם לוטן
¶
באנו לוועדת האגרות. ועדת האגרות היתה מושבתת שלושת רבעי שנה. התחלנו את הדיון שם, אחרי ששכנענו את האוצר. הרי היתה כוונה גם לשנות את מבנה האגרה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אתם רוצים שאני עוד אכפר על מחדלים של הממשלה? אם אתם עם ידיים שמאליות, והממשלה לא מכנסת את ועדת האגרות, אז אני אאפשר רטרואקטיבית חמש שנים?
נניח הייתם באים ואומרים
¶
יש טעות בחודשיים האחרונים, בשנתיים האחרונות, אבל לבוא ולהגיד היום שאנחנו נאשר רטרואקטיבית לפני חמש שנים?
מה אתם דורשים מכאן ואילך?
טלי אדרי
¶
לעתיד אנחנו מבקשים תקנות בסכומים חדשים, שהן קצת יותר משקפות את המציאות בפועל לפי החישובים שנעשו אצלנו באגף התמחור - אגרה תלת-שנתית בסך 3,000 שקלים חדשים, ו-460 שקלים חדשים תוספת לכל עמדת טיפול נוספת.
זה משקף את הבדיקה שנעשתה, שמראה שבבדיקה אחת בדרך כלל לא מסתיים תהליך הרישוי, וגם בחידוש רישוי יש בדרך כלל מה לתקן - צריך לבוא ולערוך בדיקה חוזרת.
היו"ר שאול יהלום
¶
הרי עשיתי לכם פה חישוב, שרופא עשה 50 ימי בדיקה. נניח יש ארבעה רופאים, הם עשו סך הכל 150 ימים.
היו"ר שאול יהלום
¶
לא, אין לי טענה, אבל גם לא הפוך. אם יש עבודה נוספת, אני לא צריך לממן אותה על-ידי האגרה.
טליה אדרי
¶
זו עבודה נוספת שקשורה לתהליך הרישוי - זה לבדוק את התוכניות, לבדוק את הרשיונות. מדובר בעבודה משרדית, לא מדובר רק בביקורת.
טליה אדרי
¶
לא. מדובר בארבע משרות של רופאים ובשלוש וחצי משרות של פקידות רכזות. זו עבודה מנהלית מורכבת. התהליך הוא לא שאדם מגיש בקשה וישר מקבל רשיון. אנחנו צריכים לבדוק את המקום, לבדוק את המסמכים, לוודא שהכל תקין, לבוא מדי פעם ולבדוק שוב, לבדוק תלונות על המרפאה אם צריך; צריך לבדוק אם הכל מתבצע. אם יש תקלה - לבוא ולוודא שוב, ואם יש משהו לתקן - לוודא שאכן תיקנו. העניין הזה לוקח עבודה וזמן וכן עולה כסף.
מאחר שמדובר באגרה ייעודית, ומשרד האוצר לא מוכן לממן לנו את זה...
ד"ר ליאור קצפ
¶
שמי ד"ר ליאור קצפ, אני נציג הסתדרות רופאי השיניים. אני נמצא כאן יותר כמשקיף, מה יש לי להגיד? אני לא מעורב בעבודה של משרד הבריאות, אני ממש לא מבין בזה.
אני כאן יותר כנציג של רופאי שיניים פרטיים, ושם היה לי מה להגיד למה רופאי שיניים פרטיים לא משלמים - רציתי רק להעיר על כך - כי בעצם מתן רשיון לעסוק ברפואת שיניים, זה מעיד על רישוי ורשיון לפתוח מרפאת שיניים.
לגבי ההוצאות של משרד הבריאות אני לא בקי, אני לא יכול להעיר.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מציע כך - רטרואקטיבית, אנחנו לא הולכים לאשר, אבל מכאן ואילך אני מבקש להטיל על כלכלן ב- מ.מ.מ. לבדוק עבורנו את הסכומים - שייערוך תחשיב מדויק.
היו"ר שאול יהלום
¶
לא קדימה. ברגע שזה יהיה מוכן, אנחנו מיד נכנס את הוועדה, אנחנו לא נחכה חמש שנים.
אני מבקש שלישיבה הבאה יוזמן גם נציג התאגידים.
ד"ר שלמה זוסמן
¶
אנחנו מצטערים משום שעברנו דרך חתחתים את משרד האוצר, כאשר אצלם לא מדובר על כלכלן אחד, אלא ברוך השם יש להם כלכלנים רבים והם בדקו את החישובים כמה פעמים. לאחר מכן באנו לוועדת האגרות הבין-משרדית שגם בתחילה הציעו לנו לשנות את מבנה האגרה וערכנו חישובים חדשים, כאשר בסוף חזרנו למתכונת הזאת וגם הם חישבו חישובים מרחיקי לכת. הסכום הזה היה מקובל גם על אלה וגם על אלה, ואנחנו מאד עצובים. אני לא מאמין שכלכלן אחר יגיע לתוצאה אחרת.
היו"ר שאול יהלום
¶
אין ברירה. אנחנו נחכה עוד שבועיים-שלושה. אנחנו מוכרחים לבדוק גם את הממשלה, את הסבירות של ההחלטה. אם הייתם מבקשים צמוד למדד - אזי לא הייתי מתווכח. ואני כבר אומר לכם: אם עכשיו אתם מבקשים מכאן ואילך להצמיד למדד מה שהיה - אני אשכנע, כך אני מקווה, גם את חבר הכנסת יאסינוב, אבל אם אתם פתאום מבקשים לקפוץ מדרגה, אני חייב לבדוק, אין לי ברירה.
ד"ר שלמה זוסמן
¶
אנחנו לא מבקשים לקפוץ מדרגה. זה החטא הקדמון. ב- 1993, כאשר התקינו את התקנות, קבעו אגרה עד 1,000 שקל. למה 1,000? כי הוא עגול, הוא מספר יפה והוא נחמד.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני אומר - מאחר שאתם לא רוצים הצמדה למדד אלא רוצים לכסות את הגירעון, אין לנו ברירה אלא לבדוק.
אני חושב שאפשר להתחייב שתוך פלוס-מינוס חודש אנחנו נכנס את הוועדה, כאשר יהיה בידינו החומר.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:50.