פרוטוקולים/עובדים זרים/7090
5
הוועדה במיוחדת לנושא בעיית העובדים הזרים –
13.8.2003
פרוטוקולים/עובדים זרים/7090
ירושלים, י' באלול, תשס"ג
7 בספטמבר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 11
מישיבת הוועדה המיוחדת לנושא בעיית העובדים הזרים
שהתקיימה ביום ד' ט"ו באב התשס"ג, 13.8.03, בשעה 10:15
ס ד ר ה י ו ם
השוהים הבלתי חוקיים מירדן לישראל
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 13/08/2003
חדר הוועדה, קומה 3-, באגף החדש
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר רן כהן
ניסן סלומינסקי
מוזמנים
¶
אלי לנדאו - התאחדות הקבלנים
אלי פז - סמנכ"ל בכיר - משרד התמ"ת
משה לביא - יח' הסמך לעובדים זרים
ארתור לנק - משרד החוץ- לשכת היועמ"ש
מיור אדמון - משרד האוצר - אגף בינלאומי
רוני הרשקוביץ - מושב יבנאל
נצ"מ אליהו אהרוני - משטרת ישראל - מנהלת ההגירה
סנ"צ אלי אבגיל - משטרת ישראל - אג"ם/מצבעים
נעמה בת-גד - איגוד לשכת המסחר
היו"ר רן כהן
¶
הנושא השני, זה השוהים הבלתי חוקיים מירדן לישראל. בישיבה הקודמת פתח בזה חה"כ סלומינסקי.
ניסן סלומינסקי
¶
לתדהמתנו, התברר לנו שישנם בין 60 ל70- אלף שוהים בלתי חוקיים ירדנים שנמצאים בישראל.
אז נתון כשלעצמו שהוא מדהים. הדבר היותר מדהים היה שמנהלת ההגירה, שהיא הממונה לטפל בנושא של השוהים הבלתי חוקיים ולפנות אותם, טוענת שזה לא בסמכותה, זה לא במנדט שנתנו להם והיא לא מטפלת בהם. סנ"צ גנות שעוד היה בתפקיד אמר, אני אתן לכם את הנתונים, לא באחריות שלי, אני לא מטפל בזה.
ודבר נוסף, שגם ארץ המוצא שלהם - ירדן - לא רוצה שהם יחזרו לירדן. הם מעדיפים שהם יישארו פה, אז הם עושים את כל הקשיים שבעולם. לא יתנו ניירות ולא יתנו אפשרויות, כך שבעל כורחנו, אם נלך בשיטה הזאת, הם יישארו פה. בניתוח יותר מעמיק של הסוגייה, אז מתברר שהם מחולקים. חלק מתוכם, אני לא יודע אם זה 10% או 20%, נמצאים בתוך ישראל הקטנה. הכוונה שהם מפוזרים בכפרים בגליל או במקומות אחרים. האחרים נמצאים עדיין בשטחים. אבל יש זליגה, הם זולגים כל הזמן לתוך ישראל. כי שמה אין להם עבודה, אז הם זולגים כל הזמן לישראל.
וככה אנחנו מקדימים את הבעיה שלנו. א: מבחינת עובדים זרים, שהם עובדים זרים לכל דבר, אם רוצים עבודה - אז הם תופסים מקומו של ישראלי. הבעיה קשה יותר. שבניגוד לפיליפינים או הסינים או כל האחרים, שהם יוצרים רק בעיה כלכלית של עובד זר ושתופס מקום עבודה של ישראלי, אבל לא יוצרים שום בעיה ביטחונית ואפילו לא ביטוחית. הם יוצרים בעיה ביטחונית עצומה. וראינו שמהשוהים הבלתי חוקיים האלו, היו מעורבים (קיבלנו מפורום אחר סקירה מראש השב"כ ואחרים, בגין זה גם עבר החוק של חוק האזרחות) בפיגועים האחרונים, הם היו או המפגעים או אלה שהובילו את המפגעים. כלומר, שהם יוצרים בעיה ביטחונית עצומה. ומעבר לזה, הם יוצרים גם איום גדול על הגדרת המדינה כמדינה יהודית דמוקרטית. ככל שגדלה יותר באופן בלתי מבוקר, האוכלוסייה הלא היהודית, נוצרת בעיה דמוקרטית קשה.
אלי פז
¶
הנושא הוא נושא מסובך. אני חושב שכדי שיתקיים דיון ראוי, צריכים להיות שותפים בו,
מפט"ש, משרד החוץ, משטרת ישראל, לא רק הנושא של ההגירה, משרד הפנים והשב"כ. הנתונים בין שבע לשמונה שנים, הצטברו סדרי גודל של למעלה מ60- אלף ירדנים שנכנסו ולא יצאו, לפי הערכות של גורמי הביטחון וגורמים נוספים. הסוגייה מאוד סבוכה, כי יש פגם מסוים בהסכם פריז, לגבי מסלולי כניסה. הכניסה שלהם היא דרך רש"פ, של מרביתם. יש עפ"י הסכם בינינו ובין הרש"פ, לגבי ביקורים, יש פתח שהוא מקשה על בקרה של השלטון הישראלי לגבי מי זולג. מי נכנס ומי יוצא. לכן כדי לשמוע ולקבל מענים טובים צריך שהאנשים המתאימים יהיו פה. יציגו את הבעיה. ואז אפשר יהיה גם לחשוב על פתרון.
היו"ר רן כהן
¶
הסמכות שלנו היא בנושא עובדים זרים. השאלה היא עד כמה העניין הזה. אם זה נאמר בכובע שלי,
אז אני יכול לעשות את זה בועדת החוץ והביטחון. אם זה נוגע בעניין של עובדים זרים ועבודה זרה.
אלי פז
¶
יש פה בהכרח מתוך ה60-70- אלף זולגים וזולגות. ישנם גם נשים וטף שבאו לבקר, במסגרת זכות
השיבה וכן הלאה. לא כולם הגיעו לשוק העבודה בישראל. ז"א, חלק מהם מתחרים על פרוסת הלחם והמרגרינה בשטחים. הסוגייה היא סוגייה מאוד רצינית.
אלי פז
¶
יכול להיות שכן. היו הרבה מחשבות. נפסקה לחלוטין, אני לא מאמין. האם הניצול של אותן
פרצות שהיו בהסדר של כניסת מבקרים, נקרא לזה, האם הוא הניצול הוא ניצול קטן יותר? אני חושב שכן. האם השאלה היא רק שאלה של בקרה? אני מעריך שלא. אני מעריך שבנוסף לבקרה אולי יותר יעילה, יש גם העניין של הסיכון. כי אותה גברת פאטמה ואדון מוחמד שרוצה לבקר את בן-דודו בחברון, אם יש לו חשש שהוא לא יחזור בשלום, אז אולי הנטייה שלו להגיע לכאן היא תהיה קטנה יותר. גם המצב הכלכלי הורע. ז"א לשבור שבר, לעשות את הצעד הזה כדי לשבור שבר בשטחים או בישראל, הביקושים ירדו, גם שם. לפני שנתיים וחצי שיעור האבטלה ביו"ש היה יותר נמוך בנקודת הקצה, לפני שנפתחה האינתיפאדה ממה שהיה בישראל. היה כ8%- אפילו פחות. באזור רמאללה היה בין אפס לאחוז אחד אבטלה.
היו"ר רן כהן
¶
נצ"מ אהרוני, תוכלו למסור לנו משהו ממה שאתם שיודעים לגבי הנושא של השוהים הבלתי
חוקיים מירדן לישראל. או שאתם באמת לא עוסקים בזה.
אליהו אהרוני
¶
אנחנו לא עוסקים בזה. צריך להקצות לזה משאבים נוספים כדי לטפל בזה. כי התופעה היא
מאוד רחבה. אני יודע מידיעה כללית לומר לך, שבעבר כאשר הרשות הפלסטינית עבדה במלוא אונה, היתה פריצה גדולה מאוד במסגרת ביקורי משפחות, נושא של התיירים דרך גשרי הירדן של כניסה בסיבות שונות ומשונות, להיכנס לתוך שטחי הרשות הפלסטינית. ומשם זה הפך להיות מעבר לתוך ישראל לצורכי עבודה. בתקופה שלפני גאות ושפל, זה היה כדאי יותר, משתלם יותר. זה גם היה מוטיב פרוץ יותר. כאשר נסגרו גשרי הירדן, התופעה צומצמה. עשינו לפני חודשיים-שלושה איזשהי בדיקה, יש עדיין כניסות, לא בכמויות שהיו לפני תקופת הגאות והשפל - אבל עדיין יש כניסות מירדן לצורכי ביקורי משפחות ולצורכי תיירות וכדומה.
אליהו אהרוני
¶
לא. התופעה של חוזרים התאזנה. להגיד לך אם זה אותם אנשים - אני לא יודע. עשיתי איזשהי
בדיקה לצרכים מסוימים - המספרים הם די קרובים - של נכנסים ויוצאים. אם זה המצב היום, אני לא יודע. כי זה מצב שונה, זה קיץ. אז בדקנו את הנתונים של החורף.
אליהו אהרוני
¶
אם נכנסו 1000 ויצאו 1003, זה עדיין לא אומר כלום. אני הייתי בעבר מפקד תחנת הבקעה, ובין
היתר בגשר אלנבי וגשר אדם היו באחריותי. המספר של 60-70 אלף הוא לא מספר שנולד בשנתיים-השלוש האחרונות. זה מספר שקיים כבר 10 שנים.
היו"ר רן כהן
¶
זה 10 שנים. הנתונים שאנחנו יודעים אותם, הם באים גם ממקומות צבאיים. מאחר ואני מרגיש
שהנושא הזה הוא באמת במידה מסוימת גבולי בין מערכת הביטחונית פרופר לבין נושאי פנים פרופר לבין הנושא של עובדים זרים, שזה הסמכות של הועדה הזאת, אני אתייעץ עם יו"ר ועדת חוץ וביטחון, יו"ר ועדת הפנים, באיזה מידה הדבר הזה מטופל שם ובאיזו מידה אנחנו נמשיך לטפל בזה. לגבי מי הם הגורמים שצריכים להיות שותפים בעניין הזה. ז"א, איזה גורמים נוספים במשטרת ישראל צריכים לבוא, בשב"כ ובמתפ"ס. יש פה גורמים לגמרי נוספים שצריכים להיות עסוקים בעניין הזה. אני לא בטוח שזה יישאר בגדר הועדה שלי.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25