פרוטוקולים/ועדת הפנים/6916
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
29.7.2003
פרוטוקולים/ועדת הפנים/6916
ירושלים, ה' באב, תשס"ג
3 באוגוסט, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 60
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, כ"ט בתמוז התשס"ג (29 ביולי 2003), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 29/07/2003
פרוטוקול
סדר היום
אישור תקנות להגנת חיית הבר (הוראות שעה), התשס"ג-2003.
מוזמנים
¶
עו"ד רחל אדם - לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
שאול נחאיסי - מתמחה, המשרד לאיכות הסביבה
ד"ר סיימון נמצוב - אקולוג, רשות הטבע והגנים הלאומיים
עו"ד שרה שלום - רשות הטבע והגנים הלאומיים
עודד ניר - מנהל השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות
מיכל סגן כהן - יועמ"ש, משרד החקלאות
היו"ר יורי שטרן
¶
בוקר טוב, אנחנו דנים בתקנות להגנת חיית הבר (הוראות שעה), התשס"ג-2003. אני הבנתי שמשמעות התקנות האלה היא הגבלה נוספת של מספר האנשים שיהיה להם רשיון צייד, והפסקת ציד הארנבות והחגלות בכלל
שרה שלום
¶
מדובר בהארכת הוראת שעה שקיימת היום. הוראת השעה הזאת קיימת היום, וזוהי רק הארכתה של הוראת השעה שקיימת, שהמשמעות שלה היא באמת הגבלת ציד החגלות והארנבות, שהאוכלוסיות שלהן מאוד התמעטו בשנים האחרונות. עקב הפסקת הוראת השעה הקודמת בציד לתקופה מסוימת, אנחנו רואים התאוששות מסוימת במקומות שנהגו לצוד בהם, אבל ההתאוששות הזאת היא מסוימת והיא צריכה להימשך. דוקטור סיימון נמצוב אולי יוכל להרחיב בנקודה הזאת. הוראת השעה הקודמת שזו מאריכה אותה, למעשה, הגבילה את הרחבת מעגל אוכלוסיות הציידים, שמשמעותה הישירה היא כמובן ההתאוששות של האוכלוסיות הללו.
שרה שלום
¶
זה לא נכון לזמן הזה. צריך כל הזמן לנהל את הטבע. ברגע שיש צייד מרוכז ואינטנסיבי, האוכלוסיות מדלדלות, עד שמגיע מצב של סכנה אמיתית לאוכלוסיות האלה, כי כמו שסיימון נמצוב הסביר לי כרגע, כשמנהלים את הצייד הרעיון הוא שתישאר תמיד הקרן בבנק ויצודו את הריבית. פה במצב הזה של אוכלוסיית הארנבות והחגלות, בשנים האחרונות פגענו קשות מאוד בקרן.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא מבחינת הצייד, אלא מבחינת האוכלוסייה שלהם. בעיתונות כול הזמן כותבים שכמעט שלא נפגוש בם יותר.
סיימון נמצוב
¶
יש מקומות, בעיקר באזור רמת-הגולן, שהאוכלוסייה של הצבאים באמת הדלדלה בשנים האחרונות. היתה תקופה שאפילו צדו אותם בגלל שהיו יותר מדי צבאים. האמת היא שהם בסכנה. רוב הבעיות שם הן בעיות של ריבוי טורפים, תנים וגם זאבים, בעיקר בגלל הבעיות של מזבלות ופגרים של פרות שזורקים.
שרה שלום
¶
יש עבריינות. כל נושא החקיקה שנסמכת עליה רשות הטבע והגנים הלאומיים זה חוק גנים ושמורות טבע וחוק הגנת חיית הבר. אנחנו מטפלים ב-2,000 אירועים בשנה. מתוך זה, נאמר שמגיעים לבתי-המשפט כ-1,000 תיקים בשנה. חלקם הגדול מסתיים בברירות משפט ובאזהרות. מתוך זה אנחנו מדברים בחוק להגנת הצייד עצמו על כ-400-500 תיקים לשנה, תיקים שמוגשים לבתי-משפט.
שרה שלום
¶
כן, בהחלט. אנחנו רואים גם את ההתאוששות של האוכלוסיות וגם את הענישה של בתי-משפט. בתי-משפט מאוד מחמירים בקנסות, שנעים בנושא הזה של צייד חגלות וארנבות בתקופה הזאת של הוראת שעה והארכתה בסביבות 5,000 עד 7,000 שקל, וכוללים התחייבויות וחילוטים של כלי נשק. מדיניות בתי-המשפט היא כל הזמן להחמיר בעונשים.
סיימון נמצוב
¶
לא מרגישים שיש הצטמצמות של הבעיה. יש בהחלט בעיה, וזה בהחלט מקור לפגיעה באוכלוסיות, למשל בערבה, שם יש הרבה חקלאות והרבה עובדים זרים. היתה אוכלוסייה של לטאה גדולה ששמה "חרדון צב" שהיום נעלמה, ויודעים שזה כמעט בטוח רק בגלל הנושא של הצייד הלא חוקי. אף אחד אחר לא ירצה לאכול חיה כזאת או לצוד אותה, חיה שנעלמה מכל האזור הזה. זאת רק דוגמה אחת.
שרה שלום
¶
לא נגד מעסיקים, אין לנו שום אפשרות להעניש את המעסיקים. האפשרות שלנו היא רק להעניש את הפועלים הזרים ואת העובדים הזרים. חלק מהמהלכים שניסינו להוביל זה ביטול אשרת הישיבה שלהם כאן והוצאתם מהארץ, כאשר מתגלה עבירה של צייד. אנחנו זוכים לשיתוף פעולה מאוד מאוד מוגבל עם משרד הפנים בעניין הזה. למרות שההצהרות היו שנוכל באמת ללכת למהלך משותף, בפועל אנחנו לא רואים את זה.
סיימון נמצוב
¶
היא עוזרת לנו. יש לנו אפילו אנשים דוברי תאילנדית ויש לנו שלטים בתאילנדית שמפיצים אותם. מזכירים את זה לעובדים, אבל זאת בהחלט בעיה של תרבויות שונות והשקפות שונות של בעלי-חיים ומזון. קשה מאוד לבוא לאדם שבא מתרבות אחרת ולהסביר לו שפה מדובר בבעל-חיים מוגן, ושלמרות שהוא רואה אותו מול עיניו, אסור לו לאכול אותו.
היו"ר יורי שטרן
¶
על כול פנים, היתה תקופה שבה גם המדענים כתבו מכתבים בנושא וגם היה איזשהו רעש תקשורתי בנושא והוא הפסיק, ואני חשבתי שזה הפסיק עם סיום התופעה. אם זה עדיין קיים, אולי תציעו פתרונות נוספים, ואנחנו פה בוועדה נדבר על זה. נתחיל בקריאת התקנות.
רחל אדם
¶
"תקנות להגנת חיית הבר (הוראת שעה), התשס"ג-2003
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 9 ו-16 לחוק להגנת חיית הבר, התשט"ו-1955 (להלן – החוק), ולעניין תקנה 2 – באישור ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת לפי סעיף 21א(א) לחוק יסוד: הכנסת וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מתקינה תקנות אלה:
1.(א) על אף האמור בתקנה 7 לתקנות להגנת חיית הבר, התשל"ו-1976 (להלן – התקנות העיקריות), לא יינתן רשיון ציד בתקופה שעד יום כ"ו באב התשס"ה (31 באוגוסט 2005) אלא למי שנתקיים לגביו אחד מאלה:
(1) היה בידו רשיון ציד תקף ערב תחילתן של תקנות אלה (להלן – יום התחילה);
(2) היה זכאי לקבל רשיון ציד במועד כלשהו בשנה שקדמה ליום התחילה ואולם לא
קיבלו בשל אחת מאלה
¶
(א) רשיונו הותלה או בוטל, ובינתיים הוסרה סיבת הביטול או ההתליה
כאמור;
(ב) לא שילם אגרת רשיון ציד שבינתיים שולמה".
כאן יש בעצם חזרה על ההוראות הקיימות.
"(3) המנהל קבע בהחלטה מנומקת כי רשיון הציד דרוש למבקש למניעת סכנה לאדם
או לחי".
מיכל סגן-כהן
¶
למשרד החקלאות יש סמכות לתת היתרי ציד כללי או מיוחד למניעת נזקים בחקלאות ולמניעת סכנה לאדם או לחי.
רחל אדם
¶
אני ממשיכה לקרוא: "2. על אף האמור בתקנות 1א, 3 ו-4 לתקנות העיקריות, לא יצוד אדם ארנבת או חגלה בתקופה שעד היום ח"ו באב התשס"ה (31 באוגוסט 2005), למעט על פי היתר".
ואסל טאהא
¶
אסור לצוד אותן, גם מי שיש לו היתר, צריך לשלול לו אותו, מפני שאם כבר יש לו היתר, הוא לא יתייעץ אתך, אתי או עם אף אחד אחר, אלא ייצא לצוד. חגלה היום זה דבר נדיר, צריך למנוע את הצייד שלה.
מירי פרנקל-שור
¶
לגבי סעיף 16 שם מופיעות הסמכויות, אני מבינה שחלק נשארות אצל שר החקלאות וחלק עברו לשרה לאיכות הסביבה.
מירי פרנקל-שור
¶
האם התנאים לקבלת רשיון בסמכות השר לאיכות הסביבה וגם איסור ההגבלה על צידתה של חיית בר והגנתה עברו לשרה לאיכות הסביבה?
שרה שלום
¶
בפועל כן, אבל כול הסמכות הזאת הואצלה על מנהל רשות הטבע והגנים, ושם למעשה מרוכזת הסמכות. הסמכות כמובן נשמרת לשני השרים, אבל האצלת התפקיד היא בפועל אחרת.
היו"ר יורי שטרן
¶
לתאריך אין לנו בכלל התנגדויות. התקנות להגנת חיית הבר אושרו.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20