פרוטוקולים/ועדת חוקה/6947
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
28.7.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6947
ירושלים, ז' באב, תשס"ג
5 באוגוסט, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 58
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח בתמוז התשס"ג (28 ביולי 2003), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 28/07/2003
חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 16), התשס"ג-2003
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 16), התשס"ג-2003.
מוזמנים
¶
עו"ד אליעד ויינשל - משרד המשפטים
עו"ד דרורה ליפשיץ - משרד האוצר, סגנית היועמ"ש
אמנון קראוס - משרד האוצר, אגף החשב הכללי
משה שלו - משרד הביטחון
עו"ד דינה בנרי - משרד הביטחון, הלשכה המשפטית
עו"ד נועה בן-אריה - מרכז השלטון המקומי
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 16), התשס"ג-2003. תציגו את הצעת החוק בבקשה.
דרורה ליפשיץ
¶
הצעת החוק היא הארכה בשנתיים של ההוראה שמאפשרת לקבוע בחוק חובת המכרזים העדפות בהתקשרויות לתוצרת באזורי עדיפות לאומית. כיום, בהתאם לחוק, יש שתי מערכות של העדפות בתקנות, יש תקנות הממשלה שמאפשרות העדפה של תוצרת הארץ, והן תקנות שלא מוגבלות בזמן, ויש התקנות האלה, של אזורי עדיפות לאומית, שחלות רק בהתקשרויות של מערכת הביטחון. התקנות האלה מוגבלות בזמן ואמורות לפקוע בסוף החודש הזה, ואנחנו מבקשים להאריך אותן בשנתיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חוק חובת המכרזים נכנס לתוקף בשנת 1992. והחוק קובע חריגים שלא חלה עליהם חובת מכרזים. בחוק נקבע שמותר להוציא תקנות שיסדירו העדפה של תוצרת מאזורי עדיפות לאומית, בהתקשרויות של מערכת הביטחון. זה התחום שבו אנחנו מתעסקים.
למיטב זכרוני, התקנות הן כאלה שקובעות שכאשר יש מכרז, ובא בעל מפעל, ועל-פי התקנות המפעל הוא באזור עדיפות לאומית ויש פער מסוים של אחוזים, אם ההצעה שלו יותר גבוהה, עדיין מעדיפים אותו על פני אחרים.
דרורה ליפשיץ
¶
זה תלוי באזור. יש אזור א', אזור ב' ויש יישובי קו עימות. אזור א' זה עד 15%, אזור ב' - 5%. ההעדפה היא בצורה של זכות סירוב. כלומר, לא ניתנת להם העדפה במחיר, אלא אם ההצעה מופיעה באזור של 15% או 5%, ואז ניתנת זכות להוריד את המחיר למחיר של ההצעה הזולה יותר מתוצרת הארץ. ליישובי קו עימות, שהיום אלה יישובי קו עימות בצפון, יש עדיפות ממש במחיר, שזה אומר שאם ההצעה שלהם יקרה עד 15% מתקשרים אתם. זה לא בצורה של סכום צמוד, אלא בצורה של התקשרות.
אליעד ויינשל
¶
החזקה של עדיפות היא בהתאם לאזור עדיפות. אזור עדיפות שהוא קו עימות ניתנת לו הכי הרבה עדיפות.
דרורה ליפשיץ
¶
במסגרת מכרז יש אמות מידה. ההעדפה ניתנת רק לגבי הפרמטר של המחיר. עושים שני שקלולים, ובמסגרת הפרמטר של המחיר ניתנת העדפה של עד 15% או 5%, בהתאם לאזור, ואז זה מביא לשקלול סופי של ציון, בהתאם לחישובים. כאשר עוד פעם, לקווי האזורים שהם לא קו העימות, ההעדפה היא בצורה של אפשרות להוריד את המחיר, לא התקשרות בכסף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבעיה שהתקנות האלה הן זמניות. בחוק המקורי, כל העניין של החריגה הזאת, היה זמני לשנתיים. זו היתה כוונת המחוקק, ומאז אנחנו כל שנתיים מאריכים.
דרורה ליפשיץ
¶
היו העדפות. קודם לכן ההעדפות היו בהתקשרויות של כל משרדי הממשלה, ומ-1998 זה שונה רק להעדפה בהתקשרויות של משרד הביטחון.
דרורה ליפשיץ
¶
ההעדפה של אזורי עדיפות לאומית היא רק בהתקשרויות של מערכת הביטחון, יש אפשרות להוסיף- - -
חזקיה ישראל
¶
אנחנו לא מתנגדים לנושא הזה. הנושא הזה חוזר ועולה כמעט כל שנה. ההסכמה בסופו של דבר היתה שבמקום שיבואו כל שנה, שזה יהיה לשנתיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסופו של דבר, כוונת החוק היא לעודד תחרות, ולא להטיל על הצרכן, ולא משנה כרגע מי הצרכן, את הצורך להחזיק את אזורי העדיפות הלאומית של מדינת ישראל. אם יש אזורי עדיפות לאומית, צריך לסבסד אותם בצורה ישירה ולא בצורה עקיפה.
נסים זאב
¶
אני יודע, אני מכיר טוב את המקרה. אני לוקח אותו לדוגמה, כדי לדעת האם על מוצר כזה גם יש העדפה.
תמי סלע
¶
החוק מאפשר גם להתקין תקנות לגבי התקשרויות של משרדי ממשלה אחרים, פשוט לא הותקנו תקנות כאלה. הותקנו תקנות רק לגבי התקשרויות של משרד הביטחון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שאלת למה דווקא משרד הביטחון. כנראה היתה פריסה של קבוצת מפעלים שעבדו עבור משרד הביטחון, והחליטו שזה יותר קריטי, וניתן להם את הפריבילגיה. אבל גם בעניין הזה של משרד הביטחון, בסופו של דבר, יש התנגשות בין שני דברים. אם אתה אומר שמשרד הביטחון צריך לרכוש במחיר יותר גבוה, משרד הביטחון אומר: אנחנו מקבלים תקציב לקיים את הביטחון של מדינת ישראל, ואתם רוצים שנשרת מטרה חשובה, אבל לא בתחום אחריותנו פיזור אוכלוסין, למה שמשרד המסחר והתעשייה, שהוא אחראי על פיזור האוכלוסין, לא יממן את זה מתקציבו את ההפרשים אם צריך, שהוא ייתן את הסובסידיה? זאת אומרת, כל העניין כאן הוא איזו פשרה. אמרו בהתחלה לעוד שנה ועוד שנה.
אופיר פינס-פז
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להציע שתי הצעות, שאני מקווה שהן יתקבלו. אני מניח שאם הן לא יתקבלו, אני אבקש הסתייגויות. האחת, לא לקבוע לשנתיים, אלא לשנה. המציאות הישראלית משתנה באופן משמעותי, לא צריך לקבל את הקביעה כתורה מסיני, וכל שנה יש צורך לבדוק מחדש מה קורה במפת העדיפות הלאומית באופן מסודר. אם היית נכנס לבדיקה הזאת באופן רציני, ואני לא יודע אם תרצה או לא, תגיע למסקנה שבחלק מאזורי העדיפות הלאומית יש היום מציאות כלכלית שהיא טובה לאין ערוך במקומות שבהם אין עדיפות לאומית, אבל עדיין בקנה מידה אחר ובמציאות כלכלית אחרת. צריך לא לעשות הארכה טכנית. לכן, אגב, בזמנו הוספנו את אזור התעשייה עטרות, ושר האוצר בסוף הסכים לזה. אני מציע בכל מקרה להאריך בכל שנה. תקבע לשנה, מקסימום בשנה הבאה נקדיש לזה עוד שעה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אני עושה מה שאתה מציע, אני מתחייב לקיים דיון רציני בעניין. השאלה אם אנחנו הפורום המתאים, ולא ועדת הכספים או ועדת הכלכלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש עניין של התמחות. הם יושבים שם כל הזמן על מפת העדיפות הלאומית למס-הכנסה ולחינוך וכן הלאה. יש להם ידע הרבה יותר גדול מאשר לנו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הייתי חבר ועדת הכספים הרבה שנים, ואני מכיר את הסוגיות האלה משם. אני חושב שיש להם יתרון על פנינו.
אופיר פינס-פז
¶
אני מציע שנה, אם יחליטו אחרת, זה בסדר.
הדבר השני. אני מציע להוציא מאזורי העדיפות הלאומית את כל אזורי התעשייה בשטחים.
אופיר פינס-פז
¶
אתם תגידו לי מה להציע? אני מציע להוציא מאזורי העדיפות הלאומית את אזורי התעשייה בשטחים. זו זכותי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אעמיד את זה להצבעה. הדבר היחיד שאני לא מפחד ממנו זו המציאות. יצביעו. מה שיהיה, יהיה.
יש כאן שתי הסתייגויות. האחת, לאשר את החוק הזה לתקופה של שנה, והשנייה, לקיים את החוק כמו שהוא, ויהיה כתוב שם: למעט אזורי עדיפות לאומית מסוימים, שאופיר פינס יפרט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גמרנו. רצונו של אדם, כבודו. רבותי, אני אעמיד את זה להצבעה. ההצבעה הראשונה היא האם לקבל את גרסת הממשלה לגבי הארכה לתקופה של שנתיים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד שנתיים – 3
נוסח הצעת החוק התקבל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד שנה? מי נגד?
הצבעה
בעד שנה – 1
נגד – 3
ההסתייגות של חבר הכנסת אופיר פינס-פז לא התקבלה ועוברת למליאה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש הסתייגות של נסים זאב להארכה לשלוש שנים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד שלוש שנים – 1
נגד – 3
ההסתייגות של חבר הכנסת נסים זאב לא התקבלה ועוברת למליאה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נרשמו שתי הסתייגויות לגבי התקופה.
לגבי האזורים. יש הצעה לאשר את זה, כפי שהיה עד היום, ויש הצעה להשמיט אזורים. מי בעד להשמיט את האזורים, כפי שהציע אופיר פינס? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 3
ההסתייגות של חבר הכנסת אופיר פינס-פז לא התקבלה ועוברת למליאה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה יירשם כהסתייגות למליאה.
מי בעד להעביר את החוק למליאה לקריאה שנייה ושלישית? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
אושר להעביר את הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 16), התשס"ג-2003 לקריאה שנייה ושלישית במליאה.