פרוטוקולים/ועדת חוקה/6851
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
14.7.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6851
ירושלים, כ"ב בתמוז, תשס"ג
22 ביולי, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 50
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, י"ד בתמוז התשס"ג (14 ביולי 2003), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/07/2003
פרוטוקול
סדר היום
א. תקנות העבירות המינהליות (העסקת עובדים זרים שלא כדין) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2003
ב. תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ג-2003
נכחו
¶
חברי הוועדה: מיכאל איתן - היו"ר
נסים זאב - מ"מ היו"ר
אברהם בורג
רשף חן
גדעון סער
אופיר פינס-פז
מוזמנים
¶
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
רמי רובין - הנהלת בתי-המשפט, יועמ"ש
ציון כספי - הנהלת בתי-המשפט, סמנכ"ל עו"ש ומחשוב
דוד שווימר - הנהלת בתי המשפט
פקד נעמה שמיר - המשרד לביטחון פנים, ע' יועמ"ש, מנהלת הגירה
עו"ד שושנה שטראוס - משרד התעשייה המסחר והתעסוקה, לשכה משפטית
עמי שפייזמן - משרד האוצר, אגף תקציבים
גיא קריגר - משרד האוצר, לשכה משפטית
אליעזר לנדאו - התאחדות הקבלנים, ראש ענף משאבי אנוש
עו"ד יוסף אריה - איגוד הבנקים, בנק הפועלים
יצחק בראון - איגוד הבנקים, בנק הפועלים
עו"ד טל נד"ב - איגוד הבנקים
נסים מזרחי - איגוד חברות הביטוח, מנהל מרכז סליקה
עו"ד סורין גנות - לשכת עורכי הדין
עו"ד ליאור שפירא - לשכת עורכי הדין
קצרנית
¶
אסתר מימון
1.
תקנות העבירות המינהליות (העסקת עובדים זרים שלא כדין) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2003
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. אני קורא את המכתב שנשלח אלינו: לכבוד, חבר הכנסת מיכאל איתן, יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט, הכנסת, שלום רב.
הנדון
¶
תקנות העבירות המינהליות (העסקת עובדים זרים שלא כדין) (תיקון והוראת שעה) - מצ"ב טיוטת תקנות העבירות המינהליות שבנדון;
התקנות קובעות שני שינויים עיקריים לתקנות הקיימות כיום: א. הוספת העבירה של אי מילוי דרישת מפקד לפי סעיף 6(ה), שנוספה לאחרונה לחוקה, כעבירה מינהלית, שהקנס המינהלי בשלה יהיה בשיעור זהה לזה של יתר העבירות שבתקנות, דהיינו, 5,000 ש"ח ב. קביעת הוראת שעה לשלוש שנים, שלפיה יועלה הקנס בשל עבירה של העסקת עובדים זרים מ-5,000 ש"ח ל-10,000 ש"ח, וזאת בהתאם להחלטת הממשלה במסגרת התוכנית הכלכלית; אודה לך אם תניח את התקנות על שולחן ועדת החוקה, חוק ומשפט לצורך אישורן לפי סעיף 1 לחוק העבירות המינהליות, התשמ"ו-1985. מצ"ב מכתבי הסכמתו של שר התעשייה, המסחר והתעסוקה לתיקונים המוצעים. בברכה, יוסף (טומי) לפיד.
סיגל קוגוט
¶
זה לא מידע. הוא נותן הוראות, ולא מצייתים לו.
סעיף 6(ד) ו-(ה) החדשים הוספו בחוק ההסדרים לחוק העובדים הזרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים).
היו"ר מיכאל איתן
¶
היום, החוק אומר: "מי שאינו ממלא אחר דרישת המפקח, לפי סעיף זה, דינו מאסר - שישה חודשים, וקנס כאמור בסעיף 61(ג) בחוק העונשין...".
סיגל קוגוט
¶
סעיף קטן (ג) זה 1,300 שקל ליום, אבל בעבירה מינהלית נותנים פחות.
מה שמבקשים פה, שבתקנות העבירות המינהליות, שהיום חלות על התנהגויות מסוימות, כמו העסקת עובד ללא היתר ודברים מהסוג הזה, תיווסף עבירה נוספת, שגם בגינה יוכלו להטיל קנס מינהלי. כלומר, אכיפה יותר קלה ופשוטה.
העבירה הנוספת הזאת היא עבירה שהוספה לחוק בחוק ההסדרים האחרון עם עבירה אחרת, שלא מבקשים להפוך לעבירה מינהלית. תכליתה היא מילוי אחר דרישות מפקח, כי כדי לאכוף את חוק עובדים זרים, יש מפקחים שיכולים לתת הוראות, ויש גם עבירה של הפרעה בביצוע תפקידו. אני לא רואה בעיה עקרונית עם זה.
אליעזר לנדאו
¶
השאלה איך אפשר להגדיר מה זה "אי-מילוי דרישת מפקח". האם זה בזמן ביקור באתר? בקשה בכתב לניסוחים?
סיגל קוגוט
¶
בעבירה כאן כתוב שצריך לקבל התראה בכתב. יש שני סעיפים. האחד, באמת יותר קשה להוכחה, שזה "המפריע למפקח במילוי תפקידו", ועליו אין בקשה להפוך לעבירה מינהלית. השני, קצת יותר ברור מבחינת יסודות העבירה, וזה כמובן חיוני בשביל להפוך עבירה לעבירה מינהלית, שהיא תהיה ברורה ואפשר יהיה לאכוף אותה בלי טענות ומענות.
מה יסודות העבירה? סעיף 6(ה): "מי שאינו ממלא אחר דרישת מפקח לפי סעיף זה... לכל יום שבו נמשכת העבירה מעבר לתקופת הזמן שנקבעה בהתראה ושתחילתה עם מסירתה או לאחר הגשת כתב אישום של אותה עבירה; לענין זה, 'התראה' - התראה בכתב ממי שהשר הסמיכו לענין זה".
שושנה שטראוס
¶
בסעיף 6(א) יש פירוט של הסמכויות שיש למפקח. בסעיף 6(א)(1) כתוב שהמפקח יהיה רשאי "לדרוש ממעביד... מידע ומסמכים הנוגעים לביצוע הוראות חוק זה". יש לו גם סמכות להיכנס בכל עת סבירה, לחקור ולתפוס חפצים. אבל הדרישה שלו מתייחסת רק למידע ומסמכים.
המפקח שיבוא, ידרוש מידע ומסמכים, והוא יצטרך לעשות את זה בכתב, כדי שתהיה לנו הוכחה לזה באמצעות דואר רשום. אם המפקח דורש מסמכים, והמעסיק לא נענה לדרישה שלו, היום אין לו מה לעשות. המעסיק שלא נענה לדרישה, מצבו שפיר ממעסיק שנענה לדרישה.
אברהם בורג
¶
אני מניח שיש שתי קומות: יש קומה אחת, שהיא יותר ארוכת טווח - המכתבים וכן הלאה, ויש קומה שנייה, שהמפקח בא לאתר - או שמפריעים לו או שמסרבים לבקשתו. כאן אנחנו נותנים למפקח סעד קצת יותר חזק. אני מניח שזאת ההצעה המוצעת כאן.
אברהם בורג
¶
כאן יש גם דברים אחרים - הוא לא מוכן לפתוח את הדלת. המפקח שומע סינית מאחורי הדלת, והמעסיק לא מוכן לפתוח.
יפעת רווה
¶
רוצים שלא ישתלם לו לעשות דבר כזה. היום משתלם לו. אנחנו מבקשים להוסיף את זה כעבירה מינהלית.
אליעזר לנדאו
¶
זה כלי בעייתי מאוד. בסדום ועמורה שהיום יש באתרים, העסק הזה של הוא אמר לי, לא אמר לי, כן פותח, לא פותח, רק יחריף את המצב. תהיה הצפה של קנסות מינהליים על כל צעד ושעל.
אליעזר לנדאו
¶
יש הרי חיכוך באתר, בא מנהל עבודה, בא פועל. לא תמיד הקבלן, שהוא בעל הבית של האתר, נמצא באתר. יכול להיות שכל דבר קטן כזה, מיד יתפרש, או שיהיה איום של המפקח.
אליעזר לנדאו
¶
נכנס מפקח בלי קסדה, בלי נעלי בטיחות ומסתובב באתר. בא מנהל האתר ואומר לו: תחטוף קורה בראש. לפחות תודיע שאתה נכנס פנימה, אל תסתובב סתם כך. חיכוך כזה, מיד יהפוך לקנס מינהלי.
אליעזר לנדאו
¶
יש הבחנה בין שני הדברים שנאמרו. אי-מילוי דרישה בכתב, זה סביר והגיוני. הפרעה, זו בעיה.
סיגל קוגוט
¶
את העבירה של הפרעה לא ביקשו להפוך לעבירה מינהלית. אגב, לא ביקשו מהסיבה שציינת. לא רצו עבירה מינהלית על דברים שנתונים לריב ולפרשנות.
הדבר הראשון שהם מבקשים, כפי שציינתי, זה הפיכת סעיף 6(ה) לעבירה מינהלית. זה נראה לי סביר.
אברהם בורג
¶
זה נראה סביר מאוד, גם נציג התאחדות הקבלנים מסכים לזה. מצד אחד, לא מפריעים להם לעבוד, ומצד שני, נותנים כלי לממש את מדיניות הממשלה לצמצום העובדים הזרים.
סיגל קוגוט
¶
דבר אחד גמרנו. הדבר השני קשור לראשון - זה קנס ועבירה נמשכת ועבירה חוזרת. לגבי עבירה חוזרת, פעם היה בתקנות הסדר, אבל תיקנו את חוק העבירות המינהליות לפני כשנה, ועשינו שם הוראה מיוחדת לעבירה חוזרת, וביטלו את זה. בדקנו וראינו שאין פה תחילה רטרואקטיבית של העבירה החוזרת, וזה גם בסדר.
מה שמוצע כאן שהקנס הנוסף על עבירה נמשכת יהיה 900 שקלים, והוראות לגבי עבירה חוזרת יהיו כמו בחוק, כפי שהוא תוקן לא מזמן.
סיגל קוגוט
¶
עכשיו אנחנו מגיעים לנושא השלישי. הקנס על העבירה שציינתי קודם לא יעלה. הוא יישאר בסכומים יותר נמוכים. רק על עבירה מינהלית אחת מבקשים הוראת שעה של שלוש שנים. אני אסביר מה הם מבקשים. הם מבקשים שבשלוש השנים הקרובות, במקום 5,000 שקלים, שזה הקנס המקובל לעבירות לפי החוק הזה, יהיו 10,000 שקלים על עבירה, לפי סעיף 2(א). סעיף 2(א) זה עבירה של העסקה ללא היתר.
אברהם בורג
¶
השאלה שלי מכוונת להבין, האם 10,000 שקל זה מספיק מרתיע, או שמשתלם לי לספוג את זה ולהמשיך להיות עבריין?
גיא קליגר
¶
השאלה די מורכבת, לפיכך גם התשובה עליה תהיה די מורכבת. זה לא משהו שאפשר לכמת בסכומים מדויקים. צריך למצוא בקנס המינהלי את האיזון, זה מה שיפעת רווה התחילה לומר, בין הקנס המינהלי הראוי והמרתיע, שאדוני מתייחס אליו, מצד אחד; מצד שני, לא להביא למצב שהקנס יהיה כל כך גבוה שאנשים יאמרו: אני מבקש להישפט בכל מקרה, כי הקנס שאני אשלם הוא כל כך גבוה, שכבר שווה לי להישפט, להסתכן בהרשעה פלילית ולהסתכן בעונש שיטיל עלי השופט. לכן אנחנו מבקשים להעלות את הסכום ל-10,000 ולא ליותר.
השאלה אם זה עדיין משתלם מבחינה כלכלית לעבור את העבירה או לא, הייתי אפילו מעיז לומר שבחלק ניכר מהמקרים זה כן משתלם, כשנשווה את התועלת של הסיכון. לא תמיד כל מי שמעסיק עובד זר באופן בלתי-חוקי, אי-אפשר לומר שמינה וביה יהיה על-ידו פקח של משרד העבודה, והוא ישלם 10,000 שקל. חלק ייתפסו, אנחנו מקווים כמה שיותר, חלק, מטבע הדברים, לא ייתפסו.
אופיר פינס-פז
¶
החוק הזה קיים. מה קורה עד עכשיו? אי-אפשר לבוא לפה כל פעם ולספר סיפורים, עם כל הכבוד לסיפורים המעניינים, בלי לתת את העובדות: כמה נתפסו, כמה נשפטו, כמה נקנסו.
שושנה שטראוס
¶
כן, כל העבירות לגבי עובדים זרים.
אם מדברים מספטמבר 2002, כשהוקמה משטרת ההגירה, יש 2,100, מתוך אלה 600 ביקשו להישפט.
שושנה שטראוס
¶
בדרך כלל יש כמה עבירות ביחד. יש עבירה של העסקה של עובדים. אחר כך, אם המעסיק לא ביטח את העובד ביטוח רפואי זה עוד קנס מינהלי; אם העובד לא שילם לו שכר מינימום, זו עבירה לפי חוק שכר מינימום. יש רשימה של חובות של מעסיק, ובדרך כלל, בכל מקרה של פיקוח נתפסות כמה עבירות ביחד. 1,700 הקנסות המינהליים האלה היו בסכום של 13 מיליוני שקלים.
שושנה שטראוס
¶
בינתיים נגבה מיליון שקלים, והיתרה הועברה למרכז לגביית קנסות. יש בעיה בגבייה גם במרכז לגביית קנסות.
שושנה שטראוס
¶
אמרו לי שבחצי השנה האחרונה, בגלל כל השביתות, העיצומים והבעיות שהיו במשק, הגבייה לא היתה כל כך רצינית.
יפעת רווה
¶
לא שאין 10% גבייה, אין 10% שמשלמים מיוזמתם, על ההתחלה. במרכז לגביית קנסות יש אחוזים יותר גבוהים.
שושנה שטראוס
¶
אם הולכים עשרה חודשים אחורנית, הטילו קנסות בגובה של 20 מיליוני שקלים, והגבייה היתה 6 מיליוני שקלים. זה בהתערבות המרכז לגביית קנסות.
אברהם בורג
¶
עכשיו הגענו לפחות משליש.
לא היו נדרשים לנושא אלמלא הבקשה היתה מגיעה. אם היא מגיעה, צריך לשאול שתי שאלות. שאלה אחת, אם זה אפקטיבי. יש לנו מדיניות של צמצום עובדים זרים השוהים כאן ללא אישור או מועסקים בתנאים לא תנאים. וקיימא לן, שככל שהוא חוקי פחות, תנאיו טובים פחות. אם הוא היה חוקי ומאושר, והיו משלמים עליו, אני מניח שהחיים שלו היו יותר טובים.
אברהם בורג
¶
אני רוצה שהמדינה תעבוד על-פי חוק, אני רוצה שיעבדו כאן רק עובדים זרים על-פי מדיניות של הממשלה. זה שוק עבדים שאני רוצה לצמצם. זו המדיניות שאושרה בכל מקום ואתר.
אתם אומרים לי שניקח כלי, ונפעיל את הכלי הזה כדי להשיג יותר טוב את המדיניות. אבל מסתבר שכאשר הכלי הזה יותר קטן, ומשתלם לקבלן לשלם קנס, במקרה הטוב, אחרי שנה של עבודה פחות משליש הגיעו לתשלום. אם אני אכפיל את הסכום הזה, יבואו יותר לשלם?
עמית שפייזמן
¶
צריך להביא בחשבון את מדיניות הענישה של בתי-המשפט. לאחרונה, בתי-המשפט מענישים, אחרי שעבר החוק הזה, הרבה יותר בחומרה. הם מודעים לבעיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השאלה שאתה מעלה היא נכונה לגבי כל העניין של העבירות המינהליות. אתה מציג את זה נכון, וזה יוצא כאילו אבסורד. אתה עושה לכולם חיים קלים, כולל לנאשם כאן. אבל זה רק למראית עין חיים יותר קלים. אם היה אפשר להפעיל את מערכת המשפט בצורה יעילה, זולה וטובה, היו מפעילים אותה והיו משיגים את התוצאות. הבעיה היא שמה שקורה, שעל הנייר אומרים שיעשו לך משפט, שזה יותר מקנס, אבל בפועל לא עושים את המשפט, וגם כשאתה מגיע למשפט, אתה בסוף מקבל קנס פחות מאשר מבקשים ממך, ה-5,000 שקלים, כי השופט רחמן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא עניין של פגום, יש כאן ביורוקרטיה. זה ניסיון לעשות ממוצע משוקלל של כמה גורמים.
עמית שפייזמן
¶
ניתן להטיל כמה קנסות ולהגדיל את הסכום המצטבר, וניתן להטיל קנס על עבירה שחוזרת על עצמה. המטרה פה היא לפשט את התהליכים. לפי נתוני משרד העבודה והרווחה זו עבירה שהכי קל להוכיח אותה.
ועמית שפייזמן
¶
במצטבר זה יכול להגיע לסכומים יותר גבוהים, אבל השימוש ב-10,000 במקום ב-5,000 יאפשר שימוש יותר כלפי העבירה הזאת, שהיא עבירה יותר פשוטה להוכחה.
אברהם בורג
¶
היושב-ראש צודק בדבר אחד, ואנחנו סתם מסתובבים סביב הזנב. אם מבקשים מאתנו, אנחנו צריכים לשקול אם זה הגיוני או לא, זו עבודה אחת שלנו כמחוקקים, ואחרי כן, כרשות המפקחת, אנחנו צריכים לבדוק אם משתמשים בחוק הזה כהלכה. הישיבה הזאת היא לא הפיקוח, הישיבה הזאת היא החקיקה. בחקיקה, נאשר את החקיקה; בישיבה הבאה על הפיקוח, נבדוק אם זה עושה משהו. אני מרגיש קצת טיפשי בעסק הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה נכון שאתה מרגיש טיפשי, אבל אתה צריך להרגיש עוד יותר טיפשי אם אתה לא עושה את זה, כי אז יש חוק, יש בית-משפט, וזה לא מופעל.
גיא קריגר
¶
בספטמבר החליטה הממשלה על הקמת מינהלת הגירה במשטרת ישראל, שזה גוף חדש לטיפול בתופעה הזאת של עובדים זרים ששוהים בישראל שלא כחוק. אפשר לומר אחרי כמה חודשים טובים של פעילות של המינהלת הזאת, שיש דחיפה בטיפול בתופעה הזאת של עובדים זרים ששוהים בישראל שלא כחוק, גם מבחינת הרחקה מישראל, גם מבחינת הגשת כתבי אישום ואכיפה בדברים אחרים. יכול להיות שיש כרגע איזו נקודת חולשה שמסתמנת בנושא של הגבייה. האמת, שאני שומע את זה בפעם הראשונה. אם יש בעיה, צריך לטפל גם בזה.
גיא קריגר
¶
לפחות מנקודת הראייה האוצרית, ככל שהדבר היה כרוך במתן משאבים כספיים בנושא של הקמת מינהלת הגירה, המשאבים הושקעו. מדובר במאות מיליוני שקלים. אם בגבייה תסתמן בעיה כזאת, אני לא מאמין שהמכשול יהיה מכשול כספי. נעשה כל מאמץ שזה יעבוד כמו שצריך. הניסיון מוכיח שכשעושים מאמץ, זה מצליח.
סיגל קוגוט
¶
יש לי כמה הערות טכניות. תקנה 2(א) צריכה להיות 2. ובסעיף 3, ישקלו אם לשנות את שם התקנות, כי את שם החוק שיניתם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד אישור התקנות? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי – העסקת עובדים זרים שלא כדין) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2003 אושרו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
התקנות אושרו פה אחד.
2.
תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ג-2003
"הנידון
¶
תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון ), התשס"ב-2002 (תיקון), התשס"ג-2003 – 1. ביום ב' באב התשס"ב, 11ביולי 2002, נכנסו לתוקפן תקנות ההוצאה לפועל... (להלן – התקנות החדשות), שביקשו להסדיר את נושא התשלום לצדדים שלישיים בגין ביצוע עיקולים על נכסי החייב המצוים בידיהם.
2. במסגרת התקנות החדשות נכללו שתי הוראות שהצריכו היערכות מיחשובית מקיפה מצד הנהלת בתי המשפט ומצד הצדדים השלישיים (בעיקר בנקים וחברות ביטוח), ולכן נקבע להן מועד תחילה מאוחר מזה של יתר התקנות.
ההוראה הראשונה היא הוראת תקנה 4א(ב)(2), הקובעת כי תנאי לקבלת תשלום בגין ביצוע עיקול הוא שהצד השלישי ישלח את תשובתו לעיקול בדרך ממוחשבת.
כיוון שהוראה זו הצריכה היערכות מיחשובית, נקבע בתקנות שתוקפה יהיה מיום 11 ביולי 2003. לאחרונה הופנו להנהלת בתי המשפט בקשות מצד איגוד הבנקים ומצד איגוד חברות הביטוח לדחות את תחילת תוקף התקנה למשך שלושה חודשים, לצורך סיום ההיערכות המיחשובית.
המלצת הגורמים המקצועיים במשרדנו הינה להיענות בחיוב למבוקש, כדי להימנע מלחזור זמנית למצב הישן לפיו הצדדים השלישיים לא יהיו זכאים לקבל כסף עבור ביצוע העיקולים, וכתוצאה מכך להגשה רחבת היקף של מיליוני עיקולים, כבעבר, דבר שיגרום לעומס בלתי-נסבל על מחשבי לשכות ההוצאה לפועל."
אברהם בורג
¶
היום ה-14 ביולי. פג תוקפן של התקנות ב-11 ביולי, למה התקנות מגיעות אלינו לאחר שפג תוקפן? למה הן לא מגיעות שבועיים מראש?
רמי רובין
¶
הם פנו לפני מספר שבועות. היתה סליקה של חברות הביטוח מ-25 במאי, ואני לא מוצא את המכתב של איגוד הבנקים.
רמי רובין
¶
אני מודה בדברים שאני עשיתי. הם יכלו מן הסתם לפנות קודם, אבל ביקשתי מאוד שהדיון הזה יתקיים בשבוע שעבר.
דורית ואג
¶
היה כבר סדר-יום מלא וגמור, ולא עשו לי סקנדל. כשאסון עומד להתרחש, עושים לי סקנדל. למשרד המשפטים והממשלה יש נטייה להביא דברים ברגע האחרון. בספטמבר, שזה אמצע הפגרה ואין מליאה, עומד לפוג משהו בחוק העבירות המינהליות, צריך תיקון חוק, והצעת החוק טרם הגיעה אלינו. זה יגיע ביום האחרון של המושב, והם יבקשו שנגמור את זה ביום אחד.
אברהם בורג
¶
מיקי איתן, כשהייתי יושב-ראש והגיעו אלי דברים כאלה של הממשלה, פעם אחת דפקתי על השולחן ואמרתי שאני לא מוכן לדון, ואני לא אדון בענייני ממשלה עד שלא תשתפרו. חלה השתפרות ניכרת לשבועיים לפחות...
מיכאל איתן
¶
מדובר פה על מצב שבידי צדדים שלישיים יש נכסים מסוימים, לחייבים יש חשבונות בבנק ובחברות הביטוח, דברים שאפשר להיפרע מהם לטובת החייב. יש פסק-דין, יש הוצאה לפועל, ואז אחד הצדדים, הצד הנושה, מבקש לבצע עיקול אצל אותו צד שלישי. הוא פונה להוצאה לפועל. מי מבצע את העיקול?
רמי רובין
¶
הוא פונה להוצאה לפועל לבקש את העיקול. העיקול מאושר, וברגע זה הוא הולך בצורה ממוחשבת לצד השלישי, לצורך העניין, בנק. הוא הולך לבנק, הבנק בודק האם יש נכס בידיו של אותו אדם. אם יש נכס, הוא תופס אותו. יש פה שונות מסוימת – אם זה נכס נזיל או לא. הוא תופס את הנכס, מודיע על כך, ובזה נגמר הסיפור.
רמי רובין
¶
במשך שנים ארוכות הצדדים השלישיים לא קיבלו תשלום, והיתה התמרמרות קשה מאוד בעניין הזה. המשאב הזה היה משאב חינם, והשתמשו בו עד לרמה של 50 מיליון עיקולים בשנה.
אברהם בורג
¶
הבנק, למשל, היה עושה פעולה חשבונאית, שבמקרה אחר הוא היה מקבל עליה עמלה, ובמקרה הזה הוא עשה את זה בחינם, כי המדינה שלחה את ידה לחשבון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מגיע לו כסף, אין ויכוח.
יש כאן משפט שלא מובן, שבגללו התחלתי לשאול את כל השאלות. כתוב כאן: "כדי להימנע מלחזור זמנית למצב הישן, לפיו הצדדים השלישיים לא יהיו זכאים לקבל כסף עבור ביצוע העיקולים, וכתוצאה מכך להגשה רחבת היקף של מיליוני עיקולים". תסביר.
רמי רובין
¶
התקנות שהותקנו קבעו שתנאי לקבלת תשלום של 9 שקלים בגין ביצוע העיקול, זה שהבנק יחזיר את התשובה שלו בדרך ממוחשבת, ואז עשו הוראת מעבר שקבעה שבמשך השנה הראשונה גם מי שלא נותן תשובה בדרך ממוחשבת יקבל את ה-9 שקלים. מזה יוצא שבתום השנה, מי שלא מחזיר תשובות בדרך ממוחשבת, אמור להמשיך לבצע את העיקולים, אבל לא לקבל כסף. נניח שעכשיו ייווצר פער של שלושה חודשים, שבהם הבנק יצטרך לבצע עיקולים ולא יקבל כסף, יהיה שיטפון אדיר של עיקולים, כבעבר.
אברהם בורג
¶
לדוגמה, אני המעקל, אני פונה להוצאה לפועל. ההוצאה לפועל לא יודעים אם יש משהו בבנק או לא. לבנק אין ברירה, הוא מחפש, במקרה שהוא מוצא, הוא שם על זה את היד. זה טייס אוטומטי. אם יש בזה כסף זה יותר ממוקד.
ציון כספי
¶
ב-2002 הגענו למצב שקיבלו 50 מיליון עיקולים. דבר ראשון, זה לא הגיוני מבחינת הבנק. דבר שני, מבחינתנו, מערכות המיחשוב קרסו, כי הן לא עמדו בהיקף כזה. זה שירות שניתן בחינם, ועורכי הדין ניצלו אותו יותר מדי טוב, והם גרמו לזה שאי-אפשר להמשיך בשירות הזה. לכן תיקנו את התקנה שתהיה אגרה. זה הוריד את כמות העיקולים. זה עשה אותם יותר נורמליים.
רמי רובין
¶
9 שקלים. אבל זה לא אגרה, זה הוצאות. אגרה זה דבר שבא לקופת המדינה. זה לא מגיע לקופת המדינה.
סיגל קוגוט
¶
אתם מדברים כבר על הבקשה העיקרית שלהם, שמיקי איתן עוד לא קרא. עמדנו על כך בדיון הקודם, והיתה גם ועדה ציבורית שדנה בעניין הזה, שיש הבדל גדול בהשקעה ובעבודה ובעלות של אותו בנק או חברת ביטוח אם תופסים משהו בחשבון או אם לא תופסים משהו. להגיד: אין כלום, אין לי בכלל בבנק הזה חשבון של האיש הזה, זה עולה מעט, וזה איתור קל. לעומת זאת, אם פתאום רואים שיש איזה חשבון, זה עולה יותר. אז הצענו לעשות דיפרנציאציה, שהאגרה תהיה זולה על חשבון שלא תופסים בו כלום, ויקרה על חשבון שתופסים בו.
סורין גנות
¶
יש כמה דברים שמפריעים. אם היה שיתוף פעולה מצד הבנקים, היה הדבר סביר. עשו 50 מיליון עיקולים, וזה לא היה סביר, וזה הביא את הדבר הזה, גם ההתנהגות שלהם לא סבירה. למשל, קופת גמל, בגדול, יתקנו חברי מהבנק אם אני טועה, יש ממוצע של לפחות 20 קופות גמל לבנק. יש יותר, יש פחות. למה? למה לא לשלוח להנהלה אחת או לבנק? אם אני רוצה לשלוח לקופות גמל של בנק אחד, במקום שיהיו 9 שקלים, ואולי הייתי מעביר את זה, זה נהיה 80 שקל, זה כפול 20.
סורין גנות
¶
הם מרוויחים כך כסף. הבנק לא מחבר את כל ה-200 סניפים, כי אז היו משלמים 1,800 שקל. הבינו שם שזה מוגזם, אז אתה נותן עמלה. במקום שיעשו אותו דבר בקופות גמל, פיצלו את זה, זה נוח, זה כסף. זה ים של כסף. לבנקים הגדולים יש לפחות 20 סניפונים כאלה, קופות גמל, כל מיני אישיויות משפטיות שונות לכל הנהלה.
שר המשפטים הקודם, מר שטרית, שמע את זה מאתנו בדיון, הזדעזע, הוציא מכתב לבנקים, הוא הוציא מכתב ואמר: עד אשר לא מתוקן הדבר הזה, ואין גוף אחד לכל קופת גמל, אני מעכב את כל החקיקה של צד ג'.
אברהם בורג
¶
פנה צד א' או צד ג' לבנק שלי. יש באיזה מקום מנוע חיפוש שמסוגל לתת בפקודה אחת את כל תמונת המצב שלי בבנק שלי בחיפוש אחד?
רמי רובין
¶
יתקנו אנשי הבנקים אם אני טועה. מה שהם עושים בשלב הראשון זה לבדוק אם יש חשבון על אברהם בורג, מספר תעודת זהות. במידה והם מוצאים שיש מספר חשבון, אז צריך לשלוח את זה לסניף, והסניף בודק מה המצב.
טל נד"ב
¶
ודאי. מה היה המצב קודם לכן? כמו שעם מונית לבית-המשפט לא נוסעים בחינם, וכמו שלא נוסעים באוטובוס לבית-המשפט בחינם- - -
טל נד"ב
¶
מגיע צו עיקול לבנק על שם חייב מסוים, הוא נסרק בריצה מול המחשב של הבנק ושל קופות הגמל של הבנק, בו-זמנית בשני ערוצים שונים, ואם אין לקוח כזה בבנק, עוד באותו לילה או למחרת בבוקר חוזרת תשובה שלילית, שאין לקוח כזה.
טל נד"ב
¶
כרגע, הכול עולה 9 שקלים. כשיהיו מוכנים לעבור לשיטה כמו שחבר הכנסת פינס העביר בזמנו, אז זה יעלה 2 שקלים.
סיגל קוגוט
¶
הם מבקשים להאריך את התשלום של 9 שקלים. זה הסעיף שלא קראת במכתב של טומי לפיד, שהם לא יכולים לעשות את הדיפרנציאציה מבחינה מיחשובית.
טל נד"ב
¶
הסברתי את התהליך כשלא נמצא חשבון ללקוח. אם נמצא שיש חשבון ללקוח בבנק או בקופת הגמל, עובר צו העיקול לטיפול, או של הסניף המתאים, לפעמים זה כמה סניפים, או של קופת הגמל. כל קופת גמל היא אישיות משפטית נפרדת, בודקת את הצו בנפרד, יש נכסים יותר נזילים, פחות נזילים, בכל קופה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כשאני בא לפקיד הבנק בסניף שלי, ואני מבקש לראות איזה נכסים יש לי בבנק, על צג המחשב שלו תופיע גם קופת הגמל?
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה זה משנה שזו אישיות משפטית אחרת? למה אישיות משפטית אחרת נותנת לפקיד הבנק להיכנס לחשבונות שלה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני, זה מגוחך. המבחן כרגע הוא לא מבחן משפטי, אלא כרגע אנחנו בודקים מבחן של עלות כלכלית, ואם המבחן המשפטי מאפשר לפקיד הבנק הספציפי הזה להגיע לכל הנייר במכה אחת.
טל נד"ב
¶
זה רק מידע. כשמגיע צו העיקול לבנק או לקופה, מה המשמעות? הבנק או הקופה צריכים לעקוב אחריו שלושה חודשים ולראות אם נכנסים כספים, יוצאים כספים. אם נכנסים כספים, לתפוס אותם, לשלוח להוצאה לפועל. אם קופת גמל מגיעה לפרקה, לתפוס אותה ולהעביר אותה להוצאה לפועל. לכל קופה יש המעקב שלה. התשלום של ה-9 שקלים או של ה-25 שקלים, שיהיה אחר כך, הוא לא רק עבור קבלת הצו באופן ממוחשב והתשובה. הוא עבור המעקב במשך שלושה חודשים, כדי שאם יגיעו נכסים, יתפסו אותם ויעבירו אותם להוצאה לפועל. אחר כך חלק גדול מהצווים נגמרים בשלושה החודשים, או שיש נכסים או שאין נכסים, ואם עורך-הדין חושב בשם הלקוח שלו שעדיין יש סיכוי לתפוס נכסים אחרי שלושה חודשים, הוא מטיל עוד פעם צו עיקול. בדרך כלל זה לא תופס, כי חייב שפעם אחת הטילו עליו עיקול, הוא כבר לא יכניס נכסים חדשים לבנק. לכן רוב הצווים אחרי שלושה חודשים נגמרים.
אברהם בורג
¶
יושבת הנהלת הבנק ברחוב אחד-העם בתל-אביב, המנמ"ר שלכם – מנהל מערכות המידע – אם אני אבקש ממנהל הבנק שייתן לי את כל תמונת הנכסים, לא ברמת הסניף, יכול להיות שגרתי בנהרייה קודם או גרתי בבאר-שבע, ויש לי כמה סניפים. האם הוא יוכל לתת לי תמונה בקליק אחד או בשני קליקים אחרי המעטפת? המעטפת הראשונה שאין לו חשבון בבנק, אני מדבר על השלב שאחרי זה.
אברהם בורג
¶
לא, אתה שאלת ברמת הסניף. האם טכנית הוא יכול לתת לי תשובה? האם יש ריכוז באיזה מקום של כל האישיויות המשפטיות שנמצאות תחת האישיות הראשית שנקראת בנק דיסקונט?
יצחק בראון
¶
אפשר רק לגבי המידע הממוחשב. חלק מהמידע עדיין לא ממוחשב, ולכן זה עובר לסניפים. הם צריכים לבדוק מסמכים משפטיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אברום בורג, התשובה היא, שאם אתה מחזיק כספים שלך, אפשר, ביטחונות עדיין לא ממוחשבים. כלומר, אם הבאתם להם ביטחונות לצורך הלוואה שלקחת, זה עדיין לא ממוחשב.
אברהם בורג
¶
יש עורך-דין, שטל נד"ב הגדיר אותו, שהטיל עיקול. הלכתי להוצאה לפועל. ההוצאה לפועל שלחה מכתב לצד שלישי ומבקשת תמונה, אם יש או אין. במצב הקיים היום, כפי שהבנתי כאן, אם יש לי עשרה חשבונות, אתם עושים עשר פעולות.
רמי רובין
¶
אתה, כנושה, רשאי לבקש את עיקול כלל נכסי החייב אצל צד שלישי, ולכן השאלה כמה עיקולים תצטרך לשלוח לא קשורה בשאלה כמה חשבונות בנק יש לו בבנק דיסקונט, אלא לכמה גופים אתה רוצה לפנות. כל גוף עושה בדיקה לגבי מה שיש אצלו.
הבעיה שהעלתה לשכת עורכי-הדין, שהיא בעיה רצינית, היא, שקופות הגמל של הבנקים, כל אחת מעוגנת כחברה בע"מ נפרדת, ולפי המצב החוקי הקיים, הם יכולים להגיש בקשה לפי התקנות, לקבל אישור לקבלת ה-9 שקלים. כשאתה רוצה לשלוח עיקול, אתה שולח עיקול לכל חברה. עיקול נפרד לבנק, עיקול נפרד לקופת גמל פלונית, עיקול נפרד לקופת גמל אלמונית, וכתוצאה מכך 9 שקלים. בתוך אותו גוף הם מעקלים כמה חשבונות שיש.
אברהם בורג
¶
אני לא יודע של מי האינטרסים ולאן הולך הכסף, אבל אם אני חייב שבאים לנשות בי, ויש לי עשרה חשבונות בתשע קרנות שונות, שהן חברות בת של הבנק הראשי, פירושו של דבר שהבנק, על התקנה הזאת, מרוויח עשר פעמים על פעולה שהוא יכול לתת לי עליה תשובה בפעם אחת.
נסים זאב
¶
מה ההגיון שאדם זר, שאולי היה צריך לשלם 9 שקלים, רק משום שזה עיקול, אנחנו לא יכולים לגבות ממנו את ה-9 שקלים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוויכוח כרגע מתחלק לשניים, וכנראה בגלל זה יש פשרה עקומה. מצד אחד, יש בעיה של טיפול וביצוע המשימה. יכול להיות שהמחיר של ביצוע המשימה צריך להיות X. מצד שני, משום שקופות הגמל הן אישיויות משפטיות שונות, טכנית, בגלל החקיקה, הן יכולות לגבות תשלום עבור מסירת המידע, למרות שזה לא עולה להן יותר, עבור כל קופה וקופה בנפרד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
על שניהם. אותו פקיד בנק שיושב בסניף, וזה לא משנה איפה הוא יושב, המערכת המיחשובית היא אותה מערכת. הוא יכול לשבת בהנהלה הראשית ובסניף, והיום אפשר גם מהבית לקבל. אתה יכול להיכנס לאינטרנט ולקבל את כל המידע הזה, הכול מידע זמין. אם המידע הזה זמין, וזו אותה לחיצת כפתור, מדוע צריך לשלם עליו רק משום שזה אישיות משפטית אחרת, עוד פעם ועוד פעם? אין לזה הצדקה. מצד שני, אני מקבל את העובדה שהתשלום צריך להיות תשלום סביר. לא הייתי מסתבך עם 2 שקלים ועם 9 שקלים. צריך לשלם, אלה לא סכומים בשמיים, אבל בתנאי שהסכום יהיה כולל, ושנדע שזה מה שמשלמים. כך נראה לי שצריך להיות הפתרון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש הבדל בין המעקב והביצוע ודמי הטיפול בעניין הזה לבין העובדה שלא צריך לקחת עבור פעולה אחת חמש פעמים או שש פעמים או שבע פעמים. זו הבעיה שלנו.
סורין גנות
¶
התשובה היא: לא. הם מתכוונים שגם אם לא נתפס, מה שאתה קורא מסירת מידע, אין חשבון – 9 שקלים. וזה לא תקין. אם תפסו, אני מוכן לתת 25 שקלים.
סורין גנות
¶
כשאתה אומר "אינפורמציה", תדייק, הכוונה שלך אם יש או אין חשבון. אם לא תפסת חשבון, אם אין עיקול.
טל נד"ב
¶
אני מוחה על כך שעורך-הדין גנות מסביר לחבר הכנסת זאב מה הוא מתכוון לשאול. נאמרים פה דברים לא מדויקים. כשנדון כל עניין התשלום לצד שלישי בגין ביצוע צווי עיקול, בוועדה בראשות כבוד השופט דוד בר-אופיר, התבקשו הבנקים וחברות הביטוח להגיש תחשיב כמה זה עולה להם. ישבו הבנקים, כל אחד בנפרד, עשו עבודה מדויקת. אגב, אמרנו לאוצר שיבואו לבדוק, הם לא רצו לבוא לבדוק. הבנקים הגישו תחשיב כמה עולה להם לבצע צו עיקול. לבצע צו עיקול פירושו, למסור את המידע שיש חשבון, ולעקוב במשך שלושה חודשים. יש חשבון, פירושו אפילו אם החשבון הוא באפס או במינוס. היום אתה ביתרת חובה ואגורה לא נכנסת, אבל פתאום, בעוד חודשיים, תקבל זיכוי ממס-הכנסה על 4,000 שקלים. צריך לתפוס את זה ולהעביר את זה להוצאה לפועל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבעיה שלנו כרגע היא המצב הזמני. אנחנו רוצים לתקן את כל העולם. לא נתקן עכשיו את כל העולם, אלא נתייחס לבקשה שעומדת בפנינו. אני רושם לעצמי שנציג משרד המשפטים ייתן עכשיו הצהרה מה הם מתכוונים לעשות לתיקונו של עולם. אנחנו נתמקד עכשיו רק במה שעושים עד שיתקנו את העולם. אני חושב שצריך להיענות לבקשה.
רמי רובין
¶
הבעיה שהעלתה לשכת עורכי-הדין לגבי התשלום שמשולם לקופות הגמל היא בעיה רצינית,שעלתה בפני שר המשפטים הקודם, ואכן בשעתו הוא הוציא מכתב לאיגוד הבנקים בנושא הזה. איגוד הבנקים השיב תשובה שלדעתו המצב הנוכחי הוא המצב הנכון. שר המשפטים הנוכחי ביקש מהגורמים המקצועיים במשרד להכין תיקון של תקנות, כשהכיוון של התיקון הוא לא לאפשר את המצב הזה שבו כל קופת גמל תוכל לקבל 9 שקלים, אלא במצב שבו קופות הגמל למעשה פועלות טכנית תחת גג אחד, ואז הן יקבלו 9 שקלים פעם אחת, ולא יותר. הנושא הזה נמצא בעבודה ויגיע לשולחן הוועדה הנכבדה הזאת, אני מניח בקרוב, ואז יהיה מקום לכל הדיון העקרוני, ותחליטו כפי שתחליטו.
רמי רובין
¶
אני מתקשה להתחייב בשם שר המשפטים, כי הנושא הזה בכלל לא היה אמור לעלות פה היום. זה לא דבר מסובך, זה דבר שצריך להגיע בעוד חודשיים להערכתי לכל היותר, בלי התחייבות רשמית. אז תחליטו כפי שתחליטו.
רמי רובין
¶
לא התכוננו לנושא הזה. הנושא הוא נושא שבהחלט ראוי לדיון. השאלה הספציפית שהעלתה לשכת עורכי-הדין ראוי לדיון, נביא מה שנביא, ותדונו בזה.
רמי רובין
¶
אני אעביר לוח-זמנים. בלי שאני מתחייב התחייבות רשמית חתומה וכן הלאה, כיוון שלא הוסמכתי לתת התחייבות כזאת, אני מאמין, היות ואני גם עוסק בעניין הזה, נראה לי ששלושה חודשים זה בסדר גמור.
רמי רובין
¶
לגבי הנושא הראשון שהצגת, אני מדבר על תקופת ביניים של שלושה חודשים בלבד, עד שתושלם ההיערכות לקבלת התשובות הממוחשבות, על מנת להימנע ממצב שבתקופת הביניים יוכלו לשלוח עיקולים בחינם, דבר שיפציץ גם את המערכת שלנו וגם את הבנקים שלנו בכמות עיקולים אדירה. צריך לגשר על הפער הזה.
לפני התקנות שלחו כ-50 מיליון עיקולים. נכון להיום, הכמות ירדה ב-40%. זאת אומרת שזה מאוד משמעותי 9 השקלים. במקרה שתהיה תקופת ביניים שבה שוב העיקולים יהיו בחינם, תהיה קפיצה אדירה של עיקולים, ואני חושש למערכות הטכניות שלנו.
ציון כספי
¶
החוק שהתקבל, בפירוש הכיר בעובדה שכאשר אין חשבון, אז מגיעים לבנקים 2 שקלים. לעומת זאת, כשיש חשבון ויש פעילות, הסכום הוא 25 שקלים. מה שקורה כרגע, שזה מחייב אותנו להיערכות מיוחדת מאוד במערכות המיחשוב שלנו, של הנהלת בתי-המשפט, כי אנחנו גם הגורם המתווך.
רמי רובין
¶
אותה תקופת גישור של שלושה חודשים, שבה גם מי שלא נותן תשובות ממוחשבות, יכול לקבל את 9 השקלים. זאת הבקשה.
אני אציג את הבקשה השנייה. התקנות קבעו שנכון לרגע זה ועד ה-1 בינואר 2004 התשלום בגין ביצוע העיקולים הוא תשלום אחיד של 9 שקלים. היה ויכוח גדול בשעתו בוועדה האם זה נכון ליצור תשלום אחיד או לא, כשהוויכוח התמקד בשאלה מדוע אדם משלם 9 שקלים במצב שבו נתפס כסף בחשבון, וישלם אותו סכום במצב שלא נתפס כסף בחשבון. בסופו של דבר הגיעו למסקנה שרצוי היה לעשות תשלום דיפרנציאלי – 2 שקלים במקרה שעושים רק את הריצה הראשונית, לבדוק האם בכלל יש חשבון של X בבנק, ואם התשובה שלילית, רק 2 שקלים, כי זאת למעשה העלות שעולה לבנק לעשות את הריצה הזאת. אבל במקרה שתופסים משהו, התשלום יהיה 25 שקלים. זה הרעיון. עלתה הבעיה של ההיערכות הטכנית לנושא הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מכיר שום פעולה שעולה 2 שקלים. תמיד אומרים: רק לוחצים על הכפתור, אבל זה לא כך.
רמי רובין
¶
הנהלת בתי-המשפט היא הגוף שאחראי על התפעול של לשכות ההוצאה לפועל, ומתוקף כך היא גם אחראית על מיחשוב ההוצאה לפועל. ההוצאה לפועל ממוחשבת מאל"ף ועד תי"ו. כל פעולה מבוצעת באמצעות מחשב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
היתה פה ישיבה של ועדת האינטרנט וטכנולוגיית המידע, ויושב-ראש הישיבה שיבח את מערכת המיחשוב של הנהלת בתי-המשפט. הוא אמר שזו המערכת המוצלחת ביותר בכל המימשל במדינת ישראל.
רמי רובין
¶
זה נכון. אם תרצו, פעם נערוך לכם סיור. יש כמה וכמה לשכות הוצאה לפועל, לרבות תל-אביב, שעובדות בתיק אלקטרוני מלא. אין ניירות. סורקים, ונגמר הסיפור.
נחזור לענייננו. מה שאמרת עכשיו רק מחזק את הטיעון שלנו. כבר כשעבר נושא התשלום הדיפרנציאלי התרענו על כך. יש קושי אדיר ליישם את זה טכנית. אז הגיעו לפשרה שאמרו לנו: אנחנו לא מוכנים להישאר באוויר. מצד שני, אנחנו מבינים אתכם, לכן ניתן לכם את האפשרות להפעיל את זה מה-1 בינואר 2004. אמרנו שאנחנו הולכים למהלך מיחשובי אדיר של החלפת כל מערכות המיחשוב של בתי-המשפט, אנחנו נמצאים בעיצומו של המהלך, תוכנית העבודה לנושא הזה עדיין לא סוכמה, אנחנו לא יכולים להתחייב שב-1 בינואר 2004 תוחלף המערכת הכספית של ההוצאה לפועל. אמרנו לנו שנעשה כך, ואם נראה שיש בעיה, שנחזור. עושים את זה בוועדה הרבה פעמים. אתם יודעים את זה יותר טוב ממני. והנה, אנחנו פה. אגב, בעניין הזה אנחנו בזמן.
(יו"ר הוועדה, חבר הכנסת מיכאל איתן, יצא, מחליף אותו, בהיעדרו, כממלא מקום היושב-ראש, חבר הכנסת נסים זאב)
מערכת המיחשוב של ההוצאה לפועל היא מערכת ישנה מאוד. אחד המאפיינים של מערכת מיחשוב ישנה, שהיא לא בנויה באופן מודולרי. אתה רוצה לשנות משהו, לכאורה קטן, אתה נוגע ב-1,000 פינות בתוכנה, להבדיל ממערכות יותר מתוחכמות וחדשות, שבהן אתה מוציא קוביה ומכניס קוביה.
במסגרת תוכנית העבודה של מיחשוב בתי-המשפט אותר הנושא של החלפת המערכת הכספית של ההוצאה לפועל כנושא כבד במיוחד. אנחנו מנהלים כ-1.8 מיליון תיקים.
ציון כספי
¶
יש לנו 25 לשכות, שמקבלות תיקים, מעבירות תשלומים, מבצעות את כל הפעילות, החלטות משפטיות וכל מה שקשור בנושא.
רמי רובין
¶
אנחנו למעשה מדברים על ניהול של 1.8 מיליון חשבונות. תוסיפו לזה שהתיקים האלה לא מתנהלים כולם באותה צורה. יש לנו כ-100 טבלאות ריבית שונות. זאת אומרת, שהתיקים האלה, מתנהלים, כל אחד, לפי כללי חישוב ריבית שונים. תארו לעצמכם שיש סוגי חובות שונים, שבהם הקדימה שונה. תארו לעצמכם שיש לנו תיקים שמתנהלים לפי חוק הערבות של חבר הכנסת שטרית, היום השר, שבהם יש אינטראקציה בין תיקים, אני לא רוצה להכניס אתכם לכל הבעיה הזאת. השורה התחתונה היא שהמערכת הזאת היא מערכת כבדה מאוד. לא ניתן לבצע את התיקון הזה כתיקון נקודתי, אלא רק במסגרת ההחלפה שלה. ההחלפה שלה תסתיים ביוני 2005. ולכן הבקשה שלנו שלכאורה היא בקשה חריגה, לדחות את זה עד יוני 2005. הנסיבות הן נסיבות חריגות, ואני שמח שיושב-ראש הוועדה אמר את מה שאמר על מערכת המיחשוב שלנו, כי אני מבקש שתתנו לי קרדיט שלא היינו באים אליכם אלמלא היינו יכולים לפתור את הבעיה הזאת בלי זה. אנחנו לא נהנים לבוא ולבקש ארכות סתם, אלא רק אם באמת יש בעיה אמיתית. כל גורמי המקצוע שעוסקים בעניין יכולים להסביר מבוקר עד ערב למה אי-אפשר, אני רק בתמצית הסברתי למה המערכת הזאת כל כך כבדה שאי-אפשר להקדים את העניין. שוב, אנחנו מקבלים על עצמנו את הרעיון העקרוני של התשלום הדיפרנציאלי.
אברהם בורג
¶
לא הייתי בדיון הראשון. תגיד לי רק אם יוני 2005 זה התאריך האחרון או שביוני אני אקבל את אוגוסט, ובאוגוסט אני אקבל את אוקטובר.
ציון כספי
¶
באיזה מקום יש פה איזון מסוים. אני לא חושב שמישהו נפגע פה. הם מקבלים סך הכול 9 שקלים, אז גם הבנקים לא ניזוקים, וגם עורכי-הדין משלמים פה סכום מסוים.
אברהם בורג
¶
אפשר לקבל נתון כמה מהבקשות שנשלחו, מה-50 מיליון, או כמה שלא היו, יהיה צריך לשלם עליהן 2 שקלים, וכמה יהיה צריך לשלם 25 שקלים?
ציון כספי
¶
כשירו באפילה, כשעורכי-הדין הטילו 60 מיליון עיקולים בחינם, ב-2002, אתם הרגתם מה שעשינו עבורכם בצורה כל כך טובה, הממוצע היה 97%, שלא היה בהם כלום, ו-2%-3% שהיה בהם כסף. מאז שירדנו ב-40%, מדברים על 85% "רג'קטים".
אברהם בורג
¶
במקרה הטוב, 85% מהמקרים הם 2 שקלים. יש מצב ש-9 שקלים הם אילוץ, כי המערכת לא עומדת בזמן בהיערכות שלה. אמרו שבאילוץ ניקח 9 שקלים בתור סכום פלט, שהוא איזון בין 2 שקלים ל-25 שקלים. אם היית אומר שיש משקל פנימי הגיוני, אני אומר שהוא צריך להיות או יותר קרוב ל-2 שקלים או יותר קרוב ל-25 שקלים. אני מסתכל על המשקל הפנימי, והמשקל הפנימי אומר שגם אחרי שהורדנו את כמות העיקולים עם ה-9 שקלים, שהורדנו את ההתפרעות, את הניצול עד גבול המעטפת של זכות העיקול, הגעתי למצב של 60% מהמערכת, בניגוד לקודם, ומתוכו, 85% הם "רג'קטים". אם זה 85% "רג'קטים", מישהו מרוויח 7 שקלים על כל "רג'קט". זאת המשמעות. למה שאני אבוא ואאשר את זה לעוד שנתיים?
יצחק בראון
¶
השלושה חודשים זה יותר מ-15%. התשלום שמשולם לבנקים או לגופים של צד שלישי הם לא עבור תפיסת כסף, הם עבור הפעילות שמבצעים. צריך לזכור שבכל אירוע כזה אנחנו מסמנים או את מספר הזהות או את החשבון כמעוקל. כל תנועה שיש בחשבון צצה לפקיד, והוא צריך להסתכל למה היא צצה, והאם הוא זכאי להעביר כסף או לא זכאי להעביר כסף. פעולות רגילות בחשבון לא קופצות לו. לכן גם אם נכנס כסף בטעות לחשבון, בגלל הסימון, אנחנו מנהלים מעקבים, מפיקים דוחות, ועל זה משולם הכסף, ועל זה נקבע הממוצע.
סורין גנות
¶
ההמלצה של כבוד השופט רוני בודסקי, מנהל בתי-המשפט, היתה 5 שקלים, לא 9 שקלים, וזאת היתה המלצה גם של דוד דווימר, שיושב מאחוריך.
סורין גנות
¶
אני מדבר על ההמלצה של בתי-המשפט. זאת אומרת, ש-9 שקלים זה כמעט פי שתיים. על מה אנחנו כועסים? אני מייצג עכשיו את ההמון הדומם. אני מייצג בנקים, לי זה לא טוב, הבנקים יכעסו עלי, אבל אני מייצג את החייבים, שבמקום לשלם 2 שקלים משלמים יותר מפי ארבעה, וזה לא תקין. אל תאריכו את זה בעוד שנה וחצי.
סורין גנות
¶
אני הייתי בדיון הקודם, אני כבר עשר שנים קודם. תשאל את סיגל קוגוט איזו מריבה היתה פה על שנה. אמרתי: רבותי, זה לא ייגמר בשנה.
אברהם בורג
¶
אדוני היושב-ראש, התחושה שלי אומרת שבאה המדינה וחוקקה חוק שעניינו ייעול. כל התהליך הזה נועד לייעל תהליכים של הוצאה לפועל, של אנשים שלא מתנהגים כראוי – לא משלמים חובם, לא עומדים בדרישות, או עבריינים.
אברהם בורג
¶
המדינה החליטה לייעל את ההליך, חוקקה חוק, תיקנה תקנות וכן הלאה. מסתבר שאי-אפשר להפעיל את החוק בגלל טכניקה, לא בגלל תוכן. זה לוקח הרבה זמן, שלוש שנים - שנה שהיתה, ועוד שנתיים שיהיו פחות חודש. שלוש שנים, 85% מן האזרחים שהם בסדר בחשבון, צריכים לממן את חדלונה של המערכת. איך יכול להיות דבר כזה? אני לא יכול להצביע למען זה. אני אצביע נגד.
רמי רובין
¶
סורין גנות, התרגשתי עד דמעות כששמעתי את מלחמתכם לטובת החייבים, והתאפקתי לא להעיר את אותה הערה צינית מתבקשת. אל תבוא ותספר לנו אם אנחנו יכולים להיות מוכנים בתוך שנה או לא. תעשה לי טובה.
אברהם בורג
¶
אני אגיד לכם מה המצב הקיים בוועדה. אם היושב-ראש מעלה את זה עכשיו להצבעה, והוא מצביע בעד, ואני מצביע נגד, זה תיקו, וזה נפל. אני לא ידוע אם הוא מעלה את זה להצבעה או לא, ואני לא יודע מה עמדתו.
אברהם בורג
¶
אפילו אם אתה מצביע נגדי עכשיו, זה יהיה תיקו. אני מציע לכם שתצאו מהחדר ותביאו מחיר שהוא פחות מ-9 שקלים.
טל נד"ב
¶
אנחנו לא מסכימים בשום אופן לרדת מ-9 שקלים. אני אחזור עוד פעם למה שמיקי איתן הפסיק אותי בו לצערי הרב. כשישבה ועדת בר-אופיר, ועשתה עבודה רצינית בעניין, היא קיבלה נתונים מהבנקים. הגשנו נתונים עם תחשיבים שאף אחד לא רצה לבדוק, כי הם היו מסובכים מדי. הראינו שלבצע צו עיקול בבנק, צו עיקול שתופס חשבון, לא צו עיקול שחוזר בלילה ואומר שאין בבנק לקוח כזה, אפילו אם אין כסף - תפס חשבון, צריך לעקוב, אולי ייכנס כסף - זה עולה בבנק כ-60 שקלים, לא 9 שקלים ולא 25 שקלים.
אברהם בורג
¶
אתה מתווכח במקום הלא נכון. אין לי שום בעיה שאומרים שמגיעים לתחשיב של 2-25, 5-60. לא אכפת לי. אם הייתי יושב בוועדה, הייתי מסתכל בתחשיבים, הייתי חופר בהם, אבל לא הייתי. קיבלתי ש-2-25 זה אזור ממוצע שאפשר לחיות אתו. מה מטריד אותי עכשיו? כל מה שמעניין אותי זה האזרח ששלח אותי לכאן. אתה, כאזרח, לא אתה כנציג האיגוד, אם אתה יכול להביא אותי מחר בבוקר ל-2-25, אני חותם, אתה לא יכול להביא אותי, בגלל האיטיות, בגלל העובדה שלא היה מימון, זה לא משנה, אתה מכריח אותי לחיות שלוש שנים במציאות אזרחית מעוותת.
אם תראה לי תחשיב אחד ששלוש שנים כפול 9 נותן לי 2-25, יש לי מה לדבר אתך. זאת אומרת, שבשלוש השנים האלה זה נותן אותו חשבון. אני צריך הצדקה אזרחית, מבחינת זכויות האזרח, למה 85% הזכאים צריכים לשלם את ה-15% שלא זכאים.
אברהם בורג
¶
מיקי איתן, אני אציג בפניך מה שהיה עד שהגעת. בנקודת עזיבתך בא רמי רובין ואמר: אני צריך עוד שנתיים פחות חודש כדי להשלים את המערכת שתפעל, ואין עוד בקשות של דחייה. זה מחיר אחרון. ובינתיים, במשך שלוש שנים, לאמור, שנה עד היום ועוד שנתיים מהיום, זה יפעל על רמה של 9 שקלים.
אברהם בורג
¶
זה יבוא בדיון אחר.
שאלתי, האם מהפניות שנעשו בשנה שהמערכת עובדת, כמה היו פוזיטיב וכמה נגטיב, כלומר, אין חשבון. הסתבר שזה עבד ב-100%, ולאחר מכן עם ה-9 שקלים זה ירד ל-60%, כ-85% מהפניות היו "רג'קטים", לאמור, במחיר שהמערכת תעבוד זה היה ברמה של 2 שקלים. זאת אומרת, שכאזרח, שלוש שנים, השנה שהיתה ועוד שנתיים שיהיו, 85% מה"רג'קטים" צריכים לשלם עוד 7 שקלים, כי המערכת לא יעילה.
אברהם בורג
¶
אני לא יכול לקבל מצב שהמדינה חוקקה חוק כדי לייעל את הליכי הגבייה או הליכי הפקעה, או איך שקוראים לזה, ושלוש שנים היא לא מסוגלת להפעיל את זה טכנית. האזרח, ברמת 2 השקלים, צריך לשלם עוד 7 שקלים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אברום בורג, אתה קצת איבדת את הפרופורציות בהתייחסות האמוציונלית שלך לעניין, לפי הטונים שאני שומע.
אברהם בורג
¶
אני רק מתלהב במידת ההתלהבות הנהוגה בוועדה, לא מעבר לזה. אני בא לוועדה, אני מאה אחוז בוועדה, אני אצא, אני אהיה מאה אחוז, אני אהיה 100 אחוז במשהו אחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לפעמים גם לעולם ועד. בדברים האלה יש עניין גם של מינהל ויעילות וגם של צדק, אבל הצדק תמיד נפגע כשיש עניין של יעילות. יעילות וצדק לא הולכים ביחד. אתה משלם מחיר מסוים. כשאתה אומר 9 שקלים, שזו איזו אחידות, וזו הכרעה מינהלית שקיבלת. נגיד שזו אגרה, לפעמים יוצא שחלק כך וחלק כך. יכול להיות שאותו אדם שילם שש פעמים 9 שקלים, ושלוש פעמים הוא הרוויח מה-25, שזה פחות 14, אז זה מתקזז. זה לא בהכרח אותו אדם שילם. נגיד שהוא שלח לבנק אחד וקיבל משם תשובות שליליות, והפסיד, ובשני הוא קיבל תשובות חיוביות.
אברהם בורג
¶
בשתי מידות אני לא יכול לקבל את עמדתך. האחת, כשחוקק החוק, לנגד עיני המחוקק לא עמד מצב של שלוש שנים של הסדר ביניים של 9 שקלים.
אברהם בורג
¶
אני לא מכיר את זה, אבל לא דובר על שלוש שנים בשום מקום. השנייה, איש לא ידע שאחרי שנה של הפעלה, שזו שנה של הפעלה בתנאים טובים, זאת אומרת, 9 שקלים שזרקו הרבה מתביעות הסרק, זה יגיע למצב של 85%. יש לי תמונה ברורה מאוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לשכנע אותך, שלמרות שדברים נראים פשוטים, ז לא כך. אני מכיר את זה. כשאני צריך לעשות יישומים שונים במחשב, הלחיצה זה כלום, אבל כמה עולה התכנות, כמה עולה ההשקעה, וכמה עולה אחזקת המחשב והטכנאים מסביב וכן הלאה. השר יפגע בהם באמצעות קופות הגמל. זו פגיעה דרמטית.
אברהם בורג
¶
אתה מתווכח אתי במקום הלא נכון. הגדרתי 2-25 לא בהכרח כעלות האמיתית, אלא כמקום שאליו התכנסו כל ההסכמות. אומר טל נד"ב שהעלות יותר גבוהה, אבל לשם התכנסו ההסכמות בעבר. אני מקבל את זה. אם תגיד לי שאפשר להפעיל את זה בפרק זמן סביר מתחילת חקיקת החוק, אני אגיד: הייתי רוצה עלות אחרת, אבל זה מה יש. אבל מה קורה בינתיים? משום שהרשות המבצעת לא מסוגלת להתארגן נוצר מצב שבו מי שמשלם את המחיר זה היחיד, הפרט, האזרח. לא אכפת לי מה המערכת שלהם עכשיו בדיון הזה. אם יש 2-25, אני הולך על זה מחר בבוקר. תגיד לי שעוד שלוש שנים נחזור לעשות את החשבון, ואני אחזיר כספים, אני גם אסכים. אבל אל תחייב אותי, הפרט, לממן את חוסר יעילותה של המערכת במשך שלוש שנים, בהפרשים כאלה.
ציון כספי
¶
אני מביא תחשיב של 100 תביעות, עם הדיפרנציאליות ובלי הדיפרנציאליות. בלי, זה 900 שקל. 9 שקלים כפול 100 תביעות זה 900 שקלים. בדיפרנציאלי אני יוצא מתוך הנחה, יותר מסבירה, שיש 20%, וב-80% אין. זה יוצא 760 שקל. זאת אומרת, 20 תיקים כפול 25 שקלים זה 500 שקלים, ועוד 85 כפול 2 שקלים זה 170 שקלים. זה אומר 760 שקלים.
סורין גנות
¶
סטטיסטית זה לא נכון. הסטטיסטיקה אומרת כמה נתפס. אתה אומר 20 כפול 25 שקלים זה 500 שקלים, ועוד 80 כפול 9 שקלים זה 700, כאילו הרווחת, ויצא כאילו שזה בסדר. זה לא נכון.
ציון כספי
¶
אני לוקח את נקודת הראות דווקא של הבנקים. לצדק מוחלט לא נגיע, כפי שאמר היושב-ראש. אני מאוד מצטער שאני לא יכול לעשות את זה עכשיו, אבל עובדתית לא נוכל לתת את השירות הזה לפני 2005. אני מראה שהבנקים לא עושים עסקים גדולים בזה שנשארים ה-9 שקלים. זה פחות או יותר מתקזז. יש פה אזרח אחד שנפגע, ויש אזרח אחר שהרוויח.
רמי רובין
¶
חבר הכנסת בורג, זה לא מקרה חריג בכלל שלפעמים בגלל בעיית רזולוציה, שאתה לא יודע להפיל על האדם הספציפי את העלות הספציפית, אתה הולך על מספר פלט, וקובע אותו, ויש כמה שמרוויחים וכמה שנפגעים. בבית המכובד הזה עשו את זה הרבה פעמים, אם זה באגרת רדיו למי שאין רדיו באוטו, הסיפור המפורסם היה בבג"ץ וכן הלאה, ומובן שזה לא לפי כמות צפייה וכן הלאה. אם זה ארנונה לפי מטראז' ולא לפי צריכת שירותים עירוניים, ויש 1,001 דוגמאות אחרות.
רמי רובין
¶
כמה שהדבר הזה צורם לך מצד אחד, אתה חייב להיות ער לכך שהוא לא מאוד חריג. במקרים שבהם קשה לעשות רזולוציה, אתה הולך על משהו באמצע.
אברהם בורג
¶
לפני שנכנסת אמרתי שאם זה על פרק זמן ארוך כזה אני לא מוכן לקבל 9 שקלים. אני רוצה סכום יותר נמוך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
איך אתה יודע לקבוע את זה? בכל מספר שלא תציע, זה לא משנה איזה, ברמת העיקרון, אותן הטענות שיש לך עכשיו יהיו לך גם אז. כי תמיד, בכל מספר שלא תציע, אתה דופק מישהו. עכשיו יכול להיות שאתה דופק קבוצה א', אתה אומר: נדפוק את קבוצה ב'. אבל צדק לא תעשה. אתה לא יודע לעשות את זה. כדי שאני אלך אתך, אתה צריך להוכיח לי ש-9 שקלים זה יותר בוודאות מ-2 ו-25, שזה הרבה יותר מ-2 ו-25, והמספר שאתה מציע הוא לא פחות מ-2 ו-25.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מזדהה עם הטענה שלך. אתה אומר: רבותי, קבעו ברמת העיקרון 2 ו-25, עכשיו יש דחייה של שנתיים, מדובר פה בעשרות מיליוני שקלים, אני רוצה להיות סמוך ובטוח – אני אגיד את זה בצורה קצת מגעילה, אבל שוב, מיקי איתנית – שלא שילמו שוחד להנהלת בתי-המשפט לעכב את זה שלוש שנים, על מנת שבשלוש השנים האלה, ב-9 שקלים, מרוויחים עוד 10 מיליוני שקלים. היה שווה לשלם להם שלא יתאמצו, שלא ימהרו. לכן, על מנת שהפשע לא ישתלם, אני לא מוכן ל-9 שקלים. אבל אתה צריך להראות לי את זה, וזה לא יהיה עניין של צדק פנימי, כי כאן אני לא מסכים אתך. עזוב את הצדק הפנימי, אני רוצה שהסך הכול יהיה שווה. אני אדפוק או את ה-25 או את ה-2, אני רוצה שהסך הכול לא יהיה שונה, עד כמה שאני יכול להתקרב לסך הכול. זה מה שמעניין אותי. אני אתך? הצלחתי לשכנע אותך?
אברהם בורג
¶
מה פתאום, אני מיקי איתן עכשיו. אני אברום, אני משתכנע מלכתחילה, מיקי איתן אפילו בדיעבד לא משתכנע. מיקי איתן, יש כאן שני דברים. הדבר האחד, עניינו מידתיות. בייחוד כשהעיוות גדול, מידתיות קטנה אפשר יותר לספוג, מידתיות גדולה יותר קשה לספוג. כשאמרתי שהמספר נראה לי גבוה להרבה זמן, ואין לי שום תחשיב, כי טוען טל נד"ב שגם 25 שקלים זה מחיר הפסד, מה שנקרא "לי זה עולה יותר".
אברהם בורג
¶
2 ו-25 זאת עובדת חיים. אין לי עכשיו תחשיב מה 9 שקלים כפול שלוש שנים נותן לעומת 2 שקלים ו-25 שקלים כפול שלוש שנים היה נותן. אני לא יודע.
אברהם בורג
¶
אני לא חייב. שאלתי אם אפשר להתכנס למספר יותר נמוך. רק שאלתי את השאלה, ומסתבר שכשהתקיימו הדיונים, הנהלת בתי-המשפט הציעה מספר שהיא ראתה בו סבירות, מספר של 5 שקלים. הטענה שלי בכלל לא נוגעת למתמטיקה של המספרים, אלא למוסר של המספרים או לצדק של המספרים. אם היית אומר כשחוקק החוק, והיינו שם שנינו, שבתוך שנה גומרים את העסק, ספגתי. ביקשתם הארכה לשנה הזאת, לעוד שנתיים. סליחה, אני מתנצל, הנחתי הנחה של 9 שקלים, שזה נגמר בעוד שנה, זה לא נגמר, אז תורידו את המחיר, בבקשה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זו שאלה מתמטית קלה מאוד לפתרון. ניקח 100 איש. 80 איש כפול 7, זה 560 שקלים. 80 איש שילמו במקום 2 שקלים 9 שקלים. כלומר, המערכת הרוויחה 80 כפול 7. עוד 20 איש שילמו 9 במקום 25 שקלים, זה 280. 560 פחות 280 זה 280 שקל הפרש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אסביר שוב. יש 100 מקרים. ב-80% היו "רג'קטים". זאת אומרת, האנשים שילמו 7 שקלים יותר ממה שהיו צריכים. זאת אומרת, המערכת הבנקאית הרוויחה על הסעיף הזה 80 כפול 7, 560 שקלים. לעומת זאת, ב-20 מקרים היא הפסידה. היא היתה צריכה לגבות 25 שקלים, והיא גבתה רק 9 שקלים. כלומר, היא הפסידה 16 שקלים כפול 20 איש, וזה 320 שקלים. 560 פחות 320. אם אני ארד ל-70%, אני בדיוק בנקודת האיזון.
רמי רובין
¶
יש 100 תיקים, מה שהם מקבלים זה 900 שקלים. נניח שעוברים לשיטה החדשה, עשרה תיקים הם מצאו כסף, 25 שקלים, זה 250 שקלים. 90 תיקים כפול 9 זה 810, ביחד זה כבר יוצא 1,060 שקלים. 160 שקל הם הרוויחו מזה שהם עברו לשיטה החדשה. זאת אומרת, אולי יש מישהו שנדפק, אבל הפיילה שלהם רק גדלה. אם אתה רוצה לא להגדיר את ההוצאה הציבורית על כלל הציבור, אתה צריך דווקא לתמוך בבקשה שלנו, ולא להתנגד לה.
סורין גנות
¶
הייתי מציע, כדי שלא נעסוק בספקולציות, לקבל מהנהלת בתי-המשפט נתונים כמה זה "רג'קטים", לעשות תחשיב מאוד קל. זה כפול 25, פלוס זה, כפול 2, פחות הכול, כפול 9, ולראות מה קורה.
סורין גנות
¶
תן לי רגע במוגבלות שלי. בדוגמה של 90 ו-10. נניח ואין לי ויכוח עם הנהלת בתי-המשפט, היא לא יכולה להיכנס כרגע לפעולה. זה מצב. אין לי ברירה, אני אתם. אף אחד לא עושה את זה בכוונה. נגיד שהגענו לנהר, ואנחנו ביוני 2005, ובודקים אחורה לעשות חישוב אם הפסדנו או הרווחנו. עשרה עיקולים תפסו, בהנחה של 10-19, עשרה עיקולים כפול 25 זה 250. 90 כפול 2 זה 180. יחד זה 430. זאת אומרת, בפועל עלה לבנקים 430. היום, משום שהם לא מסוגלים להפעיל את המערכת, ואתם לא מורידים את הסכום, אנחנו עושים 9 כפול 100, זה 900. וזה בא מהציבור. הציבור שילם למעלה מפי שתיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני, אולי החלטת לשכוח מתמטיקה מאז בחינות הבגרות או שלא עקבת אחרי מה שעשינו פה. הבאתי את הדוגמה שלך בצורה של 80 ו-20. אמרתי שיש הפרש מסוים, וההערכה שלי שב-70 ו-30 זה יהיה בנקודת האיזון. כלומר, זה לא משנה אם זה 2-25 או 9 לכולם. הבעיה שלי שאני לא יודע אם זה 10-90 או 70-30 או 60-40. ב-60-40 הבנקים יפסידו.
נסים זאב
¶
הוא אמר שזה לא הוגן שאחד צריך לשלם על השני. זה לא משנה אם אתה בסופו של דבר מעגל את החשבון. מדברים פה שעה, חבר הכנסת בורג אומר שברמה העקרונית אומר שלא מקובל עליו שפלוני משלם על אלמוני. זו לא תשובה לשאלה של חבר הכסת בורג.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא נכון 5 שקלים. למה לעשות עוול, כשאני יודע שזה לא נכון. רבותי, הדיון הזה לא רציונאלי, ואני לא אוהב את זה. אני מוכן להתווכח, אבל שנבין על מה אנחנו מתווכחים, ואנחנו לא רחוקים מפתרון הגיוני. אנחנו מניחים הנחה שהיא לא אמיתית בשטח, אבל זאת הנחה מקובלת על כולם, שכאשר מבצעים עיקולים, והבנק מודיע שאין שום דבר, זה עולה לבנק 2 שקלים, ומגיעים לו 2 שקלים. כאשר מבצעים עיקולים, ויש כסף בחשבון, לבנק זה עולה 25 שקלים, ומשלמים לו 25 שקלים. עכשיו אנחנו יודעים שבשלוש השנים הקרובות אי-אפשר יהיה לעשות את החלוקה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש שני מצבים. מצב של 2 שקלים ומצב של 25 שקלים. זה הנתון שהביאו לנו, לא הביאו לנו משהו אחר. בכל מקרה, לא משנה איזה סכום תנקוב, אם הוא 2 שקלים, לא דפקת אף אחד, חוץ מאשר את הבנקים. אם המחיר יהיה 25 שקלים, דפקת את כולם, ורק לבנקים נתת תוספת. אבל בכל מחיר שתיקח בין 2 ל-25, אתה דופק חלק מהאוכלוסייה, אין מה לעשות.
אנחנו אומרים שאנחנו לא רוצים שמישהו יתעשר מהסך הכול שהתקבץ לקופה. אנחנו רוצים שהבנקים, תמורת השירות שהם נותנים, יקבלו את הסכום הקרוב ביותר לסכום העלות שלהם. איך אנחנו מגיעים לסכום הזה? אנחנו יכולים להגיע לסכום הזה על-ידי יצירת מספר שישקף הכי טוב את ההרכב בין המקרים של 2 שקלים למקרים של 25 שקלים, כאשר ברור שהוא יהיה יותר קרוב ל-2 השקלים אם מידת הדחייה יותר גבוהה. ככל שמידת הדחייה יותר גבוהה, זה ירד ל-2 שקלים, ככל שהיא יותר נמוכה, זה ילך לכיוון ה-25 שקלים. במקרה הכי קיצוני, אם היו 100% דחיות, המחיר יהיה 2 שקלים. אם יהיה 100% הסכמה, זה יהיה 25 שקלים. כלומר, המחיר שאנחנו צריכים לקבוע נע על הציר מ-2 שקלים ל-25 שקלים, לפי השיעור של התשובות. זה נתון היחיד שיקבע. והאחוז המסוים ייתן לנו תוצאה מתמטית מדויקת על הברוטו, הוא לא יעשה צדק בפנים, אבל לפחות את זה השגנו. אם אנחנו לא יודעים את המספר המדויק, הם ייתנו לנו מספר משוערך.
סורין גנות
¶
20 עיקולים שתפסו כפול 25 שקלים זה 500 שקלים, 80 שלא תפסו כפול 2 שקלים זה 160, 500 ועוד 160 זה 660. תעשה 660 לחלק ל-900 כפול 9.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אני שואל מה המחיר שצריך לגבות. 9 לא נוגע לכאן בכלל. החישוב שצריך לעשות הוא אחר. ב-80% ו-20% אתה עושה 20 כפול 25, זה 500. 80 כפול 2, זה 660. את ה-660 תחלק ל-100. ה-9 לא נוגע לכאן.
טל נד"ב
¶
בבנקאות זה לא 80% ו-20%. ה-5 שקלים שזורקים פה זה נתון שלא נבדק בשום מקום. כשהיו הדיונים בוועדת בר-אופיר, הגוף היחיד שהגיש נתון מחושב היה הבנקים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני חייב לסיים. אנחנו מאשרים את הבקשה הראשונה. לגבי הבקשה הראשונה, אם ההנחה שזה 80% ו-20%, אנחנו מבקשים שתתקנו את המחיר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יהיה דיון נוסף. הוויכוח יהיה רק על האחוזים. אנחנו נקבע לפי היחס. תביאו את הנתונים ונקבע אחוז משוקלל. הנהלת בתי-המשפט תביא את המידע.
מי בעד הסעיף הראשון? מי נגד?
הצבעה
בעד – 5
נגד – אין
סעיף 1 בתקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ג-2003 אושר.