ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 09/07/2003

חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים (תיקון מס' 2), התשס"ה-2005, חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 6), חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 7), חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34), התשס"ג-2003

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6774



2
ועדת החוקה חוק ומשפט
9.7.2003

פרוטוקולים/ועדת חוקה/6774
ירושלים, י"ג בתמוז, תשס"ג
13 ביולי, 2003

הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון




פרוטוקול מס' 48
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, ט' בתמוז התשס"ג (9 ביולי 2003), שעה 09:00
סדר היום
א. הצעת חוק יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד), של חבר הכנסת שאול יהלום
ב. הצעת חוק יסוד
נשיא המדינה (תיקון מס' 7) (הפסקת כהונה זמנית), של חבר הכנסת מיכאל איתן
3. הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34) (בחירת מועמד יחיד), התשס"ב-2002
4. שונות
נכחו
חברי הוועדה: אברהם בורג - מ"מ היו"ר
מיכאל איתן
מוזמנים
חבר הכנסת שאול יהלום
עו"ד איל זנדברג - משרד המשפטים
עו"ד ורדה אומונסקי - לשכת נשיא המדינה, יועמ"ש
פיה הלל - תלמידת בי"ס עירוני א' בתל-אביב
יועצת משפטית
סיגל קוגוט
מנהלת הוועדה
דורית ואג
קצרנית
אסתר מימון

1.
הצעת חוק יסוד
נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד), של חבר הכנסת שאול יהלום
היו"ר אברהם בורג
בוקר טוב. על סדר-היום יש שלוש הצעות חוק, שתי הצעות חוק יסוד והצעת חוק אחת רגילה. שאול יהלום, בוקר טוב, אתה רוצה להציג את הצעת החוק שלך?
שאול יהלום
הצעת החוק שלי עוסקת בבחירה לנשיא המדינה, כאשר יש מועמד אחד בלבד. מה שקורה היום, שאם יש הצבעה, וההצבעה היא בעד ונגד- - -
סיגל קוגוט
לא, זה מה שאתה מציע. היום, גם כשיש מועמד בודד, לפי חוק היסוד, צריך 61 חברי כנסת, לכן מצביעים שלוש פעמים, ובפעם השלישית- - -
שאול יהלום
בהצבעה שמים שם?
היו"ר אברהם בורג
שם ונמנע.
איל זנדברג
לא מתנגדים למועמד.
שאול יהלום
כרגע שמים שם, ומי שלא רוצה את השם, מה הוא שם?
סיגל קוגוט
הוא לא שם. צריך 61 חברי כנסת, אם אדם לא מקבל 61 שהצביעו בעד, צריך להצביע שוב, ואם גם בפעם השנייה הוא לא מקבל 61 שהצביעו בעדו, מצביעים שוב, ורק אז- - -
היו"ר אברהם בורג
המצב היום, של ריבוי מועמדים, לא מעניין אותך. יש תהליך שאתה לא נוגע בו בהצעת החוק שלך. אתה מדבר על מועמד יחיד. מועמד יחיד, אם לא תיקנו את החוק, חייב לקבל את תמיכתם של רוב חברי הכנסת.
שאול יהלום
לא בהצבעה השלישית.
היו"ר אברהם בורג
הוא חייב לקבל את רוב חברי הכנסת; הוא לא מקבל, מקיימים עוד סיבוב הצבעה. לא קיבל, מספיק רוב רגיל.

אתה טוען, בשביל מה להזחיל אותו? הרי ממילא הוא מועמד יחיד, הרי ממילא ברור שבסוף התהליך הוא יהיה המועמד. לכן, במקרה של מועמד יחיד, נוותר על שני הסיבובים הראשונים הדורשים את רוב חברי הכנסת ונעבור ישר למודל הסיבוב השלישי, של רוב רגיל במליאה.
סיגל קוגוט
אז מצביעים בעדו או נגדו, לפי ההצעה שלך.
שאול יהלום
הטענה לכאורה שרוצים לכבד אותו, שיבואו 61 חברי כנסת. איפה האנשים שמצביעים? אלה שלא רוצים, אני לא חושב שישתכנעו בין הסיבוב השני והשלישי. ואם הם נשארו בבית, הרי הסיבוב רציף, לא מצביעים יום למחרת, ואז יכול להיות יותר גרוע. יכולה להיות גם בושה. יכול להיות שבסיבוב השני הוא יקבל אפילו פחות מאשר בסיבוב הראשון, ויכול להיות שאנשים, בגלל כל העניין הזה, בגלל שאין מועמד נגדי, הם ילכו, ובסיבוב השלישי, שבו הוא ייבחר, הוא עוד יקבל פחות מאשר בסיבוב הראשון. יכול להיות מצב כזה?
היו"ר אברהם בורג
הכול יכול להיות. כבר ראינו ששמעון פרס קיבל 70 מנדטים חמש דקות לפני הבחירות. הכול ראינו פה בכנסת בבחירת נשיא.

ההגיון של ההצעה שלך אומר, שברגע שיש מועמד יחיד, אפשר לדלג על כל הפרוצדורה. עזוב את ההתפתחויות הפוליטו-טכניות שיכולות להתפתח. אם יש כמה מועמדים, זה עד שמישהו נופל בנוק-אאוט. יש מועמד אחד, קדימה, סיבוב הצבעה אחד, ומה שהכנסת מחליטה, היא מחליטה. זה ההגיון הפנימי. יש למישהו עכבות?
ורדה אומונסקי
אנחנו ממליצים להשאיר את נוסח הבחירה כפי שהוא, ולא לשנותו. אנחנו סבורים שבחירות למשרה כה רמה של העומד בראש המדינה מחייבות רוב של חברי הכנסת, ולא רוב מקרי של נוכחים באולם המליאה.
היו"ר אברהם בורג
מקרי זה לא יהיה. אין מציאות מקרית בבחירת נשיא.
ורדה אומונסקי
זו בכל זאת משרה שמחייבת תמיכה מקסימלית, ייצוג נאות של רוב שדרות העם. לא מן הנמנע שתהיה סיטואציה שיגיעו 50 חברי כנסת, לא ייעשה המאמץ הראוי, כי ממילא תהיה בחירה עם אותו רוב שיהיה נוכח באולם באותו יום.
היו"ר אברהם בורג
אני אתן לך שתי דוגמאות אחרות, ברשותך. נגיד שיש מועמד מאוד קונטרוברסיאלי, מאוד לא אטרקטיבי, ואין אף אחד מולו. כלומר, הוא לא אטרקטיבי, אבל אחרים עוד פחות אטרקטיביים. ולאות מחאה, במצב הקיים, לא יבואו חברי כנסת, ואז שלושה סיבובים הוא יתבזה.
איל זנדברג
זה לא המקרה הבעייתי.
ורדה אומונסקי
אתה מביא מקרה מאוד מאוד חריג.
היו"ר אברהם בורג
הוא חריג, אבל את הולכת אתי לסצנריו שחברי כנסת לא באים לבחירות על נשיא המדינה. למבקר המדינה, שהוא תמיד מועמד יחיד, אני לא זוכר פעם אחת שהיו שני מועמדים, קבוע, למעלה משני שלישים מחברי הכנסת באו להצביע, וזה מבקר המדינה, זה אויב העם והמעמד, הוא נגדנו, הוא לא בעדנו. על נשיא המדינה, על אחת כמה וכמה. זה מודל אחד.

אני אביא מודל שני. הצבענו עליו בכל רוב שלא יהיה, הוא נבחר בכל רוב שלא יהיה, לאחר מכן עושים ישיבה חגיגית של הכנסת, והכנסת כולה, בהרמת יד, מצביעה בעדו. יש הליכים כאלה. אצלי זה היה, בתנועה הציונית, בכל מיני דברים. אני מכבד אותו בישיבה ממלכתית, חגיגית, במחיאות כפיים, וכך הכנסת בוחרת בו.
ורדה אומונסקי
אנחנו חושבים שהסעיף, כפי שהוא, הוא סעיף מכובד, זו בכל זאת לא עוד משרה. זו משרה עם מעמד מסוים. מה אנחנו מסכנים פה? מה אנחנו מעמידים זה מול זה? אי-נוחות מסוימת, תיאורטית בלבד, של מועמד יחיד, שאולי יעבור שלושה סיבובים לעומת--
היו"ר אברהם בורג
זאת הצגה לא נכונה, אנחנו מציגים בושה מול בושה.
ורדה אומונסקי
--במעמד, קודם כול, ובמשרה. אנחנו חושבים שמן הראוי שיהיה ייצוג מקסימלי של חברי הכנסת, ייצוג של כל שדרות העם.
היו"ר אברהם בורג
את לא יכולה להכריח אותם לבוא.
ורדה אומונסקי
אני לא יכולה להכריח אותם לבוא, אבל אם אנחנו אומרים שזה לפחות 61- - -
היו"ר אברהם בורג
ביישת את הנשיא, שלא היה לו ה-61.
ורדה אומונסקי
אם אני מביישת אותו שיהיו 30 או 40 באולם?
שאול יהלום
בסיבוב השלישי את מוכנה שהוא ייבחר גם אם יש חמישה חברי כנסת באולם. נכון או לא? תעני לי.
ורדה אומונסקי
אנחנו מדברים גם פה, שאם יש תיקו או שלא הצלחת, אתה חוזר כעבור 30 יום על הבחירה מחדש.
היו"ר אברהם בורג
אין תיקו, יש מועמד יחיד.
איל זנדברג
אני אתחיל עם השאלה שהוצגה כאן על ביזוי מול ביזוי. לצורך העניין אני רוצה להיתלות באילנות גבוהים. הרי הצעה דומה כבר נדונה בכנסת הארבע-עשרה, שם היה מדובר בהליך בחירת מועמד בודד למשרת מבקר המדינה. ההצעה נפלה לבסוף. היא נפלה כיוון שחבר הכנסת רובי ריבלין, היום יושב-ראש הכנסת, עמד ושכנע, ובסופו של דבר הוא הציע הסתייגות, ואיין את הצעת החוק. הוא הסביר שהצעת החוק תפגע בכבודו של מבקר המדינה, ולא תועיל לו. יושב-ראש כנסת נוסף, שבח וייס, עלה על הדוכן והסביר, גם הוא התנגד להצעת החוק.
שאול יהלום
גם שם היתה הצעה רק לגבי מועמד אחד?
איל זנדברג
כן. הצעה דומה.

אף אחד מהם הרי לא חשוד שהוא לא דואג לכבודם, גם של הכנסת וגם של נשיא המדינה.
היו"ר אברהם בורג
כל אחד מאלה שהזכרת גם רואה את עצמו בתור מועמד יחיד לאחד התפקידים המדוברים.
איל זנדברג
אומר שבח וייס, "זה היה סוג של ביזוי", הוא מדבר על בחירתו של המבקר גולדברג. "בא יוסי כץ, מציע הצעה, ונותן בעקיפין, ולא בכוונה, רישוי לביזוי, או מניעת ביזוי על-ידי כך שהפרפרים ילכו להם". מה ההיגיון של הדברים שאומר שבח וייס? הוא אומר שאנחנו מוכנים לבלוע את זה שחברי הכנסת לא טורחים לבוא, למרות שהם יודעים שהכלל דורש 61.

מה נעשה? האם נקפיד עם חברי הכנסת ונעמוד ונקפיד על כבודו של נשיא המדינה וכבודה של הכנסת כגוף בוחר? לא, אנחנו נקבל את המציאות, את המוסר הנוהג שחברי כנסת לא באים, למרות שנדרש 61, ונתאים את חוק היסוד, את החוקה שלנו, להתנהגות של חברי הכנסת. אולי צריך לעשות הפוך? צריך לקבוע מהו המוסר הראוי, האם ראוי ש-61 יבואו ויבחרו, גם מפאת המעמד הטקסי, שמתכנסים 61 חברים במליאה, גם מפאת המעמד הציבורי, הקונצנזוסאלי, נשיא
המדינה, ואין צורך לומר, הוא מסמל את אחדות העם וכן הלאה. אחרי שנקבע מהו הראוי, נבדוק האם חברי הכנסת יתכנסו ויפעלו לפי הראוי. אני מניח שבדרך כלל כן יעשו את זה, ולא כדאי לתקן את החוקה שלנו, כיוון שבמקרה אחד ויחיד חברי כנסת נמנעו, והיו חסרים חמישה חברים.

אנחנו מסתכלים מה קורה באומות העולם, מעבר לים. גם שם, באופן מפתיע או לא מפתיע, מקפידים בעניין הזה. צריך לבחור את המדינות שנשיא המדינה הוא בעל מעמד דומה למבנה המשטרי שלנו, היינו, ראש המדינה, ולא בעל סמכויות ביצועיות. בגרמניה, לפי סעיף 54 לחוקה, גם שם נדרשים שלושה סיבובים, ורק בסיבוב השלישי אפשר לבחור את המועמד באמצעות רוב רגיל. באיטליה, ששם המצב הוא עוד יותר חמור מן ההיבט הזה, גם שם נדרש רוב של שני שלישים בשני הסיבובים הראשונים, ובסיבוב השלישי - רוב מוחלט, היינו, מחצית. ביוון, שם נדרשים שני שלישים, ובסוף - שתי חמישיות, ואם גם זה לא קורה, מפזרים את הפרלמנט. אולי זו דוגמה קיצונית. לא מצאתי דוגמאות שבחוקה מאפשרים לבחור את מי שעומד בראש המדינה ברוב רגיל בסיבוב הראשון.
היו"ר אברהם בורג
שאול יהלום, הלום בהם.
שאול יהלום
אני מתפלא על נציג הממשלה ועל נציגת בית הנשיא. כל הנימוקים האלה הועלו כבר בקריאה הטרומית ובקריאה הראשונה בקדנציה הקודמת. ההצעה עכשיו נדונה כבר אחרי רציפות.
איל זנדברג
זאת כנסת אחרת. חשבנו שהוועדה תשמע.
שאול יהלום
ההצעה הזאת היא אחרי פשרה, כי הצעתי גם אם יהיו יותר מועמדים. בסכמה או בחצי הסכמה נגמר שאני מוריד את ההצעה הקודמת. לפי הצעת הממשלה אני הורדתי את ההצעה הראשונה והם אמרו שהם לא יתנגדו.

הצעת החוק עברה כבר שתי פרוצדורות. היא עברה פעמיים קריאה של המליאה, ופעם אחת רציפות. זאת אומרת, גם אתם צריכים לשאת על עצמכם את הדמוקרטיה של בית הנבחרים. הכנסת כבר אמרה את דברה שלוש פעמים. היא אמרה במליאתה שהיא רוצה את הצעת החוק הזאת.

אדוני יושב-ראש הישיבה, ההצעה היא למנוע בושה, והשאלה היא איפה הבושה היותר מזדמנת. אם באמת היה במדינת ישראל, כפי שקורה בכמה מדינות, שאם אין רוב של 61, לא תהיה בחירה, והכנסת תתפזר חס וחלילה או שלא ייבחר אם לא יהיה רוב מסוים, מיוחס, הייתי מרים ידיים. אבל כאן מרשים מצב שבסיבוב השלישי הוא ייבחר בכל רוב שהוא.

ההנחה שלנו, כבאי הבית הזה, אומרת שהרוב בסיבוב השלישי, ההסתברות שהוא יהיה יותר קטן מאשר בסיבוב השני, יותר גבוהה. ההצבעה רצופה, לא אחרי כמה ימים. אם אנשים ישבו בבניין, הרי לא ייתכן שבבחירת נשיא המדינה הם לא היו במליאה – הם היו במליאה, והיו רק 50 בעד. מה יקרה אחרי דקה? יבואו אנשים מקרית-שמונה? לא יבואו, וחלק ילכו, כי הם יאמרו: בחרנו, עשינו את שלנו. ואז יהיו 40 בסיבוב השני. בסיבוב השלישי יהיו שלושה-ארבעה, והוא ייבחר. איזו בושה יכולה להיות? כל הסתברות לבושה, אחרי זה, יותר נמוכה מאשר בצורה הזאת. ואדוני צודק, יבואו אנשים, בכל אופן זו בחירת נשיא המדינה. גם המועמד לנשיא המדינה ידאג שיבואו אנשים, ואנשים לא יעיזו פניהם בפני המועמד, שלא יבואו. הרי הם רוצים יחסים טובים עם הנשיא. קרוב לוודאי שזה יהיה בסדר.
היו"ר אברהם בורג
שאול יהלום, הרי מלכתחילה זה דיון קצת רחוק מאתנו. זה לא מסוג הדברים שאתה אומר שהם מעניינים ביום-יום. אחת לשבע שביעיות אולי קורה מין מקרה כזה. מה הניע אותך להתחיל את הליך החקיקה?
שאול יהלום
מה שהניע אותי זו הבחירה האחרונה של נשיא המדינה. בבחירה האחרונה היה 60 כנגד 57, וראיתי את הלחצים על חברי הכנסת. ראיתי איך כאשר צריך להשיג עוד קול או עוד שניים כמה מוכנים לשלם עבור העניין הזה, וכמה דברים לא ראויים לכנסת, כאשר אם הוא היה נבחר ב-60 כנגד 57 הוא היה נבחר בכבוד גדול. שום דבר רע לא היה קורה אם הנשיא קצב היה נבחר בסיבוב הראשון, והיו מוחאים כפיים. אחרי זה מישהו החליף את דעתו, זה גם לא כבוד גדול. ראיתי איך "מבקשים" מאנשים שישנו את דעתם. זה מאוד הרגיז אותי.
היו"ר אברהם בורג
אבל את זה הורדת.
שאול יהלום
בסוף התפשרתי עם הממשלה רק על מועמד אחד.

נוסף לכך, אדוני יודע שכאשר אנחנו מתקרבים למועד הבחירה ומציעים הצעות, כל אחד אומר: עשית את זה על בן-אדם. אומרים: אם אתם רוצים, תציעו חוק, שבע שנים היה לכם זמן, מה פתאום, חצי שנה לפני הבחירה אתם מציעים שינוי? הנה, אני מציע, כאשר אנחנו לא יודעים מי יהיה המועמד. עוד אף אחד לא חושב על מועמד לנשיא המדינה.
היו"ר אברהם בורג
איך קוראים לך, ומאיזה בית-ספר את?
פיה הלל
שמי פיה הלל. אני מעירוני א' בתל-אביב.
היו"ר אברהם בורג
את מבינה על מה הוויכוח?
פיה הלל
לא.
היו"ר אברהם בורג
יש היום בחירות לנשיא המדינה. הכנסת בוחרת את נשיא המדינה. החוק היום אומר שכשיש שני מועמדים, שאול ואני מתמודדים, אחד מאתנו צריך לקבל לפחות תמיכה 61 חברי כנסת. סבוב אחד לא קיבלתי 61. סיבוב שני לא קיבלתי 61. בא הסיבוב השלישי, ונבחרים בכל רוב, אפילו שניים נגד אחד. נתתי שני סיבובים למרבית הבית, מכובד כמו שורדה אומונסקי רוצה. לא הלך, הלכנו לרוב רגיל, כדי שזה לא יימשך לנצח.

בא חבר הכנסת יהלום ומציע, אם יש רק מועמד אחד – ברור שאין קונטרוברסיה, ברור שיש עליו הסכמה יותר רחבה – שנוותר על הסיבובים שבהם צריך את רוב הבית. תהיה הצבעה רגילה. אנחנו מניחים שמן הסתם זה חגיגי, זו בחירת נשיא, זה יום מכובד, באים הרבה מאוד חברי כנסת.
פיה הלל
אתה אומר שתהיה הצבעה אחת.
היו"ר אברהם בורג
הוא יקבל, נגיד, 59 נגד אפס, אין לו את רוב הבית. אבל עדיין הוא היחיד שנבחר. אם, חלילה, ייווצר מצב שרוב הבית מצביע נגד, כנראה הוא מועמד לא ראוי, ואז דאי ששום הצבעה אחרת לא היתה מועילה.
פיה הלל
הכול, במידה ואין עוד מועמדים?
היו"ר אברהם בורג
מציע חבר הכנסת יהלום, כשאין עוד מועמדים, לא ללכת לפרוצדורה של 61. יכול להיות מצב שאת מועמדת יחידה, ואת מקבלת בסיבוב הראשון 60 ובסיבוב השני 60, ואת לא נבחרת, כי את צריכה 61. ואז מגיע הסיבוב השלישי, כבר נמאס לחברי הכנסת. נשארנו רק שאול יהלום ואני, והוא מצביע בעדך, ואני נמנע, ואת נבחרת ברוב של אחד. זאת ההצעה. איפה את מרגישה יותר טוב.
איל זנדברג
אפשר להציג את זה כך.
היו"ר אברהם בורג
היא שמעה את הדיון.
פיה הלל
הגיוני שיהיה רק מתמודד אחד למשרה חשובה כזאת?
היו"ר אברהם בורג
יכול להיות מצב כזה.
שאול יהלום
היו מקרים שהיה מועמד אחד.
היו"ר אברהם בורג
בן-צבי היה מועמד יחיד. הנשיא הראשון.
ורדה אומונסקי
הנשיא הרצוג בקדנציה השנייה.
פיה הלל
אם יש מועמד אחד, עדיין יש בחירות?
היו"ר אברהם בורג
ודאי. את צריכה את האקט של אישור הכנסת.
פיה הלל
זה נראה לי הגיוני.
היו"ר אברהם בורג
תודה. מישהו עוד רוצה להוסיף משהו?
איל זנדברג
צריך לזכור שהמשפט הידוע שאומר שהחוק מכוון התנהגות נכון גם לגבי חוק יסוד שקבועה בו פרוצדורה. למה אני מזכיר את זה? כשאנחנו חוששים שיהיו רק שניים או שלושה מצביעים, אנחנו מניחים לפי השיטה הקיימת. בשיטה הקיימת חברי הכנסת יודעים שנדרש 61, ולכן הם טורחים לבוא, ואנחנו מתקרבים במספרים ל-61, ברוב המקרים עוברים את זה. אבל עשוי להיות מצב של 50, כיוון שהם יודעים שלא נדרש 61. צודק חבר הכנסת יהלום שבסיבוב השלישי לא נדרש, אלא רוב רגיל, ואז עשויים להישאר מעט.
היו"ר אברהם בורג
אנחנו בוויכוח לא נכון. שמעתי מה שאמרת שלקבוע את הנורמה ועל-פיה לקבוע את ההתנהגות, רק שאליה וקוץ בה. אם יש חוק יסוד, ואתה אומר: לא מעבירים, אלא ב-61, אין 61 – אין. הייתי אומר שזאת נורמה סבירה. אני מקבל את זה. אין לנשיא 61 – אין. אבל קבעת את השסתום. נגיד שאני מועמד, שאול יהלום לא יכול להצביע בשבילי, הוא פשוט מכיר אותי יותר טוב מכל אחד אחר פה בבית, והוא לא יכול להצביע בשבילי. הוא לא יבוא למליאה, ובעצם היעדרו הוא מונע את בחירתי, ואחרי כן הוא יחכה לסיבוב הרגיל. משום שפתחת פתח מלמטה, של הסיבוב השלישי, אתה נותן כאן אפשרות לא להפעיל את ה-61, את הקביעה הנורמטיבית שלך. אם היית בא בהצעה נגדית לשאול יהלום, רק 61, הייתי אומר שיש כאן תזה מול תזה. אין לכם תזה לפי החוק הקיים.
איל זנדברג
אני חושב שיש. צריך להסתכל על שתי מוטיבציות. אתה הצגת כאן דוגמה שבה המוטיבציה של חבר כנסת נעדר היא מכוונת, הוא רוצה שהמועמד לא ייבחר, והוא מביע דעתו על כך. אני לא חושב שזאת הבעיה שאנחנו דנים בה. אם אומנם חברי כנסת נעדרים במכוון, כדי להביא מועמד, אני חושב שטוב שכך, שהמועמד יעבור סיבוב אחרי סיבוב, כי זה אומר משהו על מועמדותו ועל מעמדו אחר כך כנשיא. אנחנו לא מדברים על מוטיבציה מכוונת.
היו"ר אברהם בורג
תן לי נשיא ברוב של שניים נגד אחד בתחילת הקדנציה, לא תכיר אותי בסוף הקדנציה. מה זה חשוב איך הוא נבחר?
איל זנדברג
הבעיה כאן היא היעדרות מתוך רשלנות.
היו"ר אברהם בורג
אין דבר כזה.
איל זנדברג
למה לא בא הרוב הדרוש? כי הם יודעים שיש מועמד יחיד, אז הוא בלאו הכי ייבחר.
היו"ר אברהם בורג
מתי הם לא באים? איל זנדברג, למבקר המדינה, שהוא מועמד יחיד, באים 80 חברי כנסת.
איל זנדברג
לא באו. זאת הבעיה. למבקר המדינה, למשל, לא באו מספיק חברים. לא מתוך שלא תמכו בו, אלא כי חשבו שהוא מועמד יחיד, הוא מסוכם, אין צורך לבוא. אם נשנה את הכלל, חברים לא יבואו אפילו בפעם הראשונה.
שאול יהלום
עם כל החוק שלך הם לא באו. ביישת אותו בפעם שלישית.
היו"ר אברהם בורג
איל זנדברג, אתם תגישו הסתייגות של הממשלה?
איל זנדברג
לא שאני יודע עליה.
סיגל קוגוט
אני מבקשת שנצביע על הסתייגות של חד"ש. כאן, בהצעת החוק של חבר הכנסת יהלום, אם לא נבחר נשיא, כלומר, היה שוויון, עושים עוד בחירה אחרי חודש, ובסיפה כתוב "תימסר ההודעה לחברי הכנסת, לפחות 14 ימים מראש". ההסתייגות היא שזה יבוא 21 ימים מראש.
היו"ר אברהם בורג
זו הסתייגות לדיבור?
סיגל קוגוט
לא. זאת הסתייגות מהותית. אנחנו רצינו שהטווח יהיה קצר.
היו"ר אברהם בורג
אתה רוצה לכלול את זה בחוק?
שאול יהלום
למה לא? מה אכפת לי 21 יום ולא 14 יום?
סיגל קוגוט
אז יהיה רק שבוע להתארגן. רציתם שתוכלו לחפש מועמד אחר.
היו"ר אברהם בורג
נצביע נגד ההסתייגות, ניתן לו אפשרות להעלות אותה במליאה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – אין
נגד – 2
נמנעים - אין
ההסתייגות לא אושרה, ועוברת למליאה.
היו"ר אברהם בורג
ההסתייגות לא התקבלה, היא תעלה למליאה.

אנחנו נצביע על הצעת החוק, כפי שהיא מוצעת על-ידי חבר הכנסת שאול יהלום.הצעת חוק יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד), מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר להעביר את הצעת חוק-יסוד
נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד) לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר אברהם בורג
חבר הכנסת יהלום וחבר הכנסת בורג בעד, נגד – אין, נמנעים – אין. הצעת חוק זו עברה.

2.
הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34) (בחירת מועמד יחיד), התשס"ב-2002
סיגל קוגוט
ההצעה לגבי מבקר המדינה נגררת מההצעה הקודמת.
היו"ר אברהם בורג
איל זנדברג, יש לכם אותה טענה לגבי מבקר המדינה?
איל זנדברג
יש טענות דומות. בכל מקרה, הפער לא יהיה רצוי.
היו"ר אברהם בורג
הדיון שנעשה היה דיון משולב, כי שיטת הבחירות היא אותה שיטת בחירות. אלה שני האישים החיצוניים היחידים לכנסת שמליאת הכנסת בוחרת. הליך הבחירה של נשיא המדינה כמוהו כהליך הבחירה של מבקר המדינה. ברגע ששינינו את בחירתו של הנשיא, מתבקש הגיונית, ונובע מן הדבר, ומכך גם נולדה ההצעה הנוספת, שינוי הליך בחירתו של מבקר המדינה. אותן הכרעות שהחלנו לגבי חוק הנשיא מחילים גם על מבקר המדינה.

יש אותה הסתייגות של נאזם מחד"ש?
סיגל קוגוט
לא. אני אציע לו, כדי שזה יהיה אותו דבר.
היו"ר אברהם בורג
מי בעד ההסתייגות הפוטנציאלית של חד"ש? מי נגדה?

הצבעה
בעד – אין
נגד – 2
ההסתייגות הפוטנציאלית לא אושרה, ועוברת למליאה.
היו"ר אברהם בורג
בעד ההסתייגות – אף אחד, נגדה – כולם. אם הוא אכן רוצה אותה, היא עוברת כהסתייגות.

נצביע על הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34) (בחירת מועמד יחיד), התשס"ב-2002. מי בעד הצעת הוועדה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – אין
נגד – 2
ההסתייגות לא אושרה, ועוברת למליאה.
היו"ר אברהם בורג
בעד – שניים, יהלום ובורג. נגד – אין. נמנע – אין. עברה גם הצעת חוק זו, שתעלה למליאה על-ידי היושב-ראש במהרה בימינו, אמן.
שאול יהלום
כאן אומרים שבתוך 30 יום תהיה הבחירה הנוספת. מה המשמעות שהיושב-ראש מודיע?
סיגל קוגוט
הוא צריך להודיע לחברי הכנסת שייערכו לקראת הישיבה, לכן עדיף לתת להם יותר זמן להציע את המועמד. 14 יום זה מספיק להודיע להם על התאריך המדויק שהוא קבע.
שאול יהלום
אם הוא מודיע בתוך 21 יום, מה זה משנה?
סיגל קוגוט
זה מקצר להם את הזמן להביא את המועמדים שלהם.
שאול יהלום
למה?
איל זנדברג
יש סך זמן בין בחירה לבחירה, ואז השאלה כמה מן הזמן מוקצב להודעה לחברים על המועמדים, היינו, סגירת רשימת המועמדים, וכמה מוקצב לחיפוש מועמד כדי להציג אותו. בחוק הקיים, שבעה ימים לפני יום הבחירה יושב-ראש הכנסת חייב להודיע על המועמדים.
שאול יהלום
מה זה משנה אם הוא יודיע שבתוך 21 יום יש בחירה?
היו"ר אברהם בורג
זה בלי המועמדים, זה רק התאריך. זו הפרוצדורה.
סיגל קוגוט
במחשבה שנייה, ההסתייגות של חד"ש לא משנה כלום. אני אקרא את סעיף 5 בחוק-יסוד נשיא המדינה: "בחירת נשיא המדינה תיערך לא מוקדם מתשעים יום ולא יאוחר משלושים יום לפני תום תקופת כהונתו של הנשיא המכהן; נתפנה מקומו של נשיא המדינה לפני תום תקופת כהונתו, תיערך הבחירה תוך ארבעים וחמישה ימים מהיום שנתפנה מקומו; יושב ראש הכנסת, בהתייעצות עם הסגנים, יקבע את יום הבחירה ויודיע עליו בכתב לכל חברי הכנסת לפחות עשרים יום מראש; חל מועד הבחירה שלא בזמן אחד הכנסים של הכנסת, יכנס יושב ראש הכנסת את הכנסת לשם בחירת נשיא המדינה". כאן כתוב "לפחות עשרים יום מראש". זו הפרוצדורה הרגילה.
היו"ר אברהם בורג
יש 45 ימים, הוא יכול לתת שבועיים לברברת, ללכת לחפש מועמד.
סיגל קוגוט
תראה את סעיף 6: "נקבע יום הבחירה, רשאים עשרה... להציע מועמד".
היו"ר אברהם בורג
יש 45 יום שנועדו לחפש מועמדים והתקשקש.
שאול יהלום
הם לא נועדו. יודעים 50 שנה שיהיו 45 יום.
היו"ר אברהם בורג
אבל זה 45 יום של החיפוש של המועמדים, של הבדיקות וכן הלאה. בתוך 45 יום יש שתי קומות. קומה אחת, 25 יום, זה חופשי לחיפוש, ועוד 20 יום היושב-ראש קבע, ואז מתחילה הספירה לאחור באמת.
שאול יהלום
אז יש עוד עשרה ימים להגיש את המועמדות.
היו"ר אברהם בורג
ב-45 ימים יש קומה אחת חופשית, וקומה אחת כבר מוגדרת בפרוצדורה.
איל זנדברג
החבירה היא בתוך 45 ימים.
שאול יהלום
בחוק שלי אין 45 ימים, אלא הכול מצטמצם ל-30 יום.
היו"ר אברהם בורג
כי אנחנו כבר בסיבוב השני.
שאול יהלום
כל אחד יודע שיש 30 יום, וכל הקומות קיימות. השאלה היא מתי היושב-ראש מחויב, על-פי החוק, ל-30 יום. מתי הוא מודיע, באיזו שעה, זה לא משנה.
סיגל קוגוט
הוא מודיע על היום. אחרי שהוא מודיע יש לחברי הכנסת, לפי סעיף 6, 10 ימים להגיש מועמד.
שאול יהלום
אין לו הרבה ברירות על היום.
סיגל קוגוט
קבלת ההסתייגות משמעה- - -
שאול יהלום
לפני ההסתייגות. יש 30 יום, היושב-ראש מודיע על 14 יום. על מה הוא מודיע?
סיגל קוגוט
הוא מודיע לפחות 14 יום מראש לחברי הכנסת.
שאול יהלום
על מה הוא מודיע, הרי היום קבוע?
סיגל קוגוט
בתוך 30 יום. מקסימום 30 יום.
שאול יהלום
היושב-ראש מודיע 14 יום מראש.
סיגל קוגוט
רוצים להגיד שלא תיעשה לפני 14 יום.
שאול יהלום
מגבילים את היושב-ראש, שהוא לא יכול לקצר את התקופה לפחות מ-21 יום. במקרה שלנו הוא יכול לקצר את התקופה ל-14 יום.
היו"ר אברהם בורג
יש בזה הגיון. כי אם היתה תקלה, החיפוש הפוליטי ייקח יותר זמן.
איל זנדברג
אם הוא יהיה חייב להודיע תוך 21 יום, הוא יקבע תאריך שאולי יהיה מוקדם מדי, ואולי לא יגיעו למועמדים, צריך לתת פה יותר גמישות.
היו"ר אברהם בורג
21 ימים נותנים לו יותר גמישות.
איל זנדברג
יש 30 פחות 21, הוא צריך תוך שבוע להציג את תאריך הבחירה.
היו"ר אברהם בורג
זה הפוך, לדעתי.
שאול יהלום
הוא יכול לקבוע את תאריך הבחירה לעוד 10 ימים?
איל זנדברג
לא. הוא חייב כבר בתוך תשעה ימים מהבחירות הכושלות, להודיע מה יום הבחירה, כי הוא מוגבל עם ה-30 יום שספרו 21 אחורנית. 30 יום זה נוקשה.
שאול יהלום
בין ה-30 יום הוא יכול לקצר את התקופה?
סיגל קוגוט
הוא יכול פחות מ-30 יום.
שאול יהלום
בא היושב-ראש, מטעמים שלו ואומר שהבחירות בעוד 14 יום. הוא יכול לעשות את זה בליל הבחירות?
היו"ר אברהם בורג
הוא יכול. אז הוא מצמצם את משך הזמן לחיפוש.
שאול יהלום
יש רק 14 יום לחפש מועמדים.
היו"ר אברהם בורג
ההנחה אומרת שאם היו בחירות איומות ונוראות זו טראומה שמצריכה היערכות של המערכת הפוליטית, צריך ללכת לחפש מועמדים מפה ומשם. אם, למשל, יש יושב-ראש שהוא דעתן, והיו דברים מעולם, הוא אומר: אל תשחקו אתי משחקים. זה לא מעניין אותי. אני רוצה להתייצב מאחורי פלוני, שהרגע הוא נראה בעל הסיכויים הגדולים ביותר. מהר שלל חש בז, הוא קובע תאריך. שאול יהלום, למשל, לא מספיק להביא את פרופ' אלון, כדי שיתמודד מולו, ודפקתי אותו עם התאריך. יושב-ראש יכול לעשות כאן משחק דרמטי שמכריע מי יהיה הנשיא.

באים 21 הימים של סיעת חד"ש ואומרים: סליחה, זו טראומה לאומית מספיק גדולה, שתתנו לכל מי שמסוגל עכשיו להביא מועמדים להציג אותם.
איל זנדברג
21 יום מראש, לא בתוך 21 יום מהבחירה הכושלת.
היו"ר אברהם בורג
נגיד שיש לו רק 14 יום מראש. בליל הבחירות הוא מודיע על שבועיים, בתוך שבועיים שאול יהלום צריך להביא את פרופ' אלון. אם בליל הבחירות הוא מודיע על שלושה שבועות, יש לו עוד שבוע להביא אותו.
איל זנדברג
לא על זה מדובר פה. כתוב "יקבע את יום הבחירה ויודיע עליו בכתב".
שאול יהלום
הוא לא יכול לקבוע על יום בחירה קצר מ-21 יום.
היו"ר אברהם בורג
לכן ההצעה של חד"ש היא חכמה. היא נותנת מרווח פעולה יותר גדול.
שאול יהלום
בתוך ה-30 יום היא לא נותנת לו לקצר את הזמן. בשיטה שלנו הוא יכול להחליף את ה-30 ב-14. את נותנת ליושב-ראש רשות להפוך את ה-30 ל-14 יום. הוא מודיע באותו לילה אחרי הברוך ואומר: יום הבחירות יהיה 14 יום מהיום. זה חוקי, זה בתוך ה-30 יום, ויש 14 יום להתארגן, והוא הודיע. אומרת חד"ש: לא. אל תיתן. תגיד לו שינצל עוד יותר את ה-30 יום. בתוך ה-30 יום מקסימום הוא יכול לקצר בשבוע ולא בשבועיים, ל-21 יום.
סיגל קוגוט
אנחנו רק צריכים להאריך קצת את הזמן. כי סעיף 6 אומר, "נקבע יום הבחירה" – ואתה אומר שהוא חייב להודיע לפחות 21 יום מראש – "רשאים עשרה, לפחות, מחברי הכנסת להציע מועמד; ההצעה תהיה בכתב ותימסר... לא יאוחר מעשרה ימים לפני יום הבחירה".
שאול יהלום
לשיטתך נתנו ארבעה ימים, כאן הוספנו, ויהיו 11 יום.
סיגל קוגוט
אני רק צריכה לבדוק שלא צריך להאריך מעבר ל-30 ימים.
שאול יהלום
לא. הוא בתוך 21 יום מודיע, בתוך 30 הימים הוא קובע איפה ה-21.
היו"ר אברהם בורג
אם אנחנו משנים רק את ה-14 יום, צריך בתוך ארבעה ימים להביא מועמד. זה בלתי נסבל בעליל אם ב-21 יום צריך, תוך 11 יום, להביא מועמד. אבל עשרה ימים הוא על פרק זמן של 45 יום הקודמים, בשיטה הנורמלית והרגילה.
איל זנדברג
זה 30 ימים. 45 ימים זה במקרה המיוחד, זה במקרה המיוחד שהתפנתה כהונתו.
היו"ר אברהם בורג
אפשר לצמצם את עשרה הימים לשבוע?
סיגל קוגוט
שיצטרכו להביא מועמד בתוך שבוע?
היו"ר אברהם בורג
אני צריך שפיל.
סיגל קוגוט
תגידו מה אתם רוצים, ואנחנו ננסח את זה.
היו"ר אברהם בורג
21 יום מליל הטראומה. תן לעשרה חברי כנסת את השבוע לפני, הם חייבים להציג שבוע לפני.
סיגל קוגוט
זה נותן להם עוד כמה ימים.
שאול יהלום
יש להם 14 יום לחפש, אם הנשיא צמצם ל-21 יום.
סיגל קוגוט
אנחנו נתקן את סעיפים 5 ו-6 לחוק-יסוד: נשיא המדינה. בסעיף 5 זה 21 יום, ובסעיף 6 זה שבעה ימים.
איל זנדברג
השאלה אם כדאי לתקן את סעיף 5, כדי שזה יהיה 21 יום, כשהיום זה 20 ימים. האם ההבדל של היום האחד שווה את התיקון?
סיגל קוגוט
נוריד את חד"ש מיום אחד. אתם מבקשים לתקן את סעיף 6, במקום שיהיה "לא יאוחר מעשרה ימים לפני הבחירה", יהיה "שבעה ימים לפני הבחירה".
היו"ר אברהם בורג
מי בעד הרביזיה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
הרביזיה התקבלה.
היו"ר אברהם בורג
התקבלה בקשת הרביזיה. אנחנו חוזרים להצעת חוק נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד). אנחנו עוברים לסעיף 2(ג), "לא נבחר נשיא לפי סעיף קטן (ב), תיערך בחירה חוזרת בתוך שלושים ימים מיום ההצבעה ויחולו הוראות סעיפים 5 עד 8", ואחרי כן ייכתב "ואולם הצעת המועמד לפי סעיף 6(א) תוגש לא יאוחר משבעה ימים לפני יום הבחירה". זה משאיר 20 ימים. אני מעמיד את ההצעה הזאת להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר להעביר למליאה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 8) (בחירת מועמד יחיד), בכפוף לשילוב ההסתייגות של חד"ש.
היו"ר אברהם בורג
בעד – חברי הכנסת יהלום ובורג. נגד – אף לא אחד. אין נמנעים. אם כן, ההצעה אושרה בתיקונים המתבקשים.

אני מעמיד את אותו תיקון להצעת חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34) (בחירת מועמד יחיד), מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר להעביר למליאה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 34) (בחירת מועמד יחיד), התשס"ב-2002, בכפוף לשילוב ההסתייגות של חד"ש.
היו"ר אברהם בורג
אם כן, אושרו שתי ההצעות בתיקונים המתבקשים.
3.
הצעת חוק-יסוד
נשיא המדינה (תיקון מס' 7) (הפסקת כהונה זמנית)
היו"ר אברהם בורג
אנחנו עוברים לנושא הבא: הצעת חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 7) (הפסקת כהונה זמנית).
דורית ואג
היושב-ראש הקבוע ביקש להשתתף בנושא השלישי. אני קוראת לו.
היו"ר אברהם בורג
מיקי איתן, באופן עקרוני, על אף התנגדות משרד המשפטים ובית הנשיא אישרנו את הצעת החוק של שאול יהלום, ואת ההצעה הנגזרת ממנה של מבקר המדינה, שבמידה ויש מועמד יחיד, יש רק סיבוב הצבעה אחד ברוב רגיל של חברי הכנסת, עם הסתייגות של חד"ש, לגבי משכי זמן, שאולי תכף היא תשתנה.
שאול יהלום
אם אין לזה שום מהות, ויודעים שזה בעוד 30 יום, ואחרי 21 יום הוא מודיע את השעה, אין בעיה. מה אכפת לי שלא יהיו הסתייגויות לחוק? אני מעדיף שלא יהיו הסתייגויות לחוק.
סיגל קוגוט
אני חושבת שזה הפוך, שההצעה של חד"ש יותר טובה אפילו.
היו"ר אברהם בורג
מיקי איתן, תציג את הצעת החוק שלך.
מיכאל איתן
המקרה שאליו התייחסתי, שממנו יצאתי, היה המקרה של עזר וייצמן. כשעזר וייצמן היה נשיא ונפתחה נגדו חקירה, הוא אמר, בצדק, שהוא לא יכול לצאת לחופשה. אני יכול או להתפטר או להישאר, וזה מצב מאוד לא תקין, ויכולים להיות גם מקרים אחרים.
סיגל קוגוט
היום החוק מכיר רק מטעמי בריאות, ויכולים להיות טעמים אחרים. כתוב בחוק: "אם הודיע לוועדת הכנסת כי מטעמי בריאות נבצר ממנו דרך ארעי, למלא את תפקידו".
היו"ר אברהם בורג
מציע מיקי איתן למחוק "מטעמי בריאות", ויהיה כתוב "אם הודיע לוועדת הכנסת כי נבצר ממנו...". אנחנו סומכים, כשמדובר בנשיא המדינה, על שיקול הדעת שלו.
סיגל קוגוט
ועדת הכנסת צריכה גם לאשר את זה.
מיכאל איתן
אנחנו בכך מרחיבים את סמכויות הנשיא, לא מקצצים. שיקול הדעת בידיו. אין כאן פגיעה באמון במוסד, אין פגיעה באמון באדם.
היו"ר אברהם בורג
יכול להיות שיש אפילו הקלה אם יש חקירה קנטרנית. במקום שתהיה נשיאות תחת חקירה, הוא יכול לזוז הצידה, תמה החקירה, הוא חוזר למקום, ולא קרה כלום. בכל מקרה אחר הוא צריך להתפטר, ואז הוא לא יכול לשוב אל תפקידו.
היו"ר אברהם בורג
ורדה אומנסקי, בבקשה.
ורדה אומונסקי
אנחנו לא נוקטים עמדה.
היו"ר אברהם בורג
איל זנדברג, בבקשה.
איל זנדברג
יש טעות קטנה.
סיגל קוגוט
מצאנו טעות. גם בכותרת השוליים וגם באזכור הסעיף.
היו"ר אברהם בורג
בהנחה שהכול ינוסח כהלכה מבחינה טכנית, אני מעמיד להצבעה את הצעת חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 7), של חבר הכנסת מיקי איתן. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים - אין
אושר להעביר את הצעת חוק-יסוד
נשיא המדינה (תיקון מס' 7) (הפסקת כהונה זמנית) לקריאה שנייה ושלישית במליאה.
היו"ר אברהם בורג
בעד – חברי הכנסת יהלום, איתן ובורג. נגד – אין. נמנע – אין. אם כן, אושר להעלות את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, על-ידי יושב-ראש הוועדה, במליאת הכנסת, במהרה בימינו. תודה.
4.
שונות
היו"ר אברהם בורג
אני מבקש מהוועדה לאשר את הרכב ועדות המשנה הבאות - לחוקי בחירות: גדעון סער – היו"ר, אברהם רביץ, רשף חן, אופיר פינס, נסים זאב, אברהם בורג, ניסן סלומינסקי, אליעזר כהן ויולי אדלשטיין; לחוק החברות: רשף חן – היו"ר, נעמי בלומנטל, נסים זאב, ניסן סלומינסקי ואליעזר כהן.

מי בעד הרכב הוועדות? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הרכב ועדות המשנה אשור.
היו"ר אברהם בורג
ההרכב אושר ברוב מוחץ. תודה לכולם.

הישיבה ננעלה בשעה 10:55

קוד המקור של הנתונים