פרוטוקולים/ועדת חוקה/6699
5
ועדת חוקה, חוק ומשפט
17.6.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6699
ירושלים, א' בתמוז, תשס"ג
1 ביולי, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 33
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ז בסיון התשס"ג (17 ביוני 2003), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 17/06/2003
חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 3), התשס"ג-2003
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 4) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת), התשס"ג-2003
מוזמנים
¶
הילה הדר,עו"ד הנהלת בתי המשפט
אלה אבן-שושן הנהלת בתי המשפט
שי צרפתי,עו"ד הנהלת בתי המשפט
ענת אסיף,עו"ד משרד המשפטים
אמי פלמור מנהלת מחלקת חנינות
תג"ד חיים שמואלביץ יועמ"ש, שב"ס
ורדה אומונסקי,עו"ד היועצת המשפטית לנשיא המדינה
עמי קובו, עו"ד סניגוריה ציבורית
קארין מרידור מתמחה, סניגוריה ציבורית
משה סיאון מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
הצעת חוק שחרור על תנאי ממאסר (תיקון מס' 4) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת),
התשס"ג-2003
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו דנים היום בהצעת חוק שחרור על תנאי ממאסר (תיקון מס' 4) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת), התשס"ג-2003.
ענת אסיף
¶
לפי חוק שחרור על תנאי ממאסר, קיימות היום שתי ועדות שחרורים מיוחדות. אחת מהן מיוחדת כיוון שהיא משחררת שחרור מוקדם אסירי עולם, להבדיל מהוועדה שדנה בשחרור מוקדם של יתר האסירים, והשנייה מיוחדת כיוון שתפקידה להמליץ לנשיא המדינה בשאלת קציבתם של מאסרי עולם.
ענת אסיף
¶
זה אחרי 7 שנים. הוועדות האלו שונות אחת מהשנייה. הוועדה שממליצה לנשיא היא קצת יותר שיפוטית באוריינטציה שלה, ולכן יושבים בה שני שופטים ונציג ציבור אחד. תיקון אחד שאנחנו מציעים לעשות הוא להכניס את מנהל מחלקת חנינות במשרד המשפטים כחבר בדיוני הוועדה הזאת.
ענת אסיף
¶
לוועדה שממליצה לנשיא בעניין קציבה. הרעיון נובע מזה שממילא אחרי שההמלצות מועברות לנשיא יש תהליך של הנשיא מול שר המשפטים. באותה ועדה מוצע שיו"ר הוועדה, שכיום הוא שופט בית משפט עליון, יוכל להיות שופט בית משפט מחוזי. הצורך בהורדת הדרג היא מהטעם הפרקטי שלא נמצא בתדירות מספקת שופט בית משפט עליון שישב וינהל את הוועדה הזאת. הוועדה הזאת אמורה לשבת על הרבה מאוד תיקים. זה כמובן לא מונע את האפשרות שישב שופט בדימוס של בית משפט עליון. יש סעיף בחוק בתי המשפט שאומר שבכל מקרה גם אם כתוב שהיו"ר יהיה שופט מחוזי, אם יש שופט של בית משפט עליון שמעוניין, הוא בהחלט יכול להיות יו"ר הוועדה.
התיקון השני מדבר על ההרכב של הוועדה שמשחררת שחרור מוקדם אסירים שנדונו למאסרי עולם. גם בהרכב הזה אנחנו מבקשים שהדרג של יו"ר יורד משופט בית משפט עליון לשופט בית משפט מחוזי. התעוררה אי נוחות בכך שעתירה על החלטה של ועדה כזאת מגיעה לבית משפט מחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים. אנחנו לא חושבים ששופט בית משפט מחוזי יעשה פחות טוב את העבודה, כיוון שהוא בעצמו שולח אנשים למאסרי עולם.
אברהם בורג
¶
האם כל שופט מחוזי הוא עם ותק מסויים? אם אתמול נהיית שופט מחוזי, מחר תוכל לשבת בראש הוועדה?
אלה אבן-שושן
¶
ממתינים כרגע לוועדת קציבה 256 אסירים. כל שנה מתווספים כמה עשרות. אנחנו דנו ב-3 ישיבות על 10 מקרים בלבד.
אמי פרימור
¶
תהליך הקציבה קיים פחות או יותר מאז קום המדינה, כלומר אדם נדון למאסר עולם ובחלוף תקופה מסויימת נשיא המדינה קוצב לו את העונש. לאורך השנים היו אסירי עולם שלא פנו כי לא רצו או כי טענו שהם חפים מפשע. השינוי בתהליך הזה התרחש בשנת 1993, כשהנשיא ויצמן נכנס לתפקידו וחשב שראוי לטפל בהליך הזה של קציבה בצורה אחרת.
אמי פרימור
¶
שר המשפטים מקבל את הבקשות ומחלקת חנינות מכינה את ההמלצות. שר המשפטים מקבל או לא מקבל את ההמלצה ומעביר אותה לנשיא המדינה.
אמי פרימור
¶
הפקק נוצר בשנים של ההמתנה לגיבוש החוק הזה ולהקמת הוועדה, כאשר הנשיא ויצמן לא קצב באופן שיטתי ומסודר כפי שנהגו נשיאים לפניו וכפי שנוהג הנשיא הנוכחי. הוועדה יצרה פקק נוסף ועשויה לגרום לעוד פקק בגלל התהליך המורכב.
ורדה אומונסקי
¶
גם הנשיא ויצמן שהפסיק לקצוב, לקראת סוף הכהונה התחיל שוב לקצוב. לנשיא קצב אין שום התנגדות עקרונית לקיצוב מאסרי עולם. מאז שהוא החל בתפקידו קרוב ל-60 מאסרי עולם נקצבו. עניין הוועדה זה לא דבר שפוגע בסמכותו של הנשיא, כי סמכותו נובעת מסעיף 11ב לחוק יסוד המדינה. הוועדה ממליצה, הנשיא יכול לקבל או לא לקבל את ההמלצה. יכולות להגיע לנשיא גם בקשות שלא דרך הוועדה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גם לנשיא ארצות הברית יש סמכות חנינה. בידי הרשות המבצעת נמצאת מערכת אכיפת החוק. רוצים לתת את סמכות החנינה לרשות שאיננה מביאה את האדם לדין ומרשיעה אותו. חוץ מזה זה גם היסטורי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם זה לא יעבור את הנשיא, האזרח שהורשע על ידי שלטונות אכיפת החוק יגיד שהעסק מכור. אני מאמין שאם לא היתה ביקורת של הנשיא, גם התוצאה של העבודה השוטפת של משרד המשפטים היתה שונה במשהו.
עמי קובו
¶
אני חושב שיש מקום, אם פותחים את הנושא לדיון, לשקול את עצם ההצדקה לקיומה של אותה ועדה, כי יש מסלול נפרד שהוא המסלול של מחלקת חנינות. מסיבות היסטוריות מאוד קונקרטיות נעתרו לבקשה של נשיא אחד להקים את הוועדה. בוועדה הזאת יושבים בעיקר שופטים.
חיים שמואלביץ
¶
ועדת שחרורים שבראשה עומד שופט דנה בכל האסירים שריצו שני שליש ממאסרם, חצי ממאסרם וכו'. יש הגיון רב בוועדה הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבין שלפני הוועדה הזאת היתה מחלקת חנינות במשרד משפטים, שההמלצה שלה הועברה לנשיא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה צריך את הוועדה? מה היא מוסיפה לתהליך? האם מישהו אמר שמחלקת החנינות לא עושה את זה בסדר?
ענת אסיף
¶
זה נכון שהנושא קיבל תאוצה בגלל שהנשיא ויצמן ביקש לעשות את זה, אבל זה מצטרף לאיזו שהיא תפישה אידיאולוגית. דרך אגב, היו מקרים שנקצבו אנשים ופה, בוועדת חוקה, העבירו ביקורות על התקופות שהם נקצבו. אחת מההחלטות שהתקבלו במסגרת החוק ובמסגרת הממשלה היתה שראוי שיהיה איזה שהוא גוף מקצועי שיהיה נתון לביקורת.
ענת אסיף
¶
מבחינת משרד המשפטים לא היה חסר שום דבר. מבחינת התפישה הציבורית של הנושא של הקציבה היה את הרעיון של הוועדה הזאת.
ענת אסיף
¶
קציבת מאסר עולם שונה מאקט אחר של חנינה. קציבת מאסר עולם היא לא אקט של חסד שתלוי ספציפית בנסיבות אישיות של אסיר זה או אחר. חוק שחרור על תנאי ממאסר מנחה את ועדת הקציבה בכך שהיא לא תקצוב לפני חלוף 7 שנים.
תמי סלע
¶
מה שצריך לשים לב אליו זה ההרכב של הוועדה לעומת ההרכב של מחלקת החנינות. בוועדה הכניסו שופטים וגורמים שמתמחים בקרימינולוגיה או בכל מיני תחומים שרלוונטיים להחלטה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
האם דעתו של קרימינולוג להחלטה לגבי שחרור ממאסר של 20 שנה לא חשובה כמו דעתם של האנשים במחלקת חנינות? אני מניח שאנחנו לא היחידים ששואלים את השאלות האלו.
ענת אסיף
¶
אחת התהיות שעולות על כל היחס בין ועדת הקציבה למחלקת חנינות ולנשיא המדינה היא שעוד אין ניסיון. הוועדה הזאת התכנסה בסך הכל 3 פעמים. דווקא התיקון הזה יאפשר התכנסות יותר תדירה. אז יהיה בסיס יותר נכון למחשבה מה עושים עם הוועדה הזאת.
ענת אסיף
¶
הדיון המחודש יתקיים בכל מקרה. משרד המשפטים מתנגד להוראת שעה. אם עוד שנה תתקבל החלטה אחרת אנחנו נעשה תיקון חוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
קיבלתי. הצעת חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 4) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת), התשס"ג-2003 1. בחוק שחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א-2001, בסעיף 33 – (1) בסעיף קטן (א) – (א) בריישה, במקום "שלושה" יבוא "ארבעה"; (ב) בפסקה (1), במקום "שופט של בית המשפט העליון" יבוא "שופט של בית משפט מחוזי"; (ג) בפסקה (2), במקום "שופט בית המשפט המחוזי או מי שהיה שופט בית המשפט המחוזי" יבוא "שופט של בית משפט שלום או מי שהיה שופט של בית משפט שלום"; (ד) בסופו יבוא: "(4) ממונה (חנינות) במשרד המשפטים או עורך דין, עובד מחלקת חנינות, שהוא הסמיכו לכך.";
ענת אסיף
¶
ממונה (חנינות) זה התואר הנציבותי. אנחנו רוצים לכתוב את התואר המהותי, שזה הממונה על מחלקת החנינות או ראש מחלקת חנינות במשרד המשפטים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש כזה דבר ראש מחלקה? ראש זה תואר פוליטי. התואר המינהלי זה מנהל. את לא יכולה לתת לה תואר דרך החוק. אני רוצה את האישור של הנציבות לתואר.
תמי סלע
¶
יכול להיות שדרגתו של הממונה על מחלקת החנינות היא ממונה או ראש תחום, אבל מה שהוא עושה זה להיות ממונה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה רע אם נכתוב "הממונה על החנינות"? תמי, היועצת המשפטית שלנו, אומרת שנשתמש במילה "מחלקה", כשהיא סומכת על בית המשפט שהוא ידע לפרש את החוק גם אם יעלו את זה לאגף. אנחנו נכתוב כך: "(4) הממונה על מחלקת החנינות במשרד המשפטים או עורך דין, עובד מחלקת חנינות, שהוא הסמיכו לכך."; (2) בסעיף קטן (ב)(1), במקום "שופט של בית המשפט העליון" יבוא "שופט של בית משפט מחוזי".
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד ההסתייגות של סיעת חד"ש, ירים את ידו?
ה צ ב ע ה
בעד – 0
נגד – 5
ההסתייגות נפלה, היא תוגש למליאה
מי בעד החוק, ירים את ידו?
ה צ ב ע ה
בעד – 5
נגד – 0
החוק עבר פה אחד
הישיבה ננעלה בשעה 10:30