פרוטוקולים/כלכלה/6560
2
ועדת הכלכלה
3.6.2003
פרוטוקולים/כלכלה/6560
ירושלים, י' בסיון, תשס"ג
10 ביוני, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 14
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ג' בסיון התשס"ג (3 ביוני 2003), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/06/2003
תקנות התעבורה (תיקון מס...), התשס"ג-2003 בדבר השתלמות מעשית בנהיגה במגרשי הדרכה
פרוטוקול
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקןו מס'..), התשס"ג-2003 בדבר השתלמות מעשית בנהיגה במגרשי הדרכה
נכחו
¶
חברי הוועדה: שלום שמחון-היו"ר
גלעד ארדן
מלי פולישוק-בלוך
אבשלום וילן
דוד טל
איתן כבל
איוב קרא
מוזמנים
¶
בן ציון סלמן מנכ"ל משרד התחבורה
צבי יוזנט ר' אגף תנועה, משרד התחבורה
שוקי שדה מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה
ד"ר דן לינק ראש תחום תשתיות ובטיחות, משרד התחבורה
חוה ראובני,עו"ד לשכה משפטית, משרד התחבורה
יורם רז אדריכל, משרד התחבורה
עמוס שמולביץ מהנדס, משרד התחבורה
זהר הירשזון יזם
רפ"ק ניבה רפאלי מדור תביעות אגף תנועה
שאול שרון מפקח ארצי למכונאות רכב, משרד העבודה והרווחה
בועז סופר משרד האוצר
שאול מרידור אגף תקציבים, משרד האוצר
אבי גולן יו"ר ארגון מורי הנהיגה
דני מדר יו"ר ארגון מורי הנהיגה – נתניה
אבי קרמר ארגון מורי הנהיגה
גבי בן הרוש יו"ר מועצת המובילים
דן ארצי קצין בטיחות ארצי, אגד
מאיר אלרם מנהל מחלקת הדרכה ארצית, אגד
צביקה גלייטמן סמנכ"ל משאבי אנוש, דן
יוסף זיסקינד מנהל בית ספר לנהיגה דן
רביד בן זאב יו"ר מועצת תלמידים ונוער ארצית
אייל בן זאב מועצת התלמידים הארצית
שמואל מלכיס מנהל המחלקה הכלכלית, איגוד חברות הביטוח
אברהם פריד יו"ר ארגון המוניות הארצי
ברוך כוכבי מועדון האופנועים
רפי אדרי חברת אליקים בן ארי
מיכל פרומקין חברת אליקים בן ארי
יובל כפרי כלכלן, יזמות קיבוץ צובה
יניב למבז דרייב סנטר
איתן נייזברג דרייב סנטר
ד"ר משה בקר
ד"ר דן מוקואס עמית המכון לחקר התחבורה טכניון
יעקב צלאל
ראובן אבן מנכ"ל איגוד יבואני הרכב
סרן רוברט נויפלד יועץ משפטי באגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה, משרד הביטחון
סא"ל רן נופר רע"ן בטיחות בדרכים
סיגל מרד לשכה משפטית, משרד העבודה
מקס אבירם מפקח ארצי בתחום זהירות בדרכים, משרד החינוך
שלמה אלישר מנהל אגף כלכלה ותכנון, משרד התחבורה
אבי גלנצר יו"ר איגוד מכוני הרישוי
יעקב בן שלמה איגוד מכוני הרישוי
יואב בן אור מנהל תחום ביטוח כללי, אגף שוק ההון
רפי אדרי רו"ח אליקים בן-ארי בע"מ
דודו שטיין ראש מדור הדרכת נהיגה, צה"ל
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו עוסקים היום בתקנות התעבורה, התשס"ג – 2003, בדבר השתלמות מעשית בנהיגה במגרשי הדרכה.
אני רוצה לנצל את פתיחת הישיבה כדי לומר כמה דברים בנושא בטיחות בדרכים. הוועדה רואה חשיבות גדולה בלהמשיך את מה שנעשה בקדנציה הקודמת. הוועדה מתכוונת החל מהשבוע הבא לאשר את בחירתו של חבר הכנסת גלעד ארדן כיושב-ראש ועדת המשנה לבטיחות בדרכים. אני מקווה שהוועדה תגיע להישגים נוספים במלחמה בתאונות הדרכים, שזאת אחת המשימות החשובות ביותר של שר התחבורה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו מקימים ועדת משנה, שהכוונה שלה ליישם את המסקנות של הוועדה בראשותו של נחום לנגנטל שהיתה בשנה שעברה.
אנחנו רוצים להצביע על התקנות האלו היום. בישיבה הקודמת שאלנו מי יהיה רשאי להדריך במגרשי הדרכה, האם עלות ההשתלמות יכולה להתחלק בין גורמים נוספים ומה לגבי הפיקוח על מחירי ההשתלמות. אנחנו גם ביקשנו לבדוק עם חברות הביטוח אם הן מוכנות לקחת חלק בדבר הזה, כי המטרה שלנו בסופו של דבר היא להקטין את מספר תאונות הדרכים.
נושא נוסף שדנו בו זה מיקום המגרשים. הבאתם לפה בפעם הקודמת מפה שמראה פריסה של מגרשים. דווח לנו שאמור לצאת מכרז של מינהל מקרקעי ישראל לגבי שני מגרשים, האחד באשקלון והשני בבאר-שבע. האם צמודה לעניין הזה בדיקה של יכולת כלכלית? האם הפריסה של המגרשים תהיה בהתאם למספר האנשים שנמצאים במקום? אני לא רוצה שיהיה מצב שבאזור שיש בו מיעוט אוכלוסין יהיו שני מגרשים, כאשר באזור המרכז, שבו נמצאת עיקר האוכלוסייה של מדינת ישראל, יהיה מגרש אחד. אלו הנקודות שהעלנו בישיבה הקודמת.
דן לינק
¶
אנחנו מצדדים בחובה לקיים אימון כזה לנהגים חדשים. אין כמעט מדינות שבהן החובה הזאת קיימת. אנחנו מחקים את אוסטריה.
דן לינק
¶
שכחתי גם את לוקסמבורג. באימון הזה חייב להיות דגש על המודעות לסיכון ועל ההערכות הנאותה של הנהג לסיכון כזה. הכוונה היא לא לגרום לנהג שיהיה יותר מיומן בנהיגת חירום. אנחנו חושבים שצריך לדאוג שהנהגים החדשים יבינו הרבה יותר טוב משהם מבינים בשלב לימוד הנהיגה הרגיל שנהיגה במצב חירום היא כמעט בלתי אפשרית. להשתלט על רכב במצב חירום זה קשה מאוד עד בלתי אפשרי. לעומת זאת הרבה יותר קל להימנע ממצב חירום. את זה צריך ללמד.
אנחנו חושבים שהכשרת המדריכים למגרשים האלה תהיה בעיה לא קלה. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תשתף פעולה על ידי פיקוח צמוד על מה שיקרה במגרשים האלה ועל ידי הניסיון להעריך את האפקטיביות של האימון הזה לנהגים במישור המחקרי.
שאול שרון
¶
אין ספק שהתוכנית תפחית את כמות תאונות הדרכים. בתוכנית הזאת מלמדים את מורי הנהיגה כיצד מתנהג הרכב במצב חירום. למורה הנהיגה אין היום את התנאים לבצע את ההכשרה לתלמידים. מגרשי ההדרכה יאפשרו לו לעשות את זה. אני מברך על כך.
אבי קרמר
¶
אני מברך על היוזמה ועל התוכנית. מדינת ישראל היא ארץ נטולת גשם. אם תלמיד מתחיל ללמוד נהיגה במאי וגומר ללמוד באוגוסט הוא מעולם לא מתנסה בגשם. האמצעי הזה של מגרש ההדרכה שיתווסף ללימוד הנהיגה זה דבר מאוד חשוב. זה יגרום לאנשים להבין שהסיכון שלהם לצאת ממצבי סיכון הוא קטן.
ברוך כוכבי
¶
אנחנו תומכים כמו כולם. צריך לשים לב שהתכנים יהיו מתאימים למטרות שרוצים להשיג. יש את העניין של הביטוח שאני מקווה שהוועדה תתן עליו את הדעת, ויש את העניין של כלי הרכב שבהם ישתמשו בזמן ההכשרה.
דן מוקואס
¶
הרעיון שמצדיק תהליך כזה של הכשרת נהגים במגרשים הוא שיפור הבטיחות בדרכים, כאשר נכון להיום אין הוכחה מדעית שנהגים שיעברו את ההכשרה הזאת יהיו נהגים יותר טובים ושעקומת התאונות תרד. מדינת ישראל בתחום של הבירוקרטיה התחבורתית מאוד מתקדמת. יש מכון רפואי שבודק כ-40 אלף בשנה, ומכון ארצי שמעביר קורסים לנהיגה נכונה לכרבע מיליון נהגים בשנה. אין לזה תקדים בעולם המערבי.
אני מציע שהתקנה תכלול גם פסקה המבהירה ודורשת בקרה ומעקב מדעי על מה שייעשה, כדי שלא נשחזר את התהליך שעושים הגופים שהזכרתי קודם שאולי עושים עבודה מאוד חשובה אבל אף אחד לא יודע מה יחס עלות התועלת שלהם. כיוון שמדובר פה בתהליך שיש לו משמעות כלכלית, אז לפחות שתהיה הצדקה לדבר על ידי בקרה חיצונית של גופים אקדמיים. אם לא תהיה הבקרה הזאת, השנים יעברו, הרבה כסף יתגלגל ואף אחד לא ידע אם יש בזה תועלת.
בועז סופר
¶
יש מספר טעמים להפעלת פיקוח מתוקף חוק פיקוח על המחירים. כיוון שאפשר לזהות פה עקביות בסוגיית האספקה, נראה לנו שזה יצדיק פיקוח על המחירים. כרגע אני לא רואה את הטעם להתחייב על מחיר ספציפי מבחינת הוועדה. אנחנו יכולים להתחייב שלקראת התחילה נעשה את הדיון בוועדת המחירים, לפי בקשה מסודרת של משרד התחבורה, ואם העלות הזאת תהיה העלות אנחנו נטיל את הפיקוח בהתאם למחיר הנוכחי. לקיים מחר דיון על המחיר הזה נראה לי חסר טעם.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו הולכים לעשות עכשיו משהו שבעוד שנתיים יטיל הוצאה נוספת על 170 אלף צעירים. לא נוכל לצאת מפה בלי משהו שיעוגן בתקנות.
בועז סופר
¶
מבדיקה ראשונית עולה שיש טעם לפיקוח וה500 ₪ נראים סבירים. האם אתה רואה לנכון לעשות דיון בוועדת המחירים כשאנחנו מניחים שהמגרשים ייפתחו עוד שנתיים? אני לא יודע אם ישתנה משהו במהלך המכרז שיצדיק העלאה או הורדה. אתה יכול להגיד שאתה לא מאשר עד שייקבע המחיר, אבל זה נראה לי ממש לא לצורך כי אין ויכוח על העיקרון.
צבי יוזנט
¶
אנחנו מתכוונים שיהיה רף של מחיר מקסימאלי. אני הייתי רוצה שיאשרו היום את הבסיס, כדי שגם אלה שמשקיעים..
צבי יוזנט
¶
500 ₪ זה המחיר המרבי. אגף הכלכלה שלנו עשה את הבדיקה והגיע למסקנה שזה המחיר. המחיר הזה כולל מע"מ
אתי בנדלר
¶
ודאי, לכן אני שואלת. האם אפשר לעגן את זה כך שמחיר ההשתלמות יהיה מפוקח, ולאחר מכן, בשלב יותר מאוחר, לקבוע את המחיר?
בועז סופר
¶
אין לי בעיה שזה יבוא עוד חודש, רק אני אומר שאם תתנה את אישור ועדת המחירים באישור תקנות התעבורה, להערכתי אתה תעכב את התהליכים.
אבשלום וילן
¶
יש פה 3 אלמנטים שונים שצריך לגשר ביניהם. יש את האלמנט שעל 6 מגרשים יהיה מכרז. ממילא זה מצרך שהולך לפיקוח מהצד של משרד התחבורה. אתה מראש נכנס למסלול של פיקוח. מי מגיע? 110 אלף נהגים חדשים. לאלה אין כסף. אנחנו נבחרנו להגן עליהם. לוועדה יהיה האינטרס לתת את המחיר המינימאלי כך שמצד אחד היזם לא יפסיד, ומצד שני לא "ישחטו" את החבר'ה הצעירים. יש לנו אינטרס ציבורי להגן על אוכלוסייה חלשה. כמו שהטלתם 70 ₪ על עקרת בית, כך אתם יכולים להמציא לי מס על בעלה או אשתו של מי שניגש לשיעור נהיגה. מהסיבות האלה צריך לכתוב שזה מוצר בפיקוח, כאשר המחיר ייקבע בבוא היום.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אני מציעה שייכתב בתקנות עצמן מה ההיקף של ההשתלמות, כי אחרת הפגיעה תהיה באיכות ההשתלמות. צריך פירוט של כמה שעות צריכה להיות ההשתלמות. צריך לחשוב על חיבור בין שעת לימוד הנהיגה לזה, כי כרגע זה די חופף.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אם מצמידים את זה, אז אולי אנחנו לא כותבים סכום אבל נותנים לשוק להוריד את המחיר כלפי מטה.
גלעד ארדן
¶
האם המדינה באיזו שהיא צורה משקיעה כסף בכל הנושא הזה, או שמדובר בהטלת כל הסכום על הנהג הצעיר? נראה לי מוזר שלפני כמה ימים נאבקנו להוריד את אגרת הטלוויזיה למשקי בית ב-50 ₪ או ב-100 ₪, ופה, בהינף יד, נאשר לגבות 500 ₪ מצעירים בלי שהמדינה תשתתף. מדובר פה בסכום מאוד משמעותי לבחור צעיר.
חוה ראובני
¶
המדינה לא משתתפת בהכשרת נהג. זה נושא שהמדינה לא מסבסדת אותו. מי שרוצה רשיון נהיגה יעשה את החישוב של העלויות והאמצעים שעומדים לרשותו. אין קשר בין זה ובין אגרת הטלוויזיה או אגרות אחרות שעלו על שולחן הכנסת בזמן האחרון. האינטרס של המדינה הוא לשפר את הבטיחות בדרכים. המדינה לא מכשירה נהגים.
היו"ר שלום שמחון
¶
המדינה לא מחייבת אף אחד להוציא רשיון נהיגה. במקרה הזה למדינה יש מטרה להפחית את תאונות הדרכים, שזה דבר שמשפיע על כל השרשרת, כולל הכלכלית, ולכן יש הגיון להוזיל את המחיר.
ראובן אבן
¶
איגוד יבואני הרכב ישתתף בזה. אני חושב שבמסגרת ביטוח החובה אפשר לחייב שיפרישו כסף בפעם הראשונה לנהג צעיר.
רוברט נויפלד
¶
אנחנו מברכים על היוזמה הספציפית הזאת. אנחנו חושבים שלצה"ל יש מעמד מיוחד בנושא, כי הוא מצד אחד אכסנייה למרבית הנהגים הצעירים במדינה, מצד שני הוא גוף שמכשיר הרבה מאוד נהגים, ומצד שלישי הוא אחד הגופים היחידים שצבר ניסיון בנהיגה. אנחנו גוף שמעביר חיילים נהיגה מתקדמת. לצערנו אנחנו צריכים להתנגד למתכונת הזאת של התקנות. אנחנו מתנגדים מהפן הערכי, מהפן המקצועי ומהפן התקציבי. אתם מבקשים שאחרי חצי שנה מאז שהצעיר קיבל את הרשיון הוא יבצע את ההכשרה. איך נדאג שחייל שנמצא בקורס טיס או ביחידה לוחמת יגיע לבצע את ההכשרה הזאת? העיתוי מבחינתנו הוא מאוד בעייתי.
רן נופר
¶
הניסוח של התקנות לא מאפשר לצבא לתמוך בזה. הרעיון הוא מצויין, אבל העיתוי הוא בעיה. הצבא תומך בכל חיוב כזה או אחר של נהג צעיר לעוד מיומנות. יש לנו בעיה של קליטה של התכנים לגבי נהג צעיר שנוהג חצי שנה ויש לו מעט ניסיון. הצבא מהטעמים האלה החליט להפסיק את ההשתלמויות במגרשי הדרכה לצעירים.
סיבה הנוספת שאנחנו לא יכולים להסכים לתקנות זה בגלל הנהגים המקצועיים שמוכשרים בצה"ל. כ-4000 רשיונות חדשים מבוצעים בצה"ל כל שנה. יש מערך של עשרות אלפי נהגי משאיות במילואים שקשה לנו להיות תלויים ברענון הרשיון שלהם. בסוף הם יגיעו אלינו עם אפשרות לנהוג רק על סמך הרשיון הצבאי. זה לא טוב. הצבא רואה כדבר חריג את העובדה שאפשר לנסוע רק עם הרשיון הצבאי.
היו"ר שלום שמחון
¶
הבעיה שלכם היא בעיה תקציבית? אתה עוטף את הבעיה התקציבית באיזו שהיא תפישה. עולים פה מעת לעת נושאים שבין היתר קשורים לצבא כגורם מרכזי בחברה ובמשק הישראלי. בתקופה שאני מכהן כיושב-ראש ועדת הכלכלה אין כמעט נושא שעולה שהצבא לא מתנגד לו. אני חושב שזה דבר שצריך להיבחן. לא יתכן שהצבא יהיה הבלם לכל עניין שמטרתו להניע את המשק. להגיד שיש בעיה עם 4000 נהגים כאשר התקנות מדברות על 170 אלף, זה לא מה שצריך לגרום להתנגדות. זה לא אחוז קטן, אבל זה גם לא אחוז גדול.
רן נופר
¶
אני לא עוטף שום טענה תקציבית ברעיונות עקרוניים. אין לנו התנגדות שכ80% מהנהגים הצעירים שהם אנשי צבא יעברו את ההשתלמות. אנחנו מעודדים את זה. אנחנו יודעים שיש בעיה של תאונות שמבוצעות על ידי חיילים בחופשה. אין שום נגיעה לאותה אוכלוסייה. אנחנו לא רוצים שבחור שמשרת בחברון ייאבד את הרשיון בגלל שהוא לא יכול היה לעשות את ההשתלמות בפרק הזמן שנדרש ממנו. אנחנו מבקשים לדחות את פרק הזמן.
רן נופר
¶
חשוב מאוד לדחות את זה. הנהגים המקצועיים זה סיפור אחר. כאן יש את העניין הכספי. הצבא מכשיר אותם. הצבא לא יכול להיות תלוי בזה שהם ילכו או לא ילכו. אנחנו מבקשים שיתנו לנו, בתיאום עם אגף הרישוי במשרד התחבורה, להגדיר תכנים, כולל השתלמויות מעשיות במרכז הובלה, כדי שנוכל להסמיך אותם אצלנו.
יעקב צלאל
¶
אני נגד ההשתלמות הזאת. הרשויות המקצועיות מעולם לא ערכו דיון מקצועי לגבי יעילותו של הקורס הזה. ישראל היא לא מעצמה בתחום הנהיגה. אנחנו המדינה היחידה שהולכת להשיט קורס כזה על כלל האוכלוסייה, כשהתועלת שלו לא הוכחה. אם בכל זאת תחליטו שחובה לעשות את הקורס הזה, חייבים לעשות איזה שהוא ניסוי כדי להוכיח שהעסק עובד. בזמנו הצבא עשה פרוייקט שנועד לשפר את רמת הנהיגה של החיילים באזרחות. בפרוייקט הזה לא היה שום תועלת, כי מספר החיילים שנהרגים בימי שישי בתאונות דרכים לא השתנה במשך הרבה מאוד שנים.
צריך להפריד בדיון בין הנהגים המקצועיים לנהגים הפרטיים. נהגים מקצועיים חייבים לעבור את הקורס. אם תיתנו לזכיינים שמקימים את המגרשים גם להיות המפעילים שלהם, ייווצר מצב כמו בכבלים, שהזכיין אחראי גם על אספקת התוכן. אם הולכים להקים את המגרשים, צריך לאפשר לכל בית ספר שיעמוד בתנאים לעלות למגרש ולא לזכיין שמקים את המגרש, אחרת זה יצור מצב שלא תהיה תחרות ברמת ההדרכה, במחירי ההדרכה. במקום לתת ליזמים לעשות כסף על חשבון המשתלמים, אני מציע למצוא דרכים יותר יעילות לשפר את רמת הנהיגה ואת רמת הבטיחות.
גבי בן-הרוש
¶
היה לנו דיון על 250 אלף משאיות שנושאות חומרים מסוכנים ואין להן מגרשי חנייה. הח"כים לא הבינו למה באים עם חוקים כשאין את התנאים האלה. מ1999 יש התחייבות חד-משמעית שיהיו מפרצי חנייה בדרכים. נהרגו 67 איש בשולי הדרך. על מה אתם מדברים איתי פה? התקציבים הולכים לכל מיני פרוייקטים.
אף משאית שלנו לא נעה בחוצה ישראל. מה עשו בחוצה ישראל? נתנו הוראה שאף משאית לא תנוע על הכביש הזה. למה? כי התעריף למשאיות הוא פי 3. צריך היה להסיט את כל המשאיות הכבדות לכביש הזה כדי לשחרר את כל העורקים הראשיים. אין לרשות הלאומית שעוסקת בעניין תחבורה והקטל בדרכים מושג על מה היא מדברת. היא מדברת על ביזנס נטו.
הנושא השני הוא נושא ההכשרה של הנהגים המקצועיים. יושבים פה אגד, איגוד המוניות, שאלה נהגים שנוהגים 30 שנה. אותנו רוצים ללמד החלקה? אני מדבר על סידרי עדיפויות. הנהגים המקצועיים יוצאים לקורסים בנהיגה, אבל לא מלמדים אותם איך לקשור, איך להעמיס, איך לנסוע. הקמנו את ועדת סגיס. המלצות הוועדה היו להתחיל ללמד את האנשים לפני שהם יהרגו אנשים בכביש. אז מה מביאים עכשיו? מגרשי החלקה. בואו נלמד את הנהג המקצועי שעושה 100 אלף קילומטר בשנה ומסכן את הציבור. בואו נעשה מפרצי חניה שלא יהרגו 70 איש בשנה. אנחנו מדברים פה על חיי בני-אדם. קודם צריך לטפל בנושאים האלה, אחר כך אני אברך אתכם על הכל. אני לא מתכוון לשבת בשקט לגבי המגרשים, אם זה על ידי בג"צים או לקיחת המגרשים לחנייה למשאיות עם חומרים מסוכנים. זה בעדיפות ראשונה. משאיות חונות בפתח שכונות עם חומרים מסוכנים. לזה צריך למצוא פתרון.
היו"ר שלום שמחון
¶
הדברים שלך הם חשובים. אני מניח שהוועדה המיוחדת בנושא בטיחות בדרכים תעסוק בנושאים האלה. אם מליאת הוועדה תדרש לנושא, היא תעמוד לרשות העניין.
שמואל מלכיס
¶
בכל מה שנוגע למתן ביטוח למגרשים ולמכוניות שנועדו לצרכי הדרכה אין קושי ממשי. לא צריך לשנות את הפוליסות. גם בביטוח חובה וגם בביטוח רכוש ניתן להוסיף שימוש נוסף. ניתן למצוא פתרון לזה במסגרת הפוליסות הקיימות. אני לא נכנס לנושא של עלות הסיכון הנוסף, כי כל הנושא של תעריפים הוא לא נושא שאיגוד חברות הביטוח יכול להתייחס אליו. זה נושא שכל חברה וחברה מחליטה בעצמה. הנושא היותר חשוב זה הנושא של מתן הנחות בביטוח למי שיעבור השתלמות.
שמואל מלכיס
¶
אין כספים ששייכים לאיגוד חברות הביטוח שאותם הוא יכול להסב לאיזו שהיא מטרה. חברות ביטוח נועדו לקבל סיכונים ממובטחים. חברות ביטוח לא אמורות ולא צריכות לעסוק בנושא של הקטנת סיכונים. הביטוי של הקטנת הסיכון בביטוח בא לידי ביטוי כאשר פרמיית הסיכון מוזלת. אם בסופו של דבר לכל חברת ביטוח, על פי השיקולים שלה, יתברר שהסיכון שגלום בנהגים צעירים שעוברים הדרכה הוא קטן, אז פרמיית הסיכון שלהם תקטן בהתאם.
שמואל מלכיס
¶
איגוד חברות הביטוח לא עוסק ולו במתן תרומה אפילו באגורה אחת לאיזה שהוא גוף שפועל בנושא הזה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מניח שאם היתה פנייה כזאת במודל הקודם כאשר ביטוח החובה התנהל אחרת אפשר היה להגיע לאיזה שהוא סיכום לגבי השתתפות שנתית.
היו"ר שלום שמחון
¶
חבר הכנסת טל, האם מתוך הניסיון שלך עם חברות הביטוח אפשר להגיע איתן לסיכום על איזו שהיא השתתפות בהוצאה שמוערכת ב-100 מיליון ₪ בשנה?
דוד טל
¶
אני סבור ש-100 מיליון ₪ זה הרבה מאוד כסף, אבל זה לא דבר שימוטט את חברות הביטוח. אני חושב שהשתתפות כזאת רק תתרום בעתיד לחברות הביטוח, כי ככל שהנהג יהיה טוב יותר מספר תאונות הדרכים שהוא יעשה יהיה קטן יותר. יש לי יסוד סביר להניח שחברות הביטוח יעשו את זה.
דוד טל
¶
100 מיליון ₪ זה אפילו לא פרומיל אחד מכל המחזור הכללי. אם תסרבו, אז אולי ועדת הכלכלה תשקול לעלות את הכל ל-11%.
דוד טל
¶
זה קשור. החובה שלנו היא קודם כל לדאוג לאזרחים. אם זה משרת את האזרחים, זה טוב לאזרחים אז זה טוב למדינה. אני חושב שכדאי שתחשבו על זה.
שמואל מלכיס
¶
בחוק הקודם היה לאיגוד חברות הביטוח מעמד של נציג חברות הביטוח בביטוח רכב חובה. סעיף 17 לחוק הפלת"ד בוטל, לכן לאיגוד חברות הביטוח אין שום מעמד בנושא הזה. אין טעם גם לפנות אליו.
שמואל מלכיס
¶
אי אפשר לאחוז את המקל משני קצותיו. אם ההדרכה תביא להקטנת הסיכון, זה יבוא לידי ביטוי בפרמיית הסיכון העתידית. בביטוח רכב חובה לא ועדת הכלכלה ולא ועדת הכספים קובעות את התעריף, אלא גוף חיצוני שהוא בלתי תלוי. מצד אחד אתם רוצים להוציא את זה ליוזמה פרטית, ומצד שני אתם רוצים להחזיר את זה לפיקוח.
יואב בן-אור
¶
אין לי בעיה שחברות הביטוח יתרמו כסף, אבל צריך להבין שאם חברות הביטוח יידרשו לתת כסף הם גם ייגבו את זה מאיפה שהוא. במקום לגבות ממשתלמים שיבואו לעשות הדרכה, הם יפזרו את זה על כל הסיכונים.
צבי יוזנט
¶
אני אתייחס לדבריו של מר גבי בן-הרוש. אני לא מבין מה עניין שמיטה להר-סיני. הבקשה להדרכה של נהג מקצועי היתה דרישה לשר סנה שקיימנו אותה. חלק ממגרש ההדרכה זה חלק מההכשרה של נהג מקצועי.
היו"ר שלום שמחון
¶
למה אדם שהוציא רשיון נהיגה על סמיטריילר לפני 30 שנה והוא לא מתעסק בזה צריך לעבור את ההדרכה?
צבי יוזנט
¶
הנושא של מגרשי הדרכה לא עומד בפני עצמו. אנחנו חיים במדינה שיש בה, לצערי, הרבה תאונות דרכים. עד גיל 24 על כל אלף נהגים יש מעורבות של 0.45%, כאשר בכל האוכלוסיות זה עומד על 0.20%. זה אומר שהם מעורבים כפול בתאונות דרכים.
התוכנית של שדרוג כל מערך הנהיגה היא לא המצאה של משרד התחבורה. התחיל בה ד"ר בקר בוועדה מקצועית, אחר כך בוועדה של נחום לנגנטל קיבלתי נזיפה על כך שמגרשי ההדרכה לא מיושמים. אני כבר שנתיים לא יכול לקדם. הקדמנו את גיל לימוד הנהיגה ל-16 וחצי, כאשר את רשיון הנהיגה אפשר לקבל בגיל 17. אנחנו נביא הצעת חקיקה למלווה. אנחנו מכינים ערכה למלווה. אחרי שהנהג החדש עובר את החונכות של החצי שנה הוא משדרג את עצמו במגרש ההדרכה.
צבי יוזנט
¶
זה עניין של יום אחד. אנחנו בסך הכל רוצים לצאת מהעקומה הזאת של 550 הרוגים בשנה. צריך לעשות משהו שונה. השוק האירופאי המשותף החליט לקחת את לוקסמבורג כמדגם לשוק. עשו שם את החיוב של ההשתלמות המעשית. יש שם תוצאות טובות של בין 10 ל-15 אחוז לגבי מי שהשתלם. הם יסיימו את הניסוי בעוד שנתיים, ואז כנראה ירחיבו.
צבי יוזנט
¶
לפני 3 שנים. אוסטריה לא חיכתה לזה, וכבר מ1.1.2003 קבעה את זה כחובה. התקנות האלו הן בעקבות עבודה של ועדות מקצועיות.
צבי יוזנט
¶
אנחנו נעמוד במשרד התחבורה על כך שהמחיר יהיה המחיר המרבי, כאשר אף אחד לא יוכל לגבות יותר.
צבי יוזנט
¶
לפי התחשיב שלנו זה 500 ₪. נצטרך לשכנע את בועז לכנס את הוועדה ולקבוע את המחיר. אם יהיה איזה שהוא שינוי יעדכנו בבוא העת. חייבים שיהיה בסיס כדי שאנשים ידעו.
צבי יוזנט
¶
אני לא חושב שאפשר לחייב 170 אלף נהגים בלי שתהיה תקרת גג. רשיון נהיגה עולה היום 3500 ₪, שזה 28 שיעורי חובה שלנו. לכאורה יכולתי כרשות רישוי עצמאית להגיד ש-36 שיעורים הם חובה, כשזה כולל מגרש הדרכה. מה היה קורה? שום דבר. לא הלכנו בדרך הזאת, כי אנחנו לא חושבים שבתוך תהליך לימוד הנהיגה אפשר להעביר את הנהג מגרש הדרכה.
תוכניות הלימודים עובדו ביחד עם משרד העבודה והרווחה. מדובר ב-6 שעות השתלמות במגרש, כששעתיים הן תאורטיות ו-4 במגרש עצמו. אפשר לעגן את זה בתקנות.
היו"ר שלום שמחון
¶
הבן שלי או הבת שלי יצטרכו לבוא עם רכב שאולי אין להם אותו. אתה מדבר פה על עלות נוספת.
צבי יוזנט
¶
צריך להבין שהמטרה שלנו היא להציל חיי אדם. חיי אדם עולים כסף. ביקשתם שנוסיף את נהגי האופנועים החדשים לתוך התקנה, אז הכנסנו. מדובר במגרש בסדר גודל יותר קטן לרוכבי אופנועים.
צבי יוזנט
¶
בחו"ל יבואני רכב מעמידים את הרכבים שלהם, כי אלה שעוברים את ההשתלמות גם רוכשים את הרכב.
שאלתם גם מי רשאי להדריך. בדרך כלל מדריכים במגרשי הדרכה או מורי נהיגה או בוחנים. השארנו פתח לאנשים אחרים, שאם הם יוכיחו להנחת דעת ועדת ההסמכה שהם יכולים להדריך הם יוכלו להדריך.
לגבי השתתפות חברות הביטוח, אני חושב שהן צריכות להשתתף במשהו. אני שמח לשמוע ממר אבן שחברות יבואני הרכב יתמכו בנושא הזה.
לגבי גודל המגרש, 50 דונם זה לרכב פרטי, למשא זה 72 דונם.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני דיברתי על מיקום המגרשים. אנחנו לא רוצים שיהיה מצב שהפריסה לא תהיה מאוזנת. אני שאלתי אותך לגבי האיזון של הפריסה, כדי שלא יווצר מצב שבאזור הדרום יהיו הרבה יותר מגרשים מאשר במרכז הארץ. איך אתם יוצרים את האיזון הזה?
צבי יוזנט
¶
אנחנו לא יכולים להפעיל את התקנה אם לא יהיו 6 מגרשים. אנחנו לא הלכנו על שיטת המכרזים, אלא על יוזמה פרטית. מדובר ב-15 מיליון ₪ השקעה בתשתית. היזמים לא ילכו להשקיע 30 מיליון ₪ אחד ליד השני. אין לנו בעיה עם הפריסה.
היו"ר שלום שמחון
¶
לא יתכן מצב שוועדת הכלכלה של הכנסת תאשר כזה דבר בלי להיות בטוחה שאדם מקרית-שמונה לא יסע לתל-אביב.
אבשלום וילן
¶
אם כל אחד יכול להקים מגרש אז תהיה תחרות מטורפת. ראינו כבר דברים שמתנהלים בצורה הפוכה. מה שיקרה הוא שיעלו את המחירים למחירים לא סבירים או שאלה יהיו מחירים שחצי מהם יפשטו את הרגל. למה לא ללכת למכרז מסודר?
איוב קרא
¶
היה מן הראוי לחלק את המדינה לאזורים. קבעתם את זה בצורה שרירותית. אתם צריכים לקבוע איפה המגרשים יוקמו, לא הזכיינים.
בן ציון סלמה
¶
אנחנו לא נפעיל את התקנות אם לא יהיו לנו 6 מגרשים בפריסה ארצית מאוזנת. איך משיגים אישור למגרש? יזם לא הולך לבנות מגרש בלי אישור של ועדת תכנון. הקודם שבא זוכה. אם יבוא יזם נוסף שירצה להקים עוד מגרש באותו מקום אנחנו לא ניתן לו, כי נגיד שקיים מגרש שעומד בדרישות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו רוצים לדעת אם אתם מתכוונים לחלק את הארץ ל-6 חלקים. ברור לי שבאזור המרכז יהיו פי 3 מגרשים מאשר בצפון, אבל בלתי הגיוני אם תיצרו מצב שברמלה יהיה מגרש ובלוד יהיה מגרש.
היו"ר שלום שמחון
¶
הסבתי את תשומת לב היועצת המשפטית של הוועדה לעניין. הציפייה שלי היא שיהיה ניסוח בתוך התקנות שיגדיר את העניין הזה באופן מפורש.
איוב קרא
¶
אני חולק על כך שכל הקודם זוכה. אי אפשר שיהיה כדבר הזה בשירות הציבורי. צריך לקבוע מכרז מקדים, שיקבע מי יכול להגיש תוכניות. מי ילך להשקיע בדבר הזה כשהוא לא יודע אם הוא זוכה?
שאול מרידור
¶
אני מקבל את עניין הפריסה האזורית במחוזות. אני לא מבין מה הבעיה של הוועדה עם זה שהארגונים יתחרו בתוך כל מחוז.
שאול מרידור
¶
אני מציע שיעשו את זה לפי מחוזות. לפי דעתי מגרש בצפון עשוי לעלות למשתלם הרבה פחות, ואז אחד מחיפה במקום שיעשה בחיפה הוא יסע לצפון כי שם זה עולה פחות. ברגע שזה יינתן לכמה יזמים שירצו בעיר רמלה, אז מי שיהנה מזה יהיה האזרח שבא להשתלם.
יובל כפרי
¶
אם יהיה עודף תחרות אז מי שייפגע יהיה המשתלם. עודף תחרות יביא לפיחות מבחינת אפקטיביות ההשתלמות.
אבשלום וילן
¶
אתה העברת פעם את הרכב טסט? אתה רואה שם את המאכרים מעבירים גרוטאות? זה עולם שלישי. לזה אתה רוצה לחתור?
אבשלום וילן
¶
תבין שיש פה מוצר ציבורי. תחרות חופשית פה לא עובדת כי השוק מוגבל. אתה תגרום פה לתופעת המאכרים. אם זה לא הולך למכרז מסודר אני מציע להיפטר מהסיפור הזה.
צבי יוזנט
¶
ביוזמה חופשית אין מאכרים, כי מי שעומד בקריטריונים מקבל. אני מוכן לקבל את ההצעה שלכם לחלק את הארץ למחוזות ולקבוע מרחק גיאוגרפי מינימאלי בין מגרש למגרש.
צבי יוזנט
¶
אין מכרז. אתה מייצג את צובה. אתה רוצה לפגוע ביזמים אחרים. אתה רוצה להגיד שאם הוא לא קשור לחו"ל אז לא יהיה לו. אתם בכלל מכירים את זה? זה שאתם מייצגים איזו שהיא חברה זה לא אומר שאתם מומחים. אתם רוצים לסגור את זה כך שזה יתאים רק לכם. אני צריך לדאוג לציבור. אני מקבל את זה שצריך לחלק לאזורים ואת זה שצריך לקבוע מרחק מינימאלי בין מגרש אחד לשני, אבל צריך לזכור שבתוך זה יש שיווי משקל כלכלי שאנחנו לא רוצים להפר אותו.
היו"ר שלום שמחון
¶
האם אפשר להתנות במכרז הזה שאדם לא יקבל מגרש בלי שנבדקה יכולתו הכלכלית להניע את הדבר הזה?
יורם רז
¶
בחוזה יש את הפרמטר של היכולת הכלכלית. בכל הנושא של המכרז הזה מעורב סמנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל.
זהר הירשנזון
¶
אני בעלים של קרקע פרטית. השיקול שלי הוא כלכלי. היכולת הכלכלית שלי לא רלוונטית כי אני הולך להתחבר ליזמים שיפעילו את זה. היזמים יצטרכו להראות לי יכולת כלכלית. הכל נתון למו"מ חופשי.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו רוצים למנוע מצב של מישהו שיקבל את המגרש ויתחיל לחפש את הגורם הנוסף שיעשה את הדבר הזה. זאת לא היתה הכוונה שלכם.
צבי יוזנט
¶
אם אני לוקח כשותף את בקר, כאשר לי יש את האדמה ולבקר יש את הממון, ואנחנו מקימים את המגרש לפי מפרט משרד התחבורה, מה זה מפריע למישהו?
היו"ר שלום שמחון
¶
אם זה מגרש שאתה חוכר מהמדינה אז זאת לא הכוונה. לאדם פרטי אתה לא יכול להגיד מה לעשות.
אבשלום וילן
¶
הם מדברים על כך שכל אחד יכול לגשת בתנאי שהוא עומד בתנאי הרשיון. לפי דעתי צריך להגדיר 6, 7 מגרשים ועליהם לעשות מכרז. הם לא רוצים.
אתי בנדלר
¶
מר יוזנט אומר שהוא לא רוצה לעשות מכרז על הפעלת מגרשים, הוא רק רוצה לתת רשיונות למגרשים. הוא לא שואל מאיפה האדם מביא את הקרקע. זה לא נותן תשובה למי שאין לו קרקע. יתכן שהמינהל יעשה מכרז על המקרקעין האלה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אתם מוציאים את המכרז הזה לטובת מטרה מסויימת. על הדבר הזה יתחרו אנשים. אתה אמרת שבפרטי החוזה שלכם יש גם פרמטר של יכולת הכלכלית, מעבר למטרה שלשמה המדינה מקצה את הקרקע. אנחנו מבקשים שתביאו לוועדה את פרטי המכרז. אני מניח שבכל הארץ זה אותו דבר.
יורם רז
¶
המכרז הזה הוא לא לתקופה ארוכה. אני מדבר על 5 מכרזים של המינהל על המפה הזאת. במכרז הזה יש שלב של הרשאה לתכנון. לתקופה מסויימת הוא מקבל הרשאה לתכנון. והיה והוא מוציא טאבה הוא מקבל הרשאה להפעלה לתקופה מוגבלת של 10 שנים, עם אופציה להארכה. בתוך המכרז יש את המפרט של משרד התחבורה. המכרז סגור לגמרי בכיוון של השאלות שלכם.
משה בקר
¶
מה שחשוב זה להעביר את התקנות. והיה ויהיה תיקון בתקנות שקובע שמשרד התחבורה יבטיח את הבקרה האיכותית והכלכלית של פיתוח והפעלת המגרשים, מבחינת הליך החקיקה אנחנו מכוסים. הכנסת לא צריכה להיכנס לפרטים בעניין הזה. צריך להשאיר את זה למשרד התחבורה.
משה בקר
¶
אם משרד התחבורה יבטיח שלצורך הפיתוח והתפעול תהיה בקרה איכותית ובקרה כלכלית על המגרשים זה מכסה מבחינת הליך החקיקה. איך זה יתורגם בהמשך זה משהו אחר.
משה בקר
¶
אז אתה יכול לדרוש שיבואו ויראו מה הם אמצעי הבקרה. לפי דעתי ראוי שהוועדה תאמר שעם תפעול מגרשי ההדרכה תקויים בקרה על היעילות ועל ההשפעה שתביא לבחינה מחודשת.
צה"ל בעניין הזה צריך להיות גורם מרכזי בהעברת ההשתלמויות. אנחנו רואים בצה"ל השתלמויות יומיות באלף ואחד נושאים. לא צריך לדחות את זה לשנה וחצי. צריך להיעזר בצה"ל כדי לקיים את זה.
חוה ראובני
¶
הוספת תקנות 213א עד 213ח. אחרי תקנה 213 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות), יבוא: 213(א) בתקנות 213א עד 213ח – "בעל רשיון נהיגה" – (1) נוהג חדש כמשמעותו בסעיף 12א לפקודת התעבורה, למעט נוהג חדש שהוא בעל רשיון נהיגה לפי תקנה 177; (2) בעל רשיון נהיגה לפי תקנות 179א עד 187, בעל היתר לפי תקנות 84(ה) או 190(2) ו-(3) לתקנות העיקריות או בעל היתר לפי תקנה 7 לתקנות התעבורה (תיקון מס' 2) התש"ס-2000.
צבי יוזנט
¶
מעל 15 טון זה מוטמע בתוכנית ההדרכה החדשה. כל נהג שהולך ל-15 טון היה לפני זה נהג של פרייבט או נהג של משאית.
צבי יוזנט
¶
הוא נהפך מקצועי. אתה לא יכול לקבל רשיון נהיגה לדרגה של 15 טון אם לא היה לך רשיון קודם. אין טעם להכניס היום למהלך מישהו שהיה לו רשיון לפרייבט במשך 10 שנים ושדרג אותו.
חוה ראובני
¶
(ב) בעל רשיון נהיגה יעבור השתלמות מעשית בנהיגה (להלן – השתלמות מעשית), בהתאם לתוכנית שתכין רשות הרישוי ובמגרש שאישרה לכך ופרסמה לגביו הודעה. (ג) בעל רשיון נהיגה כאמור בתקנת משנה (א)(1) יעבור השתלמות מעשית בתום ששה חודשים מיום שנעשה נוהג חדש; בעל רשיון נהיגה כאמור בתקנת משנה (א)(2) יעבור השתלמות מעשית מדי חמש שנים.
רוברט נויפלד
¶
אנחנו מציעים את הנוסח הבא: רשות הרישוי, בתיאום עם רשות הרישוי בצה"ל, רשאית לאשר לבעל רשיון נהיגה שהיה חייל בעת שנקבע שיבצע השתלמות נהיגה מעשית על פי תקנות אלו, לבצע השתלמות נהיגה מעשית במועד ובאופן שונה מהקבוע בסעיפים (ב) ו(ג).
רוברט נויפלד
¶
על פי סעיף 20 לפקודת התעבורה צה"ל לא חייב ברשיון נהיגה אזרחי. יש הפניה גם בסעיף 47 לתקנות התעבורה לרשות הרישוי בצה"ל. לנו יש רשות רישוי תאורטית.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מניח שהכוונה שלהם היא לא ל-100 אלף הנהגים שיתגייסו לצה"ל. מה שאתה אומר הוא שתהיה סמכות להם, לפי בקשה שלך, לתת ארכה נוספת לגבי אנשים מסויימים.
אתי בנדלר
¶
כוונת הנוסח מתקנת משנה (ג) היא שיש פרק זמן של שנה וחצי שבמהלכן צריך לעבור את ההשתלמות הזאת. אתה בא ואומר שלגבי חיילי צה"ל רשאית רשות הרישוי לדחות את המועד.
עדי צוקרמן
¶
האם בצה"ל קיים המושג הזה של חופשה רגילה? מדוע חייל לא יכול להקדיש יום בחופשה רגילה לביצוע ההשתלמות הזאת?
היו"ר שלום שמחון
¶
אני לא רוצה שחיילים יהיו טרודים בנושא הזה, לכן צריך פרק זמן נוסף. מה שאומרים פה נציגי הצבא זה שתהיה בקשה של הצבא באופן נקודתי, לא באופן גורף לכל החיילים, ל-12 חודשים נוספים. אני חושב שאפשר להיעתר לבקשה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני התרשמתי מהצבא שהם לא מתכוונים לעשות את זה באופן גורף. יכול להיות שבשלב כזה או אחר הצבא יחליט, בתיאום עם הגורמים השונים, לעשות דבר כזה בעצמו. אני מעוניין ללכת לקראתם.
בן ציון סלמן
¶
אני מציע להשאיר את זה שנה וחצי מיום קבלת הרשיון, כאשר במקרים חריגים תהיה ארכה של שנה.
אתי בנדלר
¶
אנחנו מדברים על כך שתתווסף תקנה, לפיה רשות הרישוי, בהתייעצות רשות הרישוי של צה"ל, תהיה רשאית להתיר לחייל המשרת לעבור את ההשתלמות המעשית במהלך תקופה של 30 חודשים מיום שהחייל נעשה נוהג חדש.
היו"ר שלום שמחון
¶
הכוונה כאן שתוגש רשימה על ידי הצבא. כשתאשרו את הארכה הזאת אתם תכתבו שעד תאריך זה וזה החייל יצטרך לעשות את זה, אחרת יקחו לו את הרשיון.
אתי בנדלר
¶
רשות הרישוי תהיה רשאית להתיר לחייל, שפרטיו כלולים בפנייה אליה מטעם סמכות הרישוי של צה"ל, לעבור את ההשתלמות המעשית במהלך תקופה של 30 חודשים מיום שהחייל נעשה נוהג חדש.
רן נופר
¶
זה משרת את ה-100 אלף הנהגים החדשים, לא את הנהגים המקצועיים. לגבי הנהגים המקצועיים אני מדבר על תכנים שאנחנו נעביר.
רן נופר
¶
מדובר פה באנשים שהצבא מממן להם את הרשיון. אם הם לא ירצו לשלם את ה-500 ₪ יישלל להם הרשיון האזרחי. זה מצב חריג מאוד מבחינתנו.
היו"ר שלום שמחון
¶
אתה מדבר על אנשים שהשימוש היחיד שיש להם ברשיון הנהיגה המסויים הזה הוא בצה"ל. אם האדם הוא נהג מקצועי באזרחות הוא ייעשה את ההשתלמות הזאת במגרש. אתה מדבר על אוכלוסייה מאוד מסויימת שהתפקיד שלה בצבא הוא להיות נהג מקצועי. אתה אומר שאחד כזה יידרש לעשות את ההשתלמות הזאת.
רן נופר
¶
הוא יצטרך לשמור על היכולת להיות נהג מוביל. לא היינו באים הנה אם היינו מסתפקים ברשיון הצבאי. אנחנו באנו הנה כי אנחנו רוצים את הרשיון האזרחי.
צבי יוזנט
¶
כל נהג יכול היום לוותר על הרשיון שלו. אתה נותן לנהגים האלה גם רשיון נהיגה צבאי. אם אתה חושב שההכשרה הזאת טובה תעביר אותו. אם לא, אל תעביר אותו. אתה לא יכול לקשור מין שאינו במינו.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שראוי לשנות את נוסח תקנת משנה (ג) כך שיהיה כתוב שהוא יעבור את ההשתלמות המעשית בתקופה שמתום שישה חודשים, וכל עוד הוא נוהג חדש.
חוה ראובני
¶
(ד) רשות הרישוי לא תחדש את רשיונו של בעל רשיון נהיגה אלא אם כן עבר השתלמות מעשית לפני תקנות אלה.
213ב בקשה לאישור המגרש. רשות הרישוי תאשר מגרש לקיום השתלמות מעשית (להלן המגרש), לאחר שיוכיח מבקש האישור להנחת דעתה, כי התקיימו כל אלה: (1) המגרש תואם את מהפרט הטכני שערכה והעמידה לעיון הציבור; (2) מבקש האישור התקשר להעסקתם של מנהל מקצועי ומדריכים שהוסמכו בהתאם לתקנות אלה; (3) בחזקתו של מבקש האישור כלי רכב שישמשו את המשתלמים בהשתלמות המעשית, וקיימת לגביהם תעודת ביטוח כמשמעותה בפקודת הביטוח וביטוח לכיסוי סיכוני צד שלישי להנחת דעתה של רשות הרישוי, הכוללים שימוש בכלי הרכב להשתלמות מעשית; (4) לא נתקיים במבקש האישור האמור בתקנה 15ב(1) עד (3), ואם היה מבקש האישור תאגיד, לא נתקיים בבעלי התאגיד האמור בתקנה 15ב(1) עד (3).
יובל כפרי
¶
כל ההתייחסות ב213ב היא לאישורו של מגרש שכבר קיים. אנחנו סבורים שיש מקום להוסיף לפני 213ב קריטריונים ותנאי סף ליזמים שמבקשים להקים מגרשים להשתלמות מעשית בנהיגה. היינו מבקשים להציע שני סעיפים שייכנסו לפני 213ב: (1) הוועדה תקבע מראש סידרי עדיפויות לכמות המגרשים ולפיזורם הגיאוגרפי, בזיקה לריכוזי אוכלוסייה (2) ועדת התכנון תבחן בקשות של יזמים ומשקיעים על פי קריטריונים של הוכחת יכולת, מיקום פיזי..
היו"ר שלום שמחון
¶
אני לא נכנס לטכניקה. הרעיון היה שיילקח בחשבון העניין של הפריסה הגיאוגרפית, כולל כמות האוכלוסייה באותו אזור. אתה מציע עכשיו איזה שהוא חסם נוסף שממילא נמצא בסעיף הזה. אם האדם עם האדמה הפרטית רוצה לעשות מה שהוא רוצה באדמה הפרטית שלו, אני לא זה שיכול לחסום אותו. סביר להניח שהוא לא עד כדי כך טמבל לתת למישהו שאין לו יכולת כלכלית 70 דונם. ביקשתי מהמינהל שיביאו את אמות המידה שלהם.
יובל כפרי
¶
יש ידע וניסיון של יזמים כאלה ואחרים. הוועדה צריכה לקחת בחשבון את האיכות של הקבוצות שיתמודדו.
אתי בנדלר
¶
מה שמוצע זה שתחילתן של תקנות אלו יהיו 18 חודשים מיום פירסומן, ובלבד שעד למועד האמור יהיו לפחות 6 מגרשים כשירים למתן השתלמות מעשית בפריסה ארצית התואמת, בין היתר, גם את ריכוז האוכלוסייה שתידרש לכל מגרש. לא היו באותו מועד מגרשים במספר ובפריסה כאמור, יידחה יום התחילה עד לתום 60 ימים שלאחר המועד שבו התקיימו תנאים אלה. שר התחבורה יפרסם ברשומות הודעה על תאריך התחילה, 30 ימים לפחות מראש.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מציע שזה יישאר 18, כי צריך שיהיה איזה שהוא לחץ כדי שזה יקרה. זה הוגש לנו על 18 חודש, אני מציע להשאיר את זה כך.
חוה ראובני
¶
213ג (א) רשות הרישוי רשאית להסמיך מדריך בהשתלמות מעשית, למבקש שנתקיימו בו כל אלה: (1) הוא תושב ישראל ומלאו לו 18 שנים; (2) הוא בעל רשיון להוראת נהיגה או מחזיק בידו תעודת בוחן נהיגה שנתנה רשות הרישוי; (3) לא נתקיים בו האמור בתקנה 15ב; (4) הוא בעל רשיון נהיגה תקף לגבי אותו סוג רכב שבו הוא מבקש להדריך בהשתלמות מעשית בתקופה של 5 שנים לפחות, והוכיח, בדרך שהורתה רשות הרישוי, את כושר נהיגתו בו להנחת דעתה; על אף האמור בפסקה זו, רשאי בעל רשיון נהיגה לפי תקנות 178, 179, 179א ו-180 לשמש מדריך בהשתלמות מעשית לבעל רשיון נהיגה לפי תקנה 181; (5) לדעת ועדת ההסמכה כאמור בתקנה 213ה המבקש מתאים לשמש מדריך בהשתלמות מעשית; (6) סיים קורס למדריכים בהשתלמות מעשית ועמד בהצלחה בבחינות שאישרה רשות הרישוי.
אתי בנדלר
¶
אם יש לו כבר 5 שנים ותק בנהיגה על רכב, אז סעיף (א)(1) מיותר. איך הוא מוכיח את כושר נהיגתו? למה שלא תכתבו שהוא עבר מבחן שליטה?
חוה ראובני
¶
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א)(2) ו-(6), רשאית רשות הרישוי על פי המלצת ועת ההסמכה האמורה בתקנה 213ה, לפטור את המבקש מן התנאים האמורים בהן, אם הוכיח להנחת דעתה כי הוא בעל ידע או ניסיון מן הסוג הנדרש לשם הדרכה בהשתלמות מעשית.
(ג) תפקידי מדריך בהשתלמות מעשית הם כלהלן: (1) לוודא כי נתקיימו במשתלם הוראות תקנה 213ו; (2) לערוך את ההשתלמות המעשית לפי תוכנתי הלימודים שהכינה רשות הרישוי.
213ד(א) רשות הרישוי רשאית להסמיך מנהל מקצועי של מגרש למבקש שנתקיימו בו כל אלה: (1) הוא תושב ישראל; (2) הוא בעל הסמכה למדריך בהשתלמות מעשית לפי תקנה 213ג; (3) הוא בעל נסיון של חמש שנים לפחות בתפקיד ניהולי להנחת דעתה של רשות הרישוי; (4) לא נתקיים בו האמור בתקנה 15ב; (5) לדעת ועדת ההסכמה כאמור בתקנה 213ה המבקש מתאים לשמש כמנהל מקצועי של מגרש; (6) מחזיק בידו אחת או יותר מהתעודות האלה: כתב הסמכה לניהול מוסך במכונאות רכב כמשמעותו בסעיף 12 לצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (מוסכים ומפעלים לכלי רכב, התש"ל-1970, שמאי רכב כמשמעותו בסעיף 4 לצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (שמאי רכב), התש"מ-1980 או בוחן רכב כהגדרתו בסעיף 1 לפקודת התעבורה;
צבי יוזנט
¶
לא. אחד התפקידים של מנהל מקצועי זה לפקח על תקינות וכשירות כלי הרכב. זאת הסיבה שאתה צריך מישהו בעל כישורים.
צבי יוזנט
¶
לכן אני אומר שזה יכול להיות מנהל מקצועי של מכון רישוי. יש לוועדה גם סמכות לפטור מזה אם מישהו יוכיח שיש לו את הידע הנדרש.
צבי יוזנט
¶
אחד מהתפקידים שנדרשים זה לפקח על תקינות כלי הרכב. בשביל זה אתה צריך איש מקצועי. איש מקצוע בתחום הזה יכול להיות בוחן רכב, שמאי, לא מנהל בית ספר לנהיגה.
חוה ראובני
¶
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א)(2) ו(6), רשאית רשות הרישוי, על פי המלצת ועדת ההסמכה האמורה בתקנה 213ה, לפטור את המבקש מן התנאים האמורים בהן, אם הוכיח, להנחת דעתה, כי הוא בעל ידע או ניסיון מן הסוג הנדרש לשם ניהול מקצועי של מגרש.
אתי בנדלר
¶
איזה עוד דברים הוועדה אמורה לבדוק? אולי צריך לשלוח אותו למבחן פסיכומטרי. ממתי ועדה צריכה לבדוק דבר כזה?
חוה ראובני
¶
(ג) תפקידי מנהל מקצועי של מגרש הם כלהלן: (1) לפקח על עריכת ההשתלמות המעשית לפי תוכנית ההשתלמות שהכינה רשות הרישוי; (2) לפקח על קיום התנאים האמורים בתקנה 213ב; (3) לפקח על תקינות וכשירות כלי הרכב שבחזקת המגרש בהתאם להוראות כל דין; (4) לערך השתלמויות מקצועיות למדריכים במגרש, לפי הוראות רשות הרישוי; (5) לברר תלונות שהוגשו בכל הקשור להשתלמות מעשית.
213ה(א) רשות הרישוי תמנה ועדת הסמכה בת 5 חברים כלהלן: (1) שני נציגים של משרד התחבורה, שאחד מהם ישמש יושב ראש הוועדה; (2) נציג של האגף להכשרה מקצועית במשרד התעשיה, המסחר והתעסוקה; (3) נציג הארגון של בתי ספר לנהיגה המייצג את המספר הגדול ביותר של בתי ספר לנהיגה; (4) נציג ציבור.
(ב) ועדת ההסמכה תדון בהרכב של שלושה חברים לפחות וביניהם נציג אחד של משרד התחבורה.
אם ביטלנו את תנאי הסף של ועדת הקבלה, אז רוב תקנה (ג) צריכה להימחק. (ג) ועדת ההסמכה תתן את המלצתה בדבר פטור כאמור בתקנות 213ג(ב) או 213ד(ב), לפי הענין.
חוה ראובני
¶
213ו לא תבוצע השתלמות מעשית אלא אם כן התקיימו כל אלה (1) רשיון הנהיגה של המשתלם הוא בר תוקף; (2) לא חלו שינויים במצב בריאותו של המשתלם מהסוג המחייב דיווח לרשות הרישוי לפי תקנה 13(ב) לתקנות, מאז קיבל או חודש רשיונו לאחרונה;
רוברט נויפלד
¶
אתם מטילים למעשה את האחריות לבריאותו של מי שמוכשר על הגוף שמכשיר. איך אני יכול לדעת בתור בעל מגרש שלא חלו שינויים? האחריות היא גם על הנהג וגם על הרופא שמצא את זה.
צבי יוזנט
¶
הוא מייצג את האיגוד. הסיכום שלי עם סגן המפקח על הביטוח היה שהם יפעלו שביטוח החובה וביטוח המקיף יכללו את זה.
יעקב צלאל
¶
האם בעל המגרש הוא גם זה שמפעיל? האם בתי ספר שיש להם הסמכה להעביר את הקורסים האלה יוכלו לעבוד במגרש? בינתיים מה שאתם עושים זה שמי שיקים את המגרש הוא זה שיפעיל אותו. אם ניצור תחרות בין בתי ספר על אותו מגרש זה יצור הפחתת מחירים.
חוה ראובני
¶
סמכות רשות הרישוי 213ז (א) רשות הרישוי רשאית למנות מפקח מטעמה שיהיה ראשי – (1) להיכנס בכל עת למגרש, לבקש הצגת כל מסמך או קובץ מחשב וכל פרט אחר הנוגע להפעלת המגרש; (2) לזמן בכל עת את בעל המגרש, המנהל המקצועי של המגרש או מדריך בהשתלמות מעשית לבירור כל עניין הנוגע לביצוע ההשתלמות המעשית. (ב) רשות הרישוי רשאית לבטל, להתלות, לסרב לחדש או להתנות תנאים באישורו של מגרש, או בהסמכתו של מנהל מקצועי של מגרש או מדריך בהשתלמות מעשית אם (1) הופרו הוראות תקנות אלה או הוראות כתב ההסמכה; (2) חל שינוי בפרט מן הפרטים אשר בהסתמך עליו ניתן האישור או כתב ההסמכה, או שנתברר כי פרטים אלה לא היו נכונים בעת מסירתם.
חוה ראובני
¶
213ט אישור מגרש לפי תקנה 213ב או הסמכה לפי תקנות 213ג ו-213ד תהיה לתקופה של 3 שנים, אלא אם כן החליטה רשות הרישוי אחרת במקרה מסויים מראש.
יניב למבז
¶
8,9 שנים. אם יש לרשות הרישוי סמכות לעצור פעילות של מגרש שלא עומד בסטנדרטים, שלא מעביר השתלמות כמו שצריך, למה צריך להגביל את זה בזמן?
אתי בנדלר
¶
אני הוספתי שני תנאים לאישור התקנות 1. הוועדה מתנה את אישור התקנות בקבלת מכתב חתום על ידי שר התחבורה ושר האוצר, לפיו הם מתכוונים להחיל את חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים על השתלמות מעשית בנהיגה במגרשי הדרכה, וכי יעשו כן לפני מועד תחילת התקנות.
אתי בנדלר
¶
תנאי נוסף הוא: הוועדה מבקשת שיימסר לה תוך כמה ימים אישור המפקח על הביטוח במשרד האוצר, לפיו תעודת ביטוח וביטוח לכיסוי סיכוני צד שלישי כאמור בתקנה 213ב(3) יאפשרו שימוש בכל כלי הרכב לצורך ביצוע השתלמות מעשית.
אתי בנדלר
¶
בתוך 14 ימים יומצא לוועדה אישור המפקח על הביטוח במשרד האוצר, לפיו יפעל לכך שעד כניסת התקנות לתוקפן תעודות ביטוח וביטוח לכיסוי סיכוני צד שלישי כאמור בתקנה 213ב(3) יאפשרו שימוש בכל כלי הרכב לצורך ביצוע השתלמות מעשית.
היו"ר שלום שמחון
¶
אתה מקבל, להבדיל מהרבה מדינות בעולם, התחייבות של המדינה ש170 אלף נהגים צעירים יהיו חייבים לעשות את ההשתלמות הזאת.
היו"ר שלום שמחון
¶
אתה מקבל נתח אוכלוסייה שמחוייב לעשות את ההשתלמות הזאת. צריך שיהיה עניין של סיכון בעסק שלך.
יניב למבז
¶
יש סיכון. אם יבוא אדם שמחזיק מגרש על קרקע עם פחות אמצעים, אני כדי להתחרות איתו צריך להוריד מחיר.
יניב למבז
¶
עניין נוסף זה עניין התקופה. אי אפשר להגיד לאנשים: קודם תקים מגרש ואחרי זה אני אומר לך את המחיר. אנחנו צריכים לדעת על מה אנחנו מדברים.
יניב למבז
¶
אי אפשר לבקש את קביעת המחיר בתום 18 חודש. צריך לבקש שזה יהיה תוך חודש או תוך תקופה מסויימת.
היו"ר שלום שמחון
¶
השאלה, אתי, אם את יכולה למצוא נוסחה שבמסגרתה ועדת המחירים תהיה מחוייבת זמן מסויים לפני המועד לפרסם..
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת אם זה אפשרי. אנחנו צריכים לזכור שלוועדת המחירים יש סמכות המלצה בלבד. מי שקובע ומי שמפרסם את הצו אלה השרים. יכולה הוועדה להתכנס, להמליץ את מה שתמליץ והשרים לא יקבלו את המלצתה. אני לא בטוחה שהדבר אפשרי מבחינה משפטית. מדוע? כי בחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים כתוב שהשרים רשאים בצו להחיל חוק זה על מצרך או שירות שמתקיים בו אחד מאלה: קיים לגביו ריכוז באספקה וברכישה בידי אדם אחד או בידי שני בני אדם או יותר, במידה שבשלה יש השפעה ניכרת בשוק לגבי אותו מצרך השירות. אני מניחה שזאת תהיה הפסקה שמכוחה יפעילו השרים את שיקול דעתם. כל עוד זה לא מתקיים הם לא יכולים להחיל את החוק.
אתי בנדלר
¶
השאלה היא מה השרים יעשו עם ההמלצה הזאת. אין לי בעיה שהוועדה תקבע את זה, אבל אז תקבל מכתב מהיועצת המשפטית של משרד האוצר שתודיע שהשרים אינם יכולים לעמוד בתנאי שקבעה הוועדה כי החוק לא מאפשר להם.
רן נופר
¶
לגבי התכנים אני לא יכול להגיד שהעמדה שלנו התקבלה, למרות שאנחנו מקבלים פה הרבה הבנה ותמיכה. יש לנו בעיה עם האוכלוסייה של הנהגים המקצועיים.
משה בקר
¶
תרגולת מצבי חוסר שליטה מביאה למצבים קיצוניים: בלימות חירום, סטיות מהירות ועוד. אין הבטחה בתקנות שהרכב שיבוא לעשות את התרגולות האלה יהיה תקין.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מבקש שתביאו לנו תשובה לגבי סוגיית המחיר. אם לא תהיה תשובה בעוד חצי שעה, אנחנו לא נצביע על התקנות. הישיבה תתחדש ב13:00 במידה ותהיה תשובה.
הישיבה התחדשה בשעה 13:00
היו"ר שלום שמחון
¶
בתשובה של האוצר לגבי המחירים כתוב: בהמשך לדיון שנערך היום בוועדת הכלכלה בנושא הפעלת מגרשי הדרכה לנהגים מקצועיים ונהגים מתחילים, הנני מתחייב כי בחודש הקרוב תתכנס ועדת המחירים שתדון בבקשת משרד התחבורה לקביעת מחיר מרבי להשתלמות במגרש הדרכה. הוועדה תדון בשיטת הפיקוח כמו גם בתהליך המוצע על ידי משרד התחבורה בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק הפיקוח על מוצרים ושירותים, התשנ"ו-1996 , ובהתאם לנוהלי הוועדה.
היו"ר שלום שמחון
¶
תקנות האלה יכולות להיות מאושרות בלי מחיר. אנחנו ביקשנו מהשרים לקבוע את המחיר. יש כאן גם התחייבות של סגן הממונה לכנס את הוועדה שתקבע מחיר מרבי בהתאם למה שקבענו. זה לא קשור לתקנות. עכשיו יכולים לבוא היזמים ולהגיד שהם לא עושים את העסק, כי יש להם התחייבות שתאפשר את קביעת המחיר.
צבי יוזנט
¶
הוא כתב לכם שזה יהיה בהתאם לקריטריונים שקבועים בחוק הפיקוח, כשהוא יודע שהקריטריונים זה בהסכמת שני השרים.
אתי בנדלר
¶
לא ניתן היום להוציא איזו שהיא הוראה. אני מציעה שהוועדה תתנה את אישור התקנות בקבלת מכתב חתום על ידי שר התחבורה ושר האוצר, לפיו הם מתכוונים להחיל את חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים על השתלמות מעשית בנהיגה במגרשי הדרכה, ולקבוע להשתלמות זאת מחיר מרבי, וכי יעשו כן לפני מועד תחילת התקנות.
אתי בנדלר
¶
התחילה תכנס לתוקפה בתאריך שהם הציעו רק אם באותו מועד יהיו לפחות 6 מגרשים בפריסה ארצית, כשירים לביצוע ההשתלמות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מבקש להצביע על תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשס"ג-2003, עם כל התיקונים והתוספות. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
אושר
הישיבה ננעלה בשעה 13:15