פרוטוקולים/ועדת הפנים/6340
ועדת הפנים ואיכות הסביבה (7) -5-
שגיאה! שם מאפיין מסמך לא מוכר.
פרוטוקולים/ועדת הפנים/6340
ירושלים, כ"ז ב אדר ב, תשס"ג
31 במרץ, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 7
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, כ"א באדר ב' התשס"ג (25 במרץ, 2003), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 25/03/2003
חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות) (הוראת שעה), התשס"ג-2003
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות) (הוראת שעה), התשס"ג-2003
נכחו
¶
חברי הוועדה: יורי שטרן – היו"ר
דוד אזולאי – מ"מ היו"ר
אלי אפללו
אלי בן-מנחם
רומן ברונפמן
רוני בריזון
מיכאל גורלובסקי
יצחק הרצוג
ואסל טאהא
ניסן סלומינסקי
מוזמנים
¶
חה"כ יולי-יואל אדלשטיין
חה"כ דניאל בנלולו
חה"כ ענבל גבריאלי
חה"כ משה גפני
חה"כ מגלי והבה
חה"כ רשף חן
חה"כ גדעון סער
חה"כ מלי פולישוק-בלוך
חה"כ אופיר פינס-פז
חה"כ מאיר פרוש
חה"כ אברהם בייגה שוחט
חה"כ עמרי שרון
אהוד שיל"ת - המפקח הארצי על הבחירות, משרד הפנים
יחזקאל לביא - מנהל אגף תכנון ואחראי על המידע, מש' הפנים
עו"ד דלית דרור - משרד המשפטים
אל"מ איתי וייצמן - ר' מחלקת תנאי שירות אכ"א, וקצין הבחירות בצה"ל, משרד הביטחון
סגן רוני קציר - יועמ"ש של אכ"א, משרד הביטחון
תמר אדרי - מנכ"ל ועדת הבחירות המרכזית
מנהלת הוועדה
¶
יפה שפירא
רשמה: אירית שלהבת
הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות)
(הוראת שעה), התשס"ג-2003
היו"ר יורי שטרן
¶
אני פותח את הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות) (הוראת שעה), התשס"ג-2003, שנתבקשנו לדון בה ולאשר אותה. אנחנו כמובן מתבקשים להעביר את החקיקה הזאת במהירות האפשרית כי רוב הסעיפים שלה מתייחסים לבחירות שאמורות להתקיים או-טו-טו ב-3 ביוני בשלוש ערים: חיפה, ירושלים ואור-עקיבא. הבחירות הללו מחייבות את החקיקה הזאת ולכן כל עיכוב שיהיה לנו, אם יהיה, עלול לפגוע במהלך התקין של ההיערכות לבחירות והפעילות לקראת הבחירות.
זאת הצעת חוק ממשלתית ונציג הממשלה אמור להציג אותה. עו"ד שיל"ת, אם אתה תשב לידי זה ייתן את המעמד הראוי למה שאתה מציג.
אהוד שיל"ת
¶
הצעת החוק הזאת עוסקת בארבעה נושאים שראינו לחשוב לחוקק אותם לקראת הבחירות בירושלים ובחיפה, ששם הכמות של כ-20% מכלל הבוחרים ברשויות המקומיות, כמות כזו של בוחרים עושה גם איכות אחרת. בשבוע הבא ייערכו בחירות בקרית-אונו ושם פנקס הבוחרים הוא הפנקס שלפיו נערכו הבחירות לכנסת, שמחזיק את כל מי שמלאו לו 18 ביום הבחירות לכנסת. זה כמובן לא כל-כך מסתדר עם בחירות בירושלים ובחיפה.
הצעת החוק הזאת באה להסדיר דברים מסוג זה. אחד מהם הוא הכנת פנקס מיוחד לירושלים ולחיפה שיכלול כל מי שימלאו לו 17 שנים ביום הבחירות. 17, לא 18. וזאת למה? משום שלפני שלוש שנים נחקק חוק הקובע שבבחירות לרשויות המקומיות, החל מהבחירות הכלליות שאמורות להיות באוקטובר 2003, בני 17 יהיו זכאים להצביע בבחירות. מכיוון שהבחירות בירושלים ובחיפה היו אמורות להיות באוקטובר, והקדימו אותן, אמרנו שנכלול בפנקס הבוחרים גם מי שמלאו לו 17 שנים נכון ליום הבחירות.
הפנקס הזה יוצג במשך ימים ספורים לעיון הציבור. המועדים נקובים פה בחוק. כל שינוי במרשם האוכלוסין – הודעה למרשם על שינוי מען וכן הלאה – שיש לו השלכה על הפנקס, שייעשה עד 14 באפריל ייקלט ויובא לידי ביטוי בפנקס. כל מי שישנה כתובת עד 14.4 יופיע בפנקס של ירושלים או חיפה. זה נושא אחד שהצעת החוק הזאת עוסקת בו.
אהוד שיל"ת
¶
פנקס בוחרים חייב להיות בתוקף במועד הגשת רשימות מועמדים. החוק קובע שמועמד לרשות מקומית חייב להיות כלול בפנקס, וגם תומך ברשימה חדשה חייב להיות רשום בפנקס. לכן ביום שמגישים רשימות בוחרים הפנקס צריך להיות כבר אחרי כל התהליכים. היום הזה הוא 30 באפריל. מכיוון שגם חג הפסח חל באמצע יש לנו מגבלה עד 14.4 לסגור את הפנקס. זה המועד הכי קרוב שאפשר לעשות. זה דבר אחד שעוסקת בו הצעת החוק.
הנושא השני שהצעת החוק עוסקת בו הוא הצבעת אנשים מוגבלים בניידות. אתם זוכרים את ההסדר שהיה בבחירות לכנסת. אנחנו מחילים את ההסדר הזה כבר לבחירות האלה בירושלים ובחיפה, בהבדל אחד בלבד, שבבחירות לכנסת מוגבל בניידות יכול להצביע בכל קלפי למוגבלי ניידות בארץ ואילו בבחירות לרשויות המקומיות הוא יכול להצביע בכל קלפי למוגבלי ניידות אבל הוא מוגבל לתחום אותו ישוב שבו שמו רשום כבוחר. זאת אומרת, תושב חיפה לא יכול להצביע בקלפי למוגבלי ניידות בירושלים כי בקלפי בירושלים אין את הפתקים של חיפה וכן הלאה, זה חייב להצטמצם לאותו ישוב.
הנושא השלישי הוא הצבעת חיילים. בחוק הרשויות המקומיות (בחירות) הוסדר הנושא של הצבעת חיילים במחנות צה"ל כאשר יש בחירות כלליות. זאת אומרת, הצבא מארגן הצבעה בצה"ל בכל יחידות צה"ל רק כשיש בחירות כלליות לרשויות המקומיות.
היו"ר יורי שטרן
¶
לפי הערות של היועצת המשפטית לוועדה, גברת מרים פרנקל-שור, דווקא בקטעים האלה של הסדרת ההצבעה של השוטרים, החיילים והאסירים יש בעיות לכן אני מבקש מהחברים להקשיב בקשב רב למה שנאמר לגבי הסעיפים האלה במיוחד.
אהוד שיל"ת
¶
אני חוזר פעם נוספת, בחוק הרשויות המקומיות (הצבעה במחנות צה"ל) קיימת הצבעת חיילים רק כשיש בחירות כלליות לרשויות המקומיות. כשיש בחירות בישוב בודד אין בחירות במחנות צה"ל. לדוגמה, חורה שיש בה בחירות היום או קריית-אונו שיש בה בחירות בשבוע הבא, או כל הרשויות שהיו בהן בחירות במהלך 5 השנים האחרונות כרשויות בודדות.
כפי אמרתי בראשית דבריי, בחיפה ובירושלים הכמות עושה איכות אחרת ולכן עשינו להן סידור בחוק הזה. הצענו הסדר שיוצבו קלפיות לחיילים במשרדי הרשות המקומית של כל אחת משלוש הערים האלה, כשהקלפיות האלה יהיו פתוחות מספר ימים לפני יום הבחירות. כלומר, יום הבחירות הוא יום שלישי. ביום חמישי שלפניו יהיו פתוחות קלפיות במשרדי העירייה של כל אחד מהישובים עד 10 בערב, ביום שישי מ-7 בבוקר עד כמדומני 5 אחר-הצהרים, וביום ראשון שוב מהבוקר ועד לשעות אחר-הצהרים.
יושב פה קצין הבחירות החדש של צה"ל, אל"מ איתי וייצמן. אני מברך אותו, שמחנו להכיר אותו פה. הוא ביקש שנפתח את משרדי הרשויות המקומיות גם במוצאי שבת. אנחנו נתקן את החוק. אני צריך לבדוק מתי לפי שעון הקיץ יוצאת השבת ונקבע 2-3 שעות במוצאי שבת בהן המשרדים יהיו פתוחים.
אהוד שיל"ת
¶
זה יוצא בשבת של 31 במאי.
חיילים שיהיו בחופשה יוכלו להצביע. אני לא יודע אם אני יכול לדבר בשם קצין הבחירות של צה"ל אבל קצין הבחירות הקודם אמר לי שאפשר לעשות מאמץ להודיע לחיילים על הקלפיות האלה גם בתלושי המשכורת שלהם, או דברים דומים לזה.
אהוד שיל"ת
¶
אנחנו נפרסם את הדבר הזה במקומונים, על לוחות המודעות וגם בגלי-צה"ל בתשדירי שירות כדי שהחיילים יידעו על האפשרות הזאת. וכמובן הקלפיות יוקמו בחיפה, ירושלים ואור-עקיבא במשרדי הרשות המקומיות.
הנושא הרביעי שהחוק הזה מציע, הדובדבן שבעיסה, זה להוריד את המימון למפלגות.
אהוד שיל"ת
¶
אין הצבעה של שוטרים. אני רוצה שיהיה ברור, בחוק הרשויות המקומיות אין בכלל הצבעה של אסירים, של חולים בבתי-חולים וכן הלאה. הדבר היחידי החריג בחוק זה צה"ל.
לשוטרים יש שני מנגנונים בחוק הבחירות לרשויות המקומיות. האחד הוא שהם רשאים להצביע כחיילים במחנות צה"ל כשיש בחירות במחנות צה"ל. הסידור השני הוא ששר הפנים יקבל את רשימת השוטרים וימחק אותם מפנקס הבוחרים, כפי שנעשה בבחירות לכנסת. שני הסידורים האלה אין להם שום ערך בבחירות כאלה ובשלושה ישובים כאלה, למרות שהם גדולים, כי אין טעם למחוק 7,000 שוטרים מכל רחבי הארץ אם רק חלק מהם הם תושבי ירושלים. שוטר שיתגייס לצבא בעוד שבועיים ולא העביר את מענו לירושלים או לחיפה ייפול בין הכיסאות ולא יוכל להצביע. לכן ככל ששוטר גר בירושלים ויש לו זכות הצבעה בירושלים הוא יוכל לגשת לקלפי האזרחית שלו בירושלים ולהצביע. מאז שנפרדו הבחירות לרשויות המקומיות מהבחירות לכנסת לא מחקנו שמות שוטרים מפנקס הבוחרים של הרשויות המקומיות.
אני חוזר לנושא המימון.
אהוד שיל"ת
¶
ב-1998 זה היה נדמה לי פחות מ-50 שקלים. בבחירות שייערכו בעוד שבוע בקריית-אונו המדד הוא 60 שקלים וכמה אגורות. החוק אומר לעגל את זה למעלה או למטה לפי כללי העיגול. אני מניח שעד יוני המדד לא היה קופץ מי יודע מה, זאת אומרת זה בסביבות 60 שקלים. הצעת החוק מבקשת להוריד מזה 25%, זאת אומרת, להעמיד סכום של 45 שקלים לראש בוחר שרשום בפנקס הבוחרים.
מספר הבוחרים יגדל עכשיו כתוצאה מכך שמוסיפים בני 17. להערכתנו יהיו בשלושת הפנקסים של שלושת הערים למעלה מ-800,000 מצביעים.
היו"ר יורי שטרן
¶
הקיצוץ בפועל יהיה פחות דרמטי בגלל תוספת אוכלוסיית הבוחרים, אלה שבגילאים שבין 17-18. זה מוסיף כמה אחוזים.
יצחק הרצוג
¶
אדוני היושב-ראש, הבחירות הן כבר בעיצומן. אי אפשר באמצע מערכת בחירות לשנות את המימון. מועמדים כבר רצים. הסבירו לי שאם הצעת החוק לא תעבור אז הבחירות יתקיימו על בסיס המצב החוקי הקיים. אנחנו סבורים שאי אפשר לקצץ לגבי המערכה הקרובה. ואם כן, לקצץ הרבה פחות כי אנשים כבר מתמודדים, רשימות רצות. איך אפשר לעשות דמוקרטיה כך?
מאיר פרוש
¶
בתכנית הכלכלית יש ניסיון לדחות את הבחירות המוניציפליות למרס 2004. מוצע שם להפחית את יחידת המימון למפלגות.
אופיר פינס-פז
¶
לגיטימי להגיד שיחידת המימון תרד באפריל 2004 כי זה מותיר זמן להיערך לסכום אחר. אבל לבוא עכשיו בכוח, כאילו על זה בנויה התכנית הכלכלית?
אהוד שיל"ת
¶
רציתי להוסיף עוד דבר אחד שלא הכנסנו אותו בחוק, האסימון נפל לנו קצת מאוחר מדי אך אני מבקש את הסכמתכם לזה. בבחירות לכנסת תיקנו את החוק כבר לפני שתיים או שלוש מערכות בחירות, נדמה לי שלפני הבחירות של 1996 ביטלו את ההוראה שוועדת קלפי חייבת להטביע חותמת המעידה על הצבעה בספח של תעודת הזהות. לא ביטלו את החוק הזה בבחירות לרשויות המקומיות, ההוראה הזאת עדיין קיימת. אנחנו מבקשים בהוראת השעה לבטל את הצורך בחותמת הזאת, כמו בבחירות לכנסת.
אהוד שיל"ת
¶
אגיד לך מה מפריע לי. כל עוד לא שונה החוק לגבי הבחירות בכנסת לא היתה לי בעיה אבל היום אנשים מתבלבלים. הם יודעים שבבחירות לכנסת הם לא צריכים להביא את הספח, וכאשר הם באים לבחירות ברשויות המקומיות ושואלים אותם איפה הספח אז מסתבר שהם לא דאגו לעצמם לספח כי סברו שכבר ביטלו את הספח. יש כל הזמן ויכוחים בקלפיות בעניין זה.
אופיר פינס-פז
¶
לגבי ראשי ועדות הקלפי, זה כמו שקבענו בכנסת? קבענו בבחירות לכנסת שיושב-ראש ועדת קלפי הוא מזכיר הוועדה.
אהוד שיל"ת
¶
אני איתך, חבר הכנסת פינס-פז, אבל לא בהוראת שעה. אני אסביר לך למה. ההבדל בין הבחירות לכנסת והבחירות לרשויות המקומיות הוא שבבחירות לכנסת אני יכול להביא מזכיר ועדה מכל מקום לכל מקום. בבחירות לרשויות המקומיות הרבה יותר קשה לנייד מזכירים.
יצחק הרצוג
¶
מר שיל"ת רוצה שהוא יהיה בחוק. הוא אמר שהוא רוצה לעשות אחידות לבחירות הכלליות אך מסתבר שבנקודה מסוימת אין אחידות. זה נקודה חשובה מאוד.
היו"ר יורי שטרן
¶
ישנם 2-3 דברים שבעבורם בעצם הממשלה מבקשת לחוקק חקיקה מיוחדת ולא ללכת לפי הכללים הקיימים. דבר אחד הוא הסדרת הצבעת החיילים. דבר שני, בהזדמנות חגיגית זאת, גם הורדת מימון המפלגות. ודבר שלישי הוא הורדת גיל הבוחרים והכנסת פנקס בוחרים חדש, כי זה במילא יחול בבחירות הכלליות לרשויות המקומיות. אלה שלושת הדברים שהממשלה מבקשת לשנות בחקיקה.
אהוד שיל"ת
¶
זה מה שעכשיו ביקשתי. זה לא מופיע בהצעת החוק ואני מבקש להוסיף את זה. זה הצתה מאוחרת שלנו. אתם יכולים להסכים או לא להסכים.
היו"ר יורי שטרן
¶
בואו נחלק את הדיון לשני חלקים. נראה את מה שיש בהצעת החוק ונתייחס אליו, ואחר-כך נראה אם יש תוספות וסעיפים אחרים שלא קיימים פה שצריך לדון בהם.
מרים פרנקל-שור
¶
מר אהוד שיל"ת, הצורך בהכנת פנקס חדש נדרש מהוועדה פה לאור השינוי של הכללת בני 17 בבחירות האלה?
אהוד שיל"ת
¶
אני יכול לשלוף פנקס ממרשם האוכלוסין כל בוקר אבל אין לו ערך חוקי. פנקס בוחרים זה משהו שמעוגן בחוק, שאומר לי איך אני עושה, מתי אני עושה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש מחבר הכנסת אזולאי שיש לו ניסיון בניהול הוועדה הזאת להנחות את הישיבה כמה דקות. בסדר היום רשומים חבר הכנסת פרוש ואחריו חבר הכנסת הרצוג.
אהוד שיל"ת
¶
מר יחזקאל לביא מוסר לי שהשבת ב-31 במאי יוצאת בשעה 20:20 (פרשת "במדבר"). לכן אני מציע שנפתח את הקלפיות בשעה 21:30 והן יהיו פתוחות עד 23:00. צריך לתקן את הצעת החוק, אם אתם מסכימים לזה.
אהוד שיל"ת
¶
הוא על חשבון המפלגות. זה לא כמו בכנסת. אנחנו מחזירים לרשות המקומית רק בשביל מזכיר ועדת הקלפי ולא בשביל חברי הוועדה.
מאיר פרוש
¶
אני אשאל משהו ולפי התשובה שאקבל אחליט איך להמשיך. שר הפנים הכריז כבר שבשלוש הרשויות האלה יתקיימו בחירות ב-ג' סיוון, ב-3 ביוני. האם בכל מצב הבחירות בשלוש הרשויות יתקיימו באותו מועד?
אופיר פינס-פז
¶
אלא אם כן אתה משנה את המועד בחוק. השר לא יכול לקבוע מתי שהוא רוצה. אם אתה עכשיו קובע שהבחירות ייערכו באוקטובר אז הן יהיו באוקטובר.
אהוד שיל"ת
¶
אם הצעת החוק הזאת לא תתקבל, יהיו בחירות ב-3 ביוני. הפנקס בירושלים, חיפה ואור-עקיבא יהיה הפנקס שלפיו נערכו הבחירות לכנסת שכולל בני 18 נכון ל-28 בינואר. זאת אומרת, לא רק שלא יהיו בו בני 17 אלא יחסרו 5 חודשים של בני 18. בנוסף, לצבא לא יהיה שום סידור.
אהוד שיל"ת
¶
כי יש פה כמה תיקונים. בתחילת דברי אמרתי שמספר הבוחרים בירושלים ובחיפה הוא כ-20% מכלל הבוחרים בארץ.
אהוד שיל"ת
¶
לא, אני חושש מכאבי הבטן שלי כי לדעתי כמות כזאת עושה גם איכות. זאת דעתי, ולכן באתי לשר ואמרתי לו שלדעתי מן הראוי לעשות סידורים מיוחדים שאני לא עושה אותם בקריית-שמונה או בחורה או בקריית-אונו. אני חושש מכאב הבטן שלי, לא מבג"ץ.
יצחק הרצוג
¶
אנחנו טוענים שמערכת הבחירות כבר בעיצומה. אתה לא יכול לשנות צפי ויחידות מימון באמצע מערכת בחירות. אנשים כבר מתמודדים, לקחו הלוואות, יש גופים שרצים, רשימות שיצאו בקמפיין. עם כל הרצון שלנו לשתף פעולה עם קיצוץ כלשהו, נראה לנו אבסורד להוריד למישהו את המימון. יכול להיות שהוא כבר הוציא כסף ולא ישאר לו כמעט כסף כדי להתמודד. זה אבסורד, זה פשוט אנטי-דמוקרטי.
אופיר פינס-פז
¶
במיוחד שעכשיו אתה גם מגדיל את ספר הבוחרים. זאת אומרת, אתה גם מקצר את לוח הזמנים וגם מגדיל את ספר הבוחרים.
אופיר פינס-פז
¶
אני לא יודע, אין לנו הצעה מסודרת. אנחנו מוכנים לקיצוץ. אני מציע לקצץ 10%, שזה יהיה 55-54 שקלים.
רומן ברונפמן
¶
אני חושב שכל השינויים שהובאו בפנינו הם שינויים ראויים ואפשר לתמוך בהם חוץ מנושא יחידת המימון. גם אני חושב שירידה דרסטית ופתאומית של 25% יכולה להביא לשינוי בהיערכות של המפלגות. לכן אני מצטרף להצעה של "העבודה", להסתפק בקיצוץ של 10% שהוא לדעתי קיצוץ ראוי, גם עקב הנסיבות וגם בגלל קוצר הזמן שלא מאפשר היערכות חדשה.
משה גפני
¶
למען האמת, היתה לי התלבטות כל הזמן אבל עכשיו החלטתי שאני באמת לא מבין כלום. אנחנו צריכים לעשות פה שינויים מרחיקי לכת למדי. אני גם לא בטוח שכולם יצליחו. גם בנושא של ההצבעה, ברור שההצבעה בצבא לא תהיה מושלמת, כאשר מדובר על חלק גדול מהבוחרים, 20% מהבוחרים כפי שאמר מר אהוד שיל"ת. צריך לעשות שינויים בפנקס הבוחרים וגם זה מצריך הרבה עבודה קשה. אנחנו מדברים על בחירות כלליות מוניציפליות שמתקיימות רק מספר חודשים מצומצם לאחר המועד שמופיע בהחלטתו של שר הפנים.
משה גפני
¶
לכן ביקשתי לקבל הסבר על מה שחבר הכנסת הרב פרוש אמר קודם בנושא התכנית הכלכלית. אני רוצה להגיד על זה דבר מה. קודם כל, אנחנו מדברים על המצב החוקי הקיים. במצב החוקי הקיים אני לא מבין את ההחלטה הזאת, אני לא מבין מה בדיוק הבעירה. מה הולך להיות השינוי הדרמטי הזה בשלושה חודשים בירושלים, בחיפה ובאור עקיבא?
משה גפני
¶
אני יודע. לכן כל העניין הזה, שכתוצאה ממנו גם באה פתאום הצעה לקיצוץ בתקציב וכל יתר התיקונים שאנחנו מתבקשים לאשר, כאשר בעצם אנחנו נמצאים במהלך של בחירות - אני חושב שאנחנו עושים פה טלאי על גבי טלאי.
אדוני היושב-ראש, אני אומר שכל השינויים שנדרשים לעשות כאן, חלקם מאוד קשים וחלקם בעייתיים, וחלקם גם לא יפתרו את הבעיה, גם הקיצוץ של ה-25% מהמימון כשאנשים כבר בעיצומה של מערכת בחירות, המשמעות של זה על-פי המצב החוקי הקיים הוא שצריך להקדים את הבחירות באופן יחסי לבחירות המוניציפליות הכלליות במספר חודשים מצומצם מאוד כשאין סיבה מרחיקת לכת לעשות כן. אין סיבה לשנות את החוק לגבי ירושלים, חיפה ואור-עקיבא מהבחירות המוניציפליות הכלליות כי ממילא גם פנקס הבוחרים וגם הכל שווה לכולם. אני מדבר על מועד הבחירות.
יש תכנית כלכלית. בסדר, כולנו מקווים, אני לא חושב שיש חבר כנסת אחד שמעוניין שהתכנית הכלכלית הזאת תעבור. יש כאלה שנאלצים לתמוך בה, ואנחנו לא יודעים מה יהיה, אילו חלקים יוצאו ממנה ואילו לא, האם כן יידחו הבחירות המוניציפליות או לא יידחו.
היו"ר יורי שטרן
¶
תרשה לי להעיר לך משהו. אין חבר כנסת שלא מעוניין שרוב התכנית הזאת תעבור כי אחרת המדינה תהיה בפשיטת רגל.
משה גפני
¶
את זה אני יודע, אבל כל אחד מעוניין שהסעיף שלו יעבור. לכולנו, גם לך וגם לי יש הצעות שונות.
היו"ר יורי שטרן
¶
לי יש הסתייגויות, ואני מניח שההסתייגויות שלי וההסתייגויות שלך במקרים מסוימים שונות, אך הן יחסית מינוריות כשאנחנו לוקחים את המאסה הגדולה של הקיצוצים.
משה גפני
¶
הנושא הוא לא התכנית הכלכלית אבל אני אומר שצריך לעשות את ההתאמה בין הרשויות השונות. עם כל הכבוד, זה לא בחירות בקריית-אונו ששם ראש העיר התפטר. כאן מדובר על משהו שהוא רחב למדי בקנה מידה לאומי.
הייתי מציע שאנחנו נקבע בחוק את המועד של הבחירות המוניציפליות הכלליות. בסך הכל אני מקבל את הדיעה של חברי הכנסת הרצוג ופינס-פז לגבי הנושא של המימון. לגבי הדברים האחרים, אם לא תתקבל דעתי והבחירות יתקיימו באותו מועד שקבע שר הפנים אז שאר הדברים הם באמת ראויים.
בנושא מימון מפלגות, מה שאמרו חבר הכנסת הרצוג וחבר הכנסת פינס-פז הוא נכון, שיש בעיה של פגיעה ממשית בדמוקרטיה בגלל שאנשים כבר מתמודדים והם בעיצומה של מערכת בחירות.
מאיר פרוש
¶
ירושלים מלאה מתמודדים. אם האוטובוסים הם ההוכחה והאינדיקציה אז על האוטובוסים יש שלטים של יוסי טלגן, ניר ברקת ויגאל עמדי. יש הרבה מועמדים בירושלים.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שזה יהיה מעשה חסר תקדים אם בעיצומה של מערכת בחירות ייעשה קיצוץ כזה.
משה גפני
¶
אני מציע שקודם כל נדון על שינוי מועד הבחירות, שמועד הבחירות יהיה יחד עם הבחירות הכלליות המוניציפליות, ואז גם נושא המימון יחול על כלל הבחירות המוניציפליות.
דלית דרור
¶
אני רוצה להעיר שהחוק לא מדבר על מועד הבחירות אבל המועדים שקבועים בו גזורים מתוך ההנחה שהבחירות הן ב-3 ביוני. אם תשנו את זה אז תהיה לכך השלכה על כל מיני דברים: הפנקס יכול להיות פתוח יותר זמן, הזמן לעררים יכול להיות ארוך יותר.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, אם הבחירות ידחו למועד הכללי של הבחירות המוניציפליות אז בכל מקרה צפוי קיצוץ. למה לעשות כרגע קיצוץ נוסף רק לירושלים, חיפה ואור-עקיבא? אני מציע שנושא הקיצוץ בתקציב יידחה. אנחנו כבר רואים את המתמודדים מסתובבים בשטח ואם אנחנו נאשר את הסעיף אנחנו כאילו מראש אומרים לאנשים האלה או שלא יתמודדו, או שיכנסו אחר-כך לגרעונות. אני תומך בהצעה של אנשי מפלגת העבודה, לקצץ את המימון ב-10% בלבד.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מייצג רשימה שסיימה את הבחירות האלה בגרעון לכן אני לא בצד המתעשרים החדשים שיש להם המון כסף אלא בצד של אותן המפלגות שנמצאות במצוקה. יחד עם זה, אי אפשר היום לעשות צעד שגורם להוצאה ציבורית. לאור כל הגזרות שיוטלו, בגרסה כזאת או אחרת, וכל אחד מכם אם היה בשלטון היה הולך על גזירות דומות – מורידים משכורות ומורידים הוצאות לחינוך והקצבות לבתי-ספר וקצבות לישיבות ולאוניברסיטאות וכדומה – אנחנו לא יכולים היום כחברי כנסת שלא לתמוך בקיצוץ.
היו"ר יורי שטרן
¶
אי אפשר לצאת מפה מבלי לפגוע בתקציבים הנדיבים יחסית שיש למערכות האלה, כאשר שני דברים מפצים אותנו, במידה חלקית לפחות. דבר אחד, זאת מערכה קצרה לעומת מערכת הבחירות הרגילה כי זה בא בכל זאת באופן פתאומי. דבר שני, היות ונוספים בני 17-18 לאוכלוסיית הבוחרים אזי יש פיצוי באחוזים מסוימים.
דוד אזולאי
¶
מאיפה אתה יודע? אתה יודע כמה מצביעים יתווספו? אתה יודע כמה בני 17-18 יכנסו עכשיו לפנקס הבוחרים? אף אחד לא יודע. אתה לא יכול לחשב את זה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אפשר לחשב את זה. נכון שאני לא יכול לחשב את זה כעת. אין ספק שזה פיצוי של כמה אחוזים, אולי 2% או 3%. בצורה גסה, אם אתה לוקח את כל אוכלוסיית הבוחרים, שרובה בין הגילאים 18-68 פחות או יותר, כי מבוגרים יותר זה אוכלוסייה יותר קטנה, אז יש מצביעים מ-50 שנתונים, וכל שנה זה 2% מהאוכלוסייה. אם אתה מוסיף עוד שנה, ניתן לומר בצורה גסה שהוספת עוד 2% למנת התקצוב שיש לך.
זה לא עניין של אופוזיציה וקואליציה. אני, מבחינת המצוקה התקציבית של מפלגתי, בצד שלכם.
משה גפני
¶
אבל הקדמת הבחירות גם עולה כסף. הרי אם יאחדו את הבחירות יחסכו כסף. או שאתה מדבר על קיצוץ או שאתה לא מדבר על קיצוץ. תעשה בחירות בזמן. אי אפשר להחזיק את המקל משני קצותיו.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא הוחלט ככה בשל סיבות רבות מאוד. אני לא יודע אם זה היה חוסך. ההחלטה לגבי מועד הבחירות היתה מקובלת גם על מפלגות האופוזיציה. אני לא מעיר הערה לגבי ההחלטה הזאת. אני אומר, אני לא הייתי מרוצה ממנה. כעת זה הוכרז. אני לא מעלה להצבעה את שינוי תאריכי הבחירות, זאת הצבעה אחרת. אם אתם תביאו את זה כהסתייגות לחוק, זה יעלה במליאה מן הסתם.
יצחק הרצוג
¶
חבר הכנסת פינס-פז העיר בעניין מזכירי ועדות קלפי. זה נושא טכני לחלוטין שאולי אתה רוצה שיובהר סוף-סוף.
היו"ר יורי שטרן
¶
מאה אחוז.
לכן, תורידו עכשיו את המסיכות התיאטרליות שלנו. היום אחד באופוזיציה, מחר הוא בקואליציה.
אלי אפללו
¶
תפיסה מאוד חדשה אצל כבוד הרב. אני נהנה לשמוע את זה ממך. עד עכשיו למדתי ממכם איך לבזבז כסף. זה תלוי באיזה צד של השולחן אתה יושב.
היו"ר יורי שטרן
¶
כי ש"ס, דגל התורה ומרצ משדרות באותו גל. אנחנו מתקרבים איכשהו לקץ הימים. חבר הכנסת משה גפני, אני לא שמעתי ממך, וגם לא ממפלגתך או משום חבר כנסת או ראש סיעה או איזה גורם אחר בשבועות שעברו מאז ההחלטה שאתם מעירים, שאתם מעלים את זה על סדר היום, שאתם מנסים לשנות. עכשיו שבאמת התחיל כבר המירוץ – אולי הוא בתחילתו אבל הוא כבר התחיל – עכשיו אני לא מסכים שאנחנו נתערב פה ונשנה. הייתי מאוד שמח אם היינו יוצאים למאבק המשותף לפני שבועיים, אחרי שהתקבלה ההחלטה על מועד הבחירות. לא יצאנו, ולא יצאת למאבק ולכן חבל על הזמן כעת.
במצב הנתון אסור לנו לצאת פה עם אותו מימון מבלי לקצץ אותו. ההצעה שלי היא ללכת על הקיצוץ. אני מוכן להנמיך אותו מ-25% ל-20%. ניקח בחשבון שיש פיצויים נוספים, שזה מערכת בחירות קצרה יותר ותוספת של כ-2% לאוכלוסיית המצביעים. בפועל זה כמו 50% של יחידת מימון בתוספת האוכלוסין.
היו"ר יורי שטרן
¶
לפני כן ניגע בנקודות האחרות של הצעת החוק, למשל במה שנוגע להצבעת החיילים. בואו נתקדם באופן מסודר.
מרים פרנקל-שור
¶
באופן עקרוני מה שהוסבר כאן על-ידי המפקח הארצי על הבחירות הוא שתהיה אפשרות לחייל שנמצא בחופשה להצביע. זה עדיין לא אומר שתתממש זכותו של כל חייל להצביע. זאת אומרת שאם חייל נמצא כרגע בתעסוקה מבצעית במקום מסוים הוא לא יוכל להצביע. לפי מיטב הבנתי זה עדיין לא מבטיח שכל חייל יוכל לממש את זכותו להצביע.
מרים פרנקל-שור
¶
זה הערה לגבי מערכת הביטחון, ויתקן אותי קצין הבחירות. האם יש איזה התארגנות של מערכת הביטחון לאפשר לחיילים שברשויות המקומיות שלהם מתקיימות בחירות להצביע במשך הימים שהקלפיות פתוחות?
איתי וייצמן
¶
הפתרון שבא לידי ביטוי בהצעת החוק יושלם על-ידי מהלך מקביל שיתבצע בצבא. מהמטה הכללי תינתן הנחיה למפקדים להשתדל לעשות את המרב כדי שהחיילים תושבי אותן רשויות מקומיות ישוחררו באותו פרק זמן של 4 ימים, שהוא פרק זמן שמאפשר גמישות מסוימת.
היו"ר יורי שטרן
¶
האם לחברי הכנסת יש איזה הצעה אחרת בעניין הזה?
אני בור בנהלים האלה, בחוקים של הבחירות המוניציפליות. אני מבין שהשוטרים שגרים במקום יצביעו.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם הוא שוטר מג"ב שנמצא בתעסוקה מבצעית אי-שם, הוא בעצם כמו חייל. האם הקלפיות האלה אינן פתוחות עבורו? הן פתוחות רק לחיילי צה"ל?
אהוד שיל"ת
¶
"כוחות הביטחון" זה רחב מדי. אני לא יודע מה זה.
שוטר ירושלמי שמוצב ביום הבחירות בחיפה לא יכול להיכנס לעיריית חיפה ולהצביע. אם הוא נמצא בירושלים אז הוא כבר יכול להצביע בקלפי האזרחית שלו.
היו"ר יורי שטרן
¶
לחיילים פותחים קלפיות מיוחדות 5 ימים לפני הבחירות, כולל ביום שישי ובמוצאי שבת. זאת אומרת, לחיילים יש הרבה מאוד הזדמנויות להספיק להצביע.
היו"ר יורי שטרן
¶
בזה אנחנו עוסקים כעת.
השאלה היא האם מג"ב זה האוכלוסיה היחידה שאנחנו חייבים לקחת אותה בחשבון כשמדברים על המשטרה או שיש עוד יחידות כאלה שנמצאות בעצם במצב של חיילוּת. דבר שני, האם אנחנו צריכים לציין את זה במפורש בחוק או שמספיק שזה לפי חוק שירות ביטחון?
רוני קציר
¶
נאמר פה בהצעת החוק "חייל בשירות סדיר או בשירות מילואים לפי חוק שירות ביטחון". זה כולל את השירות במג"ב. השירות במג"ב הוא שירות מכוח חוק שירות ביטחון.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו עוברים להצבעה סעיף-סעיף. לבקשתם של כמה חברי כנסת אני מקדים את הדיון על סעיף המימון. אני מקווה שלא תשאירו אותי לבד אחרי כן.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 14 להצעת החוק – תיקון חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות)
"בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 –
(1) במקום סעיף 3 יבוא: "יחידת חישוב
3. יחידת החישוב תהיה 45 שקלים חדשים לכל בעל זכות לבחור.";
(2) סעיף 4 לא יחול."
משה גפני
¶
אי אפשר לעשות דבר כזה. רק דקה, עם כל הכבוד, לי יש זמן. למי שאין זמן, שיילך. גברתי היועצת המשפטית של הוועדה, מדובר על חוק. זכור לי מימי שירותי כאן בוועדה שאת מקפידה מאוד על הנושא של חקיקה. אי אפשר להצביע על סעיף של מימון לפני שדנים על הסעיפים הקודמים. אני מבקש לשאול על דעתך המשפטית. עו"ד פרנקל-שור מקפידה מאוד בעניין הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני למדתי ממך, חבר הכנסת גפני, לעשות את העבודה של יושב-ראש הוועדה בהתייעצות מתמדת עם היועצת המשפטית. לכן הקדמתי ושאלתי את היועצת המשפטית וקיבלתי תשובה חיובית.
מרים פרנקל-שור
¶
בהמשך להערתו של יושב-ראש ועדת הפנים ואיכות הסביבה הקודם, תשובתי היא זו: במידה ויש הסכמה לדון על סעיף 14 לפני שיש החלטה לדון ולהצביע על הסעיפים האחרים – ניתן להקדים את ההצבעה.
מרים פרנקל-שור
¶
מכיוון שהובעה כאן הסתייגות, וכנראה חבר הכנסת גפני טוען שהחלטה בוועדה לגבי הסעיפים האחרים תשפיע על הצבעתו לגבי סעיף 14, לפיכך מן הראוי לדון בסעיפים האלה.
גדעון סער
¶
אדוני היושב-ראש, אתה יכול להודיע מתי יהיו הצבעות? הרי הכינוס הזה הוא כינוס שלא מן המניין. תודיע לחברי הכנסת איפה אנחנו עומדים. לא ניתן להם להתיש פה את כל חברי הכנסת.
דוד אזולאי
¶
עם כל הכבוד לך, חבר הכנסת גדעון סער, אתה לא תכתיב סדרים חדשים בוועדת הפנים ואיכות הסביבה.
היו"ר יורי שטרן
¶
היות וזה דיון בהצעת חוק, אני לא יכול לקבוע זמן אחיד להצבעות כי זה הולך לפי הדיון בסעיפים. אני מניח שתוך 15-20 דקות נגיע לסעיף הרלוונטי.
היו"ר יורי שטרן
¶
עכשיו אתם סתם מבזבזים את הזמן. יש כעת אירוע לציון שישים שנות הצלת יהודי בולגריה וכולנו מוזמנים להופיע שם, ואנחנו יושבים פה.
מרים פרנקל-שור
¶
הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות) (הוראת שעה), התשס"ג-2003
סעיף 1 להצעת החוק – הוראת שעה
"חוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן – החוק העיקרי), חוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם), התשל"ה-1975, וחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993, יחולו על הבחירות לרשות מקומית ולראש הרשות (להלן – הבחירות) שיתקיימו ביום ג' בסיון התשס"ג (3 ביוני 2003) (להלן – יום הבחירות), בשינויים האמורים בחוק זה."
היו"ר יורי שטרן
¶
אפילו אם הייתי רוצה לא לתת, אין לי זכות כזאת ובוודאי אני לא אעשה את זה כנגד חבר הכנסת משה גפני.
משה גפני
¶
בעקבות המצב הכלכלי הקשה, הפיצול הזה של הבחירות בשלוש רשויות מקומיות יכול לעלות כסף מיותר. אין סיבה מיוחדת לקיים את הבחירות ביום ג' סיוון תשס"ג, 3 ביוני 2003, כפי שהערתי קודם.
היו"ר יורי שטרן
¶
אתה כבר דיברת על זה. אמרת קודם שאתה רוצה שהבחירות האלה תתקיימנה במועד הבחירות הכלליות לרשויות המקומיות.
משה גפני
¶
אני סבור, אדוני היושב-ראש, שצריך לקיים את הבחירות ברשויות האלה ביום הבחירות המוניציפליות הכלליות. אני יכול להגיד לך רק בהומור את מה שאמרתי קודם לחבר הכנסת הרב פרוש, שיש בזה גם תעמולת בחירות בגלל שמופיע פה שלוש פעמים גימ"ל (גם 3 ביוני, גם ג' סיוון וגם יום שלישי).
משה גפני
¶
לא לזה התכוונתי. על כל פנים, אני מציע לקיים את הבחירות במועד הבחירות המוניציפליות הכלליות, בשל המצב הכלכלי הקשה, כי אחרת זה עלול לעלות כסף.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 2 להצעת החוק – הוספת סעיף 10א
"אחרי סעיף 10 לחוק העיקרי יבוא: "אזורי קלפי
10א. תחומי אזורי הקלפי ייקבעו בידי שר הפנים ויחולו לענין זה סעיפים 9 עד 11 לחוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט-1969 (להלן – חוק הבחירות לכנסת), בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיף 11 לחוק הבחירות לכנסת, במקום "הועדה המרכזית על פי הצעת שר הפנים" יבוא "השר"."
סעיף 3 להצעת החוק – החלפת סעיפים 11 עד 23ז
"במקום סעיפים 11 עד 23ז לחוק העיקרי יבוא:
11. לכל רשות מקומית שבה יתקיימו בחירות ביום הבחירות יוכן פנקס בוחרים (להלן – פנקס מיוחד התשס"ג) שיכלול כל אדם שיום הולדתו ה-17 חל לא יאוחר מיום הבחירות והיה רשום, הוא ומענו, במרשם האוכלוסין, כתושב של אותה רשות מקומית ביום א' בניסן התשס"ג (3 באפריל 2003); בפרק זה, "מען" – לרבות ציון במרשם האוכלוסין של יישוב בלבד.
12. פנקס מיוחד התשס"ג יהיה פתוח לעיון הציבור, במשרדה הראשי של הרשות המקומית, מיום ח' בניסן התשס"ג (10 באפריל 2003) עד יום י"ב בניסן התשס"ג (14 באפריל 2003)."
אהוד שיל"ת
¶
כן. זה התאריך שבו יישלף הפנקס והוא יוצג לעיון עד 14.4. אפשר יהיה לעיין בפנקס בין 10-14 באפריל.
אהוד שיל"ת
¶
אי אפשר יותר. עד שמכינים את פנקס הבוחרים להצגה זה לוקח זמן, מרגע ששולפים אותו ועד שמדפיסים.
דוד אזולאי
¶
אני חושב שבכל זאת היה כדאי להוסיף גם את 7 הימים של חג הפסח כדי לאפשר לאנשים לעיין בפנקס הבוחרים, במיוחד כשמדובר בגילאי 17 שזאת פעם ראשונה שהם משתתפים בבחירות לרשויות המקומיות.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מסכים עם חבר הכנסת אזולאי. הייתי מבקש ממשרד הפנים אפילו לפתוח את הלשכות שלו בחול המועד פסח. זה מצריך מצבת כוח-אדם מצומצמת מאוד, של אולי איש אחד בעיר.
דוד אזולאי
¶
אם תיתן רק 4 ימים, אתה בעצם אומר מראש לאותם גילאי 17 לא להצביע, אתה לא מאפשר לאותם מצביעים חדשים להצביע.
דוד אזולאי
¶
זה פעם ראשונה שגילאי 17 הולכים להצביע. הם יקבלו הודעה לבוחר אך את יודעת שלא כולם רואים את ההודעה לבוחר. כולם עוסקים בענייניהם ויתכן שהם בדיוק יצאו ל-3-4 ימי חופשה. לכן אני מציע שזה יוצג כמקובל במשך 10 ימים, גם בתוך חול המועד פסח. מה יקרה?
יחזקאל לביא
¶
חבר הכנסת אזולאי, אפשר אולי להציע שמשרד הפנים יפרסם את זה באמצעי התקשורת בצורה בולטת. זה ייתן תשובה.
דוד אזולאי
¶
כך מקובל, זה לא המצאה שלי, זה דבר שהיה קיים כל הזמן. בסך הכל תיתן גם את שבעה הימים של חול המועד פסח כדי לאפשר לאותם אנשים לבדוק אם הם רשומים או לא. במקום 4 ימים הפנקס יוצג 10 ימים.
אהוד שיל"ת
¶
הפנקס הרגיל, שמכינים אותו במשך חודשים, מוצג במשך 10 ימים. כל אימת שהכינו פנקס מיוחד, וזה קרה בבחירות לכנסת, זמן הצגה התקצר פלאים. נדמה לי שבבחירות האחרונות לכנסת זמן ההצגה היה 5 או 6 ימים.
אהוד שיל"ת
¶
גם שם לא ידעת כי הבחירות לכנסת הרי הוקדמו. בכל המקרים שאמרו לי להכין פנקס מיוחד תמיד כל לוח הזמנים התקצר. עד כדי כך שבבחירות המיוחדות לראש הממשלה לא היתה בכלל הצגה. שלפנו את הפנקס ושלושה ימים אחרי זה הוא נכנס לתוקף בלי הצגה כי ביקשו את הבחירות האלה תוך 60 יום ולא היה זמן בכלל להציג אותו. אנחנו נמצאים פה באותו סד של זמן, וגם חג הפסח חל באמצע. כל המערכת לא עובדת בפסח.
אהוד שיל"ת
¶
אני לא יכול להציג אותו ברשות הדואר משום שאז אני אצטרך זמן נוסף מרגע השליפה ועד שאני אכין פנקסים לרשות הדואר.
דוד אזולאי
¶
הלשכות של מנהל האוכלוסין עובדות גם בחול המועד ואפשר לפתוח את הפנקס לעיון הציבור בשעות מסוימות.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת אזולאי היה סגן שר הפנים. הוא מכיר את המערכת ואת היכולות שלה. אני מציע לאמץ את ההצעה שלו. אני מבקש לשאול את משרד הפנים, האם אתם יכולים לבצע את זה?
אהוד שיל"ת
¶
ב-24.4 אני שולף את הפנקס. אני רוצה שתבינו, אנחנו לא יכולים לעמוד בזה, חד וחלק. אני מבקש שתתחשבו בקרדיט האישי שלי.
אהוד שיל"ת
¶
בכל שנה יש קבוצה של בני 18 שמצביעים פעם ראשונה. אין בזה חידוש. זה קבוצה של אנשים שיקבלו הודעות לבוחר.
היו"ר יורי שטרן
¶
בכל בחירות יש עולים חדשים רבים מאוד שהולכים לאיבוד כי הם לא מספיקים לרשום מחדש את הכתובת שלהם, ועולים חדשים זה עָם נייד, הם משנים כתובות כי הם חיים בדיור זמני. כאן גם מתווספת אוכלוסייה חדשה של בני 17. כל מי שמגיע לגיל 18 יודע תמיד שמעתה יש לו זכות הצבעה. פה לראשונה מתווספת קבוצה של אנשים שעד לפרסום הדבר הזה לא ידעו שבעצם מגיעה להם הזכות הזאת. לכן זה מצב שונה.
אני לא רוצה שזה יתקע לנו את כל המהלך. אני רוצה לשאול, מה אנחנו יכולים לכתוב בסעיף הזה של החוק כדי שאפשר יהיה להגיע למצב שבו אתם פותחים את הלשכה בחול המועד?
אהוד שיל"ת
¶
אני רוצה להסביר. מכיוון שהלשכות סגורות בחול המועד, מערכת המחשוב שלנו עושה את כל השיפוצים והעדכונים והוספת התכניות החדשות בחול המועד. אני לא אוכל לבצע את מה שאתם מבקשים.
דוד אזולאי
¶
זה לא נכון, עם כל הכבוד, אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם. אתה יודע שגם בימי שישי ובימי שבת הלשכות עובדות בכל הארץ בתורנות מסוימת. אתה יודע שאם צריכים להוציא משהו באופן דחוף יש תמיד פתרון. אי אפשר להגיד שהמערכת סגורה לגמרי ושאי אפשר לעשות את הדברים האלה, אני לא מקבל את זה. מדובר פה על 7 ימים של חול המועד פסח שאפשר ---
דוד אזולאי
¶
כדי שאותם אנשים שלא מופיעים בפנקס הבוחרים יוכלו לערער ולממש את זכותם להצביע, זה הכל. מה הבעיה להציג את הפנקס הזה? לא מדובר על כל הארץ אלא על ירושלים וחיפה. אז מה? אז פותחים לשכה אחת.
גדעון סער
¶
העמדה המקצועית של המערכת היא שאין זמן. בא אדם ואומר שאין זמן. למה לא לאמץ את העמדה המקצועית שלו?
דלית דרור
¶
אולי מר אהוד שיל"ת יסביר את ההשתלשלות, איך הוא מטפל, את ההוראה שהוא נותן למחשב, למה הוא צריך לעשות את זה דווקא ביום חמישי ולא ביום ראשון. יש סיבות לתאריכים האלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
היום האחרון של פסח הוא 23.4, אם אני לא טועה. אם אתם סוגרים את ההרשמה הזאת ב-14.4 אז יש לך יום עבודה אחד בקושי לפני החג, ב-15.4. ממילא אתה ממשיך רק לאחר החג. אני מבקש לקבוע שיום סגירת הרשימה הוא 24.4.
אהוד שיל"ת
¶
אני לא יכול. ב-24.4 אני צריך לשלוף את הפנקס החדש. תאמין לי שאם הייתי יכול הייתי נענה לבקשתכם. אני לא יכול.
דלית דרור
¶
חייבים להבהיר שזה צריך להיות ביום חמישי בשבוע, אחרת זה משתק את עבודת לשכת מרשם האוכלוסין.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מציע שאנחנו נאשר את הסעיף הזה כפי שהוא. חבר הכנסת אזולאי, אני מבקש ממך להגיש את זה כהסתייגות.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש לנו כמה שעות היום לבדוק מול המערכת המקצועית האם ניתן למצוא הסדר, כי רק מחר זה יעלה להצבעה. אם נגיע לפתרון טכני אז נצביע בהסכמת כולם בעד ההסתייגות שלך.
יחזקאל לביא
¶
בכל מקרה אני מציע, אדוני, שתקבלו את הדיעה שלי לגבי הנושא של הפרסום. משרד הפנים מתחייב לעשות פרסום מתאים בתקשורת.
היו"ר יורי שטרן
¶
בעקבות הישיבה הזאת הוועדה תפנה לשר הפנים בשתי בקשות: אחת, לבדוק באופן מיידי את האפשרות להאריך את תקופת הרישום. שתיים, לתת "מכה פרסומית" נוספת בשביל לפרסם את זה ברבים, ולא רק בעברית אלא גם בשפות אחרות.
גדעון סער
¶
אם אתה מדבר על פנייה לשר הפנים, אני לא מתנגד לכך, אדוני היושב-ראש. אבל אומרים לך עכשיו שאין אפשרות.
מרים פרנקל-שור
¶
זה מעבר לכך. כל תאריך לפני קיום בחירות משפיע על התאריך הבא. ברגע שמחליטים להאריך את תקופת הרישום, בכך דוחים את יום הגשת הרשימות ואת יום הגשת העררים. יש כאן תגובת דומינו. אז אנחנו נצטרך כוועדה להזיז את כל המועדים, על-פי הקבוע בחוק הראשי.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מעלה להצבעה את הסעיף הזה כלשונו. אם אנחנו נצליח לשנות משהו עד שהחוק יעלה להצבעה במליאה, אז נשנה.
מרים פרנקל-שור
¶
אני רוצה להבהיר שאם תתקבל הסתייגות כזאת במליאה, הצעת החוק הזאת לא תוכל לעבור מכיוון שאנחנו נחויב למשוך את הצעת החוק ולעשות את כל התיקונים הנדרשים.
מרים פרנקל-שור
¶
"13. (א) נוכח אדם כי אינו רשום בפנקס מיוחד התשס"ג, כי פרט מהפרטים המתייחסים אליו נרשם באופן לא נכון, או כי הוא או אדם אחר רשום בפנקס שלא כדין, רשאי הוא להגיש לשר בקשה מנומקת בכתב להכללתו בפנקס הבוחרים או לתיקון הרישום, לפי הענין, לא יאוחר מיום י"ב בניסן התשס"ג (14 באפריל 2003).
(ב) לבקשה של אדם לפי הוראות סעיף קטן (א) הנוגעת אליו יצורפו ראיות, לרבות פסק דין וצילום ספח של תעודת הזהות המעיד על שינוי מען אם נעשה.
(ג) לבקשה לפי הוראות סעיף קטן (א) לגבי אדם אחר יצורפו ראיות ואם נסבה הבקשה על מענו – ראיות על מענו; העתק הבקשה והראיות יישלחו לאדם שעליו נסבה הבקשה במסירה אישית, לפי המען הרשום במרשם האוכלוסין והמען המפורט בבקשה; העתק אישור המסירה יצורף לבקשה.
(ד) השר יתקין תקנות לביצוע סעיף זה לרבות קביעת סדרי הגשת בקשות.
14. נמסרה לגבי אדם הודעה לפי חוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965, בתקופה שבין יום א' בניסן התשס"ג (3 באפריל 2003) ליום י"ב בניסן התשס"ג (14 באפריל 2003), הנוגעת לפרט מן הפרטים המפורטים בסעיף 20, או בדבר הענקת אזרחות ישראלית או שלילתה או בדבר מותו של אדם, יראו את ההודעה כאילו היתה בקשה שהוגשה כדין לפי סעיף 13.
15. השר יכריע בבקשות לפי סעיף 13 ויודיע את החלטתו בכתב למבקש, וכן לאדם שלגביו נסבה הבקשה, לפי הענין, לא יאוחר מיום כ"ב בניסן התשס"ג (24 באפריל 2003).
16. השר יתקן וישלים פרטים במרשם האוכלוסין או בפנקס מיוחד התשס"ג, לפי הענין, בהתאם להודעת לפי סעיף 14 ולהחלטותיו לפי סעיף 15, לא יאוחר מיום כ"ב בניסן התשס"ג (24 אפריל 2003)."
דוד אזולאי
¶
מר אהוד שיל"ת, אתה רואה שבכל זאת לשר יש אפשרות לתקן עד 24 באפריל. מר אהוד שיל"ת טוען שאחרי התאריך הזה הספר נעול ואי אפשר לשנות. לשר כן יש אפשרות לתקן ולהשלים פרטים במרשם או בפנקס המיוחד.
מרים פרנקל-שור
¶
"17. פנקס מיוחד התשס"ג כפי שתוקן והושלם לפי סעיף 16 ייכנס לתוקפו ביום כ"ה בניסן התשס"ג (27 באפריל 2003).
18. אין להכניס שינוי בפנקס מיוחד התשס"ג לאחר שנכנס לתוקף, אלא לפי החלטת יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית בהתאם לסעיף 55א לחוק הבחירות לכנסת.
19. זכאי להצביע ביום הבחירות מי שרשום בפנקס מיוחד התשס"ג.
20. (א) לשם הכנת פנקס מיוחד התשס"ג תוכן לכל אזור קלפי רשימת בוחרים שתכלול כל אדם שמענו רשום במרשם האוכלוסין בתחומי אזור הקלפי, והעומד בשאר התנאים הקבועים בחוק זה לצורך הרישום בפנקס מיוחד התשס"ג.
(ב) רשימת בוחרים תפרט את שם המשפחה של כל בוחר, שמו הפרטי, שם אביו או אמו, מענו ומספר זהותו במרשם האוכלוסין; באין לבוחר שם משפחה, יפורט גם שם אבי אביו, והכל לפי הרשום במרשם האוכלוסין ביום י"ב בניסן התשס"ג (14 באפריל 2003).
(ג) ברשימת בוחרים יהיו שמות הבוחרים ערוכים זה מתחת לזה לפי סדר האלף בית של שמות המשפחה ומסומנים במספרים סידוריים; שמות בוחרים שאין להם שם משפחה יהיו ערוכים לפי סדר האלף בית של שמם הפרטי.
21. לא יאוחר מהיום ה-14 שלפני יום הבחירות ישלח השר לכל מי ששמו נכלל בפנקס מיוחד התשס"ג הודעה בדבר מען הקלפי ששמו נכלל ברשימת הבוחרים שלה והאם הקלפי נגישה לאנשים המוגבלים בניידות." "
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, אני מציע שאת סעיף 3(11) תעמיד להצבעה בנפרד, לגבי הנושא של הצגת הפנקס לעיון הציבור במשך עשרה ימים.
דלית דרור
¶
כמו שאמרה קודם היועצת המשפטית, זה הולך ביחד עם המועד לעררים. אם מאריכים את זה אז צריך יהיה גם להאריך את המועד לעררים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו נצביע על הסעיפים 1-3 במלואם. אני מזכיר שיש דרך של הסתייגויות.
מצביעים רק חברי הוועדה או אלה שמחליפים אותם.
יורי שטרן – נמצא; מיכאל גורלובסקי – נמצא; אהוד יתום – במקומו עמרי שרון; לאה נס – במקומה דניאל בנלולו; אלי אפללו – במקומו גדעון סער; יצחק הרצוג – נמצא; אלי בן-מנחם – נמצא; רוני בריזון – נמצא; חמי דורון – במקומו רשף חן; דוד אזולאי – נמצא; ניסן סלומינסקי – נמצא; רומן ברונפמן – נמצא; יעקב ליצמן – במקומו מאיר פרוש; עסאם מח'ול – איננו; ואסל טאהא – איננו. אז כל מי שנמצא הוא או חבר או מחליף.
הצבעה על סעיפים 1-3
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – אין
הסעיפים 1-3 נתקבלו.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 4 להצעת החוק – תיקון סעיף 30
"בסעיף 30(א) לחוק העיקרי במקום "לא יאוחר מ-45 ימים לפני יום הבחירות" יבוא "לא יאוחר מיום כ"ג באייר התשס"ג (25 במאי 2003)", והמילים "כאמור בסעיף 53(1)" – יימחקו."
סעיף 5 להצעת החוק – תיקון סעיף 31א
בסעיף 31א לחוק העיקרי –
(1) כותרת השוליים תהיה "הצבעת אנשים המוגבלים בניידות";
(2) בסעיף קטן (א), במקום "לנכים" יבוא "לאנשים המוגבלים בניידות";
(3) בסעיף קטן (ב), במקום "ביום הקובע" יבוא "ביום כניסתו לתוקף של פנקס מיוחד התשס"ג";
(4) במקום סעיפים קטנים (ג) עד (ו) יבוא:
"(ג) אדם המוגבל בניידות ששמו כלול בפנקס מיוחד התשס"ג, רשאי להצביע בכל קלפי שנקבעה לפי הוראות סעיף זה באותה רשות מקומית.
(ד) אדם המוגבל בניידות המצביע בקלפי לאנשים המוגבלים בניידות יזדהה לפני ועדת הקלפי כאמור בסעיף 60, ישים את מעטפות ההצבעה לתוך מעטפה חיצונית, וועדת הקלפי תציין על פני המעטפה החיצונית את שם הבוחר, את מספר זהותו במרשם האוכלוסין ואת מענו, והבוחר יטיל את המעטפה לעיני ועדת הקלפי, לתוך הקלפי.
(ה) בעת ספירת הקולות כאמור בסעיף 62, תספור ועדת הקלפי את המעטפות החיצוניות בלי לפתחן, תארוז את המעטפות החיצוניות במעטפת אריזה, תרשום את מספרן על מעטפת האריזה ותעבירן לפקיד הבחירות יחד עם כל חומר ההצבעה.
(ו) בדיקת המעטפות, ספירת הקולות וסיכום מנין הקולות יהיו כאמור בסעיפים 82(ב) עד (ד), 83 ו-84, בשינויים המחויבים.
(ז) מידע בדבר דרכי ההצבעה לפי סעיף זה ובדבר מיקום הקלפיות לאנשים המוגבלים בניידות יפורסם לציבור בהודעת הבחירות האמורה בסעיף 48, באתר האינטרנט של משרד הפנים ושל הרשות המקומית, אם יש לרשות אתר אינטרנט, וכן פעם בשבוע, בחודש שלפני הבחירות, בכלי תקשורת מקומיים כתובים ואלקטרוניים כפי שיקבע פקיד הבחירות של הרשות המקומית.
(ח) בסעיף זה, "אדם המוגבל בניידות" – אדם שמפאת מצבו הגופני הוא מוגבל בניידות ומסיבה זו אינו יכול להצביע במקום הקלפי ששמו כלול ברשימת הבוחרים שלה." "
סעיף 6 להצעת החוק – תיקון סעיף 38א
"בסעיף 38א לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א), במקום "ביום הקובע" יבוא "ביום כ"ה בניסן התשס"ג (27 באפריל 2003)";
(2) בסעיף קטן (א1), במקום "לא יאוחר מיום העשרים ואחד שלפני יום הבחירות" יבוא "לא יאוחר מיום ב' באייר התשס"ג (4 במאי 2003)"."
אהוד שיל"ת
¶
סעיף 38א לחוק מדבר על הערבון שרשימה חדשה צריכה להפקיד. קבענו כאן את המועד תוך 4 ימים אחרי הגשת רשימות המועמדים.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 7 להצעת החוק – החלפת סעיף 78
"במקום סעיף 78 לחוק העיקרי יבוא: "הצבעת חיילים
78. (א) חייל בשירות סדיר או בשירות מילואים פעיל לפי חוק שירות ביטחון [נוסח משולב] , התשמ"ו-1986, או בשירות קבע של צבא הגנה לישראל הרשום בפנקס מיוחד התשס"ג, רשאי להצביע בקלפיות מיוחדות לחיילים (להלן – קלפיות לחיילים); פקיד הבחירות ברשות מקומית שבה מתקיימות בחירות ביום הבחירות יקבע את מקומות הקלפיות לחיילים במשרדי הרשות המקומית או במיתקנים ציבוריים אחרים; מקומות הקלפיות לחיילים יובאו לידיעת החיילים הנוגעים בדבר בדרך של פרסום מודעות על לוחות המודעות ברשות המקומית, באתר האינטרנט של הרשות המקומית, אם קיים כזה, ובכל דרך נוספת שיקבע השר."
מרים פרנקל-שור
¶
"(ב) חייל או שוטר כאמור בסעיף קטן (א) הרוצה להצביע בקלפי לחיילים רשאי להצביע בכל קלפי לחיילים, שנקבעה לפי הוראות סעיף זה באותה רשות מקומית"."
היו"ר יורי שטרן
¶
נצביע על סעיפים 4-7.
הצבעה על סעיפים 4-7
בעד – כולם
אין מתנגדים
אין נמנעים
הסעיפים 4-7 נתקבלו.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 8 להצעת החוק – אי תחולת סעיף 79
"סעיף 79 לחוק העיקרי – לא יחול.
סעיף 9 להצעת החוק – החלפת סעיף 80
במקום סעיף 80 לחוק העיקרי יבוא: "הצבעה וועדות קלפי
80. (א) הצבעה בקלפיות לחיילים תהיה ביום כ"ז באייר התשס"ג (29 במאי 2003) בין השעות 16:00 עד 22:00, ביום כ"ח באייר התשס"ג (30 במאי 2003) בין השעות 7:00 עד 17:00 וביום א' בסיוון התשס"ג (1 ביוני 2003) בין השעות 7:00 עד 18:00."
מרים פרנקל-שור
¶
"(ב) פקיד הבחירות ימנה את ועדות הקלפי, לענין סעיף זה, והוראות סעיף 32 לא יחולו.
(ג) פקיד הבחירות ימסור לכל ועדת קלפי, בכל אחד מהמועדים האמורים בסעיף קטן (א), קלפי ריקה לפני תחילת ההצבעה." "
סעיף 10 להצעת החוק – תיקון סעיף 81
"בסעיף 81 לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א), המילים "או בתעודת השוטר או תעודת הסוהר שלו" – יימחקו;"
מרים פרנקל-שור
¶
"(2) בסעיף קטן (ב), המילים "ופרטים אחרים שייקבעו בהוראות לפי סעיף 79" – יימחקו;
(3) במקום סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג) ועדת הקלפי תרשום את פרטי החייל שהצביע, בטופס שיספק לה פקיד הבחירות.
(ד) בתום ההצבעה ישמור פקיד הבחירות את קלפיות החיילים במקום בטוח שהגישה אליו נתונה רק לו, וימסרן לועדת הבחירות לאחר ביצוע הפעולות האמורות בסעיף 65." "
סעיף 11 להצעת החוק – תיקון סעיף 82
"בסעיף 82 לחוק העיקרי, סעיף קטן (א) לא יחול."
סעיף 12 להצעת החוק – אי תחולת סעיף 84ב
"סעיף 84ב לחוק העיקרי לא יחול.
סעיף 13 להצעת החוק – תיקון חוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם)
"בחוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם), התשל"ה-1975, בסעיף 4(ג), במקום "100 ימים לפחות לפני יום הבחירות" יבוא "לא יאוחר משבעה ימים לאחר תחילתו של חוק הרשויות המקומיות (בחירות ברשויות מקומיות מסוימות) (הוראת שעה), התשס"ג-2003"."
אהוד שיל"ת
¶
זה סעיף צינון של אנשים שרוצים להיות מועמדים, שהם עובדי רשויות או אלופים ורב-פקדים שצריכים להתפטר מאה ימים קודם. קבענו פה שהם צריכים להתפטר תוך 7 ימים מיום שהחוק הזה נכנס לתוקף, כי 100 ימים – זה מועד שעבר כבר מזמן.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 14 להצעת החוק – תיקון חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות)
"בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 –
(1) במקום סעיף 3 יבוא: "יחידת חישוב
3. יחידת החישוב תהיה 49 שקלים חדשים לכל בעל זכות לבחור.";
(2) סעיף 4 לא יחול."
דוד אזולאי
¶
אתה לא יכול לעשות הצבעה. אדוני היושב-ראש, אנחנו לא יכולים לקבל כאן החלטה בנוגע לנושא כספי ללא קבלת חוות דעת מהאוצר.
דוד אזולאי
¶
לגבי נושא המימון: מקובל שנציג משרד האוצר מציג כאן את עמדתו. יכול להיות שהאוצר לא מסכים בכלל. אתה אומר לי שהבאת את הסכמת שר האוצר?
דוד אזולאי
¶
אני לא מייצג אף אחד, אני מייצג את עצמי. מותר לי לייצג את עצמי ולהגיד מה שאני חושב? אני יודע שיש כאן רוב דורס וגם שבריונות אפשר לנהל בכל מקום אבל יש סדר.
דוד אזולאי
¶
אתה מאיים עלי? אל תנסה להפחיד אותי. אין לי בעיה, תעמיד את זה על 45 שקלים. אדוני היושב-ראש, מקובל שנציג משרד האוצר בכל התחומים הכספיים אומר את עמדתו בוועדה. היות ואין כאן נציג של משרד האוצר, ומה שנקבע בחוק זה 45 שקלים, אז צריך לבוא לכאן נציג משרד האוצר ולהגיד את עמדתו, אם הוא בעד או נגד.
היו"ר יורי שטרן
¶
מנהלת הוועדה, גברת יפה שפירא, הבהירה לי עכשיו שהיא דיברה עם משרד האוצר שאמר שאין לו טעם לשלוח נציג כי אין לו מה להוסיף. לכן אין סיבה שלא להביא את זה להצבעה.
דוד אזולאי
¶
אתה יוצר תקדים שאפשר לשנות סכומים גם כאשר נציג משרד האוצר לא מחווה את דעתו. אני רוצה שתזכור את זה ואני מבקש שהדברים הללו יירשמו בפרוטוקול. אנחנו נשב פה עוד הרבה-הרבה זמן.
היו"ר יורי שטרן
¶
מנהלת הוועדה דיברה עם אנשי משרד האוצר, וחבר הכנסת גדעון סער, יושב-ראש הקואליציה, דיבר עם שר במשרד האוצר.
אלי בן-מנחם
¶
אתה פוגע בכבוד של חברי הכנסת. אנחנו לא צריכים אישור של פקיד מהאוצר כדי להעביר פה כל מה שאנחנו רוצים.
דוד אזולאי
¶
מדברים על ענייני כספים, מחפשים איפה לחסוך ואיפה לצמצם ואילו כאן הולכים להעלות את מימון המפלגות בצורה דרסטית. מה אני כבר מבקש? שנציג משרד האוצר יבהיר בכתב את עמדתו. מה הבעיה לחבר הכנסת גדעון סער לבקש להעביר בכתב את חוות הדעת של האוצר?
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו מצטערים על שמשרד האוצר לא שלח את נציגו לדיון. אנחנו מעלים את זה להצבעה.
הצבעה על סעיפים 8-14
בעד – רוב
נגד – 1
אין נמנעים
סעיפים 8-14 נתקבלו.
דוד אזולאי
¶
אני נגד ואני מבקש להגיש הסתייגות מפני שלא שמענו כאן את עמדת משרד האוצר. אני מציג הסתייגות בעניין הסכום, אני מציע להוריד את זה ל-45 שקלים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מצטרף להערה של חבר הכנסת דוד אזולאי, סגן שר הפנים לשעבר, על כך שמן הראוי שבדיון שיש בו היבט תקציבי לא מבוטל ישתתף נציג משרד האוצר. אני מצטער שהוא איננו אבל זה לא צריך לקבוע את קצב הדיון שלנו כעת כי יש לנו את כל ההסכמות.
אני מודה לכם מאוד. הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:20