פרוטוקולים/ועדת חוקה/6342
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
26.3.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6342
ירושלים, כ"ז ב אדר ב, תשס"ג
31 במרץ, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 7
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ב באדר ב' התשס"ג (26 במרץ 2003), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 26/03/2003
פרוטוקול
סדר היום
כללי לשכת עורכי הדין (עיסוק אחר), התשס"ג-2003
היו"ר אברהם בורג
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. חיים קלוגמן, תסביר לנו את הכללים לפני שנתחיל לעבוד.
חיים קלוגמן
¶
בדיוק. זה לא היה אפשרי קודם. אבל אמרו שעם כל זה שאנחנו פותחים את הכבלים, על אחד אנחנו צריכים להגן, וזה הלקוח. את כל הכללים האלה צריך לראות דרך המשקפיים של הגנה על הלקוח. זה לא הגנה על עורך-הדין.
דורית ואג
¶
ודאי, כי זו בקשה של השר. זו בקשה של שר המשפטים מאיר שטרית, אבל קיבלנו בכתב הודעה משר המשפטים הנכנס שהוא מאמץ את הכללים.
היו"ר אברהם בורג
¶
"בתוקף סמכותה לפי סעיפים 60(ב) ו-109 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, באישור שר המשפטים ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מתקינה המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין כללים אלה:". החוק הסמיך את הלשכה להתקין את הכללים.
היו"ר אברהם בורג
¶
"1(א) עורך דין העוסק בעיסוק אחר בנוסף לעיסוקו כעורך דין -
(1) לא יטפל במסגרת עיסוקו האחר בעניין שהוא מטפל או טיפל בו כעורך דין, ולא יטפל כעורך דין בעניין שהוא מטפל או טיפל בו במסגרת עיסוקו האחר;".
אדם שהוא עורך דין ורואה חשבון. האם זה מתאים לנו לצורך העניין?
חיים קלוגמן
¶
אי-אפשר. הקונספט פה הוא קונספט של ניגוד עניינים. אנחנו רוצים להגן על הלקוח. הלקוח עצמו ייפגע אם לא תהיה לו מלוא הנאמנות שלי, כעורך דין.
חיים קלוגמן
¶
זה לפעמים אולי נוח, לפעמים הוא עומד בפני פיתוי, לפעמים יש יחסי תלות בין שני הדברים. המחוקק בא ונוטל על עצמו לקבוע את העיקרון, גם בלי לשאול את האדם עצמו.
עמי ברקוביץ
¶
לגבי רואה חשבון, לדוגמה, יש הסדר ספציפי, שאושר לאחרונה בוועדה, דווקא מהצד של רואה החשבון, כדי להבטיח את אי-התלות של רואה החשבון.
היו"ר אברהם בורג
¶
אתה אומר שזה הרמוני. אבל אני הולך על ההגיון של חיים קלוגמן. חיים קלוגמן אומר: אני שומר על הלקוח. לכן תבוא בפני עורך-דין שהוא רואה חשבון - יש לי פשוט דוגמה כזאת. העורכת דין שלי היא רואת חשבון - ותאמר: עליך, עורך-הדין, מוטלת החובה להזהיר את הלקוח שאם הוא לא מפריד את הערוצים, יכול שיהיה ניגוד אינטרסים. כלומר, תן ללקוח את היכולת להכריע.
חיים קלוגמן
¶
כל הקונספט של רואה חשבון הוא שונה משל עורך דין. הקונספט של רואה החשבון מוגדר באופן גס ככלב שמירה, גם של הרשויות וגם של החברות, ולגבי עורך דין, הקונספט שונה. כלומר, אני יכול לראות פה מקרה שכרואה חשבון אני אתנהג לגמרי אחרת.
עמי ברקוביץ
¶
הדגש בכלל המוצע הוא הטיפול באותו עניין. החסימה היא לא הרמטית. הוא יכול להיות עורך הדין שלו והפסיכולוג שלו. למשל, עורך דין שהוא גם פסיכולוג ומייצג בתביעת גירושים. יכול מאוד להיות שבמסגרת הטיפול שלו כעורך דין אין לו אינטרס לסיים כמה שיותר מהר את הטיפול בהליכים המשפטיים. לעומת זאת, אם הוא גם מטפל בו כפסיכולוג בו זמנית, או צופה את האפשרות שהוא יטפל בו גם כפסיכולוג, יכול להיות שיהיה לו אינטרס להמשיך את הטיפול המשפטי כדי להעמיק את הבעיות הפסיכולוגיות שקשורות.
עמי ברקוביץ
¶
לכן יש אפשרות לתת היתר, לא אוסרים את זה לגמרי. דבר ראשון, אוסרים רק אם זה באותו עניין. דבר שני, יש בסעיף קטן (ב) אפשרות שוועדה מיוחדת תיתן היתר. הוועדה הזאת רק צריכה להיות משוכנעת שאין ניגוד עניינים בין הטיפולים.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני אשאיר את זה בצריך עיון כדי לחזור לזה, אם זה לא מכוסה בשאר הסעיפים.
האזרח הוא אדם חכם, הוא יודע להחליט בעצמו מה טוב לו ומה רע לו.
היו"ר אברהם בורג
¶
הוא יותר חכם מהמדינה. עקרונית המדינה יותר טיפשה לגבי האינטרס של היחיד מאשר היחיד. אני אומר ליחיד שיכול להיות שיש כאן מלכודת, שעורך הדין הולך לתמרן אותך, תחייב את עורך הדין לשים גילוי נאות מול העיניים, ולומר: יכול להיות שכפסיכולוג זה ייקח יותר זמן, למרות שכעורך דין אני רוצה פחות זמן. תחליט אם אתה רוצה את הערוץ הזה. גילה לו גילוי נאות - תן לו להחליט.
חיים קלוגמן
¶
רבותי, בנושא הזה של ניגוד עניינים, זה לא רק עניין סטטוטורי, גם ניתנה כבר פסיקה. יש לנו במשפט המקובל הישראלי כבר משפט בנושא של ניגוד עניינים. בקטע הזה נאמרו על-ידי בית-המשפט דברים באופן שלא ניתן לפירוש: האיסור לפעול כאשר קיים אפילו חשש לניגוד עניינים נגזר מהעיקרון הרחב של חובת הנאמנות. הלקוח עצמו לא יכול לדעת את זה. הוא לא עורך דין ולא רואה חשבון. הוא לא יודע שכדי לקבל את השירות הטוב ביותר של רואה החשבון הוא צריך להינתק בקטע הזה מעורך הדין, וכדי לקבל את השירות הטוב ביותר של עורך הדין הוא חייב להינתק מרואה החשבון.
עזמי בשארה
¶
מקצוע עריכת הדין הפך לנפוץ, והיו כאלה שרצו לרכוש לעצמם עוד השכלה כדי לתרום יותר לקליינטים שלהם. האם אנחנו הולכים להעניש אותם על כך?
היו"ר אברהם בורג
¶
דווקא באותו עניין. יש לי בעיה שהיא משפטית-כלכלית. היא מאוד מטרידה אותי. אם היתה לי בעיה פלילית, הייתי הולך ליעקב וינרוט, ואם היתה לי בעיה אזרחית, הייתי הולך לאודי סול. עכשיו יש לי בעיה כלכלית-משפטית.
חיים קלוגמן
¶
תוכל ללכת לעורך דין שהוא גם רואה חשבון, זה מצוין, אבל הוא לא יטפל בעניין של רואה החשבון, אלא אם כן תקבל היתר.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני צריך להגיש דוח לשלושה מוסדות, ואני מבין שיש לי בעיה חוקית, כי גנבתי את הכסף. אני מבקש מעורך דין, שהוא גם רואה חשבון, שילבין את חטאי כשלג. כאן הכישורים של עורך דין, שהוא גם רואה חשבון, באים לידי ביטוי, משום עושר הראייה שלו.
עמי ברקוביץ
¶
בסדר גמור. אבל יכולות להיות סיטואציות רבות שבהן יש ניגוד עניינים. אנחנו רק רוצים להבטיח שלא יהיה ניגוד עניינים. אנחנו מבטיחים את זה על-ידי כך שלפני שעורך דין, שהוא רואה חשבון, ייתן לך את הייעוץ המשפטי והייעוץ הכלכלי במשותף, הוא יפנה לוועדה מיוחדת, בראשות יושב-ראש ועדת האתיקה של הלשכה, והוא יוודא שמבחינת שתי הדיסיפלינות אין חשש לכך שעורך הדין יהיה נתון בנאמנות כפולה.
היו"ר אברהם בורג
¶
זה נראה לי מעורבות מדינה גדולה מדי.
תסלחו לי על הגילוי הלא נאות בעסק הזה, אבל אני רוצה לספר סיפור על היחסים שלי עם ילדי. היה דיון בבית על מותר ואסור. השורה התחתונה היתה שיש שני סוגי בתים: יש בית שבו הכול אסור חוץ ממה שמותר, ויש בית שבו הכול מותר, חוץ ממה שאסור. תפיסת העולם האזרחית שלי היא, שהכול מותר, חוץ ממה שאסור.
עמי ברקוביץ
¶
הכללים האלה באים על רקע תיקון החוק, שגם הוא פתח בצורה הדרגתית. זה המצב נכון להיום, שיש עיסוקים מסוימים שאסורים בכלל. אנחנו רוצים לפתוח, אבל בצורה הדרגתית.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני מציע לעבור על כל הנושאים האחרים שלא באותו עניין, ואז נחזור לדיון הזה.
"1(2) לא יטפל –
(1) במסגרת עיסוקו האחר במי שהוא מטפל בו כעורך דין, אם עלולים להתקיים במסגרת העיסוק האחר, יחסי תלות בעורך דין;"
עמי ברקוביץ
¶
הכוונה שעורך דין יטפל באדם גם במסגרת עיסוק אחר, אבל לא בהכרח באותו עניין. אבל, אם במסגרת אותו טיפול אחר, עלולים להתקיים יחסי תלות - - -
עמי ברקוביץ
¶
אנחנו מרחיבים ומצמצמים, כיוון שההסדר המוצע משנה הסדר קיים היום בכללי האתיקה של לשכת עורכי-הדין, שהוא ההסדר התקף נכון להיום, וההסדר הזה בעצם אוסר על עורך-דין בכלל לטפל באותו לקוח.
עמי ברקוביץ
¶
יחסי תלות זה יחסים שבהם נוצרת איזו זיקה שגורמת ללקוח לפעול בצורה שהוא תלוי בו, שתהיה לו נטייה לקבל עצות שלו מבלי להפעיל שיקול דעת עצמאי משלו. מקובל לציין את זה, למשל, במקצועות הרפואה, במקצועות הפסיכולוגיה וכן הלאה, שאתה מאוד תלוי. הכוונה היא שאם במסגרת העיסוק האחר עלולים להתקיים יחסי תלות, אנחנו לא רוצים שהוא יטפל באדם גם כרופא, כי יש חשש מיחסי תלות.
סיגל קוגוט
¶
זה לא מנוסח כל כך טוב. נניח שאתה שכיר במשרד של רואה חשבון, ואז פתאום יש לך תאונת דרכים, ואז תלך אל אדם במשרד, שהוא יהיה גם העורך דין שלך, אבל בגלל שאתה תלוי בו, כי אתה שכיר אצלו, הוא יגיד לך: תעשה פשרה פה, תעשה פשרה שם, ולך לא יהיה אומץ להגיד לו "אני לא רוצה". זאת הכוונה שלהם.
סיגל קוגוט
¶
אם במסגרת העיסוק האחר שלך, כפסיכולוג, כרואה חשבון, יש לשני יחסי תלות בך, הוא שכיר שלך, הוא הורה של מטופל, אל תהיה עורך דין שלו.
היו"ר אברהם בורג
¶
הוא לא יטפל במסגרת עיסוקו האחר. למשל, פסיכולוג, במי שהוא מטפל בו כעורך-דין, אם עלולים להתקיים, במסגרת העיסוק האחר, יחסי תלות.
עמי ברקוביץ
¶
הכוונה שאם תוכל לטפל בו גם כפסיכולוג, וייווצרו יחסי תלות, תהיה לזה השפעת גומלין גם על התפקוד שלך כעורך דין. זאת אומרת, גם בעצות המשפטיות שהוא יקבל ממך, הוא יהיה חייב לקבל אותן.
היו"ר אברהם בורג
¶
מה שעולה מכל הנוסח, שיש כאן נבעך ואוטוריטה. יש כאן מין יחסים כאלה לאורך כל הכללים.
היו"ר אברהם בורג
¶
נכתוב: "לא יטפל – במסגרת עיסוקו האחר במי שהוא מטפל בו כעורך דין, אם עלולים להתקיים, במסגרת העיסוק האחר, יחסי תלות בו". אבל אם אין יחסי תלות, הוא יכול להיות גם פסיכולוג או רואה חשבון וגם עורך דין.
היו"ר אברהם בורג
¶
אישרנו את זה בהסכמה.
"1(2)(ב)כעורך דין במי שקשור עמו במסגרת עיסוקו האחר, אם מתקיימים, במסגרת העיסוק האחר, יחסי כפיפות לעורך הדין או תלות בו."
עזמי בשארה
¶
גם ההפך נכון. במקרה שמישהו שכיר במשרד עורכי דין, למשל, והוא רוצה לקחת את עורך הדין שלו כעורך דין. הוא יקבל שירות יותר טוב אם הבוס שלו או המעסיק שלו יהיה עורך הדין שלו.
היו"ר אברהם בורג
¶
"1(ב) ועדה מיוחדת בלשכה, שבראשות יושב ראש ועדת האתיקה שליד הוועדה המרכזי, רשאית להתיר לעורך דין לטפל בעניין כאמור בתקנת משנה (א)(1) או באדם כאמור בתקנת משנה (א)(2), ובלבד שמצאה כי אין בכך כדי ליצור ניגוד עניינים בין עיסוקו כעורך דין לבין העיסוק האחר."
כמה עורכי דין כפולי פונקציות יש בלשכה?
היו"ר אברהם בורג
¶
עורכי דין כפולים, נגיד לכל אחד יש 50 תיקים, והוא מת להשתמש בשתי הפונקציות שלו, יש 100 כאלה. 5,000 תיקים יהיו. יבקשו על כל תיק. איך הם יחזיקו מעמד? הם קורסים בתוך דקה.
חיים קלוגמן
¶
אני לא חושב שיש הרבה מקרים כאלה. זה צריך להיות באותו עניין או במי שהוא מטפל, כשיש יחסי תלות.
היו"ר אברהם בורג
¶
עורך דין מציע את מרכולתו, הוא אומר: אני שתי פונקציות. אומר הלוקח שהוא רוצה את שתי הפונקציות. אז אומר עורך הדין ללקוח, חכה רגע, אני צריך לפנות לוועדה מיוחדת בלשכה. בתוך כמה זמן הוועדה תוכל להחזיר תשובה?
היו"ר אברהם בורג
¶
אם כך, לא פתרת לי כלום. אני לחוץ, בחיים אני לא הולך לעורך דין בהתנדבות, אני הולך לעורך דין כשחרב חדה מונחת על צווארי.
היו"ר אברהם בורג
¶
נחזור לסוגיה הראשונה. חברת הכנסת לבני, רק כדי ללבן את הדיון שלנו. מדובר פה על עורך דין שיש לו שני מקצועות. הטענה שטוען חבר הכנסת בשארה ועבדך הנאמן אומרת שבא לקוח, הוא רוצה את שתי הפונקציות, אנחנו צריכים להתיר לו, אלא אם כן אנחנו אוסרים את זה מסיבה שלא עולה כרגע בדעתי. זה אסור, אלא אם כן מקבלים היתר. לא השתכנעתי מכם היכן הנזק הגדול שזה יהיה פתוח.
חיים קלוגמן
¶
רבותי, קודם כול, הפסיקה וההלכה, גם בלי הכללים האלה, אומרות פחות או יותר את הדברים האלה.
עמי ברקוביץ
¶
יש כללים שאוסרים את זה היום. היום אסור בצורה מוחלטת בלי היתר. אנחנו פה מאפשרים את זה עם היתר.
עמי ברקוביץ
¶
"עורך דין העוסק בעיסוק אחר, שאינו אסור עליו בנוסף לעיסוקו כעורך דין" – זה מותאם למצב הקודם שהיו מספר עיסוקים אסורים לחלוטין – "לא יטפל כעורך דין בעניין שבו טיפל במסגרת עיסוקו האחר, ולא ייצג לקוח שבענייניו טיפל במסגרת עיסוק".
חיים קלוגמן
¶
אנחנו באים לפתוח אותה תוך בקרה. אני חוזר ואומר שהמטרה היא לא להגן על עורך הדין, אלא על הלקוח.
היו"ר אברהם בורג
¶
ודאי, השאלה אם אי-אפשר ללכת ליותר ליברליזציה. הציר הוא, שמה שהיה קיים זה איסור מוחלט. בצד השני פתיחה מוחלטת, בלי שום בקרה בצד השני. והם אומרים: אנחנו רוצים עמדת אמצע.
עמי ברקוביץ
¶
אני יכול להביא דוגמה, למשל, לגבי שמאי מקרקעין, שעכשיו יהיה מותר. שמאי מקרקעין שנותן חוות-דעת לגבי הנכס, הוא אמור להיות עצמאי בשיקול דעתו, הוא אמור להיות בלתי תלוי. אם אתה מאפשר לו במקביל גם לייצג באותו תיק, אזי יש חשש.
חיים קלוגמן
¶
השמאים מראים לך עד כמה הדברים האלה יכולים להיות מסוכנים, או אפילו במקרים של תלות חמורה בפסיכיאטרים.
אתי לבני
¶
עכשיו מאוד פופולרי להיות רופא ועורך דין. רופאים נותנים את חוות-הדעת ומגישים את התביעה. אז חוות-הדעת, עם כל הכבוד, היא בעייתית, כי היא של הלקוח. צריך לתת את הדעת על העניין.
היו"ר אברהם בורג
¶
נטיית לבי תמיד, כשאני רואה ליברליזציה, ללכת עד הסוף. זה אינטואיטיבית. אני לא רוצה את המדינה בעסקים שלי. ניקח שתי דוגמאות: האחת עורך דין-רואה חשבון, והשנייה עורך דין-שמאי. עורך דין-שמאי - יש לי חשש שעל חשבון צד א' שלו הוא יעשה רווחים בצד ב' שלו. כאן הלקוח מפסיד בגדול. האם אני יכול לאפיין ברמה העקרונית סוג של מקצועות, שצד א' לא משפיע על רווחי צד ב'?
חיים קלוגמן
¶
אף פעם אתה לא יכול לדעת. צריך לבדוק כל מקרה לגופו. לכן הוועדה היא רעיון טוב, כי היא בודקת כל מקרה לגופו.
חיים קלוגמן
¶
זה עבד מצוין, כפי שהזכיר עורך הדין ברקוביץ, בנושא דומה, בעניין הפרסומת. הקימו ועדה ואמרו: אתם תתמוטטו בוועדה הזאת. לא כך. פונים, מקבלים תשובות.
עמי ברקוביץ
¶
זה היה על-פי בקשה מפורשת של הלשכה. בדיונים המוקדמים הצענו להם בדיוק מה שאתה מעלה, הם אמרו שהם יכולים לעמוד בזה.
היו"ר אברהם בורג
¶
נקרא שוב את סעיף 1(1) ואת סעיף 1(2)(ב).
(קורא סעיפים 1(1) ו-1(2)(ב) מכללי לשכת עורכי הדין (עיסוק אחר), התשס"ב-2002)
היו"ר אברהם בורג
¶
השאלה אם יש כאן טייס אוטומטי. זאת אומרת, האם כשיבוא עורך דין ויגיד: "זה הקייס", ואם מסתבר שאין ניגוד עניינים, אוטומטית הוא מקבל את ההיתר?
הייתי אומר שאם היא מצאה שיש ניגוד אינטרסים – היא אוסרת; אין ניגוד אינטרסים – היא אוטומטית מתירה.
היו"ר אברהם בורג
¶
נכתוב "ועדה מיוחדת בלשכה, שבראשות יושב ראש ועדת האתיקה שליד הוועדה המרכזי, תתיר לעורך דין לטפל בעניין כאמור...".
היו"ר אברהם בורג
¶
אני מבקש "תתיר לעורך דין לטפל בעניין כאמור בתקנת משנה (א)(1), וזה מכסה את הנושא של תלות.
נחלק את העניין לשני חלקים "ועדה מיוחדת בלשכה, שבראשות יושב ראש ועדת האתיקה... תתיר לעורך דין לטפל בעניין האמור בתקנת משנה (א)(1) אם מצאה שאין בכך ליצור ניגוד עניינים". אין בכך ניגוד עניינים – התיק שלך.
עמי ברקוביץ
¶
בכל זאת צריך להשאיר לה משהו לשיקול דעת. לא הייתי רוצה לשלול ממנה את שיקול הדעת לחלוטין.
עמי ברקוביץ
¶
אין ספק ששיקול הדעת יהיה מצומצם, אבל יכולים להיות אלמנטים נוספים במסגרת הטיפול, שיגידו לה: אין פה ניגוד עניינים במובן המובהק, אבל בכל זאת, בנסיבות האלה, אנחנו חושבים שלא נכון לתת את ההיתר.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני אגיע לתלות בעוד רגע. חילקנו את הדיון לשני עניינים: האחד, ניגוד עניינים; השני, תלות. זה לא אותו דבר.
אתי לבני
¶
אותו רופא שמטפל בפצוע של תאונת דרכים, מטפל בו יפה, ובסוף הטיפול הוא אומר לי: הנה הכרטיס שלי, אני עורך דין, אני אייצג אותך גם בתביעה המשפטית. מתעוררת שאלה האם זה בסדר.
היו"ר אברהם בורג
¶
קודם כול, אם אין ניגוד עניינים, בטייס האוטומטי הוא מקבל רשות. אם יש תלות, רשאית הוועדה. תלות, אני סוגר יותר.
חיים קלוגמן
¶
אני לא מתלהב מהעניין הזה. הרי לעניין זה המחוקק אומר את דברו. המחוקק אומר: לא יטפל. אבל הוא אומר יש לי שמירה מסוימת במקרים, אפילו בהנחיית המחוקק, שזה לא המקרה הרגיל. אחרת, למה הוא כתב את זה בסעיף 1. הוא היה יכול לכתוב הפוך: יטפל, אלא אם כן... זאת גישתך. אתה היית אומר, קודם כול כן, אבל הוא לא עשה את זה.
סיגל קוגוט
¶
סעיף 60 ללשכת עורכי הדין אומר: "עורך דין לא יעסוק בעיסוק אחר בנסיבות שבהן עלול להיווצר ניגוד עניינים בין עיסוקו כעורך דין לבין עיסוקו האחר... בלי לפגוע, תקבע המועצה הארצית כללים".
חיים קלוגמן
¶
החקיקה שאתה מציע היא דבר והיפוכו. אתה אומר לא יטפל, ואחר כך אתה מדבר על הטייס האוטומטי.
היו"ר אברהם בורג
¶
אם יש ניגוד עניינים, הוא באופן אוטומטי לא יכול לטפל. אבל אם אין ניגוד עניינים, אז באופן אוטומטי הוא יכול לטפל. אתה השוער על ההחלטה אם יש או אין ניגוד עניינים.
חיים קלוגמן
¶
כפי שאומר לך גברת קוגוט, החלק של הטייס האוטומטי אפילו קיים בסעיף של החוק הקיים, כי במקרה ניגוד עניינים אסור מלכתחילה. סעיף 60 החדש אומר: "עורך דין לא יעסוק...". כלומר, ברגע שיש ניגוד עניינים, המחוקק עצמו כבר קבע את זה. באים למקרה ספציפי שבו הוא אמר: אני בכל זאת רוצה שוועדת החוקה של הכנסת, שהיא מעורבת באופן יוצא דופן בכללים, כמעט ואין כללים שהיא מעורבת בהם, שהיא תסתכל באותם מקרים, והיא תקבע את הכללים מתי עדיין אסור מכוח אמירתה של הכנסת.
היו"ר אברהם בורג
¶
עזמי בשארה, הוויכוח שלנו הוא עקרוני, הוא לא ניסוחי. אני רוצה שכאשר אין ניגוד אינטרסים, הוא יכול לטפל.
היו"ר אברהם בורג
¶
נשארו שתי קומות. קומה אחת, באים לדיון בפני הוועדה, אתה נכנס למסלול ניגוד עניינים ולמסלול תלות. נכנסת למסלול תלות, לוועדה יש שיקול דעת. היא רשאית להתיר, היא רשאית לא להתיר. אני משאיר לה את הכוח שניתן לה בנוסח המוצע. נכנסת למסלול ניגוד עניינים, אם הוכיח עורך הדין שאין כאן ניגוד עניינים, והחליטה הוועדה שאין ניגוד עניינים, אין לה שיקול דעת למנוע ממנו. אם היא תגיד, אין ניגוד עניינים אבל זו תלות, מעבירים את ההחלטה למסלול האחר. כל השינוי בא לפתוח, הוא בא לשנות את החומה הסינית.
חיים קלוגמן
¶
חבר הכנסת בורג, אתה גורם לדבר שיכול להיות מאוד מסוכן. המשמעות היא שהוועדה הזאת צריכה לבדוק כל מקרה שקיים, כי יש לה מין חיבור לחוק. זה דבר נורא.
סיגל קוגוט
¶
רציתי להעיר שהמבנה של החוק הוא, וזאת השאלה שאתה באמת דן בה, אם זה מנוסח בסדר. אבל, בהנחה שכן, המבנה הוא שמה שכתוב פה בכלל 1 זה בדרך כלל חזקה שיש ניגוד עניינים, והוועדה הזאת יכולה לסתור את החזקה. לכן המבנה הוא כזה שככלל, אם זה אותו עניין, לא יטפל. אבל אפשר לקבל היתר מיוחד. לכן, מכוח המבנה הזה, ברגע שאתה בא לסתור חזקה, הנטל עליך. היא רשאית להתיר לך. נכון שאם היא מפעילה שיקול דעת בלתי סביר, אפשר לתקוף אותה.
היו"ר אברהם בורג
¶
לכאורה יש כאן מצב מטורף. צריכה לבוא לשכת עורכי הדין ולהגיד: המחוקק, תפתח לנו כמה שיותר. באה לשכת עורכי הדין ואומרת: תקשו עלינו. אני לא מבין את האתוס.
חיים קלוגמן
¶
מאיפה אתה יודע על מי אתה מקשה במקרה הספציפי, לפעמים זה על עורך הדין לפעמים על הפסיכיאטר וכן הלאה.
אתה משנה את המבנה, אתה מטיל את עול ההוכחה על הוועדה הזאת.
היו"ר אברהם בורג
¶
מה זה משנה בפרקטיקה? בא קייס, הוועדה צריכה לשבת עליו ממילא, היא צריכה ללמוד אותו ממילא.
היו"ר אברהם בורג
¶
זה לא כתוב כאן. ברמה העקרונית אני לא סומך על ועדות ולא סומך על שיקולי דעת, כי זה פתח למניפולציה. אני כל כך לא אוהב שנותנים למישהו שיקול דעת אם זה ברור שאין ניגוד עניינים.
סיגל קוגוט
¶
אתה אומר שכלל א', בדרך כלל אתה בכלל לא בטוח שיהיה בו ניגוד עניינים. זאת הנקודה. אז תדון על כלל א'.
היו"ר אברהם בורג
¶
את באה מ-54 שנים שהניחו שעורך דין הוא גנב. אני בא מחודשיים של חקיקה שמניחה שהוא ישר.
סיגל קוגוט
¶
אבל לא מדברים פה על האזרח. אולי תגיד שזה פטרנליסטי, אבל מה שזה עושה, שזה לוקח מצבים שהלשכה מניסיונה סבורה שכך צריך לנהוג - אולי אתה חולק על זה, ועל זה נדון – אם יש בהם ניגוד עניינים, לא תיתן לקליינט להגיד: למרות שאומרים שזה ניגוד עניינים והניסיון מלמד ששיקול הדעת של עורך הדין הוא בלתי סביר, אני רוצה את עורך הדין הזה.
סיגל קוגוט
¶
נכון, זה קצת פטרנליסטי.
תמי סלע מעירה שבשורה האחרונה, בסעיף קטן (ב), במקום להגיד "ובלבד שמצאה...", שזה מאוד מצמצמם, זה תנאי שלילי, אתם יכולים להגיד "אם מצאה".
היו"ר אברהם בורג
¶
"ועדה מיוחדת בלשכה, שבראשות יושב ראש ועדת האתיקה... תתיר לעורך דין לטפל בעניין... אם מצאה כי אין בכך כדי ליצור ניגוד עניינים...".
היו"ר אברהם בורג
¶
עזמי בשארה לא יודע מה הוא חושב, אני נגד, ושניים בעד "רשאית", אז זה נשאר "רשאית". תודה. "רשאית להתיר לעורך דין לטפל בעניין ... אם מצאה" – תמי סלע טובעת את חותמה על תקנות לשכת עורכי הדין – "כי אין בכך ליצור ניגוד עניינים בין עיסוקו כעורך דין לבין העיסוק האחר".
"1(2)(ג)עורך דין העוסק בעיסוק אחר בנוסף לעיסוקו כעורך דין, יפריד הפרדה מוחלטת את המסמכים, המידע, ניהול החשבונות והארכיון של עיסוקו כעורך דין מאלה של עיסוקו האחר".
מה זה ארכיון?
היו"ר אברהם בורג
¶
יש לי ספרייה, ויש לי תיק של אדם מסוים. האם אני יכול להחזיק תיק רפואי ותיק משפטי בסמיכות, או שאני צריך לקחת כוננית נפרדת. ארכיון זה כונניות. ארכיון זה משהו תשתיתי.
היו"ר אברהם בורג
¶
שוב אנחנו הולכים לרואה חשבון-עורך דין. עכשיו אתם אומרים: בסדר, היתרנו לך וכן הלאה, אבל תשכור משרד בפרדס-חנה, שהוא רחוק מזיכרון-יעקב, כדי שהארכיון יהיה במקום אחר. אתה מטיל עליו עול תשתיתי פה. אני שואל אם אני יכול תיק מסוים – חשבונות, תיק אחר – משפטי.
סיגל קוגוט
¶
לפי הכללים האלה אתה יכול כוננית אחת וכוננית שנייה. הבעיה היא שלפי כללי האתיקה אתה לא יכול באותו משרד גם לקבל את הפציינטים שלך כפסיכולוג וגם את הלקוחות שלך כעורך-דין.
היו"ר אברהם בורג
¶
נלך למקרה הקל. התרת כבר לעורך דין, הוא כבר רשאי לפעול, הוא עבר את הוועדה, והוא ישב עם מישהו מסוים פעם אחת ברח' בן-מימון 6, ואחרי כן הוא ילך לבן-מימון 7. זה לא עובד.
עמי ברקוביץ
¶
אתה לא תוכל לשנות כאן. כאן זו רק ההפרדה של הניירת. אם לפני התיקון לא היתה מניעה לעורך-דין לעסוק כרופא, בכל זאת חשבו שיש מקום להפריד את זה.
היו"ר אברהם בורג
¶
איחדת כאן את העיסוק, התרת לו לעסוק באותו עיסוק, אז עורך דין שהותר לו שיעסוק באותו מקום.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני אפנה אליהם לתקן. עכשיו אני מתעסק במה שמונח לפני עיני, להפריד את המסמכים - אין לי בעיה של שני תיקים. את המידע – אין לי בעיה.
היו"ר אברהם בורג
¶
זה סעיף בלתי ניתן להתנהלות. אני יכול להפריד מסמכים. נניח שיש מסמך שרלוונטי לשני התיקים, אני מדפיס פעמיים, שם כאן, שם שם, אין לי בעיה. ניהול חשבונות, אם הוא משותף, אני יכול להפריד. בארכיון אני מטיל נטל תשתיתי.
היו"ר אברהם בורג
¶
בסדר גמור.
"עורך דין העוסק בעיסוק אחר בנוסף לעיסוקו כעורך דין, יפריד הפרדה מוחלטת ויתייק בנפרד את המסמכים, המידע, ניהול החשבונות...".
"1(2)(ד)לעניין סעיף זה לא יראו פעולות לפי חוק הנוטריונים, התשל"ו-1976."
נסים זאב
¶
נוח לעורך דין, עבור אותו קליינט שיש לו שתי בעיות שונות שאותו אדם מטפל בהן, להכניס את המסמכים לתיק אחד.
היו"ר אברהם בורג
¶
באתי עם תזה אחת שאומרת: תעזבו אותי מכל הסגירה. מרגע שקיבלת את העיקרון שהכול אסור חוץ ממה שמותר, וזה החוק וההגיון של חברי הכנסת, לצורך העניין, לשמירה על הלקוח, שמירה יותר טובה על הלקוח, שיהיה לו סוג של הפרדה. תאר לעצמך שאני רוצה להישאר אתך בעיסוקך כרב או כטוען רבני ולא רוצה שתהיה עורך הדין שלי. אתה לוקח אותו תיק ומעביר לעורך דין אחר.
היו"ר אברהם בורג
¶
לדוגמה, רופא ועורך דין. יש לך שני תיקים. אתה לא יכול להגיד "אני לא יכול למצוא את החומר כי הוא מעורבב".
מה אומר סעיף קטן (ד)?
היו"ר אברהם בורג
¶
הבנתי. זה חלק מהמשפחה המשפטית. אין בעיה.
"2 כללים אלה באים להוסיף על הוראות כל דין אחר ולא לגרוע מהן."
אין ספק בכך.
"3 (א) בכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו-1986, סעיף 11א – בטל.
(2) בטלים –
(1) כללי לשכת עורכי הדין (איסור עיסוק בתיווך), התשל"א-1971;
(2) כללי לשכת עורכי הדין (עיסוקים שאינם הולמים את מקצוע עריכת הדין, התשמ"ז-1987;
(3) כללי לשכת עורכי הדין (עיסוק מותר במסחר), התשס"ב-2001.
היו"ר אברהם בורג
¶
אני מעמיד את הכללים להצבעה. מי בעד כללי לשכת עורכי הדין (עיסוק אחר), התשס"ב-2002, לרבות התיקונים שמתבקשים? מי נגד? מי נמנע? תודה.
הצבעה
בעד – פה אחד
כללי לשכת עורכי הדין (עיסוק אחר), התשס"ב-2002 אושרו, בכפוף לתיקונים.