פרוטוקולים/ועדת מדע/6325
5
הוועדה לענייני מחקר ופיתוח מדעי וטכנולוגי
10.03.2003
פרוטוקולים/ועדת מדע/6325
ירושלים, כ"א ב אדר ב, תשס"ג
25 במרץ, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה לענייני מחקר ופיתוח מדעי וטכנולוגי
יום שני, ו' באדר ב' התשס"ג (10 במרץ 2003), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 10/03/2003
פרוטוקול
סדר היום
בחירת יושב ראש הוועדה
נכחו
¶
חברי הוועדה: מיכאל איתן
אריה אלדד
גילה גמליאל
עבד אל מאלכ דהאמשה
נסים זאב
ג'מאל זחאלקה
יגאל יסינוב
אילנה כהן
לאה נס
מלי פולישוק
יו"ר הכנסת ראובן רבלין
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. בהתאם לנהוג בכנסת, הוועדה המסדרת בראשותו של חה"כ גדעון סער המליצה בפניי - על מנת שאביא המלצה זו לוועדת הכנסת שנבחרה הבוקר, ואשר חה"כ בראון נבחר ליו"ר הקבוע שלה - שחה"כ מלי פולישוק בלוך תהיה יו"ר הוועדה לענייני מחקר ופיתוח מדעי וטכנולוגי. בפנינו האפשרות לאשר את המלצת הוועדה המסדרת, או לדחות אותה, לכן אני מבקש לערוך הצבעה.
מי בעד אישור חה"כ פולישוק כיו"ר הוועדה?
יו"ר הכנסת ראובן רבלין
¶
אני קובע שחה"כ מלי פולישוק בלוך התמנתה ליו"ר הוועדה לענייני מחקר ופיתוח מדעי וטכנולוגי. אני מברך אותך, ומעביר אליך את פטיש הניהול. את מוזמנת להמשיך את ניהול הישיבה.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
תודה לאדוני יו"ר הכנסת, ליו"ר ועדת הכנסת – ולמרות שאיננה פה – ליו"ר היוצאת חה"כ לשעבר ענת מאור, שעשתה עבודה חרוצה, יעילה וטובה. ברשותכם אני רוצה כמה מילים אישיות. כשהושבעתי לתפקיד אמר לי אחד מידידיי: "שתיהני בעבודתך בכנסת". אז לא ידעתי שאקבל ועדה שהיא המקום שאפשר ליהנות מהעשייה.
התפקיד שלנו, של כל חברי הוועדה, הוא לדאוג שהעשייה שלנו תהיה חשובה. אנחנו יודעים שוועדה זו אינה בראש סדר העדיפויות, לא של עבודת הכנסת ולא של מדינת ישראל, אבל במדינת ישראל אין אוצרות טבע, והמשאב היחידי שיש לנו זה המשאב האנושי. אותו אנחנו חייבים לפתח ולתת לו את הכלים והיכולת לפרוח, ולדאוג לכך שאנחנו נהיה המובילים בתחום המדע והטכנולוגיה, כי זה מה שיכול לתת לנו את היתרון, לא רק היחסי אלא אולי המוחלט, בקהילת העמים, ובמשק הגלובלי, ואנחנו יודעים מה הצרות הכלכליות שלנו.
אם נצליח,חבריי וחברותיי לוועדה, לפעול כך שהוועדה הזאת תפעל לא רק בנושאים חשובים כשלעצמם שלא קשורים לחיי היומיום, אלא נקשר בין הצורך שלנו לפיתוח של תעשיות מתקדמות וטכנולוגיות בתחומים של רפואה ובכל תחום אחר – אני רוצה לשמוע גם אתכם על איזה נושאים – נהפוך את הוועדה הזאת לוועדה משמעותית שתדחוף את הנושא שיהפוך למשהו ממשי יותר. אני מודה לכם.
יו"ר הכנסת ראובן רבלין
¶
כח"כ הייתי בזמן מן הזמנים חבר בוועדה, לימים נבחרתי להיות שר התקשורת. כשר התקשורת אני יודע שבמפגשים פוליטיים שאנחנו מקיימים באו"ם, או במוסדות האו"ם, כמו ארגון התקשורת הבין-לאומי, ישראל נחשבת כמעצמה בזכות המשאב האנושי של כל אזרחיה. אני מברך את הוועדה הזאת שתמשיכו לקיים ועדה שלא התכוננה בזמנו על ידי המייסדים כוועדה קבועה, סטטוטורית, אבל תפסה מעמד. אני מברך את היו"ר החדשה שתביאי את הוועדה להישגים. תודה רבה לכולכם.
אני רוצה לספר למה המשאב היהודי חשוב ביותר, בכל אופן מבחינת אזרחיה היהודים של מדינת ישראל. כאשר יצאנו ממצרים שאל הקדוש ברוך הוא את משה רבנו לאן הוא רוצה לקחת את בני ישראל, כמובן שמשה רבנו רצה לומר לו לקחת אותנו לקליפורניה, הואיל והיה מגמגם אמר: ק..ק..ק.., וכך הגענו לכנען. אני מברך את כולכם, אנחנו צריכים להמשיך לוועדות אחרות. מצפה לראות את כולכם בישיבת המליאה של הכנסת.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
אני מבקשת, כיוון שנתקלנו בבעיה בציון האירוע במליאה, יכול להיות שנזיז את למועד אחר. אנחנו צריכים לתת את כל הכבוד ליום הזה.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
תודה. אני רוצה להציג בפניכם את הצוות המקצועי של הוועדה. ענת לוי – המנהלת של הוועדה, עו"ד מירב ישראלי – היועצת המשפטית של הוועדה, איילת חכמיאן – מזכירת הוועדה, ענת כהן – מזכירת הוועדה, ויש גם את דורון אהרון – עוזר מחקר של הוועדה, הוא שייך למרכז מחקר ומידע. זה הצוות שעומד לרשותנו.
אני רוצה לשמוע מה יש לכל אחת מהחברים פה להגיד. תפקיד הוועדה יתמקד בשלושה ערוצים: חקיקה – כי אנחנו בבית המחוקק, הגברת המודעות לנושא ופיקוח על הממשלה. כידוע לכם, בממשלה יש מדענים כמעט בכל משרד ממשלתי, את הפגישה הבאה נעשה עם המדענים הראשיים כדי לשמוע ולקבל תמונה מה קורה בתחום.
אני מקווה שאת הפוליטיזציה נשאיר בחוץ. יש לנו מטרה אחת משותפת - אנחנו רוצים לקדם את המדע והטכנולוגיה בישראל, ואני חושבת שבתחום הזה לא צריכה להיות מחלוקת פוליטית כלשהי.
דבר נוסף, סמלי אבל חשוב, שם הוועדה הוא ארוך: "הוועדה לענייניי מחקר ופיתוח מדעי וטכנולוגי", ואני מציעה לשנות את זה ל"וועדת המדע, מחקר וטכנולוגיה", ואת המילה "מדע" להכניס לתקנון של הוועדה. בסעיף של תקנון הכנסת המילה "מדע" נשמטה מהוועדה שלנו והיא נמצאת בוועדת החינוך. אנחנו נעשה את ההעברה הנדרשת, אני מקווה שבשיתוף פעולה פורה וחיובי עם ודעת החינוך.
נסים זאב
¶
אני מצטרף לברכות ליו"ר חה"כ פולישוק. אי אפשר להקל ראש בוועדה הזו - למרות הרצון להוריד אותנו מהמפה של הכנסת - כגורם מיותר שאפשר אולי לוותר עליו. במסגרת הצמצומים תמיד מחפשים משהו שנמצא בשוליים. כפי שאמרה היו"ר, זו הוועדה המעניינת ביותר מכל ועדות הכנסת – ואני הייתי חבר כמעט בכל ועדות הכנסת. היו"ר הקודמת עשתה עבודה נפלאה, ישבו פה מדענים, פרופסורים, מהשורה הראשונה בכל נושא.
זו לא פוליטיזציה, אני רוצה לומר שיש נושאים שצריכים להיות בקונצנזוס. למשל, היה היום דיון בוועדת החוקה אם אפשר להקים חוקה בלי בית משפט לחוקה. צריך שתהיה אחידות. יש נושאים של דת שהם ברמה של מחקר. ישבו פה פרופסורים, דוקטורים שהתייחסו לנושאים שכדאי מאוד לשלב בהם דת ומדע. כדאי שיהיה כמה שאפשר יותר קונצנזוס והסכמה בין חברי הוועדה על מנת לתמוך בנושאים שונים. יש נושאים שמגיעים גם לפה וגם לוועדה למעמד האישה, נושאים שקשורים להלכה.
נסים זאב
¶
נתבקשנו על ידי היו"ר הקודמת להביא לידיעתה מראש אם לנושא יש משמעות הלכתית כדי שנוכל להתגבר על הבעיה במשותף.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
מדעים זה לא רק מדעי הטבע, יש גם מדעי הרוח ומדעי החברה – אני באה ממדעי החברה – ויש הרבה נושאים שקשורים במדע. אנחנו נתייחס גם לנושאים האלה. בבקשה, חה"כ נס. חה"כ לאה נס תחליף אותי בשליש הבא כיו"ר הוועדה.
לאה נס
¶
גברתי היו"ר, אני רוצה לברך אותך, ואת כולנו. אני גם רוצה לחזק את דברייך, נכון שאני מדענית במקצועי, אבל כשאומרים מדע זה לא רק מבחנות. יש הרבה אנשים שנמצאים פה – אפילו שרים – שלא ידעו שזו אחת מ-12 הוועדות הסטטוטוריות.
אני רואה בוועדה הזו לא רק ועדה חשובה, אלא אפילו ועדה כלכלית. אנחנו יכולים לראות מה קרה בשנות ה-90 עם ההיי-טק. מדע וטכנולוגיה זה חלק חשוב מכלכלת ישראל. יש היום תחומים חדשים – ההי-טק כבר נקרא תחום ישן – של טכנולוגיה, ותחומים נוספים שייתנו פריצת דרך לא רק במחקר ורפואה, אלא ישפיעו על הכלכלה העולמית, ואם אנחנו לא נהיה שם זה ישפיע לרעה על הכלכלה שלנו. לכן, אנחנו יכולים להפוך לאחת הוועדות החשובות והמבוקשות ביותר.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
זו המשימה הראשונה שלנו, ונעשה את זה בכוחות משותפים. אני רוצה לברך את חה"כ איתן, שהגיע עכשיו, הוא הרבה בעשייה בשנים הקודמות, ואני מקווה שגם עכשיו.
לפני שנמשיך, אני רוצה להזכיר לכולם שמחר ב-13:00 יש לנו ישיבה חגיגית באולם ההרצאות של הכנסת, במשותף עם הוועדה שחה"כ גילה גמליאל עומדת בראשה, הוועדה למעמד האישה. הנושא הוא "קידום נשים במדע". נוסף על כך, אמור היה ב-16:00 להתחיל דיון לציון יום המדע הלאומי. בגלל האילוצים של שרת החינוך, שצריכה לדבר ב-16:00, ואחר כך ללכת, רוצים לעשות מיש מש מכל הישיבה של מחר. השרה נואמת על מעמד האישה, ולכן רוצים שהחלק של מעמד האישה יהיה לפני החלק של המדע. אני נוטה לדחות את החלק שלנו, אלא אם כן, חה"כ גמליאל, אתם תידחו את שלכם. הבעיה היא שב-17:30 אני מוזמנת, עם כל חברי הוועדה, לבית הנשיא לציון יום המדע הלאומי, לכן אני לא אוכל להיות במליאה. אם לא ידחו את הנושא של מעמד האישה ניאלץ לבטל מחר את יום המדע הלאומי, כי אני לא יכולה בשני מקומות בו זמנית.
גילה גמליאל
¶
מכיוון שהולכים לבית הנשיא, והיום מצוין במלואו, אני חושבת שעצם העלאת הנושא במליאה יכולה לתרום.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
מאידך, ב-25 לחודש, שזה היום האלטרנטיבי, דווקא לכם יש את ציון יום מעמד האישה בכנסת, ואז ייצא הפוך, שאנחנו נציין במליאה את יום המדע. לידיעתכם שוב, ב-17:30 מציינים בית הנשיא את יום המדע הלאומי, ויש חלוקת פרס למדענים הצעירים, נשמח אם תבואו גם לשם.
עבד-אל-מאלכ דהאמשה
¶
אני אחד מחברי הכנסת הוותיקים בוועדה. זה טוב שרוב חברי הם ח"כים חדשים. אני מברך את היו"ר, מקווה שנבחרת פה אחד. אני מקווה שזו לא תהיה ועד שיהיו לה נושאים פוליטיים, או שתגלוש לדיונים פוליטיים, כי לא זו הכוונה, ולא זה מה שצריך להיות. אמנם פוליטיקאים מרכיבים את הוועדה, אבל הפוליטיקה חייבת להיות משנית, ובכלל לא על סדר היום, כי מדע ופוליטיקה לא כל כך הולכים יחד. אני מקווה שמבחינה זו נהיה מדעיים לכל אורך הדרך, נדאג שהמדע לכל שכבות האוכלוסייה יתעלה, והוועדה הזו תוכל לייצג את כל הציבור בלי שיקולים פוליטיים או אחרים, כפי שזה נמצא וקיים במישורים אחרים, ובמיוחד במישורים של העשייה הפוליטית והממשלתית.
יש לפנינו אתגר בוועדה זו, וטוב שחה"כ איתן הגיע. לוועדה הזו זרקו את כל המפלגות הקטנות והלא חשובות, וראו בה ועדה לא סודית שאפשר לתת לכולם להכיר את הוועדה הזו, ולא אחת הוועדות שנקראות חשובות כמו כספים, ביטחון, כנסת וכאלה. אני חושב שיש בפנינו אתגר להוכיח לכנסת ולכל אלה שעשו מאתנו ועדה שולית, שזו הוועדה החשובה ביותר בכנסת.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
אלה היו דבריי בפתיחה. כשיוסי שריד היה השר לאיכות הסביבה, אני חושבת שלא היה יום שלא דיברו בישראל על איכות הסביבה. זה המודל - כל יום ידברו על מדע וטכנולוגיה.
גילה גמליאל
¶
אני רוצה לברך את חה"כ פולישוק. אני מכירה אותך מספיק זמן, ואני חושבת שתעשי עבודה מצוינת, וגם את חה"כ נס, ואני בטוחה שהן תקדמנה את הנושא של הנשים גם בוועדה הזו. אני ממש נהנית לראות ששתיכן מובילות את זה, וגם שהנושא שעולה לסדר היום בתחילת הפעילות זה נושא שהיה בעבר בעייתי, והוא הנושא של הנשים.
היום, בכל נושא ההשכלה הגבוהה, המדע וכל היבטים של פיתוח המד שבהם אנחנו היום מובילות - -
גילה גמליאל
¶
סטודנטיות שלומדות באוניברסיטאות. לא רק זה יהיה הנושא המרכזי. ככל שנשים דגשים בנושאים כמו שציינו כאן, שהם א-פוליטיים, בדברים שנחליט שנקדם, ברגע שנציב מטרות – אולי כל אחד צריך לחשוב על איזה דברים הוא היה רוצה שנקדם – נגיע למספר יעדים למושב הכנסת, ונוכל להרבה מהלכים בנושא. אני חושבת שקידום מדע וטכנולוגיה, וקידום המחקרים בכלל, הוא נושא שהוא אל"ף בי"ת במדינה שלנו בה המשאב העיקרי הוא המוח האנושי. נשים את הדגשים, וכמו שאמר חה"כ דהאמשה, נהפוך את הוועדה לאחת הוועדות המובילות בכל התחומים, ואין לי ספק מההיכרות שלי אתך, חה"כ פולישוק, שזה יילך על דרך המלך.
מיכאל איתן
¶
אני רוצה לברך גם את חה"כ פולישוק, וגם את חה"כ נס, שתכהנה ברוטציה כיושבות ראש הוועדה. קראתי בעיתון שהשר לשעבר מתן וילנאי, בטקס הפרידה ממשרדו והעברת השרביט לשר הנכנס מודי זנדברג, אמר בתור עיצה, שהוא מבקש ממנו להשלים את חקיקת חוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, זה חוק חשוב מאוד. השר הנכבד לא ידע שהוועדה הזו כבר השלימה את החוק מספר חודשים לפני מועד מתן ההצעה, מספר ימים לפני מועד פיזורה של הכנסת. מה שיותר מדהים, שאחד הגורמים שעיכב את חקיקת החוק, היה בשם שר המדע – הוא לא ידע מה קורה. אני מביא את הסיפור הזה כי אני חושב שהמדע אמנם חובק עולם, אבל אני חושב שיש דברים שכדאי שהוועדה הזו ממתמקד בהם ותוכל לתרום לשינויים.
אני חושב שהחוק שהוועדה חוקקה חשוב מאוד. הוא מנסה לעשות סדר במה שנקרא מדיניות של מחקר ופיתוח. הבעיה שאנחנו ראינו היא שאין מדיניות לאומית למחקר ופיתוח. יש מדען ראשי, יש משרדי ממשלה, ולכל אחד יש תוכניות משלו ומשאבים משלו. ניסינו לייצר מדיניות לאומית במחקר ופיתוח, שתבוא לידי ביטוי בכלי שהוא המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, שתהיה גוף מייעץ לממשלה, מבחינת היכולת להתוות מדיניות לאומית כוללת. נראה לי, שתפקיד הוועדה עכשיו הוא לדאוג לזה שהחוק ייושם, כי אם לא, יש לנו סכנה גדולה מאוד שבתום הקדנציה של הממשלה שר המדע הנוכחי ייתן המלצה לשר הבא: "תמשיך לפעול להשלמת החוק של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח". צריך שהחוק הזה יורגש ויופעל, וזו לדעתי, מטרה מספר אחד של הוועדה.
הוועדה צריכה גם להיות הגורם שעוקב אחרי הממשלה: איך היא מפעילה את החוק, מה המדיניות שלה, מה הם התקציבים שהיא מקצה, כמה מהתקציב הולך למחקר ופיתוח. להיות קבוצת לחץ שהמשאבים יוקצו.
הייתי פעיל מאוד בוועדה, לא רק בגלל שהייתי בעבר שר המדע תקופה קצרה, אלא בגלל המעורבות שלי בנושא אינטרנט וטכנולוגיית המידע. על פי בקשתי הוקמה ועדת משנה בנושא אינטרנט וטכנולוגית המידע, שעמדתי בראשה, ואני הייתי מבקש להמשיך בפעילות הזו. אין הנחתום מעיד על עיסתו, אבל מבחינה אובייקטיבית, היו הרבה מאוד ישיבות, ציבורים גדולים פנו אלינו, הייתה פעילות בתחום הזה, והפכנו להיות הכתובת. אנחנו יכולים להמשיך לעשות את זה הלאה, אני חושב שזה מוסיף לפעילות הוועדה גם באופן כללי. הדבר האחרון, אני אאמץ את האמרה של ביבי: "קדימה לעבודה". הייתי שמח מאוד לדעת מתי אפשר להתחיל לעבוד.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
אפשר להתחיל לעבוד. אני מסכימה עם כל מה שאמרת. הגעת באיחור, אבל אני אמרתי שאחד מ-3 התפקידים שלנו, מלבד חקיקה והגברת מודעות, זה פיקוח על הגוף המבצע. זו בדיוק הייתה כוונתי, כי אני יודעת שהחוק הושלם – את זה שמעתי מהיועצת המשפטית שלנו – אבל לא יושם עדיין, כי אין מועצה. אנחנו צריכים לדאוג שתהיה מועצה, ולמלא אותה תוכן.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
אז לפחות נוכל ללוות את הקמת המועצה בצורה יותר פעילה, למרות שאנחנו תמיד צריכים לזכור שאנחנו לא הגוף המבצע. אני מקבלת את האתגר הזה, אני חושבת שזה חשוב, וזו גם הסיבה שביקשנו לשמוע את כל המדענים הראשיים ביחד בפעם הבאה, ב-25 בחודש, כדי לראות בראייה לאומית מה כל אחד עושה. אחר כך נייחד ישיבות נפרדות לכל מדען ראשי, אבל רצינו להתחיל בראייה לאומית רחבה, כי אני חושבת שזה מתפקידנו.
מיכאל איתן
¶
רק תביאי בחשבון שכל הפעילות של המדענים הראשיים שתיפגשי אתם, לא מגיעה לאחוז אחד מכלל הפעילות של מחקר ופיתוח במדינת ישראל.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
זה ידוע לי. ישבתי גם עם המדענית הראשית, שמעתי ממנה את הנתונים. אני באקדמיה כל הזמן, כל החיים שלי אני לומדת, אז אני מכינה בדרך כלל שיעורי בית. אני אשתדל גם להבא להיות עם הידע, ואני חושבת שכדאי שכל אחד מאתנו יידע את החומר. זו באמת ועדה מיוחדת, זה לא סתם להפריח אמירה פוליטית וללכת הלאה. אני מקווה שתהיה פעילות אמיתית של החברים פה, שכל אחד ירגיש שהוא רוצה, אכפת לו, והוא שייך לוועדה. גם החדשים יודעים שלוועדות כנסת באים 1, 2, 3 ח"כים. אני מקווה שזה יהיה יותר, אני מאוד אשתדל שזה יהיה מעניין, שיבואו.
מעבר לזה, לגבי האינטרנט אמרתי לך, חה"כ איתן, שאני אשמח שתמשיך בתת ועדה. לגבי ההיי-טק שהיה תת ועדה נפרדת, אני חושבת שהוועדה שלנו היא ועדת מדע וטכנולוגיה וזה מאוד חשוב שהוועדה כוועדה תעסוק בנושא של ההיי-טק והטכנולוגיה כנושא מרכזי. אנחנו נעשה את החיבור בין המצב הכלכלי הקשה למצב הקשה בהיי-טק, ונייחד את הישיבות הראשונות שלנו לנושא: איך מחזירים את מובטלי ההיי-טק לעבודה, ובד בבד מפתחים מחדש מטפחים מחדש חברות בארץ, ומגבירים את החינוך. יש לי תוכנית כבר מספר חודשים, עוד לפני שידעתי שאבוא לוועדה. זה מנדט מאוד חשוב בוועדה.
ג'מאל זחאלקה
¶
אני רוצה לברך את יו"ר הוועדה וחבריה. אני לא מכיר אתכם, אבל את הנושא אני מכיר. יש בנושאים המדעיים והטכנולוגיים דברים שהם - לא הייתי אומר א-פוליטיים – אבל הם לא בהכרח פוליטיים. אני חושב שהכל פוליטי, בסופו של דבר. יש הפרדה מלאה בין דת ומוסר, בין מדע ומוסר, והמוסר חייב לפקח על המדע, אם זה לצדק חברתי כמו שנאמר כאן. לא רק מדע ההישגי של העשירון, או המאיון, העליון של המדענים שזוכים לכל תקציבי הענק, אלא לפתח תשתית מדעית בפריפריה. זה חשוב מאוד.
מה שטוב בוועדה הזו זה שהיא לוקחת את זה באופן כולל. לאקדמיה הישראלית למדעים יהיה משקל לא פחות מאשר למשרד המדע – אני חושב שהיא יותר חשובה ממשרד המדע – יש דברים שאפשר להגשים רק שם - המו"פים ומחלקות המחקר בכל תחום ותחום.
אני בטוח שיהיו מחלוקות
¶
האם צריך להקצות משאבים למחקר בנושא חקלאות בנגב? – זו תהיה בעיה. יגידו שרוצים להפנות משאבים, לתת סובסידיות למפעל כזה או אחר. יהיו ויכוחים, ואני חושב שצריך לדון בזה. כל אחד מאתנו רוצה להתעלות מעבר למפלגתיות הצרה שלו, וטוב שיש פה אנשים שאין להם נגיעה לעולם המדעים. אני באתי מעולם מחקר הסמים בארץ, ויש לי מה להגיד בנושא הזה, עמיתי באו מתחומים אחרים.
אנחנו גוף שמייעץ, לא גוף ביצועי. אני חושב שזה אולי אחד המקומות היחידים בארץ שמתרחש בו דיון כולל בנושאי מדע וטכנולוגיה. כלומר, באקדמיה למדעים יש את הנישה שלהם, במחלקות המחקר במשרד החקלאות יש את הנישה שלו, לכל אחד יש את הנישה שלו. לעניות דעתי, זה הגוף היחיד שיכול לראות את כל התמונה ולנסות לאזן. יכול להיות אי- איזון, כמו שגילו היום שיש אי-איזון בתקציבים של משרד השיכון בין הארץ להתנחלויות. אנחנו צריכים לראות את התמונה הכוללת, אם יש אי-איזון – במיוחד בהקצאת משאבים.
אני כבר מרגיש שיש חוסר איזון בתמיכה במדע ההישגי לבין הפריסה בפריפריה. אני לא אומר שצריך לתת הכל בפריפריה, אבל קצת יותר. אני חושב שיכולים לפתח תשתית מדעית חזקה בארץ כולה, בתחומים רבים. נשאיר את הדיון הפרטני לימים הבאים. אני מסכים שאנחנו רוצים לעבוד פה, לא רק לדבר.
אריה אלדד
¶
חה"כ זחאלקה הזכיר שהתחום שלו זה דוקטורט ברוקחות, אני עסקתי במחקר ריפוי פצע ושימור רקמות, מאגר עור, פיתוח עור מלאכותי, הרבה רפואה. אני מקווה שאוכל לתרום גם בתחומים המקצועיים, אבל יותר מזה ביכולת להביא שכל ישר, ניסיון קודם בקריאת חומר מדעי, ובהערכה. לכן, מה שהתפרסם היום ב"הארץ" זה שיעור יוצא מן הכלל לאלה שלא יודעים לקרוא סטטיסטיקה, כי אם קוראים סטטיסטיקה ורואים כתיב של X ו-Y צריך לראות מה היה המכנה המשותף שלהם. במספר התושבים בהתנחלויות שם כתוב 58,000, מכיוון שהוא פי 5 – תקרא נכון סטטיסטיקה.
אריה אלדד
¶
זה אחד הדברים שיש לנו בו יתרון יחסי, יבואו אנשים עם רטוריקה יוצאת מן הכלל, יחליטו לנו כמה חשוב לשמר את ירבוע הערבה באיזשהו מקום, אנחנו צריכים לדעת לעשות בקרה מדעית.
אני לגמרי מסכים עם הדברים שנאמרו פה. התפקיד שלנו הוא לא לעסוק במדע וטכנולוגיה אלא גם באתיקה שלהם, בעומק של כל דבר. יכול להיות שזה ערך מוסף נוסף של מוסד כמו בית המחוקקים הזה שיידע גם להכניס את האתיקה, כי הטכנולוגיה יודעת להיכנס לכל מיני מקומות מוזרים, ואנחנו נצטרך להוסיף את ההיבט המוסרי, ואת אופייה של המדינה שלנו כפי שהיא מתבטאת בהרכב של הוועדה הזאת, ואת ההיבטים המוסריים הכלל אנושיים שיקבלו בקרה ופיקוח על כל מה שנעשה.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
אני ממש מודה לך על המשפטים האחרונים, כי הנושא של מוסר ואתיקה, דרך חיים והתנהגות – אני קצת כועסת על עצמי שלא אמרתי את זה – זה נושא שלנו, כחברי כנסת, הוא התחום. זה טוב שדווקא פה אנחנו יכולים להוציא את הבשורה הזאת בשם הוועדה ובשם הכנסת.
יגאל יסינוב
¶
אני לא צריך ללמוד את שמך, אנחנו עובדים כבר שנים יחד. קודם כל בהצלחה. אני לא עוסק בפוליטיזציה, או לא פוליטיזציה, של המדע, אני רוצה להביא דוגמה אחת, איך דברים טובים לא עובדים במדע.
כידוע לרשות כל מדען ראשי עומדת קרן לסבסוד ההיי-טקים בנושאים מסוימים.
יגאל יסינוב
¶
לא רק בתמ"ס. בתמ"ס זה 30 מיליון דולר שכמעט ולא יצאו בשנים האחרונות מהסיבה שחברת סטארט-אפ שרוצה לקבל מימון יכולה לקבל רק עד 50%, ו-50% מהמימון היא צריכה להביא מחברת השקעה זרה. במצב שאנחנו חיים בו היום, קשה מאוד להביא השקעות פרטיות.
יגאל יסינוב
¶
אני רוצה להגיד שאנחנו צריכים לשנות את סדרי העדיפויות. יש כסף לפיתוח מדע בישראל, לא צריכים לחפש אותו. אני רוצה שאנחנו ניכנס למדע במבט כלכלי כי זה עתידנו, ובמיוחד בביולוגיה, שזה יהיה העתיד.
היו"ר מלי פולישוק בלוך
¶
תודה, הראש שלי בכיוון הזה. אני מבקשת מכם, חברי הוועדה, אם יש לכם הצעות, שכל אחד מהזווית שלו, הכי טוב שיכתוב על נייר הצעות לנושאים. מי שרוצה יפרט יותר, מי שרוצה – רק במשפט, כי לכל אחד יש את הזווית שלו ואנחנו בוועדה נעשה סדר בכל הנושאים.
הישיבה הבאה, כפי שאמרתי היא ב-25 בחודש. אנחנו נקיים דיון עם המדענים הראשיים, ומזה נצא לדרך באופן פרטני. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:35.