הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 176
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י' בניסן התשע"ו (18 באפריל 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/04/2016
חוק בתי המשפט (תיקון מס' 83), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (משמר בתי המשפט), התשע"ו-2015
מוזמנים
¶
גבי פיסמן - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אייל רחלי - סמנכ"ל אגף הביטחון, הנהלת בתי המשפט
ברק לייזר - יועמ"ש הנהלת בתי המשפט
שירי לנג - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
חנית בכר אברהם - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
ימית עוקב - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
אורן לוי - משמר בתי המשפט, ראש אגף הדרכה, הנהלת בתי המשפט
אורי צור - מנהל אגף בטחון, רשות האכיפה והגביה
שמעון יעקבי - מנכ"ל בתי הדין הרבניים
קלוד גוגנהיים - ע' יועמ"ש משטרה, המשרד לביטחון פנים
יפעת כהן אזולאי - קצין מדור חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
ניר ליפשיץ - ראש מדור בתי משפט באג"מ, המשרד לביטחון פנים
איילת לוי - ע' יועמ"ש בט"פ, המשרד לביטחון פנים
דורון סמיש - אגף תקציבים, משרד האוצר
אייל טולדו - אגף תקציבים, משרד האוצר
משה בא-גד - יועץ לענייני חקיקה לשר לשירותי דת, המשרד לשירותי דת
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב. קצת משונה לעשות כאן ישיבה אבל עובדים בכל חדרי הוועדות. עובדים כדי לשפר אז זה בסדר. אנחנו נשתדל פה. השתדלנו שתהיה שתייה, נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש כללים שאם זה לא בחדרי הוועדה, אז מביאים רק מים. 3 שעות או 3.5 שעות – אני לא יודע כמה זמן ייקח לנו, אולי נעשה את זה יותר מהר – אז אמרנו שאנחנו עומדים על זה שתהיה שתייה. אז אני מקווה שיביאו גם שתייה.
יכול להיות שאנחנו גם נעשה הפסקה של חצי שעה. ב-11:00 יש הרמת כוסית לכל מי שנמצא בכנסת. הם גם מוזמנים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אתם גם מוזמנים להרמת כוסית. אולי לא נהיה כל הזמן שם, רק זמן קצר כדי שלא נפגע בבעלי הבית.
יש לנו נושא מאוד מעניין
¶
חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (משמר בתי המשפט), התשע"ו-2016. מי נותן רקע כללי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא רוצה להגיד שדיברנו על החמור, והחמור הגיע, אבל נגיד שדיברנו על המשיח. חמורו של משיח זה לא קטלא קניא, מה שנקרא. הרגע שאלתי אם אין כאן נציג של בתי הדין ואמרו שאתה אמור להגיע.
אייל רחלי
¶
אני סמנכ"ל במערכת בתי המשפט ואני אחראי על הביטחון של בתי המשפט והשופטים. לפני 20 שנה כתב לי הנשיא שמגר: אייל, אני מבקש להוסיף ולקדם את התכנית. התכנית היא: הקמת משמר בתי המשפט. משמר ביתי המשפט הוקם לפני 20 שנה כשעד אז בבתי המשפט היו חברות שמירה בשערים ושוטרים של משטרת ישראל – כ-100 שוטרים – פזורים בבתי המשפט באחריות על הסדר הציבורי.
בשלב מסוים, אני לא רוצה לחזור על מה שאמר הנשיא וינוגרד: דם השופטים הפקר – כך הוא כתב לשמגר – ביקשו ממני לקדם את התכנית של משמר בתי המשפט ובשלב מסוים, לפני 20 שנה, יצאו כלל השוטרים מבתי המשפט והוקם משמר בתי המשפט, יחידה של חבר'ה צעירים, בוגרי יחידות קרביות, סטודנטים. כולם נכנסו למסגרת כעובדי מדינה על חוזה מיוחד, לא עובדי חברות, הם עובדי המדינה, ומאז, 20 שנה, הם מבצעים את עבודתם.
שר המשטרה שהיה אז, השר שחל, נתן להם בחתימתו את הסמכויות של שוטר כי היו שוטרים בבתי המשפט. נתנו להם סמכויות שוטר על פי חוק סדר הדין הפלילי, ומאז משמר בתי המשפט, אני חושב, מגן טוב ומבצע את תפקידו טוב בבתי המשפט. כבר שנים אנחנו רוצים להפוך את זה לחקיקה.
אייל רחלי
¶
לא. לא 20 שנה מחכים לחוק הזה. למעלה מ-10 שנים עבדנו על פי האישור של השר לביטחון פנים שהסמיך את מאבטחי משמר בתי המשפט בסמכות שוטר. הפקודה הזאת בסדר הדין הפלילי כבר מזמן לא קיימת. היום שופטים שואלים: מה מקור הסמכות?
פה בעצם התחיל הנושא. אי אפשר להסתמך על המכתב של השר שחל שכבר הסעיפים בו לא קיימים בחוק סדר הדין הפלילי. הגיע הזמן שלמסגרת הזאת של המשמר של הרשות השופטת יהיה גם את התפקידים שלהם וגם הסמכויות בחקיקה. צוות גדול מאוד עשה פה עבודה מאוד ארוכה והגענו לרגע הנפלא הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו בהתרגשות גדולה אחרי מאמץ כזה גדול. אילו הבדלים יהיו בין מה שהיה למה שיהיה אם נאשר את החוק?
אייל רחלי
¶
שום הבדל. למעשה שום הבדל. פשוט לקחו את מקור הסמכות והפכו אותו למקור אמתי ולא מקור ששופט עד היום, כשמגיעה אליו למשל תלונה על מעצר או משהו, הוא אומר: תגידו מאיפה. ואז מראים לו את המכתב היפה של השר שחל וזה לא מחזיק כבר מים. למעשה אין הבדל, אין עלויות. זה המצב כמו שהוא, כך הוא ימשיך להיות.
גבי פיסמן
¶
אני רוצה להגיד כמה מילים על התפיסה המשפטית שהנחתה אותה כשהגיע משמר בתי המשפט עם הבקשה לעגן את זה. קודם כל, כעניין של תפיסת עולם, אנחנו שואפים לכך שסמכויות יהיו כתובות בחקיקה ראשית ולא בדרך של הסמכות.
למרות שחוקי היסוד מאפשרים הסמכה, אנחנו סבורים שמבחינת השקיפות לציבור, סמכויות, ככל שיש בהן מידה רבה יותר של פגיעה בזכויות אדם, ראוי שהן תוסדרנה בחקיקה ראשית ויהיה שקוף וידוע לציבור מהן הסמכויות של הגוף שמפעיל את אותן סמכויות כלפיו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני רואה במהלך החוק שמסמיכים שרים לעשות משהו, אז זה בניגוד למה שאת אומרת עכשיו.
גבי פיסמן
¶
לא. ביחס לבתי הדין, אני מניחה שנדבר על זה בנפרד. אבל המסגרת הנורמטיבית ידועה. זאת אומרת, אנחנו יודעים בדיוק אילו סמכויות יופעלו כלפי הציבור שיהיה בבתי הדין האלה. לכן מבחינתנו זה עדיין נופל לאותה מסגרת נורמטיבית.
גבי פיסמן
¶
אנחנו יודעים לפחות את הרף העליון של הסמכויות האלה. מבחינתנו חשוב, כשאנחנו מדברים בפרט על סמכויות עיכוב ומעצר, שהדברים יהיו ידועים לציבור וכתובים מכוח חקיקה ראשית. מעבר לזה, יש כאן מוסד מפואר, מיומן ומקצועי מאוד שפועל כבר 20 שנה ואכן קם הצורך להסדיר אותו באופן מפורש בחקיקה.
ההתלבטות מבחינתנו הייתה האם אכן נכון להשאיר את המבנה הזה, כפי שהוא היה קיים עד היום או שצריך, לאור החקיקה שקיימת, לדחוף אותו לאיזשהו מבנה אחר. יש את החוק להסדרת הביטחון שזה מקור נורמטיבי אחד שמאפשר למשטרה ולשירות הביטחון הכללי להנחות גופים ביחס לפעולות אבטחה ואבטחת מידע. יש גופים אחרים כמו למשל משכן הכנסת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אולי לא ירדתי לעומקו של החוק, אבל נראה לי שזה קצת אנדרוגינוס, כי אם אני מתסכל על משמר הכנסת שיש להם עצמאות מלאה ואם אני מסתכל על מה שקורה היום אצלכם, אז הצעת החוק זה מין אנדרוגינוס כזה: לא להביא אותם למצב כמו משמר הכנסת אלא משהו שעדיין המשטרה ידה בעניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה כך? אם אנחנו הולכים לפי העיקרון – חשבתי שתתחילו מהעיקרון או שאולי זה לא שייך – שיש הפרדת רשויות ויש רשות מחוקקת ויש רשות שופטת ויש רשות מבצעת, אז כמו שנתנו לרשות המחוקקת, לכנסת, את כל הסמכויות כולל את המשמר שלה וכולי, אז אם אותו פרינציפ קיים לגבי הרשות השופטת, אז היה צריך לתת לה גם את כל הסמכויות, כולל המשמר.
אלא אם, עכשיו אני מעלה רעיון – אף אחד לא שומע אותי, נכון? – שבאמת הרשות השופטת התפרסה להיות גם הרשות המחוקקת ואז באמת היא כבר לא רשות נפרדת ואז אולי כבר לא צריך משהוא נפרד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבעיה שלי שבפרוטוקול לא מחייכים, אז תשים את זה עם חיוך. למרות שזה אמתי מה שאמרתי, זה אמתי, אבל תשים את זה בכל אופן עם חיוך.
גבי פיסמן
¶
זו בדיוק אחת השאלות שהטרידה אותנו. קודם כל, השאיפה היא בוודאי שהרשות השופטת תהיה עצמאית ככול הניתן - - -
גבי פיסמן
¶
הכוונה הייתה להסדיר את המבנה הקיים. בפועל, גם היום משמר בתי המשפט מונחה על ידי המשטרה באופן מסוים. הכוונה הייתה לשמר את ההנחיה המקצועית הזו. מדובר על הנחייה מקצועית ולא על - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תגלי לנו קצת מעבר כי בכל אופן, על פניו זה נראה קצת משונה. תגלי לנו את הכוחות שפועלים כדי שנדע מול מה אנחנו מתמודדים כי בכל אופן אנחנו הולכים לעשות כאן איזה אנדרוגינוס ולא לתת לכם סמכות מלאה. מי הכוח שעוצר אתכם ואומר: רק רגע, עד כאן ולא יותר. יכול להיות שצריכים להתחשב בו ויכול להיות שצריך להגיד: אנחנו המחוקקים, זה לא מעניין אותנו, אנחנו רוצים לתת לכם מנדט מלא.
ברק לייזר
¶
אני אגיד כמה משפטים קצת ממעוף הציפור. אדוני העלה את שאלת עצמאות הרשות השופטת. אנחנו כמובן סוברים שמן הראוי שהרשות השופטת תהיה עצמאית. בצר לי אני אומר שזה לא כך: תקציב הרשות השופטת מגיע מאוצר המדינה ועובדי הרשות השופטת הם עובדי מדינה לכל דבר ועניין והרגולטור הוא נציב שירות המדינה. עדיין מערכת בתי המשפט בישראל רחוקה מעצמאות.
ברק לייזר
¶
אדוני, זו שאלה שאנחנו נשמח להפנות למחוקק. אין ספק שמערכת בתי המשפט בישראל הייתה צריכה להיות עצמאית על כלל היבטיה. אני מזכיר גם שמנהל בתי המשפט מתמנה על ידי שרת המשפטים והוא מדווח לשרת המשפטים על היבטים שונים במערכת בתי המשפט. אבל זו לא שאלה לנו להתייחס, אליה, אני מניח.
ברק לייזר
¶
לא היום. וספק אם אני בתפקידי צריך לעסוק בזה. מתוקף אותו עיקרון רצינו כפי שאנחנו נאלצים לעשות לא אחת, אדוני גם מכיר נושאים נוספים שאנחנו מטפלים בהם מול ועדת החוקה, מנסים למצוא את האיזון המתחייב בין לשמור על עצמאות הרשות השופטת וללכת בתלם שבו אנחנו הולכים 70 שנה כמעט.
דווקא מבחינתנו לעגן את משמר בתי המשפט בחוק בתי המשפט, מדובר במהלך מאוד משמעותי קדימה שהסמכויות יונקות מחקיקה ראשית ולא מכתב הסמכה כזה או אחר שניתן על ידי שר המשטרה כהגדרתו הקודמת ואחר כך בהוראות של המפכ"ל.
מבחינתנו שמשמר בתי המשפט, כמי שמאבטח את השופטים ושומר על הסדר הציבורי בבתי המשפט, יפעיל את הסמכויות שלו מכוח הדין ולא מכוח הסמכה של - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה הבנתי. שאלתי לכיוון ההפוך: למה אתם לא הולכים עד הסוף? מה עוצר אתכם? הבנתי שצריכים, ואנחנו מסכימים ולשם כך התכנסנו – כדי לתת. אבל אני אומר שאם כבר אנחנו יושבים ואם כבר דנים, למה לא לבקש, אני לא יודע אם ניתן, אבל לפחות לבקש.
למה לא תבקשו את אותה עצמאות שיש למשמר הכנסת כמה שנובע מאותה תפיסה אידאולוגית או תפיסת עולם של הפרדת רשויות? על זה אני שואל. למה לא להסתמך על אותו נייר, ברור לי, אני מתפלא למה זה לקח כל כך הרבה שנים אבל מאחר וכבר הגענו ועבדו על זה כל כך הרבה זמן, ניסיתי להבין מיהם הכוחות שאמרו לכם: עד פה ולא יורת. כי אם היה תלוי בכם, אני בטוח שהייתם מבקשים עד הסוף.
ברק לייזר
¶
אני אענה ואחרי זה מר רחלי יוסיף. זו נגזרת של המצב שבו אנחנו פועלים. הצעת החוק המובאת בפניכם היא הצעת חוק ממשלתית ובתורת שכזו היא אמורה להיות מסוכמת על ידי הממשלה, כפי שאדוני יודע. הצעת החוק הזאת נוגעת בסמכויות ותחומי פעולה של כמה וכמה משרדים: המשרד לביטחון פנים, המשטרה, משרד הפנים וכך הלאה.
מעצם טבעה של השיטה אנחנו מביאים בפני הכנסת הצעת חוק ממשלתית שמתואמת ומסוכמת על כלל הגופים. אנחנו, כמערכת בתי המשפט, סוברים שבאיזון המתחייב, לו הכנסת תאשר את הצעת החוק הזאת, אנחנו מגיעים לסיטואציה שמניחה את דעתנו, הסמכויות של משמר בתי המשפט יהיו מעוגנות, ההתערבות של הממשלה ומשטרת ישראל בתוך בתי המשפט היא עד כדי לא קיימת אלא ברמת ההנחיה העקרונית בלבד, כפי שיש להם סמכויות ביחס לגופים נוספים מתוקף חוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים ואנחנו חושבים שבמסגרת הזאת האיזון הוא איזון סביר שמבסס בכל זאת עצמאות של מערכת בתי המשפט.
אייל רחלי
¶
אני מסכים לזה. זה נכון. מאז הקמתו של משמר בתי המשפט, הנושא שאדוני כרגע העלה עולה ועולה כל פעם כל פעם מחדש. בפועל, 20 שנה שאנחנו נעזרים במשטרת ישראל. בגודל הקטן שלנו, כשמדובר בעיקר באנשים ולא בלוגיסטיקה גדולה מאוד, מאוד קשה לנו לבצע את זה. אנחנו נעזרים במשטרת ישראל.
לכן, כשהבאנו את הצעת החוק הזאת וכדי לא להפוך אותה למשהו שעולה הרבה כסף ולבנות צבא קטנצ'יק כזה, צבא לשופטים, אנחנו רוצים להמשיך להיות מונחים על ידי משטרת ישראל. אני אתן לאדוני דוגמה: קצין הכנסת הקודם ביקש את הנחיית המשטרה למשל בחברי כנסת מאוימים כי למשטרה יש כוחות ואת המודיעין שאני זקוק להיעזר בהם.
אני לא יכול שהם יעשו את זה על תקן של טובה. עדיף לבתי המשפט במצב הנוכחי שאין עצמאות מלאה לרשות השופטת, שנמשיך לשאוב את הדברים ממשטרת ישראל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רחלי, לפי מה שאתה אומר זו בקשה שלכם. המשטרה, המשרד לביטחון פנים רצה מאוד שתהיו עצמאיים ונפרדים ואתם מתחננים אליהם שימשיכו בשיטה הזאת. את זה אני הבנתי. דרך אגב, אני לא בטוח שאתם יותר קטנים ממשמר הכנסת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר "אנחנו קטנים". אם משמר הכנסת שהוא קטן יותר, בכל אופן הוא עצמאי לחלוטין, אז כבר יש לנו את העניין.
אייל רחלי
¶
אנחנו 700 איש. יש לנו בית ספר של משמר בתי המשפט, אגב, הוא זה שמאמן את משמר הכנסת כבר למעלה מ-12 שנה לפחות.
אייל רחלי
¶
17 שנה, סליחה. נמצא פה מנהל בית הספר.
המסגרת שלנו היא נכונה. אין לנו אף רכב. אנחנו זקוקים לבנות יכולות ולכן משטרת ישראל, כמו שאמרתי - - -
אייל רחלי
¶
סומן, נפרד, בנוי רובו ככולו משעות אבטחה. משמר בתי המשפט עובד על שעות אבטחה, לא על שכר כולל. מדובר במיליון -179 אלף שעות אבטחה לכל בתי המשפט במדינת ישראל ועוד תקציב קניות לצורך בית הספר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בתוך המערכת הזאת, אם יש שופט מאוים, שלא יעלה על הדעת אבל אם זה קורה, אז באותה מסגרת מטפלים בזה?
אייל רחלי
¶
נותנים את כל התשומות, את האבטחה בכניסה, את האבטחה אצלו בבית, את הליווי שלו. במסגרת הנחיית משטרה עם ישיבת מאוימים של המשטרה, כך קובעים את מי לאבטח. את רוב המידע, אם הוא לא בא מתוך בתי המשפט, מקבלים ממשטרת ישראל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח אם שופט גר לא בבית פרטי אלא בבית רב קומות, אז המאבטח יודע גם איך לטפל באזרחים שגרים באותו בית?
אייל רחלי
¶
בוודאי. בהצעת החוק הזו יש לו סמכות. הסמכויות שלו הן גם באבטחת שופט מאוים. יש שופטים מאוימים.
אייל רחלי
¶
שמענו ויודעים. אנחנו נמצאים אצלו בבית. כשהיה השופט ג'ורג' קרא והוא גר בקומה חמישית בבניין גבוה מאוד ביפו. אבטחנו אותו בבית למעלה משנתיים. בוודאי שזה חלק מתפקידנו. אנחנו לא משתלטים על הבניין: יש ועד בית, יש דיירים שם. אבל בוודאי אם יבוא אדם, ישאלו אותו את השאלות הנחוצות.
אייל רחלי
¶
יש לנו סמכויות מכוח חוק הסדרת הביטחון וחוקים נוספים והסמכה של השר שחל. כרגע הכול יופיע בהצעת החוק שהוועדה תאשר.
קלוד גוגנהיים
¶
לא התבקשנו לתת את דעתנו באופן רשמי על השאלה האם, כמו שציינת, המשטרה מאוד רוצה או לא. אני חושב שיש שאלות רבות שעולות אגב הסוגיה הזאת במישור המבצעי, במישור הטכני, במישור של הפריסה הרחבה, במישור של מענה המך במקרה של אירוע בבית משפט שבהכרח מחבר את הצורך האבטחתי למשטרה שנמצאת פרוסה מסביב וגם נמצאת בתוך בתי המשפט.
קלוד גוגנהיים
¶
גם שם לא תמיד התשובות הן פשוטות. למשל, הוזכרה כאן סוגית המידע שצומח בגופי הביטחון וצריך להיות מועבר, לעומת העדר היכולת להנחות. גם שם המודל מעורר שאלות שלא תמיד יש להן תשובות כי ככל שאתה מנחה, יש גם צורך לתת את החיבור המעשי בין המשטרה לבין הגוף שנושא באחריות.
אני יודע ששם היו בעבר שאלות, אני לא יודע איך זה היום. אבל לגבי הנושא הספציפי, אנחנו לפחות לא נדרשנו לגבש עמדה בשאלה החוקתית הגדולה בעניין הזה. זה עולה אגב הדיון בחוק ויש התייחסות לזה.
ברק לייזר
¶
הייתי רוצה לתקן. השאלה הזאת נדונה, כולל בדיונים שהיו אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין נזרי. התקיים דיון בעניין הזה והתקבלה החלטה ללכת על המודל הנוכחי. השאלה השאת בהחלט נדונה, כולל בקרב ראשי המערכות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. זאת אומרת, מבחינתכם, אין בקשה נסתרת. אולי בכל אופן הוועדה תשתגע ותיתן לכם מעמד של משמר הכנסת?
נעמה מנחמי
¶
בוא נניח שהוועדה תשתגע ותיתן לכם, האם אתם תעמדו על הבריקדות ותתנגדו? תעלו על הבריקדות ותתנגדו?
ברק לייזר
¶
אני מניח שלא. אבל אם נצטרך לאזן בין זה לבין הצורך לקדם את הצעת החוק ולעגן את הסמכויות של המשמר בחוק בתי המשפט, אני מניח שנעדיף את האפשרות השנייה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו נתקדם. אני מבין שזה סוכם אצל נזרי. אנחנו נתקדם וכשנגיע בחוק ונראה בדיוק את ההבדלים בין האנדרוגינוס הזה לבין המעמד של משמר הכנסת\ אז נצטרך להחליט אם אנחנו עושים עוד צעד או נשארים בהסכמות שהיו.
עוד מישהו רוצה לומר משהו על הכללים? אתה רוצה עכשיו להגיד או אחר כך? יש שם סעיף - - -
שמעון יעקבי
¶
באתי כדי לוודא שהכנסת זוכרת שאנחנו חלק מהרשות השופטת. אמנם אנחנו נזכרים בשולי החוק אבל מבחינתנו העניין ממש לא שולי. בהיבטים המקצועיים של החוק, אינני חושב - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם חלק מזה? הייתי בכמה בתי משפט, באמת היכלי פאר מכובדים. הייתי בכמה בתי דין בהם מים נזלו מלמעלה והיה מקום אחד שהמעיין נבע מלמטה. אז זה לא בדיוק מרגיש שאתם חלק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הייתה תקופה שגם לא היה לכם מחשוב. זו הייתה לפחות ההסכמה שלי עם השר לפיד כשהיה שר משפטים, האבא טומי לפיד, שבמהלך 5 שנים, נדמה לי, ימחשבו אתכם. זה גם היה כבר - - -
שמעון יעקבי
¶
מאז צעדנו כמה צעדים, עדיין לא די. אנחנו רוצים להיות חלק מהעניין הזה. אנחנו מכבדים את רצונו של מנהל בתי המשפט שאיננו רוצה שבתי הדין הדתיים יהיו חלק מאותו משמר שכרגע מבקשים להקים ולהסמיך, אבל אנחנו רוצים להיות בפוקוס הציבורי, שהכנסת תדאג לכך - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה יכול להיות חלק - - - עדיין לא ראיתי ששני שרים אחראים על משרד אחד, דבר אחד. זה לא ראיתי. ראיתי שר שאחראי על 5 תיקים, אבל על תיק אחד 2 שרים – זה לא ראיתי. אז אם באמת כדברי אדוני, ואדוני צודק שבתי הדין הם באמת חלק ממערכת בתי המשפט, אז צריך שיהיה שר אחד - - -
שמעון יעקבי
¶
לי אין אמירה בתחום הזה. אני יכול לעדכן את אדוני שאת חוק הדיינים פיצו לא לשני שרים אלא לשלושה שרים.
שמעון יעקבי
¶
כך או כך צריך לראות שהדיינים יקבלו אותה הגנה שמקבל שופט של בית משפט למשפחה. מסכת האיומים והסיכונים שיש לפני שופט משפחה היא בדיוק כמו שיש לדיין של בית דין רבני. אם לפי הערכתכם - - -
שמעון יעקבי
¶
כרגע יש לנו מיקור חוץ של שירותי אבטחה שאנחנו מקבלים באמצעות מכרזים. ההסמכות שיש לאותם אנשים הן מזעריות. אנחנו מתקשים מאוד בסמכויות של עיכוב ואנחנו צריכים להזמין לכל סיטואציה מורכבת משטרה, דבר שכרגע בבתי המשפט איננו קיים. ההסמכות שלנו כיום פחותות מאלה שיש בבתי המשפט - - -
שמעון יעקבי
¶
נכון מאוד, נכון מאוד, וזה מצב בלתי נסבל. אני מעוניין לדעת, אם אתם לא מתכוונים להגיע לסיומו של החוק היום, אני אוכל להשתחרר כי בהיבטים המקצועיים אנחנו סומכים לחלוטין על מה שקורה בבתי המשפט ויש לנו רק ללמוד מהם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הקצבנו הרבה זמן יחסית, 3.5 שעות, כשהמגמה הייתה לסיים את הכול, אלא אם כן, אמרו לי שיש איזה הסדר בין השרים לא לסיים את הנושא של משמר בתי הדין. אם אין סיכום או מניעה מבחינת סיכומי שרים, מבחינתי אני מוכן לגמור את החוק היום.
שמעון יעקבי
¶
אינני יודע לומר, אבל חשוב לי להגיד שהיות ומאז שהחוק פורסם ועד היום עברה כחצי שנה ובסעיף שנוגע אלינו אין לוחות זמנים. אז לפי הכתוב זה יכול להתקיים גם בעוד 5 שנים ואולי בעוד 10 שנים. אני מצפה שוועדת החוקה תקצוב לוח זמנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז למה אני צריך את השרים? אני יכול להגיד שמה שקיים פה, יהיה עליכם גם. כמו שהייתי יכול להגיד שמה שקיים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
להחיל את זה על זה. זה מה ששאלתי: האם יש כאן איזושהי מניעה מבחינת הסכמת שרים שאני לא אגמור את זה אלא אני אטיל את זה על השרים. אני לא בטוח שאני אעשה את זה, אבל - - -
שמעון יעקבי
¶
המניעה היחידה היא ההיבט התקציבי ולי אין מענה לזה. מבחינה מקצועית, מבחינת העמדה המקצועית שלי, אני לא רואה מניעה להחלה סימולטנית גם על בתי הדין הרבניים. אבל השאלה היא שאלה תקציבית, והשאלה התקציבית לא בידי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ההחלה על מה שמתבקש כאן לגבי משמר בתי המשפט היא יקרה יותר ממה שקיים או שהיא יותר זולה?
שמעון יעקבי
¶
היא יקרה בהרבה וגם מדובר על תקנון של כוח אדם. היא הרבה יותר מורכבת. אנחנו מבינים שנדרש לכך זמן. הציפייה שלנו עדיין היא שהכנסת תקבע לוחות זמנים. אמנם מטילים את זה על השרים, אבל לאור הזמן שחלף מאז - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרי השרים לא יישבו יצרו לי עוד איזה אנדרוגינוס עוד יותר גרוע. שבין הסמכות שלהם לסמכות שהייתה, ליצור לי עוד איזה מבנה. מה שהם יעשו, כנראה, את מה שיוחלט לגבי משמר בתי המשפט הם יחילו גם עליכם. הבעיה היא רק תקציבית, אתה אומר.
שמעון יעקבי
¶
נכון. אבל אני יכול בדרך ההשוואה, כשהכנסת חוקקה פה בוועדת חוקה את חוק בתי דין דתיים (יחידות הסיוע), למיטב זכרוני גם אז לא היו לוחות זמנים בהצעת החוק הממשלתית. למיטב זכרוני, אולי אני טועה, אבל במסגרת החקיקה בכנסת הדברים האלה אוזנו ונלקחו בחשבון ולכן נקבעו לוחות זמנים שהטילו חובה על הרשויות, על משרדי הממשלה, להתכנס כך שיופעל תוך פרק זמן סביר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שני דברים. אם אני יכול להחליט היום – יכול להיות שזה מה שאני אחליט – שגם על בתי הדין יחול אותו הסדר שיש לבתי המשפט, הכול ככתבו, סימולטנית. ההפעלה בפועל תהיה, נניח, בעוד חודשיים כדי לתת זמן למצוא תקציב. את זה אני מבין.
אבל אם אני לא יכול להחליט את ההחלטה שעליכם יחול אותו דבר כמו שעליהם, על זה אני שואל. האם על זה יש איזה ויכוח עדיין בין שרים?
שמעון יעקבי
¶
אני חושב שכן. אני חושב שיש ויכוח על זה, ולכן נראה לי שההגינות מחייבת לאפשר את שניהם. לאפשר את ההידברות בין השרים באשר לדרך הנכונה, אבל גם לקצוב להם לוחות זמנים. אני חושב שיש חילוקי דעות כי מאחורי הקלעים במשרד האוצר היו רוצים שיהיה איזה משמר משותף של הרשות השופטת.
מבחינתנו, אנחנו לא מביעים דעה מכיוון שאנחנו מכבדים את העמדה של מנהל בית המשפט שמאוד עוזר לנו ומסייע לנו בכל מיני תחומים - - -
שמעון יעקבי
¶
אני לא יודע. הוא מוכן לממן, אולי משהו כללי, אבל הוא מורכב יותר. הוא מורכב יותר בגלל מה שאמרת: אנחנו מפוצלים לכמה משרדים. זאת מורכבות וצריך לתת עליה מענה.
גבי פיסמן
¶
- - - שכולנו מסכימים שלא צריך אבחנה מהותית בין בתי הדין הדתיים ובתי המשפט לבין העמדה שנובעת משיקולים תקציביים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יכול לקבל החלטה שאני מחיל את זה גם עליהם ויצטרכו למצוא את הפתרון התקציבי. שאלתי אותו והבנתי ממנו שגם על המשפט הזה, להחיל עליהם את מה שנחיל בסוף עליכם, גם על זה יש עוד חילוקי דעות אם ממש להחיל או לא וכולי. זה מה שמדאיג אותי. אם כן, אז למה הם לא - - -
שמעון יעקבי
¶
גם הוויכוח פה הוא ויכוח על התקציב, על האיך. לא על הסמכויות. על הסמכויות אין ויכוח שזה צריך להיות שווה. על זה יש הסכמה מלאה, כפי שאמרה גבי.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
מה ייקר את העניין הזה, אדוני יושב-הראש? אם מדובר על הקמת של צבאות פרטיים בכל גוף בנפרד, או גוף שגם ירכז גם את התורה, גם את האימון, גם את ההכשרה, את כל הדברים האלה ביחד, תחת קורת גג אחת. כמון שזה יחסוך במשאבים. אין שאלה. אי אפשר שכל גוף יהיה בנפרד. גם ככה יש את הפיצול הזה שמשלמים עליו מחיר.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
זו בעיה. האם יש הצדקה לכל אחד להקים? יש עוד הרבה גופים במדינה, אולי נעשה גם גוף שיגן על בתי חולים? היום יש בעיה גם בבתי חולים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה כמו שכאן ולא כמו שהבנתי ממך, אנחנו יכולים בהחלט, כשנגיע לסעיף, להגיד שאנחנו מחילים על בתי הדין בחוק בדיוק את אותה מסגרת שמחילים על בתי המשפט. בנושא התקציבי, ההחלה של זה בפועל תהיה כשיימצא הפתרון הכספי, נניח תוך חודשיים-שלושה, שזה סיפור שונה לגמרי מאשר להטיל על שלושת השרים להביא לנו הצעה. אז יכול להיות שיביאו לנו הצעה עם עוד איזה אנדרוגינוס או משהו שונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נגיע לזה. זה לא בדיוק מה שהבנתי ממנו ולא בדיוק מה שמשתמע. יש כאן זרמים תת-קרקעיים שאני מנסה להציף אותם. נתחיל לעבור על הסעיפים. היה ונחיל את החוק, התנאים של משמר בתי המשפט הם אותם תנאים שיהיו אם קורה משהו? התנאים מוסדרים או שעדיין זה חלק מאנדרוגינוס?
ברק לייזר
¶
אדוני, אין התייחסות בהצעת החוק לגבי התנאים. התנאים הם תנאים של עובדי מדינה עם סיכום שלנו מול הממונה על השכר באגף תקציבים. במסגרת החוק אין הצעה לשינוי התנאים שלהם. אני אדגיש שהם נהנים מזכויות של עובדי מדינה על כלל המשמעויות, כולל מלגת לימודים שהם מקבלים בשנה הראשונה ללימודיהם.
ברק לייזר
¶
אם חלילה קורה אסון, מה שלשמחתנו לא קרה מאז הקמתו של המשמר, הם נהנים מכל מה שהמדינה יודעת להציע בהקשר הזה.
ברק לייזר
¶
המעמד שלהם בהקשר הזה הוא מעמד של עובדי מדינה ולא בדומה למשמר הכנסת או רשויות הביטחון האחרות.
ברק לייזר
¶
יש להם הסדרים מיוחדים. מצד שני הם לוקחים חלק בפעילות מבצעית שמעמידה אותם בסיכון כזה שלשמחתנו מאבטחי משמר בתי המשפט לא עומדים בו. העיסוק שלהם מתבסס בעיקר על סדר ציבורי. הראיה שבשנים האחרונות לא עמדנו בסיטואציות - - -
נעמה מנחמי
¶
אני רוצה להתעכב על הנושא. אנחנו יודעים שאת ההטבות בנושא נכות ומוות, חס ולילה, מקבלים גם חיילים וגם עובדי קבע – שעל זה יש מחלוקת אם צריך או לא, אבל נשים את המחלוקת הזאת בצד – גם המשטרה, גם שירות הביטחון הכללי, גם המוסד, גם שירות בתי הסוהר, אנשי משרד החוץ שנפגעו בפעילות חבלנית עוינת בעת מילוי תפקידם בחו"ל, משמר הכנסת, כיתות כוננות, רבש"צים ומגינים ואפילו גדנ"עים וקד"צניקים ועוד כמה גופים. למה דווקא למשמר בתי המשפט לא מגיע? אני מתקשה עם האבחנה הזאת. למה דווקא אותם?
ברק לייזר
¶
כמו שראיתם, כשיש היבטים של תיאום בין הרשויות, אני לא פוחד לומר אותם כאן. במקרה הזה אני לא חושב שעולה צורך. כל הגופים שמנית אותם עוסקים בפעילות מבצעית כזו שבהחלט יכולה להעמיד את בעלי התפקיד בסכנה - - -
ברק לייזר
¶
אנחנו באמת חושבים שהסוגיה הזאת היא לא מהותית. עיקר המשימות שמוטלות על המשמר הן בתחום הסדר הציבורי. הראיה – שלא נדע – לא עמדנו בסיטואציה כזאת עד כה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אחר כך מסתיים החוזה והם לא מקבלים קביעות והם ממשיכים הלאה לדרכם. אם העבודה היא לא עד כדי כך מבצעית, אז למה צריך לשנות את המצב הקיים? למה המתכונת זאת - - -
נעמה מנחמי
¶
אם אפשר להמשיך את שאלתך, למה הם צריכים להיות יוצאי יחידות קרביות ולמה הם מועסקים לתקופה קצרה, אם לכאורה אם פה משהו מבצעי והם רק סמי-סדרנים.
אייל רחלי
¶
אנחנו מעגנים את הדבר שקיים. לגבי שאלתך, מאבטחי מטוסים לא מופיעים ברשימה, מאבטחי ראש הממשלה, מאבטחי בית הנשיא. הכי טוב היה אם היינו מופיעים שם, אבל אנחנו רצינו לעגן את הסמכויות ואת התפקידים של משמר בתי המשפט בחקיקה. אפשר להפוך את זה ולהוסיף את התנאים כמו ששאלת, אפשר לומר: בואו ניתן להם. אפשר הכול. אנחנו עדיין לא רשות עצמאית. אם היינו רשות שופטת עצמאית לחלוטין, בוודאי שהיינו דורשים את זה, כמו משמר הכנסת. אבל אנחנו לא שם.
אייל רחלי
¶
אז כמו שעובד מדינה או עובד בכנסת – אני לא יודע אם בכנסת זה אותו דבר – או עובד בתי המשפט נפל במדרגות ושבר את הראש - - -
אייל רחלי
¶
את צודקת. בתי משפט הופכים לפעמים לזירת קרבות. אנחנו לא יוזמים כלום. באות שתי משפחות משתי קבוצות, מכיוונים שונים, ומתחיל תוהו ובוהו נוראי. הכנו לכם כמה סרטונים כדי שתראו מה קורה בכל נקודה בארץ, אבל היועץ המשפטי אומר לי: אייל, זה חם מדי, עזוב את זה כרגע.
אייל רחלי
¶
לא נראה את זה, זה לא חושב. זו גם פעולה מבצעית אבל לא מתים שם. מאבטח של שופט, בוודאי שאם השופט מאוים ומשפחת פשע תרצה לפוצץ את השופט, אז גם הוא נמצא בסכנה מאוד גדולה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
בראיה שלי, אדוני יושב-הראש, פיצול בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט אסור שיהיה. זה עוד משאבים, זה בזבוז אדיר.
שירי לנג
¶
"הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (משמר בתי המשפט), התשע"ו-2015
הוספת פרק ג'1
1. בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 , אחרי סעיף 106 יבוא:
"פרק ג'1: משמר בתי המשפט
הגדרות 106א. בפרק זה –
"אנשי משמר בתי המשפט" – ממונה הביטחון, הסגל הפיקודי ומאבטחי משמר בתי המשפט;
"חוק להסדרת הביטחון" – חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח–1998;
"חוק סמכויות שמירה" – חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור, התשס"ה–2005;
"חפץ אסור" – כל אחד מאלה:
(1) כלי ירייה – כהגדרתו בחוק כלי הירייה, התש"ט- 1949;"
שירי לנג
¶
בחוק כלי הירייה: "כלי יריה" – פירושו כלי בעל קנה העשוי לירות כדור, קלע, פגז, פצצה או כיוצא באלה, שבכוחם להמית אדם, וכולל חלק, אביזר ותחמושת של כלי כזה, וכן כלי נשק שסוגל לפלוט חומר הנועד להזיק לאדם, לרבות חלק, אביזר ותחמושת לכלי נשק כאמור ולרבות מכל המכיל או שסוגל להכיל חומר כאמור, ולמעט מכל גז מדמיע;".
שירי לנג
¶
"(2) חומר נפץ – כהגדרתו בחוק חומרי נפץ, התשי"ד- 1954;".
אני אקריא את ההגדרה שקבועה בחוק חומרי נפץ:
"חומר נפץ" - לרבות כל חומר שהממשלה הכריזה עליו, באכרזה שפורסמה ברשומות, כעל חומר נפץ לעניין חוק זה, וכן אביזריו של כל חומר נפץ לרבות פתיל, רקיטה, פצץ, תרמיל וכל הסגל או תכשיר אחר;".
"(3) סכין או אולר – כהגדרתם בסעיף 184 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין), וכל נשק קר אחר;".
בחוק העונשין מוגדר "סכין" – כלי בעל להב או כלי אחר שסוגל לדקור או לחתוך; "אולר"- סכין מתקפלת שאורך להבה אינו עולה על עשרה סנטימטרים ושלא ניתן להפכה, בעזרת קפיץ או באמצעי אחר, לסכין שלהבה קבוע.
"(4) חומר מסוכן – כהגדרתו בחוק החומרים המסוכנים, התשנ"ג-1993;".
ההגדרה היא "חומר מסוכן" - רעל או כימיקל מזיק; "כימיקל מזיק" מוגדר ככל חומר מן החומרים המפורטים בתוספת הראשונה, בין בצורתו הפשוטה ובין מעורב או ממוזג בחומרים אחרים; "רעל" - כל חומר מן החומרים המפורטים בתוספת השנייה, בין בצורתו הפשוטה ובין מעורב או ממוזג בחומרים אחרים.
"(5) סם מסוכן – כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 ;".
ההגדרה של "סם מסוכן" שם היא: חומר מן המפורטים בתוספת הראשונה לרבות כל מלח שלו, וכן כל תכשיר, תרכובת, תערובת או תמיסה של חומר כאמור ומלחיהם.
"(6) כל חפץ, לרבות בעל חיים, למעט כלב נחייה, אשר יש בו או בשימוש בו כדי לפגוע בשלום הציבור או בסדר בבית המשפט; בפסקה זו, "כלב נחייה" – כהגדרתו בחוק איסור הפליית עיוורים המלווים בכלבי נחייה, התשנ"ג-1993;".
"כלב נחייה" מוגדר ככלב מאולף המסייע לעיוור לנוע ממקום למקום.
"ממונה הביטחון" – מי שמונה לפי סעיפים 106ג ו-106ו;
"נשק" – כהגדרתו בסעיף 2 לחוק סמכויות שמירה;".
"נשק" מוגדר שם ככל אחד מאלה:
(1) כלי שסוגל לירות כדור, קלע, פגז, פצצה או כיוצא באלה, שבכוחם להמית אדם, וכולל חלק, אבזר ותחמושת של כלי כזה;
(2) כלי שסוגל לפלוט חומר הנועד להזיק לאדם, לרבות חלק, אבזר ותחמושת לכלי כאמור ולרבות מכל המכיל או שסוגל להכיל חומר כאמור ולמעט מכל גז מדמיע כהגדרתו בחוק כלי היריה;
(3) תחמושת, פצצה, רימון או כל חפץ נפיץ אחר שבכוחם להמית אדם או להזיק לו, לרבות חלק של אחד מאלה;
(4) סכין או אולר כהגדרתם בסעיף 184 לחוק העונשין, התשל"ז-1977;
(5) כלי נשק, חפץ או חומר אחר שיש בו או בשימוש בו כדי לפגוע בביטחון הציבור;
"סגל פיקודי" – הסגל הפיקודי שמונה לפי סעיפים 106ד ו-106ו;
"קצין מוסמך" – כהגדרתו בפסקאות (2)(א) ו-(ב) להגדרה "קצין מוסמך" שבחוק להסדרת הביטחון.".
שם מוגדר לעניין הגופים המנויים בתוספת השנייה –
(א) לגבי פעולות אבטחת פיזית – קצין משטרה;
(ב) לגבי התאמה ביטחונית ופעולות לאבטחת מידע – נציג השב"כ.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בהמשך אנחנו נבין מתי אתם צריכים קצין מוסמך. אני מבין שהוא שונה ממה שיש במשמר הכנסת.
גבי פיסמן
¶
זה מודל שקיים בחוק להסדרת הביטחון. גופים מכוח החוק להסדרת הביטחון מונחים לעניין אבטחה פיזית - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בעוד כמה דקות נעלה למעלה. נעשה הפסקה. ב-11:00 נעשה הפסקה. מי שירצה יעלה להרמת כוסית ומי שלא – תהיה לו כאן הרמת כוסית. תוכלו לשתות. זה חריג – חצינו את כל ההסכמים והעגלה נכנסה. נבדקה, כנראה, שהכול בסדר.
גבי פיסמן
¶
מדובר על מודל ששאוב מכוח החוק להסדרת הביטחון. יש חלוקה בין הנחייה לעניין אבטחה פיזית לבין הנחייה לעניין אבטחת מידע שהיא הנחייה של שב"כ. עדיין יש פה עקרונות שמבוססים על החוק להסדרת הביטחון.
106ב. תפקידי משמר בתי המשפט הם
¶
(1) להגן על השופטים, הרשמים ועובדי בתי המשפט ובכלל זה, לבצע כל פעולה הנדרשת לשם שמירה על ביטחונם, לרבות מחוץ לכותלי בית המשפט;
(2) לשמור על הסדר הציבורי ועל ביטחון הציבור בבית המשפט, בסביבתו הקרובה ובהנהלת בתי המשפט."
שירי לנג
¶
משרדי הנהלת בתי המשפט, שם גם יושב מנהל בתי המשפט, נמצאים בבניין בגבעת שאול, ברחוב כנפי נשים. גם שם בכניסה - - -
שירי לנג
¶
"ממונה הביטחון ותפקידיו
106ג. (א) מנהל בתי המשפט, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים, ימנה ממונה ביטחון ובלבד שלא ימונה לממונה ביטחון אלא מי שהקצין המוסמך אישר כי הוא עומד בתנאי הכשירות הקבועים בסעיף 4(ג) לחוק להסדרת הביטחון.".
שירי לנג
¶
כן. זה סעיף די ארוך. בגדול, מדובר על מי שהו אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל, מלאו לו 25 שנים, הוא בוגר קורס פיקודי בצבא ההגנה לישראל, במשטרת ישראל או בשירות הביטחון הכללי, בשירות בתי הסוהר וכולי. או שהוא בעל ניסיון של 3 שנים רצופות לפחות בעיסוק בתחום הביטחון או האבטחה. בעצם איזשהו גורם שיש לו הרבה ניסיון בתחום הזה.
הוא צריך להיות בעל תואר אקדמאי, הוא בעל רישיון לנשיאת נשק כמובן. הוא צריך להמציא אישור מאת רופא בדבר כשירותו הרפואית. הקצין המוסמך צריך לאשר שאין מיעה לאשר את כשירותו מטעמים של ביטחון המדינה.
שירי לנג
¶
כל הנושא של הפרדת הרשויות בא כאן לידי ביטוי. רצינו שבכל זאת תהיה מעורבות של נשיא בית המשפט העליון במינוי מכיוון שמדובר בגורם שאמון על האבטחה של הרשות השופטת, אבטחה של שופטים מאוימים, ולכן חשבנו שיש מקום שבמינוי הזה יהיה מעורב ג נשיא בית המשפט העליון שעומד בראש המערכת.
הנוסח של הסעיף תואם עם הנציבות. הם ביקשו שגם יהיה כתוב "מנהל בתי המשפט" כדי שיהיה ברור שבכל זאת הגורם הזה הוא עובד מדינה שמתמנה באמצעות הנהלת בתי המשפט, בסופו של דבר. כך גם היה עד היום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא לשלום בית כזה. אמרתי לשום בית אנחנו עושים הפסקה כדי ללכת להרמת כוסית. נעשה הפסקה של חצי שעה. יכול להיות שנצליח להתחמק הרבה לפני כן, אבל ניקח את המקסימום. אתם יכולים ליהנות פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו גם. נשיג את זה אחר כך. בינתיים תעשו הכנות.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:00 ונתחדשה בשעה 11:45.)
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מחדשים את הדיון. אני מתנצל שעשו סדר הפוך: תמיד היושב-ראש מדבר ראשון ואחר כך המנכ"ל ואחר כך אחרים ואז אפשר לצאת. הפעם הפכו את זה. גם בשולחן הנשיאות לא הבינו, אבל התחילו הפוך, כך שמתקענו. עכשיו נמשיך.
שירי לנג
¶
נמשיך מהמקום בו הפסקנו. הגענו לסעיף 106ג(ב).
"(ב) ממונה הביטחון ישמש מפקד משמר בתי המשפט ויהיה אחראי על ביצוע תפקידי משמר בתי המשפט לפי חוק זה, על אבטחת מידע מסווג המצוי ברשות בתי המשפט וכן על ביצוע ההוראות לפי פרק זה.".
"סגל פיקודי
106ד. למשמר בתי המשפט ימונה סגל פיקודי ובלבד שלא ימונה לסגל הפיקודי אלא מי שהקצין המוסמך אישר לגביו כי הוא עומד בתנאי הכשירות הקבועים בסעיפים 4(ג) ו-5(ב) עד (ד) לחוק להסדרת הביטחון , בשינויים המחויבים.".
זה סעיף שמעגן את המצב כיום. גם כיום הסגל הפיקודי שלנו עובר איזשהו מסלול הכשרה שמאושר על ידי הקצין המוסמך. זו דרישה שקבועה בסעיף (5)(ב) עד (ד). לעניין סעיף (4)(ג), אלה אותם תנאי כשירות שהקראתי קודם לממונה הביטחון שהוא אזרח ישראלי, בריא, נושא כלי נשק וכולי.
"מאבטח משמר בתי המשפט
106ה. ממונה הביטחון רשאי להסמיך אדם למאבטח משמר בתי המשפט, אם עמד בתנאי הכשירות הקבועים בסעיף 8(1) עד (7) לחוק סמכויות שמירה.".
נעמה מנחמי
¶
שזה אזרח ישראלי או תושב קבע, אישור מאת רופא מוסמך על כשירות רפואית, התאמה ביטחונית בעל רישיון לפי סעיף 18(ב) לחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה או בעל אישור לפי אישור לפי סעיף 19(ב) או שהוא בעל רישיון או תעודת הרשאה לנשיאת כלי יריה. אין מניעה, לדעת הקצין המוסמך, להסמיכו כאמור בטעמים של שלום הציבור או ביטחון הציבור - - -
נעמה מנחמי
¶
אלה דרישות שקיימות כבר? כשהיום אתם לוקחים אנשים, בפרט את הבנות, אז אלה דרישות שחלות כבר היום?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מרגישה לא נוח. אנחנו מדברים על עבודה שהיא ביטחונית פר-אקסלנס. יכולה להיות סיטואציה בבית משפט ששתי משפחות פשע רבות, כמו שאמרתם, ויש דקירות ויש צורך להתערב ויש צורך להשתמש בנשק חם, ומצד שני אנחנו לא מספקים לאנשי משמר בתי המשפט את ההגנה המתאימה למקרה שקורה משהו והם נפגעים.
בעיני, לקחת מישהו שעושה עבודה משטרתית לחלוטין ולהגיד, לך אחר כך לביטוח לאומי אם יקרה משהו, זה לא נכון, יש כאן בעיה. לכן אני חושבת שהחשיבה צריכה להיות – אני קוראת את החוק וזאת הכוונה וזה הצורך המקצועי המתבקש. אבל אי אפשר מצד אחד להציג צורך ביטחוני ברור, שיטורי בהרבה מאוד מובנים כולל סיכול, כולל שימוש בנשק חם ואחר כך להגיד שאם יקרה משהו, ותודה לאל שעד עכשיו לא קרה, אבל יכול לקרות משהו, הם לא יזכו להגנה המתאימה. יש כאן בעיה.
לכן אני חושבת שאדוני יושב-הראש, נצטרך לתת את הדעת על זה. להגיד למישהו שנפגע בסיטואציה כזו, נדקר או חטף כדור – דברים כאלה קורים, אנחנו עוסקים באוכלוסייה שהיא לפעמים אוכלוסייה עבריינית שהיא מאוד בעייתית ואלימה – שאנחנו לא מספקים את ההגנה המתאימה ונשלח אותם אחר כך לביטוח לאומי, אני לא מרגישה עם זה נוח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלנו את השאלה הזאת בהתחלה. קיבלתי את התשובה – אני מניח שזה גם חלק מהאנדרוגינוס – שאצל שוטר, ריב בין חמולות זו הדרגה הראשונה, הוא אחר כך גם רץ אחרי המחבלים. אצל בית המשפט זו הדרגה הגבוהה שהוא יכול להיתקל בה. לכן יש הבדל.
עיקרה מהות שלהם היא לא זה. לכן יש בכל אופן הבדל. להחיל עליהם את הסיטואציה האחרת, יכול להיות שיש לזה הרבה מאוד משמעויות כספיות.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
עד היום לא היו נפגעים. אבל אם במקרה ויהיו נפגעים, אי אפשר להגיד שבגלל שזה היה ריב בין משפחות פשע ומישהו נפגע, אנחנו נשלח אותו אחר כך לביטוח לאומי כי מצד אחד אנחנו מתייחסים אליהם כאל אנשי ביטחון ולא כסדרנים, מצד שני אנחנו לא מספקים להם את ההגנה הדרושה במקרה שהם מסכנים את חייהם או אם הם נפגעים.
שירי לנג
¶
בתי המשפט, היכלות המשפט, במידה רבה הם אזורים די סטריליים כי בכניסה לבית המשפט – יש סעיף חוק שאוסר על נשיאת נשק בתוך בית המשפט. בניגוד לשוטר שנמצא ברחוב, במקום פתוח ומידת הסיכון שהוא נתון בה היא יותר גבוהה, המאבטחים של בתי המשפט הם מוגנים יחסית במובן הזה. זאת אומרת, גם אם יש איזושהי הפרה של הסדר הציבורי, עדיין אנחנו לא מדברים על מידת סיכון שנתון בה שוטר במקום פתוח שבו כל כלי נשק יכול להיכנס לזירה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
יש סיבה כזאת, אנשי הביטחון יכולים להגיד לך שלמשל בבתי הכלא – לבתי כלא אסור להכניס נשק – מישהו חוטף נשק מאחד המאבטחים. זה לא משהו שלא יכול לקרות. בגלל זה שאלתי אתכם את השאלות האלה. זה לא בא משום מקום, אני מדברת מתוך ניסיון בכל מיני מקומות.
מישהו חוטף נשק מאחד המאבטחים, זאת סיטואציה שהיא בהחלט סבירה בעיני מתוך היכרות עם עולם הפשע כי אני קרימינולוגית ויצא לי להיתקל בהם בכל מיני מקומות. מה יעשו? ישלחו אותו לביטוח לאומי אחרי שחטף כדור? צריך לחשוב על מקרה הקיצון. אי אפשר להתעלם מזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תנו לי להבין, אם נניח קורה שמישהו נפגע, מה המשעות של זה? זה לשלוח אותו לביטוח לאומי. מה קורה אז בפועל?
אייל רחלי
¶
קרה שאנשים קיבלו מכות, קיבלו "פנסים", נפגעו בבית הספר תוך כדי אימון קרב מגע. בוודאי שהטיפול הכללי הכי טוב שאפשר לתת, אנחנו נותנים - - -
אייל רחלי
¶
אחר כך, אם הוא לא יכול להמשיך לעבוד, את השעות שלו משלם הביטוח הלאומי. אנחנו משלמים, אבל הוא תובע את הביטוח הלאומי. אם מגיעים לו פיצויים, הוא יקבל פיצויים כמו שמדינת ישראל נותנת לכל עובד שנופל מהכיסא שלו.
צודקת חברת הכנסת. הם נמצאים לא בסכנה. בתוך אולם רבים כולם, הם חוטפים. אם הייתם נותנים לי, הייתי מראה לכם את הסרטים שצילמנו, הייתם רואים את זה. אבל הם לא חוטפים נשק חם כי נשק חם בודקים בכניסה. את צודקת שאפשר לחטוף - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני לא מדברת עלזה. אני מדברת על זה שחוטפים נשק, אני מדברת על זה שמישהו ירה ואני מדברת על זה שמישהו תחת כל סידורי האבטחה הצליח להבריח סכינים או דברים כאלה.
נעמה מנחמי
¶
נציג האוצר אמור להגיע עוד כמה דקות אולי אם נשהה את הנושא הזה, נראה שהנושא העיקרי סביבו הוא הנושא התקציבי. נתקדם, וכשהם יגיעו נוכל להמשיך בנושא הזה.
ברק לייזר
¶
עולה פה צורך ממשי. אנחנו לא נסוגים ממנו. זה מחייב לדעתי תיאום עם גורמי משרד האוצר לא על רגל אחת. יכול להיות שאפשר לסכם שאנחנו נבוא בדברים עם הגורמים הרלוונטיים. לדעתי זה עם כמה גורמים במשרד האוצר, זה לא גורם אחד, זה גם אגף תקציבים. יכול להיות שנתבקש על ידכם לבחון את העניין הזה ולהגיע להסדר אתם בלי קשר לקידומו של החוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רק רוצה לעשות את האבחנה: אנחנו מדברים רק על מקרים שיש בהם נשק חם, אחרת לא נצא מזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא יכול לקרות, ואם יקרה – שיהיה מענה הולם, אני אומר, על הנושא הזה בלבד. אנחנו נמצא את הדרך, אני עוד לא יודע איך. יכול היות שעם דורון – מי יגיע לכאן עכשיו, דורון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב, נראה מי יגיע ואם אפשר יהיה לסגור עכשיו. אני רוצה לסגור את החוק ואני לא רוצה להשאיר אותו פתוח בגלל זה.
שירי לנג
¶
"אנשי משמר בתי המשפט – עובדי המדינה
106ו. אנשי משמר בתי המשפט יהיו עובדי המדינה ועל מינוים יחולו, נוסף על הוראות סעיפים 106ג עד 106ה, הוראות חוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959 .".
אנחנו מעגנים מצב קיים. גם היום הם עובדי מדינה, הם לא עובדים בחברות פרטיות, חברות קבלניות. הם עובדי המדינה.
שירי לנג
¶
"סמכויות חיפוש ותפיסה וסמכויות נלוות
106ז. (א) לשם ביצוע תפקידי משמר בתי המשפט לפי חוק זה, יהיו לאיש משמר בתי המשפט הסמכויות האלה בבית המשפט ובסביבתו הקרובה:
(1) לתת הוראות לכל אדם המפריע לסדר הציבורי או המתנהג באופן אלים או בניגוד להוראות הדין החלות בבית המשפט, או לכל אדם שקיים חשש סביר לגביו שינהג כאמור;".
הסעיף הזה מסמיך את אנשי המשמר לטפל בהפרות הסדר הציבורי. מדובר על גורמים שמתנהגים באופן אלים או בניגוד להוראות הדין החלות בבית המשפט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא שואל סתם. כשעברנו את חוק המישוש, עסקנו בזה הרבה. אני שואל אם גם אתם נתקלים בזה שאתם ניגשים למישהו – זה דבר מדהים, אדם נכנס לחנות, מחפשים עליו ואף אחד לא מערער על זה. לעומת זאת, כששוטר רוצה לעשות חיפוש אצל מישהו זה סיפור מההפטרה וצריכים חשש סביר וכל הדברים. אני מניח שאתם נמצאים בסיטואציה שאתם יכולים לעשות בדיקה על כל מי שנכנס ואין לכם שום בעיה.
ברק לייזר
¶
סמכויות החיפוש, נכון להיום וגם בהתאם לחוק, הן סמכויות מקבילות לסמכויות של שוטר בהקשר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אתם בודקים כל אדם. לא צריך שיהיה חשד או חשש. אתם בודקים כל אדם באופן קבוע.
גבי פיסמן
¶
מכוח חוק סמכויות יש למאבטח וגם לשוטר וגם למאבטח בבית המשפט כפועל יוצא מזה, סמכויות חיפוש בכניסה למקום. סמכויות החיפוש הן סמכויות חיפוש שגרתיות שלא דורשות חשד. סמכויות שמופעלות על בסיס חשד הן סמכויות אחרות.
במובן הזה אנחנו מדברים על אותה סמכות שקיימת בחוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור. סמכות החיפוש בכניסה למקום, שהיא סמכות שגרתית, על גופו של אדם שלא מצריכה חשד וסמכות בתוך המתחם שהיא סמכות חיפוש על בסיס חשד שהיא כבר דורשת נסיבות אחרות.
נעמה מנחמי
¶
אולי רק נזכיר שאחת הסיבות שקל לנו יותר עם חיפוש על כל אדם בעת כניסה למום זה גם בגלל הבחירה להיכנס לאותו מקום וגם מאחר שזה נעשה בצורה שוויונית לכל באי המקום.
גבי פיסמן
¶
זה על הגוף. זה לא חיפוש חיצוני כהגדרתו בחוק אמצעי זיהוי. זה חיפוש על הגוף. זה אומר חיפוש על כלים, בגדים ועל הגוף.
אייל רחלי
¶
יש מגנומטר. בדך כלל עוברים חלק. איפה שמתעורר חשד מבצעים בדיקה קצת יותר מעמיקה, מזימים את החשד והוא נכנס. המטרה להכניס לבתי המשפט אנשים - - -
נעמה מנחמי
¶
אחת האסכולות, ונראה לי שהצעת החוק הולכת לפי האסכולה הזאת, שחשש הוא לעניין מעשה עתידי בעוד שחשד הוא ביחס למעשה שנעשה. זאת האסכולה שמלווה את הצעת החוק הזו ולכן ההבדל בין חשש לחשד לפי האסכולות הנטענות בכל מקום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפעמים יכול להיות שדבר שלא משמש אפילו לו לכלי נשק אבל אם אדם מתחיל להתנהג באלימות ובברוטליות, אותו בקבוק יכול לשמיש ככלי נשק ואז זה מצריך בדיקה נוספת.
אייל רחלי
¶
בבתי משפט מנסים להעביר הרבה סמים. פתאום רואים מישהו ששם את היד מתחת לספסל הנאשמים, אתה מחפש ואז או שמצאת או שאתה אומר שבשלב הזה – אלה הסיבות שנעשה חיפוש נוסף.
גבי פיסמן
¶
יש פה גם סמכות למתן הוראות ביחס לאותה התנהגות. ביחס לאדם שמתנהג באופן אלים יש סמכות למתן הוראות. יש אפשרות אחר כך, במקרה של אי-שיתוף פעולה עם אותן הוראות שנתנו על ידי עובד המשמר, גם להפעיל סנקציה חמורה יותר של עיכוב. נראה את זה בהמשך.
שירי לנג
¶
"(2) לדרוש מאדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו;
(3) לערוך חיפוש בלא צו של שופט על גופם של באי בית המשפט, וכן בכלי רכב, במטען ובטובין אחרים בעת כניסה לבית המשפט אם הדבר דרוש לשם שמירה על ביטחון הציבור או לצורך קיום הוראות סעיף 256 לחוק העונשין;"
סעיף 256 זה סעיף מיוחד שקבע בחוק העונשין שאוסר על נשיאת נשק בתוך בית המשפט.
"בפסקה זו, "חיפוש על גוף" – חיפוש על פני גופו של אדם, בבגדיו או בכליו, שאינו חיפוש חיצוני או חיפוש פנימי כהגדרתם בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי), התשנ"ו-1996;".
אייל רחלי
¶
בכל בית משפט יש מגנומטר. שער כמו בכנסת. בדרך כלל, בהיכלות הגדולים יש גם מכונות שיקוף. זה כדי למנוע את הכנסת הידיים לתוך התיקים של האנשים. שמים את הציוד במכונת השיקוף ואדם עובר במגנומטר. כמו בשדה התעופה. זה מה שנעשה בכל בתי המשפט.
אייל רחלי
¶
זה נחשב חיפוש על הגוף, כי אותו אדם שהמגנומטר מצפצף לו והוא לא מזים את החשד ולא מראה שהוא שכח איזה ארנק או משהו כזה, אז מבצעים חיפוש עם מכשיר ידני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בשדה התעופה אני מבין, אבל אצלכם, אם החשש הוא שמישהו , נניח, מגניב סמים, אתה לא תראה את זה דרך המכשירים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בדרך כלל, נתנו את האישורים לשוטר בחוק המישוש לעשות רק נשק ולמנוע אלימות, לא סמים ולא שום דבר אחר. מאחר והסברתם לנו גם קודם שזו יכולה להיות נקודת מפגש בין המבקר לבין העצור או האסיר להגניב סמים, איפה אתם מחפשים את הסמים?
אייל רחלי
¶
אנחנו לא מחפשים סמים אנחנו מחפשים נשק קר או חם או מטען חבלה. זו מטרת החיפוש. נכון שקורה מצב שחיפשת על מישהו ומצאת סמים, אז בשביל זה יש משטרה ואז נתקשר למשטרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין. אבל אתה מעביר אותו במכשיר. החיפוש של זה שהוא עובר במכשיר ואז הוא לא יאתר את הסמים.
שירי לנג
¶
"(4) לערוך חיפוש על גופו של האדם או בכלי הרכב גם שלא בעת כניסה לבית המשפט ובלבד שהתעורר חשד סביר שאדם נושא עמו שלא כדין נשק, עומד לעשות שימוש שלא כדין בנשק או שנשק המוחזק שלא כדין נמצא בכלי רכב;".
גבי פיסמן
¶
הסבירה היועצת המשפטית, מבחינתנו החשד הסביר כאן מבוסס על התפיסה שהחשד מתייחס לאירוע שכבר נעשה, בעוד שחשש הוא צופה פני עתיד. זו התפיסה שמגולמת בהצעה הזו.
אייל רחלי
¶
מאחר ובכל כניסה כל אדם עובר בדיקה, גם עבריין יעבור בדיקה, ואם מכירים אותו, אז בוודאי שיעשו את הבדיקה לא כמו בדיקה של אדן בן 80 שבא לבית משפט. זה בכניסה וכולם עוברים את זה. סתם עבריין שמסתובב ברחוב סביב בית המשפט, יכול להיות שיעורר חשד סביר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בית המשפט דווקא לא הסכים להכיר כחשד סביר נגד עבריין ידוע, נדמה לי, מתוך הכרותי כבר עם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לי ניסיון בגלל חוק המישוש. את זה בית המשפט לא הסכים לתת. לעומת זאת, הסכים לתת אם הוא מתנהג – לפחות הכנסנו את זה עכשיו לחוק כהגדרה של חשד סביר וזה יכול להיות תקדים לזה –באלימות או מדבר בצורה כזאת, זה יוצר חשד סביר דווקא. אחד ישליך על השני.
שירי לנג
¶
"(5) לתפוס חפץ אסור שהתגלה אגב החיפוש לפי סעיף זה; חפץ שנתפס לפי פסקה זו יימסר בהקדם האפשרי למשטרת ישראל ויחולו עליו הוראות הפרק הרביעי של פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 (להלן – פקודת החיפוש), בשינויים המחויבים;".
נציין כאן שההגדרה של חפץ אסור היא הגדרה דומה לזו שקבועה בחוק משכן הכנסת.
שמעון יעקבי
¶
יש פה הערה לגבי מכשירי הקלטה וצילום. לפעמים אצלנו הדיון בדלתיים סגורות ולפעמים באמת יש הקלטות אסורות וצריך לתת את הדעת על זה.
נעמה מנחמי
¶
הנושא עלה ולא סתם נשארה שם הערה. להתחיל לתת היום סמכות לחפש מכשירי הקלטה, המשמעות היא שכל אדם שקצת מפשפש בכיס תוך כדי הדיון, לפתוח לו את הטלפון ולבחון את כל ההיסטוריה שלו, זה כבר חיפוש עם משמעויות מאוד רחבות ביחס לפגיעה בפרטיות.
גבי פיסמן
¶
אני רוצה לציין שלגבי חקירה פלילית, כרגע אין הוראה מקבילה ביחס לחקירה פלילית. כרגע, כשאדם נכנס לחקירה פלילית, אי אפשר לחפש על גופו כדי לתפוס מכשיר הקלטה כזה או אחר.
גבי פיסמן
¶
חפץ אסור לא נחשב הקלטה אבל יש את הסעיף הבא שמאפשר לדרוש שחפץ שלא דרוש לנושאו באותה שעה יופקד בבית המשפט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האם כל החיפוש הוא רק בהיבט הביטחוני? נניח שאדם מכניס חומר תעמולה, אני נכנס עם טפסים של הבית היהודי, זה לא ביטחוני, האם זה גם חל? בכנסת לא נותנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא משהו קטן. אני מביא, נניח, חבילה של 30 טפסים של הבית היהודי, פלאיירים של הבית היהודי. על חבר כנסת לא מחפשים, הוא יכול, אבל כל עובד אחר שייכנס, יעצרו אותו.
אייל רחלי
¶
בבתי המשפט אין עם זה בעיה. אם אתה לוקח את זה ויש לך את זה בתיק, אפילו שראיתי את זה, מאבטח לא יעשה כלום. מקסימום יעירו: אסור לך לחלק את זה פה כי זה לא המקום.
גבי פיסמן
¶
אנחנו לא נוכל להסדיר את זה עד שלא נסדיר את זה לגבי המשטרה. יש לנו הצעת חוק שמבקשת להסיר את הסמכות לגבי המשטרה. ברגע שזה יעבור, אני מניחה שזה ייקח זמן, נוכל להסדיר את זה גם בקונסטלציות אחרות.
שמעון יעקבי
¶
אני רואה איזשהו פתח בפסקה (6): " לדרוש שחפץ, שאינו דרוש לנושאו אותה שעה, יופקד בבית המשפט כל עוד נושאו נמצא בבית המשפט.". אבל הוא יאמר שזה דרוש לו.
אייל רחלי
¶
- - - פעם ביקשנו תעודות זהות. החוק מאפשר ופסק דין של בית המשפט העליון קבע שמותר למשמר בתי המשפט להפקיד תעודת זהות בכניסה. זה היה במקרים מיוחדים. לכן המילה "חפץ".
שמעון יעקבי
¶
אולי אפשר להכניס את זה כי הפלאפון לא דרוש תוך כדי הדיון לנושאו לשוחח כי בשעת הדיון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה? הוא שולח סמסים. אתה רוצה להתייעץ עם יועץ משפטי. אתה יודע כמה סמסים רצים תוך כדי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא בחקירה. לא האדם עצמו – הקהל. אתה נכנס בקהל - - - אני לא מאמין שאתה יכול היום. הלוואי. אם הטלפון כשר, אז יכול להיות שהוא לא יכול להקליט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב. הנושא הזה טעון בדיקה במקומות שהדיון חסוי, אבל זה לא לכאן כרגע כי אין לנו פתרון לזה כאן.
שירי לנג
¶
"(6) לדרוש שחפץ, שאינו דרוש לנושאו אותה שעה, יופקד בבית המשפט כל עוד נושאו נמצא בבית המשפט."
זו סמכות שקיימת גם היום בסעיף 25(א) לפקודת החיפוש.
"(ב) חיפוש על גופו של אדם לפי סעיף זה, הכרוך במגע גופני ייערך על ידי בן מינו של האדם, אלא אם כן בנסיבות העניין לא ניתן לעשות כן ויש בדחיית החיפוש סיכון בלתי סביר לשלום הציבור, לרבות שלומו של אדם.".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לכם מספיק כוח אדם כדי להשתמש בזה? נניח שיש 80% גברים ו-20% נשים, והקהל שמגיע לבית המשפט הוא 50% מכל מין.
אייל רחלי
¶
בכניסה אין בכלל נגיעה, אין מגע. יש מגנומטר, יש מכונת שיקוף או מקסימום מחפשים בתיק, אבל אין מגע. כשעולה חשד וזאת אישה, תמיד יש בת שתעשה את זה.
שירי לנג
¶
"(ג) אין לדרוש מאדם לחשוף בפרהסיה חלקי גוף שבדרך כלל הם מוסתרים אלא כדי למנוע סכנה קרובה לוודאי לשלום הציבור.".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלפי מה זה נאמר? נניח שמגיעה אישה עם רעלה ואת רוצה להשוות את זה לתעודת הזהות, איך את עושה את זה? זה נקרא לחשוף חלק גוף שבדרך כלל מכוסה?
אייל רחלי
¶
אין זיהוי אנשים בכניסה. הנושא הוא אם אתה צריך לזהות. הצורך לבקש ממישהו בוא תזדהה בנוסף לזה שאני בודק אותך, הוא במשורה מאוד.
שירי לנג
¶
"(ד) סירב אדם להישמע להוראות איש משמר בתי המשפט לפי סעיף זה, רשאי איש משמר בתי המשפט לפעול בדרכים אלה, ואף להשתמש בכוח סביר לשם כך:
(1) למנוע מאותו אדם כניסה לבית המשפט, למנוע הכנסה של מטען או של טובין אחרים לבית המשפט או למנוע כניסה של כלי רכב לבית המשפט;
(2) להוציא מבית המשפט את האדם, את המטען, את הטובין האחרים או את כלי הרכב;
(3) לעכב את אותו אדם עד לבואו של שוטר, אם יש חשש שאותו אדם יימלט או שזהותו אינה ידועה; על עיכוב לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 72 עד 74 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן – חוק המעצרים), בשינויים המחויבים.".
אייל רחלי
¶
אני לא יודע אם יש להם תאי כליאה. אולי יש להם. השאלה מה הם עושים, מביאים למשטרה את מי שהם עצרו?
ניר ליפשיץ
¶
תלוי בנסיבות העניין, אדוני היושב-ראש. במקרה שצריך להביא לחקירה, אז מעבירים למשטרת ישראל - - -
אייל רחלי
¶
לא. אותו דבר. גם אם איש משמר הכנסת יעצור מישהו או יעכב מישהו, מה אנחנו רוצים שיעשה אתו? הרי המטרה להביא להביא אותו למשטרה כדי שתביא אותו תוך 24 שעות לשופט או להארכת מעצר או לשחרור ממעצר.
שירי לנג
¶
אני רואה שבסעיף 12ב לחוק משכן הכנסת כתוב: "רשאי הוא לעכבו ולדרוש ממנו להילוות עמו לתחנת המשטרה או למסור אותו לידי שוטר.". גם שם הוא מובא - - -
שירי לנג
¶
"סמכות עיכוב ומעצר
106ח. (א) היה לאיש משמר בתי המשפט חשד סביר שאדם נושא בבית המשפט או בסביבתו הקרובה נשק שלא כדין, עומד לעשות שימוש שלא כדין בנשק או שהוא עומד לבצע עבירה העלולה לסכן את ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה, יהיו לו סמכויות עיכוב כנגד אותו אדם; על עיכוב לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיפים 67(א) ו-72 עד 74 לחוק המעצרים, בשינויים המחויבים.".
לציין שהיום סמכות העיכוב גם נתונה לאנשי המשמר מכוח הצו שניתן בשנת 1995 כך שאין פה איזשהו חידוש משמעותי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היום אני כבר לא בטוח. תצלצל קודם לעורך דין שיגיד לך אם זה נקרא הקם להורגך השכם להורגו או לא. לא בטוח כבר. כשאתה רואה שמישהו הולך לפגוע בציבור, יש לך חשד סביר, עם נשק או משהו, אז מותר לכם לירות בו גם - - -
שירי לנג
¶
"(ב) היה לאיש משמר בתי המשפט יסוד סביר לחשד שאדם עבר עבירה בת מעצר בבית המשפט או בסביבתו הקרובה והתקיימו הנסיבות המנויות בסעיפים 23(א)(1) או 23(א)(3) וכן בנסיבות לפי סעיף 23(ב) לחוק המעצרים, מוסמך הוא לעצור את אותו אדם ולמסור אותו לידי שוטר בהקדם האפשרי, אך לא יאוחר משש שעות לאחר שנעצר; על מעצר כאמור יחולו הוראות סעיפים 23(ג) ו-24 לחוק המעצרים וכן סעיף 19 לפקודת החיפוש, בשינויים המחויבים.".
אייל רחלי
¶
כן. בבתי משפט יש גם תאי מעצור באחריות "נחשון". בכל בית משפט יש מקום שאם אנשי משמר נאלצו לעצור מישהו, הוא עשה באמת דברים נוראיים והתפרע והרביץ, אז יש להם למקום. אז מזמינים משטרה.
נעמה מנחמי
¶
- - - אנחנו מדברים על סמכות עיכוב של 3 שעות ואם אנחנו רוצים להשוות לחוק משכן הכנסת, שם נדרש למסור בידי שוטר בהקדם האפשרי אך לא יאוחר מ-4 שעות לאחר שנעצר.
נעמה מנחמי
¶
אחרי מעצר. מדובר במעצר. "רשאי איש משמר הכנסת לעצרו ולמסור אותו לידי שוטר, בהקדם האפשרי, אך לא יאוחר מארבע שעות לאחר שנעצר.".
שירי לנג
¶
6 שעות נקבעו פשוט משום מרווח ביטחון כי בכל זאת לפעמים לוקח זמן עד שאפשר לקחת אותו למשטרה - - -
ניר ליפשיץ
¶
4 שעות מבחינתנו זה סביר בהחלט. אני לא יודע מאיפה באו 6 שעות. גם 4 שעות זה סביר מבחינתנו.
גבי פיסמן
¶
אני רוצה לציין בהקשרה זה שפרק הזמן לעיכוב הוא 3 שעות ויש אפשרות לקצין ממונה להאריך ב-3 שעות נוספות, אז בעצם אנחנו יוצרים סמכות מעצר שהיא קצרה מסמכות עיכוב רגילה. זה קצת מוזר.
גבי פיסמן
¶
אנחנו מדברים פה על סמכות מצר. המשמעת של סמכות מעצר באופן כללי היא שלילת חירות לפרק זמן שהוא ממושך עד בלתי מוגבל. לכן הקונסטרוקציה של סמכות מעצר שתחומה בזמן ל-6 שעות, זה כבר תקדים. כבר עצם האמירה הזאת, עצם זה שתחמנו את זה פה ל-6 שעות. להוריד את זה ל-4 שעות - - -
גבי פיסמן
¶
יש הבדל מבחינת הפריסה הפיזית של בתי המשפט והכנסת. הכנסת היא מקום ממוקד במרכז העיר, אחד, לעומת בתי המשפט שמפוזרים בכל הארץ והם רבים יותר ולכן יכול להיות שהזמן של המשטרה להגיע יהיה קצר יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה שונה קצת ממשמר הכנסת. יש נושא אחד שצרם לנו מאוד: אם, נניח, בבית המשפט מתפתח מאבק או משהו מזוין עם נשק ונפגע אחד מהמשמר או חס ושלום נהרג, איך הטיפול בו? אם דינם כעובדי מדינה בלבד, אז הטיפול הוא בביטוח הלאומי. לעומת זאת, במשמר הכנסת הטיפול בו הוא כמו בשוטר או כמו בחייל שזה טיפול אחר לגמרי.
למרות שאנחנו מסכימים כרגע שמשמר בתי המשפט יהיה אנדרוגינוס, הוא לא יהיה ממש כמו משמר הכנסת, אבל בנושא הזה אני חושב שצריך שהיה לו אותו מעמד. אם מישהו נפגע בנשק – עד היום זו קבוצה ריקה, לא קרה, אבל אם זה יקרה – במקרה הזה אי אפשר להתנהג אליו רק כעובד מדינה רגיל אלא צריך לתת לו את המעמד המיוחד שיש.
אייל טולדו
¶
לא היו עדיין אירועים, אבל אם יהיו אירועים, זה ליצור מערכת מקבילה לביטוח לאומי. יש לזה גם השלכות רוחב.
נעמה מנחמי
¶
לא היית כאן בהתחלה. אני אזכיר את מה שאמרתי קודם. יש הרבה מאוד גופים שמקבלים כבר היום תמיכה במצב של נכות או מוות. צה"ל, המשטרה, שירות הביטחון הכללי, המוסד, שירות בתי הסוהר, אנשי משרד החוץ שנפגעו מפעילות חבלנית עוינת בעת מילוי תפקידם בחו"ל, משמר הכנסת, כיתות כוננות, רבש"צים ומגינים, גדנ"עים, קד"צניקים ועוד כל מיני, כנראה. אנחנו שואלים: אם כל אלה מקבלים, למה לא למשמר בתי המשפט? אנחנו מבינים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כרגע אנחנו שואלים אם אנחנו הולכים להפוך אותם מסודרים על פי חוק, למה שבמקרה החריג הזה, נניח שהוא צריך לשמור על שופט שהעולם התחתון רוצה לפגוע בו ושם יכול להיות נשק ויכול להיות שכמו שלצערנו פגעו בשופטים, יכולים לפגוע גם בו. למה שלא ניתן לו את הכיסוי שנותנים פה לכל מי שנמצא בחזית?
אייל טולדו
¶
מכוון שגם עובדי מיקור חוץ נמצאים בחזית ומעשה שכעזה יכול ליצור השלכת רוחב וליצור מנגנון נוסף, במקביל לביטוח לאומי.
אייל טולדו
¶
מבחינתנו, מכיוון שאין כרגע מקור תקציבי לנושא ועל פי סעיף 40 לחוק הנומרטור הממשלה צריכה להמציא תקציב לנושא. כרגע אנחנו מתנגדים לזה וזה צריך לעבור להחלטות ממשלה ולא להיקבע פה בדיון הנוכחי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנומרטור לא מפחיד אותנו. אני לא יודע איך הכנסתם אותו ותפסתם אותו בטעות. אני לא יודע אם על כל הדברים אתם עובדים אתו. רק כשרוצים, שולפים אותו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשעושים רפורמות אז אני לא יודע בדיוק אם אתם מפעילים את הנומרטור. הרפורמה שהבטיחו לאריה דרעי בנושא של - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרפורמה עכשיו, של הקדנציה הזו. היה בחוק ההסדרים. החוק של אריה דרעי שדרש להוריד את המע"מ על מוצרי יסוד. אתה מכיר את זה? זה 300 מיליון שקל. עשו את זה? זה פועל?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - החרדים האחרים מתנגדים לו. אני לא יודע לגבי הנומרטור. בכל אופן, אם אתם אומרים שיש לזה השלכה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה מתפשט גם על דברים אחרים שלא ידענו עליהם כמו מי ששומר על שר, אם מאבטחים של שרים וכל זה - - -
קלוד גוגנהיים
¶
לפי פקודת העיריות יש סעיף ספציפי שקובע מנגנון של פיצוי או השתתפות לגבי ראשי ערים מרשויות חלשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם גופים נוספים - - - אני יודע שלאחד מחברינו שהוא מנכ"ל בית העלמין בצפון, גם עליו יש איומים. היה רצח. בואו נמשיך הלאה.
שירי לנג
¶
"(ג) הורה בית המשפט על מעצרו של אדם לפי הוראות סעיפים 13, 17 ו-21 לחוק המעצרים או הורה בית המשפט על מאסרו המידי של אדם עם מתן גזר הדין, מוסמך איש משמר בתי המשפט לבצע את המעצר ולמסור אותו לידי שוטר או סוהר, לפי העניין, בהקדם האפשרי ולא יאוחר משש שעות לאחר שנעצר.".
הסעיף מדבר על סיטואציה שבה ניתנת החלטה שיפוטית שמורה על מעצרו של אדם, בין אם לפני שהוגש נגדו כתב אישום ובין אם זה מעצר עד תום הליכים לאחר שהוגש כתב אישום או שבית המשפט בהחלטה שיפוטית נותן גזר דין במקום ומורה על מאסרו של אדם. כאן יש סמכות לאנשי המשמר לבצע את המעצר או המאסר עד לבואו של שוטר או סוהר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אצלכם זה פשוט. כאן צריכים לחכות עד שמביאים אותו לשופט. אצלכם יש שופטים במקום. זו לפחות הפריבילגיה שיש לכם.
שירי לנג
¶
"(ד) לסגל הפיקודי, ובהעדרו לאיש משמר בתי המשפט הממונה על הפעלת יחידת המשמר בבית המשפט בעת הפעלת הסמכות לפי סעיף זה, יהיו נתונות הסמכויות הנתונות לקצין הממונה לפי סעיף 27(א) ו-(ב) לחוק המעצרים, בשינויים המחויבים.".
הכוונה היא לסמכות לשחרר עצור אם לא התקיימו אחת מעילות המעצר. איזשהו גורם שמפקח על זה שהמעצר נעשה בנסיבות המתאימות. הסמכות הזאת ניתנת כאן לסגל הפיקודי, ובהעדרו, לאיש משמר המופקד על הפעלת יחידת המשמר באותה עת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה גם כולל, אם נניח שהמשטרה לא הגיעה אחרי 6 שעות, לשחרר אותו או שפה צריך אישור גבוה יותר?
ניר ליפשיץ
¶
זה לא יקרה. המצבים האלה לא יקרו, אדוני. משמר בתי המשפט פועל אתנו, עם משטרת ישראל – אני נציג משטרת ישראל שבקשר עם הנהלת בתי המשפט – בכל מקרה שבו יש איחור של ניידת מעבר לזמן סביר, מדברים אתי ואנחנו דואגים שתגיע ניידת. לא קרה מקרה כזה ב-3 השנים האחרונות ובכלל ב-3 השנים שאני בתפקיד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, אבל זה יכול לקרות. אנחנו לא מדברים על בית המשפט העליון. אני מדבר על בית המשפט בנצרת או משהו, אם אתה לא מצליח - - -
שירי לנג
¶
"החלת סמכויות לגבי הנהלת בתי המשפט
106ט. הסמכויות הנתונות לאיש משמר בתי המשפט לפי סעיפים 106ז ו-106ח יהיו נתונות לו, בשינויים המחויבים, גם לגבי הנהלת בתי המשפט.".
דיברנו קודם על כך שמשרדי הנהלת בתי המשפט מצויים בגבעת שאול - - -
שירי לנג
¶
הסמכויות כאן מתייחסות לסמכות בבית משפט. כיוון שמשרדי הנהלת בתי המשפט הם לא בית משפט – זו הייתה הערת נוסח - - -
שירי לנג
¶
" פעולות אבטחה מחוץ לבית המשפט
106י. לשם הגנה על שופטים, רשמים ועובדי בית המשפט, כאמור בסעיף 106ב(1), יהיו לאיש משמר בתי המשפט הסמכויות לפי פרק זה, בשינויים המחויבים, גם כשהוא מבצע פעולות אבטחה שלהם מחוץ לבית המשפט, לרבות בעת ליווי כלי רכב.".
זה הסעיף שמעגן את הסמכות של המשמר לאבטח שופטים מאוימים. מוצע כאן שיחולו גם סמכויות בשינויים מחויבים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה זה קצת יותר מסובך כי לבית המשפט אנחנו צריכים לדאוג שאף אדם חשוד לא יכנס כי בתוך בית המשפט הוא כבר חופשי. פה כשמדובר על בית דירות, נניח מגדל של 16 קומות והשופט גר בקומה השמינית – אתם שומרים רק בקומה השמינית או שומרים בכניסה לבניין? נכנסים גם אנשים שגרים שם שאין שום סיבה בעולם שהם יעברו שום חיפוש - - -
אייל רחלי
¶
בדרך כלל, אדוני, בבתים בסדר גודל כזה יש את השוער בכניסה ואיש המשמר, בדרך כלל, יהיה לידו. כשמגיע אדם, שואלים אותו לאן הוא הולך ומודיעים לדייר שהגיע זה וזה. בשנייה שהוא מאשר – אין חיפושים ואין שום דבר. אם הוא אמר: לא הזמנתי אף אחד, לא אמרתי שום דבר - - -
אייל רחלי
¶
לא, לא נמצא. מספיק למטה. אבל זה מאוד תלוי. אם הבניין הוא בניין שאי אפשר להיכנס אליו ממקום אחר - - -
אייל רחלי
¶
תלוי ברמת האיום, תלוי בבניין, תלוי במקום. אפשר שיהיה ליד הדלת של האדם כשאתה מאוד מוגבל ואם מישהו הגיע אליך ולהתמודד אתו שם זה מאוד מורכב ואפשר בכניסה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
השאלה שלי היא אם אתה אומר שאתם שמים שמירה ליד דירת ו של השופט, אני מבין את כל הכללים. אבל אם אתם שמים בכניסה לבית ואתם מתחילים לעשות חיפוש – נתנו לכם את האישור לעשות חיפוש – על אנשים, על דיירים שגרים שם, זה כבר משהו שאני כבר לא מסכים שתעשו.
אייל רחלי
¶
אנחנו מכירים את הדיירים. כשמגיע אדם שלא מזוהה שואלים אותו לאן, ואז הוא אומר: אליו. מתקשרים אליו, אל אותו דייר. עשינו את זה במשך שנים בבית של נשיא בית המשפט העליון ברק. היינו מתקשרים לדיירים שאמרו: הזמנו אותו. מאותו רגע מבחינתנו הוא לא חשוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שיש שופט שמתעסק, כמו שאמרת, הרבה עם עולם הפשע ובבניין הזה, בניין גדול, מתפנות דירות, שוכרים אנשים. אני לא מצליח להבין, אדם או גוף שרוצה לנקום, שוכר את הדירה שם. הוא יכול להיכנס כי הוא דייר, לפי מה שאתם אומרים איך שהוא רוצה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא קוצה לתת רעיונות, אבל זה נראה לי הזוי לחלוטין. מצד אחד זו לשמירה על השופט, ומצד שני, אם אתם בודקים למטה את כולם ממש, את זה אנחנו לא רוצים שיעשו.
שירי לנג
¶
כשיש שופט מאוים נפתח מה שנקרא תיק שטח. עיינתי במקרה באחד התיקים האלה וראיתי שזה קובץ מאוד מפורט עם הנחיות מאוד מפורטות מה מתבקש המאבטח לעשות ומה לא. בקובץ שעיינתי בו ראיתי שהמאבטח מונחה להיצמד לדלת של השופט ולא לעמוד בכניסה לבניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתם אומרים שהוא עומד ליד דירתו, זה פותר לי חלק מהבעיה, לא צריך לעשות חיפוש על כל הדיירים. אני ניגש מהצד של כבוד האדם שלא יעשו על דיירים שלא קשורים חיפושים, אבל לפי מה שאתם אומרים, פתאום התעורר החשד איך אתם שומרים על השופטים אם זה כך?
ניר ליפשיץ
¶
באופן עקרוני, אדוני, הטקטיקה היא כזו שבבנייני מגורים רבי-קומות השמירה היא צמודה לדלת של השופט. זה קרה לאחרונה גם לנשיא בית המשפט העליון לשעבר, האחרון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה בסדר. או שתאסרו עליו לגור בבית כזה. אני רואה שבבתי מלון, לדוגמה, שרים שנמצאים שם, השמירה היא באמת בצמוד לדלת ולמסדרון.
קלוד גוגנהיים
¶
אני בכל זאת רוצה לומר שהייתי נזהר מצמצום שיקול הדעת כיוון שלפעמים, והיו לנו מקרים כאלה, אני זוכר למשל לגבי פרקליט מאוים, שלדיירים לא נוח, אבל אז חשוב שמקור הסמכות יאפשר את הפעלת שיקול הדעת גם באופן מידתי ובכל מקרה לגופו אפשרות לצמצם ולפעמים גם לגרום לחוסר נוחות כיוון שפה המחוקק חייב לתת את הכלי ואת הסמכות כדי לתת את הביטחון לאותה אישות מאוימת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אי הנעימות היא נכונה. באותו בית מלון אף אחד לא רוצה לגור באותו מקום כי אף אחד לא רוצה ש-24 שעות אתה בצפייה. זה לא נעים לאנשים. אבל אז אתה תצטרך לחפש על הדיירים.
אייל רחלי
¶
הכוונה היא להיות סביב השופט, הכי קרוב שאפשר, זה בוודאי. אני לא יכול שרטט את כל הבתים שקיימים, יש מקום שאתה נמצא כלוא בתוך מקום ליד הדלת שלו וזו תהיה עמדה נוראית. זה תלוי בגודל הבית ותלוי בכול. המטרה להיות קרובים.
במצב שבו עוברים דיירים דרכך, אז בוודאי שלא תחפש על דיירים שגרים שם, בוודאי שאתה לא פוגע בזכות שלהם לגור שם, ואם בא אליו מבקר – לפני שתחפש עליו אתה תברר שהוא רוצה שהוא יבוא. רק אז תחליט.
ניר ליפשיץ
¶
אדוני, יש עקרונות לאבטחה של בתי שופטים או שופטים מאוימים. אין נוהל כי כל בית, כפי שאמר אייל והוא צודק לחלוטין, שונה במהות ושונה במהנה ושונה בדרך. גם מרכיבי האיום שונים בחלק מהמקרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא רוצה להיכנס כאן לנוהל השמירה על השופט, אני מניח שאתם עושים את זה טוב ואתם יודעים איך לעשות את זה. אני מנסה לוודא שתהיה שמירה על הפרטיות של האנשים שהם לא רלוונטיים לנושא. אם זה בית פרטי של השופט, אין לי בעיה. אבל אם הוא גר בבית רב-קומות, יכולה להיות בהחלט בעיה שאותה אני רוצה למנוע.
גבי פיסמן
¶
חלקם. לאחרונה נעשה תיקון בחוק להסדרת הביטחון שאפשר אבטחה של ראשי רשויות מאוימים. באותו מקרה ספציפי דרשנו שיהיה נוהל שיעבור דרכנו. פה צריך לזכור שבכל זאת יש את הרגישות של היותה הרשות השופטת רשות אוטונומית מכוח עקרון הפרדת הרשויות ולכן השאלה של נוהל באישור משרד המשפטים היא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא רוצה את הנוהל המשטרתי או השמירתי. אני סומך על כל כוחות הביטחון שהם יודעים. אני רק רוצה להבטיח שלא תהיה תקלה או שדרך זה תהיה פגיעה לא מידתית בכל המשפחות שגרות שם.
אייל רחלי
¶
אדוני, אולי אפשר בדיוק את מה שאתה אומר לכתוב בחוק. ספק אם יש צורך בנוהל. להגיד שהפעלת סמכויות משמר בתי המשפט בהקשר הנוכחי ייעשה בשים לב - -
אייל רחלי
¶
- - לפרטיות הדיירים ושגרת חייהם וכן הלאה. אפשר את האיזון הזה לקבוע בחקיקה מבלי לקבוע נוהל מפורט.
גבי פיסמן
¶
זה מה שהם דורשים לו היה נוהל ספציפי. זה בוודאי העיקרון שהיינו מבקשים לראות עולה מתוך הנוהל. אני חושבת שהעיקרון הכללי ראוי שייקבע והוא ממילא עיקרון שעולה מתוך חוקי היסוד.
שירי לנג
¶
"זיהוי איש משמר בתי המשפט
106יא. (א) איש משמר בתי המשפט לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי פרק זה, אלא בעת מילוי תפקידו ובהתקיים שניים אלה:
(1) הוא עונד באופן גלוי תג המזהה ואת תפקידו ולובש מדי משמר בתי המשפט בצבע ובצורה שהורה ממונה הביטחון לעניין זה, ובלבד שהמדים כאמור אינם נחזים להיות מדי משטרה;".
נעמה מנחמי
¶
שאלתי בישיבה האחרונה שעשינו לקראת הדיון מה הכוונה ב"תג מזהה אותו" בין היתר כי לדוגמה בחוק משכן הכנסת ברור לחלוטין שזה צריך להיות שם ושם משפחה.
אייל רחלי
¶
אז תדעי שיש שם גדול שרואים אותו ובכוונה הכתב גדול מאוד כדי שכל אזרח יוכל לדעת שהוא דיבר עם זה וזה.
גבי פיסמן
¶
הנוסח הוא נוסח סטנדרטי שקיים גם בחוקים אחרים, בסעיפי סמכויות פיקוח למיניהם. הכוונה היא בדיוק למה שנכתב כאן. הכוונה היא בזיהוי גם בשם ושם משפחה ותפקיד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא פה אלא בשטח. כשמגיעים לשטח היו לנו הרבה מצבים שנתנו אפילו הוראה להסיר את התגים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יחידות מיוחדות, תנאים מסוימים, כשיש איזו הצדקה – מי קובע את ההצדקה? זו הבעיה. דווקא באותם מקרים, שם חשוב יותר מכל שיהיה את השם כי שם יש סיכוי שבאמת יהיו חריגות מההתנהלות הרגילה ואז חשוב דווקא שם, אבל זה לא בתי המשפט.
שירי לנג
¶
"(2) יש בידו תעודה החתומה בידי ממונה הביטחון, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו, שאותה יציג על פי דרישה.
(ב) חובת ההזדהות לפי סעיף קטן (א) לא תחול אם קיומה עלול לגרום לאחד מאלה:
(1) סיכול ביצוע הסמכות בידי איש משמר בתי המשפט;
(2) פגיעה בביטחון איש משמר בתי המשפט או בביטחון אדם אחר.
(ג) חלפה הנסיבה שבשלה לא קיים איש משמר בתי המשפט את חובת ההזדהות כאמור בסעיף קטן (ב), יקיים איש משמר בתי המשפט את חובתו כאמור, מוקדם ככל האפשר.".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה לא מתממש, נניח שהוא לא מוכן להזדהות או לא הזדהה, יש איזו מערכת ענישה או משהו?
שירי לנג
¶
יש דין משמעתי. חל הדין המשמעתי. זו בעצם הפרת הוראה חוקית. איש המשמר הוא עובד מדינה ויחול עליו הדין המשמעתי בהקשר הזה.
"סמכות קצין מוסמך לתת הנחיות מקצועיות
106יב. אין באמור בפרק זה כדי לגרוע מסמכות הקצין המוסמך לתת הנחיות מקצועיות למשמר בתי המשפט בכל הנוגע לפעולות אבטחה פיזית כהגדרתן בחוק להסדרת הביטחון ולעניין זה יחולו סעיפים 10 עד 11 לחוק האמור, בשינויים המחויבים.".
פעולות אבטחה פיזית מוגדרות כפעולות הדרושות לשם שמירה על ביטחונו של אדם או שמירה על רכוש, במבנה או במקום של גוף ציבורי, וכן פעולות למניעת פגיעה בכל אחד מאלה. זה הסעיף שמאפשר למשטרה לתת הנחיות מקצועיות למשמר כפי שקורה גם כיום.
"תיקון חוק בית הדין לעבודה
2. בחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969 , אחרי סעיף 39א יבוא:
"משמר בתי המשפט
39ב. איש משמר בתי המשפט ימלא את תפקידי משמר בתי המשפט לפי פרק ג'1 לחוק בתי המשפט גם לגבי בית הדין, ויהיו נתונות לו לשם כך הסמכויות לפי הפרק האמור, בשינויים המחויבים.".
שירי לנג
¶
נכון. חלק מבתי המשפט האלה מצויים בהיכלות המשפט הרגילים ושם האבטחה נעשית על ידי המאבטחים שלנו. חלק קטן מאוד מבתי המשפט לעניינים מקומיים נמצאים במבנים של הרשות המקומית. אבל גם אז, מאחר ולפי החוק בית המשפט לעניינים מקומיים הוא בית משפט לכל דבר ועניין, האחריות לאבטחה שם היא של משמר בתי המשפט.
שירי לנג
¶
יש בסך הכול 21 בתי משפט לעניינים מקומיים אבל חלקם הגדול דווקא נמצא בהיכלות המשפט הרגילים, בתוך המבנים של מערכת בתי המשפט. בחלק מהמקרים, בדרך כלל מדובר בבתי המשפט הקטנים דווקא, שם השופט לא נמצא כל השבוע, הוא נמצא יום או יומיים בשבוע.
ברק לייזר
¶
יש בימים האלה עבודה של מבקר המדינה בהקשר הזה והוא צפוי לפרסם דוח, יחד עם הדוח הכללי, שמתמקד – אדוני קרא לזה אנדרוגינוס – כשמדובר בבתי משפט לעניינים מקומיים זה גם כן אנדרוגינוס מאוד מיוחד, מערכת בתי המשפט מפעילה בית משפט בתחומי הרשות המקומית והרשות המקומית אפילו משתתפת בתקציב המערך הזה.
יש בכוונת נשיאת בית המשפט העליון לאמץ את כל ההמלצות של מבקר המדינה בהקשר הזה ואיפה שניתן לסגור בתי משפט קטנים ולהעביר אותם אל בתי המשפט הגדולים, ובכל מקרה לדרוש מהם עמידה בכל הסטנדרטים כפי שיופיעו בדוח מבקר המדינה בכלל זה גם בענייני האבטחה.
מבחינתנו, בכל בית משפט שמתקיימים בו דיונים מחוץ להיכלות המשפט, בימים שמתקיימים דיונים האחריות היא של משר בתי המשפט. משמר בתי המשפט יבצע את כלל הפעילויות שקשורות גם בשמירה על הסדר הציבורי וגם באבטחת בתי המשפט בימים שבהם מתנהלים דיונים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הזכרת שיכול להיות שהתקציב של הרשות המקומית מממן את בית הדין הזה? אתה מבין מה המשמעות של זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לאדם יש לו משהו נגד הרשות המקומית, הוא הולך לבית הדין לעניינים מקומיים שיפסוק, כשבית הדין לעניינים מקומיים ממומן מהרשות המקומית. זה נראה ממש אידיליה של הפרדת רשויות.
ברק לייזר
¶
אנחנו מסכימים לגמרי. זה אבסורד. ב-40 השנים האחרונות זה כך קורה. אנחנו לא רווים נחת מהעניין הזה. לצערנו, היו כמה גלגולים, גם מבקר המדינה, ועדת זמיר שהתכנסה בנושא הזה והחלטה של בג"ץ שנתן הכשר מסוים לדואליות הזו.
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת נאור, לא אוהבת את זה והיא פועלת כדי שבתי המשפט לעניינים מקומיים יכנסו להיכלות המשפט.
ברק לייזר
¶
זה מהלך מורכב. זה מהלך שמחייב תיאום. זה מהלך לאומי שמחייב תיאום עם הרשויות המקומיות, תקציבים וכן הלאה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הדרך היחידה תהיה שאם כאן בחוק נכניס שבבתי הדין לעניינים מקומיים שנמצאים ברשויות המקומיות, המשמר והכול יהיה באחריות הרשות המקומית ותקציבה. אני מבטיח לך שתוך תקופה הכי קצרה יוציאו אותם משם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם לא יתנו לבית משפט שהפקחים של העיריה ישמרו עליהם והעיריה לא תסכים לקחת על חשבונה את זה. תוך זמן קצר זה יופרד. אולי זו הדרך היחידה.
ברק לייזר
¶
זה יותר מורכב מעניין תקציבי. אנחנו לא היינו רוצים להימצא במצב שבו כששופטים ועובדים שלנו מקיימים דיונים במתקנים שלא באחריותנו, שהרשות תבצע שם את האבטחה לשלומם - - -
דורון סמיש
¶
זה נמצא בתכנית העבודה שלהם לשנה הקרובה. זה תהליך לוגיסטי הרבה יותר מורכב ממה שמצטייר. יש חוזים חתומים. צריך לייצר שטח בהיכלות אחרים - - -
דורון סמיש
¶
יש בניין – פיזית צריך להעביר ממקום למקום. חתמנו ל-3 שנים ועכשיו צריך למצוא שטח אחר. צריך לייצר אולמות, צריך להעביר את האנשים, צריך להעביר עובדים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אותי לא מעניין הביטחון. זה הכי אבסורד שתושב שיש לו בעיות עם הרשות המקומית הולך לבית המשפט הזה שמקבל את התקציב שלו מהרשות.
ברק לייזר
¶
אני מציע לאדוני לקרוא את טיוטת מבקר המדינה ולראות עד כמה יש מצבים הרבה יותר אבסורדיים, למשל, התובע בבית המשפט הוא הרבה פעמים ת"פ של היועץ המשפטי של העיריה. יש הרבה עיוותים - - -
ברק לייזר
¶
ראינו עובדות מזכירות שממלאות חצי משרה במתנ"ס. יש עיוותים מאוד משמעותיים בעניין הזה. שמנו לעצמנו את השנה הנוכחית להקדיש, בין היתר, לתיקון – אני אוהב את הביטוי של אדוני – האנדרוגינוס הזה. זה משהו שלא יכול להמשיך ולעמוד, בטח לא בסטנדרטים שאנחנו רוצים - - -
ברק לייזר
¶
אחד לא קשור לשני. אבל אני חושב שאם לאדוני זה חשוב, הוא יכול לפנות בעניין הזה לנשיאת בית המשפט העליון, אפילו במכתב פורמלי. אחד לא קשור לשני. אני לא חושב שצריך להתנות בין קידומו של החוק הזה למהלך הכולל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא החוק הזה. הרי צריכים תקציב בשביל זה, כדי להפריד. איך אני יכול להיות בטוח שבתקציב 2018-2017 זה ייכנס?
ברק לייזר
¶
אני חושב שאם אדוני ישוחח בעניין עם נשיאת בית המשפט העליון, אתם תראו את הדברים כנראה עין בעין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. אבל עדיין אנחנו זקוקים, איך כתוב אצלנו, לזה שיש לו את הקמח. אני סומך על הדברים שלך?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב. אתם תסבו את תשומת לבה של הנשיאה שאני יודע שהנושא הזה מאוד חשוב לה, החוק הזה, שמפני הכבוד לא התנינו את זה בזה אבל זה אוד מדאיג אותנו הנושא הזה.
שירי לנג
¶
"תיקון חוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון)
3. בחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז–1956 , אחרי סעיף 7ד יבוא:
"משמר בתי הדין
7ד1. שר המשפטים, בהסכמת שר האוצר והשר לביטחון הפנים, ולעניין בתי הדין הרבניים – גם בהסכמת השר לשירותי דת, רשאי להחיל בתקנות את הוראות פרק ג'1 לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984, על משמר שיפעל בבתי הדין הרבניים והשרעיים, בשינויים המחויבים שייקבעו; בסעיף זה, "בית דין שרעי" – בית דין מוסלמי דתי כמשמעותו בסעיף 52 לדבר המלך במועצה על ארץ-ישראל, 1922 עד 1947 .".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את יכולה להסביר לי את המשמעות של הסעיף הזה? זה נשמע כמעט אבסורד כמו החלק שדיברנו עליו קודם. אני אומר עכשיו ל-4 שרים שהם רשאים לחוקק חוק בנושא של בתי הדין הדתיים? משמר בתי הדין הדתיים, זה מה שאני הולך לתת?
גבי פיסמן
¶
יש חוקים אחרים לבתי הדין הדרוזיים ולבתי הדין הדתיים. הרעיון היה לבטא את התפיסה המהותית שדיברנו עליה בתחילת הדיון. אנחנו חושבים שלא צריכה להיות אבחנה בין מערכת בתי המשפט הרגילה והגנה על שופטים ועל הציבור במערכת בתי המשפט הרגילה לבין בתי הדין הדתיים. אבל לאור הקושי הפרקטי, הקושי התקציבי - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה מה שאת אומרת, אז נכתוב את זה כמו שצריכים לכתוב: שהחוק הזה יחול על בתי הדין הדתיים במלואו. על בתי הדין הדתיים ועל בתי הדין של הדרוזים ואחרים. החוק הזה יחול במלואו והחלק התקציבי ייפתר על ידי שר המשפטים בהסכמת שר האוצר, בהסכמת השר לביטחון פנים וגם השר לשירותי דת, בתוך 4 חודשים. אז אני מבין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שכתוב פה זה שהשרים האלה, המכובדים, יוכלו להחליט שהם משאירים את המצב כפי שהוא היום.
דורון סמיש
¶
מבחינה משפטית מה שאתה אומר זה נכון אבל מבחינה מהותית, ברגע שיש סעיף שקורא לשרים לפעול ולהתקין תקנות ומבחינת הלחצים הפנימיים בתוך הממשלה, יהיה קושי לא להתקין את התקנות האלה. הם לא יוותרו מהר, השחקנים הרלוונטיים בממשלה.
אבל לחייב את הממשלה לקבוע מראש שהיא בתאריך מסוים תהיה חייבת למצוא פתרון תקציבי, המשמעות של זה היא שאנחנו שוב מגיעים לסעיף 40 לחוק יסודות התקציב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע. קודם כל, בואו נסכים כולנו שזה אפשרי, שאנחנו מחילים את החוק הזה גם על בתי הדין הדתיים, בתי הדין הדרוזיים וכו'. מחילים את החוק קודם כל, לפני החלק התקציבי.
דורון סמיש
¶
אני אישית – הצוות שמטפל בהם הוא צוות אחר – אני אישית חושב שזה לא נכון - - - פחות טוב - - -
דורון סמיש
¶
המשמר שלהם, אני חושב שמבחינת עלויות למשלם המיסים גבוה הרבה יותר מהשירות שמקבלים היום במיקור חוץ, זה אחד. שנית, אני חושב שהשירות שהם יקבלו יהיה פחות טוב כי בתי הדין הדתיים מאופיינים בעבודה פחות 24/7 מבחינת הצורך במשמר ולכן היכולת שלהם לגייס מאבטחים בשכר של עובד מדינה יהיה הרבה יותר נמוך ותהיה להם בעיה לגייס מאבטחים.
גם מהשיקול של רמת השירות שהם מקבלים וגם מהשיקול התקציבי, אני אישית לא חושב שזה רעיון טוב. אבל זה לא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, רבותי, רק שנייה. דורון חושב שהיום השירות שהם מקבלים הוא יותר טוב ואם נקים להם משמר בתי דין דתיים כמו בתי המשפט, אנחנו רק פוגעים בהם. ככה חושב דורון, ולכן זה לא טוב לעשות את זה. זה לא לטובתם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תכף נשמע אותם. נשמע אותם עוד דקה. אבל אני אומר שזה לא מה שדיברנו קודם עם גבי שבעיקרון אין בעיה להחיל עליהם את הכול, הבעיה היא רק תקציבית, צריך למצוא את הכסף.
ניר ליפשיץ
¶
שנסכם את העקרונות המנחים. בסוף זה לא על בתי הדין הרבניים, זה על בתי הדין השרעיים והדרוזים - - -
דורון סמיש
¶
אני רוצה לציין שהעמדה הזאת הי העמדה האישית שלי ולא עמדת משרד האוצר. משרד האוצר התחייב לוועדת שרים למצוא לזה פתרון. אני חושב שיימצא לזה פתרון, בשביל זה יש דיוני תקציב והנושא יעלה לפתחו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה מדבר על פתרון כספי ואני מדבר, קודם כל, על העיקרון. למה אנחנו צריכים למצוא פתרון כספי? להקים את משמר בתי הדין הדתיים כמו שעכשיו דיברנו או כמו שאתה אומר? כי אם כמו שאתה אומר, לא צריך למצוא פתרון – זה קיים. לא צריכים לעשות שום שינוי.
גבי פיסמן
¶
מבחינת הנוסח שמיוצג פה בעמדת הממשלה בהצעת חוק ממשלתית, הנוסח אומר שהסמכויות יינתנו גם לצורך הגנה על שופטים - - -
גבי פיסמן
¶
בתפיסה שלנו, אני אומרת את זה כאן לפרוטוקול, התפיסה שלנו הייתה שבאופן מהותי לא צריכה להיות אבחנה בין בתי הדין הרבניים והדתיים ובתי המשפט.
שמעון יעקבי
¶
מבחינה מהותית אנחנו גוף נפרד מהנהלת בתי המשפט. יש להו מערכת מחשב נפרדת, יש לנו מערכת של קלדנות נפרדת. כל האגפים נפרדים. אנחנו לא מעוניינים שבאמצעות משמר בתי הדין פתאום ניכנס לאיזושהי נישה בתוך בתי המשפט. בעניין הזה אנחנו מכבדים את הגישה העקרונית של מנהל בתי המשפט, מה גם, כפי שציין כבוד היושב-ראש, אנחנו נמצאים כרגע במשרדים נפרדים.
נכון הוא שמבחינה תקציבית זה הרבה יותר זול אם ניכנס לתוך המסגרת הזו. לי אין פתרון לעניין הזה. ההעדפות שלנו, גם כלפי האמירה שתהיה לנו בעיה מבחינת הרמה 24/7 – אנחנו לא עובדים בשבת – זאת הערה, אבל השמים לא יפלו. אני חושב שנמצא פתרון גם לעניין הזה.
צריך פה לגשר בין העניין התקציבי לבין העניין המהותי. הפתרון הוא שיימצא, אינני יודע כרגע לומר מה יהיה אותו פתרון, אבל אני חושב שאדוני צודק שצריך להגביל את זה בזמן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם היה תלוי בך, איזה פתרון אתה היית רוצה? תעזוב כרגע את החלק הכספי. איזה סוג פתרון היית רוצה? להמשיך כמו היום? להמשיך שיהיה להם משמר בתי הדין כמו משמר בתי המשפט, עם כמה שינויים מתבקשים?
שמעון יעקבי
¶
באותה מתכונת. בדיוק באותה מתכונת. ככל שיש קושי תקציבי, ואני חושב שהשיקול התקציבי הוא שיקול, לי אין פתרון. המדינה צריכה למצוא את הפתרון. אבל כמו שאנחנו נפרדים בכל התחומים, העצמאות ראויה שתהיה גם בפני עצמה. אם יש קשיים, צריך למצוא פתרון. אני משער שיהיו אגפים בתוך משמר בתי הדין הרבניים שנקבל שירותים מתוך משמר בתי המשפט כמו הכשרות ועוד דברים כאלה שנקנה אותם, אבל זה לא שהם יהיו המפקחים שלנו או המפעילים שלנו מבחינה מהותית. בעניין הזה אני בדעה אחת עם מנהל בתי המשפט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מתנהל איזשהו דיון בנושא הזה אם להקים שם משמר של בתי הדין הדתיים ואם הם יהיו כמו משמר בתי המשפט? ואם כן, האם הם יהיו עצמאיים? אותו חוק אבל עצמאיים או ביחד? מתנהל משהו כזה?
דורון סמיש
¶
בגדול היו 3 חלופות. חלופה אחת, להשאיר את המצב הקיים. חלופה אחרת, להקים לכל מערך משמר נפרד לחלוטין. החלופה השלישית היא להשתמש במשמר הקיים של בתי הדין לבתי המשפט.
דורון סמיש
¶
החלופה ראשונה ירדה מהפרק מבחינת החלטת הממשלה בוועדת שרים. כרגע הוויכוח הוא בין שתי החלופות האלה ובגדול המשמעות העיקרית היא תקציבית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תן לי להבין: כרגע ברור שהחוק הזה יחול גם עליהם, הבעיה רק אם זה יהיה ביחד או בנפרד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנשי המשפט, איך אני יכול לעגן את הדבר הזה עכשיו בחוק? חוק בתי המשפט, משמר בתי המשפט, יחול במלואו עם הדברים הנדרשים על משמר בתי הדין הדתיים. השרים, תוך 4 חודשים, יחליטו האם זה יהיה בנפרד או ביחד. זה הסעיף שאם הוא נכנס, אני מכוסה, אני יודע שזה קיים, זה יחול וגם הקצבתי זמן עד שיגיעו להסכמות בעניין הזה.
ברק לייזר
¶
מה למחוקק לשאלה אם זה יהיה ביחד או בנפרד? אני חושב שצריך להכניס לתחולתו את החוק ולתת זמן היערכות מתאים כדי ליישם את החוק גם בבתי הדין האחרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר בדיוק כמוני. אתה אומר שצריך לכתוב שכל החוק של משמר בתי המשפט יחול על משמר בתי הדין. השרים הנוגעים בדבר יקבעו אם זה יהיה ביחד או בנפרד או יקבעו נהלים – איך שאתם רוצים – אבל קבעתי את העיקרון בחוק, את זה הם לא יכולים לשנות. כרגע לא כתוב כלום. כרגע כתוב שהם רשאים לעשות כך או כך או כך. אז לא עשיתי כלום, ואני רוצה לעגן את זה.
דורון סמיש
¶
אני מצטער שאני חוזר לזה, סעיף 40 לחוק יסודות התקציב, אני חושב, מקשה עלינו להתחייב - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני הבנתי קודם הפוך, שאמרת שמה שיש להם היום זה הרבה יותר יקר ולכן לא כדאי להם לרדת מזה. זה מה שאמרת קודם.
דורון סמיש
¶
לא. אני חושב שמה שיש להם היום מאפשר להם לגייס כוח אדם יותר טוב מהחלופה של להקים מערך משמר נפרד.
דורון סמיש
¶
זה יותר יקר פר שעה, אבל זה לא יותר יקר פר המערך. כי בלהקים מערך נפרד יש לך עלויות של מנגנון פיקוח, מנגנון ניהול, מנגנון - - -
דורון סמיש
¶
גם שם יש בעיות, חלקן משפטיות, חלקן תקציביות. אבל שם בעיקר יש בעיות משפטיות. גם הם מתנגדים וגם מערך בתי המשפט מתנגד לחלופה הזאת. זה משהו שהממשלה תצטרך להתכנס ולהכריע בו.
משה בא-גד
¶
אני פה בשביל לחדד את הנושא הזה. הדבר הזה חייב להיות תחום בלי להיכנס לכל המחלוקות המקצועיות, הכספיות. הדבר הזה חייב להיות תחום בזמן. לא יתכן שהחוק יעבור בלי לתת מענה הולם וראוי בתוך זמן קצוב שלא ימשך על פני שנים לבתי הדין הדתיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זו טעות מה שאתם אומרים. נניח שאני תוחם את הסעיף הזה בזמן, אבל בסעיף הזה כתוב "רשאי". אז הם יכולים להחליט שהם משאירים את אמצב כפי שהוא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הזמן הוא טוב רק אחרי שקבעתי את העיקרון ואת הדילמה השארתי לזמן. אבל אני לא מוכן את העיקרון גם להשאיר לזמן.
שירי לנג
¶
רשאי, לפי הפסיקה זה חייב. אפשר גם לנסח את זה לא "רשאי להתקין תקנות" אחא "יותקנו תקנות" ואפשר גם לקבוע לוח זמנים - - -
שירי לנג
¶
בעניין הזה אני רוצה לומר שהנוסח הוא דווקא די מגביל כי הנוסח אומר שהשרים יחילו בתקנות את הוראות פרק ג'1 לחוק בתי המשפט, זאת אומרת, כל הסעיפים שעכשיו קראנו, על משמר שיפעל בבתי הדין הרבניים והשרעיים. זאת אומרת, לפי הנוסח הזה לא יכולה להתקבל החלטה שיימשך המצב היום של מיקור חוץ. זה חייב להיות משמר שיפעל בבתי הדין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז תורידי את המילה "רשאי". נניח, שר המשפטים - - - הם לא מחילים את החוק. אנחנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. הוראות פרק ג'1 לחוק זה יחולו על משמר שיפעל בבתי הדין הרבניים, השרעיים, בשינויים המחויבים שייקבעו. שר המשפטים בהסכמת שר האוצר והשר לביטחון פנים ולעניין בתי הדין הרבניים גם בהסכמת השר לשירותי דת, יקבעו את - - -
גבי פיסמן
¶
יש פה שני פרמטרים. יש את איך זה יראה, את המבנה הסופי, ויש את התחילה שזה משהו שכרגע אנחנו לא יודעים לומר מתי יהיה. ככל ששני הפרמטרים האלה כפופים לסמכות השרים, אני לא רואה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז תני לי נוסח שגם בעיני הוא בטוח שזה חל. נקודה. אחר כך, מה שאומר דורון ואחרים, יש ויכוח האם זה יהיה עצמאי, האם יהיה ביחד וכולי, את זה נשאיר להם תוך זמן מסוים. אבל על העיקרון שזה יחול - - -
גבי פיסמן
¶
הוראות פרק ג'1 לחוק בתי המשפט יחולו על משמר בתי המשפט בשינויים שייקבעו. זה בכל מקרה צריך לומר.
גבי פיסמן
¶
בשינוים המחויבים. ואולם שר המשפטים, בהסכמת שר האוצר והשר לביטחון פנים, ולעניין בתי הדין הרבניים גם השר לשירותי דת, יקבעו בתקנות את מועד התחילה ואת אופן התחולה.
דורון סמיש
¶
לא. המשמעות של זה היא שבהגדרה התקציב החדש צריך להיות יותר גבוה בכמות מסוימת. זה אומר - - -
דורון סמיש
¶
הנומרטור קובע שאם הכנסת מחייבת את התקציב לשנים הבאות היא צריכה למצוא לזה מקור תקציבי. אז אם בתי הדין הרבניים מוכנים לקחת על עצמם את הסיכוי שאם לא יימצא לזה מקור תקציבי, הם יעשו את זה מתקציבם, אין שום בעיה.
דורון סמיש
¶
אבל אם הנושא הזה לא מקובל עליהם, כמו שאני מניח שהוא לא מקובל, והוא מחייב למצוא איזשהו פתרון שמשתף את כל השחקנים – למשרד האוצר אסור להסכים להתחייבות עתידית בלי שיש לו מקור. סעיף 40 כובל אותנו משפטית לעשות את זה.
דורון סמיש
¶
גם החלטת ועדת שרים משמעותה שהתקנות ייקבעו, לא משמעותה שיהיה דד-ליין תוך 4 חודשים. הנושא הזה עבר נוסח מאוד מדויק.
נעמה מנחמי
¶
אתה בא ואומר נומרטור, נומרטור, אבל בסופו של דבר, עם כל הכבוד, מי שהביא את הצעת החוק הזאת זו הממשלה ומי שישב בוועדת שרים ואישר אותה זה הממשלה ועכשיו אתם באים ואומרים: כן, התחייבנו אבל לא התחייבנו לקיים.
גבי פיסמן
¶
לא, זה לא מה שהוא אומר. כל הנתונים האלה היו ידועים במועד ההחלטה של ועדת שרים. ידענו שמקור תקציבי אין וידענו שמבנית הקונספט לא מוסכם עדיין ולכן במובן הזה אין כאן סטייה מהחלטת ועדת שרים, ובעינינו - - -
דורון סמיש
¶
שנייה. האומדנים שהם הציגו בפני ועדת שרים נעו בין מיליונים בודדים בחלופה אחת ועשרות מיליונים בחלופה אחרת.
דורון סמיש
¶
כן. אבל יכול להיות שמה שהוא אמר זה נכון וזה רק, במירכאות, 15 מיליון שקל לשנה. זה הרבה מאוד כסף בעיני.
שמעון יעקבי
¶
חלק זה ההקמה. כמה מיליונים זה ההקמה ואחרי זה אמור לרדת התקציב השנתי. אני לא זוכר כרגע בעל פה את האומדנים, אבל בהחלט להקמה יש משמעות.
דורון סמיש
¶
זה נטו. וזה אומדן ראשוני, הוא עוד לא עבר את מלוא מסכת - - - אבל הוא בגדול נותן סדר גודל.
דורון סמיש
¶
ומדובר רק על אומדן על בתי הדין הרבניים. האומדן לא הכיל את השרעיים והדרוזים, תקן אותי אם אני טועה. הנושא הזה הוא נושא סבוך גם מבחינת מקורות תקציביים וגם מבחינת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז נגמור לקרוא רק את משמר בתי הדין של הדרוזים. דורון, אנחנו לא נצביע היום, ניתן לכם כמה ימים כדי לראות אם אתם מוכנים לאשר את הנוסח הזה ואז נתכנס – יש לנו ישיבה מיד אחרי פסח – רק להצביע.
דורון סמיש
¶
אני כבר אומר שאחד הדברים שהסעיף הזה אסר עלינו זה למצוא מקור תקציבי במהלך שנה לאירוע. זה לא שעד הדיון הבא אנחנו נגיד: מצאנו מקור תקציבי.
דורון סמיש
¶
אנחנו לא יכולים להסכים לזמן כי החוק אוסר עלינו להסכים לסעיף שמשית עלות תקציבית לשנים עתידיות בוודאות. אנחנו אומרים לפרוטוקול שבמהלך דיוני תקציב נעשה, הם ואנחנו וכולם, מאמץ למצוא לזה מקור תקציבי כדי להחיל את התקנות. אבל אני לא יכול לחייב תקציב שעוד לא נכתב.
גבי פיסמן
¶
הנוסח שאני הצעתי: פרק ג'1 לחוק בתי המשפט, התשמד-1984, יחול על משמר שיפעל בבתי הדין הרבניים והשרעיים בשינויים המחויבים ואולם שר המשפטים בהסכמת שר האוצר והשר לביטחון הפנים, ולעניין בתי הדין הרבניים גם בהסכמת השר לשירותי דת, רשאי להחיל בתקנות את אופן תחולת החוק ומועד התחילה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא אותו דבר. קודם כל, נקבע שחל עליהם החוק הזה והם יצטרכו לקבוע רק את הצורה. לזה אתה יכול להסכים, נכון?
דורון סמיש
¶
אני עדיין אשמח להצעה שלך לאפשר לי לבדוק את זה עם המשפטנים שלנו עד ההצבעות מיד אחרי החג, אבל - - -
ברק לייזר
¶
אדוני, אנחנו היינו רוצים באמת לקדם את המהלך ולא לתת לשיקולים כאלה ואחרים – בסוף המערך הכללי הוא מערך בתי המשפט, זה התהליך. היינו רוצים שהוועדה תצביע ונוכל להתקדם.
נעמה מנחמי
¶
תלוי. יכול להיקבע יום מליאה בנושא מסוים מעכשיו למחר אבל כרגע לא צפויה מליאה, מיטב ידיעתי.
גבי פיסמן
¶
פרק ג'1 לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984, יחול על משמר שיפעל בבתי הדין הרבניים והשרעיים בשינויים המחויבים – בסעיף זה, את כך וכך – שר המשפטים בהסכמת שר האוצר והשר לביטחון הפנים, ולעניין בתי הדין הרבניים גם בהסכמת השר לשירותי דת, רשאי להחיל בתקנות את אופן תחולת החוק ומועד התחילה. או יקבע בתקנות את אופן - - -
משה בא-גד
¶
אדוני, בשם השר אני מבקש להגיש הסתייגות: ככל שהחוק לא יוחל על בתי הדין הרבניים, לעכב אותו או לחלופין - - -
דורון סמיש
¶
כפי שציינתי לפרוטוקול, במהלך דיוני תקציב 2017 כל הצדדים יצטרכו לתת יד כדי לפתור את הבעיה. זה אומר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לי רעיון. אנחנו נאשר את זה כך ואני, רק אני, אגיש הסתייגות שניתן לכם את הזמן כדי לפתור כדי שאני אוכל להוריד את ההסתייגות. אז לא צריך דיון חדש – אם הכול נפתר אז אישרנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
במקום לכתוב 5 חודשים הוא אומר לי בדיוני התקציב. מבחינתי זה בסדר. אתה יכול לומר את זה?
דורון סמיש
¶
- - במטרה לפתור את הנושא. אם אלה יתנגדו ויציבו פתאום 50 מיליון שקל אז יכול להיות שנבקש - - -
שמעון יעקבי
¶
האם אני בטוח שיימצא פתרון? אינני יודע. יש לנו כל כך הרבה בעיות תקציביות. יש כרגע צוות שהקים ראש הממשלה שמדבר על השוואת התנאים, החוסר של תקני דיינים, החוסר של תקני כוח אדם, וגם זה חוסר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לנו כאן נוסח טוב. הנוסח הוא טוב. מניעה של לשים זמן זו מניעה, הוא אומר, של הנומרטור. אני יכול להגיד שלא מעניין, אבל אז לא יהיה כלום. השאלה אם מה שהוא אומר בעל פה, בדיוני התקציב זה ייפתר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה עוזר לי? אם אני שם הסתייגות, אז אני יודע שאני שולט על העניין. דיווח, מה יעזור לי? תדווח שלא הצלחת, אז מה? ובעוד שנה תדווח שלא הצלחת. כל שנה תדווח לי שלא הצלחת.
ברק לייזר
¶
אבל חזקה על הגופים המעוניינים שהם יודעים לטפל בזה, הם יודעים להציג את הדרישות האלה במסגרת דרישות התקציב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
החזקה הזאת לא התקיימה. אם אתה בא עם חזקת חפות – אני מסכים. אבל עובדה, באתם לפה וזה לא נפתר.
קלוד גוגנהיים
¶
אני מבקש לומר משהו. הייתה פה קריאת ביניים לגבי בתי הדרוזים והשרעיים. אני חושב שאי אפשר להתעלם מזה בלי לשמוע אותם. אנחנו לא שמענו אותם ואני לא יודע - - -
קלוד גוגנהיים
¶
אבל אני מדבר על הפתרון המעשי של דיוני התקציב. זה ברור לגמרי שהדיונים הללו כוללים לא רק את הפריסה של בתי הדין - - -
קלוד גוגנהיים
¶
אבל אני לא בטוח שהדיונים מתקיימים באותה אינטנסיביות בכל אותן רמות ולכן אני מבקש להדגיש את זה שהפתרון צריך להיות כולל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנושא הראשון שדיברנו עליו, שאתם צריכים לנסח ביניכם את הנושא של פגיעה בנפש, את זה תוכלו להכניס גם אחרי שאני מצביע?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שר לא. אני יכול להגיש הסתייגות. אבל אנחנו לא רוצים. אני יכול להגיש רביזיה, למה צריך הסתייגות? אני יכול, אבל עכשיו אנחנו הולכים כאן לעשות. הרביזיה לא תעזור כי גם בעוד חודש או חודשיים הפתרון, פרט למה שהוא מצהיר, לא יימצא.
שירי לנג
¶
"תיקון חוק בתי הדין הדתיים הדרוזיים
4. בחוק בתי הדין הדתיים הדרוזיים, התשכ"ג-1962 , אחרי סעיף 28 יבוא:
"משמר בתי הדין". ויחול אותו סעיף שהקריאה קודם גבי.
שירי לנג
¶
אותו הסדר. בדיוק.
"תיקון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש)
5. בפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 , סעיף 25א – בטל.".
זה הסעיף שהסדיר את סמכות החיפוש והתפישה של משמר בתי המשפט. משעיגנו פה בחוק הזה את הסמכויות אין צורך בסעיף והוא מבוטל.
"הוראת מעבר
6. מי שערב תחילתו של חוק זה מילא לפי דין תפקיד הנתון לפי חוק זה לאיש משמר בתי המשפט, יראו אותו כאילו מונה או הוסמך, לפי העניין, לתפקיד איש משמר בתי המשפט בהתאם להוראות לפי חוק זה.".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסעיף הקודם שכתבנו על השרים, מאחר והם צריכים לקבוע משהו שאני לא רואה אז זה צריך לבוא לאישור ועדת החוקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יופי. אז אנחנו נצביע על החוק עם השינויים שהוספנו ועם התיקונים שתיקנו ועם הפרוטוקול שרשם את דברי האוצר.
מי בעד אישור החוק, ירים את ידו.
הצבעה
בעד החוק – פה אחד
הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (משמר בתי המשפט), התשע"ו-2015 נתקבלה.