הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 78
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום רביעי, י"ג באדר ב התשע"ו (23 במרץ 2016), שעה 9:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/03/2016
חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני (תיקון), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני (תיקון), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
אריאלה קלעי – ר' תחום חקיקה, משרד המשפטים
עומר בבלי – עוזר ראשי לס' א' ליועמ"ש למבצעים נכסים ובינוי, משרד הביטחון
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
מירי פרנקל-שור
¶
לשם הסדר והפרוטוקול נסביר את השתלשלות העניינים. ביום רביעי שעבר, 16 במרץ, אישרה ועדת החוץ והביטחון את הצעת חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני (תיקון), התשע"ו-2016, לקריאה שניה ושלישית. הנחנו את הצעת החוק באותו יום. במהלך הכנת הנאום התעוררה אצלי שאלה, והשאלה היא כזו: ביקשה הממשלה לשנות את הגדרת הרשות המוסמכת בחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני כך שמנכ"ל משרד הביטחון יוכל להסמיך עובד נוסף על מנת לתת רישיונות, אבל אותו עובד לא היה אמור להיות מוסמך לתת קנסות אזרחיים ועיצומים כספיים. כשבדקתי את הנוסח עוד פעם, הסתבר לי שהנוסח שהציעה הממשלה שולל ממנכ"ל משרד הביטחון את הסמכות של מנכ"ל משרד הביטחון להטיל עיצומים כספיים. בבירור שערכתי עם משרד הביטחון התברר שלא זו היתה הכוונה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
כתוב, ונאמר שרק לעובד הבכיר הנוסף לא תהיה הסמכות הזו, משתי סיבות: אחת, שלא יהיו שתי אמות מידה; השניה, אמרו שזה דבר מורכב וכבד וטוב שתישאר בידיה הסמכות.
מירי פרנקל-שור
¶
נכון, אבל הנוסח שהביאה הממשלה השאיר רק את ראש אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני בסמכות להטיל קנסות אזרחיים ועיצומים כספיים.
לאור כך ביקשנו למשוך את הצעת החוק מהמליאה ולהחזירה לוועדה, לפי סעיף 89 לתקנון הכנסת, ולתקן את הצעת החוק בהתאם, בנוסח שמונח בפני חברי הוועדה.
עידו בן יצחק
¶
התיקון של סעיף 2 לחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני נוסחו יהיה כך: " בחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, התשס"ז-2007 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 2, בהגדרה "הרשות המוסמכת", אחרי "או חלקו" יבוא "וכן עובד בכיר של האגף האמור שהוא לפחות ראש חטיבה או יחידה מקבילה לה, שהמנהל הכללי הסמיכו כאמור, למעט לעניין פרק ט'".
וסעיפים 6 עד 10 יימחקו. התיקון בהגדרה - -
עומר בבלי
¶
כן. ראשית, אנחנו רוצים להודות למחלקה המשפטית – ליועצת המשפטית של הוועדה, כי נפלה טעות בניסוח והכוונה המקורית לא היתה לבטל את היכולת של המנהל הכללי של משרד הביטחון להטיל עיצומים וקנסות. לכן זו מהות התיקון – להשאיר בידיו את הסמכות הזאת.