הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 116
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י"א באדר ב התשע"ו (21 במרץ 2016), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/03/2016
קביעת מכסות הצעות חוק והצעות רגילות לסדר היום של חברי הכנסת לסיעותיהם., הרכב הוועדה המשותפת לדיון בהצעת חוק פינוי בינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר) התשע"ו-2016, (מ/1023)., העברת הצעת חוק פינוי ובינוי (הסכמים לארגון עסקאות פינוי ובינוי), התשע"ו-2016 מ/1024 מהוועדה המיוחדת לדיון בוועדה המשותפת., הרכב הוועדה המשותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת החוקה, חוק ומשפט לפי חוק פיקוח אלקטרוני על עצור ועל אסיר משוחרר על תנאי (תיקוני חקיקה), התשע"ד-2014., בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה להעברת את הצעת חוק כלי הירייה תיקון – הגבלת גיל למתן רישיונות לכל ירייה) התשע"ו-2016 (פ/2421), מוועדת החוץ והביטחון לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה., חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון מס' 15), התשע"ו-2016, טענת נושא חדש בדיון בוועדה המיוחדת להתחדשות עירונית בהצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 218) התשע"ו-2016, לפי סעיף 85 לתקנון הכנסת., המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "מספר היועצים הפרלמנטריים ליושבי ראש הוועדות המיוחדות"., תקציב הקשר עם הציבור לשרים וסגני שרים, הגדלת מספר החברים בוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט, לוועדת הפנים והגנת הסביבה ולוועדת המדע והטכנולוגיה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009., הצעה לסדר-היום בנושא: "הבטחת הפנסיה של העובדים והקשישים בישראל והעלאת קצבאות הזקנה", הצעה לסדר ביום בנושא: "חוק ביטוח בריאות ממלכתי – פטור מתשלום לקשיש מעל גיל 80 שמשתלמת לו גמלה להבטחת הכנסה", הצעה לסדר-היום בנושא: "מחדל הטיפול בקשישים בבתי אבות - מחסור חריף במטפלים סעודיים", בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק, לפני הקריאה ראשונה, חוק כלי הירייה (תיקון מס' 20), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. שינוי בתקציב הקשר עם הציבור עבור השרים.
2. הגדלת מספר החברים בוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט, לוועדת הפנים והגנת הסביבה ולוועדת המדע והטכנולוגיה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009.
3. קביעת מכסות הצעות חוק והצעות רגילות לסדר היום של חברי הכנסת לסיעותיהם.
4. המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "מספר היועצים הפרלמנטריים ליושבי ראש הוועדות המיוחדות".
5. הרכב הוועדה המשותפת לדיון בהצעת חוק פינוי בינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר) התשע"ו-2016, (מ/1023).
העברת הצעת חוק פינוי ובינוי (הסכמים לארגון עסקאות פינוי ובינוי), התשע"ו-2016 מ/1024 מהוועדה המיוחדת לדיון בוועדה המשותפת.
6. הרכב הוועדה המשותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת החוקה, חוק ומשפט לפי חוק פיקוח אלקטרוני על עצור ועל אסיר משוחרר על תנאי (תיקוני חקיקה), התשע"ד-2014.
7. העברת הצעות לסדר היום מוועדת העבודה, הרווחה והבריאות לדיון בוועדת הכנסת – בהסכמת יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות:
הצעה לסדר ביום בנושא
¶
"חוק ביטוח בריאות ממלכתי – פטור מתשלום לקשיש מעל גיל 80 שמשתלמת לו גמלה להבטחת הכנסה"
8. בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה להעברת את הצעת חוק כלי הירייה תיקון – הגבלת גיל למתן רישיונות לכל ירייה) התשע"ו-2016 (פ/2421), מוועדת החוץ והביטחון לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה.
9. טענת נושא חדש בדיון בוועדה המיוחדת להתחדשות עירונית בהצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 218) התשע"ו-2016, לפי סעיף 85 לתקנון הכנסת.
10. קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון מס' 15), התשע"ו-2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
יואב בן צור
צחי הנגבי
מכלוף מיקי זוהר
יואל חסון
אחמד טיבי
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
יואב קיש
אלעזר שטרן
חברי הכנסת
¶
נאוה בוקר
מיכל בירן
מירב בן ארי
משה גפני
אכרם חסון
יוסי יונה
חיים ילין
אלי כהן
אורלי לוי אבקסיס
מנחם אליעזר מוזס
אורי מקלב
עודד פורר
מוזמנים
¶
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
חיים אבידור - חשב הכנסת
תומר רוזנר - יועמ"ש, לשכה משפטית, הכנסת
אריאלה מלכה - יו"ר העמותה הפרלמנטרית הישראלית בכנסת לפעילות לזכר השואה וסיוע לניצוליה
שלי סבן - משרד האוצר
דודי קופל - משרד האוצר
קורל אבירם - משרד הרווחה
אתי ירדן - הוועדה להתחדשות עירונית
שלומי מור - עו"ד
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להתחיל דווקא מהנושא של שינוי בתקציב הקשר עם הציבור עבור השרים. פנו אלי שניים שלושה שרים בעניין הזה של גובה התקציב שעומד לרשותם מבחינת הקשר עם הציבור. אני לא זוכר, האמת, מי השרים, פנו אלי במליאה אבל העליתי את זה לדיון בעקבות בקשה שלהם. עכשיו, אני - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אין להם. יש להם 50%. לפי החלטה קודמת שלנו לפי המלצות הוועדה הציבורית, יש להם 35,000 שקל ולנו יש 93,000 שקל. מה שהם אומרים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אז אני אסביר. את רוצה להתייחס לזה אחר כך - תני לי קודם כל להסביר את הבעיה: הם אומרים שכל מה שקשור לפעילות, כנסים, דואר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הם פנו אלי, אני יו"ר ועדת הכנסת, זה לא עניין אנונימי. אני פשוט שכחתי מי פנה, ככה הייתי אומר את זה אבל לא משנה. פונים אלי הרבה פעמים במליאה ולא תמיד אני זוכר ורושם אבל לא משנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר. אתם כל כך מתלהבים מהרעיון אז אני אסביר: המצב הוא כזה – אנחנו, בפעם האחרונה, על פי המלצת הוועדה הציבורית, אנחנו לא כל כך התייחסנו לזה כי בזמנו הבאנו את הנושא של איחוד תקציבים והקטנו מהתקציב הקודם 22%. אנחנו רצינו להקטין 15, הוועדה הציבורית המליצה על עוד 7% ובסוף זה יצא 93,000. הוועדה הציבורית המליצה, כנראה בגלל העבר בעיקר, שהשרים יקבלו 35,000 נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו, ברור שיש דברים שבתחשיבים שעשינו לא מגיע לשרים כמו למשל לשכה שלא מגיע, פלאפון נייד, ציוד משרדי שהם לא צריכים למרות שציוד משרדי שקשור לפעילות פוליטית הם כן צריכים. הם לא יכולים לקחת את זה מהמשרד הממשלתי. לכן, אנחנו נעשה על זה דיון קצר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
וכשאנחנו מדברים, אנחנו בעצם מדברים על החלטת ועדת הכנסת שתובא בפני הוועדה הציבורית בתהליך זה. זה לא סוף פסוק, ונצטרך גם להתגבש מולם, והם צריכים להתגבש מולנו. את יכולה להסביר קצת? אחר כך אתן לכם להתייחס.
ציוד משרדי, למרות שציוד משרדי שקשור לפעילות פוליטית הם כן צריכים. הם לא יכולים לקחת את זה מהמשרד הממשלתי. לכן נעשה על זה דיון קצר, וכשאנחנו מדברים אנחנו מדברים על הצעת ועדת כנסת שתובא בפני הוועדה ציבורית. זה לא סוף פסוק, זה צריך להתגבש מולם והם צריכים להתגבש מולנו. את יכולה להסביר קצת? אחר כך אני אתן לכם להתייחס. הם טוענים: אנחנו חברי כנסת, אנחנו צריכים פעילות כללית ופוליטית, אנחנו לא יכולים לעשות את זה במסגרת המשרד, לא מאפשרים לנו, התקציב הוא בעייתי. יכול להיות שעכשיו המשרד גם יותר מגביל אותם, משרדי הממשלה יותר מגבילים מבחינת הנהלים והם לא יכולים לזוז. גם זאת אופציה.
ארבל אסטרחן
¶
כשקבעו את התקציב לקשר עם הציבור התלבטו האם בכלל הכנסת צריכה לתת לשרים תקציב כל שהוא מתקציבה כי הם לא מקבלים הרי שום דבר מהכנסת. השכר שלהם מהממשלה, הרכב שלהם, העוזרים שלהם, הם מתנתקים מהכנסת אבל המחשבה היתה שבכל זאת יש פעילות פוליטית, ציבורית, שהמשרד לא יכול לממן ולכן, יש היגיון בלתת להם איזה שהוא תקציב - -
ארבל אסטרחן
¶
לא לפעילות פוליטית. נגיד הם רוצים לשלוח "שנות טובות" או דברים כאלה. אם רוצים לעשות אתר לא של המשרד, אתר של חבר הכנסת - -
היו"ר דוד ביטן
¶
גם הוא לא יכול. הוא יכול אבל יש לו תקציב נמוך לעניין. תשאל את מרב כמה היא מוציאה על אינטרנט ופייסבוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
היא, יש לה מניות בפייסבוק נראה לי. שלי יחימוביץ בכלל עברה אותה בגדול, עקפה אותה בסיבוב אני קורא לזה. איך נתת לזה לקרות? איך? תסבירי לי?
ארבל אסטרחן
¶
ולכן, בחוק עצמו נקבע שכל הוראות הפרק שעוסק בשכר חברי הכנסת, כתוב שהם לא יחולו על ראש הממשלה, שרים וסגני שרים ואולם רשאית ועדת הכנסת להחליט פי המלצה של הוועדה הציבורית על תשלומים אחרים שישולמו לנושאי המשרה האמורים לכיסוי הוצאותיהם המיוחדות, הכרוכות במילוי תפקידם כחברי כנסת או תפקידם הציבורי. זאת ההגדרה. נקבע גם שזה יחול אחרי שנקבע החוק הנורבגי, נקבע גם שזה יחול על סגנים ושרי שרים - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זאת יובל, היא מתיכון "דרסקי" בעכו. יש היום "הפרלמנט הצעיר", והיא מלווה אותי כל היום.
ארבל אסטרחן
¶
אז אני אחזור על מה שאמרתי: חוק הכנסת, שעוסק בתנאי השכר והתשלומים האחרים לחברי הכנסת וקובע את ההוראות על הוועדה הציבורית וכולי, קובע שאותו פרק בחוק לא יחול על ראש הממשלה, שרים וסגני שרים, ואז כתוב: ואולם רשאית ועדת הכנסת להחליט לפי הוראות פרק זה על תשלומים אחרים שישולמו לנושאי המשרד האמורים לכיסוי הוצאותיהם המיוחדות הכרוכות במילוי תפקידם כחברי הכנסת או תפקידם הציבורי. זה מה שאמורים שרים וסגני שרים לקבל, וכשתוקן החוק הנורבגי הוספה פה הוראה שזה יחול גם על שר או סגן שר שיתפטר בגלל החוק הנורבגי. מכוח הסעיף הזה נקבע בהחלטת שכר חברי הכנסת ששרים וסגני שרים שהם חברי כנסת או מי שהחברות שלו פקעה בשל החוק הנורבגי, יהיו זכאים לתקציב שנתי של 34,500 שקלים חדשים. הסכום הזה נקבע בדצמבר האחרות על ידכם, לפי המלצה של הוועדה הציבורית כאשר העלו את התקציב של חברי הכנסת.
ארבל אסטרחן
¶
לא קרה כלום. והרעיון היה באמת שצריך לאפשר עניינים שקשורים לכהונה שלהם כח"כים או לפעילות הציבורית אבל לא את מכלול הפעילות שיש לחבר כנסת, כי חבר כנסת, כל התקציב שלו נובע אך ורק מזה, החל מציוד ולשכה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מעלה את זה בשם הכנסת. היתה פניה, השרים הם חברי כנסת, אני לא חייב תמיד להגיד מי פנה אלי. זה עולה על סדר היום, תתייחסו לזה כפי שזה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
תן לי אני אגיד לך משהו: אני לא חושב שזה סתם שהם לא פנו ככה בצורה מסודרת, אני חושב שיכול להיות שהם מתביישים להגיד שהם רוצים עוד כסף עם כל הבמות שיש להם, שאין לחברי כנסת. עם כל ההוצאות שיש להם, שאין לחברי כנסת. עם כל החשיפה שיש להם, שאין לחברי כנסת. זה סוג שאני לא מצליח להבין את זה. אני כן מצליח להבין למה הם פונים בצורה כזאת. אני חושב שעוד מעט אנחנו נראה פה שגם נושא של הצעות, יש הבדל – אפילו מישהו שהוא חבר כנסת מהקואליציה ולא מהקואליציה, בגלל היכולות לתפקד. על אחת כמה וכמה ששר, עם כל המעטפות שיש לו, עם כל הכנסים שהוא יכול לארגן, עם כל הקשר שהוא יכול לעשות עם הציבור - הרי אתה יודע כמה שר יכול ליצור ואיזה מוטיבציה יש לציבור להיות בקשר עם שר, להבדיל מחבר כנסת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
כנס, אוקי. יכול להיות שחסר לו. אולי שלכל חבר כנסת יהיה איזה 10 מיליון בשנה שהוא יכול לעזור בצורה מסודרת - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אין דבר כזה שהוא יכול לחלק איך שהוא רוצה, אני מאד מצטער. זה שנותנים כספים למשפחות ברוכות ילדים נגד, אז מה, זה כסף אישי שהוא מחלק? זה לפי קריטריונים ועובר מבחינת הייעוץ המשפטי ומבחינת החוק.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני לא רוצה לקחת אותך למקומות של האם קוראים לזה כספים קואליציוניים או האם מתנהגים עם זה כמו כספים קואליציוניים, בסדר? אתה יודע שמתנהגים עם זה כמו כספים קואליציוניים רק קוראים לזה אחרת.
מה אני רוצה להגיד לך? שהכספים שיש להם ליצור את אותו דבר שחבר כנסת רגיל צריך לעשות את אותם כנסים שאתה רוצה שהם יעשו, יש להם דרכים אחרות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני יודע, אני בכוונה שאלתי את זה. כמה אנשים ירצו להיפגש אתך אם תבוא עם שר וכמה אנשים ירצו להיפגש אתך אם תבוא בלי שר או כמה אנשים ירצו להיפגש עם שר וכמה אתך? כמה חברי כנסת ירצו להיפגש אתך אם אתה שר, וכמה חברי כנסת ירצו להיפגש אתך אם אתה לא שר? מה אני רוצה לומר לך? שהאקוויוולנט למה יכול לעשות עוד 30,000 שקל, יש להם כוח פי אלף יותר גדול עם מה הם יכולים לעשות התפקיד, המעמד, הכוח שיש לשר. ולכן, זה נראה לי קצת עצוב. ברור לי למה אף אחד מהם לא כתב לך מכתב שהוא צריך, כמו שאני הייתי פונה אליך, דרך אגב. אני הייתי פונה אליך בכתב, ולכן אני חושב שהדיון הזה, אין לו מקום. אין לנו כלים להשוות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. בכל שנה האתרים והעיתונים מפרסמים רשימת "הבזבזנים". מה זה מי שמבזבז כסף מחברי הכנסת? זה מי שמנצל את התקרה של קשר עם הציבור. לא מעל התקרה המורשית - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אז יש כאלה שהוציאו 80, אז אומרים הבזבזן ביותר. זו התקשורת. ואז, השרים מתחילים להתגאות אפס, אפס, אפס, אנחנו לא בזבזנים, וגם התקשורת - אני מקווה שכל התקשורת פה לא תיעלב, גם התקשורת מתחילה לחלק להם ציונים שהם לא מוציאים כסף. מסתבר שהם לא צריכים לפי המשבצת הזאת של אפס, אדוני היושב ראש. לכן, נשאלת השאלה האם יש שר ספציפי שביקש?
עכשיו, סביר להניח שאני יודע מאיזו מפלגה הוא, סביר להניח כי הוא לא מכולנו - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
- - א. אני רוצה לומר בצורה גורפת, הוא לא מרשימה המשותפת מסיבות ידועות. אין שרים ברשימה המשותפת. בשלב זה אין שרים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה מכיר את הסיפור של הריבון?
אדוני היושב ראש, אני רוצה להמשיך כדי למקד את העניין הרב שיש גם בזהותו של המציע. זה לא שר מכולנו. האם את מאשרת, מירב?
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, חכה. אני רוצה לאתגר אותך. תבין דבר אחד: יושב ראש מפלגה, לא משנה ליכוד, כולנו וכולי, את הכנסים הוא עושה מתקציב המפלגה. הוא יכול לעשות כמה שהוא רוצה כמעט, כולל יש עתיד, כולל כולם. לעומת זאת, חבר כנסת או שר לא יכול לעשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
שהיא אומרת לי ששר האוצר יש לו אפס, את כל הכסף הוא הוציא, אם יש לו כנס, הוא מוציא מתקציב כולנו, שהוא גם תקציב שהוא מקבל מהכנסת. הוא לא מתקבל מגורם אחר. 80,000 שקל משלמים כל חודש על כל חבר כנסת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
חבר הכנסת מוזס, אתה נציג יהדות התורה כאן. האם השר ליצמן פנה ליושב ראש בבקשה להעלות את ההוצאות של השר?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תגיד, עם תשובה כזאת יסלקו אותך מהסיעה. תגיד שלא כי זה לא. אני יודע שליצמן לא מבקש. אתה חבר כנסת מאתמול, מוזס?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מי נשאר? נמסר לי כעת על ידי מישהו מש"ס שגם הם לא. אז נשארנו עם הליכוד. אני מבקש ממך, אדוני היושב ראש, לגלות האם זה שר או שרה מהליכוד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני פחות מראש ממשלה לא מוכן, וגם אז לא אבקש. האמת היא שהבקשה הזאת היא בקשה מוזרה. תודה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר שיש יותר הצדקה לקשר הזה עם הציבור לחברי הכנסת מאשר לשרים. תענה בבקשה: כמה יועצים ועוזרים יש לכל שר?
היו"ר דוד ביטן
¶
איך הוא לאט לאט מוריד מפלגות ונשאר רק עם מפלגה אחת. בבקשה. אני רואה שהאופוזיציה פעילה היום ברמה מיוחדת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
הדיון הזה נראה קצת משעשע אבל בעיני דווקא יש בו משהו רציני, שחושף את העיוות שיש בין הרשויות ואת הבלבול - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - שאנחנו חיים בתוכו. הבעיה העיקרית, אדוני, היא זה ששרים הם חברי כנסת. שר במדינת ישראל לא צריך להיות חבר כנסת. צריך שתהיה הרפדה ברורה בין הרשויות, זו דעתי, ואני מחזיק בה שנים רבות. אני מצטער שזה לא קורה, ואני מקווה שזה יקרה.
דבר שני, מוזר לי. אני לא זוכר שדנו אי פעם בהצעה שהיא סוג של הצעה אנונימית. אמנם היא באה מטעם היושב ראש אבל אף שר לא פנה, לא כתב, לא הצדיק, לא פירט, לא הסביר. אני לא הייתי עדין שר, אדוני, אני לא יודע באמת מה הבעיות ששרים סובלים מהם או לא סובלים מהם - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - בתחום הקשר עם הציבור. אז הייתי רוצה להבין יותר וללמוד יותר ולכן, קשה לי להתייחס אפילו ברצינות לבקשה הזאת. ודבר נוסף, אדוני, תראה: שר בממשלה הוא שר בממשלה. אמרה היועצת המשפטית שהשר, למעשה, אין לו שום התקשרות כספית עם הכנסת מלבד באמת אותו תקציב קטן שאגב, אני גם אותו הייתי מוריד. אני מציע בכלל, אדוני, שהממשלה – לממשלה יש את הסמכות והיכולות לקבל החלטה על מתן תקציב לשרי הממשלה. שרי ממשלה הם פוליטיקאים לרוב, וזה בסדר והגיוני שיהיה להם אפשרות לקשר עם הציבור, רק שהקשר עם הציבור הזה בכלל לדעתי צריך לבוא מהממשלה ולא לבוא מהכנסת בכלל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רק מזכיר לכל חברי הכנסת שביקשו שאת העלאת השכר של הח"כים, אנחנו נבטל אותה אבל כשאני עשיתי חוק או חוקקנו חוק שאושר בכנסת שכל חבר כנסת יכול לוותר, אז רק 30 ויתרו מתוך 90. אז בואו נשים את הדברים בפרופורציה הנכונה. השרים הם חברי כנסת לכל דבר ועניין. יש להם פעילות פוליטית וקשר עם הציבור ללא קשר לזה שהם שרים. זה שהם שרים, יש להם יתרון, אני לא אומר שלא אבל יחד עם זה, היתרון הזה לא קשור - לפעמים הם לא יכולים להצטרף לכנס. לפעמים הם צריכים לעשות את הכנס בעצמם. כנס היום לא עולה פחות מ-25,000 שקל. הם צריכים להוציא חוברת לציבור, היא גם עולה. הוא יגיד לכם כמה היא עולה להדפיס, לשלוח וכולי. צריכים אתר פייסבוק, הם צריכים כמו כל חבר כנסת. למה הבאתי את זה? אני לא רוצה שהשרים ינצלו את המושבים של הממשלה כדי לעשות פעילות פוליטית. אני רוצה לתת להם, כמו כל חבר כנסת, את האפשרויות לעשות את זה בצורה מסודרת וזה לא תקציב גדול. אין הרבה שרים. כמה זה, 20 בערך?
היו"ר דוד ביטן
¶
בעניין העקרוני אני מעדיף שהשרים יקבלו תקציב ויעשו פעילות. יש בעיה, ואני אומר את זה במפורש, וזה כולל את כל המפלגות ולא רק את הליכוד. יש בעיה אמתית שאנחנו צריכים לדון בה. המדינה מעבירה למפלגות 80,000 שקל לחודש על כל חבר כנסת לפעילות מפלגתית. הכסף הזה הולך למפלגה, הוא לא יורד לפעילות של הח"כים, הוא לא יורד לשום דבר, הוא רק מבוזבז במערכת בחירות. כולם נשארים עם חובות ומשלמים עם זה את החובות. אני חושב שהגיע הזמן שנעשה בזה רביזיה, שחלק מהכסף הזה יבוא לפעילות ציבורית של הח"כים כי הם מקבלים את זה בגלל מספר ח"כים, ואז אנחנו לא צריכים בכלל את התקציב הזה של קשר עם הציבור בכלל. איפה ה-80,000 שקל שמועברים לכל מפלגה על כל חבר כנסת? לכולנו ולכל מי שמנצל את זה לפעילות בדרך כלל זה ראש המפלגה. בטח שכחלון יהיה אפס כי כשהוא עושה כנס, הוא מוציא את זה מהמפלגה. לפיד, כשהוא עושה כנס, הוא מוציא את זה מהמפלגה. חברי כנסת אחרים לא יכולים לקבל מכיוון שתמיד יש, וגם שרים, כיוון שתמיד יש חובות מהבחירות. אנחנו מכירים – דרך אגב, יש לי רעיון מאד ראדיקלי בעניין הזה אבל לא אכניס את זה עכשיו כי כל המפלגות, כל ראשי המפלגות יעמדו פה כמגננה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - אני לא רואה מצב ש-80,000 שקל בחודש על כל ח"כ – זה בסדר גמור כי זה טוב למפלגות, לבחירות וכולי אבל לתת לשרים אפשרות לפעילות אמתית כמו חברי כנסת, זה לא בסדר. זה כבר אתם משתמשים. מה אתם רוצים? שהם ישתמשו בכסף של המשרד כדי לעשות פעילות פוליטית. זה מה שאתם רוצים? אז אני לא בעד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה זה אנונימי? אז פנו אלי, אני העליתי את זה לדיון. אני לא חייב להגיד מי השרים, מה זה משנה? זה דיון עקרוני. אנונימי.
היו"ר דוד ביטן
¶
תגיד לי, כשלפיד נוסע לחו"ל, הוא הרי טוען: אני שר חוץ מעופף. מאיפה הוא משלם את כל הדברים? מהמפלגה?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, סליחה, לא ענית טוב ואני אגיד לך למה: מה ההבדל בין נגיד שלפיד נוסע כשר חוץ לבין שר - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
שטרן, זה לא ייאמן שאדם רציני כמוך קורא ללפיד שר חוץ. אתה חי בסרט, זה לא ייאמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
תביא לי לישיבה הבאה איך לפיד מממן את הפעילות שלו בחו"ל. תביא לי את זה. הוא משלם את כל הפעילות הזאת מכיסו? לא.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אתה לא מבין את השאלה. וממה שרת המשפטים ושר הביטחון, ממה הם משלמים את זה? אתה לא מבין מה אני אומר לך.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, תפסיקו להיות דמגוגים על 20,000 שקל לחבר כנסת. שהמפלגות מקבלות 80,000 שקל על כל ח"כ לחודש, גם המחנה הציוני, גם הליכוד, גם כולנו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה זה לא קשור? בוודאי שזה קשור, זה לפעילות פוליטית. למה אתה לא מבקש להסיר את זה? למה אתה לא מבקש לבטל את זה?
אכרם חסון (כולנו)
¶
חברים, ברשותכם, קודם כל, אני רוצה להודיע שיו"ר הסיעה ביקש ממני להחליף אותו כי נולד לו בן, בשעה טובה, שיהיה במזל-טוב, והאמת שלא ידעתי על סדר היום. למדתי על סדר היום כמה דקות מהמשרד לכאן, לא דיבר אתי אף שר מכולנו ולא ביקש ממני אף אחד אבל דעתי האישית - -
אכרם חסון (כולנו)
¶
בוודאי, אבל לא משנה, אני את דעתי אגיד גם אם היא לא פופולרית, והבקשה הזאת לא פופולרית, מה לעשות. חברים, יותר טוב שהשר יקבל תקציב באמצעות חברי הכנסת באישור הכנסת מאשר יקבל מטיקון או מאיש עסקים ואחר כך יהיה חייב לו ויחזיר לו בהרבה טובות שעולות הרבה כסף למדינה. אני אומר, אני פרסמתי את התלוש שלי בכנסת, במליאה, ביום רביעי. חבר כנסת כמוני מקבל 20,000 שקל נטו, תאמינו לי, אני מקבל - -
אכרם חסון (כולנו)
¶
אני מקבל מחצית מעובד בתי הזיקוק או חברת החשמל או נמל, ואני לא מתרגש מזה ולא מצטער על זה שנכנסתי לכאן כדי לשרת את העם. אני הייתי בכנסת ה-18 כאן ולא הוצאתי שקל אחד, לא על כיבוד ולא על כנסים. אנחנו נאשר לשרים, מי שרוצה להוציא, הגיע הזמן שחברי הכנסת, במקום שנעשה פופוליזם וכולם יתקפו אותנו כאילו שאנחנו מקבלים מיליונים, כאילו שחברי הכנסת מושחתים. מה חברי הכנסת מקבלים? שמונה מנכ"לים של הבנקים שווים 120 חברי כנסת. אמרנו את זה ביום רביעי במליאה. שמונה מנכ"לים בבנקים במדינת ישראל מקבלים תקציב כמו 120 חברי כנסת, ואנחנו משרתים ועובדים יום ולילה ולא עושים טובה לאף אחד. אבל ההתקפות של חברי הכנסת על חלק מחברי הכנסת והשרים עשו לנו תדמית שלילית מאד ברחוב הישראלי ולכן, הצעירים לא מאמינים בכנסת ישראל. אז הגיע הזמן להגיד, גם אם הדעה היא לא פופולרית, צריך להגיד את האמת, מה שר ילך לשלם מכספו עבור כנס של 25,000 שקל ואחר כך יבוא וידרוש את זה או יבקש טובה מהדלת המסתובבת מאחד מבעלי אולמות החתונה או מאחד מהקבלנים המקורבים ונתחיל לקרוא מה כותב על זה מבקר המדינה. בשביל מה? מדובר בכסף קטן, מי שרוצה לקחת אותו שייקח אותו וישרת את העם. מי שלא רוצה, שיחזיר אותו. תודה רבה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני מציעה לדחות את הדיון מתי שנקבל איזו שהיא תמונה על מה קורה היום ואיך הסתדרו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר דבר אחד: יש הבדל בין תקציב לבין מימוש התקציב. גם הח"כים לא ממשים את כל התקציב. זו זכותו של ח"כ אם לממש או לא בפעילות שהוא עושה. אנחנו צריכים לתת את האמצעי. המימוש תלוי בכל חבר כנסת וחבר כנסת. מי רוצה לדבר? יוסי יונה. מה, רק האופוזיציה מדברת היום?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מבינים לעומק, אדוני, עד תום. באופוזיציה יש זמן רב, אפשר ללמוד את החומר, אדוני, יש לנו זמן.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בכל אופן, אדוני היושב ראש, אתה הצעת איזו שהיא הצעה חלופית שבה אתה אומר שיש תקציב מפלגות, ומשם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני עוד אתייחס לזה, דרך אגב, במועד אחר. זה לא לעניין עכשיו אבל לא ראיתי את המפלגות טוענות נגד הכסף הזה. פתאום זה כסף שהוא בסדר גמור מבחינה ציבורית, אז אני אומר שאם המפלגות מקבלות 80 לחודש ולא ראיתי אתכם מתלוננים על זה, לא בעבודה ולא מכולנו ולא מכל גורם אחר, אז מה אתם מתלוננים שאנחנו רוצים שקיפות ואנחנו רוצים שהשרים יוכלו בעצם, כמו ח"כים, לעשות פעילות פוליטית בלי שהם צריכים לקחת מהמשרד או בלי לקחת תרומות, כפי שחבר הכנסת אכרם אמר.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל אסור להם לקחת תרומות. מה זה בלי לקחת תרומות? זה אסור לקחת תרומות. מה זה הדיבור הזה?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא הבנתי אדוני, אתה רוצה לספר לנו משהו על תרומות. אתה רוצה לספר לנו משהו על שימוש של זרים בתרומות?
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, את לא מתמודדת פריימריז, שכחתי אבל בפריימריז לוקחים תרומות וזה מטופל על ידי מבקר המדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, חשב הכנסת, אני מבקש לישיבה הבאה, לא נעשה הצבעה כרגע. לישיבה הבאה תעשה לי הצעה שאני רוצה שתפחית מה-93,000 שקל את ההיבטים של השכירות של הטלפון ודברים מהסוג הזה, של ציוד משרדי וכולי, ותביא לי מה נשאר מבחינת - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה לא נכון. בדקתי, הסתכלתי על הנוסחה וזה לא נכון. הם קבעו את זה באופן כללי 50%. הם לא הסבירו את עצמם ואני קראתי, ולכן גם ביקשתי מארבל שתביא למה בעבר זה היה. לא קיבלתי ממנה עוד את הפרשנות של העבר, אני לא יודע מתי הם החליטו, בתשעים ומשהו, נכון?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
ואפשר להוסיף שאולי הוא יביא לנו עוד דברים? על הוצאות המשרד של השרים, מה מותר להם להוציא - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
- - לא מבחינת התקציב וכאלה אלא מבחינת מה שהם עושים עד היום. זה מאד ענייני.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אתם הייתם ענייניים הייתם באים אלי ושואלים אותי איך יכול להיות, אני קראתי בעיתון, שראש הממשלה את האוטו שהוא נוסע ושמחייבים אותו לנסוע בו, שהוא אוטו מאד יקר, הוא צריך לשלם את זה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה הדבר הזה, תגיד לי? זה נשמע לך ראוי שהוא יכול לוותר על האוטו? אתה יכול לוותר על האוטו ולהגיד אני לא רוצה אוטו, אני אסע באוטו שלי ואז לא מפחיתי כלום. מה זה הדברים האלה? תגיד לי, למה הגענו? לאיזה מערכת הגענו?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא ידעתי. הנה. הוא צריך להיות מחויב על האוטו הזה? זה נשמע לך? מורידים לו 12,000 שקל מהמשכורת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני, לטובת כולנו, לא רציתי להיכנס להוצאות ולהכנסות של ראש הממשלה. למה אתה מציע להיכנס לזה?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
למה אתה מציע על מה משלמים לו ועל מה לא. לא כדאי. על האוכל כדאי שהוא ישלם? למה אתה נכנס לזה?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
זה באמת מעוות.
הגדלת מספר החברים בוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט, לוועדת הפנים והגנת הסביבה ולוועדת המדע והטכנולוגיה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009.
היו"ר דוד ביטן
¶
חברים, מכסות. צחי ביקש נושא לפני זה – בבקשה. מה הנושא? יש לנו ועדה משותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט ולוועדת הפנים והגנת הסביבה ולוועדת המדע וטכנולוגיה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009. אנחנו רוצים להגדיל את הוועדה הזאת. הוועדה הזאת כוללת חברים מוועדת חוקה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רואה? דיברת אתו אז לא שמעת. יש ועדה משותפת שקשורה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי. הוועדה הזאת משותפת לוועדת החוקה, ועדת הפנים וועדת המדע והטכנולוגיה. מכל ועדה יש ארבעה, ואנחנו רוצים להגדיל את זה לחמישה מכל מוועדה. בבקשה צחי.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי(הליכוד)
¶
הסיבה היא מאד ממלכתית: אנחנו רוצים לחזק את הקואליציה. אבל למה זה קרה? כי אני, בוועדת החוץ והביטחון, מיניתי ועדת משנה לשירותים, מודיעין ושבויים ונעדרים, שהרוב זה מהאופוזיציה כי רציתי שיהיו שם אנשים מבינים אז יש שם את יאיר לפיד וליברמן ועפר שלח וציפי לבני ועמר בר לב ועוד אנשים, ויש שם מהקואליציה רק אותי ואת דיכטר ואת מוטי יוגב. על פי החוק, ועדת המשנה לשירותים היא חלק מהוועדה הביומטרית, שעוסקת בנושא הביטחוני של הנושא הביומטרי, זה ועדת המשנה לשירותים פלוס כל הוועדה המשותפת הזאת. אז התוצאה המעשית היא שלמעשה, אנחנו חיים עם ועדה שהולכת להתכנס ושיש בה רוב לאופוזיציה - -
יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי(הליכוד)
¶
לא פגם טכני אלא בגלל שאני, בוועדת החוץ והביטחון, מיניתי ועדת משנה מאד מאד - -
יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי(הליכוד)
¶
מה שלושת השמות? רחל עזריה, נורית קורן ו... מכל ועדה אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו מבקשים מטעם ועדת החוקה את חברת הכנסת נורית קורן, מטעם ועדת הפנים את חברת הכנסת רחל עזריה ומטעם ועדת המדע את חברת הכנסת שרן השכל.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי(הליכוד)
¶
לא, הסברתי. אני אסביר שוב: יש על פי החוק הביומטרי שתי ועדות שמכונסות ביחד, והן צריכות בקרוב לאשר את בקשת שר הפנים, אריה דרעי, לדחות בתשעה חודשים את תקופת המבחן של העניין הביומטרי. אנחנו רוצים להגיע לישיבה הזאת של אותה ועדה עם רוב לקואליציה, כמו בכל ועדה.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי(הליכוד)
¶
- - לכן, רצינו להגיע למצב כזה שיהיה לנו בסוף רוב של אחד גם אם כל האופוזיציה תהיה נגד. זאת הסיבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש, יש ייצוג, כן. מה ההרכב המקורי? הנה: מטעם ועדת חוקה – ניסן סלומינסקי, ענת ברקו, יואב בן צור, רויטל סויד. מטעם ועדת הפנים – דוד אמסלם, דני עטר – במקומו זוהיר בהלול, תמר זנדברג, מיקי מכלוף זוהר. מטעם ועדת המדע – אורי מקלב, חיים ילין, יואב קיש, דב חנין. אבל אתה צריך להבין שהיא מצטרפת לוועדת חוקה לכל ההרכב שלה וכולי וכולי. זאת אומרת, זו לא ועדה שעומדת בפני עצמה. כדי לקבל החלטה מצטרפות עוד ועדות ולכן, יש ייצוג מלא לאופוזיציה, אין בעיה. אתה מבין?
מי בעד ההצעה של יו"ר הקואליציה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – 1
ההצעה אושרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר. אחמד טיבי נמנע.
קביעת מכסות הצעות חוק והצעות רגילות לסדר היום של חברי הכנסת לסיעותיהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אנחנו עוברים לנושא של המכסות: אז אני רוצה קודם כל להסביר שיש לנו הצעה שהיתה גם בשנה שעברה, שאישרו אותה באופן - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
לא, בשנה שעברה לא הוגשה ההצעה אבל עבדנו לפי איך שכבר שנים רבות זה נוהג.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז עבדתם לפי מה שהיה לפני שנתיים. עלי לא מקובלת ההצעה הזאת, אני אומר את זה במפורש - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
קודם כל בוקר טוב. תקנון הכנסת קובע שמכסות להצעות חוק פרטיות והצעות לסדר רגילות ייקבע. אני יכולה להגיד שבשנים שלא צלח בידינו להביא לוועדת הכנסת נהגנו ככה, והכנסת פועלת על פי נוהל ועל פי נוהג. ההצעה שמוגשת כאן למכסות, יש לה כמה עוגנים: קודם כל, אחד הרעיונות הם שלאופוזיציה יש יותר מכסות מאשר לקואליציה. ככה נהגנו כנסות רבות, והרציונל הוא שבכל אופן סיעות הקואליציה היו מיוצגות בממשלה, לממשלה יש אפשרות להעביר חקיקה שלה, חברי הכנסת מהקואליציה, יותר קל להם להגיש הצעות חוק - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
וזה גם מעוגן בתקנון. כשאני באה לקבוע מכסה, המכסה היא למושב. מושב קרי מאוקטובר עד אוקטובר. מתחילת כנס החורף ועד תחילת כנס החורף הבא אחריו.
לסיעות הקואליציה החישוב הוא להפחית מהמספר הכולל של חברי הקואליציה את מספר השרים וסגני השרים, שהרי הם לא מגישים הצעות חוק פרטיות. המודד לחברי הקואליציה, וזה מספרים שאנחנו נוהגים לפיהם שנים, זה עבד אבל כמובן שהפררוגטיבה שלכם לשנות את זה, וזה לפי 6.5 הצעות למושב לחבר קואליציה ו-8.5 הצעות לחבר קואליציה, ואני אפרט: מכיוון שהשנה היתה שנה מעוברת, שנה הרבה יותר ארוכה, זאת אומרת בעוד חודש, אנחנו עכשיו באדר ב', הרי שאנחנו נעבוד 36 שבועות. לקחנו את מספר חברי הכנסת בכל סיעה מסיעות הקואליציה, וכמובן שהפחתנו את השרים וסגני השרים, והגענו ל-35 חברי כנסת. אנחנו אותו דבר עשינו בסיעות הקואליציה – אתם רואים, כל סיעה שם, המספר כפי שנבחרו לכנסת וזה 59.
עכשיו, אנחנו פועלים במסגרת השבועית, אני עוברת למסגרת השבועית שאנחנו בדרך כלל סביב 22 הצעות רגילות והצעות חוק. ההצעות הרגילות הן במכסה של הצעות החוק ואז אנחנו לוקחים ככה: רואים למשל בליכוד – המכסה למושב, אנחנו לוקחים 14 חברי כנסת כפול 6.5, הגענו ל-91 הצעות שזה מכסה למושב. מזה אני גוזרת את השבועי: אני לוקחת את ה-91 הצעות, אני מחלקת ל-36 שבועות וקיבלתי תוצאה של 2.52. תמיד אנחנו מעגלים, אם זה עובר את ה-50 למעלה. זאת אומרת שלליכוד בשבוע יש 3 הצעות במכסה. וכך הנוסחה נוהגת לגבי השאר.
אנחנו לוקחים את סיעות האופוזיציה
¶
לקחנו 24 חברי כנסת מסיעת המחנה הציוני, הכפלתי ב-8.5 שזה המכסה למושב, וקיבלנו 204 הצעות למושב. ה-204 חילקתי ל-36 שבועות, הגעתי ל-5.6. זאת אומרת, אנחנו מעגלים למעלה - זה 6 הצעות שבועיות. וכך נהגנו - הרשימה המשותפת 3, וכולי.
יש סיעות, שכשאנחנו באים ומחשבים זה שבועי אבל אנחנו רואים את הפריסה ועושים איזון. אז יש שבועות שסיעה מסוימת יהיו לה שתי הצעות למרות שכתוב שרק אחת. בסיעה אחרת יהיו שתיים למרות שכתוב לה רק שלוש כדי שזה יהיה. אני יכולה להגיד לכם שדי נדיר, ויושבת כאן מנהלת הלשכה שלי, שעבדה גם עם קודמי - די נדיר שסיעות ממצות את המכסה אבל לנו זה נותן מסגרת שהיא גם שבועית, ובכל אופן לא לחרוג ממנה ואתם תחליטו.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, תודה. אני רוצה להקריא לכם את התקנה מהתקנון - הליכוד בשיטה הזאת מפסיד מכסה של 100 הצעות בשנה. כולנו מפסידים גם כן, יש להם שני שרים. הבית היהודי מפסיד, ש"ס מפסידים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
במדיניות הזאת שנוקטת מזכירות הכנסת, אין לזה שום ביסוס בתקנון. אני כל הזמן שומע ריחושים מהיועצת המשפטית: לא כתוב, אז אתה לא יכול אבל כשכתוב משהו אחר, עושים משהו אחר. אז כן יכולים? אז אין בעיה, איפה אתם, הייעוץ המשפטי?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, אז אם כל כך קריטי לכם, אז למה אתם לא מפעילים את החוק הנורבגי בליכוד? יהיה לכם עוד חבר כנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, בגלל שיש לי שרים אז לא. אני יכול לדבר, עם כל הכבוד לכם? הרי אנחנו בדיונים פרלמנטריים בכנסת, יש חשיבות למכסות. מה זה הדבר הזה? אני רק מראה לכם את התקנון.
היו"ר דוד ביטן
¶
התקנון אומר, ואני באמת לא מבין את הייעוץ המשפטי של הוועדה ושל הכנסת, ולא את מזכירות הכנסת: ועדת הכנסת תקבע את מכסת הצעות החוק הפרטיות לדיון מוקדם והצעות לסדר יום. המכסה היא משותפת גם להצעות חוק וגם לזה, אוקי? שכל סיעה רשאי להציע בכל מושב של הכנסת ובכל שבוע בהתאם לגודלן של הסיעות. זאת אומרת שהליכוד 30 מנדטים? הוא זכאי לקבל לפי 30 מנדטים. זה בכלל לא רלוונטי כמה שרים יש לו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה רלוונטי? הלו, עם כל הכבוד, אנחנו ניצחנו בבחירות, אולי שכחת את זה ואני מגלה לך את זה. אתם לא ניצחתם ולכן יש לנו זכויות יתר. מה אני יכול לעשות? יש לנו שרים והם יכולים להגיש הצעות חוק.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רק אתם תציעו הצעות חוק ורק אתם תציעו הצעות לסדר. העברתם את החוק הנורבגי, לא הליכוד ולא הבית היהודי מנצלים את זה - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, בכל הכבוד, באמת. אין לך זכויות יתר כי ניצחת בבחירות. בגלל שניצחת בבחירות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה שייך? אבל אנחנו 30 מנדטים? לא, אתם טוענים: יש לכם שרים. ניצחנו בבחירות ויש לנו שרים. מה את רוצה? שאני אתנצל שיש לי שרים? אני רוצה להבין איפה עיגנתם את השינוי הזה בנושא הזה? מה? למה צריכים להפחית את השרים, את יושב ראש הכנסת ואת ראש הממשלה? איפה זה מעוגן בתקנון? זה מעוגן בנוהג? במנהג? אז לא מקובל עלי המנהג הזה. הליכוד לא יפסיד מכסה של 100 הצעות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - והח"כים של הליכוד צריכים כל פעם להתווכח. מגיע לי עוד 100, ולאגודה מגיע ולכולנו מגיע - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אפשר לענות לך או שחלק מהפריבילגיות שלך זה רק שאתה מדבר? אני מנסה לענות לא לי, אני לא דואגת לי. מזכירת הכנסת מנסה לענות לך - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה הנוהל. הבנו את הנוהל. זה לא המכסה, זה לא המכסה הנכונה כי החוק אומר לפי גודל הסיעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
היא לא אומרת לי שאני צודק, היא אומרת שזה הנוהג, זה מה שהיא אומרת למרות שזה מוכיח לי שאני יכול תמיד, אם לא כתוב בתקנון, אני יכול להחליט מה שאני רוצה לפי השיטה שלה. שנוח זה ככה ושנוח זה ככה. בבקשה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין לכם, על חשבוננו. אתם הרי ניתן לכם על חשבוננו משהו, אל תדאגו. אנחנו תורמים לכולם, כל הזמן.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
- - לפי גודל הסיעה. יש היגיון שגודל הסיעה מתפרש כגודל הסיעה הרלוונטי לצורך הזה. וגודל הסיעה הרלוונטי לצורך הזה מנכה את השרים ואת סגני השרים שלא יכולים להגיש - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, אני מתקן אותך: השרים מגישים הצעות חקיקה ממשלתיות ללא הגבלה, ללא הגבלה, ללא הגבלה, זה של השרים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
- - אבל הם הרי לא יכולים להגיש הצעות חוק פרטיות כחברי כנסת אז איזה היגיון יש לספור מכסה שלהם?
היו"ר דוד ביטן
¶
אם היו רוצים לכתוב שזה לא כולל את השרים, היו צריכים לכתוב את זה. מה הסיפורים האלה? אתם חושבים שאני לא מבין במשפטים? אני קצת מבין במשפטים. היו צריכים לכתוב את זה במפורש ולא כתבו במפורש.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - ואתה עלול למצוא עצמך, אדוני, יום אחד באופוזיציה, אני מציע לך דברים חדשים לא לעשות שלא בהסכמה. לא לעשות לא בהסכמה ולא לגייס חברי קואליציה ולא להעביר מכסות בשימוש הרוב שלך והכוח של הקואליציה. אדוני, אל תעשה את זה בלי הסכמה. זה לא כדאי וזה פגיעה בעבודת הכנסת, פגיעה משמעותית.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אתה מצד אחד רצית לקצץ את מכסת החוקים שהח"כים יכולים להגיש, ומצד שני אתה - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
של כל מי שיושבים בקואליציה שבעצם בפועל יש להם מכסה הרבה יותר גדולה, ושכל מה שבתמיכת ממשלה לא נספר במכסה - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, אפשר לקבל רשות דיבור אפילו שיש לנו רק שישה מנדטים ולא שלושים.
היו"ר דוד ביטן
¶
היושב ראש שלך אלוף בדיבורים, אני אתן גם לך, אל תדאג. כמה שנים הוא היה שר? לא ראיתי שהוא עשה משהו בשביל העולים מרוסיה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אולי תבדוק בדיוק מה קרה בנתוני העולים כשהיינו בממשלה ומה קרה בשנה האחרונה, שצנחו מספרי העולים ב-38%. אבל אם תיתן לי לדבר אז אני גם אגיד - -
היו"ר דוד ביטן
¶
פתאום אתם דואגים לברית הזוגיות? למה שש שנים שהוא היה, הוא לא הכניס את זה להסכם הקואליציוני? למה הוא לא דאג לזה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אז אני אגלה לך שזה היה. החוק הזה עבר ואתם ביטלתם את התהליכים האלה כמו שביטלתם את הגיור, וכמו שהתחלתם לגייס מחדש עכשיו, ביטלתם את - - - וכמו שאתם לא דואגים לפנסיה לעולים, על אות בסיס.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אוקי, אז אני אגיד לך, כדי שזה לא יהפוך לדפוס כאן. אני חושב שאתה צריך לנכות מכל חברי הקואליציה את החוקים שלא נספרים להם כשזה בתמיכת ממשלה, שבתמיכת ממשלה לא נספרים חוקים והצעות חוק - -
היו"ר דוד ביטן
¶
גם לי יש בתמיכת ממשלה 40. בדקתי את זה, תסלחי לי. ועדת השרים לחקיקה הזאת מאד פלורליסטית. הם אישרו 120 הצעות חוק פרטיות, 40 לאופוזיציה, 80 לקואליציה. אז בואי נשים את הדברים על השולחן. אם זה חל עלינו, זה חל גם עליהם.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אין לי בעיה עם זה רק אני לא רוצה להפריע לייעוץ הזה. מה שאני רוצה להגיד לך זה שאני לא יודע על מה את המדבר בגלל שגם כשהיא מאשרת לאופוזיציה – אתה רוצה לעשות הפסקה להתייעצות קואליציונית?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
הרי אדוני, חברי הליכוד לא נוכחים במליאה בכלל. בכל הדיונים אין בכלל נוכחות של הליכוד אז אתם נאבקים עכשיו על - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני תמיד נוכח. עם כל הכבוד לך, אני כמעט ולא התקזזתי בכנסת הזאת. פעם אחת התקזזתי, רק כשהייתי בחו"ל. אני לא מתקזז, עם כל הכבוד לך. אני לא מתקזז - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בינתיים כולם מתקזזים עם כולם פה, במיוחד ישראל ביתנו. כל היום אתם מתקזזים. מתי אתם נמצאים? מתי יש לכם בכלל זמן לתפקד?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בוודאי יותר מכם, ואני גם בעד לבטל את כל הפעמים שנתנו קיזוז לליכוד, גם בהקשר של החקיקה שרציתם, אני בעד לבטל את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מה שאני רוצה להגיד, שבאמת זה אותו דיון מהמשפחה הקודמת. אני לא יודע מה קרה לך הבוקר. אני אגיד לך מה קרה לך הבוקר, שכאילו הקואליציה מסכנה וכאילו לשרים של הקואליציה חסר כסף, ולח"כים חסרים הצעות חוק. כאילו נטרלת את כל הכלים שי שלהם, גם בתוך הכנסת ביחס לצרכים שלהם וכאילו זה חסר. אני באמת אומר לך, לא רוצה להגיד: אתמול היועץ המשפטי לממשלה, על הצעת חוק של הממשלה שעברה על הנושא של המקוואות אמר לא חוקתי. יכול להיות שצריך במקום לפזר להם את המספרים האלה ואת הכמויות להגיד להם להיות יותר אחראיים ולא להעביר חוקים שממילא אחרי זה לא מתממשים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
תכף אני אגיד לך. מה זה שייך? זה שייך שאני לא רואה שחסר להם חוקים. אני מבקש דבר אחד: אם אתה רוצה, כמו שאמרת קודם, תביא לנו בבקשה לפה למי חסר. אני רק אומר דבר אחד: אל תפסול את זה שמדברים. תסתכל כמה חברי כנסת מהקואליציה יש פה, אין להם זמן בגלל שיש רק 14 ח"כים מהליכוד שהם פעילים באמת, תסתכל כמה יש להם. בהצעות החוק הם כן שייכים – אתה אומר שזה לא שייך. הרי זה המכפלה של 6.5 - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא משנה, אבל היא שייכת לפי מספר הח"כים שזכותם להגיש. עכשיו, על זה אתה צריך ללכת, למי יש את הזכות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, א. אני רוצה לשאול שאלה אינפורמטיבית: האם סיעת הליכוד נצלה את המכסה שלה עד כה? אנחנו רוצים מספרים. אני סגן יושב ראש - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
האם ניצלה? אני אומר לך שלפי מה שאני יודע, סיעת הליכוד על חבריה, לא רק על שריה וסגני שריה, חברי הכנסת שלה לא מנצלים את המכסה שיש להם. כלומר, זה יותר ממה שאתם צריכים. זה אחד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אל תגיד "לא נכון". אני מבקש שמזכירות הכנסת, רונית אמרה לי שהם לא מנצלים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבטיח לך שאנחנו ננצל. אז אם כך, אז מה אתה מודאג? אנחנו ניתן ולא ננצל, מה הבעיה? דווקא זה פועל - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מנהל את ישיבות הכנסת מדי פעם, אדוני היושב ראש. המחזה הכי מביך בכנסת שיש חצי מגרש ריק בצד שמאל שלי, כשאני מנהל את הישיבה אין חברי כנסת, בעיקר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה בגלל שאתם עושים פיליבסטר שלא לצורך. אם אתם משאירים אותנו כל הלילה, למה אני צריך להישאר ולשמוע אתכם? אתם חוזרים על עצמכם, כל חבר כנסת חוזר על עצמו. זה לא מעיד על כלום.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על שעה ארבע לא בבוקר. אחרי הצהריים ביום רביעי. אני מדבר על שעה חמש, חמש וחצי ביום שלישי. אתם לא כאן, חצי מגרש ריק. זה מביך. זה לא מוסיף כבוד לכנסת, זה עבודה פרלמנטרית לא ראויה, ואתה רוצה להוסיף. זה מביך אתכם עוד יותר? לא יודע מה קרה לך בלילה שאתה רוצה להוסיף גם כסף לשרים שיש להם וגם הצעות שיש להם כי הם מגישים הצעות חוק ממשלתיות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תראה, אני חייב להגיד דוד, שלפי הטמפרמנט שלך הבוקר כנראה שהקואליציה מרגישה קצת בלחץ אני לא יודע מה קרה לך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לצערי הרב זה לא נכון כי היהודים סוקרים את הערבים ולא סוקרים אז כותבים 13. לא סוקרים אותנו. הכי קל לסוקרים היהודים - יש סוקר אחד רציני שהוא ערבי-דרוזי, שקוראים לא יוסף - - - . רק שם אני מאמין לתוצאות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אחמד, אני אסביר לך למה אתה טועה בגדול: כי אתם קיבלתם 95% מהקולות הערבים. אנחנו בודקים בסקר כמה קולות יהודים יש לכם ולפי זה אנחנו מתעדכנים. תעזוב, יותר מ-13 אתם לא יכולים לקבל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה צריך לבדוק באמת? הם קיבלו את הכל שם. לא העבודה, לא הליכוד, לא מרצ, אף אחד לא קיבל כלום, ואחר כך אומרים: למה ביבי אמר שהם רצים לקלפיות. הם רצו. עובדה, הם קיבלו - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מי המציא את השקר הזה 15 מיליארד? מי? אני יודע מי בעצם. שאלה היפותטית שדורשת עליה תשובה. היתה ח"כית כזאת...
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
טיבי, חבל שה-13 מנדטים יבטיחו שתהיה בכנסת עד תום כי אחרת יכולת להיות שחקן, סטנד-אפ קומדי חזק ביותר.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, לפעמים יש מבוכות בקואליציה. אתם מציעים הצעת חוק, מגישים אותן ומצביעים נגדן. יש כמה מקרים כאלה, כדאי לעיתונאים לבדוק.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בשבוע שעבר העלה חבר הכנסת חיים ילין הצעת חקיקה, חתומים עליה רבים מחברי הקואליציה הצביעו נגדה, נגד הצעת חוק שהם חתומים עליה כדי שהירקות יהיו מתוצרת הארץ. - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה? אנחנו חושבים שהרעיון בסדר אבל לא יכולים להצביע. אדוני יודע בדיוק מה המצב - - אז לא לחתום לכם? אין בעיה, לא נחתום לכם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, משפט אחרון, לא סיימתי: אני רוצה לדעת האם ההצעה שלך, תודה רונית, היא על דעת ועדת שרים לענייני חקיקה?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מה זה מה זה שייך? אתה תציף אותה בעבודה, בלאו הכי היא לא עושה עבודה טובה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מבחינתי הם לא קובעים, ועדת הכנסת קובעת. זה הכל. מה שהם קובעים – קובעים, מה שאנחנו נקבע – אנחנו נקבע. אני לא מעביר להם סמכויות, אני רק לוקח להם סמכויות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני שוב, אני אחזור, אני הייתי שמח לדעת מה קרה היום בבוקר שקמת כל כך באנרגיות. חבל שחבריך לסיעה לא עם אותן אנרגיות במליאה. בכל אופן, אני מבין שהפיליבסטר מאד מאד מפריע לכם ואתה לא רוצה פיליבסטר, ואתה לא רוצה שלאופוזיציה תהיה את היכולת להגיש הצעות חקיקה. אתה לא רוצה שתהיה לנו את היכולת להגיש הצעות לסדר - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
- - אבל אם אתה באמת רוצה לאזן ממשלה או קואליציה ואופוזיציה לפי היחסיות, אז היחסיות היא 61-59. אז בא תכניס לתוך הסל הזה את הצעות החוק הממשלתיות ותקבע שהקואליציה יכולה להגיד - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
- - ואז יבוא לידי ביטוי היתרון שלכם, שקיבלתם 30 מנדטים בבחירות. בסופו של דבר, התוצאה היא שגם היום יש לכם הרבה יותר במכסה שאתם יכולים להגיש, ואיפה שאתם לא נכנסים כאן, אתם יכולים להיכנס דרך הצעות חוק ממשלתיות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה אדוני, אני מציע לך בנושא שהוא אופוזיציה-קואליציה, עכשיו זה רציני, לא לעשות דברים בכפיה אלא רק בהסכמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אגיד בסוף מה אני – הרי לא נצביע היום אבל אנחנו עושים דיון. נקים צוות של כל הסיעות על מנת להגיע להסכמה. לא יכול להיות שהליכוד יפסיד - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל לא יכול להיות שאנחנו נהיה גם 1.4 במכסה ותמיד יעלו לנו רק אחד. אנחנו עם שישה חברי כנסת, סיעת יהדות התורה עם שישה חברי כנסת, אנחנו מקבלים אחד והם מקבלים אחד. אז אין פה שום עדיפות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא שמעת מה שמזכירת הכנסת אמרה: אתה מקבל אחד לשבוע אבל עושים איזון כולל לפי 1.4. היא אמרה את זה במפורש.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, חבר הכנסת ביטן, אתה אחד מיושבי ראש ועדת הכנסת באמת מחוללי השינויים הגדול ביותר שהיו פה אי פעם. אני אומר את זה בסימפטיה גדולה. אני חושב, אדוני, שאתה ידעת ויודע להכניס את ידיך לדברים המורכבים והמסובכים ביותר, ואתה עושה את זה לרוב בצורה ראויה ונכונה, ומקיים דיון באמת פתוח ואמתי גם בוועדה וגם בהתייעצויות לא פורמליות. אני חושב שזאת הדרך. אדוני, אתה יודע שאני מאמין ברפורמות, ואני מאמין שצריך לעשות מדי פעם שינויים, ומדי פעם גם תקנון הכנסת נדרש בריענון כזה או אחר אבל בסוג של מכסות, בעולמות כל כך רגישים, במקום, אדוני, שאתה יום אחד תבין, ואני מאחל לך להבין את זה, שאתה באופוזיציה ואתה יודע שהכלי היחיד שיש לך זה הכלים האלה. כשאתה פוגע לנו בכלים האלה, אתה תמצא אותנו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רק רוצה להגיד לך שאני הייתי 12 שנה יושב ראש האופוזיציה בעיריית ראשל"צ. אני יודע מה זה להיות אופוזיציה ואני יודע מה זה להיות קואליציה. אז קודם כל, קח את זה בחשבון, לא נולדתי היום.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. היא צריכה לעבוד, היא מולכם. אתם לא במליאה בכלל והיא צריכה כל הזמן לקרוא לכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רוצה שאני אצלם את המחנה המשותף? אתם בכלל לא נמצאים, על מה אתה מדבר? אתם בשמונה הולכים הביתה, מתקזזים עם כל השרים - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אפילו בדיון על יום השואה נציגי הרשימה המשותפת היו שבעה. אתם לא הייתם. בדיון על יום השואה מהרשימה המשותפת היו שבעה ואתם לא הייתם. בושה וחרפה. אתם צריכים להתבייש. סיעת הליכוד לא היתה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני הייתי. אני אמרתי לך כמה פעמים: תפסיקו להתקזז עם השרים. אתם מתקזזים עם השרים כל הזמן, ואני חושב - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם מתקזזים והולכים הביתה, ואחר כך אתם באים לשרים לבקש דברים. אני אומר לך, הקיזוז זה השחיתות הכי גבוהה שיש.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, אתה יושב ראש ועדת כנסת, תבטל את הקיזוז. הנה, אתה תקום עוד שבוע באותו מצב רוח, תבטל את הקיזוז.
היו"ר דוד ביטן
¶
ראיתי. כל היום אתם מתקזזים. מתי אתם נמצאים, תגיד לי? אז אל תטיף לנו מוסר.
רגע, בואו נקים את הצוות – אחמד אתה מטעם הסיעה שלך?
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא יהיה. זה לא התייעצות עכשיו. עודד פורר. מי עוד? שולי מועלם. אתה רוצה להיות מהסיעה שלך?
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו ננסה למצוא פשרה בעניין הזה תוך הבנה שהאופוזיציה, מה שמגיעה לה – מגיעה לה ומה שמגיע לקואליציה, אני מקבל את העניין למרות שהתקנון מדבר אחרת, אני מקבל את העניין שצריך ללכת לקראת העניין הזה. אני לא אומר שבאופן מוחלט אבל לא יכול להיות שמ-30 מנדטים יישארו לנו 14. זה לא יכול להיות מבחינת החלוקה.
הצוות יהיה
¶
דוד ביטן, מרב מיכאלי, יואב בן צור, אחמד טיבי, רועי פולקמן, עודד פורר, שולי מועלם, ישראל אייכלר, אלעזר שטרן ואילן גילאון. אז אני מבקש שזה יעלה ביום רביעי, נגמור את זה ביום רביעי. מי בעד? בעצם פה לא צריך הצבעה.
המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "מספר היועצים הפרלמנטריים ליושבי ראש הוועדות המיוחדות".
היו"ר דוד ביטן
¶
"המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי כנסת בנושא: מספר היועצים הפרלמנטריים ליושבי ראש הוועדות המיוחדות". הוועדות המיוחדות פנו אלינו, גם אלי וגם ליושב ראש הכנסת ואמרנו להם: תפנו לוועדה הציבורית, בגדול אנחנו תומכים בעניין הזה. הוועדה הציבורית החליטה לאשר את הבקשה של הוועדות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לכל הקדנציה. ברור. לא ועדת משנה של וועדה אלא ועדה מיוחדת שאושרה במליאה לכל הקדנציה אבל.
ארבל אסטרחן
¶
אבל הוועדה של אלי כהן שונה מהאחרות. מדובר על ועדות שהוקמו בנושא מסוים ללא הגבלת זמן כמו השקיפות והסמים ופניות הציבור, וגם וועדה שהוקמה לחוק או להצעה לסדר מסוימים, אחד או יותר, ללא הגבלת זמן כמו הוועדה של אלי כהן, ולכן - -
ארבל אסטרחן
¶
- - אם מלכתחילה, כשמקימים את הוועדה בין אם לנושא או להצעת חוק או הצעת הסדרים מסוימים – מגבילים אותה בזמן, הניסוח אומר שהיא לא תהיה זכאית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר פה אחד.
הרכב הוועדה המשותפת לדיון בהצעת חוק פינוי בינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר) התשע"ו-2016, (מ/1023).
העברת הצעת חוק פינוי ובינוי (הסכמים לארגון עסקאות פינוי ובינוי), התשע"ו-2016 מ/1024 מהוועדה המיוחדת לדיון בוועדה המשותפת.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרכב הוועדה המשותפת לדיון בהצעת חוק פינוי בינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר). איפה ההרכב? אלי הלך? לא צריך אותו לעניין הזה.
ארבל אסטרחן
¶
זה ב' ו-ג' ביחד. אני קיבלתי את ההסכמה שאלי כהן, של הוועדה המשותפת הזאת, יכללו בה שני חוקים: החוק הזה והחוק השני. אני גם מחליט להעביר את זה לסמכות הזאת, להסכמתו. אני הבנתי שהוא זימן דיון – את השומעת אותי או לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז שיהיה ברור – אתם כינסתם ישיבה נדמה לי ביום רביעי על החוק השני. תבטלו אותה ותכנסו את הוועדה הנכונה. היא תכלול גם את הצעת החוק פינוי ובינוי ומה ההצעה השנייה?
היו"ר דוד ביטן
¶
היא כוללת שני דברים: היא כוללת את הדיון – שום דבר, אתם תבטלו ותזמנו את הוועדה הנכונה.
אריאלה מלכה
¶
אדוני, אנחנו זימנו ברמה הפקידותית את החיצוניים והיום, עכשיו, כשאני יודעת את הרכב הוועדה, אני אודיע להם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. זה גם פינוי בשל סירוב בלתי סביר. אנחנו נודיע במליאה, וגם הסכמים לארגון עסקאות פינוי-בינוי. שני אלה יידונו בוועדה המשותפת לוועדה המיוחדת לוועדת החוקה.
החברים מטעם הוועדה המיוחדת
¶
חברי הכנסת אלי כהן, דוד ביטן, יואב קיש, יגאל גואטה, יוסי יונה, חיים ילין, אורלי לוי אבקסיס. החברים מטעם ועדת החוקה: ניסן סלומינסקי, נורית קורן, מיכאל אורן, אורי מקלב, רויטל סויד, אוסאמה סעדי ומיכל רוזין. שיהיה ברור: לכל הסיעות יש פה נציג. אנחנו לקחנו את המתווה של 14 חברי כנסת, זה נתן לנו את כל הסיעות ולכן, את רוב הוועדות המשותפות וגם הוועדות המיוחדות אנחנו עושים בהרכב של 14. יושב ראש הוועדה יהיה חבר הכנסת אלי כהן. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים - אין
היו"ר דוד ביטן
¶
מי בעד להעביר גם את הצעת חוק ההסכמים לסמכות של הוועדה הזאת?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הנושא אושר.
הרכב הוועדה המשותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת החוקה, חוק ומשפט לפי חוק פיקוח אלקטרוני על עצור ועל אסיר משוחרר על תנאי (תיקוני חקיקה), התשע"ד-2014.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אנחנו עוברים לסעיף הבא: הרכב הוועדה המשותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת החוקה, חוק ומשפט לפי חוק פיקוח אלקטרוני על עצור ועל אסיר משוחרר על תנאי (תיקוני חקיקה). פה אנחנו לא הלכנו לפי ההרכב שאמרתי כי זה לא ועדה שצריך לעשות אותה רחבה. הוועדה תהיה בת שמונה חברים, ארבעה מכל ועדה.
מטעם ועדת המדע והטכנולוגיה – קיבלנו את השמות מיושבי ראש הוועדות: אורי מקלב, יואב קיש, יואל חסון ודב חנין.
מטעם ועדת החוקה – ניסן סלומינסקי, בני בגין, מיכאל אורן, יעל גרמן או אלעזר שטרן. מה זה "או"? אתה רוצה להיות חבר בוועדה הזאת? ועדה לפי חוק פיקוח אלקטרוני על עצורו ועל אסיר משוחרר על תנאי (תיקוני חקיקה), התשע"ד-2014. עכשיו צריכים להחליט. דיברנו מחוקה או אותך או אותה. אז יעל גרמן. יושב ראש הוועדה יהיה אורי מקלב. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הנושא אושר.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאושר. סיימנו את זה גם.
העברת הצעות לסדר היום מוועדת העבודה, הרווחה והבריאות לדיון בוועדת הכנסת – בהסכמת יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות:
1. הצעה רגילה לסדר-היום בנושא: "הבטחת הפנסיה של העובדים והקשישים בישראל והעלאת קצבאות הזקנה"
2. הצעה כוללת לסדר היום בנושא: "מחדל הטיפול בקשישים בבתי אבות - מחסור חריף במטפלים סיעודיים"
3. הצעה רגילה לסדר היום בנושא: "חוק ביטוח בריאות ממלכתי – פטור מתשלום לקשיש מעל גיל 80 שמשתלמת לו גמלה להבטחת הכנסה"
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אנחנו עוברים לנושא הבא. אני רוצה להבהיר: אני הגעתי להסכם עם היועץ המשפטי. לצערי הרב, הרבה מאד הצעות לסדר לא נדונות בוועדות ועל כן, הגעתי אתו להסכם שוועדת הכנסת תוכל לדון בהצעות לסדר, כשאנחנו מקבלים הסכמה של יושב ראש הוועדה הספציפית. אלה שלושת ההצעות שהגעתי להסכם. ביום שלישי אנחנו נדון בהן, וגם יהיה שידור טלוויזיוני להצעות האלה: הצעות רגילה לנושא הבטחת הפנסיה של העובדים והקשישים בישראל והעלאת קצבאות הזקנה. הצעה כוללת לסדר היום בנושא: מחדל הטיפול בקשישים בבתי אבות – מחסור חריף במטפלים סיעודיים. והצעה רגילה בנושא: חוק ביטוח בריאות ממלכתי – פטור מתשלום לקשיש מעל גיל 80 שמשתלמת לו גמלה להבטחת הכנסה. את אלה אנחנו נעביר מוועדת העבודה לוועדת הכנסת. נדון בהן ביום שלישי. מי בעד?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הנושא אושר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקי. אנחנו נעזור בדברים שמקובלים עלי ועל יושב ראש הוועדה. יום שלישי תבואו, זה יהיה מתשע בבוקר. זה יהיה בטלוויזיה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מחר? אבל אתם מודעים לזה שמחר שולחים את הילדים מחופשים לבית הספר. למי שיש ילדים קטנים...
היו"ר דוד ביטן
¶
סעיף ט' זה נושא ארוך, השארתי אותו לסוף. אבל הנה, סיימנו כבר.
בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה להעברת הצעת חוק כלי הירייה (תיקון – הגבלת גיל למתן רישיונות לכלי ירייה) התשע"ו-2016 (פ/2421), מוועדת החוץ והביטחון לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא: בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה להעברת הצעת חוק כלי הירייה (תיקון – הגבלת גיל למתן רישיונות לכלי ירייה), התשע"ו-2016, מוועדת החוץ והביטחון לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה. צחי הסכים והפנים הסכים. אין בעיה. מי בעד?
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר.
טענת נושא חדש בדיון בוועדה המיוחדת להתחדשות עירונית בהצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 218) התשע"ו-2016, לפי סעיף 85 לתקנון הכנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (קופת גמל) (תיקון מס' 15), התשע"ו-2016. הממשלה ביקשה להעביר את זה לוועדה של אלי כהן, הוועדה המיוחדת, וגפני רוצה שזה יהיה בוועדת הכספים. הוא רוצה להסביר, קודם כל - -
מי פה נציג המחנה הציוני? מי אחראי?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא הנושא. מי אחראי? מיכאלי איננה, מי אחראי? מה העמדה שלכם? יש לנו קיצור פזם – פטור מחובת הנחה לפני קריאה ראשונה של הממשלה על הצעת חוק הבטחת הכנסה. תכנית ניסיונית, תיקון שיעור ניכוי למשפחות שבראשן הורה עצמאי. הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. תגידו לי מה העמדה שלכם, אם אני צריך לגייס או לא כי לדעתי, סעיף 1, אין אתו בעיה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
האמת היא שאנחנו באנו בנושא של הנושא החדש שלנו אבל כן הייתי רוצה להצביע גם בנושא של הוועדה שאני חברה בה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בבקשה. מה הבעיה? נושא חדש בעת הדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה? לא זה. אז איזה סעיף אנחנו?
היו"ר דוד ביטן
¶
אלי, אתה יכול להסביר מה הנושא החדש? מה קרה מיכל? בואי תגידי לי מה העמדה שלך לגבי זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא זה הצעת חוק שקשורה לתיקון פקודת מס הכנסה. אני עוד לא יודע מה זה אומר אבל עכשיו הם ידברו ואז נראה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני אסביר לך, אדוני היושב ראש. תראה, בוועדת הרפורמות או כמו שגפני אומר – אין ועדה כזאת אלא קוראים לה איך, גפני?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תראה, נדון שם – אדוני היושב ראש, אני אנסה לתמצת ולנסות להעביר לך את הרציונל שעומד מאחורי נושא חדש שאנחנו דורשים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז באמת, יש שם הצעת חוק שבאה לפתוח קרנות ריט. קרנות ריט אמורות להיות בסופו של דבר למען הציבור ולא אמורים להיות שם בעלי שליטה. כדי שהדבר הזה יתאפשר, באה המדינה ונותנת הטבות מס החל ממס רכישה, מס שבח ואחרים, ונותנת לבעלי - בא נאמר שצריך להיות להם לפחות 200 מיליוני שקלים במקרקעין כדי להיכנס למועדון האקסקלוסיבי הזה של ההטבות. תוך כדי התנועה, אותם בעלי הון, בא נאמר מי שיש לו 200 מיליון זה בדרך כלל בעל הון. כאשר הוא נכנס הוא גם זוכה לפטורים ממס רכישה אבל גם ממס שבח, ועד שהוא הופך להיות קרן ריט, בתוך התהליך עובר הרבה מאד זמן. אנחנו גילינו שבחוק המוצע, לא רק שאנחנו נותנים את הפטורים ובאמת הטבות מס מפליגות, אנחנו מגלים שהצעת החוק הזו מלאה ביותר מדי חורים, ומה שיכול להיות בסופו של דבר זה שני אבסורדים מאד גדולים: בא אביגדור יצחקי ואומר: אנחנו רוצים משקיעים בדיור. ואז באה הממשלה ומציעה בעצם שקרנות הפנסיה שלנו, הן אלה שישקיעו בקרנות האלה, שאמורות להיות באיזה שהוא אופן משהו למגורים. איזה שהוא תמריץ להשקעה במגורים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז שקרן הפנסיה, תכריזו עליה כקרן ריט ונגמר הסיפור. למה היא צריכה לתת למישהו שהוא יהיה בעל-הבית עליה? מה עשינו פה?
אלי כהן (כולנו)
¶
אדוני, חוק קרנות הריט קיים משנת 2005. היום יש הצעות לתיקון קרנות הריט, שייתן אפשרות גם לנושא של מגורים לבוא ולהשקיע. ככלל, - -
אלי כהן (כולנו)
¶
- - ככלל, אין כאן שום נושא חדש ונהפוך הוא, מעלים חברי הכנסת, ואנחנו משתדלים להתייחס בצורה עניינית, גם הקואליציה וגם האופוזיציה ולהעלות הערות. החוק עבר לצורך תיקונים בעקבות הערותיהם של חברי הכנסת, וככל שיהיו הערות ענייניות נתייחס אליהן.
אלי כהן (כולנו)
¶
לא, החוק עצמו כולל הטבות מס. צודקת חברת הכנסת אבקסיס שהוא כולל הטבות מס. יש שאלה מידתית, שבה גם אני שוחחתי הבוקר, בנסיעה, בדרך לירושלים – חברת הכנסת לוי, גם הבוקר שוחחתי וצריך לבוא ולראות מה המידה הנכונה שבה יכול להיות בעל מניות יחיד באותה קרן ריט.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, תקשיב. קרנות ריט אמורות להיות בשליטה של הציבור. מה שמנסה פה ממשלה לבוא ולומר: אנחנו רוצים לאפשר לפנסיות שלנו להיות מושקעות בקרנות ריט. בקרנות האלה, שהן כביכול מנתבים אותם להשקעות בדיור, יש פה כמה אבסורדים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז אני מנסה להסביר. ראשית, הם יצרו מסלול שבאמת דיברנו הבוקר ואולי נראה איך אנחנו נתקן אותו, שבו בסופו של תהליך עדין יש בעל שליטה, אותו בעל ההון בתחילת הדרך נשאר בעל השליטה רק שהיום מושקעות בו קרנות הפנסיה שלנו. הוא זכה בהטבות המס וכדומה, והוא יכול להחזיק בין 30 לבין 49 אחוזים. שניה אדוני היושב ראש, אני רוצה להבהיר לך את האבסורד הגדול. היה והמהלך מצליח, אוקי? יש פה שני דברים: ראשית, אם המדינה מאמינה להצעות שלה לייעול ולהורדת מחירי הדיור, היא מסכנת את הפנסיה שלנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא 20 דקות. תעני לי על השאלה, את מבלבלת גם אותי. תגידי לי מה השינוי שהכניסו, תראי לי אותו. אל תדברי אתי באופן כללי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אוקי. לא, אתה צריך להבין על מה אנחנו מדברים. יש פה פרק אחד שלם שהביאו לנו אותו לילה לפני, שיש בו שינויים, שאני גיליתי שאחד מהשינויים תוך כדי תנועה ואלי, היום בבוקר אמרת לי שצדקתי גם בהערה שלי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, יש פה שתי אופציות: אם המדינה מאמינה שהיא הולכת להוריד את מחיר הדירות, אז הפנסיות שלנו הולכים להשקיע במניה לא רווחית שהולכת לרדת, נידפק בפנסיה. אם יצליח המהלך, מחיר הדירות יעלו. שתבין, איך שלא תהפוך את זה, זה או שיפגע בפנסיות או שיפגע - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, הטיעון שלך נשמע הגיוני אבל זה לא רלוונטי לנושא חדש. זה רלוונטי לגבי מהות החוק. הוא טוען - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אלי כהן טוען שהנושא של קרנות הפנסיה, ההשקעה שלהן זה לא נושא חדש כי זה מופיע בחוק המקורי. מה התשובה שלך?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה שבעצם חלק מהחוק לא עלה, לא עבר פרק שלם לגמרי, לא עבר בכלל את הקריאה הראשונה, ושם מדובר על בעלי שליטה או לא בעלי שליטה. שם מדובר על האופן - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, זה לא היה. הפרק החדש לא היה. האם עבר בנוסח המקורי? יש לנו יועץ משפטי. הפרק הנוסף - -
היו"ר דוד ביטן
¶
איפה היועץ המשפטי? כיוון שתומר נחשב אצלי ליועץ משפטי מיוחד במינו וידען גדול, מה העמדה שלך?
תומר רוזנר
¶
אכן נעשו שינויים מההצעה המקורית. השינויים נבעו בעיקר מההערות של חברי הכנסת ושל אנשים מהציבור. השינויים לא משנים את מהות החוק. אני אתן דוגמה אחת לשינויים: במסגרת ההצעה המקורית קבעה הממשלה שהקרן החדשה לא תוכל להשקיע בענייני מקרקעין. איגוד מקרקעין זה סוג של תאגיד שמשקיע רק במקרקעין, וקבעה הממשלה שהקרן הזאת לא תוכל להשקיע, וכך נאמר במפורש בהצעת החוק. בעקבות ההערות של חברי הכנסת ושל הציבור, ביקשה הוועדה במהלך הדיונים שכן תהיה אפשרות להשקיע באיגודי מקרקעין בתנאים מסוימים. בעקבות הבקשה הזאת נוסף סעיף שלם לחוק שמאפשר את זה. הסעיף הוא סעיף חדש, הוא לא היה בהצעת החוק המקורית.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה שהוא חדש זה לא משנה לי. אני שואל אותך שאלה: יש פה שינוי מהותי מבחינת הצעת החוק המקורית?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חושב שכן. אם השינוי הוא מהותי, אז זה נושא שהיה צריך להיכתב בהצעת החוק המקורית ולכן הוא נושא חדש. אי אפשר להתעלם מדבר כזה.
תומר רוזנר
¶
רגע, אז מה שאני נתתי לך, ואתה צריך להחליט אם זה נושא חדש. אמרה הממשלה: הקרן לא תשקיע באיגודי מקרקעין. באה הוועדה ואמרה שהיא יכולה להשקיע בתנאים מסוימים שזה יותר מ-50%, שיש תנאים מסוימים - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
דוד, תן לי להתייחס, לפני שאתה מחליט. אני חושב, דוד, אני הייתי בכל הדיונים ואני אומר לך בצורה הכי ברורה - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא, יש לי בחוק בדברים אחרים אבל להגיד שזה נושא חדש, זה טעות ואני אגיד לך למה: כי מדובר בחקיקה הזו על קניית נכסי נדל"ן, בסדר? דוד, תקשיב רגע. דוד, תקשיב למה זה לא נושא חדש.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מי אתה שתגיד מה אני אומרת? אני אשתמש בכל הכלים הפרלמנטרים העומדים לרשותי אם אני חושבת שיש פה בעיה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני, יש לי מטרה אחת בין העיניים - אני שם את המטרה בין העיניים ועכשיו אגיד לך אותה בצורה הכי פשוטה: יש לי המון בעיות בחוק הזה, ואני אמרתי אותן ואני אגיד אותן אבל לבוא ולטעון שאיגוד מקרקעין זה נושא חדש, זה טעות כי כל העסקה פה שרוכשים נדל"ן - -
אלי כהן (כולנו)
¶
אני מבין קצת בקרנות ריט, אני אגיד לך בדיוק: היום, למעשה, אתה יכול להשקיע בנכס בצורה ישירה. יש נכסים שמוחזקים על ידי איגוד מקרקעין. איגוד מקרקעין זה איגוד שכל אחזקתו זה אך ורק במקרקעין.- -
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני אגיד לכם מה: לפי דעתי זה נושא חדש פר-אקסלנס אבל אני רוצה שלא נקבל החלטה כרגע. אנחנו נעשה ישיבה אתך ועם יושב ראש הוועדה על מנת להגיע להסכמות, בסדר?
אלי כהן (כולנו)
¶
לא, אדוני היושב ראש, דקה אחת: אם יש לה עוד נושאים – בבקשה. אם מורידים את נושא של איגוד מקרקעין, אין נושא חדש.
אלי כהן (כולנו)
¶
אם יש עוד נושאים, אומרים אותם עכשיו. אם לא, אני מוריד איגוד מקרקעין ומאשרים את החוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, תבינו דבר אחד: יש שתי שאלות: שאלה ראשונה - האם השינוי מהותי, ושאלה שנייה – למה הממשלה לא הכניסה את זה בפעם הראשונה? הנושא הזה הוא שינוי מהותי כי - - -
אלי כהן (כולנו)
¶
אדוני היושב ראש, בתור עורך דין אתה צריך לדעת שאין כאן שום שינוי מהותי. לקנות נכס בצורה ישירה או דרך איגוד מקרקעין זה אותו דבר אחרת רשות המסים – אבל אם יש עוד נושאים, נדבר עליהם - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
דוד, זה נושא שאני דחפתי לו כי אני חשבתי שאין הבדל בין שאתה קונה את הנכס או שאתה קונה מאיגוד מקרקעין. מה ההיגיון? תגיד, אתה קורא לזה נושא חדש?
היו"ר דוד ביטן
¶
עם כל הכבוד לכם, אל תצעקו עלי. אני לא סורי בינתיים. תקשיב רגע, קיש, רק בגלל שזה אתם, אני לא מקבל החלטה. אנחנו נעשה ישיבה ונגיע להסכמה.
אלי כהן (כולנו)
¶
לא, אדוני. אני רוצה לדעת מה הנושאים? אני מוריד את האיגוד מקרקעין, מה הבעיה? מאשרים את החוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
תגידי לו מה הנושאים. מה שאני מבקש ממך, אל תלכי ראש בקיר. אם הרעיונות הם בסדר והם לטובת הציבור, אז תלכי על זה.
אלי כהן (כולנו)
¶
ברור שהם בסדר. שיהיה רשום שבגלל חברת הכנסת לוי לא אושר איגוד מקרקעין. זה תיקון חשוב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - על המרוץ של השלוש פלוס חמש של שמונה וחצי לעונש, למקרה שעושים שם אקזיט בעלי ההון - -
אלי כהן (כולנו)
¶
לא אדוני. אם יש עוד נושאים חדשים נשמע אותם. יש ישיבה ב-13:00. אין לדחות. אנשים הגיעו, אנשים מגיעים. אבל אין לה עוד נושאים חדשים, אדוני - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אלי, יש הליכים בכנסת. עם כל הכבוד, לוועדה ולמשרד האוצר יש הליכים מסוימים. כבד אותם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז שוב פעם: חלק מהתיקונים שקיבלנו בלילה, זה היה הנושא של בעלי שליטה. הם בלבלו אותנו ונתנו לחלק מהח"כים לחשוב שאם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. בואו, אנחנו מסיימים את הישיבה עוד 10 דקות. אנחנו נמשיך אותה – תומר, אתה תישאר אתנו בישיבה, בסדר?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חייבת לומר עוד משהו: אפשר לשאול גם את גפני, גם את אמסלם ואחרים בנושאים ענייניים עם הקואליציה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
או שיש דיון בוועדה ודנים על כל השינויים שצריך בחוק - לא יכול להיות שדנים פה, בחדר סגור, אם כן או לא במהות, וכשאני אומר לך עכשיו חד-משמעית, גם אופוזיציה וגם קואליציה, ואלי יודע את זה - ההתנגדויות הן ענייניות. זה לא שאנחנו נגד הקרנות. בשום פנים ואופן לא. אין דרך אחרת היום - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יכול לבוא גם כן, ילין. מה הבעיה?
הצעת חוק הבטחת הכנסה - תכנית נסיונית לתיקון שיעור הניכוי ובראשן הורה עצמאי
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, יש לנו נושא – הצעת חוק הבטחת הכנסה, תכנית ניסיונית לתיקון שיעור הניכוי ובראשן הורה עצמאי. הממשלה ביקשה פה פטור מחובת הנחה, שנגיש את זה היום. זה נושא שהוא חשוב מאד לציבור הרחב. יש פה הטבה אני מבין, נכון? יש לכם התנגדות?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הנושא אושר.
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון מס' 15), התשע"ו-2016
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא בסעיף הזה. זה פטור מחובת הנחה. תסתכלי, זה חוק אחר לגמרי. תירגעי אורלי. מי מסביר?
דודי קופל
¶
מדובר על חוק שמטרתו לעשות את ההתאמות לחוק קופות גמל לעניין ההסכם שנעשה בין המעסיקים לבין ההסתדרות. הסכם שלפיו שיעור ההפקדה של המעסיקים יעלה בחצי אחוז, והמטרה שלו היא לעשות את ההתאמות בחוק קופות גמל כדי שהחוק יתיישב עם הוראות חוק קופות גמל - -
דודי קופל
¶
זה דחוף מכיוון שכרגע, בעצם, איך שהמעסיקים פועלים זה לא עומד בהוראות חוק קופות גמל וחשוב לתקן את זה כדי שלא יהיו בעיות - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד כמה מילים לפרוטוקול: אני רוצה שכל מי שמצביע עכשיו כן יבין במה מדובר: משרד האוצר ואגף שוק ההון הביא סעיף רשלני לפטור מחובת הנחה מלכתחילה. באולם המליאה אמרתי לכחלון שאני והוא היחידים שקראנו את החוק הזה. אבל שוב, מהר מהר, צריך לעשות את זה מהר מהר. לא שמו לב ולא טרחו להגיד לחברי הכנסת שאחד השינויים שנשמע מאד תמים וחיובי, הסתבר שהפך את כל ההסכמים הקיבוציים במדינת ישראל ללא חוקיים. עכשיו באים לתקן את זה אבל לפרוטוקול זה צריך להיות ברור: מדובר פה בעבודה רשלנית של אגף שוק ההון, כולל כל מי שייעץ להם, שהמעסיקים וההסתדרות פטרו אותו, ועכשיו אנחנו באים לנקות את השאריות. אבל שיהיה ברור שבזה מדובר. תודה.
בואו נעבור לסעיף שלכם
¶
הצעת חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון מס' 15). יש לנו בקשה להעביר לוועדת הכספים ובקשה להעביר לוועדה המיוחדת.
משה גפני (יו"ר ועדת הכספים)
¶
שניה. אני דיברתי עם יושב ראש הוועדה המיוחדת והוא אמר שאין לו התנגדות שזה יהיה בוועדת הכספים. ועדת הכספים, אני הטלתי מסים על קופות גמל. פעם ראשונה שהממשלה באה ומביאה הצעת חוק שתהיה קופת גמל בלי מסים. אז אני מטיל את המסים כל השנים ועכשיו שהולכים לבטל, אני לא אעשה את זה? אני מעביר את זה ביום אחד.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
גפני זה יותר מזה: באים לתקן פה משהו שאתה עסקת בו, היה אצלך בוועדה בחוק ההסדרים - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה רק להגיד שמדובר במשהו שהוא באמת המשך למשהו שכבר קרה בחוק ההסדרים ואחר כך פוצל בוועדת הכספים. למה שזה יהיה עכשיו בוועדה אחרת?
משה גפני (יו"ר ועדת הכספים)
¶
אתה יודע מה? מתחיל להימאס עלי המשחק הזה. באמת. אמרת לי - - - העברתי אותו ביום אחד.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
למה הסכמת? כאילו ועדת הרפורמה מעבירה, חותמת גומי? זה מה שיוצא מהדיון הזה?
משה גפני (יו"ר ועדת הכספים)
¶
אני לא אומר כלום. אני אומר שנעשה את זה כמו שעושים חוקים בוועדת הכספים. אם יהיה משהו דרמטי - -
משה גפני (יו"ר ועדת הכספים)
¶
אני רק אומר לך שאת הריט, הוא היה אצלי? הוא היה עובר ביומיים עם האופוזיציה. האופוזיציה היתה מצביעה בעד.
משה גפני (יו"ר ועדת הכספים)
¶
מה הם רוצים? הם רוצים שאני אלך אחרי החוק הזה ואני אתחיל לעשות צעקות בכל ועדה?
היו"ר דוד ביטן
¶
יש את הקוורום להצעה הראשונה שלו, פטור מחובת הנחה לנושא שדיברנו על קופות הגמל, לא קשור לנושא הזה. מי בעד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – 1
הנושא אושר.