הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 154
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ה' באדר ב התשע"ו (15 במרץ 2016), שעה 15:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/03/2016
חוק לשכת עורכי הדין (תיקון מס' 38), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לשכת עורכי הדין (תיקון מס' 38), התשע"ו-2016
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני הגשתי רביזיה ואני מעלה את הרביזיה להצבעה. אני צריך להצביע בעד קבלת הרביזיה.
מי בעד קבלת הרביזיה? מי נגד?
הצבעה
בעד קבלת הרביזיה – פה אחד
הרביזיה נתקבלה.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
אני אבהיר את הנקודה. הסתבר שבמהלך הדיון בוועדה, הוועדה קיבלה החלטה לגבי הוראות מעבר על הוועדה הבוחנת בכתב על סמך נתונים לא נכונים שנמסרו לה. הנתון הנכון שנמסר הוא שהממנה של הוועדה הבוחנת בכתב היא לא שרת המשפטים אלא בפועל הוועד המרכזי. לא כתוב כרגע אף אחד וכנראה שזאת הסמכות השיורית שלהם שהם ממנים. אין בעצם קדנציה.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
כן. יש כאלה שהתמנו ב-2014, יש כאלה שהתמנו ב-2012 ויש כאלה שהתמנו לפני חצי שנה, ב-2015. לכן הדרך הנכונה לכתוב הוראות מעבר היא לא לקבוע שברגע שהם יסיימו את תפקידם אלא לקצוב זמן כלשהו.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
ליישר קו לכולם. אני סתם אומר, אבל אפשר שנה, שנתיים, שלוש שנים, לא משנה אבל שיהיה זמן מסוים שאחרי הזמן הזה תמונה הוועדה הבוחנת בכתב החדשה. זה כדי ליישר קו לגבי כולם כי כל אחד כיום, אין לו גם זמן קצוב וכל אחד הוא לזמן אחר.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
לא משנה, אבל שזה יהיה מיד אחרי שהכהונה שלהם תסתיים, מיד אחרי בחינה. שזה לא יהיה מצב שזה לפני הבחינה. הבחינות בדרך כלל הן במאי.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
יש שני דברים שונים. הנושא של התוכן של הבחינה, זה ייכנס מיד. הסמכות של שר המשפטים נכנסת מיד. הזהות של מי בסוף ישב ויכתוב, אנחנו לא מדברים עכשיו על השאלה של מה כתוב אלא מי כותב את הבחינות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו רוצים שהבחינה תהיה עכשיו לא רק על הנושא של סדר הדין אלא גם על הנושא המהותי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן צירפנו גם שני אנשי אקדמיה כדי שהבחינה תהיה בחינה רלוונטית ולא בחינה בשמים שאף אחד לא יודע. הם יודעים מה מלמדים היום במוסדות ולכן הבחינה צריכה להיות כזאת שמי שלומד במוסדות ידע לענות ולא משהו תיאורטי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש חשיבות עצומה שהשניים האלה יהיו כאשר עושים את המהפך של הבחינה. זאת אומרת, הם צריכים להיות בוועדה כבר לפני כן.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
אני מסביר. מכיוון שבכל מקרה ההחלטה הראשונית של הוועדה הייתה שברגע שהנוכחים מסיימים את הקדנציה, מראש אמרו שיכול להיות שיכול להיות שזה ייקח שנה, שנתיים, שלוש וכולי, בכל מקרה התחלופה הזאת והצורך שאותם שניים מהאקדמיה יהיו גם מראש, ההחלטה של הוועדה לא אמרה שהם צריכים להיות עכשיו כי אנחנו רוצים לשנות את הבחינה.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
עקרונית אפשר להחליט שהם ייכנסו מיד. הנקודה היא שיש בזה קצת בעיה כי לדוגמה החברה האחרונה שמונתה, מונתה רק לפני חצי שנה. אם אנחנו מכניסים את זה מיד, זאת הדחה של מישהי שמונתה ונכנסה לתפקיד לפני חצי שנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, לא הבנת. אמרתי ששני הנציגים של האקדמיה, אלה נציגים חדשים שהם לא מחליפים אף אחד. הם ימונו מיד לאחר הבחינה הראשונה.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
הבעיה היא שהם חלק ממרכיב כולל של תשעה אנשים. אתה לא יכול לעקור מתוך תשעת האנשים האלה שניים ולהוסיף אותם.
דנה יפה
¶
כרגע יש שלושה, שלושה ושלושה. שאחר כך יהיו שלושה שופטים, ארבעה עורכי דין, כלומר, שניים יצטרכו להחסיר. יכולים להיות שלושה שופטים, שלושה עורכי דין מהשירות המשפטי ושלושה עורכי דין.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
אני מציע לשנות את הרכב הוועדה. לקחת מתוך התשעה האלה רק את השניים האלה ועכשיו לשנות, זה יוצר בלבול ובעייתיות כי גם ההרכב של השניים האלה הוא תלוי בעובדה - - -
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
לא. אני מציע לקחת שנה מעכשיו, משהו כזה, כדי שעוד שנה בערך תתחלף כל הוועדה הבוחנת וייכנס ההרכב החדש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, בפועל לא יהיה שינוי בבחינה השנייה שתהיה עוד השנה. הסיכוי לזה הוא קטן. אני רוצה שבשינוי שמשנים, צריכים להיות שני אנשי אקדמיה ושזה יהיה עם הרגליים על הקרקע ולא סתם דברים בתיאוריה כי הם יודעים מה לומדים. יכינו בחינה על מה שלא לומדים? הם היחידים שיודעים מה לומדים באקדמיה.
דנה יפה
¶
המבנה החדש של הבחינה, עקרונית לפי החוק, יש סמכות לשנות אותו וזה מצריך שינוי של התקנות. הוא ודאי לא יהיה בזמן הקרוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יהיו שני נציגים מהמכללות, זה לא ייתן לנו תמונה. אני רוצה למשוך את הרמה למעלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם יושבים ומכינים את הבחינות ואני רוצה שיהיה מישהו שימשוך את הרמה של הבחינות למעלה. זה יכול לעשות נציג האוניברסיטאות יותר מאשר נציג המכללות. לכן רציתי ששני האקדמאים יהיו כאשר אחד הוא מהאוניברסיטאות ואחד מהמכללות.
יועץ משפטי אלעזר שטרן
¶
יש קושי בהגדרה. התייעצנו קצת, גם אני וגם דנה, בשאלה מבחינת המועצה להשכלה גבוהה ולגבי ההבחנות בדיוק בין מכללה לאוניברסיטה. אלה דברים לא פשוטים וזה גם לא כל כך מקובל לכתוב את הדברים האלה. זה פשוט ביום יום אבל זה לא כל כך פשוט מבחינת ההגדרות המשפטיות של זה וזה לא מקובל לכתוב את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה כמו שבמל"ג יש איקס אנשים מהאוניברסיטאות ואיקס אנשים מהמכללות. במל"ג יש את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי בעד לאשר את הצעת החוק מחדש עם התיקון שנעשה? מי נגד?
הצבעה
בעד הצעת החוק עם התיקון – פה אחד
הצעת החוק נתקבלה.