הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 217
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ב באדר ב התשע"ו (22 במרץ 2016), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/03/2016
הסכם בדבר תשלום מענק חימום חד פעמי לזכאים לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה, שהגיעו לגיל פרישה, ואינם זכאים למענק חימום בגין שנת 2015
פרוטוקול
סדר היום
הסכם בדבר תשלום מענק חימום חד פעמי לזכאים לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה, שהגיעו לגיל פרישה, ואינם זכאים למענק חימום בגין שנת 2015
מוזמנים
¶
שי סומך - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יעקב אדלר - מתמחה חקיקה, המוסד לביטוח לאומי
לבנה עזרא - מנהלת תחום זקנה ושאירים, המוסד לביטוח לאומי
חיזקיה ישראל - מנהל מחלקה לביטוח סוציאלי, התאחדות התעשיינים
שלומי מור - עו"ד, המוסד לביטוח לאומי
חאילה נסאר - סטודנטית למשפטים, ת"א
יאסמין אבו סאלח - סטודנטית למשפטים, אוניברסיטת תל אביב
נור אבופול - סטודנטית למשפטים, אוניברסיטת תל אביב
הבה אלחאג' - סטודנטית למשפטים, אוניברסיטת תל אביב
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
יעל, חבר המתרגמים
הסכם בדבר תשלום מענק חימום חד פעמי לזכאים לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה, שהגיעו לגיל פרישה, ואינם זכאים למענק חימום בגין שנת 2015
היו"ר מאיר כהן
¶
שלום לכולם, בוקר טוב, אני מצטער על האיחור. בוקר טוב לצוות הוועדה, לאורחים, לחברי הכנסת טלי פלוסקוב ולאיציק שמולי. הדיון, זה יהיה דיון קצר, אבל ממצה. הדיון קשור להסכם בדבר תשלום מענק חימום חד-פעמי לזכאים לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה, שהגיעו לגיל פרישה ושאינם זכאים למענק חימום בגין שנת 2015.
נוסח ההסכם נמצא במכתב שנשלח ליושב ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ובעקבותיו הדיון הזה, מהשר חיים כץ ומחברי הכנסת שיושבים כאן. אני אתן לחברי הכנסת, כל אחד, להגיד כמה מילים ואז נעבור לשמוע את אנשי הביטוח הלאומי ונסכם עד 11:30, נחרוג ב-5-10 דקות, נסכם את הדברים. אני מאוד מבקש שיהיה דיון מאוד מאוד ענייני. בבקשה טלי.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
תודה, תודה. כיף להרגיש פה באולם הגדול הזה.
אדוני היושב ראש, אני מאוד שמחה על קיום הדיון הזה. אגב, אני חשבתי שקודם ניתן למשרד הרווחה או לביטוח הלאומי שנמצאים פה להציג לנו.
אני חושבת שהנושא הוא חשוב, אנחנו פה מדברים על אנשים שמתקשים. אני כל זמן חושבת איך לבחור מילים כדי לא לפגוע באנשים האלה, כי כל אמירה של שנזקקים, מסכנים, זקנים – הם משפטים שהם פוגעים ולכן אני נורא זהירה באמירות האלה. אני חושבת שכל עזרה שתגיע לאנשים האלה, בעצם הם מקבלים ממדינת ישראל השלמת הכנסה או הבטחת הכנסה כדי להתקיים בכבוד, היא מאוד מאוד מבורכת.
זה המקום לברך את שר הרווחה חיים כץ על התוספת שכרגע מציגים לנו. אני מאוד אשמח לשמוע על המנגנון שבעצם יזכה את האנשים בתוספת הזאת.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל צריך לברך את שר הרווחה על המהלך הזה. הנושא של קשישים שקופאים מקור זה נושא כאוב. צריך להגיד את האמת, הוא לא הולך להיפתר בעקבות הצעד הזה, אבל זה צעד אחד קטן בכיוון הנכון. יש בעיה, היום הביטוח לאומי נותן מענק של כ-500 שקלים לקשישים שמוגדרים מקבלי הבטחת הכנסה וגרים באזור קר. מה הבעיה, שגם קצת מעל הבטחת ההכנסה יש קשישים שקופאים מקור. בסוף, רוב הישובים במדינת ישראל לא נמצאים בתוך מה שנקרא 'אזור קר'. אני אומר לכם, אני ביקרתי ניצולי שואה גם בשבוע האחרון גם בפתח תקוה וגם מקומות נוספים שלא מוגדרים קרים. אתה נמצא בבית של ניצולת שואה והיא אומרת לך: 'שמע, קר לי, אני לא מתקלחת במקלחת, אני מתקלחת עם סיר מים רותחים בחדר כי אני לא יכולה במקלחת, הבית קפוא'. לכן אני אומר כשמגיע צעד כזה כמובן שצריך לברך עליו, זה צעד בכיוון הנכון בעיקר ולא בגלל הסכום, בגלל שהוא מגדיל במשהו את מעגל הזכאות, אבל צריך לזכור עם מה אנחנו מתמודדים.
אדוני היושב ראש, היום לפי הנתונים של קרן הרווחה, 27% מניצולי השואה לא מחממים את הבית שלהם בתקופות החורף בגלל עלויות החשמל. המהלך הזה הוא מהלך של כל האזרחים הוותיקים ולא רק של ניצולי השואה. אבל, בקרב האזרחים הוותיקים הבעיה היא אפילו חמורה יותר. לפי הדוח של מכון ברוקדייל של הג'וינט כ-40% של אנשים שעברו את גיל 65 ומעלה, פשוט הם נמנעים מלחמם את הבית שלהם בחודשי החורף. זאת תמונת המציאות של החברה הישראלית.
היום אנחנו עושים תיקון מאוד מאוד קטן. אני מאוד מקווה שיהיה לזה גם המשך, כי הבעיה הולכת להישאר בעינה. תודה.
שלומי מור
¶
תודה אדוני. אנחנו מביאים בפניכם הסכם מכוח סעיף 9, שעל פי חוק הביטוח הלאומי חלה חובת היוועצות בוועדה.
כפי הוצג פה על ידי חבר הכנסת, אכן מדובר בתשלום מענק חד-פעמי בגין שנת 2015 למי שהיום על פי החוק אינם זכאים לאותו מענק שעומד על כ-550 שקלים, ואכן הוא מגודר למי שגר באזורים קרים. "אזורים קרים" זו הגדרה שנקבעה יחד עם השירות המטאורולוגי וכשמה כן היא. המענק נועד לסייע לאותם אנשים שגרים באזורים קרים במיוחד במדינתו. המענק הזה שאנחנו מדברים עליו עכשיו מבקש לפרוס רשת רחבה יותר ולעסוק בכל מי שלא קיבלו את המענק. קרי, אינם גרים באותם אזורים קרים. החוק לא מתייחס אך ורק לזכאי הבטחת הכנסה, הוא מתייחס גם לקבוצות נוספות שחששו שיפלו בין הכיסאות. מדובר על קשישים שמקבלים קצבת זקנה בגובה נכות - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
מדובר באזרחים וותיקים שמקבלים קצבת זקנה, מדובר בנכה, מדובר במי שזכאי להטבות נלוות כאמור בסעיף 13(1)ב' לחוק ניצולי שואה וגם מי שזכאי להטבות נלוות בסעיף 14ד' לחוק נכי המלחמה בנאצים.
שלומי מור
¶
הוסיפה גם היועצת המשפטית של הוועדה את חוק נכי רדיפות הנאצים. אז יש לנו את נכי המלחמה בנאצים, נכי רדיפות הנאצים וחוק ניצולי שואה יחד עם האזרחים הוותיקים שמקבלים קצבת זקנה לנכה. ככה אנחנו מבקשים לכסות את כל האוכלוסייה שזכאית להטבות בדומה למי שמקבלים הבטחת הכנסה. המענק כאמור הוא חד-פעמי בשיעור של 180 שקלים. אכן זו פסיעה ראשונה בכיוון הנכון כמו שנאמר כאן - - -
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
לשנה הזאת. כלומר, לשר יש עדיין סמכות כל שנה לקבל החלטה כן או לא. אפשר כמה שאלות?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול אתכם אם לגבי, כאילו טיפה על המדינות רק להוסיף משפט אחד. לפי מה שאני מבין הורדו ישובים ממפת האזורים הקרים. עכשיו שתבין אדוני היושב ראש, ישובים כמו - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
אני מכיר את הסוגיה הזאת. אני רציתי לשאול למה לא הביאו בפנינו, כאן אני מצפה מהביטוח הלאומי, זו סוגיה מאוד חשובה. השינויים במפת היישובים הקרים - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
תראו, אם יישוב כמו אבו סנאן, אם יישוב כמו דלית אל-כרמל, יישוב כמו מצפה רמון שאתה מכיר היטב שיש איזו אשליה בגלל שזה בדרום או במדבר לא קר שם, קפוא שם.
היו"ר מאיר כהן
¶
500 מטר לגבוה. ביום חמישי שעבר אני הייתי במצפה רמון, אם הטמפרטורה בדימונה הייתה 24 מעלות, במצפה רמון 17 מעלות בשעות היום. בבקשה תמשיך.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
נאות גולן ברמת הגולן, ראש פינה ושלומי בגליל, כחל בגליל העליון. כאילו מה, השירות המטאורולוגי לא יודע שקר ברמת הגולן, הוא לא יודע שקר - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אלה יישובים שהיו בתוך הרשימה והוצאו כי לטענת מישהו או בביטוח הלאומי או בשירות המטאורולוגי - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
אני לא רוצה לקלקל את החגיגה, אבל לי יש תחושה שהורידו ממקום אחר ונותנים כמשהו דרמטי. טוב שאתה עולה על הנקודה הזאת. בבקשה שלומי.
שלומי מור
¶
כיוון שזה לא נושא הדיון קשה להשיב בצורה מאוד סדורה. אני רק אומר, הקביעה של היישובים האלה נעשתה בהתבסס על נתונים מהרשות המטאורולוגית, על פי הנתונים המטאורולוגים. הפחתה או הוספה שלהם, נכון שהייתה לפני זמן לא ארוך, אבל במובן מסוים מה שאנחנו עושים כאן בא לפצות למי שהופחתו מאותה אוכלוסייה.
היו"ר מאיר כהן
¶
שנייה, לבנה אני אתן לך. אני חושב שזו בעצם שיחת היוועצות עם הוועדה. אנחנו חייבים לפגישה הבאה. אני כבר אומר, נמצא עוד חצי שעה, אני מבקש להעביר ליושב ראש, לאלי אלאלוף שלא נמצא כאן, למצוא עוד פרק זמן של רבע שעה-חצי שעה. אתם תבואו עם נתונים למה שחבר הכנסת איציק אמר. נתונים, לעשות מיפוי מחדש של האזורים הקרים. אם הסתבר שבעצם לקחו אזורים שלמים, יישובים, מצפה רמון לדוגמה, אבו סנאן והורידו אותם, איך אומרים, לא הועילו חכמים בתקנתם. כמו שאמר שמולי, האם החבר'ה בחיזוי לא יודעים שזה המצב של הישובים האלה?
לבנת בבקשה גברתי. תגידי את שמך לפרוטוקול.
לבנה עזרא
¶
לא נורא.
כמי שטיפלנו בשעתו ביישום ההחלטה של השירות המטאורולוגי בהורדת האזורים הקרים בהתאם לסיכום עם האוצר, כל מי שנכלל במסגרת התיקון של הצו, כל מי שנכלל בעבר באזורים הקרים והורד, ימשיך לקבל את מענק החימום בסך 553 שקלים. חדשים שעברו לגור שם לא יקבלו. כל אלה שקיבלו בעבר - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
אני מכיר את זה ודווקא בגלל זה, זה מקומם על אחת כמה וכמה. אז אנחנו מוצאים מצב ששני קשישים גרים, אחד עבר כי הבן שלו גר שם והוא לא מקבל, ואחד גר וכן. בסדר, זה דבר שדורש תיקון. אנחנו מבקשים שהנתון הזה יופיע לפגישה הבאה.
חיזקי, אתה עומד מאחורי הקלעים כהרגלך בקודש, מזיז הרים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה לחדד את הבקשה של הוועדה. אנחנו נבקש ברשות היושב ראש לקבל את רשימת היישובים שהורדו ולמה הורד כל יישוב ובהסתמך על איזה שיקול מקצועי.
שלומי מור
¶
המענק עצמו הוא בשיעור של 180 שקלים. אנחנו מדברים על כ-140 אלף קשישים שיזכו לו. 140 אלף קשישים, סך העלות היא כ-25 מיליון שקל.
היו"ר מאיר כהן
¶
אני רק מבקש, היה דיון בלשכתי, אני שוב חוזר, בנושא הזה כשהייתי שר. אמרתי לאנשי החיזוי: 'דבריכם לא צריכים להתקבל כתורה משמיים, יש את ההיגיון הפשוט, אתה לא צריך איש חיזוי. יש את ההיגיון הפשוט שאומר למה הסתרתם את הדברים'. הבטיחו אז לחזור עם תיקון, לא חזרו עם תיקון, הדברים השתנו, אבל אנחנו נאמנים למה שנתבקש, למה הורידו את היישובים האלה ועם הסברים.
סומך אתה רוצה להגיד משהו?
היו"ר מאיר כהן
¶
תראו, אני ביקשתי שיהיה דיון כזה, הנהלת הוועדה יודעת מה לעשות. אנחנו לא נקיים הצבעה, אנחנו נסתפק בדבר הזה שאנחנו מברכים את שר הרווחה על התוספת הזאת. מודים לאנשי הביטוח הלאומי - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
לא. להערכתי צריך עוד נתונים כי אם אנחנו כבר עושים את זה אז אולי זו הזדמנות לתקן. יקבלו את המענק. ההחלטה הזאת לא עוצרת - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
תקשיבו טוב. שחלילה לא, אנחנו מקבלים את חובת ההיוועצות. מקבלים, תרצו, תעשו את הדברים. אני אומר שתוך כדי תנועה צריך להיות פה עוד דיון שבו יבואו אנשי החיזוי ויגידו למה הורידו את היישובים האלה. אני סומך על שר הרווחה וסומך על הביטוח הלאומי שאנשי החיזוי יחויבו להחזיר את היישובים האלה על ידי הוועדה. אני מאוד מקווה ואתם תוכלו להכניס אותם לפול של התשלום. אבל, שדבריי לא יובנו ההפך, לא תעז שום וועדה לפגוע ב-180 שקלים שמקבלים אותם קשישים שזקוקים לכל שקל. הדברים ברורים. את רוצה להוסיף משהו, בבקשה.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
לא להוסיף. אני רציתי לשאול, אני מנצלת את ההזדמנות שאתם כאן.
אם אנחנו מדברים על הטבות נלוות כאמור בסעיף 13(ה') לחוק ההטבות לניצולי שואה, אלה אנשים שהם ניצולי שואה ופליטי שואה?
שי סומך
¶
אתם זוכרים את התיקון של 2014 שהוסיפו מיליארד שקלים לניצולי שואה. בתיקון הזה הועברו אוכלוסיות - - -
שי סומך
¶
מחוק ההטבות, כ-55 אלף איש לחוק רדיפות הנאצים. חלק מהאנשים האלה קיבלו הבטחת הכנסה. במהלך הזה הם עברו אוטומטית לקבל קצבת נזקק ונצרך מהרשות לניצול זכויות ניצולי שואה ונשמרו ההטבות הנלוות. כלומר, הם ימשיכו לקבל הטבות נלוות כמו מקבלי הבטחת הכנסה למרות שהם הפסיקו לקבל הבטחת הכנסה - - -
שלומי מור
¶
האוכלוסייה הזאת מקבלת את כל ההטבות הנלוות שמקבלים זכאי הבטחת הכנסה. כיוון שאני נותן עכשיו הטבה נוספת להבטחת הכנסה אני רוצה שגם הם יקבלו.
לבנה עזרא
¶
ברשותכם, רק הבהרה נוספת למה ששלומי אמר. הם קיבלו בעבר בהבטחת הכנסה. ברגע שהגדלנו להם את התשלום כנכה, נצרך או נזקק הופסקה להם הבטחת הכנסה ולכן הוסף בסעיף 13(ה') המענק. המענק כולל גם את מענק החימום.
היו"ר מאיר כהן
¶
תודה רבה. אם כן אנחנו מסכמים.
רק את הנוסח של ההסכם. במסגרת ההסכם שמובא כעת.
"הסכם בדבר תשלום מענק חימום חד פעמי לזכאים לגמלה מכוח הבטחת הכנסה, שהגיעו לגיל פרישה ואינם זכאים למענק חימום בגין שנת 2015 שנערך ונחתם בירושלים בין ממשלת ישראל, בשם מדינת ישראל המיוצגת על ידי - - - -לבין המוסד לביטוח הלאומי מצד שני.
הואיל והממשלה והמוסד מכירים בצורכיהם הייחודיים עקב העלויות הנוספות בתקופת החורף של מי שהגיעו לגיל פרישה. והואיל ולפי המצב החוקי כיום, לא כל מי שהגיע לגיל פרישה וזכאי לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה תשמ"א -1981 (להלן – "חוק הבטחת הכנסה") זכאי למענק חימום. והואיל וברצון הממשלה להפנות משאבים כספיים לטובת תשלום מענק חימום חד-פעמי בעד חודש פברואר 2016 לזכאים לגמלה מכוח חוק הבטחת הכנסה שהגיעו לגיל פרישה ולא היו זכאים על פי דין למענק חימום לשנת 2015", רק בשל כך שאינם מתגוררים באזור קר, "וכן לאזרחים וותיקים שזכאים לפי דין להטבות נלוות הניתנות לזכאים לפי דין להטבות נלוות הניתנות לזכאים לגמת הבטח הכנסה. והואיל והמוסד מוכן לבצע את התשלום המענק על פי הסכם זה ולאחר שנתמלאו התנאים האמורים בסעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי, לפי כך הותנה והוסכם בין הצדדים כדלקמן:
המבוא להסכם זה מהווה חלק בלתי נפרד ממנו.
בהסכם זה אזרח וותיק שמקבל קצבת זקנה לנכה כמשמעו בתקנה 1 לתקנות האזרחים הוותיקים, ההטבות לאזרח וותיק שמקבל קצבת זקנה לנכה תשע"א 2011 (להלן – "תקנות לאזרחים וותיקים").
"גיל פרישה" – כמשמעו בחוק הביטוח הלאומי התשנ"ה 1995.
"גמלה" – כמשמעה בסעיף 1 לחוק הבטחת הכנסה.
"הסכום הבסיסי" – כמשמעו סעיף 1 לחוק הבטחת הכנסה.
"מענק חימום" – כמשמעו בסעיף 14ב לחוק הבטחת הכנסה.
מי שהגיע לגיל פרישה עד חודש פברואר 2016, ולא היה זכאי למענק חימום מכוח הוראות כל דין או הסכם בעד שנת 2015, יהיה זכאי למענק חד פעמי בשיעור 2.1% מהסכום הבסיסי ובלבד שהוא עונה על אחד מהתנאים המפורטים להלן, ושל בני זוג הזכאים למענק לפי הסכם זה יוענק מענק אחד בלבד-:
הוא זכאי לגמלה בעד חודש פברואר 2016.
הוא אזרח וותיק שמקבל קצבת זקנה לנכה, שהיה זכאי לקצבת זקנה לנכה לפי" היה מכוח, נמחק, "לפי סעיף 251 לחוק הביטוח הלאומי בעד חודש פברואר 2016.
הוא זכאי להטבות נלוות כאמור בסעיף 13(ה)(1)(ב)לחוק הטבות לניצולי שואה (תיקון מספר 5), התשע"ד – 2014.
הוא זכאי להטבות נלוות כאמור בסעיף 4(ד)(1) לחוק נכי המלחמה בנאצים, תשי"ד – 1954."
תיקון מד' לה', "הוא זכאי להטבות נלוות כאמור בסעיף 4(ו) לחוק נכי רדיפות הנאצים תש"ז – 1957.
א. המענק לפי הסכם זה ישולם על חשבון אוצר המדינה באמצעות המוסד.
ב. המוסד ישלם את המענק עד יום כא' אדר ב' התשע"ו – 31מרץ 2016.
ג. ביום ז' בניסן, 15 באפריל 2016, יגיש המוסד לממשלה, באמצעות משרד האוצר, חשבון מפורט של סכום ההוצאה לפי הסכם זה, שהוציא המוסד בפועל.
ד. הממשלה תשפה את המוסד, באמצעות משרד האוצר, בסכום תשלום המענק שהוא ישלם לפי הסכם זה, וזאת לפי נוהל השתתפות אוצר המדינה בתשלומי המוסד לביטוח לאומי. (להלן – הנוהל).
ה. הממשלה, באמצעות משרד האוצר, תשפה את המוסד לפי החלק היחסי מהוצאות המנהליות של המוסד הנובעות מביצוע הסכם זה כפי שהיו בפועל ובהתאם לנוהל.
5. תוקפו של הסכם זה עד יום כד' בסיוון תשע"ו – 30 ביוני 2016.
אלי ביתן חשב מטה החשב הכללי. יאיר פינס – סגן הממונה על התקציבים. נחמיה קינד - סגן בכיר לחשבת הכללית. גדעון אליאס –חשב. אילנה שרייבמן – סגנית המנהל הכללי. פרופסור שלמה מור יוסף – המנהל הכללי.
שלומי מור
¶
אדוני, אנחנו כבר נערכנו, אבל למען הסר ספק, שלא יקרה מצב שבו אנחנו לא עומדים בתנאי ההסכם, אנחנו נבקש שבמקום ה-31 במרץ יקבע 10 באפריל. בסדר, שבוע אחרי זה או - - -
היו"ר מאיר כהן
¶
בדיוק. אנחנו מאשרים את הסכם as is, אנחנו לא מוסיפים, ומסמיכים את שר הרווחה לעשות את השינוי. לדבר עם המוסד ולעשות את השינוי. אבל, אנחנו מאשרים בהיוועצות את ההסכם as is.
תודה רבה. חג פורים שמח, לכו להתחפש.
הישיבה ננעלה בשעה 11:34.