הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 314
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ו' באדר ב התשע"ו (16 במרץ 2016), שעה 10:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/03/2016
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה) – לשנת 2016
פרוטוקול
סדר היום
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה) – לשנת 2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
רחל עזריה
עודד פורר
מוזמנים
¶
עודד פלוס - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
דב קהת - יועץ מקצועי, המשרד לשירותי דת
דוד נחום - תקציבן, המשרד לשירותי דת
עמית קצין - יועץ מנכ"ל, המשרד לשירותי דת
איגי פז - מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ששי דקל - מנהל שלטון מקומי, משרד הפנים
יהושע ישי - יו"ר מועצה דתית, חבר המועצות הדתיות בישראל
חדוה יחזקאלי - סגנית ראש עיריית חדרה
צביה סעדון - מנהלת אגף חשבות, עיריית באר שבע
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה) – לשנת 2016
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו עוסקים בקביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (אמות מידה). קיימנו על זה כבר כמה דיונים.
אדוני מנכ"ל המשרד לשירותי דת, אני מבקש בהזדמנות הזאת שאנחנו תופסים אותך כאן, לפני שאנחנו מתחילים בנושא של אמות המידה, לומר מה קורה עם הוועדה לבחינת שכר הבלניות. היה כאן דיון בעניין הזה. נקבע שתוקם ועדה שתתקן את העיוות של שכר הבלניות, שהוא שכר זעום. לדעת כל חברי הוועדה היה מדובר בדבר שצריך לתקן אותו. האם אתה יכול לומר לנו איפה אנחנו עומדים בנושא הזה.
עודד פלוס
¶
כן, אני יכול לומר. הוועדה עובדת, אבל במקביל היה הסכם המסגרת שחתמה ההסתדרות מול משרד האוצר, מול המעסיקים, ושם יש החרגה לבלניות. בנוסף לאותם 7.5% שיקבלו כל עובדי המגזר הציבורי, לבלניות יש החרגה, והן אמורות לקבל 10% נוספים.
אנחנו נמצאים בשיח מתמיד מול ההסתדרות, הם אמורים לעשות לנו הדמיות שכר כדי לראות מה המשמעות של זה. יש עוד דבר שמטריד אותנו – מה יקרה כאשר שכר המינימום יעלה ויגיע ל-5,300? לפי מה שמדובר עכשיו, כל התוספות האלה למעשה יישחקו, ולכן אנחנו מנסים לייצר עוד איזשהו מנגנון – המנגנון היחיד אחרי שבחנו כל מיני מנגנונים של שינוי שבוע העבודה, מתן שכר על שעות שהבלנית נמצאת מחוץ למקווה ונותנת שירותים, כמו: מענה לשיחות טלפון, הפקדת כסף ורכישת מוצרים. אנחנו גם מנסים לייצר איזשהו מנגנון שאנחנו עובדים עליו יחד עם ההסתדרות, שהן יקבלו גמול השתלמות. ברגע שמקבלים גמול השתלמות, הגמול הזה בהכרח מעל שכר המינימום. יש מסלולים שאנחנו מעבירים את הבלניות וגם ההסתדרות מגבשת איזשהו מסלול הכשרה, כי אנחנו מבינים שכל תוספת אחרת שאנחנו ניתן תיבלע בשכר המינימום.
היו"ר משה גפני
¶
אתה מדבר על אמות המידה, ואני לא שם עוד. אני מדבר על שכר הבלניות, אני עוד לא שם. תיכף נתחיל את זה, עוד לא התחלתי, אני פשוט תפסתי את עודד פלוס פה.
עודד פלוס
¶
כן, הוועדה ממשיכה לעבוד. אני חייב לומר שאנחנו מדברים על הסכם המסגרת; עד היום אני לא ראיתי אותו, ההסתדרות אמורה להעביר לי אותו. אני רק שומע דיבורים, עד היום לא ראיתי בעיניים שלי - - -
היו"ר משה גפני
¶
לפי מה שעודד פלוס כתב לעמית לנג, הוועדה מורכבת מנציגי משרדי האוצר, הכלכלה, שירותי דת, ההסתדרות, המועצות הדתיות ונציגת הבלניות. הוועדה הזאת מתכנסת?
עודד פלוס
¶
הוועדה הזאת מתכנסת – ואני אומר עוד פעם, שהוועדה הזאת לא רק שהיא מתכנסת, גם במסגרת הסכם המסגרת יש כבר הישג. כל מה שאנחנו מנסים לראות שההישג הזה של אותה 10% תוספת החרגה מעבר לתוספת הכללית שמקבלים כל העובדים בשירות הציבורי - - -
עודד פלוס
¶
זה יהיה בשכר. כל המטרה שלי זה לראות שבעתיד, כששכר המינימום יעלה, זה לא יישחק. הפחד הוא שאני נותן להן עכשיו תוספת, וברגע ששכר המינימום יעלה, התוספת הזאת תתבטל ותיבלע בתוך שכר המינימום. אנחנו כרגע מנסים לייצר איזשהו שיח בעניין הזה.
אנחנו נמצאים במגעים מול האוצר, לראות איך אנחנו נותנים להן שעות – נקרא לזה עבודת חוץ כשהן לא נמצאות במקווה, אבל הן עושות כל מיני פעולות, ואז אם הן יתוגמלו עבור השעות האלה, למעשה השכר שלהן יעלה בעקבות הגדלת שיעור המשרה.
עודד פלוס
¶
הוועדה התעכבה בגלל שרצינו לראות איך ההסתדרות סוגרת מול האוצר. ברגע שהדברים יהיו ברורים, אני חייב לומר, שלמרות בקשות שלי, עד היום לא ראיתי את ההסכם כתוב. כל הדיבורים האלה הם דיבורים בעלמא, שאני שומע אגב מנציגי ההסתדרות, אז אני יכול לסמוך שיש בזה אמינות. נראה, אנחנו עובדים.
עודד פלוס
¶
אני אומר, אנחנו מתקדמים, אנחנו רוצים לבוא עם הישגים. את ההישג הראשון קיבלנו בתחילת הדרך.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל זה דחוף גם כן, הבלניות זה הכי דחוף, מעבירים היום את החוק של המקוואות, זה דחוף מאוד. צריך גם להעלות להן את השכר, ממש טוב שבאתי...
רחל עזריה (כולנו)
¶
הן פשוט ימצאו את עצמן עם הרבה תביעות, ימצאו את עצמן רבות עם נשים, זה המון עבודה, המון עבודה. כדאי לפתוח את המקוואות שעות בשביל הזמן שהן יתווכחו עם הנשים, שירצו לטבול - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתן. בושה וחרפה, מדובר על נשים שמקבלות שכר שעבדים לא מקבלים, ועכשיו הציניות הזאת על המקוואות...
היו"ר משה גפני
¶
אבל יותר ממנה את יודעת שבקואליציה לא יעבירו את החוק של המקוואות, אם יהיה איזה שינוי בנושא עצמו. לא יהיה שום שינוי, אנחנו נודיע את זה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לשאול שאלה לגבי השכר. יש עניין שמאוד מפריע לבלניות – שמעבירים אותן ממקווה למקווה, כל ערב מקווה אחר, בעיקר זה קורה בירושלים, ולפעמים זאת אפילו דרך של המועצה הדתית לפעול כך כלפי מי שלא מתנהגת בדיוק כמו שרוצים, וכך אומרים לה: אני אפצל לך כך שתצטרכי לעבור ממקווה למקווה. אני אשמח אם גם זה יעוגן, שתהיה מגבלה בכמה מקוואות אפשר להעסיק את האישה, שאי אפשר פשוט להעביר אותה כל יום ממקום למקום, למשל אם היא מתנהגת לא יפה.
היו"ר משה גפני
¶
קיימנו על זה דיון, ביקשנו את הקמת הוועדה. ההתמשכות של עבודת הוועדה הביאה אותי לכך שעכשיו אנחנו דנים על הנושא שקשור למנכ"ל משרד הדתות, למשרד הדתות, לברר איפה עומדים עם הוועדה הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
צריך שיהיה deadline, אחרת ועדות ממשלתיות מטבען בנויות לקדנציות שלמות. אם אין שום דבר שמכריח אותן לסיים את העבודה, הן לא מסיימות את העבודה. אני לא בא בטענות, אני אומר שזאת תמונת המצב בכל ועדה. אני לא רוצה שזה יקרה כאן, בגלל שכאן זה דבר שהוא באמת חמור, זה לא קשור לשום דבר אחר, צריך לתקן את השכר שלהן. אני לא יודע למה זה נולד ככה, לא הייתי אז, אני לא יודע למה זה.
עודד פלוס
¶
אנחנו דנים גם בזה. אגב, אנחנו למעשה הצלחנו להשיג את ההישג – הבלניות הצליחו להשיג את ההישג - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני משבח אתכם על כך, תגיד לי מתי הוועדה מסיימת את עבודתה. מתי שהוועדה מסיימת את עבודתה, אני מכנס את הוועדה, תמסרו את מסקנותיה. אם תאמר לי בעוד שבוע – בעוד שבוע, בעוד חודש – בעוד חודש, רק אל תגיד בעוד שנה.
עודד פלוס
¶
אני לא אגיד בעוד שנה. אנחנו נשתדל לסיים תוך חודשיים. אני רוצה להדגיש, הוועדה באיזשהו שלב עשתה איזה hold, דיברנו על זה, בגלל בקשה של ההסתדרות. ההסתדרות אמרה: תנו לנו את הזמן. אני אנסה חודשיים.
היו"ר משה גפני
¶
טמיר, אני מבקש לקבוע מועד ותאריך להצגת מסקנות הוועדה לבחינת שכר הבלניות לעוד חודשיים.
מרב, את יותר ערכית מאשר האמירה הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא הולך לשנות שום דבר בעניין הזה, כלום, אין לי שום עניין על הדרך לעשות שינוי בסטטוס קוו הזה. אני מדבר רק על שכר הבלניות, אני הולך לשנות את מה שהיה בבג"ץ, זה הכול, שום דבר מעבר לזה. גם אם הייתי רוצה, הקואליציה לא היתה נותנת לי – גם ראש הממשלה לא מסכים, גם חברים בכולנו לא מסכימים, אפילו חברים בבית היהודי לא מסכימים וגם אני לא רוצה.
חדוה יחזקאלי
¶
ברשותו של היושב ראש, אולי נשאל איך זה יכול להיות שקיבלנו רק אתמול בלילה את ההזמנה? איך זה שהפורום של מרכז השלטון המקומי לא ידע מזה? איך זה שלא קיימתם ישיבות – היושב ראש קבע שאנחנו ניפגש עם משרד הפנים, האוצר ואתכם, אז איך כלום לא נעשה והופ יש אמות מידה? לפי מה ולפי מו? איך?
עודד פלוס
¶
בתשובה שלי, אני גם אענה לגברתי, שאגב היא אישה מסורה וחנכנו מקווה יחד איתה בחדרה לפני שלושה שבועות. אנחנו לפני סדר גודל של חודש וחצי קיימנו דיון לגבי אמות המידה ל-2015. אני מניח שחברי הוועדה זוכרים את המנגנון שהגענו אליו – אישרנו את אמות המידה כמו שנקבעו, ונקבע איזשהו מנגנון שיפוי שהאוצר יעביר. לשאלתו של חבר הכנסת מיקי זוהר, עשינו בדיקה כרגע. בעוד כשבועיים ההעברות התקציביות אמורות לעבור לוועדה ולקבל מענה.
בעקבות הדיון שקיימנו פה והלקחים של 2015, התבקשנו לנסות ולשכלל את מנגנון אמות המידה, והגענו למסקנה שאחד הדברים שטעונים שכלול זה הסוגיה של מענק האיזון. למעשה, אמות המידה הקודמות קבעו, שברגע שרשות מקומית מקבלת מענק איזון ממשרד הפנים, באופן אוטומטי היא מקבלת ניקוד שמוריד את אחוז ההשתתפות שלה; ונאמר לנו על ידי משרד הפנים, שלא יכול להיות שיהיה שחור או לבן, זאת אומרת גם רשות מקומית שמקבלת מענק לכאורה של שקל אחד תקבל ניקוד שונה, ולכן אנחנו שכללנו את אמות המידה וקבענו את שיעור מענק האיזון שניתן מתוך הכנסותיה של העירייה, ויש לנו כאן איזשהו מנגנון מדורג. אלה למעשה אמות המידה שאנחנו היינו רוצים.
עודד פלוס
¶
אנחנו בחנו את אמות המידה. ישבנו מול משרד הפנים, מול האוצר, היה לנו סיוע, ולפי בקשת היושב ראש, היועצת המשפטית של הוועדה שגית היתה מעורבת אתנו בכל הישיבות, ראתה את הלבטים, ראתה את המסקנות – אגב, אחד הדברים שאנחנו ביקשנו זה לא לחולל שינוי דרמטי מול 2015, כי עם כל זה שאנחנו בתחילת 2016, התקציב אושר, הרשויות המקומיות עובדות, עברו כבר חודשיים, אנחנו עכשיו כבר בחודש השלישי, ולכן השאיפה שלנו היתה לא לייצר מנגנון שיעשה מהפכה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל צריך להדגיש שאנחנו לא מעורבים בזה. ביקשתי גם בוועדה ששגית תהיה מעורבת, אבל לנו אין עמדה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
קח אותה לפני בני שמעון, גם הקיצוץ יותר גדול. אתה מדבר עם אחד שיגיד לך הכול ישר והפוך.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
קבוצה אזורית מרחבים היתה עם בני שמעון ביחד. לפני שצירפו לה את בני שמעון, התקציב שלה עמד על רמה מסוימת. צירפו לה את בני שמעון, נתנו לה עוד תוספת תקציבית בגין שתי מועצות אזוריות. שמו אותה הרבה פחות ממה שהיתה כמועצה לבד, ואני אומר את זה באחריות. אני יכול להביא לכם את המספרים, אם אתם רוצים. אני מציע לכם שתבדקו את עצמכם.
היו"ר משה גפני
¶
יש כמה סוגיות שעולות באמות המידה. היות ואנחנו מדברים על השתתפות של הרשויות המקומיות במועצות הדתיות, למועצות האזוריות יש חוק נפרד, אבל הטיוטה הזאת שאתם מביאים לפנינו, האוצר בעצם לא תרם פה שום דבר, האוצר הוא חלק מתוך המכלול. יש סכום אפס או סכום סגור, שאותו צריך לחלק. אמות המידה לא טובות, זאת אומרת: התוצאה לא טובה. היא היתה יכולה להיות טובה, או לפחות טובה יותר, אם האוצר היה מוסיף כסף. מה שאומר חבר הכנסת וקנין: נכון שזה לא קשור לאמות המידה, אבל משמעות העניין שהאוצר כל הזמן מקצץ. אתה שלם עם הקיצוץ הזה?
עודד פלוס
¶
אני חייב לומר שאני הצד הדורש. בכל הזדמנות אני מבקש להוסיף – גם בסעיף הזה וגם בכל סעיף אחר, אני כל הזמן נלחם על תוספת.
אנחנו נתבקשנו על ידי הוועדה לבחון אפשרות לקחת את אותן ארבע רשויות, עיריות שעלו מ-60% ל-75% – אנחנו מדברים על באר שבע, אילת, אשדוד ואשקלון.
עודד פלוס
¶
התבקשנו לבדוק את האפשרות לתת להן איזשהו מסלול מדורג, מה שקראנו פה בישיבה הקודמת כשדיברנו על 2015 סוג של מענק הסתגלות, נקרא לזה כך; ואנחנו בחנו אפשרות להביא את העיריות האלה ל-75% בשני טקטים: טקט ראשון, נעשה אותו עכשיו ונבוא ל-68%, יצרנו מדרגה חדשה של 68%, ובשנת 2017 ל-75% ליישר קו עם כל הרשויות המקבילות אליהן. אנחנו עשינו בדיקה, עשינו הרצה של הסכומים - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, הוא לא משתף פעולה עם ועדת הכספים. אתכם הוא לא משתף פעולה, הוא דורך עליכם. פה הוא לא משתף פעולה, יש טייס אוטומטי בתקציב הזה?
עודד פלוס
¶
אין טייס אוטומטי, בכל סיכום תקציבי אנחנו מתדיינים על זה מחדש. השנה מ-2014 ל-2015 הוספנו שלושה מיליון לתקציב הכולל של כל המועצות הדתיות, ב-2016 הוספנו עוד שלושה מיליון, שזה לא משפה אותנו, זה לא מכסה לנו.
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול לבקש את המספרים גם ממרכז המחקר והמידע, אבל אני מבקש ממנכ"ל משרד הדתות. אני מודה לך על העזרה. אני מבקש לדעת מה התקציב של המועצות הדתיות, על איזה סדרי גודל אנחנו מדברים – גם השתתפות הרשויות.
עודד פלוס
¶
לא, אבל זה 10 מיליון, כי שלושה מיליון הוספו רק לתקציב שלנו. בסופו של דבר זה 40-60 ואנחנו 40.
עודד פלוס
¶
הרשויות מוסיפות – ברור, אין להן ברירה. ברגע שאני עליתי – הם עולים, מאחר שאני 40% והן 60%, באופן אוטומטי.
היו"ר משה גפני
¶
מה זה יביאו כסף? אני רוצה להגיד לך, אתה רכז הקואליציה בוועדה, שתדע שאם בסוף אנחנו לא מאשרים ועובר התאריך, זה חוזר על פי החוק להיות 60-40, זאת אומרת שכל הרשויות החלשות הולכות ליפול.
עודד פלוס
¶
אנחנו עשינו הרצת נתונים, בהנחה שתקציב המועצות הדתיות לא גדל, אנחנו נשארים עם אותה שמיכה ומחלקים אותה בצורה שונה, עם מדרגת הביניים שדיברנו – של 68%. מתברר שלמעשה, יש לנו כאן סדר גודל של 2.5 מיליון שקל, שאם אני לא מטיל על אותן ארבע רשויות, הסכום הזה מתחלק לגבי אחרים. הרצנו מודל, אני רק אתן דוגמה לשלוש רשויות מקומיות, שלוש עיריות. מה המשמעות של העלייה? למשל בית שמש בסימולציה הזאת צריכה להוסיף עוד קרוב ל-530,000 שקל, ביתר עילית עוד 530,000 שקל, בני ברק – זה בסימולציה, אם אני נותן מדרגת ביניים של 8% לארבע הרשויות האלה.
צריך להביא בחשבון, שמאחר שאנחנו מדברים על עוגה שמתחלקת, כל שינוי, כל הורדה לגבי אחד, באופן אוטומטי משפיעה על האחרים. למעשה, אם אנחנו מתחברים לסוציאל-דמוקרטי או לא סוציאל-דמוקרטי, בסופו של דבר, כל המנגנון הזה נועד להטיב עם החלשים, לקחת מהחזקים יותר ולהטיב עם החלשים. המסקנה שלנו שכדאי להיצמד לאמות המידה שאנחנו קבענו, ואותן ארבע רשויות יעלו ל-75%.
יהושע ישי
¶
אני רוצה לשים יותר את הזרקור על הסך הכולל של התקציב. לצערי הרב, הממשלה חותמת על הסכמי שכר, חותמת על הוצאות כאלה ואחרות, שהמועצות הדתיות כשהן לא מתוגמלות או לא מתוקצבות כראוי, לא מסוגלות לעמוד בהוצאות האלה. אני אתן דוגמה, במקרה שלי בירושלים – שנה שעברה, 2015, אישרו את התקציב, כאשר הפחיתו 850,000 שקל; השנה מאשרים את התקציב עם הפחתה של עוד כמיליון שקל. במקביל לזה, הולך להיחתם הסכם שכר על 1,000 שקל לכל עובד ועוד 7% לכל העובדים, לבלניות בנפרד עוד 10%, מחירי המים לא הוזלו, מחירי החשמל לא הוזלו. אני היום הולך לעבוד על בסיס של שנת 2013, כשההבדל בין 2013 ל-2016 שאז לא היו לי שני רבנים ראשיים והיום יש לי שני רבנים ראשיים. אני לא נותן את הרבנים כדוגמה בגלל שזאת מעמסה, כי כל ההוצאות הן מעמסה, אבל זה מהווה איזושהי דוגמה בסך הכול שהתקציב זה כמו בסיפור, הולך ופוחת, זה לא הולך וגדל בהתאם להוצאות שהממשלה מאשרת אותן.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אתה אומר שיש הסכמי שכר, רבנים שנבחרו, הוצאות של מים וחשמל, שזה מרכיב מרכזי אצלכם.
היו"ר משה גפני
¶
דרך אגב, אני רוצה להגיד לך שהיו אי-סדרים אצל הרמטכ"ל, ולכן אני חושב שלא צריך לדון בתקציב של משרד הביטחון...
היו"ר משה גפני
¶
אני אספר לך עוד כמה דברים שהיו בכמה משרדים, פי 1,000 יותר גרוע, מה זה רלוונטי? אז לא נדון על התקציב?
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני אומרת שלכן אי אפשר לקחת אותה כדוגמה, כי מגיע יושב ראש מועצה דתית בירושלים - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
- - שאנחנו יודעים קודם כל שהוא לא הגיב בכלל לעניין של הבלניות. ביקשנו שיגיב שמעבירים אותן ממקווה למקווה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל לא קיבלנו תגובה, שמענו רק נושא אחד.
לא בטוח שהמועצה הדתית בירושלים צריכה להוות את הדוגמה והמשל למה שקורה בכל הארץ, אני אשמח לקבל תגובה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רואה את כל העניין הזה כשערורייה בלתי רגילה. מדובר על עובדים ועל עובדות ועל שירותים - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל אף אחד לא בדיון על זה, אף אחד לא מתווכח על זה. אני אומרת אמירה, שאני חושבת שגם אתה כבוד היושב ראש יכול להסכים איתה.
היו"ר משה גפני
¶
זה בדיוק הדיון, אני שאלתי את מנכ"ל משרד הדתות – רבותי, אנחנו מכירים את מה שקורה בכל המקומות. אני גם יושב עם יושב ראש ההסתדרות, אנחנו דואגים כל הזמן. אנחנו אומרים שפה היה צריך להיות אותו דבר; לא שזה לא אותו דבר, זה לעג לרש, זאת בושה וחרפה, זאת התייחסות אידיאולוגית של הממשלה לשירותי הדת ולעובדים, אז מה זה אי-סדרים? אני אביא לך עוד כמה משרדים עם אי-סדרים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני מציעה גם שאם אנחנו רוצים שהדיון יהיה אמיתי, שאנחנו נביא דוגמאות מערים אחרות.
יהושע ישי
¶
עם כל הכבוד לך, לא דיברתי על ירושלים, נתתי את ירושלים כמשל במכלול התקציב הארצי. אני כאן לא יושב על תפקיד של יושב ראש המועצה הדתית ירושלים, אלא כמי שמייצג את כלל המועצות הדתיות, ולכן אני לא בא לייצג כרגע את התקציב שלי, את זה אני עושה מול המנכ"ל.
היו"ר משה גפני
¶
ביקשנו ממנכ"ל משרד הדתות שידון גם במה שהעלית באותה ועדה. אני מבקש שתדברו גם עם יהושע ישי, שהוא איש מרכזי בעניין הזה. העלתה חברת הכנסת רחל עזריה את הנושא הזה, אבקש את הדיון בו. בעוד חודשיים אנחנו קבענו ישיבה, ואז הנושא הזה גם יעלה.
דב קהת
¶
אני דב קהת, אני מלווה שבע שנים את התהליך. נקודה שחייבים להדגיש אותה, ששום מועצה דתית לא נמצאת במצב שהיא לא משלמת שכר, לעומת כ-70, 80 שלא שילמו ב-2007. צריכים להבין שהתכנית הזאת עשתה משהו.
אני מצטרף ליהושע ישי, שאין פיצוי מלא על השכר ויש לתת לזה פתרון, אבל מה שהוא אמר שירד לו התקציב, ירד לו התקציב כי נפטרו פנסיונרים, אנחנו מכסים פנסיונרים. נוסף לזה, ירושלים מקבלת נקודה נוספת בטבלה הזאת כעיר בירה, וחוץ מזה, בתכנית ההבראה היא קיבלה תקציב הרבה יותר גדול מאשר תקציב הרגולציה. שני הרבנים מכוסים ברגולציה, הרגולציה קובעת כסף עבור רבנים בכל המועצות הדתיות.
חדוה יחזקאלי
¶
עודד פלוס, אתה הזכרת ארבע רשויות, ושכחת להזכיר גם מכתב של מנכ"ל הפורום ה-15. הוא כותב במפורש: חדרה, חולון ונתניה. אבל אוקי, נעזוב אותן, אתם מתעלמים מהן, אנחנו ברמה סוציו-אקונומית 5, אנחנו עיר נטולת מענק, אנחנו עיר קולטת עלייה. מבקשים מאתנו לשלם 3.9 מיליון שקל.
כבוד היושב ראש, אנחנו עיר שלא מקבלת שום מענק איזון, אנחנו נטולי מענק, אנחנו ברמה סוציו-אקונומית 5.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, הראוי והשאיפה זה שרשות תוכל להתנהל באופן עצמאי. מה שעושה הטיוטה הזו זה מתגמלת את מי שלא מתנהל באופן עצמאי, ובדרך כלל אי-התנהלות באופן עצמאי נובעת - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא רק למי שאין לו אזור תעשייה, אלא מי שיש לו איזה שהן בעיות אחרות. בסופו של דבר, אתה מעודד פה את הרשויות להגיע למצב שהן לא רק מקבלות מענקי איזון, אלא יש פה עידוד של בזבוז. אתה מעודד ונותן פה ניקוד יותר גבוה לרשויות ככל שהן משלמות יותר למועצה הדתית, זאת אומרת: ככל שאני אנפח את תקציב המועצה הדתית, אני אקבל עוד נקודות. הם בודקים את אחוז השתתפות הרשות המקומית בתקציב המועצה הדתית; ככל שהוא יותר גבוה, אתם מקבלים יותר ניקוד ויותר כסף מהמדינה.
חדוה יחזקאלי
¶
הוא רק נכנס לתוך דברי. כבוד היושב ראש, אני חושבת שקביעת אמות המידה לוקה בחסר, במיוחד כאשר מדובר בחדרה. אנחנו ברמה סוציו-אקונומית 5, אנחנו עיר קולטת עלייה, שליש מהתושבים שלי כבוד היושב ראש מוכרים ומטופלים על ידי אגף הרווחה, אני מנכה 45 מיליון שקל להנחות בארנונה. אנחנו מבקשים את תשומת הלב של עודד ושלך, שתיקחו את זה בחשבון ותחזירו אותנו ל-60%. אני משלמת 3.9 מיליון שקל ב-75%.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו שנה כמעט יחד פה בוועדת הכספים, תמיד שיתפנו פעולה, מעולם לא פעלנו אחד בניגוד לדעתו של השני.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מקווה, כי אני סבור שהסיטואציה שעומדת לפתחנו היא לא פשוטה בכלל, מכמה סיבות. הסיבה הראשונה – 2015 טרם הוסדר, זה אומר שהרשויות המקומיות משלמות כסף מאיפה שאין להן, בזמן שהובטח להן שנעביר להן תקציבים, מדובר על ארבע ערים, הן טרם קיבלו פתרון ולכן אני לא חושב שאנחנו יכולים לאשר את התקנות לפני שהם מקבלים פתרון.
הסיבה השנייה – לגבי התקנות השניות יש שתי בעיות: אחת – אין פה מספיק כסף, אין אפשרות לחלק את העוגה כמו שצריך, כי העוגה עדיין לא בשלה. אם לא יביאו יותר כסף מהאוצר, לדעתי לא צריך לאשר את התקנות ושיהיה 40-60 ושיהיה בלגן ושכל הרשויות המקומיות יצלצלו בוקר בוקר ללשכת השר ולאגף התקציבים וישאלו אותם: מה אנחנו עושים? אין לנו איך להפעיל שירותי דת. אני מאמין שהמצב הזה בסוף ייפתר. בעיה נוספת – הקריטריונים מלכתחילה אינם מתאימים, הקריטריונים לא מאפיינים את הצרכים האמיתיים של הרשויות. אני כמי שמגיע מהפריפריה, כמי שהסתובב למשל בדרום, אני נציג מחוז הדרום במפלגה שלי, ואני יודע שלא יכול להיות שבערים מסוימות – דרך אגב, גדולות ככל שיהיו – דווקא שם ההשתתפות תהיה נמוכה יותר, למרות שהרשות בקושי "גומרת את השנה". סתם לדוגמה נביא את עיריית אשדוד או עיריית אשקלון. עיריית אשדוד או עיריית אשקלון צריכה להפעיל שירותי דת בהיקפים ממש ממש משמעותיים, כי זו עיר שהולכת ומתפתחת, אבל מבחינה כלכלית אין לה היכולת לעשות את זה. אני מודיע לחברי הוועדה וליושבים סביב השולחן ולאדוני היושב ראש, שבסוף הסתבר לי – ואני הייתי סגן ראש עיריית קריית גת, לכן אני מכיר את זה באופן אישי – שהדבר הראשון שמקצצים בו, או הדבר הראשון שהכי פחות מתלהבים לתת עבורו כסף או לסייע זה דווקא בשירותי דת. הרשות לא נותנת שקל מעבר למה שמופיע בטבלה. מעולם לא ראיתי אף רשות, אולי בודדות שבהן, שיתנו יותר כסף ממה שהמשרד מחייב אותן לשירותי הדת. זה אומר שאם אנחנו לא נדאג לעניין הזה, אזי אנחנו נהיה בבעיה גדולה.
למי ששכח, מה זה שירותי דת? זה הבסיס של היהדות שלנו. לא מדובר על שום דבר מעבר לבסיס של היהדות שלנו, המינימום שאנחנו כעם צריכים לעשות כדי להצדיק את היהדות שלנו. לכן אני מבקש מאדוני לא לאשר שום דבר, עד שלא יועבר הכסף ממשרד האוצר ל-2015, עד שלא יוסיפו כסף לתקציב הקיים, ועד שהקריטריונים לא ישתנו בהתאם לדרישות הרלוונטיות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, השערורייה היא ההתנהלות של משרד האוצר מול הכנסת ומול הוועדה בפטנט של סחיטה באיומים. מביאים לנו עכשיו את התקנות האלה, ואומרים לנו: חברים, אם לא תאשרו אותן, תדפקו את המועצות האחרות ונגיע למצב שלאנשים אין יכולת לשלם משכורת. זאת שיטה נלוזה, שהאוצר נוקט בה לא פעם ולא פעמיים, גם בעניין הזה, ומעמיד כשבויים את כל העובדים של המועצות הדתיות ברחבי הארץ, כדי שנהיה חייבים לאשר קריטריונים, שאין פה אחד מחברי הכנסת, מהקואליציה עד האופוזיציה, שמסכים עם הקריטריונים האלה.
אדוני היושב ראש, אני אומר לך, שאם אנחנו נאשר את זה בגלל אותה סחיטה, זה לא יעבור. הממשלה הזו ידעה להעביר חוקים בן לילה ולפתור בעיות בן לילה, נושאים שנויים במחלוקת, ואני לא אכנס אליהם עכשיו, נושאים מאוד מאוד קשים, לטוב ולרע. זה לא משנה, אפשר לעשות את זה מהר. אם רוצים לעשות את הדברים נכון, אפשר לעשות אותם מהר. פקידי האוצר שאפילו לא טרחו להגיע לכאן, לא יכולים להניח את המסמך הזה ולהגיד: או זה או שיקבלו את מה שהיה.
לגבי הקריטריונים עצמם, אני אומר את זה למרות ידידי דב קהת, שאני מעריך אותו מאוד ואת עבודתו המקצועית, הם לא טובים. לא יכול להיות שלא נותנים שום שיקול ושום קריטריון לנושא הגירעון המצטבר של הרשויות. קח את נס ציונה ואת רחובות, שהן שכנות. בנס ציונה אין גירעון מצטבר דומה לגירעון המצטבר של רחובות. רחובות מתנהלת ללא מענק איזון, חיה ברמה הכי בסיסית שאפשר, ונס ציונה מקבלת סבסוד של 40% לעומת 25% שמקבלת רחובות. הרי זה לא יכול להיות התהליך הזה, שבסוף כל הרשויות האלה שמתנהלות בסדר ומצליחות לנהל את ענייניהן נפגעות ברמת הסבסוד.
למה נותנים פה קריטריונים, כפי שאמרתי קודם? נותנים פה ארבע נקודות בקריטריונים למי שתקציב המועצה הדתית גדול מ-4% מסך תקציב הרשות. זאת אומרת, אם תיקח עיריית רחובות ותגדיל עכשיו את תקציב המועצה הדתית באופן משמעותי, אז היא תקבל סבסוד. זאת אומרת, זה קריטריון שמעודד לנפח את המועצות הדתיות ואת המנגנון הזה שהוא מנגנון לא טוב, והוא לא טוב ברמה שהמועצות הדתיות צריכות להיות בכלל מחלקות בתוך העירייה, וזה יפתור את הבעיה. אבל לא יכול להיות שמעודדים במנגנון הזה ניפוח של מנגנון המועצות הדתיות, שהוא מנגנון לא נכון ופסול מעיקרו.
אני הייתי מבקש, שככל שיהיו פה קריטריונים, להוסיף עוד סעיף אחד אדוני המנכ"ל. אני מבקש להוסיף עוד סעיף אחד – כשם שאנחנו מדברים על תמיכות שנותנות הרשויות המקומיות, ובכל תמיכה שנותנת המדינה יש השתתפות של רשות מקומית. אם רשות מקומית משתתפת בלמעלה מ-70% מתקציב המועצה הדתית, לאפשר לאותה רשות מקומית להפוך את המועצה הדתית למחלקה בתוך העירייה ובא לציון גואל. אני אבקש את ההתייחסות של משרד הדתות לקריטריון הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני בכלל לא מדבר על שחיתות, לא אמרתי מילה אחת על שחיתות. לא דיברתי על שחיתות, דיברתי על קריטריונים, שמעודדים להגדיל מחלקה מסוימת. לא אמרתי מילה אחת על שחיתות.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת וקנין לא הגיב לדברים שלך, הוא הגיב לדברים אחרים. נאמרו פה דברים – נדמה לי שזה עלה כבר פעם שנייה – שיש מקומות שיש בעיות במועצות הדתיות מבחינת הניהול.
היו"ר משה גפני
¶
אמר חבר הכנסת וקנין, ואני מצטרף לדבריו: אם אתם רוצים, נקיים דיון, נביא את הרשימה של מקומות שמועצות דתיות התנהלו שלא כדין ונביא רשויות מקומיות – עיריות, מועצות אזוריות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם יש מועצה דתית שלא מתנהלת כראוי, יש מקומות אחרים שכן, זה לא לשולחן הזה. השולחן הזה צריך לטפל ברמת קריטריונים, ברמת מדיניות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מה שאתם עושים פה עכשיו כשאתם הופכים את הדברים – אף אחד בכלל לא דיבר על העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
זה שיח של חירשים, זה עונה על שאלה שלא שאלו אותו. אני מציע כל דיון שיהיה על רשות מקומית כאן בוועדה, וכשיהיה דיון על משרד ממשלתי בכל מיני משרדים, כל פעם אנחנו נעלה בעיות ניהוליות ופליליות שיש בכל מיני מקומות, ואז באמת הדיונים פה יהיו ממש לעניין...אני סיימתי את הדיון, אני לא רוצה להמשיך בו.
היו"ר משה גפני
¶
אל"ף, היות והאוצר לא כאן, הבנתי שהוא בימי עיון, אני מבקש את ההעברה של 2015 שדובר עליה – 5.9, שישה מיליון בערך, אני מבקש העברה בשבוע הבא. אנחנו כבר הרבה זמן אחרי סיום השנה התקציבית, אני מבקש את הכסף הזה. הם אמרו במרץ, שיביאו אותו.
בי"ת, אני ראיתי את הטבלה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני אומרת דברים נכוחים ורלוונטיים ואתה הופך הכול כאילו כולם נגד הדתיים, זה לא קשור. תביא דוגמה ממועצה דתית שמתנהלת כמו שצריך, ואז תוכיח שאין כסף, אל תביא דוגמה ממועצה דתית שבה יש כל מיני בעיות ואי-סדרים. זה לא מסייע לך לדיון, זה הכול. זו היתה הטענה שלי.
עודד פלוס
¶
אני חייב לומר שכמעט כל המועצות הדתיות מתנהלות בסדר, הלוואי והרשויות המקומיות היו מתנהלות כמו המועצות הדתיות.
היו"ר משה גפני
¶
אני הבנתי, יש לה אהבה שופעת לעניין הזה. מה לעשות, התרשמתי. עם כל הכבוד, להגיד דבר כזה? יש כל כך הרבה מועצות דתיות, מתנהלות ביושר, יש כל כך הרבה עיריות שמתנהלות לא ביושר, ואת לא אומרת כלום.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, רחל, בואי נרד מהעניין הזה, יש לנו בעיות בדיון עצמו.
אל"ף, אני מבקש את העניין של 2015 להעביר העברה לשבוע הבא כדי לממן את הכסף שאנחנו החלטנו לגביו, כולנו הסכמנו שצריך לעשות את זה, ואני מבקש בשבוע הבא להביא את ההעברה.
אני מבקש ממשרד האוצר. אני עברתי על הרשימה, אנחנו גם היינו איכשהו מעורבים בזה, אבל מה אתם מצפים? שאנחנו נאשר פה קריטריונים, ופתאום רשויות חלשות יצטרכו לתת יותר? למה זה קורה? זה קורה מכיוון שאין כסף. הרי כל התהליך הזה קרה, מכיוון שלוקחים שמיכה קצרה, יש הסכמי שכר, יש עלייה במחירי החשמל, במחירי המים, וכל הדברים עליהם אנחנו מדברים, והאוצר לא מוסיף כסף. הוא נותן כמו בבית הכנסה שם עובר איזה קבצן ואוסף כסף, אז נותנים לו כמה שקלים, "נתנו לכם שלושה מיליון שקל" – כל הכבוד למדינת ישראל. אנחנו לא נאשר שום אמות מידה, אני מקבל את עמדתו של מיקי זוהר. לא נאשר שום אמות מידה, עד שלא יתווסף כסף לתהליך הזה. שנדע כמה הרשויות החלשות משלמות, האם הן משלמות פחות, אותו דבר, או יותר?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שהמשרד לשירותי דת יבוא בדברים עם משרד האוצר, אנחנו לא יכולים לאשר אמות מידה כאלה, בגלל שאיך שלא נהפוך אותן, בסוף רשויות חלשות יצטרכו לשלם יותר. גם אם נלך לקראת חדרה, נתניה וחולון ואנחנו נגיד שהן לא 75%, הן 60%, אפילו אם הטענה צודקת, מה המשמעות של העניין? שרשויות חלשות יצטרכו לתת יותר. אם היה כסף, זה לא היה פוגע בחלשות.
ששי דקל
¶
אני רוצה להבהיר את התהליך שזה נוצר. משמעות של הגדלת תקציב משרד הדתות למועצות הדתיות זה הגדלת נטל ההוצאה על הרשויות המקומיות, כי זה עובד ככלים שלובים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה שתדע שאני לא למדתי ליב"ה, אבל לימדו אותי אחרי זה בחינוך העצמאי שאם זה 40-60 או לא חשוב איזו חלוקה, ואם גדל הנטל כאן גדל הנטל גם בצד השני, הבנתי נכון?
היו"ר משה גפני
¶
כל הכבוד, אני גם הבנתי שזה המצב.
עודד פלוס, אתה האיש הבכיר כאן, אני מבקש שתבוא מיד בדברים עם האוצר. אומר רכז הקואליציה בוועדה ואומרים גם אנשי האופוזיציה ואומר גם יושב ראש הוועדה, שאי אפשר לאשר אמות מידה, במידה שלא יתווסף כסף, אין מציאות כזאת. אף אחד מאתנו לא הולך להכות ברשויות חלשות. גם אם אנחנו רוצים לדון בכובד ראש על חדרה או רוצים לדון בכובד ראש על נתניה, אנחנו מנועים מלדון בזה, מכיוון שעל חשבון מי חדרה תרד מ-75% ל-60% או ל-50%? על חשבון מי היא תרד? החלשות. האוצר לא יכול לעמוד מהצד, לתת טייס אוטומטי לכל העובדים שלו במשרד האוצר ולא לתת לעובדים של המועצות הדתיות איזשהו דבר, ולכן הפעם ובעוד הרבה פעמים מיקי זוהר אמר דבר נכון ואני מקבל את זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
האמירה שהרשויות שמתנהלות מאוזן הן חזקות היא לא נכונה, היא לא נכונה. אי אפשר כל הזמן להטיל על הרשויות האלה שמתנהלות כראוי ובתקציב מאוזן ולהגיד להן "תממנו".
היו"ר משה גפני
¶
אם הכסף משתנה, התהליך פה משתנה, אז אנחנו יודעים שברשויות חלשות שהן פחות נפגעות, שאפשר להוסיף רשויות. במצב הזה אין דרך. אומר מיקי זוהר, אני מתחבר לדברים שלו - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר לך מה אתה צריך לעשות. לדעתי אתה צריך להקים מערך טלפוני, כי כל הרשויות הולכות לצלצל אליכם.
היו"ר משה גפני
¶
הנחיית העבודה היא בראש ובראשונה, לפני שאתה מתחיל לשנות קריטריונים או לעבוד לפי קריטריונים, אנחנו נשתדל לעזור לכם בעניין הזה. אבל לפני זה קודם כל להביא את הכסף של 2015 ולהגדיל את התקציב של 2016, ואז אנחנו יכולים לשבת יחד לגבי אמות מידה.
תודה רבה, אני מודה לכם על הדיון הזה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30.