הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 309
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ד' באדר ב התשע"ו (14 במרץ 2016), שעה 13:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 14/03/2016
חוק ניירות ערך (תיקון מס' 59), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 59), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
גבריאלה פיסמן - עו"ד, ממונה, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ואיל עתאמנה - מתמחה, משרד המשפטים
שרה קנדלר - עו"ד, מנהלת מחלקת חקיקה, רשות לניירות ערך
ערן שחם שביט - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, מחלקת חקירות ומודיעין, רשות לניירות ערך
רונית מנדלבאום - עו"ד, עוזרת בכירה ליועצת המשפטית, מחלקת חקירות, רשות לניירות ערך
חנוך הגר - עו"ד, מחלקת חקיקה, רשות לניירות ערך
מאיה מרינוב שיפר - ראש תחום השקעות במחלקה הבינלאומית, רשות לניירות ערך
אילן פלטו - מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות
ענת פילצר סומך - עו"ד, היועצת המשפטית, איגוד החברות הציבוריות
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
שרה קנדלר
¶
רוב הסעיפים הם בנושא שיתוף פעולה בין-לאומי וסעיף 1 ו-2 שהוספנו הם בנושא אחר, נושא של התקינה החשבונאית ואני אקריא.
תיקון סעיף 20
בחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 20, בסופו יבוא:
"(ג) שר האוצר, רשאי לקבוע הוראות שבהתקיימם תהיה הרשות רשאית לקבוע כללים לעניין יישום בתשקיף של תקנים ופרשנויות שאומצו על ידי הוועדה לתקני חשבונאות בין לאומיים International Accounting Standard Board (IASBׂ) (להלן – תקן דיווח כספי בין לאומי) טרם מועד תחילתו המחייב. הוראות כאמור יפורסמו באתר הרשות והודעה על פרסומן ועל כל שינוי שלהן ומועד תחילתם תפורסם ברשומות".
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה המשמעות של זה? נכון שעוד אין תקנות אבל המשמעות לחברות שמפרסמות תשקיפים, תהיה להם עוד עבודה?
שרה קנדלר
¶
לא. אנחנו מדברים על כך שהחל מ-2008 תקני החשבונאים שמדווחים בהם בישראל הם תקני IFRS ומי שקובע אותם, זה ארגון התקינה הבין-לאומי, ה-IASB והם מוחלים אוטומטית. כך נקבע בדין.
שרה קנדלר
¶
לא. כך זה מ-2008. אני מסבירה עכשיו את התיקון. כשהם מקבלים תקן חדש, הם קובעים מתי הוא ייכנס לתוקף ואז יש תקופת ביניים שהתקן עוד לא מחייב ובתקופה הזאת חברות בעצם יכולות להחליט בעצמן – זה המצב היום - האם להתחיל את זה עכשיו או לא. זה מצב קצת בעייתי כי חברה יכולה להחליט, אם זאת דרך נוחה יותר להציג את הדברים או לא נוחה, לפי זה ואנחנו רוצים שיהיו כללים ברורים שיגידו מתי אפשר לעשות אימוץ מוקדם ומתי אי אפשר לעשות. לכן אנחנו מסמיכים כאן את שר האוצר לקבוע תקנות שנבוא אתן בהמשך שיקבעו את הכללים מתי אפשר לבצע חברה ספציפית.
אילן פלטו
¶
אבל חד משמעית זאת החמרת רגולציה. את בעצמך אומרת שהיום החברה יכולה להחליט לבד. את אומרת שהיום החברה יכולה להחליט לבד אם היא מאמצת או לא.
שרה קנדלר
¶
הרי ציבור המשקיעים נסמך על אותם תשקיפים, על אותם דיווחים, ואנחנו רוצים שהם יהיו דיווחים בסטנדרטים.
אילן פלטו
¶
מועד הכניסה לתוקף הוא ב-2018 והיום החברה יכולה להחליט, אם היא רוצה לאמץ את זה ב-2017 או לחכות עד 2018. כאן בעצם הם פותחים את הפתח. נכון שזה יבוא לאישור ועדת הכספים אבל הם פותחים את הפתח שהם יוכלו לבוא ולהגיד לחברה, לא, אנחנו לא מסכימים ב-2017 אלא רק ב-2018.
היו"ר משה גפני
¶
אין שלבים. הם יבואו ויגידו שהם רוצים להחמיר, אנחנו נמצאים כאן. אנחנו לא רוצים החמרות. אתם תטענו את הטענות שלכם ואנחנו לא נאשר תקנות כאלה. זה רשום בפרוטוקול שאמרתי את הדברים האלה.
שרה קנדלר
¶
התקנות עצמן פורסמו באתר להערות הציבור וקיבלנו הערות מלשכת רואי חשבון. אתם לא הערתם. דיברנו עם לשכת רואי חשבון אחרי שהיא העירה.
שרה קנדלר
¶
התיקון הבא הוא אותו הדבר, רק בדיווח. כאן זה היה תשקיף.
תיקון סעיף 36א
בסעיף 36א לחוק העיקרי, בסופו יבוא:
"(ו) שר האוצר, רשאי לקבוע הוראות שבהתקייים תהיה הרשות רשאית לקבוע כללים לעניין יישום תקן דיווח כספי בין לאומי כהגדרתו בסעיף 20(ג), טרם מועד תחילתו המחייב. הוראות כאמור יפורסמו באתר הרשות והודעה על פרסומן ועל כל שינוי שלהן ומועד תחילתם תפורסם ברשומות".
תיקון סעיף 54יא1
בסעיף 54יא1 לחוק העיקרי, בסעיף קטן |(א) –
בהגדרה "רשות חוץ", אחרי "במדינת חוץ" יבוא "ופיקוח על ביצועם".
בהגדרה "מזכר הבנה", בסופה יבוא "ובפיקוח על ביצועם".
בהגדרה "סיוע לרשויות חוץ", בסופה יבוא "ופיקוח על ביצועם".
שרה קנדלר
¶
כמו שאמרתי, פרק ט'1 לחוק ניירות ערך כבר היום מסמיך את הרשות לחתום על הסכמי שיתופי פעולה עם רשויות ניירות ערך בעולם וזה קיים. יש לנו עשרות הסכמי שיתופי פעולה כאלה, חוץ מארגון ה-יוסקו שהוא הארגון הבינלאומי שאנחנו חתומים על מזכר הבנה שלו. היום החוק לא ברור בעניין כי הוא אומר שההסכמים, יכול להיות בנושא של ביצוע ואכיפה. ואכן אנחנו רוצים להבהיר שביצוע כולל גם פיקוח. אנחנו סבורים שזה נכון כבר עכשיו אבל רצינו להבהיר את הנושא כי היום אנחנו מדברים על שוק גלובלי. בשנה שעברה הסדרנו למשל את חברות הדירוג, כל חברות הדירוג שפועלות הן בינלאומיות והן פועלות במקביל, שתי החברות שפועלות בארץ ובאירופה ובארצות הברית. זאת כדי שנוכל לעשות שיתופי פעולה גם בנושאים פיקוחיים. זאת מטרת התיקון הזה.
שרה קנדלר
¶
אנחנו חושבים שבתוך ביצוע אפשר גם לפרש פיקוח. ליתר ביטחון אנחנו כן מכניסים פיקוח. אכיפה היא אכיפה ואני חושבת שזה ברור. ביצוע ופיקוח, אנחנו חושבים שזה בא מאותו מקום.
ענת פילצר סומך
¶
כמו שאנחנו רואים את זה, זה מרחיב את היכולת של רשות ניירות ערך לייבא יכולת שלהם לפקח על חברות שלא נסחרות בארץ.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רוצה להסביר את ההבדל. סמכויות אכיפה בהגדרה הן סמכויות שמופעלות אגב חשד לביצוע עבירה. סמכויות פיקוח הן סמכויות רגולציה, סמכויות שגרתיות שמפעילה רשות ניירות ערך. ביצוע, זאת לא הגדרה שנמצאת בדרך כלל בחקיקה. לכן עד היום רשות ניירות ערך יכלה לתת לזה פרשנות, שזה כולל גם סמכויות פיקוח. החוק הזה, התיקון הזה נועד להבהיר שגם הפיקוח נכלל במסגרת שיתופי הפעולה הבינלאומיים. גם הסמכויות הפחותות בעצם, סמכויות שמידת הפוגענות שלהן היא פחותה מסמכויות האכיפה.
ענת פילצר סומך
¶
יש לי שאלה אליך. חברה שנסחרת היום רק בבורסה בחוץ לארץ והיום לכאורה לא נמצאת תחת הפיקוח שלך, בפועל היום מה שאת בעצם אומרת זה שאת באמצעות ההסכם הזה מייבאת אותה - - -
שרה קנדלר
¶
לא. ממש לא. אם חברה נמצאת בארצות הברית ואני מקבלת בקשה לשיתוף פעולה ויש לי הסכם עם ארצות הברית - - -
ענת פילצר סומך
¶
יושב ראש הרשות רשאי להורות על העברת ידיעה הנמצאת בידי הרשות לרשות חוץ, רק אם רשות החוץ לא הגישה בקשה לסיוע.
שרה קנדלר
¶
לא. את לא הבנת נכון. אני יוזמת את מתן המידע. אני לא יוזמת שום חקירה. אני לא חוקרת בעצמי ואני לא עושה שום דבר. אני רק מעבירה מידע.
מאיה מרינוב שיפר
¶
זאת לא חקירה. הרעיון כאן הוא שנניח שיש לי איזשהו מידע שאני סבורה שהוא יכול לסייע לרשות הזרה. אני לא יזמתי איזושהי חקירה. אני מעבירה לרשות מידע שאני חושבת שיכול לסייע. אגב, אנחנו מקבלים הרבה מאוד - - -
ענת פילצר סומך
¶
ודאי שכן. את יוזמת תהליך שלא ניזום מבחוץ ואת מניעה אותו. את מחילה על חברות שקודם לא יכולת להחיל עליהן.
גבריאלה פיסמן
¶
כשיש שיתופי פעולה בינלאומיים, שיתופי הפעולה האלה יכולים להיעשות ביוזמת אחד הצדדים. זה יכול להיות ביוזמת הצד שהפעיל את הסמכויות, שמנהל הליך או שמנהל רגולציה, וזה יכול להיות ביוזמה של האחר.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 54יא2
בסעיף 54יא2 לחוק העיקרי, בפסקה (2), אחרי "מופקדת על" יבוא "פיקוחם" ובסופה יבוא "או שהוא נוגע לפיקוח על ביצוע דיני ניירות ערך בידי רשות חוץ כאמור".
זאת אותה פרשנות. שוב, הוספנו כאן את הנושא של הפיקוח.
תיקון סעיף 54יא4
בסעיף 54יא4 לחוק העיקרי, בסעיף קטן (א), אחרי "בסמכויות לפי סעיפים" יבוא "52מג", אחרי "ו-56ב עד 56ג1" יבוא "סעיף 43 לפקודת מעצר וחיפוש וסעיף 3 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת), התשס"ח-2007 (בסעיף זה – חוק נתוני תקשורת)", אחרי "56ב1 או 56ג1" יבוא "סעיף 43 לפקודת סדר הדין הפלילי או סעיף 3 לחוק נתוני תקשורת" ובסופו יבוא "והפעלת סמכויות לשם פיקוח תיעשה לפי סעיפים 56א, 56א1 או 56ו בלבד".
זה הסעיף הכי חשוב בתיקון הזה. אנחנו כאן דווקא באים להקל. אנחנו באים להוסיף סמכויות, בעיקר את הסמכות של הבירור המינהלי שהיום יש לנו לגבי עבירות שאנחנו חוקרים כאן בארץ ואין לנו את הסמכות הזאת לגבי חיקורי דין. הסמכות היא פחות פוגענית מהסמכות של החקירה הפלילית ואנחנו מוסיפים אותה. אנחנו גם מוסיפים את נושא נתוני תקשורת וסעיף 43 לפקודת מעצר וחיפוש. כולן סמכויות שכבר יש לנו לגבי החקירות בארץ גם לחיקורי הדין.
ענת פילצר סומך
¶
אז איך זה לא החמרת רגולציה? מה שאת בעצם אומרת, את לוקחת סמכויות שהיום לא היו קיימות לך ומרחיבה אותן.
ערן שחם שביט
¶
לא. אני אסביר. בשנת 2011 קיבלנו סמכות לביצוע בירור מינהלי בנוסף לסמכויות של האכיפה הפליליות שהיו קיימות.
ערן שחם שביט
¶
אכיפה מינהלית. כאשר יש לנו חיקורי דין נכנסים מרשויות זרות, החוק כרגע אומר שאנחנו מפעילים סמכויות פליליות. כרגע התיקון הזה מסדיר שאנחנו לא נהיה חייבים דווקא ללכת עם התותחים היותר כבדים אלא נוכל דווקא ללכת במידתיות, באיזון, ללכת עם כלים פחות חמורים כדי לסייע לרשויות זרות.
ערן שחם שביט
¶
מה פתאום? קודם כל, אנחנו חייבים לסייע להם כי מדינת ישראל חתומה על ההסכמים האלה. כמו שהם עוזרים לי כשאני מבקש, כך אני חייב לעזור להן מבחינת יחסי החוץ של מדינת ישראל. אלה הסכמים שהמדינה חתמה. אני לא יכולה להגיד שאני לא רוצה.
ערן שחם שביט
¶
לא. להפך. היום אני אומר שאני לא צריך להפעיל ארסנל כבד אלא די לי להפעיל ארסנל פחות כבד, יותר מאוזן.
אילן פלטו
¶
אני מצטער מאוד. פעם אחת כבר אכלנו את העניין הזה שאכיפה מינהלית הוא כלי יותר טוב עבור החברות מאשר האכיפה הפלילית וכדאי לנו לקחת אותו. בפועל מה שקרה מאז 2011 זה שהוא לא בא במקום האכיפה הפלילית אלא הוא בא בנוסף לאכיפה הפלילית. באותם מקרים שאתם לא יכולים להגיע לאכיפה הפלילית, אתם מפעילים את האכיפה המינהלית ואז בעצם החברות מצאו את עצמן לא עם פחות אכיפה אלא עם יותר אכיפה, ואכיפה מינהלית שהיא בעייתית עם כל דיני הראיות וכל מה שקשור מסביב לזה.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 54יא5
בסעיף 54יא5 לחוק העיקרי –
בסעיף קטן (א), בסופו יבוא "(ובסעיף זה – ידיעה)".
בסעיף קטן (ב), במקום "או מסמך שהגיע לידיו מכוח הסמכה כאמור, או העתק מאושר או העתק צילומי מאושר שלו" יבוא "שהגיעה אליו מכוח הסמכה כאמור".
בסעיף קטן (ג), במקום "לא יועברו ידיעה מסמך או העתק" יבוא "לא תועבר ידיעה", במקום "הם ישמשו" יבוא "היא תשמש" ובמקום "נמסרו" תבוא "נמסרה".
אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג1) יושב ראש הרשות רשאי לאשר לרשות החוץ להעביר ידיעה כאמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) לשם ביצוע ואכיפה של דיני ניירות ערך ופיקוח על ביצועם, לרשות ממשלתית אחרת או לרשות שהוקמה מכוח הסכם בין מדינות ורשאי הוא להתנות העברת ידיעה כאמור בתנאים.
(ג2) על אף האמור בסעיף 54יא2(1), יושב ראש הרשות רשאי, מיוזמתו, להעביר לרשות חוץ ידיעה המצויה בידי הרשות".
שרה קנדלר
¶
זה סעיף ההדדיות. זה סעיף מאוד חשוב. הוא נמצא כבר היום בחוק ואנחנו רוצים שלא נצטרך לתת מידע למדינות שלא משתפות אתנו פעולה, בין אם היא נמנעה, יש לה סמכות והיא נמנעה, ובין שהיא מנועה על פי דין. זאת אומרת, לא אכפת לנו למה היא לא משתפת פעולה, גם אנחנו לא משתפים פעולה.
תיקון סעיף 54יא8
בסעיף 54יא8 לחוק העיקרי, בפסקה (2), במקום "פעולת אכיפה" יבוא "פעולת פיקוח, ביצוע או אכיפה".
תיקון סעיף 54יא9
בסעיף 54יא9 לחוק העיקרי, בסעיף קטן (ב), אחרי "במדינות חוץ" יבוא "ופיקוח על ביצועם".
תיקון סעיף 56ב1
בסעיף 56ב1(א), בהגדרה "רכוש הקשור לעבירה", בסופה יבוא "לרבות רכוש בשווי רכוש הקשור לעבירה".
זה תיקון נוסף שלא קשור לשיתוף פעולה.
ערן שחם שביט
¶
סעיף 56ב1 עוסק בהקפאת רכוש לצורך חילוטו העתידי. כרגע ההגדרה מצומצמת לרכוש שקשור בעבירה. התיקון הזה מבקש לעשות זה להחיל את אותו עיקרון שקבוע בסעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון שלא חל עלינו אלא חל רק על המשטרה ועל אנשי רשות המסים ולמעשה להקפיא רכוש גם בשווי רכוש שבוצעה בו עבירה.
לשם הדוגמה, אם עבריין מבצע עבירת מידע פנים שהיא עבירת מקור ובאמצעות העבירה הזאת הוא מרוויח מאה אלף שקלים אבל כעבור יום שהוא מרוויח את מאה אלף השקלים, הוא קונה בזה ג'יפ, אני כיום לא יכול להקפיא לו את הרכוש שקשור בשווי העבירה אלא רק להקפיא לו מיד את מאה אלף השקלים עצמים. כמובן שהיום אנחנו מדברים על גלובליזציה ואנשים בצורה מאוד מהירה מבצעים פעולות הלבנת הון ולכן הסעיף הזה מקנה לי את היכולת להקפיא רכוש גם בשווי אותו רכוש שקשור בעבירה.
זה תיקון מאוד מאוד טכני.
היו"ר משה גפני
¶
אם ההוא נתן את זה במתנה למישהו? בכסף הזה הוא קנה ג'יפ ונתן אותו במתנה לנכד שלו. אתה יכול לקחת את זה?
ערן שחם שביט
¶
אלה זכויות של צדי ג'. זה יותר מורכב. אני כן אוכל למשל להקפיא את הבית שלו או כל נכס בשווי אחר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם גרושתו מתגוררת בבית - אני נותן לך דוגמאות מהחיים – אבל הבית רשום על שמו. הוא הגיע אתה להסכם והיא מתגוררת בבית עד שהילדים יצאו מהבית. אז רשות לניירות ערך יש סמכות כי היום המשטרה עושה את זה בעבירות מסוימות והם קודם כל מטילים צו עיקול על הבית וכולי ואפילו הייתה דרישה באחת מהדרישות שהוגשו לבתי המשפט שהגרושה תשלם דמי שכירות למדינה. עד כדי כך. אלה דברים מטורללים לגמרי.
ערן שחם שביט
¶
היום בפועל אנחנו מסתייעים לצורך העניין טכנית במשטרה שהיא לא קשורה לתיק החקירה. אנחנו מבקשים שוטר שיבוא ויעשה את ההקפאה הזאת. יש לי כאן גם דוגמאות שעשינו לאחרונה בתיקים כי אנחנו צריכים גם להתמודד עם.
ערן שחם שביט
¶
קודם כל, למשטרה יש את אותן סמכויות שלנו אין ואנחנו חושבים שזה לא הגיוני שאני אייבא את המשטרה לצורך תיק חקירה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוזים, אנחנו גם לא רוצים להגביל את סמכויות החקירה. זה מעבר לסמכויות חקירה, אלה סמכויות לצורכי חילוט עתידי שאין להם שום קשר לחקירה. אתם עושים חקירה ואתם הולכים לבית משפט ובית המשפט מרשיע אדם. אפשר במסגרת הזאת לבקש כל מיני עונשים שיוטלו על האדם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
העניין הוא שבמשך חמש או שבע שנים של משפט, יש צדדים שלישיים שנפגעים באופן חמור כתוצאה מההסכמה הזאת.
ערן שחם שביט
¶
היום ההליכים המשפטיים הפליליים הם קצרים הרבה יותר, לאור העובדה שיש ערכאה ייחודית לניירות ערך בבית המשפט המחוזי בתל אביב. יש מחלקה ייחודית והזמנים הם קצרים לאין שיעור מהזמנים שבתיקים אחרים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם אתה מערער לעליון, זה כבר לא כל כך קצר. בקיצור, אני נגד הסעיף הגורף הזה.
ערן שחם שביט
¶
אני חייב לומר שזה סעיף אלמנטרי. אנחנו כאן בתמיכת משרד המשפטים. להפך, לעשות את ההליך של לייבא את המשטרה לצורך הקפאה, זה הליך שהוא הרבה פחות נכון משפטית מאשר כן לקבל את הסמכות הזאת שהיא אלמנטרית ליחידת חקירה.
היו"ר משה גפני
¶
תשימו את זה בסעיף ההוא. אני לא רוצה את זה כך. זה נושא מהותי ואני לא רוצה שנקבל כאן החלטה. יש לזה השלכות על צד ג'.
שרה קנדלר
¶
על אף שלחוקרי הרשות יש סמכויות חקירה על עבירות של הלבנת הון. לא הגיוני שאנחנו יכולים לחקור את העבירות כמו המשטרה אבל אין לנו את כל הסמכויות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו לא רוצים לפגום ביכולת החקירה שלכם. אני מדבר אתך מניסיון חיים רב, מתלונות רבות שמגיעות סביב העניין הזה. היום הסמכויות של המשטרה הן באמת דרקוניות. קודם כל, מחלטים הכול ואתה הולך לבית משפט ואתה אומר שכל רכושו מחולט. למרות שהעבירה מייחסת לו סכום של שני מיליון שקלים, מחלטים את כל רכושו. זה צעד ראשון שעושים. אפילו לא יודעים וכבר מחלטים. עושים הרבה מאוד דברים באמצעות החוק הזה שהוא בעייתי גם במשטרה. אנחנו מדברים מניסיון.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יכול לרדת לסוף העניין. זאת אומרת, אני מבין את מה שאתם מבקשים ויש בזה גם הגיון, אבל יש בזה גם בעיה מהותית. כל הסעיפים האחרים הם סעיפים מובנים אבל לסעיף הזה יש השלכה מהותית.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא רוצה להחליט בעניין הזה בהחלטה כזאת בסוף היום כאשר רבים מחברי הכנסת לא . נמצאים כאן. זאת החלטה מהותית. אני מציע שתורידו את זה מכאן ותעבירו את זה לחוק שאתם אמורים להביא, אז נקיים הדיון יותר לעומק.
שרה קנדלר
¶
בסדר.
תיקון סעיף 65ה
בסעיף 56ה לחוק העיקרי –
האמור בו יסומן "א".
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), רשאי יושב ראש הרשות לגלות ידיעה או להראות מסמך למפקח על הבנקים או לממונה כהגדרתם בסעיף 52סו(ד), ובלבד שנוכח כי הידיעה או המסמך מתבקשים לצורך מילוי תפקידם".
אני רוצה להוסיף כאן תוספת. קיבלנו מאיגוד הבנקים אתמול בערב הערה: לא יגלה אדם ידיעה ולא יראה מסמך שנמסרו לו לפי הוראות סעיף זה. בטעות זה נשמט מהנוסח. בעצם זה שיתוף פעולה בין רגולטורים. זה קיים אצל המפקח על הביטוח ואצל הבנקים.
התיקון האחרון הוא תיקון עקיף לחוק הייעוץ ולחוק השקעות משותפות. תיקון טעות שעשינו במסגרת חוק אכיפה מינהלית.
תיקון חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות
בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, בסעיף 29(ג), המילים "לעניין עבירה" – יימחקו.
תיקון חוק השקעות משותפות בנאמנות
בחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994, בסעיף 97א(ג), המילים "לעניין עבירה" – יימחקו.
שרה קנדלר
¶
המשמעות היא שחובת הסודיות שחלה על עובדי הרשות, בטעות כתוב שהיא רק לעניין עבירה וחובת הסודיות צריכה להיות באופן כללי לכל מידע שהגיע ולא רק לעניין עבירה.
תחילה
תחילתו של חוק זה שלושים ימים מיום פרסומו.
שרה קנדלר
¶
אני רוצה להסביר כי אני חושבת שאתם לא הבנתם את הסעיף. המטרה של הסעיף הזה. אנחנו חתומים על הסכם ה-יוסקו שהוא ההסכם הבינלאומי של רשויות לניירות ערך בעולם ובו אנחנו מחויבים בין היתר לתת מידע גם מיוזמתנו. זאת אומרת, לא לחכות שתהיה בקשה. למשל אנחנו עושים חקירה על עבירה של שימוש במידע פנים, אנחנו מוצאים שעבירת השימוש במידע פנים נעשתה גם כאן וגם בצרפת, כדי שנוכל להביא לרשות לניירות ערך הצרפתית את המידע שמצאנו מיוזמתנו כי הם לא יודעים שהמידע הזה קיים. זאת המטרה של הסעיף הזה.
מאיה מרינוב שיפר
¶
חשוב להדגיש שיש כאן את הנושא של הדדיות. באותה מידה שאנחנו מעבירים, אנחנו גם מקבלים הרבה מאוד מידעים שמסייעים לנו לבצע הליכים של אכיפה. יש כאן אלמנט מאוד משמעותי של הדדיות.
ענת פילצר סומך
¶
זאת אומרת, כרגע, היום, חברה שמבחינתכם לא נלכדת ברשת הפיקוח של רשות ניירות ערך, היום אין לרשות ניירות ערך סמכות לחקור לגביה שום דבר. לאחר התיקון הזה של סעיף (ג2) יהיה לה.
שרה קנדלר
¶
לא התקבלה בקשה ואנחנו גילינו. נתתי את הדוגמה לגבי עבירה של שימוש במידע פנים. גילינו שיש שימוש במידע פנים, גם לגבי חברות הנסחרות בארץ ותוך כדי החקירה גילינו שהם גם עושים שימוש במידע פנים לגבי חברות שנסחרות בצרפת. אנחנו רוצים שנוכל להעביר לידי הרשות הצרפתית את המידע. מידע שיכול לעזור. המטרה העיקרית שלנו היא הדדיות כי אנחנו רוצים שגם הם יוכלו להעביר אלינו. גם אם הם יגלו עבירות שנעברו בישראל, הם יוכלו להעביר אלינו.
היו"ר משה גפני
¶
צרפת לא ביקשה שום דבר ואתם עשיתם חקירה וגיליתם שיש בעיה גם בצרפת. צרפת לא ביקשה. הוא לא חשוד שם והכול בסדר.
שרה קנדלר
¶
שנמצא כאן. אולי הוא זר. אנחנו לא יודעים. עבירה יכולה להיעשות כאן גם על ידי מי שהוא לא גר בישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול לבקש ממך רשות לדבר? מדובר על אזרח ישראלי שגר בארץ. אלה רוב המקרים. סביר להניח שברוב המקרים מדובר באזרח ישראלי. הוא לא חייב להיות אבל ככל הנראה ברוב המקרים מדובר באזרח ישראלי. חקרתם אותו והגעתם למסקנות שצריך כך או אחרת, לא חשוב מה. התברר לכם בתוך כדי החקירה שיש לו גם בעיה עם צרפת. צרפת לא מבקשת עליו שום דבר. אין לו שום קשר לעניין הזה, הוא לא עבר שם עבירות, על כל פנים לא מה שידוע שם לרשות לניירות ערך בצרפת. אתם בהתנדבות הולכים לצרפת ואומרים להם שידעו שהאיש הזה עשה עבירה בצרפת?
שרה קנדלר
¶
כי אנחנו נורא רוצים שאם זה היה הפוך, הם ייתנו לנו את המידע. אנחנו צריכים לשמור על תקינות שוק ההון בישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אם הם מבקשים ואתם רוצים לשמור על התקינות ועל ההדדיות, בסדר. אבל אם הם לא מבקשים, סתם בהתנדבות להעביר את המידע.
שרה קנדלר
¶
ההדדיות כאן היא לא מנויה בסעיף אבל יש כאן את תמונת המראה שאנחנו מקבלים גם היום הרבה מאוד מידעים מחוץ לארץ ביוזמתם. נניח הם רואים שיש איזושהי תרמית במסחר, יש איזושהי חברה שרשומה למסחר והם רואים שיש תרמית, ואז הם פונים אלינו. זה קורה היום.
מאיה מרינוב שיפר
¶
כדי שאנחנו נוכל לקבל מידעים, ושוב, אלה דברים שקורים היום, אנחנו מצד שני גם צריכים להיות במצב שאנחנו מעבירים את המידעים האלה.
ערן שחם שביט
¶
קשה לענות על זה כי אני לא יודע מה הם חושבים אבל אני מניח שהם אומרים שאני בטוח שכאשר לישראלים יש מידע, הם בטוח מעבירים אלינו. הם חיים בתחושה הזאת.
מאיה מרינוב שיפר
¶
אם אנחנו מסתכלים על הסכמים שקיימים בעולם, זה סעיף שהוא מאוד סטנדרטי ומופיע בהסכמי שיתופי פעולה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שלא נאשר את הסעיף הזה. נקבל החלטה שאנחנו אמורים להעביר להם. נמחק את הסעיף הזה ונגיד שאנחנו אמורים להעביר להם.
מאיה מרינוב שיפר
¶
למה? אתה רוצה שאני אקרא לך את הסעיף? זה סעיף שמופיע. אנחנו חתומים על הסכום ה-יוסקו שחתומות עליו עוד 108 מדינות אחרות. זה פוטנציאל קבלת מידע.
מאיה מרינוב שיפר
¶
אני יכולה לתת לך דוגמאות לגבי מספר מדינות שהעבירו לנו מידע. יכול להיות של-108 המדינות אין מידע אבל אלה 108 מדינות שמהוות פוטנציאל לקבלת מידע.
מאיה מרינוב שיפר
¶
אלה הסכמים קיימים. מעבר לזה, אם אתה מסתכל על הסכמים בילטרליים בין מדינתיים שיש, אז לארצות הברית יש את זה, לאנגליה יש את זה, לאוסטרליה יש את זה. זה משהו שהוא מאוד מקובל.
היו"ר משה גפני
¶
תעני לי במדויק. יש לנו הסכם שמצד אחד חתומה ממשלת ארצות הברית ומצד שני חתומה ישראל? ושם כתוב שאנחנו נעביר להם מידע אם יתברר שיש כאן משהו.
היו"ר משה גפני
¶
יש סיבה שאתם לא מתחשבים בי? תגידי לי. שאלתי שאלה ואני רוצה תשובה. אל תתחילי להקריא לי באנגלית. האם יש הסכם שממשלת ארצות הברית חתומה בצד אחד וממשלת ישראל חתומה בצד השני שאם יש עבירה שנעברה כאן בניירות ערך על ידי אזרח אמריקאי, גם אם הרשות לניירות ערך בארצות הברית לא מבקשת, אתם מעבירים את המידע לשם?
מאיה מרינוב שיפר
¶
אני עונה שבמסגרת ההסכמים שאנחנו חתומים עליהם עם 108 מדינות בעולם, ביניהן ארצות הברית ועוד מדינות רבות אחרות, אנחנו חתומים על סעיף שאומר שכל מדינה תעשה ריזנבל אפורדס.
מאיה מרינוב שיפר
¶
אנחנו מקבלים מידעים כאלה ואנחנו רוצים להיות בפוזיציה שאנחנו גם מעבירים אותם. זה סעיף שהוא באמת סטנדרטי והוא קיים היום בהסכם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
המדינה תעשה מאמץ סביר להעביר את המידע. זה לא מחייב. זה לא משהו שמחייב את המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נכתוב שעל אף האמור בסעיף זה וזה, יושב ראש הרשות רשאי מאמץ סביר להעביר לרשות חוץ ידיעה המצויה בידי הרשות. זה מה שכתוב בהסכם וזה יהיה כתוב בחוק.
ענת פילצר סומך
¶
מה שבעצם הם עושים, הם מייצרים עכשיו זכאות לפי חוק שלא נובעת מההסכם הבינלאומי שמאפשרת לרשות לעשות מה שלא הייתה יכולה עד היום, ולכן נדרש התיקון. זה מאפשר ליזום את החקירה הזאת. זה לא מאמץ סביר.
ענת פילצר סומך
¶
אני לא הפרעתי לכם. תנו לי לסיים את הדברים. זה לא מאמץ סביר. זה להפעיל בצורה פרו-אקטיבית סמכות שעד היום לא הייתה נתונה בידי הרשות.
מאיה מרינוב שיפר
¶
לא. זאת לא עובדה. התיקון הזה הוא תיקון שנועד להבהיר מצב שאנחנו סבורים שקיים היום. שוב, אני אומרת שזה לא ליזום חקירה עבור רשות אחרת.
מאיה מרינוב שיפר
¶
שוב אני אסביר לך. מה שקורה בפועל זה שלא שרשות זרה פותחת במיוחד בשבילנו בחקירה ומעבירה לנו את המידעים. זה לא המצב. באופן אגבי הגיע אליה מידע שהיא חושבת שהוא רלוונטי לנו והיא מעבירה אותו אלינו את המידע הזה. גם אנחנו לא יוזמים חקירה.
ענת פילצר סומך
¶
אין בעיה. אז פרשנות לגיטימית להסכם הזה, מבחינתי להפעיל מאמץ סביר זה לא ליזום חקירה.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רוצה רק במשפט אחד להתייחס. יש כאן מקור הסמכה להעברת מידע יזומה של הרשות ברשות. הרשות לא חייבת להעביר מכוח הסעיף הזה, כפי שהוא נכתב, אלא היא רשאית בדיוק כפי שההסכם מחייב אותה. בהיעדר סעיף הסמכה כזה, יכולות לעלות שאלות בדבר מקור הסמכות של הרשות להעביר מידע למדינה זרה.
גבריאלה פיסמן
¶
מאחר שהמדינה ורשות ניירות ערך כבר חתומים על עשרות הסכמים כאלה עם מדינות חוץ, צריך לייצר את הקונסטרוקציה שתאפשר את שיתוף הפעולה הזה. זה מה שהסעיף הזה אומר.
ענת פילצר סומך
¶
עצם הכתיבה של הסעיף בדיוק כמו שאמרה ידידתי ממשרד המשפטים, ממש כיוונה לדעתנו, מייצר סמכות שלא הייתה קיימת קודם. בהחלט אני יכולה לעמוד בהסכמים בינלאומיים ולומר שאני היום בלא ליצור חקירה מיוזמתי עומדת במאמץ סביר לפי ההסכם הבינלאומי ולא מפירה אותו.
היו"ר משה גפני
¶
מדובר על כך שאתם עושים חקירה והתברר לכם שהאיש עבר עבירת ניירות ערך בצרפת. צרפת לא מבקשת שום דבר.
היו"ר משה גפני
¶
היא לא יודעת על כך והיא לא מבקשת ומעולם האיש הזה לא היה בצרפת, בנתונים האלה. אתם מבקשים להעביר את המידע הזה לצרפת ושזה יהיה בחוק.
היו"ר משה גפני
¶
השאלה אם אנחנו מסכימים לתת מידע לצרפת כשהאיש לא היה שם אף פעם בחקירה, לא נתבקשנו והאם זה התפקיד שלנו.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אוהב את זה. אתם תצטרכו גם עם זה להמתין. אני רוצה לחכות לראות מה אנחנו עושים.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני הולך לראות מה אנחנו עושים עם העניין הזה. החוק הזה נמצא אצלנו על השולחן. זה החוק הגדול שמדבר על כך שאנחנו מעבירים מידעים למדינות אחרות ופה הייתה סערה גדולה עם הדבר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
זה הולך להיות עכשיו דיון קשה בעניין הזה. אני לא שלם עם זה. באמת. קיבלתי הרבה פניות בעניין. זה שאנחנו עושים חקירות, אנחנו מגלים את האנשים, זה בסדר גמור אבל למה צריך לתת מידע למדינות אחרות? זה דיון שצריך להתקיים. הוא נמצא על השולחן. אם אכן אנחנו נאשר את הפתק"ה ככתבה וכלשונה, אתם תביאו את זה אתם תביאו את זה כתיקון.
שרה קנדלר
¶
אני רק רוצה להגיד לפרוטוקול כי הבטחתי את זה ללשכת רואי חשבון שאנחנו לא משנים את הסטטוס קוו לגבי הפיקוח על רואי החשבון. מה שהיה, הוא שיהיה. התיקון הזה לא משנה את המצב.
היו"ר משה גפני
¶
נאמר לפרוטוקול. תודה רבה.
מי בעד אישור הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 59), התשע"ו-2016 למעט שני הסעיפים שהזכרנו והאמירה של גברת קנדלר לגבי רואי החשבון? מי נגד?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת חוק ניירות ערך נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
ההצעה אושרה פה אחד והיא מועברת לקריאה שנייה ושלישית.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00.