הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 52
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שני, י"א באדר ב התשע"ו (21 במרץ 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/03/2016
פניות ציבור בנושא ההיערכות להילולת הרשב"י במירון
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא ההיערכות להילולת הרשב"י במירון
מוזמנים
¶
אילן מור - ראש זרוע מבצעית באגף התנועה, המשרד לבטחון פנים
יוסף חמו - קצין אג"מ צפון, המשרד לבטחון פנים
ניזאר פארס - סממ"ז צפון, המשרד לבטחון פנים
ניב ידיד - קצין אג"מ זרוע, המשרד לבטחון פנים
אנדרי בובנובסקי - סמב"צ זרוע, המשרד לבטחון פנים
שבתי גרברציק - דוברות המשטרה, המשרד לבטחון פנים
יוסף שוינגר - מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, המשרד לשירותי דת
עודד פלוס - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
צביקה רוזן - המרכז הארצי למקומות הקדושים, המשרד לשירותי דת
מאיר חן - מנהל רשות ארצית לתחבורה ציבורית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שירלי שמואל - עוזרת מנהל רשות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דוד יוסף - מנהל אגף פיקוח, בקרה ורמת שירות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מיכאל רסקין - מנהל מרחב צפון, נתיבי ישראל
יצחק עייש - מ"מ מנהל אגף בטיחות, נתיבי ישראל
אייל דמרי - סגן ראש המועצה האזורית מרום גליל
עמיר קינן - מנהל אגף התנועה, חברת אגד
יצחק רודיך - מתאם למגזר החרדי, חברת אגד
משה לסקר - מנכ"ל, חברת נתיב אקספרס
חאלד מנסור - משנה למנכ"ל, חברת נתיב אקספרס
נאיף דעקה - סמנכ"ל תשתיות, חברת נתיב אקספרס
איל ווקס - מנכ"ל, חברת סופרבוס
גיל מושקוביץ - מנהל אגף מבצעים, מגן דוד אדום
דוד קריספיל - מנהל אגף מבצעים, ארגון איחוד הצלה
שמואל אברהם - מתאם חירום וביטחון, ארגון איחוד הצלה
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוקר טוב לכם, לכל המשתתפים ולכל הצופים בבית. בדרך כלל אנחנו דנים בנושא שהיה, תלונות שהגיעו, בעיות שקיימות ומעט מאוד יש לנו זכות לדבר על דברים שיהיו כדי להיערך לפני, כדי שלא יהיה לנו אחרי ל"ג בעומר נושא לדיון אנחנו עושים עכשיו את הדיון כדי שנוכל לפתור את הבעיות. יש לנו ניסיון טוב משנה שעברה, שהילולת ל"ג בעומר במירון התנהלה כראוי יחסית, יחסית לשנים קודמות שהייתה קריסה.
אבל אליה וקוץ בה, המציאות הייתה בשנה שעברה שכל כך הפחדנו את הציבור מפני סכנות שקיימות בצפיפות של מאות אלפי אנשים במקום כל כך קטן שהרבה אנשים לא באו. זה מה שקרה לנו עם קבר רחל בשנים קודמות ולכן ההצלחה, אני אומר, הייתה יחסית. אבל הייתה הפקת לקחים, גם של המשטרה, גם של שירותי ההצלה, גם של חברות התחבורה וגם של משרד הדתות והמרכז למקומות קדושים וכך ברוך ה' עברנו בשלום. אנחנו מקווים מאוד שגם השנה נהיה ערוכים וכן נקלוט הרבה אנשים ולא נפחיד את האנשים, כי גם זה לא יום שישי ולא מוצאי שבת, יש לנו פה יומיים שמתפרשים על החגיגות ביומיים, אז בעזרת ה' נעשה ונצליח.
נמצאים פה מהמשרד לבטחון פנים, כל הקצינים והאנשים שעושים את המלאכה הקדושה ביום ל"ג בעומר, המשרד לשירותי דת ומנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, מר שוינגר, משרד התחבורה, חן ודרור גנון ושירלי שמואל, נתיבי ישראל, מועצה אזורית מרום הגליל. כדי לא לקחת מזמנכם אנחנו נתחיל. גם חברות אגד, נתיב אקספרס, סופרבוס, מד"א, ארגון איחוד הצלה. אנחנו אולי נספיק להציג מצגת ששירותי ההצלה רוצים להציג כדי להראות איך הם ערוכים.
הנושאים שאנחנו שאלנו ואנחנו נבקש להתייחס אליהם, מעבר לעניין הבטיחותי והתנועתי של המשטרה ושל גורמי הביטחון, גם לגבי הנסיעות, התחבורה, מה עלויות הנסיעה עבור ילדים, האם הרפורמה החדשה תוזיל גם את הנסיעות למירון, מה ההנחיות לגבי תגבורים, אופן ההתחשבנות של הנוסעים עם המפעילים, שאטלים. דברים שאלה שנסעו למירון מרגישים את זה על בשרם ויודעים על מה אני מדבר. בנוסף הערכות כמה אוטובוסים צריכים, כמה אנשים חושבים שיגיעו, זה אני לא יודע אם מישהו יכול לומר, הבעיות המרכזיות, שזה שייך יותר למועצה האזורית מרום הגליל ומשרד התחבורה, תוספת מקומות חניה במעגל הרחב, דבר חשוב ביותר, זה יפתור את הבעיות של הרכבים הפרטיים וגם של האוטובוסים, תאורת חניונים, שירותים, הדרך המובילה לאתר ואת הערכות המשטרה אנחנו נשמע פה ושל כוחות ההצלה.
אני רוצה להתחיל בראש ובראשונה עם המשטרה, שהיא המפקד של האזור, ובמקום שאין איש השתדל להיות איש, ניצב משנה אילן מור הוא ראש הזרוע המבצעית באגף התנועה. אתה מתחיל לדבר ראשון?
אילן מור
¶
בוקר טוב לכולם. קודם כל קורה לפעמים, רק לפעמים, שהמשטרה מצליחה והיא פשוט מצליחה. אז אני קודם כל אפזר את האמירות ששמעתי בשנה האחרונה, לא היו פחות אנשים במירון מ-2014 ו-2013. בניגוד לאמירות של אצבע מול הרוח, אנחנו יודעים להגיד כמויות והשנה היה לנו אפילו עוד יותר קל ביחד עם המִנהלת של משרד התחבורה, אנחנו מדברים על בערך 15% יותר אנשים שהיו ב-2014, כך שהצלחת המשטרה, גופי ההצלה, המקומות הקדושים, משרד התחבורה, כל הגופים שחברו יחד, הייתה הצלחה משום שהייתה הכנה טובה, הייתה הפקת לקחים מ-2014.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברשותך, אני רוצה לקבל בברכה את חבר הכנסת הרב מנחם אליעזר מוזס שהוא איש מירון כבר הרבה שנים. מוזס, קיבלת בשורה מניצב משנה אילן מור, שבעצם בשנה שעברה לא היו פחות אנשים משנים קודמות.
אילן מור
¶
ואנחנו יודעים להגיד את זה במספרים. אני יודע שבשנה שעברה עשינו לא מעט שינויים בהיערכות של המשטרה, של גופי ההצלה, של כל הגופים שחברו יחד בסיוע של המקומות הקדושים ומעבר לחוויה הדתית גם הענקנו חוויית שירות לכל מי שהגיע לשם. אני מזכיר לכם שלראשונה הוקמה מִנהלת תחבורה ציבורית בראשותו של מאיר חן ממשרד התחבורה, עסקה בתכנון, וזה השינוי הגדול, היא עסקה בפועל בהפעלת הקווים, בהכנסת האוטובוסים, בשליטה על האוטובוסים וזה היה אחד הגורמים המרכזיים לזה שהציבור זכה לחוויית שירות, כמו שאמרתי.
בשנה שעברה אנחנו גם הרחבנו את מקומות הורדת הקהל והעלאת הקהל בדרך חזרה, מה שבעצם לא יצר צפיפות, לא צמצם, אלא פשוט לא יצר שום צפיפות, קראנו לזה פיזור הסיכונים. אני מזכיר לכם חסידויות בנחל מירון ואנחנו מדברים השנה בצבעים ולא במספרים, בדיוק כפי שדיברנו בשנה שעברה. אני מזכיר לכם את הטרמינל האדום שנמצא בסמוך לכניסה למירון ואת הכחול והצהוב שנמצאים בחניונים המזרחיים ולמעשה במקום לרכז את כל הציבור בחזרה במקום אחד וליצור צפיפות שהביאה ב-2014 להפעלת פרשים, לא כי המשטרה רצתה, אלא כי הייתה ממש סכנת חיים, הסוסים נחו להם באורווה ולא נאלצנו להפעיל אותם.
אילן מור
¶
מצוין. אל"ף, ברכב הפרטי לא צריך להגיע. אנחנו עשינו ניתוחים ביחד עם מי שמוביל את המבצע, זה המחוז הצפוני. ההר לא יכול להכיל את כמות הציבור שמגיע עם רכבים פרטיים. אגב - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא מדבר על ההר. אתה יודע שאנחנו מדברים על כרמיאל, על צפת, על מקומות רחוקים.
אילן מור
¶
חבר הכנסת אייכלר, כשאני מדבר על ההר אני מתכוון לכל הגזרה שמובילה לתוך ההר. אי הגעת הרכבים הפרטיים, שהתחיל ב-2014, אנחנו מתכוונים להמשיך בזה. אני מניח שמשרד התחבורה גם יספר לכם על הרפורמות שאמורות עוד יותר לשפר את ההגעה של הקהל למירון. אנחנו לא מתכוונים גם השנה לאפשר העלאה של רכבים פרטיים. יש לנו פתרונות מצוינים. הפתרונות האלה, הוכחנו אותם בשנת 2015. אני חייב לציין שלא ישבנו בחדר הזה, אלא בחדר אחר, וזוכר חבר הכנסת אייכלר שהיינו צריכים לשכנע אתכם שכנוע גדול, ואני מודה על האמון שקיבלנו, לעשות שינויים מאוד גדולים במירון, והשינויים האלה הוכיחו את עצמם ולא היו תקלות. לא אפס תקלות, לא היו תקלות במירון 2015. הענקנו סמכויות למשרד התחבורה בשיתוף פעולה מצוין עם נתיבי ישראל, המקומות הקדושים. היה פשוט שיתוף פעולה שהיה מחמם את הלב לראות אותו.
אנחנו מתכוונים השנה לעשות בדיוק את אותה תכנית עם שיפורים כאלה ואחרים, אבל הם שיפורים טקטיים, שזה לא המקום לפרט אותם. בעזרת ה' אנחנו מצפים שגם ב-2016 ההגעה והיציאה למירון יהיו חלקות ואנחנו נאפשר לציבור לא רק להגיע ולצאת אלא גם להעניק לו חוויית שירות. תודה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה לך. אנחנו נרצה לשמוע סקירה כללית, אולי אחר כך תשובות, אבל קודם כל מהרב יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים ואחרי זה למאיר חן, מנהל הרשות הארצית לתחבורה הציבורית, כדי שייתן לנואת התמונה של התחבורה, איך היא מתארגנת. הרב שוינגר, בבקשה.
יוסף שוינגר
¶
בוקר טוב לכולם. ברשות חברי הכנסת, מנכ"ל המשרד לשירותי דת, קציני המשטרה, אנשי משרד התחבורה, אנשי חברות ההסעה, כיבוי אש, אם שכחתי מישהו - - -
יוסף שוינגר
¶
אני צריך לעבוד איתם אחרי זה, זה ההבדל. בכל מקרה אני רוצה לציין שמיד עם גמר הילולת ל"ג בעומר נערכות מספר ישיבות של הפקות לקחים שבהן עולות כל ההערות שנאספו ושגובשו במהלך ההילולה. אני מודאג שאנחנו מקבלים יותר מדי ציונים לשבח כי לפעמים זה גורם להירדמות ולפעמים זה גורם גם לנוח על זרי התהילה ולא זו המטרה. כל שנה צריך להסתכל עליה כאילו זו השנה הראשונה. מספיק שאיזה שהוא אוטובוס אחד נתקע, עם כל התכנונים והכול טוב ויפה ופתאום נהיה פקק ופתאום נהיה לחץ וכל הציבור מתחיל ל - - - ואנחנו מקבלים את הכותרות. לכן ההכנות שעשינו בשנה שעברה, בתיאום וביחד, הן עם משרד התחבורה והן עם אגף התנועה, עם אילן ועם כל הצוות היקר שלו, באמת לקחו בחשבון את כל הדברים האלה ואפשר להגיד שמבחינת התנועה הכול זרם כמו שצריך.
יש עדיין בעיות ואני לא רוצה להסתיר את זה, בהר עצמו. עדיין לא הגענו למנוחה ולנחלה בכל מה שקשור לדרישות הבטיחות האופטימליות. אנחנו מקבלים סל קניות ממשטרת מחוז צפון, לא ממשטרת התנועה, שלא נתבלבל.
יוסף שוינגר
¶
כן. דרישות שלמעשה עוברות את ה-20 וכמה מיליון ₪. אם הייתי במקומם אני הייתי עושה אותו דבר. אין גבול לבטיחות, אין גבול לביטחון, אין גבול לשום דרישה, אבל יש רצוי ויש מצוי ולכן אנחנו משתדלים תמיד להיפגש באמצע, שחס וחלילה לא נעשה דברים שיכולים לפגוע בבטחון העולים לרגל, משתתפי ההילולה ולא לזלזל חס וחלילה בדרישות ההכרחיות. אבל יש את המצב האופטימלי, כמו שהרב מוזס בשעתו דיבר על רכבת למירון או דברים כאלה - - -
יוסף שוינגר
¶
בכל מקרה כל הדברים נלקחים בחשבון ונלמדים. אני רוצה להגיד לגבי דרישות הבטיחות, שאם זה עומס, הוכנו תכניות וגם השנה יהיו שיפורים. אני יודע שתמיד לא נגיע לאופטימום, זאת אומרת אם במצב נתון מגיעים פתאום עשרות אלפים, תמיד יכול להיות שמישהו ייפול או מישהו באותה שנייה לא יהיה לו את בקבוק המים שהוא ציפה, אבל בסך הכול אם אנחנו מסתכלים בסיכומה של הילולה והכול ברוך ה' עבר בשלום, אני חושב שאנחנו יכולים לעשות וי גדול. אני לא מספר על כל ה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה שתלוי בתחבורה ובמשטרה אנחנו נשמע פה את האנשים, אבל מה שקשור בבניין עצמו, הכניסות והיציאות, הדברים האלה שאנשים גם יוכלו לגשת וגם יוכלו להיכנס וגם לא יעכבו אחרים, איך אתם מתארגנים?
יוסף שוינגר
¶
זה לא אנחנו מתכננים, אנחנו לוקחים מהנדסי בטיחות שעיקר ההתמחות שלהם זה במעבר של ציבור. אנחנו מתייעצים ולוקחים גם מכמה חסידויות גדולות, שיש להם ניסיון בהפקה של לא הילולות, אלא כמו אירועים וטישים וחתונות, הם לוקחים את אחד המארגנים של חסידות גור שהוא באמת יודע את הדברים האלה. כל אחד אנחנו שומעים, מכל מלמדיי השכלתי, יושבים עם כל הגורמים, מביאים את התכנית לאישור המשטרה, יש קצין בטיחות מיוחד בשם מיכה, שאני לא רואה שהוא הגיע, הוא מאשר את התכניות, יש מעליו את אמיתי לוי שגם בודק את התכניות. עד שאנחנו לא מקבלים וי על כל הדרישות שמציבים לנו, בכניסות, יציאות, מעבר, הצבת סדרנים, זרימת הקהל, העסק לא משתחרר לביצוע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה, הרב שוינגר, עכשיו אנחנו ניגשים למי שבלעדיו אף אחד לא מגיע לשם, מאיר חן, מנהל הרשות הארצית לתחבורה הארצית.
מאיר חן
¶
בוקר טוב. אנחנו את ההיערכות שלנו למירון 2016 התחלנו יום אחרי שסיימנו את מירון 2015, עם תהליך הפקת לקחים מאוד סדור. זה נכון, נקבע רף גבוה במירון 2015 ואנחנו צריכים לשמור אותו ואף לעבור אותו. שיתוף הפעולה היה טוב עם כלל הגורמים, בטח עם משטרת ישראל. לראשונה אנחנו הקמנו, בשנה שעברה, חדר מצב, אנחנו לקחנו אחריות לכל תכנון ההיסעים עם נציגים קבועים של אילן ואנשיו, שישבו ונתנו לנו תמונת מצב אמיתית בכל נקודת זמן.
השנה אנחנו צופים שאפילו יהיה גידול, זה משתי סיבות מרכזיות. אל"ף, היה מוצלח מאוד, אנשים מדברים ומספרים לחברים ויגיעו יותר. שתיים, המחירים השנה הם יותר זולים גם.
מאיר חן
¶
בסך הכול הרפורמה שנעשתה נעשתה במטרופולין, לא בבין עירוני, אבל הייתה הוזלה בתחילת השנה של 14.5% במחירי התחבורה הציבורית וב-1 באפריל, כל האזור הזה של גליל-גולן, למעשה ממטולה ועד אזור טבריה רבתי, כל האזור הזה שהוא כולל בתוכו את צפת מירון, הוא נכנס לרפורמה אזורית. זאת אומרת כל היישובים האלה, חלק גדול מאזור הצפון, לשם גם אוכלוסייה נכבדת מגיעה, הם ייהנו ממחירים שהם הרבה הרבה יותר זולים.
מאיר חן
¶
ילדים משלמים 50%. זה קו רגיל. לגבי התעריפים הקבועים, הבין עירוניים, הם רגילים כמו שנוסעים היום. הכרטיסים יהיו כרטיסים הלוך ושוב, זה מוזיל. מה התחדש עוד השנה ושלא היה שנה קודמת? הערך הצבור. מי שנוסע עם ערך צבור יש לו באופן אוטומטי הנחה של 20%, ילדים מקבלים הנחה של 50%, כל האזור הזה של גליל-גולן, שהוא ייכנס לתוקף ב-1 באפריל ויכלול את ל"ג בעומר כמובן, שם הם ייהנו מהנחות מאוד מאוד משמעותיות. בגלל כל המרכיבים האלה אנחנו גם מניחים שיהיו הרבה יותר נוסעים ולכן אנחנו צריכים גם להיערך בהתאם, כל הגופים פה.
היו לא מעט לקחים. על אף שזה היה מאוד מאוד מוצלח בשנה שעברה היו גם לקחים בכל מיני היבטים. אנחנו קיימנו דיון גדול אצלי, יחד עם רוב האנשים שיושבים פה, לפני כעשרה ימים, כדי כבר להתחיל להתניע את כל המהלכים. אני יכול להגיד, אותי מטריד קצת לקחים בתחום התשתיות, שלא נחכה לרגע האחרון, דיברו פה מהמקומות הקדושים, הסיפור של חניון צבעון היה ממש בדקה ה-90 בפעם הקודמת, התאורה בכביש 89, ולשמחתי מנכ"ל נתיבי ישראל אמר בפעם ראשונה 'ישימו שם תאורה קבועה'. לא יודע אם לשנה הזו תהיה תאורה זמנית, אבל זהו, מספיק כל שנה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להזכיר שהייתה התנגדות ואז בא חבר הכנסת דב חנין והסביר שההתנגדות זה לא התנגדות אנטי דתית, אלא בגלל שלא התארגנו כראוי ופגעו בערכי הטבע והסביבה והיערות. אז מה שאתה מתכוון להגיד שכבר עכשיו צריך להכין את זה שלא יהיו שם טענות ותלונות.
מאיר חן
¶
הפוטנציאל של חניון צבעון הוא הרבה יותר גדול ממה שנוצל בשנה שעברה, אבל בגלל אילוצי זמן ולחץ אלתרו שטח קטן. לכן אני אומר שמבעוד מועד צריך להיערך לעניין הזה. אולי גם דברים שהם לא גדולים, אבל הם משמעותיים, עלו שם סוגיות של הפרדה בין שירותי נשים וגברים, עמדות מידע נוספות לציבור. היו שלטים והצבעים, זה מאוד עשה את ההבדל בשנה שעברה, אבל עדיין צריך - - -
מאיר חן
¶
אחד מהלקחים שעלה בשנה הקודמת זה ניוד בעלי מוגבלויות. לא היו אמצעים להסיע אותם אז מדי פעם לקחנו ניידת משטרה או רכב שלנו. צריך להסדיר את זה.
מאיר חן
¶
לא היו. באותם מקרים שהיה, אני כמה פעמים העמסתי אנשים על רכבי משטרה. אני אומר, זה לקחים, חשוב שהשנה - - -
יוסף שוינגר
¶
אני שומע את זה פעם ראשונה. חבל שזה לא עלה בהפקת הלקחים המשטרתית. היו שם למעלה מ-25 ניידות של עזר מציון למעלה, עשרות אם לא מאות מתנדבים, כל עזר מציון - - -
יוסף שוינגר
¶
אני מדבר על החניונים. בכל חניון הייתה ניידת של עזר מציון. אם היה מקרה ספציפי שאני לא יודע אותו, אני צריך לדעת לקבל שעה ואנחנו עושים בירור ויושבים עם עזר מציון.
אילן מור
¶
אנחנו יושבים אחרי צהריים עם עזר מציון, זו פגישה שנקבעה לפני מספר חודשים. אנחנו נסכם את זה. כמות הניידות של עזר מציון עמדה על חמש ניידות בשנה שעברה ואנחנו מתכוונים להעלות את הכמות.
מאיר חן
¶
אנחנו כבר קיימנו תדריך מרכזי לכל המפעילים של התחבורה הציבורית, נתיב אקספרס הם המוביל בכל האירוע הזה יחד עם אגד והמפעילים האחרים, כקבלני משנה לכל האירוע.
מאיר חן
¶
אנחנו גם נוקטים בשיטה של מכירה מוקדמת, יש הרבה מקומות שזה עובד מצוין. פה בעיקר, באזור ירושלים, בבית שמש. זה ייתן לנו אינדיקציה. לא כולם משתמשים בזה, אבל השנה יש גם אפשרות דרך האינטרנט לעשות את ההזמנות האלה למי שמשתמש.
מאיר חן
¶
לכן אנחנו לא בונים רק על זה, אבל זה ייתן לנו אינדיקציה ואנחנו שומרים גם עתודות, עתודות נוספות ואנחנו מביאים כשהביקוש הוא גדול. אנחנו צריכים לספק את כל הביקוש. תדרכנו את כל המפעילים הרלוונטיים, הם נערכים גם. בהמשך כמובן, ניתנו להם תכניות וכדומה, יהיה אפשר לשמוע אותם.
מערך השאטלים יעבוד כמו בשנה שעברה. יש גם את השאטלים הקרובים מתוך אזור ההר, שלשם יגיעו כל המסיעים הפרטיים ומשם יסיעו אותם פנימה. יש את החניונים הרחוקים, שבהם המשטרה יוצרת את הסדר סביב העניין הזה של כרמיאל, חצור. על צפת אנחנו מיקדנו זרקור מאוד מאוד משמעותי, היו גם כל מיני לקחים, איחדנו קווים, כי הבנו שבצפת יש כמות נכבדה של אנשים שמגיעה לשם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הלקח החשוב ביותר זה לפתוח את החניון מאחורי קבר האר"י, לא רק בתחנה המרכזית. הייתה לכם בעיה קשה בתחנה המרכזית.
מאיר חן
¶
אנחנו קבענו שלושה מוקדים של יציאה מצפת, לא רק מתחנה מרכזית, אלא גם מעוד שני מוקדים נוספים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אילן, הייתה בעיה גם בראש פינה, גם לשם שלחו אנשים ולא היה להם המשך למירון. צריך להתארגן טוב מאוד לגבי הרכב הפרטי. אמנם כל השנה הוועדה שלנו עוסקת בתחבורה ציבורית, אבל דווקא בל"ג בעומר מי שמקופח זה אנשים שמגיעים לא בתחבורה ציבורית ויש ציבור גדול מאוד כזה. לא צריך שתכניסו אותם להר, אתה צודק שהסביבה לא יכולה, אבל צריך לאפשר להם להגיע הכי קרוב שאפשר, אם זה כרמיאל, אם זה צפת, אם זה ראש פינה, אם זה מעלות ושיוכלו להגיע.
אילן מור
¶
מעלות כן, ראש פינה וצפת זה כבר נמצא בתוך מעגל התנועה. הם מקבלים שירות מצוין, למעלה מ-7,500 אוטובוסים, גם פרטיים וגם מוסדרים, שעומדים לרשות הציבור. בסוף צריך לזכור, יש מספרים והמספרים מעידים בצורה חד משמעית שיש עלייה, לפחות בין 2015 ו-2014 בכמות האנשים שהקהל שמגיע מגיע למירון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה כבר נותן לך תוספת של 30%-40% כי מספר האנשים שמגיעים כשזה יוצא מוצאי שבת הוא כמעט שליש פחות מאשר ביום בשבוע.
אילן מור
¶
אל מול האמירות, לא רק שלך, חבר הכנסת אייכלר, אלה שלא הצליחו להסביר איך שיתוף פעולה כזה הצליח להביא גם לתוצאות כאלה, אז אני בשנה האחרונה שומע כל הזמן שהיו פחות אנשים מ-2014. אז לא היו, עובדתית. עכשיו בואו נראה אם ב-2016 יהיו, אנחנו חושבים שכן.
מאיר חן
¶
גם הנתונים שלנו תומכים שהיה איזה שהוא גידול לעומת 2014. נכון שב-2014 זה היה במוצאי שבת אבל - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא רוצה להטריח אותך עם מחירים, אולי יש לך מישהו מהאנשים שלך שיגידו לנו גם את המחירים הברורים. הציבור רוצה לדעת, כשאתה אומר שיש הנחות, מה הם המחירים, כי לא תמיד יודעים. עכשיו יש לך שידור, אבל אם אין לך נתונים תשלח לנו, אנחנו נפרסם את זה לציבור.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
איך אתה מתייחס ל-1,000 אוטובוסים של החברות הפרטיות? האם אתה עוסק גם בהן, או רק בתחבורה הציבורית?
מאיר חן
¶
לא, אוטובוסים זה חברות פרטיות, הם מגיעים עד החניונים ומשם הם עושים את השאטלים, שמעבירים אותם באותה צורה שזה עבד בשנה שעברה.
אילן מור
¶
אנחנו נפגשנו עם כל חברות האוטובוסים הפרטיות לפני כשבועיים, הסדרנו איתם בדיוק כפי שהיה בשנה שעברה. אני מזכיר לכם שיש לנו טרמינל אחד, הטרמינל האדום שנמצא קרוב למושב, ששם הם יעשו העלאה והורדה, זה מוסדר איתם. אגב, בניגוד לשנה שעברה, שהיו הרבה מאוד קשיים בעבודה איתם, אז הסדרנו את הכול, הייתה ישיבה מצוינת עם הפקות לקחים, אין שום פערים מולם.
מאיר חן
¶
אני רק אומר, אנחנו גם מתכננים בסמוך לאירוע לעשות סיור דרך במקום עם כל האנשים הרלוונטיים, לאשר עוד תכניות. בסך הכול אנחנו בתוך תהליך טוב.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
הייתה איזו חברה שספרה את האוטובוסים במרחקים, איפה הם נמצאים, וגם התחבורה, אתם עובדים - - - אני לא זוכר איך קוראים לחברה הזאת.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
זו תחבורה ציבורית, אבל אני שואל על התחבורה הפרטית, האם יש איזה דרך לדעת איפה הם נמצאים?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
המשטרה בטח. אני אשאל עכשיו את ניצב משנה יוסף חמו, קצין אג"מ צפון, איך אתם נערכים לכל אירוע ההילולה.
יוסף חמו
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו התחלנו איפה שהוא בסוף אוקטובר כבר את ההיערכות, מירון 2016. כמו כל שנה מפקד מחוז צפון אחראי על כל מה שקשור להילולה בהיבטים של סדר, אבטחה, תנועה, ביטחון, כמובן שותפים לנו ושותפים מרכזיים זה אגף התנועה, מי שהציג פה, ידידי ניצב משנה אילן מור, וכל הגופים האזרחיים.
אני חושב שקודם כל צריך להגיד יותר ממילה טובה למרכז למקומות קדושים, שבעצם כל הדרישות, כל הבקשות, כל ההנחיות שלנו, כדי לעמוד במשימה שדיברתי עליה כרגע, באחד המבצעים המורכבים ביותר שיש במדינה, נענות. אם הבקשות לא מצליחות להגיע לידי פתרון - - -
יוסף חמו
¶
ביחד אנחנו מצליחים להביא לשיתוף פעולה כי צריך לזכור שמעבר למרכז למקומות קדושים שמתאם מבחינתנו את כל האירוע יש למעלה מ-40 גופים, שבעה משרדי ממשלה, ובסופו של דבר צריך לאגד את כולם ולהביא לשיתוף פעולה כדי שזה יצליח.
לעצם העניין אנחנו באמצע עבודת המטה, או בשלבים המתקדמים, יותר נכון, של עבודת המטה. התכניות המרכזיות אושרו ואנחנו ממשיכים לאשר אותן גם ברמת מפכ"ל, כשהכוונה שלנו שמה שהצליח טוב בשנה שעברה, נשמר אותו, כי דברים טובים צריך לשמר, לא תמיד צריך לשנות, ודברים שצריך לשפר, עליהם אנחנו עובדים.
יוסף חמו
¶
אני שמעתי מספרים שנעים בין כ-250,000 ל-300,000. אני לא יכול להתחייב על המספרים האלה. צריך להבין שהנתונים האלה מגיעים מגופים שונים. לא אנחנו כמשטרה סופרים אותם, אבל אין לי ספק שהנחת העבודה שיכול להיות גידול גם השנה היא נכונה, אם מזג האוויר יהיה, כמו תמיד, לטובתנו, וכל מה שקשור להצלחה בשנה שעברה, לריווח הקיים, לפרסום בתקשורת, למחירי התחבורה הציבורית, סביר להניח שיותר ויותר אנשים ירצו לבוא, בטח כשזה באמצע השבוע.
הדגש המרכזי שלנו זה לרווח את ההגעה ואת העזיבה של האנשים, לרווח את ההדלקות, לרווח את הצירים, כי אנחנו קודם כל חושבים על בטיחות וביטחון. אלה הדברים המרכזיים, שאנשים יגיעו בשלום, יחגגו וגם יחזרו בשלום. לצורך זה אנחנו עושים את כל מה שצריך לעשות. אני מכיר את הדרישות והבקשות לספסלים ולהמשך שיפור השירות לציבור, גם בזה, מול המקומות הקדושים אנחנו פועלים. רק אתמול ישיבה עם המרכז למקומות קדושים, עם מר דרעי, נמצאים לכך תקציבים, אני מבין, אבל לא הכול פתיר עדיין. מה שלא פתיר אנחנו בשלבים של - - -
יוסף שוינגר
¶
יוסי, תרשה לי. אני רוצה להגיד על הספסלים ושלא יהיו הפתעות. מי שקובע את הספסלים אלה מהנדסי הבטיחות. מהנדסי הבטיחות של המשטרה טוענים שספסלים מעכבים את התנועה. הנושא הזה נבדק. מה שכן יהיה, יהיה מים ואני חושב שיהיה אפילו עודף מים ואנחנו נעשה לכל אורך הציר, כולל בחניונים המרוחקים. ספסל מתחילת העלייה של מושב מירון לעבר האתר לפי ההמלצה של קציני הבטיחות, אנחנו לא עושים דברים על דעת עצמנו, לא יהיה. במידה שהם יאפשרו אנחנו נציב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תגיד לקציני הבטיחות שאני לא מבין שום דבר בבטיחות, אבל ספסל להר כזה גבוה לאנשים מבוגרים, בצד, לא באמצע הדרך, אני מבין באמצע הדרך - - -
יוסף שוינגר
¶
איפה שיאפשרו לנו אנחנו נעמיד. ההילולה לא תקום ותיפול על הספסלים ונעשה כמה שנוכל. אני אומר את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יוסי, אני רוצה להגיד לך, כמי שעולה למירון בסך הכול כמעט 60 שנה, כשמירון הייתה מירון, תמיד בנוסטלגיה, לא היה אחד שלא התיישב באמצע הדרך. משפחה משפחה, היו שם אוהלים והיו מכבדים והיו - - - מה זה? זה נהירה של כבשים?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
400 מטר לאנשים מבוגרים ולילדים קטנים בחום, בעלייה כזאת תלולה, חייב להיות ספסלים. אני בכלל לא צריך לדבר על זה.
יוסף שוינגר
¶
הרב מוזס, אתה נכנס פה לוועד מירון, שאפילו מסמר אני לא יכול לדפוק שם בלי רשות שלהם. אני מציע לא להיכנס לזה. אם תרשו לי, ברשותכם, עוד משפט אחד.
יוסף שוינגר
¶
בחניונים. באתר עצמו, מהשזיפון, מלמטה, מוצבות נקודות של שירותים ואנחנו מקפידים שזה לא יהיה שירותים כימיים אלא מחוברים למים וביוב. יש עשרות תאים, כאשר בתכנית אנחנו מקווים להספיק עד ל"ג בעומר, קיבלנו תרומה מקרן ספרא, לשירותים חדשים בכל האתר כולל מבחוץ. זה המקום היחיד שלא נוכל לשים שלט שינציח אותם.
יוסף שוינגר
¶
לכל השנה ואנחנו מדברים על שירותים חדישים לגמרי בכל האתר. אני רוצה, ברשותכם, לנצל את הדקה הזאת ולהגיד תודה רבה לניצב משנה יוסי חמו, הוא נפרד מאיתנו השנה.
יוסף שוינגר
¶
הוא יהיה, אבל הוא קיבל קידום וזה הזמן להגיד באמת מילה טובה לו ולכל השוטרים של מחוז הצפון, שבאמת אנחנו במבצע היכרות, כל הפיקוד כמעט מתחלף, ללא יוצא מן הכלל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני דווקא שמחתי, אמרו לי שהכול מתחלף וראיתי פה את האנשים משנה שעברה, אילן ויוסי, גם אתה משנה שעברה.
יוסף שוינגר
¶
וצריך להגיד עוד מילה טובה, ליהודי שניהל את האתר במשך עשרות בשנים, אני אומר שהוא מהבודדים שעוד זכה לראות את רבי שמעון בחיים, זה היה העובד הוותיק והמסור של המקומות הקדושים, הרב מנשה אייכלר, שנפרד מאיתנו השנה ויצא לגמלאות. מי שעושה קשר פה לחבר הכנסת ישראל אייכלר, עושה את זה על אחריותו בלבד. זה המקום להגיד תודה רבה גם כן.
יוסף חמו
¶
חבר הכנסת אייכלר, ברשותך שני משפטים מבחינתי לסיום. אנחנו מדברים על 15 הדלקות, אלה הבקשות שהוגשו לפנינו, אנחנו מאוד מבקשים לנצל את הבמה ואת ההזדמנות ולבקש, מאחר שאנחנו פועלים באמת מול כל הגופים שמבקשים ונעתרים להם, בתנאי שהם עומדים בתנאי הרישוי, לא להגיע בדקה ה-90 לבקש הדלקות נוספות. גם ההר צר מלהכיל את כל הנושא הזה, ודיברתי מקודם על הנושא של ריווח, ולכן מה שהיה הוא שיהיה וצריך לשמור על הקיים ומה שטוב.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
באמת קידום. רציתי לשאול אותך, בשנה שעברה כבר דיברנו על הבור, על האמבטיה שם, שזה הדלקה של קרלין ולמחרת תולדות אהרון, נכנסים עשרות אלפי איש, ואל תשכח שלא היה שם אפילו מקום להכניס אמבולנס או איזה רכב הצלה בגלל שבהמשך יש אוהלים. דיברנו על זה כבר לא פעם, להרחיק אותם מהמקום הזה, ועמד על ידי זוהר עובד שהיה הממ"ז והוא צילם את זה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
נכון, דביר עמד על ידי והוא צילם את זה. הדבר הזה, אסור שזה יקרה, מה אתם חושבים לעשות עם זה? להרחיב את השטח ההוא. הרי כל שנה מתווספים עוד אנשים ונדחפים ותראה רק את התמונות מלפני שבועיים, במוצאי שבת, כשסאטמר הדליקו שם, מה שהיה. מה אתם חושבים לעשות? אין אפילו מקום פנוי אחד שיוכל להגיע אפילו רכב הצלה, שלא יצטרכו לזה, ה' יעזור.
יוסף חמו
¶
חבר הכנסת מוזס, לגבי המתחם של האוהלים, אתה יודע שהנושא הזה היה בדיון משפטי, היה בג"צ בנושא, ישנה קביעה מה המשטרה מחויבת לעשות ולפקח ומה הגופים האחרים. אני אתייחס אך ורק למשטרה. אנחנו מפקחים ואנחנו נפקח השנה עוד יותר, שכל מתחם כזה יהיה אך ורק באישור. גם הם חייבים להעמיד תנאי רישוי ונפעל על פי הנחיות החוק ומה שקבע בית המשפט.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
הסנכרון בין אגף התנועה שנמצא במרכז, בבור, לבין למשל שעצרתם את התנועה כבר באליפלט, נכון?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
הסנכרון, במצב שעמד שם שוטר אחד ולמשל היו חסידות מסוימת, שהייתה להם זכות להיכנס עם עשרה אוטובוסים, הכינו להם מקום, היה להם מקום, בא השוטר ואומר 'לא, אתם לא נכנסים'. עד שאני לא ירדתי לשם, עד אליפלט, ולהפעיל את המערכת מלמעלה לא זז שום דבר. מה קורה עם הסנכרון הזה בין הצוות למעלה לבין מה שקורה למטה? איך אנחנו מתגברים את זה?
יוסף חמו
¶
אני אענה על הסוגיה הזאת. השנה כל מה שקשור לנושא של החסידויות שמגיעים בצורה מאוגדת, דיברת על קרלין, בויאן ועוד הרבה מאוד חסידויות, הם עושים את זה בתיאום איתנו. יש איש קשר שלנו השנה שעובד אך ורק מולם, זה כל התפקיד שלו, לקבל מהם את הטלפון, לוודא איפה הם נמצאים על הדרך כדי להכין את כל המחסומים, כדי שיהיו מוכנים לקלוט אותם ובכך אנחנו נפתור את הבעיה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפני שניתן לנתיבי ישראל שממונים על התשתית אני רוצה לכבד את המנכ"ל של משרד הדתות, המשרד לענייני דת, עודד פלוס, שייתן לנו את הצד של הפלוס.
עודד פלוס
¶
להבדיל מכל האנשים האחרים שנמצאים פה אני פעם ראשונה באירוע הזה של מירון, אני מעולם לא הייתי שם, לא כאדם פרטי וודאי לא כמנכ"ל, אני חייב לומר שאני מאוד מאוד לא רגוע, להבדיל אולי מאחרים שכן חוו את זה, אולי זה חוסר הניסיון שלי. אני רוצה להתמקד בשתי נקודות. נקודה אחת, יש לנו איזה חוסר בכסף, בשנה שעברה אנחנו הפקנו את האירוע בסדר גודל של 12-12.5 מיליון שקל, השנה אנחנו מדברים על 14 מיליון. התקציבים שאנחנו הצלחנו לאגם נכון היום עומדים על 11.5 מיליון שקל, 10 מיליון שקל האוצר, אני חייב לומר שהוא פתח את כיסו - - -
עודד פלוס
¶
למעשה מה שאנחנו מנסים, החוסר הזה של משהו בסדר גודל של 2.5 מיליון שקל, אנחנו מבקשים לקבל בעניין הזה סיוע ממשרד התחבורה. אני רוצה להכניס את זה לאיזה שהוא סדר. יש לנו פגישה בשבוע הבא, ב-27.3, עם דרור גנון על מנת לנסות ולראות אם הם יכולים לסייע לנו. הכיוון שאנחנו מדברים עליו זה משהו שיסתנכרן לסכום הזה, זה איזה שהיא הכשרה של חניון. אני מאוד מאוד הייתי רוצה, אם אפשר, שתעבירו את המסר, אני לא יודע אם האנשים האלה נמצאים, אני לא מכיר.
עודד פלוס
¶
אז אני אומר שכרגע יש לנו חוסר. עוד פעם, זה לא חוסר שלנו. עם כל הכבוד, הנושא של חניון - - -
עודד פלוס
¶
אני לא בטוח שזה נמצא בדיוק במגרש שלי, אבל אנחנו צריכים לראות את זה כבעיה משותפת. שהמענה יינתן, או באמצעות סיוע שתנסו להעמיד לנו, או באמצעות - - -
יוסף שוינגר
¶
זה מה שאני אומר, במקום שזה יהיה בדקה ה-90, שנתיבי ישראל ייכנסו לזה ויעשו את זה. כמו כל השנים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מאיר, מה שאני מבין, עד לרגע זה, שלחניונים אין מגרש. כל אחד אומר שזה במגרש של מישהו אחר. צריך למצוא של מי המגרש של החניון. אנחנו דיברנו עם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לומר לך, המנכ"ל, דיברנו עם חבר הכנסת הרב יצחק ועקנין, שהוא גם חבר ועדת הכספים והוא גם איש האזור, הוא גר במושב יערה, והוא זה שישב איתך, והרב מוזס וכולנו, אנחנו לא מאמינים שאירוע כזה, בסדר גודל כזה, ייתקע על - - -
מאיר חן
¶
אבל בואו נפריד בין שאלת האחריות לשאלת הכסף. האחריות על הכשרת המקומות האלה זה של המקומות הקדושים, שיהיה ברור.
עודד פלוס
¶
זו הזדמנות בשבילי להציף את הנושא, כדי שהנושא הזה יהיה ברור. הנושא הבא מבחינתי זה כל מה שקשור לדרישות הבטיחות של המשטרה באתר. אני שמחתי לשמוע את ניצב משנה חמו, אנחנו הולכים לעשות ועושים היערכות מאוד מאוד גדולה תקציבית וביצועית לקראת שינוי פני האתר במירון. יש לנו תקציבים, אנחנו היום אולי אפילו נתבשר, אמורה להיות פגישה בין קק"ל לבין אגף התקציבים לגבי מה שקוראים פרויקטים לאומיים. קק"ל אמורים או רוצים או מעוניינים להעמיד לרשות האתר 30 מיליון שקל, זה לא מעט כסף, לנו כרגע יש סכום של 9.5 מיליון שקל שהעמדנו לטובת העניין הזה כדי לשדרג את משטחי ההדלקות, את דרכי המילוט. אני מקווה מאוד שאנחנו לא ניתקע בביצוע, זאת אומרת את הכסף אנחנו העמדנו, רק אתמול עשינו שיחה עם עמית סופר, ראש המועצה האזורית, על מנת שהוא ינסה לזרז הוצאת היתרים. אנחנו גם בודקים משפטים, כי חוק התכנון והבנייה עבר איזה שהוא שינוי ואנחנו רוצים לראות אם אנחנו מסוגלים להיכנס דרך השינוי הזה כדי לחסוך את הצורך בהוצאת היתרים.
יש לנו נכונות, יש לנו גם כסף, מה שאנחנו מבקשים מהמשטרה זה אורך רוח, לאפשר לנו לבצע. אני לא בטוח שנצליח לבצע את כל התכניות שלנו, בוודאי לא עם קק"ל, לקראת ההילולה הזאת, אבל אני רוצה להבטיח שאנחנו לא נעצור. זאת אומרת גם אם נצליח להוציא חלק מהכסף לפני ההילולה הזאת, אנחנו מתכוונים מיד בתום ההילולה להמשיך בביצוע. לכן אני צריך את אורך הרוח שלכם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו באמת רוצים שתתארגנו לפני האירוע, לא אחר האירוע, אז נצטרך לשבת ולראות. אני לא רוצה לחשוב אפילו שבגלל כסף קרתה איזה שהיא תקלה. אני יודע שהתקציב של המדינה זה 400 מיליארד שקלים ויש הרבה הרבה צרכים, אבל לא יכול להיות שהאירוע מספר אחת מבחינת תיירות, פנים וחוץ, בישראל זה אירועי ל"ג בעומר, המקום השני כל ימות השנה של התיירות, אחרי הכותל המערבי, זה קבר רבי שמעון בר יוחאי, ואני מאוד רוצה שאתה, כמנכ"ל למשרד לשירותי דת, תקבל את כל מה שאתה צריך כדי שהמקום יהיה ראוי לקבל אנשים.
אבל מי שצריך לעשות את הדברים בשטח זה מיכאל רסקין, מנהל מרחב צפון בנתיבי ישראל. בבקשה.
מיכאל רסקין
¶
נכון. אנחנו למעשה סיירנו במקום, שמעתם מהמרכז למקומות קדושים והמשטרה. אני רוצה להגיד שהדרישות הכספיות, תמחרנו אותן, הן עולות פי שניים וחצי משנה שעברה, שיהיה לכולם ברור. הדרישות הקיימות כיום הן בעלות פי שניים וחצי משנה שעברה.
מיכאל רסקין
¶
הסיבה, לשפר את השבילים, לסלול שבילים חדשים, לסלול חניונים, לשפר תאורה, כחמישה קילומטרים נוספים של תאורה. לפי דעתי צריכים לבדוק את זה עוד פעם. אנחנו מבחינת קבלנים מאורגנים, אין שום בעיה.
מיכאל רסקין
¶
כן, אלה הדרישות. לעומת זאת, אם לעבוד לפי הדרישות הישנות ולבצע, מה שעשו בשנה שעברה, זה עולה 3.3 מיליון שקל. אז מישהו צריך להסתכל על זה מלמעלה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש פה חוסר פרופורציה שבשנה אחת, לא הייתה מלחמה, לא הייתה רעידת אדמה באזור, אני לא מבין איך זה הפך ל - - -
מיכאל רסקין
¶
נוספו 21 דונם עבודות סלילת אספלט, חמישה קילומטרים תאורה, זה לא הולך ברגל, זה לא הולך בלי כסף. אלה הדרישות.
מיכאל רסקין
¶
לא רק כביש 89, גם כביש 866, עד נחל מירון, זה קילומטר תאורה. יש דברים שצריך להחליט בהם.
מיכאל רסקין
¶
לי אין שום בעיה, אנחנו מוכנים, אנחנו מאורגנים, אבל צריכים לקבל תקציב מתאים בשביל לבצע את זה בזמן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היועצת המשפטית שלנו מעבירה לי פה את החלטת הממשלה מ-17.1.2016, משהו חדש מאוד, שהתקציב השנתי שהם מדברים עליו לניהול הילולת הרשב"י, מדובר פה על 2.6 מיליון בלבד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל הממשלה החליטה להקים צוות שיבחן את הנושא בראשות המנכ"ל ובראשותך, מר פלוס, ובהשתתפות נציג אגף התקציבים ורב המקומות הקדושים ומנכ"ל המרכז, כל האנשים הטובים שנמצאים, והצוות יגיש לשר לשירותי דת את מסקנותיו תוך 45 ימים. הגשתם את זה?
עודד פלוס
¶
אנחנו התקדמנו עם הכסף. מעניין אותנו הכסף. בסופו של דבר, מה שאמרתי, ה-2.6-2.7 עלו כבר ל-10 מיליון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני חושב, אדוני המנכ"ל, שכדאי שכן תושיבו את הצוות עוד היום ותראו מי אחראי על מה כי אחרת לחניון לא יהיה מגרש, כל אחד ישלח אותנו למגרש של השכן, זאת אומרת כל משרד ישלח אותנו למישהו אחר. אנחנו כוועדה נותנים לך את כל הגיבוי לדרוש מכל משרדי הממשלה הרלוונטיים ובעיקר משרד האוצר ולממשלה, שלא יהיה מצב שבגלל כסף לא הייתה תאורה בכבישים מסוכנים, כביש 89 ו-866. אלה שאלות של הצלת חיים, הוא אומר שהמשטרה צריכה לדברים האלה או שמשרד התחבורה צריך, הכסף, תעשו שיהיה איזה שהוא גורם - - - חס וחלילה זו סכנה כי מדובר פה בחיי אדם.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
זה אמיתי, בכביש 89 נפגעה אישה בליל ל"ג בעומר. אתה יודע כמה אנשים הולכים לטייל מנחל מירון לעלות לציר? זו סכנה. מדברים כל שנה על אותו דבר כהוצאות קבועות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברשותכם אני אתן למועצה המקומית מרום הגליל, פותחים בכבוד אכסניה, אייל דמרי, סגן ראש המועצה.
אייל דמרי
¶
בוקר טוב, אני מתנצל על האיחור. כמדי שנה אנחנו גם השנה נערכים. בעניין הזה היו ישיבות של המועצה עם גורמי משטרה, כיבוי אש, נפתחו תיקים לרישוי למתחמים, כמו של הכנסת אורחים, הדלקות. הבקשות האלה מועברות לכיבוי אש ולמשרד הבריאות, כמובן מחלקת ההנדסה שלנו מצטרפת לדברים האלה.
בעיה אחת נוספת שקיימת אצלנו היא נושא של ימי הלימודים. ימי רביעי-חמישי הבאים עלינו לטובה, לקראת ההילולה, בשנה שעברה נעשה מאמץ גדול מצד מתנ"ע (משטרת התנועה) לסייע לנו לפתוח את ימי הלימודים האלה בצורה מסודרת. היו קשיים לא פשוטים, אבל עדיין, לדעתי, בעניין הזה צריך לייצר את האפשרות לילדי בתי הספר במירון ובמרחב המועצה האזורית להיות בימי רביעי וחמישי בלימודים. בעניין הזה גם ראש המועצה וגם אני חושבים שזה אפשרי, פשוט צריך להיות ערוכים עם האישורים ועם הקווים האלה בצורה מתואמת. בשנה שעברה זה עבר בסך הכול בסדר, גם כשהיו עיכובים אלה היו עיכובים של דקות והיה אפשר להתגבר על זה. לדעתי גם היום צריך להיערך לזה.
הדברים הנוספים, בנושא של התקנת ספסלים ודברים מהסוג הזה. אני חושב שצורך קיים, אבל כל התקציבים האלה לא מופיעים במסגרת הרשות המקומית, הם יותר צריכים להיות מופנים ל - - -
אייל דמרי
¶
ברמה העקרונית יש שם עניין של פיקוח, עניין של רישיונות ומתן אישורים לעסקים. הנושא של ביוב, שאנחנו מתמודדים איתו וזה, לדעתי, סוג של בעיה שלא נפתרת אף פעם, היא עדיין לא נפתרה, והצפי שגם השנה אנחנו נחזה במחזות שלא היינו רוצים לראות שיקרו, של פריצות של ביוב. סדר גודל של 600,000 שקל להסדיר שם את הנושא כמו שצריך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו לא נרחיב בעניין הזה, אבל אם 600,000 שקל יורד כל שנה לשם ולא קבוע זה בעיה.
אייל דמרי
¶
ובעניין התאורה, אני חושב שהנושא שהרב פה העלה הוא נכון, זה פיקוח נפש. משקיעים מיליונים בתאורה ובמקום להסדיר את זה באופן קבוע כל שנה ממקמים ומפרקים מחדש. לדעתי הגיע הזמן שתהיה שם תאורה קבועה, זה לא השתנה, ההילולה כנראה תהיה כל שנה באותו תאריך ובאותו זמן והבעיה תמיד תצוץ. אני חושב שהנושא של לקבוע תאורה קבועה הוא צורך אמיתי. לצערנו את הפגיעות אנחנו גם חווים במהלך השנה, לא רק בל"ג בעומר והיו שם לא מעט תאונות.
עודד פלוס
¶
בסדר, אני רק רוצה להעיר איזה שהיא הערה. כרגע, מעודכן מהבוקר, אנחנו רוצים להגיש בקשות להיתר לוועדה המקומית ונאמר לנו שהישיבה הקרובה קבועה רק ב-14.4. זו בעיה מאוד מאוד גדולה מבחינתנו.
אייל דמרי
¶
אפשר להקדים את זה. הבעיה פשוט היא שכרגע לא קיים מהנדס מועצה, זו הבעיה שמעכבת את ההתכנסות. עד אז אני מקווה שייכנס מהנדס חדש, אבל אם יש בקשה להקדים אני מוכן להיות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את הדיון הזה נקיים גם כשנצטרך לעשות הפסקה של חמש דקות ולעבור לוועדה לביקורת המדינה, כאשר יפנו אותנו מהשידור. בינתיים אני רוצה לאפשר לגיל מושקוביץ ממד"א לספר איך אתם מתארגנים.
גיל מושקוביץ
¶
בוקר טוב. אנחנו כבכל שנה מתואמים עם הרב שוינגר ועם כל הגורמים, משטרת ישראל, כב"א, כל ארגוני ההצלה. נעשית ישיבת היערכות מסודרת. סך הכול הפקנו לקחים מכל השנים הקודמות, סך הכול הייתה התקדמות משמעותית גם בתשתיות שם, גם ביכולות של המקום להכיל את זה, גם מבחינת צירי התנועה. השינוי שהמשטרה עשתה בשנתיים האחרונות בצירי התנועה שיפר משמעותית את היכולת שלנו גם להגיב לאירועים וגם לתת מענה לאירועים חריגים אם יהיו.
הנושא התקציבי שעולה כל שנה, אנחנו מקווים שייפתר אחת ולתמיד ויתוקצב הנושא הזה בצורה רצינית. תודה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו ממשיכים בדיון, היינו ממש בשיאו של הדיון על ההיערכות להילולה בל"ג בעומר במירון בשנת תשע"ו, 2016. אנחנו עכשיו נרצה לתת לחבר הכנסת, יושב ראש סיעת יהדות התורה, הרב מנחם אליעזר מוזס, שביקש את רשות הדיבור.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש, חברים נכבדים, כל אחד בשמו ובמעלתו יבורך. את רוב הציבור אנחנו מכירים עוד משנה שעברה ממירון ויש משנים עוד קודמות. אנחנו מדברים כל שנה על להשקיע בהוצאות קבועות על מנת שלא תצטרך לחזור על עצמה עוד פעם הבעיה של החניונים, שהגשם הרס את זה והשמש ייבש את זה וכל שנה אותו סיפור וצריכים עוד פעם מיליונים ועוד פעם מיליונים. דיברו כבר בזמנו שבמקום בהוצאות זמניות להשקיע בהוצאות קבועות, היה מדובר כבר בכביש 89 וכביש 866. רק להזכירכם שבכביש 89 נהרג בחור ישיבה בסיבוב שם, לפני שנתיים ב-866 אישה נהרגה. זה פיקוח נפש ממש, תראו כמה אנשים מטיילים על הכביש מנחל מירון בלילה, לעלות להר, או בחזרה חוזרים למטה. תראו כמה מטיילים על הכבישים שם ואין טיפה תאורה.
הדבר הזה הוא בנפשנו, כל שנה מדברים על השקעה פעם ולתמיד. זה הרי כביש בין עירוני. בזמנו אלכס ויז'ניצר לקח את זה כפרויקט אבל הוא לא הצליח לבצע את זה. אחרי המנהרה הייתה התכנית הזאת, שאתה מראה כאן, ואז דיברו על זה. אני יודע שבמשרד התחבורה יש הרבה מיליונים שהיו מיועדים לקבר הרב. אני יודע, לבד מ-10 מיליון, שישבנו בוועדת כספים לפני כמה חודשים והגיעו עודפים של 32 מיליארד שהיו צריכים להעביר משנה לשנה, פתאום מצאנו במחשב 10 מיליון במשרד התחבורה, להעביר את זה למשרד הביטחון. עצרנו את זה ואני יודע שהכסף הזה, חלק מזה כבר ירד וזה 8.9. אני אברר לכם את זה, בלי נדר. אני מתפלא שלא הגיעו לכאן ממשרד האוצר, מאגף התקציבים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הנושא התקציבי עלה רק בגלל שהמנכ"ל הגיע ודיבר על זה, אבל לכאורה, לפי החלטת הממשלה שהקראתי קודם זה צריך להיסגר בצוות המקצועי בין האנשים. אני חושב ש - - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
נכון, בדיוק, וכל פעם היה כך. היה ראובן אדרי ז"ל, שהוא בא כל שנה ועשה עבודת קודש. היו צריכים אספלט לבורמה ב', לא היה אספלט, כל הכבישים וכל המדרכות - - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
צריכים לרכז את זה וצריכים לאגם את כל התקציבים שנמצאים בכל המשרדים, לעשות איגום של כל הדברים האלה יחד ולהשקיע בהוצאות קבועות.
עכשיו אני רוצה לומר משהו לסגן היושב ראש של המועצה. הסיפור הזה שאתם נותנים רישיונות, לזה כן ול - - - איך זה בנוי שם? כל החאפרים והבסטות למיניהם, שלא במעלה ההר, אלא שם סביב, הם עובדים עם רישיון? אלה שבאים למכור גלידה ובמבה וכל הדברים האלה, הם עובדים בלי רישיון.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
לא רע בזה, רע בזה שהם עומדים על המדרכה ומפריעים להליכה הזורמת על המדרכות. זה בלי אישור, אז המשטרה, אז הפיקוח הוא שלכם.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
תחדד לי את זה, רק בתוך היישוב? לא בדרך? מתחנת הדלק, למשל הסיבוב למעלה, מי שם ממונה על זה?
קריאה
¶
מועצה אזורית, יש שם מחלקת פיקוח ואם מישהו מקים דוכן ללא אישור מחלקת הפיקוח, כמו בכל רשות אזורית, אמורה לטפל בו.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
לא יכולה לטפל? נו, אז אנחנו שוב בבעיה. קיימות שם באסטות ללא רישיון, מפריעים למהלך התקין, הדבר הזה צריך להסתדר - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אם זה מפריע לעלייה אז המשטרה צריכה לסלק אותם, מה השאלה? זו הפרעה לשלום הציבור בצורה הכי פשוטה. אם זה בדרך. אם זה בצד זה לא עסק של המשטרה.
יוסף חמו
¶
הרב מוזס, אתה יודע שהשנה, וכולם יודעים שהשנה יש במירון נקודת משטרה שעובדת עם שוטרים סביב השעון 24 שעות, יש גם חברת שמירה אזרחית שמאבטחת את המקום, מה שלא היה קודם. כלומר השיפור הוא שיפור ניכר גם בשמירה.
אייל דמרי
¶
צווים אנחנו יכולים להוציא לגבי באסטות שנמצאות שם במהלך, לפני, בתוך ההילולה. אין לנו, יש לנו שני פקחים שעושים את העבודה הזאת.
יוסף חמו
¶
זה גם אחד הנושאים, כמו שאמרתי, לא סגרנו עדיין, יש לנו עוד למעלה מחודשיים עד לאירוע, אנחנו במשא ומתן ובדין ודברים יחד עם המקומות הקדושים כדי לשכנע את מי שצריך לשכנע.
יוסף שוינגר
¶
אני אגיד איפה זה תקוע, יוסי חמו יודע, זה ברשות הטבע והגנים, רט"ג, שאול גולדשטיין, שם זה תקוע.
קריאה
¶
הרב אייכלר, הם מתנגדים לזה. הם לא מוכנים, גם לנחל מירון, דרך החירום, הם גם מתנגדים. שלא נתבלבל, אלה שני דברים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אמר לי פעם, אני לא רוצה להגיד את שמו, כי הוא חבר כנסת חשוב מאוד, אבל הוא עסק בתחומים האלה, הוא עבד בנושאים דומים שהיו קשורים מאוד לענייני הסביבה, אז הוא אמר בשם איזה פרופסור שהוא עבד איתו שאמר, 'יש נטורי קרתא של דת הסביבה'. כמו שיש נטורי קרתא בדת היהודית, צריך לשמוע מה שהם אומרים, אבל לנהל את העניינים צריכים אנשים שיודעים את הצרכים.
בעניין הזה אם מדובר בנוחות, ניחא, אם מדובר בצירי פינוי שאתה צריך אותם במקרה של אירוע, אני חושב שאסור לשמוע מנטורי קרתא של דת הסביבה, צריך להקשיב להם ולעשות מה שצריך.
יוסף חמו
¶
אנחנו מכירים את הפער. גם כדי שבאמת, כפי שאמרתי, בסוף שכל הנושא הזה של שיתוף פעולה יבוא לידי ביטוי אז זימנו דיון עם המנהלים של רשות הטבע והגנים, בראשות מפקד המחוז שבו אנחנו נציג את הפערים ואת הבקשות שלנו. אני מאמין שעם הרבה רצון טוב אנחנו בסוף נסתדר, כי בסוף לכל מה שקשור לחיי אדם אנחנו לא נתפשר ואנחנו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ודאי, ה' ישמור. זכות ר' שמעון בר יוחאי, אבל אם חלילה קורה משהו ואתה צריך ציר פינוי ואחר כך נגיד בוועדת חקירה שהייתה בעיה עם עצים ירוקים - - -
יוסף חמו
¶
חבר הכנסת מוזס, הציר בין בורמה א' לבורמה ב' גם בשנה שעברה היה דרך מקשרת, הוא לא היה סלול בצורה מספיק טובה. זה נכון, אנחנו צריכים לשפר את זה ואנחנו נשפר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו נאפשר עכשיו לרב זאב קשש, יושב ראש איחוד הצלה, לתת לנו את ההיערכות שלהם. נמצא פה גם שמואל אברהם, מתאם חירום וביטחון, בבקשה.
דוד קריספיל
¶
ההיערכות שלנו מתרכזת בשני חלקים, היערכות מבצעית להצלת חיים וכל נושא שיתופי הפעולה בין כל הגופים שמסביב, בסופו של דבר גם שיתוף הפעולה מציל חיים. מבחינת ההיערכות המבצעית אנחנו נערכים עם כ-320 מתנדבים, כשהדגש אצלנו הוא היערכות מוקדמת. שתי מרפאות שנמצאות ממש, אחת בתוך הציון ואחת ליד, 14 צוותים רגליים, כ-54 אנשים במשמרת, 8 אופנועים בכל משמרת שיודעים לתת גם את המענה לאותם חניונים מרוחקים או כשיש בעיות של תנועה או פקקים שאנחנו מכירים אותם עם האוטובוסים, חפ"ק, ולבקשת המשטרה, הזרוע המבצעית, אנחנו מוסיפים גם אמבולנס שיסייע בהעברת מוגבלי התנועה השנה.
דוד קריספיל
¶
עזר מציון מיועדים, אנחנו נותנים תגבור משלנו לנושא. זה לא הביזנס שלנו, אנחנו מתעסקים בדברים אחרים.
לגבי שיתופי פעולה והיערכות מוקדמת, אנחנו מבינים שהשיח המשותף עם גופים נוספים הוא מה שיקבע אם אנחנו נדע להגיע מהר. מגיעים הרבה שוטרים, הרבה חובשים, הרבה כוחות מבחוץ שלא מכירים את האזור ולכן כמו שעשינו בשנה שעברה גם השנה, בשיתוף עם המשטרה, מד"א, המקומות הקדושים שעוזרים לנו מאוד ומתקצבים את הנושא, אז עשינו שני דברים מאוד חשובים. הראשון זה מפה, עם שני חלקים, גם של אזור הציון, גם של אזור המושב. היא מחולקת לאזורים, לפוליגונים מאוד מאוד קטנים ברמה של מקטעים של 40 מטר, כך שאם יש אירוע במקום מאוד מאוד קטן, שלא מבינים איפה הוא, בן אדם שהגיע מבאר שבע ונמצא בציון ולא מבין איפה הוא נמצא והתמוטט לידו מישהו, ברגע שהוא מתקשר למוקד חירום כל מוקדי החירום של כל הגופים יודעים להגיד לאותו בן אדם 'תרים את העיניים ותחפש שלט צבעוני', ברגע שהוא רואה את השלט הצבעוני עם המספר המוקדן מבין בשנייה איפה הוא נמצא, וגם כוחות השטח, לכל הכוחות בשטח יש את המפות האלה והם יודעים להגיע מאוד מאוד מהר. אנחנו מבינים ששם התנועה במרחק של 40 מטר יכולה לקחת גם רבע שעה. זה דבר אחד. כמובן שהמפות האלה נמצאות בכל החפ"קים, בכל המוקדים.
דבר שני, שהוא עזר לציבור, גם עם המקומות הקדושים, שמתקצבים את זה ודוחפים את זה, וגם עם הזרוע המבצעית, זה בעצם פלייר לכל הציבור, גם עם מפות של אזור החניונים. אנחנו מבינים שהדבר הזה ימנע את ההתברברות למטה ויעזור לנתב. זה גם עם ציון של נקודות וגם עם הנחיות ומספרי מידע. הדבר הזה מחולק באמצעות מתנדבים שאנחנו מביאים שהם גם יותר נגישים במספר שפות, שנגישים יותר לציבור החרדי, כולל דוברי אידיש שיודעים לכוון את הציבור, לתת את הפליירים ולהסביר להם לאן להגיע גם בשטח החניונים.
דבר אחרון וחשוב, עניין התקציב. אני לא מדבר על תקציב של מתנדבים. התקציב שלהם, שעות ההתנדבות של 320 מתנדבים שוות ל-100,000 שקלים. אני לא מדבר על השכר הזה, אני לא מדבר על הנושא של הדלק, אני מדבר נטו על דברים שאנחנו מוציאים מעבר לשוטף שלנו.
דוד קריספיל
¶
אפס. בשנה שעברה אנחנו לא קיבלנו אלינו, אבל בשנה שעברה המקומות הקדושים שבאמת עושים עבודה מדהימה לקחו על עצמם את כל הנושא של הדפסת המפות, מה ששנים קודמות אנחנו עשינו בעצמנו. הם בעצם תקצבו שם בנושא 20,000 שקלים, אבל החזר ישיר להוצאות של איחוד הצלה אנחנו לא מקבלים. ההוצאות שלנו הן כ-150,000 שקלים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא עשיתי את זה נושא. אם אתה רוצה דווקא אין לי בעיה, אבל אני יושב כאן לצורך ההיערכות ושיתוף הפעולה ביניכם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו נעבור עכשיו לחברות התחבורה. אני רוצה לציין, מה שאומר מנהל המרכז למקומות קדושים, שהעבודה שלכם מאוד יעילה. לא אמרת את זה בקול, אז אני אומר את זה בשמך.
דוד קריספיל
¶
בשנה שעברה הייתה דווקא ירידה בכמות, נרשמו אצלנו באזור 100 מקרים בהילולה עצמה באזור ההר. בימים שלפני ואחרי היו עוד כ-100, אבל באמת בשנה שעברה ראינו ירידה.
דוד קריספיל
¶
יש לנו 320 מתנדבים שמגיעים במספר משמרות, כשכמובן אנחנו עובדים גם עם מד"א, הם לוקחים את כל הנושא של הפינוי מההר ואת הטיפול לאחר מכן. אנחנו מתמקדים בצוותים שנמצאים בתוך ה - - - ועומדים רגלית פיזית - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו ניתן עכשיו לחברות התחבורה, אבל ברשותכם לפני זה, אני שכחתי, הייתי צריך לתת את זה בהתחלה, טפסר ניזאר פארס, סגן מפקד מחוז צפון, בקשר לכבאות והצלה, בבקשה.
ניזאר פארס
¶
אני לא ארחיב פה. אנחנו בסך הכול מתואמים עם המשטרה, גם עובדים תחת המשטרה, אנחנו מתואמים גם עם המקומות הקדושים, גם נפגשנו עם הרב דרעי ישראל, גם עם המועצה אנחנו מתואמים. אנחנו התחלנו בסידורי הבטיחות גם באתר וגם ביישוב.
רק הנקודה שהעלה פה הרב לגבי החיבור של הבורמות. זה קריטי מבחינתנו, אנחנו העלינו דרישה לרט"ג לסלילת הציר הזה בצורה מסודרת. לכבאיות יהיה קושי לעלות מלמטה למעלה ולכן מבחינתנו זה חשוב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אנחנו נפנה גם לשר אבי גבאי, שממונה על איכות הסביבה, שיגיע איתם להסדר.
עכשיו לחברות התחבורה. בבקשה, הראשון עמיר קינן, מנהל אגף התנועה של חברת אגד.
עמיר קינן
¶
קודם כל אני כמובן אצטרף לאותן ברכות להצלחה של שנה שעברה ואין ספק שמרכז העניין של ההצלחה בא מלקיחת האחריות, כי ברגע שיש לקיחת אחריות של רשות התחבורה של מאיר שלקח את האחריות על כל המבצע הזה לכולנו יכול להיות יותר קל לנהל מבצע בסופו של דבר. זה קודם כל חשוב לציין.
מצד שני, כמו שנאמר, מי שמנהל את הקווים האלה, מי שהוא בעל הבית של הקווים האלה זו חברת נתיב אקספרס. אגד לוקחת אחריות, מה שנקרא גיבוי, בשנתיים האחרונות וזו כבר שנה שלישית, כעזרה לחברת נתיב אקספרס לחיזוק של כמות האוטובוסים. אגד לוקחת את הנתיב המרכזי של הבין עירוני בעיקר, באזור ירושלים, ירושלים, בני ברק ואשדוד, שלוש הערים המרכזיות שסדר הגודל של הפעלת התחבורה בשנה שעברה עמד על כ-1,700 אוטובוסים, 1,700 נסיעות הלוך ושוב. זו מסה מאוד מאוד גדולה - - -
עמיר קינן
¶
בשלוש הערים האלה, כן. השנה אנחנו, בהנחיה של משרד התחבורה, מתכוונים להכין את עצמנו לקצת יותר, בגלל הראייה והכיוון שצופים גידול. פחות או יותר אנחנו מקווים שנעמוד על אותו סדר גודל ואותו סגנון הפעלה שעשינו בשנה הקודמת. להזכירכם, אותה הזמנת מקומות מראש בשנה שעברה, למעלה מ-32,000 איש הזמינו מקומות מראש, מבחינתנו זה סוג של הצלחה. גם השנה מרכז ההזמנות ייפתח כבר מה-15 בחודש, זאת אומרת אנשים יוכלו להזמין ולהיערך הרבה מראש, להזמין מקום באוטובוס ולהגיע ולקבל את המקום שלו. כולם ראו וכולם מבינים היום עד כמה זה נכון לפעול בשיטה הזו, מה ששנים קודמות, להזכירכם, נאבקנו בקטע הזה. השנה ההיערכות פחות או יותר דומה, אין התוויה שונה משנה שעברה.
עמיר קינן
¶
קודם כל אף פעם אין מספיק חניונים במירון, למרות שאנחנו נמצאים במתווה חדש שאומץ בשנה שעברה ואני חייב לציין פה שביחד עם אילן, מפקד הזרוע המבצעית, ביחד עם משרד התחבורה אומצה שיטת עבודה בשנה שעברה, שיטה חדשה, שאין ספק שהיא השיטה שניצחה את המבצע הזה. אני בטוח שגם השנה הזו, אם נעבוד באותו מתווה של שנה קודמת, יש לנו סיכוי לקצור הצלחה נוספת, כשהכיוון הוא בפירוש מינימום חניונים ומקסימום אנשים, שיטה שהוכיחה את עצמה, אין ספק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כאן המקום להגיד תודה למאיר חן ולמשרד התחבורה שמאפשר לכם לעשות את השאטלים והם מממנים את זה, שבלעדי השאטלים האלה לא הייתם יכולים לעשות את הסירקולציה של ה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ושתזכרו שבלי הרב מוזס לא הייתה רכבת למירון, זה היה חזון שלו, וכבר אמרתי את הבדיחה, אני אגיד את זה עוד פעם, זה לא יפה שאומרים בדיחה פעמיים, אם הרב מוזס יגיד שצריך אוניות וספינות למירון גם הן יגיעו.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
הסעה שלך, 28 דקות ייקח מירושלים לתל אביב ועוד 55 דקות מתל אביב לכרמיאל, אז מה אנחנו צריכים יותר? אותה רכבת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. אם כבר מדברים על חזונות אני רוצה לספר לכם שסיפרו לי שלפני 70 שנה, כשהיו נוסעים למירון, אז מטבריה עד מה שהיום נקרא כפר נחום, ראש פינה, היו נוסעים בספינה על הכנרת. זה היה חלק מהטיול למירון. אולי יהיה פעם רכבל, זה רעיון טוב. עמיר, אתה סיימת, נכון?
עמיר קינן
¶
כן. תודה רבה לחברת נתיב אקספרס שבמשך השנה כולה עושה את המסלול הזה ואני רוצה לציין שבהתחלה היו הרבה בעיות בוועדה, הגיעו הרבה תלונות, בזמן האחרון אני רוצה לומר שאנחנו מקבלים רק שבחים, לא קיבלנו תלונות בזמן האחרון על חברת נתיב אקספרס.
משה לסקר
¶
שלום לכולם. אני לא אחזור על דברים שעמיר כבר העלה קודם. בסך הכול כשאנחנו בחנו את האירוע הקודם אנחנו באמת מצאנו שעצם הניהול המרכזי של רשות התחבורה הציבורית על ידי מאיר חן והצוות שלו, שהנהיגו את כל הדבר הזה ולמעשה היו המנצח על כל המערך הזה תרם תרומה מכרעת להצלחה של האירוע. כמובן שאנחנו גם בתום האירוע של שנה שעברה ערכנו תחקירים פנימיים וגם תחקירים משותפים ואנחנו נתקן את מה שנדרש תיקון גם בשנה הזאת.
בניתוחים שלנו, כתוצאה מירידת המחירים, הרפורמה בתעריפים, אנחנו גם כן מעריכים שיהיה גידול בעיקר מהיישובים בית שמש וביתר עילית, כך אנחנו מעריכים, ששם יהיה הגידול המשמעותי - - -
משה לסקר
¶
האחריות שלנו. לצורך העניין הזה אין לנו מספיק אוטובוסים כדי למלא את כל הדרישה, אז למעשה בהנחיה של מאיר חן אנחנו יצרנו קשר עם כל מפעילי התחבורה האחרים ובתכנית אחת משותפת אנחנו משתלטים על כל העניין הזה ומבית שמש מי שיפעיל את התחבורה הציבורית למירון תהיה חברת סופרבוס, שאנחנו מגיעים איתה לסוג של הסדר.
משה לסקר
¶
אני עוד לא סיימתי. אני רק רוצה באותו רצף של דברים, כלקח, האירוע מתמשך, אמנם הוא יום רביעי וחמישי, אבל אחד הלקחים הכי חשובים, ופה אני פונה בעיקר למשטרה, במוצאי שבת אנחנו פגשנו כמויות אדירות של אנשים שנשארו בהר לסוף השבוע ומבחינת אוטובוסים היינו ערוכים, אבל מבחינת הסדר הציבורי אנחנו היינו צריכים להתמודד לבד עם העניין הזה, לא עמד לנו אפילו חניון אחד, כי הכול כבר התפרק ביום חמישי בערב והיה חסר לנו חניון - - -
משה לסקר
¶
כן, נשארים. אם היו שומרים לנו על חניון אחד מתפקד כדי לעשות מין איזה שהוא מסוף, כדי לקלוט את כל האנשים במוצאי שבת ממסוף אחד ולא מהכביש, הדבר הזה היה גם תורם תרומה חשובה מאוד.
יוסף חמו
¶
אנחנו מודעים לזה. גם בשנה שעברה היו מודעים, אנחנו מבינים שהשנה יישארו כנראה אלפים במהלך השבת אחרי החג ואנחנו ניתן לזה מענה, לא רק במוצאי שבת, גם ביום ראשון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי שאלה אליך, לגבי סנכרון התשלום, נדב ששילם באוטובוס בקווים ואחר כך לנתיב אקספרס, איך אתם - - -
משה לסקר
¶
הם היוצא מן הכלל, זאת אומרת כל יתר האזורים מכרזית הם כפופים אלינו, מודיעין עלית מוחרגת, אני לא אחראי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו מסכמים. אני רוצה לסכם את הדיון בכמה מילים. קודם כל תודה רבה לכל אלה שהגיעו לפה, אני מכיר הרבה דיונים בוועדות הכנסת, אני חושב שדיון ענייני כזה, אפשר ממש לציין את זה למופת. כל אחד אמר את דברו בקשר לעניין שלו בלי פולמוסים ובלי מה שאנחנו רגילים בוועדות פוליטיות, כי פשוט עסקו בעניין המקצועי.
הוועדה תפנה לשר להגנת הסביבה, מר אבי גבאי, למנהל רשות הטבע והגנים, כי פיקוח נפש לפני הכול, לקבל את דרישת כיבוי אש והמשטרה לחבר את שני הבורמות, כי זה עניין של פיקוח נפש. במקרה שיצטרכו לפנות אנשים, ה' ישמור, אנחנו לא יודעים, היום בימינו, זה לא עולם שחיינו לפני 10 ו-20 שנה, שהעולם היה מסודר ואני לא צריך להביא דוגמאות מכל מה שקורה היום בעולם כולו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אותו דבר בעניין נחל מירון. כל ציר שצריך לסלול כדי לפנות אנשים במקרה חירום, אז אין סומכים על הנס. אמנם כדאי לסמוך על רבי שמעון בשעת הדחק, אבל אין סומכים על הנס.
דבר שני, אנחנו מבקשים לקיים את החלטת הממשלה לכנס את הצוות שנוגע למירון, כפי שמחייבת החלטת הממשלה, שתסדר את העניינים ביניהם מבחינה תקציבית. כאן המנכ"ל של המשרד לשירותי דת יצטרך לרכז את זה, גם לענייני משטרה, חניונים, תאורה, נתיבי ישראל, אם אפשר עוד היום, כולל ביוב כמובן, כולל שירותי ביוב ודברים כאלה, כי אנחנו הבנו שהמועצה האזורית בכלל לא יכולה לעשות את הדברים האלה.
אנחנו מברכים את המשטרה על הפגישה שתתקיים היום, אבל אני מציין שזה כבר תוכנן מזמן, עם עזר מציון לגבי הסעות אנשים מוגבלים, כפי שהעלה פה נציג משרד התחבורה, ראש הרשות של משרד התחבורה, מר מאיר חן.
לגבי החניונים פלוס תאורה, אנחנו לא רגועים. גם בעניין החניונים לאוטובוסים הפרטיים, שזה 1,000 אוטובוסים, ובעיקר לרכב הפרטי. אני שוב חוזר ואומר, בניגוד להרגלים של הוועדה שלנו לעסוק בדרך כלל בתחבורה ציבורית, ברוב הדיונים שלנו, הפעם אני חושב שיש ציבור גדול מאוד שמגיע עם רכב פרטי, חייבים למצוא להם חניונים מרוחקים ולאפשר להם להגיע בשאטלים או באוטובוסים שנוסעים במטרופולין הזה, אזור הגליל. חייבים שבראש פינה, כרמיאל, מעלות, צבעון וכל המקומות שהיו ולהוסיף גם מאחורי קבר האר"י, יש מספיק שטח לעשות חניון גדול שלא יפריע לתנועה בתוך העיר לרכב פרטי.
הוועדה פונה למרכז למקומות קדושים. קודם כל היא מברכת על הפעילות שלהם בשנים האחרונות, בכל השנים, אבל אנחנו דורשים להקים יותר שירותים, מים, כפי שהם עושים כל שנה, להוסיף ספסלים על ההר, במעלה ההר, בצד, שלא יפריעו לעולים להר, שלא יעכבו את התנועה.
אנחנו מבקשים ממשרד התחבורה לעקוב אחרי התחבורה ממודיעין עלית, כי זו חברה חדשה שקיבלה קו חדש. דיברנו על צפת, מעלות, ראש פינה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גם העניין של התאורה בכביש 89 ו-866. הוועדה כולה מסכימה שאנחנו צריכים תאורה עוד בל"ג בעומר הזה.
אנחנו רוצים שכל הגורמים הקיימים, כל אחד מכם, יאפשר, יש לנו פה את המנהלת של הוועדה, יש לכם את הטלפונים של כולם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את התאורה צריכה לעשות נתיבי ישראל ומי שיתקצב אותם זה הצוות שצריך לתקצב אותם. אתם ביניכם בצוות תחליטו איזה משרד. אני מבין שחניונים זה משרד התחבורה. אני רוצה לספר לכם, מע"צ, זה משרד התחבורה היה תמיד?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מאיר, אני רוצה לספר לך, הזכיר פה הרב שוינגר, עכשיו זה לא בשידור חי, אז אני לא אסמיק, אבא שלי במשך 70 שנה, אני חושב, 60 או 70 שנה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
60 פלוס פלוס פלוס ניהל את קבר הרשב"י במירון. כל השנים ההן הטלפון היחיד שהיה לו זה היה מע"צ, כל מה שהיו צריכים במירון - מע"צ. הם היו כל כך יעילים, עכשיו אני שומע שזה משרד התחבורה, אז היום אתה צריך להגיד תודה שהשילו מכם הרבה תקציבים, שזה לא רק משרד התחבורה, אבל מה ששייך כן לתחבורה בוודאי שייך אליכם, אם זה חניונים ואם זה תאורה ואם זה כל הדברים האלה.
אז אני מודה לכולכם ואנחנו נהיה בקשר גם בזמן האירוע ובעזרת ה' תצליחו.
הישיבה ננעלה בשעה 10:40.