הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 114
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ז באדר א' התשע"ו (07 במרץ 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2016
פניית מספר חברי כנסת בדבר שימוש לא ראוי בסעיף "דיון מחדש" על ידי יושב-ראש ועדה, חוק המים (תיקון מס' 27), התשע"ז-2017, חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 172), התשע"ו-2016 , חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 58), התשע"ו-2016, חוק פינוי ובינוי (פיצויים) (תיקון מס' 6), התשע"ח-2018 , הצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום זכויות לקהילה הגאה", הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - הרחבת הזכאות לביטוח אמהות), התשע"ה-2015, הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - תגמולים מוגדלים לעצמאי בשירות מילואים), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
א. פניית מספר חברי כנסת בדבר שימוש לא ראוי בסעיף "דיון מחדש" על-ידי יושב-ראש ועדה.
ב. קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעה לסדר-היום
¶
1. הצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום זכויות לקהילה הגאה", של חברי הכנסת מרב מיכאלי, דב חנין, יעל גרמן, מיכל רוזין, מירב בן ארי ואמיר אוחנה.
2. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – תגמולים מוגדלים לעצמאי בשירות מילואים), התשע"ה–2015, של חבר הכנסת עפר שלח וקבוצת חברי הכנסת (פ/1659/20).
3. הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 58) (שינוי שיטת עדכון הגמלאות לעובדי שירותי הביטחון), התשע"ו-2016 (מ/1004).
4. הצעת חוק פינוי ובינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר), התשע"ו-2016 (מ/1023) ו-(מ/1024).
ג. בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות למיזוג הצעות החוק הבאות:
1.הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 172) (תיקון הגדרת לידה), התשע"ו-2016 (מ/1009)
3. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - הרחבת הזכאות לביטוח אמהות), התשע"ה-2015 (פ/174/20).
מוזמנים
¶
רעיה עדני
–
רפרנטית מים, אגף התקציבים, משרד האוצר
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
א. פניית מספר חברי כנסת בדבר שימוש לא ראוי בסעיף "דיון מחדש" על-ידי יושב-ראש ועדה
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מאוד מעריכה את הדיון המהיר ואני חייבת לומר שאנחנו כולנו מאוד סומכים עליך, לאור באמת ההחלטות השקולות והמאוד מאוד אובייקטיביות והוגנות גם בעבר.
יש לנו כלי שנקרא "דיון מחדש", אנחנו כולנו קוראים לזה רביזיה. "דיון מחדש", משתמשים בו בדרך כלל חברי האופוזיציה או כל מי שמתנגד להחלטה. יש החלטה מסוימת בוועדה, אז יש רשות לבקש "דיון מחדש" כדי לשקול מחדש לפני שזה חלוט.
אבל ברור ומובן שאם מישהו מסכים לחוק והוא מבקש "דיון מחדש", על מה הוא בדיוק מבקש "דיון מחדש"? הוא הצביע בעד החוק, הוא בעד החוק, אז על מה ה"דיון מחדש"?
מה שקרה זה שנעשה שימוש לא ראוי, ציני, פוליטי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
נכון, אבל הייתי אומרת שזה הגיוני וזה חלק מההרגלים הפרלמנטריים. כאשר אנחנו לוקחים והופכים את הכוונה של המחוקק, אז זה לא ראוי ולא נכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אקל עלייך. אני מוכן לעשות רביזיה ברביזיה, בתנאי שאתם תסכימו לכך שלא ניתן להגיש רביזיה מעבר לשעה משעת הדיון. אני מוכן לזה. אם אתם תסכימו שמסתיים הדיון, ואפשר להגיש רביזיה לכל היותר שעה ממועד סיום הדיון, אני מוכן לעשות רביזיה ברביזיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אחרת מה? בשנייה האחרונה. למה הם עושים את זה? בואו נשים את הדברים על השולחן. כי הוא רוצה לסיים את התהליך ולא לקבל רביזיה בשעה 16:00 אחר הצהרים, דקה לפני המושב.
לכן, צריך למצוא את האיזון הראוי. האיזון הראוי אומר שאני מוכן ללכת לקראת העניין הזה, בתנאי שהמועד האחרון להגשת הרביזיה יהיה שעה מסוף הדיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לא ריאלי? מאוד ריאלי. אם את אומרת שרק מי שהשתתף ורק מי שהצעתו נדחתה, אז שיגיש רביזיה במקום, ולא כל אחד יכול להגיש את זה בשעה 16:00 או למחרת.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני מבינה מה שאתה אומר אבל מה שאני מבקשת ממך, קודם כול, להכיר בעובדה שזה לא הגיוני, לא נכון, וזה ציני, לבוא ולהגיש רביזיה על משהו שאתה מסכים אתו.
היו"ר דוד ביטן
¶
מכיר בעובדה, ולעומת זאת גם אני מכיר בעובדה שבשעה 16:00 מגישים רביזיה, זה גם לא בסדר. זה ניצול של הנושא הפרלמנטרי באותה מידה. אין שום הבדל.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד משהו על זה, ודווקא טוב שהיושב-ראש יושב כאן. אני חושב – ואתה לא יכול לעשות כלום – אבל העצוב בעניין הזה, שהדיון הסתיים באקורד לדעתי צורם מבחינת ניהול הישיבה.
מה הכוונה? בא משרד המשפטים, אמר עמדה, ביקשת זמן בשביל הדיון. למה אני אומר את זה? כי יש הבדל. כשאתה מבקש הגינות או הוגנות, אז אני אומר שנציג היועץ המשפטי לממשלה או משרד המשפטים דיבר בשלוש דקות האחרונות, גם כן רק בגלל שמישהו מהאופוזיציה אמר לו לדבר, הוא בא עם עמדה כתובה, לא היה זמן לשאלות, ודקה אחרי זה יש החלטה ורביזיה והצבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל עדיין, צריך שיהיה איזה מועד. אם יהיה מועד, אז הוא לא צריך לעשות שימוש, ואני לא צריך לעשות ואף אחד לא צריך לעשות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול, הדיון הזה הוא דיון חשוב ואני חושב שחברתי, חברת הכנסת גרמן, נוהגת נכון שהיא מביאה אותו לבירור עקרוני בוועדת הכנסת, לא רק אפרופו מה שהיה בוועדת חוקה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
על-ידי שני הצדדים, בוודאי. אבל אסור לנו, אפרופו השימוש לרעה הזה, לפגוע בכלי הזה שהוא כלי מאוד מאוד חשוב.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
גם ההצעה שלך, אדוני היושב-ראש, יכולה ליצור מצב שבו לפעמים מתעורר הצורך ברביזיה כי – לא יודע מה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מישהו שלא היה בדיון או פתאום קיבלנו עוד חוות דעת, ואנחנו רוצים לפתוח את זה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, מונעים מאתנו, היכולת פה להחריג היא מאוד מאוד מוגבלת ובעייתית, ואנחנו מונעים איזושהי יכולת גמישות שהיא הכרחית לעבודת הוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא נבחין. אני רוצה להסביר את הכוונה שלי. אם הדיון מתמשך בחוק, אז אין בעיה להגיש את הרביזיה גם אחרי יומיים. אם עכשיו הוא דן בחוק – חוק הטרור נגיד היה נמשך מספר ישיבות – אז אין שום בעיה כי זה לא פוגע בתהליך עצמו. אבל ברגע שסיימתי את התהליך ואני מתקדם הלאה, אפשר רק שעה.
אם עכשיו אנחנו דנים בהצעת חוק לקראת קריאה שנייה ושלישית, עשרה דיונים, 20 דיונים, אז תגישו את הרביזיה מתי שאתם רוצים, זה באמת לא רלוונטי ולא פוגע בתהליך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא יכול לבקש ממני, אחרי שאני סיימתי. למשל, ועדת הכנסת, מקבלים החלטה מסוימת, רוצים להתקדם איתה, להביא את זה למליאה, ופתאום ב-16:00 "תוקעים" לי רביזיה. אז אני אומר רביזיה כדי למנוע דבר כזה. אבל אם יש תהליך, אין לי בעיה. אפשר לנסח את זה.
ארבל אסטרחן
¶
בדרך כלל הוא לא מונח תוך שעתיים. בדרך כלל, הוועדה גמרה בבוקר, והנוסח יונח אחרי צהרים או למחרת אחר הצהרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכתוב את זה, נמצא בתקנון. אני לא מבין את הסיפור הזה. זה דבר ברור מאליו שהיושב-ראש יכול להביא דיון לתיקון החלטה, בלי קשר לדיון מחדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
- - אני כיושב-ראש מביא דיון – לא דיון חוזר. דיון חוזר על תיקון החלטה. יש הבדל בין "דיון מחדש" שאומר לפתוח את הכול - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני אומר, תיקון החלטה זה דבר הגיוני. עזבו, חבר'ה, את הסיפור הזה. הכללים האלה שלכם של 67 שנים, הם סותרים כל תהליך בכל מוסד. אפשר להביא תיקון החלטה ללא קשר ל"דיון מחדש". מה זה הדבר הזה? להגיד לי לא כתוב בתקנון? זה דבר אלמנטרי של כל גוף שדן, מה אתם מדברים שטויות?
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
למה אתה מפלה לרעה את יושב-ראש הכנסת? אולי הוא גם יוכל להביא לתיקון החלטה אחרי שהכנסת החליטה?
היו"ר דוד ביטן
¶
ההצבעה במליאה היא משמעותית, הצבעה פה היא לא משמעותית. כל עוד המליאה לא החליטה, הכול פתוח. זה כלל בסיסי בדברים האלה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. שלושה דברים. ראשית, אני חושב שהבעיה שעליה מצביעה חברת הכנסת גרמן ממוקמת במקום טיפה שונה. הבעיה היא – ואת זה אני חושב צריך למנוע – הבעיה שאותה צריך למנוע זה הגשת רביזיה על-ידי מי שבעצמו איננו תומך ברביזיה, ברמה המהותית. כאן נמצאת הבעיה. הגשת רביזיה כדי למנוע רביזיות, זה הדבר שצריך למנוע אותו בתקנון.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אם אנחנו מבטיחים שמי שמגיש את הרביזיה, מצביע אחר כך בפועל בעד הרביזיה, אז אנחנו פותרים את העניין, אין שום בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אי-אפשר. הבטחתי לא להצביע, אז אני לא מצביע. רבותי. הוא ביקש שלוש דקות בלי הפרעה. בואו ניתן לו.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אז לכן, אדוני היושב-ראש, אני מציע לתקן את התקנון כך שייאמר במפורש שמי שהציע את הרביזיה צריך להגיע לדיון ולהצביע בעד הרביזיה. מי שהציע רביזיה צריך להגיע לדיון ולהצביע בעד הרביזיה. זו המשמעות של הגשת רביזיה - תעמוד מאחורי החלטותיך, אל תטרטר סתם את הכנסת ולא את ועדות הכנסת. הגשת רביזיה – תתכבד, תבוא ותצביע. זה לדעתי פותר 90% מהבעיות המיותרות.
לגופן של ההצעות שאדוני מציע, אני חושב כל הגבלה מהותית על הרביזיה תיצור לנו קשיים עצומים בעבודת הכנסת. לפעמים – לא רק היושב-ראש – לפעמים כל חברי הוועדה משתכנעים שצריך להגיע לאיזשהו שינוי, איזשהו תיקון, לא יודע מה. הבנו שטעינו במשהו. אנחנו נכנסים לאיזשהו מסלול שאי-אפשר אחר כך יהיה לצאת ממנו, וזה מיותר.
אני, אדוני היושב-ראש, מזהיר מההצעה שלך. אתה אומנם רואה את זה כדבר טכני, שהיושב-ראש יכול כל פעם להביא לתיקון החלטה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
הדיון מובן, לא אוסיף לדברים, אבל מה שכבוד היושב-ראש מציע – מה המצב הקיים עכשיו? יש חוק שהוועדה הכינה, הוא נגמר, הושלם על-ידי היועצת המשפטית, ועדיין לא הוגש למזכירות הכנסת. אפשר לעשות רביזיה. נכון?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, הוא אומר דבר אחר. הוא בא ואומר, אם מישהו מגיש רביזיה, יואיל בטובו להצביע בעדה. לא יכול להיות שהוא יגיש רביזיה ויצביע נגדה, זה לעשות חוכא ואטלולא מהוועדה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הערה, מה שקורה במליאה. אדוני היושב-ראש, כאשר מישהו מתנגד להצעת חוק במליאה - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני בודד בצמרת. כאשר מישהו מגיש התנגדות להצעת חוק שהממשלה תומכת בה במליאה - -
ארבל אסטרחן
¶
אתה לא מכריח אף פעם חבר כנסת איך להצביע. אם הוא ביקש להתנגד, ותומך, מורידים אותו מהדוכן כי הוא לוקח זמן למישהו אחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, כל אחד יכול להצביע איך שהוא רוצה. אתם יודעים מה אותי מרגיז הכי הרבה במליאה? שבן-אדם עולה, ויכול לדבר על מה שהוא רוצה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עולה על נושא מסוים, ומדבר על מה שהוא רוצה. זה בסדר? זה הכי גרוע שיש. באמת. נרשם להצעת חוק, ומדבר לא יודע מה, על ארצות-הברית. זה הכי גרוע שיש. אבל לא משנה, יש הרבה פגמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תן לי רגע, שהוא יתייחס למה שאני אומר. אני אומר כזה דבר. נמצא גם פתרון לבעיה אם הרביזיה טובה, והיא מוגשת.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, כל עוד דיון לא הסתיים, אפשר תמיד להגיש רביזיה. זאת אומרת, אם יש דיון בהצעת חוק או בנושא אחר, והוא נמשך, אפשר להגיש רביזיה תמיד. אני לא מגביל את הרביזיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא משנה, אז יש כל מיני אופציות. כל עוד הדיון לא הסתיים, לא משנה מה, אפשר להגיש רביזיה. ברגע שהוא הסתיים, אז אנחנו נגביל את המועד להגשת הרביזיה, בואו נעשה פשרה שעה וחצי, לא שעתיים ולא שעה.
לגבי רביזיה שמוגשת אחרי הזמן, צריכה להיות הסכמת היושב-ראש. מה שאני מציע זה דבר כזה. אם הרביזיה היא אמיתית וטובה, אז גם היושב-ראש צריך לתמוך בה, ואז היושב-ראש יכול להעביר אותה ל"דיון מחדש".
היו"ר דוד ביטן
¶
ואז, אם אנחנו רוצים להגיש רביזיה גם אחרי ארבע שעות, אז אתה מגיש ואני מסכים ואנחנו מעבירים את זה לדיון - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
עוד רובד אחד. רק לתקן עוד דבר אחד, שתהיה לנו זכות, שתהיה לנו יכולת, במידה שהיושב-ראש לא מסכים, לערער בפני ועדת הכנסת.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אתן לכם דוגמה. אני לא חבר בוועדת חוקה, ויש איזה חוק שלא מוצא חן בעיני, נודע לי על זה רק אחר הצהרים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, זה לא מדויק כי אתה מקבל בסנהדרין את הכול. אי-אפשר. אייכלר, אנחנו לא מסכימים להצעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אבל אתה מדבר על 24 שעות. אדוני היושב-ראש, המחזה שהיה ביום שני שעבר וגם לפני זה, שהיושב-ראש בעצמו אחרי ההצבעה ישר מבקש רביזיה – ישר - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ואחרי זה, אדוני היושב-ראש, אחרי זה באים והוא מצביע נגד הרביזיה, זה פשוט לא תקין ולא ראוי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הצד אופוזיציה-קואליציה צריך להיות משהו הגון והוגן. אם אתם לא מוכנים לזה, אז מה אתם רוצים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז 24 שעות, כי מה עשה ניסן בשבוע שעבר? הוא אמר, אני עכשיו עושה רביזיה, אני לא רוצה שהאופוזיציה תבוא אלי בסוף היום.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון, נכון. גם ועדת הכספים עשו את זה, גם אני עשיתי את זה כמה פעמים. והצבעתי נגד עצמי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לפעמים, דוד – הנה, מה שעשה ניסן בשבוע שעבר. החוק הזה לא עלה בשבוע שעבר, לא השבוע, לא יודע אם יעלה בסוף החודש, אבל זה נראה מגוחך כל הסיפור הזה. לכן, צריך קודם כול לקבוע כעיקרון – מי שמבקש רביזיה לא יכול להצביע נגד הרביזיה. זה לא נראה טוב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא נראה. דבר שני, צריך להגביל את זה בזמן. אני מסכים אתך שצריך להגביל בזמן, אבל צריך לתת זמן, אלא במקרים חריגים ביותר. צריך לתת 24 שעות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
דוד, אני הולך לקראת פשרה. אני חושב שצריך להגביל את זה בזמן, 24 שעות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה שימוש פרלמנטרי. אתה יכול להגיד סתם רביזיה? היושב-ראש לא יסכים, אתה תגיד, אני רוצה דיון - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אתה צודק לגבי מי שנמצא בתוך הדיון, אבל מה עם מי שלא היה בדיון? כמו שאומר אייכלר.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, אני לא מקבל את זה. אם הדיון חשוב לו, שיבוא לדיון. הוא לא יכול לא לבוא ואחר כך להגיד, אני לא הייתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא ניתן לניסן, הוא בא במיוחד וצריך לחזור. הוועדה העמוסה ביותר זו הוועדה שלו. הוא הולך עם תיק גדול, ומכניס כל הזמן חוקים. כל היום הוא מכניס חוקים לתיק.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
עכשיו אנחנו דנים על הטרור, לא היה לי אפילו חבר כנסת שיוכל להחליף אותי.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
מה שאני רוצה להגיד, מאחר שאנחנו נמצאים לפני פורים, אז בואו נסיר את המסכה מכולנו. באמת, אנחנו יכולים לדבר גבוהה-גבוהה - -
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
- - אבל כולנו מכירים אחד את השני ואנחנו יודעים. ולמה זה נוצר? כי פשוט השתמשו בזה, האופוזיציה השתמשה בנושא של רביזיה – לפני שזה עולה למליאה, אחרי שהכול מתוכנן – מגישים רביזיה, הכול נעצר.
עכשיו תדע, הנושא הזה – אצלי נניח זה על חוק אחד. התקציב, אם לא נעשה את הדבר הזה, בחיים, אף פעם לא יעבור תקציב מדינה. תקציב מדינה זה מסה אדירה, עם רביזיות בלי סוף.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא. תקציב מוחרג בהרבה מאוד דברים. תקציב לא עובר, נופלת ממשלה. זה שונה משאר החוקים. יש הרבה החרגות בנושא התקציב.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
הרי זה נולד – וכולנו, עשינו את זה, מי לא עשה את זה –אצל ליצמן או אצל גפני בהתחלה זה היה, תוך דקה רביזיה, ומצביעים. עד שבסוף אמרו – לא, נחכה חצי שעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אצל גפני גם אין טענות, אף אחד לא טוען. זאת אומרת, זה שהגיש את הרביזיה אפילו לא מדבר.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
מה שאני רוצה לומר, שהרעיון הזה נולד כי אחרת אי-אפשר היה אף פעם להעביר תקציב.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
לא רק זה. לכן אני אומר, בדברים האלה מה שצריך, אם רוצים לעשות הסדר, צריך באמת לעשות נניח שעה אחרי כן כי הרי אנשים נמצאים, הם הצביעו נגד, למה אתם לא מבקשים רביזיה?
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
דוד, תן לי לסיים. לכן אני אומר, אם אתה רוצה מצב כזה, אפשר שעה, יותר מזה אי-אפשר להגיש רביזיה.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
אבל יש שני מצבים נוספים. לדוגמה, וזה קרה לנו הרבה פעמים, שהגענו לסיכום ועכשיו אני סירבתי להצביע כל עוד – נניח זה היה בנושא של הייעוץ, אם אתם זוכרים, כל עוד משרד הרווחה לא הודיע שיש תקציב לנושא של עורכי דין, נניח בגישור – הכוח שלי, אני אומר להם: רבותי, אני מאשר את זה ואני מגיש רביזיה, אבל רק אני, עד שיגיע. זה אמצעי ללחוץ אותם שיגיע.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
אני רק רוצה להגיד להם, ההפך, זה הרביזיה הראויה. בדרך כלל, רביזיה, מצד אחד אני מאשר, אבל לוחץ אותם להביא את האישור הכספי, אחרת אין טעם לחוק בלי זה. ככה לוחצים. עשינו את זה, עד שקיבלתי את האישור לכסף, ושחררתי.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
משפט, בהמשך לדבריו של חבר הכנסת אייכלר. למשל הסיעה של חבר הכנסת אייכלר, סיעת יהדות התורה, היא סיעה לא גדולה בכנסת. היא לא יכולה להיות בכל ועדות הכנסת כל הזמן.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אבל בהחלט הם סיעה שעוקבת אחרי העניינים. הוא לא העלה פה טענה תיאורטית, אדוני היושב-ראש. אני ראיתי את זה כמה פעמים, שחברי כנסת חרדים, אחרי שהיה דיון - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
נודע להם מה שהיה, והם ביקשו רביזיה כמה שעות אחרי זה. הם לא יכולים תוך שעה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
שני משפטים. ניסן, חבל שאתה הולך ולא שומע אותי. בני עושה עבודה טובה, אתה יכול לסמוך עליו.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, צוות על מנת להגיע להסכמות. נשב ונכין משהו. אני בעד לתקן, הם גם בעד לתקן, עכשיו הוויכוח הוא מה עושים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה להגיד שני משפטים עקרוניים, חשובים. אני חושבת באמת – וניסן, אני רוצה שתקשיב לי, ואני אומרת את זה מתוך הערכה – אבל אני רוצה לומר שהעובדה שכל פעם אנחנו מגיעים לשולחנך, באמת, היא מעידה על איזושהי בעיה בתוך מסגרת ההתנהלות של ועדת החוקה.
אני אומרת את זה כמי שנמצאת גם בוועדות אחרות, כמי שעמדה בראש ועדה בכנסת הקודמת, מכירה ועדות אחרות. יש פה איזושהי בעיה של התנהלות, שאני מבינה שברור שיש פה קושי מול אופוזיציה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אבל אני לא רוצה עימות בינינו. אני אמרתי את זה בישיבה האחרונה, כאשר על חוק הטרור נתת אתה את זה כדוגמה. אנחנו מקיימים שוב ושוב ושוב דיונים על כל סעיף ועל כל דבר, וכשמגיע משהו שמאוד מלחיץ את הקואליציה – וזה ברור, והאופוזיציה באה להילחם, וגם זה ברור, זהו תפקידנו – יש תחושה של מהירות שאינה מן העניין, יש תחושה שלא דנים, ומה שקרה בחוק האחרון בכל סעיף וסעיף, ולא נותנים לכל חברי הכנסת, כולל אלה שנכנסים ברגע האחרון, לדבר. בסופו של דבר, גם מראית עין היא חשובה, וכן, האופוזיציה, מטרתה למשוך דיונים ויש דרכים גם להפסיק את זה.
אבל כאשר אנחנו מרגישים שבאמת מבטלים אותנו לחלוטין, זאת התחושה, ולא מקיימים דיון לעומק, אז אנחנו מתרעמים. זו נקודה אחת. וניסן, חשוב שתקשיב לנו. זה לא נגדך וזה לא סתם התלהמות של חברי האופוזיציה, יש לנו הרבה ועדות להתלהם בהן. בהחלט יש פה אמירה. זה אחד.
דבר שני, וחשוב לי להגיד. צריך לחשוב – וחבל שארבל יצאה – איך עושים את הדבר הזה. קודם כול, אני ממש מסכימה לחלוטין, אני חושבת שלא יכול להיות מי שמתנגד שמצביע בעד, אותו דבר כמו במליאה זה צריך להיות.
כן צריך לחשוב איך האופוזיציה לא מייצרת מזה – ואני מסכימה אתך – את המנוף כדי להרע, "לדפוק", איך שאתה רוצה לקרוא לזה, את הקואליציה. השאלה אם אפשר לעשות שאומרים עד שעה לפני תחילת המליאה, ואז יש מספיק זמן.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
אז אני רוצה להגיד שכן. נניח בנושא הזה של ההשעיה, שהוא חוק קטן, קבעתי שלוש ישיבות.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
ישיבה ראשונה, שאמרתי בכוונה בלי נייר, רק בואו נדון על העקרונות. זה לא פשוט לאף אחד מאתנו.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
דוד, אתה רק רואה מה שקורה? מותר לי לדבר שתי דקות בלי להפריע? מותר לי?
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
קבענו ביום רביעי, ואמרתי בכוונה בלי נייר, שנדבר. היו אמצעי תקשורת, ניצלו את זה לא לדבר אלא להשתולל, הלכה השעה. קבעתי שבוע לאחר מכן שלוש או ארבע שעות. היו כל חברי הכנסת, היו אולי 30 חברי כנסת כשיש רק שישה מהאופוזיציה. הגיעו כולם. כולם דיברו, לא הפסקתי אף אחד, לא שמתי שעון. כולם גמרו לדבר, מיכל לא הייתה באותו יום, אבל כולם. את לא שומעת אותי בכלל.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
לא, לא, אז אל תעשו את זה. זה לא מכובד כי גם דב צריך לשמוע. כולם דיברו, לא הפרענו לאף אחד, כולל כל הגופים החיצוניים שהיו. היו הדמוקרטיה הישראלית, האזרחים, כולם דיברו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
בכנסת הקודמת על חוקי המשילות ישבו איתם שעות על גבי שעות לראות איך זה משפיע על כלל החוק.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אתה אומר, אזרחים הוזמנו, ואני אומרת לך שאפילו בעניין הזה לקית בחסר כי לא הגיעו האנשים שמומחים לשיטות ממשל, להגיד איך זה משפיע.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
באמת. חסר לו לדבר, אדוני. באמת. נקים עמותה בשבילו שתאפשר לו לדבר. באמת, נילחם על זכותו לדבר. הבעיה שהוא מדבר יותר מדי. זאת הבעיה, אדוני. הלוואי והיה מדבר קצת פחות.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
גמרנו את הישיבה הזאת, אפילו עוד נשאר זמן קצת, שיכולנו להאריך. חצי שעה הם דיברו אפילו, ולא הפריע.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
שבוע לאחר מכן קבענו עוד ארבע שעות ואמרנו, עכשיו אנחנו דנים על החוק. פתחנו, קראנו את החוק, הוא קצר, ואמרנו, עכשיו רוצים לדבר על כל סעיף וסעיף. נתנו לכל אחד לדבר.
ניסן סלומינסקי (הבית היהודי)
¶
- - למה? כי כל אחד היה צריך לדבר עוד פעם על הרס הדמוקרטיה, על החוק נגד זה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
זה חלק משינוי שיטת הממשל. לא יכול להיות הזלזול הזה. מה לעשות. וגם אם אנחנו נאבקים נגדו, זה לגיטימי, בשביל זה יש אופוזיציה.
היו"ר דוד ביטן
¶
די, ניסן. אני מציע שאנחנו נקים צוות כדי להגיע לאיזושהי הסכמה, ואז אנחנו נביא את זה לאישור בוועדת הכנסת. צריכים לתקן את התקנון במקרה הזה. אני מציע שאני ארכז את הצוות. בצוות יהיו - ניסן, גרמן וחנין. בסדר?
היו"ר דוד ביטן
¶
היועצת המשפטית היא חלק מהצוות. יש פה תיקוני תקנון וכו'. זה לא החלטה. נקים את הצוות ואחרי שנשב, נעבד את זה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו ננסה להגיע לפשרה בין האופוזיציה לקואליציה, על מנת לעשות תיקון ראוי לשנים הבאות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני מציע לא לעשות שום תיקונים כי זה רק הרס – הרס לאופוזיציה והרס לקואליציה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה צוות קטן, אנחנו נביא לכם המלצות. זה לא צוות שמחליט גם. אם לא נגיע להסכמה – אתם רוצים לעשות דיון נוסף ולקבל החלטה בבקשה שלכם? גם אפשרי.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אז לא, אני לא בא. תסתדרו בעצמכם. אתה הולך לפגוע באופוזיציה אנושות והם לא חשים את זה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל הוא רוצה. מה זה הוא לא הוזמן? הוא מזמין את עצמו. אם הוא יחכה שיזמינו אותו הוא לא יהיה - - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
תראו מה הולכים לעשות לכם. הולכים לתת לכם משהו נגד ניסן, הולכים להגביל את האופוזיציה מלהגיש רביזיות - - -
ב. קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעה לסדר-היום
¶
1. הצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום זכויות לקהילה הגאה", של חברי הכנסת מרב מיכאלי, דב חנין, יעל גרמן, מיכל רוזין, מירב בן ארי ואמיר אוחנה
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעה לסדר-היום: ציון יום זכויות לקהילה הגאה, של חברי הכנסת מרב מיכאלי, דב חנין, יעל גרמן, מיכל רוזין, מירב בן-ארי ואמיר אוחנה. כל כך הרבה ח"כים?
הבקשה להעביר את ההצעה לסדר-היום
¶
ציון יום זכויות לקהילה הגאה, לדיון בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר.
2. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – תגמולים מוגדלים לעצמאי בשירות מילואים), התשע"ה–2015, של חבר הכנסת עפר שלח וקבוצת חברי הכנסת (פ/1659/20)
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – תגמולים מוגדלים לעצמאי בשירות מילואים), התשע"ה-2015, של חבר הכנסת עפר שלח וקבוצת חברי הכנסת. לאן אתם מעוניינים?
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי. זה עבר לעבודה, אז שידונו בשתיהן. מי בעד עבודה ורווחה?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה להעביר את הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – תגמולים מוגדלים לעצמאי בשירות מילואים), התשע"ה-2015, לדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר.
3. הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 58) (שינוי שיטת עדכון הגמלאות לעובדי שירותי הביטחון), התשע"ו-2016 (מ/1004)
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 58) (שינוי שיטת עדכון הגמלאות לעובדי שירות הביטחון).
ארבל אסטרחן
¶
רק צריך לדעת שזה נושא של הצמדה של גמלאות. כל שינוי שיטת ההצמדה של עובדי המדינה – שוטרים, סוהרים, צבא – היה בוועדת העבודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
של הגמלאות לשב"כ ולמוסד. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה להעביר את הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 58) (שינוי שיטת עדכון הגמלאות לעובדי שירותי הביטחון), התשע"ו-2016, לדיון בוועדת הכספים נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אושר.
הצעת חוק המים – חבר הכנסת איתן כבל ביקש להיות, אז אני דוחה את זה. נעשה את זה או מחר או מחרתיים.
4. הצעת חוק פינוי ובינוי (פיצויים) (תיקון מס' 4) (פינוי בשל סירוב בלתי סביר), התשע"ו-2016 (מ/1023) ו-(מ/1024)
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כן. אדוני, בחוק הספציפי הזה יש בעיה מאוד גדולה. החוק הזה הוא חוק שונה, הוא חוק שיש בו ויכוח מאוד עקרוני שגם השרה הייתה ערה לזה.
אנחנו פה בעצם מבטלים את זכות הקניין של אנשים שנמצאים במיעוט ומתנגדים לפינוי בינוי. זה לא חלק מהרפורמות הכלליות. זה מהלך מאוד מאוד עקרוני ומאוד מרחיק לכת.
אני חושב שזה מתאים או לוועדה שעוסקת בתכנון ובנייה או לוועדה שעוסקת בדיור באופן קבוע, כי זה לא עוד אחד מענייני פינוי בינוי.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
לדעתי לא. אני חושב שזה צריך להגיע לאחת הוועדות הקבועות בכנסת. בדרך כלל אנחנו – אדוני יודע שבנושאים מאוד עקרוניים אנחנו לא נעביר לאיזושהי ועדת משנה נושאים של ועדת חוקה. אם זה עניין עקרוני, נעביר לוועדת חוקה.
אני חושב שגם במקרה הזה, כיוון שזו סוגיה מאוד עקרונית, צריך להעביר את זה לוועדה קבועה ולא לאיזושהי ועדת אד הוק. זה שינוי שבכלל יש ספק בחוקתיות שלו, שבעצם מאפשרים לזרוק בן-אדם מדירתו כשהוא מתנגד לפינוי בינוי? מה זה הדבר הזה? אפילו השרה הייתה ערה לזה שזה מאוד בעייתי.
אני חושב שזה ראוי לדיון בוועדה קבועה. אני חושב ועדת כלכלה כי זו הוועדה שעוסקת בדיור, אבל אם יחליטו ועדת פנים, אז בסדר, גם ועדת פנים ממונה על תכנון ובנייה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
לא רק אייכלר. 120 ח"כים, יש להם לפעמים ידיעה שבאיזו ועדה עבר משהו, צריך לאפשר להם. זה שאתה רוצה לסדר פה משהו עם היושב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא רוצה לסדר כלום. הם רוצים שאנחנו לא נוכל להגיש, אז צריכה להיות מגבלה של זמן. אין דרך אחרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אלי, דב אמר משהו שנשמע לי מאוד מאוד הגיוני לגבי הנושא של פינוי ושל סירוב בלתי סביר. יש פה בעיה חוקתית של זכות קניין מול הרצון של הרוב לשפר את מצבם הכלכלי. זה לא רק תכנון ובנייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אגיד לך מה היינו רוצים לעשות, להעביר את זה לוועדת חוקה, ושישיבות ועדת חוקה יתואמו אתך. דווקא את החוק הזה לא להעביר לוועדה שלך.
אלי כהן (כולנו)
¶
אז קודם כול ככה. החוק הזה באופן מקורי אמור ללכת לוועדת חוקה. זה חוק לצורך העניין של משרד המשפטים, שמשרד המשפטים בא והגיש אותו. לכן זאת הכוונה.
בשיחות מול שרת המשפטים, בהתדיינות מולה, יש הסכמה עם שרת המשפטים – הרי מי שעלתה מעל הדוכן וביקשה שזה יגיע לוועדה זאת הייתה שרת המשפטים.
אלי כהן (כולנו)
¶
כאשר צריך לבוא ולזכור שיושב-ראש ועדת חוקה הוא יושב-ראש מטעם המפלגה שלה, ועל אף זאת היא החליטה כך מכיוון שנכון יהיה שבכפיפה אחת יבואו וידונו גם בהתחדשות, גם בחוק המארגנים וגם בדייר סרבן. זה גם אותו יועץ משפטי. שרת המשפטים, מעל הדוכן - - -
אלי כהן (כולנו)
¶
אנחנו לא מבטלים שום דבר. אני יודע גם מה אמרת מעל הדוכן. ואני אומר, יש כאן הסכמה בין ועדת חוקה לוועדה אצלי, תוך הסכמה של השר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא משנה, אני חושב שבעניין הזה אתם צריכים לוותר. בואו נעביר את זה לוועדת חוקה. זה לא יפגע בתהליך. אני אחייב את ועדת חוקה לסיים את הדיון הזה תוך 30יום, ואז אתה תוכל להתקדם עם החוק שלך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אלי, אם אני אחייב את ועדת חוקה לסיים את הדיון הזה תוך 30 יום, זה לא יפריע לך בתהליך שלך. אני אחייב אותו. אם לא – אני מעביר אליך.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא. אני מקבל החלטות בהסכמת היושב-ראש. אני עוקף את התקנון ככה. אם הוא לא מסכים, אני לוקח את זה ומחלק את זה למי שאני רוצה.
אלי כהן (כולנו)
¶
אני מציע, בואו אולי נדחה את ההחלטה כי יש כאן תהליך שהוא תהליך מוזר קצת אם יש שתי ועדות שמסכימות ביניהן.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא רלוונטי. יש את ועדת הכנסת, אנחנו חושבים שזה באמת עניין חוקתי וצריך שוועדת חוקה תדון בזה במכלול השיקולים. זה לא צריך להפריע לך.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. זה לא צריך להפריע לך כי אני אגביל אותם בדיון בחוק. זה לא שאתה תסיים את החוק הראשון מהר, ואתה תיתקע איתם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. אבל אז אני אקח את החוק חזרה. אין בעיה. אני אקח אותו חזרה ואתן את זה לוועדה שלך, אין בעיה. בסדר? בוא ניתן צ'אנס.
היו"ר דוד ביטן
¶
תחשוב על זה. נדחה את זה לישיבה הבאה. אבל פה צריך לחשוב בהיגיון ולא סתם בגלל שיקולים של הסכמות.
ג. בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות למיזוג הצעות החוק הבאות: 1. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 172) (תיקון הגדרת לידה), התשע"ו-2016 (מ/1009); 2. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – הרחבת הזכאות לביטוח אמהות), התשע"ה-2015 (פ/174/20)
היו"ר דוד ביטן
¶
בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות למיזוג הצעות חוק: הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 172) (תיקון הגדרת לידה); הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – הרחבת הזכאות לביטוח אמהות).
אנחנו נאשר את הבקשה הזאת.
הצבעה
בעד – פה אחד
בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות למיזוג הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 172) (תיקון הגדרת לידה), התשע"ו-2016, והצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – הרחבת הזכאות לביטוח אמהות), התשע"ה-2015, נתקבלה.