הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 301
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ז באדר א התשע"ו (07 במרץ 2016), שעה 12:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2016
העלאת מס הקניה למוצרי טבק ונרגילות, הצעתם של חברי הכנסת מיקי מכלוף זוהר, אכרם חסון, אורן אסף חזן, יהודה גליק
פרוטוקול
סדר היום
המס על יבוא טבק לנרגילה, הצעתו של ח"כ אורן אסף חזן
מוזמנים
¶
קובי בוזו - מנהל תחום בכיר, תכנון וכלכלה, רשות המסים, משרד האוצר
בוריס גינזבורג - מנהל תחום בכיר, מעריך ראשי ויחידות מקצועיות, רשות המסים, משרד האוצר
חיים גבע הספיל - מרכז בכיר, מניעת עישון, משרד הבריאות
דניאל מאהר מאזן - יבואנים של טבק לנרגילה
עבדאללה חורי - -
שאול בשור - המשמר החברתי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו ממשיכים בישיבת ועדת הכספים. על סדר היום, המס על יבוא טבק לנרגילה, הצעתו של חבר הכנסת אורן אסף חזן.
חבר הכנסת חזן, הבמה לרשותך.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני אישית מכל מיני סיבות לא צרכן של נרגילה אבל יחד עם זאת אין חולק על העובדה שהיום לא רק צעירים ובני נוער אלא גם אנשים בגילים מבוגרים יותר מכל המגזרים והמגדרים בישראל משתמשים בנרגילה. עד לפני מספר שנים מחיר חפיסת טבק לנרגילה עלתה כחמישה שקלים. טבק מוסדר שעבר בדיקה ותו תקן במכון תקנים, משרד הבריאות וכל מה שצריך. לא עבר?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
בקופסאות של פעם? זה מאוד מעניין מה שאתה אומר וזה חמור מאוד. זה אומר שמדינת ישראל עוברת על החוקים של עצמה כי אם המדינה גובה מס על משהו שמעולם לא נבדק ולא עבר אישור, כנראה שיש כאן בעיה הרבה יותר גדולה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני כאזרח תמים במשך השנים, כשראיתי חברים מעשנים וקונים חפיסות סגורות עליהן יש מס, לתומי ולתמימותי, גם לאור הניסיון העסקי שלי בעבר כשניסיתי לייבא מוצרי מזון או משקאות או מוצרי טבק לישראל, ידעתי שצריך לעבור הליך מאוד מאוד מורכב ומסודר במשרד הבריאות, במשרד החקלאות וכן הלאה כדי לקבל אישורים. כאשר ראיתי מוצר שנמכר בכל מקום ובידיעה משלמים עליו גם מס, תיארתי לעצמי שהמדינה הייתה מספיק אחראית גם כדי לברר מה קורה שם.
מכאן גם נולד השיח שלי. הוא נולד כי קרה כאן נזק כפול. הנזק הראשון הוא בראש ובראשונה – שוב, מאותה תמימות שהייתה לי בגלל ההבנה שיש על מי לסמוך במדינה – לציבור מעשני הנרגילה, צרכני טבק הנרגילה, שהיום, בניגוד למה שהיה בעבר, שהקופסאות האלה שהגיעו לכאן בצורה מוסדרת דרך מכולות או בכל מעבר שהוא ונבדקו במכס ואושרו ויש עליהן מיסוי, היום יש תפזורת שמגיעה לכאן בצורה לא חוקית ועליה לא משלמים מס וגם תפזורת שנעשית באופן לא מבוקר בבתים או בתעשיות פירטיות בישראל. לכן נוצרה מציאות שבה אף אחד לא אוכף את הדבר הזה. אם כן, פעם אחת אנחנו פוגעים בבריאות של אותם אלה שאנחנו אחראיים עליהם כיוון שאנחנו נותנים לאנשים לרכוש - וזאת תולדה רק של מחיר – דברים בתפזורת שאין עליהם פיקוח. הדבר השני, פגעתם במדינה.
אני חדש בוועדת הכספים, בסך הכול קצת פחות משנה, ופעם אחר פעם יושבים כאן אנשי האוצר ונלחמים על כל גרוש שאפשר, סליחה על הביטוי, כדי לסחוט מכל מקום שאפשר ופתאום אני מגלה שבהינף יד, ברגע אחד, בגלל התנהלות כושלת – שלא לומר שיש כאן מישהו שכנראה לא מבין בעסקים – החליטו שמעלים את המס על הטבק וזאת מבלי לבקר את העובדה שיש כמענה לזה תולדה של הכנסת טבק לא חוקי, הברחות וייצור עצמי. מה שקרה בפועל, אלה שכן שילמו מיסים, היבוא שלהם לישראל צנח בעשרות, אם לא במאות, אחוזים, הכספים שהוזרמו למדינה ממיסים הלכו והצטמצמו, בעוד שאלה שפועלים בשוק, שלא לומר שוק שחור, לא חוקי, לא ליגלי, שהמדינה גם לא נהנית מכספיו, הלך וצמח ללא כל פיקוח.
אני חושב שמעל כל זה – ובזה אני אסיים בשלב הזה – זאת גם העובדה הפרקטית שזה בסדר להעלות מיסים, גם על אלכוהול, גם על מוצרי טבק, אבל כאשר אנחנו גובים מס, הוא צריך להיות על אותו מוצר שחברי הכנסת שחוקקו את החוק ביקשו לגבות עליו מס. אם הוחלט לגבות מס על טבק, צריך לגבות את המס על הטבק עצמו ולא על האריזה, על סוכרים ועל הנוזלים וכל המעטפת. אם לצורך העניין מתוך מאז אחוזים בחפיסה של טבק יש כ-28 אחוזים טבק עצמו, לא הגיוני לגבות מס על מאה אחוזים מהמוצר.
אם אנחנו נמצא נוסחה בה – מעבר לזה, אני אומר שוב שאני אבקש לעשות דיון על זה בוועדת הבריאות, העבודה והרווחה, על כך שאין פיקוח וזה לא קשור לכאן - בה האוצר בהתאם לעליית המס על הטבק יגבה מיסים מהמייבאים המורשים על הטבק עצמו, אחד, זה יוזיל את המחיר, את אותו יוקר מחיה לצרכן שאנחנו מדברים עליו חדשות לבקרים, ושנית, זה יגדיל את ההכנסות לקופת האוצר כי היבוא יגדל מאחר והמחיר ירד, וזה גם יחסוך לנו מאבק מאוד מאוד קשה בשוק השחור של הטבק שפוגע בראש ובראשונה בבריאות של האזרחים.
עד כאן בשלב זה. אשמח לשמוע התייחסות.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. יש לי שאלה. אני העליתי את המס על הטבק. היו כאן, נדמה לי, ארבעה דיונים. שכנעתם את חברי הוועדה שזה עושה שני דברים: ראשית, זה מוריד את הצריכה וזה מגביר את הבריאות, ושנית, זה מוסיף כסף למדינה בהעלאת המס.
כאשר חבר הכנסת חזן ביקש ממני, כבר מזמן, את הדיון הזה, לצערי הרב, בגלל העומס על הוועדה, הצלחתי לקבוע את הדיון רק להיום. למדתי לפני כן והתברר לי שמאז שהעלינו את המס, הצריכה עלתה והמיסים ירדו. זאת אומרת, מה שמדינת ישראל קיבלה כתוצאה מהעלאת המס, היא קיבלה פחות ממה שהיא קיבלה לפני שהעלו את המס. אם זה לא נכון, תקנו אותי. אני למדתי שאם מעלים מס, בסוף מקבלים פחות כסף. הקופה לא מתעשרת.
אני לא מדבר דווקא על הטבק אלא כללית. היה אדמו"ר שקרא לי ואמר לי את זה ואני מקבל את מה שהוא אמר. הוא אמר לי שאגרום לכך שהמס ירד במדינת ישראל, המדינה תרוויח יותר כסף. אני מסכים אתו. אני חושב שכלכלית זה נכון. אני רוצה לדעת האם זה המקרה שיכול להוכיח לי שהעלינו את המס ומדינת ישראל קיבלה פחות מיסים. האם זה נכון? קודם כל בואו נתחיל בזה.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאתה אומר זה נכון. זאת אומרת, אתה אומר שהעלינו את המס ומדינת ישראל קיבלה פחות כסף.
קובי בוזו
¶
אנחנו ראינו שהכמויות של הטומבק שיובאו ויוצרו גם בארץ, כי גם מייצרים בארץ טומבק, ראינו שהכמויות המדווחות והייבוא ירד והוא ירד בצורה דרסטית. יכול להיות שיש כאן שני דברים, האחד, באמת לפי משרד הבריאות יש ירידה בצריכה וכאשר העלינו את המיסים והמוצר התייקר בצורה מאוד משמעותית במשך ארבע שנים בהן הייתה העלאת המס, יכול להיות שיש כאן – וזה גם תומך בנתונים של משרד הבריאות – ירידה בצריכה. דבר שני, שיש באמת גם הברחות.
שגית אפיק
¶
לאורך כל ארבעת השנים, ההעלאה הייתה מדורגת. היא הייתה בפעימות. לאורך כל ארבע השנים בעצם ירדו הכנסות המדינה ממיסים?
היו"ר משה גפני
¶
עזוב את הכסף לרשות המסים, את זה הבנתי ובשבילי זאת אמירה ויכול להיות שהיא אמירה שאפשר להסביר אותה בכל מיני אופנים, אבל זאת אמירה. אני שואל האם מהכול ביחד – היבוא, הישראלי - האם הצריכה עלתה, נשארה אותו הדבר או ירדה אחרי שהייתה העלאת המיסים?
חיים גבע הספיל
¶
אם אני מסתכל למשל על בני הנוער, למעט בבני נוער ששייכים לחברה הערבית, בבני הנוער בחברה היהודית ובנות בחברה הערבית, הייתה ירידה.
חיים גבע הספיל
¶
אני לא יודע להגיד בדיוק את האחוזים אבל בהשוואה למגמה שהייתה בכל העולם של עלייה, עצם זה שאנחנו מצליחים לעצור את העלייה ולהמשיך לתמוך במגמת ירידה או אי עלייה, זה הישג.
חיים גבע הספיל
¶
אני לא יודע. אני צריך לבדוק אם יש לנו נתונים על עישון נרגילה בחברה הערבית. לדעתי יש. אני יכול לבדוק.
שגית אפיק
¶
אומרים שכמות היבוא אכן ירדה אבל אומרים שאולי היו הברחות. זאת אומרת שיכול להיות שהכמות הטוטלית עלתה או הייתה אותו הדבר.
חיים גבע הספיל
¶
אני מבקש לומר כמה דברים בקצרה כדי להבין בכלל לגבי הנרגילה. יש תעשיות שהן לגיטימיות ויש תעשיות שיש לנו בעיה עם הלגיטימיות שלהן. חוקי, אבל בעיה. צריך להבין שנרגילה בהשוואה למשל לסיגריות, שזה לכולם ברור, כשאדם מעשן נרגילה, הסבב הרגיל, חצי שעה נרגילה, שזאת נגיד המנה הרגילה, השימוש הרגיל, ראש או מנה אחת של נרגילה, כמות העשן בערך זהה לכמות עשן של חמש חפיסות סיגריות. זה בחצי שעה. כמות הזפת היא פי 25 ממה שיש בסיגריה. כמות הניקוטין היא יותר גדולה. פי עשר גז CO, יש מחקרים מהטכניון שמראים - מהמרכז לבטיחות בדרכים - שאחרי עישון נרגילה יש עלייה של שלושים אחוזים בסיכוי לתאונות דרכים, יותר סטייה מנתיב, בגלל הרעלים שיש בטבק הנרגילה.
יש היום רשויות מקומיות שהעבירו בחקיקת עזר איסור עישון נרגילה כי עישון הנרגילה, המחקרים מראים שזה בא כחבילה של התנהגויות סיכון, יותר סמים, יותר אלכוהול, יותר התמכרות. לכן כל העלאת מס שאנחנו יודעים שזה הדבר הכי נכון והכי יעיל לצמצום הצריכה, במיוחד בקרב צעירים, זה דבר נכון לעשות.
אני אומר עוד מילה אחת. הממשלה קיבלה החלטה לתכנית לאומית לצמצום העישון ונזקיו. במסגרת אותה תכנית, אותה חקיקה ממשלתית, היה חוק שבא לאסור על טבק בטעמים. בעולם מקובל לחלוטין על איסור של סיגריות בטעמים אבל לגבי נרגילות באו מהתעשייה ואמרו שאי אפשר להפריד, זה אותו הדבר. הטבק, הטעם של הטבק, הוא חלק בלתי נפרד ואתה לא יכול להפריד וזה כי אנחנו אמרנו שנפריד, נביא טבק לא בטעמים ורק נרשה טבק. רעל צריך להיות בטעם של רעל ולא בטעם של תפוח או דובדבן. רצינו להפריד. התעשייה אמרה שאי אפשר להפריד, הטבק הוא מכלול של טעם וטבק והכול ביחד וזה אותו דבר.
לכן, אם עכשיו פתאום באים ואומרים, לא, אנחנו נפריד וננסה למסות, הרעלים זה לא רק הטבק אלא אפילו יותר מזה, הטעם גורם לירידה בתפיסת הסיכון כי יש טעם של פירות ופירות זה תפוח. הרעל והנזקים הם גם מהפירות וגם מהטעמים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
כל מה שאתה אומר, אני אשמח לשמוע בוועדת הבריאות. אני אומר לך יותר מזה, מה שאני הבנתי מהשיחה אתכם שהטענה שלי הייתה בכלל לא נכונה. יכול מאוד להיות שהבקשה שלי למצוא איזשהו פתרון ביניים לקחת מס רק על הטבק, הוא לא נכון. דה פקטו אתם הוכחתם לי היום שצריך להוריד את המס על הנרגילה כי אתם היום מעודדים הברחות, ייצור לא חוקי, ייצור שאין עליו פיקוח.
דניאל מאהר מאזן
¶
כן. הייתי בוועדה. אני רוצה להגיד לחברי ממשרד הבריאות שאנחנו היום מוכרים שני אחוזים במדינה מהטבק שמעשנים אותו במדינה. שני אחוזים. זה מאושר במשרד הבריאות והכול עם תקן. 98 אחוזים מייצרים בארץ וזה דבר שגורם לכל אחד מאתנו דלקת ריאות. הרבה אנשים נכנסו לבתי חולים בגלל העישון הזה. משרד הבריאות בעצמו לא יודע מה היה. אנחנו מכרנו כמאה מכולות כל שנה, טבק מאושר ותקין, אבל היום אנחנו מוכרים בין שניים לשלוש-ארבע מכולות לשנה. היינו מכניסים לקופת המדינה מיליוני שקלים והיום אנחנו מכניסים לקופת המדינה עשרה אחוזים מהסכום אותו היינו מכניסים בזמנו.
מה נתן לנו משרד הבריאות. כל חוליית עבריינים מקימה בית חרושת לטבק, שמה על זה חומרים שהמשרד אולי לא יודע מה הם אבל אני אגיד לו איזה חומרים – גליצרין ודבש, גלוקוזה. יוצא שעשרים אחוזים טבק ושמונים אחוזים רעלים, גליצרין ודבש. הם מוסיפים את הגליצרין כדי שיהיה יותר עשן וכך אנשים ייהנו יותר. מה עשה משרד הבריאות?
כל האנשים מייצרים כאן ובמקום שאנחנו נשלם מאה אחוזים מס על הטבק, אנשים מביאים טבק - אנחנו משלמים על כל קילו בערך 280 שקלים - ועושים מכל קילו טבק מייצרים שישה קילו טבק בתפזורת. הם מוכרים את זה בזול ואנחנו לא יכולים להתחרות בהם. אנחנו משלמים 280 שקלים לקילו טבק והם מוכרים כל קילו ב-150 שקלים. אין פיקוח. אני לא מבין למי לפנות במדינה. אף אחד לא אכפת לו מה שקורה. היום מוכרים טבק בקילו, כמו אורז ומשרד הבריאות מגביל אותנו למכור בחפיסות של שישים גרם.
יש לי שאני מבקש את עזרתכם.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יש לי שאלה אליך. אתה אמרת על המספרים על הדרך וזה מה שחשוב כאן בוועדה. אני רוצה שתגיד לי כמה הייתם מייבאים.
היו"ר משה גפני
¶
מה קורה עכשיו שלא הורידו את המס, המס גבוה, 280 שקלים, מאיפה מגיע הטבק האחר שאתה לא מביא אותו?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה יכול לדעת את זה גם לפי המחיר. היום חבילה מוסדרת עולה 45 שקלים. מר גבע, אני מתחייב לך – ויודעים שכשאני אומר משהו, זה גם קורה – שאני אדרוש לנהל דיון בוועדת הבריאות על ההשלכות. עזוב. נתק את הדיון הזה.
אני רוצה גם להגיד לאוצר, לפני שהיושב ראש מסכם, שאם אין לכם מה לעשות באותם מיליונים שהגיעו, תביאו לי אותם ואני אשקיע אותם בצעירים. אין בעיה. אני אומר את האמת.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יש מגזר חרדי ואני הראשון שאתן לו ואני לא רואה אף אחד ממטר. איך אני אתך? לכולם מגיע. אבל נהיה רציניים. יש כאן פשוט לעג לרש. לא רק לכנסת ישראל אלא לכל הציבור בישראל. יש כאן מציאות אחת. הצריכה לא ירדה. אותך זה אמור להכעיס הכי הרבה. אני אומר, להפך, תורידו את המסים כי היום בתפזורת אתה יכול לקנות בעשרה שקלים, ב-18 שקלים, ולא שישים גרם או ארבעים גרם בחפיסה שעלתה פעם חמישה שקלים והיום עולה 45 שקלים. את הרעל הזה, וזה רעל ממשי, אנחנו כאן נתנו לו הכשר. אנחנו גורמים לאזרחים שלנו להיות עבריינים. אנחנו עושים את זה. מספיק. פשוט מספיק. מתמטיקה פשוטה, בעסקים אומרים שעדיף חמישים אחוזים ממשהו מאשר מאה אחוזים מכלום. צריך להוריד את המס, להחזיר אולי למה שהיה או למצוא איזה פתרון ביניים כדי שמה שמוסדר יימכר בצורה מוסדרת וכדי שיהיה יותר קל להדיח מכאן את כל העבריינים, אלה שמייצרים ואלה שמבריחים.
חיים גבע הספיל
¶
שאלתם אותי קודם לגבי נתונים על היקף השימוש. ביהודים היקף השימוש הוא פחות משלושה אחוזים, בערבים הוא קרוב ל-12 וחצי אחוזים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא סקר. הנה, יש כאן כתבים שיוכלו לצטט אותי. אני חי את המציאות. אני מסתובב. להגיד שלושה אחוזים בקרב היהודים שצורכים נרגילה, לא יודע מי עשה לך את הסקר הזה. אני אעשה אתך יחד סקר. הסקר שאתה מציין, זאת עבודה בעיניים. היית אומר שלושים אחוזים, הייתי אומר הגיוני.
היו"ר משה גפני
¶
אני כבר הבנתי אחרי שחבר הכנסת אורן חזן העלה את הנושא, לאחר הבדיקה שאני עשיתי ואני מבקש את הבדיקה הזאת מחדש. אני מבקש לא להיות מקובעים בתזה מסוימת . יש מציאות שיצרה שני דברים: האחד, כתוצאה מהעלאת המס הכנסות המדינה פחתו, והשנייה, מה שטוען דניאל מאזן. הטענה שכתוצאה מהעובדה שיש כאן שתי סוגיות שונות שאין קשר בין המשרדים בעניין הזה, אלה שתי סוגיות שצריכות להידון בנפרד. הן משיקות זו לזו, אם אכן התזה הזו הייתה נכונה.
לגבי הנושא שהעלית כאן, זה לא תפקידה של ועדת הכספים. אני לא מבקש את הדיון הזה כאן ואני גם לא רוצה לקחת את זה מוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הדיון צריך להתקיים שם. אני משבח את עבודתכם לשמור על הבריאות של הציבור בישראל, על בני הנוער, העישון וכל מה שנלווה לעניין הזה. זה בסדר גמור. השאלה היא האם ביעד הזה, האם אנחנו לא עושים שגיאות. אני מרגיש שעשיתי שגיאה. אני מרגיש. השגיאה שעשיתי היא שהעליתי את המחיר בעצם העובדה שרציתי להשיג שתי מטרות, אחת ודאי לא השגתי – ואגב, אנחנו רואים את זה גם בדירות ורואים את זה בעוד הרבה דברים כאשר מעלים מס רכישה או מס שבח ואומרים שיהיו יותר דירות אבל אין יותר דירות כתוצאה מכך. זה לא רלוונטי, אבל זאת גישה כלכלית שלי שאני מרגיש את זה במשך כל השנים. אם כן, חלק אחד לא הושג.
לגבי החלק השני, יש ויכוח. אתה טוען שהוא ירד, אנחנו חושבים שהוא לא ירד. אני מבקש ממכם, גם ברשות המיסים לגבי הנושא של הכנסות וגם במשרד הבריאות לגבי הצריכה. הטענה שגם נשמעת הגיונית היא שפשוט הולכים לכל מיני תחומים אחרים של רכישת הטבק הזה, הטומבק או איך שקוראים לו, ובסופו של דבר לא רק שלא הורדנו את הצריכה ואפילו אם לא העלינו, יצרנו צריכה של טבק מסוג כזה שהוא הרבה יותר מזיק לבריאות.
קובי בוזו
¶
היינו בוועדת החוקה לפני שלושה חודשים יחד עם משרד הבריאות על מנת שיוטל קנס מינהלי החל מה-1 בינואר 2016 על כל מכירה שלא בהתאם לפקודת הטבק. זאת אומרת, ברגע שיימכר - כפי שהוא טען – קילו טבק לנרגילה, למשל מותר למכור עד שישים גרם, אותו קיוסק יקבל קנס.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא נעים לי להגיד לך משפט אבל אני חייב. אתם פשוט מנותקים מהמציאות ואני חייב להגיד לך את זה. אתם לא יכולים לאכוף את זה ואני גם אסביר לך למה. אולי בקיוסק בתל אביב יכול לבוא פקח ולתת קנס מינהלי אם נמכר טבק שלא כשורה, אבל אותו אזרח עולה על האוטו, נוסע עשרים דקות, עומד בכניסה לאריאל אצל אבו עלי וקונה ממנו עשרות קילוגרמים ואתם לא יכולים לעשות שום דבר. מספיק עם העבודה בעיניים. אם אתם צריכים סיוע איך לבנות הליך נכון גם בוועדת החוקה כדי לשמור מצד אחד על קופת המדינה ועל הליך המיסוי שלכם, לשמור מצד שני על הבריאות אבל מעל לכל לשמור על הציבור, אני מציע את עצמי לסייע לכם. תאמין לי, הניסיון שלי יכול להועיל לכם לא מעט.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. בוזו, אני רוצה להגיד לך משהו ואני אומר את זה הכי עדין שאני יכול. אם הייתי מתפרע, הייתי אומר את זה הרבה יותר גרוע. אני מרגיש בממשלה עצלנות ובמקום לטפל בבעיות, מעלים מיסים. מעלים את המס ועושים בוועדת החוקה חוק. גם היום יש חוק. למה לא אכפתם אותו? לא אתה. למה לא אכפו אותו
היו"ר משה גפני
¶
הכיפה בשני הפעמים האלה גרמה לכך שלא יביאו את החומר הזה ממצרים? העלאת המס איננה רלוונטית. זה שבוועדת החוקה קבעו את מה שקבעו, זה לא הפתרון. הפתרון הוא אחר לגמרי. השאלה האם הפחתת המס במקרה הזה היא הפתרון ולפי דעתי לא. אבל אני לא רוצה לקבוע עובדות. אני לא ר וצה להגיד. זה דיון קצר ואנחנו רק התחלנו בו.
היו"ר משה גפני
¶
כן. אני למשל אם הייתי יודע שהצריכה יורדת והכנסות המדינה גדלו, הייתי אומר לחבר הכנסת אורן חזן בסוף הדיון הזה שכוונתו רצויה, אבל מעשיך אינם רצויים מכיוון שהתוצאה היא תוצאה נכונה. מכיוון שברור לכל הדעות שחלק מהתוצאה היא לא נכונה, אני מסכים אתו. לא שאני דורש מכם עכשיו להוריד את המס ולא שאני דורש מכם לשנות סדרי בראשית, אבל אני מבקש בדיקה מחודשת של העניין. קחו את הזמן שלכם, תודיעו לנו או שתודיעו לחבר הכנסת חזן מה הנתונים, אבל צריך לבדוק את זה באופן יסודי כדי שלא יבוא מישהו בעוד שנה-שנתיים ויגיד שהייתה כאן עבודה בעיניים, היה כאן דבר שהיה אסור לעשות אותו אלא היה צריך לבדוק אותו.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מבקש לשנות סדרי בראשית. אני מבקש את הבדיקה של רשות המיסים ואני מבקש את הבדיקה של משרד הבריאות. אני מבקש לקבל זאת בתוך חודש. תנו לנו את הנתונים ונראה מה לעשות אתם. יכול להיות שאתם בעצמכם תבואו ותאמרו בואו נשנה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני רק אומר להגנתי כדי שגם הם יבינו שלכתחילה אם הייתי יודע שהמטרה הושגה, הצריכה ירדה, המיסוי עלה, לא היינו יושבים כאן.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני מבקש לקבל בתוך חודש את הנתונים. אתם יכולים למסור אותם לחבר הכנסת אורן חזן. לפי הנתונים שנקבל נראה מה לעשות.
אני מודה לכם. תודה רבה לך חבר הכנסת אורן חזן.
הישיבה ננעלה בשעה 12:50.