הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 202
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, כ"ט באדר א התשע"ו (09 במרץ 2016), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 09/03/2016
חוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים (תיקון מס' 2), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים (תיקון), התשע"ו-2015
מוזמנים
¶
עו"ד אפרת ורד - הלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
פנינה אורן שנידור - מנהלת האגף לפיקוח על מזון לבעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עו"ד שרון רוברטס - משרד המשפטים
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם נתחיל, זה יהיה קצר. היום אנחנו ב-9 במרץ 2016, כ"ט באדר א' התשע"ו, השעה 10:41. בוקר טוב, ברשותכם, ככל שניסיתי להעמיק ולהבין, אני מודה שהידע של אחרים הרבה יותר גדול משלי, אז אני מבקש ממשרד החקלאות לפתוח.
אפרת ורד
¶
אנחנו מבקשים לבצע שני תיקונים לחוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים: האחד – לבקשת שר הכלכלה והתעשייה, קביעת חובת היוועצות עם שר הכלכלה לעניין תקנות הנוגעות לייבוא וייצוא של מזון לבעלי חיים.
אפרת ורד
¶
זה המשרד.
התיקון השני – דחיית מועד תחילתו של החוק, ואני אסביר בעניין הזה. מועד תחילתו של החוק נקבע לחודש מרץ 2016, כאשר שישה חודשים קודם למועד זה היה על השר להתקין תקנות, שהן הכרחיות לביצועו. לצערי, חרף מאמצים רבים שהושקעו בדבר, לא צלח בידינו לעמוד במועדים בגלל המורכבות וההיקף הנרחב של התקנות. אמנם אנחנו פרסמנו שמונה קבצים להערות הציבור.
אפרת ורד
¶
לא, אלו רק חמישה למשל מבין כולם. אנחנו פרסמנו להערות הציבור, ובנובמבר אפילו קיימנו דיון ציבורי במשרד, אבל עדיין עלינו להטמיע את ההערות.
פנינה אורן שנידור
¶
כשאנחנו מדברים על נציגי עניין, אנחנו מדברים על ציבור היצרנים. יצרנים יכולים להיות אלה שמייצרים מזון לחיות מחמד, לחיות משק, זה עיקר השינוי כאן, יבואנים.
פנינה אורן שנידור
¶
פרות חולבות, עופות, כל מה שאנחנו בני האדם אוכלים.
יצרנים – בעולם שלנו מדובר גם על המון יבוא, כי רוב חומרי הגלם מיובאים, אז גם היבואנים הם שחקן מרכזי פה, ועל כן המורכבות של העניין. אנחנו נרשה לעצמנו להצטנע ולומר, שאין שירות מזון למזונות של בעלי חיים, מבחינת ההיקפים זאת מסה גדולה של עבודה.
אפרת ורד
¶
מבחינת התקנות הראשונות שהן קבועות בחוק, לא נשארו לנו, אבל אנחנו כן רוצים לקבוע עוד תקנות גם של הוועדה המייעצת, למרות שיש סעיף חוק שאומר שגם אם לא נקבעו הוראות, היא תקבע לעצמה סדרי דין. אנחנו רוצים לקבוע הוראות בעניין הסמכת אישור מעבדות.
אפרת ורד
¶
כן, ושוב אנחנו גם צריכים להשלים חובות של התייעצות, יש לנו שר הכלכלה עכשיו בעקבות התיקון ושר הבריאות שאנחנו צריכים להתייעץ, ויש ועדה מייעצת שקבועה בחוק, וכמובן שהטיוטות צריכות להגיע לאישור הוועדה הנכבדה.
אפרת ורד
¶
השאיפה שלנו זה לסיים את הכול תוך שנה, אין לנו עניין לדחות את המועדים עוד ועוד. אמנם הנוסח המקורי שהצענו קבע דחייה של שנה תוך מתן אפשרות לשר לדחות פעם נוספת בצו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
יש תקנות שמחכות מ-2006 וכל פעם שמבקשים להאריך, אומרים: השאיפה שלנו היא תוך שנה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
התוכן הכי חשוב של התקנות האלה זה שמירת האינטרס של האדם, שמירת הבריאות של האדם, זה לפחות מה שהבנתי מהצעת התקנות. אבל זה אומר שאי אפשר להשאיר את זה אין סופי, ולכן ברשותכם, מאיר אני צריך את התמיכה שלך וההסכמה שלך אם תרצה. אני רוצה לקצר כמה שיותר כדי להלחיץ את המערכת לעמוד בלוח זמנים של שנה. ברשותכם, כדי שזה יהיה אפקטיבי וזה דיון קצר, אם אתם בטוחים שתגיעו תוך שנה – ומשרד הבריאות שלא נמצא פה צריך להמשיך לשמור בעיקר על בריאות הציבור, כי זאת המטרה שלו – אנחנו רוצים שתסיימו את זה תוך שנה. אם בשנה הזאת תוכלו להעביר לנו חלק מהתקנות, תעבירו אבל אנחנו לא נאשר יותר מהארכה של שנה; ואם אתם רוצים יותר מזה, תבואו לוועדה. אני לא יודע מי יהיה, אבל תבקשו אישור מחדש, זה מה שאני ממליץ.
אפרת ורד
¶
אני רוצה לומר שני דברים בהקשר הזה: אחד – החוק שחוקק ב-2014 הוא חוק מקיף, והוא מכניס הרבה הסדרים שלא היו קודם לכן, אבל אנחנו לא נמצאים בחלל ריק. יש לנו חקיקה בתוקף, אמנם מכוחה של הכרזה על מצב חירום. אנחנו גם אתמול היינו בוועדה אחרת של הכנסת בעניין הזה. השאיפה שלנו כמו שאמרתי, היא לסיים את התקנת התקנות כמה שיותר מהר.
גם היתה לי שיחה עם היועצת המשפטית של הוועדה, והיא העירה אותה הערה לגבי לוחות הזמנים, ואנחנו הסכמנו לנוסח שאומר דחיית מועד של שנה, כאשר אנחנו מגבילים את הדחיות הנוספות ככל שתידרשנה לפרק זמן של לא יותר משנתיים, כאשר מדובר כל פעם להגיע לוועדה, לקבל אישור שלה לדחייה בצו לתקופה של שישה חודשים בסך הכול.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם יש לכם אישור היום לשנה, אתם יודעים שלושה חודשים מראש שאתם לא תסיימו תוך שנה, נכון? אז תבואו שלושה חודשים מראש, תבקשו להאריך כבר, לא בדקה התשעים, אלא כמה דקות קודם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו בהפועל באר שבע מנצחים לפני הזמן...אז תעשו אותו דבר, תודיעו לנו מראש, שאתם לא עומדים בלוח זמנים, מסיבות שתסבירו לנו בוועדה, אבל שלושה חודשים לפני תום השנה תעדכנו אותנו. אם אתם עומדים בלוח זמנים, נפלא. אם אתם לא עומדים, תנמקו. אנחנו לא רוצים פה להכביד עליכם, אנחנו רוצים לעזור לכם ותביאו לנו גם את ההתלבטויות, אולי אנחנו נוכל לנצל את מעמדנו לטובת התקנות האלה ולחייב את המשרדים השונים לבוא לישיבות אתכם ולא לחכות, כי אני בטוח שאתם מקדישים הרבה זמן לתיאום הפגישות האלה. לכן אני אומר שתנסו תוך שנה לסיים את עבודתכם, שלושה חודשים לפני תום השנה תבואו לעדכן אותנו, ואז אנחנו ניתן לכם את הנדרש.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
למה מראש אתם יוצרים מן תרבות כזו, שממילא אתם מבקשים הארכות? אנחנו עכשיו נמצאים לפני שוקת שבורה, זה יגיע לכאן אדוני, גם בוועדת החינוך וגם בוועדה לזכויות הילד בנושא של תקנות משרד הבריאות ומשרד החינוך לחוק המזון. החוק הזה נחקק כשאני הייתי בממשלה ב-2014. היו אמורים תוך חצי שנה להביא את התקנות, עד היום לא הגיעו התקנות. בינתיים אנחנו עדים לתחקירים קשים מאוד על ילדים שאוכלים מזון איום ונורא, איום ונורא. אני לא מקל ראש בבקשות שלכם לקחת זמן למכביר, אולי סתם תאירי את עיניי. צאי מתוך הנחה שהייתי שר, מה הבעיה? למה אתם לא יכולים לשבת ותוך חצי שנה תקנות, מה הבעיה?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
עזבי, אבל זה לא קורה, אתם ביקשתם שנתיים. אתם מראש אומרים שנתיים, ואת יודעת מה? שנהיה כולנו בריאים, בעוד שנתיים תבואו לבקש עוד שנתיים. אם לא תהיה אמירה חדה של הוועדה, אתם תבקשו עוד שנתיים – למה, ממה זה נובע?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אם הייתם חברה כלכלית, לא חברה ציבורית, לא עובדי ציבור, הרי הייתם עושים את זה תוך חודש, יושבים וכותבים תקנות. למה בציבור ובמשרדים ממשלתיים זה יכול לקחת שנתיים, שלוש, ארבע, למה?
אפרת ורד
¶
אני מניחה שגם כאשר מדובר על גופים כלכליים, הרבה פעמים נקלעים גם שם לסיטואציות שנדרשות - - -
אפרת ורד
¶
יכול להיות, אני שומעת ממכרים ובני משפחה. שוב, אני לא מדברת על גוף כזה או אחר, אבל אני מניחה שמטבע הדברים, בכל גוף ארגוני – ציבורי או פרטי – הרבה פעמים נדרשים לדחיות כאלה ואחרות בנסיבות שלא צפו מראש.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לצערי הגדול, הנסיבות היחידות הן – אמר את זה היושב ראש – זה לארגן פגישה, זה מדהים.
פנינה אורן שנידור
¶
ברשותך, אני רוצה לחלק את התשובה לשניים – נכון שהנושא הוא מאוד מאוד מורכב, אבל בוא לא נשכח שבתוך עמנו אנחנו יושבים, אנחנו חלק מזה שהממשלה נופלת, אין ועדה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אבל אתן נראות שתי צעירות מבטיחות, תדפקו על השולחן, תקראו למשרד הבריאות, יש לכן גיבוי של יושב ראש הוועדה.
פנינה אורן שנידור
¶
אפרת לא ציינה את הדבר המשמעותי, שהמשרד לצורך העניין הזה שכר שתי עורכות דין חיצוניות, שעובדות במיקור חוץ. אני חושבת שהרבה מהעבודה, הלחצים במכלול הדברים ומגוון הנושאים שהמשרד עוסק - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מה יגיד משרד הבריאות, אם חלילה ימות ילד היום בגלל שאין תקנות? וזה כמעט קרה. התחקיר הראה ילדים שאכלו אוכל עם גלמים, כי לא כתבו תקנות על פיקוח.
פנינה אורן שנידור
¶
אנחנו גם חלק מהדיונים מול האוצר, כי אמנם אנחנו כותבים את הצדדים המקצועיים, אבל אם לא תקום יחידה ותאכוף את העניין – יש כלים שלובים, זה לא רק מבחינה מקצועית שהנושא מורכב, יש לנו גם תשתיות שאנחנו צריכים להקים: להקים מעבדה, לגייס מפקחים. אנחנו לא מקלות ראש בכובד המשקל של הנושא. אני חושבת שהמשרד לקח על עצמו אחריות, אני לפחות כגורם מקצועי שאמון על העניין, ערה לכובד המשקל, אבל מצד שני יש דברים שאנחנו יכולים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה בדיוק מה שגם מאיר וגם אני מתכוונים, שאנחנו מוכנים לעמוד לרשותכן, לעזור לכן במקום שאתם נתקלים בבעיה טכנית, בירוקרטית. לנו יש עניין שהחוק והתקנות שלו יעברו, כי זה יכול לפגוע בבריאות הציבור, חס וחלילה, ולכן אנחנו נעשה הכול, כולל דיון עם כל השותפים שהוזמנו כאן כדי לראות למה הם מעכבים את זה.
בוא נסכם, שנעשה את זה שלושה חודשים לפני תום השנה. כשאנחנו נאריך, תבואו לקיים דיון, ואם במועד הזה אתם כבר מרגישים שמבזבזים זמן ולא יעילים, עדכנו אותנו באמצעות הנהלת הוועדה ואנחנו נשקול סוג של התערבות נוספת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ששלושה חודשים מראש נקבל איתות מהמשרד, האם הוא עומד בלוח הזמנים, ואם לא מה הסיבה, כדי שנוכל להתערב ולעזור. לא נחכה לפגישה הבאה כדי להגיד: לא הספקנו.
נעה בן שבת
¶
תחילתו של החוק היתה אמורה להיות ב-4 למרץ 2016, ועכשיו מאריכים אותו בשנה נוספת, בכך שאומרים שלוש שנים מיום פרסומו. ואנחנו נגיד שהשר באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת רשאי בצו לדחות את תחילתו של החוק בשנה אחת נוספת, או בתקופה שלא תעלה על שנה נוספת, כדי שתהיה לכם אפשרות גם לקצר, ובלבד שהבקשה להארכה – או שהצו הובא לאישור הוועדה לפחות שלושה חודשים לפני תום השנה.
נעה בן שבת
¶
זה לארג' מצד אחד, אבל מצד שני שנה אולי תקבע אותם, אולי הם יגידו: אנחנו לוקחים שנה, אנחנו לא יכולים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אל תאמינו שיש מתנות שלא אוכלות. אתם במיוחד במשרד החקלאות, כל המתנות שלכם אוכלות...
אפרת ורד
¶
אני יכולה לכתוב בתקופות נוספות, שלא יעלו במצטבר על שנה, ואז זה מאפשר גם את הגמישות, אם אנחנו רוצים רק שלושה חודשים, וגם אם אנחנו נידרש - - -
נעה בן שבת
¶
אז במקום להגיד שהבקשה למתן הצו הובאה לפחות שלושה חודשים מראש, נגיד שבכל מקרה תהיה חובה לדווח לוועדה על התקנת התקנות, כי לא כל התקנות אמורות להיות מובאות לאישור הוועדה.
נעה בן שבת
¶
אנחנו מדברים על –
"תיקון סעיף 36 1. בחוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים, התשע"ד-2014 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף
36(ב), בפסקה (14), בסופה יבוא "תקנות לפי פסקה זו יותקנו בהתייעצות עם שר הכלכלה
והתעשייה;"
החלפת סעיף 42 2. במקום סעיף 42 לחוק העיקרי יבוא:
"תחילה 42. תחילתו של חוק זה שלוש שנים מיום פרסומו, ואולם השר באישור
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, רשאי בצו לדחות את
תחילתו של החוק בתקופות נוספות, שלא יעלו במצטבר על שנה אחת
נוספת" – ואנחנו נגיד שהשר ידווח לוועדה עד ליום מסוים, תשעה
חודשים מהיום, על התקדמות בהתקנת תקנות.
נעה בן שבת
¶
מנגנוני דיווח יש, אפשר לעשות את זה בתוך החוק המתקן כרגע.
תחילתו של חוק זה, אנחנו גם נכתוב, ביום 1 במארס 2016 כדי להבטיח שתהיה רציפות, וגם לא כמובן עבירה פלילית בתקופה הזאת, אם עברו כמה ימים ממועד הכניסה לתוקף שהיתה לפי המועד המקורי ועד תיקון החקיקה הזה - - -
נעה בן שבת
¶
הפרה לפי החוק החדש לא תהיה, אנחנו לא נכתוב את זה בחוק, אבל הוראת התחילה הרטרואקטיבית הזאת מבטיחה שלא תהיה שום בעיה.
אפרת ורד
¶
הרי תקנות צריכים להתקין שישה חודשים לפני התחילה. אם אני מדווחת תשעה חודשים, אני בעצם מדווחת אחרי המועד של התקנת התקנות, זה בעצם לעדכן עוד שלושה או ארבעה חודשים מה מצבנו מבחינת התקנת התקנות.
אפרת ורד
¶
אני לא יודעת למה התכוונתם, אבל זה מה שהבנתי קודם, אז זה לשיקולכם, כי תשעה חודשים זה לאחר המועד של התקנת התקנות ולפני המועד של התחילה, אז זה לשיקול הוועדה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם זה מקובל גם עליכם – טוב. אני אצביע עכשיו על התיקון, ונעביר את הצעת החוק הזאת לקריאה שנייה ושלישית.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
ההצעה להעביר את הצעת חוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים (תיקון), התשע"ו-2016 לקריאה שנייה ושלישית נתקבלה.