הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 189
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ' באדר א התשע"ו (29 בפברואר 2016), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/02/2016
חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים (תיקון), התשע"ו–2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים (תיקון – הוספת נציגי סטודנטים למועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים), התשע"ו–2015
של חברי הכנסת אלי אלאלוף, יעקב מרגי, מירב בן ארי, איציק שמולי, נחמן שי, יחיאל חיליק בר, יוסי יונה, עאידה תומא סלימאן, מרב מיכאלי, זוהיר בהלול
מוזמנים
¶
לימור ניסן - ממונה מינהל המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית, משרד הכלכלה והתעשייה
ניר חיים ויינר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה והתעשייה
אסף מנוחין - ממונה חינוך טכנולוגי על תיכוני, משרד החינוך
מרב אברהמי - ממונה תחום מדעי ה טבע וההנדסה, המועצה להשכלה גבוהה
רעות בן נעם - עו"ד, הלשכה המשפטית, המועצה להשכלה גבוהה
ליאת הלבץ - התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים (תיקון – הוספת נציגי סטודנטים למועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים), התשע"ו–2015
של חברי הכנסת אלי אלאלוף, יעקב מרגי, מירב בן ארי, איציק שמולי, נחמן שי, יחיאל חיליק בר, יוסי יונה, עאידה תומא סלימאן, מרב מיכאלי, זוהיר בהלול
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום ה-29 בפברואר 2016, כ' באדר א' התשע"ו, השעה 13:05 ואני פותח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אנחנו דנים בהצעת חוק שלי אליה הצטרפו חברי כנסת נוספים – יעקב מרגי, מירב בן ארי, איציק שמולי, נחמן שי, יחיאל חיליק בר, יוסי יונה, עאידה תומא סלימאן, מרב מיכאלי וזוהיר בהלול.
אני חייב לומר שהנושא הזה של מועצת ההנדסאים והטכנאים, רצינו לחזק את המועצה ומצאנו לנכון לצרף למועצה חבר שמייצג את הסטודנטים כפי שקיים ברוב המוסדות להשכלה גבוהה וב-ות"ת עצמה. לכן אנחנו הצענו שיומלץ מטעם הסתדרות הסטודנטים להנדסאים על נציג אחד שיצטרף לשאר החברים. זה לא במקום מישהו אלא בנוסף. רצינו יותר מאחד אבל הובהר לנו שבשלב זה השותפות עם המשרדים היא בהסכמה לנציג אחד.
ליאת הלבץ
¶
אני נציגת התאחדות הסטודנטים. אני רוצה קודם כל לומר תודה רבה ליושב ראש הוועדה חבר הכנסת אלאלוף על קידום הצעת החוק הזו. אנחנו הצענו ומיד קיבלנו שיתוף פעולה מלא. תודה רבה. אנחנו בהחלט רואים יחד את הצורך לחזק את מעמד ההנדסאים בישראל ואת המערכת בכלל ומאמינים שזה יהיה צעד אחד מתוך סט גדול של צעדים שצריך לעשות בתקופה הקרובה כדי לשפר את המערכת הזאת.
כאמור, הגענו להסכמה שנציג אחד יהיה מספק והוא כמובן לא במקום נציג אחר.
אולי בהמשך נעיר בנוגע לנוסח לגבי נציג סטודנטים במכללות הטכנולוגיות ונבקש שתהיה לנו אפשרות של נציג סטודנטים מטעם ההתאחדות. אנחנו עובדים מול המועצה להשכלה גבוהה.
נירה ינאי
¶
יש חשיבות שבמקרה הזה זה יהיה מישהו מהמכללות בגלל ההבחנה בין המוסדות האלה שיש להם חוק מסוים לבין יתר המוסדות להשכלה גבוהה.
ליאת הלבץ
¶
ברור, אבל כרגע, סתם כדי שתבינו איך זה מתנהל מול המועצה להשכלה גבוהה לדוגמה, החבר מטעמנו, יש שני חברים במועצה להשכלה גבוהה כאשר חבר אחד הוא יושב ראש ההתאחדות והשני הוא חבר מטעם ההתאחדות ולרוב זה מישהו שכבר סיים את לימודיו האקדמיים באחד מהמוסדות המוכרים מטעם ההתאחדות. אנחנו מאמינים שאולי לא בהכרח סטודנט יהיה הבן אדם אלא אולי בן אדם שסיים את הלימודים ומכיר את המערכת, אולי מישהו שהיה יושב ראש אגודה לשעבר.
נירה ינאי
¶
לפחות לא לפי הנוסח הזה. אני מוכנה לשאול את הממונה על נוסח החוק אם היא רואה את זה אחרת. אני לא חושבת שזה משנה. אני חושבת שיש חשיבות לציין שאלה המכללות הטכנולוגיות ורצוי שזה יהיה אדם שמכיר את המטריה הזאת.
לימור ניסן
¶
אנחנו מסכימים לנוסח הזה ואנחנו מקבלים אותו. כמוך, גם אנחנו חושבים שיש צורך בסטודנט שהוא מהמכללות הטכנולוגיות כיוון שהשיטה במועצה להשכלה גבוהה היא שיטה לא דומה. לכן אנחנו צריכים מישהו שבאמת מכיר את הפעילות שלנו ומושפע גם מההחלטות של המועצה.
אסף מנוחין
¶
אנחנו עדיין לא מופיעים בחוק הסטודנט. פניתי ליועצת המשפטית. ברגע שנוכר, הסטודנטים שבמכללות הטכנולוגיות שבפיקוח משרד החינוך יהיו חלק מהמערכת. כרגע הם לא נמצאים שם ולכן חשוב לי שזה יהיה באמת מישהו מטעם המכללות הטכנולוגיות או מישהו שמכיר את המערכת וברגע שאנחנו נהיה מוחלים בחוק זכויות הסטודנט 2007, אז אני מניח שגם סטודנטים שלנו יוכלו להתמודד על הנציגות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב להגיד שבמקביל יש הצעת חוק שהיא בהכנה, בראשותי, בהשתתפות חבר הכנסת פרופסור טרכטנברג וחברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, שהיא כוללת את כל נושא חוק עבור הנדסאים וטכנאים במערכת המלווה שלהם, כולל המשרד האחראי. כאשר נסיים את הדיונים, בוודאי תמצאו גם את התשובות הנדרשות.
ליאת הלבץ
¶
כמובן. אנחנו מעדיפים להשאיר את ההגדרה בחוק שלא תחייב אך ורק סטודנט במידה ויש – סתם לדוגמה, וזה קורה – יושב ראש של אחת האגודות או באמת איזשהו סטודנט שמסיים את לימודיו אבל עדיין נשאר מאוד פעיל במערכת, וזה קורה לא אחת. חבר'ה שכבר מסיימים את התואר אבל נשארים פעילים בעולם הסטודנטיאלי וממשיכים לעסוק בנושא, במיוחד בגלל שהם כבר אחרי התואר ועברו את כל השלבים. אנחנו מאמינים שגם הם לעתים יכולים להיות אותם הנציגים דווקא מתוך הניסיון והתקופה הארוכה שהם עברו. הנציג שלנו במועצה להשכלה גבוהה, לרוב הוא לא סטודנט פעיל אלא מישהו שסיים את המערכת ויש לו ראייה יותר כוללת של האקדמיה.
אנחנו לחלוטין מסכימים שהנציג צריך להיות מתוך העולם של הנדסאים, זה כמובן, ולא סטודנט שלמד באוניברסיטת תל אביב או בסמינר הקיבוצים, כי זה לא רלוונטי ואין לו את הידע המתאים. אנחנו לחלוטין מסכימים שזה צריך להיות נציג מתוך עולם ההנדסאים.
ליאת הלבץ
¶
מבחינתנו, אנחנו לא רוצים להגביל. אם אתם רוצים ומוצאים לנכון להגביל שנה, שנתיים, אחרי התואר, אין לי בעיה. אני פשוט חושבת שאנחנו מאמינים שזה יצמצם אולי את מספר הדמויות. במועצה להשכלה גבוהה זה לא מוגבל. כתוב שזה נציג מטעם התאחדות הסטודנטים.
ליאת הלבץ
¶
אתה יכול להיות בטוח שסטודנטים לא יציעו מועמד למערכת מטעם הסטודנטים שהוא לא יהיה קרוב לסטודנטים ולא מגיע מהסטודנטים.
ליאת הלבץ
¶
את התואר הראשון שלי עשיתי במרכז הבינתחומי ואני עושה עכשיו גם את התואר השני שלי שם. אני לא מההנדסאים אבל הנושא קרוב ללבי ואנחנו פועלים בנושא גם אם אלה לא נושאים שלנו.
ניר חיים ויינר
¶
אם אפשר לשאול משהו את נציגת התאחדות הסטודנטים. אני פחות מכיר את הפעילות שלכם בהקשר הזה. אני רוצה לדעת כמה נציגים נכון להיום יש בהתאחדות הסטודנטים מתוך המכללות הטכנולוגיות.
ליאת הלבץ
¶
נשיאות התאחדות הסטודנטים מורכבת מיושבי הראש של האגודות שחברות בהתאחדות. זה נושא שאנחנו דנים בו ארוכות עם לימור, על ההקמה בכלל של אגודות במוסדות. היום אין אגודה במוסד הנדסאים שהיא לא חברה בהתאחדות. כולן תחתנו ואני חייבת לומר שאלה חברים מאוד פעילים. כרגע אנחנו שואפים להגדיל את מספר האגודות במוסדות כדי שאחר כך הן יהיו חברות בהתאחדות. כרגע אנחנו עובדים בעיקר להרחיב את מספר האגודות שיש במוסדות הנדסאים כי היום המספרים שם לעומת מספרים במוסדות האקדמיים הם דלים.
אסף מנוחין
¶
אני מייצג את משרד החינוך. מספר גדול של מכללות הן מכללות קטנות כאשר בכיתה יכולים להיות עשרים תלמידים. יש איזו הגבלה מבחינתכם בתהליך?
ליאת הלבץ
¶
ברגע שהמוסד מוכר, כל נציגות סטודנטיאלית שהוסכמה על ידי הסטודנטים, מבחינתנו הם מגישים בקשה להתאחדות, יש איזושהי פרוצדורה להתקבל להתאחדות אבל אין מניעה מכל מוסד, לא משנה מה גודלו.
לימור ניסן
¶
הם מקנים אבל שנינו רושמים באותו מרשם, באותו פנקס. פשוט היסטורית היו בתי ספר תיכוניים טכנולוגיים ומי שסיים את לימודי הטכנולוגיה יכול היה להמשיך לכיתה י"ג ו-י"ד. עם השנים זה קצת השתנה אבל הפעילות נשארה. להם יש כ-6,000 סטודנטים ולנו 27 אלף השנה. יש קצת חפיפות, אבל בסך הכול רוב הסטודנטים שלהם מתחילים בכיתה י', י"א, י"ב, וממשיכים לכיתה י"ג ו-י"ד.
נירה ינאי
¶
הצעת חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים (תיקון מס'...) (הוספת נציגי סטודנטים למועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים), התשע"ו–2016
תיקון סעיפים 2 ו-4
בחוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים, התשע"ג-2012 –
בסעיף 2 –
ברישה, במקום "13" יבוא "14".
בסופו יבוא
¶
"(12) נציג סטודנטים במכללות הטכנולוגיות המוכרות לפי הנמלצת התאחדות הסטודנטים בישראל".
בסעיף 4(ג), בסופו יבוא:
"היו הדעות שקולות – יכריע היושב ראש".
זה החוק. אנחנו קבענו מנגנון להכרעה במידה ויש דעות שקולות מאחר שעכשיו המספר הוא זוגי.
לחוק הזה אין עלות תקציבית, לפי הודעת משרד האוצר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו מצביעים. מי בעד אישור הצעת חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים (תיקון מס'...) (הוספת נציגי סטודנטים למועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים), התשע"ו–2016? מי נגד?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת החוק נתקבלה.