הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 157
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, כ"ז באדר א התשע"ו (07 במרץ 2016), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2016
איכות המזון במוסדות חינוך: בי"ס, גנים, צהרונים
פרוטוקול
סדר היום
איכות המזון במוסדות חינוך: בי"ס, גנים, צהרונים
מוזמנים
¶
חיים הלפרין - מנהל היחידה לתכניות משלימות למידה, משרד החינוך
עירית ליבנה - מפקחת על תחום הבריאות, משרד החינוך
ארז מנמר - מנהל תכנית הזנה מילגם, משרד החינוך
שירי עופר - תזונאית תכנית הזנה, משרד החינוך
נועה היימן - רכזת חינוך באגף תקציבים, משרד האוצר
דניאל לורברבוים - רפרנט חינוך באגף תקציבים, משרד האוצר
חוה אלטמן - אחראית ארצית לתזונה בבריאות הציבור, משרד הבריאות
פרופ' רונית אנדוולט - מנהלת המחלקה לתזונה, משרד הבריאות
איטה עטייה - סגנית מנהלת האגף למעונות יום, משרד הכלכלה
מיכל מנקס - סמנכ"ל חינוך וחברה, מרכז השלטון המקומי
שלמה קטן - ראש מועצת אלפי מנשה
רות שטוסל ויינר - אחראית קידום ופיתוח מדיניות מזון עירונית, עיריית תל אביב-יפו
רז סער - יו"ר ועדת הזנה ותזונה, עיריית נס ציונה
צפורה גוטנטג - נציגת הסתדרות המורים, הסתדרות המורים ירושלים
זאב גולדבלט - מרכז הפורום ויו"ר ועד ההוריים היישובים
ישראל אליסף - יו"ר פורום ועדי הגנים היישובים, מנהל תחום גנים
איריס הרינג - יו"ר ועד הורי כפר תבור וחברת פורום ועדי ההורים היישוביים
צור טהון - אחראי הזנה, פורום ועדי ההורים ופורום ילדי ישראל אוכלים בריא
אורגד מזרחי - יו"ר הנהלת ההורים טבריה
איילת מייזנר - מנכ"לית עמותת מהיום, הפורום הישראלי לאורח חיים בריא
לירון דין - הפורום לתזונה בת קיימא
ליאורה פור - מייסדת המשמר החברתי חולון
מינדי לנדסמן - פעיל המשמר החברתי, חולון
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. ה-7 במרס 2016, כ"ז באדר א' תשע"ו. הנושא על סדר היום – איכות המזון במוסדות החינוך: בתי ספרי, גנים ילדים וצהרונים. למי שתוהה, מתחילת הקדנציה זו הישיבה ה-157 של ועדת החינוך.
כולם מבינים שהדיון הזה הוא בעקבות אותה כתבה על איכות המזון בבתי הספר. בדיונים קודמים גם יכולנו להביא לכם תמונות של דברים אחרים במזון גם כן, והיו דיונים. זה לא שהנושא בפיילוט, בהרצה. לא שאין מודעות. הרי היה פה בדיון בוועדת החינוך לא מזמן, ביום הבריאות הלאומי על מזון, תזונה בבתי הספר, תזונה נכונה.
דנו בתזונה בריאה, מה שמביאים בתי הספר ללמד. אנחנו עוד חוטאים במה שאנחנו, אנחנו הריבון, דוחף לתוך בתי הספר.
אומרת לי היועצת המשפטית של הוועדה שהייתה התחייבות שהמשרד לתקן תקנות, נכון?
מירב ישראלי
¶
כן. התקנות היו צריכות להגיע בתוך שישה חודשים מיום פרסום החוק, שהתפרסם ביום 7 באוגוסט 2016.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר, נראה לי שהיא התעברה יתר על המידה. אז רבותי, הכתבה דיברה בעד עצמה. אני היום לא רוצה לעשות עוד דיון שישחרר איתו מלל. אז תחילה אני מכבד את חברי הכנסת שנמצאים איתנו בדיון. חבר הכנסת מאיר כהן, שר הרווחה לשעבר, והוא עצמו היה גם ראש רשות, מנהל בית ספר, ועוד ידיו רב לו. בבקשה. לאחר מכן ניתן לשרה לשעבר. יש פה קואליציה של שרים לשעבר. השרה לנדבר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בעזרת השם. מה שקשור אליכם, אני יכול לאחל לכם. אני כבר לא רוצה. הייתי פעם אחת. ראיתי מה זה ישיבות ממשלה, גם מאיר ראה. אני מעדיף לנהל ועדה. בבקשה, אדוני.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אדוני יושב הראש, זה בדיוק המשמעות של החלטות ממשלה. בשנת 2014 ישבנו בממשלה והיו אמורים מאז, ואני אדבר רק על זה, כי על טיב המזון באמת אתה צודק, נשפכו כל כך הרבה דברים, אם כי כל המרבה הרי זה משובח. אנחנו צריכים לא להרפות, אבל שאלת התקנות שהיו צריכות כבר להיות, להיכתב בהתייעצות של שני השרים, שזה התולדה של החוק, הדבר הזה הוא באמת לעג לכנסת ולעג לחוקיה, ולא יכול להיות ששרים יושבים ולא עושים את המוטל עליהם.
היות ומדובר בדיני נפשות ומדובר בפיקוח על מזון וכשאתה שואל, אדוני יושב הראש, את שר החינוך או מי מטעמו, אז הוא אומר זה שייך למשרד הבריאות. וכשאתה מדבר עם משרד הבריאות, אז הם אומרים אנחנו מפקחים רק על תחילת התהליך, על יצרני המזון, אבל אנחנו לא רואים מה קורה בבית הספר ובאיזה חללים אוכלים ומה אוכלים וכו' וכו'.
לכן אני מבקש שתצא מכאן קריאה, מהוועדה הזאת, א' להגבלה בזמן, לאולטימאטום לשני השרים האלה, שסוף סוף יתנו את התקנות. כי לא יכולים לעבוד בחלל ריק, שיהיה מלא באנשים טובים כמו הלפרין, ככל שיהיה. ובכל זאת, לא הוא ולא אנשיו יכולים להיות בכל מוסד ובכל גן ובכל בית ספר.
ואני אסיים את דברי ואגיד שבאמת ההשתוללות ממשיכה וטיב המזון הולך ויורד, וככל שאנחנו נעשה וננסה לפקח באמצעים הדלים שיש ברשותנו, אנחנו לא נצליח. אני מאד מקווה שבתקנות יהיו סנקציות מאד ברורות, הרבה יותר מהקיימות היום.
אני סיפרתי שכראש ראשות, כשנתקלנו בבעיה כזאת, אדוני יושב הראש, הטיעון הראשון ששמענו היה של הורים, דווקא הורים שבאו ואמרו תשמעו, בואו, תרחיקו אותם יום-יומיים, אבל מה, הילדים שלנו, שלא יישארו שבוע בלי אוכל. ותמיד אמרתי להורים האלה, עדיף שהילדים שלכם יגיעו חודש שלם למקום שאין תזונה, עד שלא יבדקו לפני ולפנים את העניין. ואני מאד מקווה שאנחנו באמת נתמקד בנושא הזה, שסוף סוף, על פי החוק, שהתקנות יהיו על שולחן הכנסת. תודה.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני יושב הראש, נוכחים, חברי כנסת. אני רוצה להגיד שטוב שבחרנו את הנושא הזה, בגלל שהוא נושא - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני התלבטתי קשות כי התקיים דיון, אבל אמרתי שזה לא יהיה נכון שוועדת החינוך לא קיים דיון - - -
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אתה יודע, אנחנו מחוקקים כאן חוקים, אבל יישום החוקים האלה הוא כל כך רחוק לעתים קרובות והפיקוח על התברואה כאן במדינה וזה מתחיל מגני הילדים, זה מתחיל ממוסדות החינוך, זה ממשיך בכל התברואה של המדינה.
אתה יודע, איכות מזון זה דבר מאד מאד חשוב, אבל תברואה במקרה הזה זה לפני הכל. אנחנו שולחים את הילדים ויש אנשים שחושבים במערכת החינוך - אלה שמביאים את המזון - שהילדים שלנו הם פח הזבל של המדינה. הם לא יודעים מה הם אוכלים, הם ילדים קטנים, וזה מסוכן וזה מחלות.
מהכתבה הזאת אנחנו מושפעים. יש ליקויים חמורים, אוכל שומני, אוכל בלי קירור, אוכל עם ג'וקים. צריך לקחת בחשבון מה קורה עם הילדים האלה כאשר הם חוזרים מגן כזה עם קלקול קיבה או משהו כזה. אני יודעת, ואתה דיברת עכשיו על סנקציות. אנחנו חושבים שסנקציה זה דבר חשוב, אבל נניח באשדוד סגרו את גן אשכולית. משרד הבריאות ומשרד החינוך כנראה הגיעו ומצאו שם מה שמצאו והחליטו בגלל מחלות של קלקול קיבה לסגור את הגן, אבל הילדים נשארו, חלק מהילדים, אלה שבריאים, נשארו בבית.
סנקציה נגד מוסד זה דבר חשוב, אבל לדעתי מערכת חינוך של עיר צריכה לתת את האלטרנטיבה, מאחר שבעצם מה שקורה הורים אשמים. הם לא אשמים, אבל אין להם אלטרנטיבה ואז הם נשארים, במקום מקום העבודה, הם נשארים עם הילדים בבית. אז בסנקציה הזאת אנחנו צריכים לקחת בחשבון מה אנחנו עושים כאשר סוגרים את הגן.
בגלל שאנחנו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
את יודעת שאם במחלקת הגבייה של העירייה הייתה נזילה לדוגמא, הם היו שוכרים אולם ביוקר כדי לא להפסיק את הגבייה.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
הגיעה תלונה ללשכה הפרלמנטארית שלי, ובגלל שאני ממתינה לתלונה בכתב ולא בעל פה, אז אני לא בדקתי את הדברים לעומק. אני פשוט הבנתי שאין אלטרנטיבה והורים נשארו בבית עם הילדים. הסנקציה הזאת טובה נגד המוסד, אבל היא לא טובה נגד ההורים. ההורים במקרה הזה הם לא המטרה.
אתה יודע, אם אנחנו כבר מדברים על תברואה, אני רוצה להגיד לך, אדוני, אני מודאגת שנים רבות ממכת כינים בגני הילדים ובבתי הספר. זה נשמע בשנת 2016 כדבר שלא יכול לקרות. אני לא יודעת, אני הגעתי מסן פטרבורג, מלנינגרד, אבל אם ברוסיה מצאו כינים בראש של ילד, היו סוגרים את הגנים ואת הכיתות בבית הספר. אני חושבת שמכת כינים, ואתה יודע מה, אומרים נו מה, זה יעבור. כולנו עברנו את זה. מה זה כולנו עברנו את זה? מה זה תברואה במדינת ישראל נרדמת? אני חושבת שזה חשוב מאד.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אני זוכרת, כאשר אני עשיתי, ואני מדברת על זה בגלל שזה דבר שלא מקובל לדבר, אבל גם להרגיש, כאשר אתה שולח את הילד לגן ואחר כך אתה פותח את הראש ואתה רואה את הדבר המגעיל הזה ואתה אומר אצלי בבית?
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אז תפרסם את הפתגם, אבל אני חושבת שעל תברואה במערכת החינוך אנחנו חייבים לדבר ולא רק לדבר, לעשות. בגלל שכאשר ילד חוזר מגן או מבית ספר חולה בגלל תברואה לא נכונה או ליקויים בתברואה, אנחנו צריכים לדעת שאנחנו צריכים להילחם נגד זה. ועם סנקציות כאלה אנחנו צריכים לדעת מה האלטרנטיבה להורים כאשר זה קורה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא, אבל דיברו על זה שזה משפיל ילדים ולכן ביטלו. זו אחת הסיבות שביטלו את זה, אבל מצד שני אני חייבת לומר, זה הפך להיות, כינים זה כאילו חלק מ-. מנקים ולמחרת חוזרים.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
יכול להיות שהאחות לא צריכה לכיתה. היא יכולה להזמין לחדר אחד אחד את הילדים ולבדוק אותם.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, זה לא מצחיק. אתה יודע, הנכדות שלי נמצאות בבית ספר בצפון תל אביב. אפשר לחשוב, צפון תל אביב, אבל אתה יודע איזו מכת כינים יש גם בצפון תל אביב?
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, אנחנו לא נדלג על המכה השלישית, אבל אני לא רוצה לחרוג גם מהנושא לגביו התכנסנו. אני אתייחס גם לזה. תקשיבי, אמרת ביטלו את זה בגלל שזה היה פוגע. בטח. איך שעשו את זה בעבר, לא חשבו על זה. חסר רק להביא אותם לכיכר העיר, להגביה את הבמה ולעשות את זה. יש דרכים לעשות את זה גם בלי לפגוע. רק תארי לך את הפערים בתפיסה, איך עבדנו אז. הצעירים שבכם, היו לנו דברים טובים שאנחנו מתרפקים עליהם, אבל גם היו הרבה דברים שאנחנו לא מתרפקים עליהם.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אתה זוכר שלפני כמה קדנציות אנחנו נלחמנו על חוק לאשר כאן רישיון של רופאים לסנטריה והיגיינה. זאת אומרת אנשים שהגיעו עם תואר שני לתברואה ופה לא התקבלו. לא התקבלו כאן.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
ומה שקורה היום, אנחנו צריכים לראות את הכתבות בערוץ 2 או בערוץ אחר, כדי לדעת מה קורה עם הילדים שלנו.
רחל עזריה (כולנו)
¶
קודם כל אני רוצה לברך על הדיון הזה. קודם כל אני חושבת שבנושא הזה זה לא מזיק להמשיך את הדיונים, כי באמת כולנו מחכים לתקנות. הסיפור הזה של התקנות, עברה חקיקה, חקיקה מאד מאד חשובה. מאד. וגם באמת ייאמר גם לזכות משרד החינוך וגם לזכות משרד הבריאות. הייתה פה עבודה וגם הוועדה הזאת, הייתה פה עבודה מאד מאד קשה והגיעו לפשרות ולהסכמות, אבל החקיקה בינתיים? כל פעם אני שומעת שזה תיכף נפתר, אבל אנחנו צריכים - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
כן, כבר אין ברירה. אני גם רוצה להדגיש בעניין הזה שכיוון שהיום הורים עובדים, אנחנו תיכף ביום האישה הבינלאומי, לפי ה-OECD - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
כן, מחר יום האישה הבינלאומי. לפי ה-OECD, אחוז הנשים המועסקות, סליחה, זה בניכוי המגזר הערבי, ששם הסיפור קצת יותר מורכב, אנחנו בעצם מובילים ב-OECD. נשים בישראל עובדות, גם נשים וגם גברים, אחוז התעסוקה מאד מאד גבוה וזה טוב. זה אומר שהמשק שלנו הוא בריא והכל. אבל מה שזה אומר זה שילדים נמצאים עד השעה ארבע במערכת החינוך, והם כבר לא אוכלים ארוחה מרכזית בבית, הם אוכלים אותה במערכת החינוך.
ולכן זה מגדיל את האחריות שלנו כמדינה, לדאוג שהם יאכלו אוכל כמו שצריך. ולכן החוק הזה הוא כל כך חשוב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי ששפר חלקו ונמצא בצהרון, כשאת אומרת עד ארבע. כי אני מנסה לבדוק מתי הילד שלי חזר לאחרונה בארבע או בשלוש או בשתיים וחצי. אני לא מוצא הרבה פעמים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
נכון. וזה יכול להיות גם יותר מאוחר, אז על אחת כמה וכמה הארוחה המרכזית היא במערכת החינוך ולכן בעצם יצרנו מצב, כיוון שאנחנו רוצים שההורים יעבדו, זה אומר שאנחנו צריכים הרבה יותר אחריות שתהיה עלינו, לוודא שהילדים אוכלים אוכל בריא, כי ההורים לא יכולים לעשות את זה לבד. אז ממש, בואו נלמד.
צור טהון
¶
אהלן, שמי צור ואני מייצג את פורום ועדי ההורים היישובי ועוד כל מיני פורומים שאני לא אלאה אתכם פה. אני כבר עוסק הרבה מאד שנים בתחום.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז זאב, תהיה החלטי בפעם הבאה. בבקשה, צור. אמרת להתחיל עם טבריה, אבל לא משנה. בבקשה.
צור טהון
¶
הכל בסדר. החבר מטבריה ידבר מיד. אני קודם כל רוצה לברך על הדיון. אני מבקש, שואף לכך שהוועדה ברשותך תיקח את הדיון הזה צעד אחד קדימה, כי היו אין ספור דיונים שנסובו פחות או יותר על אותו נושא - - -
צור טהון
¶
קודם כל בואו נתחיל מדבר אחד. אנחנו ההורים, אני נציג ההורים כמו שאמרתי, מאד נשמח אם נמקד את הדיון ואת העיסוק בתחום במטרה אחת משותפת. כרגע הוא מפוזר מדי. כמו שאמרתי גם בדיונים קודמים, יש איזו שהיא אנדרלמוסיה סביב, אין אמת אחת הרי. יש הורה א' שחושב א' והורה ב' שחושב ב'. כמו שהיה קמפיין תקשורתי מאד יעיל בנושא המחזור, הגיע הזמן אני חושב לעשות קמפיין ממשלתי יעיל בנושא הזנת ילדים.
כרגע דובר פה על החקיקה. בהמשך לדבריהם של חברי הכנסת המכובדים, אכן החקיקה מאד חשובה, אבל כרגע היא לא מכילה את כלל ילדי ישראל. ראיתי פה בחוץ שבשורת הנושא של הדיון כתוב צהרונים. אז אני שוב חוזר על הבקשה שלנו, ההורים, להכניס, להכיל גם את הילדים שלו נכללים בחוק, גם להכיל אותם בחקיקה, כי כרגע הם בחוץ. מדובר על מאות אלפי ילדים. חשוב שנדע את זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יודע מה, לפעמים יש שמחת עניים מה שנקרא. אני שמח שעוד לא כולם אוכלים ברמה הזו של התזונה. בוא נבדוק, בוא נטפל באלה שאוכלים, קודם כל שיאכלו בריא, נכון וטוב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר, בואי, אני לא רוצה להיכנס לזה עכשיו. בוודאי, אני אתן אחר כך לראות מי בחוק ומי לא בחוק. כדי לדייק, הכותרת היא בתי ספר, גנים וצהרונים. בבקשה.
צור טהון
¶
אוקיי. מעבר לכך, כמו שדיברתי על עניין האנדרלמוסיה סביב המטרה המשותפת, אין סטנדרט מקצועי אחיד שאפשר לאכוף כיום. יש המלצות של משרד הבריאות, דנו על זה לא פעם. הן טובות, הן מקצועיות, הן מקיפות, אבל אי אפשר לחייב אף גורם לפעול על פיהן. מה זה אומר? כרגע זה בגדר המלצה. זה אומר שהגורם המקצועי ביותר שמוסכם על כולנו, דרך אגב, כתב המלצות, אבל אי אפשר לאכוף אותן. וזה אבסורד, בעיקר כזה משפיע גם על בריאות הילדים.
אז אני בעד לקדם את הנושא - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא, הגורם הזה טען אני כתבתי, אבל אני לא יכול לאכוף אותן. זה לא תפקידי, אני משרד הבריאות. מי שצריך לאכוף אותן זה - - -
אורגד מזרחי
¶
כן, יש לנו גנים ייחודיים, כן. אני אורגד מזרחי, יושב ראש ועד הורים בטבריה. חבר בפורום ועדי ההורים היישוביים.
הנושא שהכי מטריד אותנו זה א' מבחינת האיכות והניקיון, אבל גם סוג האוכל. יש תכניות במוסדות החינוך שבהן יש אכיפה על יצרן האוכל להכין אוכל ספציפי מיצרנים ספציפיים והנושא הזה יוצר בעיות, כי א' מקבלים אוכל שברובו הוא אוכל תעשייתי ופחות אוכל טרי. כלומר, סתם לדוגמא, אם נרד שנייה אחת לרזולוציה, אי אפשר לקחת בקייטרינג שניצל מחזה עוף ולהכין ולהביא לבית הספר. לא קיים. צריך לקנות שניצלים מוכנים כאלה, מהשקיות, ואז זה מכינים.
הדברים האלה בסופו של דבר מגיעים למצב שהילדים, עד שהם מקבלים את האוכל בבית הספר, אני יכול להעיד שאצלנו יש בערך 40% מהילדים שפשוט לא אוכלים את האוכל.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז בוא אני אעזור לך במשהו, על חשבון הזמן שלי. יש יוזמות בירושלים, הבאנו אותן לכנסת בקדנציה הקודמת, של הורים שהתארגנו ועשו איזה מטבח - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
זו יוזמה מקומית של בית הספר, שההורים התארגנו לאוכל בריא לילדים שלהם. זה עלה יותר זול, יותר נקי, יותר בריא, יותר טעים.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אתה צודק, הם יכולים להתארגן וזה יהיה יותר נקי ויותר טוב ויותר טעים. גם צריכים לדעת שזה צריך להיות טעים מפני שהילדים אוכלים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה לא חייב להתייחס למה שאמרתי, כי אמרתי באמצע הדברים שלך כדי שכולם ישמעו. בבקשה, תאמר את מה שרצית.
אורגד מזרחי
¶
אני אומר שבמסגרת החינוכית שזה מופץ, זה יכול להיות תכנית מיל"ת או יוח"א וכאלה. יש שם נהלים של כל מי שזוכה במכרז תחת משרד החינוך, והנהלים הם פשוטים מאד. אסור לייצר אוכל – כתוב לו שחור על גבי לבן – אלפי שקלים קנס ברגע שהוא מייצר את האוכל. מותר לו לקנות - - -
אורגד מזרחי
¶
בדיוק. הוא יכול להכין כן, אבל יש פה גם אבסורד מסוים, כי לדוגמא כשיש מנות שהוא צריך להכין בהן שוקיים של עוף, אז כן הוא מבשל את העוף. זאת אומרת החוק הוא לא ברור. בסופו של דבר הילדים מקבלים אוכל שהוא פחות בריא.
עירית ליבנה
¶
אז קודם כל התקנות נכון באיחור, הן בפינג פונג אחרון מול משרד המשפטים. אני אומרת מה שהלשכה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבי ביקשתי שתכינו שיעורי בית לפני שואל. ואני אומר לך, לפני סגירת הדיון תצאו, תרימו טלפון. תקשיבו, משרד המשפטים נמצא על שולחן הניתוחים של הוועדה לביקורת המדינה בסוגיה אחת מרכזית – זה תיקון התקנות. אנחנו פיתחנו איזה מפלצת בשלטון הציבורי, מכובדי השרים לשעבר. הכל אנחנו מחוקקים, מחוקקים, נכנעים לוועדת שרים לענייני חקיקה לתקן תקנות, ומשרד המשפטים לוקח עליו מטלות, מטלות, מטלות, מטלות ואין לו. היום הממוצע, שתבינו טוב טוב, הממוצע לתיקון תקנות, מירב, את יכולה לעזור לי?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז אני אומר לכם, אל תתביישו. אני אל אדבר על ממוצע, יש קיצון 11 שנים, 12 שנים ויש ממוצע של 6 שנים ו-4 שנים. זו משילות?
היו"ר יעקב מרגי
¶
מעקרים אותו, סליחה ומוציאים ממנו את כל המינראלים והוא הופך להיות-. מה קרה? אני לא מבין. אז הנה אני אומר לכם, אני לא מוכן. אני לא מוכן. אתם תצאו, תדברו עם הרפרנט ועם הדודה של הרפרנט וזאת שאחראית על הרפרנט. תפעילו עכשיו את היועצת המשפטית שלכם שתדבר עם מי שצריך לדבר במשרד המשפטים. אני רוצה לדעת תאריך לתקנות האלה. יש לי פה פרוטוקולים מיום חקיקת החוק והנושא עולה ויורד, עולה ויורד, עולה ויורד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ולכן התעקשתי לקיים את הדיון היום, למרות שהתקיים ב-24 בוועדה אחרת של הכנסת. אני מבקש. מי עושה את זה?
עירית ליבנה
¶
אני רוצה כן להתייחס. קודם כל, אם אנחנו הגענו לנושא של החקיקה ואנחנו מדברים על הנושא של האכיפה, זה יהיה. כי תיכף, כשחיים ירחיב מה אנחנו כן עושים היום, למרות הכל לדבר על מה שקיים. צור העלה פה את הנושא - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, רגע, שנייה. תקשיבי, גם בדיון הקודם אתם לא פועלים בחלל ריק. אתם עושים. עושים. גם באלימות עושים. היה דיון קודם על האלימות, אבל הבאנו מקרה של הורים עם לקונות שפה לא הייתה עין יבשה מהאמהות של הילדים. לא הייתה עין אחת שנשארה יבשה. זאת אומרת מה זה אומר? שיש לקונה מסוימת, שכל הספר שנכתב וכל חוזרי המנכ"ל – 180 עמודים של חוזר מנכ"ל בנושא אלימות ואקלים בית ספרי ושעת כישורי חיים ושפ"י וכל הנלווים. עושים. הם לא מובטלים, אבל יש כשלים.
אני לא רוצה. שבעתי, אני אומר לכם בכנות. שבעתי שתופיעו פה ותאמרו לי מה אתם עושים. אין לי ספק שאתם עושים, אבל יש פה לקונה שחוזרת על עצמה. כמה זמן ההזנה כבר עובדת?
היו"ר יעקב מרגי
¶
באו, סליחה על הביטוי – התגלחתם כבר על הילדים. הייתם צריכים להיות ספציאליסטים מומחים כבר באיך זה עובד. לייצר, מה אנחנו יודעים לייצר פתרונות. תלמידים כבר זוכים בפרסים בינלאומיים על כל מיני המצאות. אני לא מבין אתכם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא רוצה, סליחה, בלי הערות. רבותי, תהיו רציניים מאשר להתחיל את זה עכשיו. משרד החינוך עובד. עושה, אבל יש לקונות. אתם רואים שיש לקונה. אני לא רוצה הסברים מה אתם עושים, בסדר? בינתיים שמשרד החינוך בודק, משרד הבריאות, איך אתם מרשים את זה? אם אני הייתי מנהל עסק, ושמעת את ההורה? סליחה, לפני שאת עונה לי, תקשיבי לשאלה, לתהייה שלי. יש ניסוי, תהייה. תשמעי את התהייה שלי.
אם אני הייתי פותח יוזמה חיובית, וההורים, את יודעת, יש אחוז מסוים של הורים בבתי הספר שהם גמלאים – או של המשטרה, או של צה"ל בגיל מוקדם והם לא רוצים להיות מאבטחים, כי המדינה לא השכילה לתת, לקרר אותם. מוכנים להתנדב, להקים איזה סטראט אפ כזה, מטבחון. הם חוטפים קנס. אם אני הייתי מעיז, הייתי חוטף במקום. רישוי עסקים, טראח, מה זה, למדינה מותר? המדינה יכולה להיות עבריינית? אני שואל אותך שאלה, איך אפשרתם את זה?
אני משרד הבריאות, בריאות הציבור, הייתי מוציא צו סגירה למיזם הזה של משרד החינוך.
רונית אנדוולט
¶
אוקיי, קודם כל אני מסכימה איתך. אני מייצגת את המחלקה לתזונה ולא את שירות המזון. שירות המזון - - -
רונית אנדוולט
¶
רגע, שנייה, אני יכולה לדבר בשם תחום האחריות שלי בלבד. אנחנו, המחלקה לתזונה, מאד בעד יוזמות מקומיות כמו שהציעו כאן, של הכנסת מזון ביתי, כמו שיש בחורה או במקומות אחרים, שבו זה באמת מותאם לטעמים של האוכלוסייה וכו'.
אנחנו גם בעד שמשרד הבריאות יעשה בקרה על המזון בצהרונים. משרד החינוך עושה את הבקרה במשרד החינוך, אבל במקומות שלא שייכים למשרד החינוך אנחנו בעד שבמסגרת הצעת החוק שעכשיו רחל עזריה מנסה לקדם, של אכיפה של החוק בצהרונים, שבאמת הבקרה תהיה על ידי משרד הבריאות. אנחנו חושבים שזה התפקיד שלנו, אנחנו חושבים שזה המקצוע שאנחנו יכולים לקחת על עצמנו. אנחנו עושים את זה ואנחנו נשמח גם לקחת על עצמנו את הנושא של הפיקוח על טיב המזון, גם הטיב הבריאותי ולא רק הטיב התברואי, כי בטיב התברואי משרד הבריאות עושה את זה כל הזמן.
עוד מילה אחת לגבי התקנות.
רונית אנדוולט
¶
משרד החינוך מפקח על מה שקורה בתוך משרד החינוך. זו הייתה הפשרה בין משרד הבריאות למשרד החינוך לפני קרוב בשנתיים.
רונית אנדוולט
¶
משרד הבריאות קובע את הסטנדרטים וכותב אותם ומשרד החינוך עובד על פיהם. יש לנו חילוקי דעות מקצועיים וגם יש לנו בעיות בהדרגתיות של הכנסת מוצרים בריאים, כי בעצם חברות המזון התרגלו לייצר מזונות מסוימים שאנחנו לא שבעי רצון מדרך ההכנה שלהם, ולכן אנחנו עובדים בהדרגה לשנות את הדברים, בשביל שבאמת תוך שנה או תוך זמן סביר, המזון שהילדים שלנו יאכלו יהיה הרבה יותר בריא מ - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הן לא קיימות. מבחן התוצאה – לחברות המזון, להורים, למנהלי בתי הספר, לרשויות המקומיות, התקנון האלה לא קיימות. זה שהן כתובות ברחוב צאלח א-דין באיזו מגירה עתירת ניירת, זה לא אומר כלום.
רונית אנדוולט
¶
משרד החינוך התחייב לעשות פיקוח. אני מציעה שמשרד החינוך יענה איך הוא מתכוון לפקח על התקנות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אדוני, אתה ברשות דיבור? ביקשת רשות דיבור? לא, כי אם תרצה אתה צריך לבקש רשות דיבור.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, אני רגיש למריחות. כי בילדות לקחתי הרבה לבית הספר רק מריחות ואני לא רוצה עוד מריחות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא רוצה עוד מריחות, תביני. אני יושב מול משרד הבריאות. מה אזרח מן השורה שומע עכשיו? יושב לידך, עם כל הכבוד את שר הבריאות עכשיו. ואת אומרת לי תקנות, תקנות, תקנות, תקנות. אני אמרתי לך משהו במילים אחרות. כרגע יש מפגע בריאותי תברואתי. מפגע. עובדתית זה מפגע. יום-יום יש משאיות, מכוניות שאת רואה עליהן שלט יפה, מזון מובל בטמפרטורה. בפנים יש בקטריות. חיידקים. מזון לא בריא שהולך לפיות של ילדי ישראל. ואת אומרת לי אני מחכה לתקנות.
רונית אנדוולט
¶
לא, לא אמרתי את זה. מה שאמרתי, שאני מנהלת המחלקה לתזונה ולא תחת אחריותי זה נושא - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
היום לא. תודה. תודה. משרד האוצר, תגידו, אתם מתקצבים את הפרויקט הזה של ההזנה, נכון? את מכירה את הויכוח סביב תרבות ונאמנות?
היו"ר יעקב מרגי
¶
תרבות ונאמנות, את מכירה את הויכוח הציבורי שיש עם שרת התרבות? רוצים לקחת את מה שמופיע בחוק יסודות התקציב שלכם, זה מופיע, נכון? אז סימן שאתם יודעים לעבוד עם סעיפים כאלה, שאם לא מקיימים סעיף כזה לא מתקציב את זה. אתם יודעים לעבוד. יש פה כשל שמתמשך. מתמשך כבר מעל עשור שנים. כשאתם רוצים אתם יודעים לאכוף, יודעים לבדוק, יודעים לעקוב.
משרד החינוך, אני אומר לך, אין לי בעיה לקרוא להפסיק את ההזנה. זה לא יהיה ככה. לא יימשך המצב הזה. המצב הזה לא יימשך.
השלטון המקומי, בבקשה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מיכל, אני מראש מכין אותך, כי אני היום אחרי שני דיונים, אתם שמים לב שאני כמעט רווי.
מיכל מנקס
¶
למדתי להכיר, אני חושבת. אז אני אתחיל מהסוף. בדיון שהיה בוועדה לזכויות הילד, אני ביקשתי לומר שאנחנו, מרכז השלטון המקומי, ניזום מפגש עם כל הנוגעים בדבר, עם משרד הבריאות ועם משרד החינוך ועם ארגוני ההורים ועם החברה למשק וכלכלה, כדי לבחון אפשרות לפתיחת מטבחים מקומיים, מרכזיים, לבישול ביתי יותר ככל שניתן. אז זה שולי הדברים.
בנוגע לאכיפה. אנחנו בשיח עם משרדי הבריאות והחינוך לאורך זמן ויש לי מנטרה שאני חוזרת ואומרת, היא גם נכתבה ותעלה על הכתב שוב. לא יכול להיות שמדינת ישראל תתפצל לילדים שלה ולילדים שאינם שלה. ואם חוק ההזנה, ככל שהמדינה מחוקקת חוקים לכלל תלמידי ישראל באשר הם, לא יכול להיות שאכיפה תעשה על ידי משרד החינוך למזונות או מהלכים שהם מספקים את המזון ואותו משרד, או אותה מדינה, לא תכיר בשאר הילדים.
כל הילדים אוכלים בגני הילדים, לא חשוב אם זה גן פרטי, ככל שיש, או גן רשותי מה שנקרא. מגיל 3 ועד גיל 18 - - -
מיכל מנקס
¶
אני איתך בכל דבר ועניין. והצענו, ומבחינתי זה לא חשוב אם זה יהיה משרד החינוך או משרד הבריאות, אבל משרד ממשלתי שיאכוף את מה שכל ילדי ישראל אוכלים בין כותלי המוסד החינוכי. וזה מגדיר, אני חושבת, את כולם בהכל. זה אם באמת חשוב לנו ואיכפת לנו לדאוג לכולם, כי לא חשוב מי מספק, אם זה המתנ"סים שעושים או אם זה הצהרון הפרטי, האוכל הוא אוכל והילד הוא ילד. זה הדבר השני.
בשולי הדברים, רק להערה שנאמרה פה במקרה של סגירת גן. כן, קורה שנסגרים גנים. מי שסוגר גן זה בדרך כלל בעקבות מפגע תברואתי זה או אחר. מי שסוגר גן זה משרד הבריאות וזה נאכף על ידי משרד החינוך. הרשות המקומית לא יכולה לסגור גן - - -
מיכל מנקס
¶
לא, אז עם כל הכבוד, אני חושבת שבריאות ילדים, אם משרד בריאות מבקש לסגור גן כי יש בעיה תברואתית, אז קודם כל סוגרים את הגן ולא תמיד יש גן. אף רשות לא מחזיקה גני ילדים למקרה הצורך, ספייר, ובגילאים מסוימים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
את יודעת מה, סליחה. למה זה מובן מאליו שאם סוגרים גן-. בואי תקשיבי. גני ילדים בדרך כלל, בואי נדבר כרגע על גני הילדים המוכרים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תני לי רגע. את תהית וזה מחייבת תגובה שלי. תקשיבי טוב טוב. לא יתכן. רשות חינוך זו הרשות המקומית, בסדר?
מירב ישראלי
¶
סעיף 7 (ב) לחוק לימוד חובה אומר שמוסדות חינוך רשמיים, מדובר על רשמיים, הם מקוימים על ידי המדינה והרשות המקומית במשותף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מיכל, מיכל, סליחה, סליחה. מיכל, אני מתפלא עליך. תקשיבי לי עד הסוף, בסדר? ואני חולק עליך, אבל אני לא אכנס לזה, בסדר? ברציונל, נסגר גן ילדים בגלל ביקורת - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
משרד הבריאות, משרד החינוך, איכות הסביבה, לא יודע מה. בסדר? כיבוי אש. נסגר. האלטרנטיבה זה לא שהילדים יהיו בבית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תני לי רגע. כי אם מחלקת הגבייה, אמרתי לפני כן, תהיה שם דליפה של מי או גז או משהו כזה, הם לא ישביתו את הגבייה. הם ישכירו אפילו איזה קומה בבית מלון כדי שהגבייה לא תיפסק.
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, כן, בסדר. זה הכרח לא יגונה. אם את מגנה על זה, זה הכרח שלא יגונה, בסדר? אז גם עם כל הכבוד, אין מציאות כזאת. אני לא יודע על מקרה באשדוד, לא קיבלנו פרטים, אבל אין דבר כזה. לכן אני אומר לך, אני כופר בזה שאין כאן זמין-. זה לא סייעת שיש מאגר של ממלאי מקום, כן, העירייה תתחבא ותמצא לה. אולי ליום יומיים תחזיק את הילדים שם. אבל זה לא הדיון. זה לא הדיון, עזבי. תהית, עניתי לך.
רחל עזריה (כולנו)
¶
נאמר פה על ידי ההורים וזה נכון וגם על ידי השלטון המקומי, שבעצם החוק, על פי הנוסח כרגע או הנוסח שנמצא בתקנות, חל רק על הזנה שהיא עלי ידי המדינה. עכשיו, אני הגשתי הצעת חוק שהיא מרחיבה. בעצם כל מה שהוציאו אז בדיונים, פתחו את זה רק על ידי המדינה. אני הגשתי הצעת חוק שמרחיבה ואומרת שהסנקציות יופעלו, ובעצם האחריות של המדינה היא לכלל התזונה בכל גני הילדים במדינת ישראל.
כיוון שאנחנו בעצם כל ההורים, אנחנו לקוח שבוי. אין לנו ברירה. הילדים בגן. הצהרון הוא בגן. אי אפשר להעביר את הילדים באמצע היום לצהרון אחר וכיוון שהעירייה רשמה אותנו לגן הזה והם אלה שסוגרים מול הצהרון, הם צריכים לוודא שהאוכל בצהרון יהיה אוכל בריא, בדיוק כמו שהמדינה צריכה, במקומות שבהם המדינה מנהלת את זה.
אז בעצם הצעת החוק הונחה, אנחנו עובדים עכשיו מול המשרדים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
כל מי ששותף לקדירה הזאת, לא רציתי לומר לקדחת הזאת, לקדירה הזאת שנקראת חינוך, כשל בקטע הזה של איכות המזון. לא משנה באיזו מסגרת. לא משנה. ותגידו לי שזה זה שמוכר להם את השקשוקה בשער בית הספר, בהסכמה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני יודע, אני יודע. זה בהסכמה ובשתיקה של מנהלי בתי הספר. זה תקין? עם האגזוז כמעט צמוד ללחמנייה. עירית, מה העלית בחכתך?
היו"ר יעקב מרגי
¶
עירית, תקשיבי, חודשיים, תנצלי את זה שאני עייף ומתוסכל קצת מהמשרד היום. אני אתן לך, בסדר? אני לא קורא. יש אחריות שילוחית. המנדט של כל מערכת זאת זה בידיים של השר, בידיים שלך. אתם לא עוזבים את זה, לוקחים את זה. בעוד חודשיים באות לוועדה תקנות. לא יהיה פה תקנות, אני אומר לכם, אני לא יהיה נושא של המשרד. תאמרו את זה למנכ"לית. לא יהיה נושא של המשרד שיקודם פה, אני אומר לך, ודיונים שיבואו כתלונות, יטופלו בצורה אחרת. ואני לא מאיים, אני אומר לכם כי אין דרך אחרת.
סליחה. אני לא אתייאש. אבל אני מכיר איך עובדים. מכיר. בסדר. משרד המשפטים עמוס. שיתכבד ויאמר ליועצת המשפטית של משרד החינוך, לצוות המשפטי הענק של משרד החינוך – סומך עליך, תסיים את התקנות. תביא לי את הנוסח. שישחררו מתחת לידיים שלהם סמכויות שלא מסוגלים לקיים אותן. אתם יודעים על מה אני מדבר.
חיים הלפרין
¶
אני רוצה להגיד ככה. א', הרעש הגדול והתסכול נובע בעיקר ממקומות שלא מפוקחים על ידי משרד הבריאות. כלומר, צריך לזכור שגם הכתבה וגם כל ההתנהלות סביבה, נובעים ממקומות שההזנה מתנהלת באופן אוטונומי, עצמאי, או על ידי הורים או על ידי גופים אחרים.
מה שאנחנו יכולים להגיד על תהליך העבודה בתכניות שהמשרד מופקד עליהן, שזה מתנהל אחרת. זה מתנהל אחרת בכמה רמות. פעם אחת ברמת המוצרים ואני שמח על ההערה על השניצל. אנחנו לא מאפשרים לשום קייטרינג לטגן שניצלים, שלא תהיינה שום אי הבנות. אנחנו לא נאפשר את זה, כי זה מסוכן. פשוט.
לכן מה שאנחנו כן דורשים, ביחד עם ה - - - של משרד הבריאות, זה שהשניצלים יהיו שניצלים איכותיים. זה לא שניצל שהוא קונה מה שהוא רוצה. יש מק"ט ספציפי שאותו הוא יכול לקנות ורק אותו הוא יכול לספק לילדים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, אבל דווקא בגלל מה שאמרת, לא על השניצל, מה שמפוקח, ואני רוצה את האוזן הכרויה של משרד הבריאות בבקשה. משרד הבריאות, תהיו איתי רגע. אני פוחד שבסבך הזה, בקנאות שלכם להדגיש מה שמפוקח על ידי משרד החינוך ומה שמוכר על ידי משרד החינוך ומה שמתוקצב על ידי משרד החינוך והילדים אצלי נמצאים קודם כל בכותרת אחת ויחידה – ילדים. זה לא משנה מה. מי נותן לי את המענה לשאר הילדים, לפקח? התקנות – משרד הבריאות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תני לי, תני לי. משרד החינוך אמור לפקח. משרד החינוך אומר אני אפקח על המסגרות שלי. מה שאני מכניס. למרות שאני יכול לחלוק עליהם. כי עם כל הכבוד, החינוך במדינת ישראל, חוק חינוך חובה, זה המדינה, הריבון אפשר את כל גווני צבעי הקשת בסוגי החינוך במדינת ישראל. הוא לא יכול לומר אני מאשר לך להקים מסגרת של בית ספר מוכר שאינו רשמי, דמוקרטי, הכל - אני מפחד שהתותבות שלי יברחו לי מכל ההגדרות האלה. זה, ובסוף להגיד סליחה, אני מפקח רק על משרד החינוך. לא יהיה.
אני רוצה לקבל היום תשובות מי מפקח על כלל המזון שמוכנס לכלל בתי הספר.
רונית אנדוולט
¶
שנייה. יש פיקוח של תברואה, שאומר שאין מזיקים, ג'וקים, חיידקים, לא יודעת מה; ויש פיקוח על האיכות התזונתית, זאת אומרת שהילד לא אוכל ג'אנק, אלא אוכל אוכל שיש לו ערך תזונתי. את תחום ההרכב של התברואה, המחלקה לאיכות הסביבה של משרד הבריאות בודקת. גם היום דרך אגב.
רונית אנדוולט
¶
שירות המזון ואיכות הסביבה לא נכנסים לבתי הספר, הם נכנסים לקייטרינג עצמו. הם הולכים לקייטרינג ובודקים. הם דוגמים, הם מקבלים תלונות ואז הם ניגשים ולפעמים שוללים רישיון של קייטרינג. הם עושים את זה בפועל, ביום יום. לא צריך בשביל זה חוק כי זה כבר קיים.
מה שלא קיים, זה שמירה על האיכות התזונתית, על הביטחון התזונתי, על הערך התזונתי של המזון שמוגש לילדים. וזו הצעת החוק של חברת הכנסת רחל עזריה.
מירב ישראלי
¶
החוק הקיים, שזה חוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך – ההגדרה של מוסד חינוך היא מוסד חינוך כהגדרתו בחוק חינוך חובה שלומדים בו יותר מעשרה תלמידים. זה אומר שזה כל מוסד חינוך, זה לא רק של המדינה, זה גם מוכר שאינו רשמי, זה גם פטור, זה גם הכל. החוק חל על כל מוסדות החינוך - - -
מירב ישראלי
¶
מכיוון שמשרד החינוך אומר – הצהרון כצהרון הוא לא מוסד חינוכי. אנחנו לא נכנסים לשם, אנחנו לא מפקחים שם, אנחנו לא - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תנו לאוצר לענות במה שקשור לזה, היועצת המשפטית. אתם בקושי יודעים לתת לי תשובות על בריאות וחינוך. בואו נראה על כספים. האוצר.
נועה היימן
¶
התקצוב בצהרונים נחלק היום בין שלושה גופים. גוף אחד זה משרד החינוך, שמספק סבסוד לצהרונים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל בר מינן, זה לא חינוך. זה לא מערכת חינוך. בר מינן, עכשיו שמענו הדגשה. אי אפשר. תקשיבו, אני בכוונה שואל את השאלות. אני בכוונה מציג את השאלות. אל תיתממו לי. יש פה בריאותי ילדי ישראל. יש פה חלקים לא מכוסים בחוק ובתקנות.
תמשיכי להבהיר לנו.
נועה היימן
¶
הצהרונים מתוקצבים דרך שני מקורות ממשלתיים ועוד מקור פרטי. המקורות הממשלתיים הם שניים. משרד החינוך מתקצב צהרונים ברשויות שנמצאות באשכולות 1 עד 3 ובאופן חלקי בירושלים, לילדים בגילאים 3 עד 8, מתוקף החלטת ממשלה 4088, משנת 2006. זו החלטה אחת.
משרד הכלכלה מסבסד צהרונים לילדים באשכולות 4 ומעלה עד - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מבין שמשרד הכלכלה, לכסות על רציונל של מה שהיה פעם שומו שמיים ההגדרה של אכסון ילדים, בזמן שההורים בעבודה. שינינו מאז את ההגדרות האנושיות שלנו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני כופר בזה שצהרונים זה לא חלק ממערכת החינוך. אני כופר בזה. לא עשו אותם במנותק מהמסגרות שלהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
ובמבנה. תפסיקו להיתמם לי. אני בכוונה, סליחה, אני לא באתי ללמוד היום מה זה. אני מתעכב על הדקויות האלה שתבינו, אני כבר קיימתי דיון. את התקנות אני אקבל, איך את אומרת? קוק?
עירית ליבנה
¶
החוק עבר. הדיון היה פה ומירב ליוותה אותנו בחקיקה והלקונה הזאת עוד התעוררה אז. ואז יושב הראש הוועדה מצנע, אמר תשמעו, בואו נפתור קודם כל את זה, נרוץ קדימה ועכשיו יש תהליך - - -
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, אנחנו נמצאים באיזו שהיא הרצאת אבסורד. אני חושבת שכל אחד עושה עבודה נהדרת, כל אחד בא לכאן עם הרצאה. מה זה כאן, תגידו? מה זה כאן? את התוצאה אוכלים הילדים שלנו. צריך להיות אחראי וצריך להיות אחריות אישית, או שאני חושבת שלא צריכים לחפש כאן את החוטאים. אנחנו צריכים מערכת חינוך ושר חינוך שייקח אחריות וינהל את זה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני אגיד לך. מה שאומרת הצעת החוק זה שהאחריות היא על המפעיל ושאפשר להפעיל את הסנקציות, כמו שאנחנו עושים גם בהצעת החוק הזו, שנמצאת בשלב התקנות, שאפשר להפעיל סנקציות, אם על המפעיל - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל הסיפור המרכזי זה שכל מפעיל יש לו את האחריות וזה לא רק משרד החינוך, אלא כל מתנ"ס, כל מי שמפעיל צהרון יש לו את האחריות. זה הסיפור.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, רגע. שאלת שאלה? הרי למה אנחנו מבררים? הלפרין שחרר ואנחנו אצלנו לא לומדים הרבה, אבל חינכו אותנו להתעכב על כל ביטוי. הוא אמר – במסגרות של משרד החינוך, ופה אני רוצה לדעת. איפה שהוא מפקח – הוא מפקח. ההשלמה, החוק המשלים שלך, על מי אחריות הפיקוח?
מיכל מנקס
¶
רשות באשכול סוציו אקונומי 2, יש לילדים עד גיל 8 תכניות במשרד החינוך. נאמר שאני תושבת בעיר הזו, יש לי שני ילדים. אחד בן 7, אוכל אוכל שמשרד החינוך מפקח עליו, ואחד בן 8, באותו בית ספר, אוכל אוכל שאולי המתנ"סים, אולי החברה הכלכלית, אולי תורם, אולי קרן, לא יודעת מה, אולי הרשות המקומית עושה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז מה? מה איכפת לי שהורה יהיה מפקח? אני חשוב לי כהורה שיש פיקוח. אני לא שם. את עכשיו מבקשת ממני, את רוצה להיות יעילה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, הם לא רוצים. סליחה. לא, לא, רחל. מיכל, על התהייה שלך – שאלה, אני לא שם בכלל. אני קודם כל כהורה, האינטרס שלי קודם כל שיהיה פיקוח על היעילות של המדינה, למה יש כמה גורמים. יש לי עוד הרבה תחומים כאלה. רחל, אני מבקש, אל תחכי רק - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תלוי באיזה ועדות. אני לא יודע באיזה ועדות את. מי שעבר תחת שבטי בתיקון תקנות, יודע שאני לא. אני רץ.
ישראל אליסף
¶
בסדר, אז אני לא מצליח להבין למה צריך לפרק את זה. אם יש סוף סוף הצעת חוק חדשה, יש משרד אחד שאחראי על תחום הפדגוגיה. לא יתכן שאותו משרד שאחראי על ההזמנה של האוכל – משרד החינוך, גם בהזנה הממשלתית הוא זה שצריך לפקח. יש את משרד הבריאות שהוא הרגולטור בתחום הפיקוח על המזון. למה לא לעשות הצעת חוק אחת שיש גוף אחד, שמפקח על הכל בכל המוסדות, בכל המקומות, שהוא זה שיפקח. למה זה צריך להיות רק במשרד ה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא. למשרד הבריאות יש את כל התקינה והתקנון לגבי בריאות המזון, התברואה וסביבה. יש פריבילגיה במשרד החינוך ולנו כהורים לדרוש - כי זה משרד החינוך - זה הגיל הרך - זה ילדים - על איכותו של המזון שמגיע לבית הספר. אנחנו מתיימרים ואומרים אנחנו מחנכים לתזונה בריאה וזה, ומשרד החינוך יש לו את הפריבילגיה לדרוש את זה. כשאתה הולך למסעדה עם הילד שלך, אני לא רוצה להגיד לך פה אתה קנאי ושם אתה מאכיל אותו כל מה שהוא רוצה במסעדה, אבל זה אנחנו. זה ההורים. אבל יש לנו את הפריבילגיה הזאת. לכן את תתהה על זה. אני לא שם.
ישראל אליסף
¶
אני רק רוצה להפריד וכבר העלו את זה. היא אמרה את זה ממשרד הבריאות. יש את הפיקוח על איכות המזון ויש את הפיקוח התברואתי. מילא היית אומר שהפיקוח מה מהרכיבים של המזון, היה במשרד החינוך עם תזונאיות וכו', גם הייתי מציע וגם בזה יש לנו את משרד הבריאות לטעמי - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אין לו מה לומר, סליחה. תאר לך שהיינו במדינה כזאת, שכל מה שנקרא בפינו ג'אנק ונמכר ועושים הון מזה, משרד הבריאות היה אוסר עלינו. היינו אומרים שהמדינה טוטליטרית.
ישראל אליסף
¶
אז אני עונה. גם בנושא של מרכיבי המזון, גם בוועדה הקודמת דיברו על מדתיות. זאת אומרת לא לאסור את הכל, כל דבר זה תלוי במידה. אי אפשר לאסור את הכל, גם לא ממתקים. דיברנו על זה בוועדה הקודמת, אני לא חושב שיש צורך לחזור. אבל בכל אופן, אני חושב שאם אתה שואל עכשיו את ההורים, אנחנו כמייצגי הורים היינו מעדיפים לראות פיקוח במשרד אחד, שהוא הרגולטור המתאים לזה, משרד הבריאות. משרד החינוך צריך להתעסק בפדגוגיה, לא בפיקוח על המזון. זה דבר אחד.
דבר שני, זה ברמה האסטרטגית, לעוד כמה שנים אני מקווה, אתה יודע מה, עכשיו אני מקבל תקוות על מה שאמרת, שאתה מתקן תקנות מהר וחוקים מהר, בוא נקווה שהרמה האסטרטגית תקרא מהר, אבל בינתיים ברמה הטקטית, יש חוזר מנכ"ל שמגדיר בפיקוח על המזון מה צריך להיות כשיש הזנה במוסדות חינוך. הוא קודם כל מגדיר שצריכה להיות ועדה שמורכבת מתזונאים, מאנשי אגף רישוי עסקים, תברואנים של רישוי עסקים ווטרינריים שהם קובעים מה יש בתוך המזון וכו'; וגם יש שם הגדרה מי מפקח.
עכשיו, פה יש לקונה. כי בחלק מהמקומות זה קורה, בחלק מהמקומות זה לא קורה. עכשיו אני אגיד לך, מהמקור המקצועי שלי, איפה שאני עובד, שירותים וטרינריים, כשבן אדם רוצה למכור בשר שמגיע ממשחטה לעיר מסוימת, הוא עובר דרך השירות הווטרינרי ועובר בדיקות משנה. יש שם אחלה כסף לרשויות, בסדר? למה אי אפשר לעשות את זה עם המשאיות של הקייטרינג? כל משאית שנכנסת - - -
ישראל אליסף
¶
זה לא קורה בכל מקום, סליחה, חיים, זה לא קורה בכל מקום. ואם אתם תאכפו את חזור המנכ"ל שלכם ותוודאו שזה קורה, אז זה יקרה. זה כרגע לא קורה.
איטה עטייה
¶
כן. מה שרציתי לומר, שאלת למה זה במשרד החינוך. כי לפי טרכטנברג, כל הצהרונים שלנו כבר היו צריכים להיות מזמן במשרד החינוך, רק העבירו אשכולות 1 עד 3, אחרי זה - - -
איטה עטייה
¶
כן, אחרי זה זינבו את ירושלים. עכשיו זה משרד החינוך ואנחנו נשארנו פחות או יותר עם אשכולות 4 עד 7 למי שפונה ולמי שמבקש. אנחנו לא נותנים לכולם. עכשיו, כל נושא המזון, רוב המפעילים שמפעילים זה אנשים עצמאיים, פרטיים שמפעילים. לנו אין שום דרך לאכוף את רמת המזון. אין לי לא את הידע, לא את המפקחים. אני אכפתי את זה באופן הזה בנוהל שלי, שאני מחייבת שכל מפעיל יביא לי אישור תזונאית על התפריט.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אקח מנושא אחר. תקשיבו, אני רוצה שתבינו. הכי קל לבוא ולהגיד לא, זה לא תפקיד שלי - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תני לי. משרד הבריאות אני זה, משרד החינוך אני זה, משרד הכלכלה אני זה, השלטון המקומי אני זה ובאמצע הכל חור אחד גדול, כמו שתבינו - - -. כמו שהחשב הכללי ידע לומר לנו, לשרי הממשלה ולגורמים המתקצבים, שאתה לא תוכל לתקצב או לתמוך בעמותה או בגוף שאין לו את האישור. את מכירה את המושג הזה? אישור ניהול תקין? לכאורה מה זה קשור? הרי הגוף עושה את הפעילות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה. הרי הגוף לקח את הפעילות שאליה הוא דרש את התמיכה, אבל הגיע מי שחשב שאנחנו, המדינה, לא צריכה לתקצב או לתמוך בגופים שלא מתנהלים מבחינה מנהלית בניהול תקין. נכון, נועה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
תן לי רגע. לא יתכן כשנגיע, אני דורש, כן. האופטימום זה דבר לפחות שצריך לשאוף אליו. כמו שמתחילים, אתם מכירים, הרבה צביעות יש גם בנושא הזה. בחלק מהמוצרים סימון של ירוק, התו הירוק, מכירים את זה? אז לא יתכן שיגיע לבריאות, אנחנו כולנו נתכסה בתחום מצומצם של תחום אחריות ונשאיר את הבריאות באוויר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני חושב שחלק מהדברים אני לא מקיים, המשרד, אני לא אתמוך בסעיף תקציבי כזה וכזה וכזה, אם אין לי את התנאי הזה של הבריאות, הכרחי. לא פחות. האמירה שלך, ונכון שזה לא יהיה - - -
איטה עטייה
¶
לא, אני רציתי להגיד לך שעשינו בכל זאת משהו מעבר לזה, מאחר שאין לנו את הכלים לבדוק את הבריאות, אז אנחנו אמרנו אוקיי, הרי הצהרונים - - -
איטה עטייה
¶
אבל תן לי לגמור ותראה שעשינו משהו, אנחנו לא מתנערים. אנחנו נותנים רישיון לצהרון לכל שנה. בכל שנה הוא צריך לעמוד בכל הסטנדרטים. אחד מהכללים שהוא צריך לעמוד בהם זה אישור תזונאית לתפריט שהוא נותן. בלי אישור תזונאי - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הוא יביא לך, תקשיבי, הוא יביא מרואה החשבון כל תוצאה שתרצי. הוא יביא לך מתזונאית כל מסמך שתבקשי. שאלת המפתח הגדולה של התנהלות מדינה תקינה זה פיקוח.
איילת מייזנר
¶
נכון. עירית אמרה שהיא תפרט על זה ועוד לא יצא. הנושא של בעצם שאני לא רוצה להיות פה בעוד שנה בדיון על זה שיש חוק ותקנות ואין אכיפה. ורציתי לדעת מבחינה זאת את ההיערכות להכשרת פקחים. אולי איזה מוקד שההורים יכולים לפנות אליו בתלונות. אם ראיתי שמוכרים בקיוסק בבית הספר קולה, למי אני פונה? מה אני עושה עם זה ואיך המנגנון? אחרת כולנו נהיה פה עוד שנה בדיון המשך ונשמח לדעת איך נערכים כבר עכשיו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כשהם יבואו אל הוועדה עם תקנות ואנחנו נעבור סעיף, סעיף, אנחנו נשאל את כל השאלות האלה.
עירית ליבנה
¶
אנחנו נערכים בתקנות בהשלמת החוק בימים האלה. אמרנו, תוך חודשיים אנחנו מגישים פה את התקנות ואני מאמינה שזה גם יתקדם.
ליאורה פור
¶
שלום, שמי ליאורה פור, אני מייסדת המשמר החברתי בחולון, זה גוף התנדבותי, אה-פוליטי. אנחנו מטפלים כעת ב-65 גנים מוזנחים ביותר עם צהרונים. יש לנו דו"חות של משרד הבריאות - - -
ליאורה פור
¶
לא סוגרים. ראש העירייה, לטענתו הכל בסדר. זה בלאי. עובד בכל הקירות – זה בלאי. שנתיים. גן לחינוך מיוחד – ארבע שנים. ארבע שנים. הזנחה פושעת. בואו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הנה, את נכנסת לדיון באמצע, תקשיבי. על זה היא מלינה. על מה היא מלינה? נתנו אישור לפתוח. פתאום התגלו ליקויים, או שלא פתאום. בלאי. מתריעים. זה לא מעניין אף אחד. לא מעניין אף אחד.
ליאורה פור
¶
אני מזמינה באמת את השלטון המקומי שיגיע לחולון. הגיע הזמן שמישהו יעשה סוף למיתוג ולתדמית. הגיע הזמן - - -
ליאורה פור
¶
אני רוצה לדעת של מי. את תכנסי לדף הפייסבוק שלנו, את תסתכלי את הסרטונים שהורים מפרסמים, מתחננים.
ליאורה פור
¶
שוב, המשמר החברתי חולון. אני מאד מבקשת, אנחנו גוף אה-פוליטי, לא מפלגתיים, אנחנו מתנדבים. היום לקחתי יום חופשה על חשבוני. המצב קטסטרופה בעיר הילדים. אני מתחננת שיגיעו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, בואו, זה לא בחלל ריק. גם אם זה גנים לא של הרשות המקומית, בסדר, אני כופר בזה, אני אומר את זה, מוציא את זה מלשוני, כי חטף ממני יונה יהב בנושא הבית ברחוב חיים, בגלל האמירות האלה שלו – אלה לא בתי ספר שלי. אני לא מכיר ראש עיר שיכול להעיז לומר אלה לא בתי ספר שלי, כשזה ילדים מהעיר שלו ובתחום השטח המוניציפאלי שלו. אין ילדים שהם לא שלי. בן אדם שיכול להעיז ולומר אני ראש עיר לא של כולם, ש-א' רצו אצלי, ב' לא רצו אצלי. לכן הוא חטף מה שהוא חטף ביושר.
אני אומר, תקשיבו, עמותה לא עמותה, אנחנו מדינת חוק. יש גנים ואתה יודע מה, אני גם לא רוצה שהגורמים הממלכתיים ישתמשו בטיעון הזה, כי רק היום חתמתי על מכתב למשרד החינוך על גנים בכפר שנקרא א-סייד בדרום, עם תמונות מזעזעות, עם בולענים. עם בולענים ועם עובש ועם עוד מריעין בישין אחרים. אז זה קיים. אבל גם אם זו עמותה פרטית, מישהו צריך לסגור את זה. מישהו צריך לטפל בזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז אני לא בא אליה בטענות ותודה שהיא מציגה לנו את זה כאן. אם זה ככה, אז אני בוודאי גם לא שואל מה רמת איכות המזון שנכנסת לאותו גן.
רז סער
¶
אדוני, ברשותך רק נקודה אחת. אני רז, יושב ראש ועדת הזנה בעיריית נס ציונה. במשרד הבריאות יש שתי ידיים. יש את הגוף התזונתי ויש את הגוף שאחראי על רישיונות יצרן ועל המטבחים של הקייטרינגים. הגוף שאחראי על רישיונות יצרן ועל כל רישוי העסקים ומטבחי הקייטרינגים, מעודד מזון מעובד מטעמי בטיחות מזון, על חשבון התזונה של הילדים. וזו נקודה שאם תוכל לטפל בה, אני אודה לך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אי אפשר. אתה יודע למה? יש ויכוח פילוסופי ובכל מקרה מה שתאכל יגרום לך נזק. השאלה מה יגרום לך נזק יותר גדול. אתה צריך להיכנס פה עכשיו, תקשיב - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מבין אותו. הוא אומר לפחות במזון המעובד יש לי איזה פיקוח מסוים. יש לי תו תקן מסוים. מה שייצא מהמטבח הביתי או המטבח שעושה את ה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תגיד לי, אני שואל אותך שאלה, נעלמו מעיניך, אני לא מצדד, שלא תבין אותי. אני רוצה לפעמים גם לקיים דיון, אבל אי אפשר לשאוף לאופטימום שהוא לא קיים. לחלום תמיד טוב. בוא אני אסביר לך, נעלמו מעיניך הכתבות על סוגי בשר שחדרו למסעדות הטובות ביותר?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני כמפקח על הריבון צריך וודא שמפקחים. טעויות תמיד יהיו. כשלים יהיו, אבל לפחות שיהיה פיקוח. אם אין פיקוח אני לא שם. אני עדיין לא איפה שאתה נמצא.
רז סער
¶
יש מטבחים שיש להם היום היתר לבשל ולשלח. שיתנו למי שמתעסק בהזנה שיעשה מטבח מבשל ומשלח ובזה נגמור את הסיפור. לא מטבח מחמם ומשלח. זה כל ההבדל. יש מטבחים שפועלים בארץ עם רישיון לבשל ולשלח. בחוק, מסודר, בפיקוח, בהכל. אבל מה, הם נתונים רישיון למטבחים שקונים מוצרי מזון מעובדים, מחממים ומשלחים.
חיים הלפרין
¶
יש מוצרים שאנחנו מאפשרים ליצרן שיודע ליצר במקום, אנחנו מאפשרים לו לעשות את זה. אבל צריך להבין שהמוצר שהוא עושה הוא חייב להיות מאד נקודתי, הוא מחייב פיקוח מאד קפדני. אני אתן לכם דוגמא. יש לנו מישהו שכיוון שאנחנו רוצים להכניס גם מוצרים צמחוניים ולאו דווקא רק בשרי כל השבוע – מישהו שיודע לעשות קציצות עדשים. אז הוא יודע לעשות בכמות שהוא יודע לעשות קציצות עדשים. אבל, ועכשיו אני אומר בינינו, אני לא יודע אם כל יום כמות העדשים בקציצות זהה למחר ולאתמול.
כשתנובה מייצרת או מישהו, או עוף טוב מייצר מוצר, הוא מתחייב לעמוד בתקינה ש-18% חלבון יהיו בכל שניצל שלו. אז לכן אני אומר, אנחנו עושים את הדבר הזה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הוא אמר את הרציונל והערכה שלי, הוא גם נושא באחריות הרי, אז הוא רוצה כמה שיותר להיות גם הוא מוגן.
אורגד מזרחי
¶
רק דבר אחד. אני מכיר כן מטבחים שכן יודעים לייצר את הדברים האלה ואין להם את האישור לייצר את זה וחבל מאד והיה רצוי לעשות אולי בחינה מחדש גם על מטבחים שעומדים בתקן ISO ובכל מה שצריך, כן לבחון את האפשרות להרחיב את האפשרות לבשל יותר אוכל טרי, מאשר אוכל תעשייתי, נקרא לו. כי שניצל מנתח מלא אני אקרא לו תעשייתי ופחות מעובד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה.
הוועדה מודה לכל מי שהשתתף בדיון, לאורחים, לנציגי ההורים, משרדי הממשלה.
הוועדה רשמה בפניה, גברת עירית ליבנה, ש-60 יום מהיום, התקנות יוגשו לוועדה. הנה, אני מתחייב, אחד מדיוני הפגרה, כי זה נופל לתוך הפגרה, אחד מדיוני הפגרה יוקדש לתקנות. אז אני לא מתכונן לוותר על התאריך הזה ותעשו הכל. היום, לא ביום לפני כן להתעורר. היום, כדי שהתקנות יובאו.
ואני אומר לכם, אני אראה זאת בחומרה אם לא תעמדו בתאריך היעד. 60 יום זה נדיב. נדיב, בהתחשב בכל הזמן שעבר.
ואני קורא למשרד המשפטים, שלא יתביישו. מותר לומר אני עמוס ואני סומך. אני אומר לכם, אני אם הייתי רפרנט שלפני חודש וחצי סיים את הפקולטה שלו למשפטים, עוד לא קיבל את התעודה הרשמית וצריך לשחרר לדורית מורג, עם כל הניסיון שלה, את התקנות. בושה וחרפה. אנחנו יודעים איך הדינאמיקה עוברת. זה רפרנט שרק עכשיו גמר לימודים, תוקע יועצת משפטית עם ותק, שזוכר, אני לא רוצה להגיד לך את תיבת נוח.
אז בבקשה. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:30.