הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 131
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ח' באדר א התשע"ו (17 בפברואר 2016), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/02/2016
החלטת הממשלה לעקור יישוב בדואי עתיר - אום אלחירן- הוגשה שוב פעם לשבוע הבא בתיאום היו"ר, החלטת הממשלה לעקור יישוב עתיר - אום אלחיראן, החלטת הממשלה לעקור את היישוב הבדואי עתיר - אום אלחירן
פרוטוקול
סדר היום
החלטת הממשלה לעקור יישוב בדואי עתיר - אום אלחירן
חברי הכנסת
¶
אמיר אוחנה
עבד אל חכים חאג' יחיא
מירב בן ארי
איתן ברושי
יוסף ג'אברין
מסעוד גנאים
שרן השכל
דב חנין
אכראם חסון
אחמד טיבי
מרדכי יוגב
שולי מועלם
איימן עודה
עודד פורר
עיסאווי פריג'
יואב קיש
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
איתן כהן - רפרנט תקציבים, משרד הפנים
נועה סרברו - מחלקת יעוץ וחקיקה, תחום אזרחי, משרד המשפטים
אבי מאיר - יועץ לשר, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
רותי פרום אריכא - מנהלת המערך לשילוב הבדואים בנגב, הרשות לתכנון, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אורי נוסבאום - הלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
יריב מן - מנהל תחום בכיר לפיתוח כלכלי וחברתי, המערך לשילוב הבדואים בנגב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
יגאל בוסקילה - מנהל מרחב, הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אפרת הבא הררי - הלשכה המשפטית, הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אסנת קמחי - מנהלת מינהל לענייני הכפר, משרד הבינוי והשיכון
רון שכנר
-
החטיבה להתיישבות, הסוכנות היהודית
עטייה אלאעאסם
-
ראש המועצה האזורית של הכפרים הבלתי מוכרים בנגב
שמואל דהן - הסברה והתמודדות עם בעיית הבדואים, הקרן הקיימת לישראל
זינה סקורטרו וולקוביץ' - יועצת משפטית במינהלת הבדואים, רשות מקרקעי ישראל
מאיסאנה מוראני - המחלקה לקרקע, תכנון ובנייה, מרכז עדאללה - מרכז משפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל
אמנון בארי סוליציאנו - יוזמות קרן אברהם
איה בן עמוס - מנהלת מחלקת מדיניות, יוזמות קרן אברהם
אריה בריגס - תנועת "רגבים"
עמיחי יוגב - רכז מחוז הדרום, תנועת "רגבים"
סזאר יהודקין - רכז פרוייקט ישובים ערבים, "במקום" – מתכננים למען זכויות תכנון
שייח' חליל אבו אלקיעאן - שייח' הישוב אום אלחיראן
ראיד אבו אלקיעאן - יו"ר ועד ישוב אום אלחיראן
אחמד אבו אלקיעאן - חבר ועד ישוב אום אלחיראן
עטיה אבו אלקיעאן - חבר ועד ישוב אום אלחיראן
סלח אבו אלקיעאן - ישוב אום אלחיראן
עטיף אלקיעאן - ישוב אום אלחיראן
מסעד אלקיעאן - ישוב אום אלחיראן
אסמעיל פרהוד קרעאן - ישוב אום אלחיראן
קאיד אבו אלקיען - ממלא מקום וסגן ראש מועצת חורה
מחסון אלקיעאן - תושב חורה
חליל - תושב יתיר
אריק אשרמן - עמותת "שומרי משפט" - רבנים למען זכויות אדם
רון שכנר - מנהל פרוייקט חיראן
אריק בן שמעון - שדולת ארץ ישראל
נסרין חאג' יחיא - חוקרת, המכון הישראלי לדמוקרטיה
דורון סלע - אחראית קשרי ממשל, המכון הישראלי לדמוקרטיה
עטיה אל אעצם
טריה בריאס
חסן סעיד
סקר אבו סטלוק
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בוקר טוב גבירותי ורבותי, אני מתנצל על האיחור, איחור של דקות אחדות, אני הייתי בדיון בוועדת החוקה בחדר הסמוך ולא יכולתי להשתחרר עד לא מזמן. אנחנו התכנסנו הבוקר תחת ההליך הקרוי דיון מהיר, בהחלטת הממשלה לעקור ישוב בדואי עתיר – אום אל חיראן, בקשה של חברי הכנסת טלב אבו עראר, עיסאווי פריג' וזוהיר בהלול.
נתבקשתי על ידי יושב ראש הועדה לנהל את הישיבה הזאת, שלא בטובתי במובן הבא. כדי להסיר טעות ומכשול מן האנשים, אני עסקתי בנושא הסדרת התיישבות הבדואים עד חודש דצמבר 2013 ומאז אינני עוסק בכך. לא רק שאינני עוסק בכך, אלא שיש שר חבר ממשלה שזהו תחום אחריותו ואני משתדל מאוד להיזהר לא להיכנס לתחומי אחריות שאינם שלי. על כן יש קושי מסוים, שהיה מבחינתי, בבקשת היושב ראש אבל חזקה עליי מצוותו.
אני מבקש בדיון המהיר הזה, כהגדרתו, להבין, שעל פי הבנתי, אין כוונה ואין גם יכולת, במסגרת דיון מהיר, למצות את כל הבעיה המועלית על השולחן. הכוונה, עוד פעם, על פי הבנתי הפרלמנטרית המוגבלת, היא להציג בפני הציבור, להעלות נושא שיש לו חשיבות וחשיבותו הוכרה על ידי נשיאות הבית.
אני יודע שהנושא הזה – וכל אחד סביב השולחן יודע, שהוא גם טעון וגם רגיש. אני מבקש מאוד להתחשב בכך שמדובר בדיון מהיר ובכך שאינני היושב ראש הקבוע של הועדה, לא יהיו החלטות, לא צפויות החלטות - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הסמכות שהואצלה לי היא למסור את רשות הדיבור לחברים ובמידת האפשר לשמור על דיון שלוו ככל האפשר. זו הסמכות שהואצלה לי על פי הבנתי אבל לא העמקנו בכך. אנחנו נתחיל לפי הסדר, עם חברי הכנסת על פי הנוהג המקובל כאן, חברי הכנסת קודם, אחר כך אבקש לשמוע את תגובות נציגי הממשלה אם יש כאלה ובהמשך, ככל שנוכל או ככל שנצטרך, אז גם את נציגי ארגונים. יש לנו שעה ועשרים וחמש דקות לדיון. זה לא מעט אז אני מבקש גם מהחברים להגביל את עצמם במידת האפשר לעשר דקות, אחת עשרה דקות עם דקה בונוס. בבקשה, חבר הכנסת אבו עראר.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
תודה מכובדי היושב ראש, אפילו זמני, אבל בעניין הבדואים אתה קבוע ולכן - - -
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
ברכות לכל המשתתפים, חברי כנסת ואורחים. אנחנו התכנסנו כאן בעקבות החלטת הממשלה לעקור ישוב ערבי בדואי, כדי ליישב שם יהודים. ישוב יהודי. מדיניות ההחכרה, הרי בה נוהגת מדינת ישראל מאז קומה עד היום, החכרה גם לתושבים שהיו מתגוררים מערבה לכביש 40, שהיא העבירה אותם לאיזור - - - "לחודש חודשיים" ועד היום הם תקועים שם, באה המדינה עכשיו ומנסה להעביר אותם או לגרש אותם משם למקומות שהם לא ידועים.
האבסורד שבענין הוא שאם אנחנו חיים במדינה דמוקרטית אז זה אבסורד לגרש אזרח ולהעמיד במקומו אזרח, לגרש אזרח ערבי וליישב במקומו אזרח יהודי, פגיעה באזרחים ערבים לטובת רווחתם של אזרחים יהודים.
אני רוצה להחזיר אותנו אחורה, בהיבט היסטורי, תושבי הישובים עתיר ואום אל חיראן, הם מפוני ודאי זיבארה, מערבה או קרוב לבית קמא היום, שם היו חיים, שם היו מתגוררים, העבירה אותם המדינה למקום שהוא מזרחה לכביש 40, זו הפעם הראשונה ובפעם השנייה העבירה אותם, חשוב לציין את זה ושימו לב למה שאני אומר, העבירה אותם פעם ראשונה ממקום מושבם ודאי זיבארה ממזרח לכביש 40 ובפעם השניה ממזרח כביש 40 לאום אל חיראן איפה שהם חיים היום. באה המדינה היום ורוצה או מנסה ומחליטה לגרש אותם מאום אל חיראן למקום שהוא לא ידוע ואנחנו תיכף נשמע את עמדת המועצה, שהמדינה אומרת שיש מקום בטוח, מקום מסודר במועצת הישוב "חורה", אז תיכף נשמע את עמדת המועצה אפילו לפרוטוקול שמדיניות המועצה של חורה היא לא לקלוט אף תושב חוץ מ"חורה". חוץ ממי שנמצא ב"חורה". בשנת 2010 אפילו זכו הישובים עתיר ואום אל חיראן להכרה מוועדת התכנון והבנייה אבל, לבסוף, באותה שנה, בסוף שנת 2010 התערבו ממשרד ראש הממשלה כדי ללחוץ על הועדה הזו לבטל את ההחלטה שלה.
אני רוצה לציין כאן, הרי התנהל דיון בנושא אום אל חיראן, דיון שהתקיים בבית המשפט העליון ביוני 2014 ואני רוצה לצטט מדברי השופטת שהיא פתחה את הדיון - - -
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
פתחה את הדיון עם "שאלת מיליון הדולר" כמו שאומרים, "למה לא להכשיר את בתי הכפר אום אל חיראן שעל פי פסקי דין קודמים נקבע שתושביו אינם מסיגי גבול, אלא בני רשות, שישבו התושבים האלה על ידי המדינה במקום הזה, במקום - - - אותם ולהקים ישוב חדש". השופטת הוסיפה ש"אולי גופי התכנון היו צריכים לשקל את האפשרות להכשיר את הבתים הקיימים במקום, גם אם הם נחשבים בלתי חוקיים". סוף ציטוט.
זו מדינה דמוקרטית ובדוגמה הקלאסית הזו, בפני העולם הדמוקרטי הנאור, נחשפו פניה האמיתיים של מדינת ישראל, שהיא רוצה לגרש ערבים ולהביא במקומם יהודים על חורבנם. לכן אני כאן שואל איפה הדמוקרטיה? איך אפשר להרגיש אותה? איך אפשר לראות אותה? בגלל היותם ערבים – out, איפה? למקום שהוא לא ידוע, מכובדי היושב ראש, וליישב במקומם יהודים. לכן, באו התושבים, יש גם את המועצה האזורית לישובים הבלתי מוכרים, יש את ועדת המיפוי, יש את הועד המקומי, פועלים יום ולילה כדי להביא, אפילו הציעו התושבים המקומיים באום אל חיראן, בעתיר – אום אל חיראן, שאין להם בעיה להיות בישוב מעורב, שיכירו בהם כשכונה בתוך הישוב חיראן.
שים לב, חברי קיש, אפילו גם המדינה לא רוצה, למה לא לעודד חיים משותפים? לכן אנחנו, בשם התושבים שהם עכשיו גם ידברו, מבקשים, או שימשיכו, או שיחזירו אותם במקום שהיו חיים שם במקום מושבם שם, או להקים להם ישוב חדש, אפילו באמצעות הדין אבל, להעביר אותם בתוך שכונה, מוצעת רק על הנייר, כי המועצה לקחה והחליטה פה אחד בדיון שהיה במועצת חורה, לא לקלוט אף תושב מהישובים הבלתי מוכרים, אפילו אלה הסובבים את חורה. איפה נלך? איפה הם ילכו?
חברים, אני רוצה לאפשר לאחרים לדבר, הרי מסרתי רשימת דוברים, גם מן האורחים. חשוב לשמוע את כולם וגם את מה שהם מציעים. תודה אדוני.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שלום לך אדוני היושב ראש, - - -. אני לא אתייחס לצד ההיסטורי, התייחס אליו חבר הכנסת אבו עראר אבל, אני רוצה להסתכל, אדוני היושב ראש, ראשית כל, מפתיעה לטובה הנוכחות הכה מורחבת של כל הצוות של חברינו היהודים בבית הזה, בדיון חשוב שאין כמותו לפי דעתי בעת הזו.
אנחנו לא עוסקים כאן בהקמת מדינה פלשתינית, אנחנו לא עוסקים בזכות השיבה ולא עוסקים במעמד ירושלים, אנחנו עוסקים בזכויותיו של אזרח מדינה. ובכנסת, דומני שיש משפט נפוץ מאוד בקרב חברי הליכוד וחברים מסיעות הימין, שתמיד קוראים תגר לח"כים הערבים "תעסקו בעניינים שלכם, בענייני בוחריכם, בענייני פנים, בענייני אזרחים שלכם", והנה, חברים דוגמה לכך. אנחנו, אני עכשיו אכנס לנישה של ח"כ ערבי למרות שאני מ"מרצ", אבל לשם כך אני אכנס לנישה הזו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לא, לא, חברים, זה לא יהיה לטובה. אני מבקש להצטמצם, זה דיון מהיר, אני מבקש לעבור אותו באופן מהיר ובשלום ככל האפשר. עיסאווי, בבקשה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כפי שאמרתי, אני שמח על השתתפות החברים ואני ראשית כל אומר שהבעיה הזו לא צריכה לייחד ח"כ מהשמאל, ח"כ ערבי או ח"כ מהימין. אנחנו צריכים להיות מאוחדים, פשוט מאוד כי צדק הוא צדק, מוסר הוא מוסר, אזרח או אזרח. אין אנחנו מסתכלים על הדברים האלה, אני חושב שיש מקום שכולנו נהיה מאוחדים בסוגיה הזו.
ברשותך, שני משפטים לגבי התנהלות בית המשפט והחלטות בג"צ האחרונות. אני רוצה להעלות את זה, זה מאוד הכאיב לי לראות בשנים האחרונות, שבג"צ איבד מהברק שיש בו, בג"צ כגורם שמחזק את המוסר, את הצדק ואת הדמוקרטיה, בשנים האחרונות, ברגע שמדובר באזרחים לא יהודים, הוא התיישר עם ה- - - וזה מדאיג אותי, וזה מדאיג אותי חברים, זו תופעה שהולכת ונעשית פעם אחר פעם בבג"צ וזה צריך להיות אור אדום ותמרור. חברים, זה לא מאוחר, אנחנו יכולים לדבר רבות וכל ההחלטות – הן של כל מבצעי המדיניות, הן של בג"צ, אכן יתקיימו אבל זה לא מאוחר. אם ראש הממשלה יוצא בהצהרות על כוונות טובות ועל מלחמה בפשיעה בחברה הערבית, ועל הקצאת מיליארדים, הכול זה עניין של הצהרות, הגיע זמן מעשה. מקרה אבו חיראן זה המקרה והצעד המעשי המיידי שראש הממשלה יוכל לשדר לאזרחי המדינה הערבים שכן, מקומכם אתנו ואנחנו מתרגמים את זה הלכה למעשה.
אני מצפה מוועדת הפנים, אדוני היושב ראש, שנצא מכאן עם קריאה לראש הממשלה ולמבצעי המדיניות, תוכיחו ברמת העשייה את - - - הצהרותיכם. זה קל להצהיר על מיליארדים, קל להצהיר על מלחמה וסדר בחברה הערבית, קשה לבצע. אנחנו אין לנו אמון בהצהרות כל עוד ברמת העשייה בשטח זה נראה אחרת.
אנחנו צריכים שיהיה לנו את האומץ להגיד את הדברים האלה בלי שום קשר לשייכות פוליטית. מדובר באזרחים. אמנם במקרים שהיו – לצערנו יש אזרחים שווים ויש אזרחים לא שווים אבל, אנחנו בבית הזה בעינינו חייבים לספר את האמת. ואתה, אדוני היושב ראש, כמי שאני מכיר אופן אישי, מכיר את העמדות שלך וכמה חשובים לך צדק ומוסר, אז המקרה הזה לוגית, לוגית, לפי בן אדם פשוט, כאן נעשה פשע. תודה, אדוני.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תודה. חבר הכנסת איימן עודה לפי הסדר של הדוברים. אני אקרא את סדר הדוברים כדי שיוכלו להתכונן. חבר הכנסת עודה, חבר הכנסת איתן ברושי, חבר הכנסת אמיר אוחנה, חבר הכנסת יואב קיש, חברת הכנסת מירב בן ארי, חבר הכנסת אחמד טיבי, חבר הכנסת יוסף ג'בארין, חבר הכנסת חסון, חבר הכנסת דב חנין, חבר הכנסת באסל גאטס, חבר הכנסת עודד פורר - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
נשמע. אם חברי הכנסת מאוד רוצים לשמוע אז יואילו לבדוק, סליחה, לא, לא, אני מציע, כל חבר כנסת יואיל לבדוק האם דבריו נדרשים לאור הדברים שנשמעו קודם על ידי חברי הכנסת. בבקשה, חבר הכנסת איימן עודה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
זה הסבב הראשון, חברי הכנסת, כך למדתי שנהוג בוועדות. חבר כנסת שיוותר על זכות הדיבור שלו יוכל - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר, תדבר, אני אתן הזדמנות גם לאחרים. זה סדר הרישום, חברים, אל תקשו עליי, איימן, חברי הכנסת יציגו את דעתם, תהיה הזדמנות גם לאחרים.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אתה תחליט, יש פה התושבים עצמם, אולי נשמע אחד מהם לפני שאנחנו מדברים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
נדאג שיהיה, נדאג, אבל אתם תדאגו חבריי חברי הכנסת, שיהיה זמן גם לאורחים ואחר כך נמשיך בסדר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
ניתן לחברי כנסת אחדים, מי שמוותר מוותר. נעשה סבב, אחר כך נחזור לחברי הכנסת, ככל שייוותרו. כן.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, חבריי, חברי הכנסת, חברות הכנסת, - - - אום אל חיראן, אהלן וסהלן - - - . פתאום אין בעיה לגור במקומות הללו, פתאום אין בעיה תיכנונית, אין בעיה סביבתית, אפשר לגור אבל לא הם אלא אחרים.
המקרה הזה כל כך ברור, לא ערבים אלא יהודים כן יכולים לגור באותו המקום. אני רוצה לדבר על החלטת בית המשפט. קודם כל, במדינת ישראל לא מקיימים החלטות בית משפט כאשר לא רואים שזה נכון, כמו במקרה של - - - . פה, עכשיו, רוצים לקיים אז בואו נדבר על החלטת בית המשפט.
בית המשפט הבין שהאנשים הם לא פולשים, הבין שהם בני רשות ואפילו בהצעה של רוב מול מיעוט פנו למדינה, ביקשו לנהל דיון בשאלה האם אפשר שהם יישארו במקומם, בתוך העיר חיראן, אפילו בהחלטה עצמה, כלומר "במידה ומישהו רוצה לקדם שהם יישארו במקומם בתוך חיראן אז זה חלק ממהות החלטת בית המשפט". חוץ מזה, כאשר יש אדם שזכה בבית המשפט אז יש לו את כל הזכות גם לוותר, אולי לוותר חלקית אבל בכך הוא לא פוגע בהחלטת בית המשפט.
אני רוצה לראות דבר מבחינה פוליטית ומבחינת ניסיונות העבר. פעם הייתה ממשלה פה שהכירה בכפרים בלתי מוכרים בצפון. הכירה בכפר - - - יום למחרת כולם שמו יד על הראש ואמרו: למה לא היכרנו קודם? זה טוב לכולם.
כולם אומרים שהאזור הכושל ביותר במדינה הוא הנגב. בוודאי שהוא הכושל ביותר, אם יש 32% ערבים, מחציתם חיים בכפרים בלתי מוכרים, אז איך האזור הזה לא יהיה איזור כושל? לכן, לטובת כולם בנגב, לטובת היהודים והערבים בנגב, לטובת הנגב כולו, יש להכיר בכפרים הללו. מדובר על כפרים שמהווים פחות מ-5% מאדמות הנגב בצפוני.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על הבעיה הספציפית ואני מדבר על הבעיה בכלל. לכן, הסיפור הזה הוא שונה מכל סיפור אחר, כי אתה בעצם רוצה לגרש ערבים ולהביא במקומם יהודים. דבר כזה לא קרה מאז - - - בשנת 53', זה קו אדום, זה שינוי בכללי המשחק.
אני הייתי בארצות הברית בכל מיני מדינות, נפגשתי עם כל מיני אנשים אחראים, האנשים נבהלו, אמרו לי: מה, איך זה יכול להיות? אמרתי להם: כן, זה יכול להיות. זה מה שקורה עכשיו בישראל. אנחנו נפגשים עם שגרירים ומספרים להם, הם שמים יד על הראש ואומרים: לא, לא יתכן, אז אנחנו מוסרים להם את המסמכים, לכן, אני חושב שהסיפור הזה צריך לנהל אותו בעיקר פה, אבל גם צריך לבנאם את הספור הזה כי דבר כזה לא יכול להיעשות. תודה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברים, לא ישַמָע איש בסוף, אני מציע ומבקש להמשיך בדיון על פי הסדר שאני קבעתי. כשאני לא אהיה היושב ראש אז יקבע יושב ראש אחר. אחרת לא נגיע גם לשמוע את האזרחים, יש עוד אנשים שאמורים להישמע. בבקשה. חבל, הוא אמר לי, אם הוא לא - - - אם חבר הכנסת ברושי לא מוכן לסידור שהצעתי אז יבוא עכשיו לדבר ואם לא אז בסבב הבא. איתן, מה דעתך?
אמיר אוחנה - הליכוד
¶
אני מבטיח להיות קצר, אדוני. לשמוע את חבר הכנסת פריג' ואולי גם בהמשך את חברי הכנסת הערבים מדברים על בג"צ באופן הזה, שהוא נגד ערבים, חשבתי שעוד מעט חבר הכנסת פריג' יבקש D-9, בוודאי אנחנו - - -
אמיר אוחנה - הליכוד
¶
אנחנו ודאי סומכים את ידינו על החלטת בית המשפט העליון. אני מזכיר גם לחבר הכנסת עודה שאומר שמאז 53' לא קרה דבר כזה, שגירשו ערבים כדי להכניס במקומם יהודים, אז קרה דבר כזה רק הפוך, -ב 2005, ב- 2005 גירשו כאן עשרות אלפי יהודים - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
גוש קטיף כן. המדינה, מדינת ישראל, מדינת ישראל מעולם לא גירשה אזרחים והביאה במקומם אזרחים אחרים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אתם רואים את התוצאה. חברים, ביקשתי, אני לא אקבל את זה שוב, להצטמצם בנושא הדיון. הנושא כפי שהוגדר - - -
אמיר אוחנה - הליכוד
¶
ובכך אני אומר את המשפט האחרון. מדובר כאן בשידרוג, בדור ב' של הטענות הנוגעות להקפאה. בדרך כלל מדברים על הקפאת בנייה בשטחים, כאן רוצים שנקפיא את הבנייה היהודית - - -
אמיר אוחנה - הליכוד
¶
כמו שבית המשפט העליון אמר, אין בעיה עם האנשים שנמצאים שם, אנחנו לא טוענים כלפיהם כלום, הם לא פלשו אבל אין להם חזקה חוקית. אין להם חזקה חוקית ועל כן הם יצטרכו לפנות.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא יעזור לך, אתה יכול - - - זו מדינת ישראל. אם מדינת ישראל רוצה שרצועת עזה תהיה שטח מדינת ישראל אז יש דרך - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברת הכנסת זנדברג, חברת הכנסת זנדברג, תמי, אני קורא לך לסדר בפעם הראשונה. יגיע תורך. אני מבקש מאוד, אחרת לא יגיע תורם של אנשים שאני חשבתי שאת רוצה שיישמעו. חבר הכנסת קיש בבקשה, אבקש להצטמצם לנושא הדיון.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני חושב שראשית, כהערה לסדר, בקשה, אם אנחנו באמת שומעים את נציגי הישוב הבדואי, אני חושב שנכון גם שנציג עמותת "רגבים" ידבר - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
בסדר. אני אגיד דבר אחד, הרי מה הסיטואציה שאנחנו נמצאים בה? הסיטואציה היא באמת כואבת, מדובר על לקיחת אזרחי מדינת ישראל ולהעביר אותם מן המקום שבו הם גרים וזו סיטואציה כואבת. וכמו שאתם רואים, היא כואבת מאד גם לימין וגם לשמאל, וכל אחד בתחומו אבל, בואו נסתכל רגע מה קרה פה.
אנחנו – לפחות עד היום, עם כל הקונפליקטים האלה, כשהגענו למקומות האלה, אז בסופו של דבר הגיעו לבג"צ, טענו בבג"צ, הושמעו הטענות מכל הצדדים, בג"צ הגיע להחלטה, אני מבין שבמקרה הזה גם היה ערעור על ההחלטה ורק לפני חודש, סופית יש לנו בג"צ חלוט בעניין. אנחנו בפתח של שער מסוכן, כי אם עולה פה דרישה עכשיו לא לכבד החלטת בג"צ חלוטה על ידי הרשות המחוקקת, בעיניי זה פתח להתדרדרות קשה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברים, אני אצטרך, אני, אי אפשר כך לנהל דיון, אני חושב שאני די סבלני אבל, אני מבקש גם שאורחים אחרים, אורחים ידברו אז אני מבקש להקשיב. גם החברים, גם האורחים שאתה חושב שראוי שיישמעו - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
לכן, אני חושב אם אנחנו פה שומעים כל הזמן קריאות שהורגים את הדמוקרטיה ואין דמוקרטיה והחוק הזה הוא נגד הדמוקרטיה, שזה החוק בעיניי, לא החוקים שהכנסת מנסה לחוקק אלא הדיון הזה, שעיקרו נובע מערעור על בג"צ חלוט, זו סכנה לדמוקרטיה וטאלב, זה יפגע בכם הרבה יותר משזה יכול לפגוע בו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
שולי, שולי, האם את ביקשת רשות הדיבור? יגיע תורך, אני מבקש רק לדברים האחרונים שנשמעו, לומר, שהדיון הזה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
מתקיים בוועדת הפנים, שולי, אל תפריעי לי, הדיון הזה מתקיים לאחר שהנושא אושר לדיון מהיר על ידי נשיאות הכנסת. בבקשה, חבר הכנסת אחמד טיבי, בבקשה. אחריו יוסף ג'בארין. חברים, לקצר, לא להתלהט ונמשיך עד הסוף. ואפילו נשמע את החברים האורחים. בבקשה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
המילה "לא להתלהט" מתאימה להחלטה אדוני היושב ראש. מגרשים ערבים ואומרים להם: תירגעו כי זו דמוקרטיה. יש החלטת בית משפט. אני הייתי בארצות הברית לפני יותר משבוע והצגתי את הנושא של אום אל חיראן והקמת חיראן בכול פורום אפשרי. בבית הלבן, במחלקת המדינה, בקונגרס, עם יהדות ארצות הברית, לפחות בשתי פגישות, אנשים ששמעו אותי חשבו שאני הוזה. מה, הורסים ישוב שכבר קיים חמישים שנה - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אגיד מה אמרו לי, יהודים במקרה הזה. - - - של ערבים, כדי להקים במקומו ישוב יהודי? In the same name? אמר לי מישהו חשוב, אמרתי לו: in the same name. הסברתי לו - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
שהאגודה המקימה את חיראן, מפרשת את השם של חיראן, שזה חיים, רוח ונפש. אז זה בדיוק ההיפך ממה שקורה כאן, האם זה מים חיים? זה מוות, זה מוות לאנשים האלה, מוות לעתיד שלהם, מוות להיסטוריה שלהם, מי גירש אותם פעמיים ועכשיו זה הגירוש השלישי? מי אמר שהם בני רשות? לאלה, חברי, חבר הכנסת קיש, טעית עובדתית, אמרת שבית המשפט - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הציטוט של בית המשפט. בית המשפט לא התערב בהחלטת המדינה, המדינה החליטה להרוס ולפנות ולהקים ישוב, שעל פי התחזיות, ב-2030 יגורו שם 10,000 איש. תגידו, מדינת ישראל, היהודים של מדינת ישראל, שלטון הרוב של מדינת ישראל, האם קצה נפשו ב-1,000 איש שגרים שם כבר ששים שנה? האם אתם לא יכולים להתקיים בלי שהאנשים האלה, יחד עם הבנים שלהם, ימשיכו לגור באותו המקום? מה יקרה אם תְּפַתְחו את כל האזור בשביל כולם? מה יקרה אדוני, אם תפתחו את האזור בשביל כולם?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יואב, חבר הכנסת קיש, אני קורא לך לסדר בפעם הראשונה. חבר הכנסת טיבי, אנא קצר וסיים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
'אפרופו' בג"צ, אפרופו האמירה הדמיונית ש"בג"צ הוא טוב לערבים", המוסד הזה מעולם לא נתן סעד - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
למרות שבג"צ אישר גירושים, הפקעות, חיסולים, התנחלויות, לא עמד על החלטתו ליישב מחדש ולהחזיר את תושבי - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מעולם לא אמרנו שצריך לעלות עליו עם D-9. האנשים האלה פונים גם לבתי משפט - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
גם לוועדת הפנים, עושים הפגנות, הכול לפי חוק ואתם מחסלים להם את העתיד, על פי חוק.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
המשפט הזה, המקרה הזה של הריסת אום אל חיראן והקמת חיראן הוא חורבן, והוא prototype של האפרטהייד. הנה, אמרתי את זה שלש פעמים באותו - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
לחבריי בקואליציה. אני לא חושב שזה המקרה שעליו אנחנו אמורים להתקוטט, תנו לי שתי דקות ואני אסביר.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
שני הטיעונים שבדרך כלל מעלים כשמדובר באוכלוסייה הבדואית הם האחד, שהם פולשים והטיעון השני, שאין אפשרות תיכנונית להקים יישוב שם. אלה שני הטיעונים שבדרך כלל אנחנו מתמודדים אתם. המקרה של אום אל חיראן ועתיר הוא מקרה יוצא דופן שבו שני הטיעונים הללו פשוט לא תקפים. מי אמר שהם לא תקפים – בית המשפט. בג"צ עצמו אמר - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
הוא רוצה לשמוע, אני בטוח. בג"צ אמר במפורש שתושבי אום אל חיראן ועתיר הם לא פולשים, המדינה לפני ששים שנה הסיעה אותם למקום הזה ולכן הם נמצאים ברשות. ולכן, אין שום מחלוקת עובדתית שהם לא פולשים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יואב, עדיין לא ביקשתי, יואב, לא ביקשתי, ביקשתי שקט, אל תצא. אני אומר לך, אני אומר לך איך גידלתי ילדים. הילדים שלי לא אכלו כל כך טוב, הייתי אומר להם: עוד שלש כפיות, בכפית השנייה הייתי אומר שתיים ורבע, שתיים וחצי, אז קראתי לך לסדר פעם שנייה ועכשיו שתיים ורבע. חבר הכנסת יוסף ג'בארין, בבקשה. בקצרה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
יש להם זכות? בית המשפט אומר שכן. העובדה שהם נמצאים כאן ברשות, ששים שנה, יצרה זכות, זכות משפטית, אפילו שלא לדבר על הזכות המוסרית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
זה הטיעון הראשון, הטיעון השני הוא שבדרך כלל אומרים הוא שהמדינה לא יכולה להקים בכל ישוב קטן, - - - וכדו'. באה המדינה ואומרת ובג"צ גם ראה את זה, שיש פשוט תכנית, יש תכנית להקים ישוב ממש על אותה חלקה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
זה אומר שגם ברמה התכנונית, האופציה התכנונית קיימת, ההיתכנות קיימת, זה אומר שיש להם זכות כי הם לא פולשים ולכן, אין שום סיבה שבעולם להגיע לצעד דרסטי, בלתי אנושי, של גירוש התושבים, זה פשוט, זו נכבה שניה ברורה כנגד התושבים הללו. ולכן, אמר חבר הכנסת טלב א סנע באופן ברור, התושבים – וסליחה - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
חברי טאלב, כולם יודעים שהוא החבר הכי טוב שלי ברשימה, אמר חברי טאלב אבו עראר - - - ישוב משותף, אתם מדברים כל הזמן על חיים משותפים וכבוד ושוויון אז הנה, התושבים בוחרים שלידם יקום ישוב יהודי וזה יהיה ישוב משותף יהודים וערבים, אז למה להגיע למצב של גירוש, כאשר יש אופציה של דו-קיום?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
זו הייתה שאלה רטורית ואני אזכיר שלפני שנים רבות אחד מחברי הכנסת עמד על הדוכן ואמר: "ואני שואל את השאלה הזאת כשאלה רטורית ואני דורש מן הממשלה תשובה מיד". חבר הכנסת אכרם חסון, בבקשה.
אכרם חסון (קדימה)
¶
לא נגיד את שמו. אדוני היושב ראש, זה ללא כל ספק מצב בלתי נסבל, לפי דעתי, לא דמוקרטי ולא אחראי. במדינות מתוקנות בעולם, כמו דנמרק או שבדיה, כמו הולנד, גם בתי המשפט וגם הממשלות נותנים העדפה מתקנת ובאים לקראת המיעוט, כי המיעוט אין לו כוח פוליטי ואין לו כוח כלכלי, הוא לא יכול להילחם במוסדות המדינה ולא בפקידים, שיושבים במשרדי הממשלה ומתכננים איך שהם רוצים.
מצב כזה בלתי נסבל מביא לשנאה, מביא לתיסכול. מדובר באזרחים שמשרתים את מדינת ישראל. ישנו מנהיג ישראלי שאמר: נאמנות היא אזרחות והיא זכויות ואני אומר לך, זה לא מיושם אף פעם בשטח. האנשים האלה, מה הם רוצים, כל בקשתם שתהיה להם קורת גג בצורה מכובדת ואחראית, כדי שיחיו כמו כל אזרח מכובד במדינת ישראל. האנשים האלה חיים היום בלי חשמל, בלי תשתיות, בלי גני ילדים ובלי בתי ספר. זה מתאים למדינות עולם שלישי או עולם רביעי אם יש.
לכן, אני אומר לך, אני גם לוקח את עצמי כדרוזי, כבן מיעוט, כשלקחו את הפארק, אלפי דונמים לקחו מן הדרוזים בכרמל, כשלקחו מבית ג'אן - - -
אכרם חסון (קדימה)
¶
אנחנו נלחמנו, גם כשלקחו את האדמות לתעשייה הצבאית ביוקנעם מהדרוזים אז אמרו: בבקשה, אם זה לטובת המדינה אז קחו. כשהחזירו את זה למועצה המקומית או לעירית יוקנעם והתחילו לבנות נדל"ן שם, לא באו ואמרו לדרוזים: בואו תהיו שותפים, אז בואו נלמד לקח מן העבר, בואו נלמד מכול הטעויות, הרבה דיונים היו בוועדות הפנים, מה יצא מזה? אם לא תהיה חקיקה ואם לא נהיה אנשים מכובדים ואחראים על כל מילה שאנחנו אומרים ונעגן אותה בחוק, אז זה שהאנשים האלה לא יפגינו יביא את הבנים שלהם לתסכול מול המשטרה ומול אנשי החוק, אדוני היושב ראש, אני אומר דברים חשובים מאוד.
אכרם חסון (קדימה)
¶
אני אגיד לך למה, כי אני ראש עיר והייתי שם ראש ועדת תיכנון ובנייה, התסכול אוכל את הצעירים בקרב כל המיעוטים במיוחד הדרוזים והבדואים ואחרים, הגיע הזמן שנעשה מעשה. אני מבקש מכבודך, בוא נקח את הדיון הזה למקום אחראי וענייני. זה לא יהודים ולא ערבים. אנחנו רוצים ליישב את הנגב, אנחנו רוצים לפתח את הנגב וזה חשוב אבל, הם חלק מן הנגב, הם לא סוג ג' ואנחנו לא צריכים להישאר סוג ב' וסוג ג'.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש, אני מכיר את הפרשה הזו לעומק ואני יכול לדבר עליה שעות. אני אעשה את זה בקיצור. אני רוצה לדבר על פסק הדין של בית המשפט העליון, שקראתי אותו מאוד בעיון. בית המשפט העליון לא קבע שזה מעשה טוב לגרש את תושבי אום אל חיראן, הוא לא קבע את זה. בית המשפט העליון קבע שמותר למדינה לגרש את תושבי אום אל חיראן, למרות שהם לא פולשים. אין שום וויכוח שהם לא פולשים.
אני מצטער על פסק הדין הזה, אני חושב שדעת המיעוט בבית המשפט העליון הייתה הדיעה הנכונה. גם בבית משפט עליון מכובד כמו בארצות הברית - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. גם בבית משפט עליון מכובד כמו בית המשפט העליון בארצות הברית, שם ב-1858 פסק הדין של דראד סקוט, שבית המשפט העליון האמריקאי מתבייש בו עד היום. אני חושב שגם פסק הדין הזה, בעוד הרבה שנים יתביישו בו, כך אני חושב.
לדעתי זה גם לא חוקי מה שהמדינה עושה, אבל לא על זה הוויכוח, לא על זה הוויכוח כאן, כי הוויכוח כאן הוא לא על השאלה האם זה חוקי אלא על השאלה האם המדינה צריכה לעשות את זה. בית המשפט לא אומר למדינה: תעשי או לא תעשי, אלא הוא אומר: מותר לך, תעשי אם את רוצה. אני אומר למדינה: אל תעשי את זה, אל תעשי את זה, כי זה לא מוסרי, אל תעשי את זה כי זה לא אנושי, אל תעשי את זה כי זה מאוד מאוד מטופש, ואל תעשי את זה כי בסוף זה לא יהיה. לא יקרה מצב שיגרשו אנשים מהבית שלהם כי הם ערבים ועל הבית הזה יבנו בית ליהודים, זה לא יקרה כי בסופו של דבר המצפון והצדק ינצחו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תודה רבה חבר הכנסת חנין. חבר הכנסת עודד פורר. אני מבקש להתמיד בשיטת ההאזנה שנקטו בה כל הנוכחים בדקות האחרונות. בבקשה, חבר הכנסת עודד פורר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני הצהרתי בתחילת הישיבה שאני מכהן כאן כיושב ראש ואני צריך לצלוח את הדיון הזה עד לשעה אחת עשרה, בלי נפגעים רבים מדי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה אדוני יושב הראש. אני קודם כל רוצה לומר שאחת הבעיות שמתעוררות כאן היא בעיקר בגלל שממשלות ישראל לדורותיהן, מושכות את ידיהן מלטפל ולהסדיר את נושאי הבדואים בנגב, למרות הניסיונות שנעשו ואתה לקחת בזה חלק נכבד. בכל פעם נסוגים, לוקחים צעד קדימה שניים אחורה, יש בעיה בנושא הסדרת הישוב הבדואי בנגב, שהממשלה צריכה לטפל בה ולא לטמון את ראשה בחול.
כשנצלול לתוך העניין הזה אז נראה שזה מדהים איך כולם הופכים את מה שקרה פה ואת מה שקורה פה לאיזה רעם ביום בהיר. הרי הרעם הזה כבר היה ב-2002, החלטת הממשלה שהתקבלה התקבלה עוד בממשלת שרון בשנת 2002. הייתה עתירה לבית משפט שלום ב-2004 שנדחתה ב-2009. ערערו למחוזי, המחוזי דחה את הערעור ב-2011. ביקשו דיון נוסף ורשות ערעור נוספת בעליון ובינואר 2016 העליון דחה את הבקשה הזו. זה ההליך המשפטי שקרה פה אז אי אפשר לבוא ולהגיד: בית המשפט אמר או לא אמר. חבר'ה, בית המשפט דחה את העתירה בעניין הזה.
יותר מזה, כשאומרים שהם יושבים שם ושיש להם איזושהי בעלות על הקרקע, אז פסק בית המשפט העליון, על פי דיני הקניין, שלא רכשו בני השבט זכויות בעלות במקום, אפילו שישבו בו ברשות. הם בנו במקום בנייה נרחבת ללא היתרים ועשו בנייה בלתי חוקית.
צריך לזכור, שכל אחד מיושבי המקום וכל אחד מהבדואים שמוסדר יִשוּבוֹ בנגב מקבל מגרש מסובסד, מקבל פיצוי כספי כדי לבנות את ביתו, מה שלא ניתן לאף אזרח ישראלי אחר וטוב שניתן להם, כי אני חושב שצריך להסדיר את העניין הזה אבל, אם רוצים באמת להסדיר את הישוב בנגב, אז לא צריך לבוא אחר כך, כל פעם שכבר מסדירים את הישוב ולהפוך את זה לאיזשהו אקט של גזענות. רק בואו נראה כמה ישובים בדואים קמו בנגב בשנים האחרונות – אחד עשר, ונספור כמה ישובים יהודים קמו בנגב.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בבקשה, חברת הכנסת תמר זנדברג, יש לך עכשיו רשות לקריאת ביניים ארוכה מאוד, שלש דקות, בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה רבה. אני מקשיבה לחברים מן הימין ואני שואלת את עצמי, אני שומעת את המלים "קניין" ו"בג"צ" וכל הדברים האלה, כל המלים המשפטיות והפיתולים והפתלתלות וההתפתלות הזאת, על מנת להסביר דבר כל כך פשוט: בשטח מדינת ישראל, מוציאים אזרחים מקבוצה אתנית מסוימת בשביל להכניס אזרחים מקבוצה אתנית אחרת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא יכול לסבול את הרעיון הזה, שאין לו אח ורע, בשום מקום, עזוב 'בעולם', אנחנו תמיד משווים לעולם, איך הדעת סובלת? עזוב מוסר, ההיגיון הפשוט, השכל הישר, האם השכל הישר יכול לתפוס דבר כזה? להוציא אזרחים ולהכניס אזרחים אחרים? למה? בגלל שאלה ערבים ואלה יהודים? זה יום מביש לכנסת ולמדינת ישראל.
אני מצטרפת להערכות הזהירות שזה לא יקרה ואתה יודע, כשזה לא יקרה והחתימה המבישה הזאת תבוטל, אז יהיו כאן כאלה שיתחרו ביניהם, מי ידע ראשון ומי תמך בזה ומי לא העלה על דעתו, ומי רצה להגיד את הדברים שלו רק אצל ציונה במזנון ולא לציבור. חברות וחברים, צריך פה ימין ושמאל להגיד בפה מלא: לא כך. תודה.
שרן השכל (הליכוד)
¶
רק אם אני ממש חייבת? אני לא אאריך בדברים. רוב הדברים נאמרו, גם מן הבחינה המשפטית, על ידי חבריי. בני, אתה, אני חושבת מכיר יותר טוב מכולנו את הבעיה של הפזורה הבדואית בנגב, אתה היית - - -
שרן השכל (הליכוד)
¶
אנחנו מסתכלים על שטחים נרחבים באזור הנגב, שמשתלטים עליהם בצורה בלתי חוקית, ממשיכים את הבנייה עליהם, מדינת ישראל מנסה להסדיר עם מישהו אחד, פתאום מגיעה משפחה אחרת ואומרת: ש"אתנו לא הסדרת", אנחנו מדברים על משהו שהיה, כי זו לא בעיה קטנה, זו בעיה מאוד מאוד - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני היכרתי אותה בחודשים האחרונים. בדרך כלל היא יודעת לבטא את מחשבותיה, אל תספר לה מה היא חושבת.
שרן השכל (הליכוד)
¶
בכל מקרה, אנחנו מבינים שזו בעיה מאוד נרחבת, זה לא רק המקרה הספציפי הזה וכשבאים בטענות - - -
שרן השכל (הליכוד)
¶
עכשיו, כל הטענות שמעלים פה בנוגע לכך שאין בתי ספר ואין להם תשתיות, נובעות בדיוק מן הבעיה הזו, בדיוק מן הבעיה הזו. עכשיו, הבעיה היא לא רק במדינת ישראל שלא מוצאת לזה פתרון אלא זו גם בעיה מן האזרחים התושבים שנמצאים שם ובעצם - - - ממשיכה, אף אחד לא אוכף אותה ולכן ממשיכים להשתלט על עוד קרקעות בצורה בלתי חוקית, עד שזה מגיע למצב שיש כבר תכניות של מדינת ישראל והדבר צריך להגיע לבג"צ. אין ברירה. זאת אומרת, אין אכיפה בשטח, ממשיכים את התופעה הזו, אז הדבר מגיע לבג"צ.
אני לא חושבת שיש פה ספק לאף אחד בנכונות של בג"צ לעיין בפרטים הקטנים, עם בדיקה של מפות, של מסמכים משפטיים, בג"צ עשה את העבודה ובג"צ הכריע בנושא. אנחנו לא יכולים לבוא ולהתערב - - -
שרן השכל (הליכוד)
¶
אנחנו לא יכולים לבוא עכשיו, אחרי שבג"צ כבר עבר על כל המסמכים הרלבנטיים, דיבר עם כל הגורמים שהיה צריך לדבר אתם, הם הגיעו להחלטות.
כי אם אנחנו ככנסת עכשיו נתחיל לערער על ההחלטה אז יש פה עוד ערימה של החלטות שאני רוצה לערער עליהן, כמו למשל, בישוב עפרה, תשעה בתים שבג"צ החליט להרוס. בתים של יהודים, שצריכים לצאת משם, בדיוק אותו דבר - - -
אמיר אוחנה - הליכוד
¶
אם נחפור באדמה האם נמצא שרידים מבית המקדש הפלשתיני הראשון? - - - מה נמצא שם? - - - ארץ ישראל יותר מאשר - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אז למה לא החלתם על זה את חוק מדינת ישראל? למה זה לא שטח מדינת ישראל? האם יש למישהו תשובה? עודד פורר, אני פונה אליך - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברת הכנסת זנדברג, שניה, בחברוּת, יש לך איזו כנראה הנאה להיות מוצאת מישיבות. כך ראיתי בישיבות האחרונות. קראתי לך לסדר - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
ראיתי שכן. קראתי לך לסדר פעם שניה, אני מאוד מבקש, תמי, תקפידי, אנחנו רוצים לשמוע את התושבים. תסיימי בבקשה, חצי משפט אחרון.
שרן השכל (הליכוד)
¶
מה שאני מנסה להגיד הוא שחוק הוא חוק. השופטים לא מסתכלים על צבע העור שלך, מאיפה אתה - - -
שרן השכל (הליכוד)
¶
לא, בני, אני רוצה לסיים, הם לא הפסיקו לקטוע אותי, חשוב לי לסיים את זה, ואנחנו כנציגי ציבור חייבים לכבד את זה. מה שאני שומעת פה מנציגי ציבור שאומרים שהחלטה של בג"צ היא לא אנושית, היא מטופשת - - -
שרן השכל (הליכוד)
¶
אותו הדבר אני יכולה להגיד על הריסת הבתים בעפרה, שזה לא אנושי, זה גירוש, זה בדיוק אותו הדבר.
שרן השכל (הליכוד)
¶
אנחנו חייבים לשמור על החוק ולא להיגרר להערות כאלו שבעצם מערערות את כל שלטון החוק.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תודה רבה. יפה, תודה רבה. אני מבקש עכשיו מנציג התושבים במקום, ממשפחת אבו אלקיעאן. חליל אבו אלקיעאן.
שייח' חליל אבו אלקיעאן
¶
שלום לחברים, לחברי הכנסת וליושב ראש הישיבה. מדובר בשבט אבו אלקיעאן ששבט אבו אלקיעאן הוא שבט שקיים בעתיר ובאום אל חיראן זה ששים שנה. ולצערי, כשאני שמעתי מכל מיני גורמים שמדברים ש"שבט אבו אלקיעאן פולשים" אנחנו לא פולשים, המדינה הוציאה אותנו מאדמותינו הפרטיות שלנו שהיו בבעלותנו, והיא נתנה אותן לישובים יהודים, ונתנה לנו מקום חילופי. לצערי, מה שקורה אצל אבו אלקיעאן היום, ביתיר ואבו אל חיראן, וההחלטה של בית המשפט ובהחלטה של המדינה הוא דבר מבייש, מבייש, בושה וחרפה, לצלוב בן אדם שחי ונולד במקום ששים שנה ולהביא אדם אחר למגורים.
זה מקום מיועד למגורים, זה לא מיועד לשטח צבאי, לשדה תעופה, שהמדינה רוצה להקים משהו למשרד הביטחון. שבט אבו אלקיען שילם חיים כבדים, שירתה במשרדי הביטחון, אם זה במשטרה, אם זה במשמר הגבול, אם זה בצבא, בשיתוף פעולה מלא, ולצערי, היום, אנחנו מאוכזבים ממה שאנחנו שומעים. קודם כל שטח חילופי אין. אנחנו סובלים, יש לנו בעיה עם הישוב "חורה" שמדברים עליו חברי הכנסת פה, הוא שלל אותנו ולא קיבל ויש לנו בעיות במקומות, כל מיני בעיות ביישוב והם מאיימים עלינו שלא נבוא לגור, שיש להם בעיה עם המגרשים ועם הריבוי הטבעי ב"חורה".
אני מבקש, אנחנו יכולים לחיות בשלווה ובשכנות עם השכונות היהודיות שצריך להקים בחיראן וביתיר, אין לנו בעיה לחיות בדו-קיום, אנחנו אנשים נאמנים למדינה, שירתנו את המדינה, שילמנו את החיים שלנו ולצערי המדינה היום עושה אי-שיוויון.
מדברים על דמוקרטיה. איזו דמוקרטיה? דמוקרטיה זה כשאתה חושב, מסתכל עלי בגובה העיניים ומחשיב אותי כאזרח, עם זכות אדם, שיש לי זכויות, כמוך, לא? ואתה יודע מה, לא כמוך, אני רוצה רבע ממה שמקבלים האזרחים היהודים. לצערי אני מבקש שמה שהיה בבית המשפט העליון זה באמת, זה דבר מוזר, דבר שכל העולם מדבר עליו, זה דבר בסיסי, להוציא בן אדם שנולד, ששים שנה, והמדינה העבירה אותו, היא הכירה בו, והיום, פתאום זה לבינוי, איזה שוויון? איזו דמוקרטיה? בושה וחרפה למדינה ולהחלטה של בית המשפט.
אנחנו רוצים - - -
שייח' חליל אבו אלקיעאן
¶
כואב לי, כואב לי מה שאני שומע, אני שמעתי שרים פה, חברי כנסת מדברים פה, על דברים ועל דו-קיום, איזה דו-קיום? כשאתה מסתכל עלי שאני אזרח כמוך, תחשוב על עצמך ואני רציתי לשמוע, שהיהודים שגרים במדינות ערב, האם היה מקרה כזה בתולדות העולם? אנחנו נולדנו פה וזו המדינה שלנו וזו הזכות שלנו ואין לנו מדינה אחרת.
אנחנו גאים במדינה, אנחנו רוצים לקבל את הזכויות שלנו ולחיות בדו קיום ובחיים טובים ולא להפלות בינינו, לעשות זה אל"ף וזה בי"ת, לעשות זה יהודי וזה ערבי. אם המדינה הייתה צריכה לעשות משהו למשרד הביטחון, להקים משהו למשרד הביטחון אז אנחנו כולם עוזרים אבל, המדינה באה, רוצה להוציא, במקום חליל להכניס את משה, להוציא את איברהים ולהכניס את דוד, זה מקום מיועד למגורים - - -
שייח' חליל אבו אלקיעאן
¶
יהרסו גם את הבתים, אנחנו נישאר, חיינו ששים שנה, בלי תקרה, נמשיך את החיים, גם - - - אנחנו נמות שמה, אין לנו מקום אחר.
ראיד אבו אלקיעאן
¶
קודם כל אני מברך על היוזמה של חברי הכנסת ועל היוזמה שלך, ההיענות שלך וההקשבה שלך בוועדה לקבל אותנו ולהקשיב לנו. אמרת בתחילת דבריך שאין לך סמכות היום אבל, כשהייתה לך סמכות גם לא הקשבת לנו. אני אומר כאחד מהציבור. וכואב וכועס אישית עליך.
ראיד אבו אלקיעאן
¶
כשהיית בכובע הזה שאתה אמור לתווך ולעשות את הדברים ולעשות אותם כהלכה, וזו מלאכה מלאה אמינות ונאמנות ושליחות ציבורית, דמוקרטית, פוליטית – עזוב אותה בצד, ולהביא פתרון לסוגיה, פתרון הולם, לסוגיה שזועקת ולחברים שמדברים פה, שהסוגיה זועקת, שמוציאים את מוסא ומביאים את משה במקומו – האם זה לא זועק?
אנחנו מדברים על אוכלוסייה של 1,500 נפשות שאתם הולכים לפנות אותן, אוכלוסייה בעלת פוטנציאל כלכלי, אקדמאי, לא עוסקים בפשיעה, לא עוסקים בשום דבר. אנחנו, שנים רבות, במשך ארבעה דורות, ששים ואחת שנים – אני מחדד את זה, ואנחנו פונים למשרדי הממשלה ואנחנו רוצים לשבת ולהקשיב ולמצוא את הפתרון ולמצוא את המשוואה הנכונה והמתאימה, לסוגיה שלנו ספציפית ואף אחד לא מקשיב לנו ואף אחד לא רוצה לשמוע אותנו.
וגם, הרשות להסדרת ההתיישבות - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
שמעתי. ביקשת דקה, שתיים. אני מבקש, לפני שאנחנו עוברים אל יושב ראש המועצה האזורית לישובים הבלתי מוכרים, עטיה אלא עאסם, אני מבקש למען הסדר הטוב, אם למישהו יש לפרוטוקול עוד הערות שמבטאות כלפיי כעס, זעם, איבה, טינה אז בבקשה עכשיו.
עטייה אלאעאסם
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו רואים את הפינוי של אום אל חיראן ועתיר ככתם שחור במצח הדמוקרטיה הישראלית. זה דבר שלא נברא, דבר שלא מתקבל על הדעת.
אנחנו רואים שגירוש של אום אל חיראן ועתיר, הוא פתיחת דלת לעוד גירוש של עוד ישובים ועוד ישובים. אנחנו יודעים שאם מתחילים באום אל חיראן - עתיר, יש עוד מתכננים, אדון אורי הראלי, שהוא מתכנן עוד ישובים יהודים על חורבן ישובים בדואים. זה לא רק אום אלחיראן ולא רק עתיר, אלא עוד ישובים אחרים, זה יביא אסון על האוכלוסייה הבדואית בנגב.
אנחנו רואים שכל התכנון של המדינה בנגב הוא על חשבון הבדואים. המכרה של "שדה בריר" יגרש עוד 10,000 בדואים מן הישובים שלהם. כביש 6 יחתוך עוד ששה כפרים בדואים ואנחנו חוזרים לתכנית פראוור שעיקרה הוא גירוש הבדואים אבל, המושג החדש שהוא בכלל לא מתקבל על הדעת הוא גירוש בדואים בכדי ליישב אזרחים יהודים במקומם, וזה דבר לא מקובל, תודה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תודה, רק תיקון קל, התכנית כפי שהתבטאה, או חלק התכנית ההיא שהתבטא בהצעת החוק שנדונה בוועדת הפנים לפני כשלש שנים, אינה תכנית פראוור, אלא, אם תרצה, תכנית בגין-פראוור, בהסכמתו של חברי הטוב רב הפעלים, שמנסה לעשות אך טוב למדינת ישראל בתפקידים שונים, ומתוך הסכמה בינינו, כשהייתי השר הממונה, התכנית היא התכנית שלי במידה רבה בהסכמתו. אני מבקש, אני גם חושב שהיא הייתה תכנית טובה, תכנית בגין פראוור. תודה רבה. עכשיו אני מבקש לשאול את נציגי הממשלה, נציגי המשרדים, משרד המשפטים, נעה, האם את רוצה משהו להעיר? את לא חייבת, לקצר.
נועה סרברו
¶
מבחינה משפטית הדברים נאמרו על ידי בית המשפט העליון, אחרי שכל הערכאות דנו בטענות, והוא קבע שהחלטת הממשלה במקרה הזה, עומדת במבחן הסבירות וההגינות, בין היתר בהתחשב בפתרון שכונות המגורים שקיימים.
רק כן להעיר, שמדובר בהחלטת ממשלה שהיא במסגרת מהלכים רחבים יותר שהממשלה קידמה וצפויה להמשיך לקדם, בנושא של הסדרת ההתיישבות של התושבים הבדואים בנגב, לטובת האוכלוסייה הבדואית - - -
רותי פרום אריכא
¶
רותי פרוֹם אריכא ממשרד החקלאות. הסוגיה של אום אל חיראן, כפי שנאמר פה, נדונה בכמה וכמה ערכאות. יש החלטה. אנחנו, בעצם, במסגרת הפעילות של הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים - - -
רותי פרום אריכא
¶
כן. רק לציין שבעצם הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב הציגה את פתרונות האיכלוס ב"חורה", נמצאים פה הנציגים, אפשר בהחלט לתת להם גם את רשות הדיבור כדי להשלים את הדברים. מבחינתנו, בכל אופן, מדובר פה - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
רק תסבירו לנו למה מגרשים אותם, אולי תסבירי לנו, תעזבי עכשיו את מה שהיה בערכאות.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני מבקש להגן על זכותה של ממשלת ישראל באמצעות נציגיה להביא את דברָה. תודה. בבקשה.
רותי פרום אריכא
¶
צעד שבעצם שאמור להציג את הפתרונות החלופיים, יש גורמי אכיפה, יש גורמים שמקבלים החלטות, אם על בסיס תכנון ובניה, קניין ובוודאי במקרה הזה, הנושא של החלטת הבג"צ, שהיא ההחלטה האחרונה שהתקבלה.
אם רוצים לשמוע על הפתרונות החלופיים אז נמצאים פה נציגי הרשות.
יגאל בוסקילה
¶
אני אסביר בכל זאת. אני לא מתעסק בחלק של ההכרזה להקים ישוב או לא להקים ישוב יהודי, זה לא ישוב יהודי אלא זה ישוב שגם המדינה הכריזה, במסגרת ההליך עצמו, שהוא ישוב כללי וקודם לו כבר ישוב, יש ישוב נוסף "כרמית" שהוא גם ישוב כללי ושם גם נקלטו שלושה תושבים בדואים - - -
יגאל בוסקילה
¶
גם במסגרת ההליך עצמו, הצענו, למי שניהל את המשא ומתן מטעמם של התושבים, ארגון "עדאללה", הצענו - - -
יגאל בוסקילה
¶
עו"ד חסן ג'בארין, סוהד בשארה, מאיסאנה מוראני, אצל עורך הדין משה גולן בפרקליטות המדינה. ניהלנו משא ומתן והצענו, גם כן, שמי שרוצה בכל מקרה להתאכלס בישוב עצמו, אנחנו יכולים לתת לו את הפיצוי, למי שהוא בעלים של המחוברים שיש שם, המבנים שנמצאים שם, שהם בוודאי, חלקם או רובם לא יכולים להישאר בשטח, לפחות ככה נראה, לתת לו את הפיצוי והוא יוכל להתאכלס או להתמודד על מגרש, כשווה בין שווים שם.
יגאל בוסקילה
¶
אנחנו כרשות הבדואים אמונים על מתן הפתרונות בתוך ישובים בדואים. בתוך ישובים בדואים אנחנו מקצים גם מגרשים למגורים, נותנים גם את הפיצוי ועוזרים בכל הליך ההתאקלמות ואגב, למעלה מ-3,000, 3,500 מתושבי השבט כולם גרים בישוב "חורה", בשכונות שקיימות כבר, אגב. הגרעין העיקרי של הקמת "חורה" היה בכלל שכונה 10, גם הוא מאבו אלקיעאן - - -
יגאל בוסקילה
¶
את הפתרונות עצמם, שלנו כמדינה, או שלנו כרשות, שהיא זרוע של המדינה, אנחנו נותנים בתוך ישובים בדואים. הישוב הרלבנטי למקרה הזה הוא הישוב "חורה" ואנחנו מפנים ל"חורה".
שרן השכל (הליכוד)
¶
זאת הבעיה עם הפזורה הבדואית, אתה מסכם משהו עם ישוב אחד ופתאום נציג שבט אחר אומר שלא - - - כשאתה צריך לנהל משא ומתן עם שלושת אלפים איש - - -
ראיד אבו אלקיעאן
¶
חברת הכנסת השכל, למה יש לך שמונה אפשרויות בחירה למגורים ולי יש אחת שמוכתבת לי על ידך?
שרן השכל (הליכוד)
¶
הלוואי ולי היו נותנים פיצויים על אדמה שלא שלי, היו נותנים לי פיצויים כדי לגור בדירה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברת הכנסת השכל, קראתי לך לסדר בפעם הראשונה, הפעם השנייה לא תאחר לבוא, סליחה, סליחה. גבירתי, היושבת ראש - - -
יגאל בוסקילה
¶
הפתרונות שאנחנו מציעים הם בתוך הישובים הבדואים, רק שם המנדט להקצות גם מגרשים וגם את הפיצוי. ככל שמישהו אחר, מישהו מבין התושבים רוצה עדיין, אם יש לו רגש לקרקע ורוצה לרכוש לעצמו מגרש שם אז אנחנו ניתן את הפיצוי והוא יצטרך להתמודד.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אדוני, אני מבקש לא לאפשר לחבר הזה להמשיך להתלהם פה. אני מבקש, שמעו אתכם. בבקשה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
עודד, האם אתה עכשיו מחליף את הרשות? אני מבקש להירגע. חברת הכנסת השכל, סליחה. אני גם מבקש לכבד את העובדה הסטטיסטית שאני גם זקן חברי הכנסת. קשה לי להתמודד עם כל הצעירים פה ועם כל להט הנעורים הזה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יגאל, אני רוצה לשאול באופן ספציפי, אם אפשר, אם יש תשובה, לגבי שכונה 12 ב"חורה", האם היא תהיה מוכנה לקליטה או לא מוכנה לקליטה? באופן הכי טכני אני שואל את זאת.
יגאל בוסקילה
¶
התחלנו את עבודות הפיתוח. עושים פיתוח של שתי שכונות ששתיהן צמודות אחת לשנייה, הן גם מתוקף אותה תכנית 12/16 וההערכות של לוחות זמנים, אני מניח שזה משהו בסדר גודל של שנה.
קאיד אבו אלקיען
¶
בוקר טוב לכולם, אדוני היושב ראש, שמי קאיד אבו אלקיעאן ואני סגן וממלא מקום ראש המועצה. בוקר טוב לכולם, לחברי הכנסת וכל מי שנוכח פה ובעיקר, מה שאומרים בני המשפחה שלי, אז גם כן להזדהות אתם במה שהם עושים היום.
אני רוצה לציין נקודה מאוד חשובה, אדוני היושב ראש, לגבי החלטת מועצה, אנחנו החלטנו במליאת המועצה ואנחנו העברנו את זה גם כן לרשות, עם כל הכבוד למי שנכח פה מן המועצה, ביום 8.6.2015 אנחנו העברנו החלטת מועצה, במליאת מועצה, לא מן המניין, ברוב של כל חברי המועצה, שאין מקום לאנשים שנמצאים סביב הישוב "חורה", אין להם מקום לאכלס אותם סביבנו. אנחנו נגד "מדיניות הסרדין", שמכניסים אותנו - - -
קאיד אבו אלקיען
¶
ידידי, אני רוצה להגיד שבקשר לריבוי הטבעי, הוא מדבר על שכונה 12 ומשם אני בא גם היום, שכונה 12 ושכונה 16, מונח אצלו על השולחן, גם לבוסקילה וגם לכולם שם, מונח אצלם, לכל מגרש ארבעה זכאים בתוך הישוב. לכן הוא לא יכול לבוא היום ולתת פתרונות לאנשים שנמצאים בכפרים הלא מוכרים, על חשבון אנשים זכאים. יש לנו למעלה מ-500 זכאים מאותה משפחה, שכל יום הם פונים ורוצים לקבל שם מגרשים ואין שם מענה.
איש מן הרשות לא מוכן להקשיב לנו. הדעה של המועצה, אני חושב שצריך לכבד אותה, אנחנו נבחרי ציבור, חובה עלינו לתת לאנשים גם חינוך, גם רווחה וגם אקלים שאפשר לחיות בו. אי אפשר להביא אנשים מהפזורה. אנחנו התנגדנו לא בגלל שאנחנו חלילה, לא רוצים את האנשים, אלא שאין מקום פשוט לאנשים שהם יכולים להתאכלס אצלנו, גם למשפחת אבו סבית , גם למשפחת אל אטראש, גם למשפחת אל נהמי וגם למשפחת אבו אלקיעאן.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני לא כל כך מכיר את ההיסטוריה בנושא הזה ומדוע הגענו לרגע הזה. אני רק יכול לומר שלפני ימים לא רבים ביקרתי במועצה האזורית השנייה, נאות מדבר, נווה מדבר, סליחה ואדוני היושב ראש, כמי שעסק בהסדרת הנושא של הבדואים צריך לומר, שהייתה ועדת גולדברג ובוועדה ישבו שני בדואים, נגיד כך אני יודע, והוועדה הזאת הגישה את המסקנות מזמן וגם דיברה על תקציב יותר גדול ממה שאפשר היה לצפות.
בסך הכול כשאתה בא – ואני מוכרח להגיד את המילה הכללית, כי אני לא רואה מקום - - - בדיון בוויכוח הכואב הזה, אבל בכל זאת התרשמתי שכמעט לא קורה שום דבר. לכן, אני חשבתי מראש ואני רואה גם עכשיו, שהדיון הזה, עם כל הכבוד לסוגיה שאתה מנהל את הדיון עליה בכישרון שלך, הוא לא רק על אום חיראן, אלא הוא בעצם דיון בשאלת הסדרת הבדואים בדרום ואום חיראן הוא חלק מתמונה שלמה. אם לא מוצגת תמונה שלמה אז קשה להתייחס לפרט הזה, כי עקירה היא עקירה והיא עקירה, לא חשוב את מי עוקרים – זה כואב, זה לא תמיד צודק, אבל השאלה של מה התמונה הכוללת, שהסדרת הישובים הבדואים מחייבת אותנו שנים, ולא תהיה התיישבות בכלל ולא יהיה נגב בכלל אם לא יסדירו את שאלת הבדואים.
ולכן יש לנו אינטרס משותף ולכן אין מנוס כנראה, מלהציג את השאלה של אום חיראן כחלק מתמונה שלמה. יש פה מחירים, יש מחירים כואבים והסדרת שאלת הבדואים ברור שהיא לא תהיה פשוטה, היא כואבת והיא גם יקרה תרתי משמע, אבל לא פעם אני אומר לעצמי: כמה יהודים התפרנסו מזה שלא פתרו את בעיית הבדואים? שנים, מאז שגדלתי אני זוכר את ה"זה מוָּנה" ו"זה מונה" ו"זה מונה" אבל לא קרה כלום. לכן נראה לי ש - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אמרתי את זה גם בפורומים אחרים, אני לא אמנה שמות ואני לא מתכוון לחבר הכנסת בגין שאני מאוד מעריך אותו, אני אומר: מאז שהייתי ילד ועברו כבר - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני מסיים. בכלל כעס לא מועיל אבל, אני אומר גם לחבריי הבדואים ואני גדלתי אמנם בצפון אבל עם הבדואים. אני עוד מכיר, למדתי את ההסכמים שנעשו עוד בטרם הקמת המדינה וברית הדמים תרתי משמע, לכן אני אומר, השאלה היא הסדרת הבדואים בדרום ואום אל חיראן הוא חלק ממנה, לפי דעתי אי- אפשר לפתור את הבעיה בלי התמונה השלמה. זה לא הוצג פה ולמיטב ידיעתי גם לא קורה, ובוודאי לא בקצב הנכון, לא קורה שום דבר.
מאיסאנה מוראני
¶
כן, קוראים לי מאיסאנה מוראני, אני עורכת דין ב"עדאללה", אנחנו מייצגים את התושבים מאז שהמדינה הגישה נגדם צווי הריסה ובקשות לפינוי ב-2002. תוך כדי ההליך גילינו את התכניות האמיתיות שמאחורי הצווים שהוצאו, הקמת הישוב חיראן על חורבות אום אל חיראן והקמת שטח מרעה במקום עתיר.
כולם פה תלו את תקוותיהם, חברי הכנסת שמו את יהבם על החלטת בית המשפט העליון, כאילו שזו החלטה שאומרת שיש חובה לפנות את תושבי עתיר מחיראן, אבל, החלטת בית המשפט העליון, זה לא בג"צ, הגענו לשם כביקורת על הצווים שהמדינה הוציאה ובית המשפט קבע – לדעתנו שלא בצדק, שמדובר בהחלטה חוקית אך הוא לא קבע שחייבים לעשות את זה. ההחלטה לעשות את זה זו החלטה של מדיניות, החלטה של ממשלה ועל זה צריך להיות הדיון.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
מאיסאנה, אפילו בית המשפט קבע שם שהוא ממליץ שהם יישארו תוך הידברות עם הממשלה.
מאיסאנה מוראני
¶
אז לתלות את הכול בשלטון החוק במובנו הפורמאלי, שחייבים לכבד פסיקה שלא אומרת את מה שמייחסים לה, זה ריקון של שלטון החוק מכול תוכן מהותי אבל, יתרה מכך, תושבי הכפר פה יושבים ואני מרשה לעצמי לדבר בשמם, הם יתקנו אותי אם אני לא מדייקת.
תושבי הכפר מוכנים ומבקשים שלש אופציות. הדבר הראשון שהם מבקשים זה שהכפר שלהם יוכר במקום שבו הוא נמצא, כפי שהוא נמצא כבר חמישים ששים שנה.
האופציה השנייה שהם מוכנים לקבל היא להיות חלק מן הישוב חיראן ולא כמו – אני לא זוכרת מי טען, שהם לא מוכנים לחיות עם יהודים. תושבי הכפר עתיר ואום אל חיראן מוכנים להישאר במקומם במסגרת הישוב החדש המוצע.
האופציה השלישית שהתושבים מוכנים לה היא לחזור לאדמות המקוריות שלהם מהן הם נעקרו.
האופציה היחידה שהמדינה מציעה היא מעבר ל"חורה" ואת זה התושבים לא מקבלים. מה גם ש"בחורה" המועצה - - -
מאיסאנה מוראני
¶
המועצה הודיעה שאין מקום ואין פתרון, בטח שלא ברגע הזה. כאשר זאת התמונה אז השאלה שהייתה צריכה להיות מרכז הדיון פה היא, האם זה ראוי, האם זה מוסרי והאם זה משהו שעושים ב-2016, שהורסים בתים של אנשים שהמדינה היא זו שהעבירה אותם לקרקע הזאת, ומשאירים אותם תחת כפת השמים, כדי לבנות בתים ליהודים.
עמיחי יוגב
¶
שלום לכולם. שמי עמיחי, רכז הדרום של תנועת רגבים. אני נדהם כל פעם מחדש איך הופכים את היוצרות. רק שנבין מאיפה הגיע שבט אבו עלקיאן. שבט אבו עלקיאן ישב באזור בית קמא. מהי הסיבה ששבט עלקיאן הועבר לאזור יער יתיר – יש שאילתא משנת 57', נשאלה בכנסת, והסיבה היא שהוא אסף מידע מודיעיני על כוחות צה"ל כדי להעביר לצבא הירדני, שהיה באותו זמן מעבר לגבול.
שייח' חליל אבו אלקיעאן
¶
אדוני היושב ראש, מדינת ישראל שלחה איש מודיעין לאבא שלי, בגלל שהוא שמר - - -
קריאה
¶
זאת הזדהות ותקשיבו, אני מבקש מכולם באולם, מי שבא להזדהות עם תושבי אום אל חיראן לצאת ולא ישמעו אותו, אני מבקש מכולם לצאת ולא לשמוע אותו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
האם המדינה מממנת אותך כדי להגיד דברים כאלה? מי מממן אותך כדי להגיד את הדברים האלה?
עמיחי יוגב
¶
מה שבאתי להגיד הוא דבר מאד פשוט. יש פה מדינה שמנסה ללכת כמה שיותר כלפי האזרחים שלה, זה מה שבאתי להגיד, יש פה אמירות של קיפוח ואמירות של אפליה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חבר הכנסת חאג' יחיא, אנחנו התחלנו את הישיבה, אל תתווכח בבקשה, אל תתווכח, דבר את דבריך.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
ברשותך, הנושא היום, בחלק רב מהדיון דיברו על החלטת בג"צ. הרי למה הגיעו לבג"צ, כי יש ממשלה שהחליטה לעקור, אז בוא נתמקד יותר בהחלטת הממשלה ולא בבג"צ, כי בג"צ אמר שהם בעלי רשות, שהם יכולים להמשיך שם, ובג"צ לא ציווה על המדינה או לא אמר למדינה: את חייבת להרוס. אז המדינה, ההחלטה של המדינה היא לעקור את הישוב הקיים ולהקים במקומו ישוב אחר. קודם כל מדינה או ממשלה שהחליטה החלטה, אז הרבה החלטות היא ביטלה והיא יכולה והיא נדרשת לבטל גם את ההחלטה הזו.
דבר שני, כולם אמרו שהתושבים לא רוצים לגור שם והתברר פה שהטענה הזו היא שקרית באופן מוחלט. הבעלים אמרו פה שהם יכולים ומוכנים ורוצים להשתלב באותו ישוב חדש שיקום. הרי הנגב הוא מספיק רחב, גם המדינה, היא הייתה יכולה להקים ישוב במקום אחר, להשאיר אותם ולהכשיר את הישובים. הרבה ישובים במרכז הארץ, שהם חלק ממועצות אזוריות, התושבים שלהם הם פחות ממחצית התושבים באום אל חיראן ועתיר, אז גם במסגרת מועצה אזורית הם יכולים להישאר במקום ורק להכיר בהם.
לגבי הטענה שהם לא בעלי קרקע, הרי המדינה גירשה אותם ממקום ישובם והקימה את "שובל", לא מטעמים ביטחוניים ולא כלום - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הקימה את "שובל" במקומם, זה עובדתית ואפילו לא פיצתה אותם, לא נתנה להם פיצוי ועקרה אותם בדרך עוד פעמיים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לכן, כדי לסיים, הממשלה מוזמנת להחליט החלטה אחרת, לבטל את ההחלטה ומה שקורה שם בעתיר, הוא ממש בחזקת "הרצחת וגם ירשת". גירשת פעמיים ואתה רוצה לגרש עוד פעם ואתה בא ואומר לי: "אם לא בא לי". הרי איפה הם היו, לא הייתה להם קרקע, הם חיו באוויר גם לפני קום המדינה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
השכל, אם תשמעי תשכילי גם. הרישום של הקרקע לא היה מימי העותומנים - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אל תפריעי, הרישום של הקרקע הוא לא היה, לא שילמו מסים על קרקע מרעה וקרקע שלא - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
חברים, תודה, חברים. אני נועל, לא, לא, אין לנו, אני מבקש, אני מבקש להודות, אני מבקש להודות, אני מבקש להודות למשתתפים, איכשהו הגענו עד הלום, אני הודעתי מלכתחילה, לא תהיה החלטה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
מה זה? האם זה היה תרגיל מחשבתי – מה זה? ועדה שיושבת ולא מוציאה סיכום, למה?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מבקש הצעה לסדר. מבקש שתפתח את הישיבה עוד פעם. אני מבקש שתפתח עוד פעם לשמוע את ההצעה לסדר שלי בשם כולם ואחר כך תנעל אותה אחרי דקה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש, אני מבקש, אני מבקש, עאידה, עאידה, אני מבקש להצביע על הצעת ההחלטה שלנו, שעל פי הדיון היום, על פי הדיון היום, תוקפא ההחלטה של הממשלה ויקשיבו לדרישות של התושבים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תודה, תודה, אנחנו לא הודענו לאיש מהחברים על הצבעה, לא תהיה הצבעה, אני נועל שוב את הישיבה, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:13.