הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 271
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, א' באדר א' התשע"ו (10 בפברואר 2016), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 10/02/2016
הארכת מועדים לפי חוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973
פרוטוקול
סדר היום
הארכת מועדים לפי חוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973
מוזמנים
¶
חנה רותם - מנהלת האגף לביקורת בחירות ומימון מפלגות, משרד מבקר המדינה
אופיר שלי - מנכ"ל - מפלגת יחד
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
לאחר הדיון הקודם עם שגריר הולנד, אנחנו חוזרים לחיי היומיום שלנו כאן - הארכת מועדים לפי חוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973. הוגשו בקשות של חמש מפלגות - -
שגית אפיק
¶
אלי ישי זה הרביעי אבל יש עוד אחד שלא ביקש אבל לא הגיש, וצריך להחיל את זה גם עליו לעניות דעתנו.
היו"ר משה גפני
¶
אז רגע, אני רוצה לשמוע ממך. אם את יכולה לומר לוועדה מה המצב שלנו עכשיו, מה אתם מאשרים, מה אתם מבקשים מאתנו לאשר ומה מצב העובדות. את הכתובת. אני לא רוצה לטעות בעניין הזה, ואני רוצה גם שנקבל החלטה.
חנה רותם
¶
אז ככה: קודם כל, על פי חוק מימון מפלגות, סיעות שמיוצגות בכנסת הקודמת צריכות להגיש את הדוחות השוטפים למבקר המדינה על מנת שיעשה ביקורת עליהם. זה חלק אחד מהדוחות שאמורים להיות מוגשים. החלק השני זה סיעות ורשימות שהתמודדו בבחירות לכנסת העשרים. מתוך כל הקבוצות האלה, שתי הקבוצות האלה, אפשר לחלק לשתיים: אלה שמיוצגות בכנסת הנוכחית ואלה שלא. מי שמיוצג בכנסת הנוכחית ולא מגיש דוחות למבקר המדינה או מבקר המדינה מוצא שיש איזו שהיא בעיה בביקורת והדוח לא חיובי, יש אפשרות להטיל סנקציה מכיוון שמגיע להם מימון. מפלגות שלא מיוצגות בכנסת הזאת והיו למשל מיוצגות בכנסת הקודמת ולא מגישות דוחות – אין שום סנקציה. אחת מהמפלגות האלה עדין לא הגישה.
אנחנו בשלב הזה נמצאים ושוב, אני לא מתייחסת למפלגות שהתמודדו בכנסת ה-20, לא זכו במנדטים ולא זכאיות למימון, הן בדרך כלל לא מגישות את זה.
חנה רותם
¶
ולא הגישה דוח, וזה נפוץ - לנו אין סנקציה. אולי ציבורית מן הראוי היה שהיא תבוקר על ידי מבקר המדינה, ואין פה אף בקשה של מפלגה כזאת. אנחנו מציינים את שמה בדוחות המבקר אבל מעבר לזה, אין הרבה מה לעשות.
עכשיו אנחנו מתייחסים לשתי הקבוצות האחרות: אחת מהן, מפלגה שהיתה מיוצגת בכנסת הקודמת - -
חנה רותם
¶
לא, שניה. מפלגה שהיתה מיוצגת בכנסת הקודמת ולא עברה את אחוז החסימה ולא מיוצגת בכנסת הנוכחית ולא הגישה דוח – מפלגת מל"ע. בסדר? לא הגישה גם לכם בקשה - -
היו"ר משה גפני
¶
אז זו החמישית, מה שאנחנו קוראים.
מפלגה נוספת שהתמודדה, רשימת מועמדים שהתמודדה בבחירות לכנסת ה-20, לא עברה את אחוז החסימה, זכאית למימון וקיבלה את חלקו היא מפלגת "ביחד" בראשות אלי אחד. הבקשה שלה מונחת לפניכם. ושלוש מפלגות - -
היו"ר משה גפני
¶
הוא דיבר אתי אתמול, הוא התקשר אלי והוא גם הסביר לי למה הוא צריך את הזמן הארוך יותר מאחרים.
חנה רותם
¶
אנחנו מבינים את הנסיבות המיוחדות שלו, ובמקרה הזה מבקר המדינה חושב שמין הראוי להיענות לבקשה הזאת.
חנה רותם
¶
יש את שלושת המפלגות האחרות שמיוצגות בכנסת הזאת: מפלגת הבית היהודי, שמבקשת אורכה להגשת הדוחות שלה גם בגין הבחירות וגם הדוחות השוטפים לכנסת הקודמת. ושתי מפלגות מתוך הרשימה הערבית המשותפת - בל"ד ורשימת האיחוד הערבי, שמבקשות אורכה להגשת הדוחות השוטפים.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, הנה נכנס איימן עודה, יושב ראש הרשימה. שתי הרשימות שעליהן את מדברת, הן נמצאות עכשיו בתוך הרשימה המאוחדת.
חנה רותם
¶
זה נמצא בבדיקה. הדוחות השוטפים של בל"ד ורשימת האיחוד הערבי לא הוגשו, והם מבקשים אורכה. בעניין הזה אני רוצה לציין שהבדיקה על החשבונות השוטפים משפיעה גם על הבדיקה של הבחירות בגלל שזה בדיקה שמשלימה אחד את השני. יש הוצאות מסוימות שאולי לא תראה בבחירות ותראה בשוטף. המעברים הם חשובים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לשאול אותך: הנוהג פה שאם מבקר המדינה מסכים, הנוהג שהוועדה מאשרת. אני לא זוכר מקרים אחרים. כמובן על דעתו של המבקר, היא מאד קובעת בעניין הזה ומאד משמעותית בעניין. אני רוצה לשאול אותך: אם אנחנו מאשרים – אני רוצה לשמוע גם מהיועצת המשפטית. אם אנחנו מאשרים לחמש האלה, אנחנו מאשרים להם תאריך מסוים, זה פוגע בכל האחרים מבחינת הדוח שלכם? הרי אחרים התאמצו והגישו.
חנה רותם
¶
שני דברים: 1. לא, כי אנחנו עושים כל מאמץ לגבי מי שהגיש, להגיש את דוח מבקר המדינה בזמן. 2. מכיוון שיש שינוי בחקיקה – פעם המימון חיכה לתוצאות דוח מבקר המדינה והיום כבר לא, אז גם לאיחור בהגשת דוח מבקר המדינה אין השפעה על המפלגות. לא נגרם להן נזק. הנזק הוא אולי ציבורי כי הציבור נחשף למעשים שנעשו ב-2013 רק אולי בשלהי 2016.
שלומית ארליך
¶
חנה, כמה דברים רק לשם הסדר הטוב: קודם כל, אנחנו מדברים על זה שהאישור הפעם לא ניתן על מועד מסירת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת ה-20 אלא רק על הדוחות השוטפים. נכון?
שלומית ארליך
¶
אז בכל מקרה, זה צריך להיות גם לגבי מועד מסירת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת ה-20 וגם לגבי מועד מסירת החשבונות השוטפים של המפלגות לתקופה המתחילה ב-1 בפברואר 2013 ומסתיימת ב-31 במרץ 2015.
מבחינת המועדים שניתנת ארכה – המועד האחרון שהיה, היה ב-31 בדצמבר 2015. עכשיו אתם מאשרים עד איזה מועד?
שגית אפיק
¶
לא, מה שהיא אומרת זה ששלומית שאלה אותה אם לעשות לכולם את אותו מועד, אבל היא אומרת שלאלי ישי המבקר אישר מועד מאוחר יותר.
שלומית ארליך
¶
אז לגבי כולם זה יהיה עד ה-15 בפברואר 2016, שזה יתייחס גם לכנסת ה-20 וגם לגבי מועד מסירת החשבונות השוטפים ובהתאמה, המבקר יגיש לגבי כולם 15 ביולי. נכון? זה יוצא חמישה חודשים. זה יהיה גם לגבי הכנסת וגם לגבי הדוחות השוטפים. לגבי אלי ישי - -
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אני דיברתי עם חבריי מבל"ד, ואנחנו לא נבקש עד כדי כך אבל אני מבקש עד ה-29 בחודש, כי זה יהיה סוף פסוק. אני מקווה שתקבלו ואנחנו נציע שהם יגישו את כל הדוח. תודה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש פה כמה דברים שלא כל כך ברורים: 1. הרשימה הערבית, בבקשה שאני רואה פה, ביקשה להגיש את הדוחות ב-15 לינואר. הם הגישו?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
פעם אחת היא התחייבה להגיש את זה עד ה-15 בינואר, והיא לא עמדה גם בבקשה שלה שהיא ביקשה. עכשיו, אני מסתכל גם על רשימת הבית היהודי שהגישה בקשה להגיש את זה עד ה-1 בפברואר. היא הגישה את זה ב-1 בפברואר?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא הוגש. עכשיו, מדובר גם על דחיה שלישית במספר שנתתם למפלגות האלה. מה הסיבות אבל? אנחנו מדברים על דוחות מ-2013. אני יכול להבין בהקשר של מפלגתו של אלי ישי, מפלגה חדשה שקמה עם כל המורכבויות שיש מסביב לעניין הזה, אני יכול להבין. אנחנו מדברים על מפלגות שמתנהלות בשוטף. מה הסיבות שהם נתנו לדחיות האלה? מה קרה שאי אפשר, שלוש פעמים מגישים בקשות דחיה?
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אני לא בקי בפרטים. אני יו"ר הרשימה. ביקשו ממני ואמרו לי: אנחנו מבטיחים לך, אתה, שב-29 הם יגישו. זה לא עוד הרבה זמן, זה פחות מחודש מאלי ישי. אני מבקש שתקבלו.
חנה רותם
¶
אם אנחנו נקבל את זה, זה ישפיע על דוח הבחירות של הרשימה הערבית המשותפת כולה מכיוון שכמו שאמרתי, אנחנו לא יכולים לגמור את הביקורת לדוח הבחירות בלי לעשות ביקורת על הדוח השוטף. אם מגישים לנו אותו בסוף פברואר, חודשיים איחור אחרי שאנחנו חודשיים בתוך הליך ביקורת, אנחנו לא נוכל לעמוד בדבר הזה. אגב, אני מזכירה לרשימה הערבית המשותפת שאם אחת מהסיעות או מהמפלגות שמרכיבות אותה פעלה לא בסדר, הדוח הלא חיובי משפיע על הרשימה כולה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חייב לומר שמבחינת עמדתנו, אנחנו נגבה את עמדתו של מבקר המדינה בעניין הזה, בעיקר שאנחנו רואים שחלק מהדוחות שכבר ביקשו עליהם דחיה הוגשו, והבקשה שלכם שהוועדה תאשר שהם יוגשו לאלתר, זאת אומרת באופן מידי. אני חושב, אדוני היושב ראש, שזאת צריכה להיות עמדת הוועדה. אני חושב שעמדת הוועדה צריכה להיות כעמדת מבקר המדינה בעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. עודד, אני רק רוצה שתדע: הרבה פעמים מפלגות מבין כל המפלגות שנמצאות, פעמים נמצאות במצב כזה מסיבות שונות. אני רוצה לנסות להגיע לפשרה עם בל"ד, אפשר?
היו"ר משה גפני
¶
לא, אני שואל. אני רוצה ללכת עם המבקר. אלי ישי, אנחנו מסכימים, הנסיבות המיוחדות אצלו, לאשר את בקשתו כמות שהיא, 31 במרץ פלוס 22 שבועות לדוח המבקר. בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הבעיה היא בל"ד. האם אנחנו יכולים להגיע לפשרה? הם מבקשים 29 בפברואר ובעצם אתם הסכמתם ל-15?
חנה רותם
¶
ברמה הטכנית של הדברים, ואני מצטערת שאני מטריחה אתכם בצד הטכני - צוותים של ביקורת שעומדים חודשיים ומחכים. זה תכנית העבודה של כל משרד מבקר המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
תגידי לנו האם את מסכימה. אם את לא מסכימה - לא ניתן. אם את מסכימה – אנחנו ניתן. הבנתי ממך שללכת עד ה-29 את לא מסכימה. ללכת עד האמצע, עד 20 או משהו?
חנה רותם
¶
כל תאריך שתקבע יהיה מקובל על המבקר אבל אני כן מבקשת שדוח מבקר המדינה, תוצאות ביקורת החשבונות גם של הבחירות של הרשימה המשותפת כולה יידחה בהתאם.
חנה רותם
¶
בגלל שאני לא אספיק להגיש את התוצאות בזמן. מבקר המדינה צריך להגיש את הדוח לכנסת עד ה-2.6. אנחנו עכשיו בפברואר.
שלומית ארליך
¶
אז בעצם זה יהיה להאריך עד יום 31 במרץ את הדוחות ואת מועד מסירת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת ה-20 לגבי מפלגת יחד בראשות אלי ישי, ובהתאמה לגבי המבקר זה יהיה 22 שבועות מ-31 במרץ, וזה רק לגבי מועד מסירת החשבונות לתקופת הכנסת ה-20.
עכשיו, לגבי בל"ד והסיעה שלא הגישה – אנחנו עושים את זה ספציפית או בהוראה כללית?
שלומית ארליך
¶
ואז ההוראה השנייה תאמר: להאריך עד יום ה-22 בפברואר את - חנה, פה זה גם מסירת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת ה-20 וגם מועד מסירת החשבונות השוטפים של 1 בפברואר 2013 עד 31 במרץ 2015, ובהתאמה את המבקר - פה זה 20 שבועות. חמישה חודשים?
חנה רותם
¶
אני רק רוצה לציין שדוח מבקר המדינה, על ביקורת החשבונות של הרשימה המשותפת הערבית יוגש אף הוא באיחור בהתאם.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הארכת המועדים כפי שהוקראו ירים את ידו?
הצבעה
בעד – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
הארכת המועדים אושרה.
שלומית ארליך
¶
מהשיחה שלי עם חנה, מה שעולה זה שאם אנחנו מאריכים, המשמעות היא שאנחנו רוצים להאריך לשתי מפלגות שזה בל"ד ומל"ע, שלא הגישו את הבקשה. עכשיו, חנה אומרת שאם אנחנו מאריכים בהתאמה וכותבים הוראה כללית שמתאימה ל-22 שבועות שנותנים למבקר, אז המבקר יגיש את הדוח הכללי שלו לגבי כל המפלגות, לרבות מל"ע ובל"ד, במועד שיהיה 22 שבועות מיום 22 בפברואר. זאת אומרת, הוא לא יגיש לגבי אלה שכבר מוכנות לפני כן, במועד שבו קבענו בהחלטה הקודמת – ה-2.6.
חנה רותם
¶
ברמת הדיון הפחות רשמי, אני מניחה שאנחנו מן הסתם ניפגש שוב, הפעם לבקשה שלנו להגיש את הדוח באחור, וזה למה? כי אנחנו עושים פה ביקורת על שלוש שנים ויש תקופת בחירות על המון מפלגות, ופסח באמצע והמפלגות גם לא יענו לנו בזמן. אם אנחנו נוציא את הדוח שלנו עוד מעט וניתן שבועיים למפלגות, הם לא יעמדו בזה. המשמעות של זה שאנחנו - -
חנה רותם
¶
- - ככל הנראה לא נעמוד גם בזמנים, ואז בא המבקר, וזה קורה לפעמים, ומבקש מכם אורכה. אז השאלה עכשיו היא האם אנחנו רוצים להגיע לשלב הזה או שאפשר לעשות את הכל ביחד, להתיישר לפי ה-22 בפברואר, ולדחות את הכל - -
חנה רותם
¶
השנייה. כל מי שהגיש כבר ונמצא בתהליך של ביקורת – הדוח - -
היו"ר משה גפני
אז את מבקשת עכשיו במקום לבקש בהמשך.
חנה רותם
¶
אני אגיד לך מה: אחד הדברים שאנחנו מפחדים נוכח התיקון הזה שהיה בחוק, שהמוטיבציה של מפלגות לשתף פעולה עם הביקורת - אין שום שוט. באמת שאין שום שוט אבל אנחנו רוצים להגיע לאיזה דד-ליין מסוים ולהגיד אבל ה-2.6 זה עוד ארבעה חודשים וזה גם לא כל כך ריאלי מבחינתנו.
חנה רותם
¶
אני מבקשת, בהתאם להחלטה שכן נוסחה, זו החלטה כללית ולא מתייחסת אך ורק למפלגות שהגישו בקשות עכשיו, המועד האחרון שיקבע – בא נעזוב את אלי ישי בצד, יהיה ה-22 לאוקטובר. כתוצאה מכך, דוח מבקר המדינה יוגש 22 שבועות לאחר המועד הזה. ואז, אנחנו גם לא נצטרך לבוא אליכם.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. את אומרת שמה שאת מבהירה עכשיו לפרוטוקול זה שהיות שההארכה הזאת, של ה-22, היא הארכה לכולם, הדוח יוגש - -
היו"ר משה גפני
¶
איפה אתה כשצריך אותך? הפכנו הכל עכשיו. היא מבקשת במקום לבוא לכאן ולבקש אורכה בגלל שיהיו בעיות עם הדוחות וכל זה, נלך לפי ה-22 בם בהגשת הדוח שלהם. זה מה שהיא מבהירה עכשיו לפרוטוקול ולא צריך אפילו להצביע על זה. בסדר. אין בעיה.
אני מודה לך על ההבהרה. ההבהרה איננה דורשת הצבעה, זה נרשם בפרוטוקול. אתם לא תצטרכו לבוא לוועדה לבקש אורכה.
היו"ר משה גפני
¶
את מוזמנת, את יכולה לבוא לדיונים אחרים.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:45.