הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 163
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ה' באדר א התשע"ו (14 בפברואר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 14/02/2016
חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013 (מ/769)
מוזמנים
¶
אבנר פלור - סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דפנה עין דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ברק טייכמן - יועץ בכיר למנכ"ל משרד התחבורה
עידית פרוים - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
יונתן צוויקל - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
דרור וגשל - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אנואר חילף - הממונה על חוקיות היבוא, משרד הכלכלה והתעשייה
דני דרגוצקי - מנהל תחום בכיר הערכה, משרד האוצר
ענבל קורקוס - ממונה מכס, משרד האוצר
אסתי פלדמן - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
יעקב יהודה רודד - מנכ"ל איגוד יבואני הרכב
יעקב אנוך - נשיא איגוד יבואני הרכב
אהוד שניידר - עו"ד, איגוד יבואני הרכב
יורם בונן - עו"ד, איגוד יבואני הרכב
נמרוד קלמר - דוברות, איגוד יבואני הרכב
גד אוחנה - דוברות, איגוד יבואני הרכב
יהודה לוי - סגן יו"ר אגודת מורי הדרך
אבישי שאנן - נציג אגודת מורי הדרך
דידי רוזנפלד - מנכ"ל שלמה SIXT רשת מוסכים
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג
רונן לוי - יו"ר איגוד המוסכים בישראל
אריה אשד - מנכ"ל איגוד המוסכים בישראל
אינגריד הר אבן - יועצת משפטית, איגוד המוסכים בישראל
דני הולנדר - חבר מועצה, איגוד המוסכים בישראל
רפי דניאל - חבר וועד ענף רכב, איגוד שמאי הביטוח
דני בליליוס - מנכ"ל אוטו חן
אסף שובינסקי - עו"ד, בא כוח אוטו חן, לוי, מידן ושות' עורכי-דין
שיר דיין - עו"ד, מייצגת את חברת כלמוביל
אמיר גבל - יועץ משפטי פנימי, כלמוביל בע"מ
זאב שי פרידמן - יועץ משפטי, המועצה הישראלית לצרכנות
דניאל עיני - מנכ"ל חברת המזרח לשיווק מכוניות
דניאל לוי - מנכ"ל משותף גלובל אוטומקס בע"מ
חיים לוי - מנכ"ל משותף גלובל אוטומקס בע"מ
ינון עמית - מנכ"ל משותף גלובל אוטומקס בע"מ
דורון שורר - יועץ גלובל אוטומקס בע"מ
משה בר - עיתונאי, תנו יד לחרש ונכים למען נכים
דן קדרון - עיתונאי, תנו יד לחרש ונכים למען נכים
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב, שבוע טוב. אני שמח לפתוח ישיבה נוספת של ועדת הכלכלה של הכנסת. אנחנו עוסקים בהצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013. גברתי מנהלת הוועדה, היועץ המשפטי. כבוד גדול נפל בחלקנו, אדוני המנכ"ל.
לאה ורון
¶
אני מציעה לא לבקש את העדות שלי, כי אם אני נדרשת להעיד, אעיד שהיו הצעות חוק שלוו על-ידי השר מהסעיף הראשון של הצעת החוק ועד הסעיף האחרון. אז בוא נשאיר את זה ככה. בלי עדויות.
היו"ר איתן כבל
¶
אז קודם כול, אני אומר את זה – אמרתי, רק מה, אתה כל דבר, היו שורטים לך את הראש. לאט-לאט לא קרה כלום.
היו"ר איתן כבל
¶
באהבה. אני מניח שיהיו בקרוב גם חברי כנסת. אנחנו ברשותכם נמשיך במקום בו הפסקנו. איזה סעיף זה?
היו"ר איתן כבל
¶
39, כן. ואזכיר לכם את המחלוקת, שאם אינני טועה, יורם הציג את הבעייתיות. שוחחתי עם חברי הקבועים בוועדה, עם פרי ועם עיסאווי, ואני רוצה ללכת בכיוון הזה, לרכך את הסעיף הזה, להזכירך, עם הוועדה המייעצת – אתה זוכר על מה אני מדבר? אתם אתי? לאה, את אתי?
היו"ר איתן כבל
¶
ששם, אם אנחנו מדברים על לקיחת רישיון – לא על כל אותם תהליכים אחרים, אלא על לקיחת רישיון, לתת לזה עוד איזה שלייקעס, שאומרים, אם כבר, שזה מעשה מאוד מאוד, איך אומרים - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - קיצוני, שתהיה עוד אוזן או תהיינה אוזניים נוספות שתוכלנה לתת את דעתן בעניין. כן, בבקשה.
איתי עצמון
¶
לא, הפנינו את תשומת הלב לכך, שכל החלטה לעניין התליה, ביטול, הגבלה או סירוב לחדש של רישיון יבואן רכב, על המנהל במשרד התחבורה להיוועץ במועצה. השאלה מה הקישור לסעיף הזה, כי הסעיף הזה מדבר, אני מזכיר, על שקילת שיקולי תחרות בעת מתן רישיון יבואן רכב.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. אני זוכר היטב את הנקודה הזו, אני זוכר גם מה יורם אמר, מה כל אחד אמר. אני גם הזכרתי ליורם, שבקדנציה הקודמת זה כבר עבר. אז כן, רק הזכרתי, "שנהיה על זה", מה שנקרא בשפת העם. כן, יורם.
יורם בונן
¶
אלך ישר לשורות התחתונות. מה אנחנו מבקשים? על הבעייתיות דיברנו. אנחנו מבקשים שני דברים: אחד, כיוון שמדובר פה על סיטואציה של חשש לריכוזיות ענפית, ומכיוון שיש פה ייבוא של הסדר מחוק הריכוזיות, אז בחוק הריכוזיות לגבי חלק גדול מהנושאים, בוודאי הנושאים המהותיים, מחויבת התייעצות עם הממונה על ההגבלים העסקיים. ונראה לנו מאוד מתאים פה, שלפני שהשר מפעיל סמכות מהסוג הזה, תהיה התייעצות עם הממונה על ההגבלים העסקיים. לנו זה נראה – פשוט אני אומר את זה, כי בחוק הריכוזיות, שוב פעם, בגלל - - -
יורם בונן
¶
נקודה ראשונה. נקודה שנייה, מכיוון שבכל זאת נכנסים פה לאיזושהי סיטואציה שמצלמים מצב קיים – יש מצב נתון. אגיד רק במשפט: היום רישיונות ייבוא, כל מה שאתה צריך לעשות, אם יש לך הסכם עם היצרן, זה לעמוד בדרישות תקינה, בטיחות וכדומה. פה לוקחת המדינה את הרישיון והופכת אותו - - -
יורם בונן
¶
שורה תחתונה, אנחנו מבקשים שתהיה הוראת מעבר. שהתחולה לא תהיה על הפעם הראשונה שמקצים את הרישיונות אלא רק על החידוש הבא שלהם.
היו"ר איתן כבל
¶
יורם, "אכלת לי את היד". אני מנסה לתת, איך אומרים, ללכת קצת בקטנה, ופתאום מצאתי את עצמי בלי יד. בוא נעשה כאן סדר.
איתי עצמון
¶
שנייה, שאלת הבהרה. לעניין ההצעה שלכם לקבוע חובת היוועצות עם הממונה על ההגבלים. אני רוצה להבין בצורה יותר מדויקת: מדובר כאן, שוב, על שקילת שיקולי תחרות בעת מתן רישיון. באיזה שלב בדיוק אתם מבקשים שתהיה חובת היוועצות עם הממונה? מדובר על סמכות של כל רגולטור לשקול שיקולים מסוימים בעת מתן רישיון.
יורם בונן
¶
אז אני רוצה להפנות לסעיף 13 לחוק הריכוזיות, שמדבר על סיטואציה שבה ברגע שהממונה מכניס זכות מסוימת - - -
יורם בונן
¶
זה בדיוק העיוות, איתי. כי אנחנו, כל מה שרצינו זה שיחולו הוראות חוק הריכוזיות כפי שהן. ברגע שעושים הסדר ספציפי, אז מה שאנחנו מבקשים, שגם ההוראה הספציפית הזאת תחול. הרי לממונה אין סמכות להכריז את ההכרזה הזאת, מכיוון - - -
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה. אני מדבר עכשיו בקול, ברשותכם. ואני רוצה להתקדם – כן כן, לא לא. רוצים לשים את זה בצד, לחשוב על זה? כי זה סעיף, מבחינתם הוא בעייתי, אבל אני רוצה לחדד את העניין הזה.
מה שאומר יורם בעניינם של היבואנים, שהם טוענים שאנחנו – אבל זה הסיפור? זו פתיחת השוק? זה לא כדי להשאיר את זה אצל היבואנים.
עכשיו, נקודת המוצא, הוא אומר ככה: אוקיי, בכל העניינים האחרים אנחנו מבינים. זה החוק, זה התיקון. מה אמרנו? הסיפור של הריכוזיות, אני רוצה להזכיר לכם, שאין כאן אמירה מפורשת אל מול חוק הריכוזיות. ואמרנו: אוקיי, אם אין שם את האמירה המפורשת, ראוי שהדברים ייאמרו כאן.
אומר יורם, שאם הממונה ראה לנכון ושקל לקחת, זאת אומרת שיש כאן פגיעה - - -
ואומר יורם
¶
במצב שכזה, שזו פעולה מאוד אלימה – במירכאות או לא במירכאות, כל אחד מסתכל על זה איך שהוא רוצה – מעבר לעובדה שהחוק אומר שהוא צריך להתייעץ עם המועצה, שתינתן גם חוות דעת של הממונה על ההגבלים העסקיים. זה בעצם מה שהוא מציע. יש לכם איזה - - -
עידית פרוים
¶
כן. אנחנו מבקשים להחיל באמת את ההסדר, שהאיזון של חוק הריכוזיות, בעצם שיחול גם כאן. זאת אומרת, אם הממונה רואה שיש צורך להתייעץ, אז בהחלט יש לו את הסמכות לייעץ. מעבר לזה, הגוף המאסדר הוא משרד התחבורה.
עידית פרוים
¶
מאה אחוז. אז מה שאני מציעה, שלא תהיה חובה להתייעץ עם הממונה אלא באמת כמו בחוק הריכוזיות, רק במקומות שבהם הממונה מבקש להתייעץ אפשר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. אני מקבל את זה. אני מקבל את העצה. כדי שלא בסוף יהיה לנו בג"צים על זה – כן התייעץ אתו, לא אמר לו, כן אמר לו. מה שהיא הציעה, שכמו בחוק הריכוזיות: נראה לממונה לנכון - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מה ההבדל? אם כבר כתוב, אז מה אני צריך עכשיו את כל הפרשנות שלך? אני פה, לא צריך שתפרשני אותי או את הדברים.
מה שאני מנסה להגיד לך, ברשותך, שמה שאני מבקש, שהברור מאליו יהיה ברור יותר.
היו"ר איתן כבל
¶
זו הבקשה שלי. זאת אומרת, שזה לא יהיה, את יודעת, נתון ל – זאת אומרת, שזה יהיה בצורה שכזו שאחר כך לא נצטרך עורכי-דין כדי להסביר את העניין. זה כל מה שאני מבקש. אין כאן שינוי, אני רק מנסה שהדברים יובהרו, שהאפשרות הזו מתקיימת.
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. אפשר גם כן פה, איתי, אני גם חושב שזה יכול להיות אופציה נוספת: החליט המנהל שלא לתת רישיון רכב בשל שיקולים של קידום תחרותיות ענפי, לא יעשה כן אלא בהתייעצות על הממונה על ההגבלים.
היו"ר איתן כבל
¶
אגיד לך, אדוני המנכ"ל, מה הבעיה שלי עם – היא לא בעיה, אין לי שום בעיה עם החוק בגדול. מה שאני מנסה להגיד, שזאת פעולה בכל זאת אגרסיבית.
היו"ר איתן כבל
¶
ואנחנו לא נהיה שם. זאת אומרת, אנחנו מחוקקים את החוק ונוסעים לדרכנו, והמציאות אחר כך מייצרת כל מיני עניינים ובעיות. זאת אומרת, כשאני אומר: וואלה, אנחנו פה עושים מעשה לא פשוט, שאנחנו פותחים את השוק, בעזרת השם, אני מקווה שבאמת נצליח לפתוח אותו כמו שצריך. ובעניין הזה אפשר כן ללכת לקראתם. זה לא לשנות לגמרי, אלא העניין הזה, אני שוקל באמת לבחון את האפשרות ללכת לקראת היבואנים בקטע הזה, מבלי לשנות. זאת אומרת, נתחום זמן שהוא צריך את חוות הדעת שלו. בכל זאת, קשה לי לקבל את זה כראה וקדש.
עידית פרוים
¶
עכשיו, המחשבה היא, שאם הממונה רואה לנכון, אם יש איזשהו קושי, הוא רואה שיש בעיה, הממונה יכול - - -
עידית פרוים
¶
- - שיכול לייעץ, אם הוא חושב שזה מתאים שהוא ייעץ בסיטואציה הספציפית. לא בכל רישיון ורישיון.
רונן לוי
¶
רונן לוי, יושב-ראש איגוד המוסכים בישראל. אנחנו כמובן מתנגדים, ואנחנו גם שמים לב כל הזמן שיש פה איזושהי נסיגה. החוק הזה, מעבר להיותו חוק רישוי של שירותי רכב, הוא מחליף את הצו, והוא חוק שבעצם בא לקדם רפורמה ותחרות.
היו"ר איתן כבל
¶
רונן, אני רוצה לקטוע אותך, ברשותך. זה בסדר, תפקידך הוא ללחוץ. אבל אני רוצה להזכיר לכם שלעתים לחץ יתר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
רונן, סליחה, אני רוצה להבהיר גם לך. גם בדיונים הקודמים, שיפרנו את החוק אף ביתר שאת עוד מפעמים קודמות בכל ההקשר לזה. מה שאני מנסה להגיד זה רק דבר אחד: אין כאן שום פגיעה או שום נסיגה. בסך הכול לפעמים אפשר גם להיות בחוק בן-אדם, גם אם זה יבואנים.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אגיד לך מה הקשר. סליחה, אתה לוקח מהם, ועוד מעט נגיע, למוסכים, שזה לב ליבו - - -
רונן לוי
¶
נו? ראה עשרות מוסכים שלקחו להם את הזיכיונות, אני מזכיר. אנחנו לא רוצים לקחת מאף אחד שום דבר.
היו"ר איתן כבל
¶
רונן לוי, אני רוצה להגיד לך את הדבר הבא. אתה יודע, לכל אחד יש דעה טובה על דעתו, במקרה הזה. בסדר, הבנתי. כן, יורם, משפט.
יורם בונן
¶
רק משפט אחד. כי 39, עם כל הכבוד, בעיני לפחות, הוא לא העניין של החוק. העניין של החוק זה לפתוח לתחרות ולהכניס יבואנים נוספים, ולא לקחת - - -
עוזי יצחקי
¶
ה-39 הוא כן כלי ואמצעי לפתוח את התחרות. ולכן, אני כן מקבל פה את מה שאומרים, אני מבקש להשאיר את הנוסח כמו שהוא. ועדת הכלכלה אמורה לתת כלים ובסיס לפתוח את השוק. הסעיף הזה הוא מאוד חשוב. אני רוצה לציין שהוא עבר כבר בכנסת הקודמת, אני יודע שאתם לא אוהבים שאנחנו מזכירים את זה. גם מה שאומר רונן לעניין של הנסיגה הזוחלת בסעיפי החוק, אני חושב שההסברים שקיבלנו פה מהגורמים המקצועיים הם מניחים את הדעת.
עוזי יצחקי
¶
והדבר נותן כלי חשוב לשר התחבורה, למנהל – סליחה, זה אפילו לא השר, זה המנהל המקצועי, לטפל בעניין הזה. זה כן מאוד מהותי לפתיחת התחרות.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. אני קודם כול רוצה לדעת, המנכ"ל, האם דיווחתם לו שאנחנו נסוגים מהחוק? זאת אומרת, יש פה נסיגה בתהליכי החקיקה. אני לא יודע מזה. אני יודע שאנחנו רק משפרים, כדי שהחוק יהיה הרבה יותר טוב ממה שהבאתם אותו לפתחנו. זה הכול. אפילו לא נפגשתי פה עם אנשים. נפגשתי פעם אחת עם מר אנוך, וזה הכול.
סליחה, במקום הזה דנים את הדברים לגופו של העניין, ושוקלים את השיקולים בתוך האינטרסים השונים. ויש כאן אינטרסים שיכולים למלא כאן בניינים שלמים. וזה בסדר גמור, כל עוד הם נעשים פה על השולחן.
אני רוצה להזכיר לך, אדוני המנכ"ל, שלאורך כל הדרך אני מדבר על כך שבסוף תהיה תחרות אמיתית והמחירים ירדו. ואין כאן שום פגיעה. כל העניין הוא שזה מעשה מאוד ברוטלי – במירכאות כמובן, במירכאות כפולות ומכופלות – במובן הזה שאיננו מבקשים או מחלישים את המנהל. ממש לא. הוא הקובע, הוא בעל הסמכות, אף אחד לא חולק. אם תרצו, אפשר לחדד את זה עוד יותר, אין לי שום בעיה.
אבל בעניין זה, אם יש כאן שיקולים שנובעים כאן, שיקולי תחרות, אני רוצה להיות בטוח שבעניין כזה תישמע גם דעתו של הממונה, זה הכול.
חוה ראובני
¶
אדוני, אם אפשר. חוק הריכוזיות, שכבר כפי שנאמר בוועדה הזו בדיונים הקודמים הוא חוק גנרי, שיודע לטפל, קבע מסגרת וכללים מתי הממונה מתערב ומתי לא. ולא שמעתי פה, ועוד פעם, אני מצטטת דברים שנאמרו כלפינו בהקשרים אחרים, למה להבחין את ההסדר המסוים הזה מהסדרים אחרים של חוק הריכוזיות?
היו"ר איתן כבל
¶
אז נהפוך הוא. ומה ביקשתם? אני רוצה להזכיר לך, שבדיון הקודם – הרי כבר נאמר: יש חוק שם, למה צריך לחדד את זה גם פה? אי-אפשר להחזיק – סליחה.
חוה ראובני
¶
אסביר. אני לא מנסה לאחוז במקל משני קצותיו, לגמרי לא. חוק הריכוזיות בנה מבנה, שבו הוא אומר, שככלל המאסדר הוא זה ששוקל שיקולי תחרות. רק כאשר הממונה מוצא שיש השפעה משמעותית על התחרות בסיטואציות מסוימות שהוא מוצא, יש לו את הריבונות להחליט, פה אני נכנס פנימה על אפו וחמתו של המאסדר, הוא יהיה חייב לדבר אתי.
חוה ראובני
¶
עד שלא עוברים דרך השלב הזה, אז נכון להיום אנחנו שומעים, עמדתו של הממונה על הגבלים עסקיים היא שאין הצדקה לכך. הוא אומר: אני לא בפנים, זה סמכותו של המאסדר. חוק הריכוזיות יאפשר לו בכל עת בעתיד, אם הוא יראה צורך בזה, להיכנס. זה מבנה שחוק הריכוזיות עצמו יצר.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, לא אצביע על זה, אני מבקש נוסח יותר נהיר. נוסח יותר בהיר. זה שאת יושבת ומסבירה לי את זה פה וכל אחד עסוק בלהסביר – אנחנו בוועדה. אני רוצה שהדברים האלה יובהרו ויחודדו. יהיה משפט. אני לא נסוג בי, אני רק רוצה שהדברים יובהרו. לא פעם אתם מבקשים מאתנו כל מיני דברים להבהיר, למרות שכל אחד אומר: זה כתוב. אז אני מבקש שהדברים יחודדו.
איתי עצמון
¶
אני יכול רק להשלים אולי את הדברים שאמרה עורכת-הדין ראובני. הכוונה היא כזו: הכלל הוא שכל רגולטור, אם המדובר בזכות, כאמור בחוק הריכוזיות, צריך לשקול שיקולים של קידום תחרותיות ענפית. אם מדובר בזכות מיוחדת שהוחלט לכלול אותה ברשימת הזכויות, רק אז יש חובה להיוועץ עם הממונה על ההגבלים העסקיים. מה שאמרו כאן נציגי הממשלה, שלהבנתם אין כרגע סיבה מהותית טובה לכלול את הזכות, את הרישיונות של יבואני רכב, ברשימת הזכויות שמחייבת היוועצות עם הממונה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא אמרתי חובה. סליחה, הרי זו בדיוק הנקודה. מה שדיברנו כאן, שאם ראה שיש כאן פגיעה בריכוזיות, שיש כאן פגיעה מהותית שבעקבותיה הוא לוקח את זה. אם זה פגע באיזה עניין אחר שהוא חשב – לא מתווכח אתו.
איתי עצמון
¶
לא, אבל אולי יש כאן איזושהי אי הבנה. אני שוב חוזר ואומר: לא מדובר על לקיחת רישיון או אי מתן רישיון, מדובר על שקילת שיקולים של קידום תחרותיות ענפית בעת בחינת הבקשה לרישיון. זה הכול, זה הסעיף שאנחנו מדברים עליו כרגע. לא מדובר על סמכות לבטל או לא לתת רישיון, מדובר על שיקולים שעל הרגולטור לשקול. זה הסעיף.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. אז אני לא רוצה שנעסוק בהסברים. אני בסך הכול רוצה משפט של בני-אדם, לא של עורכי-דין. מה כל כך מסובך? עצם העובדה שיושבים פה, וזה מסביר וההוא מחרה אחריו וכל אחד עסוק בלהסביר את השני. לא רוצה הסברים, רוצה את הסעיף במהות שלו אותו דבר, אני רוצה רק שהוא יובהר, שיהיה חד. תמצאו לי את הניסוח שיהיה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבין מה אני רוצה, בסדר. אגיד לך מה העניין. תסלח לי, איתי, אגיד לך מה העניין לגבי נוסח או לא נוסח. אם יש כאן שיקולי תחרות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כן, זה הכול. יש אנשים שגם זו סמכותם. מי שקובע את העניינים של זה זה הממונה, סך הכול אני רוצה שתישמע דעתו בעניין הזה. מה כל כך מסובך?
היו"ר איתן כבל
¶
אני פה, אני אומר את זה כאן, אומר את זה בצורה מפורשת: רק במה שנוגע לצד הצר הזה. לא ביקשתי שום דבר שהוא מעבר לענייני תחרות. אני לא מבין גם ממה הממונה חושש.
חוה ראובני
¶
אין משהו אחר פה חוץ מאשר תחרות. הפעם אני מרגישה שאני לא מבינה את אדוני. וכיוון שאני רוצה לספק נוסח כפי שאדוני מבקש, אז אני לא בטוחה מה הבקשה.
היו"ר איתן כבל
¶
אסביר. את מה שאנחנו רואים פה בסעיף, בסופו של עניין יכול המנהל לקחת את הרישיון או לא לחדש רישיון, נכון?
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, לא ביקשתי את עזרתך. אני רוצה רק להזכיר. בדיון הקודם כבר עסקנו במנעד הרחב של התהליך, לא עסקנו רק במתן של הרישיון. אני זוכר בדיוק – על ההקצאה. גם הזכרנו את העובדה, שיש שלב שבו הוא יכול גם למנוע חידוש של רישיון, אמת או לא?
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, יכול להיות. בסדר. זה עניין למשפטנים, ההבדל של המילים, אבל בשורה התחתונה אין לו רישיון. לא משנה, אוקיי, אני מתנצל. כאילו, יורם, סליחה. יורם, לא, מספיק, אני עובר הלאה. אני רוצה הבהרה בעניין הזה.
בבקשה, סעיף הבא. מה אנחנו? 39א – ברור תלונות.
חוה ראובני
¶
בירור תלונות
39א.
המנהל יברר תלונות של צרכנים בדבר פעילותם של בעלי רישיונות לייבוא רכב ושיווקו ויחליט לגביהן, בהתאם להמלצת המועצה המייעצת לייבוא רכב ושיווקו כאמור בסעיף 54.
אינגריד הר אבן
¶
קודם כול, למה רק של צרכנים ולא של עוסקים אחרים בענף? אני לא יכולה להתלונן על האופן שבו יבואן רכב מפעיל את רישיונו? המילה של צרכנים מיותרת, צריך להוריד אותה.
אינגריד הר אבן
¶
שנית, אנחנו מבקשים להשאיר שיקול דעת למנהל, שהוא לא יהיה כפוף להמלצות המועצה המייעצת. הוא כמובן יתייעץ, אבל שיקול דעת הוא חייב - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבנר פלור. חבר'ה, שכחתם שצריך להגיד שמות, כל אחד מדבר פה כאילו הפרוטוקול זוכר אותו משבוע שעבר.
אבנר פלור
¶
סליחה. בעצם היום עיקר הפעילות של המועצה המייעצת היא בנושא הצרכני. בנושאים שיש ויכוחים או עימותים בין עוסק, בין יבואן למוסך או בין מוסך ליבואן, זה לא במסגרת המועצה המייעצת.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. כל אשר אני מבקש לדעת, שכל תלונה אחרת שאיננה תלונה של צרכנים, יש לה איזה סעיף שמפנה אותה לטיפול.
חוה ראובני
¶
מאחר שהגורמים האחרים שמוסדרים בחוק פועלים במסגרת החוק, ברור שהמנהל מוסמך לפקח עליהם ולאכוף אותם. הצרכנים הם מחוץ למסגרת החוק, ולכן אותם צריך להגיד במפורש.
רונן לוי
¶
- - - מתקשר. אם יש חשד, מפעילים עלינו חסמים, לצורך העניין. ומדובר על החוק, בדיוק מדובר על הסעיף של התחרות. וזה מה שהוא לא רוצה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
עסקנו בדיוק בסעיף 39, שאז רצינו להביא שהממונה, תישמע דעתו בעניין הזה. גברתי, זה לא מספיק לי שאתם רק אומרים: כן, איפה שזה, והוא בדיון. לגבי השאלות האלה, שאלות שאינן נוגעות לצרכנים אלא כל סוגי החסמים האחרים, ארצה אחר כך שתסבירו לי איפה זה בא לידי ביטוי.
הצבעה
בעד אישור סעיף 39א – פה אחד
סעיף 39א, בכפוף לשינויים, אושר.
חוה ראובני
¶
סימן ג': חובות יבואן רכב מסחרי.
שירותי תחזוקה
40.
(א) יבואן רכב ישיר ייתן שירותי תחזוקה לכל רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו במוסכים בהתאם להוראות לפי סעיף 35(א)(9) .
(ב) יבואן רכב עקיף ייתן שירותי תחזוקה לרכב המיובא על ידו במוסכים בהתאם להוראות לפי סעיף 36(א)(8).
אני למען הסדר הטוב להזכיר, ש-35(א)(9) ו-36(א)(8) טרם הוצבעו.
חוה ראובני
¶
הפסקאות האלה לא אושרו בזמנו, כיוון שאלה הפסקאות שמטילות חובה על היבואנים הישירים והעקיפים. אקריא. בשניהם הנוסח הוא אותו נוסח.
חוה ראובני
¶
שבו נאמר, אקריא את הנוסח, שאחת הדרישות למתן רישיון יבואן זה "הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, בהתאם להוראות שקבע השר לעניין המוסכים למתן אותם שירותים". זה גם ליבואן הישיר, גם ליבואן העקיף.
וכאן עלתה השאלה שהעלה איגוד המוסכים, לאסור על יבואנים להחזיק יותר ממוסך אחד בבעלותם. ולפיכך הוועדה רצתה להקדיש לזה דיון נוסף, ולא הצביעה על הסעיף הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. אז בואו רק שנייה, רק נאזכר את זה, כדי שנראה איפה אנחנו עומדים. עכשיו, אני קורא פה מדוע לא אושרה אותה פסקה. מה שקרה, רונן, כך כתוב, דרש או ביקש להגביל את היבואנים למוסך אחד או שניים בלבד.
אבנר פלור
¶
כן. בדקנו את זה, וגם הועבר אליך, אדוני היושב-ראש, מכתב מיום 7 בפברואר 2016, ואני יכול בתמצית - - -
אבנר פלור
¶
הבקשה בעצם לחייב מוסך אחד בבעלות, היום ישנם למעלה מ-16 יבואנים. כמו שאמרתי, ישנם למעלה מ-5,000 מוסכים כלליים, לא רק בנושא מכונאות אלא בכלל, מתוכם 600 מוסכים שהם מוסכי שירות של יבואן.
אבנר פלור
¶
מורשה יבואן. מתוך ה-600 האלה, מוסכים שהם בטיפול רכב פרטי, רק 40 הם בבעלות היבואנים. כלומר, מתוך ה-5,000 אחוז אחד זה בבעלות היבואנים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא רק מספר, גם היקף הפעילות. אם יש 500, וב-40 יש 50% מהפעילות, אז זה משמעותי.
אבנר פלור
¶
אענה, בסדר? מבחינת היקף הפעילות, זה נכון שבשנתיים ובשלוש שנים הראשונות של הרכב, נושא של מימוש אחריות וה"ריקולים" מבצעים במוסכי היבואן. זה נכון. עכשיו, היקף הפעילות הכוללת של ה600 מוסכים, כמו שאני אומר, לא כל ה-600 הם בבעלות יבואן, 600 זה מוסכי שירות שמורשה גם יבואן, אחוז גבוה מהטיפולים והתחזוקה מבוצע באותם מוסכים, זה נכון.
אבנר פלור
¶
לא המלצה, רק אמרתי למה יש קושי לחייב מוסך בבעלות אחת. אז כמו שאמרתי, אלה היו הנתונים הקיימים היום. גם כן מבחינת הבדיקה שעשינו, אני רוצה פשוט להיצמד למסמך שהועבר אליך, אדוני היושב-ראש, בעצם ישנם מקומות שבהם – אני רוצה פשוט את הנימוקים למה יש קושי בזה. מעבר להיבט המשפטי, אני רוצה להתייחס להיבט המקצועי.
דבר ראשון, אנחנו באים בחקיקה הזו ומטילים על היבואנים הישירים, מטילים עליהם לבצע מימוש אחריות, לבצע "ריקולים", לכלי רכב שמיובאים ארצה גם על-ידי היבואן העקיף וגם על-ידי היבואן הזעיר. כלומר, אנחנו מטילים עליהם מטלות, ומצד שני אנחנו אומרים להם: שמע, אתה לא יכול להקים מוסך או שאתה לא יכול מוסך בבעלותך, מכיוון שישנם - - -
אבנר פלור
¶
תן לי לסיים, אם יהיו שאלות, אענה. זה דבר ראשון.
הנושא השני, ישנם מקומות שיש קושי להקים מוסכים. כמו שאתם יודעים, בעצם הקמת המוסכים, הציוד, המכשור, הדרישות הן על-פי הנחיות יצרן הרכב. לא כל מוסך יכול להקים מוסך כזה שעונה על-פי הנחיות יצרן הרכב.
ולכן אם פה נחייב מוסך אחד בבעלות, עלול להיווצר מצב, וזו דוגמה, במקום שזה לא כלכלי, אז לא יוקם שום מוסך, כי לא יהיה מי שיקים מוסך.
רונן לוי
¶
קודם כול, אני מבקש שמשרד התחבורה ישנה את הטרמינולוגיה לעניין שאיגוד המוסכים ביקש. זו הייתה המלצה של ועדת זליכה, זו הייתה המלצה אחר כך של ועדה – ככה, כהערת פתיח.
רונן לוי
¶
אני מבקש, את הטרמינולוגיה הזו – להפסיק איתה. מי שהמליץ על זה זה ועדת זליכה, אחר כך הוועדה הבין-משרדית, כולל שלדור, זה לא איגוד המוסכים ביקש. הדבר הזה והפרקטיקה של היבואנים נבחנה כבר על-ידי הממונה על ההגבלים העסקיים, וגם דובר שם שהפרקטיקה להגבלת כמות המוסכים היא פרקטיקה פסולה. זה אחד.
שניים, ביקש פה חבר כנסת פרי למצוא משהו שיגביל, ולא לעשות משהו קיצוני של הגבלה של מוסך אחד ליבואן. בדקנו את זה. בדקנו את כל מה שקרה עם שוק הדלק, עם תחנות הדלק, בדקנו את כל שקרה בשוק המזון. אפשר לעשות הגבלה.
רק אתן דוגמה. קודם כול, אפשר לעשות הגבלה, לדעתנו, של 20% בשוק מסוים. אתן דוגמה, בירושלים למשל היום קרסו יש לו מוסך בבעלותו, בסוף החודש הוא יהיה לבד, "רנו" ו"ניסן". אגב, אמות המידה זה לא בדיוק יצרן, כי ל"רנו" ו"ניסן" אין אותן אמות מידה, אלא הם עושים באמות מידה ישראליות. אות דבר "מזדה", "פורד" – רגע, אל תפריע לי.
רונן לוי
¶
אני מכיר קצת את הדברים האלה. "מזדה", "פורד" זה גם מוסך, זה גם אותו מוסך שמקבל שני יצרנים בתוך אותו מקום. אז אמות, בסופו של דבר, מסונכרנות למה שהם צריכים.
עכשיו, אפשר לעשות את זה, הם לא חייבים למכור את המוסכים. אם למשל בירושלים צריך שיהיה ארבעה מוסכים והם יהיו 20%, או שיהיה שניים ויישארו רק 20%, אז הם יקימו עוד מוסך, ויפעיל אותו מישהו אחר אם לא יהיה לו כסף.
ב"טויוטה" בירושלים יש שני מוסכים בזכיינות בלעדית, זה לא של היבואן. ב"קאיה" בירושלים יש גם לא של היבואן, נותנים שירות שם לאנשים. זה אבסורד להגיד שרק כשהבעלות יבואן אפשר לתת שירות. זה מה שאתה אומר.
רונן לוי
¶
"מרצדס" בירושלים לבד. "מרצדס" בירושלים, שוק המוניות לבד. המסחריות לבד. אנחנו, אגב, לא הגבלנו את זה לרכב פרטי: גם משאיות, גם בעלי מוסכי משאיות, שלוקחים להם עכשיו את הזכיינות, רוצים שיהיו להם זכיינויות וגישה לאינפורמציה וגישה ללקוחות. כשלוקחים לך את הזיכיון זה לוקח לך גם את הגישה - - -
רונן לוי
¶
לא, אבל אני רוצה גם להגיד: ראשון-לציון, ירושלים – כל האזורים הגדולים, שמה יש להם שליטה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה לשאול שאלה, עוד לפני שמשרד התחבורה מתייחס. מה המגמה? לפני עשר שנים, כמה היו מוסכי - - - וכמה היום? היום יש 40 מתוך 600 אתה אומר?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בדיון הקודם – אני נאלץ, לצערי הרב, פה לא לקבל את המלצת משרד התחבורה, כיוון שצריך להבין דבר אחד: הם מייבאים את הרכב, נגישות המידע היא שלהם, החלפים שלהם. יש היום מגמה מאוד גדולה להיכנס לנושא הזה של התיקונים, של המוסכים, מכיוון שזה עלויות מאוד גבוהות וזה שוק מאוד גדול.
נוצר פה סוג של מונופול – מונופול לאותו רכב, לא מונופול באופן כללי – ואנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו. אנחנו צריכים לאפשר, והם ימצאו את הפתרונות. באיזה מובן ימצאו פתרונות? יש הרבה מוסכים, שאם יספקו להם את המידע למחשב ואם יספקו להם את הידע, ואם הם יוכלו להשתלם בעניין הזה, הם יוכלו לעשות את אותם תיקונים שעושים במקום אחר.
אין שום סיבה שחברות הייבוא גם ישלטו על שוק המוסכים. אין שום סיבה. זה פוגע בחופש העיסוק, זה פוגע בחופש התחרות, זה מעלה את המחירים. למה זה מעלה את המחירים? כי אם אני רק יכול לתקן אצלם ולא במוסך אחר, זה באופן אוטומטי מעלה את המחירים. זה מנוגד לרפורמה שאתם בונים אותה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם אתם רוצים להוריד מחיר של אוטו באמצעות היבוא המקביל וכל מיני דברים, ואחר כך לתקן עולה פי שניים, אז מה עשיתי פה? לא עשיתי פה שום דבר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז לא הפחתתי את המחיר באופן כללי. לכן אני אומר: בעניין הזה אתם צריכים להגביל במובן מסוים, להגביל את העניין הזה, אין מה לעשות. במיוחד שהמגמה זה להשתלט על הכול.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לחדד את השאלה שלו יותר. תראה, או שעושים רפורמה, ורוצים לעשות רפורמה שהולכת לכל המרחב. ועובדה היא שהיה מי שכבר חשב אחרת ממה שאתם בסוף ממליצים במכתבתם. כי מה הנקודה? הנקודה היא כזאת, שאתה גם רוצה לפתוח את שוק הרכב מחד, לגרום שהרכבים המיובאים שלא דרך היבואן הישיר, יטופלו כמו שצריך. ואתה רוצה גם שתהיה תחרות על הרכבים.
הרי ממה החשש הכבד, וממה גם הדאגה? אתם זוכרים את הדיון שקיימנו, לגבי רכבים מיוחדים – יטפלו בהם, לא יטפלו בהם, מי יטפל הם, לא יטפל בהם? ואנחנו שואלים: למה שלא יתאפשר, בדיוק כמו שאתה פותח, אבנר, את הייבוא, תעשה בדיוק את אותו דבר במוסכים?
יעקב אנוך
¶
יקי אנוך, נשיא איגוד יבואני הרכב. לחבר הכנסת דוד, ה-600 מוסכים שהוא דיבר עליהם זה לא מוסכים בבעלות יבואן. זה מוסכים עצמאיים, כמו כל מוסך אחר, שיש ביניהם הסכם שירות עם היבואן. אין לו שום שליטה על המוסכים האלה. כל מה שהיבואן עושה, נותן להם את האפשרות, את הידע ואת כל מה שצריך על מנת להקל. זה בדיוק מה שאמרת. מה שרונן מתכוון - - -
יעקב אנוך
¶
אותם 40 מוסכים, אין להם משמעות בשוק. לטעון שיש להם משמעות בשוק זה טעות, ואגיד למה. רוב העבודה במוסכים האלה היא עבודה באחריות, שמשולמת על-ידי היצרן, לא במונחי תשלום של שוק רגיל אלא במונחי עלות בלבד. היצרן שמשלם תיקוני אחריות לא נותן להרוויח, הוא מספק את החלקים, משלם את החלקים במונחי - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יקי. חברים, סליחה, מי שיפריע עכשיו אוציא אותו. חבר'ה, אין לי סבלנות, קמתי על רגל שמאל הבוקר. אוקיי? תודה רבה לכם. יקי, סליחה.
היו"ר איתן כבל
¶
אתן לך משפט לתת סיום. חברים, אפשר להתחיל לדבר כל פעם לעניין? ללא ללכת לי מסביב. בסך הכול פה אני רוצה הסבר – לא בזול, יותר בזול, במחיר עלות. אני רוצה לדעת למה לא יתאפשר שתהיה תחרות חופשית. אתן לך.
יעקב אנוך
¶
כי הוא לא יכול. אין לו קשר עם היצרן, היצרן לא חתום מולו על הסכם, והוא לא ישלם לו על תיקון. זה הכול. היצרן קובע למי הוא משלם על התיקון, לא אנחנו קובעים. אין דבר כזה בשום שוק, שהיצרן נותן לכל אחד שעובר ברחוב לתקן תיקוני אחריות.
אני רוצה להדגיש פה, הציג חבר כנסת דוד ביטן את הנושא של נתח שוק. אז בנתח שוק, הנתח שוק של מוסכי היבואן הוא קטן, רובו באחריות, באותן שלוש שנים של האחריות. רובו עבודה עבור היצרן, אין בהם שום שמץ של נגיעה לתחרות החופשית בשוק. והגבלת המוסכים, אחרי שחייבו אותנו בעבר, שיהיה לנו ארבעה מוסכים ברחבי המדינה, היא לא משמעותית.
מעבר לזה, בשום דוח מהדוחות שהזכיר, למעט זליכה, לא מופיעה המלצה לרדת למוסך אחד. אין דוח כזה. הדוח היחיד שזה מופיע זה אצל זליכה, שלא התקבל על-ידי הממשלה. ולכן יש פה עניין, שהוא לא מדבר על המהות של כמות עבודה, הוא מדבר פשוט על לנסות לעשות נזק לאחר. תודה.
אהוד שניידר
¶
עורך-דין אהוד שניידר מטעם איגוד יבואני הרכב. יש 17-16 יבואני רכב. מבין יבואני הרכב, יש כאלה שיש להם מוסך אחד בבעלותם, יש כאלה שיש להם שני מוסכים בבעלותם או שלושה מוסכים בבעלותם. אין יותר מזה. אז כשחבר כנסת דוד ביטן מדבר על 600 מוסכים, זה לא מוסכים בבעלות יבואני הרכב.
אהוד שניידר
¶
יש פה טעות עובדתית. לא מדובר במוסכים בבעלות יבואני הרכב. בבעלות יבואני הרכב יש בין אחד לארבעה מוסכים בסך הכול.
עכשיו, ניקח את הדוגמה של רונן לוי לגבי מוסך של "מרצדס" באותו מסמך שהוא שלח אליך. משנת 2002 הממונה על ההגבלים העסקיים קבע שכל מוסך שרוצה להיות מוסך של יבואן רשאי מכוח החוק או מכוח הצו של הממונה על ההגבלים העסקיים לאכוף את עצמו על יבואן הרכב אם הוא עומד באמות המידה, אני מדבר על מוסכים מורשים.
דידי רוזנפלד
¶
ראשית, הטעו את הוועדה, כי כשיש "מזדה" ו"פורד", לכל אחד יש את אמות המידה שלו, וזה כניסות נפרדות וזה מוסכים נפרדים, אם כי הם נמצאים באותו שטח. זה אחד.
דידי רוזנפלד
¶
אנחנו מדברים על בעלות יבואן עכשיו. על זה מדובר. הנושא השני הוא עניין של מוסך מומחה. כדי להתקדם ולא להכריח את הלקוח, או למנוע מהמוסך שהוא אינו מוסך מורשה לקבל את כל הפרטים של היבואן, יש את נושא - - -
יונתן צוויקל
¶
בוקר טוב, אני יונתן צוויקל, עורך-דין מרשות ההגבלים העסקיים. אנחנו בעיקרון מצטרפים לעמדה של משרד התחבורה. אני לא יודע שיש מגמה של השתלטות, אני לא יודע גם אם הייתה מגמה כזאת, אם היה בה בהכרח משהו פסול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל הם יכולים שתהיה מגמה כזאת. הם מחזיקים בכוח, ביידע, בכול, הם יכולים להחליט להשתלט על העניין הזה. אתם צריכים כרשות להגבלים העסקיים לחשוב על האופציה, לא רק על המגמה בפועל.
יונתן צוויקל
¶
זו בדיוק הנקודה. אני חושב שחוק ההגבלים העסקיים הוא בדיוק החוק המתאים לטפל בבעיה כזו, ככל שתהיה בעיה, כיוון שזה חוק שהוא מבוסס, הוא לא קובע איזשהו כלל מאוד מאוד גורף כמו שמנסים לעשות כאן, כלל שעלול חלילה להגביל חופש פעולה של יבואנים באופן שהוא קצת קיצוני, ותיכף אתן דוגמה למה הכוונה, אלא חוק שהולך בזהירות עקב בצד אגודל, בודק את המצב הכלכלי לגבי כל שוק ושוק, והוא החוק המתאים לטפל בסיטואציה הזאת ככל שיש בעיה.
עכשיו, אבנר הזכיר איזשהו משהו שקצת נעלם אולי, וזה החשש שהחובה הזאת עלולה באמת להקשות על יבואנים חדשים להיכנס לשוק. אני עכשיו יבואן חדש, רוצה להיכנס, לייבא רכב חדש לשוק, אין לי הרבה ביזנס להציע למוסכים שלי. אין לי יכולת להבטיח להם, כמו שלמשל מוסך של "יונדאי", שמכר מאות אלפי מכוניות כבר בארץ – אני חדש, אין לי זרם של לקוחות. יכול להיות שאין לי ברירה אלא להקים מוסך משל עצמי, בשביל להתחיל לבסס את המוניטין שלי כמי שגם נותן שירות טוב לצרכן.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא אומרים לך שלא יהיה לך בכלל. זה לא נאמר. לא יודע, אתה הולך לנקודה לא נכונה. אף אחד לא אמר את זה. אנחנו אומרים שיכול להיות שיהיו בבעלותו, אבל צריך להגביל גם את האחוז שזה יהיה. לא אמרנו שלא יהיה בכלל. מה הבעיה עם זה? הדוגמה שלך לא נכונה.
יונתן צוויקל
¶
הגבלת אחוזים יוצרת בעיה מאוד קשה, כיוון שהיא בעצם עלולה ליצור תמריץ שלילי לגדול. ואנחנו בתחרות רוצים לגדול, אנחנו רוצים שכל אחד ינסה לתפוס יותר לקוחות, לתת יותר טיפולים, ולשפר את השירות כדי להגדיל את הכמות.
יונתן צוויקל
¶
נאמר פה באיזשהו שלב, אני חושב מר רונן לוי אמר, שהממונה על הגבלים עסקיים אמר איזשהו משהו לגבי הגבלת מספר המוסכים. עד כמה שאני יודע, ואני מלווה את התחום כבר כמה שנים לפחות בשנים האחרונות, אין אמירה כזאת. לא ניתנה תמיכה להצעה מהסוג הזה.
רונן לוי
¶
קודם כול, אנחנו מדברים על נתחי שוק, לא אכפת לנו שירצה לפתוח בקריית-שמונה – אז שיפתח. אנחנו מדברים על השווקים. בוא נדבר על שליטה של אזורים. רק לאחרונה נפתח "צ'מפיון" בראשון-לציון, מוסך ענק, בבעלות יבואן, והמוסך הקיים שמה, שהיה בבעלות פרטית, יצא. ורק לאחרונה אותו דבר עם "לובינסקי" בראשון-לציון. ואני מזמין אותך לבוא לדבר קצת - - -
רונן לוי
¶
ראשון היום זה שטח גאוגרפי שיש לו נתח שוק גדול. נכון. היום ראשון-לציון שולטת על נתח שוק מאוד גדול, כמו ירושלים, שאנחנו כבר מדברים על נתח שוק של כ-900,000 תושב. ולכן יש להם אינטרס, "לובינסקי" לבד בירושלים, "קרסו" לבד בירושלים, "מרצדס" לבד בירושלים. אלה העבודות. ואנחנו מדברים על עסקים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי את הרכב שלי. אין לי יותר מדי. זאת אומרת, אני הולך למוסך היחיד שהוא של היצרן כי אני מפחד, כי אני - - -
רונן לוי
¶
- - - שייסע לירושלים? זה מה שאתה מציע לו. אתה מציע לו שאם יש לו "פיג'ו" בראשון והוא גר בירושלים, שייסע לירושלים אם הוא לא מרוצה. זה מה שאתה מציע לו. אם הוא לא מרוצה מהמוסך, אתה אומר לו: סע לירושלים - - - זה מה שאתה מציע לו.
רונן לוי
¶
נתנו לך לדבר על סעיף 39. תן לי עכשיו על משהו שהוא המהות שלנו קצת לדבר עליו. מבחינתנו המוסכים, זה הלב של הדבר. ואני מבקש כן, לפחות את ההזדמנות הזו לשכנע אותך, שהדבר הזה הוא נדרש.
היום לקוח בירושלים, שרוצה שירות בשלוש השנים הראשונות שיש לו "רנו" או "ניסן", יש לו רק מוסך אחד. לקוח בירושלים שיש לו "פיג'ו" או "סיטרואן", יש לו רק מוסך בבעלות יבואן.
רונן לוי
¶
רק דקה. אנחנו רוצים שבנתח שוק גדול, כמו ירושלים, ראשון-לציון, חיפה והקריות – באזורים גדולים שיש שם הרבה לקוחות והרבה מכוניות, ועל זה שלחתי את המכתב, שם תוגבל היכולת שלהם להיות לבד ל-20%. זה גם דבר שמקובל בשוק המזון, עשו את זה בשוק תחנות הדלק.
רונן לוי
¶
אנחנו מדברים על מקומות שבהם יש הרבה לקוחות, נתחי שוק גדולים, שם להגביל אותם. כמו ראשון-לציון, לצורך העניין, שזה כולל את חולון ואת כל האזורים מסביב.
היו"ר איתן כבל
¶
הטענה שלך, אם אנסה להבין, אתה אומר שהעובדה שיבואן "יונדאי" או לא חשוב איזה רכב, אתה מחויב לבוא אך ורק למוסך - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר את טענתו. אתם כבר כל כך לא קשובים, אני מבין שכל מילה פה לוקחת מפה כסף, מעבירה לפה כסף, נותנת לפה כסף, אבל קצת בואו נרגיע. לא נגיע לשום דבר אם כל אחד יקפוץ. כל היום עסוקים פה בהטעיות. כל אחד מסביר לי.
בבקשה, רונן, אני רוצה להבין כדי לחדד את העניין. טענתך, שבשלוש השנים הראשונות, היבואן הישיר, שמחזיק מוסך, בעצם כל העבודה – או רובה, אני לא רוצה להגיד כולה, רובה המכריע - - -
רונן לוי
¶
אחרי השלוש שנים, אנשים בדרך כלל – בדרך כלל תקופת הנטישה מתחילה אחרי חמש שנים של מוסכי היבואנים, בגלל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבל אני שואל אותך שאלה. עברנו לממד פסיכולוגי, עלינו עוד מדרגה. אני מנסה להבין אותה בעצמי, כי מבחינתכם זאת ליבת חוק.
היו"ר איתן כבל
¶
זאת אומרת, אתה אומר שיש לו 40 מוסכים, יש לו 600 זכיינים, מה שאתה בעצם אומר לי: למה רק 600? בואו נייצר תחרות בתוך - - -
רונן לוי
¶
זה מה שכתבתי גם לך. כתבתי לך: אנחנו מדברים על זכיינות שלהם. אין לנו בעיה שהם עכשיו יקבלו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה שנייה. אני רוצה להבין פה עוד דבר. אתה בעצם טוען, הרי אנחנו לא עושים את זה רק בשביל לרצות את עצמנו. בסוף אנחנו רוצים לייצר מצב, דוד, שהצרכן הוא זה שנהנה.
רונן לוי
¶
כי בתוך "יונדאי", עכשיו למשל בפתח-תקווה, הם יהיו ארבעה בפתח-תקווה – באזור השרון, לצורך העניין – ארבעה, בהוד-השרון, אז תהיה תחרות ביניהם, בתוך "יונדאי", שיש להם את כל הזמינות לתת שירות הכי טוב.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה אומר שיתאפשר, ואתה אומר לי שכוחות השוק יעשו את שלהם. הרי לא כל אחד יכול, לא כל אחד יש לו את היכולת, אלא שהאפשרות הזו תהיה מונחת.
רונן לוי
¶
אני מדבר כרגע על התחרות האנכית. אנחנו רוצים 20%, כי אנחנו חושבים ש-20% זה נכון, אבל גם אם הסעיף הזה ייכנס ויהיה לפי שיקול דעת של השר לפי האזור, גם יספק אותנו. זאת אומרת, אנחנו אומרים: שייבחן אזור אזור. איפה שיש השתלטות - - -
אבנר פלור
¶
בעצם אני רוצה לתת את המענה למה שעלה פה. אין שום קשר בנושא של הבעלות. בעצם איך אנחנו מרחיבים את הכמות של המוסכים מ-600 ל-800, 1,000, 1,200 ויותר. זה בעצם מה שאנחנו רוצים – להגביר את התחרות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא רק תחרות, זה גם פגיעה בחופש העיסוק, כי ההשתלטות גורמת למונופול. מוסכים ייסגרו בסופו של דבר.
אבנר פלור
¶
בשנת 2002, אדוני היושב-ראש, הוצא צו מוסכם של הממונה על ההגבלים מספר 50ב. שמה הוא כן נתן את האפשרות לטפל בכל מוסך, לא רק במוסך היבואן. שמה הוא כן, למיטב זכרוני וידיעתי, הוא גם הגביל שהוא לא יכול לחייב אותו לטפל רק בחלקים מקוריים כאלה ואחרים. יש שם אסדרה מסוימת.
למרות האסדרה הזו, אנחנו כבר ב-2016, עדיין מרבית האוכלוסייה, עד חמש שנים או שש שנים, מטפלים באותם 600 מוסכים וזה נכון.
אבנר פלור
¶
מה שעשינו כאן, הרחבנו וכן לאפשר תחרות, ואגיד כמה דברים שנעשו. אחד הדברים החשובים זה שבעצם נדע בדיוק, אמות המידה שהיצרן קובע ליבואן, הוא אמור למסור את אמות המידה אלינו, וזה מה שכתוב ומפורסם בחוק, וכל אחד יכול לראות. אחד.
שניים, אפשרנו להקים מוסכים מומחים, מוסכים שלא קשורים ליבואן, אבל תהיה להם את האופציה ואת האפשרות, עם ציוד, מכשור, כוח אדם, לטפל באותם כלי רכב. הרי חלק מזה שאני לא הולך לאותו מוסך, כי אין לו ציוד, אין לו מכשור ואין לו כוח אדם מתאים. אז למה שאקח את הרכב שלי, 2016, למוסך שאין לו את כל אלה?
נתנו את הנושא של המוסך המורשה. נתנו גם את האפשרות, וזה מופיע בחוק. אדוני היושב-ראש, חבר הכנסת דוד, זה מופיע גם בחוק, נתנו שהוא מחויב, כשמגיע אליו לקוח, לתת לו את האופציות של החלפים הקיימים: מקורי, תחליפי, ועוד חלפים – זאת אומרת, כן נתנו לו את האפשרויות האלה.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. אני רוצה, סליחה, בואו תקשיבו טוב. כיוון שמדובר בנושא – הבנתי את העניין. אף אחד פה לא צודק. סליחה.
היו"ר איתן כבל
¶
אף אחד פה לא צודק. צריך, בדיוק כמו שדוד אומר, למצוא את האיזון, ברשותכם. קודם כול, אנחנו רוצים שתהיה תחרות, אבל אנחנו לא רוצים גם שתהיה פגיעה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כבוד היושב-ראש, זה לא רק תחרות. האפשרות של מונופול יכולה לפגוע בחופש העיסוק של הרבה מאוד אנשים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
היתרון הוא שאני לא רוצה. סליחה, אדוני המנכ"ל, אני מציע, כמו שאנחנו עושים בדברים אחרים ובמקומות אחרים בהצלחה, ואני מניח שיהיו עוד כמה נקודות לאורך החוק שנצטרך לעשות את זה, אעשה דיון סגור אצלי, נתחבט ביחד איך אנחנו מוצאים את נקודת האיזון. אנחנו רוצים שתהיה כאן - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא מחפש – אני רוצה לנסות להגיע לנקודה של מה הכי נכון. ברור העניין הזה? זאת אומרת, אין כאן איזו אמת מוחלטת, בוא נגיד את האמת. אין כאן עכשיו, כל אחד פה, אתה מסתובב עם פלס מים וכל אחד – הקשבתי למה שרונן אומר, איך אומרים, אני מקשיב לתאוותו, כמו שהקשבתי לתאוותם של היבואנים בעניינים אחרים, וכל אשר הוא למצוא את נקודת האיזון.
רק דבר אחד אני מבקש
¶
הסיפור הזה של נתונים מדויקים או לא מדויקים – תפסיקו עם זה, זה מביך. אתם מביכים את עצמכם בשיח הזה. הרי זה לא עכשיו פה פרשנות על איזה סעיף משפטי. זה הרי או או: או שזה קיים או שזה לא קיים. אז בבקשה, אל תעמידו אותי במצב מביך.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא על זה אני מדבר. אני מדבר בכלל לגבי נתונים. כל אחד אומר: בירושלים יש, בתל-אביב יש. אל תעמידו אותי בצורה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אין לי כלים, אני גם לא מתיימר. בסוף הגורם המקצועי מבחינתי זה משרד התחבורה. זה הגורם המקצועי. ולכן אני פונה לגורם המקצועי מבחינתי, הוא זה שאמור לתת לי את הייעוץ שעל פיו אני אמור לפעול. דוד, משפט אחרון.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה רק להוסיף דבר אחד קטן. אנחנו לא מוכנים, אני אומר את זה לדעתי גם בשם היושב-ראש, להעביר את הכול למשרד התחבורה, באופן הזה שהוא יעשה לפי מיטב הבנתו. אנחנו רוצים שיהיה לזה ביטוי בחוק. וזה מה ששלחנו אתכם, להביא לנו את האיזון הנכון בחוק. לא זה שאתה כסמנכ"ל בודק ומתמרן את העסק כדי שזה יהיה בסדר. זה לא מספיק לנו במקרה הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לאין שיעור יותר מורכב, יותר מסובך. וברוך השם, כשיושבים וחושבים, ומתברר לפעמים שלכולנו יש גם שכל אם אנחנו מתאמצים. וכל הגורמים הצליחו להוציא מתחת ידם באמת פתרון לבעיה מאוד קשה, מאוד סבוכה, גם ברמות המשפטיות.
היו"ר איתן כבל
¶
לגבי סעיף 39, שדנו בו קודם, אני רוצה להבהיר, כי גם אותו ארצה לעשות בשיח סגור, אם אפשר אפילו השבוע. אגיד לכם מה אני מבקש, כדי שהדברים יובהרו. ההתייחסות שלי זה בדיוק ממקום שאתם תיארתם. אתם פתחתם את כל העניין הזה, ובדיוק מה שאני אומר לך, גברתי היועצת המשפטית, הבנתי בדיוק מה שנאמר.
אני בסך הכול מנסה למצוא את השורה שיודעת לחדד, בלי לשלוח אותי, להגיד לי: כן, אבל הוא אומר, וזה מובן. עצם העובדה שיש כאן אנשים עם סיבות, שהם רוצים או לא רוצים להבין את הדברים, אז ראוי לחדד את הנקודה הזו, מה קורה כשיש החלטה שלא נותנים לך או לא מחדשים, בשורה התחתונה זה מבחינתי אותו מצב. בסך הכול אפשר במחשבה למצוא את החידוד הזה שיודע להסביר את הדברים, אבל לתת את זה קצת לפני שנעשה פעולה כזו קשה. אין לי ספק שהכול ברור. רונן, סיימתי את הפרק הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, רונן, אמרת הרבה משפטים אחרונים היום. לא, אין, נגמר. אתה יכול להכניס את זה במשפט אחר. רונן, די, מספיק.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רוצים משהו איזון, אבל בחוק, לא זכות לאיזה פקיד כזה או אחר, לא משנה מה סמכותו, שהוא יעשה את הדברים.
אבנר פלור
¶
לא, רק לא הבנתי למה לא מאשרים את סעיף 40. מה זה קשור לכל – אבל בסדר, אני פשוט לא מבין. זה לא מתקשר אבל.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה. סליחה, אבנר, הייתי פה כשדיברנו על זה. קראנו את סעיף 40, התחלנו את ההקראה שלו. הסתבר שהוא מסתמך על סעיף 35 ו-36.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אגיד לך למה הוא מתכוון. הוא מתכוון לזה ש-(8) ו-(9) זה הסעיפים שדיברנו. כמובן, כפוף לאישור שלהם כפי שנאשר. אז לכן אין שום בעיה לאשר את זה בהסתייגות הזאת.
אהוד שניידר
¶
סעיף 40(א) מטיל על יבואן רכב ישיר את החובה לטפל בדגמי רכב שלא הוא ייבא לישראל. אמרנו בדיונים הקודמים, לקחנו את "טויוטה" לדוגמה, שיש 90 דגמי "טויוטה", מתוכם היבואן הישיר מייבא 15 דגמים. ובסעיף הזה מטילים על היבואן הישיר את החובה לטפל בדגמים שיובאו על-ידי ייבוא מקביל.
והשאלה שלי אל היושב-ראש, אל משרד התחבורה: מה אם היבואן הישיר לא יודע לטפל באותו דגם רכב שיובא על-ידי יבואן מקביל? הוא לא יודע. הוא לא עבר הכשרה לדגם הרכב הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
העניין ברור. תקשיב, אני רוצה להזכיר. תראה, אם אנחנו דוחים את העניין הזה, בוא נקפל את החוק, חבל על הזמן, מה בזבזתם לי את הזמן עד עכשיו. עורך-דין שניידר, אני מכבד אותך, תכבד אותי. השאלה שלך לא מכבדת אותי. אתה לא מכבד אותי עכשיו. כאילו מה? מה אנחנו דנים פה? מה החוק? אתה יכול להגיד לי את הדבר הבא: בוא, תן לי פתרון טכני כדי לתת מענה.
אם אתה אומר לי, כאילו עכשיו נחתת מהמאדים וגילו סימני מים, והסתבר שיש עוד מישהו במאדים חוץ מהמים הזה, ואתה יורד לי, אתה מספר לי את זה – בלי זה שאומר שאפשר לייבא רכב בכל מעגל שהוא, מזעיר, ממקביל, מאישי – יש מעטפת שיודעת לתת את כל המענה לשאלות האלה.
היו"ר איתן כבל
¶
דיברנו על זה. תגיד לי, מה אתה חושב, כל פעם תבוא לי בלופ. כאילו, אולי נרדמתי, אולי לא שמתי לב?
אהוד שניידר
¶
אני רוצה להפנות את תשומת לב היושב-ראש לעובדה, שהחוק מטפל גם באפשרות שיבואן עקיף ייבא תוצר שאיננו מיובא על-ידי יבואן ישיר.
אהוד שניידר
¶
לא, תוצר. יש אפשרות שיבואן עקיף ייבא תוצר שאיננו מיובא על-ידי יבואן ישיר. הוא היבואן העקיף מייבא תוצר כזה. ובמקרה הזה, החוק יודע להטיל עליו, על אותו יבואן עקיף, את האחריות לטפל בתוצר ובדגמים שהוא עצמו ייבא – על היבואן העקיף.
לכן אני סבור שגם במקרה הזה, שיבואן ישיר לא יודע לטפל בדגמי רכב שיובאו על-ידי יבואן עקיף, שאותו יבואן עקיף יטפל בהם. מה לא הגיוני - - -
אהוד שניידר
¶
מה ההיגיון בלהטיל על יבואן ישיר לטפל בכלי רכב שיובאו על-ידי יבואן עקיף. שהיבואן העקיף יטפל בהם.
היו"ר איתן כבל
¶
אבנר, אני רוצה שתבהיר את זה, מסיבה פשוטה: כבר דנו בזה, אפילו הרחבנו בשאלה הזאת, ואפילו נשאלו אותן שאלות ונתנו את אותן תשובות. אבל אדוני ייתן שוב את התשובה.
אבנר פלור
¶
כן. אז כמו שאמרנו, חלק מהחסמים של הייבוא העקיף/מקביל זה זה שהיצרן בעצם לכאורה חוסם את הליך הייבוא הזה. והקושי של אותם דילרים לחתום על אותם הסכמים זה מכיוון שהיצרן לא מתחייב לתת מימוש אחריות ו-recall לאותם כלי רכב שלא מיובאים ישירות על-ידי היבואן הישיר.
לכן מה שעשינו כאן, בעצם הטלנו את החובות של מימוש האחריות ו-recall על היבואן הישיר. במקרה שזה תוצר שלא קיים פה, ממילא אין פה בעיה ואין פה חסם, אין פה שום חסם, כי ממילא היצרן הזה לא קיים פה, אז אין בעיה. איפה הבעיה? כשיש פה נציג של היצרן שנמצא וקיים פה.
דורון שורר
¶
דורון שורר מקבוצת "אוטומקס". באתי פה עם קבוצת "אוטומקס". רציתי להפנות את תשומת לבך, אדוני היושב-ראש, שמה שעורך-דין שניידר, זו אחת השיטות הידועות בהגבלים עסקיים, על-ידי ניהול הקרטל באמצעות מישהו שבחוץ לארץ, שלחוק הישראלי אין שליטה עליו. כלומר, על-ידי מערכת היחסים בין היבואן הרשמי ליצרן בחו"ל הם בעצם מתנים למשל: לא תינתן אחריות למכוניות אלא בארצות-הברית. ואז כשמביאים את האוטו לכאן - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, תודה. מה שאתה אומר, אבנר, ואני מסכם את העניין, את הסיכום שאמרנו גם בפעם הקודמת: כל רכב שיש לו כאן נציג, זאת אומרת נציג במובן הזה שנציגות, של אם זה "יונדאי" - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מול היצרן. אם לא, נמצא את עצמנו, שתמיד יימצא שבדיוק ברכב המסוים שהבאת, החלף הזה אין אותו או כל מיני עניינים מן הסוג הזה, שאנחנו יודעים לייצר חסמים ובעיות. אני לא מקבל את זה, נאשר את הסעיף כמו שהוא. סליחה, שניידר.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. עורך-דין שניידר, אתה יודע מה ההבדל? ההבדל שלנו הוא להחליט ולהצביע. אמרתם את הדברים שלכם מעל ומעבר, סיימתי את התהליך הזה. נצביע כמובן על סעיף 40(א).
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. אוקיי. נצביע על 40(א) ו-(ב), כשאנחנו קובעים, אני מזכיר, שעל הסעיפים האלה אפשר ותהיה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
ככל שיהיה צורך בהתאמות או אפילו ברוויזיה בהתייחסות לסעיפים המופיעים כאן, 35 ו-36, זה יובא לכאן. מי בעד? ירים את ידו.
הצבעה
בעד סעיף 40 – פה אחד
סעיף 40 אושר.
חוה ראובני
¶
אספקת מוצרי תעבורה
41.
(א) יבואן רכב ישיר יספק מוצרי תעבורה לכל רכב מתוצר המיובא על ידו לצורך תחזוקת הרכב ושמירה על תקינותו, לתקופה כאמור בסעיף 35(א)(3) – זה שבע שנים מיום המכירה לצרכן.
(א1) יבואן רכב עקיף יספק מוצרי תעבורה לרכב המיובא על ידו לצורך תחזוקת הרכב ושמירה על תקינותו, לתקופה כאמור בסעיף 36(א)(3) – אותן שבע שנים.
(ב) יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף יספקו מוצר תעבורה של דגם רכב שיובא על ידם, בתוך שבעה ימים מיום קבלת ההזמנה.
(ב1) על אף האמור בסעיף קטן (ב), יבואן רכב ישיר רשאי לספק מוצרי תעבורה בתוך 14 ימי עבודה מיום קבלת ההזמנה, ובלבד שמדובר במוצר תעבורה לרכב מדגם שאינו מיובא על ידו.
(ג) הוראות סעיפים קטנים (ב) ו-(ב1) לא יחולו אם הוכיחו יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף כי עשו כל שביכולתם לספק מוצר תעבורה ללקוח במועדים האמורים באותם סעיפים קטנים תוך נקיטת כל האמצעים הדרושים להזמנת מוצר התעבורה מכל מקור שממנו ניתן להשיגו באותה עת, וכי לא הייתה להם שליטה על העיכוב באספקה, ובלבד שהעיכוב באספקה לא יעלה על 45 ימי עבודה.
חוה ראובני
¶
טוב, כאן אנחנו מדברים על החובה של אספקת מוצרי תעבורה, חלקי החילוף למיניהם, כאשר העיקרון הוא שיבואן רכב, כמו לכל אורך הפרק הזה, יבואן רכב עקיף אחראי לכל חלקי החילוף לכל כלי הרכב שנמצאים בארץ מאותו תוצר. יבואן רכב עקיף אחראי לגבי הרכבים שמיובאים על ידו. יש כאן לוחות זמנים, כאשר מדובר על שבעה ימים - - -
חוה ראובני
¶
עכשיו מדברים על לוחות זמנים למתן השירות הזה. לגבי שני סוגי היבואנים, כאשר מדובר בדגם שהם ייבאו אותו, יש להם חובה לספק את המוצר בתוך שבעה ימי עבודה.
עכשיו, כאשר מדובר על יבואן ישיר שמספק מוצר תעבורה לדגם שהוא לא מייבא, ברוח הדברים שנאמרו פה כבר קודם, אז הוא מקבל אורכה של 14 ימי עבודה ולא שבעה ימים, אם הוא בדגם שהוא לא מייבא.
ועדיין יש עוד החרגה, אם הוא לא מצליח, והוא מוכיח שהוא עשה כל מאמץ ולא הצליח לעמוד בזמנים, והוא השתדל ונקט בכל האמצעים ולכל מקור וכו', נותנים לו אורכה עד 45 ימים – ימי עבודה, שזה כמעט חודשיים.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא הבנת. אני אומר: למה שתהיה הבחנה? הרי כל יבואן מכל סוג שהוא אמור להיכנס לתוך - - -
איתי עצמון
¶
יבואן רכב ישיר אמור לספק מוצרי תעבורה לכל רכב מתוצר המיובא על ידו. וכאן נכנס גם היבואן הזעיר, מכיוון שיבואן זעיר רשאי בכלל לייבא רק רכבים - - -
איתי עצמון
¶
אבל סעיף קטן (ב) מתייחס לדגם. סעיף קטן (ב) קובע כי יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף יספקו מוצר תעבורה של דגם רכב שיובא על ידו.
חוה ראובני
¶
אם זה דגם שהיבואן הישיר לא מייבא, אז יש להם ה-14 יום. (ב1) לא מדבר על רכב שייבא יבואן עקיף, הוא מדבר באופן כללי מדגם שהוא לא מייבא.
היו"ר איתן כבל
¶
זאת אומרת, יש לנו כאן שניים. את הרכבים שיש אותם פה, אז לא צריכה ולא אמורה להיות בעיה. ויש את הרכבים שכל אחד מהאישי, העקיף והזעיר מייבא, שאין אותם בהכרח כאן, אז יש לו תוספת נוספת, ויש לו עוד תוספת אם הסתבר - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - סיבות מיוחדות, בנמל פקק, לא יודע מה, אז יש לו. אוקיי. בבקשה, שניידר. שם ותפקיד. זה שאני זוכר את השם שלך זאת מחמאה. שם ותפקיד.
אהוד שניידר
¶
אהוד שניידר, עורך-דין מטעם איגוד יבואני הרכב. בתחילת הדיונים על החוק, אמר לנו אבנר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
רק תזכרו מילה. שאלתי את היועץ באוזן, כמה זמן דנו בסעיף הזה בקדנציה הקודמת, כדי לדעת אם אני נדרש לזה ארוכות או קצרות. בבקשה. כי זה כבר נוסח מתוקן.
אהוד שניידר
¶
אז אני מניח שעורך-דין עצמון יזכור, שכאשר הגענו לדון בפן הפלילי של סעיפים 40 ו-41 אז הייעוץ המשפטי אמרו - - -
אהוד שניידר
¶
לא, של משרד המשפטים. עורכת-דין בגין אמרה, שאם רוצים לטפל בפן הפלילי צריך לטפל בו פה. ואני מגיע לזה. למה אני מתכוון? בסעיף 41(ג) כתוב: מכל מקור שממנו ניתן להשיג באותה עת את מוצרי התעבורה. זאת אומרת, מטילים על היבואן הישיר לא להשיג את מוצר התעבורה מהיצרן אלא מכל מקור שהוא.
עכשיו, אמר לנו אבנר פלור בתחילת הדיונים: למה מוצדק להטיל בכלל על היבואנים הישירים את כל החובות שמטילים? כי יש להם קשר ישיר עם היצרן. אז נכון, יש לנו קשר ישיר עם היצרן, אבל אין לנו קשר ישיר עם כל מקור שהוא. הקשר היחידי שיש לנו זה הקשר עם היצרן. אז למה אנחנו, היבואן הישיר - - -
אהוד שניידר
¶
יכול להיות שאנחנו פונים אל יצרן הרכב ואומרים לו: תראה, דגם רכב שאנחנו לא מייבאים הגיע לארץ, אנחנו מבקשים בבקשה שתספק לנו מוצר תעבורה – במקרה הטוב הוא מספק לנו. עובדתית, יש מקרים שאומר יצרן הרכב: אין לי את המוצר הזה, ואני יכול אולי לספק לך אותו עוד חודשיים. וזה מה שהוא אומר לי. ואני מוכיח את זה למשרד התחבורה. עדיין, לפי החוק, אני עובר עבירה פלילית, מכיוון שעברתי את אותם 45 ימים.
היו"ר איתן כבל
¶
יש כאן שתי נקודות. לא, אני מתנגד לפתוח את הסעיף הזה לגמרי. הוא אומר עכשיו שיקולים על השיקולים. מה אני מפחד מהדיונים האלה, יורם ושניידר? תראו, הרי גם בדיון הקודם, אני מניח, הבעיות האלה צצו ועלו. נכון?
היו"ר איתן כבל
¶
עכשיו, כשהתחלתי לקרוא את הסעיף, אמרתי: זה הסעיפים האלה שאין להם סוף. זה תמיד הסעיף של 99 מקבל ו-99.1 כבר לא מקבל. אבל למה לא אקבל? אז אתה מייצר החרגה על החרגה על החרגה שאין לה סוף.
מה שאני מנסה לייצר מצב, אתה יודע, אני לא יכול עכשיו לראות את עצמי במצב – תגידו לי אתם – שהחוק יודע לטפל בכל מקרה של אבן שנפלה מהמאדים ופגעה באוטו שבדיוק נכנס לתוך אני לא יודע מה.
היו"ר איתן כבל
¶
אתן, יורם. לגבי השאלה הפלילית, אני מניח, שאם בן-אדם או יצרן טען – היבואן, סליחה - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - הישיר, שמה לעשות, ב"טויוטה", לרכב המסוים הזה הוא אומר רק חודשיים כי אין להם את זה, יש כאן השתה של אחריות פלילית. אז מישהו יצטרך הרי, תובעים אותו, אז הוא יצטרך להגיד: הנה, יש לנו כאן הוכחה.
היו"ר כאיתן כבל
¶
שנייה. מה הוא אומר? כשאתה שומע פלילי – נכון, זה מקדם מצד אחד, אבל גם סתם אתה מכניס את הבן-אדם לסרטים מיותרים.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שאני מנסה, בסעיף הזה צריך למצוא אצלכם – אני לא יודע מי, המנהל, אני לא יודע מה, שזה יבוא בפניו. הרי זה לא כל שבוע. הרי מה העניין? אם כל שבוע יתחיל לבוא, להגיד לך: תשמע, הרמנו טלפון ליצרן, שלחתי לו סמ"ס, הוא אמר: עוד חודשיים. אז ברור לנו שפה מישהו מתחיל לרמות. ונוכלויות זה לא לחוק. הרי חוק הוא לא עוצר נוכלויות.
היו"ר איתן כבל
¶
אתן לך תיכף.
- - לפני שמופעלת הסנקציה הפלילית – יכול להיות שצריך להפעיל אותה, אני לא אומר שלא.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שאני מנסה לומר לכם, שלפני הפעלת – צריך שיהיה איזה מנגנון שיודע להגיד: וואלה, במקרה הזה, הקיצוני הזה, באמת חודשיים זה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה, כבוד היושב-ראש, להגיד דבר כזה: לתת פלילי על זה זה מוגזם. יחד עם זה, אם הדברים האלה חוזרים ונשנים, אז יש עילה לפלילי, כי זה יותר - - -
איתי עצמון
¶
- - שהעובדה שלהפרה כזאת יש סנקציה פלילית לא אומרת שאוטומטית יוגש כתב אישום. יש הליכים ארוכים עד שמגישים כתב אישום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, עזוב, לא צריכים על כל דבר פלילי. צריך להשית קנס, אבל לקבוע בחוק, שאם הוא חוזר על זה במשך שנה כך וכך פעמים, אז זה יהיה גם פלילי. זה הכול. כי להם אין בעיה לשלם קנס, בוא נגדיר את זה ככה.
דרור וגשל
¶
רק אגיד משהו אחר: בררנו פה בקפידה את הסעיפים. מתוך 200 סעיפים שיש פה, מעטים מהם הם עבירות פליליות. רוב הסעיפים פה נתונים לעיצומים כספיים. בחרנו כעבירות פליליות רק את אותם סעיפים שבאמת משרד התחבורה הגדיר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, דידי, אתה במוסך עכשיו? אתה רואה מה קורה? עזוב, מה אתה נותן לי פרשנות כאילו שאתה במוסך – עומד, לא עומד. הוא ראה שהרכב נוסע.
יורם בונן
¶
להיפך. בדיון על סעיף 35 דובר על עצם הטלת החובה, ואמרנו: איך נחזיק מלאי ל-90 דגמים, כל חלק וחלק?
יורם בונן
¶
אמרתם: תזמינו. אז עכשיו, כשבאים לרגע האמת ואומרים: תזמינו – 7 ימים, 14 יום – למה? הרי מכריחים אותנו, אומרים לנו: אל תחזיקו מלאי. אדוני, ובדיוק נגעת בנקודה של הקזואיסטיקה – 7 ימים – שיש זמן סביר - - -
יורם בונן
¶
עוד נקודה אחת, אדוני. עם כל הכבוד, הנושא הזה של שיקול הדעת לתביעה. קודם כול שמים אותנו עבריינים, אחר כך אומרים: אל תדאגו, יש להם שיקול דעת.
משה בר
¶
שמי משה בר, ואני יושב-ראש עמותת "תנו יד לחרש נכים למען נכים". אני רוצה להעלות דבר שקרה לי אישית. היה לי רכב וחלק הלך ברכב. פניתי פה לכל המוסכים, לכל החברות, אמרו: אין להשיג את החלק. במקרה נסעתי לצרפת, למישהו שבכלל לא מתעסק, העלה בשנייה במחשב עם מספר החלק, סרק בכל העולם, ואמר: במקום זה וזה יש את החלק. הבאתי את החלק ותיקנתי את הרכב. ואם לא, הייתי צריך לזרוק את הרכב.
פשוט מאוד פה החברות לא רוצות לבדוק, לא מעוניינות לבדוק את הדברים האלה. זה היום בשניות במחשבים. לא צריך פה 20 יום ולא 30 יום.
היו"ר איתן כבל
¶
זה העניין. בדיוק מהנקודה הזו. אוקיי, אני רוצה לסכם. יקי – חבר'ה, זה לא ילך לפי דגמים.
יעקב אנוך
¶
דבר שלא היה נדון בפעם הקודמת, שלא היה קיים, עלה, דיברתי עם משרד התחבורה והיא תעלה את זה.
יעקב אנוך
¶
יקי אנוך, איגוד יבואני הרכב. זה משהו שלא ידענו בוועדה הקודמת, לא נתקלנו בו עדיין. יש מצב שרכבים מיובאים מאותו תוצר, מיובאים בייבוא מקביל, ונעשים בהם מניפולציות מקומיות בשביל להתאים אותם לשוק. זו לא עבודה של היצרן, אין על זה שום מידע, ואין לנו שום דרך להיות חייבים לספק להם חלקי חילוף. משרד התחבורה מכיר את הנושא – אבנר, העלינו לו את הנושא.
היו"ר איתן כבל
¶
יקי, העניין ברור. אבנר. אבל אני לפני כן רוצה להגיד משפט. אני רוצה להזכיר, שאמרנו כבר בדיונים הקודמים, שהאחריות היא למה שהיצרן יודע לתת ומה שהוא קיבל. אם מישהו עשה בו מניפולציה ושפצר אותו ותיקן אותו ועשה לו, אז הוא כבר לא נמצא - - -
אבנר פלור
¶
הכוונה שלנו בחקיקה, שמדובר על אותם מוצרים, על אותם מוצרי תעבורה, עם אותם מק"טים שמוכרים, בין-לאומיים, של היצרן, ולא כל אחד בא. צריך אולי רק להדגיש את זה.
זאב פרידמן
¶
בדיוק כך. אבל אם יש כאלה רכבים שנכנסים, אחרי ששפצרו אותם והכניסו אותם, איך הם נכנסו לארץ? איך הם נכנסים לארץ?
היו"ר איתן כבל
¶
זאב, ראית אותי עומד על האונייה ואומר: רכב ייכנס, רכב ייצא? עזוב אותי עכשיו, מה אתה מכניס אותי עכשיו, תן לי לסיים את החוק הזה. מה, אני משטרת הגבולות עכשיו? סליחה.
אבנר פלור
¶
אמרתי שאנחנו מדברים על אותם מק"טים. אם זה לא אותו מק"ט ועשו שינויים כאלה ואחרים, אז לא. כל החוק מתייחס - - -
אהוד שניידר
¶
אבל מה הכוונה: מכל מקור שהוא? למה אני צריך להביא מוצרי תעבורה מכל מקור שהוא? אני הרי קשור ליצרן הרכב.
היו"ר איתן כבל
¶
אבנר, אנחנו לא חוזרים על משהו שטחנו אותו עד דק בפעם הקודמת. אני רוצה להגיד ככה: נעלה את זה להצבעה, ברשותכם. בנושא הטיפול הפלילי, אני מבין שאנחנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, הוועדה קיימה בעניין הזה דיון. בנושאים הקודמים, למרות שקיימה, הרחבתי. פה – שלום עלייך נפשי. הנושא הפלילי – נעסוק בו כשנגיע לעניין הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
כי בסוף הרי אם הוא לא עומד בזה, ברוח הדברים שגם דוד אמר, שאם זה הופך להיות סדרתי. וסדרתי זה פעם נוספת, זה לא עוד - - -
היו"ר איתן כבל
¶
צודק, זאב. זאב זאב, קיבלנו את ההערה שלך. מקום סביר, אוקיי.
תודה רבה לכם. מי בעד? ירים את ידו. תודה.
הצבעה
בעד אישור סעיף 41 – פה אחד
סעיף 41 אושר.
חוה ראובני
¶
מתן אחריות לרכב מיובא
42.
(א) יבואן רכב ישיר ייתן את האחריות שנתן יצרן הרכב לכל רכב המיובא על ידו ויממש את האחריות כאמור לכל רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו .
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה שנייה. אני כבר רק אומר: אנחנו ב-12:00 נעשה הפסקה לרבע שעה, והדיון יסתיים ב-14:00. בבקשה.
(היו"ר דוד ביטן, 11:39)
חוה ראובני
¶
אחזור על (א).
מתן אחריות לרכב מיובא
42.
(א) יבואן רכב ישיר ייתן את האחריות שנתן יצרן הרכב לכל רכב המיובא על ידו ויממש את האחריות כאמור לכל רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו .
(ב) יבואן רכב עקיף ייתן את האחריות שנתן יצרן הרכב, ככל שניתנה, לכל רכב המיובא על ידו שהוא מתוצר שאינו מיובא על ידי יבואן רכב ישיר.
(ג) לא יתנה יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף את תוקפה של האחריות בכך שהרכב יטופל במוסך שירות של היבואן או בשימוש במוצר תעבורה מסוים, למעט לעניין שירותי תחזוקה לרכב המוענקים במסגרת האחריות, שהיבואן או מי מטעמו נושא בתשלום בעדו, בשיעור של תשעים אחוזים לפחות; השר רשאי לקבוע שיעור אחר לעניין זה.
חוה ראובני
¶
אחריות זה תיקון של ליקוי בשלבים הראשונים, שלכאורה הוא ליקוי בייצור, התקופה שהיצרן מתחייב אליה. והיא לא על חשבון הלקוח. הכלל הוא: יבואן רכב ישיר נותן על חשבונו, שמגולגל לפי 35(א) ליצרן לכל רכב המיובא על ידו, ויממש, זאת אומרת יבצע, את האחריות כאמור לכל רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו, שגם שם האחריות היא של היצרן.
כאשר מדובר ביבואן רכב עקיף, שהוא מתוצר שאין לו יבואן ישיר, היבואן העקיף נושא באחריות לספק את השירות של טיפולי האחריות.
(ג), וזה נושא שהתעורר בדיון שהיה קודם על סעיף 39א, שאסור להתנות את מימוש האחריות בכך שהטיפולים ברכב נעשים רק - - -
חוה ראובני
¶
אני מחכה לקשב. אסור להתנות את האחריות בכך שהטיפולים השוטפים, שאינם במסגרת האחריות, יבוצעו דווקא במוסכי שירות של היבואנים. זאת שאלה שהתעוררה קודם, והאחריות איננה נפגעת מזה שאני בוחרת בתוך השנתיים, שלוש, חמש של האחריות, לעשות את הטיפול השנתי השוטף אצל מוסך כשיר אחר, שהוא לא מוסך שירות מטעם היבואן.
חוה ראובני
¶
אני יכולה לבצע את התיקונים של הרכב שלי שאינם באחריות איפה שאני רוצה, גם בתקופת האחריות. הוא יכול לדרוש ממני להגיע אליו, למוסכים מטעמו של היבואן, רק באותם טיפולים שהוא נושא ב-90% מהעלות שלהם: תיקונים שזה תיקוני אחריות, שזה תקלת בטיחות סדרתית וכו'.
זאב פרידמן
¶
אדוני היושב-ראש, יש חוק הגנת הצרכן, שמכיל באמצעות התקנות שלו חובות לגבי האחריות. למשל, באותם מקומות, ויש טיפולים שבאמת מבצעים אותם דווקא אצל היבואן, צריך לדאוג שתהיה איזה קורלציה בין החוקים. למשל, מיקומים של תחנות שירות לצורך העניין. ועוד כהנה וכהנה הוראות, שאני חושב שצריך - - -
זאב פרידמן
¶
בוודאי שכן. ולכן אם יש דבר שאני מחויב לבצע אצל היבואן, לפחות שיאפשר לי למשל את אותן נקודות, או שהוא יתקשר עם מוסכים, לא אכפת לי אם הם יהיו שלו או של אחרים, אבל לפחות שאקבל – אדם שגר באלעד, שלא יצטרך לנסוע למוסך היבואן שנמצא - - -
דרור וגשל
¶
אני לא מכיר את הסתירה הזאת לחוק הגנת הצרכן שמר זאב פרידמן מדבר עליה. זה לא תקף, אני מניח, רק לסעיף הזה.
איתי עצמון
¶
אני רק מזכיר שבהמשך הצעת החוק ישנו סעיף שעניינו שמירת דינים, שבין היתר מאזכר, אם אני לא טועה, הוראות לפי חוק הגנת הצרכן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, תודה, הבנו. מאחר שאין הערות או שאלות חוץ מההערה של המועצה לצרכנות, שתיבדק בסעיף הרלוונטי, מי בעד? אני נאלץ להביע לבד, מה אני יכול לעשות.
הצבעה
בעד אישור סעיף 42 – פה אחד
סעיף 42 אושר.
חוה ראובני
¶
טיפול בתקלת בטיחות סדרתית ברכב מיובא
43.
(א) יבואן רכב ישיר יטפל במוסכי השירות שלו בכל תקלת בטיחות סדרתית בכל רכב שיובא לישראל, שהוא מתוצר המיובא על ידו, ולא ידרוש מבעל הרכב תשלום בעד טיפול כאמור, למעט עלויות נלוות כאמור בסעיף 44, אם הרכב יובא לפי סעיף 31 – סעיף 31, אני מזכירה, זה ייבוא אישי.
(ב) נודע ליבואן רכב ישיר על אודות תקלת בטיחות סדרתית בייצורו של רכב מתוצר שמיובא על ידו –
(1) יודיע בכתב על תקלת הבטיחות הסדרתית למנהל ולבעליהם של כל כלי הרכב הרשומים בישראל שיובאו על ידו שהתקלה שהתגלתה נוגעת אליהם וכן למוסכי השירות המורשים על ידו, וכן יודיע למנהל על תקלה כאמור שהתגלתה ברכב שהוא מתוצר המיובא על ידו;
(2) יפרסם הודעה לציבור על תקלת בטיחות סדרתית בדרך ובמועד שקבע השר;
(3) יזמין את בעלי כלי הרכב שיובאו על ידו שהתקלה שהתגלתה נוגעת אליהם, למוסכי השירות שלו לשם תיקון התקלה, בהתאם להוראות היצרן.
(ג) הודיע יבואן רכב ישיר למנהל על קיומה של תקלת בטיחות סדרתית שהתגלתה בדגם רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו, יודיע על כך המנהל לכל יבואן רכב עקיף, יבואן רכב זעיר ומייבא של רכב לפי סעיף 31, שייבאו רכב מדגם כאמור, וכן יפנה מייבא של רכב לפי סעיף 31 למוסכי השירות של יבואן רכב ישיר לשם תיקון התקלה.
(ג1) יבואן רכב עקיף יבדוק מעת לעת אם פרסם יצרן הרכב הודעה בדבר תקלת בטיחות סדרתית לגבי כלי רכב שהוא ייבא;
(ד) נודע ליבואן רכב עקיף על אודות תקלת בטיחות סדרתית בייצורו של דגם רכב המיובא על ידו –
(1) שהוא רכב מתוצר המיובא על ידי יבואן רכב ישיר – יפרסם הודעה לציבור, כפי שקבע השר, ויזמין את כל בעלי כלי הרכב הרשומים בישראל שיובאו על ידו והתקלה שהתגלתה נוגעת אליהם, למוסכי השירות של יבואן רכב ישיר לשם תיקון התקלה לפי סעיף קטן (ב)(3); ואולם אם הוכיח למנהל כי הוא בעל יכולת מקצועית, ציוד ומוצרי תעבורה הנדרשים לטיפול בתקלת בטיחות סדרתית שהתגלתה ברכב שהוא ייבא, רשאי הוא לטפל בתקלה במוסכי השירות שלו;
(2) שאינו מתוצר המיובא על ידי יבואן רכב ישיר – יפרסם הודעה לציבור כפי שקבע השר, יודיע בכתב על כך למנהל ולבעליהם של כל כלי הרכב הרשומים בישראל שיובאו על ידו שהתקלה שהתגלתה נוגעת אליהם, ויפנה אותם לקבלת שירות לשם תיקון התקלה.
(ה) נודע ליבואן רכב זעיר על אודות תקלת בטיחות סדרתית בייצורו של רכב המיובא על ידו, יפרסם הודעה לציבור כפי שקבע השר, ויפנה את כל בעלי כלי הרכב הרשומים בישראל שיובאו על ידו והתקלה שהתגלתה נוגעת אליהם, למוסכי השירות של היבואן הישיר לשם תיקון התקלה.
(ו) השר רשאי לקבוע הוראות לעניין תקלת בטיחות סדרתית ברכב מיובא, ובכלל זה הוראות לעניין חובות דיווח למנהל שיחולו על בעלי רישיון לייבוא רכב ושיווקו, ולעניין הודעות שיימסרו למוסכים ולבעלי כלי הרכב שהתקלה כאמור נוגעת אליהם.
(ז) תקנות לפי סעיף זה לעניין פרסום הודעות לציבור ולבעלי כלי רכב שתקלת בטיחות סדרתית נוגעת אליהם יותקנו באישור הוועדה.
חוה ראובני
¶
היבואן העקיף לא עומד בקשר ישיר עם היצרן. עלול להיות מצב שבו היצרן מפרסם recall – הודעה על תקלת בטיחות סדרתית – לגבי רכב שהוא ייבא, וכיוון שהיבואן העקיף איננו קשור אתו, הוא לא ידע על כך. ולכן אני רוצה להטיל עליו חובה פוזיטיבית לעקוב אחרי הפרסומים האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ואיך יאכפו את זה באמת? איך תדעי אם הוא עקב? תראי, אם יש בעיה והרכב שלו לא עבר את ה-recall הזה, אז אנחנו יודעים שהוא לא בדק.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו את הסעיף. אבל הסעיף הזה לא נותן מענה למה שאתם רוצים. אתם צריכים לומר, שגם היבואן העקיף, יש לו חובה להתייחס לעניין הזה. זה הכול. ואז זו בעיה שלו, שיסתכל איפה שהוא רוצה. אני לא נכנס לזה. רק תטילו עליו חובה כזאת, שגם במכוניות שלו הוא צריך לדאוג ל-recall. זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
המילה "נודע" לא מספיק טובה פה. אתם צריכים לפתוח את (ג1) על-ידי ניסוח אחר, לא "נודע". כי נודע – אם לא נודע לו, אז מה קורה? אז אין אחריות?
חוה ראובני
¶
אני רוצה לתת את התמונה – אני מזכירה שבסעיף 36 הטלנו על הסוכן המורשה, שאתו היבואן העקיף קשור בהסכם, חובה להודיע על "ריקולים". לסוכן המורשה יש חובה להודיע לו. בנוסף, אני מטילה עליו לעקוב באופן עצמאי.
היו"ר דוד ביטן
¶
המילה "נודע" היא לא מספיק טובה. היא לא נותנת אחריות. נודע – כן, לא נודע – אז הוא לא חייב כלום.
היו"ר דוד ביטן
¶
הכוונה שאם הוא ידע, גם אם היצרן לא הודיע לו. אז צריך לכתוב את זה במפורש, מה זה המילה "נודע"? זאת אומרת, הוא צריך לדעת, או באמצעות היצרן או באמצעים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה חוק, אתם לא יכולים לכתוב את המילה "נודע" באופן כללי. נודע ליבואן רכב עקיף בין באופן ישיר ובין באופן עקיף, אז הוא צריך לדעת.
יורם בונן
¶
אדוני, אם יש משהו שמחדד את האבסורד, במובן הזה שיבואן עקיף מביא את הרכב, זורק אותו בנמל ומשם לא מעניין אותו שום דבר, זה הסעיף. הרי איפה הבעיה? לגבי דגמים שמיובאים על-ידי יבואנים עשירים – לא תהיה בעיה, כי יקבלו הודעה מהיצרן.
יורם בונן
¶
כל הדגמים שהם לא מיובאים על ידי – מי ידאג להם? הרי היבואן הישיר לא יודע בכלל על קיומם. ולכן הבעיה היא לא עם החובה אלא עם זה שזה מעת לעת. זאת אומרת, היבואן העקיף מביא לפה רכבים, ורק אם אין לו משהו יותר חשוב לעשות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יש לי הצעה. בסעיף (ד) תכתבי ככה: נודע ליבואן רכב עקיף, בין באופן ישיר או עקיף, לרבות בדיקת פרסומי היצרן. זה הכול. בלי מעת לעת. לרבות – זה הכול. מקובל עליכם?
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, אז תבטלו ותוסיפו את זה כמו שאמרתי. רק לגבי העקיף. לגבי הישיר הוא מקבל את זה באופן ישיר מהיצרן, אז הוא לא צריך לבדוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר'ה, לא חייבים לכל דבר להתייחס, תאמינו לי. לא צריכים כל דבר להתייחס, אין חובה. תיקנו את הסעיף, הכנסנו את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז כתבתי: לרבות. כתבתי: נודע ליבואן רכב עקיף, בין באופן ישיר ובין באופן עקיף, לרבות בדיקת פרסומי היצרן. מה אתה רוצה? לעניין זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כתבנו את זה. זה פרשנות אחר כך משפטית, אני לא נכנס לזה. כן, תמחק ותוסיף את מה שאמרנו. טוב, אין הערות.
אז מי בעד הסעיף על כל סעיפיו?
היו"ר דוד ביטן
¶
תתי סעיפיו. אני נאלץ להצביע לבד.
הצבעה
בעד אישור סעיף 43 – פה אחד
סעיף 43, בכפוף לשינויים, אושר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא מעת לעת, יש לו חובה לבדוק. אני לא נכנס לזה. מה זה מעניין אותי מעת לעת? יגיד: בדקתי אתמול, אבל שלשום לא בדקתי. אני יכול להתמודד עם זה? 43א, בבקשה.
חוה ראובני
¶
מידע לעניין דגמי רכב שיובאו לישראל
43א.
המנהל יעביר ליבואן רכב ישיר, מעת לעת ולפחות אחת לשנה, את מספרי השלדה של כלי רכב שיובאו לישראל שהם מהתוצר המיובא על ידו; השר, באישור הוועדה, רשאי לקבוע את אופן הדיווח לפי סעיף זה וכן לקבוע חובה להעביר ליבואן רכב ישיר פרטים נוספים לעניין כלי רכב שהם מתוצר כאמור.
כדי לאפשר ליבואנים הישירים למלא את חובותיהם בתקנת בטיחות סדרתית לגבי כלי רכב שהם לא ייבאו, הם צריכים לדעת איזה כלי רכב נמצאים פה, שחל עליהם - - -
אהוד שניידר
¶
אל"ף, אני לא חושב שצריך להעביר את זה ליבואנים הישירים, אלא המנהל יכול להעביר ישירות ליצרנים. למה אנחנו צריכים להיות חשודים בכך שאנחנו מתערבים איכשהו בייבוא המקביל ובתחרות?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל אתה, יש לך חובה, כל מיני חובות. איך תדע מה ייבוא אם לא יהיה לך – אם לא תדע, אז תגיד: לא ידעתי שאני צריך לספק חלפים.
אהוד שניידר
¶
אסביר בדיוק איך זה צריך להיות. המנהל יעביר את המספרים של השלדות ליצרן, ויגיד לו: השלדות האלה נמצאות בישראל. אם קיים recall, בבקשה תודיע ליבואן - - -
אהוד שניידר
¶
זאת אומרת שמשרד התחבורה מוכן, שרכב שקיימת עליו תקלת בטיחות סדרתית, ייסע בארץ במשך חצי שנה בלי שאף אחד יידע מזה .
עוזי יצחקי
¶
אתם לא משיגים את הבן-אדם, כי החליפו בעלויות, ואז הוא יכול גם לנסוע שנה, עד שהוא מגיע אלינו לרישוי רכב, לרישוי השנתי, ואני עוצר אותו.
חוה ראובני
¶
תשלום בעבור עלויות נלוות
44.
(א) לשם ביצוע חובתו לפי סעיפים 42(א) ו-43(א) – שזה אחריות בתקלת בטיחות סדרתית – (בסעיף זה – מתן השירות), רשאי יבואן רכב ישיר לדרוש מיבואן רכב עקיף, מיבואן רכב זעיר או מבעל רכב שיובא לפי סעיף 31, שייבא את הרכב שניתן לו השירות לפי הסעיפים האמורים (בסעיף זה – היבואן האחר), תשלום סביר בעד עלויות נלוות, ככל שישנן, שאינן מכוסות בהתחייבויות היצרן לפי סעיף 35(א)(5) ו-(7).
(ב) באין הסכמה בין יבואן הרכב הישיר ליבואן האחר על התשלום לפי סעיף קטן (א), רשאי המנהל, באישור עובד משרד האוצר ששר האוצר הסמיך לכך, להורות על התשלום שישלם היבואן האחר ליבואן הרכב הישיר בהתאם לסעיף קטן (א) בהתבסס על העלות ועל הצמדת התשלום למדד המחירים לצרכן, לפי העניין, וכן רשאי הוא לתת כל הוראה אחרת כפי שיראה לנכון בנסיבות העניין, לרבות בדבר תשלומים חלקיים; הורה המנהל על תשלום כאמור, יורה גם על מועד התשלום; הוראה לפי סעיף קטן זה תינתן בתוך זמן סביר בהתחשב בנסיבות העניין ולא יאוחר מ-60 ימים.
(ג) אין בהעדרה של הסכמה בין יבואן הרכב הישיר ליבואן האחר על התשלום כאמור בסעיף קטן (א) כדי למנוע או לעכב את מתן השירות בידי יבואן רכב ישיר.
(ד) הרואה את עצמו נפגע מהחלטה לפי סעיף קטן (ב) רשאי לעתור לבית משפט לעניינים מינהליים.
חוה ראובני
¶
(ה) השר רשאי לקבוע הוראות בדבר דרכי החישוב של התשלום לפי סעיף זה ומרכיביו, ובדבר דרכי הצמדת התשלום האמור.
הכוונה היא כאן שהיבואן הישיר מטפל בדברים שלא בהכרח יש לו עלויות, שאינן בהכרח מכוסות בהתחייבויות היצרן שניתנו במסגרת רישיון היבואן. והוא זכאי לקבל עליהן את השיפוי מאת היבואן העקיף, היבואן הזעיר, המייבא בייבוא אישי. וכאן מדברים על הדרכים להתחשבנות – בהסכמה, ואם לא בהסכמה - - -
חוה ראובני
¶
זה העלויות. לא הלקוח משלם אלא היבואן משלם. רק בייבוא האישי זה גם הלקוח. יש עלויות נלוות - - -
אבנר פלור
¶
לא, עלויות נלוות הכוונה, שליבואנים היום, יש להם מחלקה שמטפלת בנושא "ריקולים", יש להם כל מיני הוצאות כאלה ואחרות. הכוונה פה, ברגע שמדובר ביבואן עקיף, שאין לו את זה, הוא בעצם מסתמך על היבואן הישיר, אז יש עלויות שהן שוליות. נכון שהן שוליות, אבל בכל זאת זו הוצאה עבור היבואן הישיר. ולכן התייחסנו לנושא של השיפוי.
היו"ר דוד ביטן
¶
רק הערה שלא הייתה בדיון הקודם. אני לא מוכן לחזור על הדיון עוד הפעם, אני אומר לכם את האמת. אם יש לך משהו שלא היה בדיון הקודם – אשמע אותו. אם לא, אז נאשר את הסעיף כפי שהוא. כן, בבקשה. דקה יש לך, דבר.
יורם בונן
¶
עורך-דין יורם בונן, איגוד יבואני הרכב. קודם כול, אדוני, מאז הדיון הקודם פורסם דוח שרון, דוח שהוגש לוועדת הכלכלה. הדוח הזה מתאר שורה ארוכה של מקרים שבהם ההתניה של הטלת החובות על-פי סעיף 35, אדוני זוכר את הדיון הארוך - -
יורם בונן
¶
- - ששם גם כל הזמן נאמר לנו: זה יטופל בשיפוי. כל הביסוס החוקתי להטלת החובות עלינו היו כי יש שיפוי. אז עכשיו הסעיף הזה לא נותן מענה לכל המקרים בדוח של שרון, שמחייבים - - -
אבנר פלור
¶
גם אחרי דוח שרון, לדעתנו הסעיף הזה נותן מענה לנושא של השיפוי. אני לא יודע על מה אתה מדבר, אבל בוא - - -
יורם בונן
¶
זו בדיוק הנקודה, אדוני. כי מתעוררת השאלה, מה פתאום אנחנו צריכים לרדוף אחרי יבואנים אחרים? הרי גם דוח שרון, לגבי ההסדר שהוא מביא בניו-זילנד, בניו-זילנד מחייבים את הלקוח, ואחר כך אם היצרן משלם אז הלקוח מקבל את ההחזר ומתחשבן עם היבואן.
יורם בונן
¶
למה אני צריך להתחשבן עם לקוח של יבואן אחר? למה זה צריך להיות ככה? זה אני שואל אתכם. האם אתם מבטיחים שהיבואנים האלה גם ישלמו לנו? זאת אומרת, אתם לוקחים ערבויות מהיבואנים האלה? אם הם לא ישלמו לנו, אנחנו נוכל לחלט את הערבויות של היבואנים האלה כדי להבטיח את התשלום? או שאתם רק מטילים עלינו את החובה לטפל, ואחר כך נשבור את הראש אם הוא יפשוט רגל והזעיר נעלם.
דרור וגשל
¶
הבעיה שהם לא יקבלו את הכסף שלהם, את העשרה של התוספת? יש פה אלפי לקוחות שלא יקבלו את השירות. אז גם להם תהיה בעיה, כן. זאת התשובה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה? הרי היצרן מחויב ל-recall. אז למה הוא צריך לקבל הוצאות נלוות בכלל? - - - אז תמיד יהיה, אז ברור שפה יהיה.
יעקב אנוך
¶
בכל ההסכמים עם היצרנים, מה שהיצרנים משלמים בדברים האלה זה את חלקי החילוף שהם שולחים לפה landed cost. זאת אומרת, ההבדל בין landed cost לבין מה שהלקוח משלם זה מיסים. את המיסים היצרן לא משלם, זו בעיה שלנו. ההובלה של החלק מהנמל אלינו, זו בעיה שלנו. עכשיו, אם יש עניין של נוזלים, שמנים, נוזל קירור אפילו שיש בו חומר מיוחד – היצרן לא משלם את זה.
עכשיו, באופן נורמלי, אנחנו כיבואני רכב, בעצם התמחיר שלנו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. יש מנגנון בחוק ויש גם תקנות. אנחנו פה לא בשביל – זה אתם צריכים לשבת עם נציגי השר ולהסביר להם מה צריך להיות בתקנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אז שמענו, לא קיבלנו. יש פה מנגנון מסודר לעניין הזה שפותר את הבעיה. אל"ף, המנהל דן במקרה שיש מחלוקת. ובי"ת, יש תקנות .
היו"ר דוד ביטן
¶
אין הסכמה? אז יש מעין בוררות כזאת. בסעיף (ה) השר רשאי לקבוע הוראות לעניין דרכי החישוב לפי סעיף זה ומרכיביו.
איתי עצמון
¶
הערה קצרה משפטית. אני חושב שסעיף קטן (ד) מיותר, מכיוון שיש בהמשך הצעת החוק סעיף כללי שעניינו סמכויות השיפוט לפי הצעת החוק, מנהל או רשות.
איתי עצמון
¶
כל בן-אדם לפי הצעת החוק או רשות לפי חוק בתי-משפט לעניינים מנהליים, אני חושב שאפשר לוותר על הסעיף הזה.
איתי עצמון
¶
לא, אבל המנהל ועובד משרד האוצר או כל גורם כאן הוא רשות לפי חוק בתי-משפט לעניינים מנהליים, להבנתי.
יהודה לוי
¶
יהודה לוי, סגן יושב-ראש אגודת מורי הדרך. לעניין של הסעיף הזה הכנסתם את סעיף 31 של ייבוא אישי. בייבוא אישי זה לא חברה, זה בן-אדם פרטי, זה מורה דרך שהביא אוטו לעבודה, ואתם משיתים עליו פה הוצאות נוספות, כי זה recall שהיצרן צריך לתת. אז אני מבקש להתייחס לסוגיה של בן-אדם פרטי שמביא אוטו, ולא עקיף וישיר. עקיף וישיר זה חברה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה אתה רוצה? אל תביא רכב בייבוא אישי? אתה רוצה להביא בייבוא אישי? יש לזה גם עלויות מסוימות. ומי מביא ייבוא אישי? רוב העשירים. אז בוא נוריד קצת את העניין הזה. רק "מרצדסים", "במ"וויים" וכל העניין הזה. אז בוא נשים את הדברים האלה, בוא נוריד קצת בכיוון הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אז אל תביא. אתה רוצה להביא? יש לזה קצת דברים. יש לך הנחה במחיר, אז יש לך 200-100 שקלים כשיש recall. כמה פעמים יש recall – כל היום? לא, recall אין כל הזמן. תשימו את הדברים בפרופורציה.
טוב, אאשר את הסעיף הזה, בהמשך למה שאמר היועץ המשפטי לגבי סעיף (ד), אם יש חובה, בגלל שהיא לא החלטה מינהלית ממש, היא החלטה שהיא מעין בוררות כזאת – מעין שיפוטית, לכן אולי כן צריך להכניס את זה. טוב, מי בעד?
הצבעה
בעד אישור סעיף 44 – פה אחד
סעיף 44 אושר.
היו"ר דוד ביטן
¶
12:30 הדיון יתחדש. תודה רבה לכם.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:10 ונתחדשה בשעה 12:38.)
(היו"ר איתן כבל, 12:38)
היו"ר איתן כבל
¶
שלום לכולם, אנחנו מתחילים את המחצית השנייה או את הרבע האחרון, כל אחד יבחר לו לפי מה שהוא אוהב, של הדיון. אני מבין שהתקדמתם יפה.
חוה ראובני
¶
איסור בדבר התערבות
45.
(א) יבואן רכב מסחרי לא יכתיב למוסך ולא ינחה אותו – במקום ימליץ לו, אסביר אחר כך – בדבר זהות הגורם שממנו ירכוש מוצרי תעבורה, למעט ככל שמדובר בשירותי תחזוקה לרכב הניתנים במסגרת אחריות בשיעור כאמור בסעיף 42(ג) או במסגרת תיקון תקלת בטיחות סדרתית.
(ב) יבואן רכב מסחרי לא יתערב ולא יסכל בכל דרך שהיא יבוא רכב בידי יבואן מסחרי אחר, או לא יפעל בכל דרך שהיא לסיכול קבלת רישיון יבואן רכב מסחרי בידי אדם אחר.
היו"ר איתן כבל
¶
למה? סליחה, ימליץ זה אתה לא חייב לקבל, הנחיה זה אתה מנחה אותו. הוא לא יכול לפעול אחרת.
חוה ראובני
¶
גם הנחיה אתה לא חייב. יכתיב זה משהו שאתה ודאי חייב. ולחייב אותו, ואולי אפילו עם איזה שוט הסכמי כזה או אחר.
חוה ראובני
¶
רצינו גם משהו שהוא יותר רך מיכתיב לאסור, כי יש מצב שאם יש מוסך שהוא עובד דרך קבע עם יבואן מסוים או משהו כזה, מה שהוא אומר לו זה כמעט תורה למשה מסיני.
אבל אנחנו כן מבינים שיש מקום להמלצה, כי בסוף הוא יגיד לו: תשמע, אתה מתקן רכב שלי, אני חושב שאני ייבאתי, שאני מכיר אותו, שאני בקשר עם היצרן, אני חושב שיש עדיפות. אבל הנחיה זה קח תעשה, המלצה זאת הבעת דעה.
חוה ראובני
¶
אנחנו רוצים לאסור את זה. ינחה זה אומר לו: קח תעשה. המלצה זה איזושהי חוות דעת, שזה אולי יש מקום באיזונים של אפשרות הידע המקצועי לאפשר את זה.
איתי עצמון
¶
אם אני זוכר נכון, בדיונים בכנסת הקודמת, כאשר דנו בסעיף הזה דובר על המלצה כהמלצה כזו שאי-אפשר לסרב לה בעצם. לכן בזמנו כתבנו - - -
חוה ראובני
¶
שיהיה ברור, אנחנו עדיין לא רוצים את האמירות הכאילו לא מחייבות שאי-אפשר לא לכבד אותן. אנחנו עדיין חושבים שיש לאסור אותן. יחד עם זאת, המונח המלצה משמיע איזושהי אמירה של חוות דעת על מה מתאים, חוות דעת עניינית, שזה אין מקום לאסור.
יורם בונן
¶
אדוני, רק בקשה אחת לגבי סעיף קטן (ב). אנחנו מבקשים להוסיף את המילה כדין אחרי יבואן רכב מסחרי. הכוונה – כתוב: בכל דרך שהיא לסיכול קבלת רישיון, אנחנו מבקשים שיהיה כדין.
יורם בונן
¶
אסביר רק את ההבדל. לכאורה הנוסח הזה אוסר על יבואן לפנות למשרד התחבורה ולומר לו שמי שהגיש בקשה לא עומד בתנאי החוק.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שזה לא מונע מתן מידע כשלעצמו. אנחנו מדברים כאן על התערבות בניסיון להשפיע, בניסיון - - -
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. בדיוק הסתכלתי על צמד המילים: בכל דרך. זאת אומרת, בכל דרך זה אומר שגם כן המלצה יכולה להיות סוג של דרך.
יורם בונן
¶
אפשר להחריג, שפניות למשרד התחבורה, אני לא חושב שיש סיבה למשרד התחבורה לאסור עלינו לפנות אליהם.
היו"ר איתן כבל
¶
אגיד לך איפה הבעיה שלי. אתן לאדוני. הבעיה שלי, שזו יכולה להיות דרך, אתה יודע, לעכב – טוב, בסדר, אבל זה תמיד אפשר להגיד. כן, גברתי.
אינגריד הר אבן
¶
הערה מאוד חשובה. יחסי מוסך שירות ויבואן הם יחסים שמאופיינים למעשה בהכתבה. היבואן מכתיב למוסך: אם אתה רוצה להיות מוסך שלי, תעשה א', ב', ג', ד'. גם נגיע לזה בסעיף 52, של יחסי מוסך ויבואן. פעמים רבות מספור יבואן מכריח מוסך לקנות שמנים מפה וחלפים משם, ולהתקשר עם ספק כזה או אחר.
אבל יש פה עוד עניין נוסף. זה לא רק הכתבה לעניין זהות הגורם שממנו ירכוש מוצרי תעבורה, אלא יש להוסיף גם הגבלה על המחיר שגובה המוסך מצרכן עבור עבודה, שירות או מוצר תעבורה. כי היבואנים מתערבים לא רק בזהות הספקים אלא גם במחירים שמוסך נותן, כאשר לא מדובר בתיקון באחריות, שאז ממילא היצרן משלם את זה. אנחנו רוצים שהם לא יתערבו בשום - - -
אהוד שניידר
¶
יש חוק ההגבלים העסקיים. אם אנחנו עושים הסדר כובל – בבקשה, יש חוק ההגבלים העסקיים והוא מטפל בזה. הממונה על ההגבלים העסקיים יש לו שיניים מאוד חדות, והוא כבר השתמש בהם.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שההערה מוסכמת עלינו בעיקרון, אבל אני חושבת שהיא מקבלת מענה במקום אחר, בסעיף 52.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, בואי נסכם ככה. נרשמה הערתך, היא הערה גם כן חשובה, שאומרת היועצת המשפטית שהיא ראויה להתייחסות. נגיע לשם ונעסוק בכך. בנוסף, מה שאמר נציג משרד המשפטים, דרור, שאפשר להוסיף את אשר אתם מבקשים. ומה אתה רוצה להוסיף?
איתי עצמון
¶
לא, אני רוצה להבין בדיוק למה הכוונה. בסעיף קטן (ב) אתם מתכוונים להוספת המילה כדין בסיפה? או שאולי אפשר לכתוב: למעט העברת מידע למשרד התחבורה?
יורם בונן
¶
אגיד לך. זה מאוד לגיטימי בתקשורת, בתעופה, כל דבר, שמתחרה פונה לשר שרוצה לתת רישיון למישהו אחר, ואומר לו: אדוני, אני חושב שאל תיתן, כן תיתן. מה הבעיה? לפנות אפשר, השר יעשה עם זה מה שהוא רוצה.
יורם בונן
¶
למשל, אם אני חושב שהשר עומד לתת רישיון למישהו שלא עומד בתנאי הסף לקבלת רישיון, זה בהחלט לגיטימי לאפשר לי לפנות לשר ולטעון את טענותי, והשר יעשה עם זה מה שהוא רוצה. לכן, מה שחשבנו זה לא יפעל בכל דרך שהיא לסיכול קבלה כדין של רישיון יבואן וכו'.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. דרור, אני אומר את זה ככה: יימצא הניסוח הלא מעכב. יורם, אתה עובד איתם, זה בסדר גמור. אבל עוד 30 שנה, לא יודע מה יהיה. אני מתכוון שתבוא – אנחנו מנסים לייצר פה איזשהן אמות מידה. אתה כל הזמן שם בסוף עם מימיקה. טוב שאני לא רואה אותך. אם תתקרב, לא אראה אותך. אבל אם תתקרב לאמצע – אתה כל הזמן עושה תנועות שקשה לי איתן. אתה גורם לי לסבל. אני רואה אותך סובל, גם אני סובל.
ברשותך, מה שאני מבקש. אני מאשר את הסעיף הזה.
דני דרגוצקי
¶
שמי דני דרגוצקי מרשות המיסים. רק רציתי לוודא שזה יהיה לכל גורם מוסמך אחר באמת ולא דווקא למשרד התחבורה. כי יכולה להיות פנייה לכל מיני גופים רגולטוריים, לאו דווקא למשרד התחבורה.
היו"ר איתן כבל
¶
תשמע, אני מציע שזה יהיה למנהל, אחרת נמצא את עצמנו – יראה לנכון המנהל לפנות לרשות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כן כן. ימצא לנכון לפנות לרשות המיסים, יעשה את זה. אני לא רוצה עכשיו שיתחיל לי פה: חכה, פניתי לרשות המיסים, חכה, פניתי לפנצ'ר מאכער. אני מבין את מה שאתה אומר, אני מקבל את הרישה, לא את הסיפה. זאת אומרת, שגם אם יש פנייה בעניין הנוגע לרשות המיסים – יפנה למנהל, והמנהל, כמו בעניינים אחרים שאמרנו: ימצא לנכון להתייעץ עם הממונה על ההגבלים, אז אותו דבר כאן. אוקיי, תודה. מי בעד?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שלא יסכל בכל דרך שהיא לקבל רישיון. איך אתה נותן מענה לדרך לגיטימית, שכן יוכל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
הרב מקלב, כבר קיבלנו את העיקרון. עכשיו, הם עושים צעד תימני הפוך – צעד אחד קדימה, שניים לאחור – הם עושים שניים קדימה, אחד לאחור. אתה מבין? אז אנחנו לא שם, אנחנו לא משנים את הצעדים שלנו.
דני דרגוצקי
¶
אבל לא מדובר רק על קבלת רישיון. לשון הסעיף פה ב-45(ב) מדובר: לא יתערב ולא יסכל בכל דרך שהיא.
היו"ר איתן כבל
¶
אדוני, נציג רשות המיסים, יקירי, אני חוזר ואומר: אני לא מוציא מתחת ידי המנהל שום סמכות. פה סוף סוף אנחנו רוצים לרכז סמכויות. אנחנו כל הזמן רבים אם יש לו, אין לו. אם אתחיל להעביר את זה לגופים נוספים, לא אצא מזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, עזוב, אני מנסה לתקן. אם היו חושבים אחרת, היו אומרים לך אלה שאמונים על החוק. אני לא חושב שזה נכון.
דני דרגוצקי
¶
אז אם זה אומר שכל אזרח וכל יבואן יכול לפנות לכל גורם, כולל רשות המיסים, על מנת למסור מידע בכל שלב שהוא, אז אין לי בעיה עם זה.
היו"ר איתן כבל
¶
זאת לא הכוונה. העניין הוא בנושא מאוד מוגדר. אם מחר יסתבר שפה יש מישהו שמעלים מיסים, תמיד עומדת לו הזכות לפנות. חבר'ה, אל תערבבו אותי, עוד מעט נעשה מלשינון לרכבים. עזוב אותי מזה. יש פה מנהל, המנהל הוא הגורם. ההיפך, אנחנו מעוניינים לרכז אצלו מה שיותר מידע, כדי שהוא יוכל לשקול את כל הדברים בצורה נכונה. מי בעד? כן, אבנר. אבנר, אתם מעכבים אותנו?
אבנר פלור
¶
רק בסעיף (ב), שכתוב שם בסעיף (ב) שלא יפעל לסיכול לקבלת רישיון יבואן או לחידושו – לקבלה וחידוש.
היו"ר איתן כבל
¶
טוב. מי בעד? ירים את ידו.
הצבעה
בעד אישור סעיף 45 – פה אחד
סעיף 45, בכפוף לשינויים, אושר.
היו"ר איתן כבל
¶
העניין הוא כזה: העניין הזה שעמך ישראל, נכון פה שהיבואנים זה לא בדיוק עמך ישראל, אבל שלא ייווצר מצב, כשמישהו קורא את החקיקה, רכב מסחרי זה רכב שמעמיסים עליו ציוד או אנשים. זו ההגדרה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, עובדה היא שתיקנו הרבה דברים. בוא נגיד את זה ככה: אולי כפינו עליכם לתקן, אבל גם אתם תיקנתם לא מעט דברים.
חוה ראובני
¶
מסירת מידע בנוגע לטיפול ברכב
46.
(א) יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף ימסרו, לבקשת מוסך שניתן לו רישיון לפי סעיף 100 וסעיף 101 או גורם אחר שקבע השר, מידע שהעביר להם יצרן או סוכן מורשה, הנדרש לשם טיפול - -
חוה ראובני
¶
אחר כך ארצה להעיר איזושהי הערה מעבר לנוסח שמונח פה.
- - מידע שהעביר להם יצרן או סוכן מורשה, הנדרש לשם טיפול ותחזוקה של רכב המיובא על ידם, לרבות מידע טכני, ומידע על ציוד והכשרת בעלי מקצוע.
אני רוצה לעצור כאן. השאלה על המידע הזה עלתה אגב הפרק של ייצור רכב, פרק ג'. וחשבנו שאו שכל הסעיף הזה יוסף גם על בעל רישיון ייצור רכב ושיווקו, או למקם את כל הסעיף במקום אחר. אבל בין כך ובין כך אני מציעה לדון בו עכשיו, ואולי אחר כך היועץ המשפטי יטפל בנושא סוגיית המיקום. ולכן, למרות שזה לא כתוב, אני מבקשת להוסיף לנוסח בפתיח של - -
חוה ראובני
¶
- - בעל רישיון לייצור רכב ושיווקו.
(ב) אין בהוראות סעיף קטן (א) –
(1) כדי למנוע מיבואן הרכב לדרוש תשלום סביר בעבור מסירת המידע; על תשלום סביר כאמור יחולו הוראות סעיף 44(ב) עד (ה), בשינויים המחויבים;
(2) כדי להטיל על יבואן הרכב אחריות לגבי השימוש שנעשה במידע שמסר לפי אותו סעיף קטן.
גם כאן להוסיף את היצרן, בשתי הפסקאות האלה.
חוה ראובני
¶
הרעיון הוא – והנושא הזה עלה. וזה נושא שגם עלה אגב ייצור רכב ושיווקו וגם עלה בשעות הבוקר היום, הנושא של מידע למוסכים כדי שהם יוכלו לבצע את הטיפולים והתיקונים שנדרשים, להטיל חובה על היבואנים, וגם על בעל רישיון לייצור ושיווקו, למסור מידע למוסך, מידע שהם צריכים, בשביל לבצע את הטיפול והתחזוקה של הרכב.
כמובן, אפשר עדיין לדרוש תשלום סביר במנגנון שדיברנו עליו לפני חצי שעה, ולפטור את היבואן מאחריות ממה המוסך עשה עם המידע הזה. הוא חייב לתת מידע נכון, אבל הוא לא אחראי לעבודה המקצועית של המוסך.
וכפי שאמרתי קודם, אפשר לשים את כל הסעיף הזה בפרק - - -
רונן לוי
¶
אנחנו רוצים שגם מידע יהיה מונגש, גם הציוד עצמו לצורך התיקון שלו יהיה מונגש. וגם ההכשרות המקצועיות, שגם את זה אפשר יהיה להנגיש.
רונן לוי
¶
בדיוק. כמו שדיברת על זה שהסעיפים צריכים להיות ברורים, אז אנחנו רוצים שיהיה ברור שההנגשה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
שניידר. הבנתי הנגשה במושג אחר, לא במושג שהוא עכשיו יבוא, יתקן את זה במוסך אצלך, אם נעשה סדר. בשבילי הנגשה, משפט שעוד לא אמרתי אותו בחוק הזה, היה לי את המטה הכי טוב בעולם, באה המלחמה והרסה לי אותו. אתה מבין? שיהיה לכול חוק, מונגש, כל המילים היפות כתובות, ובסוף הוא לא יכול לבצע את החוק, כי תמיד יהיה איזה משהו שאפשר.
חברים יקרים, שכחתי להגיד בחוק הזה אמירה: החוק הזה הולך לעבור. אמרתי את זה? לא, כי נראה לי שכחתם.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אני אומר: למה שכחתי שאמרתי? כי נראה לי ששכחתם. כי אתם כל הזמן מחזירים ומסובבים אותי, ואני כבר מרגיש שאני מסתובב לי במקום.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן, מה אני אומר? הנגשה, שלא יבוא, יהיה לו מוסך, הוא יעשה, יקבל את הכול, והוא ירצה לרכוש ציוד מסוים לטפל ברכב, יגידו לו: לא, וואלה, זה בדיוק נגמר.
היו"ר איתן כבל
¶
אבל סליחה, אפשר להגיד שני דברים אחרים: אני לא יודע למכור, אז נצטרך למצוא את הדרך איך לטפל בזה. ואל תנפנפו אותנו. כן, בבקשה, רונן, העניין ברור. אדוני, אתה רוצה ממנו הבהרה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, תסביר מה זה להנגיש. אתה רוצה שיהיו רמפות? מה זה, רמפות שאוכל לבוא אליך ואוכל להיכנס - - -
רונן לוי
¶
לא, אם אני רוצה להיכנס לאתר, שהיום הכול הרי באתרים של היצרן, אז אני יכול לקבל סיסמה, הוא יכול למכור לי סיסמה. זה אחד.
רונן לוי
¶
תפנה ליצרן, זה אומר תקבל "נאדה". זה מה שהם מנסים לעשות. אם נפנה ליצרן, נקבל "נאדה". ואז היצרן יגיד: תפנה ליבואן. אתם יודעים את זה. חבל שלא הבאתי - - -
רונן לוי
¶
אני מבקש לקבל סיסמה לכניסה של אתרי היצרנים. אחד. כמו שכל מוסך באיחוד האירופי יכול לעשות, אני רוצה גם לקבל. שניים, אני רוצה לקנות את המחשב ואת התוכנה, להשתמש בסיסמה הזאת. זאת אומרת, להשתמש באתר היבואן, אני רוצה שתהיה לי נגישות לזה ושהם ימכרו לי. הכשרות לרכב חדש – אני רוצה שהם ימכרו לי. זה הכול. לא אמרנו בלי כסף, אבל שתהיה הנגשה.
היו"ר איתן כבל
¶
העניין ברור. אבנר, אפרשן אותו בחייו. הוא אומר את הדבר הבא, אפרופו היה לי את החוק הכי טוב. אוקיי, העברנו את החוק. עכשיו, הוא רוצה ליישם את זה בשטח. הוא אמר: וואלה, עלא כיפאק, אני רוצה לפתוח מוסך ושיטפל בסוג מסוים של רכבים.
כל מקום שהוא ילך עכשיו, ברור לי שישימו לו מכשולים בכל מקום. אני לא יודע עכשיו סיסמה, לא סיסמה, אני לא מבין גדול בזה, אם הוא כן צריך לקבל את הסיסמה, לא צריך לקבל את הסיסמה. אבל אני יודע, שאם אנחנו מתכוונים לפתוח את השוק, ואנחנו מתכוונים לאפשר שרכב יתוקן ויטופל על-ידי גורם שאנחנו רצינו, גורם שיודע לעשות את העבודה ולתת את השירות הטוב ביותר במחירים הסבירים ביותר, רונן, לכולם, צריך לתת לו את האפשרויות האלה.
הוא יגיע, יגידו לו
¶
שמע, יש להם אתר יפהפה, לך שם תחפש את זה. אני לא מחפש לשלוח אותו לאתרים. רונן, אני מדבר שוטף. איך עושים את זה?
אבנר פלור
¶
צריך בעצם להעתיק מה שבדירקטיבה האירופית. הדירקטיבה האירופית מחייבת את היצרנים, במסגרת האיחוד האירופי, כן לתת את המידע ואת הציוד. להעתיק את אותו סעיף גם פה.
אבנר פלור
¶
אני רוצה אבל להוסיף משהו, סליחה רגע. היום אלה שבאיחוד האירופי כן יכולים להיכנס והמידע הזה נגיש להם. אבל פה ישנם כאלה יצרנים שהמידע לא נגיש להם. כלומר, אם רונן, המוסך שלו או מוסך אחר, רוצה להיכנס, הוא לא יכול להיכנס לאותם אתרים, הוא לא יכול לקבל את זה. זה נכון. חלק מהם.
אבנר פלור
¶
לא, אז אני אומר, שנעתיק את הסעיף בדירקטיבה האירופית לפה, שאומר שבעצם כן נחייב את היצרן במתן המידע לאותם מוסכים.
תקשיבו טוב, העניין הוא כזה
¶
אני מבין ומתחבר לגמרי למה שרונן אומר. צריך לתת את הדברים, שהם יהיו כתובים בצורה מובהרת. כשאומרים נגישות, אם אתה לא הבנת מה זה, נגישות אנחנו משתמשים בזה כדי שמשה בר יוכל להיכנס אל המוסך עם כיסא הגלגלים שלו, או אנשים שיש להם נכויות כאלה ואחרות, מוגבלויות שונות ואחרות. לא על זה.
אני צריך שמה שהוא מתכוון ואתה מתכוון יתחבר. של מה שהם מסוגלים בדין לתת ומה שהם מתחמקים מלתת. או יש דברים, יכול להיות, שהם לא יודעים לתת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל היבואן נכנס ליצרן, לא שיש לו את המידע הזה בפני עצמו. הוא צריך לקחת את זה - - -
יעקב אנוך
¶
המידע הזה כולו, על-פי הרגולציה האירופית, פתוח בתמורה לתשלום. זה אינטרנט. אז כל מוסך שנמצא באירופה, לא בודקים אותו איפה הוא נמצא. הוא נכנס לאתר אינטרנט, הוא משלם את הכסף והוא מקבל את הכול. בדיוק כמו שאנחנו עושים. אנחנו עושים אותו דבר.
היו"ר איתן כבל
¶
יקי, אני כבר רואה את זה שרוצה, כל הזמן המתח נופל לו, אין לו מספיק כוח. חבר'ה, אני לא עובד ככה. אדוני המנכ"ל, זאת נקודה שפה זו הדרך לשרוף את כל הסיפור.
היו"ר איתן כבל
¶
את כל מה שעשינו. מה שאני מבקש, אני כבר אומר, אני מודיע, הרצון שלנו, של הוועדה, ותקנו אותי אם אני טועה, תקן אותי חבר הכנסת מקלב אם אני טועה, זה שהמידע יוכל להגיע, יהיה זמין, יהיה אפשר להשתמש בו, שיהיה אפשר לרכוש את הציוד כמו שצריך, שיהיה מישהו שיעביר הכשרות. לא יגידו לו – זה לא "איקיאה" – לך תרכיב בבית לבד את המכונה.
ומה שאני אומר לכם כאן, כדי שהדברים יהיו ברורים ונהירים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אני אומר לו מה אני רוצה שהוא יביא לי. זה הכיוון שלנו. אם אין את זה, אז כתבנו פה מילים, והרבה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש קוד. אתה יכול לקבל את הקודים אצלך, ואז אם הוא לא מוכן לתת, גם לתת לו קנס וגם לתת לו את המידע? מישהו חייב לפתור את הבעיה הזאת.
אבנר פלור
¶
לא, בסדר, שוב אחזור ואומר, מה שרונן אומר, יש משהו בזה, שישנם יצרנים שלא ניתן להיכנס ולרכוש או לקחת את אותה תוכנה לתיקון וטיפול. זה נכון.
אבנר פלור
¶
כן. זה נכון. ישנם כאלה יצרנים שאי-אפשר להיכנס אליהם אם הוא לא מאשר. יקי, זה נכון, לא כל היצרנים זה מחובר, אתה לא יכול להתחבר לכל היצרנים. אי-אפשר. עשינו את זה, עשינו ניסוי.
אדוני היושב-ראש, אם מקובל עליך, נעתיק את הסעיף הספציפי מהדירקטיבה ונכניס אותו לחקיקה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני רוצה לאשר את זה בדיון הבא. לא צריך יום לימודים ארוך בעניין הזה, כי הכוונה שלנו כאן היא הכי ברורה, הכי פתוחה – הנגשה. לא רק הנגשה במובן, אתה יודע, שתיכנס לאתר באינטרנט. זאת אומרת, שכל מי שירצה להקים את המוסך, להתחרות, לתת שירות, יוכל לעשות את זה כמו שצריך. זה הכול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני הייתי מכניס גם סעיף, שאם זה חוזר על עצמו, זו עילה לביטול הרישיון. ממש עילה לביטול הרישיון. זה האל"ף בי"ת, מה זה הדבר הזה?
היו"ר איתן כבל
¶
את זה יש. הבנו, אדוני המנכ"ל, אדוני הסמנכ"ל? מפתיע אותי שלא טיפלנו בזה בקדנציה הקודמת, כי זה אל"ף בי"ת. בלעדי זה זה לא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא. אתה מדבר שוטף מפריע. תודה. ואתה כבר יודע שפה מבקשים רשות דיבור. אוקיי. הסעיף טרם אושר, הוא יאושר בדיון הבא. בבקשה, 46א.
חוה ראובני
¶
מסירת מידע ללקוח
46א.
יבואן רכב מסחרי שייבא רכב ימסור ללקוח שרכש את הרכב מידע כאמור בסעיף 60, לפי העניין.
סעיף 60 מונה רשימת פרטים של גילוי שחייבים להימסר. למעשה אימצו פה הסדר שנכתב במקור עבור המתווך. חלק מפרטי המידע רלוונטיים לגבי יבואן ישיר, חלק רק ליבואן עקיף או יבואן זעיר.
חוה ראובני
¶
חובות דיווח
47.
(א) יבואן רכב ישיר ויבואן רכב עקיף ידווחו למנהל בכתב, ללא דיחוי לאחר גילוים או חצי שנה לפני המועד, לפי העניין, על עניינים אלה:
(1) הוראות לתיקון הרכב שהביא לידיעתם יצרן הרכב במדינת החוץ;
(2) מועד סיום התקשרותם עם יצרן הרכב במדינת החוץ או עם סוכן מורשה, לפי העניין;
(3) מועד סיום התקשרות של יצרן הרכב עם סוכן ראשי או מועד סיום ההסמכה שנתן סוכן ראשי לסוכן מורשה כהגדרתו בפסקה (2) להגדרה "סוכן מורשה".
(ב) הוראות סעיף קטן (א)(1) יחולו גם על יבואן רכב זעיר, בשינוי זה: במקום "יצרן הרכב" יקראו "הגורם שממנו רכש את הרכב".
היו"ר איתן כבל
¶
רגע. יש עד כאן הערות?
אוקיי, מי בעד 47(א)(1), (2), (3) ו-(ב)?
הצבעה
בעד אישור סעיפים קטנים 47(א) ו-(ב) – פה אחד
סעיפים קטנים 47(א) ו-(ב) אושרו.
היו"ר איתן כבל
¶
בבקשה.
(ג) יבואן רכב מסחרי –
(1) ימסור למנהל, מידי שנה ועד יום 31 ביולי – לא דצמבר – או מועד מאוחר יותר שאישר המנהל ולא יאוחר מיום 31 בדצמבר, אישור רואה חשבון המבוסס על דוחות כספיים מבוקרים לגבי השנה שקדמה למועד הגשת האישור, המעיד כי יש בידו הון עצמי כאמור בתנאים למתן רישיונו לפי חוק זה ועל עמידה בעקרון העסק החי כמשמעותו בגילוי דעת שפרסמה לשכת רואי החשבון בישראל בנושא זה;
(2) ידווח למנהל על כל אירוע שעלול לגרום לירידה בהון העצמי או לפגיעה בעקרון העסק החי, ובכלל זה להשלים את ההון העצמי המינימלי הנדרש תוך 30 ימי עבודה או לחילופין העמדת ערבות בנקאית או ערבות מחברת ביטוח בגובה ההון העצמי הנדרש להשלמה ועד להשלמת ההון; דיווח לפי פסקה זו יימסר בהקדם האפשרי ולא יאוחר משבעה ימים לאחר המועד שבו נודע ליבואן על אירוע כאמור.
(ד) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מחובות דיווח החלות על יבואן רכב מסחרי לפי חוק זה.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להזכיר לעניין פסקה (2) של סעיף קטן (ג) המוצע, שהנוסח שלו אינו תואם לנוסח שאישרה הוועדה בסעיף 27ב, לעניין חובת דיווח בעל רישיון לייצור רכב ושיווקו. האם זה בכוונה?
איתי עצמון
¶
אבל אני לא כל כך מבין מבחינה מהותית. יבואן רכב מסחרי, יש עליו חובה לדווח על כל אירוע שעלול לגרום לירידה בהון העצמי. כלומר, הוא בעצמו אמור לדעת איזה אירוע עלול לגרום לירידה בהון העצמי שלו, ובכלל זה להשלים, כלומר להשלים - - -
חוה ראובני
¶
להון העצמי. אם הוא צריך להראות, כדי לקבל רישיון, איקס מיליוני שקלים הון עצמי, והוא יורד מתחת לסף הזה, אז אל"ף הוא צריך לדווח, ובי"ת או להשלים לאיקס - - -
חוה ראובני
¶
זה לפי הוראה של החוק. החוק מחייב אותו להשלים את זה. אסור לו להישאר מתחת להון העצמי הזה. ברגע שיש ירידה משם – אל"ף, הוא צריך לדווח; ובי"ת, לטפל בהשלמה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, העניין הוא כזה, שברור לי שיש חובה לבעל העסק, אם יש ירידה שהיא עלולה לגרום לפגיעה, יכול להיות שהוא נקלע למצוקה כזו - - -
איתי עצמון
¶
כאשר אתם אומרים לדווח למנהל על כל אירוע שעלול לגרום, השאלה אם בעל הרישיון יכול לדעת מה בדיוק האירוע הזה. כי זה לגבי בעל רישיון רכב - - -
איתי עצמון
¶
מה שהוסיף עורך-דין וגשל, אני חושב שזו הבהרת נוסח. אני שואל מהותית, איך הוא אמור לדעת באיזה אירוע בדיוק מדובר. הוועדה הוסיפה לגבי יצרני הרכב כאן בארץ, שמדובר על אירוע שעלול לגרום לירידה בהון העצמי לדעת רואה חשבון, אם אני זוכר נכון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אלה אותן הודעות, שאם חברה נסחרת בבורסה היא צריכה להעביר לבורסה? אלה אותן סוג הודעות, שאם החברה הזאת נסחרת בבורסה היא צריכה להעביר להן? אם זה ההודעות, שמה נקבעו פרמטרים על איזה סוג הודעות מדובר. אז יכול להיות כאן באמת מקרה שהחברה לא נסחרת בבורסה, אבל זו המתכונת שצריכה להיות.
איתי עצמון
¶
לא, אבל האירוע שעלול לגרום לירידה בהון העצמי או לפגיעה בעקרון העסק החי – אני שואל באמת כי אני לא מכיר את יישום ההוראות האלה. השאלה אם זו הוראה שניתנת ליישום באופן פשוט לפי החוק שכתוב - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חושב שיש מתכונת דומה לדיווח לבורסה בחברות הנסחרות. יש דיווח מאוד דומה - - -
יורם בונן
¶
יש לי הצעה ובקשה, אדוני. ההצעה היא להפריד, זאת אומרת ליבואן תהיה חובה לדווח על האירוע, ואז המנהל יקבע את גובה ההשלמה שנדרשת, כי מישהו צריך לקבוע. זה לא על אוטומט, כי זה עניין של הערכה. זאת ההצעה.
יורם בונן
¶
אתה לא יודע לכמת את ההשפעה של האירוע, כמה הוא יוריד את ההון העצמי. לכן מי שצריך לקבוע זה המנהל - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
איתי, בוא נגיד שיש אירוע שעלול לגרום להפסד. אז מה יגיד לו המנהל עכשיו – תוסיף כסף? זאת אומרת, יש פה בעיה.
דפנה עין דור
¶
צריך הפוך את הסדר: עלול לגרום לפגיעה בעיקרון העסק החי או לגרום לירידה בהון העצמי - - -
דפנה עין דור
¶
אני דפנה עין דור, מנהלת אגף כלכלה במשרד התחבורה. קודם כול, צריך בסעיף קטן (2) להפוך את הסדר: ידווח למנהל על כל אירוע שעלול לגרום לפגיעה בעיקרון העסק החי או לירידה בהון העצמי. פשוט העלול לגרום זה מתייחס לנושא של פגיעה בעיקרון העסק החי.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל זה יכול להיות רק במצבים שהרואה חשבון בדוח הכספי יעיר הערה. הרי החברה לא תבוא מרצונה ותגיד: יש בעיה. כי אם היא תגיד את זה, אם היא חברה בורסאית, היא נופלת באותו רגע. אם הרואה חשבון מצא בדוח הכספי, שהוא מדווח לבורסה נגיד, שיש בעיה, אז הוא מציין את זה ואז כולם יודעים. אני לא מבין את העניין הזה.
חוה ראובני
¶
יכול להיות לא בשלב הדוחות הכספיים. אנחנו מחפשים כבר לפני, כשקורה אירוע. יש איזה אירוע, איזו תביעה דרמטית מאוד נגדו, משהו כזה, שותף שפורש ומושך אתו את - - -
דורון שורר
¶
אני רוצה להציע שבגופים יותר רגישים, כמו למשל בנקים וביטוח, הדברים המאוד ברורים, החברה צריכה לעמוד בהון עצמי של 7,000,000. היה ובתאריך מסוים היא ירדה מתחת לסכום הזה, היא תשלים את ההון העצמי בתוך פרק זמן כזה או אחר. בכל חוק יש הגדרות. אני לא חושב שצריך לתת - - -
דורון שורר
¶
תוך 30 יום הוא צריך לתת. הקביעה של מה זה עסק חי, של מה זה ירידה, אלה דברים מאוד מורכבים - - -
דורון שורר
¶
יש רואה חשבון, שקודם כול הרואה חשבון הטיל עליו את החובה לשקול אם להפחית את ההון העצמי או לא להפחית את ההון העצמי. ולכן צריך להיצמד לדוח הכספי המאושר על-ידי רואה חשבון.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה שהם אומרים, שזה יהיה אחרי שנה. הדוח הוא לא באותו רגע, לוקח זמן עד שעושים אותו.
דורון שורר
¶
חלק גדול מהתאגידים במשק, לרבות כאלה שלא נסחרים אלא הם מפוקחים, נדרשים להגיש את הדוח תוך 90 יום. הדוחות יוגשו תוך 90 יום - - -
דפנה עין דור
¶
כתבנו: דוח עד סוף יולי, כי בפועל במהלך השנה, חלק מהיבואנים שהם לא חברות בורסאיות, אין להם דוחות במועד.
דורון שורר
¶
גוף מפוקח, שצריך לעמוד בסטנדרטים של הון עצמי וכל הדברים האלה שמבקשים, קובעים לו תוך 90 יום, 120 יום - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, שנייה, חברים יקרים, סליחה. אמרתי לכם, אני רוצה להזכיר, דורון – 3 יחידות במתמטיקה. אבל אני מבין - - - העניין הוא לא 90 יום או 30 יום. השאלה שעומדת כאן לפתחנו, שבכל זמן נתון, זאת אומרת יגיע 90 יום – אבל אם זה אחרי חודש קרה? אם אחרי 15 יום? אם אחרי 10 ימים הסתבר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, העניין הזה שבכל זמן נתון הוא יכול לדעת. הוא לא צריך לדעת שכבר יש את חלות העניין. הוא יודע שיש מצב שעלול לגרום - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גם סעיף (1) הוא בעייתי. כי תראה מה כתוב: אישור רואה חשבון המבוסס על דוחות כספיים מבוקרים לגבי השנה שקדמה למועד הגשת האישור. אז הוא נותן אישור נכון להיום או נכון למועד הדוח?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז מה זה שווה? אם הוא עשה את הדוח בסוף 2014 על דוח 2013, אז הוא יביא לך אישור על 2013? הניסוח הזה גם כן לא טוב.
דרור וגשל
¶
לא, סעיף (2) מדבר על סיטואציה אחרת. אני רוצה לדעת, קודם כול, את הדוח הכספי המבוקר שלו בסוף שנה, זה מאוד חשוב לי לדעת. דבר נוסף שחשוב לי לדעת גם במהלך השנה, אם קורה עכשיו איזשהו אירוע שעלול להוריד את ההון העצמי שלו, אני כבר רוצה לדעת מזה, כי משרד התחבורה אולי ייצור גיבויים, אולי יגיד לו - - -
דרור וגשל
¶
זה מה שאנחנו רוצים לדעת. ועכשיו היועץ המשפטי של הוועדה שאל את השאלה: ואיך הוא ידע על איזה אירוע לדווח ועל איזה אירוע לא? ועל השאלה הזאת הציעה פה מנהלת אגף כלכלה במשרד התחבורה הצעה שאולי כדאי לשמוע אותה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אנחנו חוזרים. מה שכבר תיקנו בסעיף 27, נדמה לי שבו הוספנו את הרואה חשבון, שבסוף התוספת היא להוסיף את הרואה חשבון, שהוא ייתן.
איתי עצמון
¶
מה שהוספנו בסעיף 27ב, שמדובר על אירוע שעלול לגרום לירידה בהון העצמי או לפגיעה בעקרון העסק החי, לדעת או לפי אישור רואה חשבון או משהו כזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. חברים יקרים, סליחה, תראה שנייה, הרי ממה נפשך, גם לוקח על עצמו רואה החשבון של החברה סיכון מאוד מאוד גדול, בסוף מסתבר, ברגע שהאירוע מתרחש ומתחילים לבדוק אותו, אין מצב שאתה יכול לשמור את זה לעולמי עד, שהוא לא ידע. הסעיף הזה הוא סעיף שהוא שם עליו פנס, שאתה מסב את תשומת הלב גם של הרואה חשבון לחובות שלו, שאם הוא לא ידווח, יידעו כולם שהוא כבר ידע והוא לא דיווח. אבל זה נכון לגבי כל דבר.
לכן אני לא רוצה להתחיל. העניין ברור, רואה חשבון של חברה הוא בכל זמן נתון. אם הוא מזהה תוך כדי הכנת הדוח תקלה בחברה, האם הוא אומר: רגע, אחכה עד ה-31 בדצמבר? לא. הוא צריך בזמן אמת לתת כבר את - - -
היו"ר איתן כבל
¶
עכשיו, באירוע שעלול ש - - - הרואה חשבון, אם הוא לא עובד, וצריך לתת את הדוח הרבעוני - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבל, נשמה, אני גם יכול, סיפרתי את זה כבר פעם. הייתי אצל הדיאטנית לפני שנים בגלל הכולסטרול. היא אמרה לי: אל תאכל את זה, אל תאכל את זה, אל תאכל את זה, אל תאכל את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
אמרתי לה: עם כל זה אני יכול לצאת עכשיו – כאילו, מה? אותו דבר אתה עושה לי. תמיד יימצא שעלול עלול עלול עלול. אנחנו לא יכולים לבנות ולחיות בעלול ש - - - גם אתה אומר: אני לא יוצא החוצה מהבית, כי חס וחלילה, אבל יגידו לך שרוב התאונות בן בבית. אז מה תעשה?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
באמת, בוא נשאיר אותו ככה. אין פתרון אחר. חובת דיווח לפי הידע שלו. זה הכול. לא צריך לתקן.
יורם בונן
¶
הבקשה לנו, אדוני, במקרה שמשרד התחבורה מצא שהיבואן במצוקה פיננסית והמצב שלו מחייב העמדת ערבות בנקאית, אנחנו מבקשים שתנאי הערבות יהיו כאלה, שיבטיחו גם תשלום של יבואן עקיף ליבואן ישיר. יש את כל הסעיפים שמטילים חובה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
עדיף שתהיה חובת דיווח ושיהיה משהו, מאשר לא יהיה כלום. איתן, בוא נגמור את זה ככה.
היו"ר איתן כבל
¶
תראו, העניין הוא כזה, בוא נגדיר את זה ככה: זה צריך להיות במצב כזה, כמו להוסיף בכל מקרה גם בלי הרואה חשבון, נשאיר את זה כמו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא להוסיף. כי מה העניין? ואז יהיה לך להטיל את כל העניין על הרואה חשבון. מה הרווחתי מזה?
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו מנסים עכשיו למצוא איזה נקודת איזון. למה אני מכוון? אני רוצה שהחובה תהיה של בעל הבית, הרי הוא עושה את העסקים, הוא יודע מה קורה אתו, הוא יודע אם הוא הולך לקחת הלוואה או לא. הוא לא ישב בבית והכול בסדר ופתאום קרה איזה משהו שהוא לא יודע מה קרה בעסקים שלו.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה. מה שאני אומר, הוא יכול אחרי זה ללכת לרואה חשבון כדי לקבל את האישור. זה משהו אחר. אבל העניין הוא שבסוף אני רוצה להניח לפתחו את החובה הזו. זאת חובתו. הוא לא יכול להגיד: אוקיי, וואלה, שלושה חודשים לא הייתי אצל הרואה חשבון, לא ידעתי.
היו"ר איתן כבל
¶
עם התוספת והתיקונים.
הצבעה
בעד אישור סעיפים קטנים (ג) ו-(ד) – פה אחד
סעיפים קטנים (ג) ו-(ד), בכפוף לשינויים, אושרו.
חוה ראובני
¶
שמירת מסמכים על ידי יבואן עקיף
47א.
(א) יבואן רכב עקיף שייבא רכב, ישמור מסמכים המאפשרים מעקב אחרי שלבי השיווק של הרכב לפני שיובא, עד לגורם שרכש את הרכב מיצרן הרכב במדינת חוץ שבהם מצויים פרטים המאפשרים את זיהויו של הרכב; לעניין סעיף זה, "מסמכים המאפשרים מעקב" – לרבות חשבוניות ותעודות משלוח.
(ב) השר, בהסכמת שר האוצר, רשאי לקבוע מצבים בהם יבואן רכב עקיף ישמור מסמכים המאפשרים מעקב אחרי שלבי השיווק של הרכב לפני שיובא, רק עד לגורם על שמו נרשם הרכב במדינת חוץ.
(ג) שמירת מסמכים כאמור בסעיף קטן (א) יכול ותהיה במדיה דיגיטלית, ובלבד שתובטח אמינות המידע הנשמר ואמצעי הגנה עליו מפני חדירה שלא כדין.
(ד) יבואן רכב עקיף ימסור את המסמכים ששמר לפי סעיף זה למנהל, לפי דרישתו, ולא יאוחר משבעה ימים מיום שנמסרה לו הדרישה; המנהל רשאי למסור מסמכים שקיבל לפי סעיף זה למנהל המכס.
חוה ראובני
¶
בסעיף הזה, אם אנחנו חוזרים שתיים-שלוש ישיבות אחורה, הקלנו את התנאים לגבי הייבוא העקיף והרכישה ישירות מסוכן מורשה. ובעצם הגענו למצב שבו הוא יכול לרשום רכב שרשום על שם כל אדם שהוא במדינת חוץ. זה, לדעת רשויות המס, יוצר חשיפה לכל מיני שירקעס – בעדינות – ולכן הפתיחה הזאת מותנית ביכולת לעקוב אחרי השרשרת, לנסות להגיע אחורה.
חוה ראובני
¶
לא. הוא מייבא, אבל הוא מחויב לשמור שרשרת המסמכים, כדי שהמכס יוכל לבדוק ולוודא את המחירים, ולדעת שאין פה הונאות מס.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אין לי בעיה עם הסעיף הזה. רק אני שואל מה קורה במצב שאין את השרשרת, אז הוא לא יכול לייבא את הרכב הספציפי.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אתה טועה. הוא מייבא, הוא לא כל רגע הולך לרשות. הוא מייבא. בסוף אם יבואו אליו מרשות המיסים נניח או כל גורם מוסמך אחר שיבקש, הוא יידרש להציג בפניו את שרשרת - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע. יד שנייה. איפה הבעיה? כשאתה מייבא יד שנייה. יד שנייה, אז היד הראשונה, "פולקסווגן", הסוכן יצטרך להראות. אם אין לו את זה, אז בעצם הוא לא יכול לייבא. זה מה שאתה אומר? זה מה שאני מבין. הוא לא בישראל, הבעיה היא בחו"ל.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז ככה אני מבין את זה. אחרת מה הבעיה? בישראל אין בעיה לעשות מעקב, יש רישום - - -
דידי רוזנפלד
¶
מצד שני, דוד, אם זה לא יהיה, אז מה שיקרה מחר, כל הזבל ייכנס לישראל, אתה לא תדע בכלל שהאוטו נוסע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תגידו, אתם רציניים? הרי מה המשמעות של הסעיף הזה? אם הבאתי נגיד "מרצדס" מחו"ל, ואני מגיע למשוך אותה מהמכס, אז הוא אומר לי: תביא לי לראות את היד הראשונה. אין, מחייבים אותי במלוא הסכום כאילו קניתי בארץ. זו המשמעות של הדבר הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה אתם מדברים? נו, באמת. מה זה לא? זה בדיוק המצב. אז תגידו שאי-אפשר לקנות. הוא לא יכול לייבא ולהיתקע אחר כך ולשלם. זו המשמעות של הסעיף הזה, שבמועד ההוצאה כבר הרכב עולה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז לכן אני אומר: מה, אתם חוסמים שור בדישו, מה שנקרא? אתם לא יכולים להגיד לו: תייבא ואחר כך תמציא. אתם צריכים לכתוב: הוא לא יכול לייבא אם אין בידיו הניירות. אם יש לו, אז אין בעיה במכס. אם אין לו, יש בעיה במכס. זה מיד עולה ומיד הוא צריך לשלם. מה הדברים האלה? משחקים בנדמה לי?
היו"ר איתן כבל
¶
מה דוד אומר? בואו לא נשאיר פתחים שמראש אנחנו יודעים שמישהו ינסה להיכנס דרכם. המסמכים הם חובה?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתה לא מבין שהוא לא יכול להוציא את הרכב ממכס? שמה הוא ייתקע ושמה יחייבו אותו במלוא הסכום.
היו"ר איתן כבל
¶
דרור, אתה יודע, אנחנו בדרך כלל רוצים להקל. אבל פה, שלא נמצא את עצמנו מקלים ואחר כך דופקים את האיש. כבר אתן לך. העניין הוא כזה: מה אומר דוד? שחובת השרשור, הצגת המסמכים לאורך כל השרשור היא חובה. אם היא חובה, תגדיר אותה כחובה, אל תגיד - - -
אהוד שניידר
¶
אני לא מצליח להבין איך סעיף קטן (ב) עולה בקנה אחד עם הכוונה של משרד התחבורה בכל זאת למנוע כניסת כלי רכב שלא רוצים שייכנסו לארץ, אותו סוג שדידי הגדיר קודם כל כך בהצלחה.
אהוד שניידר
¶
מפני שסעיף קטן (ב) מונע את האפשרות, מונע ממשרד התחבורה אפילו את האפשרות לראות מאיפה הרכב הזה הגיע לישראל.
היו"ר איתן כבל
¶
מכס. לא משנה. רשויות המס, זאת המילה היותר נכונה. אז זה לא הכנסת כסף? הכנסת כסף. ההיפך, הוא רוצה כל הזמן להיות עם השלייקעס כדי למנוע מצבים שמישהו יתחמק מהתהליך הזה. כי אם אין לו את כל התהליך, אין מצב שהוא יפטור מאן דהוא. מה אתה מפחד? שהוא יגיע והוא יפטור? הוא לא יפטור. הוא יהיה חייב לעבוד בשרשרת, כדי שבסופו של עניין הוא יוכל לגבות את המחיר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה שאני רוצה שיעשו, שיהיה כתוב שזה תנאי לייבוא, והוא יהיה חייב לשמור את המסמכים. זה מה שאני רוצה שיהיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא עובד – מה לעשות? אז מה אתם רוצים, שלא יהיה איזה נייר - - - תשלם את כל המס?
היו"ר איתן כבל
¶
דוד, יש שני דברים. יש לך את האישור לעסוק בייבוא רכב, ויש לך את האישור לייבוא הרכב המסוים הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה. עכשיו, פה מה הוא אומר לך? הוא פה מוסיף עוד דבר. הוא אומר: למי שכבר יש את האישור - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ייבאת 100 מכוניות? אם אין לך את זה, אל תביא, אסור לך להביא. זה מה שצריך להיות כתוב. זה הכול.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה רגע. זה לא תנאי לקבלת האישור, זה התנאי לייבוא הרכב. אלה שני טקטים שונים. ערבבנו פה, הייתה אי הבנה.
אבנר פלור
¶
היושב-ראש, יש פה נציג של יבואן מקביל, אולי אפשר לשאול אותו, שיציג את זה. דורון, בוא תציג את זה, אתם נציגים של יבואן מקביל.
ינון עמית
¶
ינון מ"אוטומקס". אנחנו חושבים שאין בעיה עם עקיבות עד מה שמוגדר בחוק הסוכן הראשי. אנחנו חושבים שההערה של דוד היא נכונה, וצריך לדרוש את זה כתנאי כדי למנוע - - -
ינון עמית
¶
לסעיף הזה. כדי להציע לוועדה שאם עוסקים בנושא מס, שבמקרה שבו יבואן מקביל מביא דגם זהה לזה שמיובא על-ידי יבואן סדיר, המכס ייקבע לפי המכס שמשלם היבואן הסדיר על אותו דגם. אנחנו חושבים שאין סיבה שיבואן מקביל ישלם על אותו דגם מכס גבוה יותר.
היו"ר איתן כבל
¶
זה כבר דיון אחר. שאלתי את זה ביום הראשון. אשמח שדיון כזה ייעשה, גם אמרתי את זה לשר, אמרתי את זה למנכ"ל. זה חוק נכה, אם יורשה לי. הוא עושה התקדמות משמעותית, אבל בסוף בסוף - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל למה שלא נכתוב סעיף כזה, דרך אגב? מה הבעיה עם זה? איתן, מה הבעיה? מה הבעיה שנכתוב - - -יותר מאשר הם משלמים?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
- - - יכול לקחת מכס יותר גבוה מאשר היבואן הראשי מבחינת להשוות מחירים. אז על מה כל העניין?
איתי עצמון
¶
כן. ההערה הראשונה, אני רוצה להבין מה התיקון שמתבקש כאן בסעיף בעקבות העובדה שקיבלתם את ההערה של חבר הכנסת ביטן, אם אני מבין נכון?
איתי עצמון
¶
מה הכוונה? הכוונה היא שהוא לא יקבל רישיון יבואן, רכב עקיף, אלא אם כן יתחייב לשמור מסמכים? למה הכוונה שזה יהיה תנאי לייבוא? אני לא מצליח להבין.
היו"ר איתן כבל
¶
הרי יש שרשרת פעולות, נכון? הוא צריך לבוא לארץ. הרי הוא מגיע למאן דהוא, הוא מגיע למישהו. הוא מראה לו מסמכים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כל הבעיה ביד שנייה. יד שנייה זו הבעיה. יד ראשונה אין בעיה. תביא את האישור מהיצרן ונגמור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אסביר. יבואן רכב עקיף, שייבא רכב, ישמור מסמכים המאפשרים מעקב. המסמכים האלה הם תנאי להבאת הרכב. זה הכול. ואחר כך יהיה כתוב שהוא גם ישמור אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אחרת אין טעם בזה בכלל. כי המכס, איך שאתה מביא את הרכב, הוא אומר לך: תראה לי את הניירות היום. תראה לי את הניירות, אז שיהיו מראש. מה הבעיה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, יותר מדי גם. שלוש שנים. בגבול האחריות. האחריות בדרך כלל זה שלוש שנים, שייתנו להם שלוש שנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אתם לא העקיף, אתם היבואן הישיר. לא לא. למה אתם מתעקשים על כל כך הרבה זמן? תסבירו לי.
איתי עצמון
¶
חמש שנים. שאלה אחרונה: כתוב כאן בסעיף קטן (א) המוצע: שלבי השיווק של הרכב. אני לא בטוח שזה המונח הנכון כאן. האם מדובר בעצם על מעקב אחר הבעלויות השונות של הרכב? זה לא שלבי שיווק.
ענבל קורקוס
¶
לא, אנחנו מחייבים בהתאם לערך העסקה. כל הרעיון של הסעיף הזה, שיהיו לנו כלים להתחקות אחרי הערך הנכון של העסקה.
ינון עמית
¶
יבואן מקביל יקנה את הרכב ברוב המקרים יקר יותר מיבואן סדיר. וימכור אותו זול יותר מיבואן סדיר, וירוויח פחות, וזה בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא. הבנתי הפוך. אם זה המצב, אז הם צודקים, סלח לי. הם לא יכולים בגלל שאתה קונה – אז אל תייבא, תקנה את זה מהם. מה אתה רוצה שאגיד? אתה לא יכול ליהנות פעמיים, אין דבר כזה. קנית יותר יקר, היה לך את השיקולים. אתה לא יכול שהמכס יאזן לך את המחיר. זה דבר שלא נשמע.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז לא הבנתי אותך נכון. הם צודקים, אני מתנצל בעניין הזה.
טוב, מי בעד, עם כל התיקונים? איפה מקלב? הלך מקלב?
הצבעה
בעד אישור סעיף 47א – פה אחד
סעיף 47א, בכפוף לשינויים, אושר.
חוה ראובני
¶
ייבוא רכב בלא רישיון ייבוא או בניגוד לתנאיו
48.
יבואן רכב מסחרי לא ייבא רכב בלא רישיון ייבוא, אם חדל להתקיים תנאי מהתנאים לקבלת רישיון הייבוא או בניגוד לתנאים הקבועים ברישיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין הערות. אם היו הערות, הם היו קופצים, אל תדאגי.
טוב, מי בעד?
הצבעה
בעד אישור סעיף 48 – פה אחד
סעיף 48 אושר.
חוה ראובני
¶
הכרה במוסך שירות של יבואן
51.
(א) יבואן רכב מסחרי שיש לו מוסכי שירות יפרסם את התנאים לצורך התקשרותו עם מוסך לשם היותו מוסך שירות של יבואן; השר רשאי לקבוע הוראות לעניין התנאים כאמור ולעניין פרסומם.
(ב) יבואן רכב מסחרי יפרסם רשימה מעודכנת של מוסכי השירות שלו, במקום מכירת הרכב וכן באתר האינטרנט שלו, אם ישנו, וימסור אותה לקונה לא יאוחר ממועד מסירת הרכב; היבואן ידווח למנהל על כל שינוי ברשימת מוסכי השירות שלו וכן על ביטול הסכם עם מוסך שירות. ברשימה יפורטו התוצרים או הדגמים שבהם מורשה לטפל כל אחד ממוסכי השירות.
חוה ראובני
¶
כן, יש חובת פרסום. אם השר יראה שהפרסום איננו עומד על הנדרש לדעתו, אז הוא יכול להתערב בזה באמצעות תקנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא מותנית. חוץ ממנו, עוד מישהו רוצה להתייחס? אין לכם? בדרך כלל על כל סעיף. מה קרה? זה מעורר את החשד שלי שאין לכם, תאמין לי. עדיף שתדברו כל הזמן. איתן, איפה אתה? בוא.
היו"ר איתן כבל
¶
אתם יכולים לסדר לנו עוד כמה סעיפים כאלה? אוקיי. חברים, יש לנו עוד תשע דקות, אז ברשותכם, בבקשה. 51 מאושר. בבקשה, הלאה, 52.
רונן לוי
¶
בהתקשרות שבין יבואנים למוסכי שירות, נכון להיום החוזים מאפשרים להם להתנתק ממוסך תוך שלושה חודשים מכל טעם שהוא. זאת אומרת, שבן-אדם נדרש להשקיע בין 2 ל-10 מיליון שקל, יש גם של 20,000,000 שקל, מוסכים מורשי יבואן שמשקיעים, ותוך 90 יום אפשר להגיד לו: לך הביתה.
הם פה דיברו הרבה ורבו הרבה על הזכות שלהם לקבל לחמש שנים, לעשר שנים. את אותה זכות, אנחנו מבקשים שיהיה מינימום. קודם כול, מינימום להתקשרות כזו יקרה, שתהיה ודאות בעסקה כמו שהם רוצים, ולפחות יהיה מינימום של חמש שנים של מוסך יבואן. זה אחת.
שתיים, שהעילות להפסקת זיכיון לא יהיו עילות מכל טעם שהוא, והן יהיו לפחות שנתיים מראש לבטל זיכיון למוסך.
אהוד שניידר
¶
סליחה, אדוני. סעיף 23 לחוק החוזים, למיטב זכרוני, אומר שחוזה, ככל שיסכימו הצדדים. ואני חושב שבחוק החוזים מכבדים את עיקרון חופש החוזים, ואין מקום להתערבות בין שני גורמים פרטיים, גם לא בענף הרכב לגבי ההתקשרות החוזית שבין שניהם.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה צודק. אבל יש עוד דבר: המדינה רשאית בנקודות מסוימות להתערב. כשהוא בא, לתקופה הוא מגדיר אותו כינוקא, הוא מגדיר כל מיני הגדרות כדי לתת לשוק להשתכלל.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אין המשמעות רק בתחרות. המשמעות היא בכלל ליצירת שוק יותר הגון. הגון לא במובן - - -
אהוד שניידר
¶
אז בוא נבחן, אדוני, עד כמה יבואני הרכב עושים שימוש באותו סעיף שיש להם בחוזה, נניח שלושה חודשים – זה לא בהכרח שלושה חודשים, כי כל יבואן לפי ההתקשרות שלו עם המוסך המורשה – ונראה כמה מוסכים מורשים הסתיימו ב-20 שנים האחרונות.
אז עם כל הכבוד, אני חושב שמדובר במספר מאוד מועט של מוסכים, שהיבואנים החליטו לסיים איתם את הקשר החוזי. ואני לא חשוב שהכנסת צריכה, עם כל הכבוד, להתערב במקרה הזה ביחסים שבין יבואן רכב לבין מוסך.
אהוד שניידר
¶
לא, לא לחובת הפרסום. רוצה מר רונן לוי שבחוזה שבין היבואן לבין המוסך המורשה תהיה תקופת מינימום של חמש שנים לפחות, שאי-אפשר יהיה להיפרד ממנו. עם כל הכבוד, זו התערבות ביחסים חוזיים שבין שני גופים פרטיים. אני לא חושב שהכנסת - - -
אהוד שניידר
¶
כן. אז אני אומר, שהמצב כרגע ביחסים שבין יבואני רכב לבין המוסכים המורשים ודאי שלא מצדיק התערבות בחקיקה בכנסת ביחסים - - -
דידי רוזנפלד
¶
המטרה של יבואני הרכב זה שתהיה פריסה כמה שיותר גדולה של מוסכים מורשים ולא כמה שיותר קטנה. אבל הרי גם יבואני הרכב, אם הם רוצים להפסיק את ההתקשרות – למה? בגלל שמתחשק להם? הסיבה היחידה זה שירות, זה תיקונים. יש עשרות של סיבות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אני לא רוצה לתת לאדוני להשיב בשלב זה. פשוט יש לי עוד שתי דקות. תן משפט וחצי – הקשבת.
אבנר פלור
¶
כן, אני חושב שיש פה בעיה בהיבט, כמו שרונן העלה, אם הוא השקיע 5, 6, 10 מיליון שקל, ואחרי 90 יום היבואן מסיים את הפעילות מסיבות כלשהן. אז מה שאני רוצה להציע, שנדון בסעיף הזה כשנבוא אליך עם הנושא של מוסך בבעלות, ניתן את כל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותך, קודם כול, אני מקבל את זה. אני רק רוצה לבקש: תראו, הרי כבר טחנו עד דק את הסיפור הזה, זה לא שאנחנו פעם ראשונה נפגשים, לא אתם עם היבואנים ולא עם רונן ואנשיו. אם יש עוד ענייני ליבה שאתה יכול להביא למפגש הסגור הזה, כדי שנוכל כבר לנסות לקבל כיוון, אשמח מאוד. כי זה מסוג הדברים, יש פה ויכוח לא פשוט. בכל הכבוד, אתה יכול לבוא מחר, להגיד לו: יש לך עין עצלה, 90 יום לך. אני לא רוצה שייווצרו מצבים מן הסוג הזה.
כל העניין הוא שאנחנו רוצים שהשוק יהיה שוק מאוזן. כשפותחים אותו, שייפתח באמת. זה הכול. גם ככה אמרנו שהעניין עדיין עם רשויות המיסוי הוא לא דבר פשוט בשורה התחתונה. אבל בכל שהוא לא רשויות המס, לפחות שנדע שעשינו את העבודה שלנו כמו שצריך.
תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00.