הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 266
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ט בשבט התשע"ו (08 בפברואר 2016), שעה 13:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/02/2016
כללי המים (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע״ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
כללי המים (שינוי התוספת השניה לחוק)(תיקון והוראות שעה), התשע"ה - 2015 – אישור ועדת הכספים בתוקף סמכותה לפי סעיף 116(ד) לחוק המים, התשי"ט-1959
מוזמנים
¶
אפרת פרוקצ'יה - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
רעיה אדני - רפרנטית מים, אג"ת, משרד האוצר
חנה פרנקל - היועצת המשפטית, רשות המים
יוסי אל עזרה - מנהל אגף ייעוץ משק המים, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
זאב אחיפז - מנהל אגף תפעול, רשות המים
ניר וילנר - עו"ד, סגן היועצת המשפטית, רשות המים
יוחאי שוחט - סמנכ"ל כספים, מקורות
יערה למברגר - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שלמה דולברג - מנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
דויד הימן - מנכ"ל, התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל
ארז וייסמן - מנכ"ל, התאחדות חקלאי ישראל
עזרא סידרנסקי - תחום המים, התאחדות חקלאי ישראל
מתן רז-בירן - רכז תחום המים, התאחדות חקלאי ישראל
לילך רזניק - עורכת דין, התאחדות חקלאי ישראל
צביקה גרבר - מנכ"ל, אפיקי מים
איתן ישראלי - מנהל מדור, התאחדות חקלאי ישראל
שרגא נוי - מזכיר ישובי פא"י
אליהו יצחק - פעיל פורום מים - ירושלים
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
כללי המים (שינוי התוספת השניה לחוק)(תיקון והוראות שעה), התשע"ה - 2015 – אישור ועדת הכספים בתוקף סמכותה לפי סעיף 116(ד) לחוק המים, התשי"ט-1959
היו"ר משה גפני
¶
היה דיון קשה, הדיון הקודם. האמת היא שצריך לשים את כללי המים לפני הדירקטורים, זאת האמת, אבל זה המצב וככה זה מתנהל.
מונחים אצלנו בוועדה כבר כמה זמן – אני רואה שזה מספטמבר – כללי המים (שינוי התוספת השנייה לחוק)(תיקון והוראות שעה). צריך אישור של ועדת הכספים. מי מציג את כללי המים? בבקשה.
חנה פרנקל
¶
אני היועצת המשפטית של רשות המים. חשוב לנו לציין שהבקשה הזאת הוגשה לוועדת הכספים טרם יוזמת החקיקה הממשלתית לתיקון חוק המים. מדובר בפנייה חוזרת ונשנית. כל שנה מ-2012 מועצת הרשות מאשרת, מחליטה, מקבלת אישור השר, וכנדרש לפי החוק אנחנו מגיעים לוועדת הכספים - - -
חנה פרנקל
¶
לא. לפי חוק יסודות התקציב. מכיוון שמדובר בהיטל שהולך לאוצר המדינה, לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, כל החלטה בנושא היטלים צריכה לעבור גם את אישור שר האוצר.
מקדמת דנא, רשות המים מחליטה בנושא - - -
חנה פרנקל
¶
נכון ותמיד בסמוך לדיון יש גם אישור של שר האוצר.
הזכרתי שכבר חמש שנים אנחנו מגישים עבור כל שנה - - -
חנה פרנקל
¶
הגשנו והיו בחירות. המהות של ההסדרה הזאת היא ניהול יעיל של כלי ההפקה בהסדרה כלכלית שתואמת את מכלול ההסדרה של משק המים.
כאמור הפנייה הזאת הוגשה לפני החוק - - -
היו"ר משה גפני
¶
את רוצה להכניס אותי לפוליטיקה חוץ מהנושא המשפטי? בשעתו, בכנסת השמונה-עשרה, כשהייתי יושב-ראש, הבאתם את כללי המים, הצבענו, ואז הוגשה רביזיה על-ידי חבר הכנסת לשעבר שי חרמש. נכון?
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על הכנסת השמונה-עשרה. אני רוצה להיכנס לאווירה. בכנסת התשע-עשרה לא הבאתם את זה לוועדה. היו בחירות לכנסת התשע-עשרה אחרי שנה ושמונה חודשים, אבל היו לכם שנה ושמונה חודשים - - -
היו"ר משה גפני
¶
דילגנו על הכנסת התשע-עשרה. אגב, זה לא הדבר היחיד שאנחנו מדלגים עליו, אבל בסדר. בכנסת הנוכחית בספטמבר הגשתם. יפה, עכשיו תסבירי מה את רוצה מאתנו.
חנה פרנקל
¶
למעשה המהות של היטלי הפקה זה כלי כלכלי מבחינתנו לנהל את משק המים, ליתר דיוק את מקורות המים הטבעיים בעיקר. יש פה מגוון של שיקולים מקצועיים-תפעוליים שבסוף מתבטאים בכלי הכלכלי של הטלת היטלי ההפקה – איפה אנחנו רוצים לתמרץ הפקה, איפה אנחנו רוצים לשמר אותה, איפה רוצים לווסת הפקה ושימוש ממקורות כאלה ואחרים למטרות השונות.
חשוב להגיד שמבחינתנו, לפחות כמועצת הרשות, בכל ההסתכלות הזאת של היטלי הפקה, הכסף לא עובר למשק המים. מבחינתנו זה תוצאה נגזרת, והשיקולים שמנחים אותנו הם מקצועיים-תפעוליים.
ההסדרה הזאת שמונחת עוד מספטמבר, והיא שוכבת כאמור על בקשות קודמות משנים עברו, זה פרי לקחים שלנו, פרי חידוד הרגולציה, והיא שמה פה הצעה להסדרה בצורה של היטלים, של שינוי היטלי הפקה, חלק זה הפחתה של היטלים מסוימים, חלק זה העלאה של היטלים, כשהכול כלי - - -
חנה פרנקל
¶
פירטנו. אם אפשר, מנהל אגף התפעול יפרט את עיקרי השינויים שאנחנו עושים. כאמור חלק זה העלאה, חלק זה הורדה.
זאב אחיפז
¶
קודם כול, בתחום של הפקה למטרת בית, יש לנו הגדרה במפיקים עירוניים, הגדרה של הפקת חורף. בחודשי החורף ההיטל על הפקה הוא גבוה, כדי שיצרכו את המים ממתקני התפלה ונוכל לנצל נכון את מתקני ההתפלה. ראינו שההגדרה שלנו יותר מדי חריפה והיא מונעת תפעול ותחזוקה של הקידוחים, ולכן אנחנו רוצים להקל, לאפשר להפיק בהיטל נמוך גם בתקופת החורף מספר שעות מוגדר. זה תיקון אחד.
זאב אחיפז
¶
השעות גוזרות כמויות, כי זה שעות כפול הספיקה של המתקנים שלהם.
בתחום ההתיישבות, זאת אומרת הפקה לבית, אבל בתחום של המפיקים הלוא עירוניים – בגלל שעשינו ב-2011 שינוי בגודל של הכמות המוכרת, של הכמות הנמוכה, שינינו את זה מ-2.5 קוב לנפש ל-3.5 קוב לנפש – על הכמות המוכרת הזאת, ההנחה של ההיטל מאוד נמוכה. אנחנו צריכים לאפשר למפיקים מרווח גדול מספיק שיהיה כדאי להם לשמר את הקידוחים, לתחזק אותם ולהפעיל אותם. ובגלל שהגדלנו את הכמות של המרווח נמוך, והקטנו אוטומטית, ברגע שהכמות המוכרת גדלה, מה שמעבר לזה קטן, ואז המרווח שלהם לטעמנו נמוך מדי ואנחנו רוצים להגדיל את המרווח.
זה כבר יושב פה מ-2012, הגדלת המרווח על הכמות שמעבר לכמות המותרת. יש ערך אחד באזור המערכת הארצית וערך אפילו גדול יותר באזורים מנותקים בסובב כנרת. לפחות לפי הבקשה שלנו, זה להטיל את זה רטרואקטיבית מ-2012.
זאב אחיפז
¶
הפקת סילוק. הפקת סילוק זה היטל שאנחנו מטילים על יזמים שבונים, בעיקר באזור החוף, בתים רבי קומות, בונים מרתפים והם חייבים להוריד את המפלס של מי התהום. ידם היתה קלה על השאיבה של מי התהום. כדי לאפשר עבודה בתנאים בתת-הקרקע הם היו שואבים ומבזבזים את המים האלה, בגלל זה הטלנו על זה היטל. רצינו להקל על מי שמזרים בצורה מסודרת עם אישורים למערכת הביוב, כדי לתמרץ את ההזרמה הזאת, כי אז המים לא הולכים לאיבוד, הם חוזרים חזרה לחקלאות דרך מי הקולחין, דרך השפד"ן. זה דבר נוסף.
יש לנו היטל על מי שמפיק מים למערכת. המערכת הארצית, זאת שמחברת את כל מקורות המים, לרבות ההתפלה, לכאורה גם על המים שמופקים אליה יש היטל הפקה. אם את ההיטל הזה נכניס לעלויות המים, אנחנו מגיעים לסחרור, ומחירי המים יעלו כל הזמן כשהם מכסים רק את ההיטלים. לכן רצינו על הפקה למערכת – והרוב זה הפקה של חברת מקורות שהיא זאת שגם קונה את המים המותפלים, אבל גם מפיקים פרטיים שמספקים מים למערכת הזאת – שההיטל הזה יהיה אפס או נמוך.
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא שואל. אתה פשוט מביע עמדה. אתה רוצה להביע את עמדתך, בסדר. מה זה "הפקת טיוב"? סעיף 9.
זאב אחיפז
¶
מדובר פה על פעולות פשוטות לניצול המים, מה שנקרא "צמתי ניהול" או הפקה באותו אופן לחקלאות.
זאב אחיפז
¶
שנייה. הפרקטיקה עכשיו היא שאחרי שתי תקופות של שלוש שנים אנחנו לא נותנים את זה בכלל, כי אין הצדקה של 50% על פעולות שלא עולות כסף. המטרה פה היא לאפשר להמשיך לתת הנחה, והנחה סבירה, כך שזה גם מהלך שאמור - - -
חנה פרנקל
¶
חשוב להגיד שבמהות, בליבה של הצעת החוק, ככל שהיא מדברת על העברת היטלי ההפקה מאוצר המדינה למשק המים, זו עמדה מקצועית שאנחנו רואים בחיוב. היא מוזילה עלויות ומתוך כך מוזילה את התעריפים, ובוודאי זה בתמיכה שלנו ובשותפות שלנו.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
הזכרתם את אישור שר האוצר. מתי הוא נדרש? לפני שהגעתם הנה או אחרי שאתם יוצאים מכאן? והשאלה השנייה, מה ההיבט הכולל הכספי של המהלך הזה? כמה בסוף ישלמו יותר על המים? הורדתם, הוספתם. כמה בסוף שווה המהלך הזה כספית? כמה הוא יעלה לחקלאים, למגדלים?
חנה פרנקל
¶
בגלגולים הקודמים בהחלט הבאנו את תמיכת שר האוצר, זה מהלך מחויב. מאחר שההצעה הזאת יושבת מספטמבר, קיבלנו הודעה רק בשבוע שעבר, והיינו צריכים להביא כמתחייב לפי הנהלים אישור שר אוצר עדכני על ההצעה הזאת.
כמובן נפל דבר, קמה יוזמת החקיקה. ההסדרה שלנו היא גם צופה פני עתיד. אי-אפשר להתעלם מהצעת החקיקה שמאיינת את כל המקור החוקי של ההיטלים. עדיין חשבנו שיש מקום לקיים את הדיון הזה, אפילו לעת הזאת. דבר אחד, מדובר רק בהצעת חוק, ודבר שני, כאמור אנחנו סוחבים רצון להסדיר דברים רטרואקטיבית מ-2012, ולעניות דעתנו, לפחות בחלק מהם – מנינו רק את הדברים שמיטיבים – יש מקום לתקן את העיוות.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שאתה מדבר על נושא הכספים, אני רק רוצה להגיד לחברי הוועדה שבפנינו מונחים כללי המים. אנחנו ועדה שלא מזניחה דברים. אני אומר את זה ברצינות. ישבנו, קבענו סדר יום של השבוע, נאמר שאתם מבקשים את זה כבר מזמן ולכן צריך להביא את זה. להחליט כך, להחליט אחרת, לקיים כמה דיונים, הכול בסדר, אבל אנחנו מקיימים דיון. אם מישהו בממשלה סבור שצריך למשוך את זה, היה צריך להודיע לנו. אתם ביקשתם מאתנו להביא את זה, אף אחד לא אמר לנו אחרת. נכון, אני שומע הערות של שר האוצר, של שר האנרגיה. אני שומע את ההערות, אני גם מביא אותן בחשבון, אבל אנחנו מקיימים את הדיון. לא תוכלו לבוא בעוד עשר שנים ולהגיד שוועדת הכספים בכנסת הזאת לא קיימה דיון על העניין הזה. היא קיימה דיון והיא גם רואה בעין רעה את הסעיף הזה בחוק שאושר בממשלה, שמוציאים את הטיפול בהיטל מוועדת הכספים. אנחנו חושבים שזה לא נכון. אני חושב שזה לא צריך להיות, אבל זה לא הנושא עכשיו לדיון. אם יבוא מישהו מהממשלה, אני אומר לו כבר עכשיו, שיגיד עכשיו שמושכים את הכללים, מי שיש לו סמכות למשוך את הכללים שימשוך. אנחנו דנים – אולי נאשר, אולי לא נאשר, אולי נקיים עוד דיון – אנחנו דנים כאילו אין כלום ברקע.
זאב אחיפז
¶
כל מה שדיברתי עליו עד עכשיו זה ההקלות ויש פה כמה עשרות מיליונים שצריכים לחזור למגזר ההתיישבותי. יש עוד כמה סעיפים - - -
זאב אחיפז
¶
- - היה דירוג לפי מצב הידרולוגי. מצב הידרולוגי גרוע – היטל גבוה. ראינו שם שני דברים, א', שהמצב גרוע כל הזמן, ולא בהכרח בגלל ההתנהגות שלהם, ב', אין להם מה לעשות. בניגוד לאזור כנרת שאפשר לתמרן בין מקורות מים, פה אי-אפשר, אז שינינו את ההגדרה להגדרה של ממוצע. זה היטל בשיעור של 25% מההיטל הגרוע.
באגן הכנרת – עוד פעם, ביטלנו את המדרגות של אחוז מהכמות והלכנו על משהו ממוצע. אין פה פגיעה. הממוצע שהיה קודם זה מה שהשארנו עכשיו, אבל היטל הרבה יותר פשוט.
בתחום המערכת הארצית זה המקום היחיד שעשינו כאילו הרעה מבחינת היטלי הפקה – זיהינו שיש חוסר רצון לשימוש בקולחין אצל חלק מהמפיקים בגלל היטל הפקה נמוך, ועשינו שינוי בכמות של ההיטל הנמוך. יש שם היטל מדורג מאוד נמוך והיטל יותר גבוה. עשינו מהלך מדורג על פני כמה שנים של צמצום בכמות של ההיטל המאוד נמוך ושל העלאה בהיטל הגבוה. יש פה מהלך של כמה שנים, שנועד להשתלב עם ניצול בקולחין. כלומר, מי שיעבור לקולחין, לא ייפגע, אולי רק ירוויח.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. תודה. אני הולך לשאול אתכם בסוף, לפני שנעבור להצבעה, האם מה שאתם מגישים פה זה מקשה אחת. למה אני שואל? בשעתו, מתי שהעלו את מחירי המים, אמרו שיש בצורת. היתה גם פרסומת. אמרו לנו שאנחנו צריכים להתפלל שירד גשם. התפללנו, יורד גשם, אין בצורת ברוך השם - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אז אני שואל, אם אני ארצה להצביע רק על ההטבות ולהמשיך את הדיון לגבי ההחמרות, האם תסכימו?
חנה פרנקל
¶
ברשותך, יושב-ראש הוועדה, זה פחות מעניין את הוועדה, אבל לנו, כרשות ממשלתית, אנחנו מחויבים להביא לכנסת אחרי אישור שר האוצר. מאחר שהבקשה שוכבת מספטמבר, עלתה בפרק זמן קצר משבוע שעבר, יש לנו מחויבות לקבל אישור עדכני של שר האוצר. מבחינתנו זה הדיון.
חנה פרנקל
¶
זה לא בהכרח מקשה אחת, אבל שני דברים. ככל שיהיה שינוי במה שהגשנו, אנחנו נחזור למועצה וזה תהליך דינמי.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. מקורות. אני מבקש מחברי הוועדה להביא בחשבון שאני עלול או עשוי או רוצה להביא את ההטבות, ואת ההחמרות בדיון הבא. תביאו את זה בחשבון.
יוחאי שוחט
¶
אני סמנכ"ל כספים של מקורות. אותנו מעניין החלק שנוגע לאותם היטלים שלכאורה לפי החוק היו אמורים ליפול על מקורות, להפיל על משק המים עוד מיליארד שקל בשנה שהיו צריכים להעלות את התעריפים. עד היום, למרות שהחוק אומר שכאילו אנחנו צריכים לשלם את זה, רשות המים יחד עם משרד האוצר מוציאים בכל שנה מכתב שפוטר את מקורות. מן הראוי שזה יהיה בתוך החוק ולא בתור מכתב של החשב הכללי ורשות המים.
היו"ר משה גפני
¶
תדע לך שבוועדת הכספים, בקדנציה הנוכחית, למשל במקרה הזה, בן-אדם בא במיוחד לבקש משהו, וכבר עשינו את זה קודם. זה בפנים.
ארז וייסמן
¶
מספר דברים ברשותכם. אני יושב-ראש פורום אגודות וספקי מים בהתאחדות חקלאי ישראל. ראשית, אני חייב להגיד, היות שהתאחדות חקלאי ישראל נמצאים כאן בחלקם, אגודות המים והחקלאים רואים בהתאחדות חקלאי ישראל כגוף שמייצג אותם, שיהיה ברור לחלוטין.
דבר שני, לגבי ההצעה שהביאה רשות המים אני מופתע. למה אני מופתע? קודם כול, אי-אפשר להתעלם מהצל של תיקון 27 להצעת החוק שעומד להיות בימים הקרובים. למה לאשר ולהיכנס למהלך שבכלל יכול להיות שישתנה בשתי שניות וחצי? פעם שנייה, זאב אומנם התייחס להקלות למפיקים לבית, כשברקע אומרת חברת מקורות: אבל אנחנו לא במשחק. אני שואל את עצמי למה המפיקים הפרטיים, שכן מייצרים תחרות למקורות, למה להם לא בעלות אפס? פעם שלישית, החקלאים עתידים לספוג התייקרות חד-משמעית של כ-20 מיליון שקל. אז מה עשינו פה? באנו לייעל?
ארז וייסמן
¶
כשסוכמים את זה, זה יוצא משהו כמו 20 מיליון שקל יותר לשלם. אני מבין את מה שרוצה רשות המים לייעל, אני מברך על התייעלות. אנחנו, המפיקים הפרטיים, יעילות זה הדגל שלנו, גם עולה לנו פחות כסף להפיק מאשר חברת המים הלאומית, אבל למה אנחנו צריכים כחקלאים לספוג את העונש הזה?
הדבר האחרון הוא - - -
ארז וייסמן
¶
יש להבנתי להתאחדות הסכם או הבנה עם האוצר, ובנוגע לתיקון לחוק אנחנו מבקשים להוציא את העניין של החקלאות כדי לקיים דיון מול האוצר ולהגיע להסכמה על כל הנושאים שקשורים למים לחקלאות. אם עכשיו אנחנו מקדמים את הנושא הזה, אנחנו מכניסים לעצמנו גול. זה מפריע, זה לא מועיל, אף אחד לא ייהנה מהכסף הזה, והחקלאים יסבלו ממנו.
דויד הימן
¶
ועדת הכספים תמיד מצאה את האיזונים הנכונים כדי לשמור על החקלאים, ואני רוצה להודות לוועדה על זה. אני מעריך שגם החוק עצמו יבוא לדיון פה, ואני מקווה שגם שם הוועדה תשכיל לעשות את זה.
דויד הימן
¶
מה שמסתתר מאחורי הכללים האלה מבחינתי במשפט אחד, ואני אקריא אותו: להשוות ככל הניתן בין החקלאים הצורכים מים מחברת מקורות לאלה המפיקים באופן עצמאי. זה כתוב חד-משמעית. אז בואו נעשה הפוך, נשווה את המחיר של מקורות להפקה פרטית. למה צריך להשוות למעלה? נשווה למטה.
חברים, אמר את זה ארז, מסתתר פה לדעת משרד החקלאות – ישבתי אתם ולמדתי – 22 מיליון שקל של ייקור המים לחקלאים, כשמתוכם 17 מיליון שקל במרכז ו-5 מיליון שקל באזור כנרת. את זה אנחנו לא שומעים מרשות המים. לכן אני מבקש מהוועדה לא לאשר.
צביקה גרבר
¶
אני מייצג את אגודות המים ומנכ"ל אגודות המים של עמק חפר, ולפני כמה שנים, עוד לפני תקופת ההתפלה, פנו אלינו וביקשו שנפיק מים מבארות שכבר לא מפיקים מהן 30 שנה על מנת לתגבר את הפקת המים לחקלאות מבארות מטויבות, כמו שנאמר פה, זאת אומרת, לא ראויות לשתייה. השקענו בזה מיליונים. אנחנו למעשה בעמק חפר כמעט ולא צריכים מים, למעט ב-2011, נדמה לי, היתה שנה בודדת. פיתחנו את הבארות האלה, השקענו בזה מיליונים כדי להעביר מים למנשה, לחוף כרמל ולבקעת הנדיב, ששם חסרו מים. היום אנחנו שופכים סדר גודל של 6 או 5 מיליון קוב מי קולחין לים, מפני שרשות המים עצרה את ההשקעות באגודות המים ולא נותנים לנו לפתח מאגרים, כשזאת מילת הקסם, מחסור במאגרים. אנחנו רוצים לייצר את המים הזולים ביותר בחקלאות, להתחיל בקולחין, אחר-כך לעבור למים עיליים, לכל מיני סוגי מים, כדי להביא את המים הזולים ביותר לחקלאים, שהם הבעלים שלנו.
יש לנו 5 פרויקטים של בארות, מעל 30 בארות שמפיקות מעל 6 מיליון קוב מים כאלה, ואם ייקרו אותם, המשמעות שחקלאי מנשה, אחר-כך בקעת הנדיב, אחר-כך חוף כרמל לא יוכלו לשלם את המים האלה וכל העסק הזה ירד לטמיון. אני רוצה לציין שאלה המים שאנחנו שואבים מהם אחרונים בעת של מחסור, מפני שיתר המים שלנו הם זולים יותר.
צביקה גרבר
¶
הוא יעלה. אם היום הוא עולה 40 אגורות, זה יעלה בסדר גודל של 1.2 שקל. לא קוב מים, רק ההיטל, וזה מבארות מטויבות.
זאב אחיפז
¶
קודם כול, המספרים שנמסרו קודם, 5 מיליון באזור כנרת, הם לא נכונים. אמרתי שבכנרת אין שום שינוי. באזור המערכת הארצית, ה-18 מיליון, הם יהיו נכונים אם ההתנהלות תמשיך כמו היום. זאת אומרת, אם לא ייקחו את הקולחין ויפיקו מהבארות. אם יעברו לקולחין, כמו שצביקה עבר, כמו שאצלו בעמק חפר עברו לקולחין, אז לא תהיה - - -
לילך רזניק
¶
אני יועצת משפטית להתאחדות חקלאי ישראל. רק לחדד כמה דברים. קודם כול, צריך להקליט את הדברים שנאמרו לגבי החשיבות של היטלי הפקה לניהול משק המים, כשדנים אחר-כך בחוק המים שיבטל את הכול ויעשה שרשות המים תקבע כמה כל מפיק פרטי ישלם לחברת מקורות. אז כדאי לזכור את הדברים היפים שאמרה רשות המים לגבי עצם הכלי של היטלי הפקה באופן כללי.
לגבי התיקון עצמו שהוא שלל של תיקונים, אני רוצה לחדד דבר אחד שאמרנו קודם על הסעיפים, כשאמרנו ש-4, 5 ו-10 הם המזיקים, והם המזיקים כמו שצביקה אמר, והם כן משנים בכנרת ומייקרים, רק לדייק זה הסעיפים של ההסבר ולא הסעיפים של התיקון, כדי שלא תיפול טעות בעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
את היועצת המשפטית שלהם, האם גם את בדעה שכדאי לחכות לחוק? שכחתי לשאול בהתחלה. החוק מיטיב אתכם?
לילך רזניק
¶
הצעת החוק מפרקת את המפיקים הפרטיים לגמרי. לעומת זאת, מי שחושב שהיא תיטיב עם צרכני מקורות, מתבלבל, זה יהיה טוב לשנה, אבל יישאר מונופול.
עזרא סידרנסקי
¶
אני יושב-ראש שולחן המים בהתאחדות חקלאי ישראל. קודם כול, החוק מבחינתנו, אילו היה נגנז היום ונכנס למגירה, היינו מודים על כך, אבל מאחר שאנחנו מבינים שהדבר לא בידינו, אנחנו כן מציעים להכניס את הדיון בנושא הזה לשלב שבו באמת ניכנס להליכי החקיקה של החוק או לדיונים על החוק. זה דבר אחד.
דבר שני, כמו שנאמר פה, ואני מחדד את זה, אנחנו כחקלאים היום, כמפיקי מים, תקועים מכל הכיוונים. מצד אחד רוצים להעלות לנו את מחירי ההפקה פה על הבארות. כן, רוצים להעלות את מחירי ההפקה, זה פעם אחת. ופעם שנייה, סגרו לנו את הברזים מבחינת היכולת שלנו לפתח את המפעלים. כבר ארבע שנים אנחנו תקועים אל מול רשות המים, מבלי שנוכל לקדם פרויקט אחד למען מפעלי ההשבה, וכל זה על סמך איזה רעיון שמישהו בנה באיזה חדר, ואין לו שום אחיזה במציאות לרעיון הזה, לא מבחינה משפטית ולא מבחינה כלכלית.
עזרא סידרנסקי
¶
גם ביחד אפשר לדבר אתם. הבעיה שהמערכת לא באה באמת לקיים דיון ולקבל החלטות. בואו נבדוק ארבע שנים אחורה אלו החלטות התקבלו ברשות המים למען משק המים. תבדוק ותראה. שהוועדה הזאת תבדוק ותבחן את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תיכף נדבר על העניין הזה. יש עוד מישהו מהחקלאים לפני שאני נותן לשלמה דולברג? בבקשה. המרכז לשלטון מקומי, שלמה דולברג. בבקשה.
שלמה דולברג
¶
תודה, אדוני. אנחנו תומכים בהצעת התיקון כפי שמוגשת על-ידי רשות המים, גם אם תצביעו על חלק מההצעה או כולה. חשוב לנו להגיד שלהוציא את הסמכות, כפי שהחוק מוביל כרגע – להוציא את הסמכות מוועדת הכספים לאשר את ההיטלים בעתיד זאת טעות לדורות. אנחנו מבקשים תשומת לבכם לעניין הזה. נחזור ונגיד את זה גם כשהחוק יעלה. זאת טעות. הוועדה צריכה להמשיך ולאשר את ההיטלים. דיברנו על זה הרבה בחדר הזה ואולי גם נדבר בהמשך. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני מבקש לדעת, לפני שאני מגיע לסיכום, לפני שאני נותן לחברי הכנסת, למה לא מתקיים דיאלוג. זה היה גם בפעם הקודמת שניהלתי את הדיון בעניין הזה והצבענו. בסופו של דבר העימות שלכם עם החקלאים. כאן, אני מבין, בכללים האלה יש הרעה לחקלאים והטבה לצרכנים הרגילים, כך אני בגדול מתרשם – למה אתם לא מנהלים אתם דיאלוג, כשהדיאלוג בסופו של דבר יביא למצב שגם החקלאים יחיו אתכם?
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל שאלה סקרנית. אני מתאר לעצמי שאם הייתי פקיד ברשות המים, עוזר של מישהו מכם, הייתי מנסה לשכנע שנדבר עם החקלאים – החקלאים צורכים מים, לחקלאים יש בעיות במדינה. בשבוע שעבר ביטלנו את ההיטל של מס המעסיקים, אנחנו רוצים לעזור להם, למה לא לנהל דיאלוג? יש איזה בעיה? האוצר עומד על גבכם ואומר לכם שתביאו כסף, ואם לא תביאו כסף יהיו לכם בעיות? תגידו את האמת. זה חדר סגור...
זאב אחיפז
¶
כל השינויים שנדרשו פה לא קשורים בכלל לאוצר. כולם משיקולים תפעוליים. כמו שאמרתי, רובם לטובה - - -
היו"ר משה גפני
¶
מרגע שזה הונח על סדר-היום של הוועדה איתן ברושי לא מפסיק להתקשר אלי, אז איך זה לטובתם?
היו"ר משה גפני
¶
שאלתי שאלה סקרנית. יש בעיה עם כללי המים שאתם מביאים. תמיד זה נתקע בגלל שיש בעיה עם החקלאים. כך זה היה בפעם הקודמת. יש פה בעיה. למה לא לנהל דיאלוג ולהגיע לפשרות?
חנה פרנקל
¶
זה שבסופו של יום לא אוהבים את התוצאה, זה דבר אחר, אבל להגיד שאין דיאלוג, אין דבר לא נכון יותר מזה.
חנה פרנקל
¶
השימוע הוא ההיבט הפורמלי, הסופי ואפילו השולי. מתקיים דיאלוג רצוף. אנחנו מכירים את הנפשות הפועלות, אנחנו צוברים המון-המון שעות בכל רמה שהיא, ואנחנו מכירים אותם ברמה האישית.
זאב אחיפז
¶
אני רוצה להזכיר לך שבפעם הקודמת כשהגענו עם הסכמה של התאחדות חקלאי ישראל, אז תקעו את זה חקלאים אחרים. זאת אומרת, יש בעיה להגיע להסכמה עם כל החקלאים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, חברי וחבר הכנסת מיקי רוזנטל, באמת השעה מאוחרת. אדוני היושב-ראש וחברי אתם יודעים שהדיון הוא לא על מחיר המים, הדיון הוא על עתיד החקלאות בישראל. וזה ההבדל בנקודת המוצא. הבעיה היא לא השקלים, אלא הערכים שמנחים אותנו, וזה הפער הגדול עם רשות המים.
כבוד היושב-ראש, היו שנים שנציב המים – בחדר הזה אנשים מכירים – היה כפוף לשר החקלאות, היה לו איש אוצר בנפרד, ולאט-לאט הוציאו מהחקלאות את המים. כשהיה השר שרון, זיכרונו לברכה, המינהל הלך אתו לכל מקום, הוציאו את המינהל, עובדים זרים העבירו למשרד הפנים ואת ההון שחקו והוא לא קיים.
במצב שנוצר היום רשות המים הפכה להיות אבן נגף על החקלאות, ואני מקווה בעזרתך, נציע לפרק אותם ולהחזיר את הפיקוח על מחיר המים לוועדה הזאת.
השיא היה באמת בחוק שהובא לממשלה בקריאה חפוזה, שהוא בוודאי לא קשור להידברות עם החקלאים במציאות שאנחנו רואים אותה כהכרזת מלחמה כוללת על החקלאות בישראל, בעיקר במקומות שהוזכרו בחוק.
אנחנו לא דנים במקורות. הכהן הגדול אורי יוגב, דמותו היתה בחדר קודם, הוא בעד לפרק מונופולים, עד שזה מגיע לממשלה. בחברות שלה היא לא עושה את זה.
לא בא בחשבון לקיים את הדיון הזה כשברקע הדיון הגדול על חוק המים שאושר בקריאה ראשונה בטרומית בתמיכתנו, עם העניין של הפיצול.
לכן אני מבקש ממך, היושב-ראש, והיום כשנברך על המוגמר בביטול מס מעסיקים אכזרי שהוטל עשר שנים על החקלאים, ובזכותך היום מסירים אותו סופית, אנחנו נדע שמה שעל סדר היום זה לא מחיר המים, אלא החקלאות. והפורלים זה רק דוגמה.
צריך להבין, ובזה אני מסיים
¶
חברי רשות המים, בסופו של דבר, המים והקרקע הם משאבים של המדינה, בניהול המדינה. משך השנים קרה משהו מאוד חמור בניהול שני המשאבים, שהם אוצרות של המדינה להמשך עתידה וקיומה. המים והקרקע לא הפכו להיות מקור כספי לאוצר. הם תנאי לקיומה של המדינה, של ההתיישבות והחקלאות בוודאי. ומה שאתם עושים עם המים, מה שהמינהל עשה עם הקרקע, לא ביום אחד, הפך את היוצרות, הפך את זה למשאבת כסף במקום מנוף לפיתוח. מה שאתם עושים עם המים, אתם הולכים לחסל את החקלאות. אפשר להביא הכול מחוץ-לארץ, אבל זה סופה של ההתיישבות והציונות וגם סכנה ביטחונית למדינה. המים הם משאב לאומי, אתם עושים בו שימוש לא נכון, לכן צריך לפרק את רשות המים. דיברנו קודם על דירקטוריונים, אדוני היושב-ראש, אין שום נציג לחקלאים ברשות המים. יושבים שם פקידים, שחלקם לא יודעים על מה הם מדברים - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
מנכ"ל משרד החקלאות – לא תמיד גם הם חקלאים, אבל זה לא חקלאים, והוא עדיין עובד בגינה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לסיכום, אני מבקש להוריד את זה מסדר היום ולחבר את זה לדיון הגדול שעוד מחכה לנו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אחרי ששמעתי כאן את כל הנציגים אני דווקא חושב שהרעיון שלך – ברור לי שצריך להמתין מצד אחד להוזלה המשמעותית של המים, אבל מצד שני המטרה שלנו היא לעזור לחקלאים – מקובלת עלי ההצעה שלך אם אתה רוצה. הסעיפים המיטיבים נאשר עכשיו, ואחר כך - - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לסכם את הדיון כדלהלן. א', אני רואה בהצעת החוק שמונחת פה חלק ממגמה, אני לא מבין למה צריך לבטל, שהיטלי ההפקה יאושרו על-ידי ועדת הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רואה את זה כהמשך למה שעשו לפני כמה שנים – לבטל את הפיקוח של ועדת הכספים על מחירי המים. זה נכון. כל דבר הופך להיות מקצועי, והתוצאה היא חמורה ממש, היא חמורה מבחינת מחירי המים לצרכנים, היא חמורה מבחינת הנושא של הפגיעה בחקלאות. למה מוציאים את זה מוועדת הכספים? ועדת הכספים – לא ועדת הכספים שאני עומד בראשה, בכלל – כאשר צריך לפקח על מחירי המים או שצריך לאשר היטלי הפקה, אנחנו תמיד יכולים לעשות את החשבון אם חסר כסף לאוצר, אנחנו יכולים להוסיף ממקום אחר. זה לא יהיה בוועדה אחרת. זה יכול להיות כאן.
הייתי צריך להצביע עכשיו על פיצול ולהצביע רק על הסעיפים המיטיבים – זה קשור לחוק, החוק לא יעשה טוב, החוק עלול לעשות רע – לפצל, להוציא את הנושא של החקלאות או את הסעיפים שגורמים להעלאה של המחירים, או עלולים לפגוע. אפילו אם לא בטוח, להוציא את זה.
דרך אגב, אני רוצה לגלות סוד שאף אחד לא היה נופל מהכיסא בממשלת ישראל – אני לא יודע להגיד אף אחד, אבל לפחות אחד השרים שקובעים – לו הייתי עושה את זה, אבל אני לא רוצה לפגוע בכם. אמרת קודם, ואני מכבד אתכם. אמרת קודם שבכל אופן את רוצה לדבר עם שר האוצר. נכון אמרת דבר כזה?
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, שידברו. אני לא רוצה לעשות את זה כאילו במחטף. אני רוצה לעשות את זה מקצועית ואני רוצה לעשות את זה נורמלי. אני אביא את זה להצבעה בשבוע הבא.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא מתחלפים עכשיו בתפקידים. אני יכול להצביע עכשיו. למיטב ידיעתי, ואני מסתכל פה על חברי הכנסת, יש לי רוב. אני יכול לאשר את הסעיפים המיטיבים. אני לא עושה את זה, כי אמרתם בצדק, אני מבין שאתם צריכים כמה ימים לדבר, לראות. בשבוע הבא אני רוצה להביא את זה, ולכן אני מבקש תשובה מהר. אני רוצה להביא להצבעה את הכללים המיטיבים ואני אצביע על זה; הכללים המרעים נשאיר לחוק. נראה מה יהיה בחוק, מה לא יהיה בחוק, מה יהיה עם החקלאים. אני, דרך אגב, הולך להילחם בעניין הזה בשביל החקלאים, אני הולך להילחם גם בשביל הצרכנים כמו כולם. לא נאפשר בשום אופן שתצא מוועדת הכספים עוד פגיעה בנושא של מחירי המים. וכפי שאמרתי קודם, ועדת הכספים היא ועדה שיודעת לעשות את האיזונים האלה.
ולכן אני מבקש מרשות המים ומשרד האוצר. משרד האוצר, האם אפשר לתת לי תשובה אם אתם תסכימו? אם לא תסכימו, יכול להיות שאני גם אביא את זה להצבעה, אבל אני מאפשר לכם זמן של כמה ימים כדי לדבר ושזה לא יהיה מחטף. בעזרת השם, אני אמשיך את הדיון בעניין הזה, או יותר נכון את ההצבעה, אבל לאחר שתמצו את השיחות אצלכם.
אני קורא שוב בפעם המי יודע כמה – אמרתי את זה בפעם הקודמת, ואני אומר את זה גם עכשיו: צריך להתחיל לנהל דיאלוג עם החקלאים, אבל דיאלוג, לא שימוע ולא לדבר חלקית. התוצאה גם מבחינתכם לא טובה. יש היום יושב-ראש ועדה לוועדת הכספים שתומך בחקלאים, חלקית, שלושת רבעי, תומך.