הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 265
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ט בשבט התשע"ו (08 בפברואר 2016), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/02/2016
התנהלות רשות החברות בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, הצעתה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס
פרוטוקול
סדר היום
התנהלות רשות החברות בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, הצעתה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
איתן ברושי
יוסף ג'בארין
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
רחל עזריה
רועי פולקמן
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
פיאד טמיש - עוזר ראשי, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מירה מינס - מנהלת יחידת הדירקטורים, רשות החברות הממשלתיות
אילן פלטו - מנכ"ל, איגוד החברות הציבוריות
דלית זמיר - יועצת משפטית, רשות החברות הממשלתיות
ספיר נעמי מועלם - רפרנטית, רשות החברות הממשלתיות
ניואר אבו עיטה - עו"ד, רשות החברות הממשלתיות
חיים זהבי - מנהל המחלקה לדירקטורים מקרב העובדים, ההסתדרות החדשה
חיים דהן - מועמד לדירקטור תעשיה אוירית, ההסתדרות החדשה
הלל קין - מועמד לדירקטור תעשיה אוירית, ההסתדרות החדשה
שי לוי - מועמד לדירקטוריון נתיבי ישראל, ההסתדרות החדשה
יעקב בר - יו"ר ועד עובדי מדרשת שדה בוקר, ההסתדרות החדשה
יוסי מרציאנו - סגן יושב-ראש ההסתדרות, ההסתדרות החדשה
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
התנהלות רשות החברות בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, הצעתה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס
היו"ר משה גפני
¶
הסעיף הבא בסדר-היום: התנהלות רשות החברות בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, הצעתה של חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס. בבקשה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה לך. אדוני היושב-ראש, לא בכדי יש נוכחות גדולה כזאת של חברי כנסת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש, אני חושבת שמה שקורה, והיום זו הוכחה – היא הנותנת – אנחנו יושבים כאן, דנים בנושא רשות החברות, ומי נפקד?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, אני באמת מודה לך שהסכמת וקיבלת את פנייתי אליך, שהיתה פנייה בעקבות הדיון שהתרחש פה לפני מספר חודשים. דרשת והובטח לך על-ידי מנהל רשות החברות, מר אורי יוגב, שיועבר אלינו בצורה מסודרת התפלגות של נבחרת הדירקטורים, של האופי של הדירקטורים.
בבדיקה אחת לכמה זמן מול ראשי הוועדה, מול היועצת המשפטית ומול מנהל הוועדה, מסתבר שאותה תביעה שלך מאורי יוגב, לא רק שלא קוימה, שזה מבזה, היום אנחנו רואים אולי צעד קדימה, שהוא אפילו לא נוכח פה.
אנחנו יכולים להתחיל ולדבר מה היתה המהות ומה היה הרציונל של החוק לגבי אותה נבחרת של דירקטורים, הלכה למעשה אפשר לומר שהניתוח הצליח, החולה מת.
אנחנו עדים היום לכך שאותה נבחרת הפכה להיות נבחרת – אני נזהרת בלשוני – אליטיסטית לחלוטין. אתה מגלה שכמעט כמו היצירות של אנדי וורהול זה כמעט שכפול של אותו אחד, כמו הסדרה "החברים של נאור", זה הפך להיות "החברים של אורי".
רצינו למנוע את השימוש של פוליטיקאים כדי להכניס את החברים שלהם או לדאוג לאיזה סידור עבודה למקורבים לשרים או לנבחרי ציבור, ויצרנו מנגנון שכל כולו הפך להיות ג'ובים לחברים של ראש רשות החברות.
אנחנו דנים תוך כדי תנועה, ותאמין לי, אני מקבלת כמעט בכל בוקר עוד דוגמאות הזויות על אנשים שהצעידו כוחות שלמים שהופקדו על חיים של אנשים במלחמות ישראל, מפקדי אוגדות שניהלו בפועל מערכות שלמות, שמודרים. אנחנו מקבלים רשימה של דרוזים שהיו בכוחות הביטחון, שיש להם תארים מהאוניברסיטאות הכי מקובלות פה בארץ ונדחים.
אני אתן לך דוגמה נוספת, רק השבוע כתב יהודה שרוני, אחד הכתבים הכלכליים, שעשה מבחן לאותה נבחרת והגיש את המועמדות שלו. יש לו כל-כך הרבה שנים והבנה במה שקורה במשק הישראלי במדינת ישראל, ירידה באמת לפרטים הכי קטנים, והוא לא כשיר להתקבל לנבחרת הדירקטורים.
ד"ר איציק ספורטה – חבר'ה, הוא ראש תחום באוניברסיטה בתל-אביב. יש לו דוקטורט בנושא. הוא כתב ספרים, מאמרים, דיבר על פערים במגזר הפיננסי שלנו פה במדינת ישראל, גם הוא עשה תרגיל כזה וגם הוא נדחה.
לימור לבנת - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה מועדון חברים סגור. איציק, לא אני ולא אתה ולא דומים לנו יכולים להיכנס לנבחרת הזאת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כי אנחנו לא דומים לחברים של אורי יוגב, לא באנו מאותה אג'נדה ולא באנו מאותה קסטה. הנה, אמרתי את זה.
יותר מכך, שרה שכיהנה בממשלות ישראל, שנשאה תפקידים וישבה על הקופה הציבורית - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני מדברת על השרה לימור לבנת – היא לא ראויה לשבת בנבחרת הדירקטורים, אבל אנשים שכשלו בעסקת "סימנס", כאשר היו יושבי-ראש, ועדת הביקורת של חברת החשמל, ולא ידעו לזהות ולא עצרו את המחטף – אנחנו מדברים על משהו שכבר הגיע לכדי ערכאה משפטית – ידוע שניתן שם שוחד. אותו אחד, לא רק שהוא לא הועף, הוא הועבר ומונה להיות יושב-ראש עמידר. האם זה תקין? יותר מכך, אותו אחד היום הופך להיות יושב-ראש נבחרת הדירקטורים, יושב-ראש הדירקטוריון של "איילון אחזקות". מצד אחד, הוא יושב-ראש עמידר, מצד שני הוא יושב-ראש איילון אחזקות. איילון אחזקות, רק שתדעו לכם, מחזיקה במספר מתחמי דיור שעמידר שוכרת ממנה ב-150 מיליון שקל בשנה מתחמי דיור. זה נראה לכם לא בניגוד עניינים?
אורי יוגב, לא רק שהוא ממנה את החברים שלו, הוא שומר עליהם גם כאשר נדבק בהם כתם שיהיה קשה להסירו. אותו אחד, הוא קורא לעצמו 'ד"ר לקס', כאשר היום בודקים ורואים שמי שעזר לו להשיג את הדוקטורט שלו נמצא היום אחרי סורג ובריח במעצר בחקירות על זיוף של תארים של דוקטור. ומה קורה? הוא מקודם.
ההפרטה הבלתי נסבלת שקורית היום במדינת ישראל היא מעשה ידיו של אורי יוגב.
מבקר המדינה נותן את דעתו על מה שקורה בהפרטה של תע"ש, מבקש לעצור – יש שם מכרז תפור או חשש למכרז תפור – ואנחנו מגלים שהוא מרכז את הדירקטורים שלו ומכריז, למרות הביקורת, גם של השרים הממונים וגם של מבקר המדינה, שהוא ממשיך בהפרטה בריצת אמוק.
חבר'ה, יצרנו מפלצת שאי-אפשר לטפל בה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש פה היפוך יוצרות. מי שלא נבחר ציבור מנהל פה את רשות החברות כאילו זה החשבון האישי שלו. שמעתי משהו שאני אומרת בזהירות: בואו נבדוק כמה חברי דירקטוריון יצאו מבנק מאוד מסוים, ששם מתנהלים החובות של איש מאוד מסוים. אני זורקת את זה, ונגלה שיש שם שמונה דירקטורים שהגיעו מאותו גוף שאמור לכסות שם חובות של מישהו. אני נזהרת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, מה שקרה פה היום שהפקידים הפכו להיות יותר מראש ממשלה במדינת ישראל. ואני מדברת על פקיד ספציפי. ראש ממשלה אפשר להחליף בבחירות, הבן-אדם הזה חסין. הבן-אדם הזה חסין ולכן הוא לא נותן דין וחשבון, קל וחומר לוועדה הכי חשובה בכנסת, לוועדת הכספים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זימנתם אותו, הוא לא הגיע. ביקשתם ממנו להביא את החומרים, הוא התחייב פה בוועדה – נוציא את הפרוטוקול – ולא העביר את החומרים.
הסיכוי של אנשים שדומים לי ודומים לך, מיקי, ודומים לך, דוד אמסלם, ודומים לך, איציק וקנין – הסיכויים שלהם להגיע לנקודה ולהיות חלק מאותה חברה בישראל - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, כן. שני נושאים נוספים קטנים. עיכוב מינוי דירקטורים מקרב העובדים. יש חוק בנושא הזה. העובדים מכירים הכי טוב את החברה. אז לא אומרים: אנחנו עכשיו הצבענו על שניהם ותיקחו אותם. הם נותנים איזה פול, הם נותנים אופציות. העובדים בחרו את הנציגים שלהם וזה לא מקודם.
במכתב שהגיע "יצוין כי בהתאם להוראות החוק העובדים מגבשים בדרך של בחירות רשימה של עד שישה מועמדים מטעמם לכהונת דירקטורים, וכאשר השרים ממונים על החברה הממשלתית הרלוונטית, הם יכולים לבחור מאותו פול".
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - ועל אף שלרשות צריך להיות עניין בתפקוד." 500 דירקטורים חסרים היום בחברות הממשלתיות. אלה 500 שאמורים לייצג את פני החברה הישראלית על כל גווניה. זה פסיפס אחד גדול.
שוב אני אומרת, זה כמו שכפול של אותו אחד.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה מה שקורה היום ברשות החברות ובפרזות. מה שקרה שם שהיתה החלטת ממשלה, השרים הרלוונטיים החליטו שהכסף שם מיועד לקנייה של דיור ציבורי. מי מעכב את זה?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רשות החברות הממשלתיות עושה כמיטב יכולתה לעכב את ההליך ולמסמס אותו ולא קובעת ישיבה של דירקטוריון פרזות להחלטה על רכישות דירות. מי עומד מאחורי זה? אותו אורי יוגב, שכל כולו לא רק להפריט את כל מה שזז במדינה, רוצה להפריט את הדיור הציבורי ולהפריט את המדינה מהמחויבות שלה לאוכלוסייה החלשה ביותר. צריך לשים לזה סוף.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, תודה לחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס. אדוני היושב-ראש, אני רוצה להתייחס לכמה סוגיות שמועלות כאן ולהתחיל מהסוף של הדברים של חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס.
יושבים כאן חברי, סגן יושב-ראש ההסתדרות, יוסי מרציאנו, וחיים זהבי, מנהל המחלקה לשיתוף עובדים בהסתדרות, עובר כאן דף ביניכם, אני מציעה שתסתכלו עליו. אני רוצה להצביע על בעיה מאוד-מאוד חמורה. לא יכול להיות שיש חוק במדינת ישראל, חוק שנחקק בשנת 1975, אני מדברת על הדברים האחרונים, חוק שמחייב כל חברה ממשלתית שמעסיקה יותר מ-100 עובדים, שיתאפשר לה ייצוג של שני עובדים בדירקטוריון החברה, והחוק הזה אינו מיושם, אדוני, והחוק הזה אינו מיושם כמעט שנתיים אחרי שהשרים אישרו אותו, הוא נתקע ברשות החברות הממשלתיות בגלל העובדה שראש הרשות, אורי יוגב, מתנגד לעצם הרעיון שיהיו עובדים - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אנחנו מדברים כאן עכשיו על שתי סוגיות שכרוכות אחת בשנייה. הסוגיה הראשונה שאני רוצה להתמקד בה, במה שהתחלתי, זו העובדה שיש חוק ופשוט מצפצפים על החוק. ובצדק ניהלת את הישיבה הקודמת, אדוני, על איך לא מיישמים את החוק בנושא הביטוח הלאומי והנכים, וגם כאן לא ייתכן שיש שמות שנציגי העובדים העבירו מכל אותם מקומות והחוק הזה לא מיושם.
אני מציעה לכם להסתכל על הרשימה שהועברה כאן, תראו כמה חברות מכמה ארגונים, כמה דירקטוריונים תקועים. זו הערה ראשונה.
אני רוצה להעיר הערה שנייה שמטרידה אותי מאוד, זה גם קשור לדברים שחברתי אורלי אמרה. בימים האחרונים אני קוראת ושומעת שיש כוונה להדיח את אורי יוגב. שלא יובן לא נכון, אני אומרת מראש, אין לי שום כוונה, אבל שום כוונה בדברים שלי להגן על אורי יוגב, אז אני שמה את זה מראש.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
חברי, אין לי שום עניין להגן על אורי יוגב. נאמר כאן בצדק שהוא מלך ההפרטות, בעיני הוא אויב העובדים, הוא מאדריכלי חיסול מדינת הרווחה בישראל, ואם זו היתה הסיבה להדחה שלו, או לניסיונות שאני שומעת מצדו של ראש הממשלה ואחרים, אני בטח הייתי מראשונת התומכים. חמור בעיני שיש רשימה של דירקטורים, כמו שאמרת קודם, שכולם דומים אחד לשני. אני לא יודעת עד כמה זה נכון, אבל אם יש אנשים כמו ספורטה ואחרים שאמרת שנפסלים, זה בטח לא מתקבל על הדעת.
אני רוצה להגיד את זה, וזה גם צריך להיות על השולחן, אני מאוד מוטרדת שהסיבה שבגינה ראש הממשלה רוצה להדיח את אורי יוגב זה לא הסיבות שאמרנו קודם וחברת הכנסת לוי אבקסיס נתנה את כל הדוגמאות הסופר חשובות שלא מתקבלות על הדעת, וזה גם לא בגלל הסיבה שלא מינו את אותם נציגי עובדים, וההסתדרות הגישה כאן את הדף קודם. אני מאוד מוטרדת שהסיבה שנבחרת הדירקטורים המקצועיים שאורי יוגב הקים – וזה בטח לא רשימה מושלמת, אני כבר חותמת על כל מה שאמרת – אני חושבת שצריך לדבר גם על זה, על תרבות הג'ובים. בואו לא נטאטא את זה מתחת לשטיח, חברים. לראש הממשלה - - -
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, אני לא מסכים לזה. אני מבקש להפסיק. זה דיון טעון מספיק. צריך לכבד האחד את השני, כל אחד יאמר את דעתו. בבקשה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, יש בעיה, אני כבר אומרת את זה, שפוליטיקאים רוצים למנות מקורבים. אני לא פוסלת מקורבים, ויש מקורבים טובים. נתנו פה כל מיני שמות. לימור לבנת היתה חברת כנסת, היתה שרה, היא בטח מקורבת של כמה אנשים, היא אפילו מקורבת שלי, אני חייבת להודות, היא חברה שלי, זה לא סיבה לפסול אותה. אבל התפיסה הזאת שפוליטיקאים רוצים למנות מקורבים ונחזור לתרבות הג'ובים, אני מזהירה שלא נשפוך את התינוק עם המים.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
יכול להיות, אבל שלא נשפוך את התינוק עם המים. אנחנו צריכים להיות מאוד-מאוד זהירים על התפר הזה. אז הערה ראשונה, אני מסכמת: אני חושבת שהוועדה הזאת חייבת לקרוא ליישום החוק, אותו חוק משנת 1975, שמחייב - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אני מסכמת: הערה ראשונה זה יישום החוק משנת 1975, שמחייב. אחרי שהעובדים שלחו והשרים אישרו לא יכול להיות שהאנשים האלה ייתקעו שנתיים ולא ימנו אותם. זו הערה ראשונה. והערה שנייה שאני אומרת: בואו לא נשפוך את התינוק עם המים. יכול להיות שאורי יוגב צריך ללכת מכל הסיבות שאמרת, אני לא מתווכחת על שום סיבה, אבל לא יכול להיות שבדבר הזה נפתח פתח ונאפשר לשרים ולראש הממשלה עכשיו חגיגה – תרבות הג'ובים ולמנות את כל המקורבים - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש, אני לא רוצה לדבר על יוגב, הוא לא מעניין אותי בסיפור הזה, מעניינת אותי השיטה. אני פקיד כבר 30 שנה, לכן אני יודע איך זה נראה מהצד השני. אני מקריא: "דירקטור ימונה בידי השרים לאחר התייעצות עם הוועדה לבדיקת מינויים". הסעיף הזה לא קורה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
היום שר שרוצה למנות דירקטור, לרוב אפילו הוא לא מצליח להעביר אותו. כשבאתי לכנסת רציתי לטפל בסוגיית רשימת ה-500 המפורסמת.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אמרתי: מישהו המציא אותה, בואו נבדוק. באתי לעשות בדיקה, רציתי לשנות את החוק, אמרו לי שאין חוק כזה. אמרתי: רק רגע, מי המציא את זה? מישהו המציא את הנושא כדי להשתלט על האוטובוס שהוא לא צריך לנהוג בו בכלל. אין לו רישיון נהיגה באוטובוס הזה.
היום יושב-ראש רשות החברות מנהל את העסק הזה, הוא מחליט מי כן, מי לא, למה לא. לא יעלה על הדעת.
בכלל אני טוען שלשר יש אחריות ויש סמכות. סמכות באה עם אחריות. אם אין לך אחריות, אין לך סמכות. אני, כשיש לי סמכות, אני גם מחליט מי עובד אתי. אני חושב שיש פה כאוס, היום זה לא מתנהל. היום בחלק גדול מהחברות, הדירקטורים שם לא ממונים כבר הרבה מאוד שנים, יש כיפופי ידיים בין השרים לבין פקיד. הפקיד הוא פקיד, הוא לא השר, הוא לא אמור לקבוע את הכללים, הוא לא אמור לקבוע את האג'נדה. הם מתחננים בפניו "תאשר לנו", ואני מתבייש. לכן אני חושב שהעסק הזה צריך להיגמר, זה לא קשור לאיזה ממשלה יש. באמת, אני לא בא לשם. אני חושב שלשר יש סמכויות בחוק, ולא כל רבע שעה להוסיף לו איזה פרשנות מפה ופרשנות משם.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לעשות הבחנה מאוד ברורה בין האיש לבין השיטה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני אגיד כמה דברים בסוף על האיש, אבל קודם כול על השיטה. מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות זה דבר חשוב ביותר, מכיוון שזה חברה ממשלתית זה לא עושה אותה שונה מכל חברה אחרת. זה אחריות אדירה, ודרושים לכך אנשים שיש להם הכישורים, שהם מייצגים ציבורים רחבים וכדומה.
מהם הקריטריונים שצריכים להנחות אותנו? קודם כול, התאמה לתפקיד. צריך לקבוע תנאי סף מאוד ברורים של כישורים לכך, שנית – הדברים נאמרו על-ידי אורלי – צריך שהם ייצגו ציבורים רחבים במדינת ישראל. החברות שבבעלות המדינה הזאת הן לא נחלתן של שום ציבור במדינת ישראל, וצריך לפתוח את זה לרווחה.
הדבר השני זה מניעת שחיטות שלטונית. ואם נותנים בידי שרים את היכולת הבלעדית למנות דירקטורים, מאות דירקטורים, זה האימא של השחיתות השלטונית, מכיוון שבלתי נמנע שהמינויים האלה יהיו תוצאה של תן וקח – אתה תהיה נאמן לי, תן לי כל מיני טובות הנאה, אני אתן לך. אסור, היינו שם במדינת ישראל. שילמנו מחירים כבדים מאוד על כך.
האם השיטה שעל-פיה נוהגת רשות החברות היא השיטה הנכונה? נראה על-פי התוצאות שלא, וצריך לשים את זה על השולחן. ועל כן השאלה, אדוני היושב-ראש, א', מה השיטה. אני מבקש שיהיה כאן דיון על עצם השיטה, כלומר, על נבחרת הדירקטורים והשיטה שפורטה כאן - - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אנחנו צריכים לדון מההתחלה על הדבר הזה לאור התוצאות כנראה המאוד לא רצויות שצוינו כאן.
לגבי האיש – רבותי, אני חושב שפקידים בכירים, לא חשוב מי הם ואיפה הם צריכים להיות תחת ביקורת של הכנסת, ביקורת הרבה יותר נוקבת ממה שקורה היום. הם צריכים להיות עצמאים, הם צריכים להיות נאמנים לתפקיד ולא לשר, אבל צריך ביקורת שלטונית, כי אם לא יכול להיווצר מצב בלתי אפשרי מבחינת המשילות. זה לא קורה כיום מספיק. הפקידות הבכירה לא נתונה לביקורת מספיק אגרסיבית של הכנסת, כולל של הוועדה הזאת.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
יש שני מקורות אפשריים שהתוצאה תהיה גרועה, דבר ראשון, שהשיטה לא נכונה, ושנית שהאיש שעומד בתפקיד לא מתאים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקרא בדוחות מבקר המדינה, גם לפני כן היה בלגן עם הדירקטורים, אללה יסתור, ומינו אותם השרים. תגיד שאתם רוצים את הראש של האיש הזה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
בואו נקיים דיון על השיטה, שמנותקת מהאיש, ושנית, אם יש טענות כלפי אורי יוגב, ויש טענות כאלה, נדון עליהן כאן. לא כן הדחה או לא הדחה, אלא צריך לבדוק את תפקודו של בעל תפקיד מרכזי בשירות הציבורי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
דבר אחד, כל האמירה כאילו היה גיוון דירקטורים והיתה תקינות בדירקטורים לפני נבחרת הדירקטורים זה עורבא פרח. הכרתי את הדירקטוריונים, ישבתי בדירקטוריונים של חברות ציבוריות, אין שחר לדבר הזה.
זה שיש יעד שצריך לשים על השולחן, של גיוון – התעסקתי בשנים האחרונות בנושא של צעירים בשירות הציבורי - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
- - או אותם מעגלים. היום טוענים שזה ממעגל אליטה של אורי יוגב, לפני זה היה מעגל אליטות אחרות. לא היה לא גיוון, לא פריפריה, שזה אכן בעיה, לא חרדים, לא ערבים, לא צעירים, ודיברנו גם איך מצעירים את השירות הציבורי, אלא אותם מעגלים, רק אם היו יותר קשרים פוליטיים - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מסכים שגיוון זה ערך, אני מסכים שצריך להביא דירקטורים מהפריפריה ושצריך להביא דירקטורים צעירים ומאוכלוסיות מודרות, אין ספק. היום זה אולי אליטה עסקית, קליקה, קליקה מסוימת, בהחלט יש בזה משהו, אני חושב שהתוצאות לא טובות מספיק. זה לא היה שונה לפני, זה פשוט הגיע מקליקות אחרות, ולכן זה לא עבד טוב קודם. זו הערה אחת חשובה. צריך לטפל, להסתכל על התוצאה הסופית ולתקן אותה, אבל צריך לתקן אותה, ואני מתחבר כאן גם למה שאמרה זהבה גלאון, לא לשפוך את התינוק עם המים.
אני רוצה להגיד עוד דבר שמאוד מציק לי. אדוני היושב-ראש, מאוד חשוב לי הקשב שלך בעניין הזה. יש לנו נטייה, עשינו את זה עם מנהלת רשות החשמל ואנחנו עושים את זה עכשיו עם אורי יוגב, ואני אומר את זה לידידי מיקי זוהר - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
- - אני לא חושב שראוי אפרופו השירות הציבורי במדינת ישראל לצלוב קבל עם ועדה פקידים בכירים. האחריות - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
האחריות על מדיניות – עברנו את זה לאחרונה עם הטבות מס ליישובים – כשהמדינה לא מחליטה, כשהדרג הרלוונטי ממשרד ראש הממשלה ודרומה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
שנייה. הממשלה, כשהיא לא מחליטה, ותפקידה היה לעשות בקרה על הדברים האלה, מה קורה? באים ומוצאים כל מיני שעירים לעזאזל. חברים, זה היה. ולכן אני אומר את הדבר הבא: עם כל הכבוד - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ממש לא. מאוד-מאוד אוהב אותו, לכן אני רוצה לעזור לו לפנות את התפקיד, שיהיה לו קל יותר.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, את התוצאה הלוא מספיק טובה, שנקראת "נבחרת הדירקטורים", אכן צריך לשים על שולחן הניתוחים ולדרוש תיקונים ברורים גם בתהליך ובוודאי בתוצאות. עם זאת, אני מתנגד לצליבה הפומבית הזאת של פקיד בכיר. אם יש לנו תיקונים, נדרוש ממנו את התיקונים. אנחנו, כנסת ישראל, וממשלת ישראל, צריכים להגיד לו מה אנחנו רוצים אחרת, אבל זה לא צליבה פומבית של פקיד. אחרת – אני מהמגזר הזה של אנשים שרוצים להגיע לשירות הציבורי, של תוכניות המנהיגות האלה, זה המיליה שאני הגעתי ממנו – אף אחד לא ירצה להגיע לשירות הציבורי, לא הזוטר ולא הבכיר, שכאשר הוא מוביל מהלך, יצלבו אותו אחר-כך, ואנחנו רואים את זה לאחרונה יותר מדי עם הממונה על ההגבלים העסקיים - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
פקיד שלא מכבד את ועדת הכספים ולא מתייצב פה, לא רק שאנחנו נצלוב אותו, אנחנו נוודא שהוא הולך הביתה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה לא סמכותנו ואנחנו לא נוודא שהוא ילך הביתה, והוא הופיע בפני ועדת הכספים בפעם הקודמת במשך שעות, אם אתה לא יודע.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מיקי, מה עוד שהאינפורמציה שאתה אומר היא לא נכונה, הוא הופיע פה במשך שעתיים וחצי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
מיקי, שנייה. אין פקיד ציבור חסין, גם אורי יוגב. אם אכן נכשל במילוי תפקידו, הוא צריך ללכת הביתה, שלא תהיה אי-הבנה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
ודאי שלא בשולחן הזה. דבר אחד, אני מבקש שהכנסת תתייחס בכבוד לפקידות הבכירה. דבר שני, אני בעד שיוגדרו מה אותם יעדים, ואכן יש לא מעט כשלים גם בנבחרת הדירקטורים וגם באי-מינוי דירקטורים. אם הוא צריך ללכת הביתה, שהממשלה תשלח אותו הביתה, אבל הדיון צריך להיות לגופו של עניין. ואני חוזר ואומר: לפני זה המצב לא היה טוב יותר, בואו נתקן, לא היה מצב של גיוון, היתה פוליטיזציה והיו קליקות גם לפני נבחרת הדירקטורים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
דבר אחד, אני חושב שאורי יוגב כשל בתפקידו משורה של טעמים שנאמרו, ממדיניות ההפרטה שלו ודרך אי-מילוי הוראות החוק לגבי עובדים ועוד שורה של טעמים, אבל הפתרון שאתם מבקשים להביא לא שייך בכלל לאורי יוגב. זה הבלוף הכי גדול. אתם רוצים להחליף פשע בחטא או חטא בפשע.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ראש הממשלה אתמול אמר בישיבת הממשלה למה אתם מתכוונים – לבטל את ועדות האיתור, המשמעות היא פוליטיזציה ולהחזיר את כל הג'ובים, המשמעות היא לרמוס את הפקידות הבכירה במדינת ישראל, כמו שעשיתם לממונה על ההגבלים העסקיים. כל מי שלא יסכים אתכם, אתם תדרסו אותו ותעיפו אותו ותביאו יסמנים, שיגידו: כן, כן, כן, לכל גחמה של פוליטיקאי - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - זה הרעיון שעומד מאחורי העניין הזה. ואורי יוגב לא ראוי, הוא לא ראוי בעיני, יש לו בעיות קשות מאוד, אני לא רוצה אפילו - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - - אני לא רוצה למנות אותם, אבל הדרך שאתם מבקשים לעשות את זה, זה משהו אחר. אתם רוצים להפחיד את הפקידות הבכירה, המקצועית, שהיתה במדינת ישראל תמיד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תמיד היתה פקידות שהיה כבוד למילה שלה, היה כבוד לדעה שלה, היה כבוד לדעה המקצועית שלה, ואתם רוצים יסמנים. זה הכול.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא להפריע. תקשיב. מיקי זוהר, יש משהו יותר חמור מה"ליכודיאדה" וזה ה"ג'וביאדה", וזה מה שאתם רוצים עכשיו, לעשות חגיגת מלכות מול כולם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מתמצת. אני חושב שאורי יוגב כאמור לא מילא אחרי הציפיות כשליח ציבור. יש לו הרבה מאוד בעיות ויש דרכים להיפטר מפקיד ציבור לא ראוי, לא בלינץ' ציבורי, כמו שאתה מנסה לעשות פה עכשיו - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - ולא תהיה פה כיתת יורים. אנחנו עדיין דמוקרטיה. זמנית, אבל דמוקרטיה. אנחנו לא צולבים פה אף אחד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם יש פקיד ציבורי שסרח או לחילופין לא ממלא את תפקידו כראוי, יש דרכים ראויות לעשות את זה, ולא בדרך שאתם רוצים את זה. אתם עושים את זה ככה, כי אתם רוצים להפחיד את כל הפקידים. וזה לא יעזור לכם, אנחנו לא נאפשר את זה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כול, אני מעריך את הרצון שלך לא לאפשר את זה, אבל עם כל הכבוד אנחנו לא נמצאים במקום שאנחנו רוצים להפחיד אף אחד. מי שזוכר, יש במדינת ישראל חוק שקובע איך ממנים אדם, באיזה דרך ובאיזה צורה, אם הוא עומד בקריטריונים או לא, יש תנאי סף. אף אחד לא פועל בניגוד לחוק.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנחנו כולנו אנשי החוק.
העניין הוא עניין פשוט. אני חושב שמה שקרה שמר אורי יוגב פשוט שכח, אולי במקרה, שהוא לא ראש ממשלה ושהוא לא שר אוצר, והדבר שהוא צריך לעשות - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה לא הדיון, אבל אני רק אומר מילה אחת בכיף. דיברנו קצת על אורי יוגב, אני לא רוצה חלילה לצלוב אותו, אבל לפחות - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - אבל המטרה שלי והרצון שלי שהוא יודח.
אני אומר בצורה פשוטה שאורי יוגב שוכח שהוא פקיד שצריך לקיים את המדיניות שהשר מתווה והממשלה מתווה. את זה כרגע הוא לא עושה. אגב, גם באותן הפרטות שאתם מדברים עליהן, אני הראשון שעמדתי פה באותו הזמן שרצו להשלים את ההפרטה של תע"ש והתנגדתי נחרצות לעניין הזה, ואמרתי שלא היה צריך להפריט את תע"ש. אמרתי את הדברים כמו שאני אומר, כי אני אומר מה שאני מאמין בו, אני לא שומר אותם בלב, אלא שופך אותם על השולחן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אורי יוגב לא יכול להמשיך לכהן בתפקידו. אורי יוגב חייב לסיים את תפקידו. הייתי מבקש מהיושב-ראש בעצת חברי הוועדה לקיים דיון בנושא הזה, המשך פעילותו של אורי יוגב, ולהמליץ לשר המלצה ברורה מה צריך לעשות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני אשתדל להתייחס לגופו של עניין ולהוריד קצת את גובה הלהבות. אני אומר לכם מידיעה אישית שב-99 אחוז מהמינויים, מהדירקטורים, הממונה אינו מכיר אותם כלל ועיקר. הם ניגשו למבחנים ועברו את מבחני הסף. הוא לא מכיר אפילו לא אחד מהם באופן אישי, אלא באקראי אם היה לו משהו קודם אתו. יש תנאי סף, הוועדה רוצה לבחון את תנאי הסף, שר האוצר רוצה לשנות את תנאי הסף – בבקשה, יתכבד שר האוצר, או ימנה אנשים מטעמו, לצורך העניין שני חברי כנסת נכבדים מכולנו שיושבים כאן אתנו, שיבחנו את תנאי הסף. מבחינתי, שיקבעו שתנאי הסף יהיו ז' כיתות. אין לי בעיה עם העניין. אבל ברגע שיש תנאי סף, ברגע שנקבעו קריטריונים לאותם אנשים ראויים שייכנסו לנהל את החברות הממשלתיות, אלה התנאים הקובעים. זה בכלל לא חשוב, גם אני הובלתי אוגדה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני אגלה כאן משהו. אני מבקש מחברי, מפקדי לשעבר, מפכ"ל משטרת ישראל, מוביל אוגדה, מוביל 30,000 איש עם שני תארים, אבל היה חסר לו קריטריון אחד, קריטריון הסף, שיתקשר אלי. אני מודה, עשיתי על זה מזכר. אני לא אגיד את שמו. ואמרתי: אני מצטער, אני לא יכול לסייע בידך. אני לא אתערב. לא התערבתי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מיקי, אני לא הפרעתי לכם. בבקשה, תתכבדו ותשנו את הקריטריונים, תשנו את תנאי הסף, אמרתי לך כמה כיתות - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
נתתי עכשיו דוגמה של מפכ"ל משטרת ישראל שלא עבר וצלצל אלי. את לא היית פה. ואמרתי לו: אני לא מתערב. לא מתערב, כי אני לא רוצה לעשות התערבות פוליטית.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בעתירה שהוגשה לבג"ץ – עכשיו ברצינות – נרשמו 63 שמות של אנשים שמקורבים או ליש עתיד, למר לפיד, או לאורי יוגב. יש שמות מדויקים. מיקי לוי, אתה איש הגון וישר ואתה לא מכיר אותם, אבל העובדות הן קצת אחרות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אם איציק ספורטה לא טוב מספיק להיכנס לרשימת הדירקטורים, משהו מעוות אצלכם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אמר ראש הממשלה בפה מלא: אבטל את ועדות האיתור.
עוד משהו שאני מבקש לפני שאני ממשיך. יושבות כאן שתי פקידות בכירות מהאוצר, אני מבקש מכל החברים שלי לא לפגוע בכבוד שלהן, כי חד-משמעית הן עושות את עבודתם, ותו לא.
תדעו שיש בנבחרת הזאת 18% בני מיעוטים ויש 48% נשים, כשבעבר היו רק 40% נשים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רגע, אבל תני לסיים, נו באמת. תני לסיים.
אני מדבר על הנבחרת. יש מאגר של 500 מועמדים, 500. חסרים בערך 100-120. אין שום מניעה לקחת את מי שרוצים. פי שלושה במאגר, פי ארבעה במאגר.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הדיון. רבותי, אם יהיו הפרעות, אני פשוט אעצור את הדיון הזה. אי-אפשר כך לנהל דיון מכובד. חבר הכנסת מיקי לוי, תתמצת את הדברים - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בהמשך למה שאמרתי, אם רוצים, בבקשה נתכבד ונשנה את הקריטריונים. אני חושב שזה לא נכון. יש כאן קריטריונים, מנו, וצריך לעמוד בקריטריונים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אין לי בעיה. גם האיש עצמו לא על השולחן הזה, בסמכותו של שר האוצר להגיד אם הוא רוצה לעבוד אתו או לא רוצה לעבוד אתו, וכל הניסיונות של חברי כנסת להיכנס באיש ברמה האישית, אינם קבילים בעיני.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
מדברים על הערכה מקצועית, מיקי. מקצועית אפשר להעריך, ואם הוא לא מתאים, לשלוח אותו הביתה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רועי, זה לא מכובד בעיני.
אני חוזר על בקשתי לגבי שתי הפקידות הבכירות, שמישהו מחברי לא יחשוב שהוא צריך להתנהג אליהן שלא בנימוס.
אני חוזר לנתונים: 18% ערבים בני מיעוטים בתוך נבחרת הדירקטורים, 46% נשים, כמעט כמחצית, וזה צריך לגדול. המאגר הוא מאגר של 500, יש חוסר של 120-130 דירקטורים בחברות הממשלתיות. כשאתה לוקח את הדוחות הכספיים של החברות הממשלתיות, וזה מהותי, אתה רואה שיש שיפורים בשנה האחרונה לאור זאת שהכנסנו, שהכנסת, שהממונה, הכניסו לדירקטורים של החברות אנשים ראויים, יש שיפור בדוחות הכספיים. על זה בכלל אין ויכוח.
אדוני, אני יודע שזה מעניין אותך, שהוקמה – וגם את אורלי, חבל שהיא לא פה - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אורלי, בואי שבי. הוקמה ועדה פנימית לשילוב דירקטורים מהפריפריה, כולל חרדים. לי יש מועמד חרדי, רואה חשבון, עובד ברשות המסים, שאני אישית מת להכניס אותו. הוא ראוי, לצערי הוא מבעלז, לא מאצלך - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אם הוא היה הילה רזניק-דותן, חברה במפלגת יש עתיד, יונה אדמון, חברת יש עתיד, אולי היה לו יותר סיכוי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא. לא דיאלוג. אני מעריך שבתוך ה-500, מכיוון שמדובר באזרחי מדינת ישראל, יש כאלה שהצביעו לעבודה, יש כאלה שהצביעו לליכוד, יש כאלה שהצביעו לכולנו וגם לישראל ביתנו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רגע. אני ברשות דיבור.
נבחרת הדירקטורים הורידה ב-80%, ואני מצטרף לפולקמן, את תופעת הנפוטיזם, וראוי שניזהר בעניין הזה.
אני מתריע, אדוני היושב-ראש, כי מפעל חלוקת הג'ובים בדרך הזאת אינו יעיל בעיני. רוצים לתקן, רוצים לשפר, אני פתוח לכל ההצעות. אני מזהיר את כולנו: בואו לא נשפוך את התינוק עם המים.
הבוקר הוציא מנכ"ל משרד האוצר, שהוא לא ממפלגתי – הוא חיפש אותי אתמול בערב, אבל לא הצלחתי לדבר אתו, וגם הבוקר לא – הוציא מכתב לנבחרת הדירקטורים ולכלל האוצר שבו הוא אומר: אין לנו כוונה לפגוע בנבחרת הדירקטורים. זוהי לא כוונתנו. מדובר באנשים טובים שהביאו לשיפור בחברות הממשלתיות. אומר שי באב"ד: אני רואה חשיבות עליונה לקיומה של אותה נבחרת כדי לשפר את התפקוד של החברות הממשלתיות.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, דיברו חברי על חוסר יישום, לפחות לא יישום מלא של החוק. אני רוצה להצביע על כך שהחוק הוא אולי אחד המקומות הבודדים בחקיקה בישראל שיש בו הוראה שמתייחסת לייצוג הולם של האזרחים הערבים. בהרכב הדירקטוריונים יש הוראה שמתייחסת גם לנשים וגם לאזרחים ערבים, ועכשיו יש תיקון להוסיף את האוכלוסייה החרדית. ההוראה הזאת התקבלה בשנת 2000. מאז אומנם חל שיפור בהיקף הייצוג בדירקטוריון של החברות הממשלתיות, אבל הייצוג עדיין מפגר. לדעתי עדיין עומד על כמחצית משיעורה הכללי של האוכלוסייה. אני חושב שזו סוגיה שצריך לתת עליה את הדעת. אני חושב שאפשר להתרשם ממאבקי הכוחות בשיח לגבי מי קרוב יותר לצלחת, מי ימנה את מי וכדומה, אז אולי יסכים היושב-ראש שמה שבטוח שהאוכלוסייה הערבית, ואני בטוח גם שהמועמדים מהפריפריה, הם אולי הכי רחוקים מהצלחת. לכן השאלה אם יש כאן תוכנית באמת כדי להגביר את הייצוג. אני שמח על ההסכמה - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אני שמח על ההסכמה, אבל לצערי תוכניות דווקא בתחום הזה לא כל-כך מיושמות. אני עדיין זוכר, עוד כשראש הממשלה המנוח שרון הצהיר על כך שבדירקטוריון שלא ימנו חבר ערבי, הוא פשוט מקפיא את המינויים, וגם זה לא כל-כך עזר.
אני אביא את הדוגמה למשל בקרב הדירקטוריון של חברת המתנ"סים, ואני יודע שהיום יש מקום פנוי בדירקטוריון של החברה למתנ"סים, פשוט אין חבר ערבי. לכן אני תוהה אם זה לא מקרה קלסי שהשר צריך להיות מוגבל בשיקול הדעת שלו ולהגיד: יש מקום אחד פנוי, אין לך נציג ערבי בדירקטוריון, צריך למנות נציג ערבי, ואין הרבה שיקול דעת כאן. השאלה אם אפשר להגיע למצב כזה ושלא נחזור למצב שבו שוב מי שקרוב לצלחת מצליח להכניס את החבר, ואז הייצוג של האזרחים הערבים יישאר בהיקפים הנמוכים שאני מדבר עליהם.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
חברי היושב-ראש, אני רוצה להוסיף נקודה אחת. קודם כול, אני לא חושב שיש מודל מושלם ובכל ההיסטוריה היו הערות למינויים האלה. אני זוכר שבאתי למשרד החקלאות בממשלת רבין, מצאנו מגירה מלאה מינויים שלא נחתמו כי היה צריך חתימה של שני שרים, ושני שרים, בלי קשר למי שביניהם, לא באוטומט מסכימים, יש פה תמיד תהליכי מסחר מסוימים.
גבירותי, במסגרת הכבוד שרוחש לכם סגן שר האוצר לשעבר, אני רוצה להעיר הערה אחת. הייתי אתמול במטה הדואר - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
עוד לא שמעת מה אני אומר. הייתי אתמול בדואר וישבתי שם עם הגורמים הבכירים ונפגשתי עם נציג העובדים בדירקטוריון. אני זוכר את זה גם בעבר ואני רואה בזה הישג חשוב מאוד, את העובדים בוחרים העובדים, וזה לא אותו דבר. בכלל אין תחליף לשכל ישר גם עם כל התנאים. מבין העובדים שהעובדים בוחרים, צריך הוועד המנהל או היושב-ראש לבחור את העובדים בדירקטוריון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
למה אני אומר את זה? כי לפי דעתי זה מסלול אחר. גפני, אני מציע לומר שאנחנו מחייבים בתוך 30 יום שלא יהיה דירקטוריון שלא יהיו בו עובדים - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
יש פה דבר שונה קצת מכלל התמונה. יש החלטה שצריכים להיות נציגי עובדים בדירקטוריונים האלה והאלה – אני מקצר כי אני מחכה פה לדיון על המים – צריך לבדל את זה מכל היתר, משום שהעובדים קובעים את הנציגים וצריך לאשר אותם. סליחה, חברות, אם הם לא עומדים בקריטריונים, שיחליפו אותם העובדים, אם יש לזה תנאים. דבר אחד לא מובן, איך יש גם עובדים שבחרו אותם וגם לא מינו אותם. הם לא קשורים לכל השיקולים שהוזכרו כאן, ואני מבקש להפריד אותם. יש בזה הישג חסר תקדים שעובדים שותפים להחלטות ולא רק לתוצאות של השגיאות של מי שישב בכל הדירקטוריונים האלה, ואין לכם נימוקים. אין נימוקים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני פונה אליכן, גפני יחליט איך הוא מעביר את זה. אני מבקש להפריד בהחלטה בין ההערות הכלליות של ג'ובים וכו' לבין העובדים, שזאת פרנסתם, והם אלה שמייצגים את העובדים, והם הראשונים שמשלמים את המחיר של אלה שרוקנו את הקופות שם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עופר בלוך, כיום מנכ"ל חברת חשמל. דורון ברגר בנבחרת, כיום דירקטור במקורות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זו חברה שפשטה את הרגל, חייבת מיליונים לבנק דיסקונט, הנושים שלה נכנסו לנבחרת הדירקטורים - -
היו"ר משה גפני
¶
- - אני מבקש לשמוע את יוסי מרציאנו מההסתדרות החדשה. אני רוצה להוסיף משפט ואני רוצה שתשיבו.
יוסף מרציאנו
¶
חברים יקרים, כבוד היושב-ראש, תודה לאורלי על שהעלית את הנושא. אני מודה לך מאוד. אני רוצה לדבר בעיקר על דירקטורים מקרב העובדים. אני לא נכנס לשאר. נדמה לי שבחוץ לארץ, באירופה, הם לא בוחרים רק מחברות ממשלתיות, אלא בחברות ציבוריות בוחרים דירקטורים מקרב העובדים. ומי שאמון על העניין הזה בארץ זה אנחנו, ההסתדרות, והמחלקה באגף שלי.
חברים יקרים, אני רוצה שתדעו שאנחנו בוחרים את הדירקטורים, אבל לא ממנים אותם. אנחנו עושים את זה על-פי החוק. אני נמצא 15 שנה בתפקיד הזה. במהלך 15 השנה האלה בחרנו, אף פעם לא היתה בעיה בבחירה, הבחירות הלכו בצורה הכי טובה שיכולה להיות. אין להם שום הערה על הבחירות. אני רוצה רק לציין שהדירקטורים האלה מקרב העובדים, בניגוד לוועדי העובדים, הם לא חברי ועדי עובדים. החוק מגדיר בדיוק מי צריך להיות. ואכן על-פי החוק אנחנו בוחרים אותם ושולחים אותם. מסתבר שאחרי שאנחנו בוחרים שישה אנשים או ארבעה אנשים, אלה שמועמדים לבחירה, זה מגיע לשרים הנוגעים בדבר, לשר האוצר שהוא הממונה על החברות הממשלתיות ולעוד שר רלוונטי. בדרך-כלל החוק כבר מגביל אותם. לא מזמן תוקן החוק והגבילו אותם שיכולים בתוך שלושה חודשים למנות את האנשים.
אני לא רוצה לדבר על אורי יוגב, זה לא בסמכותי, ואני לא רוצה להיכנס לעניין הזה, אבל מאז שהוא נכנס לרשות החברות הממשלתיות הוא לא ממנה. הוא ממנה, אבל לפי השיגעונות שלו, סליחה על הביטוי.
יוסף מרציאנו
¶
אני לא צד. אני מוכן לעשות את כל העניין הזה עם מישהו אחר. יש לי פה מכתב שהשרים אישרו. מה קורה? אנחנו מחכים שלושה-ארבעה חודשים עד שהשרים מאשרים. עד שהוא מוציא לפועל, לוקח לו הרבה זמן והוא מבטל את החלטות השרים.
יוסף מרציאנו
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה שתדע שהם מעכבים את העניין הזה. מה אני רוצה מכם? יש בחירות, אחרי הבחירות אנחנו מעבירים לשרים, צריך לא לחפש את הסיבות. הם מחפשים כל מיני סיבות. תאמינו לי. אנחנו עושים את העבודה והם רוצים לייאש את העובדים, שלא יבחרו יותר. המחוקק קבע וצריך להיות חוק. העובדים מתייאשים, הם לא רוצים יותר לבחור, ואנחנו רוצים לשכנע אותם בחשיבות של העניין הזה.
יוסף מרציאנו
¶
אני רוצה להדגיש עוד דבר אחד. מנכ"לי החברות הממשלתיות מציינים בפני שהדירקטורים הטובים ביותר, שיש להם אינטרס למקום העבודה שלהם, זה אותם דירקטורים מקרב העובדים. אני אומר את זה באחריות מרובה. תשאלו על זה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כי אז הם לא ירצו להפריט את החברה, ואז זה פוגע ברעיון של אורי יוגב להפריט כל דבר שזז.
יוסף מרציאנו
¶
אני מבקש מכבודכם שתעשו משהו כדי שיהיה פרק זמן מסוים, ולא יכולים לעכב יותר, כי אחרת מבטלים את הנושא הזה בכלל.
חיים זהבי
¶
אני מנהל המחלקה לשיתוף עובדים בתחום הדירקטורים בהסתדרות. אני רוצה לציין שהדירקטורים מקרב העובדים באמת נחשבים כדירקטורים הכי חשובים להצלחת החברה. כמו שהגופייה קרובה לגוף יותר מהחולצה, אלה הדירקטורים הטובים ביותר, בעלי העניין להצלחת החברה.
חיים זהבי
¶
לשבחם של העובדים ייאמר שהם תמיד בוחרים את הנבחרת הטובה ביותר.
לצערי העניין הזה לא נפל ברשות החברות. אני כבר בתפקיד כ-15 שנה, עברתי כמה מנהלי רשות חברות, בדרך כלל היה עיכוב, פה חודש, שם חודש, לא היה כל-כך נורא. אחרי שהשרים אישרו לוקח שנתיים לבדוק מינוי של דירקטורים בחברות מאוד חשובות – חברת החשמל, מקורות, נתיבי ישראל.
נדבר על נתיבי ישראל, זה לא סוד שהיתה שם פרשייה גדולה מאוד וחקירת משטרה. אין לי כל ספק שלו נציגי העובדים היו יושבים בדירקטוריון הם היו מצלצלים בפעמונים, אבל כשממדרים את נציגי העובדים ולא ממנים אותם אחרי שהם מחכים שנתיים למינוי – ויושב פה דירקטור שמועמד לדירקטוריון והוא מומלץ על-ידי השר, שר התחבורה המליץ עליו, ולא מאשרים אותו – תסלחו לי, מישהו בנושא הזה נכשל בתפקיד.
מי יכול להגן עלינו? ועדת הכספים של הכנסת היא על-פי החוק ממונה לעניין הזה. ולצערי הרב אנחנו נזקקים מעת לעת לבג"ץ כדי לאכוף על רשות החברות לבצע את תפקידה. האם זה תקין? זה החלק שאני רוצה להביא לישיבת הוועדה, ואני מבקש מיושב-ראש הוועדה להתמקד בתחום הזה, שאין עליו מחלוקת, אלה עובדים שהועמדו לבחירה. הם רצו מעובד לעובד, ביקשו את אמונם, העובדים בחרו בהם ואי-אפשר לחכות שנתיים למינוי. שנתיים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שתשיבו. יכול להיות שהכוונות טובות, אני לא נכנס לעניין הזה, אבל התוצאה היא מתחת לכל ביקורת. ראיתי את הרשימה של נבחרת הדירקטורים. זה דבר חמור. לא יכול להיות בסופו של דבר שהדירקטוריונים יהיו מורכבים מקבוצה אחת באוכלוסייה, הם לא מורכבים מכמה קבוצות. יש קבוצות באוכלוסייה, העובדים קודם. לא יכול להיות דבר כזה.
אני לא רוצה להגיד את המילה, אבל הסתכלתי, הרי בכל אופן פונים אלי רבים. יש רבים בקרב הציבור החרדי, אקדמאים ברמות גבוהות, אין בתוך ה-500 אפילו חרדי אחד, רק שנוכל להגיד לעולם שאנחנו לא מדינה גזענית שמפלה לרעה קבוצה באוכלוסייה. רק בשביל זה. אין אפילו אחד. אחד. ומטיפים לנו על שילוב. ישב פה אורי יוגב. שאלנו אותו. איזה תשובה קיבלתי? אחד, שלא ייבחר בסוף, אבל שיהיה אחד, שתמיד יוכלו לשלוף אותו.
היו"ר משה גפני
¶
כמו שמיקי לוי אומר "אני אוהב אחד, חסיד בעלז", שיהיה חסיד בעלז. אחד לא לשים שם ויבואו להגן על הדבר הזה? אין אחד יוצא אתיופיה. אחד. עוטפים הכול במילים מכובסות. אין העניין הזה מציאות. המציאות הזאת לא תימשך. לא יהיה דבר כזה.
דיברתי עם ראש הממשלה, דיברתי עם שר האוצר, לא יכול להיות דבר כזה. ההסתדרות לא בעניין, העובדים לא בעניין, קבוצות אוכלוסייה לא בעניין. אף אחד לא בעניין, מה זה הדבר הזה? צריך להפסיק עם התופעה הזאת. אחת משתיים, או להחליף אנשים, או להחליף את החוק, או לשנות את הדברים. אנחנו לא מונרכיה שיש פה מלך, אנחנו לא דיקטטורה, שיש פה איזה דיקטטור שהוא מחליט מה כן ומה לא. אנחנו קבוצות אוכלוסייה. אנחנו חברה מאוד הומוגנית, מורכבת מאוכלוסיות שונות, מקבוצות שונות. מביאים לידי ביטוי בסופו של דבר בדירקטוריונים האלה את העמדות של הציבור. אי-אפשר להרבות בפערים האלה.
אני לא רוצה להגיד מילים, בגלל שאחרי זה ישתמשו בזה, אבל אני יכול להגדיר לכם את הקבוצה הזאת שנמצאת ב-500 האלה.
היו"ר משה גפני
¶
לא רוצה. הרי אפשר להגדיר את זה מאוד פשוט. כל אחד יכול לעשות את החשבון, לקחת את השמות ולהתחיל להסתכל. אפשר להסתכל על אורח החיים, אפשר להסתכל על ארץ המוצא, אפשר להסתכל על הרבה דברים. תסתכלו. מה חושבים? אנחנו היום בתקופה שהכול נמצא על השולחן. זה לא יימשך. מה נעשה? אני נגד לדבר בהתלהמות. צריך לשבת ליד השולחן ולקבל החלטות. גם אם עכשיו תציגו – ותציגו, אתם תקבלו את הבמה – גם אם תציגו שהשיטה מצוינת, במבחן התוצאה יש כישלון טוטלי. לא חשוב למה, ואז צריך לשנות את זה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - - אבל אותה נבחרת שלא בחברה הפרטית מיוצגת אובר ייצוג. שוב פעם - -
מירה מינס
¶
אני מנהלת את יחידת הדירקטורים. מן הסתם אני מכירה את כל הנתונים, כל מה שצריך להכיר כדי לדעת מה נכון ומה לא נכון.
מירה מינס
¶
ראשית, הייתי פה לפני כמה חודשים והקשבנו, אחד הנושאים שעלו זה הנושא של שילוב אוכלוסיות נוספות בדירקטוריונים. מה שעשינו בעניין הזה מאז, שבחודשים האחרונים פעלנו להקים ועדה שתדון בנושא הזה, שתבחן את הנושא הזה. האמת היא שזה השקף האחרון במצגת שלי, אז לא בא לי עכשיו לדפדף בכל השקפים, אבל אני מתחילה מזה, כי אני רואה שזה באמת אחד הנושאים הכי חשובים.
הקשבנו, הבאנו לתשומת לבנו, לא אמרנו שאין מה להוסיף ומה לשפר בתהליך, ואני מוכנה לשים על שולחן הניתוחים כל דבר שבנינו, מתנאי הסף, מהקריטריונים. אני מזמינה כל אחד לדיון קבוצתי, אישי - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא. אין שום שאלה. אני לא מרשה לך לדבר עכשיו. אני אוציא אותך. זה לא בסדר. צריך לאפשר להם לדבר מההתחלה ועד הסוף, גם אם הם יגידו דברים מעצבנים, והם לא יגידו.
מירה מינס
¶
הקמנו בחודשים האחרונים ועדה שתדון בנושא הזה, שתבחן את הנושא הזה, שתיפגש עם עוד אנשים ותרחיב את מגוון הדעות והאוכלוסיות שאפשר לפגוש, כדי לראות איך באמת מתמודדים עם העניין הזה, תוך כדי שמירה על מקצועיות הדירקטוריון. אני חושבת שהעניין הזה יהיה אתגר, מפני שמצד אחד צריך לתת באמת מענה לייצוג של עוד אוכלוסיות, ואנחנו מסכימים, ובקטע הזה אנחנו יותר דומות ממה שאת חושבת, אני בסך-הכול אישה לא מאוד מבוגרת, מעפולה, שהתקבלה לנבחרת - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כבר דיברתי אתך על זה, ואמרתי לך מה שאמרתי. אני לא רוצה לחזור על זה פה.
מירה מינס
¶
רגע. אחד הדברים שגם רציתי להגיד, שלא היינו כאן לחינם, זה לא עבר לנו מעל הראש, עשינו עם זה מעשה, איתרנו אנשים, בנינו ועדה, היא מתחילה את הדיונים שלה בתקופה הזאת, לפני כמה שבועות סיימנו את הקמתה, וכמובן נשמח למצוא מענה ופתרון לעניין הזה. הנושא לא נעלם מעינינו.
מירה מינס
¶
יושב-ראש הוועדה הוא זאב רפואה, שהיה לפני שנים מנהל רשות החברות, הגברת פנינה תמנו, שאתם בטח מכירים, הגברת מונה בחית, שהיא היום מנהלת בכירה ודירקטורית בעמידר, מר רענן דינור, מר תומר לוטן - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, קיבלתי את זה משם. אל תדאג. תאמין לי, המקורות שלי הם מקורות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הוא שולח אותם להיות המגן האנושי שלו. נורא קל לשלוח את הנציגה היחידה המזרחית מהפריפריה, כדי שאני לא אוכל לומר משהו. דיברנו על זה קודם. תהיי המגן שחוסם בגופו וביכולתו את כל האנשים שדומים לנו.
היו"ר משה גפני
¶
היא לא בישיבה עכשיו.
(חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס יוצאת ממליאת הוועדה)
אני מבקש לא לדבר לאף אחד מחברי הוועדה. תציגו את העמדות שלכם, ואם אפשר, לעשות את זה בתמצית. בבקשה.
מירה מינס
¶
אני ממשיכה. מה שעומד לנגד עינינו, ויש לכם גם את המצגת מולכם, זה באמת סעיף 4 לחוק החברות הממשלתיות, שחברה ממשלתית תפעל לפי השיקולים העסקיים, על-פיה נוהגת לפעול חברה לא ממשלתית. ולכן, מתוך זה, נגזרו גם תנאי הסף והקריטריונים. ואני שוב אומרת בסוגריים, אני מוכנה בכל רגע נתון עם כל אחד להציג, לדון ולהיות חשופה לביקורת אם צריך לשנות משהו או להתאים. אבל זה מה שעמד לנגד עינינו, לא איפה גר הבן-אדם, לא איפה הוא נולד ולא מאיזה מוצא הוא, אבל כן איזה ניסיון עסקי יש לו ואיזה ניסיון ניהולי יש לו ואיזה ערך הוא יוכל להביא לדירקטוריון של החברה הממשלתית, שזה הגוף הכי חשוב בארגון. צריך להוביל את החברה. זה הגוף שהוא מעל למנכ"ל. זה כן עמד לנגד עינינו, וגיוון עמד לנגד עינינו, וחברים בלתי תלויים ועצמאיים עמד לנגד ענינו והמחויבות שלהם לטובת החברה בלבד.
מישהו כאן אמר
¶
מאיפה בא הרעיון הזה? אני רוצה להזכיר, מהנחיית היועץ המשפטי לממשלה. אל לו לשר להסתפק בבחינתו של מועמד אחד, אלא לבחון ולהשוות את כושרם ואת תכונותיהם של מספר מועמדים למינוי. גם זה עמד לנגד עינינו כשבנינו את הנבחרת, שהמטרות שלה זה דירקטור עצמאי, לתת הזדמנות לציבור. זאת הפעם הראשונה מאז קום המדינה שלציבור שלא מכיר פוליטיקאים, ניתנה הזדמנות לבוא ולפחות לנסות. אז נכון שכאשר 17,000 אנשים ניגשים, לא יכולים כולם להתקבל, ואז יש כל מיני שמות - - -
מירה מינס
¶
17,000 בשני ההליכים. עם ישראל רוצה להיות חלק בעניין הזה, ואי-אפשר לקחת את זה אחורה. אפשר לשנות קריטריונים, אפשר לחשוב על זה שוב, אי-אפשר לקחת את זה אחורה. זאת הפעם הראשונה שניתנה לציבור ההזדמנות הזאת, וזה חלק מהמטרה של התהליך.
שיפור תפקוד הדירקטוריונים – אנחנו רואים, ובחלק מהדיונים שנערכים בדיוק בוועדה הזאת, יש ביקורות קשות על תפקוד החברות הממשלתיות. זאת אומרת, משהו בשיטה הקודמת לא עובד וצריך לשפר. אז חלק מהרעיון של נבחרת הדירקטורים היה להכניס גם דירקטורים עסקיים, ניהוליים, מומחי תוכן, שיביאו את היכולות שלהם, וביחד עם הדירקטורים הקיימים, ייצרו שם משהו יותר טוב ויותר איכותי.
אנחנו גם מסתכלים על ההמלצות של ה-OECD ולאן העולם הולך, והעולם הולך לשם. תיכף אני אראה לכם עוד שקף על זה. כל זה ניהול תוך כדי תהליך פומבי, שוויוני ומקצועי.
בקצרה, מה קורה ב-OECD ומה אומר ה-OECD. אתם רואים שיש מעבר מאוד-מאוד ברור לכיוון מינוי דירקטורים בעזרת גופים מקצועיים, ואנחנו על המפה. אנחנו אפילו מרשימים מאוד על המפה, מפני שאנחנו מקבלים מה-OECD פידבקים מדהימים על המהלך הזה. אני לא אומרת שאין לו חבלי לידה ואני לא אומרת שאין לו קשיים ואין לו בעיות, אבל אנחנו מקבלים על זה פידבקים מדהימים שלא הייתי מזלזלת בהם.
תהליך המינוי – אני רוצה להזכיר כאן איזו הנחת יסוד שנשכחה בדיון. השרים בוחרים במועמד, רק לאחר מכן זה מגיע לוועדה לבדיקת מינויים, רק לאחר מכן רשות החברות מכינה חוות דעת מקצועית ומשפטית, רק לאחר מכן יש דיון בוועדה ורק לאחר מכן זה חוזר לשרים לחתימה וכו' וכו', עד שהדירקטור יושב בדירקטוריון. כלומר, יש כאן איזו מערכת יחסים מאוד הדוקה, תהליך מורכב שעובד בין רשות החברות לבין השרים לבין הוועדה לבדיקת מינויים. אבל כל השרשרת המופלאה הזאת לא יכולה להתחיל אם שרים לא מביאים מועמדים.
תיכף נראה שקף של מספרים, כבר ראיתם את זה, אנחנו מסתכלים על 394 מקומות של אנשי ציבור שצריך לאייש, מתוכם 250 מאוישים היום. זאת אומרת, יש 144 מקומות לאנשי ציבור, אבל יש היום בתהליך 27 מועמדים בלבד שהשרים הציעו. השרים יכולים להציע מתוך נבחרת הדירקטורים. פנינו לעזרת השרים, וזה נשכח איפשהו בדרך עם כל המלחמות וכל הרעש. מתוך זה הרשות, אחד מהתפקידים שלה זה לייעץ לשרים. בנינו, ועשינו את זה פעמיים, מאגר של דירקטורים - - -
מירה מינס
¶
- - - מאגר של דירקטורים שהשרים יכולים להיעזר בו ולבחור. דרך אגב, תיכף נראה את זה במספרים. השרים - - -
מירה מינס
¶
השרים יכולים לבחור, זה כלי שיכול לסייע להם, מפני שהרבה פעמים אם רוצים לאייש בדירקטוריונים מספיק נשים, מספיק דירקטורים מקרב האוכלוסייה הערבית - - -
מירה מינס
¶
אם רוצים לעמוד בחובות שיש בדירקטוריונים – אני רוצה להשלים את הדברים שלי, וזה לא עוד הרבה – אם רוצים לעמוד במה שצריכים הדירקטוריונים גם על-פי חוק וגם על-פי רמת המקצועיות שנדרשת שם, מאגר כזה יכול רק לעזור.
מירה מינס
¶
מאגר כזה יכול רק לעזור.
היו שני תהליכים, 2014, 2015, יש שני מאגרים בניכוי מי שכבר נבחר על-ידי השרים, תיכף אני אגיע לזה, זה כבר כמעט 200 אנשים - - -
היו"ר משה גפני
¶
היתה לי בעיה, כי בא אלי שר אחד והוא אמר שהוא רוצה חרדי אצלו, הוא מכיר מישהו שיש לו הכול, אפילו תואר שלישי, אבל אמרו לו שהוא לא יכול לבחור אותו, בגלל שהוא לא נמצא במאגר.
מירה מינס
¶
בכל מקרה אני לא אתעכב על המספרים, כולנו מסכימים שיש מקומות היום בדירקטוריונים וצריך למנות.
עשינו כאן איזה שקף שמסדר מבחינת כמות המספרים, אבל אני לא מלאה אתכם. מבחינתנו הפוטנציאל שקשור לנבחרת זה 394 דירקטורים.
מירה מינס
¶
יש לכם גם את זה פה, אני רוצה שתסתכלו ותראו ש-165 דירקטורים מהנבחרת כבר יושבים בדירקטוריונים. לי זה לא נראה מאוד לא מוצלח. הדינמיקה של היומיום מעבר למה שקורה בתקשורת היא כזאת שהשרים עובדים ובוחרים וממנים אנשים, והם נכנסים. אנחנו כמובן נשמח שימונו עוד. יש מאגר של 600 אנשים שמחכים. אנשים שהיינו חולמים שירצו לכהן בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, אנשים מהבכירים במשק, ואני מתייחסת לא לאזור המגורים שלהם, אלא לניסיון החיים שלהם ולניסיון העסקי שלהם. זה לא אומר שאין מקום לעוד אחרים, אבל הם מחכים והם עברו תהליך פומבי ושוויוני - - -
מירה מינס
¶
אני רוצה רק להגיד משפט סיכום ולהזכיר עוד פעם שמי שממנה זה השרים. אני קוראת לכולם לעודד את השרים לבחור עוד - - -
מירה מינס
¶
אני רוצה להזכיר דבר אחד, סמכותם של השרים היא למנות. אני שמחה לראות שנבחרת הדירקטורים עוזרת להם, כי אחרת 165 דירקטורים לא היו יושבים עכשיו בחברות הממשלתיות. במקביל, השרים, חלקם, הגישו גם מועמדים מחוץ לנבחרת, וחלקם מונו וחלקם בתהליך מינוי, ולכן אני מציעה להסתכל גם על העובדות.
להתייחס לנושא של דירקטורים מקרב העובדים?
מירה מינס
¶
- - באתי מהמגזר העסקי כדי לעשות פה טוב. אני לא מכירה בכלל את הטרמינולוגיה של השהיה, דחייה, מניעה. לא מכירה את זה. אני עם הדנ"א של המגזר העסקי והבאתי אותו לפה. אתם יכולים להאמין לי או לא להאמין לי.
בתהליך של דירקטורים מקרב העובדים יש היום על השולחן כמה תהליכים. אנחנו כמובן לא יכולים להכריח חברות לבחור. זה מגיע לשולחננו לאחר שכבר נעשו בחירות. יש היום על השולחן כמה תהליכים, חלקם כבר מונחים לפתחם של השרים לחתימתם אחרי שכבר נגמר התהליך, ואני אשמח שיחתמו כמה שיותר מהר, וחלקם אצלנו בהכנת חוות דעת. ושוב, אנחנו יכולים להמליץ לשרים, השרים משם יכולים למנות את מי שהם בוחרים, זאת סמכותם לגמרי.
אני לוקחת לתשומת לבי את מה שנאמר פה, והאמת היא שגם יוסי וגם חיים אמרו לי את זה גם בשיחות בינינו, ומה שאנחנו יכולים לזרז, אנחנו מזרזים, חס וחלילה מעכבים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם הייתי עושה לפי מה שיצביעו לי, קול אחד לא הייתי מקבל. אחד לא הייתי מקבל.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לסכם סיכום ביניים לפני שאנחנו ממשיכים הלאה. אני מבין שאין תשובה לגבי הנושא של חרדים.
דלית זמיר
¶
יש תשובה. יש פה שתי תשובות. הנבחרת הזאת שמדברים עליה, זו פעם ראשונה שיש פה הליך באמת פומבי, שוויוני - - -
דלית זמיר
¶
הליך מהסוג הזה נעשה בהתאם לקריטריונים שוויוניים. ככל שיש טענה לגבי הקריטריונים, ונציג לכם את הקריטריונים, אפשר לשנות את הקריטריונים, אבל אם מועמד חרדי היה מגיש, הוא היה נבחן בדיוק באותה דרך. יותר מזה - -
היו"ר משה גפני
¶
הבנו. החרדים לא מפסיקים להיות בוועדות. זה בסדר, אני בעד. אני שמח על זה שאפילו אחד לא נמצא שם...
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
נאמר פה שהם הקימו ועדה. מה שאני מבקש שההמלצות או הדוח, יובאו לכאן לדיון.
היו"ר משה גפני
¶
אני אמשיך את הדיון הזה. נקבע זמן. אני אבקש שגם אורי יוגב יבוא לכאן. הוא היה כאן בישיבות הקודמות. אני רוצה דיון על העניין הזה.
אם מישהו מתנגד למה שאני הולך להגיד עכשיו שיגיד. ועדת הכספים דורשת קודם כול לפעול על-פי החוק ולמנות את נציגי העובדים - -
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אתם לא נותנים לי להשלים משפט. המרץ היום והאנרגיות, חבל על הזמן.
אנחנו קוראים גם לכם וגם לשרים למנות את נציגי העובדים באופן מידי. לא יכול להיות תהליך ארוך כזה, זו הפרה של החוק, זו הפרה של ההיגיון הציבורי.
אני מבקש להוסיף לחוק, למנות כמו שעשינו בבנק ישראל. למנות כאלה שאינם עומדים בקריטריונים האלה, אבל יש להם ניסיון ארוך, כמו שיש בבנק ישראל בוועדה המוניטרית. עשינו חשבון כשעשינו את חוק בנק ישראל. אני לא מוצא את זה בחוק שלכם, חוק הדירקטורים. יש אנשים שיש להם ניסיון אורך בנושאים הכלכליים - - -
היו"ר משה גפני
¶
מה זה משנה, יש אז בסדר. לפי דעתי זה לא תואם.
הדבר הנוסף שיהיה ייצוג לסקטורים השונים, לחברות השונות בחברה הישראלית. אני מבקש, ואם מישהו מתנגד למה שאני אומר עכשיו, שיגיד. ועדת הכספים דורשת לבטל את רשימת הנבחרים, את נבחרת הדירקטוריון.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הקריאה הקודמת מקובלת עלינו, הגיוון כן, כל האוכלוסיות כן, אבל עכשיו לקחת את כל העבודה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני משכלל את ההצעה ואני דורש להכניס לנבחרת הדירקטורים, אני מבקש להכניס את כל קבוצות האוכלוסייה בחברה הישראלית - -
היו"ר משה גפני
¶
- - להכניס את האנשים המתאימים לעניין הזה, אבל להוציא את האנשים האלה, להביא אותם, שיהיו בנבחרת הזאת. לא יכול להיות שלא יהיו בנבחרת הדירקטורים יוצאי אתיופיה. לא יכול להיות דבר כזה. זה כתם על החברה. אמרתם פה דבר שאם זה נכון, אנחנו חברה שאני לא יודע מה לעשות אתה. אמרתם כך: אין בקרב החברה הישראלית, אין כאלה שמתאימים לא להיבחר לדירקטור - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יש. אתה פשוט לא יודע. אתה פשוט לא יודע, מיקי מכלוף זוהר. יש אמסלם ויש פריפריה ויש לוי, ויש לו צבע עור שלי.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להוסיף – אם מישהו מתנגד, נא להגיד, אני גם על זה לא אקבל החלטה. אני מבקש להוסיף לרשימת הנבחרים שיהיה ייצוג לאוכלוסיות השונות במדינת ישראל. להוסיף, לא להמשיך בדרך הזאת ולהגיד: הקמנו ועדה. אני יודע מה המשמעות של הקמת ועדה. עברתי פה יותר מכל אחד אחר ועדות שהוקמו, שלא יצא מהן דבר וחצי דבר. זה היה כיסוי לנושא שהיה מאוד קשה מבחינה ציבורית – הקמנו ועדה. אין ועדה, אני רוצה שתבואו לכאן בעוד חודש ותגידו את מי הכנסתם מעולי אתיופיה, אני לא רוצה להגיד עוד שמות, מכל מיני מקומות - - -
היו"ר משה גפני
¶
אל תעזור לי. מכל מיני סוגי אוכלוסיות, שצריך להביא אותם שהם יהיו חלק מן העניין. תבואו לכאן בעוד חודש, ואני מזמין גם את אורי יוגב - -
היו"ר משה גפני
¶
- - - שתבואו לכאן עם הרשימה, שתאמרו כמה מבין סוגי האוכלוסיות השונים – כמה הוספתם לרשימת הנבחרים.
סיכום – את נציגי העובדים - - -
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, אתה לא מקל לי על החיים.
את נציגי העובדים להכניס באופן מידי, לא לחכות. אני פונה אליכם, אני פונה לשרים, אני מבקש את החוקים לשנות בעניין הזה. התוצאה פה היא כישלון טוטלי, לא סתם. יש פה כישלון שהרסנו את החברה הישראלית.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, זה אני יודע. זו לא החלטה של הוועדה, אני אומר את זה. ההחלטה שאתם באים לכאן בעוד חודש ואתם אומרים איך שילבתם ברשימת הנבחרים את סוגי האוכלוסיות השונים.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, זה ממש לא יפה מה שאתה עושה.
אם המצב הוא שיש ברשימת הנבחרים 500 איש שאין בהם עולה אחד מאתיופיה, המשמעות של העניין שאין עולה אתיופיה במדינת ישראל, אפילו לא אחד, שיכול להיות ברשימת הנבחרים.
היו"ר משה גפני
¶
ואז אני מבקש בעוד חודש לבוא לכאן עם הרשימה. אנחנו גם נבקש את ההתייחסות של הממשלה לתיקוני החקיקה בעניין הזה. את רשימת העובדים, כבר אמרתי. הנושא הזה הוא סתם עבירה על החוק, אני לא מבין למה לא עושים את זה. אני מודה לכולם על הדיון הזה. הדיון הזה לא הסתיים, הוא יימשך בעזרת השם, אני מקווה שבעוד חודש. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:23.