הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 160
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ט בשבט התשע"ו (08 בפברואר 2016), שעה 9:07
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/02/2016
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 169), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 170) (הרחבת מעגל הזכאים למענק לימודים), התשע"ו-2016, של חברי הכנסת מירב בן ארי, רועי פולקמן, יעקב מרגי, יואב קיש, רוברט אילטוב, קארין אלהרר, טלי פלוסקוב, מסעוד גנאים, טלב אבו עראר, דב חנין, חנין זועבי, רויטל סויד, אוסאמה סעדי, עמר בר-לב, איל בן ראובן, יוסי יונה, איתן ברושי, מאיר כהן, חיים ילין, עפר שלח, יפעת שאשא ביטון, מיכאל אורן, מיכל רוזין, אברהם נגוסה, איילת נחמיאס ורבין, דוד ביטן, ענת ברקו, יעקב פרי, תמר זנדברג, יצחק וקנין, ישראל אייכלר, יעל גרמן, אלי אלאלוף, רחל עזריה, נורית קורית, אורי מקלב, נאוה בוקר, אברהם דיכטר, אלי כהן, סופה לנדבר, עאידה תומא סלימאן, עליזה לביא, איימן עודה, מכלוף מיקי זוהר, עמיר פרץ, יאיר לפיד, נחמן שי
מוזמנים
¶
איילת הוכמן - עו"ד, משרד המשפטים
עליזה ברלזון - מנהלת אגף גמלאות משפחה, המוסד לביטוח לאומי
ריקי שנזיק - אגף ילדים, המוסד לביטוח לאומי
מיכל מזוז - עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד
רן מלמד - סמנכ"ל עמותת ידיד, מרכזי זכויות בקהילה
רנין בדיר מנא - המשמר החברתי
חובב ינאי - המשמר החברתי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 170) (הרחבת מעגל הזכאים למענק לימודים), התשע"ו-2016, של חברי הכנסת מירב בן ארי, רועי פולקמן, יעקב מרגי, יואב קיש, רוברט אילטוב, קארין אלהרר, טלי פלוסקוב, מסעוד גנאים, טלב אבו עראר, דב חנין, חנין זועבי, רויטל סויד, אוסאמה סעדי, עמר בר-לב, איל בן ראובן, יוסי יונה, איתן ברושי, מאיר כהן, חיים ילין, עפר שלח, יפעת שאשא ביטון, מיכאל אורן, מיכל רוזין, אברהם נגוסה, איילת נחמיאס ורבין, דוד ביטן, ענת ברקו, יעקב פרי, תמר זנדברג, יצחק וקנין, ישראל אייכלר, יעל גרמן, אלי אלאלוף, רחל עזריה, נורית קורית, אורי מקלב, נאוה בוקר, אברהם דיכטר, אלי כהן, סופה לנדבר, עאידה תומא סלימאן, עליזה לביא, איימן עודה, מכלוף מיקי זוהר, עמיר פרץ, יאיר לפיד, נחמן שי
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. היום ה-8 בפברואר 2016, כ"ט בשבט התשע"ו, השעה 09:07 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
אנחנו דנים בהצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 170) (הרחבת מעגל הזכאים למענק לימודים), התשע"ו-2016.
בבקשה, היועצת המשפטית של הוועדה. נעשתה כאן עבודה מאוד יפה על ידי חברת הכנסת ידידתי מירב בן ארי שעושה כאן הרבה סדר. השנה המענק גדל ב-28 מיליון שקלים בעקבות התיקונים המומלצים, דבר שמאפשר גם לצעירים עד גיל 18 לקבל תמיכה ולאזן את המענקים שניתנים היום מגיל שש עד גיל 18, וזאת באמת מהפכה ומהווה מתן תוספת לארבעה שנתונים שעד עכשיו היו עד גיל 14 בלבד. אני באופן אישי יכול להעריך ולהודות. זה מתאים לרקע האישי של מירב ושלי.
את רוצה לומר כמה מלים לפני הקראת החוק או לאחר מכן?
יעל סלנט
¶
היום מענק הלימודים ניתן לילדים רק עד גיל 14 והצעת החוק מרחיבה את מעגל הזכאים למענק לימודים ומציעה לתת אותו עד גיל 18, כלומר, מכיתה א' ועד כיתה י"ב. ההצעה אומרת לתת מענק בשיעור אחיד לכל הילדים מכיתה א' ועד כיתה י"ב. היום זה מענק בשיעורים שהם משתנים. 18 אחוזים לילדים בגילי 6 עד 11 וזה יוצא כ-1,500 שקלים.
יעל סלנט
¶
כן. בעד ילדים בגיל 11 עד 14, עשרה אחוזים מהשכר הממוצע, שזה משהו כמו 850 שקלים. כאמור, ההצעה מציעה לתת עד גיל 18 מענק בשיעור אחיד שהוא בסביבות אלף שקלים במונחים של היום, במונחים נומינליים.
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 170) (הרחבת מעגל הזכאים למענק לימודים), התשע"ו-2016
תיקון סעיף 74
בחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 74(ב) –
בפסקה (1), במקום "בשיעורים המפורטים בפסקה (2)" יבוא "בשיעור המפורט בפסקה (2)".
במקום פסקה (2) יבוא:
"(2) מענק הלימודים בעד ילד שלפני 31 בדצמבר של אותה שנת לימודים מלאו לו שש שנים ולא מלאו לו 18 שנים יהיה בשיעור של 11.6 אחוזים מהסכום הבסיסי".
כאן התאמנו את המועד הקובע לעניין גיל הילד לחוק לימוד חובה שהוא ה-31 בדצמבר במקום א' בטבת, כמו שהיה קודם בחוק לימוד חובה וגם היה קודם בחוק הביטוח הלאומי.
לגבי סעיף התחולה. החוק ייכנס לתוקף מיד עם פרסומו, בהנחה שהוא יעבור קריאה שנייה ושלישית בזמן הקרוב, אנחנו בכלל לא בטוחים שיהיה צורך בסעיף הזה, אבל בכל מקרה אנחנו מבהירים שהחוק יחול לגבי מענק לימודים שמשתלם החל משנת הלימודים תשע"ז ואילך. אנחנו נבדוק האם כעניין של נוסח צריך להשאיר את ההוראה הזאת כי הרי ברור שזה חל מיום הפרסום כמו כל החוק.
תחולה
הוראות סעיף 74 לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, יחולו לגבי מענק לימודים המשתלם בעד שנת הלימודים התשע"ז ואילך.
יצחק קדמן
¶
קודם כל, אני רוצה לברך את מציעת החוק ואת הוועדה. זה עוול שהגיע הזמן לתקן אותו. הוא נמשך הרבה מאוד שנים. זה יעשה צדק רב מאוד עם משפחות נזקקות, בעיקר עם התלמידים הנזקקים. עד היום הייתה קבוצה שלמה מודרת מהחוק הזה, גילי 14 עד 18, וחשוב היה לעשות את זה גם מפני שבשנים האחרונות שונה החוק של לימוד חובה והחיל את לימוד חובה עד כיתה י"ב ולא עד כיתה י' כפי שהיה פעם. לכן כל מה שאפשר לעשות זה לברך על העניין.
אני רוצה להעיר הערה קטנה ולבדוק אפשרות. יש קבוצה אחת שקיבלה עד היום 1,550 שקלים והקבוצה הזאת היא מגיל שש עד 11. הקבוצה הזאת תרד באופן מידי בצורה דרסטית בשיעור שהיא מקבלת. בטווח הארוך היא לא תינזק כי גם הילדים שלה גדלים והם יגיעו לגילים שלא היו זכאים בעבר ועכשיו יהיו זכאים, אבל באופן מידי מי שקיבל בשנה שעברה 1,550 שקלים, ימצא את עצמו עם אלף שקלים לילד שלו אם הוא בן 6 עד 11.
לכן אני מציע לשקול אם יש דרך למתן את הנפילה הזאת לגבי הקבוצה הזאת בכך שההחלה לגבי הירידה שלה תהיה יותר הדרגתית.
אני מעלה את זה כשאלה. אם זה יהיה אפשרי, זה יהיה מבורך.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
נכון שבעתיד הקרוב תהיה להם ירידה אבל זה לצורך עלייה. בסופו של דבר – אמרתי לך וגם אמרו את זה בוועדה, אם אתה זוכר, עת הגיעו לכאן נציגי המשפחות החד הוריות שאמרו שאפילו הם מעדיפים שבמקום הירידה כיום מ-1,500 שקלים ל-800 שקלים, כך הם יודעים שהם מוזנים ולפחות בעתיד הרחוק זה כן יעזור להם. אני יודעת שתהיה עכשיו נפילה מ-1,550 שקלים לאלף שקלים. אגב, אני שמחה שזה לא כמו בעבר, 880 שקלים.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כן. כאן אנחנו דואגים להם עד כיתה י"ב, בתקופת הלימודים בתיכון אז לא הייתה הכנסה לאותם הורים. אני מבינה אותך ואני מקווה שאתה גם מבין אותנו שבטווח הארוך אנחנו דואגים להם.
רנין בדיר מנא
¶
אני פעילה במשמר החברתי בכנסת. יש לי שאלה לגבי השכר הממוצע שנמצא בהצעת החוק מגיל 6 עד 11. הצעת החוק הזאת היא מ-2003 כך שהכול השתנה. האם השכר הממוצע אמור להשתנות בהתאם?
יעל סלנט
¶
אנחנו מדברים עכשיו במונחים של הסכום הבסיסי. הסכום הבסיסי מוגדר בחוק הביטוח הלאומי וחלק גדול מהסכומים בחוק הביטוח הלאומי באופן כללי מתייחסים לסכום הבסיסי. יש לו הוראות עדכון והוא מתעדכן מדי שנה. המוסד לביטוח לאומי גם מפרסם את העדכונים. אם מיכל מהביטוח הלאומי תרצה להרחיב, בבקשה.
מיכל מזוז
¶
נכון, אבל זה כבר לא צמוד לשכר הממוצע במשק עוד קודם לתיקון הזה. זה צמוד לסכום הבסיסי. עד כמה שידוע לי הסכום הבסיסי עומד על כ-9,000 שקלים.
יעל סלנט
¶
זה לא לתקן כי בעצם החוק היום מדבר במונחים של השכר הממוצע ולכן בדברי ההסבר כאשר נכתב מה שיעור המענק היום, הוא נכתב כנגזרת מהשכר הממוצע מכיוון שאלה המונחים שהחוק מדבר היום.
יעל סלנט
¶
היום כתוב בחוק השכר הממוצע. עכשיו, בהצעת החוק, תיקנו לסכום הבסיסי כמו שחוק הביטוח הלאומי מדבר במגוון נושאים. לכן המינוח השכר הממוצע כבר לא היה מתאים כאן לעניין של מענק לימודים. כך זה היה בחוק המקורי ובהצעת החוק הזאת אנחנו משנים את זה לסכום הבסיסי.
חובב ינאי
¶
ב-2003, בחוק ההסדרים, עבר סעיף שאומר שבמקום השכר הממוצע יהיה הסכום הבסיסי. בפועל מדובר בקיצוץ די גדול. עד כמה שאנחנו מבינים, הסכום היום ניתן לפי הסכום הבסיסי ולא לפי השכר הממוצע. אם לא כך הדבר, אם זה כן ניתן לפי השכר הממוצע, הצעת החוק, שכוונתה מבורכת והיא טובה, מדובר בהורדה של הכסף בפועל. צריך רק להבהיר למה מתכוונים כאן.
במאמר מוסגר, בלי קשר לזה, צריך להגיד שמאוד קשה לעקוב אחרי השינויים בחוק ההסדרים ואפילו כאן לא ברור מה סכום הכסף שנותנים.
מיכל מזוז
¶
גם כיום סעיף החוק מדבר על 18 אחוזים מהסכום הבסיסי או עשרה אחוזים מהסכום הבסיסי. התיקון הוא ביחס לשיעור שיתקבל היום באופן אחיד לגבי קבוצת הילדים מגיל שש עד 18, שיהיה לדעתי 11.6 אחוזים.
מיכל מזוז
¶
11.6 אחוזים מהסכום הבסיסי, זה חישוב מתמטי שאפשר להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולראות מה הסכום הבסיסי ולעשות את החישוב. כיום זה עומד על אלף שקלים.
יעל סלנט
¶
דברי ההסבר מדברים כמו שהחוק מדבר היום וגם בכוונה כתבנו את הסכומים כדי שיהיה ברור על איזה סכומים מדברים.
חובב ינאי
¶
אם החוק מדבר על השכר הממוצע ולא על הסכום הבסיסי, איך יכול להיות שנותנים את הסכום הבסיסי ולא את השכר הממוצע.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כתוב ב-2(2) שזה 11.6 אחוזים מהסכום הבסיסי. גם בדברי ההסבר, במטרה להקל על הנטל הכלכלי המוטל על הורים בבית ספר, מוצע להרחיב את מעגל הזכאים במענק לימודים כך שיינתן בעד ילדים שגילם עד 18 ולא עד 14 כקבוע היום ובשיעור אחיד של 11.6 אחוזים מהסכום הבסיסי כהגדרתו בחוק שהם כאלף שקלים.
זה ברור לחלוטין. ברורים גם הסכומים וגם האחוזים.
רן מלמד
¶
החלק הראשון של דברי ההסבר מדבר על החוק הישן שהוא לפי שכר ממוצע והחלק השני של דברי ההסבר מדבר על המנגנון החדש שהוא הסכום הבסיסי. לכן דברי ההסבר, לטעמי אדוני, מדויקים ונכונים. בדברי ההסבר, החלק הראשון מתאר את המצב שקיים עד לכניסת החוק החדש לתוקף בו החישוב נעשה על פי השכר הממוצע. הפסקה השנייה של דברי ההסבר מדברת על הנוסח החדש של החוק ושם כתוב במפורש שהסכום יחושב לפי הסכום הבסיסי. לכן אני חושב שגם דברי ההסבר במקרה הזה מדויקים.
חובב ינאי
¶
אם כך, למרות שהכוונה בהצעת החוק היא טובה מאוד, מדובר דווקא בהורדה בסכום ולא בהעלאה כיוון שהשכר הממוצע עולה בגובה יותר גבוה מאשר הסכום הבסיסי והפערים בין השכר הממוצע לסכום הבסיסי רק הולכים וגדלים. זה קצת לא ברור.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
קודם כל, הסך הכול של המענק הזה הוא גדול יותר מהסכום המקורי. יתווספו לו 28 מיליון שקלים. בחלוקה פר מענק, כמו שנאמר, החלק התחתון איבד והחלק העליון גם מתווסף וגם גדל. אני חושב שיש כאן הצעת חוק מאוד מעניינת. היא גם לא סופית ואם בעוד שנה-שנתיים נראה שהמצב יכול להשתפר, נלך על זה. קודם כל, התיקון הזה הוא תיקון חדש שבמשך שנים רבות לא טופל. בואו נברך על המהלך. כל צעד גדול מתחיל במשהו קטן.
ברשותכם, אם אין לכם התנגדות, אנחנו רוצים להצביע.
רן מלמד
¶
אם אפשר, שלוש מלים. אני רוצה קודם כל לברך את חברת הכנסת מירב בן ארי ואותך אדוני היושב ראש על הקידום המהיר מאוד של החוק הזה. זה חוק שאנחנו מנסים לקדם אותו כבר חמש שנים וכל פעם הוא נתקע בדיוק מהסיבה של איך לחלק את העוגה ואיך אפשר להוסיף כסף. אני חושב שצריך להגיד כאן תודה לשר האוצר שהוסיף 28 מיליון שקלים שאפשרו את פריצת הדרך הזאת.
אני יכול להגיד שלפחות מהצד שלי זה לא סוף פסוק כי כמו שאתה אמרת אדוני היושב ראש, אני בטוח שאנחנו נמשיך עכשיו בניסיונות לגייס עוד כדי להעלות במנות כאלה ואחרות את הסכום לסכומים קצת יותר ריאליים.
צריך גם לזכור שהצעת החוק הזאת היא אחת מתוך סדרה של ארבע הצעות מרכזיות שנוגעות לאימהות חד הוריות או הורות עצמאיות בישראל כאשר אחת מהן זה הנושא של מס הכנסה שלילי שרק לפני שבועיים שר האוצר ושר הרווחה הודיעו שיעלה בצורה מאוד משמעותית, השני נוגע כמובן לחוק המזונות שחברת הכנסת בן ארי מובילה, והשלישי נוגע לעדכון סכומי הסיוע בשכר דירה שהוא קריטי מאוד לאימהות חד הוריות.
מדובר כאן בפריצת דרך גדולה מאוד, אדוני, במכלול ואני רוצה להגיד לך תודה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
גם אני רוצה להגיד משהו לפני שאתה מצביע. אני רוצה להגיד לך תודה רבה. ליזום חוק ולהעביר אותו, לקדם ולגייס את הכסף, זה לא קל וזה דורש עבודה, עבודת מטה ועבודה משרדית, אבל בסוף כאשר מגיעים לכאן, צריך את אותו יושב ראש ועדה שרואה ומבין כמה זה חשוב. אמרה בצדק היועצת המשפטית שככל שנקדם את התהליך, בעזרת השם בשנת הלימודים תשע"ז יהיו כאן הורים שהילדים שלהם בתיכון והם יקבלו מענק לימודים אותו עד היום לא קיבלו.
לכן הנכונות שלך לקדם את הנושא, ביני זה הדבר הכי חשוב כי יכולתי לחוקק אבל אם לא היה לי אותך כאן, כל העבודה שלי לא הייתה יוצאת לפועל.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לא אבל היה לי יותר קשה. אתה יודע שלא קל היום לקדם חוקים בוועדות ואתה, בכל מה שקשור לעניינים האלה של שיפור המצב, בטח של אוכלוסיות מוחלשות, אתה שם וזה חשוב.
אני רוצה לומר תודה גם לרן מלמד על שנתן לי את החוק הזה, למשרד הרווחה שגם הוא התגייס ולביטוח הלאומי. כל הצוות שם מאוד עזר לנו להגיע למתווה הסופי ואיך לחלק את הכסף בצורה כזאת שכולם ייהנו.
אני רוצה להוסיף לפרוטוקול ולומר שאני הגעתי עם החד הוריות – כי אתה יודע שזה בנפשי – אבל הם התעקשו על כל מקבלי הבטחת הכנסה וזה ייאמר לזכותם.
כמובן תודה לשר האוצר ולמשרד האוצר שבסוף נתן את ה-28 מיליון השקלים הנוספים שהגיעו ספציפית לנושא הזה.
בסוף החוק הזה נוגע באותה אימא ובאותו אבא שמתמודדים ונותנים לילדים של המשפחות החד הוריות את האפשרות או את היכולת להרגיש שהם – ואנחנו מכירים את זה אישית מהבית – מאוזנים ויש להם עוד קצת תמיכה של המדינה במשפחות החד הוריות.
תודה רבה לכולם, לכל העוסקים במלאכה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה רבה מירב. אני חייב להגיד שזה מרגש על בסיס הרקע האישי של מירב וזה יפה מאוד שאף פעם היא לא שוכחת מהיכן היא יצאה.
מי בעד אישור הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 170) (הרחבת מעגל הזכאים למענק לימודים), התשע"ו-2016? מי נגד?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת החוק נתקבלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הצעת החוק התקבלה פה אחד. תודה רבה.
אני מברך את כולם.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:25.