הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 118
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ד בשבט התשע"ו (03 בפברואר 2016), שעה 11:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/02/2016
חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) (הוראת שעה), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) (תיקון מס' 5 והוראת שעה), התשע"ו-2016 –
רביזיה.
נכחו
¶
חברי הוועדה: יואב בן צור – מ"מ היו"ר
עבדאללה אבו מערוף
זאב בנימין בגין
זוהיר בהלול
נאוה בוקר
יעל גרמן
מכלוף מיקי זוהר
רויטל סויד
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
מוזמנים
¶
יוסף אדלשטיין - מנהל מינהל רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
אמנון בן עמי - רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
שונית לוי שחר - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
אביטל שטרנברג - ראש תחום ייעוץ, משרד המשפטים
שלומית גולדפרב - עוזרת ראשית ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אפרת רייך - מתמחה, משרד המשפטים
איתן יצחק - ראש חטיבה טרור בלתי קונבנציונלי, משרד ראש הממשלה
בן ציון - ראש תחום חקיקה שב"ס, המשרד לביטחון פנים
רב כלאי ירון שלמה - יועמ"ש מחוז דרום, המשרד לביטחון פנים
ד"ר איל יעקבסון - סגן ראש מנהל רפואה, משרד הבריאות
מאיר דובדבני - פורום קוהלת
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
הצעת חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) (תיקון מס' 5 והוראת שעה), התשע"ו-2016 –
רביזיה.
היו"ר יואב בן צור
¶
אני פותח את הישיבה. רביזיה על הצעת חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) (תיקון מס' 5 והוראת שעה). אני מבקש לנמק בבקשה את הרביזיה. יש לך שתי דקות לנמק.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כמי שעמדה כיושבת ראש של ועדה לעובדים זרים בכנסת וטיפלה גם בסוגיה של זרים שאינם בני הרחקה, קודם כל אני מצרה מאוד על סגירת הוועדה ושבעצם מאז שהתכנסה הכנסת העשרים, מיעוט הדיונים שבכלל מתקיימים בנושא עובדים זרים מעצם זה שאני ויוסי כבר לא יכולים להיפגש, כי הוא כמעט לא מגיע לכנסת, מיעוט של מיעוט של דיונים.
קשה לי מאוד להתרכז, אתה חייב לעזור לי.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני שומעת אותם באוזן, וקשה לי להתרכז, מה אני אעשה? אתה צריך לשמור על זכותי לדבר בשקט לציבור שלי וגם לחברי הכנסת, שאולי אני אצליח לשכנע אותם.
היו"ר יואב בן צור
¶
עשרה קבין של שיחה ירדו לעולם, תשעה נטלו סמוטריץ וביטן, והשאר כל העולם כולו, די. טיפה כבוד חבר הכנסת ביטן. חבר הכנסת ביטן.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני שוב מתחילה. בצלאל, אני אשמח שתקשיב לי, לפעמים אני מצליחה לשכנע אותך. לצערי הרב, אנחנו מתמודדים עם תופעה שמתמודדים איתה בכל העולם. באירופה היום כ-60,000 פליטים מגיעים לחופי המדינות והן מתמודדות עם תופעה מאוד קשה, שדרך אגב נחסכת מאתנו, אפילו שמדובר פעמים רבות בשכנים שלנו פה קרוב. התופעה הזאת נחסכת מאתנו, אבל מגיעה למדינות האזור, וכמובן למדינות אירופה בסופו של דבר. אנחנו מוצאים פתרונות לא הולמים, לא נכונים לפתור את הסוגיות האלה.
אין ספק שמדובר פה בסוגיה בעייתית. אפשר לצעוק לנו עד מחר, כמו שדוד ביטן אמר לנו במליאה, והוא טעה טעות גדולה, שאנחנו רוצים לאזרח אותם. זו ממש לא כוונתנו, מעולם לא אמרנו את זה. תמיד אמרנו שמהרגע שהם יוכלו לחזור בבטחה לארצותיהם, לשם הם צריכים לחזור. השאלה היחידה היא כיצד אנחנו מתמודדים עם המצב, כאשר הם נמצאים כאן.
אמרנו בנוסף שאין שום יתרון לכלוא אנשים בכלא, לכלוא אנשים בכלא חולות, מכיוון שגם אם תכלא ותכפיל עכשיו פי שלוש ופי ארבע את כמות השוהים, בסופו של דבר עשרות אלפים עדיין נמצאים במרכזי הערים ובעיקר בדרום תל אביב, ולכן הגיע הזמן למצוא פתרונות. בצלאל, הבאנו פתרונות, אני אשמח שתקשיב לי. היושב ראש, אתה חייב להגן עלי. באמת, יש גבול, זאת באמת כבר לא בדיחה.
אני הבאתי הצעות מהתאחדות בוני הארץ, מהתאחדות החקלאים שרצו לקחת 6,000 ו-8,000 עובדים, מה שהיה מוציא אותם ממרכזי הערים. לצערי הרב, הדברים האלה לא נשמעים.
בג"צ שוב ושוב אומר למדינה
¶
תקשיבו טוב, תתייחסו למהות של הדברים של בג"צ, לא לטכני, לא לזה שהוא אמר שמבחינתו המקסימום שאפשר לכלוא אנשים זה עד שנה, אנשים שעל לא עוול בכפם, לא מדובר לא באנסים ולא ברוצחים, ולכן אני אומרת תתייחסו לתוכן של מה שבג"צ אומר. בג"צ אומר: תמצאו אלטרנטיבות, תמצאו פתרונות חלופיים, מה שלא מוצאים היום.
אני חייבת להעלות צעקה נוספת, שלא נשמעת פה בכנסת בגלל שסגרו את הוועדה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
המצב בחולות הוא בלתי נסבל. אני מקבלת עדויות יום יום. אני העליתי את הדברים לפני יומיים בפני השר לביטחון פנים והוא הבטיח לבדוק. אנחנו מדברים על קור, על צפיפות, על רעב, ואנחנו מדברים על זה שאין מספיק אוכל. אנחנו מדברים על זה שבכניסה מונעים מהם הכנסת שמיכות ומעילים. אנחנו מדברים על זה שאין מספיק חימום. אני מדברת אתכם על מקום שנמצא באמצע המדבר, ובמיוחד במקום שאין ממנו נגישות. אז לכאורה זה מתקן פתוח ואפשר לצאת שלוש פעמים ביום, אבל אתה בדיוק יכול לעשות סיבוב עם הגמל במדבר ולחזור.
ולכן אני מבקשת שאנחנו נגלה הומניות. אנחנו היינו עם שהגיע לכאן כפליטים. הסבים והסבתות שלנו נזרקו מהמדינה שלהם, הגיעו לגבולות והחזירו אותם חזרה לידי הצורר הנאצי. אני מבקשת שאנחנו נהיה הומניים, שנמצא דרכים חלופיות כדי לפתור קודם כל את הבעיה, את התופעה כולה, את הקושי הרב בדרום תל אביב, ובוודאי גם נתייחס בצורה הומנית לאותם מבקשי מקלט, מהגרי עבודה, מסתננים – הסמנטיקה היא לא חשובה, חשוב איך אנחנו מתייחסים לתופעה, והאם אנחנו רואים אותם כבני אדם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אנחנו ישבנו כאן אתמול וישבו כאן תושבי דרום תל אביב, שמשום מה חושבים שהחוק הזה יעזור להם, אבל אנחנו יודעים כאן, שהחוק הזה לא יעזור להם בכלום. מה יסייע לדרום תל אביב ולמצב המאוד מאוד קשה של התושבים בכלל, ובפרט מפני שיש שם באמת ריכוז גדול מאוד של פליטים – מה יסייע להם בכך ש-1,000, 2,000 או אפילו 3,000 אנשים יישבו 12 חודש על לא עוול בכפם, בלי שהם עשו כלום, לא גנבו, לא אנסו, שום דבר הם לא עשו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ועוד יותר מזה, הממשלה אפילו לא ניסתה לברר, האם הם באמת מבקשי עבודה, שיכולים לחזור בחזרה לארצותיהם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הם לא עשו אפילו את המינימום וזה בדיקת פליטות, לבוא ולראיין ולראות. יכול להיות שיש כאלה שבאמת יכולים לחזור לארצותיהם.
כולנו, אני בוודאי, בעד זה שמיד יעלו אותם למטוס ויחזירו אותם למקום מגוריהם. אנחנו לא צריכים כאן לתת להם לא מחסה, לא לינה ולא כלום, אבל אם הם פליטים ועדיין מדינת ישאל חתומה על אמנת הפליטים, וכמו שאמרה גם חברתי מיכל רוזין, אנחנו היינו פליטים, מדוע שאנחנו לא נתייחס אליהם כאל פליטים ותוך כדי ההתייחסות הזו גם נפתור את הבעיה של תושבי דרום תל אביב? מפני שאם יהיה להם מקום עבודה מסודר, הם לא יתרכזו במקום שבו הכי קל לגור, כי שם הכי זול, הם יהיו ברחבי מדינת ישראל.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לסיים בציטוט של השופטת נאור, שבאה ואמרה: הייתי רוצה שמדינתי שלי תנהג בחמלה כלפי הפליטים.
היו"ר יואב בן צור
¶
תודה רבה. אנחנו עוברים להצבעה, מי בעד הרביזיה? מי נגד הרביזיה?
הצבעה
בעד הרביזיה – 5
נגד – 7
הרביזיה לא התקבלה.
היו"ר יואב בן צור
¶
שבעה נגד, חמישה בעד, הרביזיה לא התקבלה.
הישיבה נעולה, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20.