הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 256
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב בשבט התשע"ו (01 בפברואר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/02/2016
חוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) (תיקון מס' 18 והוראת שעה), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) (תיקון מס' 18), התשע"ו–2016.
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
איתן ברושי
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
עמוס ארבל - מנהל אגף מרשם ומעמד, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
דבי מילשטיין - עו"ד, לשכה משפטית, נושאים בין-לאומיים, משרד הכלכלה והתעשייה
בועז פליישמן-אללוף - קשרים בין-לאומיים, משרד האוצר
ינון גוטגליק - עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר
נדב שיינברגר - יועץ שר האוצר
דובי אמיתי - נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים
מיכל מינצר - יועמ"ש, בתי זיקוק לנפט
צבי לביא - Ynet
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
הצעת חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) (תיקון מס' 18), התשע"ו–2016
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו מתחילים בהצעת חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) (תיקון מס' 18), התשע"ו–2016. מי מציג את החוק?
עמוס ארבל
¶
אדוני היושב-ראש, במאי 2013 חתם הנשיא אובמה על צו או על תיקון חקיקתי אמריקני שמאפשר לאזרחים ישראלים להשקיע בארצות-הברית. באותו תיקון חקיקתי הוסיף את המילה הדדיות. כלומר, זה מותנה בכך שמדינת ישראל תאפשר השקעה של אמריקנים במדינת ישראל. עד אז זה לא היה אפשרי מבחינה פורמלית, מבחינה מסודרת.
עמוס ארבל
¶
משקיע יוכל להביא לפה גם כסף, סכום נכבד, להביא את העובדים שלו, להביא את הצוות שלו, להביא את העוזרים שלו, את המשפחות שלהם, וכן הלאה. כלומר, זה משהו הרבה יותר רחב, הרבה יותר משמעותי.
עמוס ארבל
¶
זה היה במאי 2013, נדמה לי. זה היה תיקון חקיקתי אמריקני. בהתאם לכך מונה צוות בין-משרדי שעמדתי בראשו, בשיתוף משרד הכלכלה, האוצר, המשפטים, החוץ, וכן הלאה, ועבדנו כמעט שנה והצגנו לממשלה. במרס 2014, נדמה לי, הייתה החלטת ממשלה שתומכת בהדדיות הישראלית בעניין הזה.
עמוס ארבל
¶
עבודה בין-משרדית רחבה וגדולה, החלטת הממשלה גם היא מאוד מפורטת, וצורף אליה גם סיכום מאוד מאוד מפורט של עבודת הצוות.
עמוס ארבל
¶
החוק אומר באופן עקרוני שאזרח אמריקני יוכל לבוא למדינת ישראל ולהשקיע, הוא וכל העוזרים שלו, באותו מתווה השקעתי, נקרא לו כך, או באותה השקעה או באותו מיזם. לא אתייחס כרגע לפרטים לגבי הפיקוח על הכסף, על המיזם וכל הדברים האחרים, שזה משרד האוצר והכלכלה יודעים לעשות. אבל באופן עקרוני סוכם על הקמת ועדה ברשות האוכלוסין, שתטפל ותבחן את הוועדה בהתאם להמלצות הכלכליות וכל ההמלצות האחרות, ותיתן לו לשהות כאן במדינת ישראל, גם להשקיע וגם לשהות.
כאשר מבחינתנו בהיבט הזה, בגלל זה אנחנו נמצאים כאן, והיועץ המשפטי יוכל להרחיב, המלצנו לפטור אותם מהיתר העסקה, שהם לא יבואו כמו העובדים הזרים, כי הם לא עובדים זרים.
עמוס ארבל
¶
כן. בהיבט של מס וכל החובות שמחויבות במדינת ישראל להשקעה אמריקנית או השקעה זרה – אני לא עוסק בזה, אבל אני מניח שמשרד האוצר יכול להוסיף כמה מילים בעניין – אבל בהקשר של מדינת ישראל, אנחנו לא רואים בהם עובדים זרים רגילים, נקרא להם כך. גם נתנו להם סוג ויזה שונה, רואים בהם בתהליך אחר, גם בני המשפחות שלהם יוכלו לשהות כאן, ולפטור אותם מהיתר שמתחייב מכל עובד זר אחר, גם אם הוא מומחה, ואותם אגרות שמתחייבות לגבי עובדים זרים.
עמוס ארבל
¶
לא, ממש לא. אוכל להוסיף, הבקשה תוגש בקונסוליה הישראלית עוד בארצות-הברית. אגב, התיקון החקיקתי הזה הוא רק לגבי ארצות-הברית, אין הרחבה לגבי יתר המדינות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, יש סכום בסיסי שעליו אנחנו מדברים או כל אחד שבא ואומר: אני רוצה עכשיו לעלות - - -
עמוס ארבל
¶
לא הוגדר סכום בסיסי, זה יעבור שם דרך הנספח הכלכלי באותה קונסוליה, הבקשה תגיע למדינת ישראל עוד טרם כדי לדון בה כאן בארץ, נציגי משרד הכלכלה והאוצר יבחנו את ההיבט הכלכלי. הוועדה שציינתי קודם ברשות האוכלוסין בשיתוף עם משרדי הממשלה תבחן את הבקשה, ובמידה שתאשר אז תבריק לקונסוליה שאכן הבקשה מאושרת.
ינון גוטגליק
¶
בהחלטת הממשלה אמות המידה שנקבעו זה ש"המשקיע השקיע הון משמעותי ביוזמה עסקית אמיתית ופעילה בישראל (במובחן מהשקעת הון קטנה יחסית בעסק שולי לצורך מחייה בלבד) העשויה ליצור צמיחה כלכלית במשק ומקומות תעסוקה, ותורמת לקידום יעדי המדיניות הכלכלית של המדינה. על ההשקעה להיות בחברה שהתאגדה בישראל והשליטה על עסקיה וניהולה מופעלים בישראל". יש עוד כל מיני קריטריונים, ויש נוהל מסודר שעדיין עובדים עליו ברשות האוכלוסין, הצוות הבין-משרדי שמפרט אפילו עוד יותר את הקריטריונים, מה דרכי ההשקעה, איזה בדיקות צריך לעשות.
ינון גוטגליק
¶
עדיין לא פורסם. הוא עדיין נמצא בשלבי כתיבה. זה לוקח הרבה זמן. בגלל עיקרון ההדדיות שהאמריקנים דורשים צריך שהם כל פעם יאשרו שזה באמת עומד בעיקרון הזה, שולחים להם להערות ומחזירים.
בועז פליישמן-אללוף
¶
רק אוסיף, גם בתקנות הכניסה לישראל בסעיף 5(ד) מפורטים עיקרי הקריטריונים, כפי שינון ציין אותם, ככה שזה מעוגן גם בתקנות הכניסה לישראל, וכל משקיע כזה יעבור בדיקה מדוקדקת שתארך לא יום ולא יומיים על מנת לבחון שהוא אכן עומד בכל הקריטריונים. במקביל, כמובן, הכול נעשה בהתאם להדדיות שמבקשים האמריקנים.
בועז פליישמן-אללוף
¶
לאמריקנים יש נוהל מסודר, העבירו לנו אותו, מבקשים סדרה של קריטריונים על מנת שמשקיע ישראלי יוכל להיחשב - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
על מה בדיוק האמריקנים חתמו? אולי נדע ואז נוכל להקיש מזה מה זה הדדיות. על מה הם חתמו?
עמוס ארבל
¶
האמריקנים החזירו לנו כמה הערות שאנחנו צריכים לתקן, שהם מבקשים לתקן, גם בחקיקה וגם בהחלטת ממשלה ובכלל בנוהל.
היו"ר משה גפני
¶
אה. אמרת שחתמנו על הסכם עם אובמה, ואובמה דיבר על הדדיות, אז אני מכבד את מה שהוא אומר. רק תסבירו לנו מה פירוש המילה הדדיות. אם המשמעות של העניין שהם יהיו פטורים, אלה שעומדים בקריטריונים שתקבעו – בגלל שעוד לא סיימתם את הקריטריונים – אבל אלה שיעמדו בקריטריונים, אם אכן הם יאושרו, ממה הם יהיו פטורים?
טמיר כהן
¶
לא, זה לא המצב. אתם מכירים את סוגי הוויזות שאנחנו מדברים עליהם, שהישראלים יבקשו במסגרת התיקון הזה? זאת ויזה מיוחדת שהישראלים יבקשו - ויזה E2.
בועז פליישמן-אללוף
¶
אגיד מה אנחנו מקבלים. תיקון החקיקה בארצות-הברית אומר שישראל נכנסה לרשימת מדינות יחסית אקסקלוסיבית שאזרחיהם זכאים לוויזה, למעמד מיוחד, ויזת משקיעים.
בועז פליישמן-אללוף
¶
זה מצטרך יסולא בפז לתעשייה הישראלית שפועלת בארצות-הברית. היתרון המהותי כאן הוא באמת מתן הוויזה הזאת לאזרחים ישראלים בארצות-הברית.
עמוס ארבל
¶
ברשותך, אין לזה סכום. לאמריקנים יש ויזה ייחודית שנקראת E2, הוויזה הזאת ניתנת רק לאדם שהאמריקנים מאשרים שהוא יכול לבוא ולהיות משקיע בארצות-הברית. יש משהו כמו 80 מדינות שהאמריקנים מאפשרים להם לבוא ולהשקיע בארצות-הברית. ישראל לא בתוך - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ישראלים שקנו בית-מלון קטנצ'יק, לא גדול, באמת, שמונה חדרים בלאס-וגאס, מין מלון דרכים כזה, וקיבלו את זה.
בועז פליישמן-אללוף
¶
אסביר את הרציונל הכלכלי שעומד מאחורי העניין. גם על-פי נתוני הלמ"ס מחצית מהיצוא הישראלי תלוי בהשקעות ישראליות בחו"ל.
בועז פליישמן-אללוף
¶
השקעות זרות של ישראלים בחו"ל מקרבות את התעשייה הישראלית לארצות היעד ומהוות קטליזטור ליצוא הישראלי. אלו הנתונים הרשמיים. כ-50% מהיצוא הישראלי תלוי בהשקעות של ישראלים בחו"ל. אותם בעלי בית-מלון זכו מההפקר, הם כנראה מייצרים תעסוקה ותרומה לכלכלה האמריקנית, ולכן זכו בזה. אבל הרוב המוחלט של ישראלים שייהנו מזה יתרמו תרומה מכרעת לכלכלה הישראלית.
היו"ר משה גפני
¶
אולי, ברשותך, כי אני לא מכיר את העניין, תעשה לי סדר. אני הולך להשקיע בארצות-הברית לאחר חתימת ההסכם הזה, לאחר קבלת החוק הזה, מה אני מקבל?
היו"ר משה גפני
¶
אני היום רוצה להשקיע סכום גדול בארצות-הברית, אני תושב ישראלי, אזרח ישראלי, אני בא לארצות-הברית, אני בא לקונסוליה כאן ורוצה להשקיע, והשתכנעו שאני באמת רוצה להשקיע בארצות-הברית. אני יכול לקבל ויזה?
עמוס ארבל
¶
הוא יכול לעשות הרבה דברים אחרים בארצות-הברית, אבל לא להשקיע. ה- E2נכון לרגע זה חסומה בפני הישראלים.
עמוס ארבל
¶
נכון. כשאנחנו ניצור הדדיות של אמריקנים שיוכלו לבוא לארץ ולהשקיע כאן יפתח החסם של ה-E2 האמריקני.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בנושא המסים אין דבל מס. זאת אומרת, אם הוא משלם שם את המסים שלו לממשלת ארצות-הברית ומראה את זה לרשות המסים הוא פטור פה.
שגית אפיק
¶
זה נכון, אבל כאן הם מבקשים ממך לפטור אותו מהיטל עובדים זרים. השאלה אם אותו ישראלי יקבל בארצות-הברית הקלה כלשהי ממס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רק אם החוק זהה. זאת אומרת, אם יש לו פה הקלה, גם שם תהיה הקלה על אותו חוק. אם לא - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, נחזור להתחלה. אני רק רוצה להגיד לכם מה הצטייר בעיני. באתם והצגתם תמונה שבה אם אכן ההסכם הזה יכובד, ההדדיות של אובמה, פה יהיו פטורים מהיטל מעסיקים, ושם יהיו פטורים מהיטל מעסיקים. זה מה שהצטייר בעיני בתחילת הדיון, שכך אתם מציגים את זה. ואז התעוררה השאלה האם שם יש היטל מעסיקים, יכול להיות שרק אנחנו נותנים להם את הפטור, אבל הם לא נותנים לנו, בגלל ששם על-פי החוק אין היטל מעסיקים. היה צריך לברר את זה. במהלך הדיון התווסף משהו אחר, שבעצם מה שאנחנו מקבלים מהם זאת ויזה מיוחדת.
עמוס ארבל
¶
המהות היא הרבה הרבה יותר רחבה מהיטל מעסיקים, בלי לזלזל ב-1,000 דולר של ההיטל, אבל זה הרבה הרבה יותר רחב. מדובר פה על אינטרס כלכלי מובהק ישראלי שישראלים יוכלו להשקיע שם, ויש ביקוש עצום. ושאמריקנים יוכלו לבוא לכאן ולהשקיע כאן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
השאלה למה אנחנו מעודדים את האזרחים שלנו ללכת להשקיע בארץ זרה ולא פה. זה האינטרס הגדול שלנו.
בועז פליישמן-אללוף
¶
כפי שהסברתי, הרציונל, היצוא הישראלי תלוי בהשקעה של ישראלים בחו"ל. ללא השקעות ישראליות בחו"ל היצוא הישראלי יקטן במחצית. זה ממש אחד לאחד, ונתוני הלמ"ס מראים את זה.
ינון גוטגליק
¶
ההיטל, כמו שעמוס אמר, הוא שולי. גם האמריקני שנכנס לפה יקבל ויזה, אשרת כניסה מיוחדת, בעצם ויזה ומעמד, זה נקרא ב/50, העובד החיוני שלו יקבל ב/51, זה בעצם מה שמקבלים. בגלל שהחקיקה הישראלית אומרת שכל עובד שהוא לא ישראלי יש עליו היטל, הכוונה לא הייתה לעובדים האלה, אבל לכאורה הם אמורים להיכנס למסגרת חוק התוכנית הכלכלית 2003 ו-2004 ולשלם את ההיטל. זאת לא הכוונה שהייתה מלכתחילה, ולכן אנחנו צריכים לעשות את התיקון הזה כדי להחריג אותם. זה לא שהם עובדים זרים ומקבלים פטור, הם פשוט לא אמורים להיות בהגדרה של עובדים זרים, ולכן אנחנו מחריגים אותם.
דבי מילשטיין
¶
רק רציתי להשלים את הקטע של משקיעים ישראלים מהזווית של משרד הכלכלה והתעשייה. כמובן, הרעיון הוא עידוד השקעות אמריקאיות בישראל, ולכן בעצם חשוב לנו - - -
דבי מילשטיין
¶
אנחנו בהחלט מקבלים פניות של אמריקאים משקיעים שרוצים לבוא עם ההשקעה שלהם, ולכן, מבחינת משרד הכלכלה והתעשייה ההסדר הזה כולו מאוד מאוד חשוב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כמה כסף אנחנו מכניסים היום ממשקיעים אמריקנים שמגיעים? אתם מביאים הצעת חוק, כדאי שיהיו לנו כאן מספרים.
בועז פליישמן-אללוף
¶
מבחינת השקעות אמריקניות זרות שאנחנו יודעים עליהם, ארצות-הברית היא אחת המדינות שיותר תורמות בישראל מבחינה כלכלית. אני יכול להביא את הנתונים. נכון ל-2013 - 20 מיליארד דולר אמריקני מושקעים בישראל. כיום אין יכולת למשקיע אמריקני לשהות בארץ, בישראל, ולנהל את העסקים שלו ללא כל מיני מגבלות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למשל, Waze מכרו את כל המיזם שלהם ל"גוגל". המחקר נשאר בארץ וזה מצוין, הלוואי שכולם יצליחו להשאיר את המחקר כשהם מוכרים מיזמים החוצה. האם זה אומר שעכשיו יוכל לבוא מנהל אמריקני ולהמשיך לנהל את המחקר? שזה בסדר, אין לי בעיה, העיקר שהמחקר יישאר.
בועז פליישמן-אללוף
¶
המטרה כאן היא עידוד השקעות אמריקניות. ברגע שהאמריקנים ידעו: אני קונה עכשיו עסק גדול בישראל, אבל אני יכול להביא מנהל משלי שינהל אותו, זה יוצר תמריץ.
בועז פליישמן-אללוף
¶
לא בהכרח. המנהל יכול לבוא בתור תייר, ויזת תייר, לבקר כאן כמה חודשים ולעזוב. החידוש כאן שהמנהל יוכל לשהות כאן כמה שנים לנהל. זה יוצר אמון גם בכלכלה הישראלית, גם ברגולציה כאן.
עמוס ארבל
¶
על מנת להמחיש מעט, ברשותך, אדוני, העברנו לאמריקנים את הצעת עבודת הצוות ואת החלטת הממשלה, והם החזירו לנו פידבק מול הנוהל שלהם בהקשר של המעסיקים, והעלו שם איזה, נדמה לי, עשר הערות שמבחינת הנוהל הישראלי מחמירות יותר ממה שהם נותנים. לא נכון להיכנס אליהן כרגע, אבל זה אומר שההדדיות שלנו היא הרבה יותר קשה ויותר מחמירה ממה שהם נותנים בעניין הזה לגבי ישראלים. כך שאנחנו לא – ציינה חברת הכנסת – אנחנו לא הפראיירים בעניין הזה.
עמוס ארבל
¶
הקשחנו את העמדות שלנו, ואנחנו נמצאים ממש בימים אלה במשא-ומתן מולם, מול השגרירות האמריקנית כדי לראות איך אנחנו מסדרים את - - -
עמוס ארבל
¶
בחוק שלנו, בנהלים שלנו שמנו קריטריונים מקשיחים יותר ממה שהם נותנים. הם אומרים: זה לא פייר, אנחנו לא פראיירים. הם אומרים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז אצלם יש 80 מדינות, אנחנו אחד מתוך 80. פה אנחנו יוצרים חוק אמריקני למען האמריקנים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תראה, אני מכיר חברה של חבר'ה שגמרו ב-8200, ייצרו מצלמות גבול מיוחדות עם יכולות בלתי רגילות, מכרו את המיזם – ניסיתי למנוע – ב-320 מיליון שקל, הוא לקח את כל המשפחה עם כל העובדים ועבר לארצות-הברית. אם החוק הזה היה קיים, מאוד יכול להיות שכל הפיתוח היה נשאר לנו פה, היה רק מגיע מנהל אמריקני לשבת מעליהם. בתפיסת העולם, אני חושב שזה חשוב, זה יפתח לנו דלתות.
היו"ר משה גפני
¶
בקיצור, מה שאתם אומרים, אני מסכם את הדברים שלכם, אתם טוענים שיש לזה חשיבות עליונה שאנחנו מקבלים מעמד מיוחד בארצות-הברית, יש חשיבות מיוחדת בעובדה שבארצות-הברית יכולים לבוא לכאן, יש השקעות רבות של האמריקנים בישראל. המשמעות של ההסכם הזה שאם הוא אכן ימומש ויאושר גם מבחינת החוק, המציאות תהיה שהכלכלה בישראל תרוויח במידה כזאת או אחרת. אין לכם נתונים כמה, וגם יש יכולת שאנשים ישראלים שמשקיעים בארצות-הברית, ומשקיעים בארצות-הברית, לא יהיו חייבים לעבור לשם, יוכלו לגור שם לפרק זמן שבו הם מנהלים את המיזם הזה. ואתם רואים בעניין הזה רק דברים חיוביים. זה מה שהיה.
שגית אפיק
¶
עוד שאלה קטנה אחת. בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל כשהחריגו את הספורטאי הזר ואת העיתונאי הזר נתנו להם בנוסף לפטור מההיטל גם פטור ממס הכנסה - זה לא חל כאן.
שגית אפיק
¶
עיתונאי זר וספורטאי זר שמוחרגים גם מההיטל הם מקבלים גם פטור ממס הכנסה. אז רק וידאתי שפה זה לא יהיה בנוסף.
ינון גוטגליק
¶
"הצעת חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) (תיקון מס' 18), התשע"ו–2016.
תיקון סעיף 44 – 1. בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל )(תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) התשס"ג–2003, בסעיף 44 (א), בהגדרה "עובד זר", אחרי פסקה (7) יבוא" - - -
שלומית ארליך
¶
כאן רק נכניס עוד איזשהו תיקון. בחוק היום כמו שהוא מופיע, יש ברישא של ההגדרה "עובד זר", מפנים לחוק עובדים זרים, בסוגריים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים).
ינון גוטגליק
¶
בסדר גמור.
"(8) – משקיע זר שקיבל אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/5 לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב–1952, וכן עובד חיוני שקיבל אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/51 לפי החוק האמור, ובני-זוגם;".
היו"ר משה גפני
¶
אני חושב שנאשר את החוק הזה, אבל אבקש להוסיף – היות שדיברנו בישיבות הקודמות על פטור ממס מעסיקים בחקלאות, ואני רואה שהממשלה הוציאה בשבוע שעבר תזכיר חוק – אז אני מבקש להכניס את הזה כהסתייגות בחוק הזה, ונצביע ביום רביעי. אני רוצה הסכמה לגבי העובדים הזרים, לחסוך את הזמן של מה שצריך לחוקק, אז אני - - -
ינון גוטגליק
¶
אדוני היושב-ראש, אם זה כמו הצעת החוק הממשלתית אז נסכים, נתמוך בזה גם ככל שאין שינויים.
היו"ר משה גפני
¶
מה שיש בתזכיר החוק, תקשיב, אם אני משנה משהו, בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) התשס"ג–2003, להלן החוק העיקרי – אני קורא את תזכיר החוק.
"1. בסעיף 45 במקום ענף החקלאות, 10% יבוא בענף החקלאות 0%.
2. חוק זה יעמוד בתוקף עד יום כ"ג בטבת התשע"ח, 31 בדצמבר 2018.
3. תחילתו של חוק זה ביום כ' בטבת התשע"ו, ה-1 בינואר 2016."
שגית אפיק
¶
בסדר? לחוק שלכם אין תחילה. זאת אומרת שהתחילה והוראת השעה שהוא הקריא תחול אך ורק על ביטול ההיטל בחקלאות.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, בסעיף הראשון התקיים דיון על הצעת חוק תוכנית – זה הסכם עם ארצות-הברית לגבי משקיעים. אני לא רוצה לחזור לעניין הזה, פשוט הוספתי להצעת החוק את תזכיר החוק של פטור ממס מעסיקים ששר האוצר הביא לממשלה, וביקשתי להוסיף את זה כהסתייגות לחוק הזה. ואני פשוט רוצה להצביע על זה כדי להביא את זה למליאה, ושמס המעסיקים יבוטל לחקלאים באופן מיידי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש מחברי להקשיב, אני חושב – אני לא יודע מי בדיוק מייצג פה את הממשלה – אבל מזמן לא הייתה חוצפה כזאת. המס, גברתי היועצת המשפטית, יכול להיות שאני חורג מכללי הנימוס, את יכולה להעיר לי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אומר שמזמן לא הייתה חוצפה כזאת. זה מס מעסיקים שלא היה חוקי, לא מוסרי ולא צודק. סליחה, שגית, אני עכשיו מדבר מדם לבי, זה לא יותר מדמים של החקלאים - דם ודמים זה אותו שורש. זה מס לא צודק, לא חוקי, לא מוסרי, לא היה עיוות כזה בישראל מאז הקמת המדינה, והמס הזה הוחלט וגזרו קופון פוליטי – סליחה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גזרו קופון פוליטי, שר החקלאות ושר האוצר בהודעה, אפילו סיבכו את גפני, ובזכותו המס בוטל. ועכשיו לעולם, אבל לעולם לא הייתה ההודעה שזה לתקופה מוגבלת. לא יכול להיות שמה שהממשלה עושה, מה שלא חוקי היא הופכת אותו לחוקי בעוד שלוש שנים. זה לא בא בחשבון. ואני מבקש מהוועדה למחוק את הסעיף הזה. אני אומר לכם, אני אעשה מכם - - -
היו"ר משה גפני
¶
איתן, אני רוצה שתקשיב לי מה עומד על סדר-היום, יש לי אפשרות לקצר את ההליך שהממשלה החליטה. כרגע אני לא יכול לשנות את זה. אם רוצים לשנות - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל מי שניסח את זה זה פקידות. איפה העוזרת של שר האוצר? אתה יודע מה, אז תדחה את זה ביום. אני אומר לכם, אנחנו נשכב על הגדר. אני אומר לך, גפני, יש פה גם אמינות שלנו ושל הממשלה. מה זה הדבר הזה?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
לא, חבר'ה, אל תעבדו עלינו, בסדר? אני מציע לכם לקחת את זה בחזרה, אם לא, אתם תשלמו יותר מזה. אל תשחקו אתנו משחקים. זאת כבר עבודה בעיניים מה שאתם עושים פה. אני אומר את זה למשרד האוצר, תשמעו טוב מה שאני אומר, עדיף לכם לקחת את זה בחזרה, מכיוון שיש פה איזה דבר שכולכם צריכים להבין אותו.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אתמול הראו משהו שצריך להדליק לכם מנורה. בכל הענפים אנחנו לעומת ה-OECD יקרים. הענף היחידי זה הפירות והירקות בהם אנחנו יותר זולים מהם. ואתם יודעים אחרי מה זה? זה אחרי כל המסים שאתם מטילים על העובדים, על החקלאים, שמחיר המים הגיעו לשמים, והיום מביאים עלינו עוד גזירה של המים בחקיקה, דרך אגב, גם היום. אם אתם חושבים שהמציאות הזאת יכולה להמשיך אתם טועים. אל תנסו להביא דבר – הרי זה לא היה מעולם. למה לקחתם את המגזר הזה והטלתם עליו את המס? הרי המס הזה יורד בסופו של דבר על יוקר המחיה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
ואני לא מבין. הרי א', ב' של יוקר מחיה זה ה-10% האלה. מי שחושב שבסופו של דבר זה לא ישתלשל לצרכן טועה טעות חמורה. גם במים אותו דבר, גם בכל הדברים זה אותו דבר. למה? אני לא מבין. החלטתם להוריד, תורידו את זה לגמרי. מה שאתם עושים פה, איזו עבודה של שלוש שנים, ועוד שלוש שנים עוד פעם יבוא מישהו שיצטרך להתחנן לפניכם. למה צריך להתחנן? למה חקלאי צריך לשלם? הרי כל מה שאמרתם לא עבד בשיטה שלכם. אמרתם: נשים 10% על מנת שיעסיקו עובדים ישראלים. אף ישראלי – שבוע שעבר אמרתי את זה בדיונים – אף ישראלי לא מוכן לעבוד ב-40 מעלות בחממה, לא מסוגל לעבוד ולא רוצה לעבוד, אז אני לא מבין אתכם. לא מבין אתכם. למה אתם מביאים את הדברים בצורה כזאת. מה זה יעזור? מה, אתם תעסיקו ישראלים בגלל ה-10%? הרי אתם יודעים את האמת.
נדב שיינברגר
¶
בא יושב-ראש הוועדה, בצעד מאוד מבורך מקדם ומזרז את המהלך הזה, עושה את זה בכזאת מהירות, במקום שאתם יודעים כמה זמן זה יכול לקחת - - -
נדב שיינברגר
¶
שנייה, תקשיבו, יש לך הרבה יותר שעות יותר מכולנו בחדר הזה, אולי לא מגפני, עדיף, לדעתי, שנוכל - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
נדב, הרי השר שלך לא יודע מזה, אני בטוח שהוא לא יודע. אם הוא היה יודע הוא לא היה מסכים. מה, הוא השתגע?
דובי אמיתי
¶
ראשית, אני רוצה להודות לכל חברי הכנסת, להזכירכם שהיינו פה לפני שבוע בדיון, והדיון היה דיון ממצה ומקצועי, והסיכום של יושב-ראש ועדת הכספים היה שהוא מבקש מהאוצר תוך - - -
דובי אמיתי
¶
יחד עם זאת, האוצר, ניתנה פה הנחיה שתוך חודשיים או חודש הם צריכים להכין עבודת מטה בכלל על מס מעסיקים.
דובי אמיתי
¶
שנייה, איתן, תקשיב רגע עד הסוף. קטונתי מלייעץ לכם, אבל אני אומר, עד שהם יגישו את עבודת המטה המקצועית שהם נדרשו להגיש, לדעתי - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
דובי, יש מספיק זמן לתקן את זה. לא, דובי, אתה לוקח פה סיכון, מה קרה לך, אתה מאמין להם? אני לא מאמין להם. תראה איך הם מתנהגים. חכה, דובי, תשאל חוות דעת משפטית, למה אי-אפשר למחוק את הסעיף הזה? אל תתפשר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
דובי, אתה יודע מה מחכה לך עם קרב המים. אסור פה – מי שמוותר על עמדה אחת הוא עובד לאיבוד. אני שואל אותך, גפני, אדוני היושב-ראש, תגיד, למה אי-אפשר למחוק את סעיף 2?
שגית אפיק
¶
אסביר לך. כיוון שלא מונח בפניכם כרגע שום דבר בנושא של היטל עובדים זרים בחקלאות. הממשלה לא הביאה את זה עדיין בפניכם. זה במצב של תזכיר ממשלתי בממשלה. זה יגיע לכאן אולי במרס-אפריל, אני לא יודעת איך הולכים ההליכים בממשלה.
שגית אפיק
¶
מה שמונח בפניכם כרגע זאת הצעת חוק אחרת שעוסקת בעובדים זרים. היושב-ראש ביקש להכניס כהסתייגות את העניין הזה. צריך הסכמה ממשלתית לצורך זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני חייב לרוץ לוועדת הכנסת. אני מציע ככה, אתם לא רוצים להצביע על זה? יש תהליך. התהליך יכול להיות ארוך, אבל אני רוצה לדבר עם שר האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדבר עם שר האוצר. אני מביא את זה להצבעה ביום רביעי. אם אני לא מצליח, ונניח למשרד האוצר יש עמדות, אז נצטרך לקבל החלטה האם מצביעים כך או מצביעים אחרת.
נדב שיינברגר
¶
אני אומר לך שאם אתם רוצים ללכת בדרך הזאת, הוראת שעה היא הפתרון. כי אם אתם רוצים לבטל לגמרי, צריכים ללכת לחקיקה ראשית.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זה לא רק זה. אז זאת בדיוק הנקודה, זה לא זה. אז תחזיר את המס על בירה ואלכוהול.
היו"ר משה גפני
¶
אני עושה לעצמי תחנה נוספת, וביום רביעי נצטרך להכריע האם אנחנו רוצים את התהליך הארוך שאני לא יודע לאן הוא יגיע, או שנצטרך להחליט. יכול להיות שאצליח לשכנע - -
היו"ר משה גפני
¶
- - להוריד את זה, ואם לא, נצטרך להצביע כך או אחרת עם החלטה של כולם בעיניים פקוחות. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:57.