הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 348
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום ראשון, כ"א בשבט התשע"ו (31 בינואר 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/01/2016
סיור בכפר השיקומי עלה נגב נחל ערן (מועצה אזורית מרחבים)
פרוטוקול
סדר היום
סיור בכפר השיקומי עלה נגב נחל ערן (מועצה אזורית מרחבים)
מוזמנים
¶
דורון אלמוג - יו"ר עלה נגב נחלת ערן
אבי וורצמן - מנכ"ל עלה נגב נחלת ערן
נעמה דודביץ - מנהלת עלה נגב נחלת ערן
ירושלים יונגר - מחלקת יחסי ציבור, עלה נגב נחלת ערן
סתיו הילינג - מחלקת יחסי ציבור, עלה נגב נחלת ערן
מילי בלום זק - ראש אגף מרכזי חוץ וקהילה ורווחה, עלי נגב נחלת ערן
ניר צפריר - צלם בעלה הנגב נחלת ערן
נתנאל אריאל - משרד יח"צ בלומברג תקשורת
דורון אלמוג
¶
- - - מתנדב, מה הוא עושה? אחת, כשהוא מגיע לכאן, זה כוח אדם, זה עבודה. זאת אומרת הוא מאפשר לי להתמודד עם התקן יותר בהצלחה עם האחד לשמונה. עם מתנדבים בהיקף גדול, חיילים מתנדבים, תיכוניסטים מתנדבים, שירות לאומי יש לנו היום פה 32 ועוד שני שינשינים, 34 מתנדבים שהם קבועים. מתנדבים מהולנד יש לנו, גם קבועים, שגרים פה, אני שוכר להם דירות והם כל חודש עושים רוטציה. זה ארגון של נוצרים אוהבי ישראל. הם שולחים כל הזמן חמישה איש. זה פנטסטי, הם גם השגרירים הכי טובים שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היה. עכשיו אנחנו פרטנרים בכנסת, עובדים הרבה ביחד. תרשום שם את נושא הדיור לסטודנטים, אני אשאל אותו אם זה נכנס ב - - -
דורון אלמוג
¶
בוא נחזור למודל. אני חושב באמת באמת באמת כדאי להביא ארבעה משרדים, ארבעה שרים, להביא אותם ביחד, לעשות איזה איגום תקציבי ולבנות מודל כזה, זה יהיה טוב לכולם, זה win win.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז אני מציע שבאמת, אחרי שנסייר ויהיו לנו כמה רעיונות, לחשוב על להביא את התפיסה החדשה שלך, אם תזמין גם אורחים, גם משתמשים בשירות פה, התפיסה האזורית, תביא את אנשי המועצות האזוריות ונעשה דיון בוועדה. יום מיוחד על - - -
דורון אלמוג
¶
אני מוכרח לספר לך, כשהייתי אלוף פיקוד דרום חשבנו על כל מיני מקומות, לא רק על המקום הזה, הלכנו לפה ולפה ולפה. אחד המקומות שחשבנו בתוך אופקים, בשוליים של אופקים. הלכנו יהודה מרמורשטיין ואני ביום שישי אחד ליאיר חזן, שהיה ראש העיר - - -
דורון אלמוג
¶
תקשיב מה הוא אומר, אחרי רבע שעה שאני מדבר הוא אומר לי, 'זה מפגרים?' אני אומר לו 'כן, זה מפגרים כמו ערן הבן שלי', הוא אומר לי 'זה לא טוב, אף אחד מאופקים לא יבוא לעבוד עם מפגרים. אצלנו אנשים נרתעים מזה'. אלי, זה היה לא מזמן, הוא אומר 'אנחנו עדיין לא הבקענו'. יהודה ואני עברנו את הכביש, הלכנו למושב בטחה, באנו לראש מועצת מרחבים, באנו לאבנר מורי - - -
דורון אלמוג
¶
בכלא. הלכתי לבקר אותו לפני שבועיים. שוחד לאיזה קבלן, 20,000 ₪. עזוב. הסתבך ו - - - נתתי עדות במשפט. סיפרתי גם במשפט, את מה שסיפרתי לך עכשיו גם סיפרתי לשופט. לאבנר מורי באנו, אותו סיפור, אחרי דקה הוא קם ואומר לי 'אני מתרגש, יש לי פה 100 דונם בקרית חינוך מרחבים, אתה יכול להתחיל לבנות'. איפה להתחיל לבנות? מחר יום שבת. אמרנו לו, 'תשכח מזה, תעביר את כל האישורים, אתה ראש ועדת תכנון ובנייה ואנחנו נבנה'. העביר, הכול בסדר, הלכנו ביחד, הולכים ביחד עם המועצה האזורית.
למה אני מספר לך את זה? בא לפה לפני חודש איציק דנינו, ראש עיריית אופקים, סיפרתי לו את הסיפור הזה, דבר ראשון הוא אומר לי 'קודם כל אני מתנצל בשם 28,000 תושבי אופקים', אמרתי לו 'איציק, אתה לא צריך להתנצל. אני רוצה שתדע, 120 עובדים הם מאופקים', רוב העובדים שלי הם מאופקים. אמרתי לו 'בוא תראה עכשיו את הגן פה למטה'. ירדנו פה למטה, יש גננת אתיופית, סימה, מאופקים, שכל פעם שאני יורד היא אומרת לי 'דורון, תביא עוד ילדים לכפר. אני מלמדת אותם מה זה קבלת השונה, מה זה ואהבת לרעך'.
איזה יום אני יורד למטה לסימה באחד הביקורים, היא בוכה, זה היה היום שהיו הפגנות של האתיופים בתל אביב, אני אומר לה 'מה את בוכה?' היא אומרת לי 'רציתי ללכת להפגנות, אני לא יכולה לעזוב'. אחרי זה היא מנגבת את הדמעות, 'תביא עוד ילדים, אני אלמד אותם מה זה - - - אני יודעת, אתה רואה אותי, אני יודעת מה זה קבלת השונה'.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
למה אני הצעתי לך, אני הצעתי, אתה מכיר את הכנסת, אל"ף, כי באמת הוועדה, ועדת הרווחה והבריאות והתעסוקה, זה שלושה נושאים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שים לב, הם בוועדה שלנו. אומרים שההתייחסות לדיונים, הם מאוד מעשיים והם מאוד מכובדים, עם הקשבה וכשאני מרים טלפון זה יותר טוב מאשר עם חברי הכנסת, המנכ"לים מגיעים והם חוטפים גם, חלקם - - - אני אומר ש - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, דיון בוועדת הרווחה, הבריאות והתעסוקה, זה מאפשר להשפיע באופן ממלכתי על כל המשרדים. מי שכותב את הסיכום זה בדרך כלל אנחנו. זה נותן תוכן, זה לא רק בדקה ה-90 מגיעים, תלחץ, נזיפה ו - - - התהליך שאתה מייצר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אין לנו בעיה, נזמין את מי שרוצים. כי זו תפיסה באמת, בין תחומית. המשרדים, כל אחד וה - - - שלו, במקום להסתכל מהצד. זה מה שקורה היום בוועדה. תאר לך שעל נושא של מכללות טכנולוגיות, מי צריך לדון? זה משרד הכלכלה, לא? זה שמה? אז אני לא פגשתי עוד עובד במשרד הכלכלה ברמה הנדרשת ואני אמרתי את זה, אז הזמנו את המנכ"ל, אבל לא לבד, עם מנכ"ל האוצר. ושניהם התייצבו. בסדר, מנכ"ל האוצר, אני מבין, יש לו טיפה איחור והוא - - - והוא הגיע באיחור של חצי שעה וחיכינו, משכנו את זה ומתקבלות החלטות ואנחנו עושים מעקב ונעשה מעקב גם אחרי דיון כזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני אומר, אפשר לעשות את זה, אני בעד לנסות לשכנע את המערכות לעבוד ביחד. היום המשרדים, הם לא באים אף פעם לצאת לדיון - - -
אבי וורצמן
¶
דורון, לצאת מהשולחן של גדעון שלום. גדעון שלום זה לא ה - - - אני אומר, זה צריך לצאת. גדעון שלום הוא סמנכ"ל משרד הרווחה, שהוא חבר, אבל הם כל הזמן - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו נזמין אפילו אנשי בינוי של קונספט אורבני אחר. אם אתה הולך לגלנט, עם כל זה שהוא בעד, הוא צריך לקבל גיבוי פרלמנטרי, הוא מקבל את זה מהוועדה.
דורון אלמוג
¶
מה אני אומר? מה היופי פה בפרויקט הזה? זה פרויקט, בעבר אני אומר, מוסדות למפגרים היו כמו בתי כלא, אף אחד לא מגיע לשם. אתה לוקח אותם ואתה הופך אותם למשולבים, ראש העיר תומך, תכנית של סטודנטים מתנדבים, תכנית של אנשי היי טק מתנדבים. אתה גם מטפח את זה, אתה עושה את זה לילדים רגילים, נגיד בירושלים, אם אתה עושה גן ציבורי, גן שעשועים, שהוא גן שהוא גם טוב לילדים רגילים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה התוספת. אני אגיד לך, אל תערבב את המרכזיות של הנושא. לדעתי יש שני נושאים מרכזיים, טיפולית אתה נותן בתנאים כאלה שאתה רוצה אתה, טיפול טוב יותר ל - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה הכי חשוב. שתיים, אתה מוסיף לזה, כדי לנשוף באוצר, ניתוח כלכלי שמאפשר לך להוכיח שבמצב הזה אתה פחות תלוי בקצבאות או בוועדה. זה שני המרכזים. ועל זה, כל ההתנדבות, זה החלק ההומניטרי, הנפלא, החשוב, הייעודי, מה שאתה רוצה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה יודע, אני לוקח אפילו חברי כנסת של הסיעה המשותפת, אני רוצה להראות להם שבמוסדות יהודיים יש גם ערבים והם מקבלים אותו טיפול.
דורון אלמוג
¶
אלי, אני רוצה שתדע, אנחנו תיכף נעשה סיור. יש לנו היום משמרת של בדואים? עכשיו לומדים בדואים?
נעמה דודביץ
¶
כי יש להם בעיה מאוד קשה למרפאים בעיסוק, בכלל בעולם, בצפון אמריקה מאוד מאוד הגבילו, יש המון אנשים שרוצים לעבוד בארץ ולעבוד פה.
נעמה דודביץ
¶
אני אומרת לך את זה, אני יודעת את זה. הם הציעו לי כמה פעמים, מרפאים בעיסוק, בוועדה העליונה לשבת איתם, אבל בגלל שהם כאלה ואין להם תפיסה רחבה אני פשוט לא מוכנה לשתף איתם פעולה מקצועית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז הצעת החוק היא על השולחן שלנו וזה יהיה בקריאה שנייה ושלישית. הצעת חוק למקצועות הבריאות, נושא של ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת ותזונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל אתם יודעים, אני סתם מספר כי זה מעניין כאזרח. ריפוי בעיסוק, בחוץ לארץ זה נעשה בתעודה, לא אקדמית. אומרים פה, אם זה אקדמיה זה יותר טוב, זה יותר מוצלח, אז שיילכו לאקדמיה לפני שיעלו לארץ, אבל הם כבר פועלים שנים רבות. זה תקוע ככה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עכשיו יש תקופה, אנחנו בסך הכול בשישה חודשים של התנסות וזה מקום להתחיל לפתוח את ההתנסות, בשישה חודשים יוכלו לקבל את הרישיון שלהם.
דורון אלמוג
¶
אני פותח סוגריים, רק להגיד לך מה חשבנו לגבי אחיות. אנחנו חשבנו, וזה לא הולך עם הוועד שלהם וכו', אנחנו חשבנו שצריך להתחיל ללמד פחות, שצריך להיות דבר שנקרא אחות מעשית וללמד את זה בתיכון, כמו תיכון מרחבים, זה ייתן לנו - - - תחשוב עכשיו על המקום הזה בעוד חמש שנים כי יש פה עוד 500 עובדים, קרוב ל-800 איש שיעבדו. היום 260 עובדים, עוד 500 עובדים בגלל בית החולים שיעבדו פה. עכשיו אני צריך אחיות, מטפלים. אם היה דבר כזה ויש עומס על מערכת הבריאות - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום אתה יודע שיש רק שבע מדינות שאם אתה עולה משבע מדינות מסוימות או חוזר, זה חוק של כל אזרחי המדינה, או חוזר משבע מדינות, כמו דרום אפריקה, זו רפואה טובה בדרום אפריקה, אבל גרמניה זה לא קל, את דרום אפריקה כן קבעו ואת גרמניה לא. למה? כי קבעו במשרד הבריאות - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, הבריאות שלנו. אמנם הוא מרגיש שהוא בעל הבית של העולם, אבל - - - משרד הבריאות, שבע מדינות בלבד בתחום הרפואה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש מחסור גם בנושא של רופאי שיניים, נכון? לכן כשאתה הולך לטיפול שיניים אתה משלם הון מטורף, אלה סכומים מטורפים. עד עכשיו, אם אתה בא לארץ, אם יש לך ניסיון של 14 שנה אתה יכול לבוא ולקבל רישיון. עכשיו הורדנו את זה לחמש שנים ובלי בחינות. זה עבר ביום שני בלילה. אתם לא יודעים מה זה, מחיאות כפיים כולם, אפילו ראש הממשלה בא לברך. ההצבעה הייתה 96 בעד, נגד 0. אז רופאי השיניים עברו. הפרא רפואיים יעבור, זה עניין טכני.
אבי וורצמן
¶
קודם כל בואו נמשיך את ההיכרות ואחר כך אני רוצה להגיד מה חשבנו על סדר היום, נדע מה לתכנן ואז - - -
אבי וורצמן
¶
וזה לא בדיוק יחסי ציבור, זה חינוך. כי היא מלווה את הקבוצות. אנחנו מרחיבים את זה עכשיו, גם ירושלים נכנסת להרחבת הקבוצות. כי יש פה תהליך של חינוך עמוק עמוק עמוק של החברה. שמע, קורה פה משהו במסות ואנחנו רוצים להעביר את זה לכל הרשת. נדבר על זה בהמשך.
מילי בלום זק
¶
אני מילי, אני ראש אגף מרכזי חוץ וקהילה רווחה, אני עובדת סוציאלית בהכשרתי, התחלתי לעבוד פה לפני שמונה שנים כמעט בתור עובדת סוציאלית.
אופיר קרני
¶
אני עורך את הפרוטוקול פה. שמי אופיר, אני גר בתל אביב ועליתי לפני חצי שנה מבלגיה. למדתי תואר ראשון ושני בלונדון במדעי הסביבה וקיימות ובינתיים אני עובד בעבודה הזו בשביל לשים כסף בצד לדירה.
אופיר קרני
¶
לא, אני לא בלגי כל כך, כי אף פעם לא הייתי ממש משולב בקהילה הבלגית, תמיד הייתי בתוך בועה יהודית, בית ספר יהודי, הורים ישראלים. אחרי 30 שנה בגולה הם גם חזרו מבלגיה ואני בשבוע הבא הולך למשרד הפנים לעשות עלייה. וזהו, מקווה גם למצוא עבודה בתחום בקרוב.
דורון אלמוג
¶
הם כל שנה, כבר 14 שנה, אני חושב, עושים אירוע התרמה לעלה, כל שנה, בבית שלהם, ובין 80,000 ל-100,000 יורו כל שנה, תרומה לקהילה שם מבריסל.
אבי וורצמן
¶
כמעט. שירוויחו קצת ש - - - הם מחזיקים משרד. אתה יודע מה? אני רוצה להגיד לך משהו, משרדים גדולים זה הרבה רעש, זה הרבה צלצולים. משרד חביב, נחמד, עושים את העבודה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני באר שבעי, בטעות הגעתי לפני 35 שנה לאבטחת הסוכנות לשלוש שנים ועוד לא גמרתי אותן. אתם עובדים במקום מדהים. זה כולו הרעיון שלו. באמת אל תחפשו באף מקום אחר, קודם כל תלמדו הרבה מפה, תתרמו פה הרבה, אחר כך תעשו - - - זה שווה.
דורון אלמוג
¶
מילה אני חייב להגיד כי לאלי יש פה מניות יסוד ושותפות עמוקה ואמיתית וחברות. אני תמיד אומר שאם לא היה נולד ערן הבן שלנו אז המקום הזה לא היה קם, אז באמת באמת הילד הזה, שלא דיבר אף פעם, אני אומר הוא המורה שלי, ביום שישי זו אזכרה שלו, תשע שנים מאז שנפטר. אומרים חכמים אל תדון אדם עד שלא תגיע למקומו, אז הוא זה ששם אותי במקום שלו. אם הוא לא היה מצליח לשים אותי במקום שלו, לנסות לשפוט את העולם מהמקום שלו, אז גם אנחנו לא היינו נהיים חברים ובקיצור, זה לא היה קם. אבל, אלי, לך קודם כל לב ענק, התחברת לרעיון. מי אמר לנו קודם? זאת מהביטוח שאמרה שפה היה חול וחול, היה פה חול וחול ואלי תרם לנו להקמת בית ערן, זאת אומרת קרן רש"י - - -
דורון אלמוג
¶
כן, בגדרה. אחר כך פה השיחות הראשונות שהיו עם גוסטב לוון, שאלי קורא לו הזקן, אבל זה אלי. במסעדה בבאר שבע, דיבורים ואחר כך נסיעה משותפת, כשהייתי עוד אלוף פיקוד דרום, כשבעצם היוזם מאחורי הנסיעה זה אלי, עוד פעם, לז'נבה, לפגישה עם עזרא מרכוס. והקשרים שהוא יצר, כי הוא ישב בז'נבה - - -
דורון אלמוג
¶
עם קרן ספרא, כי הזקן, מה שאמר, וזה גם היה במדיניות של הקרן, לעשות מצ'ינג, כמו ממשלה. להביא דולר על כל דולר.
אבי וורצמן
¶
לא סתם קוראים לו אלאלוף, כי הוא האל של האלופים בדבר הזה. אלוף האלופים במצ'ינג במדינת ישראל, קוראים לו אלאלוף, אלוף העולם.
דורון אלמוג
¶
זה נכון. הזקן באמת אמר 'אני מוכן', הוא אמר שהוא מוכן למצ'ינג, בתנאי שאתה מביא על כל דולר שאני אתן לפחות עוד שניים, הוא אמר, מהמדינה ומעוד קרן. ואז נסענו לז'נבה ואחר כך ויינברג בארצות הברית ורש"י נהיה 9 מיליון דולר, בהתחלה, הכול במוכנות של כל אחד בתנאי שהמדינה, וככה נוצרה שותפות שיצרה את המנוע שב-2002 הביא להחלטת ממשלה ראשונה להקמת המקום והטקס שהיה פה ב-2003, עם שרון, ראש הממשלה. והשאר נראה היסטוריה, מאז מימשנו את שלב א', אנחנו הולכים לשלב ב' ועכשיו באמת, אלי, כמו שאמרת, הכול סיפורים, אז הצירוף הזה שאתה ראש ועדת העבודה נראה כאילו זה ממש בדיוק בעיתוי שאנחנו צריכים כדי לעשות פריצה, להרחיב את המודל, כי זה לא רק בית לכל החיים, או לאנשים וילדים כמו ערן, זה, כמו שאני אומר, מרכז קהילתי משלב. זה משלב. זה נותן פתרון לאוכלוסיית הנגב, לכל מי שצריך שיקום. אלי לוי, ראש מועצת להבים, כבר כמה חודשים פה בטיפולים, הוא עבר תאונת דרכים, יכול להיות שנראה אותו היום גם.
אבי וורצמן
¶
אין מחלף, אין מחלף, באותו צומת הוא חטף תאונה, חבל לך על הזמן איזה תאונה. מדהים הסיפור שלו.
דורון אלמוג
¶
כמו שאמרת קודם, ללכת קדימה ולהציג בפני שלושה מנכ"לים, נציגי המשרדים, משרד הרווחה, בריאות, תעסוקה, להציג להם מודל שהוא מקיף ונוגע בכל מדינת ישראל, ונביא גם את החינוך, להראות להם שזה יכול להשפיע ממש על כל האוכלוסייה. אל"ף, כמו שאמרת, בריאות, ממש תוספת חשובה מאוד לשיפור בריאות ותעסוקה, אבל גם ישפיע על החברה שלנו. זה יעשה את החברה יותר טובה על ידי מעורבות גדולה של בתי ספר, של מתנדבים, של מועצות, של האוכלוסייה, וזו תהיה בשורה, לתרגם את זה אחר כך לתכנית עבודה, לתקציבים, לשיתוף יפה של שלושה, ארבעה משרדים, זה יכול להיות דבר גדול, פשוט דבר גדול.
אם מזה אנחנו יוצאים מהביקור הזה דיינו. כמו שיצאנו בהתחלה, זו תוספת מאוד מאוד חשובה, ההרחבה של המודל למשהו ממשי. באמת, עדיין כל הנושא עטוף בדעות קדומות, הנושא של טיפול רק במפגרים לבד, אבל אם אתה עושה קהילה, שגם הוא אגב לא פשוט. עשינו למשל הסכם עם משרד הביטחון, אגף שיקום, שיבואו נכי צה"ל, הם מגיעים לפה. אחת השיחות הכי קשות שהיו לי זה שנכי צה"ל אומרים לי 'תעשה לנו הפרדת שעות בבריכה', אני אומר להם 'מה זה?' הם אומרים 'אנחנו לבד בלי המפגרים'. אמרתי להם שזה נגד רוח המקום, 'אתם, שאתם נכים, שככה תגידו?' מה אני אומר? טבע האדם הוא כזה שאנשים בסוף - - - באמת, כדי ליצור שילוב זו עבודה קשה וזה לא בסיסמאות, זה לא לכתוב על הקיר 'ואהבת לרעך כמוך', 'כל ישראל ערבים זה לזה' וזה קורה. לא קורה כלום אם לא מתרגמים למשהו שעושים, עושים דברים בבוקר ואנשים מתחנכים בדרך של עשייה.
אבי וורצמן
¶
אני גם רוצה להגיד משהו. מאיפה אני מכיר את אלי אלאלוף? אני מבאר שבע וכשהתחלתי את בית מוריה אלי ליווה אותי מהיום הראשון כמנכ"ל קרן רש"י ובנינו ביחד מתנ"ס בצפון ד' בבאר שבע ואת כל נושא פנימיות היום, מה שהיום קוראים, תכנית מיל"ת, זו תכנית שקרן רש"י התחילה. לפני כמה שנים כבר?
אבי וורצמן
¶
ואני מכיר על זה תודה גדולה. מה שאנחנו תכננו זה ככה, חשבנו שתהיה היום ועדה, אנשים שפחות מכירים, אפשר לפתוח עם השיחה של דורון, סיור ואז הדיון. מה לוחות הזמנים שלנו?
אבי וורצמן
¶
יש ארבעה נושאים. דורון ואני נדבר כללי על הכפר, נעמה הכינה מסמך שגם עבדנו עליו, מילי תציג מצגת ונעמה תדבר על המסמך עם ארבע הנקודות שחשובות לנו, אחת, זה היחס של המטפלים שדיברנו, אבל עוד כמה דברים אחרים ונסכם את הדיון.
סתיו הילינג
¶
אני יכולה להסביר על המקום שאנחנו נמצאים פה עכשיו. - - - בין הקהילה לכפר - - - טיפול רב מערכתי למטופלי שיקום, אחרי תאונות דרכים, אירוע מוחי, אנשים שהיו בבית לווינשטיין תקופה מאוד ארוכה ועכשיו הם עושים שיקום שהוא קרוב לבית. זה משהו שהוא מאוד מאוד שלהם. כאן הם מקבלים טיפול שהוא רק - - - אם היום בן אדם בדרום הולך לרופא משפחה והוא צריך שיקום, שולחים אותו, מרפאה בעיסוק בבאר שבע, בריכה בבית הלוחם, בריכה הידרותרפית, קלינאות תקשורת במקום אחר. הבן אדם שבוע שלם מִטרטר בין המכונים השונים. פה אנחנו מציעים לו טיפול רב תחומי, הוא מגיע ליום מרוכז לכל הטיפולים, אנחנו מעניקים פה למעלה מ-4,000 טיפולים רפואיים בחודש ויש לנו היום למעלה מ-150 מטופלים רפואיים שמגיעים לכאן.
סתיו הילינג
¶
יש לנו רופא שיקום. בן אדם שמגיע לכאן מפנים אותו לרופא שיקום, הוא קובע לו את סדר היום. בנוסף יש לנו מנהלת מרכז השיקום.
סתיו הילינג
¶
כן, ברור, גם המנהל הרפואי, יש לנו רופא שיקום שמגיע לכאן פעמיים בשבוע ונפגש עם מטופלי השיקום ומנחה אותם מה הם הולכים לעבור. בנוסף יש לנו גם פסיכולוגית שיקומית ועובד סוציאלי. אנחנו מבינים שהמערך הסוציו פסיכולוגי קריטי מאוד לשיקום. אנשים שהיו חצי שנה בבית לווינשטיין לא היו באינטראקציה, שום קשר עם העולם החיצון - - -
רופאת שיניים
¶
הטיפול פה הוא בדיירים שהם יותר מורכבים, זה צריך להיות טיפול רגשי, המון המון רגש להפעיל בטיפול. זה לא רק להושיב, הם לא מבינים כל כך מה עושים להם, צריך יותר להסביר, אז העבודה היא שונה.
רופאת שיניים
¶
יופי, אז ברוכים הבאים למרפאה שלנו. פה אנחנו מקבלים ילדים ומבוגרים מכל מיני מעונות, גם פרטי וגם - - -
רופאת שיניים
¶
זה משמונה עד שלוש וחצי. כמעט כל היום זה ככה, כל יום זה רופא אחר. יש ד"ר מרטין שהוא אחראי על המרפאה, הוא בא בימי שני, ובעצם הם באים במרוכז כמה מהמעונות, נכנסים לתור, מקבלים פה כל מיני סוגים של טיפול, מהדבר הכי פשוט, מסתימה, מסילוק אבנית, יש לנו גם שיננית כאן, עד שתלים. הכול כאן. יש לנו לאלה שמגיעים עם כיסא גלגלים והם צריכים שאנחנו נעביר אותם לכיסא, יש לנו מנוף פה. חוץ מזה מרפאה שנראית כמו מרפאה בכל מקום אחר. אנחנו עובדים עם אותם חומרים, עם אותם דברים.
דורון אלמוג
¶
מה שחשוב זה באמת שרוב המטופלים באים מהאזור ולא מהכפר. הכפר נותן שירותים. עוד פעם, העניין של השילוב.
רופאת שיניים
¶
זו באמת עבודה מהלב, אנשים מאוד מיוחדים עובדים, זה צוות מאוד מיוחד. פה יש לנו את יפה, הסייעת שלנו, אנשים שכבר הרבה זמן במערכת. מקבלים באהבה גדולה כל מי שמגיע אלינו.
שמחה
¶
בטח, זה טיפול טיפול פה, חבל על הזמן. הוא לא מידרדר, הוא נשאר לפחות מה שיש. גם בבית אנחנו עושים את כל מה שאנחנו לומדים כאן וממשיכים.
שמחה
¶
הייתי לוקחת אותו פעם פה, פעם שם, כל מיני מקומות, עד שהגעתי לאופקים, אמרו שזה מתאים לו, עלה נגב, וזה היה חדש בשבילי. לא ידעתי איך מה מו, באתי לפה ומוצא חן בעיניי.
דורון אלמוג
¶
שלושה-ארבעה טיפולים, כשהם באים, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, אמנות, תעסוקה, ייעוץ פסיכולוגי יכול להיות.
חגית
¶
קופת חולים כללית בדרך כלל בונה איזה שהוא סל שיקום עבור מטופל בשלב האקוטי, מיד אחרי הפנייה, ובשלב הכרוני. בדרך כלל בשלב הכרוני הם נותנים סדרה של 12 ימי טיפול בשנה. בשלב האקוטי אנחנו נותנים את חוות דעתנו המקצועית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני יודע שנותנים חריגים. בזכות המקצועיות שלכם ואתם רואים בראייה כוללת, אתם צריכים להיות הגוף שמשכנע בזכות חוות דעת שהם זקוקים.
חגית
¶
עבור המבוטח זה טופס 17. לקופה יכול להיות שהעלויות הן אחרות. היתרון פה אצלנו עבור המטופלים, שאולי הקופה לא תמיד לוקחת בחשבון, זה שאנחנו מרכזים את כל הטיפולים במקום אחד. היא לא צריכה להתרוצץ ולקבוע עם המכון הזה לפיזיותרפיה ועם המכון לריפוי בעיסוק.
שמחה
¶
לא, בפרטי, אמרתי שלא מעניין אותי, לא אכפת לי שההסעות תהיה על חשבוננו, אני מבזבזת הרבה סולר, אבל העיקר שיקבל טיפול נכון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני הייתי בירכא, שאלו אותי על דיאליזה. דיאליזות הן - - - והם משלמים 100%. קיבלתי את ההודעה במקום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כדאי שתבדקו את זה, יש הסעות מיוחדות. אני חושב שליד הנסים והנפלאות שאתם עושים תוסיפו את המרכיב הזה של התחבורה ושל חוות הדעת ש - - -
אבי וורצמן
¶
אלי, תדע לך שזאת אחת הבעיות שלנו, כי אנחנו בבידוד, אנחנו לא בתוך יישוב. אתה לא בתוך באר שבע.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני אומר לך בירכא, אני נותן דוגמאות ספציפיות. בירכא התלוננו על מספר הדיאליזות שהם צריכים להסיע לכרמיאל, זה הרבה כסף.
נעמה דודביץ
¶
את הדיאליזה גם אנחנו מקבלים, בדיאליזה יש החזר, אבל במקרים של חולים שיקומיים צריך - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תאונות דרכים זה בדרך כלל חברות הביטוח, הם ישחקו ובסוף הם נותנים. אבל מה שקשור לקופות חולים, לביטוח ממלכתי, זה עניין של דרישה, הם לא אוהבים לגלות - - -
עדי
¶
כן, בטח שיש שיפור, בדיוק דיברנו על זה. אברהם הגיע אלינו אחרי אירוע מוחי, עבר שיקום בלווינשטיין, אחרי לווינשטיין הוא הגיע אלינו, המשיך להגיע אלינו לתקופה נוספת של טיפולים ולמעשה היום הוא מסיים. הוא עבר פה דרך יפה והוא ימשיך.
עדי
¶
הקיבוץ דואג למלווה וכל פעם מגיע איתו מתנדב מהקיבוץ שמסיע אותו, מישהו מהמבוגרים שם בקהילה. הם תומכים בו.
חגית
¶
עדי התחילה איתנו מיד בסיום הלימודים שלה. היא עובדת אצלנו כבר שלוש שנים, עומדת עכשיו בעצמה להדריך סטודנטים במחזור שיתחיל בעוד שבועיים.
דורון אלמוג
¶
אני רואה אותה פה מריצה במסדרונות ובחוץ אנשים, מחזירה להם כושר הליכה. הולכים פה בחוץ, מדרגות.
עדי
¶
כן. בעיקר הייתי במקומות אחרים כסטודנטית. כן, אני חושבת שהמקום - - - קודם כל הוא מאפשר בדרום משהו שאין, מהבחינה הזאת הוא נותן פתח, זה המטופלים יכולים להגיד, לשיקום, שזה משהו שלא היה פה בכלל עד עכשיו. וגם מבחינה מקצועית אנחנו מנסים לתת את הרמה הגבוהה ביותר בשבילם. אנחנו גדלים ביחד עם המטופלים
נעמה דודביץ
¶
- - - עושים מרכז אחד ונותנים בו את כל השירותים והחיסכון הכלכלי הוא עצום. במקום לשים בכל מקום - - - ואז מה שקורה, באים ממשפחה אחת כמה מטופלים, ילד שיש לו ליקויי למידה בא לקבל טיפול וסבא ש - - -
שלום
¶
בדרום. הייתי מנהל בית הספר ב - - - יישר כוח. רק אני רוצה לומר לך, כנראה שגם מסייעת בבתי הספר, טיפול לימודי, לקויי למידה, אנחנו עובדים איתם דרך ניצן. אני סיימתי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה לא זוכר טוב, כי למדנו מכם, אתם לימדתם אותנו. הבאנו קצת יותר כלים, קצת יותר כסף.
שלום
¶
אבל הקדוש ברוך הוא עושה את החשבונות שלו. זה היה בחודש אלול, הייתי בישיבה במועצה שלנו, סיימנו ישיבה, באתי לקחת את הסיבוב לאופקים, אני עובר דרך הרמזור הזה לכיוון אופקים, לצערי הרב נכנסה בי משאית. אני איבדתי את ההכרה ל-10 ימים ואשתי נלחמה על החיים שלה 10 ימים, כשאני חזרתי להכרה אשתי כבר נפטרה וזהו, אני נשארתי להתמודד. הייתי בסורוקה, הייתי בשיקום שם ואני אומר בכנות שאני פה מקבל יותר, נהנה יותר, אני רואה תוצאות טובות יותר, יישר כוח לצוות שלכם. יישר כוח.
שלום
¶
מרגיש, ברוך ה'. זה שאני עומד לפניך ומדבר איתך זה הישג גדול. אני הייתי כמו גוש בשר שהייתי זרוק על המיטה, אני לא הייתי באבל של אשתי, יצאתי רק להלוויה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עכשיו עושים לי צרות בכנסת בגלל זה. אמרו שזה - - - היות שהייתי בין מקימי מרכז מעשה אז אסור לי לקדם את החוק לשירות אזרחי לאומי.
שלום
¶
אלי, אתה יודע, כשאני הקמתי את ניצן באופקים הקמתי את זה בעקבות זה שהייתי מנהל והיו לי כמה תלמידים לקויי למידה שלא ידעתי איך לטפל בהם. ילדים הגיעו לכיתה ג' ולא ידעו לקרוא. אז הייתי סטודנט באוניברסיטה והייתי מצטיין, שאלתי אותם, החלפתי מורה, החלפתי שיטת לימוד, לא עזר כלום ואז אני פגשתי את אשתו של פרופ' הררי מרחובות, אמרתי לה 'בואי תספרי לי מה עושים', אז היא אומרת 'שלום, אתם לא יכולים, אין לכם משאבים', אמרתי 'לילדי ישראל'. אז הלכתי לשם לראות וראיתי שיש ארבעה-חמישה מומחים על תלמיד אחד, מומחה תקשורת, רופא נוירולוג והם עבדו לפי הנחיות. אז אמרתי 'הילדים חייבים'. השגתי מלגה, שלחתי תלמיד אחד שלנו מבית הספר לניצן תל אביב, שם כל הבנים של משפחת רוזוב, היו שם הרבה עשירים שהשקיעו בילדים שלהם. התלמיד שלנו, היום הוא ספר באופקים, שלחתי עם אמא שלו כל יום רביעי, השגנו לו מלגה - - -
לירז
¶
כן, כשמה שאנחנו נותנים פה זה בעצם טיפול גם פרטני, אחד על אחד, וגם יש לנו קבוצות, אנחנו עובדים במסגרת קבוצתית, ובריפוי בעיסוק אנחנו פשוט חוזרים לכל התפקודים של היום יום שנקטעו בעקבות, כל אחד ומה שקרה לו, שזה אומר לאכול, להתלבש, ללמוד.
לירז
¶
אצל שלום אנחנו כבר מגיעים למצב יותר מתקדם, שזה כבר עובד על דברים יותר מורכבים של חשיבה, אנחנו גם עובדים על שיקום של גפיים, של ידיים.
שלום
¶
אין אומרים שבחו של אדם בפניו, אומרים קצת. אני הייתי חודשיים בשיקום בבאר שבע ואני רוצה להגיד - - - אבל פה אתה מגיע, יש לך בכל תחום בעלי מקצוע, יש לך את ה - - - אני התקדמתי פה. שם אין להם את כל בעלי המקצוע, פה ברוך ה' בכל תחום - - -
אבי וורצמן
¶
שבוע לפניכם הם באו עם החבר'ה מהמועצה, כי אנחנו רוצים להקים במת תרבות משותפת של אנשים מהקהילה עם הדיירים שלנו ביחד, שכל חודש תהיה פה במת תרבות.
חגית
¶
רק אני אגיד, מבחינת התפיסה שלנו, בשונה ממחלקה, שצוות מטפל בתוך סביבה שהיא בסך הכול חממה, אנחנו מטפלים באדם כשהוא נמצא בסביבה הטבעית שלו לכן אנחנו רואים חשיבות מאוד גדולה בעצם לא רק להחזיר לו את התפקודים הבסיסיים, אלא גם לעזור להסתגל בחזרה לחיים החדשים ולחזור למסגרות, לעזור לו להשתלב בחזרה במסגרות כי אז אנחנו רואים את הסיום, את התהליך השיקומי בעצמו. אם זה ילדים, לעזור להם להשתלב חזרה בבית הספר, בגנים, אם זה מבוגרים בגיל תעסוקה, חזרה במסגרות של שיקום תעסוקתי, או ללוות אותם באופן הדרגתי בתהליך החזרה לעבודה או למצוא להם מסגרות של פנאי ותעסוקה בקהילה.
דורון אלמוג
¶
הרבה. אנחנו במרכז של - - -
בוקר טוב, מה נשמע? אני מלווה מישהו, אבל אני יושב פה וכולם חושבים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה יודע מה שאמרתי לגבי הבריכה? מרכז הלוחם בבאר שבע, קיבלתי 10 מיליון דולר, הצעתי להם לפתוח את זה בקהילה, הם אמרו לא והחזרתי לו 10 מיליון דולר.
דורון אלמוג
¶
באמת? תגיד לו שיביא לי את ה-10. אני מוכן לקרוא לבית חולים השיקומי שיקום בית חולים חיים סבן.
דורון אלמוג
¶
הוא לא רוצה. הם לא רוצים. אני גם דיברתי. אני הלכתי לבקר, אתה יודע למה הלכתי לבקר? אמרתי להם, 'בואו תתנדבו פה, תעבדו'. אתה עברת תאונה, יש לי, אגב, אחד, ביטון, כשהייתי אלוף פיקוד דרום הוא היה אצלי סגן יחידת הגששים והוא התעוור, היום הוא - - - בהתנדבות. הוא אמר לי 'בוא תדבר עם אנשים על זה', אז גם הם אמרו לי אותו דבר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עשינו את זה ב - - - אצל הרב פירר. אצל הרב פירר עשינו את הבריכה עם הרצפה המסתובבת.
חגית
¶
הם מגשימים את החלום, לשלב בין האוכלוסיות. אין הבדל. מגיעים לכאן - - - מבית הספר - - - יש פה שני חיילים ממשרד הביטחון, אנשים שמגיעים מהקהילה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא החזרתם את הקבלן לעבודות - - - זה הפרויקט האחרון שלנו פה, זה הבריכה. למה אתם לא מזמינים אותו שיעזור לכם? הוא מספיק מרוויח כסף, זה שעשה פה. תבקשו שיחזור לפה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
איתו. שלא - - - כי כסף אצלו לא חסר. הקמנו לו את המרכז בבני ברק, הוא לא הזדקק לתרומה של - - -
דורון אלמוג
¶
ברור שצריך, אבל סורוקה, או בכלל משרד הבריאות, אנחנו הגענו להבנות עם משרד הבריאות, שבכל בית חולים צריכה לקום מחלקה שיקומית במצב שונה. בן אדם עובר תאונה, הוא צריך ניתוח, הוא צריך ברגים, טיפולים שאנחנו לא יכולים, לכן הרעיון הוא, וניצה היימן שהיא סגנית סורוקה, היא רצתה בהתחלה - - - ומתחיל תהליך בירור איתם. סיכמנו שיהיו שלוש רמות שיקום.
דורון אלמוג
¶
ליצמן לא היה פה, אנחנו סיכמנו עם ארנון אפק, כשהיה מנכ"ל הבריאות. הוא - - - אבל הוא עמד בראש ועדה להרחבת שירותי הרפואה לנגב בעקבות מעבר הבסיסים, לפני שנה, הוא המליץ לממשלה בסוף - - -
דורון אלמוג
¶
לבית החולים, סיעודי מורכב. אבל החלוקה של שלוש רמות שיקום, של חירום, ארוך וקהילה. קהילה זה אומר, נגיד מישהו מדימונה או ירוחם.
דורון אלמוג
¶
לא קשור לעובדים, מכל המושבים. דרך החברה למתנ"סים הם מגיעים ותור ארוך. ההורים רוצים, יש פה ביקוש גדול שילדים יהיו פה.
אבי וורצמן
¶
אין אפס. שמעתי את בנט, שמעתי אותו ברדיו אומר ילדים מגיל אפס, התקשרתי אליו, אמרתי לו 'תגיד לי, הילד שלך בגיל אפס?' מה זה אפס? מאז הוא לא משתמש יותר באפס, הוא אומר לי 'אבי, אתה לימדת אותי'.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הוא בן 96. השבוע אני רואה שלושה טלפונים, מה קרה לך? מה אתה כל כך מהר? אתה ממהר? אז הוא אמר, 'אני שמעתי שאמרת בוועדה מאפס עד 3, זה לא אפס עד שלוש, אתה לא מבין? זה לידה'. וכתבנו את זה, ככה זה בדוח.
אופיר קרני
¶
ואז בעזרת אחרים אני עורך את הפרוטוקול ואתה רואה מי אמר מה ואז אם תחליטו מה לעשות עם זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, חלק הם מקליטים וחלק, היות שמקליטים וגם מצלמים, אז הם רושמים רק ראשי פרקים או שמות של מי שדיבר. יש להם שיטה מדהימה.
אופיר קרני
¶
בכל ועדה יש את המקליט והוא רק כותב את הקונטקסט של השיחה ואני אומר מילה על מילה ואז מתאמים ביחד.
דורון אלמוג
¶
הילדים האלה, אתה יודע פעם בחינוך הייתה שיטה של לבודד, לא להגיד סרטן, לא להגיד זה חולה, זה מפגר, לשמור אותם, רק אנשים בריאים שיהיו. אלה, אתה נכנס לגן שלהם, קודם כל הם לא מתביישים ממבוגר. בדרך כלל אתה נכנס, 'איך קוראים לך?' ילדים לא מתביישים, להיפך, הם מסתכלים עליך כאילו בגובה העיניים, הוא כמוך.
דורון אלמוג
¶
אנחנו משלבים אותם. תיכף תראה פה איך אנחנו עושים שילובים. הם משחקים ביחד, הם רואים אנשים נכים, הם רואים אנשים בכיסאות גלגלים, הם מוציאים אותם ביחד, יש עגלול, עגלה של חמישה ילדים, לוקחים אותם פה לטיולים.
סתיו הילינג
¶
כרגע היא עדיין צריכה לאכול דרך פג, לצערנו, בגלל שיש לה בעיה בלסת, היא לא יכולה ללעוס את האוכל, אז האוכל טחון או דרך פג בלבד ואנחנו מקווים שלאט לאט נוכל לגמול אותה מזה, היא תעבור ניתוח בקרוב גם, לסדר את הלסת, זו המטרה, ושהיא תחזור הביתה, בחזרה למשפחה שלה.
סתיו הילינג
¶
כן, המשפחה מחורה, ספציפית עם ליאן בסופי שבוע היא חוזרת הביתה להורים, אבל בגלל שהיא נעזרת בפג, בגלל שהיא לא יכולה לנשום לבד, יש לה את הקנולה, היא חייבת מסגרת של אחיות ורופאים 24/7, היא לא יכולה להיות בבית.
אבי וורצמן
¶
אני חייב להגיד לך, יש פה שתי פונקציות חשובות, אחת זה בנות שירות לאומי. יש היום 34 בנות ועוד שני שינשינים. 36, שתיים חדשות. הן מדהימות. מדהים מה שהם עושים.
דורון אלמוג
¶
כן, יש בעיה. אתה רואה? שמנו פה למעלה. יש גם פה לסדר את זה. זה בלתי פוסק, העניין של היונים.
פה זה ממ"דים וגם גני ילדים של בית החולים. כל זה בית חולים.
סתיו הילינג
¶
זה בעצם מרחב טיפולי עבור הדיירים הסיעודיים. יש לנו במחלקת סיעודי מורכב 24 דיירים אשר רובם זה פגיעות נרכשות, כלומר הם נולדו אנשים נורמטיביים כמוני כמוך ומשהו קרה להם במהלך חייהם. יש פה את שחר. שחר מבאר שבע במקור, הוא נמצא במחלקה כבר שנתיים, נשוי, אישה, 3 ילדים - - -
סתיו הילינג
¶
כן, להרכיב משהו על הגג, נפל, פגיעת ראש. פנחס, היום הוא בן 21, הגיע לפה כשהוא היה בן 16. במהלך טיול שנתי הוא והחברים השתובבו, שתו קצת, המורה עשה פטרול בקומה בטיול השנתי שם, פנחס נלחץ, קפץ מהחלון, נפל על הראש, פגיעת ראש. היום הוא בן 21.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מדברים על אלפים בשנה, 69 הרוגים בשנה שעברה. זה עולה למדינה, רק סיוע, 4.5 מיליארד שקל. המדינה מפסידה מהפריון שלה 10 מיליארד שקל לשנה.
סתיו הילינג
¶
דידי, שאתה רואה אותו כאן במכשיר האיי.פי.טי של האופניים, באופן אירוני הוא גם היה רוכב אופניים מקצועי. דידי פה בעקבות תאונה, מונית נכנסה בו כשהוא רכב על אופניים.
אביר
¶
כן, גם מרהט. יש רופאים. כשאנחנו עוברים את המבחן הממשלתי זה 80%, כלומר אחוז הניצחון, כלומר בפעם הראשונה.
אביר
¶
זה אותו דבר. זה לפי ה - - - זה עולמי, הלימודים. בסוף אותם לימודים, אותה עבודה, ניסיון שונה, העבודה שונה מהתיאוריה אז - - -
דורון אלמוג
¶
דידי זה תאונת מונית, נסע על אופניים, אח שלו פה הוא מנהל הלוגיסטיקה שלנו והוא בקומה ארבע שנים. הוא הכי מבוגר בכפר, אני חושב, בן 56. הוא גר בכפר, הוא בקומה. הוא גר פה בבית החולים.
דורון אלמוג
¶
לא, המכונה מסובבת, המכשיר מסובב אותו. זה מכשיר בשביל להניע את מחזור הדם ולעשות מטבוליזם יותר מהיר. גם הקטנה הזאת, ילדה - - - חזרה מ - - -
דורון אלמוג
¶
גם וגם. סתיו, למשל, עובדת אצל שרה במחלקת יחסי ציבור בבני ברק. יש לנו בסיס נתונים אחד גדול, כל יום חמישי היא בבני ברק יחד עם שרה, יושבים עוד פעם. קודם כל היא מוציאה דוח על כל ביקור שיש כאן.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה אני אומר, בלי לפגוע בכם, הן מאוד מרגשות, אפילו אהבל כזה, שהוא בא עם כל הרקע הנפלא שלו, זה שהם מוסרים - - - של עבודתם, של התרגשותם, של הסרט שלהם, הכול, מדי פעם לתורמים, מין איזה קשר אישי בין העובד לבין - - - בלי להגזים.
סתיו הילינג
¶
אני יכולה להגיד לך שבסיורים שלי אני ממעיטה לדבר, אני באמת נותנת את השרביט אך ורק לעובדים שהם עושים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נכון. אבל אם היא פגשה, גב' כהן, שהיא מתרגשת ממילא ולה יש אמינות יותר טובה, שפעם בשישה חודשים, 'שלום, הגיע אלינו מקרה', מסר אישי, מאוד חשוב. כי כשאתה הופך את זה לבירוקרטיה, למשהו מובנה, זה לא - - - אחות שמדברת, 'אני קיבלתי השבוע מקרה קשה וחשבתי', אתם מכירים כאלה שתורמים, בסוף הם רוצים להתרגש גם כן ממה שהם עשו, לא רק לתת צ'ק.
אילה
¶
קודם כל, כל מי שנמצא פה הוא מרגש ומבחינתנו זה עולם ומלואו. במחלקה כרגע היא 23 דיירים, מחלקה מלאה יחסית. היא מחולקת, יש לנו חבר'ה ממש תינוקות, באה תינוקת שהגיעה אלינו לפני פחות מחודש מסורוקה, עם תסמונת גנטית מורכבת, אין הרבה מבחינת פרוגנוזה רפואית. אנחנו מאמינים ויש לנו גם הצלחה, אבל מבחינת פרוגנוזה רפואית, ארבעה-חמישה חודשים, בדרך כלל תסמונת כזו, לצערנו, מגיעים לסיום של החיים. אבל קיבלנו אותה ואנחנו עושים טיפול תומך, סיעודי, אימהי, כל מה שצריך, אנחנו בקשר טוב עם ההורים, הם מגיעים לפה, למרות שהם מודעים, כי גם בקבלה כשדיברנו איתם, והם קיבלו את המסר בסורוקה, בפגייה, אז הם קיבלו את הפרוגנוזה והם יודעים מה המהלך, אבל עדיין הם מגיעים לפה, יום כן, יום לא, ומחבקים וזה, אבל כל הצוות שלנו, כל אחות שעוברת, מטפלת שעוברת, אנחנו עוצרים ומחבקים ומנשקים, כמו ילדה בשבילנו, למרות שאנחנו יודעים מה הפרוגנוזה. לצוות מאוד קשה והצוות יודע שזה מהלך שיכול לקרות.
לשמחתנו היה לנו מקרה כזה, היו לנו שני מקרים שהגיעו ואמרו לנו שהם מגיעים לפה כדי למות במקום מכובד ו - - - והיום אחת נמצאת במשפחת אומנה ברהט, חזרה למשפחה, נגד כל ההיסטוריה הרפואית שלה היא נמצאת במשפחת אומנה ואנחנו בקשר איתם. ויש לנו את אותו סיפור, שגם אמרו מצב מאוד מאוד קשה ובאמת היא הייתה במצב מאוד קשה כשהיא הגיעה אלינו והיא גם חזרה לסבתא ואנחנו בקשר איתם. הם נמצאים בבית ספר לחינוך מיוחד, עם כל התמיכה, אבל הם נמצאים במשפחה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הנה סיפור מדהים. להחזיק מעמד פה, אז היא עוד מעט תתמוטט, אבל היא שמונה שנים ותשמע, זה סיפור מדהים. זה שווה יותר מ'יש לנו עוד קיר'. היא מספרת, להוציא את זה לתורמים, חגגתם לו את ההישג שלו.
אילה
¶
אני אגיד לך, אנחנו עייפים. אנחנו מסיימים משמרת אנחנו באמת עייפים, מגיעים בבוקר, בעשרה לשבע, שש וחצי, עשרים לשבע לשער, אתה מתמלא בכוחות, נכנס למחלקה, כאילו התחלת את היום הראשון שלך בעלה. זה המקום המיוחד הזה, אתה נכנס לפה, אתה שוכח, אתה שוכח הכול.
אילה
¶
אני מבאר שבע, אני באתי מסורוקה, מאונקולוגית. היו פה שני מנהלות מדהימות, אחת עוד כאן, והמנהלת השנייה, מסדה, שאמרה לי 'די, אנחנו צריכים פה, אנחנו צריכים פה', היה ממש מחסור של אחיות. הייתה תקופה פה שהאחיות עבדו כפולות, זה אומר משבע בבוקר עד שמונה בבוקר וסביב השעון ושמונה משמרות ושבע משמרות ובאמת היה קשה. היה מחסור, לא כל אחות רוצה לבוא לפה, אם יש את סורוקה ויש תנאים של סורוקה ויש את התנאים הסוציאליים המלאים שיש אין סיבה שאחות תרצה לבוא לפה. זה מחוץ לבאר שבע, זה תנאים אחרים. אבל אם אתה מתחבר לפה אתה לא יכול לעזוב, זה קשה, עם כל המינוסים והפלוסים.
יש פה תינוקות, יש לנו אנשים עם טראומות, חבלות ראש, ראיתם את פנחס, יש לנו עוד שני דיירים שגם אחרי חבלה, יש לנו בחור בן 41, נשוי, עם ארבעה ילדים, היה עובד ונפל מסולם וזהו, פה בעצם נקטעו החיים. הוא סיים שיקום בתל השומר והוא הגיע אלינו וגם פה יש עבודה ממש אינטנסיבית. אשתו בקשר מאוד מאוד טוב, מגיעה לפה כל יום והיא הגיעה לשלב כזה שהיא רוצה להחזיר אותו הביתה. היא נמצאת פה, היא חווה את הטיפול, היא חווה את כל מה שקורה והיא החליטה שהיא רוצה לקחת אותו הביתה. אנחנו מבחינתנו תומכים בה ומדריכים וכל מה שצריך. מקווים שבעזרת ה' במהלך סוף החודש, חודש הבא, היא כבר תוכל לקחת אותו הביתה. כשהוא יצא בפעם הראשונה הביתה אז היה ממש קשר טלפוני, אם צריך משהו, וזה טוב. תחשוב שהאבא הוא כרוני, הוא לא במצב כמו שהילדים רגילים, אבל הוא בבית, אם הם רוצים לחבק אותו, אז הם עולים על העגלה ומחבקים אותו. אנחנו עוזרים לה עם זה.
יש פה הרבה, חוץ מהחלק הסיעודי והרפואי, יש פה גם מבחינתנו סוג של הצלחה. והחבר'ה שלנו עם התסמונות ועם האפילפסיה הלא מאוזנת הקשה, אז - - - בבוקר כולם מקבלים טיפול סיעודי ורפואי ואז כל אחד יוצא למרחב שמתאים לו, הילדים לגנים שמפוזרים פה, ואנחנו מגיעים אליהם, נמצאים בפעילות, בריתמיקה, בשיעור ספורט, לא יודעת מה, ואנחנו אם צריך מגיעים לשם. יש את המרחב הנשימתי, איפה שעכשיו הייתם, ויש את התעסוקה, שגם שם יש דיירים שעולים לשם ומקבלים טיפול וחוזרים בצהריים, למנוחה, טיפול תרופתי, כלכלה, והם נחים עד שלוש, שלוש וחצי ועוד פעם פעילות של תרבות ופנאי שגם פה זה ללא הפסקה.
אילה
¶
יש גם מעון שיקומי, שזה דבר שעכשיו פתחנו, שילדים אקסטרנים מהאזור מגיעים לפה, עם בעיות תפקודיות מאוד קשות והצוות הרפואי נותן טיפול. ילדים גם עם בעיות קשות, מבחינת ההורים, הם מאוד שמחים על זה שיש פה צוות רפואי שנמצא. אז הם נמצאים פה בגן, זה משהו חדש שפתחנו. יש שם תינוקות מאוד מאוד מתוקים, שהם בבית, ההורים מסוגלים פחות או יותר לטפל, ובגן, לא כל גן יכול לטפל מבחינה רפואית בילדים האלה ואנחנו נותנים את התמיכה הסיעודית וכל מה שצריך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה יודע, פה למשל הנושא של הילדים ככה, צריך להוכיח לביטוח הלאומי שאתה חוסך להם כסף לטווח הארוך. אתה צריך להוכיח להם את זה, זו נקודה מאוד מרכזית אצלם, ואז תוכל ליהנות מהקרנות של הביטוח הלאומי. אתם נהנים מהקרנות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה התשובות של פקיד טוב, אני מדבר על פקיד שצריך לפתוח לו את הראש. לא במכות, חס וחלילה. וזה ברמה של מנכ"ל הביטוח הלאומי. תביא את שלמה מור-יוסף לפה. הוא היה פה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שהקרנות של הביטוח הלאומי בעיקרון, הן צריכות לחסוך לטווח ארוך הוצאות של הביטוח הלאומי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
להראות כמה אתה עושה לו את זה, כמה אתה חוסך לביטוח לאומי כסף, שבכל מקרה צריכים אותו יותר מפעם אחת. אבל אם אתה חוסך לו למעלה, תוכיח לו את זה, לדעתי שווה לעשות את זה.
דורון אלמוג
¶
צריך לעשות קייס סטאדי על כמה מקרים, להראות, בלי הטיפול שלנו, עם הטיפול שלנו, ולהראות איפה זה חוסך. להריץ את זה על אקסלים.
דורון אלמוג
¶
אתה יודע שהתפר בין הרווחה לבריאות הוא גיל 13, זה הכול, קצת לפני זה רווחה, קצת אחרי זה בריאות. למשל מי שראית שם, המבוגרים שהם בקומה, כמו פנחס וכמו שחר, זה בריאות. וזה ויכוחים גדולים.
אילה
¶
אחות מעשית. יש לי תפילה, בקשה, צריך לשחרר את המחסומים האלה. יש לנו אחיות שאני יכולה להגיד לך, אני 26 שנה במקצוע, הייתי בסורוקה ויש איזה מחסום שהאחות שלנו החמודה, שושנה, עוצרת. יש לנו אחיות שסיימו מבחן מסו"ק, שאני לא מבינה מה זה המבחן הזה, ורוצות לצאת להשלמה, להסמכה. לא, כרגע אין הסמכה, אין דבר כזה, מפסיקים, מביאים מסלול אחר. ובעצם אין הרבה אחיות, אז למה להקשות עליהם? למה לא משחררים קצת?
אילה
¶
זה לא אילנה כהן, זה האחות הראשית של משרד הבריאות, שושנה - - - כל פעם היא - - - לשחרר. קורסים על בסיסיים, מה הקשר אם היא אחות מוסמכת או היא אחות - - -
דורון אלמוג
¶
בוא נפתח מסלול בבית ספר תיכון, שיקראו לו אחות מעשית, עד גיל 18, יעשו בחינות, באוניברסיטה יקבלו תואר של אחות מוסמכת, אבל אחות מעשית - - -
אילה
¶
הן עובדות. בדרך כלל אחיות מעשיות, הרי כבר אין יותר, לא מכשירים אחיות מעשיות כבר כמה שנים טובות, אז האחיות המעשיות שכרגע יש בשוק, משהו כמו 5,000, כל פעם חוסמים אותן, אז צריך מבחן מסו"ק, אוקיי, הן עברו מבחן מסו"ק, עכשיו יש לי שלוש אחיות - - -
אילה
¶
זה מבחן שכאילו מראה, לא יודעת מה, אין לי מושג. גם אם תשאל את מנהלת בית הספר, היא לא תדע להגיד לך מה זה משקף.
דורון אלמוג
¶
אלי, מה אני אומר? האחות המוסמכת, יש דברים שמותר רק לאחות מוסמכת ויש דברים, שביום יום, כמה עבודה יש לה, לחתל, לרחוץ, לתת תרופה, כל כך הרבה דברים שאחות מעשית יכולה לעשות.
דורון אלמוג
¶
נגיד, תיכון מרחבים, תהיה פה מגמה, יעבדו פה עכשיו, בשלוש השנים האלה, אחות מעשית תעמוד ליד אילה, יש דברים שהיא לא תעשה כי היא לא מוסמכת.
אילה
¶
מדובר באחיות, בעיקר בתחילת שנות ה-90, כשהיה גל העלייה הגדול מרוסיה, רצו לקלוט הרבה אנשים ושלחו אותם למסלולים, זה היה נקרא אחות מעשית, סוג של לימודי תעודה, בלי תואר, בלי הסמכה.
דורון אלמוג
¶
יש מוסלמים ויש יהודים שעובדים פה ביחד. אני באתי למוחמד כרגע, אלנבארי, אתה מכיר. אלנבארי, ראש מועצת חורה - - - בוא נעשה שירות לאומי בחורה.
אבי וורצמן
¶
כן. אלי, קיבלנו תקנים, קיבלנו כמה שאני רוצה תקנים מהמגזר הערבי. תשמע, זה קשה להוציא אותם. פתחנו הכול, שמנו רכבת ברהט, שמנו הכול. ה - - - לא מוכן להוציא את הבנות מחוץ לרהט.
אבי וורצמן
¶
אנחנו נחלק את המצגת לשני חלקים, קצת על הפיתוח של הכפר, אלי קצת שמע, אבל גם שולי עכשיו הצטרפה, אז ממש בבריף קצר מאוד ולאחר מכן נעמה תדבר על ארבע הנקודות שאנחנו רוצים להעלות מול הוועדה, שהוועדה יכולה לקדם ברמה הלאומית. כל הדברים שאנחנו מדברים פה הם לא רק לעלה, אלא באמת ברמה הלאומית, שחשובה לכולם.
קודם כל זה המצב הקיים, זה לא להאמין, היום אנחנו עשר שנים לפני עשר שנים היה פה חול, היום יש פה כפר שלם. אז יש פה אלוף ואלאלוף, אבל זה מקום לאלופים.
קצת נתונים על הכפר. יש היום 270 עובדים בכפר, מפעל גדול של עבודות, של מקצועות. יש לנו כ-140 דיירים, 139 דיירים, מספר מטופלי חוץ, שמעת, 4,500 טיפולי חוץ בחודש בשיקום, מתנדבים, יש לנו כ-350 מתנדבים, 190 בוגרים, בוגרים זה מעל תיכון, וכ-160 תיכוניסטים. זה גדל מאוד השנה, עד עכשיו היו פה רק התיכון במרחבים, השנה הכנסנו לפה רכזת, זה גדל מאוד. דרך אגב, מירית עסיס היא הרכבת, שולי מכירה אותה היכרות אישית. יש לנו מרפאת שיניים עם 600 מטופלים שמקבלים טיפול כל חודש, מרפאת שיניים לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, פיגור. מספר תלמידי בית ספר כ-80. אנחנו בונים פה עכשיו בניין שני, היעד הוא שהוא יגדל. פתחנו רק השנה זאת ארבע כיתות חדשות של גנים ובית ספר בכפר. הפונקציות בכפר. ראינו מקודם בבית החולים הסיעודי המורכב.
אבי וורצמן
¶
בין שישה לשמונה ילדים בכיתה, זה תלוי גם ברמת המורכבות. אחד הדברים שנדבר עליהם זה סייעת שנייה, גם נדבר על זה, זה נושא חשוב.
יש לנו שישה מבני מגורים, חמישה פעילים ואחד שאנחנו רוצים לפתוח פה עוד מחלקה לסיעודי לצעירים ועוד אפשרות ל-12 - - -
אבי וורצמן
¶
בית ספר לחינוך מיוחד, שני מבני תעסוקה, שהדיירים שלנו באים בבוקר מתשע עד אחת, גם לתעסוקה, גם של כל העבודות, גם מלאכות שונות, הם גם יוצאים לחוות סוסים, הם יוצאים לספארי, הם יוצאים לחממה טיפולית, למשל, שפתחנו השנה. כך שיש פה מגוון מאוד מאוד גדול של פעילויות. הרבה יותר דיירים הולכים לבריכה, הגדלנו מאוד את המספר, עכשיו שיקבלו יותר את הבריכה ההידרותרפית.
תמיד היה פה מחסור. גם לפני שהגעתי עשו בוסט רציני של כוח אדם. כשהגעתי עשינו עוד מכה רצינית, יחד עם מילי ואתי, הוספנו כ-50 אנשים נוספים לכוח אדם, תקנים שהיו, שלא היו אנשים. ובנות שירות לאומי, הכפלנו את המספר מ-17 בנות ל-34. מתנדבים, שמעתם את הסיפור. בקיצור יש פה פריחה גדולה בקטע הזה, זה מאוד משמעותי.
בריכה, ספארי, מבנה טכני. יש לנו מטבח, אנחנו עוברים עכשיו להעסקה ישירה של הקייטרינג ואני הולך להפוך את המטבח לפרויקט של בעלי צרכים מיוחדים, שילוב של בעלי צרכים מיוחדים - - -
אבי וורצמן
¶
הכפר מ-2002. איך אומרים? הייתם שותפים ביחד, דורון בא עם החזון, אלי היה שותף פה מ-2002, רק להבין את העניין, 9 מיליון דולר ראשונים, אלי היה שותף בהבאה לפה וגם בגדרה.
אבי וורצמן
¶
התקבלו שש החלטות ממשלה עד היום, שקשורות לכפר. דרך אגב, עוד נקודה חשובה מאוד, לכפר יש תקנה במשרד נגב גליל, שכל החלטות הממשלה מרוכזות במשרד נגב גליל, ברשות לפיתוח הנגב, ויש תקנה ייעודית לעלה נגב. אני חושב שזה דבר מצוין, אין דבר כזה כמעט לאף ארגון בסגנון של עלה נגב. זה מאפשר, כמעט כל חלום שאתה רוצה, החלטת ממשלה, עובר למשרד נגב גליל, יש ועדה ברשות לפיתוח הנגב. זה חלום הדבר הזה.
היה פה ישראל כץ לפני שבועיים, לא פה, הוא היה במועצה, החליטו לעשות פה מסוף לתחבורה ציבורית. זה היה דבר שאני התעקשתי עליו, שהוא מאוד מאוד חשוב, כדי שאנשים שבאים לשיקום ומשפחות יוכלו להגיע עד לפה. יש בעיה של נגישות למקום הזה, אי אפשר להתעלם מהדבר הזה. אז סיכמנו, 5 מיליון שקל כל הסיפור, עובר לתקנה ואנחנו מבצעים.
אבי וורצמן
¶
שיהיה אוטובוס של תחבורה ציבורית בתוך הכפר. רק צריך פה לתאם עם בית החולים והיישוב החדש, תיכף נדבר על זה, בקיצור, שורה תחתונה, אושר, אנחנו מפעילים יחד עם המועצה, 5 מיליון שקל, נגמר העניין. זה דבר גדול מאוד, זה מאפשר המון דברים.
כל הבנייה זה 50%-50%, ההפעלה היום זה 80%, 20% תרומות. רק להבין, היום הכפר הוא 45 מיליון שקל התפעול ובנייה, תלוי לפי הפרויקטים, אבל זה עוד עשרות מיליונים בשנה שיש פה בנייה. בנייה חצי-חצי.
אבי וורצמן
¶
עושים מכרז, לפי כללים של נגב גליל, צריך כמה הצעות וזה משחרר חסמים, חבל על הזמן. אני אמרתי, אחת הסיבות שאני פה, המרחק בין החלום לביצוע - - -
אז כמו שאמרנו, הכול נגב גליל. עד היום הושקעו בבנייה פה כמעט 200 מיליון שקל, רק להבין את ההיקף של הכפר כיום.
מה קורה בעתיד? זה הכפר הנוכחי, זה בית החולים המתוכנן, שאפרופו, אלי, לשולי יש מניית זהב שבית החולים הזה קיים פה, גם על ההחלטה, גם בתוספת תקציב ששולי פעלה, גם בבית היהודי וגם בכלל. הבית היהודי נתן כספים קואליציוניים, 6 מיליון שקל, לטובת הדבר הזה בקדנציה הקודמת. אני לא הייתי מעורב בכלל, זה היה עבודה של שולי. בכלל לא חלמתי על זה ושולי נכנסה בזה בכל הכוח, כשאני הייתי במשרד החינוך. הממשלה קיבלה החלטה - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
כן. האיזון פה בין נגב גליל למשרד הבריאות הוא, כאילו האבא והאמא פה זה נגב וגליל ומשרד הבריאות הוא רק בקטע המקצועי.
דורון אלמוג
¶
משרד הבריאות בהחלטה האחרונה על הקמת בית החולים אמר 'אין לי כסף'. קודם כל הוא נתן את כל האישורים, יש לנו כבר אישור להפעיל מחלקה, מבחינת התקן, עמידה בתקן.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
כן. צריך להגיד שגם ההחלטה על בית החולים השיקומי פה היא חלק מאיזה שיח יותר גדול שנמשך כבר הרבה שנים, אתה מכיר אותו, של בית חולים נוסף בנגב. בכלל, עזבו את השיקום, של בית חולים נוסף, וכל סימני השאלה של איפה ומתי ואם בכלל ולמה צריך. בכינוס האחרון של נגב גליל בכנסת הקודמת, שהיה בבאר שבע, אז גם סילבן וגם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הקודם, הראל לוקר, שניהם עמדו ודיברו על הקמת בית חולים נוסף. אני התקשרתי מהר לסילבן, שלא ייטעו, שלא עכשיו יספרו לאנשים שזה ואז אי אפשר את זה ואז הוא קם ואמר 'לא, זה לא קשור לבית החולים השיקומי' וככה וככה. אבל בינתיים ברוך ה' זה מתקדם ובית חולים נוסף - - -
אבי וורצמן
¶
דורון, יש פה שקף על זה. תיכף נגיע לבית החולים ונדבר על זה, אני רוצה גם לדבר לפני כן על הקטע של התעריף.
קצת על דברים שקורים היום פה. בית ספר לחינוך מיוחד. זה שלב שני. 8 מיליון שקל כמעט. 70% מהכסף הגיע ממשרד החינוך, לשאר גייסנו תורם. אנחנו כבר אוטוטו גומרים אותו, עוד חודש גומרים אותו והוא אמור להיות מושלם ואפשר גם להגדיל את המספר, 100, 120 ילדים, אפילו יותר. דבר גדול.
אבי וורצמן
¶
קודם כל הוא בית ספר מפיגור בינוני עד עמוק, שזה מקביל למה שיש לנו פה. דבר שני, הם מקבלים את כל הפסיליטיז של הכפר.
אבי וורצמן
¶
לא, הוא החליט, ובצדק, להפוך את בית הספר שלו לבית ספר לאוטיסטים והוא מתמחה עכשיו באוטיזם ואת כל הילדים שלו הוא שולח לפה. השנה את ישנו את הדיאגנוזה של בית הספר, את הכללים, הוא אמר למה שהוא יעשה אם יש פה ופה.
אבי וורצמן
¶
לא, ראש העיר, דוידי. אין היגיון, אין מספיק קליינטים בסוף אם כולם יעשו אותו דבר, אבל אם כל אחד יתמחה בתחום אחר, אז יהיה יותר טוב לו ויותר טוב לנו. יש לו יותר ילדים בקטע של האוטיזם, לנו יש יותר ילדים בקטע של זה. הוא בחיים גם לא יכול להגיע למה שהמקום הזה יכול לתת לילדים, בחיים, גם אם הוא - - - לא יהיה לו בריכה הידרותרפית צמודה ולא יהיה לו שפ"מים ולא יהיה לו חוות סוסים ולא יהיו לו שלושה חדרי - - - ולא יהיה לו את כל מקצועות הבריאות.
אבי וורצמן
¶
כן, יש פה המון דברים שאין במקום אחר. פה אנחנו בונים פארק רכיבה ואמפיתיאטרון. פארק מיוחד, יש לנו תורם על חלק מהפארק, אבל עשינו פה אמפיתיאטרון, דבר מדהים, אלי, שורה כיסאות רגילים, שורה כיסאות גלגלים. ככה מתכנן הוועד. הרעיון הוא שיהיו פה מופעים רגילים שהדיירים שלנו ואנשים נכים ואנשים אחרים יכולים לבוא ובאים להופעה בציבור. יהיו חלק הופעות פתוחות, חלק לציבורים שנזמין. זה דבר מאוד מאוד יפה. יש לנו נקודות גובה עם תצפית על כל הכפר, בהמשך שם, מאוד מאוד יפה, אנחנו מקבלים 4 מיליון שקל.
היה פה השר דרעי בשבוע שעבר והוא התחייב לתת 2 מיליון, הוא אמר שייתן מיליון, ננסה להביא ממשרד התרבות מיליון, צריך לראות עוד מול מירי רגב עוד, אבל בגדול זה רק - - - שזה עוד לא סגור. מיליון יהיה סגור, מיליון נגייס תרומות. זה לא הרבה כסף והרעיון מאוד יפה.
שכונת מגורים. אנחנו מקימים פה שכונת מגורים, 30 יחידות דיור לאנשי צוות, בית חולים, אנשי רפואה מפה, מתנדבים, מתנדבים מחו"ל, שירות לאומי, אולי גם גרעין של שינשינים שיהיה פה בעתיד.
אבי וורצמן
¶
באופקים, בשתי דירות באופקים. יש פה 34 בנות שירות, שזה דבר מדהים. אנחנו הולכים להתחיל את זה ביוני הקרוב, ביוני 18' השכונה אמורה לעמוד, בעזרת ה'. היה פה גלנט לפני שלושה חודשים, היה ביקור מצוין, הוחלט על שני דברים, קודם כל על הקמת חמשת היישובים בנגב, זה קרה פה, והיישוב הראשון שהוא רוצה שיקום זה היישוב דניאל שמתוכנן ממש לידינו, 500 יחידות דיור, ודבר שני, הוא התחייב ל-7.5 מיליון מתוך 15 מיליון. הוא התחייב בביקור. הוא היה, גם כן, בסדר גמור. זה הדבר השני, שכונת המגורים, כמו שאתם רואים, זה מתקדם.
בית החולים השיקומי. עוד פעם, מניית זהב לשולי. אנחנו מדברים פה על שני שלבים, בשלב הראשון, הייתה החלטת ממשלה ל-72 מיליון שקל, 36 הממשלה, 36 תורמים. אנחנו כבר גייסנו בערך חצי מההתחייבות שלנו. אנחנו, איך אני יכול להגיד 'אנחנו' בחדא מכתא, כמו שאומרים, אבל יושב פה האלוף ועדה כרמי, היא האדריכלית של בית החולים, היא אדריכלית מהמובילות של המדינה, עבדה כל שבוע, רצינית מאוד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל גם בשיגעונות שלה, לא תמיד פונקציונליות. יש לך שתי דוגמאות, אחת בבאר שבע ואחת באוניברסיטה הפתוחה. לך תשאל את האנשים שמפעילים את הבניינים האלה. יש הרבה הרבה מה לחשוף.
דורון אלמוג
¶
אל"ף, אני רוצה שתדעו, קודם כל הוצאנו צוות לסיור בשני בתי חולים באירופה, אחד בספרד, אחד בשווייץ, שתיים, בית לווינשטיין, שלוש, בדיוק בנקודה הזאת של הפרגמטיות והפרקטיות בסוף, בעבודה של האחות ומטפלת ופיזיותרפיסט וגודל חדר ואיפה יהיה הציוד, אנחנו בפרטים הקטנים, אנחנו לא משאירים את זה שמה - - -
אבי וורצמן
¶
מהשיקום האורתופדי בתל השומר. הוא מוביל את הדבר, הוא מעורב פה לפרטי פרטי פרטי פרטים. עוד פעם, זה הכול דרך הפרקטיקה כי הוא מכיר את זה בפרקטיקה. בחיים. אנחנו פה מתייעצים עם צוות. אבל ההערה שהוא אומר היא חשובה.
אבי וורצמן
¶
יש גם את הבחורה בשם לאה שניאור, שהיא גם ממשרד אדריכלים, היא בסדר גמור, בחורה על הכיפק. היא לא בסטנדרטים של לאה, אבל היא מאוד דוחפת וזה.
אבי וורצמן
¶
150 מיליון. שלב א' היה 72, יגיע ל-82 מיליון בסך הכול. זה סביר, זה בית חולים, אל תשכח. זה לא מקום רגיל, זה לא שאתה בונה מתנ"ס, זה עם הרבה דברים מסביב.
אבי וורצמן
¶
רק אני אגיד עוד משפט אחד ואני מעביר את רשות הדיבור לנעמה. אלי, אנחנו אמורים לפתוח בעוד חודש מחלקה ראשונה לאשפוז. היום יש לנו שיקום יום, שהולכים הביתה, ב-1 במרץ אנחנו אמורים לפתוח פה מחלקה לשיקום, שאנשים מאושפזים פה, פה בעצם התחלה של בית החולים ואחר כך זה בית החולים. יש לנו ויכוח מאוד גדול עם קופת חולים כללית על התעריף. הם רוצים לתת 800 שקל למטופל ליום, שבזה אי אפשר לתת שירות נורמלי במקום הזה.
אבי וורצמן
¶
לא, זה דרך קופת החולים. זה מאוד מורכב, הסיפור שם. בקיצור, בשורה התחתונה, יש לנו ויכוח גדול איתם, ברסימנטוב, בלגן וזה.
נעמה דודביץ
¶
חמש דקות, נעלה ארבעה נושאים שהם בעיה מתמשכת לאורך שנים מול משרד הרווחה. האגף שאחראי על השירותים שלנו נקרא האגף לטיפול באדם עם מוגבלות שכלית, עומד בראשו גדעון שלום ויש כמה עיוותים שאנחנו מנסים לתקן במשך שנים.
הראשון והכי גדול זה שעל כל שמונה דיירים שגרים אצלנו בפנימייה שלנו, בכל הרשת של עלה ומוסדות דומים בכל רחבי ישראל, התקן הוא מטפל אחד על שמונה אנשים. ראיתם היום את ברה ושכמותה, על כל שמונה כאלה יש בן אדם אחד שצריך להחליף טיטולים, לנגב את הרוק, לסדר את התנוחה, לראות אם הילד צמא, להחליף בגדים, להאכיל, לרחוץ. זה לא הגיוני, אנחנו מנהלים משא ומתן עם האגף כבר כמה שנים, עוד בתקופה של המנכ"ל הקודם, יוסי סילמן, והשר הקודם, ויש לנו תיעוד על זה. הובטח לנו שהמדינה תצמצם, בגלל מחסור במשאבים, לאחד לשש וחצי. בהתחלה דובר על אחד לשישה, אחר כך שישה וחצי.
נעמה דודביץ
¶
הובטח שבינואר 2015 ייכנס אחד לשישה. על בסיס זה גם עמותת עלה וגם כל הארגונים שכמותנו בנו תקציבים לאורך השנה. עכשיו ינואר 2016 קיבלנו הודעה שהתקן יהיה אחד לשבעה. אין בזה שום היגיון.
נעמה דודביץ
¶
זה נושא אחד. הנושא השני שהעלינו, ושמעת את אילה, האחות שלנו, יש בעיה מאוד קשה עם אחיות, יש מחסור אדיר בכל המדינה, בכל המרכזים. לבוא לפה להיות אחות צריך להיות עם אג'נדה אנושית ורגישות מאוד מאוד מאוד גבוהה. הסיבה שקשה לבוא להיות פה אחות זה שהתקן שמשרד הרווחה משלם לנו הוא לא דומה לתקנים שמשלמים בבתי חולים. אין את כל התנאים הסוציאליים - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
מה זאת אומרת? למה האחיות שמועסקות פה הן אחיות שלא מטעם משרד הבריאות?
נעמה דודביץ
¶
הן אחיות מטעם משרד הבריאות, אבל משרד הרווחה מתקנן אותם בשכר אחר, בלי כל התנאים הסוציאליים ובמערכת שעות - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
לא משנה, אבל גם אחות שעובדת בתחנה לבריאות המשפחה שהיא עובדת עמותה היא אחות במדינת ישראל.
נעמה דודביץ
¶
אני אסביר את זה. בתנאי בתי חולים אחות עובדת משרה מלאה 36 שעות, במשרד הרווחה זה 40 שעות או 43 שעות, תלוי. אין להן את כל התוספות הנלוות, המשרד לא משלם לנו את כל הדברים הנלווים שמגיעים לאחות בהסכמים קיבוציים שאחיות השיגו לאורך השנים. אנחנו מקבלים תעריף לשעה שהוא נמוך והוא לא כולל את כל התנאים הסוציאליים. אז יש פה פעמיים עיוות, פעם אחת - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני אכנס לזה בשמחה. גם ישבתי לא מזמן עם ליצמן ועם האחות הראשית של משרד הבריאות. כל האחיות אמורות להיות תחת האחות הראשית של משרד הבריאות, לא משנה איפה הן עובדות.
נעמה דודביץ
¶
הן תחת האחות הראשית, היא נותנת איזה שהוא פיקוח על מאוד מאוד גדול, היא בודקת את הרישיון אם הוא בתוקף ובזה נגמר הסיפור, אני מדברת על התקינה, על תנאי השכר שלהן. אז אחות שצריכה עכשיו לבחור אם לעבוד במחלקה אפילו פנימית בסורוקה ולקבל איקס כסף לשעה או איקס מינוס 10 לשעה. אז פעמיים קשה, פעם אחת כי האוכלוסייה מאוד מאוד קשה וזה מאוד קשה לעבוד פה, פעם שנייה, השכר הוא יותר נמוך, כשבאופן נורמלי השכר צריך להיות הרבה יותר גבוה. צריך תמריץ כדי לבוא ולטפל באוכלוסייה הזאת. וגם מספר השעות. משרה של אחות בבתי חולים 36, אצלנו היא 40. זאת אומרת היא צריכה לעבוד 110% כדי להגיע לאותו שכר.
אותו דבר במטפלים, דרך אגב. יש פער מובנה שילד שלומד בגן מגיל 3 עד גיל 21 במשרד החינוך, הוא מקבל סייעת בכיתה על כל ארבעה ילדים, זה מה שמשרד החינוך משלם כבר שנים, משרד הרווחה נותן סייעת על שמונה ילדים. זה אותו ילד, זו אותה מדינה, זה פשוט שני משרדים שונים. עד גיל 21 בבית ספר ילד יקבל סייעת על ארבעה ילדים ויום אחד הוא הופך להיות בן 21, וזה שרירותי, אפשר היה לקבוע את זה ב-19 או ב-25 או ב-38, פתאום הוא הופך להיות אדם אחר, הוא כבר לא צריך שיחליפו לו טיטול כל שלוש שעות? הוא לא צריך שינגבו לו את הרוק, הוא לא צריך שיקלחו אותו בצורה אנושית רבע שעה ושיהיה לסייעת זמן?
יש פה גם מצבים מאוד מאוד קשים. למה אנחנו עושים את כל הפעילות? למה דורון מוביל אותנו לנושא של ההתנדבות? לשירות הלאומי? אין לנו ברירה, אלה מצבים של סיכון חיים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשים אדם אחד על שמונה ילדים, או שמונה אנשים או שמונה מתבגרים. אז אנחנו מעבים את זה עם מתנדבים, אבל בראייה שלנו המתנדבים צריכים לתת את המעבר, את השמנת. את הנושא הטיפולי המדינה צריכה לממן באופן שוויוני לאורך כל שנות החיים של האדם.
הנושא השלישי הוא נושא של תעסוקה. אנחנו מאמינים בהיגיון שלנו, שכמו שאני קמה בבוקר והולכת לעבודה, ולא משנה מה הגיל ומה היכולת, גם האנשים המוגבלים ביותר צריכים להיות עסוקים במשך היום. זו אג'נדה שאנחנו מובילים אותה לאורך שנים. צריכים לצאת מהבית, להיות לבושים עם התיק וללכת לעבודה.
נעמה דודביץ
¶
היום הרווחה בעצם לא מממנת את זה, היא מממנת עבורם רק סייעים, רק מטפלים. אין שום תקצוב - - -
נעמה דודביץ
¶
אין שום מימון לנושא של תעסוקה. באופן אבסורדי אדם עם מוגבלות שכלית שגר בקהילה, בבית של ההורים שלו, וצריך לצאת למע"ש, המדינה מתקצבת את המע"ש, היא נותנת שם מדריך ופרא רפואי.
נעמה דודביץ
¶
בדיוק, כאילו יש איזה שהוא כפל. היום מוציאים לקהילה, אנחנו שותפים בתהליך הזה, דורון סיפר לך, מוציאים לקהילה, אדם גר בדירה עם עוד חמישה אחרים, דירה שמשרד הרווחה מממן, הוא זכאי לצאת למע"ש, למסגרת חיצונית. אדם שגר במעון פנימייה לא זכאי, המעון צריך לתת לו את כל השירות ובתוך השירות - - -
נעמה דודביץ
¶
אני אסביר בכסף. אם מפעיל מקבל על דירה 8,500 שקל בחודש לאדם, הוא מקבל עוד 4,200 על תעסוקה, על מע"ש, ביחד זה 13,000 שקל. אנחנו במעון פנימייה, עם כל המורכבות הרפואית שראיתם, מקבלים בין 10,500 ל-11,000. אנחנו צריכים להוכיח, להביא חשבוניות על הסעות, על טיפולים מיוחדים, על רופאים ולקבל 11,000. אותו אדם, אותה אבחנה, אותה מדינה, אותו שירות.
הנושא הרביעי הוא מה שנקרא מעון יום שיקומי, ילדים מגיל לידה עד גיל 3. יש פערים מאוד מאוד גדולים בתקצוב מול, התקינה של משרד החינוך מגיל 3. בין 0 ל-3 התקינה נמוכה, עובר 3 עד 21 - - -
נעמה דודביץ
¶
מגיל לידה ועד 3. אבל עוד פעם, יש שם חסרים מאוד מאוד גדולים, גם ברמת הסייעות, גם ברמת הגננות. בשביל לסבר את האוזן, גננת - - -
נעמה דודביץ
¶
כמו שאבי אמר קודם אלה מהלכים רוחביים שלא משפיעים רק על עלה, אלא על כלל האנשים במדינת ישראל שיש להם מוגבלות שכלית.
דורון אלמוג
¶
והדבר האחרון, אלי, מה שדיברנו קודם, אני אשמח להגיע לוועדה בירושלים להציג את המודל של מרכז קהילתי משלב. זו באמת פריצת דרך. שולי, בשתי מילים, בשבילך. אנחנו מדברים על לקחת את המודל שעשינו כאן וליישם ב-60 מוסדות במדינת ישראל, בכל רחבי הערים, כדי לתת מזור לאוכלוסייה רבה שעומדת היום בתור שעות ארוכות לבתי חולים ואפשר לבזר את השירות השיקומי, פיזיותרפיה, ייעוץ פסיכולוגי וכו'. לקחת מוסדות למפגרים, קצת חיזוק שלהם והוא הופך למרכז קהילתי משלב, הוא נותן שירותי שיקום, זאת אומרת רפואה, חינוך, גני ילדים, תעסוקה, באותו מרכז. במודל דומה למה שעשינו כאן בגדול, לעשות בקטן בהרבה מאוד מוסדות ואתה גם נותן להם בסיס כלכלי יותר טוב וגם בסיס מוסרי, עם שילוב של תלמידים ומתנדבים וכו'. את זה הייתי מבקש להציג בפניכם.
אבי וורצמן
¶
מה שאמרתם על מעון היום זה משרד הכלכלה, היום זה משרד הרווחה. אני לא יודע, גם משרד הרווחה אמור לעבור למשרד החינוך או רק משרד הכלכלה?
אבי וורצמן
¶
לא, אז מה שרציתי להגיד שכל מה שאמרתם, זה לא קשור לנושא, כי זה משרד הכלכלה. המעונות שלנו הם במשרד הרווחה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה קצת יותר מורכב. אוקיי. אל"ף, אני אשמח ש - - - אני חשבתי, לאור זה שעכשיו אני מגלה שגם לך יש כמה אצבעות במערכת הזאת, שזה שווה שהדוגמה הזאת תובא להכרה או להיכרות של הוועדה שלנו. לא הצלחנו להביא אותם, אני מתנצל, זה מה שאנחנו יכולים, אבל בוועדה יבואו יותר ויידעו יותר.
דבר שני, אני שוב חוזר, לדעתי שתי המטרות המרכזיות, כל השאר זה משרת, זה העזרה שניתנת למטופלים פה, זו המטרה. המטרה שיקבלו את האופטימלי ורואים את זה, מי שרוצה לבוא, שיראה, אבל זו נקודה מאוד חשובה, הדגש צריך להיות על השירותים שניתנים פה והצורך בשילוב השירותים. זה מה שאני חושב שזה נפלא, לראות את זה גם בעוגן קהילתי. החלום היה שילד לא יטורטר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני אעבור לנקודה האחרונה שלי, שזה באמת מוכיח שכלכלית זה כדאי לשלב מערכות. זה חוסך הרבה כסף. כמו במרכזים לגיל הרך, הוכחנו שזה חוסך כסף וזה יותר על מתן השירות. זה הכי חשוב, אלה אנשים שמקבלים את השירות. עוד קצת גרושים פה ושם זה שטויות בעיניי, הכי חשוב שהאיש, הילד או המטופל יקבל את האופטימלי בכלכלה, כי אנשי האוצר יבואו ויגידו, 'עוד פעם אתה מקים לנו איזה מונסטר שיעלה יותר כסף'. לא, לטווח ארוך הוא לא יעלה, כולל הדיור. המרכיב של הדיור פה בקהילה, כאפשרות לשלב אותה, זה לטווח ארוך וזה יותר זול עמידר דפוק, סליחה על הביטוי, בשכונה כזו או אחרת.
אני באמת מודה לכם. כחברים, מותר לי להיות קצת פורמליסטי, אני באמת מודה, כי אני מכיר את זה מאפס - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מינוס משהו אפילו ועד לפה וזה פשוט מדהים. זה פשוט מדהים לראות את ההגשמה הזאת, את הרעיון הנפלא. חבל שהבן שלך חייב את החשיבה החדשה הזאת, את הגישה החדשה הזאת, כנראה זה היה ייעודו, לבוא להראות לנו, לכביכול נורמליים, שהנורמה היא אחרת, היא מתאפשרת במקום וגישה אחרת. - - - כמוך. תמיד התגאיתי להיות חבר שלך, שתדע לך, אני לא אסתיר. הכרנו בשטח, במערכת הענפה הזאת והגישה המדהימה של דידי ושלך לנושא הזה לא תסולא בפז. זה מעל לכל ציפייה אפשרית. אני אומר את זה ומי אני? אני סתם - - - חבר שלך, אבל פה נעשתה היסטוריה מדהימה.
אני גם אוסיף נקודה. בדרך כלל כשמקימים מוסדות למוגבלים וזה, לוקחים אותם, זורקים אותם, כשהלכתי לחפש שטח לפוסט אשפוזי של בית קמה, בבאר שבע, זרקו אותי. הגענו בלית ברירה ל - - - עכשיו הם - - - אפשר להביא לפריפריה שיתופים מדהימים. זה גם טוב לפיתוח הכלכלי והאנושי והמקצועי של הפריפריה. מי שרוצה לראות, אולי אני לא אהיה, בעוד 20 ו-30 שנה אתם תראו דברים שאף דינמיקה, אף מחשבה, לא הייתה חולמת לתכנן. פה הקמתם את הראשי - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה לא יזוז, זה רק יתפתח. לא במקרה גם יש לכם תחרות בשדרות. אבל זה לטובה, כי זה אמור לשרת אוכלוסיות שבדרך כלל אף אחד לא רוצה לשרת. אז אני מודה ואני מתנצל - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
תקשיבו, חברים, בזמן שאלי כותב אני אומרת חמישה משפטים וגם זה יותר מדי. אחת, אני לגמרי תומכת בהחלטה להביא לוועדה, קצת לפתוח את הראש של האנשים. אמרתי לך קודם בשקט, הכנסת הזאת היא קצת יותר מדי צעקנית ופופוליסטית וחבל לי שלא כולם באו, כי לבוא לפה זה קצת לקבל איזה בוסט של חזון, איזה ראייה טיפה יותר רחוקה של קיום של חזון והפער בין הדיבורים לביצוע מתקטן פה לאפס. זה אחת.
שתיים, אני ממש לוקחת על עצמי את הסיפור של האחיות פה. זה לא נראה לי סביר, ובעזרת ה' להמשיך את הסיפור של הדרך השיקומית.
דורון אלמוג
¶
אז אני מבקש להוסיף עוד משהו קטן. דיברנו תוך כדי, לפני שהצטרפת. אני חושב שהצורך באחות מעשית הוא מאוד חזק.
דורון אלמוג
¶
יש כאן בית ספר תיכון מרחבים, אין סיבה שלא תהיה מגמה לאחות מעשית. שלוש שנים יעשו, פרקטיקה יעשו כאן ואחר כך יילכו לאוניברסיטה ויקבלו את ההסמכה. זה תוספת לכל המדינה.