הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 255
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ז בשבט התשע"ו (27 בינואר 2016), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/01/2016
תוכנית לתיקון מנגנוני הקצאת כספים לאזרחים הערבים
פרוטוקול
סדר היום
תוכנית לתיקון מנגנוני הקצאת כספים לאזרחים הערבים, של חה"כ ג'בארין יוסף
מוזמנים
¶
איימן סייף - מנהל הרשות לפיתוח כלכלי מיעוטים, המשרד לשוויון חברתי
רועי אסף - ראש אגף מדיניות חברתית, הרשות לפיתוח כלכלי מיעוטים, המשרד לשוויון חברתי
אמיר וייס - ראש אגף מדיניות ממשלתית, הרשות לפיתוח כלכלי מיעוטים, המשרד לשוויון חברתי
מורן מזור - רכז תעסוקה, משרד האוצר
דניאל ריצ'י - רכז תעסוקה, משרד האוצר
מיכל פינק - מנהלת אגף בכיר אסטרטגיה ותכנון מדיניות, משרד הכלכלה והתעשייה
תמי ויצמן - מנהלת תחום תקציב חינוך לא פורמלי, משרד החינוך
יוסי חדד - מנהל אגף מיעוטים, משרד הבינוי והשיכון
כמאל בדר - סגן מנהלת מחוז חיפה, משרד הבינוי והשיכון
אחמד עאבד - רפרנט כלכלה ותקציב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
זאהר סאלח - יו"ר מ.מ. כאוכב
זוהיר יוספיה - ראש רשות מקומית דבוריה
מודר יונס - ראש מועצה מקומית ערערה
עלא גנטוס - יועץ הוועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות
רון גרליץ - מנכ"ל שותף, עמותת סיכוי
ראונק נאטור - מנכ"לית שותפה, עמותת סיכוי
עמי צדיק - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
תמיר אגמון - כלכלן פיקוח תקציבי, מרכז המחקר והמידע, הכנסת
נירית מוסקוביץ' - מנכ"ל המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
תוכנית לתיקון מנגנוני הקצאת כספים לאזרחים הערבים, של חה"כ ג'בארין יוסף
היו"ר משה גפני
¶
אני עובר באופן מיידי לסעיף הבא בסדר-היום. רבותי, דיון מהיר בנושא תוכנית לתיקון מנגנוני הקצאת כספים לאזרחים הערבים. חבר הכנסת יוסף ג'בארין, הבמה לרשותך, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מתנצל שזה ככה בלחץ של זמן, אבל לא רציתי לדחות את זה בשבוע נוסף, לכן קודם שהנושא יעלה על סדר-היום. בבקשה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
כן. האמת היא שמאז הכרזת הממשלה על תוכנית כלכלית לפיתוח היישובים הערבים עוד לא התקיים שום דיון ציבורי פורמלי, ודאי לא בוועדת הכספים, לכן ראינו חשיבות שיתקיים דיון כזה.
אפתח בהערות רק קצרות לצורך העניין. בערים בחלוקת משאבים בין יישובים יהודים לערבים, בין החברה הערבית לבין החברה היהודית, זה לא נתונים חדשים, אלה פערים היסטוריים. ואם בעבר היה ויכוח על הנושא הזה, כיום אפשר לראות תיעוד מאוד ברור גם בנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, גם החלטות של בית-המשפט העליון, גם החלטות של מבקר המדינה, דוח ועדת אור וכדומה. זאת אומרת, התשתית העובדתית לעניין פערים בהקצאת משאבים היא כבר לא במחלוקת.
ולכן אנחנו מתייחסים למסגרת הזו לא כפריבילגיה שעכשיו רוצים לתת לאוכלוסייה הערבית, אלא ניסיון לתקן עיוות היסטורי בחלוקת התקציבים. ולכן אם מדברים היום על מה שנקרא אולי העדפה מתקנת, צריך להבין שהעדפה מתקנת היא פשוט כדי לפצות על העבר.
אפשר לראות את זה גם בנתונים שהם גם לא במחלוקת, פערים בחינוך, שמשפיעים גם על התוצאות. רק חמישית מהתלמידים הערבים יכולים היום ללמוד באוניברסיטה בשכבת הגיל 18 – נתון חמור מאוד. בחטיבה העליונה תלמידים ערבים מקבלים רק שני שליש ביחס ליהודים. גם ככה, אגב, תלמידים חרדים, המצב לא הרבה יותר טוב בחטיבה העליונה, אבל זה נושא אחר.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אנחנו כאן שותפים במאבק.
בתחום התרבות, אחוזים בודדים למוסדות התרבותיים הערביים.
לגבי מועסקים ערבים – רואים את ההבדלים גם בפערים בין ההכנסות. שכיר בחברה הערבית מקבל רק שני שליש משכיר יהודי. כשמשווים את ההכנסות של משקי בית, אז בחברה הערבית זה 50% בהשוואה ליהודית.
ואני חושב שנתון, וכאן אולי לא ארחיב מעבר לכך, שהנתון המובהק, שמסמל כיום את המציאות של החברה הערבית זה ממדי העוני. אנחנו מדברים על יותר מ-50% מהמשפחות הערביות מתחת לקו העוני, כשאם אנחנו מדברים על ילדים זה שניים מתוך שלושה ילדים. אני חושב שאין ביטוי יותר מובהק מהנתון הזה, במיוחד כשמשווים אותו למצב בתוך החברה היהודית.
כמובן, אפשר גם לראות את הנתון הזה מתבטא בסולם הסוציו-אקונומי של כל היישובים הארץ מ-10-1, רואים שבשכבות הכי חלשות, מ-3-1, קודם כול, רוב היישובים הערבים נמצאים שם. למשל, דבוריה באיזה שכבה?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אז באשכולות הכי נמוכים. אבל מה שמעניין, כבוד היושב-ראש, שגם מרבית אלה שבאשכולות הנמוכים הם ערבים. זאת אומרת, פחות או יותר כל היישובים נמצאים שם, ומרבית אלה שנמצאים שם הם היישובים הערבים.
אני חושב שהנתונים מוכרים על היעדר אזורי תעשייה, שהם תנאי לפיתוח כלכלי, היעדר בנייני ציבור ביישובים הערבים, תת-הייצוג שקיים בשירות המדינה, אלפי אקדמאים ערבים מבלי תעסוקה, תעסוקת נשים שעדיין מפגרת, אפילו בהשוואה למדינות ערב, לא רק למצב בישראל כאן.
אז אין ספק שהניסיון לצמצם פערים חייב שהיעד שלו לא יהיה רק 20%, כי ה-20% יותר אולי מסמן שוויון פורמלי, השוויון המהותי יתבטא רק במדיניות של העדפה מתקנת, שתוכל לפצות על הפערים ההיסטוריים.
עכשיו, אנחנו בוועדת המעקב, הרשימה המשותפת, ועד ראשי הרשויות, עמותות בחברה הערבית – "מוסאוא", "סיכוי" ואחרים – הצגנו תוכנית שמדברת על כ-32 מיליארד שקל שצריך להשקיע בתוכנית חומש, כדי לצמצם באופן משמעותי את הפערים – אני לא רוצה להגיד: כדי להגיע לשוויון, לשוויון לא נגיע את הסכום הזה. אבל המספרים שלנו מדברים על הרבה מעבר למספרים שמשרד האוצר כיום מדבר עליהם.
אז לכן אני מקווה שלקראת הדיון הבא והדיון הבא שיהיה, נוכל באמת להגיע אולי קרוב למספרים שנציגי האוכלוסייה הערבית מדברים עליהם, שזה קרוב ל-30 מיליארד בחמש שנים.
אסיים ואומר שיש לנו ניסיון מר, כבוד היושב-ראש, ביישום של תוכניות שהוצהר עליהן. התוכנית האחרונה הייתה בשנת 2000 – 4 מיליארד. אני שומע מראשי רשויות מקומיות שבקושי יושם 50% מהתוכנית הזו.
אז אני מקווה שגם אם נתווכח על גובה התוכנית, לפחות מה שמשרד האוצר אכן יצהיר עליו, שזה באמת ייושם במסגרת הזמן, ולא שוב לחזור לאותם מכשולים מוסדיים שיפריעו בעבודת היישום. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. לאחר שהצגת את נושא הדיון, חבר הכנסת אחמד טיבי הוא ראשון הדוברים. אני רק רוצה לומר לחברים שנמצאים כאן את מה שחברי הכנסת יודעים. ועדת הכספים העבירה את חוק הטבות המס ליישובים. ובחוק הזה של הטבות המס ליישובים, הכללנו בתוכו ללא שום אפליה עשרות יישובים ערבים שלא היו קודם בהטבות המס. הם נכללים היום בדיוק כמו כל היישובים האחרים המקבילים להם, ואני גאה על כך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אם יש בעיות, אדוני היושב-ראש, בעניין הטבות המס, שפנינו כמה פניות - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מורים מהכפרים שקיבלו, שנכנסו לתוכנית ואושרו, ועכשיו הם מלמדים בבאר-שבע.
היו"ר משה גפני
¶
זאת ההזדמנות הראשונה שאני יכול לומר את זה. אמרתי את זה בכמה הרצאות שלי, אבל זאת ההזדמנות הראשונה לומר את זה כאן בוועדה. החוק הוא חוק של הטבות מס ליישובים, נקודה. הוא לא חוק - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה לא יודע, אדוני, כמה זה עזר למשפחות. ואנחנו מקבלים פידבקים מהכפרים האלה, שבאמת התחילו לקבל - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, בגלל שנשאל אם זה חלק מהתוכנית של הממשלה. אם הממשלה תרצה להכליל את זה, להגיד: נתנו את זה – הם לא נתנו את זה. הם לא נתנו את זה וזה לא רלוונטי לעניינינו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. קודם כול, אני רוצה להודות לחברי, חבר הכנסת יוסף ג'בארין, שיזם את ההצעה לדיון מהיר בתוכנית הזאת, שעדיין לא נדונה. כל מה ששמענו עד עכשיו זה פרופגנדה ממשלתית. הייתה החלטה והייתה הודעה מנומקת, יפה, בערבית, באנגלית, בצרפתית, בפולנית, ברוסית, באנגלית – שיווק יפה, אני יכול לומר. לגבי התוכן - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
כן. ואמרו: 15 מיליארד. מאז זה שם התוכנית. היה ברור לכולם שאין מספר כזה. מאיפה בא המספר הזה? הייתה ידעה קטנה בעיתון ומאז זה שם התוכנית. לך תשכנע שזה לא. אף אחד לא יודע כמה. יש דברים חיוביים בתוכנית, יש דברים שליליים בתוכנית. הדברים החיוביים, מטעמי הגינות יש לומר אותם, זה שינוי מנגנוני הקצאה. זה דבר חיובי שלא היה קיים קודם. ויש לומר זאת. אמרנו זאת, ואני חוזר ואומר את זה בכל מקום.
אבל הדבר החמור ביותר שהתרחש במגעים בינינו לבין הממשלה והאוצר וראש הממשלה, שהם סירבו – ואתה יודע את זה, ניסינו להיעזר בך ולא הצלחנו, אדוני היושב-ראש – שהתוכנית או סכומים מכומתים יהיו בבסיס התקציב. והממשלה סירבה. וזה רק החלטת ממשלה. אמר לי שר בממשלה לפני כמה ימים: זה רק החלטת ממשלה, אחמד. זה לא מבשר טובות, כי יש בה דברים טובים שאנחנו רוצים אותם. אנחנו רוצים שכל מה שמופיע בתוכנית הזאת, שהוא חיובי – יתממש. גם שינוי מנגנוני תקצוב, אנחנו רוצים שזה יהיה לתמיד, לא לפעם אחת.
וגם אנחנו רוצים, שלמרות שהתוכנית של החברה הערבית, של ראשי הרשויות, וחלקם נמצאים פה, שליוו מאבק אדיר במשך חודשים לגבי תקציבי הרשויות, אדוני היושב-ראש, ורק בגלל ההתעקשות, ולפחות בשלוש-ארבע תחנות אמרו לא, זה התקרב קצת למה שהם רוצים – קצת, לא הרבה. הוצגה תוכנית, שהתוכנית שלנו, של הרשויות, של המשותפת, של מוסאוא ואחרים, זה 32 מיליארד שקל לחמש שנים או 64 לעשר שנים. היא כמעט ולא נדונה.
עכשיו, אני רוצה להיות הגון ולומר: אמיר לוי, ראש אגף התקציבים, יש לו קונספציה חיובית, גישה חיובית בכל מה שקשור לחברה הערבית, לא מתוך אהבת ערבים אלא מתוך אהבת האינטרס של המשק. כבר לפני שנתיים הוא בא אלי ואמר לי: שינוי מנגנוני התקצוב, קליטת ערבים במשק זה win-win situation. למה win-win? הוא אומר: כי כשאין ערבים במשק, המשק הישראלי מפסיד עשרות מיליארדי שקלים.
ולכן בסופו של דבר זו התוכנית שהוא עובד עליה כבר שנתיים, זו התוכנית שיצאה. היא לא תוכנית שוויון לחברה הערבית, היא אפילו לא תוכנית לצמצום פערים. אמרו: פיתוח כלכלי בכמה תחומים. הכמה תחומים האלה, אנחנו רוצים שייושמו. לכן חבר הכנסת יוסף ג'בארין בשם הרשימה המשותפת הציע את ההצעה הזאת. אנחנו רוצים יישום של הדברים האלה.
ואני רוצה לבקש מאנשים עם כוונות טובות – הנה, נציג עמותת "סיכוי" נמצא פה, אני בטוח שיש לך כוונות טובות, אתה ואחרים מהחברה האזרחית, והמניעים שלכם היו לטובת המגזר הערבי – אל תפזרו אופטימיות יתר, אוקיי? כי מי שמשתמש באופטימיות יתר שלכם - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי. האופטימיות יתר הזאת משתקפת, כי כל יום שני מאז שקיבלו החלטה, כל יום שני - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
- - ואומר: תוכנית ה-15 מיליארד שקל – אמרתם תודה או לא אמרתם תודה? רק אנחנו פותחים את הפה - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
פתאום מחלקים את התוכנית לכל השגרירויות בישראל. למה? מתקשרים אלי עיתונאים מחו"ל, אומרים: תשמע, נתנו לכם 15 מיליארד. אני בודק בכיסים – אין. אין.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לכן אני מבקש להתייחס, גם בעתיד, ברצינות לתוכנית החברה הערבית שהצגנו – הנה, עלה פה, אדוני היושב-ראש. וכל מה שטוב ונמצא בתוכנית הזאת, וצריך לומר, יש בה אלמנטים חיוביים ומגיעה מילה טובה לאמיר לוי והאנשים שלו, שהלכו בכיוון הזה.
ואני לא רוצה לדבר על הדברים הנוראיים שמתרחשים לאחרונה - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
- - הריסות בתים וכדומה, התניות של נתניהו. זה יותר כואב מאשר הכסף שנמצא או לא נמצא בתוכנית. זה מדאיג אותנו כל יום, כל דקה.
ולכן, אדוני היושב-ראש, מעקב כדי ליישם כל אגורה שנמצאת בתוכנית, למרות שניאלץ להיות תלויים ברצון הטוב של השרים, שיישמו בעתיד את השיעורים – 20%, 42% – מהתקציבים של המשרדים השונים. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. חבר הכנסת חמד עמאר, ואחריו – חבר הכנסת אבו מערוף. ואחרי זה זוהיר בהלול. אתה לא רשום.
היו"ר משה גפני
¶
באסל גטאס. אני רק מבקש מכל הדוברים עכשיו לדבר ממש בקצרה, מכיוון שככל הנראה לא נשלים את הדיון הזה היום. חמד עמאר, בבקשה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, הגעתי לדיון החשוב הזה – קודם כול, תודה על קיום הדיון הזה – כמו שרשום גם בבקשה של הדיון, התקציב של הערבים, הדרוזים והצ'רקסים הוא 15 מיליארד. לפי הפרסום היה 15 מיליארד רק למגזר הערבי, לא קשור לדרוזים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אמרתי: אגיע לכאן. קודם כול, לפני שלושה שבועות קיימנו דיון כאן על ה-187,000,000 שקל של המגזר הדרוזי.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
ואני רוצה להגיד לכם: החלטות זה מאוד טוב. אבל אני אומר לך, אדוני היושב-ראש, אם לא יהיה פיקוח של הכנסת, והכנסת לא תעמוד על שלה, ועדת הכספים, שקל אחד לא יעבור. כי בכנסת הקודמת, הייתי יושב-ראש ועדת משנה בוועדת הכספים, קיימתי דיון על ה-800,000,000 שקל, והתברר לי שרק ה-120 להקמת תחנות משטרה הועברו בשלמותם. שאר הכסף, כמעט – פה עבר 10%, פה עבר 5%, פה עבר אפס ולא עבר אחוז אחד.
לכן להגיד שיש תוכנית של 15 מיליארד, להגיד לדרוזים שיש תוכנית של 2.4 מיליארד. אנחנו כאן יושבים ומפקחים, אנחנו כאן יושבים ובודקים. שיפסיקו לזלזל בחברי כנסת ולהגיד להם אם יש 15 מיליארד או יש 2.4 מיליארד שקל. אם לא נראה שהכסף עובר ולא נקבל תוצאות אצל היישובים, כל ההחלטות האלה הן שוות את הנייר שלהן – אפילו את הנייר הן לא שוות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לכן, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לבקש ממך, אני יודע שהכרזת כבר שב-11:30 - - -
היו"ר משה גפני
¶
חמד, אני 27 שנה בכנסת. אם הייתי מתייאש על זה שהממשלה אומרת ולא מקיימת, מזמן הייתי רחוק.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
להיפך, אני יושב כאן. אדאג שכל המשרדים יעבירו את מה שצריך להעביר למגזר הדרוזי ולא אוותר להם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אבל לפחות בהחלטה בישיבה שקיימנו כאן, ביקשת שיעבירו לנו במסודר אחרי שבועיים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
הגענו עד כאן. מחודש יולי אנחנו מבקשים, שהתקציבים יהיו בבסיס התקציב, חלק בלתי נפרד מתקציב המדינה הכולל, ולצערנו הרב זה לא הלך והיו רק דיבורים: כן כן כן, והגענו עד עכשיו. לצערי הרב, אנחנו לא יכולים לאנוס את האוצר, בסוגריים, סליחה על הביטוי, כמו שאונסים כשיש עודף של 18 מיליארד שקל החטיבה להתיישבות וכמו שנעשה בוועדת הכספים.
אבל בכל זאת ננסה. ננסה, סליחה, היושב-ראש, שאכן עכשיו לא נוותר. אני יודע שאחת הסיבות העיקריות של התוכנית הזאת היא להלבין את הפנים של ישראל ב-OECD. זו אחת הסיבות. יש כאן את האוצר, אני לא מאמין שזה לשקם, זה טוב למשק הישראלי, כמו שאומרים נציגי האוצר. זה רק דיבורים הזויים. אם זה כן, אז בבקשה, תחליטו שהחל ממחר כבר להעביר תקציבים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
ולכן נמשיך בוועדת הכספים, זה הדיון הראשון, ונמשיך כל יום לבקש דיונים, שאכן ועדת הכספים, ברשותך, אדוני, שאתה יכול ומסוגל עם מעט אחריות, שאתם חייבים להעביר תקציבים שמגיעים לפי הזכות.
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. זוהיר בהלול, בבקשה. בקצרה, אם אפשר. אף על פי שאתה לא מדבר הרבה בוועדת הכספים וצריך לתת לך יותר זמן, אבל אין לנו זמן.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, המילה עמימות היא המילה שהולמת את התוכנית הזו. העמימות הגרעינית של ישראל והעמימות הערבית בתוך תקציב ההקצאות למגזר הערבי. האם מאן דהו יכול לומר לי בוודאות האם מדובר – דיבר ד"ר טיבי על תוכנית חמש-עשרה המיליארד – לתוכנית קוראים חמישה-עשר מיליארד. אבל האם אלה הם 15 מיליארד שקלים או 10 מיליארד שקלים, רחמנא לצלן? האם מישהו יכול מסביב לשולחן האליפטי הזה לומר לי בוודאות אם מדובר ב-15 או ב-10? אף אחד לא יכול בוודאות לומר.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני הוספתי. כן, אתה יודע, למדתי להקצין מד"ר טיבי את הדברים, אז זה מאוד חשוב לפעמים לומר אותם. אגב, ד"ר טיבי, אני מתקן אותך, נדמה לי שבאחד מהמסמכים מדובר, שהצורך של הציבור הערבי הוא 60 מיליארד שקלים לעשור, שזה 30 מיליארד - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
עכשיו, במה משתקפת כאספקלריא העמימות הזו של הסכומים האלה? למשל, אף אחד לא יודע כאן מסביב לשולחן, מהם הכספים שבעצם היו צריכים לזרום לציבור הערבי בלאו הכי מתקציבי הממשלה והמשרדים השונים בתוך הממשלה?
אז לכן אני חושב, אדוני היושב-ראש, מכיוון שאתה מנהל את הדיונים בוועדת הכספים ביד רמה, כדרכך.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
וגם ללא דופי, למה מה שאני שומע. אז אתה צריך לבקש ממשרד האוצר ומהמשרדים השונים, שאחראים על התקציב הזה, על הכספים האלה, שיאמרו לנו בפירוש ויניחו בפניך את המסמכים, כדי שנדע בדיוק מה מגיע לנו? מה הם מוסיפים? האם מדובר במספר מופרך או לאו?
אני עדיין מלקק את הפצעים של שנת 2000. אתה יודע, כששנת 2000 הגיעה דיברו על מילניום חדש. ודיברו על לא מעט הפתעות שיכולות לפגוע - - - בכלל. אחד מהדברים שבקע אל אוויר העולם באותה תקופה – 4 מיליארד שקלים לציבור הערבי.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
וזה היה בבחינת המפץ הגדול על האנושות ועל הגלקסיה – 4 מיליארד שקלים. באותה תקופה הייתי בליהוקי הקודם כמובן, בשיא אוני בתקשורת המגוונת.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
רק ריגושים. אתה יודע, ויברציות. אתה יודע כמה ויברציות באו בקרבנו מאותה תקופה? ומה קיבלנו? כמה מיליוני שקלים.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אז לכן אני מבקש ממך, בדיוק כמו שאמר ידידי חמד עמאר: אנחנו ראויים לקבל את הדברים שחור על גבי לבן. צריכים לקבל את המסמכים כדי לדעת, האם מהתלים בנו או לאו. תודה רבה.
למיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, אני מבקש קודם כול להזמין לדיון הבא, כי זה לא יסתיים עכשיו, את ראש אגף התקציבים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשמוע את ראש אגף התקציבים ואת מנכ"ל משרד ראש הממשלה או בא כוחו, להגיד איפה ההבטחה של ראש הממשלה, איפה ההתחייבות של ראש הממשלה. ואני אומר לך, אדוני - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם לא יהיה כסף בבסיס תקציב המדינה – לא יהיה כסף. אני אומר לכם את זה כסגן שר האוצר לשעבר. חבר'ה, הייתי שם בכיכר למטה. אם זה לא יהיה בתקציב – לא יהיה כסף. אדוני, אתה בעל ניסיון גדול ממני. ואתה יכול לאכוף את העניין הזה על משרד האוצר, ולהגיד לראש אגף התקציבים שאותו תזמן לישיבה הבאה: אם זה לא יהיה בתוך התקציב, לא נעביר את תקציב 2017. אני אומר לכם. קודם כול תשלמו את מה שהבטיח ראש הממשלה. וזה החולשה של ההבטחה הזאת, שזה לא בבסיס התקציב. תשמעו כולכם: אל תאמינו להבטחות, אל תאמינו.
עכשיו, אני אומר לך איפה הכסף. ראש הממשלה הכריז, אז מה עכשיו? מה עכשיו עם הכסף למגזר? תקציב בהחלט מכובד. אני אומר לך, כאחד שהתעסק עם זה, זה תקציב. אבל מה הדרישה עכשיו של ראש הממשלה? מה אתם רוצים? – לעמוד? להגיד: אנחנו? מה, מה הוא רוצה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ואתה יודע, ראיתי את חברי הכנסת הערבים עומדים ב"תקווה", לא שרים. וזה בסדר גמור, מכבדים את ההמנון של מדינת ישראל. אני מבין גם את המשפט שהם לא יכולים. אבל באמת, מספיק, הם אזרחים שווי ערך, שווי זכויות במדינת ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, תודה רבה. חבר הכנסת באסל גטאס ואוסאמה סעדי. אחרי זה אני מבקש ממשרד ראש הממשלה ומשרד האוצר.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
אל"ף, אני - - - מחברי יוסף ג'בארין שהביא את העניין לדיון מהיר בתחילת הדרך. זה טוב, זה כמו להסכים על איך מיישרים קו בין ועדת הכספים לבין האוצר ושאר משרדי הממשלה. אני גם מצטרף לדעת היושב-ראש, שזאת תהיה יריית פתיחה, בוא נגיד, ואז נסכים על דיון בעוד מספר שבועות. ואז אני מסכים גם מיקי לוי, צריך לזמן ולבקש, שאמיר לוי ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, כמובן איימן סייף פה והנציגים הקיימים כבודם במקומם מונח, ואולי השרה לשוויון חברתי, שעל-פי החלטת הממשלה, אותה החלטה, היא אחראית על המעקב ועל היישום של החלטת הממשלה. אני גם מברך את חברי ראשי הרשויות, שעבדו לפני ההחלטה, היו פה כמה וכמה פעמים.
אני רוצה להגיד, בתור איש מקצוע גם, לא רק חבר כנסת, אני לא חסיד השיטה של להפריז ולהגדיל, כי לא אתן למישהו למרוח אותי שהוא כאילו ייתן לי מיליארדים כשהוא לא נותן. מצד שנים, אני לא חסיד השיטה של ללכת לצד הנגדי, של להפחית בערך מה שהיה.
אנחנו למודי ניסיון, כפי שאמרו כל חברי, מהחלטות ממשלה ומעניין יישומן. נגיד, בתוכנית יש מיליארד, לא חשוב עכשיו מספר – מי אמר שהמיליארד הזה מובטח? אם לא נעמוד על המשמר ונהיה כלבי שמירה ראויים, גם המיליארד לא יבוא.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו, על מנת שיהיה ברור ויירשום בפרוטוקול, לא העניין של הכמות לבד, הסכום שכאילו זורקים מספרים הוא החשוב – אדוני היושב-ראש, שים לב לנקודה הזו – אלא הדלתא. כי קיבלנו בעבר גם תקציבים, מאותם סעיפים בתקציב שמפורטים בהחלטת הממשלה. אני רוצה לדעת מהי הדלתא עכשיו. כלומר, אם נגיד 10 מיליארד בסוף יתקבל - -
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
- - אבל מהם היה 5 ממילא, אז התוספת היא 5, לא 10 או 15. ועל זה נעמוד, לדעת באמת כמה הדלתא של החלטת הממשלה. אבל אתקן - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. באסל, איש מקצוע זה איש מקצוע. אתה צודק, גם את זה נבדוק. בסדר, מה עכשיו אתה הולך לתקן?
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
החדש, מה שאמר חבר הכנסת טיבי – תשמע, השינוי הוא בבסיס התקציב. וזה חדש. כשהחלטת הממשלה מדברת על סעיף ספציפי שנקרא תשתיות ביישובים – פנימיות – ומשם 42.5% יהיה בחמש שנים הקרובות, יוקדש ליישובים הערבים, זה בבסיס התקציב. עכשיו, צריכים לבדוק שהשר ישראל כץ אכן יעביר את - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, חברי חברי הכנסת, ראשי מועצות, אורחים נכבדים – אדוני היושב-ראש, תודה רבה. גם אני מודה לחברי יוסף ג'בארין שיזם את הדיון הזה. אני שוב מברך את כבודך על העניין של חוק הטבות המס, שבאמת עזר ותרם רבות למגזר הערבי. ישנן מספר בעיות שנפנה בימים הקרובים אליך על מנת לקיים דיון בתלונות שקיבלנו מתושבים רבים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מדובר, צריך לזכור, בתוכנית ממשלתית. זו לא תוכנית שאנחנו הצגנו וזו לא תוכנית שאנחנו רצינו. התוכנית שרצינו וגיבשנו אותה ברשימה המשותפת עם ראשי המועצות, עם עלא, עם העמותות "מוסאוא" ו"סיכוי", מדברת על 32 מיליארד. אבל ברכנו על התוכנית הממשלתית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
צעד בכיוון הנכון, אמרנו. אבל אנחנו בינתיים, אדוני, כמו שאמר מיקי לוי: הכול הבטחות הבטחות, אבל עם הבטחות לא הולכים למכולת. בינתיים מה שאנחנו מקבלים – לא את ההבטחות, אלא את העונש ואת ההתניות שבצד התוכנית הזאת, שמדברת על יותר אכיפה. כבר קראנו על ההמלצות של המשנה ליועץ המשפטי, שאומצו על-ידי היועץ המשפטי בעניין אכיפת הבנייה הבלתי חוקית, מה שנקרא, וראינו את זה בפועל בטייבה, שהרסו את הבית הזה; כל העניין הזה של השירות הלאומי.
אנחנו מברכים על העניין הזה של שינוי מנגנוני ההקצאה, אבל אנחנו כמובן עומדים על זה, שהכול יהיה במסגרת חוק התקציב, כי אחרת, כמו שאמר מיקי לוי, לא נראה את זה והכול יהיה הבטחות בשמיים ולא בשטח. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. קודם כול, אני מקדם בברכה את ראשי הרשויות הערביות שבאו לכאן ואת הארגונים והאורחים שנמצאים. לא נספיק את כל הדיון, נמשיך אותו. איימן, אני מבקש קודם ממשרד ראש הממשלה ואחרי זה ממשרד האוצר – מורן. איימן, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שלא למדתי ליבה צריך להסביר לי בדיוק. התקבלה החלטת ממשלה, דיברה על 15 מיליארד שקל.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא, הוא אומר תחת מי הוא היום, זה הכול. מי אחראי עליו? לא משרד ראש הממשלה, אלא השרה גילה גמליאל.
איימן סייף
¶
חבר'ה, אז אנחנו הרשות לפיתוח כלכלי שאחראית על הניהול ועל היישום של התוכנית הזאת. התוכנית הזאת מבחינתנו היא תוכנית מאוד מאוד חשובה, שעברה בעצם בממשלה לפני כמה שבועות. מי שהוביל אותה זה השרה גילה גמליאל, ראש הממשלה והשר כחלון. התוכנית גובשה בשנה האחרונה בשיתוף פעולה מלא בין הרשות לפיתוח כלכלי, אגף התקציבים - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
בשנתיים האחרונות. היא התחילה בשנתיים האחרונות. זה חשוב, כי זו גם ההודעה של משרד האוצר.
איימן סייף
¶
נכון. אז עבדנו עליה ארוכות. וכאן, אני חייב לציין, בתיאום מלא עם ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות ועם חברי הכנסת הערבים, שהשתתפו באופן אקטיבי ופעיל ברוב הישיבות. ובמסגרת הישיבות האלה, כמובן, גם עלו הצרכים, ההצעות של הרשויות המקומיות וחברי הכנסת. והתוצר הסופי שאושר בממשלה, לדעתי זה תוצר שבעצם פחות או יותר מוסכם גם על ועד ראשי הרשויות ועל חברי הכנסת. לא, כמובן, כל מה שנדרש, התקבל ואושר, אבל אני מניח שחלק גדול כן אושר.
עכשיו, החשיבות של התוכנית הזאת, בשונה מתוכניות קודמות – ואני כאן כאחראי על תוכניות ממשלה שהעברנו אותן בממשלה וגם יישמנו אותן בשנים האחרונות, אני גם מוכן לבוא לוועדה הזאת ולדווח על היישום של התוכניות הקודמות.
אבל התוכנית הזאת היא שונה. במה היא שונה? היא שונה בזה שיש לה שני מרכיבים. המרכיב האחד זה בעצם אתה מכניס את החברה הערבית לתוך תקציבי משרדי הממשלה. ואתה לא מכניס את זה רק לחמש שנים, אתה מכניס את זה לבסיס for ever, זה לעד. זאת אומרת, אם אני אומר למשרד התחבורה: בחמש שנים הקרובות אתה הולך להקצות 40% מהתקציב שלך ליישובים שלנו, אז זה בעצם נמצא בתוך התקציב הזה. ומשנת 2020 והלאה, לפחות 20% מההקצאה התקציבית שלך תלך למגזר הערבי. זה לא לחמש שנים נוספות, אלא זה for ever, הדבר הזה.
וכאן השינוי המהותי ביותר של התוכנית הזאת, וזה שאנחנו בעצם מתקנים עוולות של שנים. ודרך אגב, התוכנית הזאת היא גם הכרה בפערים הקיימים בין האוכלוסייה הערבית לאוכלוסייה היהודית. ממשלת ישראל מכירה בזה שיש פערים מאוד מאוד גדולים בין החברה הערבית לחברה היהודית, והיא גם רוצה לתקן את זה.
ולכן התיקון הזה מבחינתי זו בשורה מאוד מאוד חשובה לחברה הערבית.
זה רק מתייחס ל-17.
איימן סייף
¶
זה לא מדויק. אז אני אומר: חלק גם כן מתקציב 2016 כבר נמצא בפנים. משרד התחבורה – חלק מהתקציבים שלו גם בתוך 2016. וגם חלק מהמשרדים האחרים. תיכף משרד האוצר גם יתייחס לסוגיה התקציבית הזאת. אבל, חברים, זה נכנס לבסיס התקציב של משרדי הממשלה.
המרכיב השני זה בעצם חיזוק הרשויות המקומיות, שזה פרק מאוד מאוד חשוב בתוכנית הזאת. אז אי-אפשר לזלזל ב-800,000,000 שקל שנותנים עכשיו תקציבי פיתוח לרשויות המקומיות הערביות. עוד 200,000,000 שקל בעצם למענקי איזון, שכבר עכשיו ב-2016 הולכים לתת אותם. 750,000,000 שקל למוסדות ציבור, מה שלא היה, היה אפס תקציבים למוסדות ציבור.
איימן סייף
¶
שנייה אחת, חברים. 750,000,000 שקל למוסדות ציבור. אדוני היושב-ראש, שקל אחד לא היה למוסדות ציבור ליישובים הערבים לאורך שש-שבע שנים. אז עכשיו אנחנו מביאים כאן 750,000,000 שקל למוסדות ציבור.
איימן סייף
¶
מענקי איזון היה, אבל הגדלנו בעוד 200,000,000 שקל את מענקי האיזון. ויש גם הסכמה לבחון את נוסחת ההקצאה של מענקי האיזון יחד עם ועד ראשי הרשויות. 750,000,000 שקל נוספים, מעבר לתקציב הקיים, לתקציבי פיתוח לרשויות המקומית, גם זה כסף - - -
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי מה שאתה אומר. מענקי איזון, למשל, ביישובים הערביים: הם נותנים ליישובים היהודיים 85% ממענקי האיזון שמגיעים להם, או 84%, ליישובים הערביים נותנים את ה-100%. לזה אתה מתכוון 200,000,000? למה אתה מתכוון 200,000,000? הרי בבסיס התקציב אין שינוי.
איימן סייף
¶
משפט אחרון שאגיד זה מנגנון היישום. כתבנו כאן גם בהחלטת הממשלה פרק שלם על מנגנון היישום. אנחנו הולכים כמובן לעבוד בשיתוף פעולה עם נציגי החברה הערבית על מנגנון היישום. יש לנו ועדת היגוי בין משרדית. ואנחנו גם הולכים כמובן להיעזר בגופים חיצוניים ליישום ההחלטות האלה.
אנחנו יושבים עם משרדי הממשלה לגיבוש תוכניות עבודה על מנת להבטיח שהם עושים את מה שכתוב בהחלטות הממשלה. ונשמח לבוא לדווח לוועדה, וגם להציג בצורה יותר מפורטת את התוכנית הזאת. ועכשיו בשל אילוצי הזמן, נסתפק בדברים האלה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
דרך אגב, כל המספרים שהזכיר איימן סייף נכונים. כל המספרים. אבל אלה המספרים והסכומים שהיו תוצאה של מאבק של ראשי הרשויות. אבל זה עדיין לא 15 מיליארד. כל המספרים האלה של האיום בשביתה ומאבק ומשא ומתן בין הצוות שהקמנו לבין משרדי הממשלה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אבל זה עדיין לא עבר. זה עדיין לא צבוע, עדיין לא הגיע אליכם, נכון? עדיין לא הגיע אף שקל.
היו"ר משה גפני
¶
רק אני רוצה להנחות אותך, בבקשה. עזוב קצת את ההסברים. כשמשרד האוצר מתחיל להגיד לוועדה: אני הולך להסביר, אני מבין שאין כסף. אני מציע שתעזוב את ההסברים. לא, באמת, אני אומר את זה ברוח טובה.
היו"ר משה גפני
¶
באגף תקציבים אני לא מתקבל לעבודה אפילו אם אני מבקש. אני צריך להבין, היה את תקציב 2016 שעבר פה ב-19 בנובמבר, הוא עבר בתקציב דו-שנתי. לאחר מכן התקבלה החלטת ממשלה של סיוע של בערך 15 מיליארד שקל בתוכנית חומש ליישובים הערבים. מה הולך לקרות ב-2017? יגיע לתקציב. פחות עכשיו מטריד אותי, בשעה המצומצמת שיש. לא שזה לא מטריד אותי בהמשך, נמשיך את הדיון.
מה אתם במשרד האוצר נותנים ב-2016 שלא היה אותו בתקציב, ושהוא הולך לעבור אחרי החלטת הממשלה מעבר למה שהיה עד היום? בבקשה. אתה יכול להסביר, אגב, אבל - - -
מורן מזור
¶
החלטת הממשלה הזו היא החלטת ממשלה שבעצם משקפת מדיניות שלנו, שאנחנו באמת מקדמים במשך תקופה לא קצרה. אנחנו רואים בחברה הערבית מנוע ופוטנציאל בעצם לחיזוק הכלכלה והמשק הישראלי. אנחנו מבינים, הסתכלנו קצת, מכירים קצת את הנתונים בחברה הערבית, בין אם זה שיעורי תעסוקה, הנמוכים בעיקר אצל נשים ערביות, שיעורי השכלה.
מורן מזור
¶
אני חושב ששילוב של החברה הערבית בכלכלה הישראלית זה מנוע לצמיחה. זה גם כלי לצמצום פערים, אבל מנוע צמיחה למשק. בהחלטת ממשלה מדצמבר 14' הוקם צוות בשיתוף הראשות לפיתוח כלכלי, שעבד על בחינת העיוותים במנגנוני התקצוב. בעקבות העבודה של הצוות הזה מופו הפערים במגוון תחומים: בתחבורה ציבורית, בתשתיות תחבורה, בתעשייה, בתעסוקה, במעונות – בכל מיני תחומים.
נקבעו יעדים. יעדים שאנחנו יכולים לדבר עליהם, למשל בתחבורה ציבורית זה מאוד פשוט, אנחנו היום מכירים שכמעט ואין תחבורה ציבורית בחברה הערבית ביישובים ערביים. היעד שנקבע הוא השוואה מלאה של רמת שירותי התחבורה הציבורית, וכתוצאה מכך בעצם נגזר מנגנון ההקצאה שאותו קבענו בהחלטת הממשלה בתחבורה ציבורית ספציפית. למשל, אתן את זה כדוגמה, נקבע מנגנון הקצאה של 40% לכל שקל נוסף - - -
מורן מזור
¶
למשל יוקצו 10,000,000 שקלים לטובת תופסת קווי תחבורה ציבורית בכלל המדינה. 4,000,000 שקלים מתוך זה ילכו לחברה הערבית.
מורן מזור
¶
רגע, במקרה אני מכיר קצת את התחבורה הציבורית, כי לפני שהייתי רכז תעסוקה הייתי גם רפרנט תחבורה ציבורית. הוקצו מאות מיליוני שקלים לתשתיות תחבורה ציבורית, שמיועדות גם להציב תחנות ברחבי היישובים, גם להרחיב את תשתיות הכבישים, לשפר את תשתיות הכבישים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא דנים על התוכנית, אלא דנים איך להעביר תקציבים. סליחה, אני מאוד מצטער, הכול ברור, יש תוכנית, הכנו אותה, דיברנו עליה, ראינו דף-דף, שורה-שורה על התוכנית. איך אתם מעבירים תקציבים? זה הכול, עם כל הכבוד. התוכנית מוכרת לנו. אני לא מבין מה הולך כאן, סליחה. יש זמן. אתה מדבר על זמן?
במיקי לוי (יש עתיד)
¶
אעזור לך. הבעיה היא, ואני מגן על פקידי האוצר, כשאתה אומר לי: 40% בתוך התקציב האיקס של תחבורה ציבורית, סתם לדוגמא, של משרד האוצר – זה נחמד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
של משרד התחבורה, סליחה – זה נחמד, אבל זה לא צבוע. אם יהיה בבסיס התקציב 4,000,000 שקל, כמו שאמרת, לתחבורה ציבורית עבור המגזר, אי-אפשר לשחק בכסף. באחוזים אפשר לשחק, ואתה יודע את זה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא הדיון שלנו, על התוכנית עצמה. אנחנו בדיון על כסף, שקל, דולר. זה מה שצריך.
מורן מזור
¶
אני רגע חוזר למנגנוני ההקצאה. הדבר הגדול והחשוב בהחלטה הזו זה באמת הטיפול במנגנוני ההקצאה. הטיפול הזה מבטיח שיהיה בבסיס התקציב הכסף שנדרש למשל לטובת השוואת רמת שירותי התחבורה הציבורית, למשל לטובת פיתוח אזורי תעשייה ביישובים הערביים. אם זה 42%, אז 42% מהתקציב במשרד הכלכלה שמיועד לפיתוח אזורי יוקצה בבסיס התקציב ליישובים ערביים.
ולכן אני חושב שזו פעם ראשונה, בניגוד להחלטות הקודמות, בניגוד לתוכניות הקודמות, שבהן באמת הוקצו סכומי כסף מוחלטים, שהם יושמו, לא יושמו – אני חושב שהרוב הגדול בשנים האחרונות יושם, אבל בלי קשר, אני חושב שהם לא היו בבסיס התקציב. פה מדובר בבסיס התקציב.
עכשיו, לגבי 2016 – 2016, כפי שאמר איימן, חלק מהתקציבים כבר מוקצים - - -
למיקי לוי (יש עתיד)
¶
למשל במשרד הבריאות יש משהו צבוע? אנחנו מדברים על הקמת בית חולים במגזר כבר כמה שנים. האם יש כסף צבוע במשרד הבריאות? כי אתה אומר: יש כסף צבוע.
היו"ר משה גפני
¶
מורן, בסדר. מי ממשרד התחבורה? אני רוצה לדעת, האם יש ב-2016 תקציב בעקבות החלטת הממשלה לתחבורה הציבורית במגזר הערבי? תתקרב למיקרופון. שם ותפקיד.
אחמד עאבד
¶
יש בבסיס התקציב לתחבורה הציבורית 100,000,000 שקל, ויש לכבישים גם 220,000,000 שקל. זה בבסיס התקציב.
היו"ר משה גפני
¶
רק טכנית אני רוצה לדעת, אני מקבל את מה שאתה אומר. טכנית, הכסף הזה נמצא בתקציב המדינה בבסיס?
היו"ר משה גפני
¶
אסביר לך את השאלה. קרו שני אירועים בחודשים האחרונים: אירוע אחד – אישור תקציב המדינה. ובתקציב המדינה אושרו כספים למשרד התחבורה.
היו"ר משה גפני
¶
וקרה עוד אירוע: הממשלה קיבלה החלטה. והיא לא נקבה בסכומים, אבל ההערכה היא שמדובר על 15 מיליארד שקל בתוכנית חומש. בין היתר זה סיוע למשרד התחבורה. אני מבקש לדעת מה שאמרת עכשיו על ה-100,000,000 ועל ה-20,000,000, וזה צבוע ולא צבוע. זה היה בתקציב המדינה, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רק להשלים את השאלה. אני מבקש התחשבות בי, כולה למדתי בישיבה, לא למדתי באוניברסיטה, לא יודע, אתי צריך לדבר פשוט. ואז, אחרי שאושר תקציב המדינה, התקבלה החלטת הממשלה. האם בעקבות החלטת הממשלה אמרו לכם במשרד התחבורה, שהולך לקרות משהו נוסף, שאין בתקציב המדינה בנושא של התחבורה הציבורית במגזר הערבי?
אחמד עאבד
¶
אני לא יכול להגיד את הדבר הזה, שאמרו לנו שיהיו עוד דברים. אבל אני יכול להגיד מה שיש לי בבסיס התקציב ומה שסוכם תקציבית.
היו"ר משה גפני
¶
שניכם. השאלה שלי למשרד התחבורה מופנית גם אליכם. בעקבות החלטת הממשלה לאחר אישור תקציב המדינה, האם מישהו הודיע לכם שיש תוספת במשרד השיכון למגזר הערבי? שניכם יכולים להגיד לא, אבל לא - - -
כמאל בדר
¶
בתחילת פברואר בערך עם נציגים של המשרד בכל המחוזות, כי הערבים למעשה הם בכל המחוזות של המשרד. אנחנו הולכים לקבוע את המדיניות. עכשיו, יש לנו ניסיון עם החלטות אחרות, יודעים לעבוד. אני מאמין, אני מצדיק ואני מחזק את מה שאמרו פה לפני: כל עוד שאין כסף, יש לנו תוכניות במחוז בגובה כזה, אבל צריך פשוט את הכסף בשביל ליישם את הדברים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני אישית מבין את העובדות. וישבנו אתכם כמה פעמים, וביקשנו לצבוע את הכסף.
תמי ויצמן
¶
אוקיי. לנו יש תוכניות, ישבנו מול האוצר בחינוך הלא פורמלי ובהכשרת מורים, כשבחינוך הלא פורמלי 50,000,000, 60,000,000 בהכשרת מורים.
תמי ויצמן
¶
רגע, אני רוצה להסביר מה שקרה. האוצר לקח את התקציב, לא פתח לנו את התקנות, הם נמצאים באיזושהי רזרבה של האוצר, הם טוענים בתוך משרד החינוך.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מסכים לזה, עבדאללה אבו מערוף. חרגתי מעבר לזמן שאושר לי על-ידי יושב-ראש הכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך, תודה רבה.
איימן, אני מבקש להגיד לכם כדלהלן: לא מיצינו שום דיון. אני לא יודע מה האמת, אני לא יודע מה לא האמת, צריכים להגיע לכאן אנשים בכירים יותר בממשלה. צריכים להגיע. זה לא מספיק הדרג הזה, שאני מאוד מכבד אותו. הנציג של משרד התחבורה נראה לי בחור אינטליגנט, רציני, עושה את עבודתו. אותו דבר שני האנשים במשרד השיכון, ואותו דבר הגברת ממשרד החינוך. אני לא מדבר עליכם, אתם אני מכיר, אז בכלל אין מה לדבר.
לגבי העניין הזה אנחנו צריכים למצות את ההליך. התפקיד שלי כיושב-ראש הוועדה – אמרתי לך: לא למדתי באוניברסיטה, כולה למדתי בישיבה, לא מבין בדברים האלה, אבל אני לא אוהב שהממשלה באה, בשום תחום, ואומרת דברים ולא יודעת איך מיישמים אותם. התפקיד שלנו – כבר אאפשר.
היו"ר משה גפני
¶
אה. אני לא אוהב שהממשלה, לא יודע איך קורה בסוף, שכל מיני תוכניות לא מתבצעות. התפקיד שלנו זה לפקח על עבודת הממשלה. מה אתה מצפה ממני שאעשה, כאשר יש תקציב מדינה ויש החלטת ממשלה לאחריה? מה אתה מצפה שאעשה? שלא אשאל את הפקידים בדרג הזה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מודיע לפרוטוקול: אין שום מסקנה שיוצאת מהדיון הזה. כלום. בינתיים ביררנו בדרג הזה. נעלה דרג. ייקח זמן. נגיע לבירור העניין. יכול להיות שנגיע למסקנה שהממשלה עושה את עבודתה מצוין. אני בקואליציה, אני רוצה שהיא תעשה את עבודתה מצוין. הלוואי וזה נכון. אני בקואליציה, ואני יושב-ראש הוועדה, גם של האופוזיציה וגם של הקואליציה, והתפקיד שלי לפקח על עבודת הממשלה, לא רק בתחום הזה.
היו"ר משה גפני
¶
משפט. אתן לך גם משפט, ובזה אנחנו מסיימים. אני פשוט עובר עבירה על מה שהיושב-ראש אישר לי. בבקשה, משפט.
מיכל פינק
¶
תודה. שמי מיכל פינק, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה. התוכנית הזו גם מעבירה או מקצה סכומים ייעודיים בכל שנה, במקרה הזה אנחנו מדברים על סך של כמעט 200,000,000 שקלים בשנה לטובת המגזר הערבי. חלקם אכן צבועים בסעיפים ייעודיים, כמו מרכזי הכוון, חלקם אינם צבועים. אבל מנגנוני הבקרה וההתחייבות שלנו לתוכנית עבודה, ביחד עם הרשות לפיתוח כלכלי, יביאו לכך שאנחנו מתחייבים לעבור סעיף-סעיף ולקבוע את האחוזים ולעמוד בתוכנית עבודה מסודרת. וככה אנחנו עובדים.
מיכל פינק
¶
ברשותך, משפט אחד, אדוני היושב-ראש, משפט אחד לטובת מנגנוני ההקצאה, שאינם רק להסתכל על השקל, אלא למשל הוזכר כאן אזורי התעשייה. כשאנחנו מגדירים אזורי תעשייה משותפים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נכנסים לזה עכשיו, גברת פינק. אנחנו לא נכנסים. אני מודה לך על מה שאמרת. אני פה בוועדה שמעתי על מרכזי הכוון באוכלוסייה הערבית כבר בערך ארבע שנים, על מרכזי ההכוון האלה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, בסדר, אין לי טענות, אני לא מעביר ביקורת בכלל, אני בשלב בירור. ובשלב הבירור מרכזי ההכוון האלה נעשו בתקציב של אני זוכר כבר ב-2012, בתקופה הקודמת שלי כיושב-ראש הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל עם כל הכבוד, אני בעד הקואליציה הזאת, אפילו שסמוטריץ שם. אני בעד הקואליציה. אין לי טענות. הכול בסדר. בסדר גמור. אני מנסה לברר. זה התפקיד שלנו – לברר מה קרה בעקבות החלטת הממשלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תוצאת המשוואה, חברים, שחוץ ממה שהופיע בבסיס התקציב לא ראינו שקל אחד מה-4 מיליארד. זאת תוצאת המשוואה פה. יבואו ויגידו: אין. זה בסדר, אבל שנדע את האמת.
מורן מזור
¶
אז אגיד משפט. חלק מההחלטה וחלק מהדברים שבהחלטה הזו סוכמו עם המשרדים עוד בטרם התקציב, ולכן נכנסו לבסיס התקציב בשנת 2016.
מורן מזור
¶
ולכן את אחמד אני מכיר מהתפקיד הקודם שלי כרפרנט תחבורה ציבורית, אבל זה סוכם בסיכום התקציבי לשנת 2015 ו-2016. רק לשם השוואה, חשוב כדי להבין כמה כסף מוקצה פה לחברה הערבית, אז ראוי שתשאלו גם מה הוקצה בשנת 2012, 2013, 2014, ואני לא רוצה גם להגיד ב-09' ו-10' ו-11'.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש כדלהלן, חבר הכנסת ג'בארין. התחלנו את הדיון בעניין הזה. אני מבקש, איימן, אני מבקש גם ממשרד האוצר, אני מבקש מכם לישיבה הבאה, תגידו לי גם לממונים עליכם, יכול להיות שאבקש שהשרה גילה גמליאל תבוא לכאן. אני מבקש לברר את העניין, אני לא מביע עמדה. חבר הכנסת ג'בארין העלה דיון מהיר. אני צריך בסוף להגיש מסקנות למליאת הכנסת, זה התקנון של הכנסת. אני לא יכול להגיש מסקנות, שאני לא יודע את בירור העובדות.
אני מבקש לדעת. אמרתי: יש כמה אירועים שקרו, שאני מברך עליהם. יש תקציב מדינה ולאחר מכן החלטת ממשלה. אני מבקש פירוט של העניין: מה הולך להיות בתוכנית החומש? מה התוכנית הזאת כוללת? מה הולך לקרות ב-2016, שאנחנו כבר נמצאים בה? אני רוצה לדעת מה היה קודם: מה היה ב-2012, 13', 14', 15'? זה מצוין, זה בסדר גמור, אני רוצה לדעת מה קורה ב-2016. אני מבקש לברר את האמת.
ולכן אתה לא צריך להתרגז, מספיק כבר נציגי הממשלה מתרגזים עלי כל הזמן, הם לא מתחשבים בזה שגם אני מתרגז, אבל זה בסדר, זה לא הדדי. אבל אני מבקש בירור לישיבה הבאה. ואשתדל שתבוא גם השרה גילה גמליאל, שיבוא הממונה על התקציבים, שיבוא מנכ"ל משרד ראש הממשלה. אני מסכים שזה לא דרג שיכול להגיד באופן מוחלט את כל המדיניות, אבל את בירור העובדות מותר לי לברר. אל תתרגז.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אסור לכעוס. הפריבילגיה של להתרגז בכנסת ניתנת רק לי.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:59.