הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 166
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ז' באדר א התשע"ו (16 בפברואר 2016), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/02/2016
הצעה לסדר-היום בנושא: תחבורה ציבורית בשבת בהיקף נרחב נוכח המעבר לשעון חורף וכפייה על נהגים לנסוע בשבת
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום בנושא: תחבורה ציבורית בשבת בהיקף נרחב נוכח המעבר לשעון חורף וכפייה על נהגים לנסוע בשבת, של חה"כ יואב בן צור
מוזמנים
¶
דרור גנון - מנהל אגף בכיר תכנון, תפעול ורישוי תח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבי חיימוב - מנהל תחום שעות עבודה ומנוחה, משרד הכלכלה והתעשייה
נועה נאמן - נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
אור רוזנמן - עו"ד, תחום חקיקה, הסדרה ואכיפה של דיני ע, משרד הכלכלה והתעשייה
יעקב בבילה - ראש חטיבת התנועה חברת דן, מפעילי התחבורה הציבורית
רן בן דוד - כלכלן חברת אגד, מפעילי התחבורה הציבורית
ניר גולץ - סגן ראש חטיבת התנועה חברת דן, מפעילי התחבורה הציבורית
פינחס גרשון - מהנדס תנועה חברת אגד, מפעילי התחבורה הציבורית
יהונתן קריספין - יו"ר ועד עובדים, אפיקים, מפעילי התחבורה הציבורית
יצחק קשקש - יו"ר ועד ארצי, אגד תעבורה, מפעילי התחבורה הציבורית
חגי רמז - ראש ועד עובדים חברת תחבורה ציבורית אפיקים, מפעילי התחבורה הציבורית
יוסי מרקו - יו"ר ועד עובדי חברת קווים, מפעילי התחבורה הציבורית
ניסן נמני - ועד עובדי חברת קווים, מפעילי התחבורה הציבורית
ישראל אמסלם - נציג ועד אגד תעבורה, מפעילי התחבורה הציבורית
איציק כהן - ראש תחום חשבות וכלכלהדן תחבורה ציבורית בע"מ, מפעילי התחבורה הציבורית
פריד אברהם - יו"ר ארגון מוניות השירות ומנכ"ל ארגון הגג, ארגוני המוניות
אלי דלל - סגן ראש העיר עיריית נתניה, מרכז השלטון המקומי
גין נורית גרוסמן - יו"ר עמותת אנשים באדום, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
ניקה שימחוביץ' - יו"ר ועד עובדי רכבת, ההסתדרות הכללית החדשה
דורון עזרא - מזכיר חטיבה ארצית בעניין תחבורה ציבורית, ההסתדרות הכללית החדשה
אבי חדד - חבר ועד עובדי הרכבת, ההסתדרות הכללית החדשה
יורם נגר - יו"ר ועד ארצי עובדי דן, ההסתדרות הכללית החדשה
יעקב ואחניש - יו"ר ועד ארצי עובדי אגד, ההסתדרות הכללית החדשה
עמית הלל - ממונה חטיבה ארצי איגוד התחבורה, ההסתדרות הכללית החדשה
אלי אוחנה - חבר ועד עובדי הרכבת, ההסתדרות הכללית החדשה
ערן בן דוד - יו"ר ועד עובדי רכבת-דרום, ההסתדרות הכללית החדשה
אייל ממיה - איגוד מקצועי, הסתדרות העובדים הלאומית
מרים נחמיאס - התנועה הרפורמית
לורה ורטון - יו"ר ההנהלה האגודה לתחבורה שיתופית בירושלים
איתמר לוין - חבר וועד ויועץ, האיגוד המקצועי של מורי הנהיגה בישראל
מיטל להבי - סגנית רה"ע ממונה על תיק התחבורה עיריית תל אביב-יפו
דניאל צרפתי - עוזר אישי לסגנית רה"ע עיריית תל אביב-יפו
איתי ושלר-באר - מתאם פעולות משפטיות תנועת נאמני תורה ועבודה
אריאל פופוביץ - מנהל פעילות מרכז ליב"ה
אהרון צוהר - צוות פוליטי מרכז ליב"ה
יער אמיר - מנהל פורום חברות התחבורה הציבורית הפרטיות
ענת מנילביץ - ראשת דסק מכון על משמר הכנסת
ראהד משעלי - נציג וועד כח לעובד
יניב זעפרני - נציג וועד כח לעובד
אהוד איוס - נציג וועד כח לעובד
רועי לחמנוביץ' - מנכ"ל קואליציית שבת שוויון
אורי פז - עו"ד, קואליציית "שבת שוויון"
תומר שלוש - יועץ
אפיק עובד - פעיל המשמר החברתי
יובל וורגן - מ.מ.מ, כנסת
אהוד בקר - מ.מ.מ, כנסת
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
תחבורה ציבורית בשבת בהיקף נרחב נוכח המעבר לשעון חורף וכפייה על נהגים לנסוע בשבת, של חה"כ יואב בן צור
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכולם. גברתי מנהלת הוועדה, דובר, רשמת, חבריי וחברותיי חברי הכנסת, אורחים נכבדים, בשבת עסקינן. זאת הצעה לסדר היום בנושא: תחבורה ציבורית בשבת בהיקף נרחב נוכח המעבר לשעון חורף וכפייה על נהגים לנסוע בשבת, של חברי חבר הכנסת יואב בן צור. בבקשה, יואב.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
בוקר טוב לכולם, שלום לכל המשתתפים: לוועדי העובדים בחברות השונות, אנשי משרד התחבורה, חבריי חבר הכנסת, אדוני יושב-ראש הוועדה, מנהלת הוועדה. תודה לאדוני על הדיון הזה. בתקנה 386א לתקנות התעבורה כתוב: "לא יינתן רישיון להפעלת קו שירות של אוטובוס ציבורי בימי המנוחה אלא בקו שמשרת נוסעים לבית חולים, שמשרת נוסעים ליישובי ספר, שמשרת נוסעים ליישובים שתושביהם אינם יהודים, והוא חיוני לדעת המפקח על התעבורה מבחינת ביטחון הציבור וחיוני לדעת המפקח על התעבורה מבחינת קיום שירותי תחבורה ציבורית". יש לי פה נתונים של מספר הרישיונות שמותר להם לפעול בימי מנוחה, זאת בהתאם לנימוקים שכתובים בתקנות התעבורה מינואר 2016. צריך לשים לב לסעיף שבו כתוב: "חיוני לקיום קשרי תחבורה ציבורית מצד המקום השני מבחינת היתרים". למה, זאת השאלה המרכזית שלי. מה הדבר החיוני כל כך שקרה שכתוצאה מכך גדל מספר ההיתרים לקיום קשרי תחבורה ציבורית בשבת, אני רוצה להבין. אנחנו לא מבקשים לכפות שום דבר על אף אחד, אנחנו מבקשים לשמור על הסטטוס קוו שהיה קיים כל השנים, לא לפרוץ אותו. אם יש סטטוס קוו שלא נוסעים בשבת, אז לא שעכשיו אם יש שעון חורף ממשיכים לנסוע כי השבת נכנסת מוקדם, ולא אם זה שעון קיץ והשבת יוצאת מאוחר אז מתחילים באותה שעה של שעון החורף, אלא שומרים את השבת ככתבה וכלשונה. אנחנו מודעים, וזה לא מקרה אחד או שניים, שנכפה על הרבה נהגים שעובדים בחברות אוטובוסים כאלו ואחרות או מאיימים עליהם שאם הם לא יעבדו בשבתות הם לא יוכלו להמשיך לעבוד. על שני הדברים האלה אני צריך הסברים שאני מקווה שאקבל אותם. אני יכול לתת לכם נתונים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
זה נלקח מהמ.מ.מ. הסעיף הזה שנקרא "חיוני לקיום קשרי תחבורה ציבורית", שהוא סעיף מאוד ערטילאי שקשה מאוד לפרשן אותו, תחתיו אפשר לפתוח את כל מדינת ישראל בשבת. אני מקווה שהוא לא יהיה. אם בשנת 2012 הסתדרנו בלי הסעיף הזה ולא הייתה כל נסיעה בהתאם לנוהל הזה, אז איך פתאום עכשיו נוצרו כל כך הרבה נסיעות שהן במקום השני מבחינת ההיתרים? אני חושב שאולי צריך לתחום את הסעיף הזה, למקד אותו. אני חושב שאפשר לבדוק את הדברים האלה באמצעות שני דברים. אפרופו התאונה שהייתה שלשום, אני חושב שלכל אוטובוס יש טכוגרף, אפשר לבדוק אם האוטובוס נסע בשבת או לא. צריך לתקן את נוהלי משרד התחבורה כך שבמקרה שיש שבת של חורף, שבת של קיץ, שעון קיץ או שעון חורף, או שמתבלבלים לפי מזג האוויר באיזה שעון אנחנו, לגבי השבת לא יתבלבלו.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, אדוני. אנחנו נעבור להצגת העבודה שנעשתה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת. תציג את הקווים המרכזיים של המחקר.
אהוד בקר
¶
אני אדבר ישירות על הנושאים שעלו מהמחקר. יש שני נושאים עיקריים שעולים מהמחקר. ראשית, נושא הרשימה של הקווים שהם בעלי היתר לפעול בימי מנוחה, שזה גם בשבת, ושנית, ביצענו ניתוח בשני ימי שישי שנבחרו לגבי שעות הגעה בפועל של קווים כדי לראות אם גם קווים שאין להם רישיון מגיעים לפני או אחרי כניסת שבת.
אהוד בקר
¶
כפי שאמר חבר הכנסת בן-צור, בתקנות התעבורה יש אפשרות לתת היתר לפעולה בימי מנוחה בהתאם למספר נימוקים, כשהנימוק הראשון הוא קווים ליישובים שאינם יהודיים, הנימוק השני הוא קווים לבתי חולים, והנימוק השלישי הוא קווים שנוסעים ליישובי ספר, שהם חיוניים מבחינת המפקח על התעבורה מבחינת ביטחון הציבור או לקיום שירותי תחבורה ציבורית. נמסרה לנו רשימה מינואר 2016. השווינו אותה לרשימות קודמות שהיו ברשותנו או שהגיעו לוועדת הכלכלה. ראינו שהרשימה מינואר כוללת 387 קווים, כאשר מתוכם 185 הם ליישובים שאינם יהודיים, וכל השאר, שזה 193 היתרים, הם ליישובים יהודיים.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שחשוב לי כדי שנקבל תמונה יותר טובה, מעבר לישובים ערבים ויהודיים, זה כמה קיבלו היתר מיוחד, כלומר תחת הכותרת של בתי חולים וכו'.
אהוד בקר
¶
היה גידול מ-72 קווים ב-2012 ל-185 כיום. אם אנחנו מסתכלים על הפילוח של הקווים שיש היום, אז כפי שאמר חבר הכנסת, יש 103 שהם חיוניים לקיום קשרי תחבורה ציבורית: 54 בנושא הסטטוס קוו בחיפה, 26 שמשרתים יישובי ספר, 15 שחיוניים לדעת הרשות מבחינת ביטחון הציבור, ו-16 שהם לשירות לבתי חולים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לרדת לרזולוציות, לעשות עכשיו "זום אין" על המקומות. הבנתי את הגידול. בואו נראה איפה כדי שיהיה לנו יותר קל לתחום.
אהוד בקר
¶
עיקר הפילוח בישובים היהודיים היה בין יוני 2012 לפברואר 2015. אין לי את הפירוט לסעיפים של 2012, לכן אני לא יכול לפרט.
היו"ר איתן כבל
¶
זה נתון שיכול לעשות את ההבדל, כי זה נותן לך כלים יותר נכונים כדי להעלות או להתייחס לדברים. אני אומר את זה רק כדי לקבל את הנתונים היבשים במובן זה שיכול להיות שזה לא כצעקתה.
אהוד בקר
¶
אנחנו לא עושים את החלוקה, זאת חלוקה של משרד התחבורה. הסתמכנו על נתונים שקיבלנו מחברות התחבורה הציבורית. לגבי שני ימי שישי ספציפיים בחודש נובמבר האחרון - 13 ו-20 - ביקשנו את הקווים שהגיעו אחרי השעה 16:00 ליישובים השונים. מניתוח רחב של הנתונים האלה, שחשוב להגיד שאלו נתונים שהגיעו מהחברות עצמן, לא ממשרד התחבורה, ואלה נתונים שמדברים על שני תאריכים שזה לא מייצג, היו בשני ימי השישי יחד 352 נסיעות שהגיעו לאחר כניסת השבת, מהן 70 היו בקווים ללא רישיון.
אהוד בקר
¶
מרביתן היו של חברת "דן" לתל אביב. מדובר ב-18 נסיעות סך הכל בשני ימי השישי יחד. כששוקלים את מספר הנסיעות מול מספר הקווים הכולל, מול הפעילות הרחבה של תחבורה ציבורית, מול אומדן של הנסיעות שמתקיימות ביום שישי, אז 4.9% מהנסיעות הן נסיעות שהגיעו אחרי כניסת שבת, כשמתוכן 3.9% הן של קווים עם רישיון, אחוז אחד מהנסיעות היו בקווים ללא רישיון.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מציע שהגורם המוסמך ממשרד התחבורה יציג לנו את המצב, אם יש נתונים שיודעים לאשש את הדברים שאמר כאן חבר הכנסת בן צור. אנחנו מדברים על נסיעה לא מאושרת, על נסיעה בקווים לא מאושרים. האם אתה יודע לתת נתונים טובים יותר, מדויקים יותר? מה המקומות בהם מדובר?
דרור גנון
¶
כל הנושא של השבת נשמר, אנחנו מקפידים. אנחנו פועלים בהתאם להוראות החוק, לתקנות, לסטטוס קוו. יש הקפדה מלאה. אני תיכף אציין איך אנחנו עושים את זה. במידה ואנחנו מגלים חריגות אנחנו מטפלים במפעילים. אם בסוף זאת חריגה מרישיון הקו, לא חריגה משבת, אנחנו מטפלים בזה במסגרת הכלים שעומדים לרשותנו. אם זה הסכמים - קנסות, אם זה ברמה של חוק, אנחנו מטפלים בזה בסדר דין פלילי. זה ברמת ההבנה איך מטופל הנושא.
לגבי העניין של 2012, אני לא יודע איזו רשימה קיימת, אני לא יודע מי הכין את הרשימה. לפי מה שאני מכיר, ואני די מכיר, הרשימה שנשלחה או שקיימת ב-2012 זה לא מה שהיה במערכות של משרד התחבורה באותה שנה. יכול להיות שמישהו הכין רשימה ושלח.
אהוד בקר
¶
הרשימה התפרסמה במסמך של המ.מ.מ ב-2012. הנתונים עצמם הגיעו ממנהל אגף בכיר תחבורה ציבורית במשרד התחבורה, יהודה אלבז.
דרור גנון
¶
הרשימה ב-2012 שהועברה, לא הקיפה וכללה את כל מה שפעל והיה מאושר ב-2012. אפשר להראות את זה. אנחנו עוסקים במדע יחסית מדויק, אפשר לשלוף את הנתונים של 2012 בצורה מסודרת. אם אני אתבקש, אני אעביר לכם את הנתונים הקבילים של 2012. אנחנו לא מנהלים את השבת באמצעות רשימות, אנחנו מנהלים את השבת ואת התחבורה הציבורית באמצעות רישיונות להפעלת קווים. הרישיונות האלה נמצאים במערכות אחרות. ב-2012 לא הייתה לנו אפשרות לגזור את הנתונים. כנראה שמי שעשה את הרשימה, לפי הבנתי המהירה, לא כלל את הכל. זה כנראה נשמט. אני מוכן לעשות את העבודה, לבדוק מה היה ב-2012. לפי הידע שיש לי כמנהל אגף, אני אומר לכם שב-2012 היו יותר מ-162 קווים שהורשו לנסוע בשבת. אנחנו נראה את הנתון הזה.
דרור גנון
¶
ב-2015 הייתה בעיה של כניסת שבת שהייתה לפני הזמן. אם אתם זוכרים, שינו את שעון הקיץ לשעון חורף מבחינת חודשים. היו לנו בעיות עם המפעילים, הם היו עובדים בסדר עבודה שנתי. זה שיבש את הכל.
דרור גנון
¶
נכון, זה עניין טכני, אבל העניין הטכני הזה יצר בעיה. טיפלנו בה כמה שיותר מהר, סידרנו את זה. המערכות הממוחשבות שלנו לא מאפשרות היום להכניס נסיעה שהיא חורגת. אם תקליד במערכת 16:05, זה לא נותן לך אישור.
היו"ר איתן כבל
¶
אם אני מבין אותך, אתה אומר שאם התבצעה חריגה זה נבע מתנאי הדרך- פקק, תאונה, כל דבר שלא נובע מהחלטה מינהלית לפעול בניגוד לסטטוס קוו או בניגוד לכללים שקיימים. זה מה שאדוני מתכוון?
דרור גנון
¶
נכון. כשהכנסנו את המערכת, גילינו שיש קווים - אתה לא רצית לפלח - של מגזר ערבי שלא היו כלולים ברישום אבל הכנסנו אותם כי הם מתנהלים גם בשבתות.
היו"ר איתן כבל
¶
ההיפך, ביקשתי את החלוקה הכי מדויקת, רק אמרתי שאני מעדיף לא לעסוק בשאלה של המגזר הערבי כי זה לא הסיפור המרכזי שמונח לפתחו של מגיש או יוזם הדיון, חבר הכנסת בן צור. אנחנו רוצים להתייחס, למשל, לראש העין, היישוב בו אני גר, כמה פעמים קווים בשנת 2015, אם בכלל, הגיעו ליעדם אחרי כניסת השבת, והאם זה נבע מכשל נקודתי.
דרור גנון
¶
במהלך השנים שונו מספרי הקווים, הוצאנו קווים לתחרות, עשינו מהפיכה בתחבורה הציבורית. במסגרת אשכולות חדשים שונו מספרי הזיהוי של הקווים. היו קווים שלכאורה מספרם היה מורשה לנסוע בשבת, היו קווים שלא. עשינו התאמות. ב-2015 סידרנו את כל העניינים האלה, סידרנו את כל הנושא של מזהה קווים.
היו"ר איתן כבל
¶
העניין ברור. אני רוצה לשים את הדברים בצורה הכי חדה. אני מבקש לקבל ממך תוך 10 ימים רשימה מסודרת של כל הקווים שחרגו השנה מהלו"ז של השבת, מה הסיבות, אם ידועות לכם, לחריגה הזאת, והאם מדובר ברכבים בתוך ישוב או קווים שמגיעים לכל מיני נקודות שהוגדרו כנקודות על פי החלוקה של יש היתר ואין היתר. אנחנו רוצים לראות אם יש עלייה במתן ההיתרים למקומות, גם אם הם חיוניים, ומה הסיבות.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ולפי איזה סעיף בתוך הסיבות האלו, כי אנחנו רואים שבסעיף של "חיוני לדעת המפקח על התעבורה מבחינת קיום שירותי תחבורה ציבורית" היה את הגידול הכי גדול.
יובל וורגן
¶
מאוד חשוב לטובת חברי הוועדה להדגיש כמה דברים שלדעתי קצת טושטשו בהצגה של משרד התחבורה. יש שני נושאים שעסקנו בהם פה: רישיונות וזמני הגעה בפועל. לגבי הרישיונות, הרשימה מ-2012 היא רשימה פורמאלית שנמסרה כתשובה של משרד התחבורה לכנסת. אם הרשימה הזאת מוטעית, תשלחו הבהרה שהיא מוטעית. לגבי זמני הגעה בפועל, חשוב מאוד להדגיש, אדוני היושב-ראש, שמשרד התחבורה מסר לנו וכתב לנו בכתב שאין לו נתונים זמינים על זמני הגעה בפועל.
דרור גנון
¶
אנחנו נבדוק את זה. רישיון הקו קובע את שעת היציאה של האוטובוס, הוא לא יכול לקבוע את שעת ההגעה של האוטובוס. אנחנו לא יכולים לדעת או לקבוע באופן מדויק, גם זה לא חלק מהרישיון. אני יודע לתת לנוסע מתי הוא יכול לעלות לאוטובוס, אני לא יודע להגיד לו מתי הוא ירד מהאוטובוס.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לך נתונים אם הרכב עם הרישיון או בלי הרישיון הגיע אחרי כניסת השבת או לפני כניסת השבת? אני מניח שנהג מחתים סוג מסוים של כרטיס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לוח זמנים בנוי על זמן הגעה משוער. האם יש זמן יציאה של קו שבטוח מגיע אחרי כניסת השבת?
דרור גנון
¶
התכנון שלנו הוא כזה שהאוטובוסים מגיעים לפני כניסת שבת. אני יכול לבדוק את הנושא הזה באמצעות המערכות הטכנולוגיות שקיימות אצל המפעילים. אני יכול לבקש לדעת איזה קווים סיימו את נסיעתם אחרי כניסת שבת. אני יכול להעביר את הנתון הזה. אנחנו יכולים לבצע אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש ממך רשימה של 2015. בוא ניקח את 2015 לפי החלוקה של הקווים שיש להם רישיון לנסיעה בשבת, הקווים שאין להם את הרישיון לנסיעה בשבת, ומועדי ההגעה אל היעד. אם השבת נכנסת ב-17:01, תכתוב לי שהקו הגיע ב-17:03, ב-17:04, כדי שנקבל את קנה המידה, כדי שזאת תהיה נקודת המוצא שלנו. חשוב לי יותר, אל מול כל אותם קווים לנסיעה בשבת, לראות בצורה מובחנת את כל אותם קווים שאין להם היתר לנסוע בשבת, באיזה שעה הם נכנסו. אני רוצה לדעת את הסיבות לחריגה, אם אלו סיבות תלויות או סיבות שראש הרשות ביקש.
יעקב בבילה
¶
משרד התחבורה נתן לנו הגדרות של זמנים. אם קו יוצא ב-16:00, ותחנת הקצה שלו ב-17:00, יש לו מספיק זמן להחנות בחניון ולהגיע הביתה לפני כניסת שבת. מקפידים מאוד על הנושא הזה. אם לא, קונסים אותנו.
לגבי הבקשה שביקשת ממשרד התחבורה, אפשר לקחת שבועיים של שעון חורף, שבועיים של שעון קיץ, כי מדובר באותן הגדרות זמנים למשך שנה שלמה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לקבל כיוון. לא ביקשתי ממך שתבדוק ביום שישי אם הגיע זה, חזר זה. הנחת העבודה שלנו, וגם הנחת העבודה של החברים שהגישו את זה, שיש עלייה. אני רוצה לראות אם יש עלייה כדי לתחום אותה. זה לא מצריך לשבת קו קו.
נאוה בוקר (הליכוד)
¶
אני לא מבינה למה צריך להגיע למצב כזה. אני חושבת שצריכה להיות תחבורה ציבורית, בעיקר בנקודות מרכזיות. זה נושא שמשסע אותנו כבר כמה שנים. אני באה ממשפחה דתית. דווקא מהסיבה הזאת כואב לי לראות את כל העוינות ואת אי ההסכמה על היום הזה. אני חושבת שאפשר להגיע להסכמות, במיוחד בנושא הזה שהוא מאוד רגיש, כי המשוואה הזאת שנבנתה פה שנים שאומרת שראיית העולם של האחד לא יכולה להתקיים עם ראיית העולם של האחר היא הרסנית וכואבת. הטענה המרכזית שלכם אומרת שאם תהיה תחבורה ציבורית בשבת זה יגרום לחילול שבת המוני. כשאין תחבורה ציבורית, הכבישים מתמלאים במכוניות, יש פקקים.
נאוה בוקר (הליכוד)
¶
אני חושבת שאפשר ורצוי למצוא נוסחאות שיאפשרו לעיריות ולמועצות האזוריות לקבוע איפה התחבורה הציבורית תעבור בשבת, הכל בתיאום עם האוכלוסייה הדתית ובלי לפגוע בציבור.
נאוה בוקר (הליכוד)
¶
אני חושבת שהמצב הנוכחי לא רק פוגע בדת היהודית ומביא עלינו שנאה מיותרת, אלא פוגע גם באוכלוסיות חלשות שאין להן אפשרות להחזיק רכב. יש כאלה ששותים בשבת. הרבה יותר קל להם לחזור עם תחבורה ציבורית נקודתית. יש את אמנת גביזון- מדן, שמדברת על תחבורה ציבורית נקודתית במרכזי ערים, תוך כדי התחשבות מלאה בציבור הדתי.
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, יש במרכזי ערים פריפריאליות הסעה מסודרת של אוטובוסים בשבת. יש את זה ליד הבית שלי.
נאוה בוקר (הליכוד)
¶
אני מבינה לליבכם, אני מבינה את החששות ואת הכל, אבל הדרך לעשות זאת, לטעמי, היא לא באמצעות כפייה.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
כבוד היושב ראש, תודה על הדיון. אני רוצה להגיד לחבריי החרדים, הנושא של הסטטוס קוו נקבע בשנת 48. בנושא הזה חייבים לדון לעומק. אני חושב שאנחנו צריכים להגיע לשינוי הסטטוס קוו בהסכמים הקואליציוניים, כמו שעשו החרדים בקואליציה הזאת.
יש פה באמת מספר סוגיות. אחת, סוגיית זכויות העובדים. אני חושב שאפשר למצוא פתרון לזכויות העובדים. יש עובדים שאינם יהודים ויכולים לעבוד. דרך אגב, נהגי מוניות, שזאת תחבורה ציבורית לכל דבר, נוהגים גם בשבת. לסוגיית זכויות העובדים ניתן למצוא פתרון. יש מגזרים שונים של נהגים שעובדים גם בשבת. כל אחד יחליט אם לעבוד או לא לעבוד. את הפתרון ניתן למצוא.
המדינה השתנתה מאז 48, חייבים לחשוב על סוגית הסטטוס קוו לעומק. אני לא בעד לעבור על החוקים. צריך לעשות את השינויים המתאימים בחוק כדי שכל הציבורים ייהנו בשבת. אחד נהנה כי הוא הולך להתפלל, אחד נהנה כי הוא הולך לבלות.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
את כל סוגיית החיוניות אפשר לראות בצורה צרה, אפשר לראות בצורה רחבה. אני חושב שלציבור הרחב יש את הזכויות, מגיע לו לקבל תחבורה ציבורית. יש קבוצות גדולות מאוד בציבור שאינן יכולות להרשות לעצמן רכב. יש אנשים שמקבלים קצבאות זקנה ופנסיה ואין להם דרך להגיע לילדים, לנכדים. צריך למצוא את הפתרון. גם זה חיוני. השאלה איך אנחנו מסתכלים על סוגיית החיוניות של התחבורה הציבורית. אני בעד לשמור על החוק, אבל אני גם רוצה לתת שירות לציבור.
רועי לחמנוביץ'
¶
אולי התופעה שחבר הכנסת בן-צור תיאר היא חדשה בעולם התחבורה, אבל היא פחות חדשה בעולם המסחר. העובדה שיש עסקים שמכבדים את חוק שעות עבודה ומנוחה וסגורים בשבת, לא מונע מחלק מאותם בעלי עסקים לבקש מהעובדים להגיע בזמן שבת לעסק עצמו, להכין את המדפים, לסדר. כך נוצר מצב שאותה תופעה שחבר הכנסת בן צור תיאר בנוגע לנהגים, קורית גם בעולם המסחר.
אני רוצה בצורה ממוקדת לתת נקודה אחת שצריך לתת עליה את הדגש ואת תשומת הלב. כל עוד הנהג לא לוקח את האוטובוס שלו מהבית ואיתו הוא יוצא לקו, המשמעות של הגעת נהג היא מעטפת של נושאים נוספים שנותנים את התמיכה כדי שקו האוטובוס יצא בזמן. זה יכול להיות מבחינה טכנית, זה יכול להיות מבחינת ניקיון האוטובוס, זה יכול להיות מבחינת המנהלה שמוודאת שהאוטובוסים חוזרים למקום וכו'. ההקפדה על יציאה לפני צאת שבת צריכה לקחת בחשבון את אותה מעטפת של אנשים. ההסדר צריך לכלול גם את הדבר הזה. אני לא יודע אם פר התייחסות לרשויות המקומיות, לדעת מי האנשים, איפה הם גרים כשהם באים לעבוד, אבל גם את הדבר הזה צריך לקחת בחשבון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אני חושב שחלק מהדוברים הקודמים לא הבינו מה יוזם הדיון רצה. הוא לא ביקש לפתוח את הדיון על הפעלת תחבורה ציבורית. אדוני היושב-ראש, אתה הבנת מתחילת דבריך על מה מדובר. המסמך לא מכוון לשאלה אם זה נכון, רצוי, צריך או אסור להפעיל תחבורה ציבורית בשבת. דיברנו על אם אנחנו כוועדה יודעים לפקח על נהלים ותקנות. אנחנו רוצים לראות אם עומדים בנהלים, לא עומדים, אם יש הרחבה והפעלה של קווים בשבת, מי מאשר אותם, איך מאשרים אותם, איזה פורום מאשר אותם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
התפרסמו פרסומים בעיתונות. יש עיתונאי שחקר את העניין הזה. מרכז המחקר של הכנסת מעביר נתונים אמיתיים על הרחבה בישובים שאינם יהודים ובישובים יהודיים. האם שר התחבורה מודע לכך, האם שר התחבורה חתם על כך, האם כשמפקח מרחיב קווים מישהו מפקח איך הוא עושה את זה? אלה דברים שאנחנו כוועדת כלכלה רוצים לדעת, בלי להיכנס לנושא אם נכון לעשות או לא נכון לעשות תחבורה ציבורית בשבת. זה בכלל לא היה הנושא.
הדבר בו חבר הכנסת בן-צור התמקד זו לא רק הזליגה, אלא תופעה של קווים שמסיימים את ההפעלה שלהם לאחר כניסת שבת. המשמעות של זה היא אי עמידה בנהלים ובתקנות. אי אפשר להסתכל על זה כאחוז אחד מסך כל התחבורה הציבורית. המשוואה לא נכונה. אי אפשר להגיד ש-2 הרוגים הם רק פרומיל אחד ממדינת ישראל. זה כמו שאני לא אקבל טיעון שיגיד שאם אלף אנשים חיכו לאוטובוס והוא איחר בשעה, זה בסך הכל עשירית אחוז מהנוסעים בתחבורה הציבורית. זה לא המדד. אי אפשר לקחת את המקרה של הזליגה, להגיד שהיא קטנה ביחס לסך כל הקווים. יש כאן תופעה מתגברת והולכת בשנים האחרונות של קווים, במיוחד לאחר הפעלת שעון קיץ, שהמערכת לא מכינה את עצמה נכון בזמני היציאה שלהם. שעון קיץ אלה זמנים ידועים מראש. אנחנו מצפים שמערכת התחבורה הציבורית תדע להכין את עצמה לזמני היציאה של האוטובוסים. לא דיברו על כניסת השעה, אלא לקחו מרווח זמן של חצי שעה כדי שתהיה אפשרות לחזור. אנחנו מסתכלים על העניין, מעבר לעניין העקרוני של עמידה בנהלים, גם בהיבט של העובדים. אנחנו פוגעים בזה לא רק בנהגים, אלא בכל תומכי הנהגים, אם זה סדרנים, אם זה מקבלי האוטובוסים או אלה שמנהלים את החניונים. אנחנו פוגעים בתנאי העבודה שלהם, בזכויות שלהם וברגשות שלהם. לדבר הזה יש משמעות מאוד גדולה. יש קווים שבהם נוהגים אנשים שאינם יהודים. אנשים מסורתיים, אנשים דתיים ואנשים חרדיים לא יוכלו לעבוד במקומות כאלה. זה באופן מעשי פוגע בהם. אם מדברים על העסקת חרדים, אז עד לא מזמן היו עשרות נהגים חרדים שעבדו ב"אגד". אפילו אחד מהם לא נשאר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
שמענו מהחברות שהנהגים רוצים לנוח בשבת. הוא יכול לקחת את הרכב הפרטי שלו ולנסוע, אבל הוא לא רוצה לעבוד בשבת. הוא רוצה יום מנוחה. מה אנחנו אומרים? שאנחנו נקבע לאחרים מה הם יעשו. ככה אנחנו פותחים עסקים, העסקים מכריחים את העובדים שלהם לעבוד בשבת, כאשר הם לא רוצים לעבוד בשבת. חבר'ה, כל העולם לקח יום אחד מנוחה. הקדוש ברוך הוא נתן לנו את יום השבת. יש כאלה שרוצים לבלות ביום השבת, יש כאלה שלא. צריך לכבד את הרצון של אותו חילוני שלא רוצה לעבוד בשבת. הדתי לא יעבוד בשבת בשום מחיר, אבל את אותו חילוני שלא רוצה לעבוד בשבת אתם מכריחים לעבוד בשבת.
לורה ורטון
¶
אנחנו מפעילים כבר כמה חודשים תחבורה שיתופית, תחבורה עבור חברי האגודה בירושלים. הכל לגמרי על פי חוק, כי מדובר באגודה פרטית ובנסיעות לחברים בלבד.
לורה ורטון
¶
תחבורה שיתופית, לא ציבורית. זה על פי חוק. יש לנו אישור ממשרד הכלכלה. מדובר באגודה לתחבורה שיתופית בירושלים. מדובר בתחבורה שמיועדת אך ורק לחברי האגודה. מדובר באגודה פרטית. רק חברי האגודה עולים ונוסעים. אנחנו מקפידים מאוד. יש לנו אישור ממשרד הכלכלה. הכל נבדק משפטית.
לורה ורטון
¶
אנחנו מסיעים ממבשרת וגם ממעלה אדומים, אבל חוץ מזה כל הנסיעות הן בתוך ירושלים. אנחנו מאוד מקפידים שזה רק עבור החברים.
לורה ורטון
¶
רק בסופי שבוע. אנחנו פועלים כשאין תחבורה ציבורית. הרעיון הוא לענות על דרישות הציבור. אנחנו גדלים כל הזמן. אנחנו רואים שיש ביקוש. אם הבנתי נכון, 4.9% מהנסיעות חורגות משעות שבת המנוחה. אני חושבת שזה הישג אדיר למשרד התחבורה. אני בדרך כלל לא נוטה לשבח את משרד התחבורה, אבל אם כל משרד אחר היה מצליח לאכוף את החקיקה ואת הנהלים בכמעט ב-96%, כמעט ולא היה על מה לדבר.
פינחס גרשון
¶
אחת ממטרות הדיון היא לדעת אם האוטובוסים בנסיעתם ביום שישי גולשים לתחום השבת. אחרי שעשינו בדיקה הופתענו לגלות. תבינו, רבותיי, מתוך מאות נסיעות ש"אגד" עושה - נסיעות ארוכות, קצרות, בין עירוניות בין קריית שמונה עד אילת - מדובר ב-11 נסיעות בלבד שגלשו בדקות ספורות לתוך השבת. זה לא בסדר, זה צריך להיבדק, אנחנו לא הולכים להגן על זה, אבל זה צל הרים כהרים. זה כל הסיפור.
אייל ממיה
¶
אנחנו הגענו לכאן כדי לתת לכם את ההיבט של העובדים. אנחנו מדברים כאן בעיקר על סמיכות הזמנים שהעובדים נדרשים לעבוד בכניסה וביציאה של השבת. כאן הפגיעה שלהם מורגשת. אמנם ייתכן שהסטייה היא לא כל כך גדולה, כמו שחבריי הציגו לפניי, אבל גם כאשר הסטייה היא קטנה או בלתי מורגשת, העובדים עדיין נדרשים לעבוד בשבת.
יהונתן קריספין
¶
הנתונים שהוצגו פה בפני הוועדה הם לא נכונים. גם הנתונים שהוגשו על ידי מרכז המחקר לא נכונים. מידי יום ראשון אני מקבל עשרות פניות של עובדים: יוני, הגעתי שעתיים אחרי שבת לבית.
יהונתן קריספין
¶
אני פותר את זה במידי. אני פונה למתכנן. אני יכול להביא את המיילים, את ההתכתבויות לוועדה.
היו"ר איתן כבל
¶
האם יש רשימה של עובדים שעולים לחדר שלך ביום ראשון, שכתוב בה: יעקב ומשה אמרו לי בתאריך זה וזה?
רן בן דוד
¶
ברכבת ישראל מונהג לוח זמנים. בתקופת שעון קיץ ושעון חורף מפחיתים שעתיים. אם שעון הקיץ יוצא באוקטובר, והשבת נכנסת בשעה 16:00, אתה תראה בלוח הזמנים שהרכבות מגיעות בשעה 15:50, 15:30. אם העובד גר בלוד או באזור תל אביב, והוא הניח את הרכבת באזור נתיבות, באר שבע או אופקים, העובד הזה יגיע הביתה אחרי כניסת שבת. אם אתה יכול לבדוק את זה במידי, אתה תראה את החריגה הזאת. מדובר בעשרות ומאות עובדים. אני לא אכנס לחילול שבת או לאי לחילול שבת, כי אני חושב שזכותו של אדם במדינה היא לא לעבוד בשבת. אף אחד מכם לא עבד באוטובוס או ברכבת. תבואו פעם אחת כדי לראות איך נוהגים ברכבת. כשתראו מה מידת השחיקה של העובדים האלה, תחליטו אם העובדים האלה יכולים בכלל לעבוד בשבת.
היו"ר איתן כבל
¶
זה דיון בחדר אחר. אני איתך. אנחנו רוצים להתמקד בנושא שלשמו התכנסנו. אני לא רוצה שנפספס.
אורי פז
¶
כבודו אמר שהישובים הערבים לא גדלו אבל כמות הקווים שלהם גדלה. עידן יוסף כותב לי שקו 24 שמגיע מארם לנהריה, מיוני 2015 משרד התחבורה החליט שהוא ייכנס גם לשלומי. הוא משרת את האוכלוסייה היהודית על הדרך. מה שקורה זה שמשרד התחבורה לוקח את החריג לחוק. החוק עצמו, שזה הכלל, קובע איסור הפעלה. דרך החריג הוא מכניס את הישובים היהודיים.
נועה נאמן
¶
אני רוצה להגיד שכל נהג, עובד שחושב שהוא מופלה על רקע דת, מוזמן לפנות אלינו, אנחנו נבחן את המקרה לעומק. במידת הצורך נפנה למעסיק.
יצחק קשקש
¶
אני רוצה להתייחס לדברים שאמרה חברת הכנסת נאוה בוקר ואמר חבר הכנסת רוברט אילטוב. נהגים לא רוצים לעבוד בשבת. אנחנו חברים בפורום ועדים של כל התחבורה הציבורית בישראל. הנהגים באופן חד משמעי לא רוצים לעבוד בשבת, הם רוצים לנוח בשבת. הם לא רוצים אחוזים גבוהים של תשלום בשבת, הם רוצים לנוח בשבת, הם רוצים לראות את המשפחה, את הילדים. כל השבוע אנחנו בקושי רואים. גם ככה הנהגים עובדים 7 ימים בשבוע, שזה מעל ומעבר. אני מבקש, בנוסף לעניין שהתכנסנו בו היום, שישקללו את זמן ההגעה של העובדים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
מבלי חלילה להתייחס לטענות של אף, בין אם זה נכון או לא נכון, אני רוצה להגיד את העמדה שלי שהיא בניגוד להרבה חברים שלי בסיעת הליכוד. אני מזכיר לכולם, אני לא אדם חובש כיפה, אני לא שומר את כל התורה והמצוות, אבל לעיתים זה מרגיש כאילו בתוך השיח של מתן פתרונות לעובדים או מתן פתרונות להגעה לעבודה או מתן פתרונות הגעה למקומות בילוי ביום שבת, אנחנו מאבדים לאט לאט את הזיקה היהודית שלנו. אני חושב שזה בחזקת להבעיר את האסם כדי להגניב החוצה את הסוסים. אני חושב שהדבר הזה הוא לא נכון. אני חושב שאנחנו עושים טעות חמורה שתהיה בכייה לדורות. אני מתנגד לתחבורה ציבורית בשבת. גם לאלה שמפעילים את התחבורה יש יום שבת, זו לא בושה להגיד את זה. מעל כל זה, אם יש דבר אחד שמאחד את כולנו זה היותנו יהודים. נכון, יש מיעוט של לא יהודים בישראל שצריך לתת לו מענה. נכון, יש גם בעיה של אנשים שצריכים להגיע ולהתפרנס בשבת. ועדת הכלכלה יכולה להתקין תקנות או לקדם בחקיקה שכמו שהיום קובעים שבתי עסק, מעסיקים צריכים לשלם דמי נסיעה ולמי שעובד בשבת לתת 150% או 250%, כך יגדילו את התמלוגים בגין ההסעות כדי שייקח מונית. שתהיה את הבחירה החופשית למי שרוצה לעבוד בשבת, גם מהפן התחבורתי וגם מהפן התעסוקתי. זאת דעתי. אל לנו לאבד את עצמנו, כי אנחנו מתגלגלים במדרון שלא יהיה ממנו חזרה.
פריד אברהם
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש, אני צריך לברך את חבר הכנסת בן-צור, כי על פי דבריו והצעותיו התחבורה היחידה שנשארה בשבת לאותו ציבור שאין לו רכבים פרטיים זה מוניות, ומוניות השירות בפרט. מה קורה פה? מנסים כאן שהדבר הזה לא יהיה, שהוא לא יתקיים.
פריד אברהם
¶
אנחנו רוצים להתפרנס. עזוב אם אוהבים או לא אוהבים. על פי הסטטוס קוו מותר לנו לנסוע. אם מותר לנו, אנחנו לא סובסידיה, אנחנו לא צריכים שכלולים ודברים נוספים. אדרבא, תהפכו את מוניות השירות כדי לתת מענה לאותם אנשים שאין להם.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מודה לאדוני על שהעלה את הנושא, הנושא לגיטימי. אני מאוד מאוכזב מדבר אחד, מהתופעה שמתקיימת לאורך כל הדרך אל מול משרדי המשלה. צריך לענות על השאלות ששואלים. אני רוצה לדעת מה השעה. לא ביקשתי לדעת איפה קנו את השעון, מי קנה אותו, איך קנה אותו. למה אי אפשר לקבל תשובות? זה בהמשך לדיון שהתקיים אתמול בוועדה על האופניים החשמליים. זה אפילו לא לקבוע עמדה, אלא לנסות להתחיל לצאת לדרך.
יש את הנושא הגדול של מה היא שבת, איך שבת, למה שבת. החלום שלי ששבת תהיה שבת. הרקע שלי הוא דתי, זה לא סוד, אבל אני לא בא רק מהמקום הזה, אני בא גם מהמקום הסוציאלי. הייתי עכשיו בווינה. ביום ראשון שלהם, חוץ מחנויות אוכל, תיירים, מוסדות תרבות ותחבורה ציבורית, אין כלום.
היו"ר איתן כבל
¶
מה אני מנסה לומר לכם? זה החלום. אנחנו לא שם. אני מקווה, לשיטתי, שבעזרת השם נמצא את המקום שבו יום ראשון - אני מאמין בזה, אני מאלה שחתומים על החוק – יהיה. זה חזון למועד. כל עוד לא מתקיים העניין הזה, יש שני עניינים שמונחים על סדר היום. זו הנקודה הראשונה שבעקבותיה הניח חבר הכנסת בן-צור את הדיון. הדיון הוא לא אם מותר לנסוע בשבת, אסור לנסוע בשבת, האם יש סטטוס קוו, אין סטטוס קוו, האם אתה מוציא זימון לעובדים על 150%. זה לא שם. בסך הכל ביקש חבר הכנסת בן- צור לדעת – זה במסגרת מה שהחוק קבע ומה שאנחנו מגדירים כסטטוס קוו - אם יש עלייה אמיתית ומשמעותית, האם היא מקרית, זאת אומרת שיכול ויקרה, או שהיא מכוונת. אני סך הכל שאלתי, לא אמרתי שזה מתקיים. אילו היינו מקבלים את הנתונים, היינו כנראה יודעים את התשובות.
נקודה נוספת שהתגלתה כאן זה שיש פער בנתונים בין ההנהלה לעובדים. זה פער שלא מקובל עלי. יש כללי משחק בחוק. זה לא ממקום של דתי, לא דתי. אני אפילו לא במקום הזה. דרך אגב, גם מחייבים נהגי משאיות ואוטובוסים לנסוע שעות על גבי שעות בניגוד לתקנות התעבורה. אלה דברים שמתקיימים. האכיפה היא כמעט 0. כמעט אין ניידות על הכבישים. זה מתקיים. העובד חרד לפרנסתו. הוא מוצא את עצמו בנסיבות שלא מתקבלות על הדעת. הגדרתי את עמדתי לגבי השבת בצורה מאוד מאוד ברורה. הלוואי ונגיע לזה. יש מחלוקת. דרור, אני מבקש מכם את כל הנתונים לפי הפילוח שביקשתי. אתה תקבל את זה באופן רשמי מההנהלות. אני מבקש מוועדי העובדים שנמצאים כאן, גם של הרכבת, גם של "אפיקים", גם של חברות אחרות אם הן נמצאות כאן - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש לקבל את כל החומר. כל החומר הזה יועבר אליכם. ברגע שכל החומר יגיע אליכם אנחנו נשב, ניתן את הנחיות העבודה. הכוונה היא להציג את המציאות, שנדע אותה, אחר כך כל אחד יתכוונן אליה על פי דעותיו, על פי אמונתו. על פי הנתונים שהציג חבר הכנסת בן- צור, והנתונים שהיה עליהם ויכוח והציג מכון המחקר - אני לא מחווה את דעתי אם אתם צודקים או לא צודקים, כי הבאתם את מה שקיבלתם - אני לא יודע לקבוע. אחרי שנקבל - עבודה תיעשה. אני אשב איתך כדי שנשקול אם נדרש דיון נוסף, או שיש כאן נתונים מספיקים כדי להביא אותם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לקראת הפעלת שעון הקיץ בעוד חודש וחצי צריך שיהיו כבר זמני תחילת הפעלת הקווים.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לנו את 2015. תלכו להכין את החומר. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55.