הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 155
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ד בשבט התשע"ו (03 בפברואר 2016), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/02/2016
תקנות קידום התחרות בענף המזון (הפחתה של סכום העיצום הכספי בשל אי-הצגת שקיפות מחירים), התשע״ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
תקנות קידום התחרות בענף המזון (הפחתה של סכום העיצום הכספי בשל הצגת שקיפות מחירים), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
עו"ד ורד שפילמן - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ענת בן עזרא - סמנכ"לית בכירה אסדרה מנהל וארגון, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן
אניטה יצחק - מנהלת אגף בכירה חקירות, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן
עו"ד חנה וינשטוק-טירי - יועצת משפטית של הרשות, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן
שי לינדנר - יועץ שר הכלכלה והתעשייה, משרד הכלכלה והתעשייה
נמרוד הגלילי - מנהל תחום רשתות שיווק המזון, איגוד לשכות המסחר
עו"ד ערן מאירי - יועץ משפטי שופרסל, יצרני ומשווקי מזון
יואלי שלום סתווי - יו"ר, פורום מזון ומכולות
שלום אמסלם - מבקר פנים, פורום מזון ומכולות
שאול בשור - פעיל, המשמר החברתי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
תקנות קידום התחרות בענף המזון (הפחתה של סכום העיצום הכספי בשל הצגת שקיפות מחירים), התשע"ו-2016
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
שלום ובוקר טוב לכולם. היום על סדר יומה של ועדת הכלכלה – תקנות לקידום התחרות בענף המזון, הפחתה של סכום העיצום הכספי, התשע"ו-2015. כמובן, בעקבות החוק לקידום התחרות בענף המזון. בתאריך ה-20 למאי 2015 נכנסו לתוקפן תקנות לקידום התחרות ותקנות אלו נכנסו לתוקף, ובהתאם לכך נכנס לתוקפו פרק ג' לחוק קידום התחרות בענף המזון – פרק ג' שמדבר על שקיפות מחירים. ועל פי כך, בהתאם לסעיף 33 לחוק, אשר מקנה לממונה על הגנת הצרכן סמכות להטיל עיצומים כספיים על הפרות הוראות פרק ג'. ובהמשך לסעיף 38ב לחוק, אשר מקנה לשר הכלכלה והתעשייה, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת הכלכלה, סמכות להתקין תקנות בנוגע להפחתת העיצומים הכספיים. טיוטה של התקנות מונחת אצלנו – תקנות להפחתה של סכום העיצום הכספי. קיבלנו אישור שרת המשפטים, והטיוטה מונחת כאן לקבלת אישור ועדת הכלכלה.
אם כך, חברים, אנחנו נכנסים ישירות לתקנות. מי מקריא את זה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני ניסיתי לחשוב, כשתיקנו את התקנות האלה; אני, לפני חודש וחצי או חודשיים, עשיתי דיון בוועדת הכספים בנושא של הפחתת המע"מ. האם המע"מ שהופחת מגיע לציבור. זאת אומרת, האם הוא מרגיש את זה. מאז 2004, אם אני לא טועה, המע"מ עלה וירד שמונה פעמים. תמיד כשהמע"מ עלה הציבור הרגיש את זה. כשהמע"מ ירד, הציבור אף פעם לא הרגיש את זה. עכשיו, אני שואלת את עצמי, באמת שאלה עקרונית: בהצגת המחירים – אני שואלת שאלה אמיתית – עד כמה הציבור יוכל להבין בהינתן הדברים האלה? אני מקבלת את זה שנניח אתה חייב להשוות תפוחים לתפוחים, אז אתה לא יכול, במקום אחד, שהמחיר יוצג בצורה אחת, ובמקום אחר, שהמחיר יוצג בצורה שנייה. אבל ברגע שאתה אומר שהמחיר מוצג באופן מלא לגמרי, כולל הכול, בעצם, לעולם, לעולם – צריך להבין את זה – לא נוכל לדעת את השפעת השינוי במע"מ.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
תראי, חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין, את מעלה שאלה, שהיא בעצם שאלת השאלות, לגבי כל הורדות המע"מ והבלו והדלק – למה זה לא מקבל ביטוי ברמת המחיר השוטף. שאלנו את זה בהרבה מקומות, כולל שר האוצר. אני נמצא באותה עמדה כמו שאת נמצאת. שההורדה הזו, הצרכן לא נהנה ממנה. ומי שנהנה ממנה – אני. לטעמי. אני שותף איתך בקטע הזה – הוא רשתות השיווק - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הייתה כאן יועצת משפטית של אחת מהרשתות – אני לא זוכרת עכשיו של איזה מהרשתות – והיא אמרה את זה בצורה מפורשת: זה לא מגיע לצרכן.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני אומרת, ברגע שאומרת את זה יועצת משפטית של רשת קמעונאית, אז - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הדלק ירד בשנתיים האחרונות בעשרות אחוזים – הדלק העולמי. זה הגיע לצרכן? זה לא הגיע לצרכן. צר לי מאוד. אבל זה דיון - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
- - - אמרתי. אני מבינה שזה לא יכול לרדת במלוא שיעור הירידה במע"מ.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אבל על פי החוק של קידום התחרות בענף המזון, מחויבים בשקיפות – הרשתות. מחויבים להציג את המחירים. מחויבים על פי סעיפים.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
פרק ג' ציין את זה בהבלטה והבהיר את זה וסעיף 33 קבע את העיצום הכספי, שהוא נושא התקנות.
אני, ברשותכם, רוצה לעבור להקראה. מי?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
עורכת הדין חנה וינשטוק-טירי.
אני ישירות רוצה לעבור להקראה, ותוך כדי נעלה את - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
תקנות קידום התחרות בענף המזון (הפחתה של סכום העיצום הכספי בשל אי הצגת שקיפות מחירים), התשע"ו-2016.
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 38(ב) לחוק קידום התחרות בענף המזון, התשע"ד-2014 (להלן החוק), בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה".
התקנה הראשונה היא תקנה של הגדרות. עכשיו, יכול להיות שאנחנו נוריד את התקנה הזאת, כי אנחנו מורידים את אחת התקנות.
חנה וינשטוק-טירי
¶
הגדרות – 1. "בתקנות אלה -
"אישור" – כל אחד מאלה:
(1) אם המפר חייב לפי דין במינוי רואה חשבון מבקר כהגדרתו בחוק החברות, התשנ"ט-1999, אישור שנתן רואה חשבון המבקר שמונה כאמור, המבקר את הדו"חות הכספיים השנתיים;
(2) לעניין אגודה שיתופית, אישור לפי פסקה (1) או אישור של מי שביקר את חשבונותיה לפי פקודת האגודות השיתופיות";
פה אנחנו מבקשים להוסיף פסקה נוספת: "אישור שנתן - - -
אביגל כספי
¶
אני אסביר. ההגדרות בעצם מתייחסות לתקנה 4. אני יכולה להסביר עכשיו ואני יכולה להסביר כשנגיע לתקנה 4, ובינתיים לא לאשר את תקנה 1. תקנה 4 מדברת על הפחתה בשל התחשבות במחזור עסקאות. ולכן בתקנה 1 מוגדר מהו מחזור עסקאות ומה - - -. אז תקנה 4 מדברת על מחזורי עסקאות מאוד-מאוד גבוהים. מכיוון שהמפרים הרלוונטיים הם רשתות שיווק; בעצם, מי שמוגדר בחוק כקמעונאי גדול, זה בעצם מפרים שמחזור העסקאות שלהם הוא 250 מיליון שקל ומעלה. וכשאנחנו מדברים על 20% ממחזור העסקאות, מדברים בעצם על 50 מיליון שקל, כשהעיצום הכספי - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני אתרגם את זה לשפה יותר פשוטה. מאחר וההגדרה המונחת כאן היא הגדרה אישור, ואישור חוזר לסעיף 4 – זה קשור לשם – אז נוכל לדחות את זה כשנעבור לסעיף 4.
תמשיכי לסעיף 2. הבנתי.
חנה וינשטוק-טירי
¶
הפחתת סכומי העיצום הכספי – 2. "הממונה רשאי להפחית למפר את סכום העיצום הכספי, בשיעורים שלהלן, אם התקיימה אחת או יותר מנסיבות אלה:
(1) המפר לא הפר כל הוראה מהוראות פרק ג' לחוק בחמש השנים שקדמו להפרה – 20%;
(2) המפר לא הפר את אותה הוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה – 10%;
(3) המפר הפסיק את ההפרה מיוזמתו ודיווח עליה לממונה – 30%;
(4) המפר נקט פעולות למניעת הישנות ההפרה ולהקטנת הנזק, להנחת דעתו של הממונה – 30%".
נמרוד הגלילי
¶
בוקר טוב. שמי נמרוד הגלילי, מנהל תחום רשתות המזון באיגוד לשכות המסחר.
אז אנחנו נבקש לשנות את האחוזים שמופיעים פה ולהגדיל אותם, והסיבה היא: דבר ראשון, סכום העיצום הכספי בחוק קידום התחרות הוא סכום הרבה יותר גבוה מסכום העיצום הכספי הנהוג בחוק הגנת הצרכן. זה דבר אחד.
דבר שני, מדובר בתקנות מאוד-מאוד לא פשוטות ליישום.
נמרוד הגלילי
¶
מדובר פה במערכות מחשב, שכל רשת מזון שעומדת בחוק הייתה צריכה ליישם. ומרבית, אם לא כל הרשתות, יישמו את זה. אבל מספיק שיש פה בעיה בהעברת הנתונים, בגלל בעיות מחשוביות, בעיות טכניות, שלא התכוון לזה. שאין פה הפרה ביודעין; ולכן אנחנו מבקשים פה לשנות.
גם צריך לציין, שעדיין התקנות האלה, אותן תקנות שכבר הן בתוקף, יש אפילו עכשיו כוונה לשנות אותן ולהתאים אותן לכל מיני שינויים טכניים, כאלה ואחרים. זאת אומרת, יש פה בעיה לא פשוטה ביישום, ולכן אני יכול להגיד כבר עכשיו לאיזה אחוזים הייתי מבקש לשנות את זה, אבל במצטבר זה יכול - - -
נמרוד הגלילי
¶
לא. אני חי פה ואני לא מבקש 90%. אני מבקש את הסעיף הראשון, סעיף קטן (1), להעלות ל-50%; את סעיף קטן (2) להעלות ל-25%; סעיף קטן (3) להעלות ל-75%; וסעיף קטן (4) להעלות ל-50%.
צריך להבין שהיכולת במצטבר, הן רשתות בהמון הפרות שמצטברות בהרבה מאוד סניפים. זו לא הפרה אחת.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנו. רק שאני והקולגות שלי כאן, בוועדה, חברי הכנסת – חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא וחברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין; אנחנו מדברים על עיצום כספי שרשת שיווק מחויבת להציג את המחירים שלה לציבור הרחב בכדי שיעשה השוואת מחירים ויוכל ליהנות מהתחרות בין הרשתות. מי שלא עומד בחוק הזה צפוי לעיצום כספי של 45 אלף שקל.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הפרה אחת. ומי שחזר, ויש את הכללים. דוגמה. אנחנו מדברים על 45 אלף שקל. מקריאה ראשונית שאני קורא את ארבעת התנאים הקיימים, כבר 50% בכיס. פחות או יותר, כבר 50% בכיס. אז אני מדבר על קנס של 22,500 שקל. ואם אנחנו, על קנס כזה, ברמה של רשתות, מתחילים לנהל ויכוח על אחוזים, סימן שיש כוונה. אמנם, הכוונה היא רק בתפילה, אבל יש כוונה ברשתות שיאללה, משתלם לי. אני לא אעסיק פקידה שתכניס את הנתונים למחשב, תעשה את המעקב - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לא. הבעיה זה לרוב בהצגת מחירים ברשתות. אני אומר דבר אחד לטובת רשתות השיווק.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני אולי אעיר משהו, שאנחנו מדברים ושלא יקפצו עליי ואל תקפצו עליי, אבל אני מספיק שנים עבדתי בחברות בשביל להבין את המורכבות. בסופו של דבר, אנחנו מדברים פה על אלפי מק"טים, אולי עשרות אלפי מק"טים?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, תן לי רגע להשלים את הרעיון. בסדר? זה קורה לי אחת ל- שיש לי משהו להגיד לטובת רשתות השיווק, אז תיהנו מזה. אני אומרת: זה עשרות אלפי מק"טים, צריך לומר. עכשיו, הנחת העבודה היא שהמחיר הוא לא מחיר שלא משתנה לעולם. זאת אומרת, למעשה, אם אני לא טועה, כל כמה זמן בעצם צריך להקליד את הסל?
ערן מאירי
¶
חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין, אני אעזור לך: אנחנו מדברים על מיליונים. סליחה שאני מתפרץ. נתונים. קצת נתונים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה שנבין, מבלי להתייחס כרגע על העמדה שלי באופן אישי לגבי העיצומים. אני אומרת: צריך להבין שזה לא לגמרי, בסופו של דבר זה בני אנוש. בני אנוש. וכשאתה מקליד, תסלחו לי שאני אומרת: במערכות המחשב הכי משוכללות, בסופו של דבר, כשיש מגע יד אדם – קורות תקלות. ואחד הדברים שמבחינתי, אגב, הכי מסוכנים – ופה, מאוד קרוב, מתקיימת שדולת האדם העובד היום, של חבר הכנסת עמיר פרץ – מבלי להתייחס כרגע לשום רשת ספציפית שנמצאת או לא נמצאת פה, בחדר, בסופו של דבר אני חוששת גם מזה שזה יתגלגל לעובדים. זאת אומרת, האחריות. עזבו את העיצום, בסדר? אבל האחריות תהיה על כתפי העובדים. וכמו שאנחנו, בנתוני האשראי, מאוד-מאוד מודאגים. למשל: אנחנו אומרים: מה? מה זאת אומרת? בסוף העובד בבנק, המסכן הזה, בתחתית שרשרת המזון, הוא יהיה אשם באיזשהו נתון שלא יהיה נכון? לא. אז גם פה אנחנו צריכים להיות זהירים.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
נימוק כזה אני יכול – טעות אנוש – להשליך בכל מקרה וכל מקרה, ואוכל להשתמש בזה כנימוק.
אביגל כספי
¶
אולי כדאי לשאול את הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן מה המדיניות שלהם לגבי אכיפה. נגיד לגבי ההכפלה של המק"טים. כלומר, איך אתם מפרשים ואיך אתם תיישמו את ההכפלה נגיד, אם זה נוגע להמון המון מוצרים? יש מדיניות בקשר לחוק הגנת הצרכן. אולי אם תוכלו לומר לנו.
חנה וינשטוק-טירי
¶
המדיניות היא פחות או יותר אותה מדיניות שאנחנו נוקטים בה בעניין של הגנת הצרכן. כי המטרייה היא מאוד דומה. אם בהגנת הצרכן המטרייה היא מטרייה של הצגת מחירים בבית העסק על כל מוצר ומוצר וכל מוצר צריך להיות מתומחר, אז כאן, לפי החוק הזה, הם צריכים להעלות לאינטרנט את כל המוצרים שהם מוכרים, את כל המחירים, לרבות מחירים במבצעים. אז בוודאי שהם לא יכולים לעשות חצי עבודה או רבע עבודה, והם צריכים להעלות את הכול. כי כשצרכן רוצה להכין לעצמו סל להשוואת מחירים, הוא צריך שתהיה לו את האופציה. שיהיו כל המחירים של המוצרים שהוא רוצה.
עכשיו, ההפרות לפי חוק המזון מוגדרות באופן כזה שאו שהוא לא פרסם את המחיר של כל המוצרים שהוא מוכר או שהוא לא פרסם את הנתונים שהוא צריך לפרסם. כלומר, למשל: הוא לא פרסם את כל המוצרים. אוקיי? עכשיו, המדיניות שאנחנו נוקטים בהגנת הצרכן בהצגת מחירים זה שכמובן שצריכה להיות הצגת מחירים על כל מוצר ומוצר, אבל אנחנו פועלים לצמצום הפרות. ובסופו של דבר עשינו איזושהי חלוקה לקטגוריות. ל-12 קטגוריות. והעיצומים הכספיים – בעצם אי אפשר להגיע ליותר מ-12 עיצומים כספיים לפי הקטגוריות. גם אם יתגלו - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
עכשיו, הקונספט הוא אותו קונספט גם פה. כי מבחינה משפטית צריכים להופיע באינטרנט כל המוצרים וצריכים להופיע כל המחירים של המוצרים. ואם מוצרים מסוימים לא מתומחרים, אז כל מוצר שהוא לא מתומחר ולא מופיע – זאת הפרה. אנחנו מן הסתם נפעל לצמצום הפרות, ומן הסתם אנחנו בוודאי ננקוט גם באותה מדיניות שאנחנו נוקטים בה בהגנת הצרכן מבחינת טעות אנוש. למשל: אם יש על המדף מאותו מק"ט קוטג'ים, שניים, למשל, שניים לא מסומנים וכל ה-30 האחרים מסומנים, אז זה מבחינתנו טעות אנוש ואנחנו לא מחשיבים את זה כהפרה. יש איזשהו היגיון מסוים, וגם אנחנו מבינים שיכולות להיות טעויות אנוש.
חנה וינשטוק-טירי
¶
והקונספט בחוק המזון יהיה מאוד קרוב למה שאנחנו נוקטים היום בגישה בהגנת הצרכן. כי במטרייה – המטרייה היא מאוד זהה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
את בית העסק ל-12 קטגוריות. נכון? אם מאותה קטגוריה היו שתי הפרות מחירים, יקבל אחת?
ערן מאירי
¶
שמי ערן מאירי, היועץ המשפטי של שופרסל. וכמו שאתם רואים אני מגיע לכאן, למרות שלא רואה פה הרבה אחרים, שאולי זה לא מגיע להם.
אני חושב שהנושא של התקנות האלה הוא מאוד-מאוד חשוב. כי אני חושב שיכולה להיות פה סוג של בכייה לדורות, ואנחנו ראינו את זה שבמקרים רבים משרד המשפטים מאמץ כל מיני הוראות של עיצומים, עושה מין cut and paste מחוק אחד לחוק אחר ומעביר את זה בכל המקומות, אחד אחרי השני, ומגיעים בסוף לתוצאות שהן תוצאות אבסורדיות.
עכשיו, רק כדי לסבר את האוזן לגבי כל נושא שקיפות המחירים, ואני חושב שבעניין הזה נציגות הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן יודעות את זה: החל מה-20 במאי בשנת 2015 – לפחות החברה שאני מייצג אותה, מעבירה נתונים כמו שעון, כל שעה, של כל המוצרים שנמכרים ברשת, בכל חנות בנפרד, כולל עדכון המחירים.
ערן מאירי
¶
רגע.
עכשיו, רק כדי לסבר את האוזן, אדוני, מדובר בשישה מיליון פריטים. זאת אומרת, אם אנחנו מדברים על כמות מק"טים, מה שנקרא, של 20 אלף, 30 אלף, 40 אלף וגם 50 אלף מחנות; אם תכפיל את זה במספר החנויות של הרשת, שאני מייצג אותה, שזה 280 חנויות – אנחנו מקבלים שישה מיליון פריטים שאותם צריך להזין מידי שעה. כמובן במערכות ממוחשבות. זה לא אומר שמישהו עושה את זה ביד, אבל עדיין אנחנו מדברים על מערכות ממוחשבות שלוקחות בחשבון מבצעים, הנחות, הנחות סוף יום - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הכול מסונכרן עם הקופות. אבל אם אני מניחה שבכל סניף יש בערך, נניח, 10% מהמוצרים, פלוס מינוס – אני זהירה עכשיו – שהם במבצע. זה נשמע הגיוני? משהו כזה? פר יום. משהו כזה. בין 5% ל-10%.
ערן מאירי
¶
אז אני אסביר לגברתי. אז קודם כל, רק כדי שנחזור טיפה אחורנית, כשהחוק הזה, אגב, אין לו שום דוגמה, אח ורע, בשום מקום בעולם, ויצרו פה מאפס.
ערן מאירי
¶
עכשיו, מה בעצם העניין? הרעיון הוא שלמחירים זה כאילו יש קופה נוספת בסניף, רק במקום שהיא יושבת בתוך הסניף, לצורך העניין היא יושבת בירושלים או באיזשהו אתר. ולכן מבחינה זאת זה לא שמישהו עובד יותר מדי על העניין הזה, אבל כל סניף - - -
ערן מאירי
¶
עכשיו, טעויות קורות מסיבה נורא פשוטה. כמו שקורות בסניף. כשאת מגיעה לסניף, לפחות אצלנו המדיניות אומרת כזה דבר: כשיש שינוי במחירים, אם השינוי הוא למעלה, דבר ראשון מסמנים את המוצר על המדף. זאת אומרת שכשהלקוח מגיע למוצר, הוא רואה את המחיר הגבוה. אם זה עדיין לא עודכן בקופה, בכל אופן הוא ראה את המחיר הגבוה. כאשר יש הורדה, אותו דבר, רק קודם כל בקופה. זאת אומרת, תמיד במקרה הזה הלקוח ישלם את המחיר שהוא ציפה לראות.
עכשיו, איך קורות טעויות? ההקלדה היא אכן אוטומטית. וכשמכניסים נתונים לקופות הם נכנסים לקופות מתוך מערכת המחשוב המרכזית. איפה השינוי? השינוי הוא בקידוד הידני. בסופו של דבר, המחירים בסניפים מקודדים באופן ידני על ידי עובדים שעובדים עם האקדח. מספיק שמישהו פקשש את העסק הזה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים, אם אתם תפריעו, אני אעזוב את זה ואעבור להצבעה. אז אני מקיים דיון בכדי שנקיים דיון.
ערן מאירי
¶
אני פשוט נשאלתי איך נוצרים פערים.
עכשיו, גם טעויות הקלדה, בוא נאמר ככה, שסניף מסוים, בגלל שיקולים מקומיים של תחרות, כזאת או אחרת, או יש מבצעים שנקראים מבצעי סוף יום; גם מבצע סוף יום, כשרוצים לגמור את הסחורה, נניח של הלחמים, לפני שסוגרים את הסניף, כדי שלא יהיו - - -
ערן מאירי
¶
אני בסך הכול בא ואומר, ואני מחזק את מה שאמר כאן מר נמרוד הגלילי: תנו יותר סמכות, ואני אומר, יותר שיקול דעת לרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן להבין איפה מדובר בטעויות מכוונות, איפה מדובר בטעויות שנועדו לבלבל ולהטעות - -
ערן מאירי
¶
- - ואיפה מדובר בטעויות שהן בסופו של דבר טעויות טכניות, טעויות אנוש, שמן הסתם הן משפיעות על המון אנשים בהרבה סניפים. ולכן להעלות את האחוזים האלה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
שמעתי. אבל לדעתך, איך שאני מבין את הדברים, המחירים שהולכים לאינטרנט, שהציבור הרחב יוכל לעיין בהם, אמורים – זו פעולה אחת. ברגע שאני קולט את החשבונית ומתמחר את המוצר לצורך הקופאית ולברקוד, אותו מחיר "קופץ" גם לאינטרנט. אז אם תהיה טעות אנוש באינטרנט, גם תופיע על הברקוד בתמחור. אז זה נימוק לא חזק.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
למה לא מדויק? המחירים שאתה מקליד ומופיעים על המוצר ומופיעים לקופאית – אותם מחירים "קופצים" לאינטרנט, אדוני.
חנה וינשטוק-טירי
¶
אנחנו כמובן מתנגדים להעלות את האחוזים, אבל יש לנו הערה לתקנה 2: אנחנו מבקשים לאחד את פסקאות 1 ו-2. גם בתקנות אפילו. שיהיה ברור שזה או.
חנה וינשטוק-טירי
¶
לא מדובר בנסיבות מצטברות, אלא בנסיבות שזה או-או. אוקיי? אחת בולעת את השנייה, ואחת יכולה להתקיים ובלבד שהשנייה לא התקיימה. וזה שזה מחולק לשתי פסקאות - - -
ורד שפילמן
¶
ורד שפילמן ממשרד המשפטים.
אני רק רוצה, בקשר למה שעורכת הדין חנה וינשטוק-טירי אמרה עכשיו, להגיד שזה, אפרופו טעויות הקלדה, פשוט טעות הקלדה. במחלקת נוסח החוק אצלנו במשרד המשפטים הפרידו את שתי הפסקאות, וזה אמור להיות בפסקה אחת. כך גם בתקנות ההפחתה של הגנת הצרכן.
ורד שפילמן
¶
כן, אני אחזור. אני אומרת שאפרופו טעויות הקלדה שדיברנו פה, פה פשוט יש טעות הקלדה. זו אמורה הייתה להיות פסקה אחת. מחלקת הנוסח החוק אצלנו, שמשפצת רק מבחינת נוסחים ומפרידה ומסדרת, הפרידה את זה לשתי פסקאות, ומכאן נוצר הבלבול. זה אמור להיות בפסקה אחת.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אז הטיעון הזה עלה קודם ועלה גם בדיונים פנימיים.
היועצת המשפטית, יש לך משהו לפני שאנחנו?
אביגל כספי
¶
בתקנות אחרות זה באמת ברור שזה חילופי. זאת אומרת, אחת ושתיים באמת זה הגיוני לשים אותן באותה פסקה כי זה חילופי.
מה שאני חושבת להציע, שזה כמובן לשיקול דעת חברי הכנסת, זה אולי להוסיף נסיבה, שבגלל שמדובר בחברות ענק – רק בקמעונאים הגדולים, שיש להם באמת מחזור עסקאות מאוד גדול – אבל שתהיה נסיבה נוספת, שלמפר יש מערכת נהלים פנימית שנועדה לאתר ולמנוע ביצוע של הפרה, וההפרה באמת מעידה על כשל נקודתי ולא על כשל מערכתי.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה זה קמעונאי? נגיד, אני בכפר קאסם יש רשת מסחר על 1,000 מטר מרובע ומוכרת במחזור של מיליונים – היא קמעונאי?
אניטה יצחק
¶
הנה, אני אקריא רגע את ההגדרה. בעצם חוק קידום התחרות בענף המזון קובע מיהו קמעונאי ומיהו קמעונאי גדול.
אביגל כספי
¶
נכון. אני אומרת: הוא קובע מי קמעונאי ואחר כך מיהו קמעונאי גדול. ולעניין שקיפות המחירים - - -
אביגל כספי
¶
בפרק ג', ספציפית, הקמעונאי הגדול הוא בעצם על קמעונאי גדול מפרק ההגדרות, אבל שהוא מחזיק בחנויות שאינן מקוונות, ששטח המכירות הממוצע שלהן עולה על 120 מטר מרובע.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני רואה רשימה. חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא, אני רואה רשימה של קמעונאים. בחברה הערבית יש רשתות שיש להן יותר מסניף ולא נמצאות והן - - - איך?
נמרוד הגלילי
¶
יהיו כאלה שיצטרפו לדבר הזה בקרוב. יש רשתות, גם מהמגזר, שיצטרפו, לדעתי, בתקופה הקרובה להגדרה של קמעונאי גדול.
נמרוד הגלילי
¶
כל החוק, כל תקנות שקיפות המחירים שנגזרות מחוק קידום התחרות, באו לטפל בקידום התחרות בענף המזון, באמת לרווחת הצרכן. ובסך הכול, החוק בעיקר מטפל ובעיקר מתעסק באותם הקמעונאים ופחות בספקים. אז אני לא בא כרגע לפתוח את החוק, כי זה לא הסמכות של הוועדה וזה לא הדיון, אבל צריך להבין שגם בחוק ודברים שנאמרו – יש תחרות ברשתות המזון. ותחרות גורפת ועזה וחזקה. וניתן לראות גם את התוצאות שלה. לצערנו, בתקופה האחרונה.
נמרוד הגלילי
¶
זה לאו דווקא בגלל הרשתות. אני חושב שאתה לא רואה את זה בכיס, לא בגלל הרשתות, אלא בגלל גורמים אחרים שמשפיעים על ענף המזון. זה מה שאני באתי להגיד.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים, בעניין סעיף 2(2): "המפר לא הפר את אותה הוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה – 10%". אם אנחנו נאחד את זה עם הראשון, אנחנו בעצם גורמים. לרשתות זה נקודה לרעה, על פי המוצע.
אביגל כספי
¶
נגיד אני יכולה לתת דוגמאות מתקנות לטיפול סביבתי בציוד חשמלי או תקנות הטיס. תקנות הפחתה אחרות. זה בדרך כלל, אם הוא לא הפר כל הוראה מהוראות החוק בחמש השנים, הוא מקבל בעצם אחוז גבוה יותר.
אביגל כספי
¶
כן.
אבל אם כן הייתה הפרה, אבל לא הפרה של ההוראה הספציפית הזאת, אז נותנים הפחתה, אבל הפחתה נמוכה יותר.
אביגל כספי
¶
אבל מה שיקרה הפעם, זה שאם אתה מאחד אותם, אז הוא לא הפר כל הוראה מהוראות פרק ג' בחמש השנים האחרונות, ברור שהוא גם לא הפר את אותה ההוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה, ולכן אתה מקפיץ את זה אוטומטית מ-20% ל-30%.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני אקח את זה בצורה של הדגמה: הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן אמרה 12 קטגוריות. אני רשת חדשה. יש לי פריבילגיה בחמש השנים הראשונות. אם אני עושה הפרה באחת מהקטגוריות, אני מקבל קנס, הנחה בקנס – 20%.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
בסדר? זה אחד.
אם אני, אחרי שלוש שנים, במהלך שלוש השנים, הפרתי משהו באחת מהקטגוריות, קטגוריה עשר, ואותה קטגוריה, בחמש השנים הראשונות גם הפרתי וגם איחרתי, אני לא זכאי לזה. לא זכאי להנחה.
אביגל כספי
¶
לא, האמת שזו שאלה של פרשנות. בעצם, פה, בקידום התחרות, יש בעצם, בסך הכול, שתי הפרות. יש אחת שהיא, בגדול, אני אומרת, אם הוא לא - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
אחת, זה חובת גילוי. בעצם, אתה צריך לגלות. שתיים, זאת הטעיה. זאת אומרת, פרסמת נתון שהוא הטעיה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
כן, אבל אתם אומרים לא הפר אחד מאותה הוראה. כשאנחנו אומרים "אותה הוראה" זה אחת משתיים?
חנה וינשטוק-טירי
¶
כן, אחת משתיים.
או שלא פרסם. זאת אומרת, יכול מאוד להיות שהוא בפעם הראשונה באמת הוא לא פרסם וזאת ההפרה הראשונה שלו - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
- - אבל הוא לא עשה הטעיה. ואחר כך, בתוך שלוש השנים, הוא עשה הטעיה. אז הוא יקבל הפחתה על זה שהוא לא עשה. בשלוש השנים הוא לא הפר את. זאת אומרת שהוא לא הטעה. כי בפעם הקודמת הוא פשוט לא גילה. זאת אומרת, זה שתי הפרות שונות.
אביגל כספי
¶
אז מה שאני אומרת, שבעצם אם אני מפרידה את זה לשתי נסיבות שונות והן יהיו נסיבות מצטברות, אז בעצם כל מצב שהמפר לא הפר כל הוראה - - -
אביגל כספי
¶
אני אומרת: אם זה יהיה שתי נסיבות נפרדות, אוקיי? אז המפר לא הפר כל הוראה מהוראות החוק במשך חמש שנים – מפחיתים 20%. אוקיי? עכשיו, ברור שאם הוא לא הפר כל הוראה במשך חמש השנים האחרונות, אז הוא גם לא הפר את אותה הוראה במשך שלוש השנים האחרונות. ואז בעצם, אם הוא לא הפר כל הוראה, ההפחתה היא 30% במקום 20%. זה המצב שנוצר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
זה טעות. טוב, אם כך, מה דעתך, חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא? נאחד אותם? יש לנו - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
בכל מקרה זה שתי הפחתות שונות. אוקיי? היום זה אם הוא לא הפר כל הוראה – זה 20%; ואם הוא לא הפר את אותה הוראה – זה 10%. זאת אומרת, זה שתי הפחתות שונות. הן חלופיות.
אביגל כספי
¶
הבקשה היא לומר שזה יהיה או אחת או שתיים. זאת אומרת, נגיד שהמפר לא הפר כל הוראה מהוראות החוק. אולם אם הפר אחת מהוראות החוק, אבל לא הפר את ההוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה – 10%. כלומר, להבהיר שבעצם המפר יכול לקבל הפחתה או באפשרות שהוא לא הפר בכלל. ואם הוא בכל זאת הפר אבל לא את אותה הוראה, אפשר גם להוריד לו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי. הבנתי.
האחוז המוצע הוא 20 ומחציתו 10, כשאנחנו מאחדים אותם. או א' או ב' – בסעיף 2(1) אנחנו כותבים אותם. ולשכות המסחר והרשתות שפוחדות מזה, מהעיצומים האלו – כנראה שיש כוונת מכוון, לעבור על טעויות – מציעים 50% ו-25%. חבר הכנסת איתן כבל אמר לי: תתפשר, תתפשר, תתפשר.
כן.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו מסתכלים על האפשרויות האלה ואנחנו מדברים על אנשים, כאילו אין להם כוונות מגמתיות לעשות את הטעויות. אנחנו מדברים על שלוש השנים ותקופה, זה אומר אנשים שהם שומרים. ואז כשמבקשים להגדיל את ההנחה שלהם – יש בסיס לזה. וזה לא טעויות שהן - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
כן, אבל יש לך את הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן שיש לה גם את השיקול לקבוע כוונת מתכוון או לא כוונת מתכוון.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. אני אומר שאני מגיע לרשת שיש לה את אותה טועות במירכאות, וזה עבר, עד שלוש שנים. אז זה לא אומר שעל אותו מוצר. אנחנו לא מדברים על אותו מוצר. אנחנו מדברים על אותה קטגוריה – מ-1 עד 12.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אז אם שלוש שנים הוא לא עשה את אותה ההפרה, אז זה אומר שהוא מציית לחוק. ואם אני מכניס גם את טעות האנוש בפנים - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
אני חייבת לציין שבדרך כלל ההנחה הזאת, לפי סעיפים 2(1) ו-2(2), בדרך כלל מצטבר להפחתות נוספות. זאת אומרת, יש עוד נסיבות שהם יכולים לקבל בגינן הפחתות. אוקיי? יש את מניעת הישנות ההפרה וכולי.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בואי נשאל את השאלה העקרונית: אנחנו מתכוונים לקנסות או שאנחנו מתכוונים שיהיה חוק ויהיה סדר? אם אנחנו מתכוונים רק לאסוף כמה שיותר מהקנסות, אז בואו נגדיל ואפילו לא ניתן הנחות. ואם אנחנו מתכוונים שאנשים - - -
ורד שפילמן
¶
רק להסב את תשומת הלב לראייה רוחבית של תקנות ההפחתה. אז העילה הזו, באמת בהרבה חוקים מופיעה כ-20%. עבור העילה הזו. שוב, יש עילות נוספות ובגינן יש הפחתות נוספות. אבל נניח, רוב חוקי הגנת הסביבה זה 20%. ה-50% זה די נדיר - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו לא מדברים על הפרות של איכות הסביבה. הפרות של איכות הסביבה זה דברים שבכל מקום. זה לא מאות ולא מיליונים. מאות אלפים.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני הבנתי מהיועצת המשפטית כאן, וגם משרד המשפטים חיזק את זה, שבתקנות שעברו בוועדה, אם זה תקנות הדואר, תקנות הגנת הצרכן, תקנות לטיפול סביבתי וכל התקנות – היו ב-20(10). זה הקו שהיה בכל התקנות שאושרו בוועדה. ואני לא רואה, אם כך, נימוק משכנע וכל כך חזק לחרוג מהנוהל והתקנות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הנימוק הוא האפשרות של הטעויות. כי האפשרות של טעות אנוש היא יותר גדולה מכל התקנות האחרות.
ערן מאירי
¶
אדוני, אם יורשה לי, ואני בכוונה רוצה שוב לחדד: כשמשליכים מחוק אחד לחוק הזה, זה פשוט לא נכון. אני לא מכיר שום חוק שמחייב רשת להעביר נתונים של שישה מיליון פריטים כל שעה. אז עם כל הכבוד לדואר ועם כל הכבוד לזיהום הסביבה, אדם לא מזהם סביבה בשישה מיליון מקרים בשעה. ולכן צריך להיות קצת עם ראש פתוח - - -
ערן מאירי
¶
אני חושב שצריך להיות פתוח, שבעניין הזה שיעור ההנחה צריך להיות הרבה יותר גדול.
עכשיו, אדוני קודם כל דיבר או אנחנו דיברנו קודם על תקלות שקורות. אגב, התקלות זה לא רק במחירים. לפי החוק, הפרסום של המחירים זה לא רק המחיר. זה גם מאיפה הגיע המוצר, מה הברקוד שלו, האם הוא היה במלאי שבוע קודם בחנות. עכשיו, באמת אתם חושבים שמנהל חנות, שבמקרה המוצר נגמר לו לפני שלושה ימים ופרסם את זה ולכאורה הוא עבר עבירה, מכאן אנחנו מתחילים לגזור 45 אלף שקלים?
ערן מאירי
¶
תראו, אם זה במתכוון, אז בבקשה, שיגישו הליך בבית המשפט וינהלו משפט על כוונה, וכוונה להטעות. אבל כשאנחנו מדברים פה על חוק, שמדובר במיליוני פריטים. ואני אומר עוד פעם: טעית בברקוד של המוצר, טעית בארץ הייצור של המוצר; אגב, שאלה דברים שבקופה, בסניף, לא נמצאים. אתה לוקח את המוצר, אתה רואה אותו, אתה מסתכל בעיניים. פה צריכים "להלביש" על המוצר הזה את כל מה שבן האדם רואה בעיניים לתוך האינטרנט. ברור שיהיו טעויות. לא יכול להיות שלא יהיו טעויות. אז מכאן, לבוא ולהשליך מחוקים של הגנת הסביבה או חוקים של תקנות הטיס או משהו כזה – מה הקשר? ואני חושב שפה צריך לקחת את זה בחשבון.
חנה וינשטוק-טירי
¶
אני אגיב. קודם כל, אני רק אומר שאני לא עושה השוואה להגנת הסביבה. אני עושה השוואה להגנת הצרכן. וגם בהגנת הצרכן הם צריכים להציג את המחירים של כל המוצרים שלהם. ואם הם עושים שינוי במחירים – הם צריכים לעדכן את המחיר.
חנה וינשטוק-טירי
¶
אבל דבר נוסף, אני חייבת לומר: בוודאי שתהיה לרשות שיקול דעת בנושא הזה, ובוודאי יהיו מקרים שייפלו למסגרת של טעויות אנוש. מן הסתם, אם הוא פרסם שהמוצר נמצא במלאי והוא אזל, ובן אדם בא בתפר ורצה לקנות את המוצר ובדיוק אזל, ואנחנו נבקש נתונים ובאמת נראה שזה עניין של – אז לא נתייחס לזה. יכול מאוד להיות שלא נתייחס - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
אני לא רוצה לקבוע מסמרות עכשיו ולהכריז הכרזות, אבל אנחנו אומרים, פחות או יותר, מה כיוון החשיבה.
יואלי שלום סתווי
¶
שמי יואלי סתווי. אני דווקא נציג העסקים הקטנים בענף המזון. ורציתי באמת, במשפט אחד, להתייחס לכל נושא השקיפות במסגרת חוק המזון, שכידוע לכבוד היושב ראש, אזרחי ישראל, וטוב שכך, מסוגלים היום להגיע לכל מחיר ומחיר של מוצר מזון שנמכר בארץ בחשיפה מלאה. וחוק המזון פעל לצורך העניין, וטוב מאוד שכך הוא הדבר, מבחינה צרכנית.
מבחינת הקמעונאים הקטנים, מבחינת העסקים הקטנים, אנחנו היום חשופים לרמת השקיפות הזאת בצורה שלמעשה אנחנו לא מסוגלים – העסקים הקטנים, המכולות, המינימרקטים – לא מסוגלים להתמודד עם המחירים ששרשרת האספקה הטובה מעניקה לקמעונאים הגדולים; ובניגוד לזה, אנחנו סובלים משרשרת אספקה ירודה. ככה שהחשיפה הגדולה הזאת גורמת לעסקים קטנים פשוט לקרוס כלכלית. ומן הראוי, כאשר משרד הכלכלה והתעשייה יצא בתכנית שנקראת נוהל מנכ"ל 649, לעזור לעסקים הקטנים, מן הראוי שהיצרנים ישתפו פעולה. היצרנים לא משתפים פעולה עם התכנית. ופה אנחנו גורמים לעסקים קטנים לקרוס כלכלית, וזה דבר שלא ייעשה. זה דבר שלא ייעשה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מסכים. רק תן את השם המלא שלך לפרוטוקול. אני מסכים איתך. העסקים הקטנים, צריך - - -
יואלי שלום סתווי
¶
שמי יואלי סתווי, ואני יושב ראש העמותה שהוקמה לצורך עזרה וסיוע לעסקים קטנים בענף המזון. קיבלנו, באמת קיבלנו אישור. קיבלנו תכנית מצוינת, באמת, לעזור לעסקים הקטנים, אבל לצערנו הרב, החברים באיגוד המזון לא משתפים פעולה בלשון המעטה. אני אומר בלשון המעטה. לא משתפים פעולה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
יואל, אני מגבה אותך שצריך לעזור לעסקים הקטנים וצריך לקחת אותם פעם אחת ולתמיד ברצינות, אבל לצערי הרב זה לא הנושא שאנחנו בגינו דנים עכשיו.
עוברים לסעיף 2(3), עד שנגבש את העמדה לגבי סעיפים 2(1) ו-2(2).
(3) "המפר הפסיק את ההפרה מיוזמתו ודיווח עליה לממונה – 30%". במידה והוא דיווח על הטעות - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
(4) "המפר נקט פעולות למניעת הישנות ההפרה ולהקטנת הנזק, להנחת דעתו של הממונה – 30%".
בנקיטת הפעולות כאן יש – אני פשוט לא מצליח להבין מה הפעולות, איזה פעולות שצריך לנקוט, בכדי להבטיח שטעות כזו לא תחזור. על איזה פעולות אנחנו מדברים שמשאירים את זה כל כך פתוח?
חנה וינשטוק-טירי
¶
אוקיי. בוא נאמר שפסקה (4), נסיבה (4), היא נסיבה מאוד חשובה. אנחנו גם מאוד מעודדים אותה מול בעלי העסקים. הכוונה היא באמת שהמפוקח מקיים מערכת נהלים פנימית שבאה להבטיח שלא יהיו הפרות על הוראות החוק. כאן, במקרה הספציפי, שבאמת יהיה גילוי מלא של המחירים ושלא יהיו הטעיות.
עכשיו, זה אומר שהם צריכים להעביר הדרכות למי שאחראי. זאת אומרת, הם צריכים למנות בן אדם שיהיה אחראי על המערכת הזאת ועל העדכון של המערכת. שתהיה איזושהי מערכת בקרה על אותה - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
תראה, בהגנת הצרכן, שאנחנו פועלים כבר שנה בנושא האכיפה, פרסמנו נוהל, והנוהל מפרט מה הם צריכים להציג לנו כדי לקבל את ההפחתה של ה-30%. והנוהל מפרט. והוא בא ואומר. אבל שם המטרייה היא קצת שונה: זה הצגת מחירים, הטעיות וכולי. ויש רשימה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני אגיד לך את ההיגיון שלי, מה הוא אומר. והמחלקה המשפטית והיועצת המשפטית. מה ההיגיון שלי אומר: אם רשת באה, יוזמת מעצמה גילוי טעות, סביר להניח, וזה מחייב נקיטת פעולות, שהטעות הזו לא תחזור על עצמה. מה זה שווה לי שאתה בא, אומר לי: יש לי טעות ואני לא נקטתי פעולות. אני דווקא בין 2(3) ו-2(4) הייתי מאחד ומגדיל את שיעור ההחלה. כי אחד מחייב את השני. אם אני בא ואומר לכם: אני רוצה לתת לך את ההנחה. יזמת? גילית? אבל נקטת גם בפעולות.
חנה וינשטוק-טירי
¶
הוא יכול רק לדווח לי ביוזמתו ולהגיד לי: תראי, היה לי איזשהו כשל. ביום מסוים לא עדכנתי את המחירים, אבל הוא לא מציג לי הוכחות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הכוונה היא להבטיח שיש שקיפות מחירים והציבור הרחב יוכל לקבל מחירים און-ליין. זאת הכוונה. הכוונה לא לקחת כסף. אם זאת הכוונה, אם כך אני רוצה להבטיח קיום פעולות ונהלים שימנעו קיום טעות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לא. לא. אם כך, סעיף 2(3) הוא ריק מתוכן. הוא לא משרת את המטרה של החוק. סעיף 2(3) לבד ריק מתוכן. הוא חייב להיות מגובה בסעיף 2(4). אני לא אתן לך את סעיף 2(3) בלי שתקיים את סעיף 2(4). כי מה תכלית החוק?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושב שהוא צודק, אבל צריך להגדיל את האחוז. להגדיל דרסטית. לא מספיק שהוא הודיע. אלא הודיע ונקט פעולות.
אביגל כספי
¶
אני רוצה רגע להתייחס לזה. אם אנחנו מסתכלים על תקנות אחרת, אז אני אגיד שיש דוגמה כזאת. בתקנות ניירות ערך, באמת הפסקה הרלוונטית זה: המפר הפסיק את ההפרה, הודיע על כך לרשות ונקט פעולות לתיקון הליקויים ולמניעת הישנותם, להנחת דעת הרשות.
אביגל כספי
¶
לא, אני אומרת: זה חריג בנוף העיצומים הכספיים. אם אתה משווה את התקנות האחרות של הפחתת עיצום כספי, אז בדרך כלל זה מחולק לשתי סיבות שונות.
מה המשמעות של זה? בעצם, אם אתה מחלק את זה לשתי נסיבות שונות, אתה בא לטובת המפוקחים. מבחינת המפוקחים, ברגע שהם הודיעו, כבר הם מקבלים הנחה פה של 30%. אוקיי? ברגע שהם גם נקטו פעולות למניעת הישנות העבירה, הם מקבלים עוד 30%. כאשר התקנות האלה, כאשר אותן שתי נסיבות מאוחדות לנסיבה אחת, בעצם המפוקחים מקבלים רק הנחה אחת. אז אמנם אתה יכול לקבוע שהנחה אחת היא הנחה גבוהה יותר - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. אדוני היושב ראש, אני חושב שאם מאחדים אותם, צריכים להגדיל את האחוז. כי - - -
חנה וינשטוק-טירי
¶
אבל מה קורה אם - - - הודיע לי מיוזמתו, אבל הוא כן קיים מערכת נהלים? אני לא - - -?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הוא לא ייקח את הסיכון ויודיע בשביל ה-30%. כי יכול להיות שאתם לא תדעו גם. אז צריך כאילו לעודד אותו לתקן.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני שואל שאלה פשוטה: מה מטרת החוק של עידוד שקיפות המחירים – פרק ג'? מה מטרת החוק? שהצרכן יהיה לו כלי, יותר כלים, בכדי שיהיה אפשר שיקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורו. בסדר? כלים לקבלת החלטות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אם הרשת מודיעה לי, זה עוזר לצרכן לקבל החלטה? לא עוזר. אבל אם היא נוקטת, זה כן עוזר לצרכן. למה? כי התוצאה – אמור לראות אותה במסך.
לשם כך, הצעתי היא לאחד את שני הסעיפים ולהעלות את ההנחה ל-50%.
אביגל כספי
¶
אבל אז מה שקורה, דבר ראשון, בעצם אני חושבת שהרגולטור היה רוצה לעודד את המפוקחים שלו לעשות את שתי הפעולות בנפרד. זאת אומרת, הרגולטור רוצה גם לעודד את המפוקחים לדווח, ברגע שהייתה הפרה וגם, מעבר לזה, לנקוט - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה המטרה? אני שואל. אתם דיווחתם ולא תיקנתם – אז מה זה שווה לי? שאני עוד הרווחתי עוד כמה עשרות אלפי שקלים? לא רוצה.
אביגל כספי
¶
נכון. הוא לא יקבל את ההנחה. אז בעצם אתה מתמרץ אותו גם לא לדווח. זאת אומרת, שברגע שהוא לא נקט פעולות אז הוא גם לא ידווח, כי בכל מקרה הוא לא יקבל את ההנחה.
ורד שפילמן
¶
משרד המשפטים.
אני רוצה להצטרף לדברים שאמרה היועצת המשפטית בהיבט הזה: מבחינתנו, תקנות ההפחתה הן כלי שנועד לתמרץ את המפוקחים להיות צייתנים. זה הרעיון. הרעיון הוא: ככל שאתה תהיה יותר צייתן, כך אתה תקבל. אנחנו נתחשב בך יותר. חלק מזה זה העובדה שלרשויות בלאו הכי יש את המגבלות של כוח אדם וכולי: כמה פקחים יש להם, כמה ביקורות הם יכולים לעשות כדי לעלות על כל ההפרות. אז אנחנו רוצים לתמרץ ולתת תמריץ לרשתות או למפוקחים, לבוא ולהגיד: טעינו. הייתה לנו תקלה טכנית - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אבל קיבל את ה-30% שלא מגיעים לו. גילה רצון טוב? אז מה? מה אני כאזרח נהניתי מהרצון הטוב הזה אם זה לא בא לידי ביטוי באינטרנט?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
טוב, שמעתי. לא שכנעתם אותי. לא שכנעתם אותי. עם כל הכבוד. אני דוגרי איתך. לא שכנעתם אותי.
כן.
נמרוד הגלילי
¶
אני מבין מה שאתה אומר, כבוד היושב ראש, ויכול להיות שאתה צודק בכוונה שלך שלא מספיק שהוא יודיע – שהוא גם יתקן.
נמרוד הגלילי
¶
אני מבין, אבל צריך לשים לב שאם הוא לא הודיע והוטלו עליו - - - עליו דברים, אבל עכשיו הוא מקיים איזושהי מערכת נהלים. הוא מראה נהלים חדשים. אז גם אם הוא לא הודיע עליה והוא נקט בנהלים חדשים, אז פה הוא לא יקבל את זה. אז יכול להיות שמה שאתה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מבין אותך. נמרוד, יש לך בקרה פנימית. אני גם לא אעשה לך אותה. אתה מחויב שתהיה לך בקרה פנימית. שתעקוב אחרי המחירים שאתה שם. תעקוב אחרי המחירים שישנם. אני לא אעשה לך.
נמרוד הגלילי
¶
אני אומר: אולי מעבר לזה שאתה מאחד, אם אתה מחליט לאחד את סעיפים 2(3) ו-2(4), לעשות גם, בנוסף עוד, את סעיף 2(4) בפני עצמו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה קרה לך? אתה רוצה ליהנות מכל? לאכול את כל העוגה ולהשאיר אותה שלמה? ליהנות מכל העולמות?
נמרוד הגלילי
¶
לא. לא. ממש לא. אני חושב שזה בדיוק מה שחנה אמרה פה, היועצת המשפטית, אם הבנתי אותה נכון.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני לא רוצה ממך כסף. אני רוצה שתהיה שקיפות מחירים לאישה שבאה עם העגלה וקונה. הבנת? מטרתי לא לקחת ממך כסף. מטרתי שהאזרח שנכנס לסופר, יש לו את האפשרות להשוות מחירים ושיראה את המחירים האמיתיים. זאת מטרתי. ולשם כך, אני חייב לאחד אותם.
חנה וינשטוק-טירי
¶
יש משהו במה שהוא אומר. זאת אומרת, אני חייבת לומר: הרי אם אנחנו מאחדים את סעיפים 2(3) ו-2(4), אז זה שהוא מוכיח לי שיש לו נהלים, שהוא מונע את ההפרה וכולי, זה יהיה רק אם הוא מיוזמתו הודיע לי. עכשיו, מה קורה אם הוא לא הודיע לי, אבל - - - הפרה ואז הוא מראה לי שהוא נקט בפעולות למניעת הישנות - - -?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
עזבי - - -. זה כן. מחובתו שתהיה לו בקרה פנימית. מחובתו שיהיו לו נהלים. זה שהוא עושה את מה שהוא חייב, אני אתן לו פרס? הוא חייב.
אביגל כספי
¶
אבל זה בעצם לערער על כל התזה של תקנות הפחתה. כי בעצם, ברגע שקובעים את ההפרות, זה כל הדברים שהוא חייב. ומה אומרות תקנות ההפחתות? נכון, יש הפרות. הן קבועות בחוק. זה הסטנדרטים שהמפוקחים צריכים לעמוד בהם. עם זאת, יש מקרים שלמרות שהמפוקח לא עמד בסטנדרטים וכן ביצע הפרות, אנחנו בכל זאת נפחית לו את סכום העיצום הכספי. ובעצם עכשיו אנחנו קובעים מהן אותן נסיבות. ומה שאנחנו רואים שבתקנות ההפחתה האחרות, מפרידים את הנסיבות האלה כדי שלא יהיה מצב, אני אומרת, גם מבחינת התמריצים. למה אנחנו נותנים הפחתות? לא כי אנחנו אומרים: זה לא חשוב וההפרות האלה שקבענו הן לא הפרות חשובות ואפשר להפחית את הסכומים. אנחנו נותנים את ההפחתות האלה כי אנחנו אומרים: אנחנו רוצים לתמרץ את אותם מפרים לנקוט בפעולות מסוימות, שלמרות שהם ביצעו את ההפרה, אנחנו מתמרצים אותם לשמור על הדברים. ואחד מהם זה, נגיד, אם הוא מדווח לרשות על זה שהוא ביצע הפרה. אנחנו רוצים לעודד אותו לדווח או שאנחנו רוצים לעודד אותו לנקוט פעולות למניעת הישנות ההפרה.
זאת אומרת, אם אנחנו בעצם אומרים, אם אנחנו מאחדים אותם, אנחנו פוגעים בתמריץ הזה. כי מספיק שנגיד למפוקח אין מערכת נהלים, אז הוא גם לא ידווח לרשת.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני לא מבין. ריבונו של עולם, תבינו, בסופו של דבר נמצא את הפשרה, אבל אני מדבר על ההיגיון. היגיון פשוט. היגיון. ההיגיון אומר שהוא לא רק יודיע אלא יתקן. אחד. זה היגיון. ההיגיון השני אומר - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
זהו. זה היגיון. ככה ההיגיון של כל אדם אומר. אפילו בכל הרמות. אחד מודיע: אני טעיתי. נו, להבא אתה תתקן את עצמך? כן. לא, להבא אני לא אתקן את עצמי. למה שאני אתן לו?
אביגל כספי
¶
אז אם זה ככה, הייתי מציעה לעשות ככה: נגיד, אפשר לאחד את העניין של הודעה על ההפרה ותיקון הליקוי. זאת אומרת, אם המפר אומר: עשיתי כך וכך. אני מדווח על הטעות שלי. וזה נבע מ-x, y, z, ובפעם הבאה אני לא אעשה את x, y, z – כך גם מאחדים. אבל תהיה נסיבה נוספת שאומרת שלמפר יש מערכת נהלים פנימית. זאת אומרת, את כל העניין של אם יש מערכת נהלים פנימית ואם יש את כל העניינים האלה, זאת תהיה נסיבה נפרדת. ואז לא ייווצר מצב שאתה אומר - - -
ורד שפילמן
¶
אני מצטרפת להצעה של היועצת המשפטית. מה שאדוני אומר זה בעצם: הפרת, בוא תתקן.
יש לנו פה עוד משהו. אנחנו אומרים: נכון, הפרת, בוא תתקן – זה דבר אחד. דבר שני, זה בוא תבטיח מלכתחילה שזה לא יקרה שוב.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
החוק שאני הולך להציע הוא ככה: סעיפים 2(1) ו-2(2) אנחנו מאחדים ב-"או": "המפר לא הפר כל הוראה מהוראות פרק ג' לחוק בחמש השנים שקדמו להפרה או לא הפר את אותה הוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה – 10%". אני משאיר את האחוזים בהמשך לתקנות.
סעיפים 2(3) ו-2(4) – אני מאחד אותם כך: המפר הפסיק את ההפרה מיוזמתו ודיווח עליה לממונה ודאג לתקן – 50%.
אני מוסיף הוראה רביעית: עמד בנהלים – 10%. זאת ההצעה שאני עכשיו מעמיד להצבעה.
כן.
ורד שפילמן
¶
אז רק להבין את ההצעה. האם הכוונה של אדוני זה שסעיף 2(4) ייכנס עכשיו בתוך סעיף 2(3), כפי שהוא כתוב, ובסעיף 2(4) יהיה כנסיבה שהיועצת המשפטית הציעה? כי זה לא בדיוק אותו הדבר.
נמרוד הגלילי
¶
נבקש שהצ'ופר שאתה נותן יהיה באמת צ'ופר, אם אפשר. 10% – אני חושב שבאמת, צריך ללכת. מדובר פה בנהלים לא פשוטים. מדובר פה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לפי דעתי, לא מגיע לך. אתה עושה את זה גם לרווחת הצרכנים ומתוך חובת זה. אבל בכל זאת קיבלת, כי רוח הדברים - - -
אביגל כספי
¶
בגלל שאנחנו הולכים על מודל שבעצם דומה לתקנות ניירות ערך ולעניין של הודעה על הפרה הולכת יחד עם תיקון הליקוי, האם אתה רוצה לעשות הבחנה האם הוא דיווח לפני פנייה של הרשות או אחרי פנייה של הרשות?
אניטה יצחק
¶
אחרי הפנייה של הרשות זה לא דיווח. זה אני הגעתי ומצאתי. זה לא דיווח. הוא לא מדווח לי אחרי שהגעתי אליו. דיווח זה לפני שבאתי אליו.
אביגל כספי
¶
אני רגע אקריא בעצם איך ייראה סעיף 2.
הממונה רשאי להפחית למפר את סכום העיצום הכספי בשיעורים שלהלן, אם התקיימה אחת או יותר מנסיבות אלה:
(1) המפר לא הפר כל הוראה מהוראות פרק ג' לחוק בחמש השנים שקדמו להפרה – 20%. ואולם אם הפר אך לא הפר – כמובן שזה יהיה מנוסח קצת אחרת – ואולם המפר לא הפר את אותה הוראה בשלוש השנים שקדמו להפרה – 10%.
(2) המפר הפסיק את ההפרה מיוזמתו, הודיע על כך לרשות ונקט פעולות לתיקון הליקויים ולמניעת הישנותם – זה יהיה, כמה זה יהיה? 30%?
אביגל כספי
¶
אני פשוט לוקחת את הנוסח של תקנות ניירות ערך. זה יהיה: המפר הפסיק את ההפרה מיוזמתו והודיע על כך לרשות, ונקט פעולות לתיקון הליקויים ולמניעת הישנותם, להנחת דעת הרשות.
אביגל כספי
¶
כן, כמו בטיס. שזה למפר מערכת נהלים פנימית שנועדה לאתר ולמנוע ביצוע של ההפרה, וההפרה מעידה על כשל נקודתי ולא על כשל מערכתי. שזה יהיה 10%.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אם כך, זה הסעיף יהיה 3. זה יהיה 3. סעיפים 2(1) ו-2(2) הופכים להיות סעיף 2(1), סעיפים 2(3) ו-2(4) הופכים להיות סעיף 2(2), ויהיה סעיף 2(3).
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
בעקבות הנוסח הכמעט סופי שהיועצת המשפטית הקריאה, אני מעמיד את סעיף 2 להצבעה. ואכן אני בעד, ואני הקוורום של הוועדה.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 2 של תקנות קידום התחרות בענף המזון (הפחתה של סכום העיצום הכספי בשל אי הצגת שקיפות מחירים), התשע"ו-2016, נתקבל.
חנה וינשטוק-טירי
¶
הפחתה בשל מספר נסיבות – 3. "התקיימו לגבי מפר כמה נסיבות כאמור בתקנה 2, רשאי הממונה להפחית למפר מסכום העיצום הכספי את השיעורים המנויים לצד אותן נסיבות במצטבר, ובלבד ששיעור ההפחתה לא יעלה על 50% מסכום העיצום הכספי הקבוע בשל אותה הפרה".
נמרוד הגלילי
¶
גם כאן, בתקנות האחרות של חוק הגנת הצרכן נהוג לקבוע ששיעור ההפחתה הכולל לא יעלה על 75%. נבקש שגם כאן שיעור ההפחתה הכולל יכול להגיע עד 75% ולא לעצור. כי אם הוא לא עשה עבירה בחמש השנים האחרונות וגילה את העבירה והודיע עליה, אז למה רק לעצור אותו ב-50%?
חנה וינשטוק-טירי
¶
בהגנת הצרכן – הסיבה שהעלנו את הסכומים זה כי יש גם עסקים קטנים ובינוניים. יש מגוון של עוסקים. זאת אומרת, פה אנחנו מדברים רק על קמעונאים גדולים. אני אומרת שבהגנת הצרכן באנו לקראת והסכמנו להעלות את האחוזים בגלל ששם מדובר בעוסקים מאוד מגוונים. זה מתחיל בבעל מכולת קטנה, בעסקים קטנים, בינוניים וגם גדולים. ולכן, מאחר ובהגנת הצרכן יש גם נסיבה נוספת, שהיא רלוונטית באמת רק למישהו שהוא לא תאגיד, לגבי יחיד; לגבי נסיבות אישיות, שזה לא נמצא פה בתקנות פה; כי זה לא רלוונטי למי שהוא תאגיד והוא קמעונאי גדול; אז מאחר ושם מדובר גם בעסקים קטנים ויש נסיבה נוספת שהיא לא פה, אז הסכמנו להעלות ל-75%.
ערן מאירי
¶
אני בכל זאת חושב שבעניין הזה כן צריך 75%. כי שוב, אחוז הטעויות והתקלות, ואנחנו מדברים פה בעיקר על תקלות שיכולות לנבוע מהדברים כאן. הם לא דומים למה שקורה בתקנות הגנת הצרכן. לא מדובר פה על אם סימנתי מחיר של מוצר או לא סימנתי. מדובר פה על תקלות שבכל פריט יכול להיות פה סוג של טעות. וכמו שאמרתי: לא קידדת את ארץ המוצא, לא קידדת את יום המלאי שבהם המוצר כבר לא נמצא או טעית באיזשהו פריט אחר. ואני חושב שגם כאן צריכים לבוא לקראת הגופים. זה שמדובר בגופים גדולים – נכון, גופים גדולים גם משלמים הרבה כסף. ורבותיי, זה נזקים כבדים מאוד. לא צריך לבוא לפה ולהתנקם בעסקים גדולים.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי. אני רואה חשבון במקצועי ונדבק למספרים. בוא, אני אסתכל על שלוש הנסיבות שהעברנו בסעיף 2. מה, איזה מצב מצטבר יכול להיות?
חנה וינשטוק-טירי
¶
הוא יכול לקבל 20% שהוא לא הפר כל הוראה, שזה המקסימום, וגם הפסיק את ההפרה מיוזמתו ונקט פעולות, אז אנחנו מגיעים ל-70%.
אביגל כספי
¶
או 80% או 70%. תלוי אם זו הפרה ראשונה בחמש השנים האחרונות או שהוא הפר בעבר הוראה מהחוק, וזו הפרה - - -
אניטה יצחק
¶
כל המהות של העיצומים הכספיים, באמת, קבעו, וזה הפרות כלכליות, והם צריכים להיות מספיק גבוהות על מנת למנוע מהם ליפול באותן נקודות. ולכן 50% - - -
ורד שפילמן
¶
האמת שאדוני, ברוב התקנות, אם מסתכלים על זה, האחוז המצטבר הוא 50%. המקומות שבהם באמת הוועדה הזו או ועדות אחרות מצאו לנכון להרים את האחוזים זה כשיש עוסקים קטנים יותר ובינוניים, ואנחנו רוצים איתם להקל. פה הרציונל הזה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
טוב. למען האמת, אני נוטה להשאיר את זה 50%, כי אני אומר: ברגע שאתה נותן יותר, אז האפקט של הקנס הופך להיות - - -
נמרוד הגלילי
¶
לא, אבל צריך להבין שאם הוא לא הפר שום הוראה והוא גילה משהו ונקט וגם וגם וגם, אז בסופו של דבר אין שום incentive למישהו שהוא בסדר.
אביגל כספי
¶
אני חייבת לומר שאם מדברים על ה-incentive, אז זאת אומרת שאם יש לך מצב שזה, נגיד, אפילו הפרה ראשונה – הוא מקבל 20%; וגם יש לו מערכת נהלים – הוא מגיע ל-30%. עדיין יש לו תמריץ גם לדווח. כי זה ההבדל בין 30% ל-50%.
נמרוד הגלילי
¶
אני אומר: אם לא הפרתי בחמש השנים האחרונות וגיליתי והודעתי, אני כאילו עשיתי פה שתי פעולות, שביחד - - - 70%. לכן, אני הייתי שמח אם הוועדה כן. נכון, מדובר בעסקים גדולים, אבל מדובר פה במשימה מאוד לא פשוטה, שעם תקלות יכולות להיות בגלל תקלות טכניות. ברור שאין פה כוונת מכוון - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הנימוק – שמעתי אותו. לא משכנע אותי. תקלה טכנית גם תוכל לקרות בתמחור של הפריטים על המדפים.
חברים, לא השתכנענו. אנחנו משאירים את זה 50%, על פי הנוסח הקיים. ואם כך, אני מעמיד את סעיף 3 להצבעה לפי הנוסח שמונח על שולחן הוועדה. מי בעד? אני בעד.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 3 נתקבל.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אז הסעיף מאושר.
4(א) "מצא הממונה שסכום העיצום הכספי עולה על 20% ממחזור - - -"– מה, אנחנו עושים צחוק מעצמנו? עיצום כספי 20% מהמחזור? מה אני - - -?
ערן מאירי
¶
אדוני, רק כדי להמחיש את האבסורד: לפי מה שאני קורא פה, חברה כמו שופרסל, שהמחזור שלה 12 מיליארד שקל בשנה, סכום העיצום הכספי, איך אומרים, תודה רבה לכולם – לא יעלה על 20%. 2.4 מיליארד שקל עיצום כספי - - -. רבותיי, אני חושב שאנחנו צריכים קצת רצינות, קצת שיקול דעת. מישהו פה הלך רחוק מדי.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
יש גבול. נכון, אני מסכים איתך. אני מסכים איתך.
"- - - רשאי הוא להפחית את הסכום כך שלא יעלה - - -.
ׁ(ב) תקנת משנה (א) תחול בין אם הופחת סכום העיצום הכספי לפי תקנה 2 ובין אם לאו.
(ג) מפר המבקש הפחתה של סכום העיצום הכספי לפי תקנה זו, יגיש לממונה אישור לעניין גובה - - -".
חברים, גברתי, כל סעיף 4 מיותר. זה לא מוסיף לנו. אני מבקש - - -
אביגל כספי
¶
לעניין הזה רק, כן? אולי כדאי גם לשמוע את ההתייחסות של חנה, לגבי מדיניות האכיפה. זה בטוח לא יגיע - - - לא יגיע.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אז גמרנו. גמרנו. אני קורא את זה, אני מתבייש. סעיף 4 – אנחנו מורידים את זה, - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
על פי הנוסח שמונח בפני הוועדה, סעיף 4 – אנחנו מבקשים להוריד אותו מהתקנות, ולשם כך אנחנו מעמידים להצבעה את מחיקת סעיף 4 מהתקנות.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לבטל את סעיף 4 נתקבלה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
זה אכן נמחק, וסעיף 4 יורד מהתקנות.
לשם כך, מאחר וסעיף 4 קשור לסעיף 1, והגדרת "אישור" מתייחסת לסעיף 4, אז באופן אוטומטי סעיף 1 יורד בהתאם. כי ההגדרות שם הן רק למילה "אישור", שמוזכרת רק בסעיף 4. ואם כך, סעיף 1, כפי שהוא מובא לפנינו, מוצע להוריד אותו מהתקנות, ואנחנו מעמידים את זה להצבעה, על הורדת סעיף 1 מהתקנות.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לבטל את סעיף 1 נתקבלה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
בעד. ואנחנו מורידים את סעיף 1.
אם כך, סעיף 2 הופך להיות סעיף 1 וסעיף 3 הופך להיות סעיף 2, ואלו שני הסעיפים.
נמרוד הגלילי
¶
השאלה היא, לעניין תחילת התקנות, אם לא נכון להחיל אותן רטרואקטיבית מיום כניסת תקנות שקיפות המחירים?
אביגל כספי
¶
אני אסביר את המצב היום: בעצם, חוק קידום התחרות בענף המזון, סעיף 38 אומר – יהיה קבוע סעיף של סכומים מופחתים שהממונה לא רשאי להטיל עיצום כספי בסכום יותר נמוך, אלא לפי הוראות סעיף קטן (ב). ובסעיף קטן (ב) השר יכול, בהסכמת שר המשפטים ובאישור הוועדה, לקבוע מקרים, נסיבות ושיקולים שבהם הסכום יהיה נמוך יותר. וכשאנחנו מסתכלים על סעיף התחילה בחוק קידום התחרות בענף המזון, כתוב פה שבעצם תחילתו של חוק זה יהיה ביום פרסומו, אבל תחילתו של סימן ב' בפרק ג', שזה החלק הרלוונטי שעליו אנחנו מדברים – ביום התחילה, ובלבד שעד אותו מועד יותקנו תקנות לפי סעיף 38 (ב). זאת אומרת, אותן תקנות הפחתה. לא הותקנו תקנות כאמור וכולי, אי אפשר בעצם להפעיל את העיצומים הכספיים. ולכן עד היום לא - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
שמעתי. שמעתי, השתכנעתי. תחילתן של תקנות אלו ביום פרסומן.
אם כך, סעיף 3 לתקנות, הוא יהיה לפי הנוסח הבא: "תחילתן של תקנות אלה ביום פרסומן". אני מעמיד את זה להצבעה. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 3 נתקבל.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הסעיף אושר.
אם כך, אנחנו מאשרים את תקנות ההפחתה של סכום העיצום הכספי, ובכך אנחנו בתקווה שזה יוביל ליותר שקיפות ויותר הקלה בקבלת ההחלטות של הצרכן.
אביגל כספי
¶
אז רק יש לי הערה אחת, כי לא שמעתי את ההתייחסות של הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן. כעיקרון, אם אנחנו מדברים על תקנה 4 שנמחקה – הפחתה בשל התחשבות במחזור עסקאות – אנחנו אומרים כעיקרון, זו תקנה שבאופן - - - מופיעה כמעט בכל תקנות ההפחתה והיא כן תקנה חשובה, כי היא בעצם מתאימה את העיצום הכספי לגזרה של המפר, ליכולת הכלכלית שלו. במקרה הזה זה פשוט הופך לא רלוונטי, בגלל המחזורים הגדולים של הקמעונאים.
רק רציתי לשמוע, מבחינת מדיניות האכיפה, שלא יהיו הכפלות של מק"טים וכולי. האם בטוח שהעיצומים הכספיים לא יכולים להגיע לסכומים כאלה גבוהים?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
היא אמרה 12 קטגוריות. אם הוא הפר את זה ב-12 קטגוריות, אז תכפילי.
חברים, תודה לכם שהשתתפתם, ושיהיה לנו רק טוב. תודה לכם. אני מסיים את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:54.