הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 152
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ט"ו בשבט התשע"ו (25 בינואר 2016), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/01/2016
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה) (הוראת שעה מס' 2), התשע"ו-2016, תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה) (הוראת שעה), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2016
2. תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(תיקון תקנה 9)(הוראת שעה), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
משה דגן - סמנכ"ל בכיר לשירותי דת, המשרד לשירותי דת
עו"ד משה בא גד - יועץ חקיקה לשר, המשרד לשירותי דת
שמעון נבון - מנהל תחום דמי קבורה, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד חנן פוטרמן - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
דנה צרפתי - אגף זקנה ושארים, המוסד לביטוח לאומי
קובי רחמים - אגף זקנה ושארים, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד איגי פז - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יאיר בטיטו - יו"ר המועצה הדתית וחברת קדישא עמק חפר
נחמיה כהן - יו"ר המועצה הדתית וחברת קדישא כפר פינס מנשה
אברהם מנלה - מנכ"ל חברה קדישא תל אביב
עו"ד רון רוגין - בא כוח בתי העלמין בהתיישבות הכפרית, התנועה הקיבוצית המאוחדת - תק"מ
שמעון גדיש - משרד רו"ח בועז מקלר
משה ביבי - שדלן (גורן עמיר), פורום חברות הקדישא
עפרה שקד - שדלנית (גורן עמיר), פורום חברות הקדישא
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2015
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(תיקון תקנה 9)(הוראת שעה), התשע"ו-2015
היו"ר אלי אלאלוף
¶
צהריים טובים. אנחנו היום בט"ו בשבט תשע"ו. 25 לינואר 2016. השעה 13:52. אני מתנצל. היינו אמורים לדון בתקנות של המוסד לביטוח לאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2015.
יש לנו גם תקנה שנייה של המוסד לביטוח לאומי (דמי קבורה)(תיקון תקנה 9)(הוראת שעה), התשע"ו-2015.
עורך הדין חנן פוטרמן, בבקשה.
חנן פוטרמן
¶
צהריים טובים. אני אקדים בהסבר קצר לגבי התקנות, מה שאנחנו מבקשים להביא לאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
סעיף 266 לחוק הביטוח הלאומי קובע שהמוסד לביטוח לאומי משלם את דמי הקבורה לגוף שעוסק בקבורת המת, כאשר דמי הקבורה נועדו לכיסוי הוצאות יום הקבורה. להוצאות יום הקבורה - - - אני מתכוון להובלת הנפטר, תכריכים, טהרה, חפירת הקבר, כיסויו וכיוצא בזה. התעריפים קבועים בלוח א' בתקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה) התשל"ו-1976.
ב-2004 הוגשה עתירה של 39 מושבים וקיבוצים – בג"ץ נחשולים – לגבי עיוות, לטענתם, שיש בתעריפים בין החברות שפועלות ביישובים, בטורים 4 ו-5, לבין חברות הקבורה שפועלות בטורים 3-1.
במסגרת הבג"ץ ב-2007 הוגש גם דו"ח של יועץ כלכלי חיצוני, שבדק את הנושא הזה, וקבע שיש להגיע לתעריף אחיד. בזמנו, זה עמד על 3,500 שקלים. במסגרת ההמלצות שלו גם הייתה המלצה להעלות את תעריף דמי הקבורה לחברות שבטורים 4 ו-5. בעקבות הבג"ץ - - -
חנן פוטרמן
¶
טורים 1, 2, 3 – אלה חברות קבורה שפועלות ביישובים הגדולים. טורים 4 ו-5 זה חברות במועצות המקומיות, למעט מועצות אזוריות וחברות אחרות. חברות שפועלות ביישובים הקטנים יותר. בקיבוצים ובמושבים.
ההמלצה הייתה להעלות להם את התעריף. ובמסגרת ההחלטה שהתקבלה בבג"ץ התחייבנו במוסד לביטוח לאומי ובהחלטה עצמה של בג"ץ להעלות את התעריף לחברות הקטנות. בהוראת שעה ב-2009 ואחר כך ב-2010 ושוב ב-2012 העלינו את התעריפים לתעריף שהוחלט עליו בעקבות הבג"ץ ובעקבות הדו"ח של היועץ החיצוני.
הוראת השעה האחרונה בעניין הזה, שהתקבלה בנובמבר 2012 – התוקף שלה פקע ב-1 ביולי 2013, וכעת אנחנו מבקשים, שוב, את אישורכם לתקנות הביטוח הלאומי להוראת שעה נוספת, שתעלה להם את תעריף דמי הקבורה רטרואקטיבית – מיום פקיעת הוראת השעה ושלוש שנים קדימה – עד 2017. סוף 2017.
לגבי תעריף אחיד
¶
הכוונה היא להגיע לתעריף אחיד. אבל בעקבות התנגדויות שהיו במשרדי הממשלה, לא הצלחנו להגיע לתעריף אחיד. ולכן מה שאנחנו כרגע מבקשים לאשר זה את העלאת התעריף לחברות הקטנות, באופן כזה שייטיב עמן ולא - - - בהן. כי למעשה מפקיעת הוראת השעה, הן מקבלות תעריף נמוך יותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני יכול לשאול? אני מתנצל שאני הולך לדבר על מקרה אישי. אחי חי כל הזמן באשדוד. בסוף ימיו, בגלל מצב בריאותי, הוא עבר לגור באזור רגבים. כשביקשנו שייקבר באשדוד – כאילו הוא תושב זר, והוא משלם. כפרה הכסף.
למה זה ככה? למה אי אפשר לקבל? מותר להיקבר איפה שרוצים?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה לפני - - -, אבל זו האחריות של המוסד לביטוח לאומי שיענה. אבל צריך למצוא פתרון ללקונה כזו.
חנן פוטרמן
¶
במקום המגורים שלו הוא זכאי להיקבר מבלי שהמשפחה תישא בעלויות הקבורה. כלומר, מאחר והמשפחה ביקשה לקבור אותו במקום אחר, שלא במקום מגוריו, הגוף שקובר אותו רשאי לגבות תשלום.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא. היא רצתה לקבור אותו במקום מגוריו, אבל לא במקום של ההסדר הסיעודי. לא במקום שבו הוא קיבל את הטיפול הסיעודי. זה לא מקום המגורים שלו.
משה דגן
¶
משה דגן, סמנכ"ל המשרד לשירותי דת.
חברות הקדישא וגופי הקבורה מחויבים לקבור נפטרים מהיישובים שמנויים בהסכם שלהם מול המוסד לביטוח לאומי. גוף הקבורה רשאי לא לקבור מישהו שאינו מהיישובים שמנויים בהסכם הזה. תיאורטית, אם גוף הקבורה היה מוכן, לא הייתה לזה שום בעיה חוקית. זה תלוי ברצון של גוף הקבורה. אבל בעיקרון - - -
משה דגן
¶
הגוף אבל לא מחויב. אני אומר שוב: הגוף לא מחויב לקבור. צריך להבין: אם לצורך העניין, בהר אדר – יש להם שם בית עלמין קטן שהם קוברים שם קבורת שדה - - -
משה דגן
¶
שנייה. רק אני אשלים את הדברים. אני רק רוצה לתת דוגמה.
קחו לצורך העניין את הר אדר, שיש להם שם כמה חלקות קבורת שדה. אם יגיעו גם תושבי ירושלים ויבקשו להיקבר שם, והם יהיו מחויבים לקבור שם – אז כל החלקה שלהם תיסגר.
משה דגן
¶
- - אז בודקים את זה לפי תעודת הזהות. אם בתעודת הזהות מופיע ישוב המגורים שלו במקום אחר, אז גוף הקבורה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל אפשר - - - כמה זמן אחורנית, כמה זמן - - -
אני נתקלתי במקרה דומה, כשאבא של אבי נפטר, ואת אותו הדבר עשו לנו, וזה היה קצת מטורף. אני חושבת שאפילו ביררתי עם חבר הכנסת יעקב מרגי בטלפון, מה הרציונל. ורשום שם, דרך אגב, בתעודת הזהות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
טוב. לא יודע. זה נראה לי מוזר - - -. כי מבחינה כספית זה לא הבעיה שלנו. היחס. ופתאום אמרו: זה לא כתוב. אז הלכו למשרד הפנים, תיקנו – אה, אתם גנבים, אתם. וואו, וואו, איזה יחס.
אברהם מנלה
¶
אברהם מנלה, מנכ"ל החברה קדישא תל אביב ויושב ראש פורום חברות הקדישא.
המדיניות שלנו ככלל, למשל בתל אביב: כל מי שמסיבה סיעודית העביר כתובת, אנחנו מקבלים אותו חינם ולא גובים ממנו כסף. זאת המדיניות.
אברהם מנלה
¶
זה הופך להיות הגיוני.
עכשיו, ברור שאם מישהו התאשפז באיזה בית אבות, כתוצאה מסיפור בריאותי – אנחנו קולטים אותו ואנחנו לא דורשים כסף. זאת המדיניות שלנו ב-26 היישובים שאנחנו נותנים שירות. ואני חושב שגם עמדת הפורום, בגדול - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, לא. לא בגלל אשדוד או תל אביב או יפו. הוא אומר: אחיו המנוח נפטר במקום מגוריו העדכני. הנסיבות הביאו אותו, כדי לקבל טיפול סיעודי, לעבור לרגבים. עיקר חייו – אפילו הוא עדיין קשור. איך אמר? אני במזרח וליבי בסוף מערב. במקרה כזה להחריג, צריך המוסד לביטוח לאומי. ואי אפשר להשאיר את זה רצוני.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כי יש מצוקות קרקע לחברות הקדישא.
או שעושים אחידות שירות. צריך להחריג ולמצוא איך במקרים של מעבר בגלל מצב סיעודי או נזקק לעזרת בנו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זו סוגיה שכל פעם מתעוררת ואני נדרש אליה, כמי שעשה - - -: יעקב, תעשה לי טובה, דבר עם אלה, דבר עם אלה. כל הילדים שלו שם, רק הוא עבר בגלל - - -
אברהם מנלה
¶
קחו בחשבון אבל שיש מקרים הפוכים. יש לנו תופעה היום של אנשים שהולכים ומעבירים כתובת אחרי פטירה בשביל להיקבר במקום מסוים. הולכים למשרד הפנים עם ייפוי כוח, מעבירים כתובת של אדם שכבר נפטר, כדי לקבל קבורה בכל מיני מקומות מסוימים - - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
הוא שאל שאלה – איך יודעים אם מרכז חייו. יש הרבה חוקים במדינה שזה תלוי במרכז חייו. גם לגבי עולים וקליטה, איפה שזה מרכז חייו. ואותו הדבר - - -
משה דגן
¶
אז זה עדיין נשאר בשיפוט של גוף הקבורה דקה לפני שהם צריכים לטפל בגוף. אז הדינמיקה היא בעייתית בשעות - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תמצאו החרגות לגבי. אי אפשר לתקן הכול, אבל החרגות למקרים כאלה חייבים שיהיו. חייבים.
רון רוגין
¶
אנחנו אלה שהגשנו את העתירה לבג"ץ בשעתו, ואנחנו מלווים את העיוות הזה, העיוות הקשה. והוראת השעה הזאת – ואני מפנה את תשומת לב היועצת המשפטית – עומדת בניגוד לצו בית המשפט הגבוה לצדק.
רון רוגין
¶
אני אסביר. אולי אני אסביר לפני זה, ב-30 שניות, אדוני, על מה מדובר.
הנחת העבודה היא שתקציב דמי הקבורה משרת, כפי שנאמר פה על ידי נציג המוסד לביטוח לאומי, את הוצאות הקבורה הישירות בלבד. היות והנחת העבודה ההגיונית היא שכל הנפטרים זהים, כל הגופות זהות, של אנשים מעל גיל עשר לפי התקנות, אז הלוגיקה הייתה אומרת שהתקציב צריך להיות אחיד לכולם.
כשאנחנו עתרנו לבג"ץ, הוא הוציא צו על תנאי, בראשות כבוד נשיאת בית המשפט העליון אז, שניתן צו על תנאי המורה מדוע לא יתוקנו תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה), כך שהוצאות הקבורה המוחזרות לחברות הקבורה על ידי המוסד לביטוח לאומי ייקבעו על פי תעריף זהה – אני מצטט – ולא על פי היישוב בו מצוי מקום הקבורה.
מה שקורה בישראל היום, שבעצם לקחו את היישובים וחילקו אותם לחמש קטגוריות. המיוחסים ביותר – ועיני לא צרה במיוחסים ביותר – זה שלושת הערים הגדולות; אחרי זה, הפחות המיוחסים, זו עיר שיש בה מעל 50 אלף איש; אחרי זה, קטגוריה 3, זאת עיר שיש בה פחות מ-50 אלף איש; קטגוריה 4 ו-5 – זה כבר אנחנו. ארבע זה המועצות המקומיות, וחמש זה המועצות האזוריות, שזה ישובים קהילתיים, קיבוצים ומושבים.
עכשיו, הדרישה שלנו היא מאוד-מאוד פשוטה: יש תקציב של המוסד לביטוח לאומי לדמי קבורה. עבור דמי הקבורה. אנחנו יודעים מה מספר הנפטרים היהודים או הלא יהודים כל שנה. מה שאנחנו מבקשים זה דבר מאוד-מאוד פשוט: שהתקציב הזה יחולק באופן אחיד לכולם. אם, למשל, יש לנו מת בנהלל או בכפר יהושע, ויש מת בקריית אתא או באשדוד או בחיפה – כולם יקבלו. האנשים שמביאים את המת לקבורת ישראל יקבלו אותו תקציב. וזה היה הצו על תנאי שהוציא בג"ץ, וזאת הייתה ההמלצה המקצועית של הצוות הכלכלי שבדק. הרי המוסד לביטוח לאומי הוציא מכרז לבדיקה כלכלית, וזאת הייתה ההחלטה – המלצה חד משמעית מ-2007.
עכשיו, מה קורה? בא אליי בשעתו המוסד לביטוח לאומי ואמר: תשמע, המחיר שהציעו, מחיר המינימום של הצוות הכלכלי, משפר את מצבך. את המצב שלנו. של הנחותים ביותר. שאגב, כלכלית, אם כבר כלכלית, אז היה צריך להיות יתרונות לגודל. הרי פה, ידידי, הרב אברהם מנלה, שהוא באמת איש דגול – הם קוברים 8,000 נפטרים בשנה. אם אנחנו ישוב קהילתי מסוים או מועצה מקומית, למשל: קרני שומרון או טבעון. כל מיני מועצות מקומיות כאלה, שזה קטגוריה 4. אנחנו קוברים הרבה פחות. אז זאת אומרת, העלות לנפטר היא יותר. אבל אני לא טוען שלי מגיע יותר, חלילה, ממנו. כל מה שאני אומר זה: מה שמר אברהם מנלה מקבל ומה שאשדוד מקבלים, תנו גם לנו. אותו דבר.
רון רוגין
¶
זו עבודה שנעשתה לפי צו בג"ץ. יצא מכרז. יצאו בדיקות כלכליות. בדקו לפרטי פרטים, עם סטופרים: כמה עולה? בסוף הגיעו למסקנה, שזה בסך הכול עניין של common sense ושכל ישר, שבאמת כל הנפטרים הם אותו דבר. כי הרי גם אם יש לך קרקע יותר קשה בבית העלמין – זה סיפור אחר. זה תקציב תוספת חציבה.
עכשיו, אמרו לי
¶
תשמע, בוא, תהיה מעשי. אז אמרתי: בסדר. אז פעם ראשונה עשו לנו הוראת שעה. אמרו הוראת שעה כי המוסד לביטוח לאומי, הוא הצהיר פה שזה רק פרק זמן ביניים. וב-22 בדצמבר 2008, אדוני, היה פה דיון – אנחנו גם היינו פה. בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות – ואמר היושב ראש, אז חבר הכנסת יצחק גלנטי; הוא אמר ב-2008, לפני שבע שנים ומעלה: אין בדעתי להפוך את זה לסידור קבע של הוראת שעה.
עכשיו, מה קורה? אנחנו עכשיו נמצאים בשנה ה-11 של הוראת השעה. למה? כי פעם ראשונה אמרו: הוראת השעה תהיה מאפריל 2005 – שזה הפעם הראשונה שקיבלתי את הצו על תנאי – עד 2010. אחרי זה, ב-2010 האריכו לי ל-2011. אחרי זה, ב-2011 האריכו לי עוד פעם ל-2012 ול-2013. ואז אמרו: זהו. אנחנו עכשיו באמת נעשה תקציב זהה. עכשיו, אני לא רוצה שיורידו למר אברהם מנלה. חלילה. אני רוצה דבר פשוט: מה שאדון אברהם מנלה מקבל.
אגב, יש עוד אבסורד
¶
אם אני חברת קדישא קטנה בעיר גדולה – שזה כל חברות הקדישא בירושלים. יש 10 חברות – הן צמודות לירושלים. זאת אומרת, אם אני קובר עשרה אנשים והוא קובר עשרה אנשים – הן צמודות לירושלים. יושב מר שמעון נבון. מר שמעון נבון יאשר את הדבר הזה.
עכשיו, יתרה מכך
¶
אם למשל אני בגבעתיים, ואני כפוף למר אברהם מנלה, אז אני אקבל יותר מאשר אשדוד. כי אשדוד היא קטגוריה 2, וגבעתיים נחשבת כאילו שהיא תל אביב.
עכשיו, זה יוצר כמובן כל מיני עיוותים, שאני לא רוצה עכשיו להרחיב אותם. ולכן אני חושב, אדוני, שאחרי כל כך הרבה שנים שאנחנו בהוראת שעה – מ-2005. אנחנו עכשיו 2016 כבר. עכשיו, אומרים לי: עד סוף 2017 תחכה.
עכשיו, כל מה שאנחנו מבקשים
¶
יש עיקרון יסוד שנקרא עיקרון השוויון. לא זו בלבד, אלא שממשלת ישראל ב-13 במאי 2013 קיבלה החלטה שנקראת 195, ובהחלטת הממשלה נאמר שיהיה תעריף אחיד. עכשיו, אומרים לנו, הדרג המקצועי של המוסד לביטוח לאומי, ואפשר לשאול פה את עורך הדין חנן פוטרמן; הדרג המקצועי – אפשר לשאול אותו: מה דעתם? האם הם חושבים שצריך לפעול בניגוד לצו בג"ץ ובניגוד לחוות הדעת הכלכלית שהם הזמינו. לא אני הזמנתי. הם הזמינו את חוות הדעת הכלכלית.
כל פעם עכשיו אומרים לי
¶
שב בשקט. מה אכפת לך? אני יושב בשקט כבר עשר שנים, ואני חושב שהגיע הזמן לשים לזה סוף, אדוני.
לכן, מה שאני מבקש - - -
רון רוגין
¶
אני אגיד לך בדיוק, כבודו: מה שקורה, אנחנו מטילים. למשל: ביישובים עשירים יותר, שיש מפעל, אני מושך חלק מהרווח לממן, ובקיבוצים שנסגר לי המפעל, כולל, אגב, בנגב המערבי יש לי מקרים כאלה, אני מטיל עשרה שקלים בחודש לכל בית אב כדי לממן את הגירעון. בוודאי. בהחלט. אני יכול להראות לאדוני שיש החלטות אספות כלליות בקיבוצים שאני מטיל עליהם עשרה שקלים, כי אין לי כסף לשלם את זה. בוודאי שאני מפסיד.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
יש לי תשובה בשבילך יותר מוצלחת ממה שנתת לו: האמת היא תיאמר שבתי העלמין, לא בכל הקיבוצים; יש קיבוצים שהפכו את זה לסטרטאפ. אלה שקוברים במכירה ונותנים שירותים, יכולים להגיע שם ל-40 אלף שקל ול-50 אלף שקל. מזה הם מממנים הכול. זה לא הכלל. זה לא הכלל. אני אומר ביושר.
אני עונה במקומו ואני אומר לך: בחלק גדול מהיישובים הקטנים, בתי העלמין לא לכבודנו, איך שהם נראים. אין. הם לא יכולים להרשות לעצמם לפתח שבילים ברמות. הרי הרבה פעמים אני נדרשתי לסייע בידם כשלא יכולנו, ולקחנו וגייסנו אחרים שיסייעו בידם. האמת היא כזו. לא על הכלל. הוא אומר הכלל. ישנם קיבוצים שהפכו את זה לסטרטאפ. אבל זה לא כולם. זה כמה בודדים. אבל הרוב המכריע. אתה הולך לקיבוץ, בזמנו במרחביה. שהיה שם ונדליזם בקיבוץ מרחביה. ונדליזם של הכפר הסמוך. היה קושי גם לראות את בית העלמין ככה, ישן וזה. זה לא כמו בתי העלמין ביישובים הגדולים. אני מאמין שאם הייתה להם הכנסה, יכלו להשקיע. זו תשובה יותר מוצלחת. גם אם הוא לא מפסיד, הוא לא מספק את השירות המיטבי שהוא היה יכול - - -
שמעון נבון
¶
אני אסביר. שמעון נבון, המוסד לביטוח לאומי.
בג"ץ נחשולים דיבר על שני דברים, וזה השוואת התעריפים של דמי הקבורה לתעריף אחיד. ובנוסף לזה, לבדוק את המצב הריאלי של - - - דמי הקבורה שהיו בעבר.
תוצאות הבדיקה היו חד משמעיות
¶
להעלות את התעריפים לחברות הקטנות ולהוריד את התעריפים לחברות הגדולות. זה המסקנות של אותו דו"ח של מרטנס הופמן.
במשך כל השנים אנחנו מנסים להעביר, ויש החלטה של המוסד לביטוח לאומי – כן ללכת לתעריף האחיד. בעקבות זה, לפני חצי שנה, בפעם האחרונה שפנינו לשר הרווחה והשירותים החברתיים ולשר לשירותי דת לתקן את התקנות ולקבוע תעריף אחיד לכולן. התעריף יעמוד על 4,267 שקל, כמו שאנחנו קבענו.
שתבינו, אנחנו כמוסד לביטוח לאומי משלמים רק את הוצאות יום הקבורה. לא הנושא של פיתוח. לא שבילים, כבישים, מעברים וכדומה. מצבם של בתי העלמין בצורה כזו או אחרת. ושם הם מקבלים את הסיוע דרך גופים אחרים. אנחנו משלמים רק את הוצאות יום הקבורה.
לגבי עורך הדין רון רוגין
¶
התעריף שאנחנו כרגע קובעים לתקופה של שלוש שנים, זה לא בכדי שאנחנו רוצים לעשות איזה תעריף קבוע, אלא אנחנו רוצים להקים באמת, ללחוץ על הממשלה להקים ועדה שתבחן את כל הנושא של עלויות הפיתוח. כל מה שקשור בנושא הקבורה. שתבינו, זה לא רק הנושא הזה - - -
שמעון נבון
¶
כל השרים יש להם הסתייגויות מהדו"ח או מזה שאנחנו צריכים להוריד לחברות הקדישא הגדולות את תעריפי דמי הקבורה. אנחנו יודעים, בעלות הריאלית של דמי הקבורה, זה הסכומים שנבדקו ובזה מבחן התוצאה של הסכום שנקבע. ולכן המנהלה כן אימצה את מסקנות הדו"ח, כן אימצה את התעריף האחיד לכלל חברות הקדישא, אבל אילוצים, כאלה או אחרים. אנחנו מנסים דרך כל שר בשנים האחרונות להוביל לתעריף אחיד, ולפני חצי שנה גם פנינו, שוב פעם, לשר הרווחה והשירותים החברתיים דהיום, ללכת לתעריף האחיד - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שאלה, מר שמעון נבון: אם אני מעלה את כולם היום לתעריף הגבוה – כמה זה העלות התקציבית?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל הם אומרים שזה הריאלי. הם אומרים: זה מה שעולה לכם. זה ההוצאות שלכם. נקודה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להסתכל כמה אני עולה לי. אתה לא יודע. תורת המשחקים. אין לך - - -
אברהם מנלה
¶
עכשיו חשוב לומר: הדו"ח של חברת מרטנס הופמן הוא דו"ח שמסתמך על נתוני 2003 עד 2005, כשבדו"ח עצמו מצוין שברגע שהחברות הגדולות יעברו לקבורה רוויה, העלות תהיה הרבה-הרבה-הרבה יותר גבוהה.
מדיניות הממשלה היום השתנתה, והחברות הגדולות היום בונות בניינים - - -
אברהם מנלה
¶
עכשיו, כשאנחנו בונים היום. יושב פה חבר הכנסת יעקב מרגי, השר לשעבר, שמכיר את הסיפור הזה מקרוב. לא תוקצב. עכשיו, אנחנו בנינו מבנים, על פי מדיניות הממשלה, במאות מיליוני שקלים, כולל עכשיו שאנחנו יוצאים למבנים. סיימנו פרויקט של 210 מיליון שקל ויוצאים בתל אביב לפרויקט של למעלה מ-600 מיליון שקל של קבורה רוויה. התחזוקה של המבנים הללו עולה הון ומעלה באופן דרמטי את - - - של חברות הקדישא.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז מה שאתה אומר, שהמחיר מגלם גם את הקבורה הרוויה. בגלל זה אתם - - - יותר?
אברהם מנלה
¶
אז אנחנו אומרים: גם בדו"ח שהמוסד לביטוח לאומי הגיש בשעתו נכתב שברגע שעוברים לשיטת הקבורה הרוויה, המוסד לביטוח לאומי צריך לשים יד בכיס ולהעביר הרבה יותר כסף, כי הנתונים האלה לא משקפים. אנחנו היום עמוק בתוך התהליך של הקבורה הרוויה. אנחנו מבצעים את מדיניות הממשלה - - -
אברהם מנלה
¶
ואנחנו הולכים יד ביד עם הממשלה. עם סבסוד צולב הלכנו - - -, כי כולם הבינו שזה גירעוני.
עכשיו, עיני לא צרה בקיבוצים. מבחינתי שייתנו להם 10,000 שקל. אבל לבוא היום ולהוריד כסף לגדולות, המשמעות היא למוטט את חברות הקדישא הגדולות, שלא יינתנו שירותים לציבור, שלא תהיה תחזוקה של בתי העלמין, ואנחנו ניראה כמו בתי העלמין במזרח אירופה.
אברהם מנלה
¶
לא. אני אומר את זה בתגובה למה שאמר נציג המוסד לביטוח לאומי.
אנחנו הראשונים שנברך על זה. שיבוא גוף אובייקטיבי ויבדוק את העלויות. רק אני אמרתי למר שמעון נבון גם קודם: התוצאה תהיה שהמוסד לביטוח לאומי יצטרך לשים יד בכיס ולהעלות את דמי הקבורה. כי התחזוקה של מבנים כאלו עולה בערך 4% לשנה, וזאת לפי חוות דעת מקצועיות לגמרי שאנחנו מקבלים ומה שאנחנו יודעים שעולה לנו. המשמעות היא שאם יהיו מבנים, סתם, לדוגמה, במיליארד שקל בתל אביב בעשור הקרוב, התחזוקה שלהם לבד תעלה באזור ה-40-30 מיליון שקל בשנה. אין תקציב לזה בחברה קדישא.
בסופו של יום, הממשלה שקיבלה החלטות ללכת לקבורה הרוויה תצטרך גם לדאוג לתחזוקה של הסיפור הזה. ודאי שאין מקום להורדה היום של דמי הקבורה. התוצאה תהיה פגיעה בציבור, פגיעה בשירות, פגיעה בתחזוקה, ונהפוך להיות בתי עלמין של מזרח אירופה. אם לשם אנחנו רוצים להגיע, זאת תהיה התוצאה של הורדת התעריפים לחברות הגדולות.
גם היום אנחנו מתנהלים כבר ברמה של על סף גירעון, וזה הולך ונהיה רע יותר כתוצאה מהקבורה הרוויה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע. אז אתה אומר שהיום, שאתם כבר התחלתם בקבורה רוויה, זה עיקר ההבדל בתעריפים שאתה אומר, שאצלך חלק מזה כבר מגולם בתוך - - -?
אברהם מנלה
¶
לא רק.
אין לי ויכוח עם החברות הקטנות. חשוב אבל להבין שלחברות גדולות יש להן מנגנון כבד מאוד, מנגנון שאני צריך להחזיק אותו לפיקים. אם, למשל, ביום ראשון יש אצלי 50 הלוויות וביום אחר יש אצלי 20, ואני צריך להחזיק מנגנון לפיקים – הוא עולה כסף.
משה דגן
¶
רציתי רק להתייחס לנושא של הקבורה ביישובים ובקיבוצים. החלטת הממשלה שמדברת על הקבורה המסחרית בקיבוצים וביישובים, זה סעיף 3, המציינת שהמגמה צריכה להיות להעביר את כל הקבורה למועצות האזוריות. דהיינו, שיהיו בתי עלמין אזוריים ולא מקומיים.
מה שקורה היום זה שיש בערך, סדר גודל של 200 בתי עלמין ביישובים, שכלכלית ועניינית אין לזה שום סיבה באמת להצדיק את זה, וצריך להעביר את זה לבתי עלמין אזוריים במועצות האזוריות. זו החלטת ממשלה. היא מדברת על זה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
משפט אחד אני רוצה להגיד שלא כל כך קשור, אבל יש עניין מדיני. יש שטח ענק במעלה אדומים לאלפי אלפי קברים, שהיה יכול לפתור את כל הבעיות, ולא היינו צריכים בנייה רוויה של מיליארדים ואי הנעימות של האנשים, שאימא שלו ואבא שלו קבורים בתוך קומות. אבל בגלל עניין מדיני לא מאשרים את בית הקברות הזה. בירושלים. באזור ירושלים. אבל טוב. זו סתם הייתה הערת אגב.
חנן פוטרמן
¶
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2016.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 266 ו-400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – החוק), בהתייעצות עם מועצת המוסד לפי סעיף 12 לחוק, בהתייעצות עם השר לשירותי דת ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הוראת שעה
¶
1. "בתקופה שמיום כ"ג בתמוז התשע"ג (1 ביולי 2013) עד יום י"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2017) יראו כאילו בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה) התשל"ו-1976 (להלן – התקנות העיקריות), בלוח א', במקום טורים 4 ו-5 בא:
חברות אחרות
¶
1. נפטר שמלאו לו 10 שנים – 4,267 שקלים חדשים.
2. נפטר שמלא לו חודש, אך טרם מלאו לו 10 שנים – 2,134 שקלים חדשים.
3. נפטר שטרם מלא לו חודש – 853 שקלים חדשים.
עדכון סכומים
¶
2. הסכומים הנקובים בתקנה 1 לתקנות אלה יעודכנו לגבי השנים 2014 ועד 2017, לפי המנגנון הקבוע בסעיף 266 לחוק".
שמרית גיטלין שקד
¶
כלומר, יש פה תיקון. זה לא יהיה בתקנה 8 לתקנות העיקריות, כמו שהמוסד לביטוח לאומי הגיש את זה. זה יהיה בסעיף 266 לחוק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
טוב. מי מאשר? מי בעד? מי נגד? נמנעים?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2016, נתקבלו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
טוב. התקנה עברה.
אני רוצה להגיד בעד זה, אנחנו נעשה בדיקה בוועדה ואנחנו נחזור בהצעה, אני מקווה יותר קונקרטית, ושתנסה להתמודד עם כל מה ששמענו כרגע. בסדר?
רון רוגין
¶
אנחנו חושבים, אדוני, שהמשך המצב מהווה אפליה פסולה.
לשאלת חבר הכנסת יעקב מרגי, העלות הכוללת שלנו – אנחנו בסך הכול בסדר גודל של פחות מ-10% מהנפטרים, ואני חושב שהמשך המצב שבו, זו שנה עשירית ו-11 לאחר הצו של בג"ץ, אחרי שהמדינה נתנה הצהרות מפורשות – הוא מצב לא תקין ואסור. אנחנו מאוד-מאוד מבקשים מהיושב ראש שיפעל כך שבן אדם שנמצא, לצורך הדוגמה, בנגב המערבי או בקו העימות בצפון.
וגם אגב, להערת הסמנכ"ל
¶
גם במועצות, בחלק מהמועצות האזוריות יש כבר מועצות דתיות אזוריות ויש גופים אזוריים שקוברים, וגוף כזה שמצודתו פרוסה על פני כל המועצה האזורית, מקבל על כל נפטר ב-50% הפרש. זה 48% הפרש לכל נפטר מול מה שמקבל הרב אברהם מנלה. זאת אומרת, על אותו בן אדם בישראל, מה הסיבה לכך?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בהצעת הסיכום שלי, כל מה שאמרת היה צריך - - - ולבדוק את הדברים ונעשה את זה. בלי מילים חריפות ופוגעניות. Please.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אבל צריך להוסיף את הבנייה הרוויה, אדוני היושב ראש.
אדוני היושב ראש, אני רוצה להגיד למען הפרוטוקול: להשוות בנייה רוויה, שעולה הון תועפות, לקבורת שדה, שבאופן טבעי עולה עשירית מזה – לקרוא לזה שוויון ואי שוויון, זה עוול. פשוט למען העובדות.
חנן פוטרמן
¶
התקנה השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה) עוסקת בתיקון תקנה 9.
כמו שציינו מקודם, עלויות יום הקבורה משולמות על ידי המוסד לביטוח לאומי, כאשר קיימים מצבים שבהם הגופים שעוסקים בקבורת הנפטר רשאים לגבות תשלום בעבור שירותי הקבורה, בהתאם למה שקבוע בתקנות.
תקנה 9 קובעת מנגנון הפחתה מדורג בהיקף התשלומים של דמי הקבורה המשולמים על ידי המוסד לביטוח לאומי לחברות הקבורה, כך שבמקום שבו מספר הנפטרים שהובאו לקבורה תמורת תשלום נוסף עלה על השיעורים שנקבעו בתקנה 9, במסגרת החלטות הממשלה לעידוד הקבורה הרוויה הוחלט בסוף שנת 2012 לתקן את תקנה 9 בהוראת שעה, כך שמנגנון ההפחתה לא הוחל על תשלומים נוספים שגבתה החברה בגין הקבורה הרוויה וקבורה זוגית. נפטרים אלה לא הובאו בחישוב כלל הנפטרים שהובאו לקבורה בתשלום, וזאת במטרה לעודד את הקבורה הרוויה ואת הקבורה. כשאני מדבר על קבורה רוויה זה קבורה ברמה, שזה במפלסים; קבורת סנהדרין בכוכים; וקבורה זוגית שזה אחד מעל השני. קבורה זוגית. כל אלו ביחד נקראים קבורה רוויה.
כיום, לאחר תוצאה של בדיקה כלכלית שערך שמרד רואי חשבון חיצוני והגיש את המסקנות שלו באוגוסט 2015, וסקר שבוצע במוסד לביטוח לאומי, לבחינת ההשפעות של הקבורה הרוויה והמשפחתית, אנחנו מבקשים להאריך את הוראת השעה שהסתיימה ב-2015.ל האריך אותה בשלוש שנים נוספות.
בתיקון שמובא כאן, התיקון הוא לאחר התייעצות עם מועצת המוסד ולאחר היוועצות עם השר לשירותי דת להוראת שעה נוספת לשלוש שנים. כך שזה יהיה מ-2015 עד 2017.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, ברשותך, אני אסביר לכם איך נולדה הוראת השעה הזו. אנחנו השקענו הרבה שעות עם שר האוצר דהיום, אז שר הרווחה והשירותים החברתיים. כי כל סוגיית הקבורה הרוויה הייתה דבר חדש. כולנו יודעים לפני איזו שוקת שבורה הגענו, לפחות בגוש-דן, במצוקת הקבורה. לא היו קרקעות. לא היו עתודות. ואז מן הגורן ומן היקב – פתרונות יצירתיים. בשילוב. בשיתוף פעולה של המוסד לביטוח לאומי. שיטות קבורה בקומות, הדס – אני כבר שכחתי את כל השמות. ביסוס מצבה קיימת. בחולון. בחולון, שזה היה דבר סגור, אפשרנו לבסס את המצבה ולקבור בקבורה מקרבה ראשונה. קבר עילי מעל זה.
ונושא הבניינים. אם לא הרצון הטוב של חברה קדישא תל אביב ומשרד האוצר, שבהתחלה לא האמין בפרויקט, ועשה זאת רק בתנאי שזה בסבסוד צולב. והם לקחו את כל העתודות שלהם: לפיצויים, לפנסיה, עתודות לפיתוח – הכול שמו ושעבדו לטובת הפרויקט הזה. מתוך הרציונל הזה ובגלל מצוקות קרקע ולעודד את הקבורה הרוויה – וזה לא דבר קל. עדיין, מנטלית, החברה הישראלית, כולם; מי שזוכר את הקמפיין של המשרד לשירותי דת, יצא בערוץ 2 ואמרו לי: מה אתה מפחיד את הזה?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שמנו את קניון עזריאלי בהדמיה בתוך שטח קבורה גדול של כל גוש-דן, ככה. רק להסביר, לתת המחשה כמה שטח אנחנו צורכים לקבורה בגוש-דן בזמן שאין, ויש מצוקת קרקע.
אני לא מבין למה בכלל זה בהוראת שעה. אני לא רואה מציאות שסוגיית מצוקת הקרקע בגוש-דן הולכת להיפתר. אמרנו לנו גני עדי-עד וכל זה, סיפורי סבתא, ברקת. עדיין לא זז כלום. ואני לא יודע אם יזוז אי פעם משהו מברקת. הייתי פעם אופטימי, כיושב ראש ועדת השרים לענייני קבורה. היום, מאז שאני לא שם, אני לא אופטימי. אני לא מבין למה זה בהוראת שעה. אני אומר לכם בכנות: לא מבין למה זה בהוראת שעה.
חנן פוטרמן
¶
נדרשת עדיין תקופה, שאנחנו מעריכים אותה, של שלוש שנים, לבחינת המגמות של הקבורה הרוויה בכלל - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תגיד לי, אתה מכיר עוד בית עלמין גדול שהולך להיבנות או שנבנה בימים אלה בגוש-דן? אתה יודע מה מצוקות הקרקע שלו? אתה יודע באיזו מציאות הוא מתפקד בחברה קדישא? אני - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
גם. ירושלים בכלל. בירושלים בחרנו. אני רוצה לומר לך בכנות: ביוזמה, ביצירתיות, של יושב ראש החברה הקדישא, אני חושב, הכללית.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שאחרי - - - הוא בא עם פיילוט. אומר לי: יעקב, החברה שקודחת את המנהרות לירושלים, יש תקופות מתות שהם לא קודחים והמכשירים עומדים. אני הולך לעשות פיילוט. לא יודע אם זה יצא.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
פתרונות יצירתיים. אין. יש מצוקת קרקע בירושלים ובגוש-דן. על איזה מגמות? איזו בחינה?
אברהם מנלה
¶
אנחנו יוצאים היום לפרויקטים לאומיים, יד ביד עם הממשלה, להרבה שנים קדימה. עכשיו, מדיניות הממשלה היא קבורה רוויה. כשאנחנו יוצאים היום למכרזים קדימה, מדובר על פרויקטים לעשר שנים של קבורה.
עכשיו, יש פה איזה משהו לא צודק בהוראת השעה, ואני אגיד מה: כשאני יוצא היום לפרויקט ואני מתחייב כלכלית מול קבלנים – אני זה החברה קדישא תל אביב. לא אני – והמשמעות היא שאנחנו לוקחים סיכון אדיר כדי לבצע את מדיניות הממשלה. או למשל בירושלים, החברה קדישא קהילת ירושלים, כמו שאמר הסמנכ"ל, שמבצעת 22 אלף מקומות בעלויות אסטרונומיות במנהרות בתוך ההר. נניח שעוד שלוש שנים יבוא המוסד לביטוח לאומי ויגיד: אני בדקתי ואני משנה מגמה. לא מאשר לך את הוראת השעה. אני כבר התחייבתי מול קבלנים. אנחנו באמצע פרויקט לאומי, שעומד שלד או משהו כזה. ואז יגידו - - -
אברהם מנלה
¶
פרויקט לאומי זה אומר עשרה מבנים לקבורה רוויה שיוצאים בימים האלו לדרך בבית העלמין ירקון.
אברהם מנלה
¶
פרויקט לאומי מבחינת זה שכמעט הכניסו אותו בוועדה לתשתיות לאומיות לפני כמה שנים. כולם הבינו שאם לא תהיה קבורה בגוש-דן - - -
אברהם מנלה
¶
לא, לא, אדוני היושב ראש, - - - בסדר. אתה יודע, לא נגדיר פרויקטים, אבל אנחנו יוצאים לדרך עם פרויקט שברור שהוא פותר מצוקת קבורה, שאין דרך אחרת לפתור אותה. אנחנו מתחייבים להרבה שנים קדימה. עכשיו, אנחנו לא יכולים להיות כפופים למישהו שיחליט עוד שלוש שנים שהוא משנה את כללי המשחק באמצע המשחק, אחרי שאנחנו התחייבנו כלכלית. זאת הבעיה. אין לנו שום עוגן.
ברגע שאומרים לי
¶
תשמע, אתה קובר קבורה רוויה, אתה מבצע את מדיניות הממשלה, אנחנו לא מענישים אותך ולא מקזזים לך, אז אני יודע שאני יכול בראש רגוע לצאת לפרויקטים האלו. כשאני יודע שעוד שלוש שנים יבוא מישהו ויחליט לשנות את כללי המשחק באמצע המשחק, אחרי שאני חתום מול קבלנים – אני בבעיה קשה.
שמרית גיטלין שקד
¶
אני רק רוצה לדייק: זה לא שכל פעם שהם קוברים אדם בקבורה רוויה, המוסד לביטוח לאומי מקזז את התשלום.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
את לא הבנת. עוד לא הסברתי את עצמי נכון.
ה-incentive שלנו, כמדינה עכשיו – לא כחברות קדישא. כמדינה – לעודד כמה שיותר שירכשו בקבורה רוויה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני אסביר לך למה: אני משחרר לחץ מקבורת שדה. אין לו היום שום סיבה, שום סיבה, לעודד, אפילו לבן זוג, לשמור מקום לבן זוג, אם הוא אחר כך ייכנס בקטגוריה הזו של הטורים, של הקיזוזים, ברמות - - -. לכן החרגנו. ביקשנו להחריג את הסוגיה של הקיזוזים לגבי קבורה רוויה.
אברהם מנלה
¶
אבל חשוב להבין את הרציונל. הרציונל הוא שמקום של קבורה רוויה, כל מקום הוא מקום כפול. זאת אומרת שכל מקום, אנחנו מוכרים לבן הזוג בתעריף הקבוע בחוק, וזה חלק מהמימון של הפרויקטים. זאת אומרת, הממשלה דורשת ממני, בדו"חות ה-excel שאני סוגר מול משרד האוצר, למכור 50% מהמקומות לבני זוג.
עכשיו, מצד אחד, אני מבצע את מדיניות הממשלה ומוכר את המקומות האלו, כדי לממן את הפרויקטים של הקבורה הרוויה. מצד שני, באה תקנה 9. אם היא לא משונה. נניח שמפסיקים את הוראת השעה, ולהחזיר לי את הכסף על זה שעמדתי ביעדי הממשלה. זה לא הגיוני.
אברהם מנלה
¶
הממשלה צריכה להחליט על יעד אחד: או שהיא הולכת לקבורה רוויה או שהיא לא הולכת לקבורה רוויה.
רון רוגין
¶
הערה אחת, קצרה: גם בעניין הזה, אדוני, של רכישת מקומות קבורה, אנחנו מקבלים, על רכישת מקומות הקבורה, לפי התוספת לחוק, סדר גודל של 60% ואפילו 70% פחות ממה שמקבלות חברות הקדישא הגדולות. פשוט כי אין לנו כוח פוליטי. זאת האמת לאמיתה, אדוני.
חנן פוטרמן
¶
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(הוראת שעה), התשע"ו-2016.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 266 ו-400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – החוק), בהתייעצות עם מועצת המוסד לפי סעיף 12 לחוק, בהתייעצות עם השר לשירותי דת ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 9: 1. "בתקנה 9(א) לתקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה) התשל"ו-1976:
(1) ברישא, אחרי "לפי תקנה 3" יבוא "למעט נפטרים כאמור שהובאו לקבורה רוויה וקבורה זוגית תמורת תשלום כאמור;
(2) אחרי פסקה (3) יבוא: לעניין תקנה זו, "קבורה רוויה" ו"קבורה זוגית" – כהגדרתן בסעיפים 14א(ה) ו-(ו) לחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב], התשל"א-1971.
תחולה
¶
2. תקנה 1 לתקנות אלה תחול לגבי חישוב של שיעור מופחת לדמי קבורה, בעד קבורות שנערכו בשנים 2015 עד 2017".
וגם על התקנות האלה, כמו על התקנות הקודמות, חתום השר חיים כץ.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה)(תיקון תקנה 9)(הוראת שעה), התשע"ו-2016, נתקבלו.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לציין, מה שאמר היושב ראש, שכל הדברים שנאמרו פה, גם מהצד של המועצות וגם מהצד של הרב אברהם מנלה, כולם יבואו לידי - - -