הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 250
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י' בשבט התשע"ו (20 בינואר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/01/2016
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה)
פרוטוקול
סדר היום
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה)
מוזמנים
¶
מעיין נשר - רכזת שיכון, אגף תקציבים
יובל טלר - רפרנט שיכון, אגף תקציבים
אפרת כחלון - לשכה משפטית, משרד האוצר
מעיין נשר - רכזת שיכון, אגף תקציבים
איגי פז - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עודד פלוס - מנכ"ל, המשרד לשירותי דת
דוד נחום - תקציבן, המשרד לשירותי דת
דב קהת - יועץ מקצועי, המשרד לשירותי דת
ניר ענבי - יועץ המשרד, המשרד לשירותי דת
חגי אברהמי - ממונה ייעוץ משפטי, המשרד לשירותי דת
נתן נתנזון - ראש מועצה דתית, חבר המועצות הדתיות בישראל
יצחק הנאו - מנהל המינהלת למבני דת, עיריית ירושלים
ברית יעקובי - ראש דסק, מכון על משמר הכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
לאה קיקיון
קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה)
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר היום - קביעת סכום ההשתתפות המיוחד בהוצאות התקציב של המועצות הדתיות בהתאם לסעיף 11ב לחוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971 (אמות המידה).
אנחנו קיימנו את הדיון בשבוע שעבר. הביאה לנו הממשלה הצעה שהאמת היא – היא מבקשת לאשר את השינוי הזה או את החלוקה הזו בין הרשויות המקומיות ובין הממשלה ומשרד הדתות, האוצר. הממשלה בכלל. היא הציעה את ההצעה הזו כשאנחנו נמצאים באמצעו של חודש ינואר 2016 ולאחר שבמשך שנה שלמה פעלו על פי מה שהיה קודם, וקודם היו 4 רשויות חריגות. האמת היא שאני לא מבין את כל הטבלה הזו, זו האמת. אני לא יודע. אנחנו עשינו פה בוועדה הטבות מס ביישובים, קבענו קריטריון, היו שביתות, הפגנות, אבל בסוף כולם הסכימו שזה נעשה על פי קריטריון. לא נכנס לעניין הזה. אין לנו גם את הזמן להיכנס לעניין הזה, אנחנו ניכנס לעניין הזה בהמשך. אבל אנחנו מתבקשים לאשר את 2015.
אין לי שום אינטרס, אם מישהו חושד בי, שאגב, זה יכול להיות אינטרס לגיטימי שאני רוצה לעזור לרשות מסוימת או לפגוע ברשות אחרת. אנחנו, הפוליטיקאים יש לנו אינטרסים מדי פעם. אין לי שום אינטרס, אני אומר לכם – לא באשדוד, ולא באילת – אין לי. אני רוצה שכל היישובים במדינה יפרחו ויגדלו, ושיהיו שירותי דת כמו שצריך. אין עדיין מספיק שירותי דת כפי שצריך, לא ממנים רבנים. דברים שהציבור מבקש עדיין אין. אין לי אינטרס בעניין הזה. אני לא מבין איך אני אבוא –אני, ועדת הכספים, עכשיו, לא הממשלה – אני אבוא לפני ראש עירית אשקלון או ממלא מקומו ואגיד לו - עד עכשיו שילמת ואישרת את זה בתקציב הרשות המקומית, מיליון שקל, עכשיו תשלם מיליון ו-15, או מיליון ו-150, עכשיו תצטרך לשלם 15% יותר. לא מכאן ואילך, אחורנית, מינואר. למה? כי עם כל הכבוד למשרד האוצר שהוא תורם הרבה כסף לשירותי הדת במדינת ישראל, הוא חסך במשך 18 שנה מינוי רבנים. אנשים של משרד האוצר התמנו לכל מיני חברות פיקטיביות, שהוקמו. אני יכול להגיד שמות. אבל רבנים אין בכל המקומות. מותר לכם לתרום 5.5 מיליון לעסק הזה שהיגיע באיחור, ולא לפגוע ברשויות האלה. חסכתם במשך שנים כסף של שירותי הדת, במלוא מובן המילה. מותר לכם לתת את ה-5.5 מיליון האלה, ואחרי זה נדבר על 2016. בבקשה, אדוני המנכ"ל.
עודד פלוס
¶
אדוני, אני רוצה - - - בחלק מהדברים אני מבין מה אדוני אומר, ואני רוצה להציע איזושהי - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם לא הבנת במאה אחוז אז אני אחזור במאה אחוז: לא מינו רבנים במדינת ישראל. לא מינו רבני שכונות, לא מינו רבנים בהתיישבות. יש שם ציבור ענק שנזקק לשירותים האלה. עכשיו מתווכחים אתך על 5.5 מיליון. זה peanuts למה שהם חסכו שנים בשירותי הדת.
עודד פלוס
¶
אני לא מגן עליהם. על זה אני לא מדבר. על הדברים שאדוני אמר אני לא מתכוון להגן, ואני מתכוון להילחם ואני מקווה שיהיו לי שותפים למלחמה.
עודד פלוס
¶
לא, לא רק זה, אדוני. יש בעיה אחרת. כשאני היום מקבל תקצוב או נותן תקצוב למשב"ק, וברגע שהמשב"ק זה פורש – למשל, יש לי דוגמה על רב בכפר הרא"ה, שמכהן 30 שנה, הרב וייס. במועצה האזורית עמק חפר. הוא עלה לארץ, אני ישבתי אתו ועם הרבנית, הרבה שעות היו לי אתם. זו זכות גדולה. הרב הזה מגיע אוטוטו לגיל פרישה. ברגע שהוא יפרוש, כפר הרא"ה לא תקבל במקומו רב. לכן אני מצטרף לדברים שאדוני אמר, וגם חבר הכנסת וקנין הודיע לי שהוא מוכן להיות שותף בכל מאבק שאנחנו ננהל, על מנת שלפחות את העניין הזה, לפחות להחליף - - -
עודד פלוס
¶
כן, זה לפחות. עוד לפני ההגדלה. בעניין הזה אני מקווה שיהיו לי שותפים, ואני בטוח שיהיו לי.
עודד פלוס
¶
אני רוצה לדבר על הנושא שאנחנו נמצאים בו, היום. למעשה, ברירת המחדל, במידה והטבלה לא מאושרת, זה להעלות את כל הרשויות למצב של 60-40. זאת אומרת שהרשות המקומית משתתפת ב-60% מתקציב המועצה הדתית, והמשרד לשירותי דת משתתף ב-40%. יש לנו היום רשויות, בעיקר הרשויות הקטנות, ששיעור ההשתתפות שלהן עומד על 25%. זאת אומרת, אם הטבלה הזו לא מאושרת, אני צריך - - -
עודד פלוס
¶
אני מבין את המצב של הרשויות המקומיות, אותן 4 רשויות מקומיות שמוחרגות בשנת 2011. כל השנים הם התרגלו לשלם 60%, והיום אנחנו מנסים להשית עליהם רטרואקטיבית 75%, ואנחנו ישבנו בינינו וניסינו לגבש איזשהו מנגנון שירכך את המכה. אני אומר בצורה ברורה – הוא לא יבטל את המכה, הוא ירכך את המכה. אנחנו היינו רוצים לתת להם – אנחנו קוראים לזה איזה סוג של הסתגלות, להעביר אותם תהליך של הסתגלות, ולהעלות אותם לא מ-60% ל-75%, אלא להעלות אותם ל-68%, זאת אומרת, לעשות אמצע. אני יודע שזה סוג של מסחר, אני עושה פה, עכשיו. אני אסביר. אם היום, לפי הקריטריונים – אשדוד היתה צריכה לעלות מ-60 ל-75%, שזה נותן סדר גודל של 1.5 מיליון שקל תוספת, אנחנו נעלה אותם ל-68 - - - אנחנו ניצור מדרגת ביניים, של הסתגלות.
היו"ר משה גפני
¶
משרד האוצר. אני מבקש 5.5 מיליון שקל, נורא פשוט. מה משרד האוצר אומר? אני אגיד לכם, המקורות שלי זה רבנים שלא מיניתם 18 שנה.
מעיין נשר
¶
אז אנחנו רוצים שאת המנגנון שהמנכ"ל של המשרד לשירותי דת הציג אנחנו גיבשנו ביחד ואנחנו תומכים וחושבים שזו הצעה שבהחלט אפשר לקבל.
היו"ר משה גפני
¶
הוועדה לא מקבלת את זה. אני הייתי דן אתכם על הנושא - - - זה לא עובר פה. רכז הקואליציה בוועדת הכספים זה מיקי זוהר.
היו"ר משה גפני
¶
- - -
זה לא הולך לעבור פה. אני מאוד מבקש. זה לא הולך לעבור פה. אנחנו יכולים לדבר על 2016, אנחנו נצטרך לדבר על 2017, אני הולך להיכנס לתוך הקריטריונים האלה. צריך לראות למה זה ככה. יש, למשל, את אשכול 5 שנמצא – חלקם נמצאים ב-25%, 35%, 45% או 50% - - -
היו"ר משה גפני
¶
מותר לנו לבחון את הפרמטרים? אתם יכולים להחליט, אבל אנחנו, בסופו של דבר, צריכים לאשר. אני רוצה לבחון את הפרמטרים האלה. אריאל – 35%, אליכין -25%, אור יהודה – 50. שלומי – 35, קרית שמונה – 50.
היו"ר משה גפני
¶
מה שהם מדברים, הם מדברים פחות או יותר על מה שהיה כל הזמן, בלי החריגים. 2015 אנחנו כבר כמעט לא יכולים לדון על זה. הדיון הוא החריגים.
אני מציע לוועדה, לאשר את 2015 כמו שהצעתם, ולהוריד, לא על חשבון משרד הדתות, אין לו כסף – על חשבון משרד האוצר, את ארבעת הרשויות האלה, שאנחנו כבר עברנו את 2015 והם פעלו לפי 2014. ועדת הכספים מקבלת החלטות עוד מהתקופה שלי, שנה אחרי שנה אחרי שנה. את אותה החלטה. אני לא מדבר על זה שעוד לא באתם עם ההצעה לנושא של תקציבי החינוך, הרווחה, התחבורה. עוד לא באתם עם הצעה. אני לא מתכוון לוותר לכם בעניין הזה. זה לא יהיה רק על דתות. רשויות חלשות צריכות להיות מתוקצבות יותר על ידי המדינה. זאת החלטה נכונה, ההחלטה הזו. רשויות חזקות יכולות יותר להשתתף בתקציב של השירותים שהן נותנות - גם שירותי דת, גם חינוך, גם רווחה, גם תחבורה. אתם לא באתם. אתם פוחדים להתחיל עם החזקים. אני מבין אתכם.
היו"ר משה גפני
¶
אם אתם מסכימים תביאו הצעה. על שירותי הדת, שזה הגוף הכי חלש - פה אתם יודעים להיות גיבורים. תביאו הצעה כזו על חינוך. נראה אתכם מתחילים עם בנט. תתחילו, תתחילו עם חיים כץ במשרד הרווחה. שיתחילו עם השרים החזקים. מתחילים עם דוד אזולאי. חוכמה.
היו"ר משה גפני
¶
את מה שאת אמרת, את מה שאמרנו אחרים – לאשר את 2015, אבל להישאר באותה מתכונת כלפי אותן רשויות.
היו"ר משה גפני
¶
הרשויות האלה כבר פעלו, כבר אישרו תקציבים על פי זה. יבוא משרד האוצר ויגיד – זה עולה 5.5 מיליון שקל. ה-5.5 מיליון שקל ייפול על כתפי משרד הדתות. משרד הדתות, יש לו תקציב, שאני מכיר את התקציב הזה. גם היה על זה דיון כאן באישור תקציב המדינה. לא בא בחשבון. לא יהיה אישור כזה. הכסף הזה לא יירד ממשרד הדתות. משרד האוצר במהלך השנה האחרונה הרוויח משירותי הדת עשרות מיליונים, עשרות מיליונים שהיו צריכים לתת אותם, ולא נתן. אני מבקש – תתרמו לעניין הזה 5.5 מיליון שקל. אני עומד לקבל החלטה על זה.
מעיין נשר
¶
אפשר להגיב בנושא הזה? התחלתי קודם להגיד שאין לנו - - - כי ברמה המהותית, מבלי להתייחס לחוק, יש פה באמת משהו שעשינו בשנתיים האחרונות ובסופו של דבר הממשלה כן הוסיפה כסף בשנתיים האחרונות מעבר למה שאושר בחוק התקציב, לרשויות הספציפיות האלה. העניין הוא שכשאתה עושה משהו פעם אחת, פעמיים – בפעם השלישית כבר בודקים אותך. אנשי משרד המשפטים והלשכה המשפטית שלנו וגם אנשי המשרד לשירותי דת, באו ואמרו – החוק קובע משהו מאוד מפורש, והוא קובע שמה שנקבע בחוק התקציב לטובת המועצות הדתיות, זה מה שיחולק. בשביל לשנות אותו צריך שלוש קריאות, וגם – אנחנו לא יכולים לשנות עכשיו רטרואקטיבית את חוק התקציב של 2015.
מעיין נשר
¶
בעצם, אנחנו, אין לנו אפשרות ואנחנו יכולים ללכת לקראת אותן רשויות, אנחנו גם מסכימים לעשות את אותו מה שנקרא "מענק הסתגלות", כי אותן רשויות נפגעות מהמודל הדיפרנציאלי וצריכות במקום לתת 70, לתת 75.
מעיין נשר
¶
אז אנחנו מוכנים, אבל אין לנו ברירה אלא לעשות את השינוי הזה, לתת 75 במקום 60, נכון – אין לנו ברירה אלא לעשות את השינוי הזה בתוך העוגה, כי זה מה שקובע החוק. אני חייבת להגיד, היושב ראש, שזה לא עניין של לחסוך את הכסף הזה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אתם לא עוברים על החוק.
גברתי, היועצת המשפטית. טוענת עורכת הדין מעיין נשר שזה לא חוקי.
איגי פז
¶
אני ממשרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה. יש את הסעיף שאפרת דיברה עליו, שאומר שבכל מקרה אתם יכולים לשחק באלכסון, אבל זה לא יכול להביא להגדלת העוגה.
היו"ר משה גפני
¶
רק סליחה, לפני הטיעון המשפטי - שאני מבין אותך נכון. אנחנו, אחרי אישור התקציב העברנו פה בהעברות 43 מיליארד שקל. לא 5.5 מיליון.
היו"ר משה גפני
¶
אין ספציפי, יש מדינה. אני מקבל ביקורת על זה. אישרנו תקציב מדינה ב-19 בנובמבר. במשך פרק זמן, נדמה לי של שלושה שבועות, אולי שלושה וחצי שבועות, העברנו למעלה מ-10% של התקציב, העברנו 43 מיליארד שקל בהעברות תקציביות. מה שאתם נדרשים, אם תתקבל החלטה כזו – לא אתם, אתם נותנים ייעוץ משפטי, אבל מה שנדרש ממשרד האוצר, לתת לפה העברה של 5.5 מיליון שקל עבור הדבר הזה. יש לי גם מאיפה לקחת את הכסף הזה, אם זו הבעיה.
איגי פז
¶
שוב – יכול להיות שנעשו העברות, אבל פה יש לנו סעיף ספציפי שאומר, לעניין תקצוב מועצות דתיות, שאתה לא יכול לעשות את זה - - -
איגי פז
¶
אתה רוצה לחזור לחוק התקציב? להגדיל את כל התקציב? זה גם לא יעזור לך, כי זה מוביל לנקודה השניה - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אל תוסיף לדבר. הצעה אישית לך, לטובתך – אל תמשיך לדבר, כי כל מילה שאתה מוסיף פה, אתה לא יודע – אתה מעלה לי את - - - אני לא רוצה להגיד לך את מה.
איגי פז
¶
בסדר, הוא יכול להידחות, אבל חוות הדעת המשפטית שלנו מחייבת את הממשלה, היא לא מחייבת את - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, אנחנו רוצים. אנחנו בעד לשמור על החוק. איזה עוד טיעון? את הטיעון הזה שמענו, דחינו. בסדר.
איגי פז
¶
בסדר. אני אומר שזה גם לא יעזור כי ברגע שאתה מגדיל את העוגה היא תצטרך להתחלק בין כל המאה ומשהו מועצות. זה לא יכול להגיע ישירות ל - - -
היו"ר משה גפני
¶
למה? אפשר לקחת את זה מהתרבות. מה דעתך? עשינו העברות, העברנו למשרד הביטחון, ממשרד של עניינים שונים.
היו"ר משה גפני
¶
הנושא הזה, שאנחנו באים בינואר – אני לא מבין איך משרד המשפטים שותק על הדבר הזה. אנחנו באים בינואר, אחרי שהרשויות האלה אישרו תקציב. אף אחד לא אמר להם לא. חמש שנים שהם פועלים על פי המתכונת הזו. לו אני הייתי משרד המשפטים, ואני לא, אני הייתי בא לכאן, לוועדה, והייתי אומר – אתם לא יכולים לארבעת הרשויות האלה לאשר דבר כזה רטרואקטיבית.
איגי פז
¶
אם רוצים לעשות את המשחק בתוך העוגה, זה בסדר. זה בסדר, וזה גם עובר משפטית. אבל אם רוצים - - -
שגית אפיק
¶
אחד, לעניין מה שקראת – שלוש שנים. אני חושבת שה-10 וחצי חודשים שבהם פעלו לפי אמות מידה של שנת 2014 בהחלט מצדיקות, וזה מצב מאוד חריג, החוק ממש לא צפה מצב שבו רק בתום השנה יעבור חוק תקציב, הוא לא צפה, אם קוראים את סעיף 11(ב) עד 11(ה), לא רואים שהחוק צפה מצב כזה שבו הרשויות יפעלו במשך שנה שלמה ואחרי זה יבואו ויגידו להם – משתנים כללי המשחק, ולכן אני סבורה שזה טיעון שכן, הוא נכון, ואפשר לפעול לפיו.
לעניין השאלה של בתוך העוגה או מחוץ לעוגה - עמדתי היא לא כעמדתכם. אני סבורה שאתם מסתמכים על סעיף שבאמת אומר שהשינוי שייעשה באמות המידה לעומת 60-40 לא יביא לחריגה מסכום ההשתתפות של הממשלה בהוצאות התקציב. ההגדרה של ההשתתפות של הממשלה בהוצאות התקציב קבועה בסעיף 11(א) והיא אומרת שהוא ייקבע בכל שנת כספים בחוק התקציב השנתי, כמשמעותו בחוק יסודות התקציב. חוק יסודות התקציב מאפשר, בסעיף 11 בו, לעשות שינויים בתקציב. כפי שאמר היושב ראש, נעשו פה המון שינויים בתקציב, גם לעניין סכום ההשתתפות של הממשלה בהוצאות התקציב שנקבע בחוק התקציב, אפשר לעשות העברה תקציבית ולהעביר את אותו סכום שמתבקש כדי ליצור את הדברים, ולכן אני לא חושבת שהעוגה שהבאתם חייבת להיות עוגה סגורה, ולוועדה יש אפשרות לבקש שתהיה העברה תקציבית חיצונית נוספת, שתגדיל את העוגה. אחרי העברה תקציבית כזו אפשר לחלק את אמות המידה - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לכן יש לי בקשה מבחינת חומרים שיועברו לוועדת הכספים. מאחר ואנחנו לא מכירים את התמונה כולה, אתם פשוט מביאים לנו את המצב לאשורו, אני, תוך כדי, ככה, בדקתי. אמרתם לי שלא העלו בכלל. אז בעירית רחובות, במקרה, העלו מ-60% השתתפות ל-75% השתתפות. מדובר ב-2.5 מיליון שקל. עירית רחובות סוחבת אחריה גירעון תקציבי גדול מאוד, לעומת עירית נס ציונה, למשל, שהיא מאוזנת תקציבית, והיא נשארה עם 60%. עיר יותר קטנה, שגם מבחינת היקף השירותים שהיא צריכה לתת – הוא הרבה יותר קטן לעומת היקף השירותים שנותנת עירית רחובות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כדי שלא נתווכח על הנתונים – אני רוצה לדעת, לפני שאנחנו מאשרים את הקריטריונים. אני רוצה להבין מה היה שיעור ההשתתפות בשנת 2013, בשנת 2014, ובשנת 2015, כדי שנראה את המגמה בכל רשות ורשות ומה המשמעות של זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
ומה שאני מבקש עוד זה את ההבנה איך נקבעו הקריטריונים, כי לא יכול להיות שלמשל עיר כמו רחובות גדלה, או משתתפת ב-75% - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע ככה – אנחנו רוצים להיכנס לקריטריונים. אתם יודעים מה? למשרד גם יכול להיות שיהיה אינטרס. בסדר, אנחנו מכבדים את זה. אבל שנדע מה הם הקריטריונים, לפי מה זה נקבע, את זה אנחנו צריכים לעשות ל-2016, שזה עכשיו. אני מציע שאנחנו נצביע על 2015 כמו שהטבלה הזו, להוציא את ארבעת הרשויות.
עודד פלוס
¶
אני אסביר- אנחנו, למעשה, אם תסתכלו על הטבלה שלנו, מה שהיושב ראש אמר, הוא אמר – למה מחילים את זה רק במשרד הדתות, למה לא מחילים את זה בכל הארץ. יש פה מהפכה, יש פה התייחסות שוויונית שהחזקים משלמים יותר, והחלשים משלמים פחות. זה דבר שאני חושב שצריך לאמץ את זה. אני אסביר. אנחנו מכניסים לתוך התחשיב ארבעה פרמטרים: סוציואקונומי, אחוז ההשתתפות במועצות הדתיות מסך כל תקציב העיריה, גדיש – מי שמקבל מענק איזון לא מקבל - - - אנחנו מכניסים פה ארבעה פרמטרים כדי להגיע למצב הזה, כדי להגיע למצב שהחזקות באמת משלמות 75%, והחלשות, אדוני היושב ראש, מקום כמו כפר יונה, שזו מועצה חלשה, משלמת 35%. תל אביב, שהיא חזקה - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא ענית על השאלה שלי. אל"ף, מתי שיניתם את הקריטריון על 2015, שהטבלה הזו נוצרה, והאם יש שינויים לעומת 2014? הרי מה הטענה שלנו? אם אתה מגיע בינואר , הרי הרשות, כשהיא בנתה את התקציב שלה ל-2015, היא בנתה אותו לפי מה שהיא הכירה שהמדינה שמה ב-2014. לפי זה היא בנתה. ואם היא יודעת רק בסוף 2015 שאתה שינית את אחוז ההשתתפות באופן שהוא משמעותי, מאיפה היא תביא את הכסף?
עודד פלוס
¶
קודם כל, אם תסתכל, בכסף זה לא משמעותי. דבר שני, כל המועצות המקומיות – בתור אחד שישב 30 שנה ברשויות המקומיות, אני יכול להגיד לך שבסוף שנה עושים התאמות תקציביות, כי דברים משתנים. פתאום מתברר שההכנסות שצפו – לא נכנסו, או שגדלו.
שגית אפיק
¶
כמעט אין שינויים בקריטריון עצמו, אלא מה? אני אסביר לכם. הם עשו התאמות מאוד קטנות שבהן, כתוצאה מזה שאין שינוי בקריטריון - אין שינויים באחוזי ההשתתפות. איפה יש שינויים? בסכומים יש שינויים.
עודד פלוס
¶
יש 131 מועצות דתיות? יש ארבע, אם אני זוכר טוב, שעלו, ויש שלוש שירדו, או הפוך. ארבע שירדו, ושלוש שעלו.
יצחק הנאו
¶
אני מבקש לקבל את אותה החלטה לגבי ירושלים ולאשר לפי 2014, כי המצב שנוצר אצלנו הוא בדיוק הפוך. שילמנו, גם הרשות וגם המשרד, לפי 2014, ב-2015, שילמנו את מלוא התשלומים ונוצר מצב ששילמנו למועצה הדתית, אנחנו והמשרד ביחד, 854 אלף שקל יותר מדי, ביחס למה שמבקשים לאשר עכשיו, רטרואקטיבית, על 2015. זאת אומרת שהמועצה הדתית תצטרך להחזיר 854 אלף שקל. אני מזכיר לכם שהמועצה הדתית מסיימת תוכנית הבראה, יש לה חשב מלווה.
יצחק הנאו
¶
זה נוגע בדיוק לאותה אמירה שנאמרה לגבי ארבעת הרשויות, שבפועל היום מבקשים ממישהו להכניס יד לכיס, ולשלם כסף נוסף. במקרה הזה זה בדיוק הפוך – מישהו כאן יצטרך להחזיר כסף, כי הוא קיבל יותר מדי. למעשה, העיריה - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אדוני, יש לי הצעה. אני חושב שכן צריך לאשר את 2015 כפי שאמרת – להחריג את אותן ארבע רשויות - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני חושב שכל שאר הרשויות שלא היו בהם שינויים באחוזים – להשאיר אותן כפי שהטבלה הזו - - -לגבי אותן ארבע, צריך לחפש את הפתרון, מעיין, לדעתי, ב-5.5 מיליון, או מה שצריך, ולפתור את הבעיה הזו. ל-2015. ל-2016 – כל הקריטריונים. ואז אנחנו פותרים למשרד את הבעיה, שאתם מקבלים את מלוא התקצוב.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
עוד מילה אני אגיד, למעיין – יש בעיה. הרי אם היא כבר מסכימה ללכת, לפי השיטה שלה, ל-68%, זאת אומרת – היא כבר משלימה 2.5 מיליון. הפער שנשאר הוא 2.5 מיליון.
היו"ר משה גפני
¶
גם רחובות. יש טענות, טענות שאי אפשר להתעלם מהן. אם אנחנו נשנה את הקריטריונים ל-2016 במקום אשכול מ-1 עד 3 ונעשה את זה 1 עד 5 ונחלק את העוגה אחרת, עם פרמטרים כמו שהמנכ"ל אמר, יכול להיות שאנחנו פותרים את הבעיות – זה מה שעשינו בהטבות המס ליישובים. הורדנו, העלינו, אף אחד לא יצא וכל תאוותו - - - היו כאלה שכן יצאו, אבל זה היה במסגרת הקריטריון. אבל העיקרון היה שבמקום 185 רשויות היו 403 רשויות. אז היו מקומות שזה ירד. היו מקומות שזה עלה, אבל כולם היו בעניין. אני סבור שצריך ללכת על אשכול יותר גבוה. יש פה קריטריונים שאני לא מבין למה הם נותנים כל כך הרבה נקוד בפרמטרים האלה של החלוקה בין הרשות ובין הממשלה, אני לא כל כך מבין את זה. אנחנו נצטרלך להיכנס לדיון הזה
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. ואני מבקש ללכת ל-2016 על קריטריונים שיהיו מתואמים אתנו. שנדע על מה אנחנו מדברים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא יהיו החרגות, יהיו קריטריונים - - - הרי לא יכול להיות כזה הבדל כשאתה לוקח שתי ערים סמוכות ואתה רואה שעיר אחת משלמת 75% השתתפות, שזה המון כסף, ועיר אחת משלמת 60%. העיר שמשלמת את 60% ההשתתפות היא יותר יציבה מהעיר שמשלמת את ה-75% - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא בהכרח. אבל אם הוא מקבל את מענק האיזון, מהרגע שהוא קיבל א מענק האיזון הוא מאוזן. עכשיו אתה גם נותן לו את מענק האיזון - - -
עודד פלוס
¶
אנחנו מדברים פה בתקציבים של מיליארדים. אנחנו מדברים על מיליארד שקל, להעביר חצי מיליון שקל. בואו נשים את הפרופורציות.
עודד פלוס
¶
אני רק רוצה שתביאו בחשבון, שיש לנו ברירת מחדל והיא מאוד פשוטה, והיא מאוד בעייתית והרסנית. אם הטבלה הזו לא מאושרת אני חוזר ל 60-40 לכולם. זאת אומרת, אני צריך לבוא היום למועצה המקומית אליכין, שבקשוי גומרת את החודש, ומעלה אותה מ-35% ל-60%. זה הרבה כסף.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל כשהיא לא גומרת את החודש מטפל בזה משרד הפנים, במענקי איזון. לכן צריך לראות את כל - - -
היו"ר משה גפני
¶
מעיין, אני מצטער, את הבכירה שנשארה פה, בחזית. כל הבכירים האחרים מחכים לך במשרד.אין דרך. צריך לדעת שיש מערכת יחסים בין משרד האוצר לוועדת הכספים. לא קם פה חבר ועדה אחד שאמר – בואו נאשר קודם כל את 2015 כמות שהוא, בתוך המסגרת. לא קם אחד שאמר. חברי הוועדה מתנגדים. אלה שהיו ב-2014 יהיו ב-2015. אלה שהוחמרו כתוצאה מהמצב הזה של מה שאתם מביאים עכשיו, לא יוכלו לעמוד בזה, אנחנו לא יכולים לאשר את זה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
חשוב לציין גם בפני האוצר שחברי ועדת הכספים, ששייכים לוועדה בשנת 2015 יהיו גם ב-2016 ו-17.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לכן, ה-5.5 מיליון שקלים האלה, שעכשיו תתעקשו עליהם, בטח יגרמו לנו לנסות לעשות השגים מרשימים בוועדות הבאות.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאנחנו מציעים זה ככה – לאשר את הטבלה, אבל אלה שהוחמר אתם עכשיו, באופן חריג, שזה בעיקר הארבעה, אנחנו מדברים על סכום שבין 5 ל-5.5 מיליון שקל, שזה פחות או יותר תמונת המצב. אלה שהוחרגו יישארו ל-2015 כמו שהיה ב-2014, מחוץ לעוגה.
היו"ר משה גפני
¶
תשאירי לי. אני לא מתערב בעבודה שלכם, אל תתערבו בעבודה שלי. תכף נראה איך אני עושה את זה.
נתן נתנזון
¶
אני מהנהלת חבר המועצות הדתיות. אני מציע לפתור את הבעיה המשפטית שבתוך לעוגה או מחוץ לעוגה - -
נתן נתנזון
¶
- - הם לא יתנו לנו עם זה לנשום. אני מציע לעשות תקנה מיוחדת להשלמה של אותם חריגות, ומשם שיחלקו את החריגות ובזה נגמר העניין.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה.
אני מציע לחברי הוועדה כלהלן – אנחנו נאשר את הטבלה כפי שהוגשה על ידי משרד הדתות.
היו"ר משה גפני
¶
כן, הכל ל-2015. ל-2016 אנחנו מדברים על אופרה אחרת לגמרי. לגבי ההחרגות, אלה שהוחמרו, שזה בעיקר ארבעת הרשויות האלה, אנחנו מבקשים שהאוצר יוסיף להן כסף שהן יהיו כמו ב-2014 ו-13, 12, ו-11. שהאוצר יביא כסף.
היו"ר משה גפני
¶
לא יכולים להעביר בממשלה. אני אגיד לך מה העבירו בממשלה, אז אתה אומר לי לא יכולים להעביר בממשלה. בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
עכשיו אני רוצה להגיד רק לחברי הכנסת: יש לנו בעיה. אנחנו נאשר את זה כי זאת ההחלטה הצודקת, האמיתית. אין דרך אחרת. גם משפטית לא יכולה להיות דרך אחרת. יבוא משרד האוצר ויתחכם, והוא לא יביא העברה תקציבית. נחזור ל 60-40 או שבכלל נקבל איזושהי החלטה פה, שאני לא יודע מה היא, ואני לא יודע את תוצאותיה.
היו"ר משה גפני
¶
ואז, אנחנו אומרים שזו ההחלטה הצודקת, הנכונה, לא יכולה להיות צודקת ממנה, בלי שום חשבון שגם לא נכנסים לפרטים, לפרטים נכנס אחרי זה. אנחנו נצביע על זה, ואני אחרי זה מגיש רביזיה. זאת אומרת, ההחלטה לא תהיה סופית, בגלל שאני תמיד יכול להחזיר את זה לוועדה. אם נחזור לוועדה בלי הכסף של האוצר, הולכים להיות פה דברים דרמטיים. לאוצר יש פה אינטרסים בוועדת הכספים. אם הכסף לא יגיע, אני אביא את הרביזיה ובמסגרת הרביזיה הזו יהיו עוד כמה דברים שיגיעו. אם נשמע צליל איום בקול שלי – לא התכוונתי לזה.
מי בעד אישור הכללים כפי שאמרתי?
הצבעה
בעד אישור ההחלטה – רוב
נגד – אין
ההחלטה אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
אושרה ההחלטה להעביר את הכללים כמו שהם, להוציא את החריגים, את אלה שעליהם האוצר צריך להביא העברה תקציבית. אני אומר לך עכשיו לא באיום, אלא בחברות הכי טובה שיכולה להיות: אני מחכה להעברה תקציבית לגבי העניין הזה. אם לא תגיע העברה תקציבית – אני מפעיל את הרביזיה. לכמה משרדים תהיה בעיה. אני מבקש את הכסף הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא איימתי. אם נשמע איום, אני חוזר בי. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:13.