הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 148
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, כ"א בשבט התשע"ו (31 בינואר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/01/2016
חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013 (כ/769) – בקשה לדיון מחדש מאת חבר הכנסת עיסאווי פריג' ודיון מחדש בסעיף 15 להצעת החוק
מוזמנים
¶
עוזי יצחקי - המנהל הכללי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ברק טייכמן - יועץ בכיר למנכ"ל, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - סגנית היועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבנר פלור - מהנדס, סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דפנה עין-דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
לנה גרשקוביץ - מנהלת תחום כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבי גונן - מהנדס ראשי לרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
משה קירמאיר - ראש תחום שירותי תחזוקה והדרכה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אסתי פלדמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רקפת ישי - מנהלת תחום ייבוא אישי, רשות המסים, משרד האוצר
דני דרגוצקי - מנהל תחום בכיר הערכה, רשות המסים, משרד האוצר
דרור וגשל - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
קרן וול - מתמחה ייעוץ וחקיקה, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
אנואר חילף - הממונה על חוקיות הייבוא, משרד הכלכלה והתעשייה
דבי מילשטיין - ממונה ייעוץ משפטי - נושאים בין-לאומיים, משרד הכלכלה והתעשייה
יונתן צויקל - עו"ד, ראש צוות, המחלקה המשפטית, רשות ההגבלים העסקיים
זאב ש. פרידמן - היועץ המשפטי, המועצה הישראלית לצרכנות, ארגוני צרכנים
טל ברנר דרורי - יושבת-ראש, איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי, אופנועים, לשכת המסחר
יעקב אנוך - נשיא, איגוד יבואני הרכב
יעקב יהודה רודד - מנכ"ל, איגוד יבואני הרכב
סיגלית בן ששון - יועצת משפטית, איגוד יבואני הרכב
יורם בונן - עו"ד, (שדלן) מייצג את קבוצת כלמוביל, איגוד יבואני כלי רכב
אמיר גבל - יועץ משפטי, כלמוביל, יבואני כלי רכב
שיר דיין - עו"ד-מייצג קבוצת כלמוביל, יבואני כלי רכב
חיים לוי - מנכ"ל משותף, גלובל אוטומקס, יבואני כלי רכב
ינון עמית - מנכ"ל משותף, גלובל אוטומקס, יבואני כלי רכב
דורון שורר - (שדלן) יועץ גלובל אוטומקס, יבואני כלי רכב
רונן לוי - יושב-ראש, איגוד המוסכים בישראל
אריה אשד - מנכ"ל, איגוד המוסכים בישראל
אינגריד הר אבן - יועצת משפטית (שדלן), איגוד המוסכים בישראל
דני הולנדר - חבר מועצה, איגוד המוסכים בישראל
שלמה תוסייה כהן - יועץ משפטי, איגוד שמאי הביטוח בישראל
נמרוד הגלילי - מנכ"ל, הארגון להשכרת רכב וליסינג
דידי רוזנפלד - מנכ"ל שלמה SIXT, חברות להשכרת רכב וליסינג
רון מלכה - מנהל קשת ליס בע"מ, חברות להשכרת רכב וליסינג
יהודה לוי - גזבר, סגן יושב-ראש אגודת מורי הדרך בישראל
שמואל השמשוני - מנכ"ל, מוסך סומרום, מתווכים לייבוא רכב
רפאל שחוח - נציג יוריס, ייבוא אישי, מתווכים לייבוא רכב
גיורא צפרוני - מנהל תחבורה, ארגון מנהלי רכש ולוגיסטיקה בישראל
משה בר - יושב-ראש תנו יד לחירש ונכים למען נכים
דן קדרון - חבר הנהלה, תנו יד לחירש ונכים למען נכים
יעל גויסקי - עו"ד, יועצת חקיקה, לוביסטית, מייצגת את איגוד המוסכים
ענת אלון - עו"ד, לוביסטית, (גויסקי לובינג), מייצגת את אגודת מורי הדרך
נועה גונן - לוביסטית (גורן עמיר), מייצגת את איגוד יבואני הרכב
משה ביבי - לוביסט (גורן עמיר), מייצג את איגוד יבואני הרכב
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
אירית שלהבת
הצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013 (כ/769) –
בקשה לדיון מחדש מאת חבר הכנסת עיסאווי פריג' ודיון מחדש בסעיף 15 להצעת החוק
היו"ר יעקב פרי
¶
בוקר טוב. אני שמח לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. גברתי מנהלת הוועדה, אדוני היועץ המשפטי, רשמת, מנכ"ל משרד התחבורה, נציגי משרד התחבורה. הישיבה היום תהיה מעכשיו עד השעה 14:00, תהיה הפסקה בצהרים.
אנחנו עוסקים היום בפרק ד', סימן ב': רישיון לייבוא רכב ושיווקו, החל מסעיף 35. אני אאפשר לכל מי שירצה לדבר, בתנאי שהוא יעשה את זה באופן תכליתי וקצר, בצורה הגונה ומנומסת, ואנחנו נתחיל ישר מסעיף 35. רציתם לתת גם רקע, גם להסביר לפני שניכנס להקראה? בבקשה. נתבקשתי גם שכל אחד – למרות שאתה מוכר וחביב – יציג את עצמו.
אבנר פלור
¶
מהנדס אבנר פלור, סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה. אנחנו בדיון הקודם התחלנו את פרק ד', ייבוא רכב, שעסק בנושא רישיונות לייבוא רכב ותנאים. מסעיף 35 אנחנו דנים בנושא של רישיון יבואן, כשאנחנו דנים בעיקר בשלושה סוגי יבואנים – יבואן ישיר שרוכש את הרכב ישירות מיצרן הרכב; יבואן עקיף שרוכש רכב באמצעות הסוכן המורשה; והסוג השלישי של יבואן זעיר, שהוא יבואן שרוכש כמות מוגבלת של עד 20 כלי רכב בשנה. הסוג הרביעי, מדובר בייבוא אישי של רכב.
סעיף 35 דן בתנאים למתן רישיון יבואן ליבואן ישיר, כשבעצם אחת מגולות הכותרת של החוק הזה, בנוסף להסדרה של כל ענף הרכב בכללותו והצווים, זה גם נושא של פתיחת השוק לתחרות. הסעיף הזה הוא אחד הסעיפים המהותיים והמרכזיים בחוק, שבעצם באמצעותו ניתן להגדיל את סוגי היבואנים השונים, ואני אסביר בהמשך.
היום, כמו שאמרתי, ישנם למעלה מ-16 יבואנים הקיימים לרכב פרטי, ישירים, ויש כשלושה יבואנים מקבילים.
אבנר פלור
¶
אני אענה על הכול. בחקיקה הקיימת היום, בצו, מוגדר שם "יבואן מקביל". בחקיקה החדשה, במקום "מקביל", זה "יבואן עקיף". מקביל או עקיף, כמו שזה בחקיקה הזאת, זה בעצם - -
אבנר פלור
¶
- - לא ישירות מיצרן הרכב אלא באמצעות סוכן מורשה. כמו שאמרתי, הסעיף הזה הוא מאוד מאוד מהותי ומרכזי.
היבואנים הישירים, נכון להיום, למעלה מ-30, 40, 50 שנה, יש לנו אך ורק יבואנים ישירים שהם בקשר עם יצרן הרכב, ולא נוספו עוד יבואנים על אותו תוצר. כלומר, אם אני לוקח כדוגמה את יבואן רכב מתוצר "סובארו" – כל הזמן אני מביא את אותה דוגמה – אין יבואן נוסף שמייבא רכב ישירות מיצרן הרכב. זאת אומרת, היבואנים הם בקשר ישיר עם יצרן הרכב, ולהם הידע והמידע הנדרש לתיקון.
אבנר פלור
¶
כן. ישנם כמו שאמרתי למעלה מ-16 יבואני רכב פרטי אבל ישנם גם יבואני משאיות, אוטובוסים וכו', כשאני אומר שאותם יבואנים הם בקשר ישיר עם היצרן ולהם המידע והידע מיצרן הרכב.
אבנר פלור
¶
כלומר, הקשר הישיר נמצא מולם. אנחנו במהלך השנים, כבר משנת 2002, כשהלכנו בכמה צעדים לפתוח את השוק, בשנת 2002 תוקן הצו אשר הכניס את סיום הבלעדיות, כלומר שלא תהיה בלעדיות בין יבואן לבין יצרן, זה לא הלך, זאת אומרת לא נכנסו יבואנים נוספים לאותו תוצר רכב. בשנת 2010 הוכנס במסגרת הצו הנושא של היבואן המקביל / עקיף, שאני קורא לו היום, וגם בקושי-בקושי נכנסו שלושה יבואנים מקבילים, כשאחד החסמים המרכזיים בנושא הזה זה שהסוכן המורשה לא - - -
אבנר פלור
¶
קיים קושי לסוכן המורשה לחתום עם היבואן העקיף על נושא אחריות, על נושא ביצוע ה"ריקולים" ואספקת מוצרי תעבורה בנושא של מימוש האחריות, ולכן לא ניתן היום בנקודת הזמן הזו להגיש חוזים שבהם הסוכן המורשה יתחייב על מתן האחריות, מתן מימוש אחריות, מתן ה"ריקולים", וכו'.
היו"ר יעקב פרי
¶
מה הייתה הסיבה שלמרות הניסיונות של משרד התחבורה, למרות ניסיונות החקיקה, לא הצליחו לפתח או להתחיל את התחרות?
אבנר פלור
¶
יצרני הרכב בחו"ל, כנראה, כנראה שחוסמים, כי עובדה, עובדה שלא ניתן, זאת אומרת אם אני בוחן בתקופה הזאת, משנת 2010 עד היום, בקושי-בקושי נכנסו שלושה יבואנים, וכמות הרכב שייבאו מאוד מאוד מעטה יחסית ל-250,000 כלי רכב.
אבנר פלור
¶
ולכן, לקחנו את המודל הקיים באירופה. המודל הקיים באירופה זה מודל שבו כל רכב שנרכש, מכל מדינה שהיא במדינות האיחוד האירופי, יכול לטפל, לתחזק, לבצע "ריקול", בכל מדינה שהיא. כלומר, אם אני קונה רכב בהולנד כדוגמה, אני יכול לתחזק, לבצע "ריקול" גם בבלגיה, גם בגרמניה ובכל מדינה אחרת.
אבנר פלור
¶
גם באירופה, לא כל המדינות מייבאות את אותם דגמים שבכל אירופה. יכול להיות שבבלגיה יש דגמים שמיובאים, ובהולנד הם לא מיובאים, אבל אם הרכב הזה מגיע להולנד, הוא כן מטופל שם. זאת אומרת, אין איזשהו מחסום שאומר אני לא מטפל או אני לא מבצע "ריקול" לאותו רכב.
אבנר פלור
¶
גם פה, גם בישראל, אחד היבואנים הראשונים שנכנס לתחום, "איילון מוטורס", שהוא היבואן המקביל הראשון, חברת "פורד", יצרן הרכב, ביקש שמימוש האחריות, ביצוע ה"ריקולים" יבוצע על-ידי היבואן הישיר הקיים היום. כלומר, גם ישנו ייבוא מקביל, שבעצם מי שמבצע את התחזוקה, מי שמבצע את מימוש האחריות, מי שמבצע את ה"ריקול", זה יבואן ישיר של הרכב הזה, קרי חברת "דלק מוטורס".
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
ברשותך, דגמים שלא מיובאים לארץ על-ידי יבואן מסוים, הם יובאו בייבוא עקיף דרך הייבוא המקביל שאנחנו מציעים ולא מיובאים דרך היבואן, האם מבחינה טכנית מוסכי היבואן יכולים להתמודד איתם ולתקן אותם? כי יש טענה שהם לא ערוכים לתקן את הדגמים החדשים באותו תוצר.
אבנר פלור
¶
אז כמו שאמרתי, אני אוסיף על דברי. כמו שאתה יודע, חבר הכנסת פריג', העולם נעשה גלובלי. כלומר, היום, מרבית ייצור המערכות והמכללים של הרכב לא מבוצע אצל יצרן הרכב אלא מבוצע אצל יצרני משנה.
אבנר פלור
¶
עוד כמה משפטים, אדוני היושב-ראש, ואז אני אסיים ואם יהיו שאלות. אנחנו נתנו מענה גם להיבטים המקצועיים הטכניים שהועלו פה, גם להיבט של השיפוי. במסגרת השימועים שבוצעו, העלו נציגי איגוד היבואנים כל מיני דרישות בנושא שיפוי, שבעצם אנחנו מטילים עליהם מטלות מסוימות, אז גם כן, הנושא הזה של השיפוי נמצא במסגרת תיקון החקיקה.
כמו כן, הנושא של יידוע היבואן – היבואן הישיר, הכוונה – לאותם כלי רכב שמגיעים לפה, גם כן נמצא כאן, למיטב זיכרוני בסעיף 36 וגם הלאה. זאת אומרת, ניסינו לתת מענה לכלל ההיבטים וגם לעבודה שבוצעה עבור ועדת הכלכלה. תודה.
היו"ר יעקב פרי
¶
תודה לך. לפני שאנחנו מתחילים בהקראה, האם יש למישהו איזשהן השגות כלליות, נקרא לזה? רק בקיצור נמרץ.
יעקב אנוך
¶
יקי אנוך, איגוד יבואני הרכב. אני רוצה פשוט לדייק את הדברים שאמר אבנר. באירופה יושבים היצרנים עצמם, זה לא יבואנים. כשמדובר על מתן אחריות פן-אירופאית, זה היצרן עצמו יושב, בכל אחת מהמדינות יושב היצרן עצמו, כלומר העניינים מתנהלים אצל היצרן.
אנחנו פה סוכנים שקונים. יבואני הרכב בישראל הם סוכנים שקונים מהיצרן את הרכב, והם לא היצרן.
טל ברנר דרורי
¶
בוקר טוב. טל ברנר דרורי, יושבת-ראש איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי, אופנועים. אני כבר בדיונים קודמים ביקשתי לסייג את התחולה של החוק הזה או לזכור שצריך לעשות התאמות מפני שהחוק מתבסס על דירקטיבה אירופית שמתייחסת לרכב, ורכב פרטי, שזה נקרא דרגה M.
אופנועים לא נכללים בדירקטיבה האירופית, ולכן אנחנו חוששים ויודעים שהיצרנים של הדו-גלגלי שהולכים אחרי הרכב, לא יספיקו לאמץ גם את הדברים הקיימים. ולכן צריך לזכור שהאדפטציה צריכה להיות במשורה, עם שימת לב שיש דברים שיצרני הדו-גלגלי עדיין לא נמצאים שם. תודה.
רונן לוי
¶
רונן לוי, יושב-ראש איגוד המוסכים בישראל. אני רק רוצה להזכיר שהחוק הזה הוא כמובן חוק שנועד גם לפתוח את התחרות ולא רק לייצר את הרישוי.
רונן לוי
¶
נכון. אנחנו מבקשים בסעיף הזה, בסעיף 35(א), להכניס את ההמלצה של ועדת זליכה וגם ועדת היישום.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני רק רוצה לקטוע אותך כי אנחנו טרם ההקראה. אני ביקשתי רק השגות כלליות על הדברים של אבנר. נגיע לקריאה של 35(א), אני אתן לך את רשות הדיבור.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני מציע שתיתני לי לסיים רק משפט, ואני משתדל לא לדבר יותר מדי. אז אנחנו ניתן לך ב-35(א), בהקראה, להציע את מה שאתה חושב להציע. כן, גברתי.
אינגריד הר אבן
¶
עורכת-דין אינגריד הר אבן, אני היועצת המשפטית של איגוד המוסכים. היה פה השר בשבוע שעבר, דיבר על הרפורמה. הרפורמה היא תחרות, אז יש סיטואציה – ודיברנו על זה גם בכנסת הקודמת – שמרוב עודף סעיפים ועודף רגולציה, בסוף מרוב עצים לא רואים את היער.
הסעיף הזה הוא לב לבו של החוק.
אינגריד הר אבן
¶
פה בסעיף הזה חשוב מאוד להכניס את הנושא של התחרות, מה שכרגע לא כל כך מופיע פה מבחינת שירותי התחזוקה, תחרות בשירותי תחזוקה, ואת זה אנחנו נמקד בהצעה שלנו לשינוי סעיף 35(א)(9). תודה.
דורון שורר
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. שמי דורון שורר, בעבר הייתי מנכ"ל משרד התחבורה, היום אני לוביסט של הציבור. באופן טכני, באתי מטעם אחד היבואנים הפרטיים.
דורון שורר
¶
אז אני לא מייצג. רציתי להגיד הערה כללית. בעקבות הדברים של מהנדס פלור שדיבר על הסיבות לאי תחרות, אני רציתי להזכיר לאדוני שלפני זמן כאשר כיהנתי כמפקח על הביטוח, היה מצב דומה שחברות הביטוח בחו"ל מנעו תחרות בישראל.
דורון שורר
¶
כביכול, חברות הביטוח בחו"ל לא אפשרו ביטוח אלא במחירים מסוימים וכו', לא חשוב הפרטים. לאחר שביקשתי מהממונה על ההגבלים העסקיים ומבית-המשפט לברר את הסוגיה הזו, התברר שלא כצעקתה, וכידוע, התוצאות ידועות. כל מנהלי ויושבי-ראש חברות הביטוח בישראל הורשעו בפלילים, וחלקם אפילו ישבו בבית הסוהר.
לכן, אני מציע שהשימוש בטענה שמישהו בחו"ל מכוון את העניינים לא תעלה על השולחן אלא להסתכל על מה שקורה - - -
רון מלכה
¶
רון מלכה, "קשת ליס". אני רוצה רק להתייחס לאדון המכובד שהיה פה קודם. אפשר לראות גם בחוות הדעת שהוגשה לוועדה ש"טויוטה" מככבת במסמכים שהיא הגישה, ולא בכדי. כי חלק מהיבואנים המקבילים שפועלים היום בחרו לייבא באופן עקיף את המותג "טויוטה".
היצרנים נוקטים באופן פעיל בצעדים מגוונים על מנת למנוע זליגה של מכוניות משוק אחד לשוק שני, ואני אגיד את האמת – השוק הישראלי, לא זה רק מה שעומד בראש מעייניהם; עיקר הזליגה שלהם זה למשל ממזרח אירופה בתוך גוש האירו למערבה, ואחרים.
חוה ראובני
¶
תודה רבה, אדוני. אנחנו מתחילים בסעיף 35. אני מבקשת לשים אותו בהקשר. אם בישיבה הקודמת בשבוע שעבר דיברנו על רישיון ייבוא לרכב, ואמרנו מיהם אלה שיכולים לקבל רישיון לייבוא רכב, אז הראשונים ברשימה הזאת זה יבואן רכב מסחרי. אנחנו עכשיו עומדים לעסוק בתנאים לקבלת רישיונות כיבואני רכב מסחריים.
חוה ראובני
¶
להבדיל מהייבוא האישי.
"רישיון יבואן רכב ישיר
35.
(א) מי שהתקיימו בו כל אלה זכאי לקבל רישיון יבואן רכב ישיר מאת המנהל:"
חוה ראובני
¶
"(1) הוא תאגיד רשום כדין בישראל שאחד מבעלי העניין בו לפחות ומנהלו הכללי הם תושבי ישראל;
(2) הוא התקשר עם יצרן רכב במדינת חוץ בהסכם בכתב למכירת רכב מתוצרתו לתקופה שלא תפחת משלוש שנים, וההסכם אינו מעניק לו זכויות שיווק בלעדיות, במישרין או בעקיפין;
(3) הוא המציא כתב התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת החוץ לספק מוצרי תעבורה לכל רכב מתוצרתו המיובא לישראל, לתקופה שלא תפחת משבע שנים מיום המכירה לצרכן; השר, באישור הוועדה, רשאי לקבוע תקופה שונה לעניין פסקה זו;"
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני שוב רוצה לחזור על הטענה הראשונית שהעליתי. ראשית כול, הדיון הזה, בהמשך ליועץ שמונה והגיש לנו את תקציר המנהלים, אני הייתי מבקש לקבל מין סקירה לגבי חוות הדעת הזאת, שיסבירו לנו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
יש, בוודאי. בסעיף קטן (3) בעיקר. זה שוב המהות של הדיון. כתוב: "הוא המציא כתב התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת החוץ לספק מוצרי תעבורה לכל רכב מתוצרתו", וכאן בעצם מהות הדיון – לכל רכב מתוצרתו.
מה זאת אומרת? יבואן שיש לו דגם, הוא מייבא לארץ דגמים מסוימים, ובעל רישיון מקביל, עקיף, מייבא רכב מדגם אחר מאותה תוצרת רכב, ועל-פי הסעיף הזה הוא מחויב כתנאי מתנאי הרישיון לספק מוצרי תעבורה לדגמים האלה. זו סוגיית המהות.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני אתן הדגמה. אני סוכן "פורד", מייבא ארבעה דגמים של "פורד". בא אחד עם רישיון עקיף, יש לו רישיון לעשות ייבוא עקיף.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מכל התוצרת. ברגע שאני כותב "מכל התוצרת", זה בעצם המהות של הסעיף. האם תוצרת או דגם? ברגע שאני אומר "תוצרת", אז זה הוויכוח.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
יצרן ייצר עשרה דגמים, ארבעה דגמים מהם אני מייבא דרך היבואן הישיר, שישה דגמים – נגיד "פורד", "פורד מוסטנג", לא מיובאת לארץ – החליט יבואן שיש לו רישיון עקיף לייבא את ה"פורד מוסטנג" לארץ.
חוה ראובני
¶
אמירת המדיניות, אפשר כמובן להתווכח, אדוני מייצג עמדת מדיניות אחת, הממשלה באה עם עמדת מדיניות אחרת. האמירה שלנו היא – יצרן רכב שרוצה לשווק את כלי הרכב שלו בישראל באמצעות יבואן ישיר מטעמו, הוא לא יכול לתת בלעדיות, ואומר, רק מה שהיבואן הזה מביא. אם אני נכנס לשוק הישראלי עם יבואן ישיר, אני יודע ומקבל עלי שיכולים להיות גם יבואנים נוספים, וכל רכב מתוצרתי שיגיע לישראל, אני אחראי לטפל בו. זאת העמדה.
רון מלכה
¶
רון מלכה, "קשת ליס". אני רוצה לתת תשובה לחבר הכנסת פריג', ברשותך. לאירופה מיובאים מדי שנה עשרות, אם לא מאות אלפי כלי רכב מתוצרת – סתם לדוגמה, "טויוטה" – שדגמים שלה לא אמורים להיות משווקים באירופה. הם לא נמצאים במגוון האירופי.
רון מלכה
¶
יש למשל, "טויוטה סיינה" – אני סתם ככה אקח נקודה – לא מיוצרת באירופה, לא אמורה להיות מיובאת לאירופה. מיובאות אלפי יחידות בשנה מארצות הברית לאירופה בייבוא אישי, בייבוא אחר, מגיעות לאירופה. אז מה? "טויוטה" מתנערת מהם? הוא נכנס למוסך של אירופה ולא מקבל שירות? - -
רון מלכה
¶
- - מקבל שירות, אחריות, "ריקול", חלפים, הכול. יכול להיות שהוא מקבל את זה קצת באיחור כי אין את זה באופן - - -
זאב פרידמן
¶
זאב פרידמן, המועצה הישראלית לצרכנות. אדוני היושב-ראש, הייתי רק מבקש אולי מהיועץ המשפטי לברר האם הנוסח מכסה.
זאב פרידמן
¶
אנחנו רוצים שהיא תכסה את כל הרכבים שנמצאים בישראל, ולכן הניסוח "בתקופה שלא תפחת משבע שנים מיום המכירה לצרכן" – הרי כאן אנחנו מדברים על היבואן הישיר. אנחנו רוצים שזה יחול לא רק לגבי היבואן הישיר אלא לגבי מיום המכירה לצרכן, בכל מקרה. כל צרכן, כל מכירה של צרכן, גם אם היא לא דרך אותו, זאת אומרת יכולה להיות אחרי התקופה של אותן שבע שנים.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני, עם כל הצניעות, חושב שזה מכסה. זה מכסה, אבל השאלה היא אחרת. שמענו, ונבדוק את זה, אדוני. בבקשה, אדוני.
יורם בונן
¶
עורך-דין יורם בונן, איגוד יבואני הרכב. אני ברשות אדוני מבקש טיפה לחבר את הדיון לקונטקסט.
יורם בונן
¶
המסמכים לאורך כל הסעיף מתחלקים לשני סוגים – מסמכים שהוא צריך להביא מהיצרן שנמצא בחוץ-לארץ, ומסמכים עם התחייבויות שהוא צריך לתת בעצמו.
יורם בונן
¶
בדרך כלל התחייבויות שנסמכות על אישורים שנתן לו היצרן. אדוני, בסופו של יום, התחולה של החוק הישראלי היא טריטוריאלית, ועם כל הרצון והיומרה, אין דרך אמתית לכפות את החוק הישראלי על תאגידים זרים.
יורם בונן
¶
שמענו קודם כשהסביר מר פלור את הבעייתיות לגבי הסוכנים המורשים, אז דווקא שם, כשנאמר שהסוכן המורשה לא מסכים לתת משהו, אז זה בסדר, אז צריך לעשות איזה תיקון שיתאים לרצון שלו, אבל כשמדברים על יצרני הרכב, זה כבר פתאום – לא, הם יתיישרו לפי החקיקה הישראלית.
זה רעיון מעניין, אבל צריך להבין שתעשיית הרכב - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
שלא יביאו את הרכב. אם הם לא רוצים לעמוד בחוק הישראלי, שלא יביאו. לא חייבים לקנות - - -
יורם בונן
¶
ההיגיון הוא שאם יש תעשיית רכב גלובלית, ויש לה כללים שפועלים בכל העולם, יש בעיה שמדינת ישראל תנסה לשנות אותם.
גם בחוות הדעת שניתנה לוועדה אין התמודדות עם האמירה. אגב, זה לא ייתכן ולא אפשר, יש בפני הוועדה מסמכים של איגודי היצרנים באירופה ובארצות הברית שהם לא מוכנים - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
קודם כול, תנו לדובר לסיים את דבריו, ואחר כך אני אתן לכם להתנגד או להביא נתונים נוספים.
יורם בונן
¶
ועוד נקודה, אדוני, מבחינת היצרנים. גם חבר הכנסת ביטן, הרי עמדת היצרנים היא לא לגבי יבואנים ספציפיים. הרי גם אם יתחלפו כל היבואנים, אם היצרנים לא מוכנים לתת את ההתחייבויות האלה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ובי"ת, אם הם לא רוצים, הרי עובדה שכן מייבאים מכוניות והם כן עומדים בתקנים האלה. מה בדיוק הבעיה? זה לא משהו חדש.
יורם בונן
¶
ברשות אדוני, עוד שתי נקודות בהקשר הכללי. מה שמביאים זה בייחוד את הדוגמה של האיחוד האירופי, אבל שוכחים שהאיחוד האירופי הוא טריטוריה אחת, ולכן כל מדינה בתוך האיחוד האירופי נחשבת אותה טריטוריה.
יורם בונן
¶
אדוני, אני מבין שכמי שמייצג את איגוד יבואני הרכב, אני לא זה שאמור להוביל את הזווית הזאת, אני בכל זאת רק רוצה להציף אותה, וישקלו חברי הכנסת את הנקודה.
יורם בונן
¶
כי בסופו של דבר, כשמקלפים את כל הטיעון המשפטי, בסוף היום מה שנוצר זה שיש פה הרבה מאוד מכוניות – כך מקווים – שיבואו דרך יבואנים שאין להם שום אחריות כלפי הלקוח שלהם על המוצר הזה.
יורם בונן
¶
זאת אומרת, יש פה יבואן שהוא, כל מה שצריך לעשות זה לשים את הרכב בנמל, ומשם הוא לא מכיר את הלקוח שלו, לא מעניין אותו, הוא לא צריך לתת לו שירות, הוא לא צריך לדאוג לו לחלפים.
יורם בונן
¶
אדוני, בדיון הקודם הייתה שאלה על מקורות הייבוא, ובמידה מסוימת הפנו אלינו את הטרוניה – מה זה עניינכם שרשרת הייבוא ומאיפה הרכב הגיע והאם הוא סבל מתקלות כאלה או אחרות בדרך?
זה הסעיף שמסביר למה זאת בעיה שלנו. כי מה שקורה זה שלוקחים את כל הרכבים האלה ושופכים אותם בחצר שלנו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תן לי רגע. אתם אחראים לספק את מוצרי התעבורה, גם על זה אתם מרוויחים. אם אני מייבא רכב מדגם שאתם לא מייבאים – נגיד ייבאתי את זה בייבוא אישי, ואתם לא מייבאים אותו – לפי הנוסח הזה אתם צריכים לדאוג גם לחלפים של המוצר הזה. אתם גם על זה מרוויחים. אז מה הטענה שלכם, אני לא מבין.
יורם בונן
¶
אני אענה. ל"טויוטה" יש 90 דגמים, מתוכם עשרה מיובאים לישראל. ל"הונדה" יש 55 דגמים, מתוכם חמישה מיובאים לישראל. האם אדוני מתכוון שכל יבואן ישיר יחזיק במחסנים שלו את כל החלפים מכל מין וסוג - -
עוזי יצחקי
¶
כן, אני רוצה ממש בכמה מלים. שוב, מדובר פה בניסיון לעצור את פתיחת השוק ורצון להציב חסמים, שבשנים האחרונות הוכח שהם גם לא נכונים. ראה בזמנו את הייבוא האישי כשאני הייתי סמנכ"ל. הגיעו אותם יבואנים – לא נוכל לטפל באותם רכבים. יתרה מכך, הביאו לי גם מכתבים מיצרנים מחוץ-לארץ, שאמרו אנחנו לא מוכנים שרכבים כאלה - - -
עמדנו על זה. נתנו את העניין של מוצרי תעבורה, אפשרנו במוסכים אחרים. וראה, הפלא ופלא, אותם יבואנים היום מתחרים על אותם כלי רכב.
גם כמו שאמר חבר הכנסת ביטן, לחלקי חילוף, גם לטיפולים שהם מגיעים ויכולים באמת להרוויח – ועינינו לא צרה, שירוויחו.
לכן, יש פה את הבסיס. צריך להתגבר על החסמים הללו ולפתוח את השוק.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה שמפריע לי כאן, שההתחייבות הזאת לא כוללת מועדים. זאת אומרת, אם אני צריך לספק מוצר תעבורה לכלי רכב - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי. דוד, אנחנו מדברים פה על התנאים למתן הרישיון, אחר כך יש החובות. רק הערה קצרה שלכם.
רון מלכה
¶
משפט אחד והתייחסות לדבריו של חברי הנכבד מאיגוד יבואני הרכב. הוא שוכח רק להזכיר שבאירופה, היצרנים נתנו שם נציגויות בגלל חוק ההגבלים האירופי, שהדרך היחידה שלהם לפעול ולשלוט בשוק זה לפתוח שם נציגויות. למעשה, יש להם שרשור של חברות של מאה אחוז בעלות, עד רמת המדינה.
אז אין בעיה. אז בואו, שהיבואנים הנוכחיים יוותרו על רצונם למכור מכוניות באופן בלעדי - -
רון מלכה
¶
- - ושהיצרן – נעשה את אותו חוק כמו באירופה ואז אתם תהיו "דילר" כמו ההוא שאתה נותן לו היום את הזיכיון בנתניה, חדרה, וכו'. אין שום בעיה, היצרן לא יוותר על מיליונים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שהוא התקשר. ב-(2), לקראת הסוף: "ההסכם אינו מעניק לו זכויות שיווק בלעדיות". דהיינו, שאני אבין.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שאני אבין. אני שואל את יבואני הרכב. בעולם, האם קיים דבר כזה שיצרן מתקשר עם יותר מיבואן אחד בארץ מסוימת?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם אני רוצה לייבא רכב בייבוא אישי, יגידו לי, אנחנו לא יכולים לתת לך כי יש לנו הסכם. זה הרעיון, אחרת אין טעם בחוק. אין טעם בחוק אם אתה רוצה משהו אחר.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
חבר הכנסת ביטן, יש ייבוא עקיף וייבוא ישיר. הייבוא העקיף מסוכן מורשה, הייבוא הישיר מהיצרן. אלה שני עולמות.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שאלתי היא האם היצרן, נהוג לתת הסכם שיווק במדינות העולם ליותר מאיש אחד, כן או לא? זה מה שאני רוצה לדעת.
יעקב אנוך
¶
אבל, היצרן יושב במדינות שיש 50 מיליון תושבים, שיש שם שוק בגודל שמתאים לו. ישראל היא שוק מאוד מאוד מאוד קטן.
היו"ר יעקב פרי
¶
תנסה לתת לנו דוגמאות ממדינות שמספר תושביהן חמישה, שמונה, עשרה, שנים-עשר מיליון תושבים. שם יש גם?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
הצעתי, אם כך, שמאחר שהנושא מאוד מורכב ויש הרבה סעיפים במהלך החקיקה קדימה שקשורים להשלכות האלה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
צריך להבין את הרעיון מאחורי מה שחבר הכנסת פריג' אומר. הרי בעיקרון, החוק הזה לא יכול לחייב את היצרן למכור למישהו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יפה, זה מה שאני רוצה להסביר לפריג'. "פז'ו" למשל לא חייבת למכור. אם היא רוצה למכור רק למשווק, אפילו אם אין לו בלעדיות, היא לא חייבת.
אז העיקרון אומר – למה אנחנו צריכים שבהסכם לא יהיו לו זכויות שיווק בלעדיות? על מנת שאם הם ירצו למכור למישהו, הם לא יהיו חסומים על-ידי העניין שיש להם הסכם בלעדיות עם מישהו בארץ. זה כל הרעיון של התחרות, אחרת כל הרעיון נופל. אני לא מבין את הטענה שלך בכלל.
חוה ראובני
¶
"(4) הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לספק מוצרי תעבורה לכל רכב מתוצר המיובא על ידו לתקופה כאמור בפסקה (3);"
זה המשלים של (3), כי ב-(3) אמרנו שהיצרן מתחייב לתת מוצרי תעבורה, כאן היבואן מתחייב את אותה התחייבות.
כל הדיון אגב הצרכן בעצם היה קשור גם ל-(4).
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי. סעיף קטן (5). תרשמו לכם את ההערות, אנחנו נעבור כמה סעיפים קטנים, ניתן לכולם להעיר.
חוה ראובני
¶
"(5) הוא המציא כתב התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת החוץ לאפשר את מימוש האחריות שנתן היצרן לכל רכב מתוצרתו המיובא לישראל, לרבות מתן המידע הטכני הדרוש לתיקון הרכב בתקופת האחריות;
(6) הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לטפל בכל רכב שהוא מתוצר המיובא על ידו, לפי אחריות בהיקף ולתקופה שלא יפחתו מהאחריות לפי פסקה (5);"
מה שהיה לנו במוצרי תעבורה, אותו מודל לגבי האחריות. התחייבות יצרן, התחייבות יבואן. כל רכב מהתוצר.
אבנר פלור
¶
כן. היום הם ממציאים את ההתחייבויות מכיוון שמדובר רק בכלי רכב שהם מייבאים. מה שאנחנו פה רוצים להרחיב, גם לכלי רכב שהם לא מייבאים.
יורם בונן
¶
עורך-דין יורם בונן, איגוד יבואני רכב, אדוני. אני מבקש באמת להפריד בין נושא החלפים לנושא האחריות.
יורם בונן
¶
כן. (4) זה החלפים, (5) ו-(6) זה אחריות. אני שוב מתייחס לחוות הדעת שהונחה בפני הוועדה. הרי הניתוח של החסמים נובע על-פי חוות הדעת מהסכמי הבלעדיות שיש ליצרנים עם היבואנים הישירים. כל זה לא רלוונטי לגבי חלפים.
אני באמת לא מבין למה צריך שהיבואנים הישירים ינהלו את המלאי של היבואנים העקיפים. הרי הם לא יודעים איזה רכבים הם מייבאים.
כמו שאמרנו, יש המון דגמים. כל דגם כזה זה המון-המון חלפים קטנים.
יורם בונן
¶
בוודאי. בוודאי. אם הוא יבואן והוא רציני, והוא מביא לפה רכבים, זה לא דבר קטן. מה הבעיה שיהיה לו גם מחסן חלפים, ואם צריך חלפים לרכבים שהוא הביא ללקוחות שלו, הוא יוציא אותם מהמחסן שלו? למה מישהו אחר צריך לנהל את המלאי עבורו בלי לדעת - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל אתם מרוויחים גם מזה, ניסיתי להסביר לך את זה. זה שאתם לא רוצים להביא כדי להעמיס עומס על העקיפים ואז הם לא יעשו שום ייבוא, זה הבנו כבר.
היו"ר יעקב פרי
¶
מה שאתה טוען זה שאין הצדקה, לטעמך, להטיל על היבואן הישיר חלפים שהיבואן העקיף ייבא. אתה אומר, תטילו את זה על היבואן העקיף.
יורם בונן
¶
נכון. רק עוד נקודה אחת, אדוני. גם דנים בכל קטע בחוק בנפרד, פתאום כשמסתכלים למעלה – הרי היו דיונים ארוכים לגבי זה שאין תחרות בחלפים, ומה פתאום היבואנים, יש להם כוח לגבי החלפים. למה? בעיני משרד התחבורה, למה לתת להם עוד כוח?
אבל מה שבאמת מטריד אותי, אדוני, זה השונות של הדגמים והצורך לנהל מלאי - - -
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
עורך-דין בונן, יש לי שאלה. כשאנחנו מדברים על אחריות, אם אני יבואן עקיף והבאתי רכב מסוג מסוים, רק פריט אחד הבאתי. על-פי האחריות שמוצעת כאן, ואם יש לי את הרכב הזה לשלוש שנים כיבואן עקיף, אני צריך לחייב אותו להחזיק עבור הרכב היחידי הזה מלאי לשלוש שנים?
רון מלכה
¶
גם בחוק כבר נקבע לגבי הנושא של החלקים, שאין חובה להחזיק מלאי. היום אתה תוך שבעה ימים יכול להביא מאירופה, מארצות הברית, ואני בתור יבואן עקיף, אם הבאתי אחד - - -
רון מלכה
¶
משפט אחד אחרון. אנחנו יכולים להציע למעשה שבואו נעתיק את החוק האירופי, שהוועדה יכולה להגיד – כל יצרן שרוצה למכור רכב במדינת ישראל, בבקשה שיתכבד כמו באירופה ויפתח הוא נציגות פה וייתן רישיונות לשיווק, וייקחו לך את העבודה. אף אחד לא רוצה לקחת לך את העבודה ולא - - -
רונן לוי
¶
רונן לוי, איגוד המוסכים. קודם כול, צריך לזכור שיבואני הרכב בישראל באמת נכנסים לנעליים של היצרן. אנחנו פה דנים מול יבואני הרכב שהם בעצם - - -
רונן לוי
¶
כרגע הם מייצגים את היצרן בהיבט הזה שהם אלה שמזינים את מדינת ישראל בכלי הרכב של יצרני הרכב, אין מה לעשות. הם בעלי הזיכיונות והם מייצגים את היצרנים בהיבט הזה.
שתיים, יש להם זמינות לקטלוגים של החלפים. היכולת שלהם לנהל – הם לא חייבים להחזיק את המלאי הקבוע אבל - - -
רונן לוי
¶
כשאני מוסך פרטי לצורך העניין, ואני רוצה להביא חלק של רכב בייבוא אישי, לצורך העניין, למצוא את המספר הקטלוגי שלו דרך מספר השלדה זה לא דבר כל כך קל ופשוט היום, ובכלל, לא רק במדינת ישראל.
רונן לוי
¶
לי כבעל מוסך. ליבואן רכב שהוא מקושר ליצרן הרכב, יש לו זמינות לכל מספרי הקטלוגים, לפי מספרי השלדה.
רונן לוי
¶
לכן, הנוחות בכלל לכולם והשירות שכולנו נוכל לתת לציבור היא בנוחות שיש להם ובקשר שיש להם עם יצרני הרכב. מעבר לזה, הם לא חייבים לנהל את המלאי של כל מדינת ישראל. הוא יכול להזמין ולהביא את החלפים גם של המכוניות לגבי אחרים.
טל ברנר דרורי
¶
טל ברנר, יושבת-ראש הדו-גלגלי. אני רואה בזה עניין הרבה יותר מהותי, זה יורד לשורש של זכויות של חופש העיסוק. הולכים להטיל – ובמילה הכי פשוטה, הולכים להטיל על יבואן ישיר חובות של אדם אחר שבחר לעסוק בעיסוק מסוים. זה כמו שיבקשו מהורים, שיגדלו את הילדים של השכנים.
טל ברנר דרורי
¶
לא, לא הרחקתי. חסר אולי מעט ידע. יבואן ישיר בוחר את הדגמים שהוא בוחר להביא, משיקולים כאלה ואחרים, בשביל זה יושבים שם אנשים שבוחנים את העבודה, ומתוך זה משקלל לתוך הדברים את השירות שהוא צריך להעניק, את החלפים שהוא צריך להביא, את הגודל של המחסנים שהוא צריך.
ליד זה, יש מהפכה שלמה בעולם החלפים שנעשית בשנים האחרונות במשרד התחבורה. פתחו את השוק, ולזכותם ייאמר, פתחו את השוק לתחרות. אם פתחו את השוק, והמהפכה הזאת אכן קרמה עור וגידים והגיע בסופו של דבר החזון לביצוע, אדרבה ואדרבה. רצו לקחת את הכוח מהיבואנים, אדרבה ואדרבה.
אז אי אפשר מצד אחד להחזיק את המקל הזה ולהגיד, אנחנו פותחים את השוק לתחרות, והפכנו ועשינו מהפכה שלמה בנושא החלפים ומוצרי התעבורה - -
טל ברנר דרורי
¶
- - ומצד שני, לשבת פה ולהגיד: רגע, אבל כשזה נוח לנו, לא, שהיבואן הישיר יעשה את הכול. שהוא יעסיק את העובדים, שהוא יעסיק את המחסנים, שהוא ישכור את השטחים, כי ליבואן העקיף אולי זה מעט קשה. אז אני חושבת שצריך להחליט באיזה צד עומדים.
יהודה לוי
¶
בוקר טוב לכולם. יהודה לוי, סגן יושב-ראש אגודת מורי הדרך, בעברי מומחה לרכב מזויף במשטרת ישראל, 32 שנה הייתי שוטר.
לעניין שאת אמרת ולעניין שאתה אמרת, אין שום בעיה. תפתחו את התוכנות on-line של היצרנים לכולם. תפתחו, אתם לא פותחים.
יהודה לוי
¶
אני אומר ככה. כל יצרן, אדוני היושב-ראש, יש תוכנה שמנהלת את כל סוגי הרכב שהוא מייצר ואת כל המוצרים שהוא מייצר, גם כשהוא קונה אותם מחברות בת קטנות אחרות.
יהודה לוי
¶
- - לדעת, לשים מספר שלדה. כמו שאני נושא עכשיו, אני בא עם חולצה של "לנד רובר", אני אוהב "לנד רובר" - -
יהודה לוי
¶
- - אני נכנס לאנגליה, אני אתן את מספר השלדה של האוטו שלי, נותנים לי בדיוק את החלקים שמתאימים לישראל. הייתי עם האוטו באנגליה, אין בעיה.
שמואל השמשוני
¶
השמשוני שמואל, מוסך "סומרום". יש לי שני דברים להגיד. מספר אחד, ביחס לחלקי חילוף, רכבים חדשים, עד שנתיים ליבואן יש מה שנקרא זכויות יוצרים.
אתם רואים את זה מצוין מכיוון שנניח "מזדה" חדשה, פגוש שלה, בשנתיים הראשונות עולה בערך פי 4 מהמחיר שלו ברגע שיצרנים חליפיים נכנסים לתוך התמונה. זאת אומרת שהיבואנים, ברגע שהם מדברים שכל אחד יכול להביא, הם מיתממים מכיוון שלא כל אחד יכול בשנתיים הראשונות אלא אפשר רק דרך היצרן או נציגים שלו.
מספר שתיים. אם כבר בחרתם לצטט מהדוח שביקשתם, באיחוד האירופי הדבר הוא לגמרי פשוט. מה שהם אומרים שם, שהם יודעים שהכוח של היצרנים הוא בנושא של האחריות וה"ריקול" והחלקים, והם קובעים בצורה חד-משמעית שזה מהווה הפרה של תחרות במקרה וסוגרים את הדברים האלה.
יעקב אנוך
¶
אני רוצה להגיד ככה. יבואן פתוח במחשבים רק לדגמים שהוא מייבא. יבואן בישראל לא מקבל אינפורמציה, הוא לא פתוח, הכול ממודר, הוא פתוח לדגמים שהוא מייבא.
היו"ר יעקב פרי
¶
תסלח לי. אצלי, איך אומרים, מקפידים על הסדר. אני מקפיד לתת לכולם לדבר, אבל לא יהיו - - -
יעקב אנוך
¶
החובה לפתוח את המידע לציבור הרחב באירופה היא לא על היבואנים, היא על היצרנים. החומר פתוח באירופה, כל אחד יכול להגיע לחומר הזה, גם לספרי התיקון, גם לקטלוגים.
יעקב אנוך
¶
לעומת זאת באירופה, החומר פתוח. אותו חומר שהם טוענים, הוא פתוח, יש גישה אליו, יש נגישות אליו.
יורם בונן
¶
רק להשלים לעניין האחריות כי עד עכשיו דיברנו על חלפים, אדוני. לגבי פסקה (6). בפסקה (5), ההתחייבות שצריך להביא מהיצרן היא לאפשר את מימוש האחריות שהוא נתן. מה שנראה לנו נכון והוגן, מכיוון שהאחריות היא אחריות של היצרן, שבפסקה (6) ייאמר שההתחייבות של היבואן תהיה לממש את האחריות שנתן היצרן, כדי שתהיה קורלציה בין הסעיפים.
אבנר פלור
¶
לפי פסקה (5). הוא מפנה לפסקה (5). אז למה? זה ברור. זה מימוש האחריות, אנחנו לא רוצים מעבר למה שהיצרן קובע.
דידי רוזנפלד
¶
דידי רוזנפלד, שלמה SIXT. שנתיים, יומיים, מייבאים לפה לארץ חלקים בייבוא מקביל, לאו דווקא דרך יבואני הרכב, למכוניות בנות יומיים, לא בנות שנתיים, כך שאין מחסור בחלקים.
אבנר פלור
¶
אנחנו אמרנו שתכלית החוק בעצם זה לאפשר את הנושא של התחרותיות ופתיחת השוק עד כמה שניתן.
יחד עם זאת, אנחנו מודעים לזה שהיום הרי הייבוא, הוא מבוצע אך ורק – הטיפול והתחזוקה וה"ריקולים" – לאותם כלי רכב שהיבואנים הישירים מייבאים.
לכן, אנחנו מכניסים את זה לחקיקה, שבעצם נוכל לחייב גם עבור אותם כלי רכב שלא מיובאים על-ידם.
אי אפשר לעשות הפרדה, הכול הולך כחבילה אחת. חלקי החילוף, מימוש האחריות וה"ריקולים" זה חבילה אחת, אי אפשר להפריד ביניהם. הסעיף הזה כמו שאמרתי הוא סעיף מרכזי וחשוב ואי אפשר לעשות הפרדה ביניהם.
גם היום יש לנו חוזים שאנחנו רואים שהיצרנים כן מחייבים את היבואנים במימוש אחריות. גם היום. החוזים שמוגשים לנו אצל חלק מהתוצרים, ישנם מקרים שבהם היצרן מחייב את היבואן – היום, עוד טרום החוק, עוד לפני החוק – הוא מחייב אותו כן לבצע "ריקולים" ומימוש אחריות לכלי רכב שמיובאים לפה.
היו"ר יעקב פרי
¶
לכן אני שואל. תקשיב מה אני שואל. אתה אומר, חלק ממטרת החוק, מעבר לעניין של פתיחת השוק לתחרות, הוא גם לחייב את אותם יבואנים, כי נאמר פה, אתה הרי לא יכול לחייב את היצרנים.
אבנר פלור
¶
הנוסח כאן בעצם שכשיהיה חוזה בין היבואן הישיר לבין היצרן, אז הסעיפים האלה ייכנסו לתוכו. כל הסעיפים האלה שכאן אמורים להיכנס לתוכו.
היו"ר יעקב פרי
¶
כן, אבל יש כאן טענה שאי אפשר להתעלם ממנה – רק תקשיב להערה – שנאמרה, שאת היצרן, ואני חושב שגם עליך מקובל, אתה לא יכול לחייב. אתה יכול לחייב את היבואן שפועל בתחומי מדינת ישראל.
אם תכניס לסעיף או לחוזה של היבואן דבר שהיצרן לא ירצה לקבל אותו, אתה קוטע את פרנסתו או אתה גודע את יכולתו של היבואן הזה לעבוד בארץ כי היצרן לא ירצה. זה שוק לא מספיק גדול.
אני לא נוקט פה עמדה, אני שואל שאלה.
אבנר פלור
¶
מה שאנחנו אומרים, שהגדלת התחרות גם תגדיל את השוק. והיום גם כן, עובדה היא, עובדה שיש המון-המון יצרנים – כמו שאמרתי ואני חוזר ואומר – נכון שהשוק שלנו הוא קטן אבל הוא שוק שמבחינת היצרנים הוא שוק מאוד מאוד חשוב.
ולכן אנחנו מאמינים, בדומה לאירופה – דרך אגב, זה בדומה לאירופה, אנחנו לא ממציאים המצאות – בדומה לאירופה, שכן זה קיים. ועובדה שהיצרנים כן נותנים מענה לכל מדינות האיחוד האירופי.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
העיקרון הוא פשוט. נכון שאי אפשר לחייב את היצרן, אבל היצרן, אל"ף, מעוניין למכור בישראל. זה דבר ראשון. דבר שני, אם אנחנו יכולים לחייב אותו באיזה אופן, זה באמת מול היבואן הראשי. זאת אומרת, היבואן הראשי יכול לבוא ליצרן ולבקש ממנו את ההתחייבויות האלה. אדם שמייבא ייבוא אישי, ברור שהוא לא יכול. אדם שמייבא ייבוא זעיר, ברור שהוא לא יכול.
זאת אומרת, אם יש אפשרות לחייב אותו, זה רק באמצעות היבואן הראשי, והם לא צריכים, אני מתחיל לרחם עליהם. באמת אני מתחיל לרחם עליהם.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
שהם לא יכולים והם נפגעים. הם מרוויחים גם מהחלפים, יש להם גם עניין לדעתי בנושא הזה. ואני מקבל דווקא את הטענות האחרות שאומרות שקשה מאוד – אם אדם רוצה לעשות את הייבוא של החלפים באופן אישי, הוא לא מסוגל לעשות את זה, ולכן הם צריכים לספק את הדבר הזה כחלק מרישיון הייבוא שלהם. הם מרוויחים הרבה כסף על-ידי זה שהם בעצם כמעט הבלעדיים.
היו"ר יעקב פרי
¶
מעירה לי מנהלת הוועדה דבר שהוא בולט כאן. אם יבואן עקיף מייבא את אותו הדגם בדיוק כמו היבואן הישיר, אז אין בעיה.
היו"ר יעקב פרי
¶
הבעיה מתמקדת כשיש ייבוא של דגם שהוא לא מיובא על-ידי היבואן הישיר. את העניין הזה אנחנו צריכים לנסות לפתור.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל אי אפשר לפתור בדרך שאנחנו נטיל את המשימה על היבואן הזעיר. הזעיר, כשמו כן הוא, הוא לא מייבא כמות שתאפשר לו בעצם.
צריך להבין שבדו-קיום בין היצרן ליבואן – בוא ניקח את "סיטרואן", היבואן הראשי מייבא המון רכבים והמון דגמים. יכול להיות שיתוף פעולה בין היצרן ליבואן הראשי שלא מספק ולא מאפשר ייבוא אחר. ולכן, אנחנו חייבים לעשות את זה דרך היבואן הראשי.
דורון שורר
¶
אדוני היושב-ראש, אני הייתי רוצה להסב את תשומת לבך שאנחנו הולכים פה בשדה מוקשים. למשל, ההצעה האחרונה של התאימוּת בין הסעיפים בנושא האחריות, צריך לזכור שיצרנים יכולים להכניס לתוך האחריות – למשל, האחריות תקפה רק בשטח ארצות הברית. אני אומר את זה מעולם הביטוח.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני מנסה לחשוב ביני לבין עצמי, חבר הכנסת ביטן. בעל רישיון עקיף, ייבוא מקביל, עוסק בזה חודש-חודשיים, מייבא חמישה, שישה, עשרה כלי רכב, ויוצא מהשוק. עושה את הרווח שלו מהעסקה ויוצא מהשוק, "חלאס". אתה יודע כמה עשרות ומאות יבואנים עקיפים ברמות – לא יודע - כמה יהיו?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע. אני יכול להשיב לו? הוא מחויב לספק, לא להחזיק את זה בישראל. אז אם תבוא אליו דרישה, הוא יזמין לו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
הדאגה, אדוני היושב-ראש, שיש לי מהסוגיה הזאת, אני אומר לך, מניסיון גם - אם אני מחייב את יבואני הרכב להחזיק את המוצרים האלה - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
ברור. יש לי רק שאלה. יש למשרד התחבורה מידע או נתונים על דגמי רכב אחרים שמיובאים לארץ?
אבנר פלור
¶
סליחה, אני אענה לו. אמרתי שהיום, אדוני היושב-ראש, ישנו יבואן עקיף שמייבא – הבאת דוגמה את "פורד מוסטנג". "פורד מוסטנג", היבואן הישיר הוא לא מייבא אותו. מי נותן לו טיפול? מי נותן לו שירותי "ריקול"? מי נותן לו מימוש אחריות? מי אם לא היבואן הישיר הקיים היום? ולמה זה?
אבנר פלור
¶
ישנן דוגמאות. בנוסף, אדוני היושב-ראש, ישנם דיפלומטים, ייבוא אישי בכמויות גדולות של מהלך השנים, שכן מטופלים פה, מטופלים פה אצל היבואנים הישירים. אלה דגמים שלא קיימים גם אצלם.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני כבר אתן לך, ראיתי, זה בסדר ואני זוכר. אני רוצה לנסות ולכמת את היקף הבעיה. כי אם היקף הבעיה הוא גדול, הוא דרמטי, סיפור אחד. אם הוא קטן, שולי, זעיר או משהו כזה, אנחנו רוצים פשוט לדעת. איפה אנחנו יכולים לקבל את הנתונים האלה?
רון מלכה
¶
לא. אני משווק כלי רכב אבל אני לא יבואן. אני לא אהיה יבואן אם אני אחשוב שזה יכניס אותי לאיזה מסלול שאני אסתבך.
רון מלכה
¶
קטנים. אחד, לעיסאווי. אף אחד לא ישקיע בין 50 ל-70 מיליון שקלים בלהיות יבואן עקיף בשביל להביא חמש מכוניות ולברוח.
רון מלכה
¶
זה לא עסק, אני אלך לעשות את זה במקום אחר. אף אחד – התנאים שהחוק מחייב – זה הסכומים.
דבר שני, כבר היום, בייבוא מקביל ובייבוא אישי, סתם לדוגמה, "טויוטה סיינה", היבואן המקומי לא מביא. אמרתי ועכשיו אני עונה ליושב-ראש. כבר היום יש "טויוטה" – סתם לדוגמה, דיברו על "טויוטה" – "טויוטה סיינה", "טויוטה אוולון", "לקסוס H300ES", אני יכול עכשיו לתת רשימה של 15.
יורם בונן
¶
אדוני, מה שבעיקר עלה כאן, גם מהדברים של מר פלור, וזו בדיוק הנקודה, שהמדיניות שונה מיצרן ליצרן, וזו בדיוק הבעיה. כל מה שאנחנו מבקשים, לא לשים מין מיטת סדום כזאת, שאז מה שיקרה – הרי זה חקיקה ראשית. אפילו אם משרד התחבורה ירצה לעשות התאמות, הוא לא יוכל.
גם כשמדינת ישראל הגדולה והמאיימת רוצה לעשות חקיקה שכופה על יצרנים גלובליים, נראה לי שנכון לשבת איתם, להבין איפה כואב להם, על מה הם יוותרו, ואז לקבל החלטות במדינת ישראל הריבונית.
מרגע שזה לא המצב, מה אומרים לך, אדוני? שיביאו את זה עד הקצה, ובסוף, ביום קבלת הרישיון, יהיה פוקר. מי שימצמץ ראשון, זה מה שיהיה.
איפה הבעיה? הבעיה היא שאז אפילו אם משרד התחבורה ירצה לעשות איזשהו תיקון, הוא לא יכול כי זו חקיקה ראשית. זו נקודה ראשונה. נקודה שנייה, אדוני.
יורם בונן
¶
כשאני שם את האצבע על ההבדל בין תוצר לבין דגם - ודיברת קודם גם על שכל ישר – הרי בסוף אנחנו מדברים פה על עניין מסחרי.
ניקח שוב פעם דוגמה של יבואן ישיר שמייבא חצי נגיד מהדגמים. הכי פשוט בשבילו זה להביא גם את הדגמים האחרים, אבל הוא לא מביא את זה. למה הוא לא מביא את זה? הוא לא הביא את זה כי הוא הגיע למסקנה שלשוק הישראלי זה לא כלכלי. הרי אם זה היה כלכלי הוא היה מביא את זה.
מה עושים? לוקחים יבואן עקיף, שהוא מקבל החלטות שמנותקות משיקולי עלות, כי מישהו אחר יישא בעלויות, ואומרים לו – מה שאתה חשבת שלא כלכלי בשבילך, עכשיו יהיה עוד יותר לא כלכלי, רק תעשה את זה למישהו אחר. מה ההיגיון בזה? הוא יחליט לא להביא - - -
יורם בונן
¶
אני חושב כך. לגבי הטיפול אני חושב שזה נכון והוגן שיטפלו ברכבים מהדגמים שהם מייבאים. מי שמחליט לייבא "מוסטנג" ולא - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
כן, אבל היבואנים הישירים – בוא, איך אומרים, תתקדם טיפה קדימה. הרי לא תפסידו, לא יפסידו מזה כסף.
אבנר פלור
¶
אדוני היושב-ראש, אם אפשר שני משפטים. קודם כול, כמו שאמרתי בפתיח – ולא סתם אמרתי את זה – ניסינו. ניסינו משנת 2002, אחרי זה ב-2010, ועובדה שזה לא צלח. עובדה שזה לא צלח, לא נוספו פה עוד יבואנים ישירים נוספים על מותגים.
אבנר פלור
¶
לא, אני מדבר על אותו תוצר, אותו תוצר ישירות. לא נוספו. בנוסף, אדוני היושב-ראש, יש פה גם מכתב של מנכ"ל משרדנו ששלח ליושב-ראש ועדת הכלכלה התייחסות לנושא הזה והתייחסות למכתבי היצרנים. יש גם את העבודה שנותנת מענה למרבית השאלות והתהיות שעולות כאן. זאת אומרת, זה חשוב.
ונקודה מאוד מאוד חשובה – ואני שוב חוזר ואומר, זה מהות הרפורמה. במידה שהסעיף הזה לא יאושר כמות שהוא, אז מאוד מאוד בעייתי.
יעקב אנוך
¶
אני רוצה רק הערה למה שאמר ידידי אבנר. העובדה שאין ייבוא מקביל בישראל נובעת מסיבה אחת, היא סיבה כלכלית, כי אי אפשר לקנות רכב שלא מהיצרן דרך יד נוספת שעולה כסף, להעביר אותו מסע כזה או אחר באירופה, שעולה כסף, ולנסות להתחרות כלכלית.
מה שקרה פה בשוק, התחיל יבואן מקביל שקיבל את כל התמיכה מ"פורד", "איילון מוטורס", התחיל להביא את הדגמים ש"פורד" מביאה לארץ, וקיבל שירות וקיבל הכול כאילו זה דגמים שהגיעו על-ידי היבואן.
הוא הפסיק להביא כי כלכלית הוא לא מסוגל להתמודד. והבעיה היא כלכלית, וכל איזשהו מסיח אחר ששמים מול העיניים הוא פשוט לא נכון. הוא התעלמות מדוחות כלכליים, והיו דוחות כאלה שהאוצר קיבל, היו דוחות כאלה שעשו עבור כל הגורמים שהתעסקו עם זה, ולהפוך דבר שבלתי אפשרי כלכלית ולנסות לאנוס אותו דרך כיוונים אחרים, אין לנו בעיה, אבל זה לא יעבוד גם אז.
היו"ר יעקב פרי
¶
אבל אם טענותיך צודקות במציאות, הרי היה וחוקקנו את החוק או את אותם סעיפים שאינם לטעמך או אתה לא מסכים איתם, אתה אומר, זה ייכשל כלכלית.
יעקב אנוך
¶
אבל אני לא רוצה. אגיד לך למה אני לא רוצה. אדוני היושב-ראש – ואני העליתי את זה בחדר הזה בישיבה הראשונה שהתקיימה על החוק בכנסת הקודמת.
יעקב אנוך
¶
אני לא טענתי טענה, אני רק הסברתי. לא ביקשתי כלום. אמרתי – תראו, לנו, ליבואני רכב, אין בעיה לחתום על החוק לפני שום דיון – אני מדבר אתכם בכנסת הקודמת – אין לנו שום בעיה עם החוק.
אנחנו יודעים היום שהחוק הזה לא יפתח את השוק כי הבעיה היא כלכלית, ולמדנו אותה.
יעקב אנוך
¶
אני מוכן לעזור לך, אבל למה אני צריך לשאת עלי דבר שיקשה עלי לעמוד כשאני חייב לעשות אותו? עובדה שהיום אמר מר פלור, שמכוניות שהגיעו לפה, והן לא במגוון המכוניות שהיבואן מביא, מצאו פתרון לחלקי חילוף ותיקונים לאורך הדרך.
יעקב אנוך
¶
אני גם יודע, אדוני היושב-ראש, שמכוניות כאלה הגיעו אלינו לתיקון ומכיוון שלא ידענו לתקן אותן, הסתבכנו איתן, וכשהסתבכנו איתן קנינו מהלקוח אוטו – "מרצדס" יקרה לדוגמה, שהובאה ארצה בייבוא אישי כי לא ידענו לתקן והסתבכנו, והחלפנו לו באוטו חדש שיובא דרך היבואן לארץ, כתשובה להסתבכות כי היינו צריכים לשמור על שמנו ולא להסתבך, ואני לא רוצה להכניס בכוח את ההסתבכויות האלה ליבואנים.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני חושב שאתם הבהרתם, הצלחתם להבהיר לחלוטין את עמדתכם. היא כנראה לא מקובלת על חלק מהשולחן הזה, בוודאי לא על משרד התחבורה, אבל אנחנו נצטרך להתמודד עם זה.
דרור וגשל
¶
אני רוצה לחדד את הנקודה האחרונה שעלתה גם על-ידי מר אנוך, שהבעיה פה היא כלכלית ולא משפטית. כלומר, עלתה פה גם טענה לגבי חופש העיסוק - -
דרור וגשל
¶
- - וגם טענה לגבי השאלה האם הם השלוחים או הנציגים של היצרנים בארץ. ראשית, רק נחדד נקודה אחת. שיש יבואן אחד שלאחד היצרנים יש בעלות. נכון?
דרור וגשל
¶
כלומר, האפשרות שתהיה פה בעלות של היצרנים אצל היבואנים היא לא תלושה, זה מצב שיכול לקרות. ואם יהיה מצב כזה של בעלות, אז לכאורה כל הטענות של איגוד יבואני הרכב מתבטלות כי אם יש להם נציגות פה, אז אפשר להטיל עליהם. והשאלה האם תהיה פה נציגות או לא תהיה נציגות, זאת החלטה של היצרנים. לא יכול להיות שהרגולציה שלנו תהיה תלויה בהחלטה של היצרנים אם לקנות את החלק של מר אנוך או לא לקנות את החלק שלו.
דרור וגשל
¶
אנחנו עושים את הרגולציה על היבואנים. החובות שאנחנו מטילים עליהם הן חובות עליהם לשם פתיחת התחרות, שלטעמנו היא תכלית ראויה.
דרור וגשל
¶
נכון. עכשיו, לנקודה הבאה. יש פה איזו תחושה של "דז'ה וו" כי כל הדיון הזה היה גם בכנסת הקודמת.
דרור וגשל
¶
היא מוצאת את ביטויה בחקיקה באופן כזה שאם יש שאלה שעכשיו היבואנים עומדים בפני ייבוא רחב של דגמים שהם לא יודעים לתת להם שירות, אז היועץ המיוחד של הוועדה אמר שמבחינת דגמים יש שונות מעטה. שונות מעטה, זה מה שהוא כתב, בין דגמים שונים של אותו יצרן. זה היועץ המיוחד של הוועדה.
דרור וגשל
¶
אז דבר ראשון, יש את העניין הזה של השונות המעטה. ודבר נוסף, לגבי העלויות של היצרנים שייווצרו כתוצאה מהצורך להביא חלפים לרכב שעלול להתגלגל לשוק הישראלי, אפילו שהם לא החליטו שהוא יובא לשוק הישראלי, שוב – וזו שאלה כלכלית – היועץ המיוחד של הוועדה קבע שאין שום עלות תוספתית בעניין הזה.
כלומר, מבחינת היצרנים אין פה אינטרס. לא אני אומר את זה, היועץ המיוחד לוועדה אומר את זה.
ואלה הנושאים שהתווכחנו עליהם בפעם שעברה ובאמת נושאים כלכליים וטוב שהוועדה ביקשה, וקיבלה דוח שפותר את השאלות האלה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
תמצית המנהלים, אני הספקתי לקרוא את זה. קראתי את תמצית המנהלים, אני קצת חולק עליך בסוגיות האלה שאתה אומר.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני שוב חוזר ואומר. היועץ, בסוגיה של הדגמים והעלויות, אמר, יש בעיה עם זה. הוא ציין את זה, ציין את זה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כן, שיפוי. בדיוק. זה בסעיף 44 קדימה, לא דנים על זה עכשיו. אני רק רוצה לחדד את מה שהיושב-ראש הציע. חבר'ה במשרד התחבורה, אם אנחנו נלך על אותם דגמים ליבואן עקיף – לא נפתח את זה, רק לאותם דגמים כדי לתמצת את זה, ולא נאפשר דגמים חדשים שיקבלו את האחריות ואת המחויבות לחלקי חילוף – יש לכם בעיה עם זה?
יונתן צויקל
¶
עורך-דין יונתן צויקל, הרשות להגבלים עסקיים, המחלקה המשפטית. סך הכול, הרציונל של החוק הוא באמת קידום תחרות. אני חושב שיש באמת בעיה של חסמים של ייבוא מקביל.
אני חושב שהחוק הזה בסך הכול הולך ומטפל בחסם אחרי חסם ומנסה לפתוח את הדברים לתחרות. אין לי מה להוסיף.
יורם בונן
¶
רק להתייחס לנקודות שהועלו פה ממשרד המשפטים. קודם כול, אמרנו, חוות הדעת לא מטפלת בעמדה של היצרנים.
יורם בונן
¶
אבל נאמר פה שיש שונות מועטה בין הדגמים. אני רוצה להגיד שני דברים. אל"ף, באמת, נדמה לי שמי שקצת מכיר את עולם הרכב של היום, זה לא אותן תוכנות, זה לא אותם כלי דיאגנוסטיקה. אפילו אותו דגם של "קורולה" – אם הוא מיוצר בטריטוריה אחת, חוות הדעת מתייחסת לזה שרכבים שמיוצרים - - -
יורם בונן
¶
נקודה וחצי. אחד, אם יש שונות מועטה, אז אין בעיה. אז אנחנו נביא את מה שקשור לדגמים שלנו וכנראה זה יתאים, אבל אם זה לא שונות מעטה, אז כל הנימוק הזה נופל.
יורם בונן
¶
ורק לגבי הנושא של השיפוי. אדוני, הרי כשנגיע לסעיף 44, זה ברור לך שבחלק ניכר מהעלויות לא יכירו כי אם צריך לשלוח שני מכונאים להכשרה בחוץ-לארץ בשביל לטפל בשני רכבים, הרי אף אחד לא יכיר בזה. ועוד נקודה אחרונה.
יורם בונן
¶
השיפוי לא עוזר כשיש בעיה לטפל בתקלת בטיחות ברכב כי יש אחריות פלילית. אדוני, מה ההיגיון להטיל על מישהו לטפל ברכב כשהוא אומר, אני לא יודע לטפל? מה ההיגיון לעשות את זה?
ינון עמית
¶
אנחנו מבקשים להתייחס להערות של יבואני הרכב בכמה אספקטים. אספקט אחד הוא שהסיבה שאין תחרות היא שלא כדאי.
ינון עמית
¶
כלכלית. הוצאנו עבור הוועדה תוך כדי, אם צריך נוציא עוד, 40 דגמים, הצעה של דילר של "טויוטה" מאיטליה, "אוטו טורינו", ל"יאריס הייבריד", ב-11,000 אירו.
ינון עמית
¶
האוטו הזה, כשמתרגמים אותו לפה אחרי הובלה ומסים, זה קצת פחות מ-80,000 שקלים – 75-80 אלף שקלים, האוטו עולה פה 115,000. זה מחיר לאוטו בודד, להיכנס לדילר לקנות אוטו בודד, לפני הנחת כמות.
ינון עמית
¶
רציתי לבקש שיבואני הרכב לא ירפו את ידיה של הוועדה בכך שייבוא מקביל לא יכול להוזיל מחירים. בדגמים רבים המחירים זולים בעשרות אחוזים, גם כשקונים אוטו בודד על-פי מחירון.
היו"ר יעקב פרי
¶
חבר'ה, תיתנו לבן אדם לגמור את דבריו. הוא יגיד, אחר כך תשאל אותו אם הוא לא יגמור. בבקשה. לטענתך, הסיבה היא איננה סיבה כלכלית אלא הסיבה היא חסמי שוק, ולפי מיטב הבנתך, הכרתך, החוק פותר או פותח חלק מהחסמים האלה, מה שאומר או מה שמבטיח שתהיה תחרות, ואתה אומר, אולי גם הוזלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רק רגע. החסם הזה של החלפים זה אחד החסמים המובהקים שיצר מצב שאין הרבה ייבוא מקביל?
ינון עמית
¶
מה שקורה היום בפועל זה שחלק מיבואני הרכב הסדירים נוטלים על עצמם באופן וולונטרי ומאפשרים את אותה אחריות וחלפים, אחרים מסרבים. אנחנו פנינו לשני יבואני רכב בכתב בבקשה רשמית, קיבלנו תשובה שלילית שהם לא מוכנים ליטול על עצמם את הנושאים האלה.
ינון עמית
¶
יצרן הרכב מעוניין לדכא ייבוא מקביל, הוא לא מעוניין שיהיה ייבוא מקביל, והחוק הזה הוא חרף רצונו של היצרן ולא ברצונו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כן. למה אתם היבואנים העקיפים לא דאגתם – עזוב את החקיקה – לא דאגתם לייבא רכבים מאותם הדגמים שהיבואנים הישירים מייבאים? אתה הבאת דוגמה שזה יותר זול בשליש.
ינון עמית
¶
חלק מהדגמים הם אותם דגמים וחלק הם אחרים. גם דגם של יבואן מקביל, לא משתלם לייבא כי אפשר למכור ממנו רק 500. ליבואן סדיר לא משתלם לייבא כי אפשר למכור אותו רק 500 בשנה, זאת לא סיבה שהדגם הזה לא - - -
יש דגמים שיבואן ישיר, שרגיל לרמות רווחיות אחרות ולכמויות אחרות, בוחר שלא לייבא אותם, ויבואן מקביל שמוכן להסתפק ברמות רווחיות נמוכות יותר ובכמויות נמוכות יותר, יבחר שכן לייבא אותם.
ינון עמית
¶
הפער העיקרי בין דגמים שמיובאים ולא מיובאים לישראל זה דגמים מארצות הברית. ארצות הברית פתוחה יותר ומאפשרת יותר ייבוא מקביל.
ינון עמית
¶
הפער. רוב הדגמים האירופאיים מיובאים לישראל. כשמתייחסים כאן לדוגמאות של "טויוטה סיינה" וכו', מתכוונים לדגמים אמריקנים. ישראל אימצה רק לפני מספר שנים את התקינה האמריקנית, ויצרני הרכב במקרים רבים לא מאפשרים מוצרים אמריקנים לייבוא לישראל.
לא מדובר ב-90 דגמים ולא ב-55 דגמים. 90 דגמים של "טויוטה" זה כולל דגמים אסייתיים ומלזיים, ואינני יודע. כול הדגמים שיובאו לישראל בייבוא מקביל כבר מיובאים לישראל היום בייבוא אישי, מקבלים "ריקול" מהמחשב הזה שאי אפשר לחבר אותם, איכשהו באורח פלא הם מקבלים "ריקול", הם מקבלים חלפים. המחשב של "טויוטה", אם תחברו, אתם תיסעו לכל מוסך של "טויוטה" ותחברו שלדה אמריקנית שלא מיובאת לישראל, תקבלו עליה את כל הנתונים. זה מחשב השירות, וכנ"ל ברוב יצרני הרכב.
אין שום בעיה לתת את השירות הזה. יש כאן 50,000 מכוניות שנוסעות פה בייבוא אישי, ויבואני הרכב מצאו את הדרך לתת לכולם את השירות, וגם לא העלו טרוניות.
היו"ר יעקב פרי
¶
תודה רבה, ינון. אני רוצה לעשות לפחות את ההקראה עד סוף סעיף 35 ואחרי כן אני אחליט גם מתי תהיה ההפסקה. חוה, את מתחילה עם סעיף קטן (7).
חוה ראובני
¶
"(7) הוא המציא כתב התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת החוץ לעניין טיפול בכל תקלת בטיחות סדרתית שתתגלה ברכב מתוצרתו המיובא לישראל, שלפיו היצרן מתחייב לעשות את כל אלה:
(א) למסור ליבואן באופן מיידי מידע על תקלת בטיחות סדרתית שהתגלתה בייצור של רכב מתוצרתו;
(ב) למסור ליבואן הוראות טכניות לתיקון תקלת הבטיחות הסדרתית;
(ג) לספק ליבואן מוצרי תעבורה הנדרשים לצורך תיקון תקלת הבטיחות הסדרתית;
(ד) לשאת בעלות הטיפול בתקלת הבטיחות הסדרתית כאמור בפסקאות משנה (א) עד (ג);
(8) הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לטפל בכל תקלת בטיחות סדרתית שתתגלה ברכב שהוא מתוצר המיובא על ידו בהתאם לכתב ההתחייבות שבפסקה (7), בהתאם להוראות לפי סעיף 43;"
כאן אנחנו מדברים, מה שדיברנו על מוצרי התעבורה, שתי ההתחייבויות – מה שהיה לנו על האחריות – שתי התחייבויות, יצרן ויבואן. תקלת בטיחות סדרתית - התחייבות יצרן, התחייבות יבואן לתוצר.
חוה ראובני
¶
"(9) הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, בהתאם להוראות שקבע השר לעניין המוסכים למתן אותם שירותים;
(10) הוא המציא אישור מרואה חשבון המעיד כי יש לו הון עצמי כפי שקבע השר, בהתאם, בין היתר, לסוג הרכב שהוא מייבא ולכמות כלי הרכב;
(11) הוא המציא כתב התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת חוץ לפיו הוא מתחייב לקיים את חובות היבואן לפי סעיף זה, אם לא יהיה ביכולתו לקיימן בשל אחת מנסיבות אלה:
(א) ניתן לגביו צו פירוק, קבוע או זמני, צו כינוס, צו כינוס נכסים או צו הקפאת הליכים לפי כל דין."
את הסיפה "והוא הפסיק או אינו יכול למלא את חובותיו" אני מבקשת למחוק.
חוה ראובני
¶
כן.
"(ב) היצרן מבקש שחובות היבואן ימולאו על ידי גורם אחר;
(12) הוא המציא התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת חוץ לספק לו מידע טכני, ספרות מקצועית וציוד לתיקון ולמתן שירותי תחזוקה לרכב מתוצר המיובא על ידו.
(ב) המנהל ירשום ברישיון יבואן רכב ישיר את התוצר שאותו רשאי היבואן לייבא."
את (ג) אני מבקשת לא לקרוא. אנחנו רוצים להביא לוועדה נוסח כולל.
חוה ראובני
¶
אנחנו רוצים להביא לוועדה נוסח כולל לנושא של תוקף תקופת רישיונות לפי החוק באופן כללי, אז אני מבקשת לא לקרוא את זה.
חוה ראובני
¶
הנושא עלה באחת הישיבות הקודמות אגב רישיון לייבוא רכב ושיווקו. אנחנו נביא לוועדה לישיבה הבאה אני מקווה הצעה כוללת לכל הרישיונות.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני רק מבקש. לקבוצה הזאת, לדבוקה הזאת של מה שגברת ראובני קראה, הערות אם אפשר קצרות.
רונן לוי
¶
אני מסביר ומבקש עוד פעם. אנחנו, איגוד המוסכים כבר מנהל איזשהו קמפיין כאן וגם אצל חברי הכנסת, שנוסיף בסעיף 35(א)(9) את העניין של הגבלת האפשרות של יבואני רכב להחזיק יותר ממוסך אחד.
נכון להיום, השליטה של יבואני הרכב גם בענף התחזוקה - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
איפה כתוב? לאיזה סעיף אתה מתייחס? "הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב". איפה כתוב שזה מוסך אחד?
רונן לוי
¶
ואז אין יותר זכיינים פרטיים. מה שקורה היום, ניקח דוגמה ברכב "עציון"– היום הזכיין שהיה פעם של "צ'מפיון" הפרטי יצא, והיבואן נכנס במקומו, "לובינסקי". מקומות גדולים, בירושלים זה אותו דבר. מתחילים להשתלט לאט-לאט על כל השווקים, וזה גם התחזוקה.
אינגריד הר אבן
¶
הבקשה שלנו להגביל את האפשרות של יבואנים להיות בבעלות של יותר ממוסך אחד לכל תוצר שהוא מייבא. זה על מנת לפתוח גם את השוק של שירותי התחזוקה לתחרות, ולאפשר לזכיינים פרטיים - -
אינגריד הר אבן
¶
- - שכבר סולקו מהשוק הזה – היום אנחנו במגמת סילוק; היבואנים משתלטים על יותר ויותר מוסכים – יוצא שהם גם מביאים את הרכבים, גם את החלפים והם גם שולטים על המוסכים.
אבנר פלור
¶
אני רק אתן מספר עובדות, שיהיה ברור לכולם. מתוך 5,000 מוסכים שישנם, כ-2,000 מוסכים זה למכונאות. מתוכם, כ-600 אלה מוסכי רשת יבואן, ומתוך ה-600 האלה - - -
אבנר פלור
¶
ומתוכם כ-50 עד 60 מוסכים שבבעלות יבואן, כשמתוך ה-50–60, זה לא רק מוסכים לרכב פרטי, זה גם למשאות ואוטובוסים. אלה העובדות היום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא. זה לא טענה. הנושא של התחרות הוא טענה הפוכה. אם הם יחזיקו עם הזמן את כל המוסכים בבעלותם, אז אין בכלל תחרות.
אולי לא אחד. אחד זה מוגזם באמת, אבל צריכה להיות איזושהי מגבלה.
היו"ר יעקב פרי
¶
יכול להיות שאי אפשר ללכת, איך אומרים, כל הדרך, אבל צריך ללכת. הטיעונים האלה, לפחות אותי לא משכנעים.
דרור וגשל
¶
אני אומר רק שהדיון הזה לא בהכרח רלוונטי לסעיף הזה, כלומר אפשר להתקדם, בגלל שזה תנאים למתן רישיון.
היו"ר יעקב פרי
¶
התקבל על דעת מנכ"ל משרד התחבורה, יטפלו בזה, ינסו לתת לזה תשובה. תשובה תבוא בכל מקרה לשולחן הזה.
רונן לוי
¶
בכנסת הקודמת הם גם ניסו את זה, זאת אומרת פעם הצעתם אותו דבר. אני רק מזכיר לאבנר פלור ועוזי יצחקי, שישבו בוועדות האלה, שתמכו בסעיף הזה.
היו"ר יעקב פרי
¶
חברי הכנסת מפריעים לי, אני מצטער. אורי, הרי אני שמח שבאת אבל אני לא שמח שאתם מפריעים לי.
יעקב אנוך
¶
אני רוצה להתייחס לנושא הזה. קודם כול, אותם 600 מוסכים שאבנר הזכיר, הם לא בבעלות היבואן, שיהיה ברור.
יעקב אנוך
¶
יש רק 50. ה-50 האלה, רובם ככולם הם מוסכים מהתקופה שהרשות דרשה ממי שרוצה להיות יבואן, להקים לפחות ארבעה מוסכים בארבעה מקומות בארץ. הושקעו בזה הרבה מאוד כספים, ולאותם יש מוסכים. אם תלכו לחדשים, למשל, תיקחו את "טויוטה" שעלתה פה הרבה, ל"טויוטה" מוסכים בבעלות, ב"לקסוס" נדמה לי שיש שניים.
יעקב אנוך
¶
אני אעשה את זה בקיצור. יש דרישות יצרן. דרישות יצרן בנושא מוסכים, הן עולות משנה לשנה והן מאוד מחמירות. אותם מוסכים שלצערנו נפלו מהרשת, שרונן התכוון אליהם, זה מוסכים שלא יכלו לעמוד בדרישות יצרן, לא יכלו להשקיע את הכספים, וחוזה של היבואן והיצרן מותנה בדרישות יצרן. זאת אומרת, אם היבואן לא עומד בדרישות יצרן, יש לו בעיה עם היצרן.
יעקב אנוך
¶
אני רוצה לסיים. כשהיצרן דורש את הדרישות, קודם כול הולכים למוסך מורשה המסוים שבאותו אזור ואומרים לו, תשפר את הנכס שלך. רק אם הוא לא יכול לשפר ולא יכול לעמוד בדרישות, אין ברירה והיצרן צריך להיכנס לנושא הזה בעצמו כמי שצריך להשקיע את הכסף.
ולכן, אין פה מה לראות מגמה שהיצרנים שולטים או מקימים מוסכים. זה ממש לא נכון.
יורם בונן
¶
אני בעניין הזה רוצה להתייחס לחוות הדעת שהונחה בפני הוועדה. בעצם, מה שעולה מחוות הדעת, שזה לא תקלת בטיחות סדרתית אלא תקלת בטיחות חקיקתית. אומרת חוות הדעת שלא ניתן לחייב את היבואנים הישירים לבצע קריאה, לא לגבי דגמים שהם - - -
יורם בונן
¶
כן. לא לגבי דגמים שהם אינם מייבאים ולא לגבי דגמים שאינם מיוצרים בטריטוריות שמהן הם רוכשים את הרכבים שלהם.
אדוני, זה הרבה מעבר לזה. צריך לקחת בחשבון שהנושא של "תקלת בטיחות" זה כבר חיי אדם. לכן גם אמרנו קודם שהנושא של השיפוי לא מעניין אותנו, לא באמת מעניין אותנו הנושא של השיפוי. אם מישהו אחד יועמד לדין פלילי, כולנו מבינים שהקטע של הכסף הוא לא העניין פה. הוא חשוב, אבל הוא לא העניין.
יורם בונן
¶
אני אומר שהייבוא העקיף - לפי איך שמתואר בחוות הדעת, לא יכולה להיות שליטה על תקלות בטיחות סדרתיות בייבוא העקיף, בגלל חוסר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה עושים במדינות האחרות, אדוני היושב-ראש, שיש ייבוא חופשי, יש בעיות "ריקול" והם לא מודיעים את זה לכולם? הם מגיעים לכולם.
יורם בונן
¶
אני לא יודע אם למענה הזה התכוון מר פלור, אבל ראיתי שהיבואן העקיף צריך לעיין מעת לעת – אם אין לו משהו יותר דחוף לעשות - - -
אבנר פלור
¶
לא מעת לעת. זה לא מעת לעת. זה בסעיף 36(6) כתבנו: הוא המציא כתב התחייבות מאת סוכן מורשה להודיע ליבואן העקיף באופן מיידי על תקלת בטיחות סדרתית.
רון מלכה
¶
עורך-דין בונן התייחס לחוות הדעת של מר חנן שרון. אני גם חייב להגיד משהו אחד, בתור זה שהוא חלק מהחבר'ה שמייצגים פה את הנושא של ייבוא עקיף.
חוות הדעת של חנן שרון מתחילה בלקונה אחת בסיסית, וכל האנשים שהוא דיבר איתם – עזוב אותי, אני לא רשום בשום מקום, אבל אף אחד משלושת היבואנים המקבילים, הוא לא ראיין אותם. הוא קיבל חומר ממשרד התחבורה, קיבל חומר מאיגוד יבואני הרכב, מאיגוד יצרני הרכב.
רון מלכה
¶
אני מתייחס לעניין הזה. אין שום בעיה עם החוק הזה כמו שהוא מוגש היום. הסעיף הזה, אם הוא לא יעבור כמו שהוא יעבור, כמו שהוא צריך לעבור, לא יהיה ייבוא מקביל.
אינגריד הר אבן
¶
אני רוצה להשיב למר אנוך לגבי הנושא של חסמי כניסה להיות מוסך יבואן. בשנת 2003 הממונה על ההגבלים העסקיים הוציא את הצו המוסכם שנועד לטפל בבעיה של מיעוט מוסכים פרטיים במסגרת רשתות. הוא גם ניסה לטפל בנושא של התניית אחריות, בטיפול באיזה מוסך וכו'.
הפתרון שמצא אז הממונה במסגרת הצו המוסכם היה לקבוע שכל מוסך שעומד באמות מידה שקובע היבואן, יכול להיות מוסך רשת.
ההנחה שבבסיס הצו המוסכם הייתה שמדובר באמות מידה שבן אדם יכול לעמוד בהן. עכשיו בא מר אנוך ומבהיר לנו את מה שאנחנו כבר יודעים מ-2003, שאי אפשר לעמוד באמות המידה האלה שעולות מדי שנה, ובן אדם פרטי צריך להשקיע 10, 20, 30 מיליון שקלים כדי לעמוד באמות המידה, וגם אז זה לא מספיק טוב להם.
ויש פה בעיה נוספת. החוזים עם המוסכים האלה הם לשנה בלבד וניתנים לסיום בהתרעה של שלושה חודשים מראש. אז בן אדם בא להשקיע את מיטב כספו וחייו - -
היו"ר יעקב פרי
¶
הנקודה ברורה. רבותי, הבהרתם. תודה רבה. חברי כנסת, אם אתם רוצים התייחסות כי אני בעוד חמש דקות עושה הפסקה לחצי שעה. זה בסדר, דוד?
היו"ר יעקב פרי
¶
ואנחנו נתכנס שוב ב-12:15. לפני זה, אם יש הערות לחברי הכנסת. עיסאווי, אחר כך דוד ואחר כך אורי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שוב, חברים, נקודה שאנחנו בורחים ממנה - הצרכן, הצרכן, הצרכן. יש לנו יבואן עקיף ויש לנו יבואן ישיר. אתם עכשיו בוויכוח, סמכות של מי זה וסמכות של מי זה. עם הזמן, הצרכן יצטרך לרדוף אחרי תיקון הרכב, וזו נקודה שלא קיבלה ביטוי, ואני אומר לכם את זה, אני לא שלם עם כל הדבר הזה.
והעמדה של האגודה לצרכנות, ששתיקתכם מדאיגה אותי, כי הצרכן יסבול מהוויכוח.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כן. נשאר בשוק. גם נשאר. אני לא אקצין – נשאר בשוק. אני קניתי רכב מיבואן עקיף, רוצה לתקן. בא ליבואן ישיר, שהוא מחויב על-פי החוק לתקן כי זה אותו תוצר. אבל, אין לו עניין כי הוא רוצה להתנגח בעקיף.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני מזמין את המוצר, חכה עם המוצר, לא מצאתי את זה במלאי אצל היצרן, זה בדרך, זה עלה לך ככה.
היו"ר יעקב פרי
¶
עיסאווי, זה נכון לגבי כל חקיקה. יש כאן חובות. מישהו לא ירצה למלא אותן או לעשות עליהן מניפולציה, זה נכון לגבי כל חוק, זה נכון לגבי כל אכיפה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
בוודאי. עכשיו יש לו כתובת. הצרכן מייבא "סובארו", מייבא "פולקסווגן", יש לו כתובת.
עוזי יצחקי
¶
חבר הכנסת פריג', באמת, אל תעשו מציבור מדינת ישראל מטומטמים. הם ידעו לבחור לעצמם והם הוכיחו את זה, הציבור, הוא צרכן חכם, הוא ידע איך לבחור ולעשות את החשבון.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מתפקידנו, אנחנו רואים את זה מזווית אחרת. אם הנוסחה שאתם מציעים כאן אכן תבטיח לי הורדת מחירים ושמירה על הצרכן, אני הראשון שאתמוך.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
בדיוק. הורדת מחיר בטווח הקצר, אני אכן מודה שתהיה, אבל שמירה על הצרכן, בסימן שאלה אחד גדול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה שאני רוצה לומר, מנסים להוביל את זה לפינה לא נכונה. אפשר להפוך את זה. קודם כול, משרד התחבורה מחויב, לפני שהוא מאפשר לייבא רכב לישראל, שיקבל מהיצרן את כל ההתחייבויות האלה – כולל "ריקול" כולל בטיחות, כולל חלפים, כולל הכול. השאלה, מי יפסיד אם היצרן לא יהיה מוכן לתת את זה – היבואנים הראשיים.
ולכן, ההיגיון להטיל את המשימה על היבואן הראשי הישיר, זה שמייבא הכי הרבה רכבים, הוא הכי הגיוני והכי סביר בעניין הזה. אם לא, אז הם יצטרכו לבקש את זה מהיצרן, ואם היצרן לא ייתן את זה, אז לא ייבא בכלל רכב כזה לישראל. הם לא יכולים להסכים שלא יהיה "ריקול", הם לא יכולים להסכים שלא יהיו חלפים, הם לא יכולים להסכים שלא יהיה טיפול ברכבים.
ולכן, הכי הגיוני והכי סביר להטיל את זה על היבואן, שגם מרוויח מזה. בואו נשים את הדברים על השולחן, אתם לא עושים פה טובה. אתם מרוויחים גם מהחלפים, גם מהטיפול, גם מהכול, ולכן אני אומר, זה סביר, ושלא יובילו אותנו לפינה לא נכונה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. לפעמים קריאת ביניים או ויכוח בין שני צדדים בעצם מגלה לך את האמת, והוויכוח שהיה כאן בקריאת ביניים – אני אפילו לא מזכיר את שמות האנשים כי אני לא יודע – אתם ניסיתם פעמיים בבית-המשפט והפסדתם.
ואני מניח שבית-המשפט הפסיד מישהו בגלל שהחוק לא עמד לצדו. בסך הכול, בית-המשפט, לא תמיד הוא באמת ההיגיון. הוא מסתכל על החוק, והחוק לא אפשר.
ולכן בדיוק עכשיו החובה שלנו הרבה יותר לשים דגש בחוק, אנחנו ניתן את האפשרות להגן על הצדדים. וזה שפעם אולי החוק לא הגן, הוא היה חד-צדדי או שהוא באמת צידד בדבר מסוים, וצד שני הרגיש נפגע והוא לא קיבל את הסד ואת המשקל, משום שהחוק לא אפשר זאת.
אבל היום כאן זאת החובה שלנו לראות, אם אנחנו רוצים לעשות תחרות ואני באמת חושב שהצרכן הוא איש שהוא באמת מבין ויודע ואנחנו צריכים לתת לו את האפשרות. ואם אנחנו לא נאזן בין הדברים – בין היבואנים לבין אלה שנותנים את השירות – ולא נדע לאזן ביניהם, אנחנו באמת ננטרל ולא הועלנו חכמים בתקנתם.
למה הדבר דומה – ובזה אני מסיים, אדוני היושב-ראש.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
רק בדיון האחרון הגדול שהיה בנושא הפטם – איך אנחנו עמדנו לעשות איזונים האם מי שמגדל את העופות אחרי זה יכול להיות גם המשחטה והוא גם יכול להיות הספק. ידענו שאנחנו צריכים לאזן בין הדברים, לא נתנו לאחד לעשות את כל התהליך. הגבלנו אותו מגבלות, וכאן שמנו בעיקר את הדגש שלנו. אנחנו ישבנו פה ושמנו את הדגש, ואני חושב שיצא לנו דבר ללא תקלה.
גם כאן, אני לא אומר רק מוסך אחד, יכול להיות שזה פחות מדי, אבל ודאי שצריך לתת איזה מגבלות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
נכון, אני שמעתי את הקריאה, יכול להיות, מה זה נקרא אחד, אבל אנחנו צריכים לתת את מערכת האיזונים האמתית שתיתן לזה באמת את האפשרות עם האחריות, ומצד שני, גם לאחרים לתת את התחרות האמתית. זה הכול.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני מאוד מודה לחברי הכנסת. אנחנו נעשה עכשיו הפסקה. אני רק רוצה לומר לכם שכוונתי – אני לא יודע אם נצליח לממש אותה – להתחיל להצביע על סעיפים 35 ו-36 במסגרת הזמן שקבענו. אני לא יודע אם נצליח. ושיהיה לכם בתיאבון.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, אני ממשיך את הדיון, ואני כבר אומר לכם שכוונתי היא לקרוא עכשיו, עורכת-דין ראובני, את סעיף 36, לשמוע הערות קצרות וענייניות, ולהצביע על 35 ו-36, בידיעה שלגבי 35 צפויה לנו רביזיה של חבר הכנסת עיסאווי פריג'. ולכן, כל אלה שיהיו מודאגים מאישור – אם יהיה אישור – של סעיף 35, תהיה להם עוד הזדמנות להתעמת אתו. בבקשה.
איתי עצמון
¶
רק לעניין הרביזיה, אני מבקש מחבר הכנסת פריג' להבהיר באילו נושאים הוא מבקש לדון מחדש מכיוון שסעיף 35 הוא סעיף גדול, וכידוע, לפי הוראות תקנון הכנסת לא ניתן להגיש רביזיה פעמיים. לכן, עדיף אולי למקד את הרביזיה בנושא מסוים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני ממקד אותה. הרי מאחר שהנושא, הוא חוזר על עצמו בכל סעיפי החוק, ו-2 קשור ל-3, קשור ל-4, אני ממקד את זה בתוצר לעומת דגם.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
הנימוקים הם כך. אני פוחד ממצב של "חאפרים" בשוק, אני אומר את זה דוגרי. למה אני מתכוון? אני בא, רוצה להיכנס לנעליים של הצרכן. צרכן, צריך שיהיה לו אבא ואימא על כל עסקה שהוא עושה.
בסעיף 35 ובתחום הזה שאנחנו מדברים עליו, תחום הרכב, ברגע שיש לנו עכשיו סוגיה של יבואן ישיר לעומת יבואן עקיף או זעיר או יבואן אישי, אני רוצה לתת את ההתחייבות ליבואן הישיר לתת מענה, הן מבחינת אחריות והן לספק מוצרי תעבורה לכל הדגמים מאותו תוצר. הפחד שלי, זה יכניס אותנו למצב שהצרכן שמחר יבחר ברכב דרך ייבוא עקיף, ישלם המון כסף כדי לתקן כל תקלה עתידית שתיווצר לו.
למה? כי הוא צריך לעבוד מול האחריות של היבואן הישיר, והיבואן הישיר זה בניגוד לאינטרס המסחרי שלו, ואז ייווצר מצב שהצרכן יצטרך לשלם את כל העלויות ויהיה במצב לא טוב.
לשם כך, הרביזיה והתיקון שאני מציע – איפה שכתוב לכל רכב מתוצרתו, נמקד את זה בדגמים שמיובאים לארץ בשלב זה. למה אני מתכוון?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
יבואן עקיף, להתנות את הרישיון בדגמים שמיובאים, לא לחייב אותו לתת מוצרי תעבורה ואחריות לכל המוצר.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
זה בגדול. והדבר השני, איתי, ב-(9), לגבי אחד מהתנאים, הוזכר שם: "הוא הוכיח קיומה של תשתית..."
חוה ראובני
¶
"רישיון יבואן
רכב עקיף
36.
(א) מי שהתקיימו בו כל אלה זכאי לקבל רישיון יבואן רכב עקיף מאת המנהל:
(1) הוא תאגיד רשום כדין בישראל שאחד מבעלי העניין בו לפחות ומנהלו הכללי הם תושבי ישראל;
(2) הוא התקשר עם סוכן מורשה בהסכם למכירת רכב, באחת מהדרכים הבאות, לתקופה שלא תפחת משנה ובלבד שלסוכן המורשה התקשרות עם יצרן הרכב לתקופה זו לפחות ;
(א) הסכם בכתב, ואם הוא סוכן מורשה כאמור בפסקה (2) להגדרה סוכן מורשה – ההסכם הוא לייבוא רכב מתוצר המיובא על ידי יבואן רכב ישיר;
(ב) הסכם בדרך ובתנאים שקבע השר, לאחר התייעצות עם שר האוצר ובאישור הוועדה, ובלבד שההסכם הוא למכירת רכב מדגם המיובא על ידי יבואן רכב ישיר;
(3) הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לספק מוצרי תעבורה לרכב המיובא על ידו, לתקופה שלא תפחת משבע שנים מיום מכירת הרכב לצרכן; השר, באישור הוועדה, רשאי לקבוע תקופה שונה לעניין פסקה זו;"
חוה ראובני
¶
"(4) לעניין רכב שהוא מתוצר שאינו מיובא לישראל על ידי יבואן רכב ישיר – הוא המציא כתב התחייבות מאת סוכן מורשה לתת לרכב את האחריות שנתן יצרן הרכב;
(5) הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לתת אחריות לרכב שיובא על ידו כאמור בפסקה (4), בהיקף ולתקופה שלא יפחתו מהאחריות לפי אותה פסקה;
(6) (א) הוא המציא כתב התחייבות מאת סוכן מורשה להודיע ליבואן העקיף באופן מיידי על תקלת בטיחות סדרתית שתתגלה ברכב שהסוכן המורשה מכר לו.
(ב) הוא המציא כתב התחייבות מאת סוכן מורשה, לעניין רכב מתוצר שאינו מיובא לישראל על ידי יבואן רכב ישיר -
(1) למסור ליבואן הוראות טכניות לתיקון תקלת הבטיחות הסדרתית;
(2) לספק ליבואן מוצרי תעבורה הנדרשים לצורך תיקון תקלת הבטיחות הסדרתית;
(3) לשאת בעלות הטיפול בתקלת הבטיחות הסדרתית כאמור בפסקה זו;"
חוה ראובני
¶
היה דיון מפורט באותה סוגיה בדיוק אגב הדיון בהגדרה של "סוכן מורשה". זה גם פתח לאפשרויות תקשורתיות חדשות וגם מתוך התמודדות עם הקושי של סוכנים מורשים מול היצרנים לבצע מכירות למדינות אחרות מהמדינות שבהן הם המשווקים.
חוה ראובני
¶
אנחנו ננסה, בוודאי שזה צריך להיות משהו שיבטיח את המהימנות של ההתקשרות, לדעת שהיא קיימת, לדעת מה תוכנה. אנחנו מקווים שיש דרכים ומשאירים פתח לדרכים שאינן - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
כן. זה דווקא פותח את הפתח, לטעמי לפחות, שהוא חיובי. אני כך סבור. יש הערות עד סעיף קטן (6), כולל, לאנשים נוספים?
יורם בונן
¶
הערות מאוד ממוקדות. אל"ף, רק לדיון האחרון כאן, על-פי התיקון בהגדרה, בעצם הסוכן המורשה יכול להיות גם מישהו שאין לו קשר עם היצרן, וזו בעיה שלא נפתרה שם. כמו שאמרתי, היא רק משתרשרת. כולם רגועים כי בסוף כל התקלות - - -
יורם בונן
¶
יהיו על היבואנים הישירים. נקודה שנייה, לגבי היבואן הישיר, בעצם ההתחייבויות שנותן היבואן נסמכות על התחייבויות שנתן היצרן. לכן אני לא מבין, בפסקה (3) מדובר רק על התחייבות שנותן היבואן, אבל למה לא נדרשת התחייבות מקבילה מהסוכן המורשה לספק לו את החלפים, כי אחרת ההתחייבות הזאת היא כתובה על הקרח. זו נקודה אחת.
אבנר פלור
¶
זאת הבעיה, שהיות והסוכן המורשה לא יכול להתחייב בנושא החלפים, במסגרת החוזה בינו לבין היבואן העקיף, אז השארנו שזה רק התחייבות של היבואן עצמו, ללא הסוכן המורשה, כי הוא לא יכול לחתום על חוזה כזה, הסוכן המורשה.
יורם בונן
¶
ושוב אני מפנה לחוות הדעת של מר שרון. יש שם נקודה מרכזית אחת. אומר מר שרון, שהניסיון לקדם פה תחרות על בסיס התגנבות יחידים של רכבים שיגיעו לפה ואף אחד לא ידע מזה, הוא מראש נועד לכישלון.
אבנר פלור
¶
אבל יש סעיף 43 שמחייב אותנו למסור לכם את מספרי השלדה, אז למה? זה לא מדויק. תגיד את הדברים במדויק.
יורם בונן
¶
כי הוא מפר את ההסכם שלו עם היצרן. ולכן, אדוני, הציע מר שרון לנהל את זה באופן שקוף מול היצרנים.
אבל, אני רוצה לעבור לנקודה הבאה.
רון מלכה
¶
לא, מה פתאום מעת לעת. ברגע שאתה מוסר מספרי שלדות "על חי", אתה בעצם מגלה לו מה אתה מוכר, הוא יכול לתקוף אותך ולהוריד מחירים. זה מה ש"דלק מוטורס" עשתה ל"איילון".
עוזי יצחקי
¶
רגע, רגע. למה לא? למה לא? למה את אומרת בכזאת ודאות לא? לא נוסע? לא רצתם אלי למשרד שאני אעזור לכם לחפש אותו? את אותם אנשים?
יורם בונן
¶
רק להגיד שאחת משתיים. אם רוצים לא להודיע לנו, זה בסדר, אנחנו לא ביקשנו שום דבר. רק שלא יטילו עלינו את האחריות בנושא ה"ריקול".
יורם בונן
¶
לגבי מה? לגבי רכב מתוצר שאינו מיובא לישראל על-ידי יבואן רכב ישיר. עכשיו אני שואל: אם הסוכן המורשה יכול לתת התחייבות, למה הוא לא יכול לתת את ההתחייבות גם לגבי רכב מדגמים שכן מיובאים? מה הבעיה?
אבנר פלור
¶
הסעיף הזה מתייחס גם לרכב מתוצר שלא מיובא על-ידי היבואן הישיר, ואז בעצם אנחנו מטילים על הסוכן המורשה את כל החובות, ובמקרה שזה רכב שמיובא על-ידי היבואן הישיר, אז אנחנו מחייבים את הסוכן המורשה להודיע.
טל ברנר דרורי
¶
אז אני הייתי מבקשת לקבל הסבר מדוע נוהגים איפה ואיפה. אם יכולים לקבל התחייבות מהיבואן העקיף על רכב מתוצר שלא קיים כאן, למה הוא לא יכול לתת את אותה התחייבות על רכב אחר - - -
אבנר פלור
¶
אני אענה. תוצר שהוא קיים כאן, אז כמו שאמרתי ייתכן וכנראה ישנו חסם של יצרן הרכב שלא מעוניין לייבוא רכב לישראל שלא באמצעות היבואן הישיר. אבל פה מדובר על תוצר שלא מיובא לארץ, ולכן קל יותר לסוכן המורשה לתת את כל ההתחייבויות האלה.
אבנר פלור
¶
מה שאני אומר, שבמקרה שבו הסוכן המורשה – מדובר בתוצר שלא קיים כאן – כלומר, רכב מתוצר שלא מגיע לישראל, הסוכן המורשה יותר פתוח להתחייבויות אל מול היצרן מכיוון שהרכב הזה לא מיובא לישראל ואין חסם כזה או אחר של יבואן ישיר ו/או יצרן הרכב.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה להסביר, כן. סעיף 35 מתייחס לעניין שגם על רכב שלא מיובא – מיובא כן, ומה שלא מיובא על-ידם, גם הם צריכים להמציא התחייבות כזאת. פה מדובר על רובד נוסף, רובד נוסף שגם הסוכן המורשה יתחייב.
אין טעם להתחייב על דברים שכבר קיימים בישראל באופן רגיל. זאת אומרת, גם הייבוא, גם החלפים, גם הטיפול, הם קיימים. הם קיימים על-ידי היבואן הראשי. מה הטעם בהתחייבות נוספת? זה סתם לגרום ליבואן העקיף לקבל התחייבויות שאין צורך בהן.
לעומת זאת, בנושא של ייבוא רכב שלא מיובא על-ידם, למרות שיש התחייבות שלהם בסעיף 35, פה משרד התחבורה נוהג נכון שהוא בעצם יוצר רובד נוסף של התחייבות, זה הכול. שיהיה גם מפה וגם מפה. יש היגיון בזה.
חוה ראובני
¶
"(7) אם הרכב הוא מתוצר שאינו מיובא לישראל על ידי יבואן רכב ישיר – הוא המציא כתב התחייבות מטעמו לטפל בכל תקלת בטיחות סדרתית שתתגלה ברכב שהסוכן המורשה מכר לו, בהתאם לכתב ההתחייבות שבפסקה (6), ובהתאם להוראות לפי סעיף 43;"
איתי עצמון
¶
להבנתי, סעיף 36 קובע חובות לעניין יבואנים עקיפים וסוכנים מורשים כתמונת ראי לסעיף 35, שעניינו - -
חוה ראובני
¶
"(8) הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, בהתאם להוראות שקבע השר, לעניין המוסכים למתן אותם שירותים;"
היו"ר יעקב פרי
¶
אבל לא כתוב שלו. כתוב: "תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, בהתאם להוראות שקבע השר". זה לא מחייב אותו.
דרור וגשל
¶
זה לא קשור ליבואן הישיר. פה אנחנו אומרים, בגלל שהיבואן הישיר מביא תוצרים מסוימים. כשיבואן רכב עקיף מביא תוצרים שלא מיובאים על-ידם, אז הוא זה שצריך לדאוג לרכבים ולספק להם שירותי תחזוקה.
דרור וגשל
¶
שם זה היה דגמים שונים של אותו תוצר. אם יש פה תוצר של "פורד" ויש לו כמה דגמים, אז גם אם יבואן עקיף מביא דגם שהוא לא מיובא על-ידי היבואן הראשי, אז היבואן הראשי צריך לדאוג לתחזוקה, ל"ריקול" ולאחריות גם לדגם שלא מיובא על-ידם.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שיש פה בלבול. כאשר אנחנו מדברים על שירותי תחזוקה, גם כאן וגם ב-35(9), אנחנו לא מדברים, לא על תיקוני אחריות, לא על תקלת בטיחות סדרתית. אנחנו מדברים על התחזוקה השוטפת – תיקון של קלקולים, על טיפולים תקופתיים, כאלה שאדם יכול ללכת לעשות איפה שהוא רוצה.
חוה ראובני
¶
זה לא משנה. הרעיון הוא שצריך פריסה. צריך להפריד. היבואן לא רק אחראי – גם הישיר וגם העקיף – לא אחראים רק ל"ריקולים" ולאחריות, גם לתת שירות לתחזוקה השוטפת – טיפולים, תיקונים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. 35(9) – סעיף 36(8) זה אותו דבר. אני הבנתי בהתייחסות הזו – מכיוון שהיבואן הראשי, הוא מתחייב לספק את החלפים גם לאלה שהוא לא מייבא ולתת את השירות גם לאלה שהוא לא מייבא, שזה חל עליו. אז מה אני צריך להחיל את זה על - - -
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני רוצה רק לחדד את זה. מאחר שהיבואן הישיר מחויב לתת מענה הן מבחינת האחריות וחלקים לכל דגם מיובא מאותה תוצרת, יש דגמים של תוצרת שתיובא מרכבים שהם לא בארץ – כמו השוק הסיני וכו'.
חוה ראובני
¶
אבל זה רחב יותר. גם מתוצר שיש יבואן ישיר, היבואן הישיר איננו אחראי לתת שירותי תחזוקה שוטפת, להבדיל מאחריות ותקלת בטיחות סדרתית. הטיפולים השוטפים, תיקון קלקולים שהם לא באחריות, אחרי שש שנים.
חוה ראובני
¶
כאן מדברים על תשתית שירותי תחזוקה כוללת. כאשר אנחנו מדברים על אחריות אנחנו אומרים אחריות, מדברים על תקלת בטיחות סדרתית - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
מציע חבר הכנסת ביטן, שב-35(9) שמדובר על היבואן הישיר, ו-35(8) שמדובר על היבואן העקיף, יהיו ההבדלים שמתחייבים כתוצאה מכך. את מדברת בסעיף קטן (8) בסעיף 36 על כך שהיבואן העקיף יהיה מסוגל להוכיח שהוא יכול לתת תחזוקה שוטפת.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני מדבר על (8) בסעיף 36. את מדברת על כך שהיבואן העקיף יהיה מסוגל לתת, מה שנקרא, תחזוקת טיפול שוטף.
היו"ר יעקב פרי
¶
וב-35(9), אם אינני טועה, זה היבואן הישיר שצריך לתת גם תשובות ל"ריקול" ולתקלות מז'וריות.
אסתי פלדמן
¶
זה בעצם אותו סעיף ויכול להיות שיהיו כפילויות. נגיד, "הונדה סיוויק" שייבא יבואן ישיר והראה תשתית של מוסכים, יש תשתית מההיבט של היבואן הישיר, ואותה "הונדה סיוויק" שיביא היבואן המקביל, הוא גם בשבילה יצטרך להראות תשתית.
אסתי פלדמן
¶
- - מיובאים פה, נכון. לגבי 36 יש "ריקול" לתוצרים שאינם מיובאים. לדוגמה, אבנר אומר "למבורגיני".
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מתכוון שבסעיף 35(א)(8) תציינו שהנושא – יש הבדל בין חלפים. יש שירותי אחזקה, שזה חל רק על מה שהם מייבאים. בסעיף 36(א)(9) זה חל על מה שהם מייבאים. הבנתי שהם מחויבים על הכול, כי אם הם מחויבים בחלפים וב-Recall- - -
קריאה
¶
תסתכל בפסקה 35(א)(3), שם התחיל הוויכוח בחלק הקודם לגבי זה שהוא צריך לספק מוצרי תעבורה לכולם, לכל דבר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בסעיף 35(א)(9) צריך להוסיף: "הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב" – "ביחס לרכבים שהוא מייבא", זה הכול – "בהתאם להוראות שקבע השר...". ואותו דבר שם. צריך להבחין בין שירותי תחזוקה לבין שירותים אחרים.
היו"ר יעקב פרי
¶
לי אין בעיה עם זה. לפי דעתי גם למשרד התחבורה לא צריכה להיות בעיה עם זה. אתה משייך את הרכבים שהוא מייבא אליו ואתה מטיל עליו את החובה ברכבים שהוא ייבא.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם כך, בכלל טוב. אתה אומר שלגביהם כן צריכים לתת שירותי תחזוקה? אז למה אמרתם שזה רק לְמה שהם מייבאים? אמרתם את זה עכשיו.
אבנר פלור
¶
אני רוצה להסביר לְמה התכוונו בסעיף על היבואן העקיף. הכוונה שהיבואן העקיף יצטרך לתת טיפולים שוטפים לאותם כלי רכב שהוא מייבא.
היו"ר יעקב פרי
¶
תכתבו את זה והכול יהיה ברור. לפי דעתי זה לא מוריד וזה רק מבהיר. אין עם זה בעיה. אני אומר לך, כמומחה קטן מאוד ברכב.
רונן לוי
¶
אנחנו קודם כול רוצים להשוות לכל יבואן רכב מסחרי, שאותה חובה תהיה גם ליבואן ישיר וגם ליבואן עקיף, קוד מסחרי, שתהיה לו את הגבלת- - - באותה רמה, שנתח השוק שלו לא יהיה גדול מדי. כך זה יוביל לתחרות. זה דבר אחד.
אנחנו גם רוצים שיהיה אותו היגיון בעניין החובה לספק מידע והדרכות גם לעקיף וגם לישיר, שזה אותו דבר.
אני צריך להזכיר שגם יבואן עקיף – צריך להיזהר בניסוחים – שבכל מקרה נכון להיום על-פי ההגבלים העסקיים, לפי הצו מותר לכל צרכן, לא משנה מה גיל הרכב, לעשות שירות תחזוקה בכל מוסך כללי ומורשה, לא משנה אם הוא שייך ליבואן עקיף או ישיר או אחר, אפילו פרטי. תיזהרו בניסוחים לא לחסום לנו את התחרות עכשיו מכיוון אחר.
אבנר פלור
¶
נוסיף לסעיף 35(א)(9) "הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, מתוצרת המיובאת על ידו, בהתאם להוראות שקבע השר".
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ההגדרה לא נכונה. אתם אמרתם לנו שיש גם יבואן אישי. אז רק להוסיף "למעט רכב שמיובא על-ידי יבואן אישי".
אבנר פלור
¶
אסביר, אתן לך מענה. הכוונה, כאשר אני כותב "מתוצר המיובא על-ידו", אם היבואן הזר מייבא את התוצר אז הוא גם יכול לעשות לו טיפול שוטף.
דרור וגשל
¶
התשובה לחבר הכנסת ביטן היא שאי אפשר להביא רכב מייבוא אישי שלא מיובא על-ידי רכב מתוצר- - -, אי אפשר, בדיוק בשביל לפתור את הבעיה הזאת. אנחנו מדברים כאן על בעיה אחרת.
חוה ראובני
¶
דרך אגב, הסעיף הזה אינו מטיל חובה לתת את השירותים בפועל, בניגוד לחברת בטיחות פרטית. אני מבקשת להדגיש שהסעיף הזה לא מטיל חובה לטפל בפועל. יש - - -שחובה עליהם, בעניין של תשתית, מוסכים, ציוד.
יורם בונן
¶
שזה מרחיב את החובה שלנו. זה אומר שאנחנו צריכים להראות תשתית שמתאימה לטפל בכל הדגמים. זה גם דגמים שלא מייבאים בכלל.
רונן לוי
¶
אין היום מוסכים כלליים במדינת ישראל? באמת, מה הדבר הזה? לפי הרעיון הזה אין מוסכים כלליים במדינת ישראל. אם תסכימו לזה- - -
היו"ר יעקב פרי
¶
אם לא תצטנן ההתלהבות אסיים את הישיבה. בואו נצנן אותה.
יש לנו את הסוגיה של סעיף 35(א)(9). הנוסח המקורי היה "הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב, בהתאם להוראות שקבע השר לעניין המוסכים למתן אותם שירותים". מה אתם הצעתם?
היו"ר יעקב פרי
¶
"הוא הוכיח קיומה של תשתית למתן שירותי תחזוקה לרכב מתוצר המיובא על ידו...". יורם בונן, אתם אומרים שאם זה תוצר- - -
יורם בונן
¶
אולי נעשה fast forward ליום קבלת הרישיון. יש יבואן של כלי רכב מתוצר מסוים, יש עשרות דגמים. יש להם מכשירי דיאגנוסטיקה שונים, ציוד טיפול שונה, תוכנות שונות. האם כדי לקבל רישיון הוא צריך להראות לכם שיש לו את הכול לכל התוצר? זה מה שאני שואל. הם לא מטפלים. הם אומרים שלנו זה פשוט.
רונן לוי
¶
אנחנו נשמח אם יוציאו את הידיים שלהם מכל המוסכים וייתנו לנו את המידע, אז לא תהיה בעיה בכלל.
רונן לוי
¶
כאשר אני מגיש רישיון למוסך, לא משנה איפה, מוסך כללי, אני מקבל אישור לתקן כל תוצר. לכן אני לא מבין על מה המהומה.
היו"ר יעקב פרי
¶
אם משאירים את פסקה 35(א)(9) במתכונתה הנוכחית אנחנו צריכים כנראה לשנות את פסקה 36(א)(8).
זאב פרידמן
¶
אדוני היושב-ראש, התשובה שנתנה עורכת-דין ראובני ליבואנים מעוררת בי חשש גדול מאוד. החשש הוא שהצרכן ימצא את עצמו בלא סעד כאשר הרכב שלו מתקלקל, הוא יישאר קרח מכאן ומכאן. הסיבה לכך היא שאותו ביטוי מצוי בשני הסעיפים, גם ב-35(א)(9) וגם ב-36(א)(8): "הוא הוכיח קיומה של תשתית", כאשר אומרת עורכת הדין ראובני שזה קיומה של תשתית אבל לא מדברת על חובה לבצע את התיקון. המשמעות היא שיכולה להיות תשתית בכל העולם כולו אבל הצרכן לא יקבל מישהו שמוטלת עליו החובה לתקן.
היו"ר יעקב פרי
¶
דבר ראשון, יש הבדל בין התנאים ובין החובות. פה אנחנו מדברים על התנאים. מאוחר יותר מדובר גם על החובות.
דבר שני, כל הסעיפים הללו יקבלו בסופו של דבר ביטוי מפורט בתקנות. לכן בתקנות אפשר להכניס דברים שלא יכולנו להכניס פה בחקיקה הראשית.
זאב פרידמן
¶
אני רק רוצה להשלים עוד משפט אחד. נזכיר שהמצב המשפטי במדינת ישראל, על-פי דיני הגנת הצרכן, הוא שכל מי שמוכר מצרך שמחירו מעל 150 שקלים מחויב בתעודת אחריות וחייב גם לבצע את פעולות התיקון שקשורות באותו מצרך.
חוה ראובני
¶
כשאמרתי "לא חובה" לא התכוונתי לאחריות. אחריות בוודאי חובה לתת. דיברתי על תיקונים מעבר לאחריות, שלא כלולים באחריות.
חוה ראובני
¶
גם אם המזגן שלך בבית מתקלקל מחוץ לאחריות אז אף אחד לא חייב לך שירות. אין חובה לתת לך שירות.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני רוצה להבין נקודה, ברשותך אדוני היושב-ראש. אני מדבר עם היבואנים. אני רוצה להבין את זה בלוגיקה יותר פשוטה. יש לנו את תיקוני הבטיחות, ה-Recall, ויש לנו את האחריות, ויש לנו את התחזוקה השוטפת. יש לנו שלושה דברים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כהצעת פשרה, את הבטיחות והאחריות ניתן להשאיר כקבוצה, ואת מוצרי התעבורה ושירותי התחזוקה כקבוצה.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, יש לי עכשיו דילמה אם לתקן את 35(א)(9). אני מבין שתיקון שאומר "תוצר" תהיה אתו בעיה.
דרור וגשל
¶
לדעתנו לא חייבים את התיקון אבל כדאי שנבהיר מה אנחנו מתכוונים ואז אדוני יחליט אם צריך תיקון או לא צריך תיקון. יבואני הרכב הישירים מחויבים לספק את שלושת שירותי החובה לכל הדגמים שמיובאים מאותה תוצרת.
דרור וגשל
¶
לא, לא רק שהם הביאו, של כל הרכבים שיובאו מאותה תוצרת. את זה הם חייבים לעשות. הסעיף הזה, כפי שאמרה עורכת-דין ראובני, לא מחייב את זה, אבל זה כתוב בסעיף אחר והם חייבים.
בגלל שהתנאים פה הם תנאים לקבלת רישיון, זאת הייתה השאלה של מר בונן, האם כשהם יבקשו רישיון יבקשו מהם להראות תשתית לכל דגם מאותה תוצרת. זאת השאלה שלו. התשובה של משרד התחבורה היא שהכוונה בסעיף הזה, כתוב: "קיומה של תשתית". זה לא כלי הדיאגנוסטיקה הספציפי שצריך לדגם מסוים אלא זה שיש לו מוסך, שיש לו את הכלים שבאמצעותם צריך לטפל במוסך.
היו"ר יעקב פרי
¶
זה מניח את דעתי. אנחנו יכולים להשאיר את שני הדברים האלה כפי שהם. כשנגיע לתקנות צריך לקחת את זה בחשבון, וגם את החובות, גם בשביל להרגיע את העניין הצרכני. אני חושב שאפשר לחיות עם שני הסעיפים הללו, לדעתי לפחות.
דרור וגשל
¶
כשיגיע אליהם רכב מייבוא עקיף וזה רכב שהם לא מכירים הם יצטרכו ללמוד אותו ולתת לו את השירותים, והם משופים על זה.
חוה ראובני
¶
"(9) הוא המציא אישור מרואה חשבון המעיד כי יש לו הון עצמי כפי שקבע השר, בהתאם, בין היתר, לסוג הרכב שהוא מייבא ולכמות כלי הרכב שהוא מייבא;"
אבנר פלור
¶
בהתאם לכמות. היום יש עד כמות מסוימת, עד 500 כלי רכב אתה צריך הון עצמי של X מיליונים, ואם זה יותר מ-500 כלי רכב אתה צריך הון עצמי של X + Y מיליונים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כאשר הוא מבקש רישיון, זה תנאים לרישיון. מאין הוא יודע כמה הוא ייבא? יהיה להם קשה מאוד ליישם את הסעיף הזה. אל תשכח, זה לא יבואן רגיל, ישיר, שאתה יודע פחות או יותר כמה הוא מייבא. זה יבואן חדש, למשל. איך אתה יודע איזה הון עצמי הוא צריך להציג?
אבנר פלור
¶
אציג לך את הפרקטיקה היום. היבואנים הקיימים ממילא מייבאים כמות גדולה, מעל. יבואן חדש, קבענו מגבלה עד 500 ומעל 500. כלומר, כאשר יבואן חדש מגיש את הבקשה להיות יבואן, הוא יביא עד 500. אם הוא יוסיף, אז הוא יצטרך להוסיף גם הון עצמי. זה ייקבע כמובן בתקנות.
חוה ראובני
¶
"(10) אם הרכב הוא מתוצר שאינו מיובא על ידי יבואן רכב ישיר – הוא המציא כתב התחייבות מאת הסוכן המורשה במדינת חוץ לפיו הסוכן מתחייב לקיים את חובות היבואן לפי סעיף זה, אם לא יהיה ביכולתו לקיימן בשל אחת מנסיבות אלה:
(א) ניתן לגביו צו פירוק, קבוע או זמני, צו כינוס, צו כינוס נכסים או צו הקפאת הליכים לפי כל דין;
(ב) הסוכן המורשה מבקש שחובות היבואן ימולאו על ידי גורם אחר;"
חוה ראובני
¶
יש לנו אותה הוראה בדיוק גם ביחס לייבוא הישיר. במקום שיכול להיווצר סכסוך בין היבואן העקיף לבין הסוכן המורשה אנחנו לא רוצים להשאיר את הצרכן בידיים ריקות, ובסעיף קטן (ב) אם יש סכסוך ואז הוא אומר: טוב, יהיה מישהו אחר במקום היבואן העקיף שיעשה את זה, או כשיש פירוק או כינוס נכסים ואז הוא לא מסוגל לטפל בזה. זה בדיוק המקבילה של פסקה 35(א)(11).
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אולי תסבירי לנו את זה במילים פשוטות. במידה ויש סכסוך בין סוכן מורשה והיבואן העקיף. אני צרכן, קניתי רכב. אני מבקש שלא תעני לנו תשובה משפטית.
חוה ראובני
¶
אנסה להסביר פעם נוספת. הסוכן המורשה נכנס לנעליו של היצרן בהקשר של הייבוא העקיף ויש סדרה של חובות שלו כלפי הלקוח, שבדרך המלך מבוצעות באמצעות היבואן העקיף. מה קורה אם היבואן העקיף נכנס להליכי פירוק או אם יש סכסוך בין הסוכן המורשה ליבואן העקיף, באופן שהיבואן העקיף לא מבצע את התפקידים שלו כשלוחו של הסוכן המורשה וכשלוחו העקיף של היצרן? אנחנו מטילים כאן חובה על הסוכן המורשה להתחייב שהצרכן לא יישאר בידיים ריקות. הוא ידאג שיהיה מישהו אחר שייתן לצרכן את השירותים.
היו"ר יעקב פרי
¶
זה ברור, אבל איך את יכולה לממש את החובה שאת מטילה פה על הסוכן המורשה? הסוכן המורשה הוא בדרך כלל תושב חוץ.
חוה ראובני
¶
דיברנו פה על כתב התחייבות. כתב התחייבות הוא מסמך משפטי שתקף במדינת ישראל. אני יכולה לאכוף אותו באמצעות הערכאות המשפטיות.
דרור וגשל
¶
זה אותו סיפור עם היבואנים הישירים. הם כל הזמן הדגישו שהם לא הנציגים שלהם. לא סתם הם הדגישו את זה. הם לא הנציגים שלהם, הם סוכנים מורשים שלהם.
יורם בונן
¶
בפסקה הזאת אני לא מצליח להבין את ההבדל בין תוצר לדגם. הרי הסבירה עורכת-דין ראובני שזה סעיף שנועד להגן על הצרכן במקרה שהיבואן שמכר לו את הרכב פשט את הרגל.
יורם בונן
¶
הסוכן המורשה ייכנס לנעליו. מה הקשר למצב שבו זה דגם שמיובא על ידי היבואן הישיר? מה זה יעזור?
יורם בונן
¶
אני מסביר שיש פה הנחה מובלעת לא נכונה. למה מבקשים את זה רק לגבי תוצר שלא מיובא על-ידי יבואן ישיר? כי מניחים שלגבי תוצר שמיובא על-ידי יבואן ישיר היבואן הישיר יפתור את הבעיה ללקוח. זה לא המצב, שיהיה ברור. לגבי יבואן ישיר ביקשתם התחייבות של היצרן שהוא ייכנס בנעלי היבואן הישיר לכל דבר ועניין. לגבי יבואן עקיף אתם מבקשים התחייבות של הסוכן המורשה רק לגבי תוצר שלא מיובא. אני שואל לגבי תוצר שכן מיובא על-ידי היבואן הישיר. פרט ל-Recall ואחריות, נשים את זה בצד, מה עם כל היתר?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני רוצה לדבר בשפה עממית פשוטה. יבואן עקיף שיש לו סוכן מורשה באיזה מקום, איזה דילר מאיטליה מהעיר טורינו, אני לא יודע מאיזה מקום, סוכן מורשה ולא יצרן, והסוכן המורשה נפל, פשט רגל. הרי זה בן אדם, זה "דילר", זה יכול להיות כל מגרש מכוניות. בשפת ה"עמך", קניתי רכב. אני צריך לרדוף אחרי מי? אם היבואן העקיף נפל אני צריך לרדוף אחרי הסוכן המורשה באיטליה שאני לא מכיר, ואני האזרח הפשוט צריך לקחת עורך-דין ולהתחיל את כל התהליך, לתבוע? זה "ווג'ראס" אחד גדול. אני שואל שאלה פשוטה. למה לא נותנים לי הגנה כאזרח שרוכש רכב בייבוא עקיף דרך חברת ביטוח? הרי אם יש לו הון עצמי, שהשר אמור לקבוע בתקנות, ההון העצמי לא יספיק. עד שמממשים אותו ומתרגמים את זה לכסף, זה לא יספיק. אני רוצה הגנה. אני לא רוצה הגנה מהאיטלקי או האמריקאי או האנגלי אלא אני רוצה הגנה ממדינתי. למה לא לחייב חברת ביטוח, שהוא יהיה מחויב בביטוח שייתן לי כיסוי וייתן כיסוי לכל אזרח? אני לא מבין לאן אתם הולכים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
נחייב גם אותם אם צריך. אני שואל שאלה פשוטה. אני רוצה לתת הגנה מחר למשה ולאחמד. איך? שיתבע את ה"דילר" האיטלקי?
אבנר פלור
¶
קודם כול, באותה מסגרת אנחנו גם קובעים מה הדרישות מאותו סוכן מורשה, מה היקף הפעילות שלו. שלא כל אחד יוכל- - -
אבנר פלור
¶
בדיוק. זה מראה על החוסן הכלכלי שלו. יחד עם זאת, חבר הכנסת פריג', גם קח בחשבון שכל דבר כזה ישית בסוף על הלקוח, כל ביטוח נוסף וכל דבר נוסף ישית עליו בסוף, על מחיר הרכב. השאלה איפה הגבול.
רון מלכה
¶
שתי נקודות.
ראשית, צריך לזכור שייבוא עקיף זה תעשיית ינוקא. אני רוצה לדבר לרגע ברמה קצת יותר גבוהה. אם אנחנו פה סביב השולחן הזה, הוועדה וחברי הכנסת לא יתקנו תקנות ויחוקקו חוקים שיאפשרו לדבר הזה לקרות, זה לא יקרה. אנחנו מדברים פה על ענף במדינת ישראל שמוכר בהיקף של 23 מיליארד שקל בשנה. יש להם כוח לדרוס אותנו ולא להשאיר כלום אחר-כך, ואני יכול לאבד את הבית שלי ואת כל מה שעבדתי עליו כל החיים.
רון מלכה
¶
שנית, אפילו קבלני בניין נותנים ערבות עד למסירת הדירה. הוא נותן ערבות מכר. הוא לא נותן שום ערבות מעבר לזה לגבי מה שיקרה. ואם הוא יפשוט רגל אחר-כך, אחרי 10 שנים, כמו במקרה של המרפסות שנפלו?
רונן לוי
¶
אני עונה לחבר הכנסת פריג'. צריך להיזהר מלעשות דברים שהם כבר מחוץ למתחם סבירוּת ההגנות שאתה מדבר עליהן. גם חברת "בטר פלייס" פשטה את הרגל ואז אף אחד לא האמין כי היא הייתה חברה אמינה, והצרכנים קיבלו פתרונות, לא מיידיים. אחרי זה מישהו לקח את זה על עצמו. זה לקח זמן והיו בבתי-משפט. צריך להיזהר כי מרוב שאתה עושה הגנות אתה פוגע בעסקים. צריך איזון הגיוני.
היו"ר יעקב פרי
¶
צריך שמשרד התחבורה ייתן משקל לשאלה מי הוא הסוכן המורשה. אני לא יודע אם זה פותר את הבעיה אבל זה נותן הגנה טובה יותר.
ינון עמית
¶
החוק והנהלים קובעים אמות מידה לחוסן פיננסי ולהיקפי מכירות וכיוצא בזה, גם לסוכן המורשה וגם ליבואן המקביל. באשר לסוכן מורשה, נקבע שהוא סוכן מורשה מגודל מסוים, שמוכר כמות מסוימת של מכוניות. הכמות הזאת נידונה הרבה פה בוועדה.
ינון עמית
¶
זה כתוב בחוק. באשר ליבואן המקביל, נקבעו אמות מידה הן להון עצמי והן לערבות בנקאית של כך וכך מיליוני שקלים שהוא מפקיד במשרד התחבורה כדי לוודא את קיום המחויבויות האלה.
ינון עמית
¶
אני חושב שהן גבוהות מאוד. קיבלנו אותן.
הצורך והאפשרות להטיל חובות על היבואן המקיף ועל הסוכן המורשה במקרה שאין יבואן ישיר, הצורך הוא כי אין יבואן ישיר, זה תוצר שלא מיובא לישראל, למשל "טסלה" או רכב אחר, ולכן צריך. אפשר כי אין יבואן ישיר ולכן אין מי שיטרפד את זה וילחץ על היצרן למנוע מן הסוכן המורשה לתת התחייבויות כאלה.
יורם בונן
¶
מה שנאמר פה לגבי ההתניה של הסוכן המורשה נכון רק לגבי חלופה אחת של סוכן מורשה, וגם שם כתוב "התנאים לעניין היקף פעילותו". יש חלופה נוספת שהוסיף משרד התחבורה לעניין סוכן מורשה, שזה פשוט אדם שסוכן ראשי הסמיך אותו. אין שם שום התייחסות- - -
יורם בונן
¶
זה בדיוק העניין. איפה שהתוצר לא מיובא אין בעיה, גם הסעיף הזה פותר. דווקא בנקודה הבעייתית, כאשר מדובר על תוצר שמיובא לארץ על-ידי יבואן ישיר, שם אין שום סמכות ואין שום התייחסות בהגדרה "סוכן מורשה" לעניין היקף הפעילות שלו.
אסתי פלדמן
¶
זה בדיוק ההיפך מהבעיה שהועלתה על כך שאין כתובת. כשאין כתובת אז יש היקף פעילות. כשיש כתובת אין היקף פעילות.
יורם בונן
¶
ניסו להרגיע את חברי הכנסת לא לדאוג: לא כל-כך מהר יפשטו את הרגל כי אנחנו בודקים את האיתנות הפיננסית של הסוכן המורשה. זאת הייתה התשובה.
אבנר פלור
¶
אבל גם היו יבואני רכב ישירים שפשטו את הרגל. היו יצרנים וגם יבואנים שפשטו את הרגל במהלך השנים ולא קרה כלום. מישהו אחר נכנס בנעליהם. קחו את הדברים בפרופורציות. היה עם "קאיה" וזה עבר מאחד לאחד. היו מקרים.
יעקב אנוך
¶
אני מצטער שאני צריך להעמיד את הדברים על דיוקם. במקרה של "בטר פלייס", היה לה קשר ישיר עם "רנו" ומי שדאג שהדברים יתבצעו, כולל העברה לסוכן "רנו" הנוכחי, זה היצרן.
באשר לפשיטות רגל, אבנר פלור, אני לא מכיר פשיטות רגל, למעט מקרה אחד שהלך לכינוס נכסים ואף אחד לא נכנס לנעליו, שזה "דאצ'ה" בגלגול הקודם. אין אף פשיטת רגל של יבואן רכב.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, "עקיצות" – לא אצלי. תעשו את ה"עקיצות" מחוץ לחדר הוועדה. עוד מישהו? לא. אנחנו ממשיכים.
חוה ראובני
¶
"(11) אם הרכב הוא מתוצר שאינו מיובא על ידי יבואן רכב ישיר – הוא המציא התחייבות מאת יצרן הרכב במדינת חוץ לספק לו מידע טכני, ספרות מקצועית וציוד לתיקון ולמתן שירותי תחזוקה לרכב מתוצר המיובא על ידו.
(ב) המנהל ירשום ברישיון יבואן רכב עקיף את התוצר שאותו רשאי היבואן לייבא."
את סעיף קטן (ג), בשל אותן סיבות, אני מעדיפה להשאיר בינתיים מבלי לקרוא.
היו"ר יעקב פרי
¶
חבר הכנסת פריג' שואל אם זה רישיון ייבוא לתוצר אחד, או שיכולים להיות לו שלושה רישיונות ייבוא לשלושה תוצרים.
אבנר פלור
¶
אנחנו מדברים פה על רישיון יבואן. יכול להיות יבואן שמייבא שלושה תוצרים. אתה מדבר על ייבוא רכב, אז זה תוצר ודגם מסוים, אבל פה מדברים על רישיון יבואן ל-3 שנים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אתה אמרת: את התוצר שאותו הוא רשאי. אני צריך לקבוע ספציפית, אם הוא רשאי לייבא "סובארו" אז "סובארו" ואם הוא מייבא גם "פורד" אז יהיה לו עוד רישיון ל"פורד" ואם הוא יוסיף עוד אחד אז יהיו לו שלושה רישיונות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש לי הפתעה בשבילך, הוא יכול להיות גם ישיר וגם עקיף, ישיר לגבי משהו ועקיף לגבי משהו אחר. איפה כתוב שהוא לא יכול?
חוה ראובני
¶
"אם הרכב הוא מתוצר שאינו מיובא על-ידי יבואן רכב ישיר – הוא המציא התחייבות מאת הסוכן המורשה לספק לו מידע טכני, ספרות מקצועיות וציוד לתיקון ולמתן שירותי תחזוקה לרכב מתוצר המיובא על ידו".
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה להעיר לגבי התקופות. קחו בחשבון שאתם צריכים לתקן את התקופה למשהו יותר משמעותי.
היו"ר יעקב פרי
¶
לפני שאערוך הצבעה על סעיפים 35 ו-36, יש כמה הערות.
בסעיף 35(א)(9), דיברנו על הגבלת מספר המוסכים. הפסקה הזאת תיבדק על-ידי משרד התחבורה לבקשת הוועדה. המשרד יבחן מחדש גם את סעיף קטן 35(ג) על תוקף הרישיון ליבואן ישיר.
ואותו דבר בסעיף קטן 36(ג), המשרד יבחן מחדש את תוקף הרישיון. נכון? יש עוד דברים?
היו"ר יעקב פרי
¶
דוד ביטן, כשהתייחסת למוסכים בסעיף 36 לאיזו פסקה התייחסת? בפסקה (8) התייחסנו לתשתיות רק. אז לא צריך.
דרור וגשל
¶
לכן אמרנו שזה לא רלוונטי פה, כי פה אנחנו רק אומרים: תוכיח תשתית. שאלה אחרת היא האם היא תגביל אותך למוסכים או לא.
היו"ר יעקב פרי
¶
הצלחתם כבר גם אותי לבלבל ואני משתדל שלא. בסעיף 35 אמרנו שלגבי פסקה (א)(9) תהיה הגבלה של מספר המוסכים. אמרנו שאם נתקן את זה בסעיף 35 לא צריך לתקן בסעיף 36. זה בתשתית.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה דבר אחר. כאשר דיברנו על סוגי הרכב אמרנו שאם מתקנים בסעיף 35 אז לא צריך בסעיף 36. אבל את עניין מספר המוסכים צריך לתקן גם בסעיף 35 וגם בסעיף 36.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני מעמיד להצבעה – מתוך ידיעה שיש את הרביזיה שביקש חבר הכנסת עיסאווי פריג' – את סעיף 35, למעט הפסקאות שהודעתי עליהן שדרושות תיקון ושיחזרו כמובן לוועדה.
היו"ר יעקב פרי
¶
מי בעד סעיף 35? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
סעיפים קטנים (א) ו-(ב) בסעיף 35, למעט מה שנוגע לתוקף הרישיון ולמעט פסקה (א)(9), נתקבלו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני מגיש רביזיה על ההצבעה והסתייגות. איפה שכתוב "תוצר" אני מציע להתמקד ולומר "דגם". אני מאמין שהדיון בסעיף הזה לא מיצה את עצמו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
לפי דעתי אפשר לחשוב על איזשהו פתרון ביניים. לשם כך אני מגיש הסתייגות על הנוסח, ורביזיה על ההצבעה.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להבין. הרביזיה היא על ההחלטה שהתקבלה. לאחר שהוועדה תדון ברביזיה ניתן יהיה להגיש הסתייגות ככל שהתוצאה לא תיראה לך.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אז אני מגיש בקשה לרביזיה, לדיון מחדש. אני מגיש רביזיה על כל סעיף 35 כי זה חוזר על עצמו בכל הסעיף.
חוה ראובני
¶
בפסקה 36(א)(9), בעניין ההון העצמי, לאור הדיון שהתפתח פה חשבנו שאולי נכון לקבוע במפורש סמכות לקבוע מדרגות של הון עצמי שגם יביאו בחשבון את השיקול אם זה תוצר שיש או אין לגביו יבואן ישיר כעוד אחד מן השיקולים.
היו"ר יעקב פרי
¶
רעיון טוב. היא אומרת שלגבי פסקה 36(א)(9) הם מוכנים לעשות שיקול נוסף במשרד התחבורה, להתחשב בזה אם יש לאותו תוצר יבואן ישיר או אין לו יבואן ישיר. לפי זה ייקבעו המדרגות. אני חושב שזה הגיוני.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
מי בעד סעיף 36, עם התיקונים שצוינו? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
סעיף 36, עם התיקונים שהוכנסו בו, נתקבל.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני לא יודע אם שיקול הדעת שלי ימצא חן בעיניכם אבל היות וחברי הכנסת ביטן ופריג' צריכים ללכת ב-13:45 כדי להופיע בטלוויזיה, שזה לא פחות חשוב מן החוק, אז אני נועל את הישיבה כי ברבע השעה הבאה לא נספיק הרבה בין כה וכה.
תודה רבה לכם ושבוע טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30.