הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 131
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, י"ז בשבט התשע"ו (27 בינואר 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/01/2016
א. קריטריונים חדשים למוסדות תרבות בפריפריהב.הצגת משרד התרבות והספורט
פרוטוקול
סדר-היום
הצגת משרד התרבות והספורט וקריטריונים חדשים למוסדות תרבות בפריפריה.
חברי הכנסת
¶
ישראל אייכלר
זוהיר בהלול
באסל גטאס
אילן גילאון
דב חנין
אחמד טיבי
יוסי יונה
חיים ילין
אוסאמה סעדי
סתיו שפיר
מוזמנים
¶
שרת התרבות והספורט מירי רגב
יוסי שרעבי - עו"ד, מנכ"ל, משרד התרבות והספורט
רן בר - סמנכ"ל, משרד התרבות והספורט
מושיק אביב - מנהל מרכז ההסברה, משרד התרבות והספורט
גלית והבה שאשו - ראשת מינהל תרבות, משרד התרבות והספורט
כלנית שמיר - מנהלת תחום תקצוב ותמיכות, משרד התרבות והספורט
משה איצקוביץ - מרכז בכיר, תקציבים, משרד התרבות והספורט
עופר בוסתן - סגן ראש מינהל הספורט, משרד התרבות והספורט
רחל וידל - יועצת השרה, משרד התרבות והספורט
חן קדם - יועצת השרה, משרד התרבות והספורט
מעיין אדם - דוברת, שרת התרבות והספורט
אילן גרין - יועץ בכיר למנכ"ל, משרד התרבות והספורט
גבריאל מאיר - עו"ד, סגן בכיר יועמ"ש, משרד התרבות והספורט
דינה עברי-עומר - עו"ד, יועצת למשרד התרבות והספורט
איתי טמקין - רפרנט תרבות וספורט, אג"ת, משרד האוצר
רות דיין מדר - עו"ד, מנהלת מחלקת חברה, ממונה תרבות וספורט, מרכז שלטון מקומי
נחמה חומי נובנשטרן - סמנכ"לית, מועצה לשימור אתרים
יורם דורי - דובר, מועצה לשימור אתרים
יוריק בן דוד - מנכ"ל, אקו"ם
משה אשכנזי - יו"ר, נציגות הורים מוסדית
אושרי חיון - יו"ר, עמותת "אחותי"
יגאל עמדי - יו"ר, המועצה לתרבות ואומנות
עדינה בר-שלום - מייסדת המכללה החרדית ירושלים וכלת פרס ישראל
כרמית אלמקייס-עמוס - לוביסטית, ברדוגו יועצים, אקו"ם
מתן אלקלעי - לוביסט, ברדוגו יועצים, אקו"ם
יעל גויסקי - לוביסטית, עו"ד, מועצה לשימור אתרים
גל גולן-זילברמן - לוביסטית, ברדוגו יועצים, אקו"ם
יצחק לב-ארי - לוביסט, מוצעה לשימור אתרים
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, 27 בינואר 2016, י"ז בשבט תשע"ו. הנושא על סדר-היום: קריטריונים חדשים למוסדות תרבות בפריפריה, וכן הצגת המשרד על-ידי השרה כפי שמתחייב בתקנון עבודת ועדות הכנסת, זאת הראשונה שבסדרה. לאחר מכן יכבדו אותנו שר החינוך, ואחריו שר החקלאות בסוגיית צער בעלי-חיים, ועוד היד נטויה.
כפי שאתם יודעים, מאז שכוננה הוועדה בקדנציה הזאת, עשינו מעט ישיבות, רק 131 ישיבות, ברוך השם. ואני רוצה לומר לכם, קצת אקטואליה, מתוך ה-131 ועדות אני זוכר את רן ארז אולי פעמיים בישיבה אצלי. אני חושש, מהסס, בין פעם לפעמיים. גורל מערכת החינוך כל כך חשוב לו שהוא לא מצא שום נושא מעניין בוועדה הזאת, אבל לשביתה פראית, מיותרת וחסרת אחריות הוא יודע ללחוץ על הכפתור מהר. אנחנו כאן להגן על עובדים ועל מעמדם של המורים. אבל גורל מערכת החינוך צריך להיות חשוב לא פחות. הייתי חייב לפתוח את הדיון באמירה הזאת היום, למרות שכולם מחכים לעוקץ אחר, אבל גם אותו יקבלו בהמשך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, אני רוצה לחזור לתרבות. יש לי אמירה מאתמול להיום, מאז שהשרה שחררה את הודעתה לגבי כוונתה כפי שהוצגה בתקשורת, אנחנו מקיימים דיון ער מהי תרבות. יש כאלה שחושבים שתרבות היא רק כזאת, או רק כזאת. לקחתי מהוויקיפדיה, לא נשענתי על בינתי, אבל פחות או יותר מהוויקיפדיה קלעו לדעת גדולים כנראה, וזה דומה למה שאני אומר כל הזמן בישיבה. אבל אקרא בלשונם - ערך תרבות כפי שהוא מובא בוויקיפדיה: "תרבות היא מכלול הערכים, האמונות ותפיסות העולם כפי שהן באות לידי ביטוי בהתנהגותם של בני-האדם – ולכן – "קבוצות שונות בעולם יכולות להיות בעלות ערכי תרבות שונים. במשך השנים הרבות ניתנו הגדרות רבות למושג התרבות" – ואקרא רק חלק מהן: "דרך חיים של עם; מורשת חיים שהפרט רכש מקבוצתו; דרך חשיבה, הרגשה והאמנה; הפשטה של ההתנהגות; דרך התנהלות והתנהגות של קבוצת בני-אדם; צבר של למידה, ועוד". ואני אומר לכם, רבותי, אני מתחבר לכולם. כולם דברי אלוקים חיים, אלו ואלו דברי אלוקים.
משכך הם פני הדברים וההגדרות הן רבות, יוצא ש"התרבות היא יצירה אנושית דינמית". בני אדם יצרו את התרבות עד הלום, ובני-אדם מייצרים את התרבות היום, ובני-אדם ייצרו כנראה את התרבות גם בעתיד, וזאת הדינמיקה.
ואני מציע לכם עצה אחת ממרומי גילי, למרות שזה לא נראה, אל תתרגשו מהדיון הציבורי, וטוב שכך. אנחנו צריכים להיות מאושרים שאנחנו חיים במדינה, ואנחנו אזרחים של מדינה ששרה או ממשלה מציגים את תוכניותיהם ויש דיון ציבורי ער, הן בתקשורת, הן בוועדות הכנסת, על תוכניות וכוונות של שרים ושל ממשלות, כי יש הרבה אזרחים בעולם שלא זוכים לדיון הפתוח הזה, וטוב שכך. ואנחנו מאושרים שזה כך. ולכן, אנחנו כאן היום כי השרה תציג בפנינו את תוכנית העבודה שלה במשרד התרבות. בבקשה. רצית הצעה לסדר לפני כן? חבר הכנסת יוסי יונה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בבקשה, אדוני היושב-ראש, הצעה. כולנו מצרים על הכרזת השביתה הזאת, אבל אני רק רוצה לומר לחברי הוועדה ולכל הנוכחים, שסכסוך העבודה כבר קיים מזמן, והזכות הזאת של השבתה היא - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
מה שאני מציע, שנקיים דיון בנושא הזה ונזמן את כל הגורמים, גם את נציגי משרד החינוך וגם את נציגי המורים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
רציתי לשאול, בטרם נשמע את כבוד השרה, על ההצעות שנראות לנו מאוד מאוד חמורות וקשות, אבל זה בדיון, לא להצעה לסדר. הבנתי שיש בעיה עם הצעת החוק הזאת מבחינה משפטית ושהיועץ המשפטי - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
השאלה אם ההצעה של כבוד השרה הועברה ליועץ המשפטי, ואם יש תשובה של היועץ המשפטי להצעה הזאת.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
תודה רבה לך, ידידי חבר הכנסת מרגי כבוד יושב-ראש ועדת החינוך, התרבות והספורט, תמיד תענוג להגיע לוועדת החינוך ולקיים דיון ענייני בסוגיות התרבות והספורט. לשמחתי, מהתקופה שהתמניתי דנים הרבה בסוגיית התרבות והספורט, וזה יופי וזה חשוב, וכך נכון שיהיה.
אני מודה לחברי הכנסת שהגיעו לוועדה, לכל המכובדים שהגיעו, לצוות משרדי שהגיע: מנכ"ל המשרד עורך-דין יוסי שרעבי; ראשת מינהל התרבות החדשה גלית, שנכנסה לתפקידה; נמצאת כאן כלנית אחראית תחום התמיכות; עורך-דין גבי היועץ המשפטי של המשרד, מייצג את משרדי; דינה, שלום גם לך, דינה היועצת המשפטית גם, חלק מהצוות המשפטי של המשרד; עופר סגן ראש מינהל הספורט; אילן עוזר מנכ"ל; מושיק מנהל מרכז ההסברה החדש שנבחר לתפקידו; רן סמנכ"ל כוח-אדם; רחל מהצוות שלי; חן מהצוות שלי; מעיין; המשרד כולו הגיע כדי לתת תשובות מקצועיות לשאלות של חברי הכנסת הנכבדים.
אתחיל בעצם לדבר על חזון משרד התרבות, אל תדאגו, נגיע גם לעוקץ. אתחיל ואפתח בחזון המשרד - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
חזון המשרד, יש לכם את המצגת מולכם. ההבנה הבסיסית היא שעיסוק, יצירה וצריכה של תרבות וספורט הם זכות אזרחית בסיסית שוויונית ומרכזית בחיי הפרט במדינת ישראל, ובכלל. וזה מביא כמובן לידי ביטוי את חוסנה של החברה הישראלית.
הסעיף השני בחזון המשרד זה שאנחנו רואים את התרבות והספורט כשגרירים של מדינת ישראל המשקפים את הערכים של מצוינות, יזמות, והגיוון החברתי והתרבותי בחברה הישראלית. על מנת לממש את החזון הזה יש כמה מטרות: מטרה ראשונה היא חיזוק המעמד המקומי והבין-לאומי של תרבות וספורט במדינת ישראל; הנושא השני זה תמיכה, ייזום, ייסוד ופיתוח תשתיות, מוסדות וגופים בדגש על ארבעה ערכים עיקריים, שעליהם כמובן אפרט בהמשך.
הערך הראשון הוא ערך של עיקרון שלטון החוק; הערך השני הוא עיקרון של צדק תרבותי-חברתי; העיקרון השלישי הוא שוויון מהותי מול שוויון פורמלי. ההבדל הברור ביניהם הוא ששוויון פורמלי זה אומר שכל אזרח במדינת ישראל מקבל את אותו דבר. שוויון מהותי אומר - לא. ישנן אוכלוסיות, ישנן מגזרים שלאורך שנים היה להן חסך בנושאים מסוימים, ולכן, התפקיד שלנו כמדינה הוא לתמרץ אותן ולתעדף אותן, ואת זה נראה בהצגת העבודה שאני מביאה, כולל התיקונים המדוברים. והעיקרון הרביעי הוא פלורליזם ורב-תרבותיות של החברה הישראלית.
כל תוכנית העבודה שלי והמדיניות של המשרד מביאים לידי ביטוי את ארבעת הערכים עליהם דיברתי הרגע. והמטרה השלישית היא כמובן לטפל בהעצמה וברווחה של כל העוסקים והעוסקות בספורט ובתרבות על המגוון האנושי שלהם, החל ממאמנים, דרך ספורטאיות וספורטאים, דרך מתקנים ותשתיות, דרך אומנים, יוצרים, מפיקים, במאים, כותבים. לכל אחד בשרשרת הזאת, שבסופו של דבר תורם לתרבות או לספורט במדינת ישראל, אנחנו צריכים לדאוג לצרכים שלו, לזכויות שלו. וכן, להם אין ועד עובדים, ואנחנו, המשרד, אמור לייצג את הזכויות של אותם עוסקים בתחומי התרבות והספורט.
תקציב המשרד, בגדול, לא נכנס אליו, הוא תקציב של מיליארד 150 מיליון שקלים. הוא תקציב די קטן, למרות שהגדלתי אותו. התקציב מחולק ל-760 מיליון ו-691,000 שקלים בתחום מינהל התרבות; מרכז ההסברה זה כ-16 מיליון שקלים; מטה המשרדים, מינהל תרבות - 110 מיליון שקלים; רשות העתיקות - 63 מיליון שקלים, תאגידים - כ-33 מיליון שקלים.
אני רוצה להראות לכם מה קורה בעולם מבחינת התקציב. מדינת ישראל נמצאת במקום הנמוך ביותר מבחינת התקציב לתרבות. הנמוך ביותר. את הסקר הזה עשתה לנו חברת "דלויט טריגר", שבעצם עשתה עבודה של השוואת ההוצאה של ממשלות על תרבות במדינות שונות בעולם, ואנחנו רואים בסקר שאנחנו הנמוכים ביותר. וזה אחרי ניכוי כאן – אומר לי המנכ"ל – אחרי ניכוי הוצאות הביטחון. זאת אומרת, אחרי שניכית את הוצאת הביטחון אנחנו מגיעים ל-0.31%. כשבפורטוגל זה 0.34%, בהולנד - 0.39%, באיטליה - 0.45%, בבריטניה - 0.51%, באירלנד - 0.63%, וכך הלאה. אנחנו רואים שמדינות משקיעות בתרבות, כי נכון אמר – טוב, כמובן שצרפת היא המשקיעה הגדולה ביותר בתרבות, זה כמעט 2% מתקציב המדינה שלהם.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אפילו סלובניה. אמר נכון, הקריא קודם יושב-ראש הוועדה מרגי, הקריא את המונח תרבות. בעצם, המונח תרבות הוא ראי, הוא מראה של החברה הישראלית או של חברה בכלל. הוא מביא לידי ביטוי את סיפור החיים של אותם גורמים, אנשים, מיעוטים, שמרכיבים את החברה, שעליהם אנחנו מדברים. ולכן, התפקיד של ממשלה זה להביא לידי ביטוי את אותה תרבות כדי שאנשים יוכלו גם ליצור וגם לצרוך.
אנחנו רואים שאת תקציב התרבות הצלחתי להגדיל ב-150 מיליון, זה היה הישג גדול יחסית לתקציב שהיה, אתם מכירים אותו. הוא לא מספיק, אבל התקציב הזה מאפשר לי לבצע את המדיניות שלי ולפגוע במינימום באותם גופי תרבות שנמצאים במטרופולין, שנדבר גם עליהם. אבל בסופו של דבר מדיניות חייבת להתבטא בחלוקת תקציבים. אי-אפשר לדבר על צדק תרבותי, אי-אפשר לדבר על חלוקת משאבים אחרת, על שוויון הזדמנויות, על צמצום פערים, ולהגיד: התקציב יישאר כפי שהוא. זה לא הולך. אי-אפשר גם לאכול את העוגה וגם להשאיר אותה שלמה, ומישהו נפגע.
תקציב הספורט עלה ממש בצורה מגוחכת. אומנם באחוזים זה נראה 74%, אבל משום שהתקציב זעום הוא עלה מעט מאוד. אנחנו צריכים להשקיע יותר בתקציבים בספורט. יש לנו בסך הכול שגרירים מצוינים בעולם של הספורט הישראלי.
מבנה המשרד - כשהגעתי למשרד התרבות והספורט לא האמנתי שזה מבנה המשרד. את השקף הכללי של מבנה המשרד, בבקשה. תודה. המשרד הוא משרד מאוד מורכב. הוא משרד שמצד אחד מתעסק במינהל תרבות, הוא מתעסק במינהל ספורט, מרכז ההסברה. יש לנו מטה משותף, לנו ולמשרד המדע, שתיכף נדבר על זה כחולשה.
תאגידים - תראו כמה תאגידים יש למשרד התרבות. תאגידים שיש לנו קשר אליהם: רשות העתיקות, יד בן-צבי, האקדמיה ללשון בעברית, האקדמיה ללשון בערבית, הרשות הלאומית לתרבות הלדינו, בית התפוצות, הרשות הלאומית לתרבות היידיש, המרכז למורשת יהדות אתיופיה, זלמן שזר, והמועצה להסדר ההימורים בספורט. אלה רק התאגידים.
מועצות ציבוריות - המועצה הלאומית לספורט, מניעת אלימות, ספורט נשים "אתנה", תרבות ואומנות, ספריות ציבוריות, מוזיאונים, ביקורת סרטים וקולנוע. המשרד הזה הוא משרד מאוד מורכב שמתעסק בהרבה מאוד נושאים, ויש לו חסך גדול מאוד במבנה ובתקני כוח-אדם של המשרד. מגיע צל"ש לעובדי המשרד שפועלים במקצועיות ובמסירות כדי לתת באמת ביטוי לכלל האחריות של המשרד הזה. המטה המשותף הוא תקלה גדולה, משום שלא יכול להיות משרד כזה שאין לו מטה שמנוהל בצורה מסודרת.
היעדר מחלקת קשרי חוץ - חברים, תרבות וספורט זה חלק מהתשובות שלנו ל-BDS, תרבות וספורט זה חלק מהתשובות שלנו לחרמות, תרבות וספורט - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
תרבות וספורט זה חלק מהתשובות שלנו להראות את מדינת ישראל ברב-התרבותיות שלה. וכשאין לך משרד תרבות וספורט שעוסק ביבוא תרבות, ביצוא תרבות, בטיפול מול האקדמיה בחו"ל, אז אנחנו בבעיה. ואני אומרת לכם, עשיתי מעט מאוד ביקורים בחו"ל, יותר שרי תרבות וספורט הגיעו לארץ. הם משוועים לקשר אתנו, אפרופו הבידוד, הם רוצים ללמוד מאתנו, הם מאוד מעריכים את התרבות הישראלית, את הקולנוע. עוד מעט אנחנו מוזמנים לפסטיבל הסרטים בקאן, הם רוצים לתת לנו מקום של כבוד. שגרירי התרבות שלנו הם שגרירים מצוינים, אבל אין לנו במשרד החוץ גוף אמיתי שמטפל ביצוא התרבות והספורט של מדינת ישראל. זאת תקלה גדולה למדינה שמתעסקת היום בדה-לגיטימציה. יש לנו שני תחומים שמגשרים על כל פער, כי תרבות וספורט הם גישור לשלום בין מדינות ובין אנשים.
יש היעדר פונקציה שמטפלת בתאגידים והיעדר פונקציה שמטפלת במועצות הציבוריות. אתם לא תאמינו, הגעתי למשרד, עד שהצלחתי להבין על מה תכל'ס אני אחראית, בסופו של דבר באים אלי בטענות, הייתי צריכה לפנות לחברה ממשלתית כדי להבין איזה נציגים ואיזה קשר יש לתאגידים מסוימים עם משרד התרבות. זה הזוי, זה לא רציני, זה לא הגיוני. לא יכול להיות שבמשרד מסודר שיש לו כל כך הרבה תאגידים ומועצות לא יהיה תקן מסודר שמתעסק בתאגידים ומתעסק במועצות. וכמובן, אין מחלקת בו"מ ומו"פ כפי שנכון שיהיה בכל משרד ממשלתי. המשרד הזה הוא משרד שלאורך שנים התייחסו לתרבות כאילו זה - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
לא סרח עודף, אבל כאילו טוב שיש. לא. תרבות זה לא טוב שיש. תרבות זה בעצם תעודת הזהות של החברה הישראלית, תרבות זאת בעצם הליבה של חברה. והתפקיד שלנו כמדינה הוא להשקיע יותר בתרבות, כי אתם יודעים שאילולא תקציב המדינה בתרבות לא היו לנו גופי תרבות. אלה החסמים העיקריים של המשרד, שלא נדבר עכשיו על חסמים של ייעוץ משפטי וחברתי, על זה תיכף נדבר. חסמים ארגוניים שאנחנו חייבים לטפל בהם כדי להביא לידי ביטוי טוב יותר את תפקידי המשרד.
מכאן אני עוברת לתרבות ולאתגרים ולחסמים ולתשובות שאני נותנת לאתגרים ולחסמים הנ"ל. אתחיל עם שאלה בסיסית - מהי בעצם תרבות? ומה בעצם תפקיד משרד התרבות? האם תפקיד משרד התרבות הוא להיות כספומט וצינור להעברת כספים? או שתפקיד המשרד לקבוע מדיניות? ויש הבדל מהותי בין ספורט לתרבות. תיכף תשמעו, בספורט המשרד הוא יוזם, הוא אקטיבי, הוא בונה תוכניות אב, הוא מסייע בסל תרבות עירוני, הוא יושב עם איגודי הספורט, יש לו קשר ושיתוף פעולה מדהים עם הוועד האולימפי. בעוד שבועיים אני אמורה לנסוע עם המנכ"ל לפגישה עם תומס בך על כל העניין של החרמות בספורט. אם אין קשר בין ספורט לפוליטיקה, אז בבקשה שספורטאים ישראלים יעלו עם דגל המדינה, ולא עם דגל האיגוד. בספורט אנחנו עושים, פועלים, יוזמים.
בתרבות אנחנו פסיביים. אנחנו כספומט. אנחנו צינור שמעביר כספים למוסדות תרבות בלי לשאול שאלות מדיניות. אם גוף נמצא שנתיים, סיים שנתיים הכשרה, יקבל על-פי קריטריונים. לפי איזה קריטריונים? כמה ארצות, כמה כלים יש על הבמה, גודל תזמורת - מה, אני מפיקת על? מה זה מעניין אותי? איפה מדיניות של משרד שאומר מהי תרבות, איך אתה מתמרץ תרבות, איך אתה מצמצם פערים, איך אתה מאפשר למגזרים שלמים שלאורך כל השנים לא נתנו להם כסף, אם זה מגזר ערבי, אם זה מגזר חרדי, אם זה פריפריות. למה אין תיאטרון דרוזי? למה אין תיאטרון אתיופי? למה אין תיאטרון לנשים? למה אין מדיניות ברורה בנושא תרבות? כי זה משרד שהוא כספומט. לא בבית-ספרי.
משרד התרבות, כל עוד אני שרת התרבות, יעביר תקציבים על-פי מדיניות ברורה, מדיניות שמרימה דגל חברתי, שמטפלת בעוולות חברתיות, שמביאה צדק תרבותי, שמחלקת משאבים אחרת, וכך אני אעשה, ותיכף כל התיקונים שמדברים עליהם יוצגו.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
התפקיד שלנו היה עד היום להעביר כסף על-פי קריטריונים, וקולות קוראים שרובם לא נגישים, תיכף נדבר על זה, אתה צריך להיות באוניברסיטה כדי למלא קול קורא של משרד התרבות. תמיד החזקים מצליחים, החלשים לא מצליחים.
פריפריות - מגזרים, כפרים ערביים, יישובים ערביים מממנים כסף לחברת ייעוץ שתעזור להם למלא קול קורא. בושה וחרפה. כי זה לא נגיש, כי זה לא ברור, כי יש לו למלא 80,000 טפסים. סך הכול הוא רוצה תרבות, סך הכול הוא רוצה קצת תיאטרון וקצת מחול, וחס וחלילה גם איזו מוזיקה אנדלוסית. חס וחלילה. אבל, לא, המשרד היה מעביר לפי קריטריונים כמותיים. no more.
אמרתי והודעתי באופן חד וברור, כספי 2016 של אזרחי מדינת ישראל יחולקו על-פי צדק תרבותי, ולא, את כל הכסף אעביר לנשים מוכות, לילדים מוגבלים. אין מצב שתקציב התרבות יחולק כפי שחולק ב-2015. ולכן, הכנסתי לסחרחורת את כל גופי המשרד, כולל את משרד היועץ המשפטי לממשלה, וזה המקום להודות שנעשו שינויים שתיכף כבר יוצאים להערות הציבור, ותיקוני רגב שמעולם לא נעשו בחמישה חודשים. אתם יודעים מה זאת ביורוקרטיה של ייעוץ משפטי. אבל משום שהם הבינו שאני מתכוונת ברצינות למה שאני אומרת, ותקציב יחולק למגזר חרדי על-פי האפיונים של המגזר, ולמגזר ערבי על-פי האפיונים של המגזר, ולא יחייבו אותו לעשות בכוח אירועים לנשים וגברים ביחד, ובשביל זה הייתי צריכה לשנות תקנות וקריטריונים, אז זה ישונה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אין עוקץ, אין עוקץ. תאמין לי, פה יהודים וערבים, שמאל וימין, חרדים וחילוניים, מזרחים ואשכנזים הם יחד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אומר לכם מניסיון, חכמים היזהרו בדבריכם. זוכרים את הסערה שהייתה על הספר ספרות "גדר חיה"? כולם הצהירו הצהרות, התבטאו, שלחו כותרות, ישב בפינה איפה שיושב זוהיר עורך הספר. מכל הדיונים הייתה חוויה אינטלקטואלית לשמוע אותו. הוא ישב, ובצורה פואטית התחשבן עם כל אלה שלא קראו את הספר ומצאו לנכון להתבטא, עשה אותם קטנים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם תכין נייר. כפי שאני מכיר אותך, אתה יכול לערוך באותה רמה. אבל נהניתי, אני יכול לומר בלשון הכללה, שלא ייראה, הכניס לנו, אנחנו וכל אלה שהתבטאו על הספר בלי שקראו אותו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
העירו הערות, השתלחו בספר. ואני אומר לכם, תדעו לכם שבסוף בסוף 50% מחברי הכנסת שבאו לדבר בגנות או בשבח צודדו את עצמם ראו שיש כאן דיון יותר רציני מאשר כותרות. אני אומר את זה, משאיר את זה באוויר. קדימה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
תודה. אם כך, כל תפקיד משרד התרבות כמעביר כספים ישתנה על-פי מדיניות ברורה של צדק תרבותי וצדק חברתי, וזה יבוא כבר לידי ביטוי. ב-2016 כל המגזרים ייהנו מזה, כל האוכלוסיות ייהנו מזה, ויהיו תקציבים גדולים יותר לאומנות, לתרבות, ליוצרים, לכל מי שבעצם נמצא באותו תחום של עיסוק, בתחום התרבות.
העיקרון השני שדיברתי עליו זה עקרון שלטון החוק. חברי, יש מונח שנקרא סמכות ואחריות. שלטון החוק, בית המחוקקים הזה – חן, פשוט מה שאמרת קודם הרים לי להנחתה – כבוד היושב-ראש, אם היו מבינים על מה אני מדברת בחקיקה, חלק מהח"כים היו כנראה סותמים את הפה, כי היה עדיף לסתום את הפה. כי מה לעשות, אנחנו בית המחוקקים ואנחנו מחוקקים חוקים.
שלום, נמצא פה גם איתי טימקין ממשרד האוצר שעוזר לנו מאוד בכל מה שקשור לפיתוח הספורט ובכלל, התרבות. תודה רבה, ותודה שהגעת.
כשאנחנו מדברים על שלטון החוק, אנחנו מדברים על כנסת, ממשלה נבחרת, הכנסת נבחרה, מחוקקת חוקים במדינת ישראל. בעצם יש חוק שנקרא חוק יסודות התקציב, כולכם מכירים אותו, כי כולכם חברים בוועדת הכספים או בוועדות כאלה ואחרות, ואתם יודעים שכשאתה מחלק תקציב, אתה מחלק על-פי קריטריונים מאוד ברורים שכתובים בצורה מסודרת, והם מעוגנים בחוק התקציב.
בחוק התקציב ישנו סעיף שנקרא
¶
סעיף 3ב לחוק התקציב. סעיף 3ב לחוק התקציב קובע ששר האוצר יכול לבטל או לשלול תמיכה מגופים שונים, לאו דווקא בתרבות. בחינוך, בחקלאות, בבריאות, כל גוף נתמך במדינה אם הוא לא פועל על-פי החוקים הבאים. חוקים שלא מירי רגב המציאה אותם, חוקים שכנסת ישראל חוקקה אותם, והנה הם החוקים:
"(1) שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית;
(2) הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור;
(3) תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל;
(4) ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל;"
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, יוסף, אתה לא מפריע, לי, אני באמצע דיבור, אני מדבר עם הסדרנים. תתחילו להעביר חברי כנסת גם לצד הזה, והאישיות ההיא היא בעלת תפקיד בכנסת. שב, באסל גטאס. מחברי הכנסת הבאים תתחילו להעביר לשם.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
והסעיף החמישי: "מעשה של השחתה או ביזוי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה."
אם יש למישהו בעיה עם החוקים, נא לחזור לכנסת ישראל ולשנות את החקיקה. החוקים האלה קיימים, מעוגנים בחקיקה, מירי רגב לא המציאה חוק כזה או אחר. מירי רגב, זאת אני, רוצה לעשות דבר מאוד פשוט, לעשות הסדרה שהשר שמשחרר כספים יכול גם לעצור כספים. לא יכול להיות שכשאני אחראית על העברת תקציבים, לא תהיה לי הסמכות גם לעצור את התקציב. לא יכול להיות מצב שמי שצריך לבדוק אם גוף תרבות פועל בניגוד לחוקים האלה זה שר האוצר. לשר אוצר אין את המיומנות – שר האוצר כשר אוצר, לא כחלון, לא מדברת על אדם, אני מדברת על הפונקציה – לשר אוצר אין את המיומנות, אין לו את המומחיות, אין לו את המקצועיות לטפל בגופי תרבות. ולכן, השר המתיר הוא השר האוסר. וכל החוק שלי מדבר על דבר מאוד פשוט, לעשות הסדרה, להעביר את החוק הקיים. החוקים קיימים, חוקקו בכנסת ישראל. אפרופו, אף חבר כנסת לא יכול להיבחר אם הוא פועל בניגוד לחוקים האלה. אף מפלגה לא יכולה להיבחר אם היא פועלת בניגוד לחוקים האלה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
ולכן, כל בקשתי בחוק – חוק שכבר עבר, תזכיר החוק שעבר ממשרד התרבות ליועץ המשפטי לממשלה, יבוא, בעזרת השם, לוועדת שרים לחקיקה, ואז נדון בו מן הסתם בוועדת החינוך. החוק בא לאפשר דבר מאוד פשוט, סמכות עם אחריות.
הדבר הנוסף, חופש הביטוי הוא חלק מה-DNA של החברה הישראלית. אין לי שום כוונה לפגוע בחופש הביטוי, זאת זכות יסוד במדינה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אבל מדינה לא תממן גוף תרבות שחותר כנגדה, נקודה. מדינה לא תממן מוסד תרבות ששורף את הדגל, נקודה. אם יש למישהו בעיה עם זה, נא לחזור לכנסת ישראל ולשנות את החקיקה. מוסד תרבות הוא לא מעל החוק. כולנו פועלים על-פי החוק, כולנו נכבד את עקרונות הדמוקרטיה, את עקרונות עצם מדינת ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית. כל מי שיחתור נגד מדינת ישראל יכול לעשות זאת, אין לי שום בעיה עם זה, לא במימון של מדינה, זה החוק. אז על מה קמה הצעקה? על זה שאני מבקשת לאכוף חוקים? על זה שאני מבקשת לוודא שגוף תרבות יפעל על-פי החוק? על זה שאני מבקשת להיות אחראית ולא להעביר תקציבים וכסף ציבורי לגורמים שפועלים וחותרים כנגד מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית? כמי שחותר לטרור ולהסתה?
חברים, החוק הזה לא מתעסק עם צנזורה. החוק הזה לא מתעסק בחופש הביטוי. חופש הביטוי הוא ה-DNA של כל חברה דמוקרטית. החוק הזה אומר דבר פשוט, כל גוף תרבות שלא יפעל בהתאם לחוקי המדינה, כל מוסד תרבות שיחתור נגד מדינת ישראל לא יקבל תקציב מהמדינה, נקודה. על זה אני מדברת.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
דרך אגב, מי שמפרש את החוקים היום זאת ועדת התמיכות של משרד התרבות, והיא מעבירה את ההמלצה לשר האוצר.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אני רוצה להגיד משהו, היום אתם מבינים שחברי הכנסת, כולל שרת המשפטים לשעבר – אבל עליה אני לא מתפלאת, שהיא תבין מה זה חוק, בסך הכול שרת משפטים לשעבר - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
היום אתם מבינים שמדובר בחוק קיים שהכנסת אישרה אותו, והתפקיד שלנו לאכוף אותו.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
מי שיאכוף את זה זה משרד התרבות, לא משרד האוצר. תפקיד הסמכות והאחריות היא אחת במשרד. מי שפוגע באחד מהחוקים שהקראתי לכם, חוקים שהכנסת אישרה אותם, חותר כנגד מדינת ישראל, פועל להסתה לאלימות ולגזענות, שורף את דגל המדינה - לא יקבל.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
לכן, החוק, טיוטת תזכיר החוק שעבר ליועץ המשפטי לממשלה הוא תזכיר חוק שבעצם מעגן את החקיקה הקיימת, מעביר את סמכות שר האוצר למשרד התרבות והספורט, ומעביר מסר מאוד ברור. מוסד תרבות שפועל בניגוד לחוקי המדינה הקיימים, לא יקבל תקציב. חופש הביטוי הוא ב-DNA של החברה הדמוקרטית והישראלית. אין לי שום כוונה להתעסק עם חופש הביטוי, שכל אחד יכתוב, יעשה, יפעל, על-פי כל ערכיו. אני לא חייבת. אני משרד ממשלתי - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
אדוני היושב-ראש, בברית-המועצות קראו - - - ז'דנוב-רגב. חוץ מלסמן את השטח שאת רוצה, מה התוחלת בחוק?
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
תנו לי רגע לדבר על התרבות, זה חשוב. הנושא השלישי שדיברתי עליו הוא צדק תרבותי, הנגשת תרבות בפריפריה ובמגזרים. תיקוני רגב בעצם הם כל התיקונים שעליהם מדובר בתקשורת, הם יוצגו בצורה מסודרת בשבוע הבא לאחר שיצאו להערות הציבור. הם תיקונים שבעצם מביאים לידי ביטוי את הצדק התרבותי, חלוקת משאבים אחרת, ואפשרות לשוויון ולצמצום פערים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אלעזר שטרן, אם היית מגיע בזמן לכיתה, היית שומע את המורה, שתרבות היא תהליך של התהוות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מכיר, אורן חזן אתמול העביר חוק שקוראים לו "חוק חזן", קרא למדינת ישראל ישראל. זה "חוק חזן". תיקוני רגב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אלעזר שטרן, אני אקרא לך לסדר. אני לא רוצה להאמין בך שאתה באמת לא ראית דברים חדשים בחיים, נקודה. הלאה.
יוסי שרעבי
¶
חברים, זה בסך הכול שם קוד כדי להסביר מה קורה, זה הכול. כדי שיהיה ברור לכולם במה מדובר בשם קוד, לא יותר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
במלחמת העולם השנייה שם קוד היה אניגמה, אתה יכול לקרוא לזה תיקוני אניגמה, זה הכול.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
כל התיקונים במבחני התמיכות ובקריטריונים הם שם קוד שהמנכ"ל פועל על-פיהם מול היועץ המשפטי לממשלה, וכשמכניסים תיקון חדש ורוצים להראות את ההבדל בינו לבין התיקון הנוכחי, כך הם קראו לזה כשם קוד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
עוד לא נולד מי שיקרא ליוסף ג'בארין קריאה ראשונה. הוא בכנסת ועדיין לא קראו לו קריאה ראשונה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
ברגע שהתיקונים יבוצעו, כמובן שהם יכנסו כחלק מהקריטריונים בכל מבחני התמיכה והקריטריונים. הדבר השני, ייעוד תקציבים ייעודיים - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
תקציבים ייעודיים למגזר הערבי ולמגזר החרדי - הם יזכו בהרבה מאוד כספים ייעודים לתרבות ייעודית על-פי הצרכים שלהם, על-פי צרכי האוכלוסייה. הכפלת תקציב תרבות בקהילה - תרבות בקהילה בעצם היא אותה תרבות של האזרחים שצורכים אותה במקום הקהילה שלהם, ושם אנחנו רוצים להגדיל, בעצם כבר הגדלתי את התקנה, כדי שאזרחים בכל היישובים, בפריפריה, במגזרים וגם במרכז הארץ יוכלו ליהנות מתקנת תרבות בקהילה. זה הצדק התרבותי והשוויון עליו דיברתי קודם.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
ארבע, פיתוח ותקצוב תשתיות במוסדות עוגן בפריפריה ובמגזרים. אני מדברת על מחולל שינוי. תרבות, כפי שאמרנו היא המראה של חברה, היא מספרת את סיפור החברה, היא תעודת הזהות של החברה. אנחנו רוצים להביא את אותם מחוללי שינוי בפריפריה ובמגזרים על מנת שהם יביאו ויצמיחו את האומנים והיוצרים המקומיים שלהם. ולכן, אנחנו מפתחים מוסדות עוגן בפריפריה כדי שזאת תהיה השקעה לטווח ארוך, לא משהו נקודתי. מוסדות עוגן שיבואו וגם יחוללו תיירות ופיתוח של עסקים קטנים סביב אותו מוסד עוגן. תיאטרון כמו תיאטרון "המעבדה" בדימונה או "מראה" בקריית-שמונה, או התיאטרון הדרוזי הראשון שאני רוצה עכשיו להקים. תיכף אגיד איך אנחנו עושים את זה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
- - שיעברו בכל חלקי הארץ. חממות תרבות לנשים במגזרים השונים, וכמובן בתי יוצר ומוסדות עוגן.
הדבר החמישי זה סל תרבות שמדבר עם רשויות מקומיות. עד היום זה לא היה, ולכן יש לנו מבחן חדש שממש בשבוע הבא יאושר על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, נוציא אותו להערות הציבור. אנחנו מפתחים תשתית ותוכנית אב לתרבות בעיר. מה שיש לנו בספורט כמשרד אקטיבי, כמשרד יוזם, זה בדיוק הפוך בתרבות. בתרבות אנחנו משרד פסיבי. ומעכשיו אנחנו נקים ונפתח תוכניות אב לערים, למגזרים, בשיתוף עם השלטון המקומי.
והדבר האחרון זה חסמים מינהלתיים שהפכו להיות חסמים חברתיים. כפי שאמרתי לכם, יש את החסם של השנתיים - מוסד שלא עובד שנתיים לא יכול לקבל תמיכה. באו אלי מהמגזר הדרוזי, באו אלי מהמגזר הבדואי, באו אלי אתיופים, אמרו: למה לא יכול להיות לנו תיאטרון? אמרו להם: לא, לא יכול להיות, הוא צריך לעבוד שנתיים. אמרתי: אבל איך הוא יעבוד שנתיים אם אין לו את הכסף בכלל להתחיל לעבוד? הלכתי ליועץ המשפטי לממשלה, הלכתי לחשבת הכללית, וקידמנו תקנה חדשה שנקראת "תקנת ינוקא. התקנה הזאת בעצם מאפשרת לנו להקים מוסדות תרבות באותם מקומות שיש חסכים תרבותיים וחברתיים. ולראשונה נוכל להביא ולסייע - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
חסמים. כשיש חסם יש גם חסך. כי אם אין לך שם תרבות אז יש להם גם חסך מתרבות.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
מרגי, השחקנים הכי מפורסמים, מהטובים ביותר, גם הבמאים הטובים ביותר בשפה הערבית הם דרוזים, אז באמת, באמת, מספיק, מספיק עם השטחיות הזאת.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
הלאה. ביטול מצ'ינג - קיבלתי החלטה של ביטול מצ'ינג ללמ"ס 6-1. לא יכול להיות שמבקשים מצ'ינג מרשויות חלשות, ולכן הם לא מסוגלים לבצע, לא פסטיבלים, לא יוזמות, לא של אומנות פלסטית, לא של מחול ולא של תיאטרון. החלטתי שלא יהיה מצ'ינג ללמ"ס 6-1, וכל רשות חלשה שתרצה לבוא עם יוזמה לתיאטרון, לאומנות פלסטית או לכל מה שקשור לתרבות, יקבלו סיוע ללא מצ'ינג.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
הדבר האחרון זה תמיכה ועידוד לאמנים צעירים וותיקים ולאמנים במצוקה. הקמנו קרן תמיכה ליוצרים ויוצרות, שמנו בקרן הזאת 7.5 מיליון שקלים. זה אמנים ויוצרים עצמאיים. לצערי, רוב האמנים מאוגדים, לא לצערי, רוב האמנים מאוגדים באיגודים כאלה ואחרים, אבל יש כאלה שלא מאוגדים, ואז הם לא מקבלים תמיכה. פנו אלינו והחלטנו להקים קרן - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
- - שתוכל לתמוך באומנים וביוצרים עצמאיים. הקמנו קרן. אנחנו נפעל לתמיכה ולעידוד אמנים ותיקים שיביאו מהניסיון שלהם ומהמקצועיות שלהם לפריפריה ולמגזרים. והדבר האחרון, החלטתי להגדיל את הקרן לאומנים במצוקה, ואני שמחה שבעקבות ההחלטה שלי גם מפעל הפיס הצטרף לקריאה, והגדלנו את הקרן של אומנים במצוקה. הכפלתי.
אוותר על הנושא של החקיקה. אגיע רק לנושא האחרון. תרבות כמחולל תיירות - אני חושבת שהתפיסה של תרבות כמחולל תיירות היא תפיסה נכונה, גם בשוק המקומי וגם בחו"ל. ולכן, אנחנו רוצים לפתח ולהשקיע ביוזמות בין-לאומיות ובקשרי תרבות גם בספורט וגם בתרבות. וכמובן, להקים את מכון היצוא. יש לנו שגרירים מצוינים בתחום התרבות, בקולנוע, במחול, בתיאטרון, במוזיקה, וחשוב מאוד שנשקיע בהם כדי שהם יביאו את הפנים היפות של מדינת ישראל, ויציגו את התוכן והעושר התרבותי של מדינת ישראל בעולם. משום שאני מבינה שחברי הכנסת רוצים לדבר, ולא סיימתי להציג את המשרד בתחום הספורט.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אז נעצור פה, אתם תתייחסו. חבל שלא הייתם בתחילת הדרך, אתה היית אוהב את מה שאמרתי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
טוב, רבותי, רגע, אני מבין שהגענו לעיקר הדיון, לא משנה מה השרה אמרה – אני אומר את זה בציניות – אבל אין ספק שקיבלנו פה סקירה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוועדה הזאת שברנו כמה שיאים בקדנציה הזאת - נוכחות מרשימה של חברי כנסת בדיונים של ועדת החינוך, זה לא היה דבר שבשגרה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מאחר שיש לנו 17 ח"כים רשומים לרשות דיבור, אז נעשה זאת. נכון שהשרה נתנה סקירה מפורטת של כשעה על תוכניותיה במשרד, ומה לעשות, לחברי הכנסת התוהים ששומעים את השיח בלשון אני, אני, אני, מה לעשות, שר יש אחד במשרד והוא מעצב מדיניות, ולכן יש דיון ציבורי, ואנחנו כגוף, כוועדה שמבקרת ומפקחת על עבודת הממשלה נוודא אם האני שלו מתאים, א', גם לחוקתיות, גם לשוויון, גם לזכותו של הציבור לשיתוף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. התרבות זה אנחנו בשורה תחתונה. חבר הכנסת איתן ברושי. רבותי, חברי הכנסת, אני מסתכל על השעון, בהתחלה אני נותן שלוש דקות, תגזימו, אני אעבור לשתי דקות. בבקשה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, בכנסת, כידוע, יש עוד דיונים, גברתי השרה, אני רוצה לומר דבר ראשון במגבלת הקיצור, יושב-ראש הוועדה, אני פונה אליך, הדבר המרכזי שהיינו צריכים לטפל בו מזמן ולא מאוחר לקראת תקציב 2017, תקציב התרבות נמוך מדי לפי כל קריטריון. גם אם יחלקו אותו כך או אחרת הוא נמוך. תפקידנו להגדיל, ודיברנו על זה בעבר, להכפיל את תקציב התרבות. אני מציע שתיקח את זה כמשימה, ולדון כאן על תקציב התרבות, אחד.
שתיים, אתמול הכנסת ציינה, לצערי באולם כמעט ריק, את יום השואה הבין-לאומי שמציינים היום. אני רוצה לקשור את זה ולומר שתקציב שניתן למכוני מחקר ולמוזיאונים הוא מאוד קטן. וכמי שמוטלת עליו האחריות על הדור שלנו, למורשת השואה ולמען לא נשכח – אני רוצה שהיושב-ראש יקשיב – אני אומר את זה בהתרגשות מסוימת, כי אתמול העברתי ביקורת על נשיאות הכנסת שמצאה לנכון לקיים את האירוע הזה באולם כמעט ריק. אם היה מתקיים דיון כזה בפרלמנט אחר היינו נעלבים וכועסים. אני חושב, השרה רגב, וחברי חברי הכנסת, צריכה להיות פה קריאה לא לחכות, ולא שמעתי תיקון בקריטריונים לנושא השואה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
את יודעת שאני מכיר את זה, אבל מצד שני הייתי רוצה לראות שינוי מיידי ולא להסתפק בזה. ואני מבקש לתקן תקנות וחוקים שהמוזיאונים ומכוני המחקר הם מעל המחלוקות.
דבר שלישי, יש פה איזה ערבוב בתקשורת, אולי לא מכוון מצד המשרד, בין שאלת הפריפריה והתרבות והספורט כמרכיב בפיזור האוכלוסייה ובין שאלת הקריטריונים והנאמנות הלאומית. אני חושב שאין ויכוח, ואני רוצה לחדד את העניין שאין מספיק תרבות ולא תרבות חזקה, וחלק מהתרבות החזקה בפריפריה זה מוסדות התרבות במרכז. מה שצריך לדרוש מהם – סליחה, המנכ"ל – והיה קריטריון כזה בתקצוב - כמה גוף מרכזי מופיע גם במקומות הרחוקים בשלמותו, לא עם חצי תפאורה ושליש שחקנים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
נכון. לכן, אני רוצה להדגיש שיש פה שני נושאים נפרדים: כללים שאין עליהם מחלוקת ועדיפות לנגב, לגליל, ותרבות כמרכיב בפיזור אוכלוסייה ובחוסן החברתי. זה בוודאות דבר נכון, ואני מברך את השרה על כך.
מצד שני, אני חושב שאסור להחליש גופים מרכזיים שבאופן טבעי חלקם במרכז, אלא לדרוש מהם ולסבסד את ההופעה שלהם בפריפריה כדי לאפשר שוויון יותר גדול בין הזכות לתרבות ולספורט גם במקומות הרחוקים.
לגבי שאלת הנאמנות, היא לא קשורה לתרבות. אנחנו דורשים מאזרחי המדינה נאמנות, אבל אנחנו לא מפעילים משטרת מחשבות. ולכן, לפי דעתי צריך למצוא את האיזון הנכון בין שמירת החוק – ולאחרונה התבטאתי על כך, גברתי, גם באכלוס הבתים בחברון עמדתי על שמירת החוק. שמירת החוק לא מתחלקת לגזרות ולא למפלגות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
ומצד שני, הנאמנות למדינה היא לא במחלוקת. המחלוקת אם יש, וצריך לא לערבב אותה עם ההופעה בפריפריה, היא בהפעלת הכללים, בגמישות שלהם, ובשאלה איך חופש הביטוי הוא לא חופש מאחריות, אבל עודף אחריות שלא יגרום לסתימת פיות או לסתימת מחשבות. ובכל מקרה, בהצלחה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
קודם כול אני מאחל למירי בהצלחה, כי אין מה לעשות, כולנו רוצים שהשרים, ובכלל הממשלה תצליח. אני רוצה להתייחס לשעה הזאת שלך, מירי. אחד, שמעתי הרבה את המילה אחריות; שתיים, את המילה סמכות; שלוש, את המילה אני. המון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כמות הפעמים אפילו צרמה לי באוזן. היום יש תוכנות שמציינות כמה פעמים מופיע משהו. המילה אני, לדעתי, כשאת מציגה את כל הצוות הזה קצת מיותרת, את יכולה להשתמש במילה אנחנו, כי בסופו של דבר מי שמבצע את העבודה זה הם, לא את. את קובעת מדיניות, זה בסדר. זה טיפ קטן. לדעתי חשוב מאוד לשתף את האנשים, כדי שהם יהיו חלק ממה שאת רוצה לשים כאג'נדה.
אתייחס רק לקטע של הנאמנות. המילה אולי שלא השתמשנו כאן זאת המילה קולטורה. המילה קולטורה באה מלטינית. זאת מילה בסיסית שהיא בעצם הרוח, שגם זאת מילה שלא השתמשת בה, זאת הרוח של התרבות העולמית שמאגדת בתוכה הרבה מאוד דעות. ויש משטר דיקטטורי, ויש משטר דמוקרטי, ואנחנו מאוד גאים תמיד להיות הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לא מסתדר לי אף פעם, כבוד היושב-ראש, המילה נאמנות היא מהדמוקרטיה היחידה במדינת ישראל. זה לא מסתדר. נאמנות לפי התפיסה של השרה והחקיקה שהיא מביאה פה - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אתה גם לא שמעת את המילה נאמנות. אתה שמעת רק מילה אחת, מימוש חוקי המדינה, כן.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אילן, אני רוצה להתייחס לעניין המקצועי שהועלה פה. ספרתי פה לפחות שלוש מדרגות בעלייה. אחת, זה הרחבת הסמכות לשלול תמיכה. אני רוצה להסביר שהחקיקה הזאת של שר האוצר שהוא צריך לעבור ויה דולורוזה בשביל לקיים אותה, מי שמבין בחקיקה הזאת, היא גם אך ורק רטרואקטיבית, היא בכלל לא מראש. זאת אומרת, יש פה עליית מדרגה, שהשרה לוקחת על עצמה מראש לקבוע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
השרה, אני מבקש, תגובות בסוף. אני מעדיף גם לטובת העניין, לטובת הדיון, תגובות מרוכזות בסוף.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
תודה רבה. הסוגיה הראשונה. הסוגיה השנייה, יכולת לשלול מראש מתן תמיכה. זה משהו ששר האוצר לא יכול לעשות שאת כן רוצה עכשיו לעשות, וזה מתקבל פה בצורה של – זה מה שאמרת. מה לעשות.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
ושלוש, היא קובעת הסדר ספציפי כלפי מוסדות תרבות, שזאת פגיעה קשה מאוד בחופש הביטוי. למה אני עכשיו חוזר לרוח ולקולטורה?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
למה אני חוזר למילים האלה? כי המילים האלה הם כמעט מעל האנושות. זה משהו שלא שייך בכלל לא לדת, זה לא שייך בכלל למדינה, זה לא שייך למפלגות. זה שייך לאנושות. עכשיו, בנאמנות הזאת אתם מבטיחים דברים, השאלה אם ביום הזיכרון, תסלחי לי, כבוד השרה, כשאנשים במדינת ישראל בצפירה - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני בכוונה אומר. כשיש עבירות על החוק במקומות מסוימים על-ידי ימניים קיצוניים או שמאלניים קיצוניים האם גם בשם אותו חוק הם לא יקבלו עכשיו את המימון?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני אומר לכם דבר אחד, כאחד היחידים, לדעתי, שגדל בדיקטטורה, אנחנו הולכים לכיוון ממש לא נכון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
למרות שהשרה רוצה לפתוח את המניפה והיא מדברת על דרוזים ועל בדואים ועל ערבים, מתחת לפני השטח קורה משהו הפוך לחלוטין.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
ואני חושב שהדיון הזה חשוב, ואני חושב שהדיון הזה צריך להביא את הגבולות של הדמוקרטיה ושל שמירת הדמוקרטיה בלי להביא את כל מה שנקרא נאמנות לתוך החוק. תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
עלינו להשאיר זמן לשרה להגיב על הדברים שלכם. חבר הכנסת דב חנין, בבקשה. להיצמד לזמנים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כן. תודה, אדוני היושב-ראש, אתחיל בהסכמות ואסיים בוויכוח. חוסר ההשקעה בתרבות הוא שערורייה, הוא שערורייה, ואני תומך במאבק להגדיל מאוד את תקציב התרבות. תרבות נפגעת מאוד כשאין תמיכת מדינה, אני מצטט את השרה, בהסכמה, ולכן, הפרדה בין חופש תרבות לבין תמיכת המדינה היא פיקציה מוחלטת.
נקודה שנייה, אני בעד חיסול הביורוקרטיה, אני גם בעד שינוי הקריטריונים, אבל אני נגד ביטול קריטריונים, כי כאשר אין קריטריונים, אנחנו מגיעים לשלטון של שרירות. ושרירות היא האויב של כל סדר ושל כל דמוקרטיה.
נקודה שלישית, אני בעד פלורליזם, בעד השקעה בתרבות בפריפריות, בעד השקעה בתרבות ערבית, בעד השקעה בתרבות מזרחית, בעד כל הדברים האלה. אני מאוד מודאג, אדוני היושב-ראש, למשל, מקיצוץ ההופעות של התיאטראות בפריפריות, זאת התוצאה הישירה מהמהלכים האלה, זה מה שאנחנו כבר רואים.
אני רוצה לעבור לנושאים שבוויכוח. אמר טולסטוי: כל משפחה היא אומללה, כשהיא אומללה, היא אומללה בדרכה. ובפרפרזה על הדברים האלה: כל עם חולה, הוא חולה בדרכו. יש הרבה מה ללמוד מההיסטוריה, ואני אף פעם לא רוצה להשוות שום דבר לשום דבר. אבל בואו נסתכל על ההיסטוריה, ואני אומר לכם שלושה דברים: תמיד לא קוראים לזה צנזורה תרבותית. תמיד אומרים: מה פתאום צנזורה תרבותית? אנחנו צנזורה תרבותית? מה פתאום. אנחנו לא צנזורה תרבותית. אנחנו פשוט נגד חתירה נגד המדינה, זה הכול. תמיד אומרים כך. תמיד אומרים שאנחנו מדברים רק על נאמנות לערכים לאומיים ועל מאבק בחתרנות מבפנים.
והדבר השלישי, אדוני היושב-ראש, תמיד במבט לאחור הימים האלה שבהם עושים את המהלכים האלה בתחום התרבות נתפסים כרגע שפל היסטורי. בארצות-הברית מקארתי-מקארתיזם, בברית-המועצות ז'דנוב-ז'דנוביזם, אלה הם רגעי השפל של המדינות האלה. אני לא משווה שום דבר לשום דבר, למרות הדמיון. אבל אני רוצה לומר לכם, המדרון הזה מוביל אותנו למקומות מאוד מאוד נמוכים ומאוד מסוכנים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מוסוליני דיבר על הדקדנטיות והשחתת הנוער ביצירות זרות, זה פוגע ברוח הלאומית. הוא אומר: תלמדו מג'ובאני ג'נטילה איך צריך להעריך את הרוח הלאומית האיטלקית. מוסוליני. פה לא רחוק, גברתי השרה, מציגה היום במוזיאון ישראל, עדיין מציגה, תערוכה מדהימה שנקראת "לילה יורד על ברלין". התערוכה הזאת מציגה יצירות אומנות שב-1937 שמו את כולם בתערוכה מיוחדת של אומנות מנוונת ואנטי-לאומית. זה מה שקרה במקומות אחרים.
אנחנו לא רוצים, אסור לנו להגיע, אסור לנו להידרדר לימים הקשים והאיומים האלה. ושוב, הדברים האלה תמיד נעשים בחסות של מילים נהדרות, תמיד בחסות של פטריוטיזם מנופף בדגלים, והסכנות כבר ברורות. תודה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
כבוד היושב-ראש, אני רק חייבת לתקן משהו שכבר פורסם ב-Ynet. כתוב שלכאורה כאילו אין לי בעיה עם חתירה כנגד המדינה, אבל לא במימון המדינה. אז יש לי בעיה עם חתירה נגד המדינה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
יש לי בעיה עם חתירה נגד מדינת ישראל גם ברמה האישית, קל וחומר במימון המדינה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
גברתי השרה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לציין שלוש נקודות, שלוש הערות. האחת, אני בוודאי מצטרף לתביעה של כלל, אני מתאר לעצמי, חברות וחברי הכנסת שמשתתפים בדיון הזה ושל השרה עצמה, אני מתאר לעצמי, על הצורך בהגדלה מסיבית של תקציבי החינוך כדי שנעמוד בסטנדרטים של המדינות המתוקנות, שזה כמעט 1% מהתוצר הלאומי.
אני רוצה להמשיך ולומר הערה שנייה, אני רוצה לברך את השרה על הפעולה שהיא עושה בתחום הרב-תרבותי, וגם שמעתי כמה הערות קצת לגלגניות, ואני חושב שזה לא במקום. אני, כמי שמומחה בתחום הזה של רב-תרבותיות, אני עוסק במיוחד בזה גם בתחום של התיאטרון, להעיר את תשומת לבכם, קנדה שבחוקתה מוגדרת כמדינה רב-תרבותית, תומכת לפחות ב-30 בתי תיאטרון שונים של תרבויות שונות: טורקית, יהודית, הונגרית, סלובקית, לטביינית, מה שלא תרצו, בתמיכה של המדינה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן. בתמיכה של המדינה ברב-תרבותיות בתחום של תיאטרון וכן גם בתחום של מוזיקה - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
וגם בתחום של מוזיקה. ובארץ, אני חייב לומר שכן, ישנו עוול היסטורי ביחס למורשות תרבותיות מסוימות, וכאשר השרה מודיעה שהיא מתכוונת להתמודד למול התופעה הזאת, אני בהחלט מעניק לה את תמיכתי הרבה. ובואו נזכיר את הדוגמה הזאת, נניח, של התזמורת הפילהרמונית למול האנדלוסית, ששם קיימת הקצאה כל כך בלתי צודקת במשאבים של המדינה, ואם תפעלי כדי לתקן את הדברים הללו, אז בהחלט - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני שמח על כך ומברך על כך. גם בתחום של התיאטרון אני רוצה להעיר הערה. אני לא בדיוק חושב שהמטרה היחידה היא להביא את בתי התיאטראות המרכזיים לפריפריה על כל צוותם, שזה גם צוותם וצוות השחקנים שלהם. צריך לעודד יצירה מקומית.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
זה לא סותר. אנחנו מכירים גם המון פעמים את המונופול של בתי התיאטראות הגדולים על הפריפריה באופן שבו הם משווקים את ההצגות שלהם.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
ברשותך, רק דוגמה אחת. המון פעמים יש את התופעה הזאת שאם הפריפריה רוצה הצגות של הקאמרי או של הבימה, הרי מחייבים אותם גם לקחת הצגות שהן הצגות משנה שלהם, ובמידה שהם לא ייקחו את הצגות המשנה, הם לא יקבלו גם את ההצגות המרכזיות. ולכן, אני בהחלט קורא לעידוד היצירה המקומית בפריפריה.
באשר לשאלה הזאת של החוקיות ולא חוקיות. אני רוצה כאן להעיר הערה, וקחי אותה לתשומת לבך, גברתי השרה, ראי, קיימים חוקים במדינה, אבל אני הייתי רוצה לראות מצב שבו יש איזשהו מתח, אם תרצי, מתח מבני בינך לבין שרים אחרים. שרת התרבות היא השרה שצריכה למתוח את האפשר עד כמה שניתן. לא להצר. התפקיד של להצר את המרחב הוא תפקיד, הייתי אומר, של חלקים אחרים בממשלה או של חלקים אחרים בציבור. את צריכה להיות, התפקיד שלך, סליחה, אני מקווה שלא אשמע פטרוני, את זו שדווקא צריכה להיות מרחיבה את האפשרויות, ומתנגשת עם אלה שרוצים להצר את האפשרויות. חיים ילין, חברי, היה כאן, ודיבר על המושג הזה של קולטורה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן, אני מסכם. בעצם, אחת מהפעמים הראשונות שהשתמשו במושג הזה במשמעות שאנחנו מקבלים אותו זה היה אצל קיקרו במאה הראשונה לפני הספירה, והוא דיבר על המושג של cultura animi, שבעצם מה שהוא התכוון בכך, זה אם תרצו, טיפוח הנפש הפילוסופית של האדם. ובטיפוח הנפש הפילוסופית של האדם במכלול התרבויות שהוא נחשף אליהן, הרי אחד מהדברים המאוד מרכזיים, גברתי השרה, זאת העמדה הביקורתית שיש לאדם על הסביבה שלו. משעה שהתרבות היא קונצנזואלית, היא לא עושה את תפקידה. התרבות בהגדרתה צריכה להיות, ככל שהיא נעלית יותר - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
- - צריכה להיות נושמת, בועטת, שבה האדם יכול להיחשף לדברים שקוראים תיגר על המציאות הקיימת. עד כמה אנחנו הולכים בקריאת התיגר, זאת באמת שאלה, ואני לא בא ואומר שהכול מותר בהקשר הזה. אבל, שוב, אני חוזר להערה שלי, גברתי השרה, כשרת תרבות, אני חושב שהמקום שלך זה דווקא לשחרר יותר, ולתת יותר אפשרויות של ביקורת מאשר לצמצם.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
לא אתחבר אליך דרך סארטר וכו', וניתן כאן עוד איזו הרצאה מלומדת, אבל מה שאני רוצה - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
קודם כול אני רוצה לברך על החיבור לפריפריה, ועל כך ששיטת המצ'ינג נקטעת פה ומאפשרת באמת לציבורים רבים שבגלל השיטה הזאת נפגעו בהרבה מאוד מישורים – ואנחנו רואים את זה לא רק בנושא של תרבות, אלא בהרבה מאוד נושאים אחרים, וזה עולה ועולה בכל ביקור שאני עושה בפריפריה. לכן, זה דבר מבורך.
תרבות בתוך מדינה אין פירושה פאודה, אין פירושה שאנחנו באופן אישי נממן לפעמים אפילו מופעים של – אני רואה את זה גם דרך החינוך למשל בגופים במזרח ירושלים, שמחנכים לטרור, מרעילים מוחות, יוצרים ניכור בין המדינה לבין האנשים, ונותנים את הכסות של תרבות ופלורליזם. בשם הפלורליזם ובשם התרבות צריך לאפשר תיאטראות בשפות שונות, צריך לשמר תרבויות עתיקות ומסורות שבאנו גם מהגולה, לדאוג לזה. אבל אין פירושה של תרבות ליצור הסתגרות ובדלנות, כן, בדלנות, וניכור, ועבודה נגד המדינה במישורים הכי הכי הכי בסיסיים. ואנחנו מדברים כרגע ביום השואה הבין-לאומי.
שרת התרבות היא לא איזה אוטומט, אחרת היו מניחים תקציב, כל שנה הוא היה עובר לשנה הבאה, וסלמאת, הכול בסדר.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז לא. אני חושבת שהקטע של מדיניות זה בדיוק תפקידו של שר, והקטע של מדינה דמוקרטית ושל נבחרי הציבור הוא להתוות מדיניות. זה דבר שהוא מאוד מאוד חשוב.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
והדבר הנוסף שאני רוצה לומר, שאני רואה בדרך שמוצגת, כמובן שאין כאן סתימת פיות, ויש כאן חופש דעה, והוא חופש דעה לכולם. אבל לפעמים אנחנו צריכים לחשוב, כשעושים סדר עדיפויות, לאן ילכו התקציבים ואל מה אנחנו רוצים לחשוף את הילדים, ואיך אנחנו רוצים לגדל אותם, ואיזה אופקים אנחנו רוצים לפתוח בפניהם, ואיזה רפרטואר של התנהגויות שנובעות מהצרכנות התרבותית שלהם. יש כאן גישה שמאפשרת לקהלים אחרים שלא היו נגישים לתרבות עד היום, וגם בזה שכן – אני חושבת שגם את התיאטראות שבאמת מגדלי השן מתל-אביב, כמו המהפך שהיה בבאר-שבע כשאוניברסיטת בן-גוריון נוסדה בבאר-שבע - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
ניקח גם את הקהלים הללו, וגם נביא אותם, ואולי גם הניכור הזה שלפעמים בתחושה של איזושהי התנשאות או איזושהי תחושה של ריחוק מסוים, זה גם משהו שיגיע לתרבות הישראלית גם במובן הזה. תודה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, כבוד השרה, אני מאוד מברך על הדברים ששמענו פה, על הצדק התרבותי וצדק חברתי. אני חושב שבארבע המילים האלה אפשר להכליל את כל הרעיון ואת כל המאבק ואת כל התארים שזכית להם: מוסוליני, ז'דנוב, מקארתיזם, וכל הדברים האלה, לא יאומן כי יסופר. הייתי חבר במועצת התרבות של מדינת ישראל במשרד התרבות במשך שנתיים, וראיתי שהם אף פעם לא דיברו על מקארתיזם.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
איך זה קרה? אם היושב-ראש שאל, אני אענה. זכינו לאחר אלפיים שנות גלות שהיה שר ערבי, שר תרבות בשם מג'אדלה, והוא הבין שגם לחרדי מותר לשבת במועצת התרבות, ולכן, ישבתי במועצת התרבות. וראיתי שם שהם אף פעם לא דיברו שצריך להוציא את אלה או את אלה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כשישבתי שם ראיתי שאף פעם לא אמרו לא ניתן לחרדים, לא ניתן לאנדלוסי, לא ניתן לאחרים, לא הייתה מילה כזאת. רק תפרו במשך שנים קריטריונים בדיוק לפי צרכי המיליה הקטן של כמה עשרות יוצרים וכמה מוסדות בודדים, שהדבר הכולל שלהם זאת תרבות תל-אביבית. הם לא עשו שום דבר רע לאחרים.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כשהשרה אומרת שקול קורא צריך מומחה בשביל למלא אותו, זה לא סתם נעשה, זה נעשה כדי לנתב את כל מערכת התקציבים אל אותם מוסדות וארגונים שהם רצו ביקרם. כל השאר, שיעמדו בתור. לא היה שום ז'דנוביזם, לא היה מקארתיזם. וכשמדברים על תרבות ותרבות, ואומרים לנו פה שקולטורה שייכת לאנושות ולא ללאומיות ולא לדת, סליחה, עצם קיומה של מדינה יהודית זה לא משהו כלל אוניברסלי, ולעם היהודי יש תרבות. ואם השאלה היא מהי תרבות, הדבר הראשון שצריך להיות ברור שהיא צריכה להיות תרבות יהודית, והיא לא מצאה את מקומה במשרד התרבות במשך שנים רבות. ולכן, אני מברך על הגישה של השרה. אומנם, יש חברי כנסת שצריכים את הכותרות ולעשות ממנה - - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כן? אז אם כך, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לברך את השרה על העניין הזה שתקציבי התרבות יגיעו גם לפריפריות חברתיות, וגם לפריפריות גיאוגרפיות, ושבאמת הקול קורא יהיה פשוט ושוויוני וראוי, ואני יכול רק לברך אותך על כך. תודה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אז אני עומד על ענייני שאפשר להרים הרים, את צמד המילים הזה. ובאמת, אני מברך אותך ומאחל לך הצלחה. ובכל אופן, מכוח הידידות שנרקמה ביני לבינך בשל העובדה שאת בעצם חוברת אל המכאובים ואל החסכים שמהם סבלנו לא מעט שנים, אז מותר לי לומר כמה דברים.
אני רוצה שהחברים והחברות פה יעצמו עיניים ויראו בעיני רוחם באופן אבסטרקטי את יוסף אבו ורדה או מוחמד בכרי מאל-מידאן, נניח, והם בוחרים ביום העצמאות לפצוח בבכי או להשתטח על קבר הסב בכפר עקור, או שאני בוחר למשל להיות שחקן בערוב ימי מהכנסת ולהפוך לאחד מהשחקנים המלוהקים בתוך התיאטראות – אני מעדיף לומר תיאטרונים, לא תיאטראות – ולנפוח את נשמתי על קבר סבי.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
והאם במקרה כזה בשל העיתוי והתזמון והסינכּרוניזציה או הסינכרוניזציה, איך שאתם בוחרים, אתם רואים אותי נופח את נשמתי באותו יום אומלל, וזה קורה ביום העצמאות. האם אני, כאשר אני נופח את נשמתי ונפרד מן העולם הזה, האם אני זכאי למימון המדינה או לא? האם אני נחשב לאיש שראוי לקבל או לא? אלה שאלות תם שאני שואל את עצמי, ולכן אני שואל וחובר גם לפרופ' יוסי יונה.
אני אומר לך, מירי רגב, בפרפרזה למדינת כל רגביה, תיאטרון צריך להיות חתרני, מה לעשות. אני לא מצטט עכשיו את האושיות ואת הטייקונים האלה שחבר אליהם יוסי יונה, אבל אני אומר לך, תיאטרון שאיננו חתרני הוא תיאטרון שאיננו לרוחי. תרבות שאיננה קנטרנית היא תרבות שאיננה לרוחי, ואומנות שאיננה מתירנית לא מעניינת אותי. ולכן, אני אומר, מי קבע את הקריטריונים האלה? מי יקבע את הקריטריונים האלה?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
מי שם את האנשים של מירי רגב, השרה שתרים הרים ותזיז גבעות, מי בעצם יכול לתחום את התחומים והגבולות האלה? תיאטרון לעזאזל ולכל הרוחות הוא תיאטרון שכופר במוסכמות, הוא כופר באקסיומות, הוא בעצם מזעזע את אמות הספים. תיאטרון נועד כדי להפעיל את הקוגניציה, כדי להתחרות באינטלקט, כדי להתחרות - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
מה שאני מבקש ממך, גברתי מירי רגב, האם אני יכול להישיר מבט? האם אני יכול לבקש מהיועצת המלומדה שתאפשר לי - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
- - ולומר לך, אנא, יש לך ים בלתי נדלה של מרץ – לא מרצ שלכם חבר'ה, לא זה, אל תתעורר.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
יש לך כמויות בלתי נדלות של רצונות טובים, ואת באמת תעשי את המהפכה, אני מבטיח לך, כי אני מכיר את נבכי נפשך. תעזבי את השטויות האלה, תני לתיאטרון לנשום את נשמתו, לבעוט את בעיטתו, ותני לאנשים לחיות באומנות ללא איומים, וכך ייטב גם לך וגם לנו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה. זוהיר, רק לעצמי אני שואל, לו יצויר שהיא לא הייתה מצטטת את אותן נקודות מחוק יסודות התקציב, תוכניותיה האחרות מקובלת עליך? אני נוטה להבין - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה, ידידי. חברת הכנסת מירב בן ארי, בבקשה, ולאחר מכן – באסל גטאס יצא, אז לא יהיה, סתיו שפיר לאחר מכן.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, וגברתי השרה, אני רק חייבת להתייחס, חבל שהוא הלך כי העניין הזה שאמרו שתיאטרון צריך להיות חתרני וצריך להיות מרדני, אין בעיה, כולם מסכימים, אבל שאלה למה הוא צריך לחתור תחת היסודות של מדינת ישראל.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
סליחה, חבר הכנסת גנאים, אם יש תיאטרון שחותר תחת היסודות של מדינת ישראל, למה אני צריכה לממן מכיסי, לצורך העניין, כאזרחית, עזוב חברת כנסת, תיאטרון - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
העניין הזה שאתה חותר תחת יסודות מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית, ולא משנה כמה נמשיך להגיד את זה, אנחנו לא צריכים לממן את זה, לא האזרחים ולא אף אחד אחר. וחבל שזוהיר הלך, כי הוא אמר, תיאטרון צריך להיות חתרני. אני הולכת לתיאטרון, תיאטרון הוא חתרני, ויש הרבה סוגים של חתירה, וזה לא צריך להיות תחת המדינה. זה לעניין הזה.
עכשיו אני רוצה לשאול, גברתי השרה, דיברת על הדירוג של 6-1. עיר כמו ירושלים שמדורגת בדירוג הלמ"ס שתיים, כי יש לה משיכה יותר, כמו שאנחנו נוטים - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אה, סליחה, ארבע. אז השאלה, נגיד, גם בעיר כמו ירושלים שיש לה כמובן את השכונות החלשות, האם גם פה המדינה צריכה לתת 100% מימון לתיאטרון, רק שאלה בשבילך, כי מעניין אותי. אני יכולה להגיד לך שבתור תל-אביבית, למרות שהרבה כאן דיברו על התרבות התל-אביבית, כמובן שיש לתל-אביב דירוג שמונה, דירוג גבוה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אתייחס לזה. דרך אגב, לכן, גם תל-אביב – למרות שיש לה למ"ס גבוה, בשכונות – לדוגמה, שכונת דרום תל-אביב תקבל את כול היוזמות ואת כל הפרויקטים בלי מצ'ינג.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה. ואני רוצה להגיד עוד משהו אחד אחרון, כי התייחסת לעניין של הכספומט. יש כאן איזשהו עניין במדינה, ששרים, כמו בנט, כמו כחלון, כמו מירי רגב, הם סוג של נותנים כספים למי שפונה, וכשבא שר ואומר: לא, יש לי את המדיניות שלי, בשביל זה אני שר, אז אומרים לו: לא, לא, לא, אתה לא יכול לעשות כאן שינויים. ואני רואה את זה גם עם כחלון, אנחנו רואים את זה עכשיו גם עם בנט. ולדעתי, צריך להפנים שזה שמגיע שר, יש לו מדיניות, אפשר להסכים אתו, אפשר לא להסכים אתו, אבל זאת המדיניות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
ודבר אחרון. אל תדאג, אני מסיימת, היו לי ארבע נקודות קצרות, אני לא מאריכה. אני רוצה להגיד משהו שאני כן אומרת על התיאטראות בתל-אביב, ודיברתי על זה גם הרבה עם צוות שלך. יש הרבה חבר'ה בתיאטראות הגדולים בתל-אביב, שנחשבים לתרבות תל-אביבית, אבל תכל'ס הם אלה שהולכים לקריית-מוצקין ולדימונה ולהרבה ערים בפריפריה, מתוך מקום שאותו אדם שגר בדימונה או בבאר-שבע בא לו לראות דווקא את יהורם גאון, בא לו לראות את גילה אלמגור.
ואני גם מכירה קצת את העולם של החבר'ה, את יודעת, דיברנו על זה, על שחקנים שבאמת אומנם גרים בתל-אביב, אבל נוסעים כל שבוע – ראינו את זה השבוע אפילו עם אדוני שר האוצר שיהורם גאון עשה את ההצגה במוצקין, אבל אנחנו רואים את זה כל הזמן - דווקא הרבה פעמים לפריפריה, למרות שהם לא פריפריה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
רגע, רק תן לי לסיים. דווקא לפריפריה חשוב שתיאטרון כמו בית-לסין או הקאמרי הם אלה שיבואו עם השחקנים שלהם לפריפריה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
הם מקבלים על הרצות כאלה זה גם תמרוץ, אבל יש לנו גם תמרוץ הפוך שתיכף אדבר על זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חברת הכנסת סתיו שפיר, ולאחר מכן – מסעוד גנאים. הגעת – אם אתה רוצה לדבר, רמת הדיוק, תוכל לבדוק זאת במצלמה האינטרנטית – אחריה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אז רק לפני דברי סתיו שפיר, משום שהיא כבר הודיעה בתקשורת מה היא אמרה בוועדת החינוך בלי שהיא הייתה פה אפילו פעם אחת.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אז קצת קצת קצת יותר מקצועיות - להיות בסקירה, לשמוע את הסקירה, ואז להגיב.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
שמעתי את הדיון הזה, ואני רואה את הצהרותייך חוזרות ונשנות בתקשורת, ושאלה אחת יש לי. ממה הפחד הגדול? למה נראה ששרי הממשלה, בין היתר את, ושר החינוך נפתלי בנט, עורכים ממש תחרות על מי יותר מפחד מאזרחי ישראל? מה הפחד הגדול שאזרחי ישראל – סליחה, אשמח להקשבתך – אני שואלת אותך שאלה רצינית, שאלה שצריכה להיות פה על השולחן. מה הפחד הגדול שאזרחי ישראל יביעו ביקורת, ישאלו שאלות, יערערו על מה שקורה, יערערו על המציאות, יבקרו את פעילות הממשלה? ממה כל כך לפחד?
יש הפרדה ברורה. כשמדובר בתקצוב של מוסדות תרבות המדינה מתקצבת מאחר שתרבות – בואי נהיה כנות, לא מדובר בעסק הכי רווחי שיש בעולם, וכדי שתתקיים פה תרבות וכדי שיהיה פה חופש יצירה וחופש ביטוי המדינה מתקצבת את אותם מוסדות. יש הפרדה מאוד מאוד ברורה שמונעת מהמדינה להיכנס לתוך התכנים שמייצרים באותם מוסדות התרבות על מנת לאפשר להם לעשות יצירה בלי פחד ובלי חשש, בלי איום של סגירה וחרב שמונפת כל הזמן מעל ראשם. זאת המשמעות של תקצוב של אותם מוסדות תרבות. וההתערבות הזאת שלך, ההתערבות הבלתי פוסקת בתכנים, ההפחדה הבלתי פוסקת של אומנים היא זאת שמחריבה את התרבות.
ואגיד לך גם משהו אחר. הדבר הזה, מה שאת עושה זאת חתירה תחת יסודותיה של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית, וזה משום שהדת היהודית והתרבות היהודית הייתה תמיד תרבות - - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - ושלא פחדה מלמידה, והיהודים תמיד היו עם שלא חשש מלבקר ולחשוב ולתהות וללמוד לאורך כל אלפי שנות קיומו.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
והדמוקרטיה, כל משמעותה היא שאנחנו עם חופשי בארצנו, שאנחנו יכולים לבקר, ואנחנו יכולים להתפתח, ואנחנו יכולים לשאול שאלות, ושכל זה בסדר, ולעשות את כל זה בלי פחד. מה שאת עושה זה לערער תחת היסודות האלה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
והדבר הזה, גם לטענתך, צריך להיות אסור על-פי החוק. תפסיקי את ההתערבות הפחדנית הזאת, אין לה שום מקום, ואין בזה שום טעם.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
כשתהיי מקצועית ותדעי על מה את מדברת אני אענה לך. אני אענה אחר כך באופן כללי.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. תחילה, אתחיל בזה, אין ספק שהתקציב של משרד התרבות הוא לא רק נמוך, הוא מביש ומבייש. אני מברך על זה, אם השרה באמת עושה למען, למשל, ביטול המצ'ינג ולתמוך בתרבות בפריפריה, כל מה שהיא עושה כדי לסדר את ענייני התרבות, אני מברך על זה.
אבל מה הבעיה? הבעיה שהשרה מירי רגב כן עושה למען חיזוק גוף התרבות, אבל היא חונקת את הרוח שלה. הרוח שלה זה החופש, חופש היצירה. וגם זה מנוגד לחזון שהצגתם היום. כאילו שהראשון הוא שלטון החוק או לפי החוק, אחריו זה החופש, זה פלורליזם, זה מגוון תרבותי וחברתי שצריך לבוא לידי ביטוי ביצירה התרבותית. אבל בשם שלטון החוק את רודפת את אלה שיש להם דעה אחרת, למשל, בתיאטרון אל-מידאן, למשל, ההצגות שאת מבטלת.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אפילו אם תיאטרון אל-מידאן וכל תיאטרון אחר שמציג הצגות, יצירות תרבותיות אחרות שלא לרוחה, לא של השרה - -
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
- - ולא לרוחך, זה לא אומר שהמדינה לא מממנת אותו. אם היא אומרת שהיא מדינה דמוקרטית באמת, ושהיא באמת מעודדת את הפלורליזם ואת חופש הביטוי. אני מקווה, גם לא קראתי את החוק, שמעתי את ההצהרות של השרה - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מתפלא למה צריך את החוק הזה. זה היום יום השואה הבין-לאומי. ביום ראשון השרה רגב התנגדה לתקצוב מוסדות בוועדת שרים, ככה נאמר לי.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אני לא הייתי בוועדה, אבל זה בסדר, התנגדתי. כנראה רגבית אחרת הייתה שם והצביעה במקומי.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
השרה רגב ומשרד התרבות, נאמר לי שהתנגד להעביר בחוק, לתת אפשרות למוסדות שעוסקים בהנחלת השואה אפשרות לתקצוב בקריטריונים שהגשנו תחת ועדה. ולא שהיא תוכל להגיד: אני, אני, אני, אני, אני, אלא שתהיה ועדה מסודרת שתתעסק בדברים. ההצעה הזאת נפלה דווקא בשבוע של יום השואה הבין-לאומי בוועדת שרים.
עכשיו אני צריך להגיד למה יצאתי פה. אני את האני, אני, אני הזה מכיר מההתנתקות, ראיתי את ההתלהבות שלה בהתנתקות. כשאנחנו פינינו אנשים מהבתים בכאב, היא חגגה יותר משהיא חגגה במלחמת לבנון השנייה בהקשרים האלה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מה שאני אומר, שבאמת, אני מסתובב פה בהרבה ועדות בכנסת, עוד לא שמעתי אף שר שמציג רשימת תיקונים כתיקונים שלו, עוד לא שמעתי אף שר שמבטל את אנשי משרדו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מותר לי להפריע לך. אתה רוצה שאחזיר עכשיו את הגלגל של הסרט אחורה, כמה יהירות הייתה במהלך הקדנציה האחרונה כשהקודמת - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אז אני לא. דיברתי עלי. אבל אני רוצה להגיד יותר מזה בתוך הסיפור הזה. יש אנשי משרד, יש מנהלים, ראשי אגפים שעובדים משהו. אז מצד אחד הכול תיקוני רגב - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
עזוב, תן לו, שלא ידע את האמת, אחר כך יראו תמונה שאני מפרגנת לאנשי לשכתי, והוא לא כאן. הרי הוא לא מחובר למציאות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
הדברים שלו זהו. תראה, אז עוד פעם אני חושב שהיהירות הזאת והאני, אני, אני שעשתה נזק לצה"ל במלחמת לבנון השנייה כשהתנהגות תקשורתית-פוליטית - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
והאני, אני, אני הזה שהוא קו ישר שהולך בין ההתנתקות, כמו שהיא דיבררה את צה"ל שם, היא שכחה רק לאן היא תלך אחר כך, כמו שהיא המשיכה במלחמת לבנון השנייה, שהיא הכניסה אנשים, העיקר שתוכל להגיד אני ויראו אותה בתקשורת, אותו דבר כאן. החוקים האלה של יהודית-דמוקרטית, אנחנו תומכים במוסדות חרדים, ואני חושב שצריך לתת בישיבות, ולא בודקים אם הם מניפים את הדגל.
היו"ר יעקב מרגי
¶
השר ממפלגתך החליט שישיבה שלא תלמד ליבה – לא דגל, בר-מינן, ולא יום הזיכרון ולא העצמאות ולא נכבה – לא תתוקצב.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל יש דברים - מי עושה את זה? האם עושה את זה החוק או עושה את זה שר? מי שופט את הדברים האלה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני עונה לך. דקה ממני נתתי לך. אני פה, רבותי, אני אומר לכם, יש פה אנשים שפיתחו רדיופוביה על דברים שלא היו ולא נבראו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, ארבעה או חמישה סעיפים מחוק יסודות התקציב, היא לא ממציאה דבר חדש. היה לך. ישבת בקואליציה שהייתה לך שרת משפטים - לעקור, למחוק את זכר תיקון בן ארי. היא משתמשת בחוק קיים. רק לדייק לטובת הפרוטוקול, אתה יודע, מילא יש לעג לאינטליגנציה, הפרוטוקול מתייסר, אתה יודע, הוא מתעקם, דברים פה נאמרים בלי שנקראו.
ואמרתי בתחילת הדיון, אני אומר לכם, חבל שלא הזמנתי את מר שמעוני העורך של הספר "גדר חיה", הייתי מבקש ממנו לקרוא שוב את דברי הלעג האומנותיים שלו לאלה שלא קראו את הספר והביעו דעה. בבקשה, אדוני.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מה שאני רוצה לומר, שגם הדוגמאות שנתת על מקצועות הליבה, אני מזכיר לך שבית-המשפט העליון דחה את העתירה הזאת. סליחה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אגיד למה לא הזכרת טוב. בגלל שאני דיברתי על יהודית ודמוקרטית, ולפחות במה שראיתי בעיניים, וכנראה שלא קראתי כמו כולם את החוק, כי אנחנו מחפשים את זה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בבקשה. היא סך הכול הודיעה שמחר תודיע בסקירה שהיא תיתן בוועדת החינוך התרבות והספורט - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
ואתם קפצתם קפיצת ראש לזה. בסדר, כל אחד והבחירה שלו. יש כאלה שקופצים קפיצת ראש לבריכה ריקה, בסדר. בבקשה, אדוני.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אמרתי רק דבר אחד, ובזה אני מסיים את דברי. כשהתרבות הזאת של זימון דיון בוועדת החינוך והודעה שהיא הולכת להגיד משהו, העיקר כדי שאנחנו כאילו נהנה מהכותרות, ואני עוד לא חיוויתי את דעתי על החוק.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
שנייה, אני יודע. אז אמרתי לך, אנחנו, צה"ל ומדינת ישראל, על מה שהיא עשתה, על ההתלהבות כמו פה באפליה הזאת כבר שילמנו מחירים.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אני רוצה להתחיל בגילוי נאות, אם תרשה לי, אני דווקא אוהב את שרת התרבות, מירי, אני אוהב אותה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
הנה, זהו. קצת תחמושת להגיד כמה דברים מעניינים עוד מעט על האלוף במילואים שטרן. אי-אפשר, בכל זאת, שיהיו כאן כמה דברים מעניינים.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אבל יש לי יותר מתחושה, האמת, אני יודע שאת אוהבת להיות מאוד איכותית ואקסקלוסיבית, ואני אוהב אותה כי היא אותנטית, - - - והיא כנה, ואני אוהב אותה. ואני חושב שיש לה פוטנציאל אדיר, אבל את שוכחת כמה דברים, לדעתי. את שוכחת את התפקיד שאת נמצאת בתוכו. תראי, מירי, את כבר לא - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
השרה רגב, את כבר לא פעילה זוטרה בליכוד מהדרום, ואת לא דוברת המשרד, ויש לי יותר מתחושה, אגב, זה לא אקסקלוסיבי לגבייך, לגבי כל הממשלה שלך, שאתם לא מנהלים מדיניות, אתם מנסים כל הזמן לסמן שטח. אצלנו בשכונה הילדים קראו לזה: אני קובע כי זה הבית שלי, אני קובעת כי אני השרה. הרי כל התהליך הזה, כפי שאת הצגת אותו, מיותר לחלוטין, כי ממה נפשך? הרי אם את צריכה חוק מיוחד כדי שחוקים שקיימים נגד חתירה נגד אושיות המדינה שקיימים למכביר, ישנם חוקים, מה את צריכה חוק נוסף?
אבל את כשרת תרבות, ושרת תרבות ותרבות היא היכולת לאפיין כל תרבות באופן ספציפי ואת המיקס הגדול ביותר בין התרבויות האלה, כדי לייצר תרבות ישראלית אחת. מה שאני לא מבין, השרה רגב, איך את מספיקה לריב ולהסתכסך עם כל האנשים כל הזמן, איך את בכל ברית מילה רוצה להיות הנימול, ובכל הלוויה המת, אבל כל הזמן. זאת אחת הבעיות שיש לך כאן. מה שלדעתי את לא מבינה, שתרבות זה המקום שבו אנשים אוחזים – תעשי את עצמך לא מקשיבה, וגם אל תקשיבי.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אני מקשיבה לך. הבנתי, הממשלה שלנו, וזה. ברור, אנחנו נשים. בשונה מגברים אנחנו יכולות לעשות גם וגם.
אילן גילאון (מרצ)
¶
לא, זה חשוב לי, כי אני אומר את זה מתוך פצעי אוהב, חשוב לי. חשוב לי שתהיה לי תרבות, שיהיה רמיקס של כל התרבויות במדינה זאת. אבל חשוב לי גם להבין, כפי שתרבות היא אותו מקום שבו אנשים אוחזים בדגלים ולא דגלים אוחזים באנשים. ולבוא עם חוק כזה זה למעשה זלזול מוחלט באינטליגנציה הכוללת של הציבור במדינת ישראל, שהוא לא יודע מה טוב ומה רע. ולכן, אני אומר, את יכולה להצליח מאוד, והיום התפקיד שלך – תירגעי, את כבר השרה, אין לך מה לפחד.
אילן גילאון (מרצ)
¶
ומה שאתם משדרים כאן, ואת במיוחד, זה זה שאתם צריכים להכניע משום שאתם החזקים. זה סימן לחולשה, וממש ממש לא סימן לכוח. כוח זה היכולת לפזר כוח, חולשה זה הצורך המתמיד כל הזמן לאסוף כוח. את הרבה מעבר להתמודדות בתוך מרכז המפלגה שלך והפריימריז שלך.
אילן גילאון (מרצ)
¶
את יכולה להיות שרת התרבות של מדינת ישראל. לכן, החוק הזה מיותר, הוא בא לסמן שטח. והוא, את האמת, אדוני, מעורר בי את השאלה בסופם של הדברים - פטריוטים או אידיוטים?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, גברתי השרה, חברי חברי הכנסת, הנתון שהעלית בהצגה שלכם, שמדינת ישראל בסולם התקציבים לתרבויות היא במקום האחרון ממש צריך להדאיג את כולנו ואת שרת התרבות, ואת צריכה להילחם על כך שזה לא יכול להיות שאנחנו במקום האחרון בעולם מהבחינה הזאת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
המערבי, כמובן. זה בעניין התרבות באופן כללי. בעניין התרבות במגזר הערבי - נפגשנו עם כבוד השרה כמה פעמים, אפילו הצלחנו לגייס 5 מיליוני שקלים, וחילקנו את זה בערך ל-87 עמותות וארגונים במגזר הערבי, ואנחנו פועלים על מנת לגייס עוד תקציבים לחינוך ולתרבות הערבית. ושמענו מהשרה שהיא עומדת להגדיל את התקציבים למגזר הערבי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
וכמובן שאנחנו מברכים על כך. אבל אני פה יודע שהצעת החוק הזאת אפילו עוד לא התחילה לרקום עור וגידים, ומדובר בהצהרת כוונות, והחוק עוד לא הגיע לוועדת שרים לענייני חקיקה, ועוד לא קיבל את ההתייחסות של היועץ המשפטי לממשלה, כפי שהעליתי בהצעה לסדר בתחילת הדיון הזה. אבל אני כבר מתריע, אדוני היושב-ראש, וגברתי השרה, מספיק לעשות כותרות, צריך לעבוד, צריך לקדם את התרבות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
התפקיד שלך, עם כל הכבוד, לא לבחור אם הצגה מסוימת או מחזה מסוים – ואני פה מאתגר את כולכם, איך שאמרה, אתם לא קראתם את הצעת החוק הזאת, אבל אני אומר אפילו את המחזה שכל כך דיברו עליו "הזמן המקביל" של תיאטרון אל-מידאן, אולי רובכם ככולכם לא ראיתם. ראיתי את המחזה, אין בו שום - יש מסר פוליטי, אבל אין שום הסתה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אם שרת התרבות תתחיל לבדוק בציציות של כל מחזה ושל כל תיאטרון אם זה מסית או לא מסית, אם זה טרור, לא טרור, אז לאיפה הגענו?
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אסכם את הדברים. ראשית, תודה רבה על ההערות, ובהחלט רשמתי לי להתייחס אליהם, לעיקרים נגיע בסוף, נתחיל מהקל אל הכבד. ראשית, אני לא חושבת שיש שר שעובד בדינמיות כזאת לשינוי חקיקה, לשינוי תיקונים, ולשינוי קריטריונים.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
לא, תיכף, תיכף. כפי שאנחנו עושים במשרד. באמת, עבדנו ופעלנו לפי המדיניות שאני מובילה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
רגע, בוודאי, משרד תרבות פסיבי. עד היום בנושא תרבות הוא היה פסיבי, ועכשיו הוא יהיה אקטיבי, ואני שמחה על כך. זאת המדיניות שאני מובילה, לא אנחנו. כשאומרים אנחנו, אומרים: רגע, מי אחראי? אני אחראית לטוב, לרע – ולטוב, דרך אגב, שותפים כולם, לרע רק אני אחראית. אני לא נוהגת לדבר באנחנו. מה זה אנחנו? מי זה אנחנו? אני והתולעים? מי זה אנחנו? אנחנו זה גוף. משרד מיישם מדיניות של ממשלה. משרד מיישם מדיניות של שרה. וכשאני מנחה את המדיניות, זאת אני מנחה את המדיניות, לא אנחנו מנחים מדיניות. ולכן, אני פועלת לשנות את המדיניות, ואני שמחה שצוות משרדי מיישם אותה.
הגדלת התקציב - דיברנו עליה, היא משימה של כולנו. הגדלתי את התקציב, לא מספיק, הודעתי על כך לשר האוצר, צריך לעשות יותר. כל סוגיית המוזיאונים של השואה, התקציב שלהם הוגדל כבר ב-2016, חלק מתיקוני רגב 2016, איך שתקראו לזה. הוגדל תקציב המוזיאונים, המקדם שלהם כבר עלה מ-1.5 ל-2.5, כך שאף אחד אל יתייפייף לי כאן באיזה חוק שמביאים לוועדת שרים לחקיקה. אני לא מדברת, אני עושה. תקציב המוזיאונים לשואה הוכפל, נקודה.
אין ביטול של קריטריונים, זה לשאלתו של דב חנין, יש שינוי של קריטריונים. מה לעשות שהקריטריונים היו מתאימים בעיקר למוסדות במרכז הארץ, ואנחנו צריכים לתת ביטוי לצדק תרבותי גם בפריפריה, גם במגזרים, ולכן יש שינוי של קריטריונים.
יוסי, דיברת על המטרופולין, על הפריפריה, אתה ועוד כמה חברים. אנחנו רוצים ליצור רכבת של מוסדות תרבות מהפריפריה שמגיעים למרכז הארץ וממרכז הארץ לפריפריה. זאת רכבת – חבל ששטרן איננו פה – אולי רגבת, אבל זאת רכבת, זה מה שאנחנו רוצים לעשות, זאת המדיניות שאני מובילה. שאנשים ייסעו דו-כיוונית - האומנים מהפריפריה יגיעו למרכז, והאומנים מהמרכז יגיעו לפריפריה. זאת היכולת שלנו ליצור את הרב-תרבותיות, ולהביא את הקולות מהפריפריה למרכז. כשהוזמנתי להגיע להבימה לצפות בתיאטרון של המעבדה מדימונה זה שימח אותי, בדיוק כמו שהבימה מגיעים לדימונה. אז כך זה צריך להיות, רכבת או בשמו של שטרן, רגבת. וכך אנחנו נמשיך לעשות. זאת מדיניות שאני מובילה, ואנשי משרדי מיישמים אותה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
כן, יכול להיות. הלאה. תקנת ירושלים והשכונות, דיברת על זה, מירב. תראי, לירושלים יש תקנה מיוחדת כתקנת ירושלים. חשוב לנו לחזק את ירושלים כבירתנו. בכל אירועי הטרור הוספתי תוספת תקציב משמעותית לתקנת ירושלים, משום שמוסדות - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
רגע, ועוד לא הגעתי אליו. משום שמוסדות התרבות בירושלים פשוט לא הצליחו לשרוד בתקופה של הטרור, אנשים לא הגיעו, לכן היה לי ברור שאנחנו צריכים לחזק את המוסדות בירושלים. ירושלים גם תקבל תמיכה במסגרת ביטול המצ'ינג באותן שכונות שנכון יהיה לסייע, בדיוק כמו שדרום תל-אביב תקבל תמיכה. ותל-אביב, כמו שאת יודעת, ממש לא זקוקה לביטול המצ'ינג, אבל כשאני מסתובבת בדרום תל-אביב, ואני רואה מה קורה עם דרום תל-אביב – והם ראויים גם לפסטיבלים וגם ליוזמות וגם לפעילות תרבות – אז החלטתי להחריג את דרום תל-אביב, להביא את זה לאישור של הייעוץ המשפטי, וגם דרום תל-אביב יקבלו את מה שמגיע להם בתור שכונה בעיר גדולה, אבל שכונה שאנחנו צריכים לטפל בה ולסייע לאותם אזרחים, גם ותיקים וגם חדשים שהצטרפו לשכונה.
לגבי המדיניות - דיברתי עליה. כל התיקונים יוצגו בצורה מסודרת, אני רוצה להתייחס לחוק ולשטרן. תראו, חבל, יש כנראה סיפור לא גמור בין שטרן לביני, והוא החליט להביא את זה לכאן. אבל זה נכון, הייתי דוברת צה"ל, אני גאה על כך שהייתי דוברת צה"ל, הייתי דוברת צה"ל בשתי תקופות קשות לחברה הישראלית, בתקופת ההתנתקות ובתקופת מלחמת לבנון השנייה. אני שמחה שמדינות בעולם באות ללמוד את המדיניות שהובלתי באירועים האלה. כאבתי יחד עם עם ישראל את כאב ההתנתקות, ועד היום אנחנו כואבים אותו. רק שאני לא הייתי ראש אכ"א. דוברת צה"ל לא ממציאה מציאות, היא לא יכולה לשנות מציאות, היא לא קוסמת.
עשיתי עבודה – אני חושבת יחד עם אנשי, אנשי מילואים, אנשים בסדיר ובקבע – מצוינת. מצוינת. וגם קיבלנו על זה - גם הוועדות שבדקו את דובר צה"ל אמרו את האמירות האלה. אבל מה לעשות, כדוברת צה"ל היינו צריכים לנקות שבוע ימים אחרי ששטרן דיבר כראש אכ"א, זאת הייתה הבדיחה במטכ"ל. ומה לעשות, שכששטרן סוגר את עיתון "במחנה" אחרי ראיון עם קצין הומו, כששטרן - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
לא, סליחה. סליחה. שטרן ביטל את מוסד היועצת המשפטית של הצבא, שטרן הדליף ליאיר לפיד מסמכים צבאיים מתיקים אישיים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תני לי, תני לי. כדי שלא יישמע שאני יושב פסיבי, אז תקשיבו, ניסיתי להביא אותו לכך שלא ישים את זה, הוא שם את זה על השולחן, הוא יקבל תגובה ראויה.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
ולכן, כשאדם מדבר מתוך קנאה, תסכול, אז לא נותר לי אלא ממש באמת בעניין הזה לרחם עליו, ולהגיד לו: תלמד את הפרטים לפני שאתה בא ותוקף.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
ודבר אחרון לגבי החוק. דיברתם פה רבות לגבי החוק, יש איזה חוסר הבנה, וחבל לי שהיא בקרב חברי הכנסת, כי יש חוסר הבנה של חברי הכנסת, ודרככם גם לציבור, ואני רוצה להבהיר את זה כאן. אין לי שום כוונה להתעסק עם ביקורת, עם התנגחות, עם צנזורה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה כל מה שאת עושה: צנזורה והפחדה, ולצאת נגד אומנים ולצאת נגד מוסדות תרבות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חברת הכנסת סתיו שפיר, להצהרה של חבר כנסת או של שר בוועדת הכנסת יש ערך, אם את רוצה לכמת את זה, והדבר האחרון - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תני לי לדבר, לא הפרעתי לך. אם אתם באמת רוצים לגמור עוד על מה שנשאר בכנסת הזאת אז תזלזלו גם בהצהרה. אני מייחס חשיבות, והפרוטוקול מייחס חשיבות להצהרה של שרה. שרה באה ואומרת ביושר, לא נעים לכם, מה לעשות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, זה מעקר לכם, לכל אלה שיצאו בהודעות לתקשורת, מעקר להם את הארס. אבל מה לעשות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
יושבת כאן שרה, עם כל הכבוד, אני לא מזלזל, כל חברי הכנסת שבאו והרביצו פה הצהרות פופוליסטיות, חלקם, ויצאו החוצה ולא חיכו לתשובת השרה, אני ממתין פה בפרוטוקול, יושב בסבלנות, כדי לשמוע הצהרה, ודעתי תנוח מכך. אם השרה אומרת שהיא לא מתכוונת להיות הצנזורית, דעתי נחה מכך, ואל תזלזלו בזה. בבקשה, גברתי.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
אילן, אם היית בתחילת הדרך – ולכן, אילן, תקשיב, אני לא מוכנה לזה, אתם לא - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
זה מראה על חברי כנסת שלא לומדים את החומר, וצר לי להגיד את זה, כי אני לא רוצה לזלזל במעמדו של חבר כנסת.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
את לא מפרסמת את החוק. את רק מדברת. לא פרסמת את זה. את רק מוציאה הודעות לעיתונות ולא מפרסמת. נו, באמת. איזה צביעות.
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
הצעת החוק לא באה להביא חוק חדש, היא לא מתעסקת לא עם ביקורת ולא עם דעות שונות ולא עם ניגוח של מוסד כזה ואחר, זה לא מעניין אותי. הצעת החוק הזאת אומרת: חופש הביטוי הוא ה-DNA של חברה ישראלית ושל חברה דמוקרטית. אבל חופש הביטוי הוא לא מעל חוקי מדינת ישראל. אם יש מוסד תרבות שחותר נגד מדינת ישראל, אני לא אעביר לו מימון. מדוע? משום שהחוק הזה נמצא בחוק יסודות התקציב. חברי כנסת שיושבים בוועדת הכספים, חוק יסודות התקציב מאפשר לשר האוצר - - -
שרת התרבות והספורט מירי רגב
¶
בכל מה שקשור לחתירה כנגד מדינת ישראל - מוסדות תרבות הם לא מעל החוק, נקודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אילן, תודה. הוועדה מודה לכל חברי הכנסת ולאורחים שהגיעו לדיון, לשרה על הסקירה הרחבה ועל תוכניותיה. ואני אומר לכם, לפני שאקרא את המסקנות, אני באמת יוצא מעודד ומחוזק מזה שבחברה דמוקרטית במדינה דמוקרטית – ואנחנו צריכים להתגאות בכך, כל אלה שחרדים לחופש הביטוי ומערערים על הדמוקרטיות של החברה הישראלית – התקיים כאן דיון נוקב, עמוק, כל חברי הכנסת התבטאו כפי שהתבטאו, במדינות אחרות זה לא היה קורה, ואני גאה על כך.
הוועדה קוראת לממשלה להגדיל את תקציב משרד התרבות ולהביאו לרמה שתציב את מדינת ישראל כאחת המדינות המובילות בתרבות; הוועדה שמעה את סקירת שרת התרבות ושמחה לשמוע על תקצוב שוויוני בין מרכז לפריפריה, תקצוב שוויוני בין מוסדות מתפתחים לבין מוסדות קיימים; הוועדה שמעה את תוכניתה של השרה להפוך את המשרד כמשרד שמעצב מדיניות וקובע תוכניות עבודה; הוועדה שמעה את חרדתם של חברי הכנסת על כך שהתיקונים עלולים ליצור מצב של תרבות מטעם; הוועדה שמחה לשמוע מהשרה באופן חד-משמעי וברור שהיא איננה מתכוננת להיות צנזור תרבותי ושאיננה מתכוננת לייצר חוק חדש, אלא להשתמש במה שמופיע בחוק יסודות התקציב.
הישיבה נעולה. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:07.