הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 92
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ג בטבת התשע"ו (04 בינואר 2016), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/01/2016
חוק הכנסת (תיקון מס' 41), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 42) (שקיפות בעבודת שדלנים), התשע"ו-2015 – מתן פטור מחובת הנחה לפני הקריאה השנייה והשלישית.
מוזמנים
¶
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
שושנה מקובר - מנהלת מחלקת הפרוטוקולים, הכנסת
ד"ר שירלי אברמי - מנהלת מרכז המחקר והמידע, הכנסת
דן מרזוק - הלשכה המשפטית, הכנסת
אסף גולדפרב - ועד היועצים הפרלמנטרים
שבי גטניו - עמותה לדמוקרטיה מתקדמת
יעל שילוני - מנכ"לית, גלעד לובינג
חן אגא - לוביסט, פרילוג
משה ביבי - לוביסט, גורן עמיר
קרן ברק - לוביסטית, קונטקטי
נועה גונן - לוביסטית, גורן עמיר
גידי זאגא - לוביסט, אימפקט
גל גולן זילברמן - לוביסט, ברדוגו יועצים
סילבן לוי - לוביסט, אימפקט
במבי צורי - לוביסטית, גלעד
אירדה קריימר - לוביסטית, אימפקט
זכריה רייך - לוביסט, פרילוג
עידית שבתאי סידיס - לוביסטית, פוליסי
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 42) (שקיפות בעבודת שדלנים), התשע"ו-2015 – מתן פטור מחובת הנחה לפני הקריאה השנייה והשלישית
ארבל אסטרחן
¶
מונח בפניכם נוסח שכולל את השינויים, זה עוד לפני הממונה על נוסח החוק. זה לא נוסח שיהיה סופי-סופי אבל הכנסתי את כל מה שדובר עליו בדיון.
ארבל אסטרחן
¶
נעשה את זה מחר. אני אשתדל להניח את זה היום, אז זה יהיה בסדר.
סעיף 66, דיברנו עליו כבר, זה משהו שגם היה ב"כחול". בסעיף 67 התווספה פסקה של הצינון לעוזר פרלמנטרי. כתוב: "לא יינתן היתר לאדם לפעול כשדלן בכנסת ולא יפעל אדם כשדלן בכנסת בהתקיים אחד מאלה". היום יש את הצינון לח"כים, זה פסקה (1).
פסקה (3) אומרת: "הוא היה עובד של חבר הכנסת בששת החודשים שקדמו למועד מתן ההיתר; הוראה זו תחול על מי שהיה עובד של חבר כנסת אחד או יותר במשך שנה רצופה לפחות בסמוך לפני התקופה האמורה", כלומר הצינון על עוזרים פרלמנטרים יהיה של חצי שנה, ובלבד שהם עבדו לפחות שנה בתפקיד אצל ח"כ אחד או יותר. זה סעיף 67.
סעיף 68, פה יש שני תיקונים. בסעיף קטן (ב) – אני אגיד רק את הדברים העיקריים - העובדה שיש חובה לציין בכל פנייה, בכתב או בעל-פה, שהיא בקשר לפעולות כשדלן, צריך לציין שאדם פועל כשדלן, מי הלקוח, ויתווסף פה מה האינטרס הישיר שאותו הוא מבקש לקדם, זה תיקון אחד בעקבות הישיבה של הבוקר.
התיקון הנוסף זה הציון בפרוטוקול, ששדלן שנוכח בישיבת ועדה יבקש לרשום בפרוטוקול.
ארבל אסטרחן
¶
זה מוסיף גם עובד סיעה. החובה לציין שהוא שדלן וכולי, זה כלפי חבר הכנסת, עובד של חבר הכנסת, עובד הכנסת ועובד סיעה.
ארבל אסטרחן
¶
כן, כי הפניתי ל-67(2). זה פשוט מונח שמופיע כמה פעמים. עובד כנסת, של חבר הכנסת, או חבר בצוות פרלמנטרי, אז החובות האלה קיימות.
סעיף קטן (ג) ב-68 הוא זה שמדבר על הרישום בפרוטוקול של שם השדלן, עובדת היותו שדלן, הלקוח שעבורו הוא פועל באותה ישיבה וכן לקוחות קבועים נוספים שלו או של התאגיד שהוא פועל במסגרתו שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר – אז הוספנו את הקבועים והישיר.
סעיף 69, סעיף האיסורים – זה ככה הדברים שהיו יותר בעייתיים בבוקר – הוספת איסור. תראו את פסקה (6) בעמוד 3: "יפגע בפעילותו כשדלן, פגיעה קשה בכבוד הכנסת או חבריה". זה מה שאמרנו שצריך לדבר איך לצמצם.
משה ביבי
¶
זה עבירה קשה. אולי אפילו לפרוטוקול, היא תיתן דוגמאות לסוג כזה כי זה בכל זאת חופש עיסוק, זה עבודה. אני מנסה לחשוב על דברים קיצוניים, אז שתגיד את הדברים הקיצוניים לצורך העניין. ברור לי החובה.
איל ינון
¶
אני אגיד את התשובה. קודם כול, השאלה מי יחליט. השאלה מי יחליט, התשובה פשוטה – ועדת ההיתרים, בראשות יושב-ראש הכנסת, שיש בה גם שני סגנים, אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה, היא תחליט האם זה פגיעה ממשית בכבוד הכנסת.
ברור, ברור שלאור מה שאמר מר ביבי, שיש לנו פה גם את חוק-יסוד: חופש העיסוק ויש לנו פה ערכים אחרים ואינטרסים אחרים, בפרשנות של מהי פגיעה ממשית בכבוד הכנסת הדברים האלה יילקחו בחשבון, כמו בכל מעשה שיפוטי או מעין שיפוטי אחר.
ארבל אסטרחן
¶
זה פסקה (6) שמתווספת. ופסקה (7), שעליה דובר גם בבוקר: "יפנה, בכתב או בעל פה, לעובד הלשכה המשפטית של הכנסת או לעובד מרכז המחקר והמידע של הכנסת".
היו"ר דוד ביטן
¶
פה יש לנו השגה של היועץ המשפטי, שהוא לא יכול לתפקד במצב הזה. זאת אומרת, פונים אליו הרבה עורכי דין.
איל ינון
¶
פשוט, עורכי הדין שמייצגים לקוחות בעניינים הנידונים בכנסת, מוגדרים על-פי החוק כשדלנים. לחם חוקנו היומיומי זה לעבוד מול עורכי דין, לענות לפניות של עורכי דין, ולכן אנחנו ביקשנו להחריג את עורכי הדין שמוגדרים כשדלנים על-פי החוק מהאיסור הזה לפנות אלינו כי אחרת במידה מסוימת אנחנו - - -
משה ביבי
¶
אבל עורך דין עושה את אותה עבודה, וזה גם לחם חוקנו. זה כמו שדוד הציע. אדוני היושב-ראש, אתה הצעת - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל אי אפשר, סליחה. אני רוצה להגיד שזה לא הגיוני לעשות דין שונה לשדלנים שהם עורכי דין ולשדלנים שאינם עורכי דין.
איל ינון
¶
אין לי בעיה, תעשו את אותו דין אבל אני בא ואומר שאני לא יכול לעבוד אם אני לא יכול לעבוד מול עורכי דין, זה מה שאני עושה כל היום.
משה ביבי
¶
חבר'ה, לשכת עורכי הדין קיבלו פה משרדים, אנחנו עדיין נאבקים, זה לחמנו, זה בדיוק הנישה הזאת. אנחנו לא רוצים לפנות בכל נושא משפטי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
פנייה ליועץ המשפטי של הכנסת בנושאים משפטיים ודברים מהסוג הזה זה כל היום, כל הזמן יש.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוז, אבל הוא אומר, אתם לא יכולים להגביל אותי מלעבוד מול עורכי דין, אבל אני אומרת, אי אפשר לעשות שני מעמדות של לוביסטים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אסביר. הוא רוצה לפנות לבג"ץ, אז הוא שולח מכתב התראה. למי הוא שולח? ליועץ המשפטי של הכנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא דיון פתוח. אתם מגזימים קצת.
באותו רגע הוא לא מציין רק בעיות פורמליות, הוא מציין גם לגופו של עניין. למשל הוא אומר, זו החלטה לא סבירה, כל מיני דברים. לכן, בעניין הזה צריך להשאיר את זה פתוח, שאפשר לפנות ליועץ המשפטי, עורכי דין יכולים לפנות. עורכי דין לא פונים בשם עצמם.
דרך אגב, גם עמותות שפונות. גם עמותות – ניקח את התנועה לאיכות השלטון – היא לא לוביסט, היא לא לוביסט כי היא לא עובדת תמורת כסף, אז אותו דבר. הם פונים ליועץ המשפטי בהמון מכתבים, מבקשים ממנו תגובות, מבקשים ממנו דברים. עורך דין פונה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבל היא דוגמה מאוד מאוד קונקרטית, שמטבע הדוגמה היא דורשת פנייה ליועץ המשפטי של הכנסת.
אנחנו יודעים שיש פה בעלי מקצוע – אני לא רוצה להגיד עורכי דין כי זה לא חייב להיות דווקא עורכי דין – והראיה מה שהיה בשבוע שעבר בטלוויזיה. יש בעלי מקצוע שמסתובבים פה והם לא נושאים כמובן את התג והם לא צריכים לדחוף משהו שבסופו של דבר יגיע לבג"ץ אלא איזושהי הצעת חוק, תיקון חוק, וכולי.
אני אמרתי, ואני חוזרת ואומרת. אני לא מפחדת ממה שאני יודעת, אני תמיד מפחדת ממה שאני לא יודעת, אבל אנחנו חייבים להפגין לפחות מידה מסוימת של הגינות כלפי בעלי מקצוע.
איל ינון
¶
אבל חברת הכנסת נחמיאס ורבין, החוק הזה לא עוסק ב"לובינג השחור", הוא עוסק דווקא בלובינג המותר, הוא עוסק באלה שמסתובבים פה.
איל ינון
¶
אני אסביר. הלובינג המכונה "הלובינג השחור" הוא אסור, הוא עבירה פלילית. החוק הזה דווקא עוסק בלובינג המותר.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
איל, אני מבינה את זה. אני מבינה, אבל השאלה היא האם ה"לובינג השחור", לא הגיעה השעה להכניס אותו במסגרת החוק הזה, אין חוק אחר.
איל ינון
¶
את יכולה לטעון טענה, שכנראה תהיה מוצדקת, אמפירית, שהוא לא נאכף – האיסור לא נאכף – אבל לא הבעיה בחקיקה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לפי כמות ההיתרים הקבועים שיש לכנסת, אז אני לא יודעת, אני הייתי שואלת את עצמי את השאלה על האכיפה, לא?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוז. שלא יהיה רק עורכי דין. אם לוביסטים יכולים לפנות ליועץ המשפטי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא כותב רק עורכי דין. אני כותב: פנה בכתב או בעל-פה לעובד מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה מה שאני עושה. אם בא יועץ משפטי ואומר שזה בעיה מבחינת ניסיון העבודה שלו, אז מה את רוצה, לכבול את ידיו, לשים לו שרשראות?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
דוד, ההשגה היחידה שהייתה לי זה על ההבחנה בין סוגי הלוביסטים שיכולים לפנות ליועץ המשפטי לכנסת.
שירלי אברמי
¶
אני רוצה להתייחס לעניין שעכשיו בעצם האיסור היחיד שנשאר כאן על הלוביסטים הוא איסור לפנות למרכז המחקר והמידע של הכנסת. אני בכלל לא מתייחסת לשאלת הלוביסטים, זה לא השאלה פה.
כל אזרח במדינת ישראל, כל שמונה מיליון האזרחים, יכול לפנות למרכז המחקר והמידע. דרכי הפנייה אלינו מופיעות באתר הכנסת ואנחנו מעודדים אזרחים לפנות אלינו.
שירלי אברמי
¶
אדוני, תן לי לסיים. אם יהיה דיון בוועדת הפנים, אני מבקש שהדברים האלה יהיו לנגד עיניכם, אלה דברים שקורים. אנחנו מקבלים פניות. אנחנו, כיוון שאנחנו רואים את עצמנו כלוביסטים של הציבור, אנחנו גם יוזמים באופן פרואקטיבי פנייה לעמותות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, אז אזרח יכול אבל הלוביסטים לא יכולים. זה העניין, פשוט מאוד, ההבחנה היא ברורה.
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף קטן (ב) התווסף הנושא של איסור על תנאי ושלילה על תנאי של היתרים, שדיברנו עליהם. סעיף קטן (ב1) אומר: "ננקטו הליכי חקירה פלילית או העמדה לדין כלפי שדלן בעבירה בקשר לפעילותו כשדלן, רשאית הוועדה להפעיל את סמכויותיה" – של הסנקציות.
זהו. הדברים הבעייתיים יותר היו לגבי (6) ו-(7), שדיברנו עליהם.
שירלי אברמי
¶
חברת הכנסת יחימוביץ, בשיחה לפני הדיון, אמרה שההחלטה פה לגבי הממ"מ מתייחסת, בין השאר, לתוכנית "עובדה".
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
סליחה. לא נכון. אני הזכרתי את זה, הפטרתי את זה כלאחר יד. את לא צריכה בכלל להגיד את זה כאן כי זה היה בשיחה בינינו, במסגרת עוד הרבה טיעונים שנתתי לך, ואם את רוצה שאני אחזור על כל מה שאמרתי לך, אני אחזור וזה לא יהיה נעים. אז אני מבקשת לא לתקן דבר שלא נאמר כאן לפרוטוקול.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אמרתי את זה פה בוועדה לפרוטוקול? אמרתי עוד כמה דברים לא לפרוטוקול, אני לא רוצה לחזור עליהם כי אני לא רוצה שהם יירשמו בפרוטוקול – על ההגנה המדהימה הזאת על הזכות לקבל חומר מלוביסטים, שמדהימה אותי.
שירלי אברמי
¶
אני לא דיברתי על הזכות לקבל חומר מלוביסטים, אני דיברתי על הזכות שלהם לפנות אלינו ככל אזרח.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה המשמעות שאת מקבלת? הרי את נותנת חוות דעת. יש דיון בוועדת הפנים, פנה אלייך מישהו אז את נותנת לו חוות דעת? נותנת חוות דעת לבקשות של חברי כנסת.
שירלי אברמי
¶
במידה שהנושא עולה על סדר-יומה של הכנסת, אז זה אחד החומרים שנמצא לנגד עינינו, כחומרים אחרים. כמובן, כמו כל דבר שאנחנו מציגים בפני חברי הכנסת, אנחנו מצליבים ומאמתים את הנתונים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ולכן, בניגוד ליועץ משפטי, שהוא חייב להתייחס עניינית באותו רגע לבעיה של פנייה לבג"ץ או בעיה משפטית כזו או אחרת, אז אי אפשר להגביל – צודק, אי אפשר להגביל את הפנייה אליו – אבל לגביכם, אני לא חושב, אפשר להגביל.
הם, יש להם קריטריון שהם לא אנשים רגילים לעניין הכנסת. זה המצב. יש לכם תפקיד שהוא שם אתכם במעמד מסוים שאתם לא כמו כל אזרח. זה מה שהחוק אומר, דרך אגב, לא אני אומר, החוק שעבר ב-2012, זה מה שהוא אומר.
משה ביבי
¶
אם היועץ המשפטי של הכנסת חי עם הטיעון הזה, לנו אין בעיה. היועץ המשפטי של הכנסת, אתה חי עם ההגדרה הזאת?
קרן ברק
¶
אני לא רוצה לגעת בממ"מ, אבל לעניין ההגדרה. אנחנו לא רוצים להתקרב לממ"מ, אבל לעניין ההגדרה של אזרחים, לא אזרחים?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
בדיוק. סליחה, ההתנפלות הזאת היא היתממות שאיננה במקומה בשום אופן. מי מתחיל להתעסק אם אתם אזרחים או לא אזרחים? את לא נמצאת כאן עכשיו כאזרחית, את נמצאת כאן עכשיו כלוביסטית.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
והדיון הוא לא בכם באופן אישי כאזרחיות ואזרחים, אלא בתפקיד ומה אנשים שהם בתפקיד יכולים או לא יכולים לעשות, זה הכול.
זו הייתה אמירה לא לעניין, ממש לא לעניין, לא ראויה, והייתי שוקלת במקומך לחזור בך ממנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר עוד פעם, מבחינת החוק יש לכם מעמד מיוחד, והחובות והזכויות שלכם לא כמו כל אזרח, מה אני יכול לעשות.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
זה מאוד מאוד ברור. דוד, ברשותך, אני רק רוצה לחדד את עניין הפנייה ללשכה המשפטית, ואני חושבת שיש מקום לציין שאפשר לפנות ללשכה המשפטית אבל לא לבוא, להסתובב בלשכה המשפטית.
איל ינון
¶
- - שנקבעו. יש מכתב כזה שהופנה לכל השדלנים בכנסת, של עשרה מתחמים שהם לא יכולים להיכנס אליהם.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אבל איל, מרב מדברת על משהו אחר. אנחנו גורסים שעורך דין שבא בשם לקוח והוא לא מייצג אותו בבית-משפט, דינו כדין לוביסט.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
וקיבלנו במידה מסוימת את עמדתכם שזה משפטן על משפטן ויש סוגיות שצריך להכריע משפטית, בניגוד לממ"מ.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
כי כאן באמת מדובר במומחה משפטי לעומת החבר'ה האלה שהם לא מומחים, הם מייצגים לקוח. לכן אבל אולי בכל זאת להגדיל את זה - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
לכן, אולי באמת בכל זאת, אדוני היושב-ראש, נכניס איזשהו סייג שהם יוכלו להגיש את חוות הדעת שלהם רק בכתב ולא לתפוס אתכם בכנף בגדיכם כאן כשאתם חולפים במסדרונות במתחמים המותרים.
איל ינון
¶
בפועל, אני חייב לומר, מהפרקטיקה אני עכשיו אומר, רוב הפניות אלינו נעשות בכתב כי עורכי דין אוהבים לכתוב, אוהבים לקבל תשובה כתובה, ומשתמשים בזה אחרי זה כנספח מש/1 בבג"ץ, ולכן כל ההתנהלות שלנו היא בכתב.
ארבל אסטרחן
¶
למרות שכבר היום צריך לדעת שמכוח חוק המשכן, יושב-ראש הכנסת רשאי לקבוע מתחמים שונים לאנשים שונים.
ארבל אסטרחן
¶
זה במתקיים. רק לגבי הפנייה לממ"מ אני רוצה לציין, זה לא כתוב כאן – יפנה בכתב או בעל-פה לעובד הממ"מ בקשר לפעילותו כשדלן.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. אולי תכניסי שהיושב-ראש מוסמך לפי חוק המשכן, אבל אפשר לכתוב בחוק הזה שהוא לא חייב לקבל החלטה בעניין הזה.
שושנה מקובר
¶
שלום, אדוני היושב-ראש. אני רק מבקשת לציין שבמצב היום, רישום לפרוטוקול נעשה בצורה ידנית. יש איזשהו דף שמועבר בין המוזמנים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הזכרת לי, עזבי. עצרי. אנחנו צריכים להתארגן על העניין הזה, ולכן אמרנו שהתחולה תהיה בראשון, בעוד חודש.
צריכים לקבוע – אחד מעובדי הוועדה, לא מנהלת הפרוטוקולים. אחד מעובדי הוועדה – הם יפנו אליו והוא ירשום, ואחר כך תכניסי את זה לפרוטוקול. ודאי שאת לא יכולה גם לכתוב מה הם מדברים, וגם אם נכנס איזה לוביסט, את צריכה לכתוב. התחולה תהיה בעוד חודש על מנת לאפשר למנהלה לטפל בעניין.
אסף גולדפרב
¶
עכשיו לוביסט של היועצים הפרלמנטרים. דבר קטן. בחוק הצינון כיום לעובדי מדינה יש את ועדת ההיתרים שנותנת אפשרות לקצר. שיהיה פה גם ליועצים הפרלמנטרים - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני מוכרחה לעשות פה הבחנה. דוד, אני לא הרשיתי לעצמי כי לא הייתי בחלק הראשון, אבל אני מוכרחה להגיד פה איזושהי מילה.
היועצים הפרלמנטרים, עם כל הכבוד, אין שום סיכוי בעולם שאני אסכים להשוואה שלהם לח"כים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
תקשיב לי רגע. כי אילו אני הייתי פה אני הייתי אומרת לתת להם צינון מאוד מאוד מאוד נמוך, אם בכלל, כי זה – תסלחו לי שאני אומרת בהקשר, אל תיקחו את זה בצורה הקשה; סליחה, אני אומרת לך, אסף – הם החוליה היחסית יותר חלשה בשרשרת, עם כל הכבוד.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני שמחה שהם קושרים קשרים אבל עם כל הכבוד, הם עדיין אנשים צעירים, בתחילת דרכם. עם כל הכבוד, זה לא דומה, לא לח"כים ולא לבכירי מדינת ישראל. סליחה, זה הכול.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
איך אפשר להשוות, תסלח לי, חשב כללי הוא שנה ויועץ פרלמנטרי חצי שנה. סליחה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
חשכ"ל, ייתנו לו שלושה חודשים, וליועץ הפרלמנטרי יתעקשו על חצי שנה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שאני צודקת, מה אני אעשה. אני אומרת לך, לא הייתי מדברת על זה אלמלא זה היה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
בשביל אנשים צעירים שמנסים להתפרנס, סליחה, זה יכול להיות המון זמן וזה יכול להיות בדיוק ההבדל בין קריירה חדשה לבין אי קריירה חדשה, זו דעתי.
שבי גטניו
¶
שבי גטניו, העמותה לדמוקרטיה מתקדמת. לא יוצא לי הרבה פעמים בנושא הזה להחמיא, אז אני אתחיל במחמאות ליושב-ראש הוועדה על הקידום של החוק הזה, שאני מנסה לקדם כמוהו כבר חמש שנים ללא הצלחה עם יושבי-ראש הוועדה הקודמים, לצערי.
בנוגע לחוק עצמו יש לי כמה הערות. אני מציע, כיוון שהאחריות הנגזרת מהתיקון החשוב שלך לחוק הכנסת, לפי דעתי זה צריך לחול גם על בעלי חברות הלובינג וחברות הלובינג עצמן שאינן מוזכרות בחוק.
ארבל אסטרחן
¶
חברה כשלעצמה לא, אבל למשל בסנקציות כתוב שהוועדה בראשות יושב-ראש הכנסת רשאית לפעול כלפי שדלנים נוספים הפועלים במסגרת אותו תאגיד.
שבי גטניו
¶
לא. שדלנים, אבל אין אחריות על הגוף שמשלח את השדלנים, חברות הלובינג והעומדים בראשן. אין שום אחריות והם לא מוזכרים, שזו לקונה מאוד מאוד חמורה לפי דעתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
תקשיב, הבעיה היא פשוטה. הרי מה אנחנו יכולים לעשות לשדלן? למנוע ממנו את הכניסה לכנסת, שזה העיקר. אנחנו לא יכולים למנוע מהחברה להיכנס.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל אז אני פוגע. נגיד יש לחברה 50 עובדים, אז מה אתה אומר? אם אחד עשה עבירה, אתה יכול למנוע מכל ה-50 להיכנס?
שבי גטניו
¶
לדעתי, הדבר הקיצוני זה שלמעשה, הכנסת לא מכירה בכלל בקיומו של לקוח הכי חזק בענף, שזה חברות הלובינג והעומדים בראשן, שאינו מוזכר בכלל בחוק הכנסת. אין להם שום אחריות על שום דבר שקורה פה, וזה לקונה לפי דעתי מאוד מאוד חמורה בחוק הכנסת כרגע.
אני חושב שכדאי להתחיל לטפל בנושא הזה. האנשים שנשלחים מחברת הלובינג הם לא עפיפונים באוויר. יש להם מישהו שמחזיק אותם למטה בקרקע. הוא לא מוזכר בחוק הכנסת בשום דבר, אין לו שום אחריות על שום דבר. הוא רק מקבל את אישור הכניסה הקבוע לכנסת מזה שהוא בעל חברת לובינג.
איל ינון
¶
אני לא בטוח שהדברים מדויקים בגלל שלמשל בפרשת גלעד לובינג, אחרי התחקיר של "עובדה", שללנו מכל השדלנים – למרות שרק שדלן אחד בעצם נתפס בתחקיר במצלמה הנסתרת – שללנו מכל השדלנים של התאגיד.
שבי גטניו
¶
הוא יכול להיכנס, והאנשים שלו לא, כאשר אתה לא יכול להפעיל עליו סנקציה כרגע לפי החוק הנוכחי.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה אני לא יכול להכניס סעיף שאומר שאם יש הרבה מאוד הפרות שקשורות לאותה חברה, אני יכול גם להחליט שהחברה לא תהיה פעילה בכנסת? למה אני לא יכול לכתוב את זה?
יש בזה משהו. אם עכשיו 15 חברות - - -
ארבל אסטרחן
¶
זה מופיע בשני סעיפים. יש הוראה שאם שדלן הפר הוראה מהוראות החוק, כולל ההוראות שהוספנו כאן, רשאית הוועדה – אפשר לשלול ממנו את ההיתר לפעול בכנסת או לאסור את כניסתו, ורשאית הוועדה לפעול כאמור כלפי שדלנים נוספים הפועלים במסגרת אותו תאגיד.
ארבל אסטרחן
¶
אבל יש עוד סעיף שאומר שאם אדם פעל ללא היתר, שזה ה"לובי השחור", הוועדה גם כן רשאית לא לתת לו אישור וכולי. ואם הוא פעל במסגרת תאגיד, היא יכולה לפעול כאמור כלפי אנשים נוספים הפועלים במסגרת אותו תאגיד, לא רק שדלנים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הוא אומר, השדלנים הם בסופו של דבר כאילו הזרוע הארוכה של התאגיד - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה דווקא לא נראה לי הגיוני. היא מציעה לכתוב סעיף שאם יש עבירות חוזרות ונשנות של עובדים של אותו תאגיד - -
ארבל אסטרחן
¶
היום כתוב שאם שדלן הפר הוראות, רשאית הוועדה לפעול כאמור כלפי שדלנים באותו תאגיד. אפשר לכתוב: כלפי אנשים במסגרת אותו תאגיד.
ארבל אסטרחן
¶
אבל אם אני אומרת מראש, יהיה כתוב שאפשר יהיה לפעול כלפי אנשים נוספים הפועלים במסגרת אותו תאגיד, זה כולם.
יעל שילוני
¶
מה לגבי ה"לובינג השחור"? חברת יועצים. עורכי דין למשל, אם הוא "לוביסט שחור" וזו חברת עורכי דין, משרד עם אלף עורכי דין, אז כל אלף עורכי הדין לא יוכלו להיכנס לכנסת?
היו"ר דוד ביטן
¶
סמכות זה עבירה פלילית. אצלכם זה לא עבירה פלילית. אצלכם זה עבירה "משמעתית" – במירכאות. "לובינג שחור" עובר על חוק העונשין. הבנת מה הבעיה?
שבי גטניו
¶
עוד משהו אחד אחרון, הנושא של הצינון. הצינון צריך להיות דו-כיווני. אם אתה עושה צינון מעוזר פרלמנטרי ללוביסט, אתה צריך גם לעשות צינון לכיוון השני, מלוביסט למנהל סיעה, כמו שיש לנו לצערנו היום מקרה מאוד מאוד חמור שלוביסט ותיק עבר תוך יום אחד, ללא צינון, להיות מנהל סיעה בכנסת.
יום לפני זה הוא בא לחברי כנסת על מנת לעשות אצלם לובינג, ויום אחרי זה הוא אחראי על הסיעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בגלל שבסדר-היום כתבנו פטור, לא כתבנו שינויים. עשינו עוד שינויים. רביזיה בשעה 15:15.
היו"ר דוד ביטן
¶
חצי שעה. בגלל שעשינו תיקונים מעבר להחלטת הוועדה – הורדנו, הוספנו – אז נעשה את זה בדרך של רביזיה.
שירלי אברמי
¶
רציתי להגיד שני דברים. קודם כול, שכמובן הממ"מ מקפיד קלה כחמורה על כל המגבלות שחלות על כל עובדי הכנסת, שהושתו בעקבות תחקיר "עובדה".
אבל כיוון שתחקיר "עובדה" כן הוזכר בפרוטוקול – בניגוד לקודם – אז אני מבקשת להזכיר שמי שצוטט בתחקיר "עובדה", ועכשיו הזכיר אותו היועץ המשפטי לכנסת כמי שנתפס במצלמה נסתרת, חתם על תצהיר, לפיו: "בתוכנית "עובדה" ששודרה ביום 7 בפברואר 2012 תועדו דברים שאמרתי במסגרת הרצאה בקורס לוביסטים בקשר למרכז המחקר והמידע. לדברים אלה אין כל אחיזה במציאות, והם נאמרו לצרכיה ולהקשרה של אותה הרצאה בלבד. אני מעולם לא פעלתי ולא ניסיתי לפעול בדרך אותה תיארתי באותה הרצאה או בדרך דומה לה. בנוסף, לא ידוע לי על אף עובד אחר של "גלעד" או של מי מהפועלים מכוחה, שפעלו או ניסו לפעול בדרך האמורה."
הוא חזר על הדברים גם בדיון בוועדת השקיפות שנערך בכנסת לפני חודשיים. תודה.