הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 89
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, י"ז בטבת התשע"ו (29 בדצמבר 2015), שעה 9:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/12/2015
ערעורים על החלטת נשיאות הכנסת שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום
פרוטוקול
סדר היום
ערעורים על החלטת נשיאות הכנסת שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אז קודם כול, אני מתנצלת על כך שחיכיתם לי, כי זו הייתה אי הבנה שלי. אברום – מסכן, יש לו אחריות לעשות טלפונים לחברי מרכז.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אתי שאלה אותו והוא אמר שהוא פותח. בגלל זה התחלתי לדבר.
הוויטמין K זה משהו שמתפתח. אני מכירה את זה כבר כמה שנים, את העובדה שהורים מחליטים או לא לתת לילדים שלהם ויטמינים מסוימים שהם חיוניים להם אחרי הלידה, או, רחמנא לצלן, לא לתת להם חיסונים מסוימים.
זה אומנם עוסק בוויטמין ולא בחיסונים, אבל שתדעו שגם בנושא החיסונים אנחנו רואים כתוצאה מזה התפתחות של מגפות של חצבת, שעלת, ששנים לא ראינו את המחלות האלה. ויש אזורים בארץ שאנחנו יודעים שיש קבוצות של הורים שהחליטו לא לתת את החיסונים האלה.
הוויטמין K, זה הולך ומתבהר בשבועות האחרונים, יש כבר, נדמה לי, ארבעה תינוקות עם שטף דם במוח כתוצאה מזה שההורים החליטו לא לתת ויטמין K מיד אחרי הלידה.
עכשיו, שתבינו משהו, לדעתי מאז שהגשתי כבר יש עוד אחד, בישראל ביחס לעולם, אגב, אנחנו מתפשרים. למה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
רגע, תקשיב שנייה, דוד. תיכף אענה לך על השאלה הזאת, היא שאלה נכונה.
בעולם נותנים זריקה של ויטמין K מיד אחרי הלידה. בישראל התפשרו, ובגלל שלהורים יש הסתייגויות מלתת זריקות, פתרו את זה באופן פומי, כלומר דרך הפה. זאת פשרה כי זה פחות טוב, זה לא מספיק טוב.
עכשיו, יש פה שאלה, שאלת שאלה נכונה, האם מאלצים הורים לתת לילדים שלהם ויטמין K? אני חושבת שיש פה עניין שבו הכנסת יכול להיות תצטרך להתערב בשלב כזה או אחר ולומר את דברה בעניין הזה. עכשיו, זאת שאלה באמת עד איפה מגיעה האוטונומיה של ההורים – שאלה קשה, אין לי תשובה אחת עליה. אבל אני חושבת שבגלל זה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
והמחומש, החיסון של גיל שנה, שהוא הכי מסובך. אז אני אומרת. אבל החיסון המחומש – מה הבעיה עם החיסון המחומש? כי זאת גם שאלה חשובה. העירה מזכירת הכנסת בצדק, דוד, שיש בעיה גם עם החיסונים, ובעיקר עם המשולש והמחומש.
קודם כול, אני חושבת שגם עם החיסונים יש בעיה. אבל הוויטמין K, הנה, אנחנו רואים, זה עכשיו קורה, הרופאים מציפים את זה עכשיו כמצוקה אמיתית, שהם לא יודעים איך להתמודד עם זה, תינוקות בני יומם מגיעים עם שטפי דם במוח.
עכשיו, אני חושבת שאנחנו צריכים לומר איזושהי אמירה – בכל אופן, דוד, אני אומרת לך את האמת. יכול להיות שהיה צריך להגיש את זה כדיון מהיר, לפעמים אנחנו בניואנסים האלה שבין הצעה לסדר לדיון מהיר - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
נעשתה אלי פנייה דרך ראש המטה של הרצוג, שהגיעו לאיזשהן הבנות שמאפשרות את משיכת הערעור מצד אחד. ומצד שני, מעבירים את זה להצעה לסדר.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
עכשיו אני רוצה להגיד: אני נורא שמחה, ולא ידעתי על זה, זה נושא קלאסי להצעה רגילה – עשר דקות לעלות, לנמק, לדבר על מדיניות החיסונים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכתבי ככה: להפנות את תשומת לב הנשיאות, שארבע מחמש הבקשות שאושרו אינן דחופות ומתאימות לדיון רגיל.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - קודם כול, דעתך היא כמובן מכובדת. אבל צריך להבין שאי-אפשר להגיד בלי לדעת את התמונה הכוללת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אגיד לך מה התמונה הכוללת. בנשיאות מסתכלים – קודם כול, אתה לא רואה מה הגישו מול זה, זה לא מופיע לך, מה היו ההצעות האחרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אף אחד מהם. אני יכול לקרוא לך את זה: התוכנית להקמת גן לאומי בחוף פלמ"חים – זה ארבע שנים מדסקסים, אז מה דחוף פתאום?
היו"ר דוד ביטן
¶
המשך פעילות בתי-החולים הפסיכיאטריים הפרטיים – לא דחוף.
מתקפת ה-BDS נמשכת ומתעצמת – לא דחוף.
קמפיין עידוד ההימורים של מפעל הפיס – זה אולי. אז תכתבי: שתיים מתוך חמש, זה הכול.
מה, באמת, מה דחוף פה? אז עושים הסכמים פוליטיים – זה בסדר. וכשזה בא לפה לערעור, מתחילים להגיד לי: אל תלך נגד הנשיאות. מספיק. די, כמה אפשר כבר לסבול את הטענות האלה? יש גבול לכל דבר.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יואל, יש פה איזושהי, אני אומרת לך את זה בתור ה-veteran, שאתה אולי רואה דברים שאני עוד לא מצליחה לראות אותם, כמו למשל מה קלאסי נניח להצעה רגילה ומה קלאסי - - - כי אני אומרת לכם, אני שלושה שבועות הולכת עם הדבר הזה, וכל הזמן, אתה יודע, מחכה. חיכיתי עד שאמרתי: רגע רגע, חברים, זה כבר נהיה דחוף.
עכשיו, באמת יש פה דילמה. מה שאני אוהבת באופן שבו ביטן מסתכל על זה, זה שהוא אומר: רגע, בואו ננסה להבין באמת מה ראתה הנשיאות. הוא לא אומר: אני חושב, הוא אומר: מה ראתה הנשיאות. אז אני מסכימה אתך שאנחנו לא רואים איזה הצעות לסדר אחרות הוגשו, זה כמובן לא מייצר לך את ה-benchmark הנכון.
אבל גם אני לפעמים מנסה להבין כשנדחות לי. הרי זו פעם ראשונה – סליחה, פעם שנייה – מהרגע שנכנסתי לכנסת שהגשתי ערעור בכלל.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
שאלת את הנציגים שלך בנשיאות איך היה הדיון שמה? מה עוד היה על סדר-היום?
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
עכשיו, יושבים שם נציגי ממשלה, יושב היועץ המשפטי, יושבים אנשים שיש להם איזשהו ניסיון פרלמנטרי בבואם לקבוע - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא, אני גם יודע לתת ביקורת. אם אני מאשר איזה ערעור, באים אלי בטענות למה אני פוגע בנשיאות. אז אני אומר לך שמתוך החמש האלה שלוש זה פוליטי ואין להם שום דחיפות, וזה סיכום פוליטי מקובל עלי. אין לי בעיה, מקובל עלי שיהיו סיכומים פוליטיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אל תבואו בטענות לוועדת הכנסת. נמאס לי כבר מהעניין הזה. אני לא מספיק לאשר, אלברט על הראש שלי. מה? אני מסתכל, אם הבן-אדם צודק, מאוד צודק – אם הוא צודק לא מאוד, אני גם לא מאשר. אם הוא צודק מאוד, אני מאשר. מה קרה? מה הלחץ? כל היום מבלבלים לי את המוח על העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לי זה נמאס, אני אומר לך את האמת. ויותר זה לא יהיה. אמרתי לו: אני יותר לא מתייעץ עם היושב-ראש על שום דבר בערעורים, אחליט מה שאני מבין. אם יהיה לי רוב, אעביר את זה. זה הכול. לי נמאס מהעניין הזה, אני אומר לכם את האמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
כל היום באים, מדברים אתי על כבוד היושב-ראש. כמה אפשר לדון על כבוד היושב-ראש? מה, אנחנו פה מתעסקים בכבוד רק? מה, אין כבוד ליושב-ראש הוועדה? אין כבוד לחברי הוועדה?
היו"ר דוד ביטן
¶
כולנו חברי כנסת, עם כל הכבוד ליושב-ראש ועם כל הכבוד לחברי הנשיאות. כולנו חברי כנסת שווים בין שווים. זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם הייתי רואה חמש הצעות לסדר דחופות ביותר – מבין את השיקול. אין פה, הדחופות הן בקושי דחופות. אז מה העניין הזה?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני קודם כול מתחיל לחשוב עוד מעט שהערעור פה אפילו יותר דרמטי מהערעור שיש בית לידינו, בית-המשפט העליון.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה העניין הזה? בחייך, עם כל הכבוד לנשיאות, היא שוקלת שיקולים פוליטיים. זה יפה מאוד, אין לי בעיה עם זה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, שתה מים או סודה. תן לי להגיד לך משפט. קודם כול, אני חייב להגיד בהערכה באמת שאני מעריך את הרצון שלך לעזור לחברי הכנסת, ולראות את הדברים בצורה מה שנקרא - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - נקייה ועניינית. ואני מעריך את זה, באמת. לא זוכר יושב-ראש ועדת כנסת שיש לו כל כך הרבה אנרגיות שהוא מוכן להשקיע בבקשות של חברי כנסת. אז קודם כול, הערכתי אליך על זה.
אבל דבר שני, מכיוון, אדוני, שאני מאחל לך בקדנציה הבאה להיות חבר אופוזיציה, ואני מייחל ומקווה לזה. כשתהיה חבר אופוזיציה, אדוני, אציע לך לבקש להיות סגן יושב-ראש הכנסת כחבר אופוזיציה. ואז תשב בנשיאות ותגלה דבר אחד, שדווקא הנשיאות זה המקום שבו אין מצלמות ולכן גם אין פוליטיקה, ויש ענייניות ויש דיון פתוח. ואני אומר לך באחריות, הייתי שם פעמיים, גם בתור סגן היו"ר וגם יו"ר קואליציה בעבר, אני אומר לך באמת: המקום היחיד בכנסת שעדיין עובד עניינית זאת הנשיאות.
היו"ר דוד ביטן
¶
כל פעם אני פוגע בכבוד. אני לא פוגע בכבוד של אף אחד. אתמול אמרתי להם: עם כל הכבוד, ויטמין K זה לא החזרת השטחים וזה לא צריך להשפיע – אז מאשרים את הוויטמין K, אז מה? מה קרה? אז בסוף: טוב, תן לנו להסתדר איתה בצורה אחרת. מה העניין הזה? מה, מכל דבר לעשות עניין?
היו"ר דוד ביטן
¶
שלא לדבר על זה שאתם בנשיאות – הנה אני אומר לך – אתם בנשיאות יושבים החבר'ה, הרי מותר להצטרף לכל הצעה, ואתם דואגים להצטרף לכל מיני הצעות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם יושבים בנשיאות, רואים שמסיעת הליכוד אין אף אחד, מצטרף מישהו לזה, יכול לדבר במליאה. זה בסדר? זה בסדר? תגיד לי.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אגיד לך מאיפה זה נולד היסטורית. כדי שבאמת, זה היה כבר לפני כך וכך כנסות, שלא ייווצר מצב שבנשיאות חבר נשיאות שיש לו הצעה דחופה מתחיל להיות מליץ יושר ולעשות חשבונות להצביע בעד הצבעה נדונה - - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בדיוק ככה. אז אמרו: אוקיי, חבר'ה, בואו, לא נחסום שור בדישו, בואו תאשרו עניינית. יש מישהו שרוצה – שיצטרף.
היו"ר דוד ביטן
¶
תיקנתי את התקנות גם על הנושא של הצעה דחופה לסדר. ויתרתי ליושב-ראש, אמרתי לו: אני מוותר, לא העליתי את זה למליאה. את יודעת את זה. אבל יש גבול. בחייכם, מספיק. אי-אפשר כל הזמן ללכת על הכבוד של הנשיאות. די, מספיק, זה הגיע לי לפה, אני אומר לכם את האמת. זה הגיע לי לפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב, כל היום מבלבלים לי את המוח על זה. אז פעם אחת קראו לי אפילו לשיחה עם לשכת ראש הממשלה על העניין הזה. מספיק. אם בן-אדם צודק מאוד, אז הוא צודק. אז שאלתי: מה קרה? אז הוא קיבל שלוש דקות במליאה. נו, באמת, זה השפיע על סדר-היום במליאה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יואל, אתה יודע משהו, סליחה, שמעתי אותך פה, חברי הטוב והאהוב, שמעתי אותך פה אומר: אז מה, אז יהיו שש הצעות לסדר. סליחה, יואל, אתה לא יכול, תחליט באיזה צד של המקל אתה מחזיק, נשמה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
סבבה. אז אם אתה בצד של – סליחה, להגיד שיאשרו שש הצעות לסדר זה לא בצד של הנשיאות.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לא, אז, יואל, תקשיב. צריך להבין שבסוף זה השולחן שלנו, זאת אומרת של חברי הכנסת מן השורה, שהצעות לסדר – ואני לא מנצלת את המעמד המיוחד שיש לי פה בוועדת כנסת, כאילו גם במובן הזה שאני חברה בוועדת הכנסת, לזה אני מתכוונת. אני לא מנצלת את זה. כשלא מאושרת לי הצעה לרוב אני אומרת – פה חשבתי שזה באמת עניין קריטי. יכול להיות שזיהיתי לא נכון שמדובר בהצעה רגילה. מקבלת את זה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
כן, שלא זיהיתי את זה כאלטרנטיבה – לא, אני לא חושבת שזה - - - אני חושבת שזה היה נכון לגמרי להצעה לסדר דחופה. כיבדתי וקיבלתי את זה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - - נהיו אדומים. קמו והלכו. אמרו: לא, ביטן צודק. אז הוא בסדר וזה לא בסדר, שזה בכלל יש לי - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
די כבר, מאחורינו, חמוד, על מה אתה מדבר? הוא נאם עכשיו נאום ניצחון לפי אמא שלי.