הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 223
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ח בטבת התשע"ו (30 בדצמבר 2015), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 30/12/2015
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו-2015, החלטת משכורת נשיא המדינה (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו–2015
פרוטוקול
סדר היום
1. הפחתת עדכון של שכר הנשיא ונושאי משרה שיפוטית ב-1%
2. נוסחת עדכון שכר נושאי משרה ברשויות השלטון
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
נאוה בוקר
באסל גטאס
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
אחמד טיבי
מיקי לוי
אראל מרגלית
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
נורית קורן
מוזמנים
¶
השופט מיכאל שפיצר - הנהלת בתי המשפט
השופטת ורדה וירט לבנה - הנהלת בתי המשפט
ברק לייזר - היועץ המשפטי למערכת בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
שירי לנג - ממונה חקיקה בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
מורן פרוינד - עו"ד בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
ימית עוקב - עו"ד בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
יפה מור - מנהלת אגף חטיבת שופטים, הנהלת בתי המשפט
שרון בר-דור - סמנכ"לית חטיבת שופטים, הנהלת בתי המשפט
מיכאל שפירא - סמנכ"ל תקציבים, הנהלת בתי המשפט
הרב שמעון יעקבי - מנהל בתי הדין הרבניים בפועל
הרב אליהו הישריק - דיין בית הדין הרבני בירושלים, בתי הדין הרבניים
חיים אבידור - חשב הכנסת
טובי חכימיאן - חשבות הכנסת
נדב כספי - סגן חשב הכנסת
ישראלה מני - סמנכ"לית אגף מסים וכלכלה, איגוד לשכות המסחר
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
1. הפחתת עדכון של שכר הנשיא ונושאי משרה שיפוטית ב-1%
2. נוסחת עדכון שכר נושאי משרה ברשויות השלטון
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אני מתנצל על האיחור מסיבות - - -.
אני מברך אתכם על הבחירות אתמול במרכז הליכוד. לא חשוב מה התוצאות, אבל - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אדוני. אני רוצה לברר. אתמול קראתי הודעה של חברת כנסת שמדי פעם מבקרת כאן בוועדה, שהיא טוענת למעשה גבורה, ותיכף אסביר. היא טוענת שהיא ורק היא היתה אתמול בישיבה. מתחה ביקורת על כל חברי הוועדה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אמרה שהם לא דואגים לשכבות החלשות, לא לפריפריה, לא לערבים, ורק היא מנעה מיושב-ראש הוועדה הצבעות על קיצוצים של מעונות יום, ובתוך זה בטח יש קיצוצים לערבים. ולכן, היא הצילה את הערבים, הצילה את הפריפריה, הצילה את המוחלשים. אדוני היושב-ראש, האם התכוונת אתמול להצביע?
שאלה שנייה – מצאתי אתמול שבאחת ההצבעות שהיית צריך להצביע ולא הצבעת יש העברה של 106 מיליון שקל לרשויות הערביות. האם מניעת ההצבעות אתמול גרמה למניעת העברה של 106 מיליון שקל על-ידי אותה חברת כנסת גיבורה שכתבה סטטוס והוציאה הודעה גם בעברית, גם בערבית? האם צריך להודות לה או להוציא נגדה עוד הודעה?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נתבקשתי על-ידי הציבור לשאול את השאלה הזו. כל הציבור פנה אליי, ציבור המוחלשים.
היו"ר משה גפני
¶
אז אענה לך לשאלות ובאמצעותך לציבור. אתמול לא היו הצבעות מכיוון שהיו בחירות במרכז הליכוד. לקואליציה לא היה רוב מראש.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל לא היה רוב. רכז הליכוד אמר לי, הוא דיבר גם חבר הכנסת וקנין. הוא אמר: אין לי רוב, אני לא יכול. יש בחירות במרכז הליכוד. לכן, לא התכוונו להצביע.
דבר נוסף, אני חשבתי אולי לבקש, אבל בסוף החלטתי שלא. בין יתר ההעברות שאנחנו נצביע עליהן היום, בעזרת השם, היתה העברה מאוד גדולה למגזר הערבי – 106 מיליון שקל. זה לא רק רשויות. היו שם כמה דברים ותיכף נראה את זה. אנחנו נסיים את החלק של נושאי משרה ואז ההעברה הזו תעלה. אני מזמין אותך להיות כאן ולראות את ההעברה הזו. אם היו מסכימים כולם אז הייתי מצביע.
היו"ר משה גפני
¶
קודם כל, אנחנו לא נעכב את הדיון על שכר הנשיא ונושאי משרה שיפוטית ונוסחת העדכון. אנחנו קודם נקיים את הדיון הזה ואני מעריך שזה ייקח בערך חצי שעה. לאחר מכן נעבור להעברות עליהן אנחנו מדברים.
היו"ר משה גפני
¶
מה שיסתיים היום – יסתיים היום. זו הישיבה האחרונה כנראה, או בלי נדר, של שנת התקציב 2015. ככל הנראה לא תהיה יותר ישיבה. אני רוצה רגע, ברשותכם, כמה דקות לסכם את העניין הזה.
גם הצוות של הוועדה, אבל גם חברי הוועדה, עמדו בלחצים בלתי רגילים. אני לא זוכר בכל תקופת כהונתי דבר מהסוג הזה שהיה כאן. היו בזה הרבה בעיות והבעיות האלה הן אכן נכונות – גם מה שהעלו חברי האופוזיציה וגם מה שהעלו חברי הקואליציה, אלה שהיו בדיונים. היה פה דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי מבחינה מעשית. התקציב אושר לאחר דיונים ארוכים, חוק הסדרים ותקציב ב-19 בנובמבר. היו פה דיונים במשך כל ימות השבוע, כמובן חוץ משבת ויום שישי. היו דיונים ארוכים ודיונים שהיינו צריכים למצות הכול. אני מאוד שמח על מה שהיה בחוק ההסדרים לפחות שאנחנו תיקנו הרבה מאוד דברים יחד עם האופוזיציה, אבל הקואליציה בראשה. אבל יחד עם האופוזיציה, אני מדגיש את זה. הרבה מאוד תיקונים שהם לטובת הציבור. זה גם היה במשכנתאות, גם הרופאים בפריפריה – דברים רבים שבסופו של דבר הוועדה עמדה בהם ועמדה בהם בפרק זמן בעייתי. לא היה אף פעם דבר כזה. בסופו של דבר, בימים רגילים ועדת הכספים כשהיא מסיימת את הדיון בחוק ההסדרים ובתקציב, היא נחה קצת. הדיונים הופכים להיות יותר רגועים כי זה אחרי חודשיים של דיונים אינטנסיביים וקשים, וכאן קרה ההיפך.
סיימנו את חוק ההסדרים, סיימנו את התקציב, ואנחנו עומדים בהעברות במסות שהן בלתי רגילות. אני מאוד כועס על העניין הזה. יכול להיות שאין מקום לכעס מכיוון שבמשך חודש אחד או חודש ועשרה ימים צריך להעביר העברות ועודפים שבימים רגילים עושים את זה במשך שנה שלמה. אבל זה היה כמעט בלתי אפשרי. עוד היום אנחנו צריכים לסיים העברות שהיו אתמול שאנחנו צריכים לאשר אותן היום. אם יהיו רביזיות אנחנו נצטרך להצביע על הרביזיות היום. מבחינת צוות הוועדה, מבחינת חברי הוועדה, הימים הם ימים קשים.
אני אומר וחוזר ואומר לאנשי האוצר, מה שעשינו הנחות בהעברות ומה שעשינו הנחות מכיוון שהימים הם ימים משונים כאלה, לא יהיה ב-2016, בעזרת השם, אם אני אמשיך להיות היושב-ראש. הם יצטרכו להסביר היטב את ההעברות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם אדוני יעז לעשות פעולה בניגוד לעמדת הוועדה ולעזוב את תפקיד היושב-ראש, נא לעדכן אותנו מראש. לא חצי שעה קודם, כדי שנוכל להיערך. אנחנו צריכים להיערך לקמפיין ברור למנוע את המהלך. זה לוקח זמן, זה תהליך.
היו"ר משה גפני
¶
לא זה מה שעומד על הפרק. לא לזה התכוונתי. התכוונתי – הכול פה נתון לשינויים. אני מעריך שלא הולכים לקרות שינויים. אני מעריך שכל עוד יש לקואליציה 61 חברים היא תחזיק עד סוף הקדנציה. אבל זו סתם הערכה שאין לה על מה להתבסס.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע. רוצים להרחיב את הקואליציה. יש חלקים שאם רוצים להרחיב איתם את הקואליציה, הערכתי היא שהקואליציה לא תחזיק מעמד. יש חלקים באופוזיציה שאם איתם ירחיבו את הקואליציה זה כן יחזיק מעמד. אבל זה הדעות שלי לעצמי בגלל שזה לא משנה עכשיו לשום דבר. אין עכשיו שום דיון על שום דבר מהסוג הזה. אני מעריך שגם לא יהיה דיון בליכוד. עד שלא ייגמר התהליך שם בתוכם אז לא הולך לקרות שום דבר דרמטי.
על כל פנים, כל מה שאני רוצה לומר זה החלק המעשי. בשנת 2016 כשניכנס לשנה רגילה שבה אין תקציב, כלומר, התקציב אושר כבר עכשיו ואין דיונים על תקציב לפחות לא בשמונה חודשים הראשונים, ההעברות תצטרכנה להיות העברות מסודרות כפי שסיכמנו בנוהל החדש שהוועדה אישרה אותו פה אחד. חברי הוועדה יצטרכו לדעת מראש, ותוך כדי ההסבר. לא בהסבר כזה שלא מבינים ממנו דבר וחצי דבר. יצטרך להיות הסבר מפורט. חברי הוועדה יוכלו לשאול את השאלות. יצטרך להיות כאן גם הרפרנט מהאוצר וגם נציג המשרד הייעודי שאליו עובר הכסף. חברי הוועדה יצטרכו לשאול שאלות. אם לא תהיינה תשובות, אני אחזיר העברות. אני אבקש להחזיר העברות חזרה לאוצר כדי שיביאו אותן מסודרות. זה מה שהיה לי לומר לגבי העניין הזה.
אני מתחיל את הדיון לגבי הפחתת עדכון של שכר הנשיא ונושאי משרה שיפוטית באחוז אחד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, לבאסל גטאס יש חלק במה שאמרתי. סליחה שלא הזכרתי את שמו. הוא קרא לחברת הכנסת "הגיבורה", ואמר לה: תגיעי, יש העברות – הוא.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
באסל, אתה יודע מה לא הועבר אתמול בגלל מעשה הגבורה? 106 מיליון שקל לרשויות הערביות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הוא לא התכוון להצביע. הוא אמר: לא התכוונתי להצביע בכלל. הכול מצולם. תצלמו, תעשו מה שהגיבורה עושה.
היו"ר משה גפני
¶
אחמד, למען הדיוק ההיסטורי – אתה צודק, מדובר ב-106 מיליון שקל שזה לרשויות מקומיות במגזר הערבי והבדווי. אבל יחד עם זה, יש העברות נוספות. למשל, 25 מיליון שקל באותה העברה בהרשאה להתחייב להשלמת אולמות ספורט במגזרי המיעוטים.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, יושבים פה אנשי בתי המשפט. אני מספרת להם כמה אני עובדת קשה, ועכשיו אנחנו רק מתלוצצים פה. אז הם יגידו לי: על מה אני מתלוננת, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
לא, הם יודעים. הם מכירים את זה והם אוהבים שלא יותר מדי ברצינות, שגם יש הומור באמצע.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, עם קצת פחות הומור אני מקווה שחברי האופוזיציה ומציע ההצעה לסדר יחד איתם, יברכו היום אחרי הצהריים אם תתקבל בבוקר בממשלה ההצעה החשובה ביותר לעניין זה מאז קום המדינה, תוכנית רב-שנתית לפיתוח היישובים והחברה הערבית בארץ בהיקפים של 10 עד 15 מיליארד שקל. תוכנית מהפכנית, דרמטית, לא היתה כמותה, ואני מקווה שבגלל הפער שבין המיליארדים לבין הברכה הנדרשת ל-106 מיליון לא יימנעו הברכות הראויות האלה מצד חברי האופוזיציה.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר לכם ולמיקי שיש מה שנקרא אפריורי ויש מה שנקרא דה-פקטו. אנחנו נברך דה-פקטו, לא אפריורי.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה, רבותי.
לגבי הנושא של נושאי משרה ברשויות השלטון אני מבקש לאחד את שני הסעיפים הראשונים ולדון על שניהם ביחד. בישיבה הקודמת אנחנו דיברנו לאחר שוועדת הכנסת החליטה על הפחתה בהעלאה בשכר של חברי הכנסת להקפיא או לבטל העלאה של אחוז אחד מתוך העלאה שקיימת. אני ביקשתי בישיבה הקודמת שהשתתפו פה גם מנהל בתי המשפט וגם מנהל בתי הדין הרבניים לגבי הנושא הזה שגם - - -
היו"ר משה גפני
¶
סליחה, השופטת ורדה וירט לבנה – ברוכה הבאה. על כל פנים, במהלך הדיון ההוא הודיעו לי השופטת ורדה, ומי עוד היה? השופט - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, נכון - והרב הישריק, ומנהל בית המשפט השופט שפיצר והרב יעקבי. הסכימו על הפחתה של אחוז אחד. מכיוון שלא עשיתי הצבעות בפעם הקודמת אנחנו נצטרך לעשות את זה היום.
אני מבקש לומר לחברי הוועדה שיש כמה דרישות של השופטים ושל הדיינים. אגב, כשאנחנו מדברים על שופטים אנחנו מדברים גם על דיינים, מדברים גם על הקאדים וקאדים מד'הב. אנחנו מדברים על כולם בשווה, כאשר המרכזי זה השופטים בגלל שזה הכמות הכי גדולה, וממילא התקציב גם הכי גבוה. הדיינים זה הרבה פחות והקאדים עוד פחות, אז ממילא. אבל כשאני אומר את המילה "שופטים ודיינים" אני מדבר על כולם, על כל נושאי המשרה.
יש לשופטים ולדיינים ולנושאי המשרה כמה בעיות. יש את הבעיה, ואני שמח שנמצא פה חבר הכנסת בגין, הוא היה שר שבקדנציה הקודמת שלי היה מעורב בעניין הזה. על כל פנים, היית בנושא וכבר אז עלו כמה דברים שאני אומר. קודם אני אומר את דעתי. צריך לשמוע את השופטים ואת הדיינים, ונשמע את חברי הכנסת.
אני חושב שצריך להשוות את כל נושאי המשרה אותו הדבר. לשופטים יש כמה טענות. יש בקשות קטנות שנוגע גם לשופטים בבית הדין לעבודה לגבי רכב. יש את הנושא הזה של לצרף את ההוצאות השונות, שזה יוכר לצורך הפנסיה שזה לא מוכר אצלם. אצל אחרים כן. יש דיון שמתקיים כבר הרבה זמן לגבי - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, היתה פשרה שהעברתי אותה. אבל לגבי זה אין פתרון. בקדנציה הקודמת משום מה הם גם לא ביקשו. אני לא הייתי יושב-ראש הוועדה. הם לא ביקשו ועכשיו הם ביקשו. יש בקשה מסודרת, ואנחנו צריכים לדון בעניין הזה. לדעתי, הדבר הכי חשוב לשופטים הוא הנושא של הפנסיה הצוברת. בפנסיה הצוברת משנת 2,000 שופטים צעירים וגם דיינים צעירים פורשים לגמלאות עם פנסיה מאוד נמוכה. הם רוצם שינוי בעניין הזה, נכון?
מיכאל שפיצר
¶
לא, לא. הפנסיה הצוברת זה נושא שנדון בהקשר אחר. חבר הכנסת בגין שהיה ממונה על מערכת המשפט בקדנציה הקודמת כשר אוצר - - -
מיכאל שפיצר
¶
נכון, כן. שם הוקמה איזה ועדה שבחנה את הנושא. כאן הבקשה היא להגדיל את ההפרשה בפנסיה הצוברת לשופטים שמצויים בפנסיה צוברת. היתה ועדת נסים.
מיכאל שפיצר
¶
הם הגישו מסקנות וזה נמצא בדיון עם האוצר כרגע, עם אגף תקציבים. זה לא הנושא כאן. הנושא כאן הוא על דעת האוצר ליישר קו בהפרשות.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני עובר לנושא העדכון, השופט שפיצר, ואחזור רגע לעניין הזה. למדנו את הנושא. אנחנו מכירים את הנושא ואנחנו גם מכירים את המערכת. אנחנו גם יודעים מה יכול להועיל בעניין הזה. אני מאוד מאוד, כל הזמן, כבר הרבה שנים, אני סבור שנושאי משרה צריכים שהעדכון שלהם יהיה שווה. המצב הזה שבו העדכון של חברי כנסת נעשה באופן מסוים, ושרים נעשה באופן אחר, ונשיא באופן שלישי, והשופטים באופן רביעי, ולכל אחד יש איזשהו עדכון שהוא דבר שמזכיר מדינת עולם שלישי, אני חושב שאת זה צריך לבטל. מצדי זה היה יכול להיות העלאה כלפי מעלה, זה היה יכול להיות הפחתה כלפי מטה, וזה יכול להיות הצעת פשרה. הצעת פשרה הציע הממונה על השכר במשרד האוצר. הוא אמר שיש כאלה שנמצאים לפי המדד, יש כאלה שנמצאים לפי השכר הממוצע במשק – לקחת 50% לפי המדד ו-50% לפי השכר הממוצע במשק. אני מציע את הדבר הזה ואני חושב שזה צריך לחול על כולם.
כתב לי דוד ביטן מוועדת הכנסת שאם נקבל החלטה כלשהי לגבי נושאי המשרה בכלל וזו תהיה החלטה אחידה, הוא יעביר את זה גם בוועדת הכנסת.
המצב כרגע הוא ששכר חברי הכנסת מוצמד לשכר הממוצע במשק. כאשר המדד היום הוא מאוד נמוך, הוא כמעט שואף ל-0, או לפעמים אפילו פחות מ-0, המציאות הזו שבה חברי הכנסת והשופטים מקבלים עדכון גבוה והשרים וראש הממשלה וכל נושאי המשרה האחרים מקבלים עדכון הרבה יותר נמוך, אני חושב שאסור שזה יקרה. צריך לקבל החלטה לגבי השכר עצמו, לא לגבי העדכון, לא לגבי למה מצמידים אותו.
אני חשבתי בלילה. הרי אנחנו מדברים פה גם איתך, גם עם הרב יעקבי, אנחנו מדברים על העניין הזה. אני חשבתי שהוועדה תציע את שירותיה להיכנס לעניין הזה. בסופו של דבר, כל ועדה שתקים הממשלה וכל החלטה שיקבל הממונה על השכר אנחנו ועדת השירות. זה צריך לעבור את הוועדה כאן.
אני מציע שאנחנו – ועדת הכספים - ניכנס לעניין ונגיע למצב שבו הפנסיה של השופטים הצעירים, הדיינים הצעירים, הקאדים הצעירים, תהיה באופן כזה ששכרם לא ייפגע, הפנסיה שלהם לא תיפגע. אני ארגיש עם זה נכון ודבר מושלם אם אנחנו נלך על שני הדברים יחד – גם לתקן את העוולה כלפי השופטים הצעירים וגם נשנה את הנושא של המדד ושל ההצמדה שהיא תהליך, לדעתי, לא נכון. אני לא מתכוון לרדת מהעניין הזה. אני רק לא רוצה לפגוע לא בשופטים ולא בדיינים ולא בקאדים. אני רוצה להגיע לאיזושהי הסכמה. הרי המדד בסוף יעלה, הוא לא יישאר ככה, ובסוף יתברר שהדיונים שהתקיימו כאן היו דיונים שהם לטובת השופטים ולא לרעת השופטים. זה אותו דבר גם לגבי נשיא המדינה.
אגב, אם אתם שמים לב ההחלטה לגבי עדכון השכר באחוז אחד זה רק על השופטים ורק על הנשיא. זה לא על שרים כי השכר של השרים היה אמור לרדת עכשיו. רק הפרשנות פה של הלשכה המשפטית אצלנו שכתוב עליית המדד. אז אם יש ירידת המדד לא מתחשבים בזה. זה רק אם המדד עולה – לפי זה מעודכן. על כל פנים, אין לנו דיון של הפחתה של אחוז אחד אצל השרים ואצל ראש הממשלה מכיוון שאין עלייה.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
זה כמו עובר ושב בבנק. כשאתה במינוס אתה משלם ריבית. כשיש לך פלוס אתה לא משלם ריבית.
היו"ר משה גפני
¶
גם כך המציאות היא שאותם אנשים יכולים לשבת, אותם נושאי משרה, נושאי משרה בכירים - לאלה יש עדכון של 6% ולאלה אין עדכון בכלל. אני לא חושב שזה נכון, אני לא חושב שצריך לעשות את זה. אני חושב שצריך לשנות את זה. זה דבר שהוא בלתי הגון.
לכאורה יוצא שאם אנחנו הולכים על הממוצע הזה אז השופטים והדיינים עלולים להיפגע, אז ללכת על הכיוון הזה שהפנסיה תהיה נורמלית ושלא יהיו הטענות האלה, כי בסופו של דבר אני לא רואה מה יהיה מהוועדה הזו. בסוף זה צריך להגיע אלינו. אני לא בטוח שהאוצר משתף פעולה. השופט שפיצר, נשמח אם תוכל להגיד לנו מה קורה עם העניין הזה.
מיכאל שפיצר
¶
הנושא של הפנסיה הצוברת, המעבר של כל השופטים שמונו מאז שנת 2,000, מצויים במשטר של פנסיה צוברת ולא במשטר של פנסיה תקציבית שהיה גם חלק מהפחתת שכר לנושאי משרה שיפוטית. בנושא הזה נוצר פער מאוד מאוד משמעותי בהתחשב בתוחלת העבודה. אתה מתמנה לשיפוט בגיל מאוחר יחסית. נוצרים פערים בפנסיה בין שופט בתקציבית שפורש לשופט בצוברת שפורש – פערים מאוד משמעותיים. את הפערים האלה ביקשנו לצמצם בדרך כזו או אחרת. אין לנו שום בקשה ולא היתה לחזור למשטר של פנסיה תקציבית.
לצורך זה, אחרי שבאמת היו דיונים רבים עם האוצר ולא הגענו איתם להסכמות, הוקמה ועדת נסים במשותף על-ידי השר דאז בגין והשר נאמן שהיה שר המשפטים. בראש הוועדה עמד משה נסים ועוד כלכלנים, פרופסורים.
מיכאל שפיצר
¶
כן, הוא היה גם שר האוצר. הם הגישו לפני כשנה מסקנות ואז הממשלה התפרקה כך שלא יכולנו לקדם את העניין הזה. בתקופה האחרונה התחלנו שוב דיאלוג.
מיכאל שפיצר
¶
אנחנו לא עוסקים בזה, אנחנו הקורבנות של זה. לא היתה לנו שנה ועדה לבחירת שופטים. מבחינתנו, זה מאוד משמעותי. יושבת פה חברה בוועדה לבחירת שופטים וגם היא משלמת עכשיו את המחיר כל הזמן עם ועדות.
מיכאל שפיצר
¶
היא קיבלה באופן חלקי מאוד את הדרישות של השופטים, שיפרה במשהו את התנאי המוצעים. האוצר גם לזה לא מסכים. אנחנו איתם בדיאלוג ונראה לאן זה הולך. אבל אם אתם חושבים שאתם צריכים להיכנס בתיאום איתם אנחנו מאוד - - -
היו"ר משה גפני
¶
כרגע זה לא עומד אצלנו על השולחן. אני הייתי הולך לאוצר והייתי אומר להם: קבלו את תביעות השופטים בזה, ואנחנו נקבל בתמורה את הנושא הזה של העדכון.
היו"ר משה גפני
¶
כבדה וטובה ונכונה. אני חושב שזה מגיע לכם ואני חושב שמגיע למדינה שיהיה הכול אחיד. אם לא הובנתי בהתחלה מה שאמרתי, אז עכשיו אמרתי ברחל בתך הקטנה.
מה השופטת אומרת?
מיכאל שפיצר
¶
היא לא יכולה להגיד כי אתה זורק לנו בומבה שאנחנו צריכים באמת לבחון אותה. היא הצעה מאוד משמעותית מבחינתנו, ואנחנו צריכים לבחון אותה.
ורדה וירט לבנה
¶
הנקודה היא כזו שמדובר בשני דורות של שופטים וצריך לשים את זה על השולחן. יש דור א' ויש דור ב'. זאת אומרת, כל עסקה במירכאות שאנחנו צריכים לשקול, אנחנו צריכים לחשוב על זה שמדובר בקבוצה מאוד גדולה של דור א' שעליהם לא חל הנושא של פנסיה הצוברת, קבוצה גדולה של פנסיונרים שהם כבר פנסיונרים.
צריך להבין שאני מייצגת כאן קבוצה מאוד גדולה של שופטים. ההצעה הזו של שינוי שיטת העדכון כפי שאני אומרת, ואמרתי בישיבה הקודמת, והסברתי למה אני חושבת שאנחנו שונים, אבל אני יכולה להגיד את זה עוד הפעם כי יש חברי כנסת כאן אחרים. אם תרשה לי, אני יכולה להגיד את זה עוד פעם למה אני חושבת שאנחנו כן צריכים להישאר כרגע עם השכר הממוצע, כי זה הליבה של השכר שלנו. אין לנו משהו אחר. יש כאן חברי כנסת אחרים וחדשים שלא היו בישיבה הקודמת. אני מוכנה בכמה משפטים להגיד את זה, אם אתה מרשה לי.
היו"ר משה גפני
¶
תגידי בקצרה. לפני שאת אומרת אני רוצה שתדעי את המצב. זה שאת מייצגת את השופטים, את לא מייצגת רק את השופטים הוותיקים. את מייצגת גם את השופטים הצעירים.
היו"ר משה גפני
¶
תמונת המצב מחולקת לשניים או יש לה שני מרכיבים: האחד – כי יכול להיות שהמדד יעלה והשכר הממוצע במשק לא. אנחנו רואים את זה לאורך זמן אז אנחנו רואים שיש בעניין הזה שינויים. שנית, יכול להיות מצב שבו בלי הסכמה אתכם ובלי כלום אני אצליח לשכנע את רוב חברי הוועדה ואנחנו נעשה את זה. זאת אומרת, אני לא צריך את ההסכמה שלכם בשביל לעשות. אני רוצה את ההסכמה שלכם, אני מבקש אותה.
מיכאל שפיצר
¶
קודם כל, החוק לא מאפשר את זה, הרב גפני. בדיוק לזה התכוון המחוקק בסעיף 10 – לא להפקיר את השופטים לסיטואציה שכזו.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני אמרתי שיש אפשרות חוקית. ראשית, יש את השופטים הצעירים, זה לא רק השופטים הוותיקים, צריך לחשוב גם עליהם. וזה פתרון, אם אנחנו הולכים שלובי זרוע בעניין הזה. לא עושים את זה בלי זה ואת זה בלי זה. זה נושא אחר, רק צריך להסתכל גם על דור העתיד. שנית, האם אני יכול להעביר את ההחלטה כך או אחרת? אני מבקש מכם, אל תתמודדו איתי בעניין הזה. אני לא מתמודד אתכם במקצוע שלכם, אל תתמודדו איתי במקצוע שלי. אני העברתי פה דברים שהיו כמעט בלתי אפשריים. בואו נעזוב את זה, אנחנו לא שם עכשיו.
מיכאל שפיצר
¶
מה שהנחת לנו עכשיו על השולחן זו הצעה גדולה שאנחנו צריכים לבחון אותה. יש בתוכנו, כמו שאמרה השופט וירט לבנה, שתי קבוצות. אם נלך לפתרון הזה נצטרך למצוא בתוכנו מענה כי יש ניגוד עניינים מובהק בהקשר הזה בין השופטים בתקציבית לשופטים בצוברת.
מיכאל שפיצר
¶
אבל אני חושב שאנחנו יודעים לפתור בתוכנו בעיות יפה מאוד. לא רק כלפי חוץ, גם כלפי פנים. לכן, אנחנו מבקשים אפשרות לבחון את זה.
אליהו הישריק
¶
אני יודע. אני חושב שלא צריך לקשור בין שני הדברים. יש שתי בעיות וצריך לפתור כל בעיה בפני עצמה. שנית, אי-אפשר לשנות את העדכון של שופטים ודיינים. אני חוזר עכשיו על הצעה שכבוד היושב-ראש אמר לפני שנה ושנתיים - -
אליהו הישריק
¶
- - במנותק מבירור של כל המרכיבים שחסרים במשכורת של השופטים והדיינים. אנחנו לא נחזור על זה עכשיו. לא הבראה, לא ספרות מקצועית, לא שום דבר – אין כלום. זה בלוק אחד וזה הדבר היחיד. בשביל זה נוצרה בזמנו - - -
ורדה וירט לבנה
¶
לא, אני לא אמרתי בסדר. אני עוד לא אומרת בסדר על שום דבר מאחר ואני חושבת שכרגע מה שעומד על הפרק באמת בצורה באמת דחופה יותר זה באמת הנושא של העדכון של השנה.
היו"ר משה גפני
¶
השנה יעודכן. אם הוועדה תאשר את הבקשה שלכם להוריד אחוז אחד, השנה לא ישונה. העדכון יהיה לפי השנה. אנחנו מדברים על שנה הבאה.
ורדה וירט לבנה
¶
כמו תמיד שמבקשים מאתנו, אנחנו מסכימים, וגם הפעם הסכמנו, להפחית אחוז אחד מהעדכון. בעניין הזה אנחנו חושבים שלא תהיה בעיה.
לגבי העתיד הועלו פה נושאים כבדי משקל ביותר. אם אדוני זוכר, גם בישיבה הקודמת כשדיברתי שמשנת 80', בימיו של הנשיא שמגר, לא נגעו בשכר של השופטים והשכר עלה רק לפי השכר הממוצע במשק שגם טוב לנו עם זה. אבל אדוני אמר: בואו נשב. אני בטוחה שהכול בא ממקום של רצון טוב ולשפר
ורדה וירט לבנה
¶
אני מציעה שבאמת אפשר לשבת ולקיים דיונים רציניים, אולי אפילו בצורה קצת יותר מצומצמת. זה אפקטיבי. אין לי ספק שאתה רוצה רק לשפר לנו.
היו"ר משה גפני
¶
נכון, אני רוצה שהמדינה תיראה נורמלית. את לא היית בדיונים במליאת הכנסת. היה מדובר על הורדת 10% מהצמדה ומכמה דברים. עלו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, וחלקם אפילו היום שרים. הם אמרו: לא יכול להיות מצב כזה שיפחיתו פה ולא יפחיתו פה. הכוונה היתה אליכם ואמרו את זה במפורש. אני לא רוצה שזה יגיע. אני רוצה לשמור על כבודכם. אני רוצה שהמדינה תיראה מדינה נורמלית שמחליטים לגבי השכר שלכם בכבוד ובדרך ארץ ובאמת את מה שמגיע. אבל העדכון צריך להיות עדכון אחיד. לא שחברי הכנסת יותקפו על זה שהם צמודים לשכר הממוצע במשק ושאתם מקבלים את זה, זה גם פגיעה בכבודכם, ואצל אחרים לא. יש הסכמה שלכם, זה נרשם בפרוטוקול, לדון על העניין.
היו"ר משה גפני
¶
אם נגיע למסקנה שאין הסכמה אז יכול להיות שאני אביא את זה פה להצבעה ואני אנסה לשכנע את החברים. יש לנו את היכולת.
ורדה וירט לבנה
¶
אני חייבת להגיד את זה שוב ושוב, אני נורא מצטערת. אני אגיד את זה בכל ישיבה, ויש כאן אנשים שלא היו בישיבה הקודמת, אני לא קושרת בין ההצמדה של חברי כנסת, שרים או מנכ"לים לבין ההצמדה של השופטים. אנחנו סקטורים אחרים.
ורדה וירט לבנה
¶
לא. מי שיותר משותף זה השרים וחברי הכנסת שהם נבחרי ציבור. הם באים לקדנציות. אנחנו לא נבחרי ציבור. אנחנו מתמנים זו העבודה שלנו, זה התפקיד שלנו ל-20 - 30 שנה. לכן, גם אמרתי כמו שאמרתי פעם קודמת.
ורדה וירט לבנה
¶
על זה אני רוצה לדבר. למה לכן המסלולים שונים? המסלולים שונים, וצריך להבין את זה, רבותי וגברותי. קודם כל, נתחיל מזה שהשרים שהוצמדו למדד בעבר, זה היה לבקשתם והסכמתם. בוא נתחיל מזה, כי אז המדד עלה מאוד גבוה והם רצו את זה ונתנו להם את זה. לא כפו עליהם את זה. קיבלו 33% אז תוספת. היום השכר של שר מתחיל וחבר כנסת מתחיל גבוה ב-10,000 שקל משכר של שופט מתחיל. לשופט לוקח בערך בין חמש לעשר שנים להגיע לשכר הבסיס שלו.
ורדה וירט לבנה
¶
להיפך, אני לא סיימתי. סליחה חבר הכנסת וקנין, אני בדיוק רוצה להגיד שזה בדיוק הדבר הנכון היה לעשות. אני מצדיקה את זה שחבר כנסת או שר שבאים לקדנציות והם לא יודעים לכמה זמן, אני מצדיקה את זה שהם מהיום הראשון צריכים לקבל שכר יותר גבוה. כי השופט נמשך במסלול, הוא במסלול של ותק. לכן אני אומרת, זה שונה. אנחנו שונים. אין קשר בין מסלול השכר של שר וחבר כנסת למסלול השכר של השופט. השופט מתקדם לאט לאט בשכר לפי הוותק שלו, והדבר היחידי שנותן לו להתקדם זה השכר הממוצע במשק.
מיכאל שפיצר
¶
בתחילת הדרך, ב-83', המצב היה הפוך. שופט השתכר 62,000 שקלים ישנים ושר השתכר 59,000 שקלים ישנים. במהלך השנים התהפכו המספרים.
היו"ר משה גפני
¶
הבנו. כולם הבינו, היה ברור. אני גם לא מוסיף את התוספות שיש לכם, זה בסדר. כשזה יגיע להכרעה אביא את כל הפרטים
היו"ר משה גפני
¶
מה שהתהפך התהפך. אני יכול להגיד לכם שהתהפכו הרבה דברים אצל חברי הכנסת. אני לא דואג עכשיו לחברי הכנסת. כל הדיון הזה הוא דיון שהוא איננו נכון כאשר מדובר על הצמדה. הצמדה זה משהו אחר.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא מנגנון, אני חולק עליכם בעניין הזה. הצמדה זה לא מנגנון. הצמדה זה שמחליטים מהו השכר, ומכאן ואילך לא דנים יותר. איך אתם אומרים? אתם לא רוצים לבוא לפה כל פעם מחדש. צריך שזה יהיה דבר קבוע.
היו"ר משה גפני
¶
נראה בסוף מה עושים עם זה.
חבר הכנסת סמוטריץ, בבקשה. אחריו – חבר הכנסת מיקי לוי. נתכנס לסיכום.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אדוני היושב-ראש, מצד אחד, אני מסכים שיש כנראה מקום לשים את הכול על השולחן בדיון מסודר בוועדה, בפורום מצומצם יותר אולי, וגם לבחון באמת את כל האספקטים של נושאי משרה שיפוטית, ולבדוק האם נכון להצמיד את זה גם לנושאי משרה אחרים במשק.
אבל אני הולך להתנגד להחלטה שמונחת כאן בפנינו. אני חושב שהיא פופוליסטית. חשבתי שההחלטה ביחס לחברי הכנסת היתה פופוליסטית. אבל אנחנו, מה לעשות, אנשי ציבור, פוליטיקאים שצריכים לשלם את המחיר של הנראות הציבורית. שופטים עושים עבודת קודש קשה מאוד. זה לא סוד שאני לא רווה נחת מהרבה מאוד מפסיקותיהם. אבל המערכת כמערכת היא מערכת חשובה. הם צריכים להשתכר יפה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הוא לא היה פה, ולכן אני אומר שזה בא מהם. הם הציעו את זה ברוב טובם. באמת, אני מאוד מעריך את זה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז כך צריך להיות, בסדר? הם עשו את הצעד מבחינתם, ואני כחבר כנסת חושב שזה צעד לא נכון. זה פופוליזם. אם אתה עושה דיון עקרוני, יסודי ותפתח את כל שיטת העדכון – מקובל עליי. אבל עכשיו לעשות איזשהו משהו כזה, טלאי, טלאי, רק כדי שנרגיש טוב שאותנו דפקו אז ידפקו גם אותם? אמרתי שאני חושב שההפחתה כלפינו לא היתה במקומה והיתה פופוליסטית כחלק מהרדיפה של חברי הכנסת, ואני חושב שגם לנסות לגזור גזירה שווה בעיניי אין מקום. אם עד היום, וכל עוד לא ייקבע אחרת, יש מנגנון הצמדה קבוע, כך הוא צריך להתנהל. אני לא חושב שהם צריכים לוותר על אחוז. שוב, זה שאתם מוותרים, זה בסדר גמור. כך צריך להיות. אני חושב שזו טעות, אלא אם כן - - - קואליציונית - - -
מיכאל שפיצר
¶
הנקודה היא פשוטה – זה לא של ויתור פה. קודם כל, אני מאוד מודה לחבר הכנסת סמוטריץ על הדברים. אנחנו מאוד מעריכים אותם. הנקודה היא שהגידול בשכר – היה השנה גידול חריג בשכר הממוצע שמקורו היה בהעלאת שכר המינימום. זאת הסיבה שבגלל החריגות בעלייה של השכר הממוצע, הסכמנו להפחתה. זה לא שבאו אלינו. לא היה איזה מיקוח על העניין הזה, אלא ההבנה שלנו היתה שמאחר והיה גידול חריג בשכר המינימום שאנחנו מאוד מברכים על זה, ואני שבא מבתי הדין לעבודה מאוד מאוד מברך על כך, גם השופטת וירט לבנה, וכולנו. לכן, סברנו שעל הדלתא הזאת אנחנו מוותרים על התוספת שהיא חריגה בגודלה, ולכן ויתרנו. לא היה פה עניין פופוליסטי.
מיכאל שפיצר
¶
אני מאוד מעריך את זה. הבהרנו גם שזה ויתור חריג שלא כל פעם שתהיה החלטה כזו אנחנו נצטרף אליה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לכן, זה יהיה קצר מאוד. ראשית, אני הייתי פשוט בדיונים בוועדת הכנסת. שם אמר יושב-ראש הוועדה שכל הגופים שדיברתם עליהם עכשיו, ובכוונה אני אומר, התחלתם בשופטים, אבל עליתם לנשיא, מיוזמתם ויתרו גם כן על האחוז הזה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
נכון, גם ביחס לנשיא. שנית, אני אומר לבצלאל, לא כל דבר שעושים פוליטיקאים הוא פופוליסטי. אני חושב שההחלטה לוותר על השכר, יש כאלה שעשו את זה מסיבות פופוליסטיות. אבל יש כאלה שאמרו שהם מאמינים שאנחנו לא צריכים את התוספת הזו. יש הרבה דברים פופוליסטים בבניין הזה, לצערנו. אני דווקא חושב שההחלטה הזו היא - - -. זה שהצטרפו אליה אחרים או שחיקו אותה, אני חושב שזה מהות הדמוקרטיה או המנהיגות.
היו"ר משה גפני
¶
אני אבקש לסכם ולהצביע לגבי האחוז הזה. אני רוצה שנדע שאנחנו מדברים במדינה שיש בה אנשים שרעבים ללחם ושמקבלים שכר של 4,000 שקל או של 5,000 שקל כששני בני הזוג עובדים. אנחנו מקבלים החלטות לגביהם וגם השופטים מקבלים החלטות לגביהם. מקבלים החלטות על האנשים מהסוג הזה. אנחנו מקבלים את הפניות האלה. אם זה פופוליסטי – אני פופוליסט. אני כל השנים פה, 26 שנה, מדבר באותה שפה, ואני מדבר גם על עצמי את אותו דבר.
היו"ר משה גפני
¶
לא. התכוונת – לא רלוונטי. אתה לא ברשות דיבור עכשיו – זה בסדר. אתה אף פעם לא מתכוון, אתה רק אומר ההיפך מכולם.
מדובר על העלאת שכר חריגה של נושאי משרה ששכרם מוצמד לשכר הממוצע במשק. המדד הוא בקושי 0%, אפילו פחות מזה. לאנשים אין אוכל לקנות לילדים שלהם, ופה מעלים שכר ב-6%.
באה ועדת הכנסת, לטעמי פחות מדי, כיוון שבעבר זה היה אחרת, לא נתנו הצמדה בכלל כשהיה מצב כלכלי קשה, והחליטה להפחית שכר.
השופטים ברוב אצילותם בדיון שהתקיים כאן קודם, והיה כאן הנציג של נשיא המדינה, אמרו שאנחנו מצטרפים, ותוך כדי הדיון. בהתחלה חשבו והתייעצו ביניהם, ואמרו שהם מפחיתים באחוז אחד לפחות סמלי. זה לא שהשכר לא מוצמד בעוד 5%, הוא מוצמד. הוא אחוז אחד פחות, וזה עיוות של העניין.
לכן, אני מציע שהיועצת המשפטית תקרא את הנושא הזה של אחוז אחד הפחתה כדי שאני אוכל לחתום כי אנחנו מגיעים לראשון בחודש, אם אכן הוועדה תאשר את זה. אם תקבל את העמדה של חבר הכנסת סמוטריץ אז לא נפחית באחוז אחד. אם יקבלו את עמדת חברי הוועדה אז יפחיתו באחוז אחד.
אני במקביל לא מצביע על הנושא הזה של הצמדה. אני לוקח דיאלוג. אנחנו נצטרך להקים פה מישהו מהאופוזיציה, מישהו מהקואליציה, יחד איתי כדי לשבת אתכם. אני מבקש שתדעו, תלמדו, את החוק עוד הפעם. אני יכול לבוא יום אחד לוועדה ולהגיד: אני רוצה שהכול יוצמד בשווה ויוצבע בניגוד לדעתם של כל האחרים, של השופטים, של נשיא המדינה, כל מי שאנחנו ועדת השירות שלו. אני לא רוצה לעשות את זה. אני רוצה לפתור את הבעיות שלכם, לדון על השכר שלכם, ולקבל החלטה. אנחנו רשאים לקבל החלטות. יכול להיות שיש דברים שמגיעים לכם ואתם לא מקבלים. לכן, הטענה שנובעת מהעניין הזה להגיד: ההצמדה זה חלק מהעניין.
אני עברתי פה שכר של חברי כנסת. זה לא כל כך עניין אותי, אבל עברתי פה שכר של חברי כנסת. מצבם של חברי הכנסת מבחינת השכר הוא הרבה יותר נמוך ממה שהיה לפני 24 - 25 שנה כשאני מקבלת משכורת פעם ראשונה. אני מציע שכל אחד יסתכל על הדשא בחצר שלו. לא אנחנו נסתכל אצלכם, לא אתם תסתכלו אצלנו.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנחנו ועדת שירות ואני קורא לכם לשבת ולדון על העניין הזה. אני מקווה שנגיע לפתרון אחיד.
היו"ר משה גפני
¶
בוודאי, זה בהסכמה. אתם תמיד מוזמנים. גם אם נצביע נגדכם אתם תוזמנו. אני מקווה שלא נגיע לזה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. בסדר. עכשיו הייתי חייב לעשות את הישיבה בגלל שגם אם אנחנו רוצים להוריד את האחוז, אנחנו לא יכולים אחרת.
בבקשה, תקראי.
שגית אפיק
¶
"החלטת משכורת נשיא המדינה (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו–2015
בתוקף הסמכות לפי סעיף 16 לחוק-יסוד: נשיא המדינה, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
הוראת שעה לשנת 2016
1.
על אף האמור בסעיף 3(ב) להחלטת משכורת נשיא המדינה, התשמ"ב–1982, ביום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016) תשתנה משכורתו של נשיא המדינה כך שהמשכורת הכוללת תעלה באחוז אחד פחות מהשיעור שבו עלה השכר הממוצע בשנת 2015.
עדכון השכר משנת 2017 ואילך
2.
לצורך עדכון משכורתו של נשיא המדינה החל משנת 2017 ואילך, תהיה המשכורת לעניין שנת 2016 כפי שעודכנה לפי סעיף 1.
תחילה
3.
תחילתה של החלטה זו ביום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016)."
נצביע?
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד ההחלטה של הפחתת אחוז אחד אצל נשיא המדינה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – 2
החלטת משכורת נשיא המדינה (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו–2015, אושרה.
שגית אפיק
¶
"החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו–2015
בתוקף הסמכות לפי סעיף 10 לחוק–יסוד: השפיטה, סעיף 8 לחוק בית הדין לעבודה, סעיף 26(ד) לפקודת התעבורה, סעיף 17 לחוק הדיינים, סעיף 14 לחוק הקאדים, וסעיף 20 לחוק בתי הדין הדרוזיים, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
הוראת שעה לשנת 2016
1.
על אף האמור בסעיף 6(ב) להחלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית, התשמ"א-1981, ביום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016) תשתנה משכורת היסוד של נושא משרה שיפוטית כך שהשכר המשולב יעלה באחוז אחד פחות מהשיעור שבו עלה השכר הממוצע בשנת 2015.
עדכון השכר משנת 2017 ואילך
2.
לצורך עדכון משכורת היסוד של נושא משרה שיפוטית החל משנת 2017 ואילך, תהיה משכורת היסוד לעניין שנת 2016 כפי שעודכנה לפי סעיף 1.
תחילה
3.
תחילתה של החלטה זו ביום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016)."
ההמשך - 2017 יתבסס על העדכון של 2016. זאת אומרת, האחד אחוז הזה לא יוחזר בשנת 2017. העדכון של 2017 יתבסס על - - -
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד האישור ירים את ידו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – 2
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (הוראת שעה ועדכון המשכורת), התשע"ו–2015, אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
אחד נגד, שניים נמנעו. אושר.
תודה רבה, אני מודה לכם. אנחנו נהיה בקשר כדי לראות איך אנחנו מפעילים את המנגנון הזה.