הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 83
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, ט' בטבת התשע"ו (21 בדצמבר 2015), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/12/2015
חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו-2016, הצעה לסדר-היום בנושא: "הכרזת ההסתדרות על סכסוך עבודה במגזר הציבורי", פניית יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט בדבר טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ-ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015., דיווח שרים לוועדות לפי סעיף 123(ז) לתקנון הכנסת, חוק הכנסת (תיקון מס' 40), התשע"ו-2015, בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015"
פרוטוקול
סדר היום
א. קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק והצעות לסדר-היום: הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים), התשע"ו-2015 (מ/975).
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
"הכרזת ההסתדרות על סכסוך עבודה במגזר הציבורי", של חברי הכנסת יוסי יונה, סופה לנדבר ודב חנין.
ב. פניית יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט בדבר טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ-ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015.
ג. בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015.
ד. דיווח שרים לוועדות לפי סעיף 123(ז) לתקנון הכנסת.
ה. חידוש הדיון בהצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 39), התשע"ו-2015, בעניין ויתור על עדכון השכר ומתן פטור מחובת הנחה להצעה זו לפני הקריאה השנייה והשלישית.
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
ישראל אייכלר
רוברט אילטוב
יואב בן צור
מכלוף מיקי זוהר
יואל חסון
אחמד טיבי
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
רועי פולקמן
אלעזר שטרן
חברי הכנסת
¶
עבדאללה אבו מערוף
נאוה בוקר
ענת ברקו
יעל גרמן
דב חנין
רויטל סויד
בצלאל סמוטריץ
אוסאמה סעדי
נורית קורן
מיכל רוזין
עפר שלח
מוזמנים
¶
יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ניסן סלומינסקי
אלעזר שטרן - הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה, חוק ומשפט
גאל גרינוולד - יו"ר החטיבה להתיישבות
ראובן שלום - מזכיר ההסתדרות הציונית העולמית
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
חידוש הדיון בהצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 39), התשע"ו-2015, בעניין ויתור על עדכון השכר ומתן פטור מחובת הנחה להצעה זו לפני הקריאה השנייה והשלישית
היו"ר דוד ביטן
¶
מחכים לחבר'ה מוועדת החוקה פשוט. כל החבר'ה צריכים לעלות.
ואני רוצה להתחיל עם סעיף ה': חידוש הדיון בהצעת חוק הכנסת לעניין ויתור על עדכון השכר ומתן פטור מחובת הנחה להצעה זו לפני הקריאה השנייה והשלישית. אני רוצה לומר שהוצאתי את זה מסדר-היום של המליאה על מנת ששני המסתייגים יוותרו על ההסתייגות שלהם ונביא את זה ללא הסתייגויות.
היו"ר דוד ביטן
¶
- - - לא בהסכמה, אין בעיה. אז חבר כנסת רוזנטל שלח מכתב, ועכשיו חבר הכנסת בן צור יסיר את ההסתייגות שלו. בבקשה, חבר הכנסת בן צור.
היו"ר דוד ביטן
¶
רשות דיבור אין לי בעיה. יכולים לדבר, אני לא מפריע לאנשים לדבר, רק שלא יהיו הסתייגויות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רוצה, בן צור, רשות דיבור? לא. לא פה. פה אין רשות דיבור. סדר דוברים. אין לי דוברים פה. רבותי, אני רוצה רק להצביע. מה קרה, ועדת החוקה הגיעה, הכול טוב ויפה, אבל לא צריך להגזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אז הם יתקנו את זה, זה בניסיון. רבותי, אני רוצה רק להעלות להצבעה את הפטור מחובת הנחה לקריאה שנייה ושלישית. מכיוון שהוצאתי את זה מסדר-היום, אני רוצה להכניס את זה חזרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מצביעים עכשיו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד חידוש הדיון על הצעת חוק הכנסת – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
חידוש הדיון אושר.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נכח אך לא השתתף.
בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא של החוק הזה. החוק של החטיבה להתיישבות, יש בסדר-היום פטור מחובת הנחה, אני את זה לא מעלה לדיון, אין פטור מחובת הנחה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה הנושא שאני מוריד מסדר-היום.
פניית יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט בדבר טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ-ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
בעניין של הנושא חדש היו מספר התפתחויות, בוא נגיד. בהתחלה – אתם אתי, סיעת העבודה? המחנה הציוני? איך אתם קרויים – קבוצת מרצ? מה שטוב במרצ, יש להם מעט מנדטים, אבל כשמגישים הסתייגות מגישים קבוצת מרצ, כאילו יש איזה - - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, הליכוד עד היום, אם אתה לא יודע את זה, נחשב תנועה לאומית וליברלית. רק את החלק הליברלי זרקתם מזמן.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מה עושים שם במחשכים, חבר הכנסת סמוטריץ? מה קורה? מה, פחות עובד לך בגלוי אז אתה עושה במחשכים?
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר הכנסת חסון, יש לך לפעמים סממנים במליאה מזה שהיית בליכוד. פה ושם איזה הבלחות חיוביות. אז עזוב את זה, לא צריך כל דבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. פשוט חבר הכנסת מיקי זוהר שייך לסיעת גפני, עכשיו הוא רוצה להיות שייך לסיעת בן צור, אתה מבין? הוא נהיה אאוטסיידר בליכוד, לצערי הרב, בעניינים האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הטרדה זה רק אם יש אי הסכמה, לא אם יש הסכמה. אני הייתי רוצה לראות את הגברים שיבואו ב"פייסבוק", יכתבו שמטרידים אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא אמרתי. אמרתי הטרדה של גברים רק אם הם לא מסכימים.
טוב, רבותי, תראו, בנושא הזה יש התפתחות מסוימת. באיזה מובן? הייתה הצעה לנושא חדש בוועדת החוקה על הנוסח הקודם. עכשיו שהביאו את הנוסח החדש גם יש הצעה. אז אנחנו נדון בשתי הבקשות. לפי המלצת היועצת המשפטית, אפשר לדון גם במה שעלה עכשיו וגם במה שעלה בעבר נושא חדש. אז מי רוצה להתייחס?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, הנושאים בהסכמה, לא יודע אם ההצבעה בהסכמה. למה הורדתי? כי החטיבה להתיישבות זה לא נושא בהסכמה. אז מקצרים את הדיון היום. אבל עם כל הכבוד, הם צריכים לדבר.
טוב, חבר הכנסת אייכלר, את הראשון בנושא של - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
באופן אוטומטי אתה קופץ לסדר-היום. איך שאתה נכנס, המחשב פולט אותך בזכות הצבעה. בסדר, הבנתם? דב, אל תדאג, אני מתכנן את זה במחשב ככה. יש כאלה שמופיעים ישר. דרך אגב, גם מה שאתה אומר זה דבר קבוע, עם שינויי ניואנסים, אז גם את התוכן כבר הכנסתי לפרוטוקול, הכול בסדר.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה קודם כול להודות לאנשי המחשוב שהביאו לנו מכשיר, שגם מישהו שנמצא במפלגה שיש לה רק שישה מנדטים יכול לקבל זכות דיבור ראשון על-ידי שהוא לוחץ על הכפתור. אני לא זוכר דבר כזה. אז זה כבר דבר טוב.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לדבר על העניין הזה שהייתה החלטה להוסיף עוזר שלישי לחברי הכנסת. אני חושב שזה דבר שאו שנותנים לכל חברי הכנסת, ויש אולי חברי שלא צריכים שלושה עוזרים.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
או, זהו. יש פה סעיף שנקרא: ויתור על עדכון השכר ומתן פטור מחובת ההנחה. אז ויתור על עדכון השכר, אני רוצה להגיד, יכול להיות שיש חברי כנסת שיגידו שהם לא צריכים עוזר שלישי. למה לעשות הוצאה כל כך גדולה לתקציב - - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
לא, לא רק מי שרוצה. מי שיש לו הרבה עבודה, למשל יש יושבי-ראש שנותנים להם עוזר אחד יותר, יש יושבי-ראש שנותנים להם עוזר אחד פחות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אז זה מראה – אדוני היושב-ראש, אני רוצה שתשמע אותי. צריך לראות אם חבר הכנסת המבקש או המקבל את העוזר השלישי, יש לו כבר מה לעשות עם שני העוזרים הקודמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר הכנסת אייכלר, מכיוון שהוועדה הציבורית נתנה לנו הודעה שנייה – דחתה אותנו שוב פעם – ומעוניינת להופיע לדיון, אז יהיה דיון ביום שני הבא, ושמה תוכל להגיש את ההסתייגויות שלך.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
לא, אבל הרב אייכלר, צריך להיות דבר כזה: אם מישהו מבטל, אחר כך יעשו מכרז בין חברי הכנסת מי יכול לקחת את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
קופת המדינה. לא, זה לא תרומה, זה ויתור. ראיתי, כל אלה שרצו לוותר, פתאום לא רוצים לוותר, כל אחד והסיבות שלו. חבר הכנסת חסון, דבר.
כן, אדוני, אני אומר
¶
זה קצת מוזר, או בעצם לא מוזר, שאתם שוב מעלים את כל הנושא הקשור בחטיבה להתיישבות דווקא היום, שהתפרסם לדוגמה עובדתית במספרים מה שאנחנו טוענים כבר שנים, שרק 10% מתקציב החטיבה להתיישבות הולך לפריפריה האמיתית, במקרה הזה לדרום. רק 10% מהמאות מיליונים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני יודע שאתה לא מדבר פה על התוכן. אבל אתה מבקש ממני, חבר ועדת הכנסת, לאפשר לחוקק חקיקה שממשיכה להפלות את הפריפריה. כל פעולה שעושים היום כלפי החטיבה להתיישבות, שאין בה מחויבות או חקיקה שמחייבת שקיפות מלאה של ההתנהלות של החטיבה להתיישבות וחלוקה שוויונות של התקציבים, של המאות מיליונים שמועברים על-ידי מדינת ישראל, כל שיתוף פעולה שלי בדבר הזה אני נותן יד לאפליה ולפגיעה בפריפריה.
ואני מתפלא עליכם, חברי בש"ס, בליכוד, שקיבלו כל כך הרבה קולות בצפון ובדרום – איך אתם ממשיכים לתת חמצן לחטיבה להתיישבות, שמקצה מהמאות מיליונים 10% – 10% לדרום, זה הכול. זה לא כואב לכם? אתם לא מרגישים קצת דקירות בלב? אתם לא מרגישים קצת גירודים באצבעות לפני שאתם לוחצים בעד?
אתה, אדוני, אומר, ובצדק, שאתה כאילו עושה כאן הליך טכני. אבל עם כל הכבוד, חבר הכנסת סלומינסקי יכול ללמד אותנו על מהותם של הליכים טכניים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אין לי בעיה, אתה אומר באופן כללי. אני ממך לא יכול ללמוד מה הנושא החדש. אתה אומר: אני נגד החוק. אבל זה לא קשור לנושא החדש.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
לא, עצם העיסוק בחוק במעמדה של החטיבה להתיישבות, בלי שהכנסת דורשת מהחטיבה להתיישבות לחלק את כספיה באופן שוויוני לפריפריה, ולחלק את זה הצורה כזאת שלא יגיע רק למגזר אחד במדינת ישראל, זה בעיני פשע שהכנסת עושה כלפי הציבור הישראלי בדרום ובצפון.
ואתם תראו, בבקשה, חברי חברי הכנסת, היום התפרסם, היום יש חשיפה, חשיפה ברורה עם דוחות כספיים, ש-10%, חברת הכנסת בוקר, 10% מתקציב החטיבה להתיישבות עובר לדרום. רק 10%. 90% הולך למקומות אחרים. זה לא מפריע לכם?
לכן אני מבקש כמובן להתנגד לבקשה הזאת של חבר הכנסת סלומינסקי. כל מי שתומך בדבר הזה פוגע בצפון ובדרום.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא לא, רגע, אתן לך אחר כך. עשיתי טעות. כל מי שטען נושא חדש שיתייחס לעניין, אחר כך נתייחס לאחרים. לא משנה מי נרשם. בבקשה, מיכל רוזין, טענת נושא חדש?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כן. שים לב, זו הצעת החוק שהיום הוגשה לנו לעומת הצעת החוק הזאת. כמות הצבעים שיש בעמוד הזה – מזל שאני לא עיוורת צבעים - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא. כמות הצבעים באמת עולה על הנוסח המקורי. זה הרעיון של נושא חדש. נושא חדש, כאשר מעלים בכל סעיף בהצעת החוק לא הסתייגות קטנה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אסכים שתקשיב לי. זה לא הסתייגויות, אלא זה נושא חדש לחלוטין. למשל, הנושא של השקיפות, הנושא של חוק חופש המידע.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני מאוד בעד, אבל אני בעד שיחילו את חוק חופש המידע באופן מלא על החטיבה להתיישבות. מה שקורה פה, לקחו את חוק חופש המידע, ובאיזשהו אופן ניסו להחיל אותו, שזה נושא חדש לחלוטין, הוא לא היה קיים בנוסח הראשון. דרך אגב, גם אם אני בעדו, זה לא משנה, זה נושא חדש לחלוטין. אבל לקחו אותו ובעצם עיקרו אותו. אמרו: חלק מהדברים נאפשר חוק חופש מידע וחלק מהדברים לא נאפשר. זו איזושהי חיה חדשה, זה תקדים מסוכן ביותר.
ואם יש פה תקדים, מן הראוי – דרך אגב, אני חייבת לומר, משרד המשפטים מתנגד לתקדים הזה. צריך לזכור את זה. הוא מתנגד להצעת החוק, הוא מתנגד לתקדים הזה.
ולכן אם יש פה נושא חדש לחלוטין זה צריך לחזור לוועדת השרים לחקיקה, שהם ישמעו שוב את משרד המשפטים שאומר להם שיש פה נושא חדש לחלוטין, להכניס את חוק חופש המידע באופן שבו מעקרים אותו. מחר יבואו כל מיני מוסדות אחרים ויגידו: אנחנו רוצים להיות בחוק כפי שכתוב בחוק מעמד החטיבה להתיישבות, אנחנו רוצים להיות שם. והנה כבר המחוקק אפשר את האופציה הזאת ולכן אנחנו מסתמכים על זה כתקדים. יש פה תקדים חוקתי.
עכשיו, בסדר, מחליטים שרוצים את התקדים החוקתי הזה? זה נושא חדש. הוא לא היה בפני ועדת השרים, ועדת השרים צריכה להגיב עליו. זה דבר ראשון.
דבר שני, בסעיפים גם 6ב(א) - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
ולכן, עוד שני דברים חדשים שלחלוטין הוספו להצעת החוק הזאת ולא היו קיימים: החלת עקרונות מהמשפט הציבורי, וזאת בשים לב לאופייה ולתפקידיה הייחודיים של החטיבה. יש פה ניסוח כל כך עמום, ששוב יכול להוות תקדים לחוקים נוספים שבאים סוף סוף אולי להגיד משהו אמיתי, קונקרטי, לגבי המעמד של החטיבה להתיישבות וההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית בארץ ישראל. אנחנו בעצם מכניסים פה לחוק דבר חדש, שמייצר איזושהי האצלה של סמכויות, כאשר בהצעת חוק הראשונית היה מדובר על הטלה, שימו לב: ממשלת ישראל רשאית להטיל על החטיבה – הפכו את זה להאצלה. ובתוך כדי העניין של ההאצלה גם מפרטים מה זה כולל ההאצלה, ומסייגים אותה.
יש פה נושא חדש, התייחסות חדשה לחלוטין. לא יכול להיות שוועדת השרים, היה בפניה חוק מסוים עם הטלת סמכויות, ומגיעה האצלה. זה לא שינוי של מילה בלבד. המילה הזאת טומנת בחובה שינוי של כל הצעת החוק. והם יודעים את זה, זה סוג הפשרה, אבל בוודאי גם פותחת תקדימים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
משפט נוסף שקיים פה, וגם הוא סתום ולא בא בפני ועדת השרים: אין באצילה לפי פסקה (1) כדי להפוך את החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית העולמית לרשות מרשויות המדינה.
גם פה מכניסים משפט, שבעיני הוא תקדימי חוקתי, שיכול אחר כך, שוב, לחזור אלינו בחקיקה נוספת שנידרש לעניין הזה. גם על זה לא דנה ועדת השרים לענייני חקיקה. ואם אנחנו חושבים שוועדת השרים לחקיקה אכן עושה דיון מהותי, ענייני בהצעות חוק, ולא מאפשרת לחבר כזה או אחר מהקואליציה רק כי הוא חבר קואליציה, אז מן הראוי לכבד אותם, להחזיר אליהם את הצעת החוק הזאת, ושהם ידונו מחדש.
לגבי מהות החוק, אנחנו מדברים רבות על כך בוועדת החוקה, אני יכולה להיות נגד החוק מסיבות פוליטיות ואחרות וענייניות וחוקתיות, אבל מבחינת נושאים חדשים, אין ספק שיש פה לפחות בין אחד לשלושה נושאים חדשים. תודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. רק כתגובה קצרה, אני מאוד מתפלא עלייך, דווקא ממך לא חשבתי לשמוע את הדברים האלה. מה שאת אומרת בעצם פוגע בסמכות חברי הכנסת לבצע שינויים בחקיקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
- - אז אנחנו פוגעים בעצמנו. הכלל שיש בכנסת בעניין הזה הוא שאם משרד ממשלתי חושב שיש פה שינוי מהותי שלא היה בוועדת השרים לחקיקה, הוא רשאי, המשרד, לבקש להחזיר את זה לוועדת השרים לחקיקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו כח"כים צריכים לרצות את השינויים האלה ולא כל דבר נעביר לוועדת השרים לחקיקה. תבחינו בין החוק הזה לבין לעשות שינוי, רוויזיה משמעותית בסמכויות הח"כים בגלל איזשהו רצון לדחות את החוק הזה. רויטל סויד, בבקשה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני ממש לא מסכימה אתך. נושא חדש, כאשר מובא בפני הכנסת ועבר קריאה ראשונה, ואז מביאים אותו לוועדה ממשלתית - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אני מסכימה אתך, אדוני היושב-ראש, שברמת העיקרון אנחנו, חברי הכנסת, צריכים לדאוג לשמור על הזכויות שלנו בכל מה שקשור להליך חקיקה. אבל אתם פה היום בוועדת הכנסת לא יודעים את מה שאנחנו עוברים בוועדת החוקה עם החוק הזה ישיבה אחרי ישיבה.
ואני רוצה לומר לכם, שהחוק הזה הוא פצצה מתקתקת. הוא פצצה מתקתקת מכיוון שלוקחים כבני ערובה את ההתיישבות העובדת במדינת ישראל בצפון ובדרום, זורקים לה פירורים, וכובלים אותה באיזשהו אופן, שבו כשהיא מתנגדת לפעילות החטיבה להתיישבות אז היא בעצם פוגעת בעצמה.
והחטיבה להתיישבות בחוק הזה, שדי לראות כיצד ההצעה הגיעה ובהתפתחויות שחלו – והיום בבוקר, עכשיו, לא אתמול בלילה, ב-24:00 בלילה, היום בבוקר עוד הוגשו לנו תיקונים לחקיקה הזאת, הוספה של שני סעיפים מהותיים. לכאורה מצוין: החלת חוק חופש המידע והחלת חוק חובת מכרזים – שקיפות. אבל לא.
בהגינותו כי רבה עמד חבר הכנסת סמוטריץ ולבקשתנו הוא אמר: חוק חופש המידע יחול רק על הכספים, לא על מה שהתבצע בקרקעות.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
הוא אומר ככה: חוק חופש המידע – אמרנו: למה הסעיף הזה? בוא נכתוב: חוק חופש המידע יחול על הצעת החוק הזו במלואה. ואז הוא אומר: לא, נסכים לשקיפות רק לגבי הכספים. זה מה שאנחנו צועקים פה בסיעת המחנה הציוני, מפלגת העבודה, לא רק בכנסת הנוכחית, גם בכנסת הקודמת. ואנחנו זועקים: איפה הכסף ומה קורה?
אז מה בעצם עושים? זורים חול בעיני הציבור, בעיני הכנסת, ולכאורה בעיניים שלנו, והכול לכאורה בשם – הנה, את הכסף תדעו פה. אבל מה יקרה עם הקרקעות?
עכשיו, זה לא סוד שאצלנו יש דעת מיעוט בסיעה, ומוביל אותה חבר הכנסת ברושי, ובצדק הוא מוביל אותה, כי אנחנו רוצים את הכספים האלה להתיישבות העובדת במדינת ישראל ולחקלאים. אבל לא יכול להיות שבגלל 10%, שזורקים את הפירורים האלה, נמצא את עצמנו בסיטואציה כל כך קשה ובחוק כזה. ואנחנו מתנגדים לו.
וזה חוק חדש, ואלה דברים חדשים שעולים לדיון. ביקשנו לשמוע היום - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
תסתכל על סעיף 2: החטיבה להתיישבות, במסגרת הפעלת סמכויותיה, בכל הנוגע לניהול ענייניה הכספיים של החטיבה להתיישבות, לרבות מידע אודות הוצאות, הכנסות, דוחות כספיים, תקציב ביצוע. איפה לעניין מה נעשה? הקרקעות? איפה לגבי זה?
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
לא, זו לא טעות שלי. אולי תסביר לחבר הכנסת סמוטריץ את הטעות שלו. יש לו באמת טעות. שיכתוב בסך הכול - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
לפני שאתה מסביר לי. סליחה, ביטן, חכה שנייה. לפני שאתה מסביר לי מה הטעות של סמוטריץ, כי זה מה שהוא הסביר לנו בוועדה.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
בדיוק. בוא נראה מה הטעויות של סמוטריץ.
אז לפני כן, אני רק רוצה לומר לך, אדוני, שלא יכול להיות שכשמשרד המשפטים הוא המשרד שאמון על הצעת החוק, לא ניתנה לנו היום את הזכות לשמוע מה עמדתו. ישבה היום הנציגה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יהיה לך את זה מיד אחרי הדיון הזה. חבר'ה, זה דיון בנושא חדש, זה לא דיון לגופו של חוק. רויטל, נו.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
מה המהירות להעלות את זה היום לדיון במליאה? למה אתה לא נותן לנו לשמוע את העמדה של היועצת המשפטית של משרד המשפטים?
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
מצוין. אז בואו נתקן את זה כבר, שחוק חופש המידע חל במלואו, לא רק על עניינים תקציביים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שכתוב פה: הסדרי פיקוח ובקרה והחלת עקרונות מהמשפט הציבורי, וזאת בשים לב לאופייה ולתפקידיה הייחודיים של החטיבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, ועדת החוקה. החוק הזה בא לעשות את כל הפעולות של החטיבה או רק בהתייחס לפן מסוים מהפעולות שלה?
היו"ר דוד ביטן
¶
דב, אמרת לך כבר פעם. אם הייתם שולטים במדינה, דמוקרטיה לא הייתה. אז תן לי בדמוקרטיה שלי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
החוק המקורי עצמו הוא חוק הצהרתי בעיקרו, שמסדיר את המעמד של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית. הצעת החוק הזאת מתייחסת לחטיבה להתיישבות שהיא אורגן, היא גוף בתוך ההסתדרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. אז תסביר לי למה חוק חופש המידע וכו' לא צריך לחול על כל הפעולות, ולמה רק לנושאים הכספיים. מי זה עשה את הנוסח הזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתייחס גם לתוכן. זה אחד הנושאים היחידים שבוועדת הכנסת חייבים להתייחס לתוכן ולא רק - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אדוני היו"ר, אני רוצה שני משפטים להסביר וזהו. קודם כול, החוק הוא חוק מסגרת מאפשר. הוא לא קובע מה תעשה החטיבה, הוא מאפשר לממשלה, והממשלה בהחלטות בסמכות וברשות תקבע איזה משימות, איזה סמכויות היא אוצלת לחטיבה. זה קודם כול. זה לא חוק שקובע שום דבר, הוא אך ורק חוק מסגרת מאפשר, שעל בסיסו אחר כך, כפי שקרה עד היום, כל פעולותיה של החטיבה בוצעו בהתאם להחלטות ממשלה מאוד מפורטות, הממשלה הטילה על החטיבה תפקידים וסמכויות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
סוגיית המקרקעין ביהודה ושומרון, אדוני היושב-ראש, היא סוגיה רגישה מאוד מדינית ובין-לאומית.
היו"ר דוד ביטן
¶
ייקח זמן, חבר'ה. אתם רוצים, תוציאו כמה שאתם רוצים. עד שלא אתן לכולם לדבר, אני לא יכול להצביע.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
סוגיית ניהול המקרקעין ביהודה ושומרון היא סוגיה רגישה מאוד מאוד מדינית ובין-לאומית. ולכן גם חופש המידע הורכב שיחול עליה. אפשר להזכיר עונש מוות על ערבים שמוכרים קרקעות וכל מיני דברים כאלה, שלכן הסוגיות האלה הן רגישות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גם תקציב הביטחון לא שקוף עד הקצה. מה לעשות, שקיפות זה חשוב, זה לא חזות הכול.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, מבחינת הנושא החדש, בוודאי ובוודאי שיש פה נושא חדש. ואדוני היושב-ראש, גם מציע החוק בוועדת החוקה הסכים אתנו וטען הוא בעצמו לנושא חדש.
אני מפנה את כבודך ואת יתר חברי הכנסת להצעה המקורית שהונחה בפני המליאה ושהייתה מונחת בפני ועדת השרים לענייני חקיקה. מדובר בתיקון לסעיף 6ב, שכולל בתוכו שלושה סעיפים קטנים: (א), (ב), (ג), כאשר סעיף (א) מדבר על ייחודה של החטיבה להתיישבות; סעיף (ב), שהממשלה רשאית להטיל על החטיבה להתיישבות ביצוע משימות בתחום של ההתיישבות; וסעיף (ג), שמוסמכת החטיבה להתיישבות לבצע פעולות.
עכשיו, בישיבה הקודמת, עוד לפני שקיבלנו את שני הנוסחים שקיבלנו היום, אדוני היושב-ראש, כבר טענו לנושא חדש. והגענו לפה לוועדת הכנסת, אבל אז דחית את זה. והיום הייתה אמורה להיות ישיבה של ועדת החוקה, שאתמול – אתמול – שלחו לנו במייל נוסח לדיון להיום, 21 בחודש, נוסח מטעם הנהלת הקואליציה. זה הנוסח שקיבלנו אותו אתמול.
היום בבוקר, עוד לפני שהתחלנו את הדיון, אדוני היושב-ראש, קיבלנו נוסח שלישי מטעם הנהלת הקואליציה, אבל בסוגריים עם מכרזים וחופש מידע. כך שעל פניו, אדוני היושב-ראש, יש לנו שלוש הצעות חוק שונות לגמרי: יש לנו את הנוסח המקורי של חבר הכנסת סמוטריץ - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אבל זה נוסח אחר לגמרי, זו הצעת חוק שונה לגמרי. אדוני, אין בינה לבין - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כשדיברנו, אדוני, אמרנו: למה אין סעיף אחד קטן שאומר שחוק חופש המידע חל על החוק הזה? למה צריך שני סעיפים, גם סעיף (ד) שמדבר על חובת מכרזים, וגם על סעיף 2 שנוסף, עם כל הפירוט הזה וההתפלפלות של חוק חופש המידע?
ואז חבר הכנסת סמוטריץ, בהגינותו הרבה, אמר: אני לא רוצה שחוק חופש המידע - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש שם גם אדמות שנרכשו, מנהלים אדמות, יש קרקע פרטית בניהול הממונה. חבר'ה, רוצים הרצאה על דיני מקרקעין ביו"ש – אפשר. זו לא הבמה. זו סוגיה מסובכת.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אני מוכן, היושב-ראש, לתת עכשיו הרצאה על דיני מקרקעין ביהודה ושומרון. אבל זו סוגיה מורכבת מאוד מאוד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, צריך לזכור את ההיסטוריה של החוק הזה. דוד, הצעת החוק הזאת, כפי שאמר סמוטריץ, באה לעגן בחקיקה מצב שהיה פרוץ במשך עשרות שנים, שהפעילות של החטיבה להתיישבות לא הייתה מוסדרת בחוק. ואז משרד המשפטים והיועץ המשפטי ומבקר המדינה אמרו: עד כאן, צריך לחוקק ולעגן את זה בחקיקה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אז הצעת החוק הזאת באה לעגן את המצב ולשנות אותו ולעגן אותו בחקיקה. אבל תראה איזה פלא, אדוני, שאפילו את הצעות החוק האלה, גם של אתמול שקיבלנו מוועדת החוקה, גם של היום, רק היום מסרו את זה לנציג משרד המשפטים. ומשרד המשפטים עוד לא גיבש את דעתו.
ולכן בוודאי שאנחנו רוצים לשמוע את עמדת הגורם המוסמך ביותר במדינה, שזה היועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים. בוודאי שזה נושא חדש, שיחזור למשרד המשפטים, יחזור ליועץ המשפטי, נשמע את דעתו, ואז נדון בוועדת החוקה.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
כן. יש כאן שני מישורים שאנחנו מערבבים. יש את המישור על החוק לגופו של עניין, יש את הנושא של נושא חדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
בגלל שמדובר בנושא חדש, חייבים להתייחס לגופו של עניין. אין מה לעשות. זה הנושא היחיד שצריך להיכנס לגופו של עניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
נו, אז עזוב את הטענה הזאת. אני בעניין הזה הבהרתי את עצמי. יהיה פה דיון גם לגופו של עניין בגלל שזה נושא חדש. איך אדון בנושא חדש אם לא אכנס לגופו של עניין?
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
אוקיי, אז אסביר. קודם כול, התפקיד שלנו בוועדה הוא תמיד לקחת את החוק מקריאה טרומית או מקריאה ראשונה, אם זה חוק ממשלתי, לפתח אותו כפי שאנחנו מבינים, ולהביא אותו לקריאה שנייה ושלישית.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
וזה התפקיד שלנו. עכשיו, אם אנחנו בסופו של דבר משנים את החוק בצורה כזאת שמגיש החוק לא מסכים, אז הוא מושך את זה. אם זו הממשלה, משרד המשפטים לא יסכים – הוא ימשוך את זה.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
לא לא, אפשר. עכשיו, אני אומר, ואני זוכר כשהיה לנו בוועדת הכספים, נניח חוק הריכוזיות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
משרד המשפטים לא יכול למשוך הצעת חוק פרטית, רק חבר הכנסת. לכן הטענה הזאת היא לא נכונה.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
מה, אם זה לא בתיאום עם הממשלה, הרי כל יוזם מתחייב שהוא מתייעץ עם הממשלה. מה פתאום? מה, זה פעם ראשונה?
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
בוודאי. לא משנה, היוזם יכול למשוך או הממשלה לא תתמוך. זה אותו דבר.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
לא נכון, לא נכון. אנחנו מתחייבים ואז - - - אם יש שינוי מהותי, היא יכולה למשוך.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, אני רוצה לומר: ואז אם השינויים שהוועדה עושה לא מוצאים חן, אז יכול להיות שהיוזם יכול למשוך את זה, או הממשלה תחליט שהיא לא תומכת.
היו"ר דוד ביטן
¶
משרד המשפטים לא יתנגד, רק היועץ המשפטי יכול להתנגד. זה הבית היהודי מול הבית היהודי.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, תשמע אותי: היוזם יכול למשוך או הממשלה יכולה להחליט שהיא לא תצביע בעד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה כבר להיכנס – אני לא יכול להיכנס בוועדה הזאת להתנגדות של משרד המשפטים. לא יכול.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, תן לי. אני אומר: או שהיוזם יוכל למשוך או שהממשלה תחליט שהיא לא רוצה להצביע, לא תצביע בשביל זה, ממילא הוא ייפול. זה מבחינה פורמלית. מה שקרה כאן בתהליך הזה, וההיפך, זה תהליך, ואני זוכר כשהייתי בוועדת הכספים והגיע חוק הריכוזיות - - -
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
לא.
- - עשינו מהפך בחוק הזה פי אלף יותר ממה שמדובר פה בשינויים שעברו משלב לשלב. עשינו מהפך. זה התפקיד שלנו כוועדת החוקה, וזה הכוח של חברי הכנסת.
מה שקרה פה זה, תשימו לב, התפתחויות. והשלב האחרון, רק להסביר, דוד, ההיפך, שמענו את האופוזיציה נניח והודענו בעל-פה שחובת המכרזים וחופש המידע יחול. אמרו לנו: אבל זה בעל-פה – תשמע אותי, דוד – דוד, אני אומר: ההיפך, כל ההתפתחויות פה זה התפתחויות של דיון של וועדה. שמענו את האופוזיציה שדיברה על זה שהודעתי בעל-פה - - -
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
אז אמרתי: ההיפך, הודעתי בעל-פה שיהיה חובת המכרזים וחופש המידע. אמרו לי: אבל זה בעל-פה, כי כתוב רק משהו כללי – מהעקרונות של זה, תפרט.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
שמעתי בקולם והלכנו וכתבנו את זה במפורש. זה בדיוק התפקיד של חברי ועדת החוקה.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
והממשלה, מה שהיא מנחה, החטיבה לא הולכת ומקימה יישובים בלי החלטות ממשלה או בלי דברים כאלה. לא רלוונטי. אבל הם צריכים לפרסם את זה או לא, זה החלטת ממשלה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אוקיי. תראה, ביחס לכל מה שנאמר כאן, נושא חדש, אני חושב שזה גם תוכן וגם טכניקה – אתה שומע אותי?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
בפעם הקודמת באנו ושמו לנו הצעה עם שינויים מהותיים ביחס למה שאישרה מליאת הכנסת. אני חושב שלא היה דיון על זה שזה היה עניין מהותי, עובדה שהנהלת הקואליציה התכנסה לשנות את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
דרך אגב, דוגרי אני אומר לך: הלוואי ובאובייקטיביות הזאת היו מתבצעים הדיונים גם בוועדה שלנו. אני חוזר: באנו בפעם הקודמת לוועדה ומצאנו נוסח שונה בתכלית ממה שאושר במליאת הכנסת. באנו הבוקר ולא מצאנו, אבל אחרי זה חולק לנו נוסח שההגדרה שלו מטעם הנהלת הקואליציה, ששונה מהותית ממה שהוגש בפעם הקודמת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אז בבקשה, אגיד לך. לדוגמה אנחנו יודעים שהחוק צריך לממש את הייעוד שבשבילו הוא נולד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אלעזר, אל תקבעו עכשיו שמחזירים. זה נדבר בתוך הוועדה עצמה, זה לא קשור לנושא חדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
סלח לי, עם כל הכבוד, אני יכול בהחלטה גם להגיד שזה לא נושא חדש בדברים האלה והאלה והאלה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני עכשיו מאוד מופתע, בגלל, בצלאל, שנראה לי שבוועדה אמרת שאין בעיה להחזיר את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
שנייה. קודם כול, שכשאתה מוסיף את זה מדיון לדיון, ואין לי להתכונן על מה זה תחומים נוספים. אין פה את זה, זה לא הוגש לנו, סליחה. יש רצינות מסוימת שנדרשת מאתנו, שבשביל זה אתה ואני יושבים כאן.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
למה? סליחה, אני, על פניו, כשאתה דן בחטיבה להתיישבות, אז אני מבין שדנים בנושא התיישבות. כשדוחפים לי, בניגוד למה שהוחלט במליאת הכנסת "ובתחומים נוספים", ובתוך התחומים הנוספים האלה – שומע אותי, אדוני היושב-ראש?
היו"ר דוד ביטן
¶
למה הוסיפו את זה? זה לא קשור לחטיבה להתיישבות. יש חטיבות אחרות בסוכנות שמתעסקות עם זה. מה, הם עכשיו השתלטו על הסוכנות? זה כאילו ביטלתם - - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
צריך להעריך את ההתנהגות של היושב-ראש, צריך להעריך את מה שהיושב-ראש עושה. מה אתה דואג - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אדוני היושב-ראש, עשינו תיקון בתחילת החוק. אנחנו מדברים על ההסתדרות הציונית באמצעות החטיבה, זו ההסתדרות הציונית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כן. בוודאי, הנהלת הקואליציה. אני רוצה רגע להסביר, אתה לא נותן לי להסביר, אדוני היושב-ראש.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אסביר לך נורא פשוט. אני חוזר ואומר: החוק הזה נועד לאפשר לחטיבה להמשיך לעשות את מה שהיא עושה היום בסמכות וברשות על-ידי הממשלה, בסדר?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ומכיוון שהיו דברים שמשרד המשפטים אמר: רגע, אם זה רק התיישבות, אז אסור לכם לדוגמה לתת סה"מ – סיוע לחקלאים, ואם זה רק התיישבות, אז "צוק איתן", עוטף עזה, לא מותר לכם, כי זו לא התיישבות, זה ביטחוני. אז אמרנו: מוסיפים תחומים נוספים. וכדי לתחום את זה, אז אמרנו - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל ההסתדרות רוצה את זה. אביא לך את ההסתדרות לפה רגע. נו, אני לא מבין אותך.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ממשלת ישראל רשאית להאציל בהסתדרות הציונית העולמית, בין השאר באמצעות החטיבה להתיישבות – בין השאר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תקשיבו שנייה: מה שצריך להוסיף בסעיף הזה – תחומים אחרים – בניסוח צריך להוסיף שתחומי הפעילות ככל שהם קשורים לפעילות הספציפית של החטיבה להתיישבות. זאת אומרת, אם הם צריכים באיזשהו יישוב כמו בנושא של העולים, אז זה יחול.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
כשממשלת ישראל אישרה נניח 200 ומשהו מיליון שקל לעוטף עזה, לעשות כל מיני מרכיבי ביטחון וכו', הודיעו ראשי המועצות של עוטף עזה שמתוך זה 180,000,000 הם מעבירים לחטיבה כדי שתעשה את כל מרכיבי הביטחון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אסביר. היום בהנהלה הציונית יש חטיבה להתיישבות, יש את הנושא של עולים, יש את הנושא של פעילות בחו"ל, יש הכול. באתם, אמרתם שאתם רשאים כחטיבה להתיישבות לטפל גם בתחומים נוספים. תחומים נוספים אתם מגדירים לפי האמנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. תן לי את האמנה. מה האמנה אומרת? אלה תפקידי ההסתדרות הציונית: ארגון פעולות העלייה בתפוצות להבאת העולים, השתתפות בשיכונים של העולים וקליטתם, מתן שירותי בריאות, עליית נוער וכו' וכו'. יוצא מזה שאתם בעצם יכולים להיות הנהלה ציונית אלטרנטיבית. אין דבר כזה. זו לא הכוונה בחקיקה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש דיון, אין החלטה, ההחלטה שעה אחרי הישיבה. אני לא סוגר את הישיבה. נצא, ננסח ונחזור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה רק להסביר את העניין. לדעתי, לפי הניסוח הקיים, בעצם החטיבה להתיישבות הופכת להיות אלטרנטיבה להסתדרות הציונית. באיזה מובן? במובן הזה שבנוסח הזה כתוב שהם רשאים לטפל בתחומי ההתיישבות ובתחומים נוספים, וההגדרה של תחומים נוספים זה לפי האמנה. האמנה מתייחסת לעולים, לקליטת עלייה.
זאת אומרת, לפי זה הממשלה יכולה לקבל החלטה שהנושא של טיפול בחו"ל יהיה דרך החטיבה להתיישבות, ואין לכם מה לעשות עם העניין הזה, כי זה מוגדר בחוק והוא גובר על התפקידים של ההסתדרות הציונית.
היו"ר דוד ביטן
¶
כוונת המחוקק לא הייתה להלאים את ההנהלה הציונית ולהפוך אותה לחטיבה להתיישבות. מה שאנחנו צריכים להגדיר זה בעצם בנושא הזה, שככל שהנושאים שבאמנה קשורים לפעילות הספציפית של החטיבה להתיישבות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
קיבלתם רק שמונה מנדטים, מה נעשה? ורציתם להיות כולם שרים וכולם יושבי-ראש ועדות, אין מי שיעשה לכם את העבודה.
ראובן שלום
¶
אני אומר שיש משהו במה שאתה אומר, והיכולת להתגבר על זה יכולה להיות שהממשלה רשאית לאצול להסתדרות הציונית בין השאר באמצעות החטיבה להתיישבות. כי היא מבצעת את הדברים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הממשלה יכולה לקבל החלטה – שתבין את המשמעות של העניין. אם תגידו לי: כן, אין לי בעיה – אתם רוצים לפרק את ההנהלה הציונית – פרקו אותה. הממשלה יכולה לקבל החלטה שכל הפעולות שהיא רוצה להעביר דרך ההנהלה הציונית בתחום העלייה, חוץ לארץ, היא תעשה את זה דרך החטיבה להתיישבות, יותר נוח לה. אז מה תעשו אתם? רק מהתרומות שתקבלו מקק"ל ומהעולם? בסדר, תתפקדו. חלק גדול מתקציב ההנהלה הציונית היום בא מהממשלה, ואתה יודע את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
עכשיו אגיד לך רק. במשפט האחרון שלך נגעת בלב הבעיה: הם לא מחליפים רק את ההנהלה הציונית, הם מחליפים את ממשלת ישראל. עכשיו, איפה הבעיה שלי?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, אז תן לי רגע להמשיך להגיד. האמנה הזאת נכתבה בשנת 79'. בשנת 79' בדיוק מה שאמרת עכשיו זאת הייתה המציאות, שהתפוצות הביאו כסף להנהלה הציונית. בשנים האחרונות, לצערנו הרב, זה קורה הפוך, הממשלה מביאה כסף להנהלה הציונית ולא התפוצות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מאה אחוז. אותי לא קיבלו, אבל הייתי שם כמה פעמים.
התפקידים שמוגדרים, פעם שזה כספי ממשלה, ובתוך אותה אמנה כתוב לדוגמה: טיפול בזקנים בעלי כשירות מוגבלת, בנכים ובנזקקים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, אבל מה שאני אומר לך, שזה לא רק במקומות שאתה אומר איפה שהחטיבה להתיישבות פעילה, היא תהיה פעילה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הרעיון הוא שאם באמת הממשלה הקצתה כסף לעוטף עזה נגיד, ובין השאר במסגרת זה צריכים לבנות שמה נגיד בתים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, ובין השאר צריך גם לקלוט עולה, אז לא יגידו לה: זה לא בסמכות שלך. זו הכוונה שלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל מפה ועד לגרום לזה שההנהלה הציונית לא תהיה קיימת – באופציה, יש אופציה בחוק כזאת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
והייתי מסכים.
מה שאני רוצה להגיד לך, שאתה צריך להיות ברור, בגלל שעל פניו בניסוחים האלה גם אפשר להעביר לא לעוטף עזה אלא לרמת-אביב. אני רוצה שתדע את זה וזה מה שגם נעשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
הנה, הוא אומר לך בכל המדינה. בתל-אביב. בונים גרעינים לבית היהודי, מה זה נקרא.
גאל גרינוולד
¶
תודה רבה. החטיבה להתיישבות פועלת בכל הארץ: בגליל, בנגב, ביהודה ושומרון, בתחום ההתיישבות, נקודה.
גאל גרינוולד
¶
מה שהיה, שהממשלה ב-2013 ביקשה דרך החטיבה להתיישבות לתמוך ברעיון שנקרא גרעינים עירוניים. גרעינים עירוניים הכוונה קבוצות, זו הייתה החלטת ממשלה - -
גאל גרינוולד
¶
- - החלטת ממשלה מפורשת שביקשה דרך החטיבה להתיישבות להפעיל את הפרויקטים החינוכיים האלה דרך הגרעינים העירוניים האלו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כשהכול יהיה סגור בשבת יהיה יותר זמן להשתתף בגרעינים התורניים. גם בתל-אביב, כשהכול יהיה סגור בשבת בתל-אביב - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מעריך את ההתעקשות שלך לשמור אותי לסוף. לא, אני מעריך את זה. קודם כול, אתה שומר על מסורת.
היו"ר דוד ביטן
¶
המפלגה הקומוניסטית, כשהיא עלתה, היו בחירות? במפלגה הקומוניסטית היו בחירות? באידאולוגיה שלה אין בחירות. אל תיקח אותי כל כך קשה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מאוד מצטער על הצורה של הדיון הזה, ואני גם מצטער שנתת לי את רשות הדיבור בסוף.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מצטער שנתת לי לדבר באמצע, כי אני רוצה להעיר על המתכונת של הדיון הזה, שאני רואה בה טעם מאוד רציני לפגם.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
על זה אני רוצה לדבר, אני רוצה להסביר את הבעיה. אנחנו נמצאים במצב, ופה נמצא אתנו הייעוץ המשפטי של הוועדה ואתה יכול לשמוע ממנו, שבפני ועדת החוקה נמצאים היום כמה נוסחים שונים, וגם לנו, המשתתפים בדיון של הוועדה, עדיין לא ברור מהם באמת הנושאים שהולכים לידון - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר לך, אדוני היושב-ראש: אנחנו עדיין לא יודעים איזה נוסח עומד לדיון, מהו הנוסח - - -
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
תשבח שהוועדה שומעת, ערה ומתפתחת. זה הרי התפקיד של הוועדה.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
לא מבין, כל הדיון שעכשיו היה על הקרקעות והכול, במה דנת עכשיו?
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
על מה דנת עכשיו? לא על הנוסח שהוצג בפניך? אז על מה דנתם עם הקרקעות והכספים וחובת המכרזים והכול? זה שני הסעיפים שהכנסנו או היינו ערים לבקשה של האופוזיציה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
הנוסח שנמצא בפני הוועדה איננו נוסח מטעם הוועדה לקראת הכנה לקריאה שנייה ושלישית, כמו שמקובל בוועדה של הכנסת שדנה לקראת קריאת שנייה ושלישית.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, אני אומר יותר מזה: לאור ההתפתחות והדיונים בוועדה, ושמעתי שרוצים שנכניס במפורש את חובת המכרזים - - -
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, אני אומר עוד פעם: לאור זה ששמעתי שרוצים שנכניס במפורש, לא רק להודיע לפרוטוקול, את חובת המכרזים וחופש המידע, אז הכנסנו את זה במפורש. זה מה שדובר בוועדה וזה מה שהבנו והכנסנו את זה גם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רואה? רק בלבלת לי את המוח, נשפכו המים. סמוטריץ, אתה רק בלגן עושה. יש החלטת קואליציה שכל פעם שהצבעת נגד, נצביע חמש פעמים נגדך.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה. בנוסף לבעיה שהפנית אליה, אדוני היושב-ראש, ישנה בעיה נוספת שהיא בעיה מאוד מהותית בהצעת החוק. הצעת החוק הזו בעצם משלבת בין שני דברים שהשילוב ביניהם הוא בלתי אפשרי. מצד אחד, וזה אחד השינויים הגדולים שיש בהצעת החוק, שאם אתה מתייחס אליה כהצעת חוק מטעם הוועדה, אני לא רואה אותה כך - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר בסדר. אדוני היושב-ראש, הצעת החוק הזו עושה שני דברים שאי –אפשר לשלב ביניהם. מצד אחד, היא מבצעת הליך של אצילת סמכויות – אדוני.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
היא מאפשרת – אני פשוט רוצה לאפשר לתקן את הנזקים הסביבתיים של החטיבה להתיישבות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה בתום לב היה. בעצם נחייב את סמוטריץ על זה שהוא בלבל לי את המוח, זה גם היה יכול להיות. כן.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
יש פה מהלך שאי-אפשר לעשות אותו. מצד אחד מאפשרים אצילת סמכויות של הממשלה. וזה, אגב, דבר שלא היה בהצעת החוק בעת שהיא עברה קריאה ראשונה. אצילת הסמכויות של הממשלה זה לא דבר שהיה קיים בהצעת החוק כשהיא עברה קריאה ראשונה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
סמוטריץ, סמוך עליו, הוא יודע לעשות שיעורי בית גם בלי שהאופוזיציה עוזרת לו. הוא, אדוני, הפך את הצעת החוק הזו מהצעת חוק דקלרטיבית, בקריאה הראשונה המשמעות שלה הייתה מאוד מאוד כללית וכוללנית, להצעת חוק עם שיניים אופרטיביות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
לא, התנגדנו גם לנוסח הראשוני. אבל כשעל הנוסח הראשוני הזה מוסיפים, משלבים קומות שלמות של הוראות אופרטיביות, כמו שיש בהצעת החוק הזו, זו הצעת חוק אחרת. ולכן מבחינה מהותית זה נושא חדש.
אני רוצה לומר לך, אדוני היושב-ראש, שמה שעושים פה בהצעת החוק זו באמת תוצאה בלתי אפשרית. מצד אחד אוצלים סמכויות על הגוף הזה שנקרא החטיבה להתיישבות, מצד שני ההחלה של הנורמות עליו היא החלה מאוד מאוד חלקית.
כמו שאמר פה בצורה מאוד ישרה חבר הכנסת סמוטריץ, עיקר הפעילות, לטעמו, של החטיבה להתיישבות, נותרת למשל מחוץ בכלל לתחום הביקורת, מכיוון שזה דבר רגיש ויש לזה השלכות מדיניות.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה העיקר? העיקר זה הביקורת או העיקר זה הפעילות? הפך להיות פה שהביקורת זה העיקר במדינה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש גם דברים שצריך – אולי נעשה ביקורת על המוסד? נראה, נעשה, תהיה שקיפות על הפעילות של המוסד. יש דברים שלא נתונים לביקורת, אין מה לעשות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
זו הגישה של הבית היהודי. הבית היהודי מתייחסים באמת לדבר הזה, לגוף הזה שנקרא החטיבה להתיישבות, שהוא צינור שלהם להעברת כספים לגרעינים שלהם ברמת-אביב ובמקומות אחרים, כאילו שזה תחום דומה למוסד. עם כל הכבוד, זה לא דומה למוסד. יש הצדקות לאי שקיפות במוסד שאין אותן על הבית היהודי עדיין. ואני אומר לך, אדוני, בצדק נתת את הדוגמה הזו, יש הבחנה בין המוסד לבין החטיבה להתיישבות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אבל כשאנחנו מדברים על שימוש בכספי ציבור למטרות פוליטיות, שזו החטיבה להתיישבות, וכמו שאמרת, זה לא רק התיישבות, כל העולם מתמלא בחטיבה להתיישבות, אז אי-אפשר לעשות את המהלך הזה שבו מצד אחד מאפשרים אצילת סמכויות של המדינה, של הממשלה, ומצד שני לא מאפשרים שקיפות ולא מאפשרים ביקורת בהיקפים הנדרשים. השקיפות והביקורת אינם מקבילים לסמכויות שהחטיבה להתיישבות מקבלת, זה הכשל הגדול שיש כאן. מצד אחד אצילת סמכויות בלי גבולות, מצד שני שקיפות וביקורת מאוד מאוד מצומצמים.
ולכן, אדוני היושב-ראש, הנוסח שבעצם נמצא כאן מטעם הנהלת הקואליציה, הוא לא רק סופר נושא חדש, גם חוק חדש, אלא ברמה המהותית, עזוב נוסח חדש, הוא עושה פה דברים בלתי סבירים.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. אבל אמרתי בהתחלה שאנחנו על מדרון חלקלק. אם לא נאפשר לוועדות לעשות תיקונים וכל דבר יהיה נושא חדש, אנחנו פוגעים בעצמנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
ולכן המדרון החלקלק הזה, אסור לנו להיכנס אליו. רוצים לעשות תיקונים? אני בעד לעשות תיקונים. בלי להיכנס למדרון חלקלק, שהוא מסוכן מאוד מבחינת הליכי החקיקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
וצריך לחזור לוועדת שרים, אנחנו פה על מדרון מאוד מסוכן. פעם זה לטובתנו, פעם זה לרעתנו. תיקחו את זה בחשבון. אחרת כל דבר יגידו לי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז הנה, אני ממשיך. סעיף ד' עכשיו. רבותי, תקשיבו רגע. רגע, אתם הולכים או מה? יש לנו הרי חובת דיווח של השרים לוועדות. מכיוון שקצת התבלגן העסק עם כל ההעברות של הממשלה, העבירו נושאים ממשרד למשרד, אנחנו מעדכנים את הרשימה לפי הוועדות. אז בוא נתחיל. אתם אתי רגע?
ראש הממשלה זה ועדת החוץ והביטחון; שר הביטחון – ועדת החוץ והביטחון. למי שיש הערה, שיעצור אותי בקריאה. שר החוץ – ועדת החוץ והביטחון; השר לנושאים אסטרטגיים והסברה – ועדת החוץ והביטחון; שר המודיעין – ועדת החוץ והביטחון; השר לשיתוף פעולה אזורי – ועדת החוץ והביטחון.
היו"ר דוד ביטן
¶
מ-12-7: שר התחבורה והבטיחות בדרכים – ועדת הכלכלה; שר התיירות – ועדת הכלכלה; שר הבינוי והשיכון – ועדת הכלכלה; שר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל – ועדת הכלכלה; שר התקשורת – ועדת הכלכלה; שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים – ועדת הכלכלה; שר החקלאות ופיתוח הכפר – ועדת הכלכלה פלוס ועדת החינוך, התרבות והספורט בענייני צער בעלי חיים; שר הכלכלה והתעשייה – ועדת הכלכלה פלוס ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; שר החינוך – ועדת החינוך, התרבות והספורט; שר התרבות והספורט – ועדת החינוך, התרבות והספורט; שר לירושלים ומורשת – כנ"ל; שר הבריאות – ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; שר לשוויון חברתי – כנ"ל; שר הרווחה והשירותים החברתיים – כנ"ל; שר האוצר – ועדת הכספים וועדת הפנים והגנת הסביבה בענייני תכנון ובנייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
שהעברנו – ברור, אמרתי את זה בהתחלה.
שר הפנים – ועדת הפנים והגנת הסביבה; שר לביטחון הפנים – ועדת הפנים והגנת הסביבה; שר להגנת הסביבה – ועדת הפנים והגנת הסביבה; שר לשירותי דת – ועדת הפנים והגנת הסביבה; שר המשפטים – ועדת החוקה, חוק ומשפט; שר העלייה והקליטה – ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; שר התפוצות – ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; שר המדע, הטכנולוגיה והחלל – ועדת המדע והטכנולוגיה. מי בעד?
הצבעה
בעד סעיף ד' לסדר-היום – פה אחד.
סעיף ד' אושר.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד. שלוש.
א.1. הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. אנחנו מציעים להעביר את זה לוועדת – איך קוראים לזה? לא הרפורמות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לשנות בבקשה את השם. בוא נשנה את השם. עכשיו בוא נתקן. הנושא של חוק ההסדרים כבר תיקנו.
ארבל אסטרחן
¶
עכשיו היא נקראת: הוועדה להתחדשות עירונית וסעיפים מחוק ההסדרים – אז חוק ההסדרים נגמר, עכשיו נשאר התחדשות עירונית. אבל עבר אליה תיקון מהמליאה שבוע שעבר. יש בוועדה הזאת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
חייבים לתקן את השם. אוקיי, היועצת המשפטית תעשה תיקון של השם ונתקן ונוסיף גם את החוק הזה וגם את החוקים אחרים, ונבטל את מה שהיא סיימה את העבודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, בוא. זה לא עובד גם. מי בעד?
הצבעה
בעד העברת הצעת החוק לוועדה בראשות חבר הכנסת אלי כהן – פה אחד.
העברת הצעת החוק לוועדה אושרה.
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
"הכרזת ההסתדרות על סכסוך עבודה במגזר הציבורי", של חברי הכנסת יוסי יונה, סופה לנדבר ודב חנין
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעה לסדר-היום בנושא: הכרזת ההסתדרות על סכסוך עבודה במגזר הציבורי, של חברי הכנסת יוסי יונה, סופה לנדבר ודב חנין. לאיזה ועדה? אתם לא כותבים לנו. לאיזה ועדה רוצים להעביר את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
הכי מתאים ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. מי בעד? נו, אתם מצביעים או לא? מה, אני מצביע לבד?
הצבעה
בעד ההצעה להעביר את ההצעה לסדר-היום לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות – פה אחד.
ההצעה אושרה.
אתי בן יוסף
¶
הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:28 ונתחדשה בשעה 13:37.)
בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני רוצה להמשיך את הישיבה. למה נרשמתם לדיון? אין דיון. אני מוריד את הסעיף בסדר-היום. מה שהורדתי בהתחלה, לגבי פטור מחובת הנחה, אני מוריד את זה מסדר-היום.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, אני צריך, אם ביום רביעי תהיה הצבעה, אז צריכים פטור. ביום שלישי אגמור את ההצבעה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ניסן, אתה לא צריך. מה, אתה ותיק, אתה לא יודע? יום אחד לפני אתה עושה את זה. ניסן, אם לא תגמור, נכנס ועדת כנסת ביום רביעי, נעשה לך פטור.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
דוד, המליאה תהיה נורא קצרה מחר, לא נספיק. כן תעלה את זה. מחר המליאה תהיה קצרה מאוד לפי הסדר-יום.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה הבעיה? אם צריך, אכנס מחר ישיבה. בוא, תתקדם, אולי אתה כן מסיים את זה? עוד לא התחלת - - -
פניית יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט בדבר טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ-ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
אם הוא מניח מחר אין לו בעיה. אם הוא לא יספיק, אתן לו. אם הוא יגיד בבוקר, אתן לו, אז מה הבעיה?
הצעת ההחלטה שלנו
¶
ועדת הכנסת דנה היום בטענות נושא חדש בהצעת החוק שבנדון, הצעת חוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל (תיקון מס' 2) (מעמד החטיבה להתיישבות) – איפה סמוטריץ? לא בא?
היו"ר דוד ביטן
¶
- - ביחסים בין הממשלה והחטיבה להתיישבות, והתיקונים המוצעים אינם חורגים מגדר נושא זה, גם אם יש בהם כדי להציע דגם שונה של יחסים. הדבר נכון הן לגבי הטענות הנוגעות לשינוי היחסים, מיחסים של הטלת משימות ליחסים של האצלת סמכויות, והן לגבי הטענות שעניינן שקיפות פעילותה של החטיבה, שכן כל אלו הן במסגרת סמכותה של ועדת החוקה, חוק ומשפט לקבוע את פרטי היחסים שבין החטיבה להתיישבות והממשלה.
לצד החלטת הוועדה, אבקש להפנות את תשומת לבכם להסכמות שגובשו עם יושב-ראש ועדת החוקה, ולפיהן: בסעיף 6ב(א) המוצע – יוחזרו המילים שנמחקו, ולפיהן החטיבה היא אחת מזרועות הביצוע למימוש ייעודה של ההסתדרות הציונית העולמית; בסעיף 6ב(א) המוצע – תתווסף הקביעה ולפיה האצלת הסמכות להסתדרות הציונית העולמית תיעשה אך ורק בהסכמתה – כי לא די בהחלטת ממשלה, צריך גם את ההסכמה של ההסתדרות לעניין הזה, למי להפנות, איך להפנות וכל הדברים האלה.
מי בעד ההצעה כפי שהקראתי?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
הצענו נושא חדש וגם סמוטריץ. ואני לא רואה אותו פה כדי לחזור בו מההחלטה על נושא חדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
דוחה. מעבר לזה, הסברתי שהגעתי לסיכום עם יושב-ראש הוועדה לגבי עניין מסוים שהוא מאוד מאוד משמעותי וחשוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא של העברת סמכויות, העברת נושאים לחטיבה, במיוחד בנושאים שקשורים לאמנה, תיעשה רק בהסכמת ההנהלה הציונית. זאת אומרת, אם היא לא מסכימה, החלטת הממשלה לא יהיה לה תוקף בעניין הזה. ולכן באותו רגע עשינו הגנה על ההנהלה הציונית וכל החטיבות שמה מול החטיבה להתיישבות.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל זה לא משנה, אדוני, ההצבעה היא קודם כול האם זה נושא חדש או לא נושא חדש?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא נושא חדש, הסברתי גם למה. יכולתי לא להגיד את זה, ואז הוא היה משנה את זה בוועדה. אני אומר בשקיפות מלאה מה הגעתי אתו לסיכום, זה הכול.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אין בעיה. אבל בוועדת הכנסת צריך להצביע על נושא חדש. ועדת הכנסת מצביעה על נושא חדש.
ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט)
¶
עכשיו הוא מצביע על זה. הוא רק אמר: לאור ההערות שלכם - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אז תחזור, דוד, לא הבנו. תחזור על הדברים. אבל לא הבנו, אתה רואה שיש פה – אנחנו לא עושים דווקא.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, בואו נצביע. אתם רוצים ככה? אין בעיה. זה לא נושא חדש, וכל הטיעונים שנותנים בעניין הזה, אני מבקש לדחות אותם. מי בעד הצעת היושב-ראש?
היו"ר דוד ביטן
¶
ככה הם רוצים. אז מה? הלכתי ותיקנתי את זה. אז מה, גם לא בסדר? אז לא צריך. כן, כמה? בבקשה, מי נגד?
היו"ר דוד ביטן
¶
רק בשביל הנוהל.
הצבעה
בעד הצעת היושב-ראש – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הצעת היושב-ראש לדחיית הטענות לנושא חדש נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. רוויזיה בשעה 14:15.
מה שהתכוונתי לומר, שמה שקראתי לכם הוא פשוט. קראתי לכם את הנימוקים למה לדעתי צריך לדחות את הנושא החדש, וקראתי לכם מה ההסכמות שהגעתי עם יושב-ראש הוועדה לעניין שני תיקונים שהם צריכים לעשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
התיקון המשמעותי ביותר, הקשור – הנוסח הקודם היה הטלת משימות, ועכשיו האצלת סמכויות. האצלת סמכויות היא טובה יותר מהסיבה הפשוטה, אסביר גם למה. לדעתי זה טעות - - - אין הבדל גדול בשינוי הנוסח הזה, זה לא נושא חדש. ודרך אגב, זה מעמיד בבעיה יותר את ההסתדרות הציונית, מכיוון שהיום הביקורת השיפוטית היא רק החלטת ממשלה, היא סבירה או לא סבירה. מה שאני מאציל להם, גם על ההחלטות שלהם תהיה ביקורת שיפוטית לפי כללי המינהל התקין, אבל לא ניכנס לזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי הנושא השני, חבר כנסת שטרן טען טענה בעניין הזה של התחומים הנוספים, אני חושב שיש בזה משהו. לא לגבי הנושא חדש, אלא יש בזה משהו ענייני. הגעתי לסיכום עם יושב-ראש הוועדה שיתווסף – בכלל החלטת ממשלה לא מספיקה, לא לגבי התחומים הנוספים ולא לגבי תחומי ההתיישבות. צריך הסכמה מפורשת של ההנהלה הציונית, של ההסתדרות, לגבי הכול. אתם רוצים להעביר כסף לחטיבה להתיישבות על הנושאים שבסמכותה ועל נושאים נוספים, צריך שההנהלה הציונית תיתן הסכמה לזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כשזה יבוא להנהלה הציונית וייתנו להם לעשות משהו בעלייה, הם צריכים להגיד: אנחנו לא מסכימים לזה. זה תחום ששייך לרפורמים, זה תחום ששייך לקונסרבטיבים, אני לא יודע, זה פעילות בחו"ל. וזה הכול. ואז יהיה משא ומתן בין הממשלה, לא סתם החלטה שבעצם תעקר מתוכן את הפעילות של ההסתדרות.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל, דוד, מה התשובה שלך לגבי הנושא חדש לגבי חוק חופש המידע, שלא היה בכלל בהצעת החוק? ושמעקרים אותו. לא התייחסת לזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. לא, אני מסביר. הנושא של השקיפות הועלה על-ידי האופוזיציה דווקא. מה שאתם באים וטוענים, שלא די בנוסח שהוצע, זה לא עניין בדיון שלי, זה דיון בוועדת החוקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חושב שלא. אני חושב שביקשתם שקיפות, אני טוען שזה דבר שאפשר להוסיף אותו. אבל אם ביקשתם, אתם אחר כך טוענים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תטענו את העניין הזה, תגישו הסתייגות לחוק, אבל זה לא קשור אלי. מה קשור אלי? מה קשור אלי העניין? את לא מסכימה אתי בעניין הזה?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, זה פשוט, תקשיבו, אתם מוציאים מכל הסיפור של נושא חדש את כל המשמעות שלו לחלוטין.