הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, ד' בטבת התשע"ו (16 בדצמבר 2015), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/12/2015
המלצת הוועדה הציבורית לבחינת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "הגדלת מספר היועצים הפרלמנטריים". , חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו-2016, הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (קיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה לבניין שנהרס או ניזוק וקביעת סכום מרבי לתשלום), התשע"ה–2015
פרוטוקול
סדר-היום
1. המלצת הוועדה הציבורית לבחינת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "הגדלת מספר היועצים הפרלמנטריים".
2. הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (קיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה לבניין שנהרס או ניזוק וקביעת סכום מרבי לתשלום), התשע"ה–2015
3. קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים), התשע"ו-2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
ישראל אייכלר
יואב בן צור
יואל חסון
אחמד טיבי
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
רועי פולקמן
יואב קיש
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
יואל בריס - היועמ"ש, משרד האוצר
חיים אבידור - חשב הכנסת
מירה גיגי - מנהלת מדור משכורות, הכנסת
טובי חכמיאן - ראש מדור בכיר תנאי חברי הכנסת, הכנסת
קסם רוזנבלט - נציגת ועד היועצים הפרלמנטריים
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
המלצת הוועדה הציבורית לבחינת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: "הגדלת מספר היועצים הפרלמנטריים"
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
רק להגיד שהתגעגענו אליך, היית חסר. שמונה ימים יותר מדי לא היית פה, אדוני.
היו"ר דוד ביטן
¶
וואלה, שרדנו, כן. הסעיף הראשון על סדר-היום: המלצת הוועדה הציבורית לבחינת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: הגדלת מספר היועצים הפרלמנטריים. כפי שידוע לכם, לפי הנוהל, לפי החוק – בעצם, לא לפי הנוהל – העברנו את ההמלצה שלנו לוועדה הציבורית, היא החזירה לנו תשובה, עכשיו אנחנו צריכים לאשר או לא לאשר את ההמלצה שלה. אם אנחנו מאשרים את ההמלצה שלה אז היא מקבלת תוקף, ואם אנחנו לא מאשרים את ההמלצה זה חוזר אליהם שוב פעם ל-15 ימי עבודה, כי החוק תוקן. תיקנו את החוק שהם חייבים לתת לנו תשובה תוך 15 ימי עבודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פורסם אתמול, אתם רואים. אם הם יסכימו לתשובה שלנו אז שוב פעם זה מקבל תוקף, ואם הם לא מסכימים אז נדון בזה פעם אחרונה, וההחלטה שלנו תהיה ההחלטה הקובעת.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
רק לא הבנתי מה הם צריכים להתייעץ עם הנציגים של היועצים הפרלמנטריים, מה זה קשור לעניין?
היו"ר דוד ביטן
¶
הנציגים של היועצים הפרלמנטריים פנו אליהם, ובמקום לשבת אתם הם ניצלו את זה כתואנה לדחות את ההחלטה שלהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם לא חייבים. שוב פעם, אני חוזר על העמדה שלי - לגבי השכר בוא נגיד יש איזשהו היגיון אולי מסוים, נימוקים למה אנחנו לא צריכים אולי להיות מעורבים. אבל לגבי תנאי העבודה של הח"כים, מה שנקרא "כלי עבודה" לשרת את הציבור ולקיים את התפקיד שלנו, אני חושב שבעניין הזה אנחנו צריכים להיות מעורבים, להיות גורם משפיע בעניין הזה, בדיוק כמו שזה קורה במשרדי ממשלה. גם במשרדי ממשלה, דרך אגב, המנכ"לים וכל מנהלי האגפים קובעים בעצם את כוח-האדם שעובד אתם ומולם, ולכן זה דבר מקובל ולא דבר לא מקובל בשירות הציבורי. בניגוד לשכר, נושא של כוח-אדם וכלים לעבודה של משרדי ממשלה ומנכ"לים ומנהלי אגפים, הם בעצמם קובעים במסגרת התקציב את העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם קובעים במשרד מה יהיה תקציב הפעילות ומה יהיה תקציב כוח-האדם. ולכן, יש עניין שנקבע גם כן לפי מה שאנחנו צריכים, ואנחנו עושים את זה ברגישות ראויה. אנחנו לא מגישים כל שנה איזושהי תוספת של כוח-אדם. גם באיחוד תקציבית קיצצנו 20% ומשהו מהתקציב, אז אנחנו גם פועלים ברגישות וגם יש לנו מה להגיד בעניין. אי-אפשר להגיד: בנושא הזה לא נגיד שום דבר. 119 חברי כנסת, חוץ מפולקמן שיש לו איזה רעיון, תומכים בעצם – או 118, אולי מישהו הצטרף אליו – תומכים בתוספת של החוזה השלישי, במיוחד הוותיקים. עזבו אותנו, החדשים. הוותיקים שיש להם ותק בעניין הזה ועובדים שנים בנושא הזה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אתה בחרת את "גלובס", מה אתה מתפלא שהוא כועס עליך? מה אתה רוצה? אני יכול להבין את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תדאג. אני מבקש ממך, דאג לו לאיזו כתבה שלא יבכה בעניין הזה. אבל כחלון דואג לכם לכתבות. אתם מגישים הצעת חוק, הוא מאשר לכם אותה עם התקציב, והנה, הח"כים שלו עשו עבודה. הבנת את התרגיל?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לומר לכם שפניתי לוועדה באמצעות היועצת המשפטית והצעתי להם איזושהי הצעת פשרה, כי מה הם טוענים פה? הם טוענים פה שאין להם את הניסיון ואת היכולת להחליט והם צריכים יועץ ארגוני. פניתי אליהם, ואמרתי להם: יש כבר תקציב שאושר בתקציב הכנסת, תקציב המדינה, בואו תקבלו את העמדה של הח"כים בעניין הזה לשנה אחת באופן זמני, ואנחנו בשנה הזאת נמנה יועץ ארגוני על מנת שיבדוק את העניין. גם ההצעה הזאת נדחתה.
היו"ר דוד ביטן
¶
נדחתה. שום נימוק. אין להם נימוק, לא פה ולא פה. יש לי איזו עמדה, אבל אני לא רוצה להגיד אותה. בוא נגיד כך, זה לא לכבודנו ולכבודם שאגיד את העמדה הזאת.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני לא נגד רעיון העוזר השלישי. אגיד כמה הערות נקודתיות על האיך, כי הדיון הוא לא על האם, הדיון הוא על האיך.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אחד, אני חושב שהרעיון שלך, דוד, אם כבר עושים שנה ניסיון ותוך כדי זה לבחון את זה ניתן.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בסדר. אני רק רוצה לומר ככה, אחד, הצורך באפיון ארגוני ובשיח עם היועצים חשוב, כי יכולה להיות פה גם פגיעה בתנאי העסקתם בכל מיני מובנים. בין השאר, דיברנו על העניין הפיזי, שזאת שאלה שצריך לתת עליה דין-וחשבון.
היו"ר דוד ביטן
¶
עשינו שינוי. יש בתקציב 2 מיליון שקל, אמרנו שלא יהיה שינוי מבני רציני שיהיה לתקציב, וזה המצב. מי שלא רוצה מהח"כים זו בעיה שלו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אחד, לגבי התנאים. אשמח לשמוע מה אחרים חושבים, אבל טכנית אני מנסה לחשוב איך זה קורה. זאת אומרת, איך עובד שבא להיות עובד מקצועי – תכף אגיד על זה מילה – טכנית איך עושים את זה. אני בלשכות הישנות באגף הישן לא יודע איך טכנית זה עובד.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני לא רוצה שזה יפגע בזה. דבר שני, תראו, אני מסכים שיש צורך ביועצים מקצועיים וצריך לחזק. אני עוסק בזה, אנחנו גם מדברים על זה, קיש וביטן, אנחנו מדברים לא מעט על חיזוק יכולת העבודה הפרלמנטרית והפיקוח וכו'. אבל אני כן חושב שיועץ לחברי הכנסת צריך להיות יועץ מקצועי, וזה אומר, לא יועץ כללי שיכול להיות פעיל פוליטי או כל דבר אחר. מה כוונתי? כוונתי אחת. שהיועץ השלישי צריך להיות עם תנאי סף ברורים מקצועיים. זה לא יכול כל אחד, אלא שצריך יהיה להיות מוגדר ושונה.
היום כיועץ אתה יכול לקבל את מי שאתה רוצה, יש לו הכשרה, אין לו הכשרה וכו'. אני חושב שבמקרה של כוח-האדם שאנחנו מדברים עליו, שזה בעיקר בלחזק את חברי הכנסת בתחומי החקיקה, אני חושב שאנחנו צריכים יועץ מקצועי. אז, אחד, הצעתי שליועץ השלישי יוגדרו תנאי סף מקצועיים שנסכים עליהם, נגדיר אותם, אבל הם יהיו תנאים מקצועיים. זה לא יוכל להיות כל אחד בגדר פעיל פוליטי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
שוב אני אומר, מאה אחוז. אנחנו יודעים שזה בסדר שיש שניים שיכולים להיות פעילי מפלגה וכל אחד אחר, ולא צריך להיות להם שום רקע רלוונטי או ניסיון מקצועי או התאמה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זאת גישה עניינית שאני אוהב. הדבר השני, אני באמת לא חושב שצריך עוד יועצים רק למטרות פוליטיות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
ואני חושב שגם המומחיות – ההצעה שלי הייתה שאותו עוזר שלישי יהיה קשור לוועדה. זאת אומרת, אחד האתגרים הוא שח"כ ייבחר לוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זאת אומרת, אני אתן אותם לאיזה פול למישהו בכנסת, 90 איש שמה הם יעשו אתם? ישחקו אתם שש-בש?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זה יכול להיות יועץ שעובד עם ח"כ, אבל שהוא מתמחה בוועדה. כלומר, אם אתה חבר בוועדת הכלכלה או הכספים או החינוך או הרווחה, היועץ הזה מתמחה בוועדה. ככה, דרך אגב, כשדיברו על השוואה, נדמה לי, חברת הכנסת מרב מיכאלי, דיברת על ההשוואה הבין-לאומית - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כשאנחנו מדברים על שיפור היכולות המקצועיות, שאני מסכים, לגבי ח"כים, בעיני זה לא בלהביא ח"כ שיהיה עוד יועץ פוליטי או ח"כ לענייני מטלות רגילות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
ולכן, הצעתי היא שיהיה יועץ שלישי אחד שיוגדרו לו תנאי סף מקצועיים; שתיים, שיהיה קשור לוועדות. תודה. ולא אמרתי שאני נגד היועץ השלישי. - - - שהוא לא יהיה נהג של הח"כ.
היו"ר דוד ביטן
¶
כתשובה אחת פשוטה, היום יש איזושהי עצמאות לחברי הכנסת בבחירת העוזרים והם עובדים שלהם, ואני לא רוצה לקלקל את זה בגלל העוזר השלישי.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא רוצה שיהיו 90 עוזרים אצל החשב ואתה תיקח אותם לפעמים, ולפעמים תשאיר, ומה הם יעשו כל היום?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל זה לא השלישי. אני חושב שהעברית של מה שהוא אומר – באמת שנייה אחת – כי לא מדובר פה על העוזר השלישי. לא מדובר על העוזר השלישי אלא מדובר על אחד העוזרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
היום הכלל שנקבע בכנסת – אותו אני לא רוצה לשנות, לא בשביל העוזר השלישי ולא בשביל הרביעי ולא בשביל החמישי – לא רוצה לשנות את הכלל הזה שהעוזרים הפרלמנטריים שייכים לחבר הכנסת - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - במובן הזה הם משרת אמון והוא מחליט את מי שהוא רוצה. את זה אני לא רוצה לתקן, לא בשביל השלישי ולא בשביל הרביעי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל משרת אמון מקצועית. בשירות הציבורי יש מושג משרת אמון מקצועית. גם אמון וגם תנאי סף.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כשממנים את ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ראש הממשלה יכול למנות את מי שהוא רוצה אבל הוא חייב לעמוד בתנאי סף.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני. קודם כול, באמת צריך לזכור שהיום בתקנים שקיימים אחד התקנים – תקשיב, חבר הכנסת פולקמן – של העוזרים הפרלמנטריים זה תקן שהוא תקן עם תואר ראשון ומעלה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
די, לא להפריע לי. אז, אתה רואה, שנתיים לא הייתי פה ושינו פה את הדברים. אבל לא נורא.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני יודע, אגב, מניסיון, ואתה יכול לראות את זה, לרוב העוזרים הפרלמנטריים יש לפחות תואר ראשון.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אגב, אני חושב שזה גם נתון שאני בטוח שהנהלת הכנסת, החשבות יכולה, לא שמית כמובן, אבל מבחינת סטטיסטית להציג, שרוב העוזרים הפרלמנטרים הם אקדמאים ומעלה, תואר ראשון ומעלה, ולכן הם בהחלט עונים להגדרה של עוזרים מקצועיים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אז צריך לומר, מי שחי כאן במסדרונות באמת יודע ורואה שרוב העוזרים הפרלמנטריים באמת, כמו שאמרתי, בעלי תואר ראשון ומעלה, והם בהחלט עונים על ההגדרה של מקצועי. ורוב הח"כים רוצים עוזרים יעילים ומקצועיים.
עכשיו לגופו של עניין. תראה, קודם כול אני מצטער על החלטת הוועדה, ואני חושב שהיא החלטה מפספסת. אני חושב שאין ויכוח על העומס ועל הצורך של חברי הכנסת לקבל עזרה נוספת כדי לתת מענה טוב יותר לציבור. דיברנו בוועדה הקודמת, אני יכול להשוות את זה גם לעבר, נפח הפעילות, נפח הקשר שנדרש מחבר כנסת, נפח החומר, הכול הפך להיות הרבה יותר. תחשבו – אני מדבר על פניות ציבור – פעם אדם היה רוצה לפנות לחבר כנסת, היה צריך לשבת, לכתוב, להדפיס את המכתב, להכניס למעטפה, ללכת לשים בול - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - לשים בתיבת הדואר. זה היה תהליך. בכל זאת, עם כל התהליך הזה אני זוכר שהיו ערימות של דואר כל יום, והיו מונחים לי מכתבים על השולחן.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - או אס.אם.אס. או ווטאפ – בווטאפ, זה מדהים, אנשים שולחים לך פניות ציבור בווטאפ, כל המסמכים מצולמים ברצף.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - "וי", "וי", ולא ענית מייד, חבל על הזמן. אז אתה כל היום משועבד לדבר הזה. ואחר תוקפים אותנו שאנחנו במליאה כל היום ככה, וחושבים שאנחנו משחקים "טטריס" או משהו כזה. ובסופו של דבר רמת הפניות עצומה, ולכן העזרה הזאת נדרשת כדי לתת מענה לציבור.
עם זאת, אדוני, אני חייב לומר שיש פסקה אחת שמאוד אהבתי במה שאמרה הוועדה הציבורית לקביעת השכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני, זו הפסקה האחרונה. ואני מציע לא להתייחס להחלטה הזאת, אבל לקחת את אותה כהחלטה עצמאית שלנו, של הוועדה. כמו שעשינו את זה בענייני השכר, להטיל על מחלקת המחקר של הכנסת לעשות מחקר השוואתי על התנאים הארגוניים-סביבתיים של חברי הכנסת בהשוואה לעולם., אם זה בתקני כוח-אדם ואם זה גם בכלל בתנאים הסביבתיים-הטכנולוגיים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
התנאים הסביבתיים, התנאים הטכנולוגיים, תנאי כוח-האדם, כל הדברים האלה, בוא נעשה השוואה, בוא נלמד מהעולם דברים, אני באמת רוצה לדעת. אנחנו באמת צריכים את העזרה הזאת ואין בזה – אמרת, 118 ח"כים לפחות או 119 תומכים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ישתכנע. רועי, אני מציע שנפרסם איזה חבר כנסת לוקח עוזר עם תואר אקדמאי ואיזה חבר כנסת לא לוקח.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
לכן, אני מציע, בלי קשר להחלטה, שאתה, אדוני – זו גם לא צריכה להיות החלטת ועדה – שאתה כיושב-ראש ועדה תפנה למחלקת המחקר, תבקש מחקר רציני ומשמעותי על התנאים הסביבתיים בכלל של חברי הכנסת בהשוואה לטכנולוגיות, לנגישות הנדרשת היום, צרכים טכניים, צרכי כוח-אדם, ונראה מה ההשוואות העולמיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
בעניין הזה ובעוד עניין, אבל רוב הזמן שאלו שאלות. עניתי על כל השאלות, הסברתי את הצרכים. שאלו אותי גם שאלות מתריסות, עניתי עליהן, הכול בסדר. לא התייחסו לזה אפילו בהחלטה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אז תן לי לסבר את אוזנך, אני הופעתי לפניהם כבר בספטמבר 2014 – זה לפני שנה ו- – בנושא הזה, ואני לא היחידה. אני יודעת על חברות וחברי כנסת אחרים שנפגשו אתם – והם חברי כנסת מאלה שנחשבות ונחשבים ליותר פעילים בבית – שנפגשו אתם ודיברו אתם בנושא הזה, והסבירו להם את הצורך והסבירו להם כמה זה נדרש מבחינת מקצועית, ובאמת השקיעו בזה מאמץ לא מבוטל, ארבל יכולה להעיד על הדבר הזה. ואם לטענתה של הוועדה נדרשת עבודה ובדיקה, אז למה לא פתחו בה כבר אז? למה כל הפניות של חברי הכנסת שהגיעו אליהם לא גרמו לוועדה לבדוק מה הדברים בגו? אם צריך יועץ ארגוני או מה שיהיה שהם צריכים, השוואה לעולם, מה שיהיה. אני יודעת שכשאני פניתי אליהם בספטמבר 2014 לא הייתי הראשונה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
זה יותר משנה, ואני לא הייתי הראשונה שפנתה אליהם בעניין זה, אז ככה שאילו - - -
יואל בריס
¶
סליחה, משא-ומתן עשה את זה, לא הוועדה. הוועדה קיבלה את ההמלצות לאחר משא-ומתן של חצי שנה, בוא נדייק בעובדות.
יואב קיש (הליכוד)
¶
בעניין העוזר השלישי היא לא עשתה כלום. אם עכשיו היא מוציאה מכתב כזה כשכבר לפני יותר משנה כבר פנו אליה - בעיני זו התנהלות לקויה, בוא נגדיר את זה ככה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מה שארבל אומרת, שהיא אמרה שצריך לעשות את זה דרך המנגנונים של הוועדות. הסברנו כבר אז שזה לא עונה על הצרכים – כמו שהסביר פה כרגע יואל באריכות, גם לעניין פניות הציבור, אבל זה לא הדבר היחידי – אלא משום צורת העבודה המקובלת בפרלמנט הישראלי עם כל הייחודיות של הישראליות זה לא דבר שעונה על הצרכים, והסברנו את זה גם אז. זה לא שהתעלמנו מהתשובה העניינית שלהם. לעניין תנאי היועצות והיועצים, שעל הדרך גם שודרגו בצדק להיות יועצות ויועצים זה נכון, אבל זה לא קשור לעניין הזה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
ומי כמוך ישנה את הדבר הזה. הגיע הזמן להפסיק לדבר על היועצות והיועצים הפרלמנטריים כעל תנאי חברי הכנסת, זה דבר בלתי נסבל. אלה לא תנאים שלי. זה לא אותו דבר כמו תנאי שכר משום סוג.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
העובדות והעובדים האלה לא עובדים אצלי, הם עובדים אצל הציבור, בכל הכבוד. ואמרתי את זה ואגיד את זה שוב – אמרתי את זה כאן כשהייתה הישיבה החגיגית של העלאת השכר של היועצות והיועצים – כל יועצת ויועץ פרלמנטרי הם עוד לבנה בחומה נגד כוחות שיש להם אינטרסים זרים שהם לא אינטרסים ציבוריים. הסיבה שיש פה לוביסטיות ולוביסטים במספרים שיש פה היא כי אין מספיק צוות לחברות ולחברי הכנסת בשביל לעשות את העבודה לבד. ולכן, יש כזאת פרצה, בסדר גודל כזה, בשביל שיכנסו בה הלוביסטיות והלוביסטים עם החומרים שלהם ועם הידע שלהם ועם הנגישות שלהם לדברים. וזה דבר מאוד דרמטי, להבין שלא מדובר פה בפינוק של חברות וחברי הכנסת אלא בעבודה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, זה לא נכון. רועי, להגדרת המקצועיות – אפשר לדבר על זה בנפרד, ואני רק אסיים את המשפט שלי לעניין הקודם. לא מדובר בתנאים של חברי הכנסת, מדובר בעבודה מקצועית לטובת הציבור, נקודה. צריך להפריד את זה גם ברמה התקציבית. ביקשתי – יעיד על כך החשב – גם כשישבנו לפני התקציב, לקרוא לסעיפים הרלוונטיים לעבודה של חברות וחברי הכנסת בשם של "עבודה של חברי הכנסת", לא "תנאים", זה דבר אחר לגמרי.
לעניין הגדרות המקצועיות, שוב אגיד, גם ככה צעדנו מוצרים באופן קיצוני. אני יכולה להבין, ואני אומרת את זה לא בהתרסה, אתה שבא ממפלגה לא דמוקרטית, אין לך constituency, מה שנקרא, מיידי שאתה צריך להתמודד אתו, לא יכול בכלל לדבר בשדה הזה. אף אחד לא לוקח אנשים פוליטיים שאין בהם תועלת מקצועית, אין חיה כזאת.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל מצד שני, גם סוגי ההתמקצעות של חברות וחברי הכנסת שונים. מה שאתה מחזיק כמקצועי ומה שאתה צריך כמקצועי הוא לא בהכרח רלוונטי לעבודה של כל חברות וחברי הכנסת האחרים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
ואין שום סיבה להתחיל ולהגביל אותנו, אנחנו מוגבלות ומוגבלים דיינו. הבעיה שלנו היא לא מגבלות, הבעיה שלנו היא לא מספיק כלים לעבודה יעילה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
כל חבר כנסת יכול לבחור את סוג האדם שהוא רוצה לעבוד אתו. זה לא איזה תפקיד במשרד ממשלתי שאתה צריך איזה תואר והכשרה לצורך העניין.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל אומרת חברת הכנסת מיכאלי שצריך עזרה מקצועית, לא משנה אם זה פניות ציבור או חקיקה, אבל זה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
עזרה מקצועית כפי שהיא מבינה אותה, לא כפי שאתה מבין אותה. כל אחד מבין את העזרה המקצועית באופן אחר.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
רועי, היא אמרה את זה הכי מדויק שאפשר - מה שמקצועי בעיניך לא מקצועי בעיני ח"כ אחר. זה לא אותם צרכים ודרישות, כל ח"כ זה משהו אחר. זה לא אותו דבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני מסכים עם מיכאלי, אבל יותר מזה, אנחנו כחברי כנסת קופצים מוועדה לוועדה, כמות הנושאים שבאה לפתחנו היא אדירה, ומולנו עומדות חברות גדולות עם גדולי היועצים והלוביסטים וכו'. ואנחנו צריכים להכין את עצמנו כמו שצריך ולהתמודד, וכוח-האדם שעומד לרשותנו לא מספיק, מה אני יכול לעשות.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
קודם כול, אני רוצה להתחיל במשהו שאני לא יודעת אם מישהו התחיל אתו, דוד ביטן, אנחנו התגעגענו אליך.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
תראה איזה תיאום במחנה הציוני, גם אני אמרתי את זה וגם את אמרת. תראה איזה גיבוי. אתה יכול להתמודד במחנה הציוני.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתי לקסניה להגיד לקיש שאני מסכים לקבל את הערעור שלה. כשבא אלי אלברט, אמרתי לו: זה לא אני, זה קיש.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
חבר הכנסת ביטן וחברי, לא אחת פה בוועדה דיברתי לזכותה של הוועדה הציבורית, אין לי כוונה לחרוג ממנהגי, אלא לומר שאני מאוד מאוד מופתעת מהמכתב שלהם. לא ידעתי על הפגישות שעשו מרב וחברי כנסת אחרים עם הוועדה כדי להסביר להם את הצורך בעוזר השלישי, אבל אני מאוד מאוד תמהה, גם אנחנו קיבלנו את ההחלטה לפני כמה חודשים, לא ידעתי שגם אתה ישבת אתם.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבל הייתי מצפה מהם לעשות איזושהי עבודה מקדימה לפני שהם מקבלים החלטה כזאת. ואני מוכרחה לומר, באמת, דווקא הפסקה האחרונה שאותה ציין יואל לטובה, אני מודה שבלבי התרגזתי. למה צריך לאשר העסקת יועץ ארגוני, לפחות למיטב הבנתי מהחיים הקודמים שלי, יועץ ארגוני זה לא דבר זול.
אבל יותר מזה, הכנסת היא לא ארגון רגיל. זאת אומרת, צריך להיות בן-אדם שאי-פעם עבד בחיים שלו בארגונים כדי להבין שהכנסת היא לא ארגון רגיל. הרי לכל חבר כנסת יש אוטונומיה מקצועית, אישית, שקשורה לאנשים, למקום שממנו הוא בא, לסוג המפלגה שבה הוא חי, למיליון ואחד דברים, לתחומי העניין שלו.
אני לא יודעת אם הדגישו פה מספיק את העובדה שאנחנו באמת מדלגים, תסלחו לי, כמו קנגורו. לדעתי, השלב הבא זה שכולנו נעשה שיעור ב"רולר-סקייט" כי לא תהיה ברירה, כי זה המצב. אנחנו באמת רצים וצריכים להחליף נושאים בקצבים לא רגילים. למרבה המזל לפחות רוב חברי כאן בנויים היטב לעניין הזה. אבל אני באמת לא מצליחה להבין את הצורך ביועץ ארגוני. שאלתי את עצמי: רגע, אוקיי, מה יעשה היועץ הארגוני הזה? הוא ילך וימדוד – אתה יודע מה עושה יועץ ארגוני, עבדת ברשות.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע מה הוא עושה? הוא עושה Time Study. אז מה, הוא ישב עם יועץ אחד ויעשהTime Study: כמה זמן הוא מקדיש לפניות ציבור, כמה זמן הוא מקדיש ללו"ז, כמה זמן הוא מקדיש לקשר עם הציבור – לא פניות ציבור, קשר עם הציבור – כמה זמן הוא מקדיש לתקשורת, כמה זמן הוא מקדיש לעבודה פרלמנטרית. זה מה שהוא ישב ויעשה עם כמה לשכות. עם מי מחברי הכנסת הוא יעשה את הדבר הזה? ואני מאמת לא מצליחה להבין למה זה בעיניהם הפתרון במקום לבוא בדברים עם חברי כנסת. לצורך העניין, לא רק חברת הכנסת חברת מיכאלי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תשאלי את מיכאלי כמה עובדים מתנדבים יש לה כדי לעשות את מה שהיא חייבת לעשות על-פי חוק.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
דיברנו בינינו קצת על נושא המתנדבים, בואו נשאיר את הדיון הזה לנושא.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שמתנדבים זה דבר אדיר, שהכנסת מוכנה וחברי הכנסת פותחים את דלתותיהם לאנשים כדי ללמוד ולרכוש - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבל אני לא רוצה לעבור לעניין הזה, כי אני רוצה להתמקד בנושא העוזר השלישי. אני לא מצליחה להבין, כי אני לא רואה – בניגוד לדוח שהם הגישו לנו, נדמה לי בחודש יולי, שאפשר היה לקרוא, אפשר היה להבין מה הם עשו, זה התלווה לדוח של מרכז המחקר והמידע כמו שהזכיר יואל קודם. יכולתי ללמוד ממנו על מה הם התבססו בהחלטה שלהם, וכפי שאתם זוכרים, גם תמכתי בהמלצה שלהם בנושא ההצמדה. פה אני באמת לא מצליחה להבין למה זה המכתב שלהם. הייתי קוראת לזה בצורה עדינה "מכתב רזה". זה מכתב שאני לא רואה את הכלונסאות שעליהם הוא נשען.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להעיר משהו לנושא תנאי סף של עוזרים פרלמנטריים, וזה גם במענה לך, רועי. אם יש משהו שלמדתי בחיים שלי זה שתואר ראשון, תואר שני, ולפעמים גם תואר שלישי לא מבטיחים - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל לא אמרתי תארים בשום שלב, אולי ניסיון רלוונטי, מקצועי. אם אני רוצה לעזור לח"כ בוועדת הכלכלה אולי כדאי שאבין.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
למדתי דבר אחד, אנשים יכולים להיות מנהלים מעולים אחרי שהם למדו תואר ראשון בפילוסופיה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
ויכולים להיות מנהלים קטסטרופליים אחרי שהם למדו תואר שני במינהל עסקים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אין פה שום דבר שמצביע על היכולות של בן-אדם. בסופו של דבר גם צריך להגיד, ונדמה לי שזה קשור למה שדיברת עליו, לגבי הצפיפות שלנו בחדרים. אומנם אנחנו לא נמצאים הרבה בחדר, אבל כיוון שאנחנו באמת חיים מאוד מאוד צפוף אחד עם השני ועם השנייה ועם העוזרים שלנו, אתה הרי יודע, את יודעת מי המתנדבים שאת רוצה, ואת בוודאי יודעת מי העוזרים שאת רוצה, ואותו דבר אני. ולכן, הם לא יכולים להגיש לנו משהו בלי להתבסס באמת על משהו שמסביר לי למה הדרישה שלנו או הבקשה שלנו אינה במקום.
קסם רוזנבלט
¶
לאחר שוועדת הכנסת החליטה להוסיף יועץ שלישי מאוד שמחנו ותמכנו בהחלטה הזאת, ורצינו להיפגש עם ועדת הכנסת בדיון שלה על ההחלטה כדי להביע את תמיכתנו, כדי לשקף להם את עומס העבודה, את נפח העבודה הפרלמנטרית והעשייה שאנחנו לוקחים בה חלק, ומבצעים אותה ביחד עם חבר הכנסת כל יום. והיה לנו מאוד חשוב שגם עמדתנו תישמע כשדנים ביועץ שלישי, שיבינו גם מהצד של העובדים, אלה שעושים את העבודה בפועל, מה ההשלכות של זה. גם ההשלכות הלוגיסטיות בלשכה, ובהחלט ההשלכות על אדם שלישי מקצועי בתוך הלשכה.
אני רוצה שנייה להגיב על הרעיון של תנאי סף ליועצים. כל חבר כנסת הוא מעסיק, וכל חבר כנסת יכול לקבוע את תנאי הסף, יש לו חופש מוחלט לקבוע את תנאי הסף, את מי הוא מעסיק ובאיזה תפקידים.
קסם רוזנבלט
¶
ואת זה אנחנו לא רוצים לתקן. אני לא חושבת שיש שום היגיון לשנות את זה. אם חבר כנסת אחד מחפש יועץ כלכלן, יש לו כל סמכות להעסיק יועץ מהסוג הזה כבר היום.
קסם רוזנבלט
¶
לא. כמו שראית במכתב, ולמרות שמתברר שהיו דיונים בנושא הזה בחודש וחצי שעברו, לא זומנו ולא קיבלנו שום תגובה על המכתב, וזה צר לנו מאוד. ואנחנו לא חושבים שיש היגיון בלעשות תחקיר ארגוני, כי כמו שנאמר פה על-ידי חברות הכנסת, הם ילוו אותי גם הביתה כשאני עונה לפניות ציבור ולאס.אם.אסים ב-23:30 בלילה? אני בספק.
חיים אבידור
¶
שלום. לגבי בקשת הוועדה להתייעץ עם יועץ ארגוני. תראו, הוועדה התייחסה לנושא הזה באמת בכובד ראש, זו החלטה שמאחוריה נמצאים 20 מיליוני שקלים, והיא לא יכולה ככה בהינף יד לעשות את זה.
חיים אבידור
¶
יחד עם זאת, ישנם בוועדה הזאת שלושה אנשי ציבור שהם גם בין היתר, אחד פרופ' באוניברסיטה, אחד עורך-דין, ואחת היא פרופ' גם כן באוניברסיטה.
חיים אבידור
¶
הם אנשים שבאים לישיבה של שעתיים, יושבים על הדברים ודנים בהם. הם לא יכולים לשבת בעצמם עם כל חברי הכנסת, הם לא יכולים לשבת בעצמם עם כל היועצים הפרלמנטריים.
חיים אבידור
¶
רק שנייה. הם רצו שיהיה בן-אדם שיעשה את העבודה הזאת, את מה שנקרא - את העבודה השחורה הזאת, יביא להם את הנתונים, ואז הם יקבלו את ההחלטה. בלי שום קשר, כל פעם שהם רצו לדון בנושא הזה הנחיתו עליהם דבר אחר - הנחיתו עליהם את איחוד התקציבים, אחר כך הנחיתו עליהם ערעורים של יועצים פרלמנטריים על כל מיני דברים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
חיים, שנייה, מה זה? זו ועדה ציבורית שהחליטה באופן חופשי לעבוד בזה, להתעסק בזה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אבל אני לא מבין את העניין הזה, חיים, מה זה העניין הזה "הפילו עליהם"? הם החליטו באופן חופשי לעבוד בזה.
חיים אבידור
¶
יואל, אני לא מצדד באף דבר ואני לא מתווכח עם אף אחד. רק דבר אחד לחברת הכנסת מיכאלי, דיברנו על שינוי הסעיף שנקרא: תנאי חברי הכנסת, וחברת הכנסת מיכאלי באמת ביקשה את זה, והבענו נכונות. הבעיה שהדיון עם חברת הכנסת מיכאלי נעשה ערב אישור התקציב. אם את זוכרת, היית בחו"ל.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אין לי תלונות, חיים, רק אמרתי את זה בשביל להבהיר את החריפות של הדבר הזה. אין לי שום טענה.
יואל בריס
¶
אחר כך אתם לא רוצים שיועצים פרלמנטריים יהיו חלק מהכנסת, ובגלל זה אתם שמים את זה בשכר חברי הכנסת.
חיים אבידור
¶
זה לא נכון. היועצים הפרלמנטריים מופיעים בהחלטת שכר חברי הכנסת. תקרא. אתה לא מכיר את - - -
יואל בריס
¶
לא נכון. אתם לא רוצים שאנחנו נהיה קשורים לכנסת אז אתם שמים אותנו באכסניה של שכר חברי הכנסת.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אתה תהיה הנהג שלו? אז מה? אי-אפשר לאכול את העוגה והשאיר אותה שלמה. אם אתה רוצה להיות עובד כנסת כמו שהצעתי, אז אתם צריכים להיות עובדים מקצועיים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא התייחסתם למשמעויות של התפקיד, לחלוקת תפקידים, ליועצים שעושים את העבודה המקצועית שלהם.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני מצטערת להגיד לך, אני מניחה שראית עבודות ייעוץ ארגוני. זה לא ייעוץ ארגוני מהסוג שאותו אתה רגיל לראות, עם כל הכבוד. זה לא יכול להיות, זה לא הגיוני.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
גם הם לא מגלים דברים, אנחנו לא יכולים להגיב. מה אתם רוצים? אתם יודעים שאם הם היו עושים בדיקה לח"כים היינו יודעים מה חלק מהעוזרים עושים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
זאת הוצאה כספית משמעותית. למה להוצאה כספית אתה לא אומר: רגע, למה צריך לעשות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לסיים. מספיק, רבותי. אמרתי מספיק, לא? מה קרה לכם? די. מה, אתה מתווכח עם היועצים הפרלמנטריים עכשיו?
היו"ר דוד ביטן
¶
שולי. אני רוצה לומר שהוועדה הציבורית שאלה אותי את השאלה הזאת. אמרתי להם שלדעתי הם לא צריכים להסתכל על תקציב, הם צריכים להסתכל על הבקשה ולבדוק אותה האם היא משרתת את הציבור והאם היא משרתת את הח"כים על מנת שהם יוכלו לעשות את העבודה הציבורית שלהם. והם צריכים לראות האם הבקשה מידתית. אם היינו מבקשים תוספת של שלושה, ודאי שזה לא מידתי. על זה הם צריכים להסתכל. מה גם שהתקציב סביר, הוא לא בשמים בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם לא התייחסו למה שאמרתי. אוקיי, זו זכותם, אבל גם זכותנו לקבל את ההחלטה באופן שונה.
אני מבקש לדחות את ההחלטה של הוועדה הציבורית, ולקבל את ההחלטה הקודמת שקיבלנו בישיבה הקודמת. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 8
נגד – אין
נמנעים – 1
החלטת הוועדה הציבורית לא נתקבלה
ההחלטה הקודמת של ועדת הכנסת נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו זה יחזור לוועדה הציבורית, ישנם חמישה שרים מהעבודה.
יואל, לגבי הנושא של מה שביקשת, נסיים את העניין הזה, את התהליך, ואחר כך נבקש מהחשב לעשות בדיקה מסוימת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
על הנייר. בסדר.
הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (קיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה לבניין שנהרס או ניזוק וקביעת סכום מרבי לתשלום), התשע"ה–2015
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא הבא הוא: הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (קיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה לבניין שנהרס או ניזוק וקביעת סכום מרבי לתשלום), התשע"ה–2015, איפה גפני? מישהו יכול לקרוא לגפני רגע?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הוא נגד, אבל זה היה חשוב לו. הוא אמר לי: אני לא בא לוועדה, כי הוא לא רוצה להילחם על זה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
עברו שלושה שבועות. דוד, היו המון דיבורים על זה, אני מבין. באמת, דחינו את זה שלושה שבועות בגלל כבודו של הרב גפני, ואנחנו מבקשים עכשיו לקבל החלטה להעביר את זה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הוא שוחח אתו. לגבי החוק של המבנים, הייתה טעות במליאה, הסכמתי מהרגע הראשון להעביר את זה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הם דנים בארנונה. אמר לי חבר הכנסת גפני שכן דנים בזה, ועדת הכספים דנה בזה. הוא ביקש ממני והסכמתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
סעיף ב': הצעת חוק הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות, מי בעד להעביר את זה לוועדת הכספים?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
להעביר את הסיפור של מבנים נטושים וארנונה - חבר הכנסת גפני ביקש שזה יעבור, וגם דנו בארנונה והסכמתי, ואני לא רואה בעיה עם זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
נקווה שדודי אמסלם יסכים. מי בעד העניין להעביר לוועדת הכספים? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – אין
נמנעים – 3
ההצעה להעביר את הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (קיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה לבניין שנהרס או ניזוק וקביעת סכום מרבי לתשלום), התשע"ה–2015, לוועדת הכספים נתקבלה.
3. קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אפשר לקרוא לגפני, בבקשה. הוא מדבר אתי אתמול בלילה והוא לא בא לישיבה. נו, אז מה עשינו?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, זו עבודה מקצועית, והמקום של זה הוא בוועדת הכלכלה. מה עכשיו? המקום של זה בוועדת הכלכלה מבחינה מקצועית פרופר.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש נושאים ספציפיים שזה תכנון ובנייה, דברים מסוימים, ופיננסים שביקשתי בוועדה מקצועית. זה מה שביקשנו, ודיברנו על זה עם חבר הכנסת גפני. אלו נושאים ספציפיים בוועדה המיוחדת.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא דיבר על הנושא, לבדוק בפרלמנטים אחרים, נעשה את זה אחרי שנסיים את התהליך, לא לפני.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
פיננסיים זה נושא שאנחנו מטפלים בו במכלול, ובשביל זה הוועדה הזאת קיימת, בשביל זה הקמנו את הוועדה.
ארבל אסטרחן
¶
הוועדה של אלי כהן נקראת היום: הוועדה להצעת חוק ההתחדשות העירונית. את הסעיפים של חוקי העזר שם הוא כבר גמר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אדבר עם השר בעצמי, אני רוצה לראות מה הבעיה. אז הוא לא רצה לדחות, אני לא רציתי לדחות, אתם אמרתם שהשר מסכים לדחות. אם אתם מסכימים ואומרים: פגישה, אז תיפגשו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל הוא גם אמר לי: אני בוחר לא לבוא לכאן כדי לתת לי להגיד, אם הוא היה רוצה הוא היה בא לכאן.