הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 79
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ז בכסלו התשע"ו (09 בדצמבר 2015), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 09/12/2015
תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי - צער בעלי חיים) (תיקון), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי- צער בעלי חיים)(תיקון), התשע"ד- 2014
מוזמנים
¶
יפעת רווה - עו"ד, משרד המשפטים
ג'ריס גנטוס - עו"ד, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
יוסי וולפסון - עו"ד, רכז תחום חיות במשקים, עמותת תנו לחיות לחיות
נטע יגר - עו"ד, עמותת תנו לחיות לחיות
אריה בן ארי - חבר, ארגון המשחטות התעשייתיות
אבשלום דולב - מנהל, ארגון המשחטות התעשייתיות
רונית אופיר - חברה, ארגון המשחטות התעשייתיות
מבשרת נבו - לוביסטית (גלעד), מייצגת את ארגון המשחטות
אירדה קריימר - לוביסטית (אימפקט), מייצגת את עמותת תנו לחיות לחיות
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי- צער בעלי חיים)(תיקון), התשע"ד- 2014
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את הישיבה של ועדת החוקה, חוק ומשפט, בהיעדרו של היושב-ראש שלנו חבר הכנסת ניסן סלומינסקי שביקש ממני להחליף אותו באופן זמני, באופן מוחלט. הזמניות היא מוחלטת.
הנושא הוא תקנות העבירות המינהליות. אתם צריכים לסלוח לי, אני עסקתי שנים רבות בבעיות עבירות בצבא ההגנה לישראל אז כך קראתי זאת. מדובר בתקנות העברות המינהליות - לא צריך את האות יו"ד, היא מיותרת – (קנס מינהלי, צער בעלי חיים) (תיקון), תשע"ד–2000 ו- - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אם יתוקן אז בסדר. אנחנו רק צריכים להיות מדויקים.
נמצא פה נציג של משרד החקלאות - ברוך הבא. נמצאים פה נציגים של ארגון בעלי המשחטות ועמותת תנו לחיות לחיות היטב - לחיות טוב, לחיות זה דבר אחר.
אני מקדם בברכה את חבר הכנסת שמולי שמתעניין בנושא זמן לא קצר. גם היינו בדיון דומה מבחינה מסוימת שבו הייתי אורח בעת הכנת חוק ההסדרים לעניין זה. זה היה דווקא דיון מעניין ומועיל.
משרד המשפטים יציג, בבקשה. אחר כך משרד החקלאות, ואחר כך נפתח את הדיון.
יפעת רווה
¶
אני לא יכולה להתאפק, אני רוצה בכל זאת להגיד בעניין האות יו"ד בעבירות מינהליות. אני פשוט סטודנטית גם ללשון. במחלקת נוסח החוק למדו אותנו שהכללים של חקיקה לפעמים לא תואמים את הכללים הכלליים, ויש דברים כדי שלא תהיה אי-הבנה שמוסיפים כל מיני יו"דים וו"וים.
יפעת רווה
¶
קנסות מינהליים - כידוע האכיפה בדרך כלל נעשית באמצעות בתי משפט וכתבי אישום. אבל יש עבירות מסוג עבירות הסדר, מה שקרוי, שהן לא במהות הדין הפלילי. זה לא רצח וגניבה ואונס, והן באות להסדיר תחומי חיים בתעבורה, בחקלאות, במיסוי, דיני עבודה, ובכל מיני תחומים אחרים.
יפעת רווה
¶
רשויות מקומיות שדורית מאוד אוהבת. להפעיל את כל המערכת המשפטית של כתבי אישום ותובעים זה, מצד אחד, הרבה פעמים לא יעיל והמערכת לא תמיד מתפנה לסוגים האלה של עבירות. הייתם בישיבה הקודמת בנושא של הסמים. המערכות עוסקות בהרבה סוגים של עבירות.
יפעת רווה
¶
מצד שני, גם מהכיוון של האדם עצמו שעובר את העבירה. לא תמיד יש הצדקה להכתים אדם ברישום פלילי ובכל מה שכרוך בהפעלת המערכת הפלילית נגדו. משני הכיוונים האלה נכון יותר לעשות איזושהי דרך של אכיפה חלופית, ועבירות מינהליות זו אחת הדרכים לאכיפה חלופית שגם, מצד אחד, פחות פוגעת באדם עצמו, בסטיגמה, ומצד שני, היא גם יותר יעילה. כמובן שאם האדם מרגיש שנעשה לו עוול - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
זה אני מבין. השאלה היא האם היא יעילה באותה מידה גם מבחינת ההרתעה, ואני אומר את זה באופן הכי כללי?
יפעת רווה
¶
כשבאופן תיאורטי מגישים כתב אישום וזה נשאר תיאורטי אז בסופו של דבר אנשים מבינים שאין אכיפה או שהאכיפה היא זניחה. כשהאכיפה היא תיאורטית אז, בסופו של דבר, אנשים מפרים את החוק כי הם לומדים עם הזמן שהם יעשו את זה. גם אדם שהוא בבסיסו שומר חוק שרואה שלא אוכפים ולא אוכפים, מתחיל לזלזל בחוק.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
כן. מצד שני, אם מטילים על ארגון אפילו קנס של 3,000, לא 500, השאלה אם לא תהיה לו נטייה מבחינת קלות הביצוע – ואני אומר את זה באופן הכי כללי, לא בשום פנים דווקא אל הנציגים של ארגון המשחטות. אמרתי קודם בדיון הקודם שאני לומד. אין לנו הרבה זמן, אבל אני לומד. במובן הזה אני שואל אם זה יעיל, לא תהיה נטייה, בייחוד לארגונים, לעבור עבירה ולהסתכן בהטלת הקנס – לשלם ולעבור הלאה ולחזור על העבירה.
יפעת רווה
¶
במקרה הזה לעבירה חוזרת יש כפל קנס, ויותר מזה. אם רואים ארגון או אדם פרטי שמשתלם לו חוזר ועובר את העבירה, יש סמכות להגיש כתב אישום בנסיבות מסוימות. צריכים להיות כללים לזה. אבל בדרך כלל עבירה חוזרת ונשנית זה בהחלט סיבה טובה להגיש כתב אישום נגד אדם שאנחנו רואים שקיבל קנס, זלזל. המשיך והמשיך עוד פעם אז אפשר להגיש כתב אישום. זה לא מונע את זה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
האם יש בהצעה שלכם או האם יש תכנון לעשות אבחנה בין מתעלל שהוא אדם פרטי למתעלל שהוא תאגיד? זו הדרך להתמודד עם מה שהציע היושב-ראש.
יפעת רווה
¶
זה אפשרי לפי חוק העבירות המינהליות. בדרך כלל אנחנו עושים את זה לפי הצרכים של המשרדים שפונים אלינו. במקרה הזה כיום אין. אני אתן למשרד החקלאות להשיב האם יש עניין בדבר הזה, כי לא בכל תחום – ואני לא מביעה עמדה בעניין הזה – יש חשיבות לאבחנה. אבל שמשרד החקלאות יענה. אם מעוניינים, אפשר לעשות את זה. החוק מאפשר.
ג'ריס גנטוס
¶
עו"ד ג'ריס גנטוס מהלשכה המשפטית של משרד החקלאות.
אני בהחלט מסכים ומתחבר להצעה של חבר הכנסת שמולי. עשינו את זה בתקנות אחרות, ונראה לי שנכון יהיה לעשות את האבחנה בעבירות המינהליות של כפל קנס כשמדובר בתאגיד.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
שאלה רצינית. יתרה מזו, ותקנו אותי, ארגון המשחטות, אם אני לא מדייק, למיטב זכרוני בחקיקה שקודמה על-ידי ארגון המשחטות בחוק ההסדרים, מה שקרוי חוק הקורנפלקס, היתה אבחנה בקנסות בין אדם פרטי שעובר עבירה לבין תאגיד שעובר עבירה. זה אומר שגם ארגון המשחטות בעצמו מכיר בהיגיון שעומד מאחורי הדבר הזה.
ג'ריס גנטוס
¶
היום זה המפקחים של משרד החקלאות. יש גם חוקים אחרים שנותנים נגיעה לחוק צער בעל חיים, חוקי לוויין, חוק האכיפה הסביבתית, יש אפשרות גם לשר החקלאות למנות מפקחים ממשרדים אחרים בהסכמת השר האחראי. אבל כיום זה בעיקר משרד החקלאות וכמה רשויות מקומיות.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בגלל שאני לא משפטן, אני שואל באיזה מקרים אתם תחליטו ללכת למסלול המינהלי הזה, ובאלו מקרים הולכים למסלול הפלילי?
ג'ריס גנטוס
¶
יש סעיף 15 בחוק עבירות המינהליות שאומר: על אף קביעת העבירה כעבירה מינהלית, רשאי תובע מטעמים שיירשמו להגיש כתב אישום במקום קנס מינהלי.
עד היום בגלל שאין עבירות מינהליות בעבירות הספציפיות האלה אז אין את הקריטריון הזה. זה נתון לשיקול דעת, בכפוף כמובן להנחיית היועץ המשפטי לממשלה להפעלת חוק העבירות המינהליות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בהמשך לשאלתו של חבר הכנסת שמולי, אם מקבל קנס רוצה להפוך את זה להליך פלילי הוא גם יכול.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, עוד לא קיבלתי תשובה האם גם לפקחים העירוניים הסמכויות לתת את הקנסות האלה?
ג'ריס גנטוס
¶
היום לא לכולם. מי שיוסמך במפורש גם על-ידי ראש הרשות המקומית לאחר שעבר הדרכה וגם על-ידי שר החקלאות להטיל את הקנסות האלה - - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו היום יכולים לסמוך על עירייה שהיא תסמיך מפקחים כדי לתת את הקנסות האלה?
ג'ריס גנטוס
¶
אדוני, אני אסביר את זה שוב. יש חוק כנסת שמסמיך את ראשי הרשויות המקומיות להסמיך פקחים עובדי הרשויות שעברו הכשרות של שר הפנים ושר החקלאות והשר לביטחון פנים להיות מוסמכים כמפקחים סביבתיים. בין היתר, לפי חוק צער בעלי חיים. ברגע שהוסמכו כמפקחים והוסמכו על-ידי שר החקלאות לפי חוק העבירות המינהליות הם רשאים להטיל קנסות. אבל זה לא הנושא, זה חוק אחר.
ג'ריס גנטוס
¶
דבר נוסף, אותם מפקחים על-פי אותו חוק מחויבים בדיווח שוטף לגורם מקצועי בתוך המשרד הממונה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
ארגון המשחטות פנה אליי ולוועדה ומסר שלא היה סיפק בידם לשבת עם משרד החקלאות. האם בינתיים ישבתם?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לא כל דיון מסתיים בהסכמות, אבל קודם כל ישבתם. ארגון תנו לחיות לחיות היטב, האם אכפת לכם להוסיף את זה?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לפעמים זה לא נכנס בלוגו, אבל תתייעצו. הם מציעים, כפי שהבנתי, להוסיף עוד תקנות או עוד עבירות שייכנסו לתקנות. אני שואל, האם את הצעותיכם הבאתם קודם למשרד החקלאות?
אפרת חקאק
¶
לעניין הזה באמת אתמול הבנו שיש בקשה להוסיף מספר עבירות. אני כן הכנתי עוד טבלה כדי שתראו מה הארגונים מבקשים להציע. הבנתי שארגון המשחטות כן ראה, לא ראיתם?
אפרת חקאק
¶
אז על זה נקיים דיון. יכול להיות שיש הסכמות בין תנו לחיות לחיות טוב לבין משרד המשפטים. אבל זה עדיין לא מייתר את הדיון פה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מתנגד לדבר הזה. צריך לראות את זה קודם. אדוני היושב-ראש, אני לא חושב שצריך להביא את זה ככה מבלי שראינו את הדברים האלה קודם. יש כאן דברים מאוד מהותיים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר. היה רצוי, אבל אין עלינו חובה עד השעה 11:00, או אפשר להמשיך קצת, לסיים את הדיון דווקא היום. אם החברים חושבים שזה דורש לימוד, בסדר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני מנסה לפעול הבוקר על-פי השיר: איזה יום שמח, יום של הסכמות. אנחנו בחג של נסים ונפלאות, אם אפשר יהיה. אם אי-אפשר או שנחליט או שנמשיך בדיון אחר שהיושב-ראש הקבוע יקבל החלטות מהותיות.
אפרת חקאק
¶
יש לי עוד שתי הערות מקדמיות והערות של חבר הכנסת שמולי. זה כן חשוב להבהיר שברגע שאנחנו הופכים עבירה לעבירה מינהלית, דרך המלך היא כן הטלת הקנס ולא הגשת כתב אישום. התביעה צריכה להביא נימוקים מיוחדים לבית-המשפט כדי להגיש כתב אישום. זה לא משאיר שיקול דעת מוחלט לתביעה. התקנות ישדרו את המסר שחייבים קודם כל להטיל קנס מינהלי, אלא אם כן יש נסיבות.
אפרת חקאק
¶
לעניין ההערה לגבי האבחנה בין תאגידים לבין יחידים – אני מסכימה עם נציגת משרד המשפטים שזה אפשרי. אני כן הייתי מתלבטת האם זה ראוי לעשות את זה דווקא בדיון שלנו על הובלת עופות כשאנחנו לא עשינו את ההפרדה הזו, לדוגמה, בהובלת בהמות ובעבירות מינהליות אחרות בתחום שלכם שהן מאוד מאוד - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בוועדת החינוך. אבל לא בעבירות המינהליות. אני מבין מה שאת אומרת והרצון ליצור סטנדרט אחיד בחקיקה. אבל במקום שבו יש עוול אחד אנחנו לא פותרים אותו בזה שאנחנו מייצרים עוול אחר. לכן, אפשר להכניס את זה לכאן. אין שום ספק ש-2,500 שקל כדוגמה קנס על אדם פרטי ועל תאגיד או על משחטה זה פרופורציות אחרות לגמרי. כמו שאמר היושב-ראש, זה עלול ליצור תמריץ חיובי פתאום לגופים המייצרים, ליצרנים.
יפעת רווה
¶
הסיבה היחידה שלא עשינו את זה בפעמים הקודמים כי זה לא הועלה. זאת אומרת, זה שלא החלטנו בהחלטה פוזיטיבית לא לעשות את האבחנה.
אפרת חקאק
¶
אבל יכול להיות שאתם צריכים להביא תיקון - - -, אם הוועדה תחשוב שזה נכון. אני לא בטוחה שכל חברי הכנסת יסכימו ל- - -
כמה הערות מקדמיות
¶
ראשית, אנחנו לא רק תומכים, אלא אנחנו היינו שותפים בבניית התקנות האלו יחד עם יוסי וולפסון. התקנות נתקנו לפני ארבע שנים והיינו חלק מהתקנות. זאת אומרת, זו עמדתנו.
שנית, פשוט כמספר – 850,000 עופות נעים בכבישים כל יום לבתי השחיטה. צריך לראות את סדרי גודל האלה. לכן, אני חושב שהקנסות המינהלים באים במקומם. כרגע זה נכון לעשות את זה, אלא שבאמת אבחנו, וזה מה שביקשנו באמת לאבחן שיהיה איזשהו רציונל בתוך הקנסות. אנחנו נציג אותו בהמשך הדיון.
שלישית, והוא החשוב מכולם, מה שהיה כשתיקנו את התקנות האלה לפני ארבע שנים, הוא כבר בחלק לא קטן של המשחטות לא קיים. כל המשחטות עברו למערכת הסעה חדשה של עופות, אם תרצו לראות את זה, שכל העופות נעים במסגרות עם מגרות סגורות, בתקנים אירופאיים שמתאימים לשלגים.
אבשלום דולב
¶
לכן, אני אומר. אם אומרים: במה השקענו? מיליוני שקלים הושקעו במערכות האלו מתוך כוונה לחסוך בצער בעלי החיים של העופות. לכן, יש פה זהות אינטרסים. אני חושב שאפשר להגיע, אם לא בישיבה אחת, להסכמות גם על גובה הקנסות שיתאימו, אם זה לבודד ואם זה לתאגיד.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אל תדאג, אדוני היושב-ראש. דאגו להם יופי יופי בחוק ההסדרים האחרון. הם לא יתמוטטו, אין סכנה כזו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
רציתי להבין מאיפה לקחתם את רמת הקנסות. קבעתם 2,500. למה לא 5,000 או 7,000? איך נקבעו גובה הקנס ורמת החומרה שאתם מביאים אלינו עכשיו?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
השאלה הזו כמובן קשורה או תהיה קשורה לשאלה האם הקנס הוא על תאגיד או על אדם פרטי. זה חלק מהעניין.
ג'ריס גנטוס
¶
החישוב שלנו של הסכומים היה לפי כמה פרמטרים: הפרמטר הראשון הוא לעשות הקבלה לקנסות קיימים בתחומים דומים. למשל, בהובלת בהמות על הפרות טכניות. לדוגמה, אם הובלה במשאית שמכוסה ברשת צל או כאן ברשת נגד הגשם, אז נקבע שם סכום מסוים והצענו כאן סכום דומה. מצד שני, כשאנחנו מדברים על עניינים שקשורים למספר בעלי החיים אז החישוב היה בגדול לפי הערך הכלכלי שמופק. למשל, הערך הכלכלי של טעם מסוים בהובלה כשיש לגביו הפרה, אז שהקנס יהיה בסכום קצת יותר גבוה שיאיין את הכדאיות הכלכלית בביצוע העבירה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
למשל, אתם אומרים אם מטען הרכב כולל חומרים מסוכנים. אז אותו קנס קיים גם ב- - -
ג'ריס גנטוס
¶
נגיד הסעיף שאחריו – זה בדיוק העניין. אנחנו קובעים סכומים ומהם גוזרים. אם לפי הסעיף שבא מיד אחריו, על הובלה בתנאי גשם ללא כיסוי שהמקבילה שלו בהובלת בהמות זה 3,500 אז הצענו כאן סכום דומה, ואז לסעיף הראשון שיש חומרים מסוכנים הנחנו שזה חומרים מסוכנים, אבל שהם סגורים בתוך ארגזים או סגורים בתוך מכלים ואז הסכנה היא פחותה. שוב, אבל זה לא משהו עקרוני וזה לא מתמטיקה פשוטה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בעת איסוף עופות – ואני מדבר על 9(9) – לא יטה אדם שלא צורך כלובים שבתוכם מועברים העופות, לא יזעזע כלובים אלה ולא יטילם. זאת אומרת, לא ייקח את זה בצורה שהיא נטויה. זה 2,500 שקל על כל פעולה שהוא עשה את זה? אני לא כל כך מבין. נראה לי שזה לא קיים בבהמות.
ג'ריס גנטוס
¶
זה נקבע כסכום קבוע. אדם שלוקח כלוב ומטלטל אותו או מטה אותו גורם לבעלי החיים להידחס, להיפגע גם, וגורם להם סבל. נקודת המוצא היא שאדם לא יכול להחזיק יותר מכלוב אחד או מתא אחד. אם הוא עשה את זה בכלוב הזה הוא יקבל עליו קנס. עשה את זה בכלוב אחר, זה כבר עבירה שונה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדם מחזיק את הכלוב, אז אם הוא יעשה את זה קצת ככה אז הפירוש שהוא יקבל 2,500?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אורי, אני מבין שההנחה היא שהמוביל מכיר את התקנות ויש לו ערנות לצערם של בעלי חיים, שהוא ער לכך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש דברים שהם אבסולוטיים שאנחנו יודעים שצריכים להיות: הובלת רכב עם רשת, הובלת רכב בלי רשת, היה חומרים מסוכנים, לא היו חומרים מסוכנים, ועליהם אין ויכוחים – 500 שקלים. אבל כשמדברים על הטיה של לול אז צריך גם להבין בדבר הזה. יש דברים בקנסות מינהלים ונכנס פקח עירוני או שוטר עירוני, שאז מתחילים ויכוחים בלי סוף.
יפעת רווה
¶
הרעיון הוא באמת הפגיעה שנגרמת לבעלי החיים, וצריך כמובן איזשהו היגיון. אם זה הטיה קטנה אז צריך common sense. בסוף לא נוכל להחליף את זה.
אריה בן ארי
¶
אקי בן ארי, מנהל משחטות מילועוף. אני רוצה להסביר לכם מה הכוונה. בעבר היתה שיטה להוביל עופות עם משאיות רמסע. משאיות רמסע - מטבע העבודה שלהן בזמן הפריקה וההעמסה מקבלות זוויות מאוד גדולות. זה נעשה כדי לחסוך הובלות מלגזות בזמן ההובלה. התקנה הזו כבר מזמן קיימת, ומה שזה גרם – אין יותר משאיות רמסע, אני יכול להעיד על המשחטות הגדולות, שעושים שימוש בהן. זו ההטיה. אי-אפשר להטות כלוב. המשקל שלו מאוד גדול. רמסע היטה אותו בזוויות של מעל 30 מעלות. זו ההיסטוריה ומפה בא הסעיף.
אריה בן ארי
¶
מלגזה יודעת להרים ולהוריד. היא לא יודעת להטות. בעבר משאיות רמסע היו אכן בעיה והעופות נדחסו כנגד השיפוע. לא קיים יותר.
יוסי וולפסון
¶
עוד בעיה שהיתה קיימת בעבר זה בכלובי פלסטיק שהיו בערימות אחת מעל השני. הרבה פעמים הפועל שעמד בראש המשאית היה זורק את כלוב הפלסטיק למטה. התעשייה הסתגלה כדי שהסעיף הזה לא יופר. פה ושם אפשר למצוא הפרות. לכן, חשוב שיישאר - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני חושב שאנחנו נוהגים כאן בחקיקה הזו על-פי הכלל: ואהבת לרעך כמוך, ברור לו מיתה יפה. בערך אנחנו עוסקים בזאת. משהו מתלמודי זכרתי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש כל פעולת השחיטה היא ברור לו מיתה יפה. כל פעולת השחיטה על כל כשרותה וחומרותיה ובדיקת הסכין והמומחיות שכרוכה בכך זה רק כדי למנוע צער בעלי חיים, אז קל וחומר שהדרך לשחיטה צריכה להיות בלי צער בעלי חיים. אנחנו צריכים לבדוק שמה שאנחנו עושים והסמכות שאנחנו נותנים מתאימה לפרקטיקה. אנחנו צריכים להוציא דבר מתוקן מתחת ידינו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אנחנו נעבור על ההצעות המנויות כאן על-פי סדרן. לחדשות נגיע בשלב השני. משרד המשפטים, בבקשה.
יפעת רווה
¶
נעבור עליהן אחת אחת. אנחנו מתחילים מתקנות צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (מופעים של בעלי חיים).
ג'ריס גנטוס
¶
תקנות צער בעלי חיים (מופעים) - העבירות לפי התקנות האלה כלולות כבר בתקנות העבירות המינהליות, אלא שלאחרונה נעשו תיקונים בתקנות האלה. בין היתר, היה גם שינוי של מספרי סעיפים וגם הוספה של עבירה חדשה. אנחנו מבקשים לכלול אותה גם בתקנות העבירות המינהליות.
ג'ריס גנטוס
¶
העבירה החדשה היא תקנה 2(ב)(1). תקנות 2(א) ו-2(ב) היו קיימות קודם, אבל השתנה המספור של הסעיפים. לכן, אנחנו מבקשים לעשות התאמה.
ג'ריס גנטוס
¶
לא, לא. הסעיף הזה אוסר על הצגת בעלי חיים שנעשה בהם חיתוך ברקמה חיה למטרות נוי או דג שבוצע בו קעקוע. בכלל, המעשה עצמו הוא מעשה אסור בחוק צער בעלי חיים.
ג'ריס גנטוס
¶
יש איסור בתקנות היום על הצגה של דגים שעברו קעקוע ויש איסור על הצגה של בעלי חיים, נניח כלבים שחתכו להם את האוזניים והזנבות למטרות נוי, יש איסור על הפעולה עצמה. אבל בהמשך אנחנו לא נעודד את זה, שלא יציגו את אותם, לצורך הדוגמה, כלבים גזעיים, כלב דוברמן שחותכים לו את האוזניים שייראה לטענתם יותר יפה, למרות שאני לא בטוח כך. מציגים אותו בפני הקהל בתערוכות כשהוא חתוך אוזניים. החיתוך אסור.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
דוברמן לא יכול להיות יפה, לא חשוב מה תעשה לו. אבל אני שואל פה: "אלא אם כן קיבל להצגתו היתר מהממונה"? למה שהממונה ייתן היתרים כאלה?
ג'ריס גנטוס
¶
הממונה נותן היתרים להצגת בעלי חיים, אבל הוא נותן היתר למופע. הוא לא נותן היתר לבעל החיים עצמו. אנחנו לא שולטים בשאלה איזה בעלי חיים יבואו לתערוכה. אם הם יבואו מקועקעים אז אסור להציג אותם, וזה האיסור שקובעים עליו את הקנס.
ג'ריס גנטוס
¶
אסביר. יכול להיות שהמפקחים שלנו מגיעים לאדם שביצע את העבירה הזו של חיתוך האוזניים לבעל החיים, ובעלי החיים הזה הוחרם ממנו. הוא הוחרם והועבר לאימוץ לאדם טוב שלא חתך לו, והאדם רוצה להציג אותו. לא אמורה להיות בעיה עם זה. אנחנו לא נשלול ממנו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז למה אתה לא הולך על משהו יותר רחב של לא להחזיק בעלי חיים? למה צריך דווקא מופע?
ג'ריס גנטוס
¶
עוד יותר, החרמנו אותו מהעבריין והעברנו אותו לאימוץ לאדם אחר. למה למנוע ממנו את האפשרות הזו?
יפעת רווה
¶
"תערוכה, הופעה או תחרות של בעלי חיי, ובכלל אלה הופעה לשם צילום לתוכנית טלוויזיה, סרט או פרסומת."
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל לא בשביל הקעקוע, אני מדבר על הסעיף קודם גם. אם אדם מביא לצורך לימוד משהו כדי ללמד את התלמידים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש מכם לשקול שהקנס יהיה לא רק פר מופע, אלא גם פר בעל חיים. זאת אומרת, שאם במופע קרקס אחד יש מספר בעלי חיים שעשו להם את הדבר הזה אז - - -
ג'ריס גנטוס
¶
סעיף 2 תקנה (א) מדברת על ארגון מופע, ואז הקנס הוטל על המארגן. תקנה 2(ב) מדברת על המשתתף במופע ללא היתר. על זה יש קנס ועל זה יש קנס.
ג'ריס גנטוס
¶
מכמה סיבות. זה עניין שהוא יותר משפטי. קודם כל, הערך הכלכלי של דג הוא קצת יותר נמוך מכלב לצורך הדוגמה. מצד שני, מספר בעלי החיים שמשתפים אותם הוא הרבה יותר גבוה. אנחנו לא רוצים להגיע לסיטואציה שבכל מקרה אתה מגיע כשיש לך שיקול דעת לקבוע מדרגות, והמדרגות אמורות לבטא חומרות, אנחנו לא רוצים להגיע בכל סיטואציה לקנס מקסימלי.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל אתה בעצמך אמרת קודם שיש אפשרות לייבא דגים כאלו שכבר עברו תהליך כזה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שמי שמביא דג מהמזרח כי הוא מיוחד ויש לו קעקוע, הוא ימכור אותו בשוק בכמה אלפי שקלים. קנס של 100 שקל ממש לא הולך להרתיע אותו. שלא נדבר על זה, ואני לא יודע אם אפשר לעשות השוואות כאלו, אבל בגלל שגופו קטן יותר מגופו של הכלב אז כששמים לו קעקוע הוא סובל. תאר לך שהיו עושים לי קעקוע לכל הגוף.
ג'ריס גנטוס
¶
אין לי מחלוקת על זה. אנחנו יצאנו מנקודת מוצא שאנחנו מדברים על דגי נוי שעולים שקלים בודדים. מוכרים אפילו את זה בחצי שקל כשעושים ייבוא של משלוח. אגב, משלוחים כאלה לא מותרים. היום הקנס על ייבוא דג ללא רישיון הוא 500 שקל לדג. לדעתי, זה קנס גם מופקע, הוא גם גבוה יחסית. אני לא מדבר על דגים מקועקעים.
שוב, אנחנו יצאנו מנקודת הנחה שאם דג נוי רגיל, דג זהב, עולה שקל, שקל וחצי לאזרח, בכמה יכפילו בדג מקועקע? אני באמת לא מכיר את המחירים. אני לא מתעסק במאטריה הזו. זו היתה הערכה לסכום ולא קיבלנו הסתייגות כלשהי.
ג'ריס גנטוס
¶
ברור לי. אבל כדי להעלות את הסכום אני באמת צריך נתונים על עלויות ומחירים. גם ליוסי אין מושג מה העלויות.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
מישהו מקעקע דגי זהב? לא מקעקעים דגי זהב, מקעקעים פה דגי נוי שמביאים מהמזרח - - -
ג'ריס גנטוס
¶
לא. בדרך כלל זה הרבה יותר דגי אקווריום קטנים דווקא. ראיתי את זה. מציירים עליו פרח, שפתיים – זה מה שעושים להם. גם דגים גדולים?
יפעת רווה
¶
אני חושבת שאתה מכיר אותי מספיק כדי לדעת שאני לא מורידה מבני אדם, אלא לכל היותר העליתי לבעלי החיים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדם רוצה לעשן סמים, האם אנחנו נותנים לו בשם זכות הבחירה? זה לא זכות בחירה אמיתית.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אם יש שאילתות עכשיו אז אולי נהיה עבריינים. אבל משהו שנספיק, אי-אפשר להסתפק רק ביום לימודים פה.
ג'ריס גנטוס
¶
על אותו היגיון נעשה תיקון בתקנות צער בעלי חיים (החזקה שלא לצרכים חקלאיים) שאסר על החזקה ומכירה – 11(ט). תקנה 11(ט) היא תקנה חדשה שהיא תיקון לתקנות צער בעלי חיים (החזקה שלא לצרכים חקלאיים). נקבע שם איסור על החזקה שלא לצרכים חקלאיים, בחנויות למכור את בעלי החיים המקועקעים, החתוכים, וכו'. ואז לעניין דגים קבענו כאן סכום קבוע בלי תלות במספר, ושוב, מתוך נקודת הנחה שיש הרבה דגים בחנות ואנחנו לא רוצים להגיע לסכום הקנס המקסימלי. גם בגלל חוסר בנתונים, אנחנו לא מכירים את היקף התופעה בשטח, ולכן קבענו את הסכום הזה. זה נתון לוויכוח ולהערות, לא קיבלתי הערות על זה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אבל לשיטתכם או בשיטה שבה אתם עובדים אמרת: אתם לא מכירים את היקף התופעה - האם מיום שיתוקנו התקנות האלה פקחים שלכם באופן שיטתי על-פי תוכנית יעברו בין מה שקרוי כאן במקום חנות מתקן שהוא חנות?
ג'ריס גנטוס
¶
כן. המפקחים שלנו עובדים לפי תוכניות עבודה מסודרות שנקבעות על-ידי ההנהלה ובשיתוף השירותים הווטרינרים. עושים את התעדוף ובמסגרת מגבלות כוח האדם אז מן הסתם תקנה קיימת. אין לנו שום החלטה גורפת על שום תקנה שהיא לא נאכפת בכלל. הכול אמור להיות נאכף.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לא, כי יש סיכוי מסוים, אני חוזר ממש לתחילת הדיון ולקושייה שאני הקשיתי, שכעבור שני סבבים בעלי החנויות כבר לא יביאו את המקועקעים, החתוכים?
ג'ריס גנטוס
¶
אני אשמח שאלו יהיו הצרות שלנו בלבד. יש לנו המון מה לעשות בתחום צער בעלי חיים. זה אחד הנושאים שיעבדו עליהם, אבל לא יהיו בראש סדר העדיפויות. יש דברים הרבה יותר חשובים לטפל בהם.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אה, זה תקנות – נכון. אני מבקש מכם לשקול בחיוב את האפשרות להעלות את הקנסות בסעיף הזה. מדובר בהתעללות שהיא לא אנושית בכלל. לקחת בעל חיים כמו ארנב או כלב בעסק שמטרתו היא למכור בעלי חיים ולסחור בהם, הוא בא במגע יום יומי עם בעלי חיים, ודווקא בגלל העובדה הזו מישהו שמסוגל לעשות דבר כזה, אני חושב שהקנסות חייבים להיות פה הרבה הרבה יותר גבוהים. אני לא יודע להגיד לגבי דגים – כן או לא.
האיזון שאותו אתם מחפשים לא צריך לבוא לידי ביטוי, לדעתי, בגובה הקנסות. לדעתי, בגובה הקנסות צריך להטיל קנסות רציניים ומשמעותיים. הגמישות שאותה מחפשים צריכה לבוא באיזשהו מנגנון של שימוע או אפשרות לטעון טיעונים ולהפחית את הקנסות על-ידי הגורם הרלוונטי בממשלה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אז צריך ליצור אפשרות כזו. בדיונים ובחקיקות משנה שאני השתתפתי בהם, אומנם בנושאים צרכניים ולא בנושאים כאלה, יש אפשרות כזו שגורם מטעם הממשלה - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני לא יודע, אמרתי לך בתחילת הדיון. אני לא מבין במשפטים, אני מבין בצער בעלי חיים. המשפט אמור לשרת מטרה מסוימת שהיא נעלה יותר. המטרה שאותה אנחנו מנסים לקדם כאן זה צער בעלי חיים. אם זה לא סוג התקנות או המנגנון שקיים במקומות אחרים שעליהם אני מדבר, אז יכול להיות שזה מה שצריך לעשות כאן. אבל אי-אפשר שבגלל שאין לנו נתונים אז אנחנו מראש נתחשב ונוריד את גובה הקנסות, ובסופו של דבר אנחנו לא ניצור הרתעה.
ג'ריס גנטוס
¶
אתייחס, אחלק את התשובה שלי לשניים. לגבי החלק הראשון של המעשה – עד כמה שהוא נוראי, אני מסכים לחלוטין עם חבר הכנסת שמולי – חוק צער בעלי חיים סעיף 2(ד) כמדומני קובע איסור על חיתוך ברקמה חיים למטרת נוי. שם נקבע האיסור. על האיסור הזה יש קנס מינהלי בפני עצמו שהוא 4,000 שקלים לכל בעל חיים נגד אותו מבצע עד התקרה המקסימלית של 200,000 ומשהו שקל אפשר להגיע לשם לקנסות. וכשזה מבוצע בנסיבות בלי הרדמה מקומית או בנסיבות שגורמות סבל רב לבעל החיים, אפשר אפילו להעמיד לדין פלילי. עשינו את זה ואנשים קיבלו מעצרים גם על העבירה הזו.
אנחנו פה לא מדברים על האדם שביצע את החיתוך בעצמו, אנחנו מדברים על מי שמחזיק אותו בחנות. מי שביצע את החיתוך והגענו אליו יקבל את קנס. יקבל קנס גבוה מאוד.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני מבין את זה היטב. אתה צריך לנסות ולשים את האצבע בסכר בכל מקום בשרשרת הערך, לא רק במי שעושה את העבירה. הרי אם אני כבעל חנות לממכר ולסחר בעלי החיים אדע שאם יבוא מחר בבוקר פקח ויראה אצלי בחנות בעל חיים שעשו לו פעולות כאלה, אני לא אחטוף על הראש ולא רק מי שעשה את זה. אנחנו כאילו רודפים אחרי הזנב של עצמנו.
ג'ריס גנטוס
¶
אדוני מתפרץ לדלת פתוחה. אנחנו בשמחה נשקול את זה, נשקול את העלאת סכום הקנס לפחות בפריט הראשון של ה-1,000 שקל. אני מניח שנגיע לעוד דיון.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אנחנו מוכרחים לסיים במצוות יושב-ראש הכנסת והמסורת הנוהגת. ב-11:00 אנחנו כבר במליאה או חברי כנסת אחרים במליאה, ואנחנו מנועים מלשבת בוועדות כידוע לאורחים הקבועים.
יפעת רווה
¶
נשקול את ההעלאה של הקנס. אפשר להעלות את הקנס, ולזה אני לא אתייחס. אני רק אומרת שההסדר של קנס מינהלי שזה ההסדרים שיש פה, אי-אפשר להפחית. זה כמו דוחות של המשטרה שנותנים. זאת אומרת, ההסדר הוא פשוט. נותן אותו פקח. לפעמים הוא יכול לשמוע מה יש לאדם להגיד. אבל בגדול זה לא עם שימוע, ובמכוון. לא במקרה לא נותנים שיקול דעת. יש הסדר בחוק תיאורטי של קנס מינהלי בלתי קצוב שמעולם זה לא הופעל, ולא סתם. זה להעסיק רשם. זה הפך את ההסדר לכל כך מורכב להתחיל עם שיקול דעת. אז פה אנחנו קובעים קנס, אין שיקול דעת. אפשר לשקול את ההעלאה במקרה הספציפי, אבל צריך לדעת שאי-אפשר להפחית אותו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אפשר לבטל, בסדר. גברותי ורבותי, זוהי נקודה נכונה לעצור כדי לא להיכנס עכשיו להתחיל לטפל בכלל הנושאים של הובלת העופות. זה פרק משנה בפני עצמו. לא הספקנו. הספקנו פחות ממה שאני ציפיתי או קיוויתי. אבל יכול להיות שגם בעלי המשחטות שמעו דברים שלא ידעו עליהם כמו דגים מקועקעים או מרעין בישין כאלה. כל מיני דברים יש בעולם.
אני מאוד מודה לכם על הדיון. אנחנו כמובן נזדקק לדיון נוסף טרם התקנות. לפני שאני סוגר אני רק רוצה לשאול כדי שאני אהיה בטוח. קיבלתי תשובה מאפרת. אבל לדעתכם, אנחנו לא במצב שבו אם אנחנו לא מאפשרים את התיקון של התקנות היום אז אנחנו באיזה חלל ריק. בסדר, אפשר לחיות עם דחיה מסוימת של שבועות אחדים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
היית מאוד אדיבה. את אומרת: רצוי שיהיה יותר זמן. אבל יכולת לומר: רצוי שיהיו פחות שאלות מצד חברי הכנסת. זה גם כן מייעל את הדיון.
יוסי וולפסון
¶
האמת היא שאנחנו סברנו שמאחר והיו הסכמות אפשר היה להעביר את זה במהירות רבה. הבנתי שגם עם המשחטות והגענו לאיזשהו נוסח.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
פעם ראשונה שאני מקבל הערה מארגוני צער בעלי חיים שאני נחרץ מדי ונלחם מדי.