הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 74
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ט בכסלו התשע"ו (01 בדצמבר 2015), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/12/2015
הצעת חוק להעמקת גביית המסים והגברת האכיפה (אמצעים לאכיפת תשלום מסים) (תיקוני חקיקה), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק להעמקת גביית המסים והגברת האכיפה (אמצעים לאכיפת תשלום מסים) (תיקוני חקיקה), התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
משה אשר - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
ערן יעקב - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
טליה דולן גדיש - עו"ד, היועצת המשפטית למינהל הכנסות המדינה, משרד האוצר
גיא גולדמן - עו"ד, עוזר ראשי, המחלקה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
יפעת סולטונוביץ - מנהלת תחום חקר ביצועים, רשות המסים, משרד האוצר
אורי ברוק - יועץ למנהל רשות המסים, משרד האוצר
דורון סמיש - רכז ממשל ומינהל, אגף התקציבים, משרד האוצר
ליאת בן מאיר שלום - עו"ד, משרד המשפטים
ספי זינגר - עו"ד, משרד המשפטים
חן פליישר - עו"ד, הלשכה המשפטית, בנק ישראל
יעל גרוסמן - עו"ד, ועדת איסור הלבנת הון, לשכת עורכי הדין
דן חי - עו"ד, יו"ר הוועדה להגנת הפרטיות, לשכת עורכי הדין
חור נזרי - עו"ד, ממונה על החקיקה, לשכת עורכי הדין
גלעד ברון - עו"ד, ועדת איסור הלבנת הון, לשכת עורכי הדין
טל כהן ברון - עו"ד, לשכת עורכי הדין
רובי גינל - משנה למנכ"ל התאחדות התעשיינים
יובל כהן - רו"ח, איגוד הבנקים בישראל
לבנת קופרשטיין דאש - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל
ג'ק בלנגה - עו"ד ורו"ח, יושב ראש ועדת המסים, לשכת רואי החשבון בישראל
עדי גרינבאום - עו"ד, יועצת משפטית, לשכת רואי חשבון
נחי כץ - לוביסט, מייצג את ישראכרט
חניתה חפץ - לוביסטית (פוליסי), מייצגת את נשיאות הארגונים העסקיים ולשכת רואי חשבון
טל אלוביץ' - לוביסט (פוליסי), מייצג את נשיאות הארגונים העסקיים ולשכת רואי חשבון
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק להעמקת גביית המסים והגברת האכיפה (אמצעים לאכיפת תשלום מסים) (תיקוני חקיקה), התשע"ה-2015
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צהרים טובים. אנחנו היום ברצף של ישיבות משעה 9:00 בבוקר. אנחנו מתחילים את הדיון בהצעת חוק להעמקת גביית המסים והגברת האכיפה (אמצעים לאכיפת תשלום מסים) (תיקוני חקיקה), התשע"ה-2015.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו פיצלנו את החוק הזה לשניים ואנחנו דנים עכשיו בחלק האחד שלו, נקרא לו לשם הקיצור העמקת הגבייה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. הפרדנו בין אחד לשני. אני מבקש ואני חוזר על זה בכל ישיבה. החוק הוא לא חוק פשוט ויכול להיות שהוא חוק ייחודי אולי למדינת ישראל, אם הוא יתקבל כפי שהוא ואני לא בטוח שהוא יתקבל כפי שהוא אלא ודאי שיהיו לנו שינויים. בכל אופן, אני מבקש שכל אחד שמדבר, רק הוא מדבר ואחרים שומעים אותו. גם אם לפעמים הדברים שהוא אומר מרתיחים או מקפיצים, לרשום את הדברים.
אנחנו היום לא נצביע אלא מקיימים את הדיון הראשון ואחריו יהיה עוד דיון.
אלה שירצו לדבר, שיעבירו לנו פתק ואנחנו נשתדל לתת את רשות הדיבור לכל מי שביקש, אבל גם מי שלא ידבר היום, תהיה עוד ישיבה בנושא.
את הצעת החוק יציג משה אשר, ראש רשות המסים.
משה אשר
¶
כולנו יודעים שיש לנו כמות לא מבוטלת של כספים של הון שחור בישראל בהיקפים, לפי סקר שנעשה לפני די הרבה שנים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סליחה, אני רוצה להגיד משפט אחד. בכמה חוקים מלווה אותנו אותה דילמה, אם זה בחוק הטרור ואם זה בחוק המישוש בנושא אלימות ואם זה כאן בנושא של האכיפה, כאשר מצד אחד יש תופעה לא טובה כמו טרור או אלימות או הון שחור בה אנחנו רוצים לתת כוח לרשויות שמטפלות בזה, לתת להן כוח כדי לפעול נגד התופעה הלא טובה, אבל מצד שני יש לנו עקרון נוסף של כבוד האדם, זכויות הפרט, אנחנו לא רוצים לפגוע בו. במקרים האלה תמיד יש איזושהי השקה, נגיד כך, או חפיפה, ולכן המטרה שלנו – אני רואה את זה לפחות כמטרה שלי אבל אני חושב שהיא גם של חבריי – תמיד בסופו של דבר למצוא את שביל הזהב הנכון כאשר מצד אחד נוכל לתת את הכוח לממלכה לטפל אבל מצד שני נפגע במינימום שאנחנו יכולים בזכויות האדם ובכבודו.
זה לא קל ואני אומר לכם שבתקופה הזאת בשלושה חוקים לפחות אנחנו עם אותה דילמה. זה לא פשוט אבל זה תפקידנו ואנחנו לא בורחים ממנו. החוק הזה, גם הוא מהווה דילמה מהסוג הזה.
משה אשר
¶
אין ספק. אבל הייתי רוצה כרגע לחבר את הנקודה אתה יצאנו לדרך ובאמת מי ששם לב בשנה-שנתיים וחצי האחרונות, אנחנו שמים הרבה מאוד דגש וכן מצליחים לגבות יותר מתוך ההון השחור ולצמצם אותו. אני שמח מאוד שיש גם אווירה תקשורתית, גם אווירה ציבורית וגם אווירה בינלאומית שתומכת במהלך הזה כי בסופו של דבר לא רק ישראל אלא גם מדינות העולם הבינו שאם נגבה יותר מההון השחור ונצמצם אותו, וגם נטפל בהון השחור וגם בהון המתוכנן הקשה וכל הדברים האלה, נוכל בסופו של יום להוריד מסים ולתת יותר שירות לאזרחים. המדינה תוכל לממן בצורה יותר קלה את הוצאות הממשלה ולמעשה להחזיר את הכסף לאזרח, בין אם זה בביטחון, בחינוך, ברווחה וכל הדברים שאנחנו מכירים.
בישראל עדיין תופעת ההון השחור היא תופעה משמעותית מאוד. אנחנו עושים באמת בכוחות שלנו, באמצעים שלנו, והייתי שמח לקבל יותר כוח אדם כי זה תמיד נכון, וגם בטכנולוגיות שאנחנו מכניסים לתוך המערכת הזאת, ואנחנו נדבר כבר עכשיו, עת נעטוף את המערכת, ותראו איך עושים באמצעים טכנולוגיים.
משה אשר
¶
בישראל יש תופעה מאוד קשה של הון שחור. הון שחור הוא לא רק נחלתם של העסקים הגדולים אלא הוא נחלתם של כולם, של עסקים קטנים, בינוניים, גדולים. בישראל גם אין חובת דיווח כללית ואנחנו מודעים לזה. אם היינו רוצים לעשות חובת דיווח כללית, היינו מכניסים לרשת המדווחים הכללית – שמונה בערך כמיליון מדווחים – עוד שניים וחצי מיליון והמערכת הייתה קורסת. לכן אנחנו פועלים בצורה שהיא יותר ממוקדת. מצד אחד יש את הרשת הרגילה של העסקים הפעילים שצריכים לדווח כל שנה בשנה, ומצד שני אנחנו באמצעים - - -
שלום הרב גפני.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה לפני שאנחנו מתחילים בכל הדיון הזה. מה הרלוונטיות של הוועדה הזאת לעניין החוק הזה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורלי, מאחר שלא היית בהתחלה, אני חוזר ואומר שרק אחד מדבר ואחרים, גם אם הם מרגישים שיש להם מה לומר, יחכו לתורם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם מישהו יתערב יותר מדי, הוא פשוט יהיה בחוץ. אנחנו משתדלים מאוד לא להוציא אנשים החוצה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו משתדלים מאוד לא להוציא, אבל בסוף אנחנו מוציאים אם אין ברירה. לכן אני מבקש מחבריי חברי הכנסת, גם כשאתם מתפוצצים, לרשום ואחר כך כל אחד מכם יוכל להתייחס ולומר את הדברים.
משה אשר
¶
תיארתי את המצב שיש לנו היום. בישראל יש לצערנו הון שחור משמעותי בהיקפים גדולים. בשעתו עשו סקר של הבנק העולמי, דיברו על זה שיש משהו כמו מאתיים מיליארד שקלים במונחים של היום הון שחור שנתי בישראל. זאת כמות מאוד מאוד גדולה. חמישית מהתל"ג. זה המון המון כסף. אם היינו יכולים להגיע בצורה ממוקדת נקודתית חכמה לאותם אנשים ולהציף את המקרים האלה ולטפל בהם, אין ספק שהמערכת הייתה יותר יעילה, יותר מרתיעה, היו מתעסקים יותר בדברים האמיתיים ואולי פחות בדברים הקטנים.
לכן, חלק מהאסטרטגיה של הפעילות של הרשות, היא להתמקד טוב יותר. אנחנו מאוד שבוועדת הכספים אצל הרב גפני הצלחנו להעביר קטעים מאוד חשובים בתחום ההתייעלות של רשות המסים.
משה אשר
¶
זה לפרוטוקול. הצלחנו להעביר שם מספר דברים בתחום השומה החלקית, בתחום תקופת השומה ובתחום הדוחות המקוונים.
משה אשר
¶
כמובן, עמדות ופוזיציות. למרות ש-חוו"דים ועמדות זה לא הון שחור אלא זה הון מתוכנן אבל יתר הדברים למעשה יוצרים - - -
משה אשר
¶
הון אפור. בסופו של דבר הצלחנו לייצר כאן תשתית מאוד חשובה להתייעלות ולמיקוד של רשות המסים בתיקים היותר רלוונטיים. אם היה לנו מספיק כוח אדם, יכולנו לגעת בכל תיק ולבדוק כל דבר, כל פוטנציאל, אבל אי אפשר להגיע לזה וזה גם לא מה שאגף תקציבים מתקצב או מה שהמדינה מתקצבת את רשות המסים. זה לא מספיק ולכן צריך לעשות את זה בצורה הכי יעילה שאפשר.
משה אשר
¶
אני אומר שוב, אנחנו מדברים היום על כלי נוסף שיאפשר לרשות המסים להתמקד טוב יותר בתיקים שיש בהם חריגויות שצריך לברר אותן. יש דברים שנראים כאילו תמימים, אבל הם למעשה ממש לא תמימים וצריך להגיע לשם אבל צריך להגיע לשם בצורה מאוזנת. אני מבין, ברור לכולם שככל שאנחנו רוצים יותר - - -
משה אשר
¶
בסופו של דבר אנחנו נאזן. אני הבנתי מכבוד היושב ראש שהוא ירצה לעשות שינויים, ואני מניח שהשינויים יטפלו באיזון בין האינטרסים. האיזון בין האינטרסים, מצד אחד כבוד האדם וחירותו וזכותו לפרטיות מהשלטון, ומצד שני הרצון לגביית מס אמת והשגה של כמה שיותר שוויון בנשיאת בנטל המס בישראל.
שני הדברים האלה, נכון, לכאורה הם מתנגשים אחד עם השני.
משה אשר
¶
אין ספק שיש בבסיס התנגשות. גם כל עסק שמגיש דוח שנתי בסוף שנה ומדווח על התוצאות שלו, למעשה הוא נחשף למה שהיה ואל הלקוחות שלו. אבל מצד שני יש למדינה אינטרס לגבות מיסי אמת. אך בודקים מיסי אמת? הוא מגיש את הדיווח, נותן את הנתונים ואנחנו עושים ביקורת האם באמת זה נכון או לא נכון, ואז בסופו של דבר מגיעים לביקורת ובדיקה וכן הלאה. דרך אגב, רוב התיקים בסופו של יום לא נבדקים. למעשה רוב גביית המסים, מערכת המסים גובה בסופו של יום את הרוב על פי השומות העצמיות והדיווחים העצמיים של כל עוסק ועוסק או כל נישום ונישום. כך המערכת בנויה. המערכת בנויה בבסיסה על בסיס אמון ועל בסיס ביקורת של רואה החשבון שעושה בקרה על העסקים. יחד עם זאת, אנחנו בכוח האדם שיש לנו ובכוחות המחשוב שיש לנו, יכולים לעשות העמקה של הדברים, להציף חריגויות ולעשות שומות.
אני אומר לכם שכל שנה ושנה, כתוצאה מהשומות והחקירות שרשות המסים מנהלת, יש מיליארדים רבים, לעתים בין שבעה ל-12 מיליארד שקלים כל שנה ושנה, שנגבים כתוצאה ממהלכי השומה והאכיפה שאנחנו עושים. זה לא דבר מבוטל. זה גם מייצר הרתעה ברגע שיודעים שבודקים.
משה אשר
¶
כל שנה ושנה כתוצאה מהשומות של רשות המסים, נגבים בין שבעה ל-12 מיליארד שקלים נוספים לתקציב המדינה. אני אומר שיש לזה גם בנפיט נוסף והוא שזה יותר הרתעה סביבתית ואז אנשים שחושבים שאולי הם יגיעו לביקורת, מראש הם ממתנים את העבריינות או את התכנונים וכן הלאה וכן הלאה.
בסופו של יום אנחנו מביאים היום חוק שהוא למעשה המשך ומשלים לחוק קודם שאנחנו העברנו אותו. בחוק ההסדרים הקודם לשנים 2013 ו-2014 העברנו סמכות בחקיקה הראשית שנמצאת עכשיו בהליך משלים שיהיה בחקיקת המשנה, לקבל מידע מהצ'נג'ים כי גם בצ'נג'ים גילינו שיש הרבה מאוד הון שחור. אנשים שלעתים מפקידים את הצ'קים שהם מקבלים והם לא רושמים אותם במערכת הנהלת החשבונות שלהם ולא בקופה הרושמת, הם מפקידים אותם בצ'נג'ים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מציע את הנושא הזה לא להזכיר כי זאת סיבה הכי טובה למה לא לאשר את החוק. הנש"מים אושרו בזמנו תחת – כך נמסר לי, אני עוד לא הייתי כאן – זה שזה עניין של שלושה מיליארד שקלים דחוף. לכן עשו דחוף ואישרו. עד היום אפילו את התקנות לא קיבלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שלא לדבר על זה שלא הפעילו את זה. זאת דוגמה ושאלתי גם את אנשיך ועד היום לא קיבלתי תשובה. אמרתי שלפחות תיקחו את הנש"מים ותעשו מזה פיילוט ונראה. הרי יש לכם כבר אישור.
משה אשר
¶
בסדר. בכל זאת, שאנשים לא יהיו בלי נתונים. אנחנו העברנו חקיקה ראשית, נדרשנו לחקיקת משנה כדי להפעיל את הדבר הזה. אנחנו בחקיקת משנה בניסוחים עם משרד המשפטים ואני מאוד מקווה שבזמן הקרוב זה יגיע לוועדת החוקה ותוכלו לאשר את זה. אנחנו נביא ניסוחים כמה שיותר מקובלים, מאוד דומים לדיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון.
אבל זאת פינה אחת של העולם הפיננסי ויש עוד הרבה גופים פיננסיים אחרים בהם מגלגלים הרבה מאוד כספים ואנחנו לא מגיעים אליהם בשוטף. לעתים יש עסקים שבמהלך ביקורת בעסק, אתה כמובן זכאי לקבל את כל דפי הבנק וכן הלאה ולבדוק את הדברים האלה ואפילו להגיע ברמה נקודתית לבנק עצמו ולבקש את הדברים האלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נשמע את ההצעה. אנחנו עוד לא יודעים מה ההצעה. בינתיים זאת מסגרת של התנצלות שאני חושב שלא צריכה להיות כי אנחנו מאוד סומכים את ידינו ורוצים שתעשו העמקת גבייה. תגיע להצעה עצמה כדי שנבין אותה.
משה אשר
¶
נגישות מסוימת למערכת הבנקאית, למערכת הפיננסית בכללותה, לא רק הבנקאית אלא גם הסולקים וכרטיסי האשראי וכדומה. כדי שאנחנו בצורה מאוד דיסקרטית, ממוקדת, סגורה, תחומה, עם אנשים מאוד ייעודיים שיעשו את הפעילות הזאת וזה לא יזלוג החוצה, עם מאגר שאחרי כן, כעבור כמה חודשים, נמחק ולא נשמר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. תרשמי לך את זה. אל תענה אלא אם כן אתה רוצה בתוך הדיבור שלך להתייחס לזה. תרשמי את השאלות האלה ועוד מעט תדברי.
משה אשר
¶
עם בקרות פנימיות מאוד גבוהות וגם עם בקרות של היועץ המשפטי לממשלה, נציג ציבור וכדומה, כדי להגיע ליותר פוטנציאל, להציף אותו, כי גם במערכת הפיננסית של היום יש תנועות שהן חשודות. כבר היום הרשות לאיסור הלבנת הון מדווחת לנו על כך שהם מזהים במערכת הבנקאית תנועות חשודות בהעלמות מס. אנחנו יודעים שיש יותר מזה, ממה שהם רואים. אם נדע לעשות שליפות לגבי עוסקים, יותר מאשר שליפות אלא זרימת מידע יותר שוטפת, ובאופן כללי גם נוכל לעשות, גם לגבי עוסקים וגם לגבי אנשים פרטיים, שליפות מידע ממוקדות בתבניות - - -
משה אשר
¶
כשאני אגיע להצעה, נדון בדברים. אני אומר שיש שתי קטיגוריות, יש את הקטגוריה של העוסקים שממילא דפי הבנקים וכל החשבונות שלהם הם חלק מהנהלת החשבונות של העסק שממילא נתון לביקורת שוטפת של רואה החשבון והנהלת החשבונות וגם נתון לביקורת של מפקחי מס הכנסה או של אנשי רשות המסים. יש את האנשים הפרטיים.
משה אשר
¶
הרשות לאיסור הלבנת הון הודיעה לא פעם ולא פעמיים והודיעה את זה גם לפני שנים וזה לא דבר חדש, שהם מזהים במערכת שלכם, דרך הדיווחים שהם מקבלים מהמערכת הבנקאית – אם אלה דיווחים ספונטניים, אם אלה דיווחים אוטומטיים – הם מזהים תנועות הון שככל הנראה יש מאחוריהם העלמת מס. הם מזהים את זה. מיליארדים.
משה אשר
¶
אני בא לומר שגם במערכת הפיננסית יש סכומים לא מבוטלים שכנראה מקורם בהעלמות מס. זה מה שאני בא לומר. יש כבר גוף אחר שמצביע על זה. הוא לא מעביר את המידע על זה, הוא לא מעביר את הרשימות, אבל הוא מודע לזה. הוא לא יכול לתת כי יש לו חומות סיניות היום. לפי החוק היום.
משה אשר
¶
אנחנו ביקשנו לייצר באמצעות תבניות, באמצעות שאילתות לתוך המערכת הבנקאית, אפשרות, עם חיתוכים מסוימים, לקבל את הנתונים, להמשיך לעשות הצלבות בתוך המערכת שלנו עד שמזקקים את התיקים לבדיקה, ואז לשלוח את זה, אם זה חמור מאוד, לחקירה פלילית, ואם זה פחות חמור, לבדיקה אבל ברמה נקודתית. לאותו מאגר כמובן.
זה מה שביקשנו להשיג בחקיקה הזאת, להתמקד בצורה מאוד מאוד נקודתית במקרים הבולטים. אפשר לתת הרבה מאוד דוגמאות או כל מיני סוגים של תבניות, כדי שתבינו במה מדובר ושגם אתם תבינו שבסופו של יום מדובר במשהו שהוא ראוי, מאוזן ונכון למקד את רשות המסים במקרים האלה.
זה כפתיח לדברים. אם תרצו להיכנס להצעת החוק, אפשר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לעניות דעתי, אם לא הייתי עושה הכנה, לא הייתי מבין מה אתה רוצה מאתנו. מה אומרת ההצעה שלכם? אנחנו עכשיו צריכים לדון בהצעת החוק.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
היום, מישהו שיש לו עסק ומגיש דוחות, גם אם ההיקף שלו הוא מאה אלף שקלים בשנה, הכול פתוח והוא מגיש גם את חשבונות הבנק והכול. מה השינוי כאן?
משה אשר
¶
נניח שיש לך עוסק שלא מכניס את כל חשבונות הבנקים שלו להנהלת הספרים. יש לו חשבון בבנקים, בנק אחד בתוך הנהלת הספרים ובנק שני לא למרות שזה חשבון עסקי. רואה החשבון לא יודע. איך תאמת את זה? אם תעשה שאילתה ותקבל את זה, או תקבל את זה בצורה אחרת, תוכל לאמת את זה. או לדוגמה, אתה רואה עוסק – וראינו כאלה בביקורות נקודתיות – שכמעט כל מחזור העסקאות המדווח לרשות המסים, זה רק מה שעבר בכרטיסי אשראי וזה עסק קטן שגם מוכר במזומנים.
משה אשר
¶
שימו לב, זה נורא פשוט. אם אתה רואה מסעדה שכמעט כל מחזור העסקאות שלה הוא כרטיסי אשראי, אתה מבין שיש כאן משהו שהוא לא תקין? כי אנשים משלמים גם במזומן. אלה סימנים מחשידים.
משה אשר
¶
בסדר. אנחנו מבחינים בין לקוח שהוא עסקי לבין לקוח אחר. לגבי הלקוחות העסקיים, ביקשנו לקבל על בסיס קבוע נתונים מדי חודש, ב-15 לחודש, המערכת הפיננסית תעביר לנו מידעים מסוימים לגבי אותו עוסק עסקי, לגבי החשבון העסקי שלו, לא הפרטי שלו, נתונים שאנחנו תוך כדי תנועה נוכל להצליב בין הנתונים האלה לבין מה שידוע לנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין שלכם יש במחשוב או במערכת את הנתונים על כל אחד ואחד מהעסקים, מהעוסקים, לפי הדיווחים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לגבי העוסקים יש לכם עוד משהו חוץ מהדבר הזה שאתם רוצים? לקבל דיווח מהבנק ולהשוות לדיווח שנמצא אצלכם במערכת, דיווח שהוא מדווח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
המחשב יעשה את זה. אני מבין שהמחשב יעשה את זה. נניח יש לו 800 אלף במערכת שלכם, הוא יקבל כאן דיווחים והמחשב ישווה. היכן שתרגישו שיש איזה פער מסוים, כמה שתגידו, אתם הולכים ובודקים את הדבר.
משה אשר
¶
לגבי החשבונות הפרטיים. דרך אגב, יכול להיות עוסק שיש לו גם את הכובע הפרטי שלו. שם ביקשנו אפשרות לעשות שאילתה לתוך המערכת הפיננסית על סמך תבניות שנגדיר אותן ולהציף את המקרים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שהוא אומר, מה שהוא צריך להגיד, זה שהם צריכים לזהות, הם, רשות המסים, לגבי החשבונות הפרטיים, דברים שיוצרים חשד. נניח, דוגמה, הם זיהו שהעברה לאיי קיימן נניח יוצרת איזושהי אופציה. נניח, סתם אני אומר. הם צריכים להעביר לוועדה שתקום ולהגיד שהם חושבים שהדבר הזה מסמן חשד סביר להעלמת מס והם מבקשים שיאשרו להם לבקש מכל המערכת הבנקאית או המוסדית שאילתה כדי שייתנו להם את כל אלה שהעבירו לאיי קיימן. הוועדה הציבורית הזאת, יועץ משפטי, צריכה לאשר קודם כל גם על ידי היועץ המשפטי לממשלה, שהשאילתה הזאת היא שאילתה סבירה, שיש בה דבר. אם לא אישרו להם, הלכו הביתה. אם אישרו להם, זה עובר לשאילתה לבנקים ואז הבנקים נניח מוצאים 3,000 שהעבירו לאיי קיימן.
יש צוות אחר סגור – כרגע אני מנסה לתאר את הדברים מבחינתם ואתה תגיד לי אם אני הבנתי טוב – שלהם שמקבל את ה-3,000 שמות האלה ועושה בדיקה דקדקנית על כל אחד, האם זה שהוא העביר לאיי קיימן, זה לא אוטומטית אומר שזה הון שחור. הוא עושה בדיקה. אלה שרואים שזה לא רלוונטי, זורקים אותם לגמרי מהרשימה והם לא קיימים. הוועדה הסגורה הזאת, נניח זרקה 1,500 מתוך ה-3,000 כך שנשארה כמות מסוימת אותה הם יבדקו דקדקנית אחד לאחד. אם היא תמצא חשדות, יעבירו לגופים האחרים, ואם בחקירה לעומק ימצאו שהכול בסדר, הכול יימחק מהוועדה. כך הם טוענים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוועדה הסגורה הזאת, שום דבר לא דולף ממנה החוצה. אין רשימות או אחרי שלושה חודשים חייבים להשמיד את כל הרשימות בין כה וכה, וכך הם רוצים לנסות לפקח. זאת אומרת, אלה התחנות.
יש לנו המון שאלות ויש לנו המון דברים שאולי נרצה לשנות, אבל אלה פחות או יותר הדברים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הוא צודק במה שהוא אמר. זה בתוך החוק. גם לך נדלקות הנורות האדומות כי אתה אומר שהיועץ המשפטי לא יאשר. מציעים לנו כאן הצעת חוק שהיא היפוך כל היוצרות במדינת חוק דמוקרטית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה צריך לבנות תבניות. יכול להיות שהוא יבוא ויקבע – אני לא יודע איזה תבנית יעשו, אבל כל תבנית כזאת מבחינתם, היא תוצג רק אם הם יחשבו, אם תהיה להם איזושהי תחושה או הוכחות שזאת תבנית שמסמלת עבודה עם שוק שחור. הם יגישו. הוועדה הזאת צריכה לדון, היא מורכבת משלושה אנשים חיצוניים, והיא צריכה לאשר או לא. אם היא לא מאשרת, הלך. אם היא מאשרת, זה צריך לעבור ליועץ המשפטי לממשלה שיאשר שאכן זאת תבנית סבירה שאפשר בגינה לחשוד ולבקשד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אחרי שהתבנית אושרה, זה עובר לבנקים ומבקשים שייתנו את שמות אותם אנשים שעונים על הדבר הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לצורך העניין, ארבעה אנשים, שלושת חברי הוועדה והיועץ המשפטי לממשלה, יקבעו את התבניות בגינן יוכלו לעשות עכשיו בדיקה על אלפי חשבונות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש להם אינטרס נכון וטוב, של כולנו שרוצים את העמקת הגבייה. השאלה היא איך אתה עכשיו הולך לאיזה מגזר או מגדר וקובע שאותו מגדר או אותו מגזר, יש להם דברים משותפים והולכים ובודקים אותם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע. אני רק מסביר את התהליך שאני חושב שהיה צריך להסביר אותו כדי שנדע על מה אנחנו מדברים.
אחרי שזה מאושר והבנקים נניח מוציאים, יש עוד ועדה שלהם אבל היא ועדה סגורה, חסויה, שרק היא עוסקת בזה והיא עושה את הבדיקה הדקדקנית על כל אחד מאלה שיצאו מהבנקים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש בעיה כי שם זה נופל. בהנחה שחמישים אחוזים או אולי שישים אחוזים ישוחררו מידית כי יתברר שיש להם כל מיני סיבות, אבל אותם אלה שנשארו חשודים, עליהם יעשו בדיקת עומק ואחר כך, בבדיקת העומק, או שישחררו אותם או שיעבירו ליועץ המשפטי. זאת ההצעה. אני לא בא ללמד סניגוריה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אין לנו שום פקפוק ביושרו וכנותו של מנהל רשות המסים ושל כל עובדיו שהם עובדים נאמנים ומטרתם הנעלה היא טובתה של מדינת ישראל והעמקת הגבייה ולמצוא איזה שהם כספים שחורים במקומות כאלה ואחרים.
אבל עם כל זה הקלות בה אנשים ייכנסו ויקבלו החלטות, קבוצה קטנה של אנשים תקבל החלטה על עשרות אלפי אנשים במקרים מסוימים, שיוכלו להיכנס לחשבונות שלהם באין מפרע, בלי לשאול – אני חושב שאין לזה אח ורע באף מקום.
דורון סמיש
¶
אגף התקציבים. אני רוצה לציין שבסוף המטרה שלנו היא שכאשר רשות המסים ניגשת לפתוח תיק של בן אדם, וזאת חוויה לא נעימה לבן אדם ולא לעסק, שהיא תבחר את התיק שבו יש את תוספת המס המשמעותית ביותר, שהיא לא תבוא לבן אדם ותבקש ממנו את כל הנתונים, תחקור אותו ותגלה שאין כלום אלא שהיא תגלה משהו גם לטובת הבן אדם וגם לטובת החברה. זאת המטרה העיקרית.
בשנה האחרונה נעשתה עבודה מאוד משמעותית לנסות ולהבין מה יכול למקסם את התהליך הזה על מנת שפתיחה של תיק תביא באמת לתוצאה מיטבית לציבור בסופו של דבר, מבחינת גביית מס אמת.
דורון סמיש
¶
אחת המסקנות - באמת עשינו תחת השוואה בינלאומית ובדקנו בהרבה מדינות נוספות בעולם - היא שגילינו שלרשות המסים חסר מידע מגופים פיננסיים על מנת להבין יותר טוב איזה תיקים לפתוח ואיזה תיקים לא לפתוח. את המודל הזה לא המצאנו.
משה אשר
¶
נסביר לכם. אתם בסוף צריכים להשתכנע שזה כלי רלוונטי, שזה כלי יעיל, שאתו אפשר להגיע לתיקים הרלוונטיים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כדי שתשבו בחיבוק ידיים ותחכו שכל המידע יגיע אליהם וכולם חשודים, ואתם תצטרכו אחר כך לבוא ולהגיד לנו - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה שקורה היום ברשות המסים באוצר, זה הזוי. משרד האוצר הפך להיות בעל הבית - - -
משה אשר
¶
אני אמשיך. בסופו של דבר המטרה היא למקד את עצמנו ולא להתעסק עם כל העסקים הקטנים האלה שבהכרח אתה משקיע הרבה מאוד זמן ובסוף התועלת הגדולה היא לא כל כך גדולה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
משה, אני נותן לכם עוד חמש דקות, אם מישהו רוצה עוד להמשיך ולהציג את הנושא. קחו עוד כמה דקות כדי שאני אוכל להעביר את רשות הדיבור לחברים.
משה אשר
¶
אני חושב שבסופו של דבר האיזון לגבי החשבונות הפרטיים, האיזון נעשה דרך השאילתות עם ועדה ציבורית. זאת לא רק רשות המסים. מי שעבר על הדברים האלה, זה משרד המשפטים, המחלקה להגנת הפרטיות. הם עברו על מילה-מילה.
משה אשר
¶
אני אומר שבסופו של דבר נעשתה עבודה עמוקה עם משרד המשפטים, עם המחלקה להגנת הפרטיות ומחלקות נוספות במשרד המשפטים, וזה התוצר שנעשה תוך כדי איזון האינטרסים. זה מה שהבאנו. הבאנו ועדה ציבורית שיהיה בה נציג ציבור ושני אנשים שהם עובדי רשות המסים. זאת ועדה מצומצמת. לא תהיה ממנה דליפת מידע.
משה אשר
¶
שני עובדי רשות המסים שאני אישית מסמיך אותם ונציג ציבור. על כל זה יש אישור פרטני, לכל שאילתה ושאילתה, של היועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורלי, את בסוף תצאי ואני לא רוצה. אני מתחנן אבל בסוף זה יהיה. הם יגידו לך שאני עושה את זה, אני מוציא אנשים כשאין ברירה אבל אני לא רוצה.
משה אשר
¶
דבר שני. כמו שציינת, אנחנו כעבור מספר חודשים מוחקים את הנתונים האלה ולא משאירים אותם. לא יישאר כאן מאגר. דבר שלישי. הקריטריון הבסיסי הוא שיש יסוד סביר להניח שיש כאן העלמת מס או משהו בסגנון הזה. אנחנו מגדירים את האנשים ואת הסמכויות שלהם. יש בזה עונש אישי פרסונלי, אם מישהו חס וחלילה מדליף את המידע ולכן גם לא פתחנו את זה לפקידי השומה. זאת רק יחידה ייעודית בתוך רשות המסים שזה כל תפקידה. היא תקבל את התוצאות של השאילתות, היא תמשיך לעשות הצלבות לתוך המערכת עם הנתונים שיש אצלנו ורק אז - - -
משה אשר
¶
אנחנו נקים את היחידה. עוד אין חוק. כשיהיה חוק, נקים אותה. זאת יחידה עם מעט מאוד אנשים. מעט מאוד אנשים, בתוך חטיבת המודיעין שלנו, שיטפלו רק בנושא הזה.
זאת הכוונה שלנו. להציף את התיקים, להתעסק פחות עם הדברים הקטנים ויותר עם החריגויות הגדולות. באמת לגבות כמה שיותר מס בצורה יותר יעילה.
ליאת בן מאיר שלום
¶
הדיון, החלק השני שלו נגע בנושא של דרישות מידע. דרישות מידע הן לגבי גם חשבונות עסקיים אבל גם לגבי חשבונות פרטיים. אני רוצה לומר - אני לא בטוחה שזה עלה קודם בצורה חדה - שאותן שאילתות - - -
ליאת בן מאיר שלום
¶
לא. זה יכול להיות לגבי כולם אבל זה גם לגבי פרטיים. ללא ספק עולה השאלה, ובוודאי מדובר באיסוף מידע על אנשים פרטיים. התכלית כפי שהציג אותה משה אשר, היא תכלית חשובה, ציבורית חשובה, ואני רוצה להציג את מערך האיזונים בכלליות - - -
ליאת בן מאיר שלום
¶
ברשותך, אני אציג ואחר כך ניתן יהיה להתייחס. החלק הזה, שהוא בעצם החלק השני שעוסק בדרישות המידע, כולל גם אמות מידה מהותיות – אני רוצה לחדד את מה שנאמר קודם – וגם היבטים פרוצדורליים שונים. בהיבט של אמות המידה המהותיות, לא מדובר על איזושהי גחמה שמגיעה מרשות המסים. זאת אומרת, הדרישה בהצעת החוק, הקביעה של השאילתה, היא בעצם על יסוד סביר להניח שהלקוחות באותה קבוצה הפרו הוראה מהוראות חוקי המס. המשמעות של זה היא שהתובנות המקצועיות שיש לרשות המסים – ואני אתן לחבריי מרשות המסים שמביאים את הצעת החוק לפרט בעניין ואני רק רוצה להסביר את מערך ההגנות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל עוד לא התחלנו. קודם נשמע אותם. את שואלת לפני שאת שומעת אותם. אתמול הצגת לי את מה שאת מבינה מהחוק ואמרתי לך שזה בכלל לא החוק.
ליאת בן מאיר שלום
¶
דרישת המידע, אין מדובר בדיווח. יש אפילו הוראה פרטנית שנועדה להבטיח את זה שדרישת המידע לא תהפוך להיות משהו שדומה לדיווח. דרישת המידע מבוססת על תובנות מקצועיות של רשות המסים שגורמות – זאת לא מחשבה לגבי איי קיימן אלא זה מבוסס על תובנות מקצועיות – שיעלו כדי הרף הראייתי שהוצע או זה שייקבע בוועדה וזה שיחוקק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורלי, תצאי לחמש דקות להתארגן. באמת. אי אפשר כך. את לא מאפשרת לאף אחד מאתנו להבין את החוק.
ליאת בן מאיר שלום
¶
זו אמת המידה המהותית. בהיבט הפרוצדורלי אני חושבת שהצעת החוק כוללת, בהיבט של דרישות המידע, הוראות שונות שמטרתן, בשילוב עם אמת המידה המהותית, להבטיח את האיזון הנדרש. ביניהן, נוסף לאישור על ידי אותה ועדה פנימית לרשות המסים, אבל שיש בה גם נציג ציבור, כל דרישת מידע תיבדק ותיבחן על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
נוסף לכך, הוזכר כאן קודם – אני מזכירה את הרכיבים המרכזיים של ההצעה – מאגר מידע ייעודי שכולל עובדים ייעודיים, שזה הדבר היחיד שהם עושים. המידע יישמר לתקופה מוגבלת ולאחר מכן הוא יימחק. הוא יישמר לתקופה מוגבלת כי כל תכליתו היא לבדוק בהצלבה שמלכתחילה הולכים לקבוצה מסוימת שעל בסיס המידע המקצועי שיש לרשות המסים, יש יסוד סביר להניח שיש שם העלמות מס. הרעיון בהצלבה עם מידע נוסף הוא להגיע לאותם מקרים שרוצים לבחון יותר לעומק.
ליאת בן מאיר שלום
¶
אני חושבת שנכון שהגורמים ברשות המסים יסבירו את זה. זה נושא מקצועי מובהק. אני מסבירה שהמידע הזה נשמר לתקופה מוגבלת ולאחר מכן הוא נמחק. גם השימושים בו, הוא יוצא מהמאגר לשימושים מאוד מאוד מוגדרים. זאת אומרת, אם יש למשל חשד להעלמת מס או בהיבט האזרחי, מעבר לסכום מסוים. כמובן יש הוראות סודיות, יש הוראות מפורטות לגבי דיווחים ליועץ שיכול לבקר את כל המערך הזה, יש הוראה לגבי פרטיות המערכת. זה בעולם של ההגנות.
ספי זינגר
¶
כמו שאמרה ליאת, הצעת החוק הזאת, אין ספק שדרישת המידע כאן, יש בה פגיעה בפרטיות. כלומר, היא לוקחת מידע על אנשים, בחלקה הראשון על עסקיים ובחלקה השני גם על פרטיים. התכלית של המהלך הזה, ואני מניח שרשות המסים הציגה את זה קודם, התכלית בגדול היא כדי למקד את יכולת הגבייה של רשות המסים והבדיקה שלה למקומות בהם יש יותר סיכוי ויותר סביר שיש העלמות מס. מכיוון שאנחנו יודעים שבעולם המיסוי יכולת הבדיקה של רשות המסים השוטפת היא נמוכה יחסית למספר התיקים, יש חשיבות מאוד גדולה למיקוד המקום שבו רשות המסים מבצעת את הבדיקות שלה.
ספי זינגר
¶
כן. על זה בדיוק אני רוצה לדבר. אני אומר שיש כאן פגיעה בפרטיות. כלומר, איסוף מידע על אנשים, בהגדרה פוגע בפרטיות ויש כאן פגיעה בפרטיות. אבל פגיעה בפרטיות, כמו תמיד במבחן שאנחנו בוחנים בחינה חוקתית, היא תמיד צריכה לבדוק את התכלית, את העלות מול התועלת, מבחני המידתיות ועל זה עכשיו אנחנו מדברים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
תלוי בשאילתה אותה אתה מגיש. תגיד שעכשיו אתה בודק את כל מי שקוראים לו משה כהן או שתגיד שאתה בודק עכשיו את כל אלה שקוראים להם אבו מוחמד. זה משהו אחר.
ספי זינגר
¶
אני מסכים לגמרי. השאלה בסוף בדברים האלה היא שאלת האיזון. כלומר, מה מידת הפגיעה מול מידת התועלת ומה הם האיזונים שאני עושה בין זה לזה. כמו שהציגה עכשיו ליאת, החלקים, בוודאי בחלקים שפוגעים גם באזרחים פרטיים, יש מנגנוני איזון רחבים מאוד שיש בהצעת החוק כמו שהציגה ליאת, גם בשלב איסוף המידע. מתי הטריגר לאיסוף המידע, כמה זמן שומרים את המידע, מי נגיש למידע ולמה משתמשים במידע. בכל אחת מנקודות הזמן האלה, יש מערכת איזונים שלדעתנו היא מערכת איזונים שהופכת את החוק הזה לחוק שלדעתנו הוא נכון וראוי.
טליה דולן גדיש
¶
היועצת המשפטית של מינהל הכנסות המדינה. חבל שחברת הכנסת לוי לא נמצאת כאן, אבל אני רוצה אפרופו האיזונים שספי, ליאת ומשה אשר דיברו עליהם.
טליה דולן גדיש
¶
אפרופו האיזונים שדיברו עליהם כאן, אני רוצה רק להזכיר שאנחנו התקבלנו לארגון ה-OECD לפני כמה שנים כאשר אחד התנאים להתקבל לארגון ה-OECD היה לשנות את סעיף חילופי המידע בין רשויות המס בישראל לרשויות המס הזרות ולהוסיף לאמנת המודל שלנו סעיף שאומר שהעובדה שיש סודיות בנקאית, לא יכולה לשמש למדינה כאמתלה לא להעביר את המידע למדינה האחרת.
בשבוע שעבר גם חתמנו סוף סוף עם המדינה האחרונה בין המדינות ב-OECD על אמנה לחילופי מידע מולטילטרלית של ארגון ה-OECD.
טליה דולן גדיש
¶
המדינה ה-90. כל הנושא של הארגונים לאיסור הלבנת הון ושל ה-OECD מדברים על חילופי מידע במישור הבינלאומי כדי שמדינות תעזורנה זו לזו להתגבר על ההון השחור, אבל הארגונים האלה יוצאים מנקודת הנחה שבמדינה עצמה המדינה תעשה את כל מה שהיא יכולה כדי להתגבר על ההון השחור. לשם כך למעשה אנחנו נמצאים כאן.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למיטב הבנתי. יש לנו שם בעיה של העברה. אני אתך במאבק בהון השחור ואני בעד העברה של ה-220 מהרשות להלבנת הון לרשות המסים. אני כאן לא רגוע אתכם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני לא רגוע. כדי לפשפש בקרביים ובחשבון האישי שלי, ואני אתך במאבק בהון השחור, לא מאבק אלא מלחמה בהון השחור, ויש לי שאלות מאוד קשות.
ליאת בן מאיר שלום
¶
דבר אחד ששכחתי להזכיר. במסגרת הבדיקה המשווה שערך משרד האוצר בהקשר של דרישות המידע, הסעיף עליו דיברתי, יש הסדר דומה מאוד בדיןד האנגלי.
משה אשר
¶
אני רוצה לתת דוגמה. בחקירות שאנחנו כן מגיעים סוף סוף לתיקים האלה, אנחנו רואים הרבה עסקים שהחשבונות העסקיים שלהם לכאורה הם מדווחים לפי הדוח השנתי שלהם אבל את ההפקדות השחורות מפקידים לחשבונות האישיים שלהם או לחשבונות בני המשפחה שלהם. זאת אומרת, אתה רואה בסוף את ההון השחור נמצא לא בחשבונות העסקיים אלא בחשבונות הפרטיים.
משה אשר
¶
לא. מה זה כלי? זאת מחט בערימה של שחת. מה זה כלי? עד כמה אני אגיע לעוסק הזה? להפך. אני צריך להציף את החריגות בחשבון הפרטי שלו ומהר מאוד להגיע אליו. אלה עוסקים שהם גם פרטיים. יש מקרים פרטיים שהם לא כל כך פרטיים אלא למעשה הם עוסקים. הם פשוט לא פתחו תיק במס הכנסה. אני מגיע בצורה נקודתית ולא בצורה חכמה.
ערן יעקב
¶
כן, מילה קטנה. בסופו של יום, אני חושב שהחקיקה הזאת, בסוף, תיטיב עם הנורמטיביים, ואומר למה אני מתכוון. בסופו של יום, בגלל שחלק גדול, חלק לא מבוטל, עובד באופן של כלכלה שחורה, עובד בצורה שהוא מחביא את הכסף ולכן הדבר הזה פוגע בעיקר בעוסקים הנורמטיביים, באנשים הנורמטיביים, בשומרי החוק. התהליך הזה, בגלל שרשות המסים עובדת בצורה של שומה עצמית, קרי, כמות הביקורות שהיא עושה היא מועטה. היא נותנת למשק לדווח באופן חופשי והיא מבקרת אותו. לכן כמות הביקורות שאנחנו עושים הן נקודתיות, אנחנו מגיעים, כמו שאמר משה, לדברים כאלה, כמו שהוא הזכיר. בדיוק לזה אנחנו מגיעים. אבל היכולת שלנו לנהל את זה היא מאוד מוגבלת בשיטה שבחרה מדינת ישראל מתוך הבנה וכוונה כדי להיטיב עם האזרחים.
אני חושב באמונה שלמה שהתהליך הזה, ככל שהוא יהיה, הוא ייטיב בעיקר עם האנשים הנורמטיביים, עם אותם אלה שהם שומרי חוק, עם אותם אלה שאין להם מה להסתיר, עם אותם אלה שלא מפקידים את השחור שלהם ומחביאים אותו בחשבון כזה ואחר מתוך ידיעה שרשויות המס לא ידעו עליו לעולם. ככל שאנחנו נדע ויהיו לנו הכלים להגיע לאותם מקומות של אלה שעושים את זה - אלה שלא עושים את זה, אני חושב שבסופו של יום, זה יביא לחברה הרבה יותר טובה, לשיעורי מס יותר גבוהים, לנטל מס מופחת, לבסיס מס יותר רחב ולחברה יותר בריאה באופן חד משמעי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני רוצה להעיר כמה דברים. לפני שאני אעיר כמה נקודות, אני רוצה אולי לדייק ולומר מה בעצם שתי הסוגיות שעומדות כאן על הפרק. יש כאן בעצם שני הסדרים שונים בהצעת החוק שמונחת בפנינו. כל הדיון כאן היה בו קצת בלבול ואני רוצה קצת לעשות סדר ואז להעיר על שני ההסדרים האלה.
הסדר אחד הוא הסדר שנוגע אך ורק לאנשים שיש להם חשבון עסקי. בהסדר הזה יש דיווחים שוטפים שמגיעים מהמערכת הפיננסית כולה - אלה לא רק בנקים אלא כרטיסי אשראי, חברות ביטוח, חברי בורסה – דיווחים שוטפים כל חודש שיגיעו מהמערכת הפיננסית אל רשות המסים על אותם עסקים.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני רוצה לעשות סדר. מה מבקשים? גם זה נתון שפחות התייחסו אליו כאן. מה הנתון שמבקשים? הנתון שמבקשים הוא סך כל התקבולים שהיו באותו חודש. בהסדר הזה - דובר כאן על מאגר ייעודי ועל מחיקת מידע - בנוסח שמונח לפני הוועדה, אין כל הוראה שמתייחסת למאגר ייעודי, המידע כולו יגיע לרשות המסים, לפי הנוסח של החוק זה לא מגיע לשום מאגר ייעודי, לכאורה הוא יהיה פתוח לכל פקיד שומה, לכל חוקר מס וגם אין שום הוראה שמדברת על מחיקת המידע. זה בנוסח שמונח לפנינו לגבי ההסדר הראשון שנוגע לחשבונות עסקיים.
ההסדר השני אותו מבקשים הוא הסדר לא של, נקרא לזה, פוש של מידע, לא של מידע שהמערכת הפיננסית דוחפת אל רשות המסים אלא אל מידע שרשות המסים מבקשת בצורה יזומה מהמערכת הפיננסית.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
פרטנית לא במובן של אדם פרטי אלא בהתאם למאפיינים. מאפיינים כלכליים מסוימים. אני אתייחס לנקודה הזאת אחר כך. אבל זה לא פר אדם אלא זה פר תופעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, זאת לא תהיה שאילתה נפרדת. על הפרטי זה לא יספיק. יצטרכו לעשות חתך הרבה יותר מאפיין מאשר כל האינסטלטורים. זה ממש לא.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
במסגרת הפן הזה, ההסדר הזה של הצעת החוק, שם באמת יש את הדברים עליהם דובר, של מאגר מידע ייעודי ושל מחיקת מידע אחרי תקופה מסוימת של זמן ופרוצדורות שונות שאחרי כן נתייחס אליהן. זה רק כדי לעשות סדר.
עכשיו אני רוצה להעיר כמה הערות. קודם כל, הערות שנוגעות לשני ההסדרים יחד ואחרי כן הערה לכל אחד מההסדרים בנפרד. כאשר הוועדה באה לתקן תיקון כזה, היא צריכה לקחת בחשבון שכשהיא מסתכלת על כל שאלות האיזונים ועל שאלות הפרטיות, היא צריכה להסתכל על זה במבט רחב. מה זאת אומרת במבט רחב? במבט שלא מסתכל אך ורק על ההסדרים הקונקרטיים האלה שמוצעים אלא מסתכל במבט רחב על עוד תיקוני חקיקה שחלקם כבר נמצאים על שולחן הוועדה וחלקם נמצאים, נקרא לזה, בקנה, בדרך של תזכירי חוק או בשלבים שונים כאלה ואחרים.
אני רוצה לומר טעימות מהדברים שחלקם נמצאים וחלקם בקנה. שוב, יש את שני ההסדרים שנמצאים כאן, גם המידע השוטף וגם המידע היזום. בנוסף, יש את הסעיף שפוצל מהצעת החוק הזאת שמדבר על תיקונים בחוק איסור הלבנת הון ובמסגרת התיקון הזה יש שם שני היבטים, אבל אחד מההיבטים הוא ההיבט של המידע. מציעים שמידע מהרשות לאיסור הלבנת הון יוכל לעבור לרשות המסים.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני רק פורס את הדברים. אני לא מביע כרגע דעה. תיקון נוסף שנמצא בצנרת, שפורסם תזכיר חוק לאחרונה, אלה הדברים שקשורים למה שנאמר כאן על ידי הגברת, שקשורים להסכמים הבינלאומיים שישראל חתומה עליהם, עם ארצות הברית והסכמים בינלאומיים של ה-CRS וכולי עם ה-OECD, שם מדובר גם כן על מידע שעקרונית אמור לעבור החוצה לרשויות מס במדינות אחרות, אבל אגב זה רשות המסים גם תוכל לעשות שימוש מסוים – התזכירים מגבילים את זה – במידע שיזרום דרכה לרשויות המס במדינות זרות. היא תוכל לעשות בו שימוש. חלק מהמידע שרשות המסים, לפי אותו תזכיר ולפי מה שהתחייבו בהסכמים הבינלאומיים, תעביר החוצה, חלק מהמידע הזה היא תוכל לעשות בו שימוש לצורך אכיפת דיני המס בישראל.
זאת התמונה על קצה המזלג.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני חושב שקודם כל, כאשר מסתכלים על התיקון, צריך להסתכל במבט רחב ולראות שזה לא משהו נקודתי אלא זה חלק ממכלול שלם של תיקונים וממכלול שלם של סוגים שונים של מידע שרשות המסים מבקשת שיגיע אליה.
נקודה שנייה שנוגעת גם היא לשני התיקונים ועלתה כאן כמה פעמים היא שאלת האיזון. שאלת האיזון מורכבת בעצם משני מרכיבים. מרכיב אחד הוא היעילות, נקרא לו כך. התועלת שיש בהסדרים האלה שמציעים. הצד השני הוא המחיר, הוא העלות של זה. לגבי העלות של זה, יש לזה משמעויות. זה פורט במסמך אבל אני אומר שוב בקצרה.
אני מתייחס כרגע להסדר הראשון. מדובר כאן על מערכת של מעקב שוטף אחרי החשבונות העסקיים במדינת ישראל. זאת המשמעות של זה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אחרי הפרטיים זה לא מעקב שוטף אלא זאת דרישת מידע יזומה, נקודתית. היא לא שוטפת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דוד, דיברו במשך שעה והסבירו את הרעיון. אני אסביר לך את זה אחר כך כי אני לא רוצה שעוד פעם יסבירו, כי אז נעביר עוד שעה. נתקדם ואני אסביר לך את זה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
בצד של המחיר, בצד של העלות נאמר, חברי הכנסת צריכים להחליט על המשמעות של המחיר, האם זה מחיר שמקובל עליכם. בצד השני גם צריך לבדוק שזה דבר שהוא הונח כאן כמובן מאליו.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני אתייחס גם לזה. הצד השני של התועלת, איפה שהוא בדיון הייתה הנחת מוצא שכאילו כולם הסכימו לה, שברור שהכלי הזה יש לו משמעות מעשית שמביאה תועלת. כאן אני מציע לחברי הוועדה, לכל חברי הכנסת, לשקול שתי נקודות לגבי הצד הזה של התועלת אל מול העלות.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
קודם כל, האם יש כאן אמצעי שמתאים לתכלית. זאת אומרת, באים ואומרים לנו שאנחנו רוצים לבדוק האם יש כאן חוסר התאמה בין הדיווחים לבין מה שיש בחשבון הבנק. יש כאן שאלה ואני מציב את זה כשאלה כי זאת נקודה שנוגעת לאנשי המקצוע. אני חושב שבהקשר הזה חשוב לשמוע את הנציגות של לשכת רואי חשבון. השאלה היא האם באמת המידע כפי שמבקשים – כי זה מידע על סך התקבולים החודשי – האם זה באמת משקף או אמור לשקף אחד לאחד או ליצור התאמה אחד לאחד בין סוג המידע הזה לבין המידע שבן אדם מדווח כך שאם יש חוסר התאמה, ממילא עולה איזשהו חשד? זה דבר שחשוב לברר אותו. יכול להיות שיש כל מיני תנועות ותקבולים בחשבון שבכלל לא נוגעים ולא קשורים להכנסות, הלוואות או כל מיני דברים. שוב, אלה דברים שאני מציע לשאול את לשכת רואי חשבון. האם סוג המידע שמבקשים באמת הוא סוג מידע שיביא את התועלת? זאת נקודה אחת.
נקודה שנייה שקשורה לתועלת. דברים שנאמרו על ידי דורון, דברים שנאמרו על ידי אנשי אגף התקציביים ליושב ראש. שמעתי, אבל שוב, יכולים לומר אחרת, אבל לפי מה שנאמר לנו בחברת ייעוץ שנתנה ייעוץ למשרד האוצר - לרשות המסים או למשרד האוצר, אני לא יודע בדיוק למי - נתנה נתון שהמהלך הזה של הצעת החוק הזאת יכניס לקופת המדינה 300 מיליון שקלים.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני מבקש לדייק. הדברים שנאמרו בפגישה שהייתה אצל יושב ראש הוועדה, זה הנתון שנמסר לנו על ידי דורון.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני בעד לאשר את החוק ובתנאי שבמקביל נאשר יום לימודים ארוך שעולה 300 מיליון שקלים. איזה סכומים אתם זורקים לאוויר.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
כאשר הוועדה באה לעשות את האיזון בין הצד של העלות לצד של התועלת, אתם צריכים לזכור גם את הצד של העלות, את המשמעות של המעקב הזה, ומצד שני את התועלת, הן במובן הצר של האם באמת התועלת של הכסף שזה יביא שווה את המחיר והן במובן של האם באמת יש כאן אמצעי שמתאים לתכלית. האם סוג המידע הזה באמת הוא סוג המידע שיעזור.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
האם באיזשהו שלב יש איזה מקום שהם עושים פלט, לעשות בדיקה ולראות האם יש באמת תועלת בכל המערכת הזאת?
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
יש כאן עוד שתיים-שלוש נקודות שאני מבקש לעמוד עליהן. נקודה נוספת שצריך להתייחס אליה, נקרא לה ההתנהלות החקיקתית. לפני למעלה משנתיים, ביולי 2012, עת חבר הכנסת מיקי לוי היה סגן שר האוצר והגיע לוועדה, הוא הציג בפני הוועדה את, אני אקרא לזה, תיקון הנש"מים. כשאני אומר תיקון הנש"מים, אני מתייחס לנותני שירותי מטבע.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
זה לא בדיוק מה שיש כאן. זה דומה אבל לא בדיוק. שם דובר על כך שכל נותני שירותי המטבע, להלן הנש"מים, שהכוונה היא בעיקר לצ'נג'ים, הם יצטרכו לדווח על הלקוחות שלהם. השוני הוא בסוג הדיווח, מה המידע בדיוק שהם מדווחים. זה לא אותו הדבר.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם החוק הזה היה מחוקק לפני ארבע שנים, מישהו שהחליף 350 אלף דולר, היה עולה לי כבר אז והמבין יבין. הוא גם היה שר בישראל.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
לפני למעלה משנתיים, במסגרת חוק ההסדרים, ביולי 2013, באה רשות המסים, משרד האוצר, לוועדה הזאת ואמרה שהתיקון הזה של תיקון הנש"מים, היא צריכה אותו דחוף בחוק ההסדרים. ולמה? כי – וכאן אני אפילו אפנה לאדם הספציפי שאמר את זה - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
דודו רותם זיכרונו לברכה.
עורך הדין יהודה שפר הציג כאן בפני הוועדה את ההערכה הכלכלית לפיה תיקון הנש"מים אמור להכניס כמיליארד שקלים בשנה לקופת המדינה ולכן מכאן גם ההצדקה לדון בזה בחוק ההסדרים.
אני רוצה לציין עוד נקודה. תיקון הנש"מים, כאשר הוועדה שאלה את אנשי רשות המסים ואנשי משרד המשפטים למה ההצדקה, מה פתאום שידווחו על כל פעולה שהם עושים?
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
נכון, סוג מסוים של פעולות. אני מדייק את דבריי, תודה על ההבהרה. על סוג מסוים של פעולות. שאלה הוועדה מה פתאום, יש לכם חשד, תבררו. באו אנשי אכיפת החוק, נציגי הפרקליטות, ואמרו שהם זיהו שמגזר הנש"מים הוא מגזר בסיכון גבוה והרבה מאוד – אני לא זוכר את הנתונים המדויקים, הם דיברו על עשרים אחוזים או משהו בסגנון הזה, אבל אני לא מתחייב – שיעור מאוד מאוד גבוה של מעורבות של נותני שירותי מטבע בפשיעה כלכלית כזאת או אחרת. לכן מדובר על מגזר בסיכון גבוה בצורה מיוחדת לכן גם מוצדק להחיל עליו רגולציה שונה מאשר על המגזרים האחרים.
אני רוצה לציין שהנימוק הזה, שהוצג לוועדה כאן, הוא לא כל כך רלוונטי לגבי כל הגופים הפיננסיים שהצעת החוק הזאת מדברת עליהם. לא על בנקים, לא על חברי בורסה, לא על בנק הדואר, לא על קופות גמל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר שקיבלתי את האינפורמציה מסיגל כי אני לא הייתי יושב ראש הוועדה ולא הייתי בה. מה שכן, עד היום לא הוגשו לוועדה התקנות כדי להפעיל את זה וזה לא הופעל. שם שמדובר לא על 300.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כמה מיליארדים. כאן הם מכניסים את כל אזרחי מדינת ישראל לקבוצת סיכון לעבריינות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כולנו הרי מתלבטים, ואמרתי את זה. אנחנו רוצים לתת כוח ולא רוצים לפגוע אלא להיות יעילים. אנחנו שמים קודם כל את כל האינפורמציה ואחר כך נתחיל לדון.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
כאשר הוועדה מחליטה כיצד לגשת להצעת החוק הזאת, היא צריכה לזכור גם את ההיסטוריה של ההתנהלות.
יש איזשהו משהו שמעורר אי נוחות, ואני אומר זאת בלשון כזאת, בעובדה שביקשו מהוועדה כלים, כלי מאוד משמעותי וספציפי, הציעו לה על המשמעות מרחיקת הלכת שלה מבחינה תקציבית, ולכן גם אמרו שזאת ההצדקה להכניס את זה לחוק ההסדרים, וכאשר הוועדה באה ואמרה שהחוק הזה, התיקון הזה ייכנס לתוקף רק אחרי תקנות שיאושרו על ידי הוועדה, למעלה משנתיים, מיולי 2013 ועד עכשיו, לא הגיעה אפילו טיוטה של תקנות לוועדה.
כל התיקון של הנש"מים היה מראש פיילוט לשלוש שנים עם חובות דיווח לוועדה כדי שהוועדה תוכל לעקוב ולראות מה קורה עם זה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
שתי הערות אחרונות. ההערות שהערתי היו הערות כלליות רוחביות. אני רוצה להעיר הערה אחת להסדר הראשון והערה אחת להסדר השני.
לגבי ההסדר הראשון. אם מסתכלים על הקונספציה של ההסדר הזה ומשווים אותו להסדרים אחרים שיש בחקיקה, בעצם יש משהו מאוד דומה. זה לא אותו הדבר אבל יש משהו דומה בקונספציה בין ההסדר הראשון של הדיווחים השוטפים לבין בעצם מה שיש היום בחוק איסור הלבנת הון. בשני המקרים מדובר על דיווח שוטף, על מגזר מסוים, על אנשים מסוימים. שוב, אני לא אומר שזה אחד לאחד. זה לא אותו הדבר. שם מדווחים על נתונים מסוימים וכאן על נתונים אחרים והמגזרים שונים. אבל הקונספציה הבסיסית - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הקונספציה הבסיסית של דיווחים שוטפים למדינה, לשלטון, דיווחים שוטפים ללא קיומו של חשד קונקרטי, יש משהו מאוד מאוד דומה כאשר איסוף המידע נועד בשני המקרים לברור מתוך כל המידע הזה שמגיע לממשלה, לברור את המידע כדי לייעל את העבודה.
דא עקא, כל האיזונים שיש בחוק איסור הלבנת הון לא נכנסו כאן. זאת אומרת, ההסדר הראשון לא כולל מאגר נפרד עם אנשים ייעודיים. זאת אומרת, כל הקונספציה של חוק איסור הלבנת הון בנויה על כך שיש רשות נפרדת, שהיא יוצרת חיץ בין המידע התמים, הגולמי, שמגיע אליה, לבין רשויות אכיפת החוק כדי שיהיה איזשהו גורם שמסנן. אני בטוח שגם משה אשר יסכים לכך שכנראה חלק גדול מהמידע שיגיע מהבנקים הוא מידע תמים על אנשים נורמטיביים לחלוטין.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הערה אחרונה שאני רוצה להעיר לגבי הסוגיה השנייה של דרישות המידע. חשוב להבחין כאן. מדובר על העובדה שאחד, נקרא לזה, השלבים כדי להוציא את דרישת המידע, יש צורך ביסוד סביר להעלמת מס. כאן צריך לדייק את הדברים. כאשר מדברים על יסוד סביר להעלמה - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
ברור. זאת נקודה שחשוב לי להדגיש. הצליל של המינוח הזה הוא צליל שאומר, רגע, יש לי חשד נגד ראובן או נגד שמעון ועל סמך החשד הזה אני מבקש מידע. צריך לדייק את הדברים. מדובר כאן בעצם על יסוד סביר להעלמת מס שבנוי על - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
לא בהכרח מגדרי אבל בנוי על תופעות. על קונספציה מסוימת. קונספציה תיאורטית כלכלית טיפולוגית.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני אומר שהקושי שבקונספציה שעומדת מאחורי הדרישה לקבל מידע על סמך תופעה חשודה. לא אדם חשוד, לא חשד קונקרטי, על סמך תופעה חשודה. יש משהו מאוד בעייתי בקונספציה הזאת כי בעצם המשמעות שלה היא שאתה – אני אנסח בעדינות – מציב סימן שאלה מעל ראשם של כל אחד מחברי הקבוצה הזאת.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אלה יכולים להיות אנשים בודדים ויכולים להיות אלפים, תלוי בטיב המאפיינים בהם מדובר. אתה מראש מציב איזושהי עננה, איזשהו סימן שאלה מעל הראש שלהם, בעצם ללא שהם עשו דבר אלא רק בגלל שהתקיים בהם אותו מאפיין כלכלי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
קבוצה, זה אומר שאחרי הליך פרוצדורלי מסוים שאחרי כן נדון בו, יצא איזשהו קריטריון, מאפיינים כלכליים שיגדירו קבוצה. המאפיין הכלכלי הזה יכול להיות בצורות מצורות שונות. לדוגמה, כמו שהיושב ראש אמר, כל מי שהעביר מעל מאה אלף שקלים לחשבון באיי קיימן, כל מי שהמשכורת החודשית שלו היא מעל חמישים אלף שקלים, אבל רואים שבאופן עקבי יש לו שמונים אלף שקלים בחשבון. איזושהי תבנית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל החלטה שלהם חייבת לעבור אישור היועץ המשפטי לממשלה. ראשית, אפשר לשנות את הרכב הוועדה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
תגיד לי האם זה נכון מה שאורלי לוי אומרת. האם ההצעה הממשלתית אומרת שהוועדה שתחליט על קבוצות מורכבת מאיש רשות המסים ואיש ציבור.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הקושי שאנחנו רואים בנושא הזה של דרישת המידע הוא, ראשית, מה שאמרתי לפני רגע, העובדה שזה מייצר סוג של עננה או לפחות סימן שאלה מעל כל אותם אנשים שנמצאים בקבוצה. הנקודה השנייה והאחרונה שחשוב מאוד שחברי הכנסת הנכבדים יחשבו עליה היא לא רק האם הדבר הזה מתאים לרשות המסים אלא מה ההשלכות התקדימיות שיכולות להיות לדבר הזה. זאת אומרת, האם תבוא מחר המשטרה לוועדת החוקה ותאמר שהאמת היא שאנחנו חוקרים עבירות שה הרבה יותר חמורות מרשות המסים – ברשות המסים אלה עבירות חמורות, חמש שנים, שבע שנים – ואנחנו חוקרים סמים, שזה עשרים שנים, אנחנו חוקרים זנות, אנחנו חוקרים דברים הרבה יותר חמורים ולכן למה שאנחנו לא נקבל סוג כזה של כלי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
לכן חשוב גם לחשוב על הדבר עצמו, על הכלי עצמו, וגם על המשמעויות וההשלכות האפשריות שלו לגבי רשויות אכיפה אחרות כי ברגע שהמחוקק מאמץ קונספציה כזאת, קשה מאוד יהיה למנוע ממנה לעבור הלאה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ראשית, זה קיים. למשטרה יש אישור לעשות חיפוש אצל בני אדם על אם מתקיים אחד או שתיים או שלוש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה אדם קונקרטי? כל מי ש, זה אדם קונקרטי? כל מי שיש לו בליטה מסוימת, סתם דוגמה, יכולים לעשות חיפוש. אני אומר שהדבר הזה קיים. אני לא מדבר על חוק המישוש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר שבסופו של דבר, כאשר נגיע וניכנס לפרטים ונדון על כל דבר, יכול להיות שנכניס אותך, אורלי, לוועדה הזאת כדי שיהיה לנו ביטחון שזה יישמר. עוד נעשה הרבה שינויים אבל אני אומר שבסופו של דבר, אחת הנקודות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שצריך להעביר את זה לדיון מחודש אצל הקואליציה. אני רואה כאן חברי קואליציה שמתלהבים פחות ממני. מה קורה למדינת ישראל כמדינת חוק? זה מדרון חלקלק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לנו היום על השולחן שלושה חוקים בשלושה תחומים שונים ואנחנו ניצבים בפני אותה בעיה בדיוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. הפוך. הוא אמר שהוא בודד ואני אמרתי שהוא לא בודד, כדוגמה בחוק המישוש, אלא אם כן נעשה שינויים. אנחנו נמצאים באותה דילמה בכמה חוקים, במאבק בטרור, באלימות, מה שנקרא מישוש, ובזה. אותה דילמה בה אנחנו צריכים להחליט.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
שאלה משפטית לגבי כבוד האדם וחירותו. יש כאן חוק יסוד. האם זה אומר פגיעה בחוק יסוד?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר שבסופו של דבר בחוק הזה אנחנו נצטרך לדון בעיקרון, האם מבחינתנו חשד סביר יכול להיות רק על אדם פרטי או שיכול להיות גם חשד סביר על תופעה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
גם מורים יכולים להיות קבוצה עם שיעורים פרטיים. גם זאת יכולה להיות שאילתה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי מיואב שביקש שנשמע את נציג לשכת רואי חשבון ואולי את יועצי המס. הבנתי שלצורך העניין אתה מייצג את שניהם כרגע. תנסה לענות לשאלה, לא את דעתכם האישית אם זה טוב או לא. יש לנו שאלה קונקרטית. והיה ונניח מקבלים את החוק הזה בשינויים שנעשה, אבל מקבלים את התפיסה, האם הדבר הזה יעזור לאתר כסף שחור, באיזה ממדים או משהו. האם יש לך יכולת לתת תשובה לדבר כזה? הערכה, לא במדויק. האם מדובר כאן על גרושים, על עשרות, על מאות, על אלפים על מיליונים, על מיליארדים? אם יש לך יכולת מהיכרותכם את המערכות של החשבונות של הקליינטים העסקיים והפרטיים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זאת שאלה משנית מכיוון שאפשר לשים מצלמות בכל בית פרטי ואז אפשר לגבות עוד יותר כסף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מתעלם. בדיון שהתחלנו רצינו לדעת אם בכלל יש תועלת בחוק הזה. יש לנו המון התנגדויות אבל קודם כל נראה אם יש תועלת. אם בסוף יתברר שהחוק הזה נניח יביא שלושה מיליון שקלים, אז כולם, כולל הם, נגיד שלא רלוונטי בכלל ואין מה לדון. אני רוצה קודם לדעת אם יש להערכתכם תועלת בכך. אם יש תועלת, אפשר לדון אם כן רוצים את זה או לא. קודם כל לנסות להבין אם יש.
ג'ק בלנגה
¶
אני אגיד במשפט אחד לגבי השאלה אבל בכל זאת אני רוצה כמה משפטים על החוק באופן כללי. אני נציג גם של לשכת רואי חשבון וביקשה גם לשכת יועצי המס שאייצג אותה.
אני מבקש שתי דקות על החוק באופן כללי ואחר כך אני אתייחס לשאלה נקודתית שעלתה.
ג'ק בלנגה
¶
נדמה שמי שכתב את החוק הזה לא ראה אף פעם דף חשבון בנק של עסק. כך נדמה. לגבי הסעיף הראשון, כשומרים חשבון עסקי, חשוב להבין שזה חל על כל התאגידים במדינת ישראל ללא יוצא מהכלל, כולל עמותות, כולל מוסדות ציבור, כולל מלכ"רים, ואין שום קשר בין המידע החודשי שרשות המסים תקבל כל חודש לבין דוח מע"מ שמוגש על ידי חלק מהעסקים במדינת ישראל. המידע הזה, אין לו שום משמעות מבחינתה, היא לא יכולה להשוות אותו עם כלום מהצד השני. יש כאן עשרים דוגמאות שרשמתי לעצמי מה נכנס לחשבון בנק שמוגדר עסקי בחשבונות הבנקים ורשות המסים לא תוכל לעשות שום פעילות עם המידע הזה. לרואה חשבון לוקח חודשים רבים לעשות את ההתאמה שנקראת התאמת בנק, בין התנועות בחשבון הבנק לבין הדוחות הכספיים. כך שלא ברור לי מה רשות המסים תעשה עם המידע הזה. הנושא הזה כלל לא ברור.
כל ההעברות בין החברות, כל המרת מטבע, כל ההלוואות, כל ניירות הערך, כל הנתונים האלה – אין להם שום משמעות מבחינת רשות המסים והיא לא יכולה לעשות עם המידע הזה כלום. פשוט כלום. יש כאן הטעיה מאוד גדולה.
לגבי הנושא השני של חשד לכאורה. היום רשות המסים, כשהיא רוצה, היא פונה ומקבלת את כל הפרטים מחשבון הבנק. זאת אומרת , כאשר יש לה מידע ספציפי על לקוח ספציפי, היא מקבלת את כל המידע כולל העברות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. הוא רוצה לפי התופעה לנסות לאתר את אותם אנשים לגביהם אולי. על זה הוא דיבר. אם הם יודעים על מישהו חשוד, ודאי שיש להם את כל האפשרויות.
ג'ק בלנגה
¶
נכון שזה מוגדר בחוק כקבוצת לקוחות, אבל איך רשות המסים יודעת שאותו לקוח העביר כסף לפני שסיפרו לה שהוא העביר כסף? זאת אומרת, יש כאן מידע חסר. היא באה ואומרת: אני חושדת שמי שעוסק בבנייה, בסוג כזה וכזה, הוא מעלים מס, ואז היא אומרת: תנו לי את כל החשבונות הפרטיים, את כל התנועה הכספית שלהם. למידע הזה אין שום משמעות. זאת אומרת, הם לוקחים אלף דגים כשרים ואולי יש איזה כרישון אחד אבל הם אוספים את כולם ביחד על מנת לתפוס את הכרישון הזה. זה נשמע לא הגיוני. זה נשמע לא רציני.
אנחנו גם מבקשים מרשות המסים לשבת אתנו ולהבין איך הם מתכוונים לעשות את היישום של החוק הזה. מה שאני אומר, זה רק נקודתית. כרגע, איך שקוראים את החוק הזה, אין קשר בינו לבין המציאות. כלום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה. עכשיו לשאלה ששאלתי. זה חשוב לשמוע. מה שהוא אומר לנו, אלה דברים חשובים מאוד. עכשיו תן לנו הערכה והיה והחוק הזה נניח מתקיים. על איזה סכום להערכתך מדובר.
ג'ק בלנגה
¶
היום בפרטי, בוא ניתן עוד דקה הסבר על חשבונות הבנקים כי היה ראוי להסביר את זה בהתחלה. עוסק עצמאי לא חייב לפתוח חשבון עסקי. הוא יכול לפתוח חשבון פרטי א' וחשבון פרטי ב'. חשבון פרטי א', כולל חלק מחברי הכנסת שיש להם בני זוג עצמאיים, המשכורת שלהם כחברי כנסת, גם היא נכנסת לאותו חשבון וגם המתנה מהאימא נכנסת לאותו חשבון. האם זה ראיה לכאורה למשהו כאילו בחשבון הזה משהו לא תקין? התשובה היא לא, זה קשקוש.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יותר מכך. יברח כסף של העוסק. הוא יפתח חשבון על שם בן הזוג, על שם בת הזוג של הילד. בכלל לא יהיה קשר.
ג'ק בלנגה
¶
החשבונות האלה הפרטיים, היום יש מעט מאוד עצמאים שיש להם חשבונות עסקיים. מעט מאוד עצמאים שיש להם חשבון שמוגדר חשבון עסקי. כל שאר החשבונות הם פרטיים. רשות המסים לא תוכל לקבל מהם שום מידע שתוכל להשתמש בו ואפשר להגיד בזהירות שאלה שמעלימים מס, לא מפקידים את הכסף בחשבון בנק. בסדר?
משה אשר
¶
אני לא יודע על סמך מה אתה אומר את זה. זה מאוד מאוד חמור אם אתה אמר את זה. יש לך נתונים על זה?
ג'ק בלנגה
¶
אם רשות המסים, כמו שערן אומר, יודעת או חושבת שיש מישהו ספציפי שמעלים מס, שתתפוס אותו ותקבל את המידע עליו. אני לא אתן דוגמה מה עשו לפני שבוע בגלל מידע מהסוג הזה ובסוף היו צריכים להתנצל על מידע שהם קיבלו בצורה לא נכונה. אם תרצו, אני אפרט את הדוגמה עד הסוף.
ג'ק בלנגה
¶
אני לא חושב שסך כל הגבייה של רשות המסים תשתנה בעקבות החוק הזה כי להפוך את המידע הזה שהם יקבלו מהבנק למשהו שאפשר להשתמש בו הלכה למעשה, זה משהו כמעט בלתי אפשרי.
משפט אחרון. רשות המסים היום, וזה קטע חשוב מבחינת החוק, חסרה לה התאמה בין כמות החשבונות העסקיים שיש לתאגיד בכלל לבין הכמות המדווחת בדוחות הכספיים. ברגע שתהיה לה התאמה, דהיינו, החברה או התאגיד יגיד שיש לו חמישה חשבונות בנק והבנקים ידווחו שיש לו שישה חשבונות בנק, אז זה צריך להדליק נורה אדומה כי כל שאר הפעולות בתאגידים הבנקאיים, מבוצעת בהן התאמה וזה מבוקר על ידי רואה חשבון. ברגע שהבנקים ידווחו את מספר החשבונות והתאגיד ידווח את מספר החשבונות, רשות המסים יכולה להיות רגועה שכל חשבונות הבנק, מבוצעת עליהם ביקורת של רואה חשבון וזה מוחק לגמרי את סעיף (א), לגמרי, באופן מוחלט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע. דיברתם שעה ומשהו וזה היה בסדר. אני רוצה רק להעלות נקודה אחת ששמענו עליה גם עת היינו בוועדת הכספים. חוק כזה, מהסוג הזה, חייבים לשבת ולא רק עם משרד המשפטים. חייבים לשבת עם הגופים שמייצגים את השטח. יש לנו לשכת רואי חשבון, יש לשכת עורכי הדין שעוד מעט נשמע אותם, יש את יועצי המס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. אני אומר, הגופים המיוצגים. אנחנו תמיד נותנים להם הזדמנות לבוא לכאן ולהביע את עמדתם. זה חשוב כי אתה שומע את הדברים מהשטח. אתה יכול לקבל אותם או לא, אתה יכול להסכים או לא, אבל לראות אם דבריו נכונים בפועל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. לפי מה שהוא אמר, יכול להיות שאין טעם לחוק. אם הם היו יושבים אתם, אולי הם היו משתכנעים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דיברנו על זה כמה פעמים. אתם חייבים לשבת עם הגופים כי אנחנו נעשה את זה. דוגמה, מה שהוא אומר, מבחינתנו הוא אומר שאין טעם בכלל לחוק. אם הייתם יושבים אתם והייתם שומעים, הייתם עושים את הבדיקה שלכם, ואם אחרי כן הייתם חושבים שלמרות הכול כן יש צורך בחוק, הייתם יודעים להסביר.
משה אשר
¶
אני חושב שאם היינו יודעים על דוגמאות שיש. אנחנו מקבלים את ההערה. אנחנו נשב עם הגופים המקצועיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נקבע ל-15 בחודש. אחר כך נראה מה עושים. קודם כל, חשוב לשמוע. כתוצאה מהישיבה הזאת שכולם שמעו, גם הם שמעו, יכול להיות שהם ילכו לעשות חושבים חדש וגם אנחנו נעשה ונראה לאט לאט.
דן חי
¶
שלום לכולם. אני יושב ראש הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין. אני חייב להגיד שכאשר קראתי את החוק, חשבתי לעצמי למה לא להצמיד לכל בן אדם על הראש מצלמה.
דן חי
¶
אין ספק שאם יעשו את זה, האכיפה תהיה מאוד יעילה. אנחנו נדע על פשע עוד לפני שהוא קורה. כל רשויות האכיפה יוכלו לשבת במשרדים רגל על רגל, להסתכל במסך ולהקשיב ולעשות את העבודה שלהם מאוד בקלות.
דן חי
¶
זה נשמע מצחיק מה שאני אומר, אבל לגבי מה שאמרת, שאני נותן רעיונות, אני ישבתי בדיוק בוועדה הזאת וייצגתי את לשכת עורכי הדין לפני שבע שנים עת דיברו על חוק נתוני תקשורת, מה שנקרא חוק האח הגדול, וכולנו חשבנו איך זה יכול להיות שחשבו על חוק כל כך פוגעני ופולשני, והנה, הדמיון מגיע גם למקומות אחרים.
זה חוק שלדעתנו הוא חוק מאוד פולשני. הוא חוק שאומר שאזרחים מסוימים שמסומנים, כל העצמאים, בוא נקרא לילד בשמו, מלבד התאגידים, כל העצמאים, המידע לגבי חשבונות הבנק שלהם כביכול עסקיים אל מול רשות המסים, באופן קבוע אחת לחודש, לא כל כך ברור מה יעשו אתו, אם יוקם מאגר מידע או לא - אגב, לא כל כך ברור מהחוק אם מאגר המידע יוקם לגבי כל המידע או רק לגבי המידע שיתקבל מהקבוצות המסוימות ולדעתי הניסוח לא ברור - שיוכל להיות מוצלב עם מידע אחר. זאת אומרת, יבואו לאדם ויאמרו לו דיווחת שאתה מרוויח עשר אבל אתה מוציא 15 ותסביר לנו איך זה. אז הוא יצטרך להגיד שהדודה נתנה לו והאימא נתנה ועוד ועוד ועוד דברים. כל החיים שלו יהיו פרוסים בפני מס הכנסה. אנחנו מדברים על אנשים שהם לא חשודים בשום דבר.
לכן אנחנו חושבים שזה חוק שאם הוא יאושר כפי שהוא, הוא חוק שלא יעמוד בפסקת ההגבלה. אני חושב שזה מה שחברי הכנסת הנכבדים צריכים לשים לנגד עיניהם. יש את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וסעיף 7 נותן לזכות לפרטיות מעמד של זכות חוקתית בחוק יסוד וכדי לפגוע בה, אתה צריך לעמוד בפסקת ההגבלה. אני שואל אם זה מידתי, שזה הדבר הכי בולט בפסקת ההגבלה, לאסוף מידע כל כך פולשני, כל כך פוגע בפרטיות, מידע שיזרום באופן קבוע אחת לחודש אל רשויות המס.
דן חי
¶
כן. מי שלא חשוד. יגדירו קבוצות, כל מי שיש תנועה של יותר מ-10,000 שקלים. אלה יהיו הקבוצות. כל מי שיש אצלו תנועה של יותר מ-10,000 שקלים.
דן חי
¶
אני מודה שמאז שהתחילה הישיבה אני שמח לשמוע שחברי הכנסת מאוד ערניים לבעיות האלה ואני מקווה שבאמת החוק הזה לא יעבור.
דן חי
¶
חס וחלילה. אני הייתי עת חוקקו את חוק האח הגדול וציפיתי ציפייה מאוד ארוכה שהם יכשילו את החוק ולא הכשילו אותו.
דן חי
¶
אני חושב שחוק שלא עומד בפסקת ההגבלה, לא ראוי שיעבור כאן בוועדה ולא ראוי שיחוקק בכנסת כדי שיצטרכו ללכת לבג"ץ. אני כבר אומר שאני אמליץ בחום ללשכת עורכי הדין, אם החוק יעבור - - -
דן חי
¶
בסדר. אני לא אגיד. בהמשך אני אשמח להעיר הערות פרטניות.
עוד הערה. אם תסתכלו על אוסף פסקי הדין, והיום המאגר עוד פתוח, ותחפשו לראות את כל פסקי הדין שעוסקים במי שהדליף מידע ממאגרי מידע, תנסו לעשות חיתוך כמה אנשים הם מתוך רשות המסים, תראו שלא מעט.
דן חי
¶
לא. אני אומר תסתכלו. אנחנו מדברים על כך שיקימו מאגר מידע ויקימו את כל אבטחת המידע אבל תמיד בסוף יש את התפוח הרקוב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא. הוא לא מטיל כתם. אם הבנתי נכון, אתה לא מטיל כתם. היו לנו דיונים על מאגרי מידע, לא קשור לרשות המסים, ואחת הטענות המרכזיות היא שבמאגרי מידע, גם בתעודת הזהות הביומטרית, הדיון היה שיש מאגר מידע שיכול להיות אחד מתוך מאה אלף שעובד שם והוא ישתמש במאגר המידע לדברים שלא לשמם הוא הוקם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הערה פרטנית אחת. כאשר אנחנו מדברים כאן עכשיו על הלקוחות הפרטיים ומנסים להציג לנו שיש איזושהי טבעת שאמורה להגן, מעין חישוק שמגן על אותם אנשים פרטיים, ואז יש קבוצות שבעצם ייבחנו או שתוגש לגביהן שאילתה. החישוק שמציעים לנו הוא בדמות של ועדה שמורכבת ללא יועץ משפטי שאמור להסתכל האם יש כאן איזושהי פגיעה לא מידתית כאשר שני חברי ועדה מתוך השלושה הם נציגים של מי שמבקש את השאילתה הזאת. האם זה משהו שהוא תקין?
דן חי
¶
לי זה נראה לי נכון ולא מידתי. אנחנו גם כתבנו במכתב שלנו שאנחנו חושבים שהרכב הוועדה צריך להיות מאושר בוועדת החוקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבל על הזמן. אני לא רוצה להיכנס לזה עכשיו. נציג התאחדות התעשיינים. שרגא ברוש התנצל בפני בבוקר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שרגא ברוש התנצל. הוא רצה להגיע אבל יש לו משהו אחר. אולי הוא יספיק להגיע אבל אתה נמצא כאן ואתה תייצג אותו.
רובי גינל
¶
הוא יגיע לדיון הבא. אני מייצג כאן את לשכת הארגונים העסקיים, שהיא בעצם קונפדרציה שמייצגת את כל המגזר העסקי.
רובי גינל
¶
אנחנו לקראת סוף הדיון ולכן אני מאמין שכולם כבר מבינים עד כמה ההצעה הזאת חריגה, אם לא להשתמש במלים קצת יותר בוטות. אני נוטה להאמין שהחלק הראשון, כפי שהובן כאן בוועדה, הובא כדי להעביר את החלק השני ולכן אני כמעט לא אתייחס לחלק הראשון שבעצם מחייב את שיטת האח הגדול על כל החשבונות העסקיים במדינת ישראל, שיטה שקיימת רק בשש מדינות מזרח אירופאיות. אני רוצה להגיד שגם הדיון על החלק הראשון, מן הסתם לא נעלם מעיניהם - - -
רובי גינל
¶
לא. נהפוך הוא. עם כל הכבוד למזרח אירופה, אני חושב שאנחנו רוצים תוצר קצת יותר גבוה ופעילות עסקית קצת יותר מתקדמת וחופשיה.
רובי גינל
¶
זה לא קיים באף מדינה. המודל הישראלי כפי שמשה אשר אמר, הוא מודל ייחודי שמוצע כאן בהצעת החוק ולא קיים באף מדינה בעולם למעט שש מדינת מזרח אירופאיות. המודל על שני חלקיו כמובן.
רובי גינל
¶
בדיוק. אני רוצה להגיד שרק הדיונים או ההצעות שמביאים בפני כנסת ישראל בנושאים כל כך חריגים שמשמעותם פלישה כל כך עמוקה לפעילות העסקית, משפיעות על החלטות ההשקעה של משקיעים זרים ומשקיעים מקומיים. אני רוצה לספר לכם, לנצל את הזמן הזה, על שיחה שעשיתי בדרך לכאן עם תעשיין שיש לו מפעל של שישים מיליון שקלים, מפעל קטן של שישים מיליון שקלים בישראל, ששוקל להקים פעילות בחוץ לארץ. סיפרתי לו מה הנושא של הצעת החוק. בהתחלה הוא לא הבין ואחרי שהוא הבין, שאלתי אותו אם הייתה לו פעילות חריגה בחשבון הבנק בשנה האחרונה, והוא אמר, כן, מכרתי פעילות בשישה מיליון שקלים. אז אמרתי לו שהוא מבין שבעקבות פעילות כזאת, במידה ורשות המסים, זה יקפוץ לה כאור אדום, אתה תזומן לחקירה ברשות המסים או לבדיקה.
רובי גינל
¶
אנחנו לא מבינים מהי פעילות חריגה בהצעת החוק אבל מן הסתם ניתן להבין שפעילות חריגה כזאת או אחרת יכולה לקפוץ כאור אדום או כאור כתום ברשות המסים.
רובי גינל
¶
אור כתום כזה יכול לדרוש זימון לרשות המסים ואור כתוחם כזה יגרום לנישום לא לישון בלילה במשך תשעה חודשים או ארבע שנים לאחר שעבר הערכת בדיקת השומה העצמית, עד שהוא יגיע לחקירה ברשות המסים. בתקופה הזאת הוא יימנע מרצון או החברים שלו יימנעו מרצון לעשות עסקים בישראל. המטרה של הצעת החוק היא להגדיל את גביית המסים. התוצאה של הצעת החוק תהיה פחות עסקים שנעשים בישראל.
ג'ק בלנגה
¶
אני רוצה להוסיף עוד שני משפטים לחיזוק הדברים. זה במאה אחוזים נכון. מכירת פעילות של מניות לא מדווחת למע"מ ולא תהיה התאמה בין הדיווח החודשי שהעוסק הגיש לבין מה שעבר לו בדף החשבון בבנק ואוטומטית זה יקפוץ לבדיקה שלא צריכה להיות.
יעל גרוסמן
¶
אני יושבת ראש ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין. במילה אני רוצה להתייחס לרקע לחקיקה הזאת. בשנת 2000 חוקק חוק איסור הלבנת הון ונקבע בו האמצעי הקיצוני של איסוף מידע מגופים פיננסיים על פעילות פיננסית כשרה של הציבור לצורך חקירת עבירות חמורות בלבד, עבירות של פשיעה מאורגנת, עבירה של סחר בסמים, עבירות שמצדיקות את הפגיעה הכול כך חמורה גם בניהול עסקים וגם בפרטיות. נקבע במפורש שעבירות מס אינן עבירות מקור ושאין הצדקה להשתמש במידע הזה לצורך מניעת העלמת מס כי העלמת מס היא דבר בעייתי וכולנו רוצים שייגבה מס אמת אבל הכלי הוא כלי קיצוני.
במהלך כל השנים, מאז ועד היום, ואני הייתי נוכחת כאן בקדנציה הקודמת של הכנסת, והזכיר את זה אלעזר, עשתה רשות המסים מאמץ אדיר כדי לקבל מידע ממאגר המידע של הרשות לאיסור הלבנת הון כי החומות הסיניות קבעו שרשות המסים לא יכולה לקבל מידע באופן ישיר אלא כאשר יש חשד לעבירה המידע מועבר למשטרה ומהמשטרה לרשות המסים. היו כאן דיונים ובסופו של דבר בקדנציה הקודמת של הוועדה הזאת לא הסכימה שיועבר מידע, ואני מדגישה, מדובר על מידע כאשר כבר יש יסוד לחשד. גם אז המידע מועבר קודם למשטרה ורק משם לרשות.
יעל גרוסמן
¶
עכשיו מה שמבוקש כאן זה קודם כל לפרוץ לחלוטין, לא רק את החומות הסיניות אלא להפוך את כל השיטה על ראשה, לקחת מאגר נוסף שיכיל מידע על פעילות פיננסית כשרה ברוב המקרים, פעילות פיננסית כשרה של הציבור כאשר יהיה עוד מאגר שחס וחלילה עלול להיפרץ, עלול לדלוף וכולי וכולי והמאגר הזה ישמש לצורך המטרה שבעיני, עם כל הכבוד, היא לא מצדיקה את הנזק לציבור.
עוד מילה אחת אחרונה. חוץ מההצעות שאלעזר הזכיר קודם יש עוד הצעה על שולחן הוועדה הזאת, ואני מניחה שהיא תגיע, והיא הצעה להפוך עבירות מס לעבירות מקור. אם הדבר הזה יקרה, התוצאה תהיה שבידי רשות המסים, בידי חוקר מס שברשות המסים, יהיה המידע ישירות על חשבונות והוא יכול לעצור עסקים על סמך המידע שיש בידו ולנקוט בכל הסנקציות הקיצוניות שקיימות בחוק איסור הלבנת הון כנגד מי שמנהל עסק והכול כבר בשלבי הביניים, בשלבים הראשונים, עוד לפני שהוכחה האשמה.
אני מבקשת מהוועדה הזאת כאשר היא שוקלת את הרעיון הזה של מאגר מידע כל כך פוגע בפרטיות, היא תיקח בחשבון גם את ההיסטוריה הארוכה בה הייתה התנגדות הכנסת לכיוון הזה לצורך הנושא של המלחמה בהעלמות מס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה. אני פונה שוב למשה. שמענו גם את לשכת רואי חשבון ויועצי המס, גם את לשכת עורכי הדין וגם את התאחדות התעשיינים. מכל זה אני מבין שכל מה שאנחנו שומעים ומשתוממים, אתם לא עשיתם את העבודה הזאת אתם וחשוב מאוד, אני עוד פעם אומר, שתשבו אתם. לא יכול להיות כזה שלא תשבו עם אנשי השטח. יכול להיות שיש הרבה דברים שהם יודעים. צריך לשמוע את הדברים האלה כדי שלפחות אנחנו נחשוב שהגשתם לנו הצעת חוק אחרי ששמעתם אותם. יכול להיות שאחרי שתשמעו אותם תאמרו שהחוק הזה עוד לא בשל וכולי.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אם אין לך מה לעשות בדקה הזאת, אני רוצה לדעת למה החוק הזה לא עבר לוועדת הכספים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין לי מושג. לא יודע. גם את המזומנים אני לא יודע למה. אמרו לי שאתה לא רצית. אמרו לי שזרקת את זה. אין לי מושג.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
היו שני חוקים. היה חוק שהיה צריך להיות בוועדת הכספים וועדת הכספים ביקשה שזה יהיה כאן. אמרו שמוכנים לתת לי חוק על המזומנים ואמרתי שאת המזומנים קחו אתם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע. אין לנו ברירה, המליאה מתחילה ואני חייב לסיים
רבותיי, שוב אני אומר, זה היה דיון ראשון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בדיון הראשון רצינו לשמוע את הכול. רצינו שגם אתם אנשי הממלכה מצד אחד וגם אנחנו חברי הכנסת מצד שני, נשמע ונתרשם. חוץ מזה שבגדול הבנו את החוק, ירדנו לחלק מהעומקים כדי להבין הרבה דברים. זה מצריך הרבה מאוד מחשבה.
קבענו תאריך נוסף לדיון ועד אז יהיה לנו זמן רב כדי שנוכל לדבר ולראות אם ומה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:05.