הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 177
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"א בכסלו התשע"ו (23 בנובמבר 2015), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/11/2015
חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה), התשע"ו-2015
פרוטוקול
סדר היום
חובת דיווח בעת שימוש בחוות דעת של גורם מקצועי לצורכי חישוב מס מתוך פרק ה' (מסים) למעט סעיפים 13(12)(א), 16(3)(א) ו-24(2)(א) (קנס גירעון) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
רחל עזריה – מ"מ היו"ר
נאוה בוקר
מיכל בירן
איתן ברושי
מכלוף מיקי זוהר
עבד אל חכים חאג' יחיא
אלי כהן
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
אראל מרגלית
בצלאל סמוטריץ
נורית קורן
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
אמיר לוי - הממונה על התקציבים, משרד האוצר
ניר אמסל - אגף התקציבים, משרד האוצר
דורון סמיש - אגף התקציבים, משרד האוצר
משה אשר - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
ערן יעקב - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
ליאת גרבר - ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
יניב כהן - מנהל אגף א' מיסוי מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
עידית לב זרחיה - דוברת רשות המסים, משרד האוצר
שרית דנגור קריגר - יועצת למנהל רשות המסים, משרד האוצר
רובי בוטבול - יועץ למנהל רשות המסים, משרד האוצר
אורי ברוק - יועץ למנהל רשות המסים, משרד האוצר
גיא גולדמן - עוזר ראשי, מחלקה משפטית, משרד האוצר
ספי זינגר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
דרור מיטלמן - מתמחה, משרד המשפטים
יזהר קנה - רו"ח, נשיא לשכת רואי החשבון בישראל
ג'ק בלנגה - רו"ח, עו"ד, סגן נשיא, יושב-ראש ועדת המסים, לשכת רואי החשבון בישראל
עדי גרינבאום - יועצת משפטית, לשכת רואי החשבון בישראל
צביקה זאבי - רו"ח, חבר ועדת מסים, לשכת רואי החשבון בישראל
מיטל שחר - עו"ד, ממונה פורום מסים, לשכת עורכי הדין
יוסי אלישע - עו"ד, יושב-ראש פורום מסים, לשכת עורכי הדין
טל עצמון - עו"ד, יושב-ראש פורום מסים, לשכת עורכי הדין
אורית חניה - עו"ד, פורום מסים, לשכת עורכי הדין
אוריין לביא - עו"ד, ממונה על החקיקה, לשכת עורכי הדין
מזל נייגו - עו"ד, ממונה על החקיקה, לשכת עורכי הדין
רידא ג'אבר - עו"ד, ממונה על החקיקה, לשכת עורכי הדין
ירון גינדי - נשיא לשכת יועצי המס
איתן צחור - עו"ד, יושב-ראש ועדת מסים, לה"ב- לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
צבי פרידמן - רו"ח, יושב-ראש ועדת המיסוי, נשיאות הארגונים העסקיים
מיכל קורן - מנהלת עמותת ה-CFO לקשרי ממשל ומשק, CFO פורום מנהלי כספים ראשיים
לאה טבע עכו - מנהלת מסים גזית גלוב, CFO פורום מנהלי כספים ראשיים
ג'וני בכור - משקיף, המשמר החברתי
יעל גויסקי - לוביסטית, מייצגת את לשכת עורכי הדין, לה"ב
טל אלוביץ' - לוביסט (פוליסי), מייצג את לשכת רואי החשבון, נשיאות הארגונים העסקיים
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
חובת דיווח בעת שימוש בחוות דעת של גורם מקצועי לצורכי חישוב מס מתוך פרק ה' (מסים) למעט סעיפים 13(12)(א), 16(3)(א) ו-24(2)(א) (קנס גירעון) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
היו"ר משה גפני
¶
אני רק אתחיל, ואני אאפשר. כפי שהבטחתי, הסעיף הזה של חובת דיווח בעת שימוש בחוות דעת של גורם מקצועי לצורכי חישוב מס, שפוצל מחוק ההתייעלות הכלכלית, אמרתי שאני אביא אותו ביום שני ואני מתחיל את הדיון בעניין הזה. שגית, אני רוצה לדעת איפה עצרנו בעניין. מיקי, אני צריך את ההקשבה שלך בחוק הזה, אתה היית גורם מרכזי בו. אמרתי שאתה היית גורם מרכזי בניסיון להגיע להסכמות, אז תהיה ערני בעניין, אבל לפני זה הצעות לסדר, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, נשלח אליך מכתב כדי לזמן את המפקחת על הבנקים. המפקחת על הבנקים צוברת תאוצה בתפקידה, גם מוציאה כל מיני, לפחות מה שאני עוקב אחריה בעיתונות הכלכלית הכתובה.
אני מאוד הייתי ממליץ בפניך – נגמר התקציב, הטירוף נגמר, יש בידינו הזמן להזמין אותה לוועדה כדי לשמוע על תפיסות העולם שלה בנושא המזומן, בנקים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כן. אני חושב שזה חשוב שנשמע אותה. עוד מכתב ששלחתי, אדוני – פורסם שהמדינה הפסידה 800 מיליון שקלים בהסכם הזוי עם בנק הפועלים להקמת חוות סולאריות, נדמה לי בערבה או בנגב. ההסכם הזה הביא לכך שהמדינה מפסידה כ-800 מיליון שקלים, שרוב רובו בסופו של דבר יוחל על הציבור.
אני הייתי מבקש להזמין את אגף התקציבים או את מי שמטעם המדינה חתם על ההסכם הזה, שיפרט בפני הוועדה איך ירדו לטמיון 800 מיליון שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
היות ואני לוקח את הדברים שלך ברצינות, אז לגבי הנושא הראשון – בסדר, זה נושא שנצטרך לעשות אותו.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. המכתב הוא אפילו פחות חשוב. הנושא עלה, אנחנו מתכננים להביא אותה, נראה איך נעשה את זה בסדר-היום. לגבי הדבר השני, אני לא יודע על מה אתה מדבר.
היו"ר משה גפני
¶
אם אתה רוצה שאני אטפל בזה, אתה צריך להעביר נייר, אני אעביר את זה, אני אבדוק מי מטפל בזה בממשלה. אולי זה באמת בכלל משרד הכלכלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
דבר אחרון, אדוני, הצעה. אני ממליץ בפניך לתת הטבות מס לכל חלקי המדינה כי אז לא יהיו לך בעיות ולא יהיו לך חילוקי דעות, ותגמור את העניין הזה בשנייה וחצי. הטבות מס לכל אזרחי מדינת ישראל, ובא לציון גואל.
היו"ר משה גפני
¶
זה מה שחז"ל אומרים, ההבדל בין הטוב לרע הוא כחוט השערה. אם ניתן הטבות מס לכל המדינה, מה שעשינו – נתנו הרבה כסף לאנשים עשירים; אם אנחנו נותנים הטבות מס רק לפריפריה, אז אנחנו פשוט מעודדים את הפריפריה שיבואו לשם אנשים חזקים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני מקווה שנסיים את זה מחר. אני מקווה, מה אני אגיד לך. אם לא אז לא, אז אנשים יישאו באחריות.
אגב, יש התייחסות בבג"ץ לעניין הזה, התייחסות חמורה. בסדר. אז מחר אנחנו נקדיש לזה את כל היום, נראה מה שיהיה.
אני מבקש להתחיל את החוק. אני מציע שאנחנו נתחיל להקריא אותו ונלך סעיף סעיף. אני מבין שרשות המסים רוצה לעשות שינויים, וחברים ירצו לעשות שינויים. בסדר, נלך לפי הסדר. בבקשה.
משה אשר
¶
אנחנו, גם בעקבות הבקשה שלך שנשב עם הלשכות וגם תהליך שהתחלנו במקביל לתהליך הזה, ישבנו עם הלשכות המקצועיות – לשכת עורכי הדין, לשכת יועצי המס, לשכת רואי חשבון – ולמעשה צמצמנו המון מהפערים שנמצאו בכחול, המון, העברנו לך גם לוועדה את הנוסח המעודכן.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני לא אתחיל עכשיו עם נייר חדש. אנחנו הולכים לפי הנייר הקיים וסעיף סעיף נראה, אם אפשר לשנות נשנה. בבקשה.
משה אשר
¶
אני חושב שזה יהיה יותר נכון לגשת דווקא לנייר המעודכן ולשמוע באמת את כל הלשכות שמייצגות בנושא הזה, את כל הנוגעים בדבר, ולא להקריא שני נוסחים שאחרי זה חברי הכנסת גם לא ידעו מימינם ומשמאלם.
שגית אפיק
¶
לא חילקנו שני נוסחים, חילקנו את הכחול. דרך הכחול תעירו את ההערות שלכם ואת ההצעות שלכם לתיקון.
אמיר לוי
¶
היושב-ראש, אולי נסביר את השינויים. אפשר בשני משפטים להסביר את השינויים, ואז תחליט איך להתקדם.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מציע לעשות את זה, אז באמת נתבלבל. נלך לפי הסדר. בכל סעיף, אם ירצו לעשות שינוי - - -
משה אשר
¶
במעבר מהאחד לשני כמעט אין מלים שנשארו אותו דבר. כל דבר צריך לשנות אותו, אז אני לא מבין את הדיאלוג הזה.
שגית אפיק
¶
אני חושבת שמייד על ההתחלה אפשר לראות בהגדרה של ייעוץ מס חייב בדיווח, הם יוכלו להסביר איך הם רוצים לצמצם או להרחיב או כל הערה אחרת שהם מבקשים להכניס.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, לא, אני לא נותן. אני לא מאפשר, אני לא רוצה, אני לא יודע לעשות את זה. נלך לפי הסדר. כל דבר שצריך לעשות שינוי, נעשה שינוי. אתה רוצה ללכת על נוסח חדש? זה הנוסח החדש. אתה רוצה להתחיל ללמוד אותו עכשיו? לא, בסדר, אין בעיה, נתחיל.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, לא, לא. אני לא רוצה, אי אפשר לעשות את זה. אני לא רוצה מהותית את העניין. נלך סעיף סעיף. בבקשה, מה רצית להגיד?
ג'ק בלנגה
¶
ג'ק בלנגה, לשכת רואי חשבון. העניין הוא שישבנו על נוסח חדש קרוב ל-200–300 שעות עם רשות המסים. כמעט אין שום קשר כרגע בין הנוסח הכחול לנוסח החדש ואי אפשר לעשות את ההתאמות האלה, לא בשעה ולא בשעתיים ולא בשלוש שעות כרגע. זה פער שאי אפשר לגשר עליו כרגע.
ירון גינדי
¶
כבוד היושב-ראש, הוא צודק. ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס. אני חושב שההצעה של מנהל רשות המסים היא נכונה, בדיוק בהתייחס למה שג'ק בלנגה מלשכת רואי החשבון אמר. אין קשר בין ה-blue print לבין ההצעה שעכשיו מונחת בפניכם.
היו"ר משה גפני
¶
אני מוכן ללכת על זה. אם אתם רוצים לדחות בשבוע אני מוכן. נדחה בשבוע, אני אלמד את זה. אני גם אשב עם הארגונים, אני אשב אתכם. אתם רוצים לדחות בשבוע, נדחה בשבוע. אני לא יודע איך, אם זה לא מותאם לכחול איך אנחנו עושים דבר כזה. לא יודע.
משה אשר
¶
מי שעלה גם בלשכת עורכי הדין בפעם שעברה וראש לשכת עורכי הדין ציין שיש פה פגיעה קשה מאוד בזכות ההיוועצות, החיסיון של עורך-דין לקוח, ובגדול ברוב המקרים ניתנת חוות דעת בכתב על-ידי עורך דין, פחות על-ידי רואה חשבון.
עשינו בדק בית נוסף יחד עם הלשכות, גם בדקנו מודלים שקיימים בארצות הברית לדוגמה או במדינות נוספות, ובסוף הגענו למסקנה שמצד אחד, יש חוות דעת מסוימות, סוגים של חוות דעת, שאותם כן נרצה להציף – לא את חוות הדעת עצמה אלא עצם קיומה – ושנית, יש מקרים שנוקטים בפוזיציות שחיסכון המס שם הוא גדול בצורה משמעותית, שאותם נרצה לחשוף או שיהיה דיווח עליהם, מבלי קשר לחוות הדעת.
זאת אומרת, גם רואה חשבון או יועץ מס שלקח פוזיציה מאוד משמעותית, בלי קשר לחוות דעת כתובה או לא כתובה, יצטרך לדווח על הפוזיציה הזאת.
בנינו מודל שיושב על דיווח על שני סוגים של חוות דעת מסוימות, מאוד קונקרטיות, שאנחנו נציג אותן פה, ונקיטת פוזיציה שבניגוד לעמדה של רשות המסים, בסכומים משמעותיים.
זה המודל שהבאנו לפניכם. הוא לא מכסה את כל חוות הדעת, הוא במובן מסוים יותר צר מאשר הכחול, במובן מסוים הוא יותר רחב ככל שמדובר בפוזיציות, אבל הוא יותר מאוזן ויותר נכון.
משה אשר
¶
ויותר ממוקד למה שצריך. אז בסופו של דבר, כמו שנאמר, קשה לגשר בין הניסוחים. יותר מזה, תוך כדי תנועה, רואי החשבון, עורכי הדין ויועצי המס דיברו על דרכי עבודה ודרכי הפעולה שלהם היומיומיות, והתאמנו והתחשבנו גם בדרכי הפעולה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, הבנתי. יש שלושה חלקים לחוק הזה. החלק האחד זה רשות המסים, משרד האוצר; החלק השני זה הארגונים – עורכי הדין, רואי החשבון, יועצי המס וכולי; והחלק השלישי, שזה התפקיד שלנו לדאוג לו, זה החלק שהוא מוסר את הדיווח; שהוא מקבל את הדיווח, הוא מוסר אותו. צריך לחשוב על שלושת המרכיבים האלה.
אני מבין - מתוך מה שאתה אמרת, לא שאני יודע קודם – אני מבין שחלק מהדברים, נתתם לארגונים שזה מקל עליהם וחלק מהדברים אתם מקשים על זה שמקבל את הדיווח.
היו"ר משה גפני
¶
אתה גם תומך וגם מתנגד, אז תדבר בשבוע הבא. אתה צריך עמדה. משה, אני לא מבין למה אי אפשר לעשות את זה בחוק. נגיע לסעיף שבו צריך את חוות הדעת, תגידו, תרחיבו בעניין הזה, נבחן את הדברים. אתם רוצים ללכת על נושא חדש? אם אתם רוצים ללכת על הדף החדש, אז אני צריך עוד כמה ימים.
שגית אפיק
¶
זה לא עניין של להקריא את השינויים. זה עניין של להסביר את מה שאתם רוצים, והוועדה תחליט אם היא רוצה לאמץ את מה שאתם מבקשים.
שגית אפיק
¶
לא. אמרתם ליאת תקריא את השינויים. להקריא את השינויים, אגב, זה להקריא 25 עמודים חדשים לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
אמיר, אני לא מתווכח אתכם בכלל. אמרתי ככה. אם אתם רוצים ללכת על זה, שזה באמת לא תיקון של סעיף אחד או שניים אלא זה תיקון ממש, אני צריך ללמוד אותו, אני לא יכול ככה לבוא, להתחיל לנהל את הישיבה, לשמוע אתכם וזהו. מכיוון שאתם לא רוצים, זה דחוף לכם, אני מציע ללכת בשיטה הזאת. תרחיבו על כל סעיף, ונחליט.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שאלתי למה לא קיימתם את הדיאלוג לפני שהכנתם את התזכיר הממשלתי שפורסם בכחול.
היו"ר משה גפני
¶
חבר כנסת חדש, כל הכבוד. האמת האמת, אתה צודק. את זה היה צריך להביא קודם, ולא בחוק ההסדרים.
אמיר לוי
¶
היו כאלה ששאלו אותנו למה לא קיימנו גם עם "כיל" דיאלוג לפני שהגענו לוועדת כספים. זה סוג דיאלוג שונה אחרי קריאה ראשונה ולפני קריאה ראשונה. זאת המציאות, אין מה לייפות אותה. אני עונה בכנות.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אפילו בתוך הוועדה עצמה יש דיאלוג אחד עד עשר, אחת-עשרה בלילה, ומאחת-עשרה בלילה עד אחת.
היו"ר משה גפני
¶
ששינסקי עם "כיל" היה קשה לנהל משא ומתן לפני כן, מאוד יכול להיות. במקרה הזה לא. החוק שהבאתם לא היה בשל, באמת.
שגית אפיק
¶
לא, היועץ המשפטי לממשלה לא אישר המשך התקדמות לפני שהוא לומד את זה, אבל היה בתוכנית הכלכלית משהו מאוד דומה.
ליאת גרבר
¶
"פרק ה': מסים
תיקון פקודת מס הכנסה
13.
בפקודת מס הכנסה (בפרק זה – הפקודה) –
(4) בסעיף 131 –
(א) אחרי סעיף קטן (ב1) יבוא:
"(ב1א) הדוח יפרט כל ייעוץ מס חייב בדיווח כאמור בסעיף 131ג;"; "
ליאת גרבר
¶
במקור, והאמת, גם הסעיף שאנחנו רוצים להציע הוא מאוד דומה, בעצם אומר שסעיף 131(ב1) מפרט מה צריך לפרט בדוח, איזה דברים מביאים בדוח.
ליאת גרבר
¶
נכון. בדוח השנתי לפי סעיף 131, זאת אומרת אנחנו מדברים על אוכלוסייה שהיא גם ככה חייבת בדיווח, ומי שחייב בדיווח פשוט יפרט את הדיווח - אנחנו תכף נגיד מה זה הדיווח הזה - בדוח השנתי.
היו"ר משה גפני
¶
פוזיציה, אני לא יודע מה זה כי אצלי בבית-ספר לא ידעו מה זה. ייעוץ מס הבנתי. מה עוד יש? למשל מה?
ליאת גרבר
¶
יש חוות דעת. חוות דעת לא תחול בכל המקרים אלא רק במקרים מסוימים זה ייכנס בכלל לקטגוריה של חוות דעת.
יש שתי קטגוריות שהכנסנו לתוך חוות הדעת, מה שנקרא תכנוני מדף שהם תכנונים גנריים למעשה, שעורך דין מוסר את אותו תכנון למספר נישומים.
שגית אפיק
¶
הוא שאל אותך שאלה יותר פשוטה. מה השינוי בשם? היה ייעוץ מס, עכשיו אתם רוצים לקרוא לזה חוות דעת ו-?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל מה שמנסים להגיד, שהעניין של המס הוא נגזרת מחוות דעת. נניח אתה אומר שסוג מסוים של חברות יכולות להיות מוכרות למס בחוק עידוד השקעות הון לפי, ואז משתמע מזה הטבת המס, אבל הם מדברים על זה שחוות הדעת היא לגבי הפוזיציה לגבי סוג מסוים של חברות, נניח. לזה הם מתכוונים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל אם אתה נותן לי חוות דעת – יש חוות דעת מדף שאומרת שחברות מסוימות יכולות לקבל מעמד של אזור פיתוח א', ואני מסתמך על הדבר הזה, ואני הולך על מסלול - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם אני עורך דין, אני נותן חוות דעת – או לא חשוב, מישהו שנותן חוות דעת לחברה, שהחברה הזאת תשלם פחות מס בגלל שהיא נמצאת במקום גיאוגרפי כלשהו או במקום שהיא זכאית להנחה במס, היא תצטרך לדווח על זה?
אמיר לוי
¶
תלוי. אם זה חוות דעת מדף או אם זה חוות דעת שסותרת בניגוד להנחיות רשות, אז כן. אם זה לא זה ולא זה, אז לא.
היו"ר משה גפני
¶
לא יודע עוד מה זה מדף ומה זה סותר, אז תכף נראה בהמשך. בינתיים זה כל ייעוץ מס. אם תרצו לשנות, נראה בהמשך, תצטרכו לפרט למה הכוונה.
למה באמת אתם רוצים לשנות? הרי לפי מה שהבנתי עכשיו זה הכול ייעוץ מס. אתם לא מבקשים על ביטוח לאומי למשל.
משה אשר
¶
אנחנו צמצמנו את חוות הדעת שאנחנו רוצים עליהן דיווח. אני אומר, כל ייעוץ מס בכתב, אז בסדר, אבל צמצמנו את זה.
ליאת גרבר
¶
"(ג) בסעיף קטן (ו), אחרי "בסעיף קטן (ב)", יבוא "או דיווח כאמור בסעיף קטן (ב1א)";"
במקור, הסעיף הזה בא להגיד שאם הדוח לא מפרט את ייעוץ המס, אז בעצם רואים את הדוח כאילו לא הוגש. הסעיף הזה יישאר, זאת אומרת אנחנו בנוסח הכנסנו אותו בתוך - - -
ליאת גרבר
¶
"(5) אחרי סעיף 131ב יבוא:
"ייעוץ מס חייב בדיווח
131ג.
(א) בסעיף זה –
"ייעוץ מס חייב בדיווח" – חוות דעת או כל ייעוץ אחר בכתב, שניתנו לאדם, במישרין או בעקיפין, אשר מאפשרים או נועדו לאפשר לאדם יתרון מס;"
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו רצינו לצמצם את מספר האנשים שמגישים את הדוח הזה, ורק בתכנוני מס גדולים ואגרסיביים שהמשמעות שלהם כלכלית היא הרבה מיליונים. רק אז אנחנו מבקשים שיהיה את הדבר הזה, וכל היתר יהיו פטורים מזה בכלל. כי אחרת אתה מטרטר את כל עם ישראל על הדבר הזה, ואנחנו לא מוכנים לזה.
היו"ר משה גפני
¶
משה. הייתה הצעה, הוא פשוט לא נמצא פה עכשיו, גם מיקי זוהר. הייתה הצעה שזה יהיה על מה שנאמר פה קודם, שיהיה על עסקים גדולים. עסקים גדולים יש שני חלקים. יש את החלק של מה המחזור שלו – זה יכול להיות סכום מסוים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בוועדת הרפורמות הם ממש קבעו שם סכומים, והסכומים שם בנושא האשראי הם שונים לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
והדבר השני זה החלק הזה של יתרון המס שיש בעניין. יש לפעמים אדם שיש לו עסקים גדולים אבל בעצם חוות הדעת לא מביאה אותו לשום דבר משמעותי מולכם, מול רשות המסים. ואז דובר גם על העניין הזה שתהיה חוות דעת שיש לה יתרון מס מסכום מסוים. זה מה שדובר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אתה מוציא את העוסק הזעיר, כי עסקים קטנים בוועדת הרפורמות מתומחרים לגמרי אחרת, ואתם אלה שקובעים.
היו"ר משה גפני
¶
הסכמנו בישיבה הקודמת שעסקים קטנים אכן לא נמצאים בתוך המערכת הזאת, גם אין בזה צורך וזה גם לא לעניין.
היו"ר משה גפני
¶
טוב ששאלתם. לפני שאנחנו דנים על כל השאלות, השאלה מה ההגדרה של עסקים קטנים, זה היה הוויכוח. לגבי הגדרה של עסקים קטנים, יש אפשרות להגיד מחזור ואפשר להגיד סכום של מחזור, ואפשר להגיד יתרון מס. מה אתם אומרים, מה ההגדרה שלכם? אני מצטער שעכשיו הדיון, מיקי זוהר ביקש ממני שהוא רוצה להיות בעניין כי הוא הציע את זה, אבל בסדר, הוא יחזור עוד מעט, נדבר.
משה אשר
¶
אנחנו בהתחלה חשבנו על סכום יותר נמוך אבל בסוף חשבנו שיהיה נכון שלושה מיליון שקלים מחזור. לגבי חוות הדעת, שלושה מיליון שקלים מחזור, שזה מכסה בערך 95% מהעוסקים במדינת ישראל – למעשה הפוטנציאל הוא רק 5% - או תמורה ברווח הון שזה מיליון וחצי שקלים, אם חוות הדעת מתייחסת לעסקה הספציפית הזאת.
משה אשר
¶
אני מסביר עכשיו על מס הכנסה. בקטגוריה של חוות הדעת, עסקים שהמחזור שלהם הוא מעל שלושה מיליון שקלים מחזור שנתי, ואם מדובר בחוות דעת שמתייחסת לעסקת רווח הון שהתמורה בגינה היא לפחות מיליון וחצי שקלים.
אם מדובר בקטגוריה של נקיטת עמדה בפוזיציה, שם הלכנו לסף עוד יותר גדול, דיברנו על חיסכון במס.
היו"ר משה גפני
¶
אל תגיד את זה בדרך אגב, כאילו אתה מדבר על הגובה של הסכום. אני לא יודע מה אתה אמרת עכשיו – מה זה נקיטת עמדה, פוזיציה.
משה אשר
¶
אחרי כן נסביר גם את זה, אבל אם מישהו נקט פוזיציה או עמדה בניגוד לעמדה של רשות המסים, החיסכון במס שגלום בזה צריך להיות לפחות 5 מיליון שקלים בפוזיציה, ברמה שנתית, או 10 מיליון שקלים במרווח של ארבע שנים.
אמיר לוי
¶
הפוך. אם מישהו חולק עליהם, והוא חולק עליהם בסכום שנמוך מ-5 מיליון שקלים, או בסכום שנמוך מ-10 מיליון שקלים על פני ארבע שנים, הוא לא צריך לדווח, וזה עונה על מה שהצגתם פה.
היו"ר משה גפני
¶
אני פשוט לא מבין. יש לי עסק של למעלה משלושה מיליון שקלים, או יש לי רווח בזה שאני לוקח חוות דעת למעלה ממיליון וחצי שקלים. אני צריך לדווח על זה, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי, למעלה משלושה מיליון שקל או למעלה ממיליון וחצי ברווח הון. אני צריך לדווח מי העורך דין או מה חוות הדעת.
משה אשר
¶
אני אסביר שוב. מתוך עולם חוות הדעת לקחנו שני סוגים של חוות דעת, שני סוגים שהם אולי קצת בקיצון של חוות הדעת, שאחד זה חוות דעת מדף שמנפיקים אותן בצורה סדרתית, ושתיים זה חוות דעת שבהן היועץ שנותן את חוות הדעת והנישום מתחלק בחיסכון המס. אלה שני הסוגים שלקחנו. ושם אמרנו, עסקים קטנים לא בתמונה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אי אפשר ככה. אנחנו רוצים לנסות להבין ואתם כל הזמן קופצים. אנחנו מנסים להבין מה זה שני הסוגים ואחר כך אנחנו נגיע לסכומים.
היו"ר משה גפני
¶
אי אפשר להבין, אני מצטער. אני מנסה. אני לא יודע, אולי אחרים מבינים, אני מנסה. מיקי, אני באמת לא מבין.
היו"ר משה גפני
¶
תלכו אתנו בבקשה. תלכו אתי, אני לא רוצה לדבר בשם אחרים, אני מבין שגם אחרים מתקשים במה שאתם אומרים.
יש עסק שהוא למעלה משלושה מיליון שקלים או מיליון וחצי רווח הון. הוא צריך לדווח.
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על חוות דעת. אני לא אמרתי שזה יהיה בסוף, יכול להיות שנתווכח אתכם, יכול להיות שנרצה להגדיל את זה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, או להוריד את זה. את זה הבנתי. אמרתם – עסקים קטנים לא, עסקים גדולים כן. מה זה עסקים קטנים וגדולים אנחנו נדבר מהו הסכום. מה שהצעתם זה מה שהצעתם.
עכשיו אתם באים עם דבר חדש. למשל, אם חוות הדעת היא מנוגדת לעמדת רשות המסים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש לי עוד שאלות לגבי הדבר הראשון, לפני שהוא מסביר את הפוזיציות. מה שהוא אמר עכשיו, הראשון, עד שלושה מיליון מחזור ועד מיליון וחצי רווח הון, או עד מיליון וחצי רווח חיסכון במס. זה שני דברים שונים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש רק להבהיר את הנקודה הזאת. שנית, מעל שלושה מיליון, אני רוצה לדעת בדיוק מספר, כמה עסקים מדווחים יש במדינת ישראל מעל שלושה מיליון, שנדע את המספרים כי זה חשוב מאוד.
משה אשר
¶
נתחיל מהדבר הראשון, החיסכון במס, לגבי הרווח הון. יש שתי חלופות – או שלושה מיליון שקלים מחזור שנתי, או אם התמורה – יש עסקת רווח הון שזה לא קשור למחזור שנתי, זה עסקה חד-פעמית, אבל גם שם יש תכנון – אם מדובר בעסקה שהתמורה בגינה היא מעל מיליון וחצי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יפה. עכשיו תגיד לנו את המספרים כמה עסקים כאלה יש שהמחזור שלהם מעל שלושה מיליון שקלים.
אמיר לוי
¶
418,000 זה עד מיליון; 42,000 זה בין מיליון לשני מיליון; עוד 17,000 בין שני מיליון לשלושה מיליון; ומעל שלושה מיליון זה - - -
משה אשר
¶
עוסקים מורשים במע"מ. לא כולל את הפטורים. יש עסקים פטורים שהם מיקרו עסקים שאפילו לא ספרנו אותם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו רוצים לדעת במדרג, בין שלושה לחמישה, בין שלושה לעשרה, כי במקומות אחרים אתם מגדירים עסק קטן גם במחזור של עשרה מיליון שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
- - ואומרת ליאת גרבר, הם אומרים – אלה המספרים. עד מיליון שקל זה הקטנים ביותר, אחרי זה ממיליון עד שני מיליון, אחרי זה משני מיליון עד שלושה מיליון, ומשלושה מיליון ואילך. אלה המספרים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
האם זה הגיוני שבחוק אחד ההגדרה של עסק קטן היא אחרת, ובחוק אחר זה אחרת?
אמיר לוי
¶
45,000. ותזכרו שהיום אין חובה. תזכרו את נקודת המוצא. רשות המסים היום צריכה לחפש מחט בערמה של שחת, ובעצם החוו"דים ממקדים את החיפושים אחרי אלה שעושים תכנוני מס, במקום לחפש רנדומלית, וזה יהיה בגדולים. אתם דרשתם את זה כבר לדעתי בדיון הקודם, והנוסח שאתם רואים כאן זה למקד את זה בגדולים.
ירון גינדי
¶
אנחנו רוצים לוודא באמת שזה רק 45,000. אני מבין שהעוסקים הפטורים לא בתחולה, והגופים האחרים, כלומר שנהיה ודאיים.
היו"ר משה גפני
¶
אתם יכולים שניכם לצאת החוצה ולדבר לבד. משה הבין. תודה רבה שהוא הבין וגם שאתה הבנת זה מצוין. מה דעתך שגם אנחנו רוצים משהו להבין בכל זאת?
היו"ר משה גפני
¶
אתה תגיד. אתה עושה לנו טובה שאתה אומר, בסדר. משה, עם כל הכבוד, תנהלו דיונים. מכל הדיונים שלכם יצאה לכם חוברת. תגיד מה אמרת כדי שגם אני אבין, אפילו שלא למדתי ליבה. תסביר.
יזהר קנה
¶
יש מה שנקרא עוסקים, יש כאלה שהם לא עוסקים, ויש כאלה שהם פטורים. הנתונים שקיבלנו עכשיו למיטב הבנתי מתייחסים רק לאותה קבוצה של העוסקים. היא לא מדברת על אלה שהם לא עוסקים ועל אלה שהם פטורים.
יש שלושה סוגי עסקים במדינת ישראל. ה-522,000 שפירטו קודם זה העוסקים. יש עוד גופים.
היו"ר משה גפני
¶
מוסד כספי שהעסק שהוא מנהל במוסד הכספי שלו – לא בנק הפועלים - הוא פחות משלושה מיליון שקלים.
יזהר קנה
¶
אז המשמעות היא שזה יותר מ-45,000, זו המשמעות, וכמה המספר אני לא יודע. זה רק רשות המסים יודעת. אני לא יודע אם זה עוד 1,000 או עוד 20,000, אין לי מושג.
היו"ר משה גפני
¶
הוא טוען שיש עוד גופים שהם אינם עוסקים, ששם גם יש את אותו דבר, הם כולם נמצאים בחוק לפי מה שאתם אומרים.
היו"ר משה גפני
¶
כמה עסקים כאלה יש שהם אינם בהגדרה של עוסקים וכמה מתוכם הם עסקים קטנים ועסקים גדולים? אתה יודע להגיד בערך לפחות?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
עמותות, הן לא משלמות מע"מ, ולכן הן לא ברשימה הזאת. הן לא ב-522,000 כי זה רק לצורכי מע"מ.
ג'ק בלנגה
¶
לא חשוב, אבל יש שאלה להבהיר את העניין. המספר של ה-50,000 הוא קצת יותר מכפול כי יש עמותות וחברות אחזקה ומוסדות כספיים, כולם כרגע בפנים. כל מי שמחזור עסקו מעל שלושה מיליון שקלים, הכנסתו לפי פקודת מס הכנסה, הוא בפנים, נקודה. וזה כמעט כל העמותות.
שגית אפיק
¶
אז אני חוזרת על השאלה הקודמת שלי. אני חושבת שזה צריך להיות כתלות מיתרון המס ולא סך ההכנסה של העסק כי זה נתון שהוא לא רלוונטי לצורך חוות הדעת.
ספי זינגר
¶
הבעיה היא כזאת. בניגוד לנקיטת עמדה, שם את יכולה למדוד את יתרון המס מול העמדה של רשות המסים ואז יש לך נקודת ייחוס לדעת את יתרון המס, כשאתה עושה חוות דעת אין נקודת ייחוס, לכן קשה מאוד לדעת.
שגית אפיק
¶
אני אומרת שאני חושבת שנתון שהוא יותר רלוונטי ונכון זה יתרון המס שנוצר ולא מהו מחזור ההכנסות של עסק או של יחיד.
יש לי שאלה לגבי המיליון וחצי. פרשתי מהעבודה, קיבלתי מענק פרישה, מענק בעד מוניטין, של מיליון וחצי. אני נכנסת לגדר העניין?
היו"ר משה גפני
¶
אני אפסיק את הדיון אתכם. אתם רוצים לדבר, תבקשו רשות, או שאני אתן או שאני לא אתן. לגבי העניין של יתרון המס – דווקא אני לוקח את הדוגמה הזאת שבה בן אדם מקבל מענק פרישה או כל מה שנלווה לעניין הזה. כתוצאה מההתייעצות שלו הוא לא מקבל יתרון במס, אז נניח שהוא מקבל חמישה מיליון, אבל מה זה רלוונטי לגבי חובת הדיווח? הרי חובת הדיווח לא נתנה לו דבר וחצי דבר. זה דבר אחד.
דבר שני, אני אתקשה מאוד, כאשר המצב של העמותות הוא במצב שבו אנחנו נמצאים, שהעמותות נכנסות ברוב המקרים למה שהמדינה צריכה לעשות והיא לא עושה – להקשות עליהן היום, אני לא חושב שזה חכם מצדכם, לא חושב שזה נכון מצדכם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש לי הרגשה שאתם רוצים שהנישום יעשה את העבודה של רשות המסים, כלומר להוריד מכם את הנטל.
היו"ר משה גפני
¶
אי אפשר לנהל את הישיבה, אני פשוט אעצור אותה וזהו, באמת כבר נמאס לי מזה. אתה רוצה לענות לי על השאלה ולא לדבר אתי ברמזים? תגיד מה אתה רוצה.
משה אשר
¶
אז אני מסביר שוב. בכל הנוגע למלכ"רים, גופים פטורים, סעיף 9(2), גם גופים פטורים יכול להיות להם מקטע מסוים שהוא מקטע עסקי, שעליו הם משלמים מסים. אין מחלוקת בכלל על זה - אני אומר, אם המקטע הזה הוא מעל שלושה מיליון או פחות משלושה מיליון. שם יכול להיות, זה כמו עסק רגיל, מקטע כזה.
אני אתן לכם דוגמה. עמותה שיש לה גם פעילות של קיוסקים, חדרי כושר וכל מיני דברים כאלה, שהם מקטע עסקי, שהיא פועלת כעסק. אין בעיה. אם במקטע הזה היא עברה את הסף של העסק הקטן, אז היא מדווחת, ואם לא אז לא.
היו"ר משה גפני
¶
מה זה אין בעיה? תגיד להם שיש בעיה. הם מביאים בגדים מחוץ-לארץ, למעלה משלושה מיליון שקל, והמחזור שלהם בעניין הזה, העמותות האלה הן למעלה משלושה מיליון שקל. להקשות עליהם עכשיו את העניין הזה, אנחנו פטרנו אותם מכל מיני דברים במהלך כל השנה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בתשובה לשאלתה של היועצת המשפטית, ששאלה אתכם מדוע אתם לא עושים את זה רק על היתרון מס שנוצר, אמרתם זה בלתי אפשרי. ואני רוצה לשאול אתכם: אם הבן אדם עכשיו מדווח, קיבלתי ייעוץ מס שיצר לי יתרון מס בסכום X, נעזוב רגע מה הסכום.
זאת החובה וזה החוק, וזה כל החוק – בין אם הוא אדם פרטי, בין אם הוא עוסק מורשה, בין אם הוא עמותה – וזה הכול. אנחנו לפחות יודעים שהתכלית שאתם רוצים, החוק משיג אותה ומדבר עם מה שאנחנו מתכוונים או אתם מתכוונים, ולא איזה משהו גורף שכל שנייה פה נוספים עוד מספרים ועוד אי בהירויות. למה אתם לא יכולים לעשות את מה שאני שואל במדויק? למה?
זאת החובה. זה החוק. תענו על זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מציע בכל זאת, לאור היכרותי את הנושא, לא למהר ולדחות אותו, אלא לנסות ובאמת לתחם אותו על אותן חברות שעניינן הוא התחמקות מתשלום מס ובנייה של הון שחור, ועסקנו כאן ב"כיל" הרבה מאוד שעות, ובמפעל המגנזיום.
לצורך העניין, מפעלי ים המלח קונים את האחזקות שלהם בחברת מובילי ים המלח ומעבירים את זה למגנזיום, ששם הם מפסידים כסף, ואנחנו רצינו שכל ישות תהיה ישות עצמאית בדיווח המס שלה, וככה הם מתחמקים מתשלום המס.
אנחנו לא הסכמנו לעשות את זה, אנחנו דרשנו שכל ישות תהיה ישות עצמאית.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני ניהלתי חברה שהבעלים שלה, הבאתי X רווחים בשנה השלישית, והבעלים שלה, אם הם לוקחים דיווידנד אין לי שום בעיה, הם משלמים מס, אבל אם אני בא והבעלים שלה כופפו אותי ורוצים לקחת הלוואה ולא דיווידנד – עכשיו, ההלוואה לכמה שנים, איך שנים? הכסף נלקח מהחברה, ההון העצמי שלה נשחק, ורשות המסים לא ראתה מזה אפילו גרוש אחד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני אומר שיכול להיות שצריך לתחם אותו, כמו שאמרה היועצת המשפטית, אבל אני אומר שניזהר מהדחייה שלו. יש שם מאות מיליונים בהון שחור.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני אומר שכנראה שצריך לשבת על העניין הזה פעם נוספת כי יש תרגילי מס שהכסף לא מגיע למדינת ישראל. ומדובר ב-8% חברות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אתה רוצה, בוא נגדיל משלושה מיליון לחמישה מיליון, אני לא יודע. אתה רוצה, כמו שאמרה שגית, ליחידים זה לא יחול, אבל אני מציע לא לשפוך את התינוק עם המים, חברים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני מסתכל על הצעת החוק שלכם ואני חושב שיש בה כמה דברים לא כל כך סבירים, ואני אתן לכם דוגמה לגבי העמותות.
הרי כל בית-חולים, יש לו גם פעילות עסקית לידו, נכון? כל אוניברסיטה, יש לה את הקיוסקים שלה. כלומר, בעצם אתם הולכים להכניס הרבה מאוד גורמים שהם גורמים – זה לא איזה מתכנני מס גדולים. זה דבר ראשון.
דבר שני, אם אתם מדברים על פעילות של שלושה מיליון ומעלה, אני מבין שזה לא כולל הרבה מאוד עצמאים ועוסקים קטנים, וזה טוב שהוצאתם, אבל עדיין אתם מכלילים את רוב הפעילות העסקית המשמעותית במדינת ישראל.
ואני רוצה להגיד משהו. מיקי דיבר על מפעלי ים המלח, וכולי. עם החבר'ה האלה אתם הרי ממילא נכנסים. עם החבר'ה האלה הרי אתם ממילא מתווכחים על הטבת המס.
ולכן אני חושב שבסופו של דבר, אם אנחנו רגע מסתכלים על זה, מדובר פה על רוב העסקים הנורמטיביים במדינת ישראל שמרוויחים משהו. כלומר, אני לא אומר, זה שיש למישהו איזה משהו קטן בבית זה בסדר גמור, אין בעיה, וזה שאתם לא מכלילים אותו זה צודק. אבל גם מישהו שפועל ברמה עסקית לגיטימית – שלושה מיליון זה מחזור קטן – אתה יודע, אם הוא מעסיק 15, 20 עובדים, זה הרבה יותר משלושה מיליון, אתם בעצם מכניסים את כולם פנימה.
אתם מכניסים את כולם פנימה. אם הייתם אומרים לי, אנחנו מכניסים את כולם פנימה על סוג מסוים של חוות דעת גורפות, שנותנות להם איזה סוג של הטבה – נגיד אתה אמרת, חוות דעת מדף או כל מיני דברים כאלה – אז אני מבין.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל אז זה לא קשור לשלושה מיליון. זה קשור שאם יש לי עסקה משמעותית שאני בא לעשות אותה, והיא חוסכת לי מס - - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
על עסקה משמעותית שחוסכת על-פי זה שיש לה איזה proposition שחוסך משיעור המס הרגיל.
משה אשר
¶
אמרנו שאם לקחנו חוות דעת מסוג מאוד מסוים של חוות דעת יותר קיצוניות – מדף או התחלקות במס, שהעורך-דין לא נותן חוות דעת סתם, או רואה החשבון, הוא מתחלק אתך בחיסכון המס. זה מאוד קיצוני.
היו"ר משה גפני
¶
משה, אני מבקש להפסיק לדבר בלי רשות. בבקשה, ירון. באמת, אני על סף לעצור את הדיון הזה בכלל. ירון.
ירון גינדי
¶
אנחנו חייבים להיות כנים עם עצמנו. אני שומע את הדברים האלה ויכול להיות שמצדנו אלה דברים שהמנגינה טובה אבל זה לא נכון.
אם אנחנו לוקחים סתם לצורך הדוגמה ארבעה מיליון ומעלה, ארבעה מיליון ומעלה זה עסקים שמדווחים מקוון, זה רק 25,000 עסקים.
ירון גינדי
¶
תנו לי לסיים כי לא נתתם למשה להסביר את זה. יש בשוק תופעה של חוות דעת מדף, שניתנות לכל אחד, וצריך להילחם בתופעה הזאת. עכשיו אנחנו מדברים להילחם בתופעה - - -
ירון גינדי
¶
ההפך. אורלי, ההפך. אני עכשיו לא מדבר מטעם הגילדה שלי. אם הייתי מדבר מטעם הגילדה שלי, הייתי רוצה שזה יהיה כמו ב-blue print והייתי מרוויח יותר כסף. אני מדבר על העסקים הקטנים שאני מייצג, והעסקים הקטנים שאני מייצג יום-יום מול רשות המסים, הוצאנו אותם מתחולת החוק כי רק 87% מהעסקים לא כאן.
על מה מדובר? רק על מי שקיבל חוות דעת מדף, לא על כל חוות דעת ספציפית.
ירון גינדי
¶
אני אתן דוגמה. אם יש עסקים שקיבלו חוות דעת מדף, שהם לא צריכים לשלם היטל על עובדים זרים.
היו"ר משה גפני
¶
ירון, שנייה. אני לא נותן. אני רוצה שתסבירו. אני מחכה פה כבר שעה וחצי כדי שתסבירו לי מה אתם מדברים דברים חדשים שלא דיברתם קודם. מה זה מדף, מה זה חוות דעת שהיא בניגוד לרשות המסים? בוא נראה את התמונה הכוללת על מה אתם מדברים, מה זה חוות דעת מדף.
משה אשר
¶
שימו לב. מכלל הייעוצים בכתב וחוות הדעת התמקדנו כרגע בשני סוגים. הראשון זה חוות דעת מדף. מה זה חוות דעת מדף? כשאני אומר לצורך העניין שזה לא בקבוק, זה צנצנת, ואני משווק את זה לכולם. חוות דעת מדף. אוקיי. למה? כי לצנצנת יש פחת מאה אחוז, וזה פחת של 3%, אז זה שווה, יש בזה יתרון מס.
משה אשר
¶
אני מסביר. יש שתי חלופות. או שזה חוות דעת שהוצעה לאותו אדם, והעורך דין או הרואה חשבון החתים אותו בחובת סודיות על חוות הדעת. זו חלופה אחת. או חלופה שנייה, שהציעו ליותר משלושה אנשים – שלושה אנשים ומעלה – והיא בעיקרה בעלת אופי תוכן אחיד, ולא נוגעת ממש לנסיבות הספציפיות של אותו נישום.
אמיר לוי
¶
לדוגמה, הייתה חוות דעת מדף על חוק עידוד השקעות הון. החוק הרי קובע שיצואן ייחשב מישהו שמוכר לשוק מעל 12 מיליון, והייתה חוות דעת מדף שאמרה שלצורך החישוב הרשות הפלסטינית תיחשב - - -
משה אשר
¶
- - כבר הגיעו ל-12 מיליון תושבים בשנת 2011. אנחנו חושבים שזה לא נכון, אבל שיווקו את הדבר הזה, ואז המשמעות היא שגם מי שלא מייצא שקל לחוץ-לארץ, זכאי להטבות המס של חוק עידוד השקעות הון.
שגית אפיק
¶
תכנון מדף. לא. הוא יודע שתוקן החוק. החוק תוקן אצלו לגבי עידוד השקעות הון. הוא שואל למה לא הבאתם את תכנון מדף בכחול.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה לא ספציפי לך. עכשיו, ליועצי המס אין אינטרס להגן פה כי להם אין את הרווח הישיר האישי. כי ברגע שהוא יוצר לך חוות דעת ספציפית לך, אז הרווח שלו גם יותר גדול. יכול להיות גם מצב שהוא יתחלק אתך בתכנון מס, בהטבות של תכנון המס.
חוות דעת מדף היא יותר אוניברסלית, אין קשר. אתה מנתק את הקשר האישי בין יועץ המס לבין מי שמקבל את הייעוץ.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ולכן, לא היה מי שיעיר לכם על זה כי אלה דאגו לאינטרסים שלהם. אנחנו פה הכנסנו בסעיף סל עוד הרבה אנשים שגם אין להם כסף ללכת ליועץ מס באופן פרטני ספציפי. ופה אני חושבת שיש לקונה ואני חושבת שאת זה צריך לתקן. השאלה מי דואג לאינטרסים של האנשים האלה, שגם אין להם את הכסף ללכת.
וגם הייתי רוצה לשאול לגבי הנתונים. יש לי בעיה עם הנושא של עד שלושה מיליון, ולמה לא עד ארבעה מיליון? כי לפי הנתונים, עד שלושה מיליון זה לא 90 ומשהו אחוז אלא 80 ומשהו אחוז. ברגע שהעליתם לארבעה מיליון אז יכול להיות שיש פה באמת יותר.
משה אשר
¶
התחלנו עכשיו עם שניים, שניים וחצי מיליון שקלים, והרחבנו את זה לשלושה מיליון, אז אין לזה סוף.
שגית אפיק
¶
אבל יש לפני זה עוד חוות דעת שהוא לא סקר אותה. תכנון מדף הסברת. הדבר השני שיש, הוא עדיין לא עמדה.
משה אשר
¶
דיברנו על תכנון מדף, ועכשיו על חוות הדעת מהסוג השני. חוות הדעת מהסוג הזה זו חוות דעת שבה יועץ המס מתחלק בחיסכון המס שנוצר מחוות הדעת הזאת עם הלקוח שלו. בדרך כלל זה בסוגיות יותר אגרסיביות, לפעמים אפילו הלקוח לא מאמין שזה יעבור, אבל הוא אומר: אל תדאג, זה יתיישן, פקיד השומה אולי יתפשר. כך וכך, ואז נתחלק באחוזים כאלה או אחרים מחיסכון המס. לא נשלם לך לפי שעות - - -
משה אשר
¶
ובלבד ששכר הטרחה הוא לפחות 100,000 שקל. המקסימלי הוא לפחות 100,000 שקל. זאת אומרת, שכר הטרחה שנובע מחיסכון המס הוא למעלה מ-100,000 שקלים.
מדובר עדיין בחוות דעת משמעותיות, גדולות, וכן הלאה.
משה אשר
¶
הדבר השלישי זה הפוזיציות או נקיטות עמדה. שם אנחנו הלכנו באמת למגה עסקים או מגה תכנונים ושם אמרנו שאם מישהו נקט עמדה – יש אנשים שנוקטים עמדה מבלי לקבל חוות דעת בכתב; פשוט אומרים: אני אכתוב בדוח שמגיע לי פחת מואץ של 100% במקום פחת רגיל של 6%, ויש חיסכון במס מאוד גדול אם מדובר בנכס מאוד מאוד משמעותי.
משה אשר
¶
אז אני מסביר שוב. זה כבר היישום. אני אסביר את המה ואחרי זה אסביר את היישום. אם נקיטת העמדה מביאה ליתרון מס של חמישה מיליון שקלים - - -
היו"ר משה גפני
¶
הכול יהיה לאט-לאט, אני רק לא מבין. אני מגיש דוח. אתם התחלתם עם חוק שאם יש לי חוות דעת מעורך-דין או מרואה חשבון, מיועץ מס או לא חשוב ממי – אני צריך להגיד את זה, ואז אמרנו שזה צריך להיות רק בעסקים גדולים. עכשיו יש משהו חדש.
היו"ר משה גפני
¶
משהו חדש. חוק אחר. שאם יש חוות דעת, לא חוות דעת של עורך-דין, לא של שום דבר, אני הקטן, יש לי מחזור עסקים של למעלה משלושה מיליון שקלים, אני מגיש לכם דוח.
עכשיו אתה מחייב אותי בחוק חדש, אתה אומר, אם זה בניגוד לעמדתה של רשות המסים - - -
משה אשר
¶
נכון. חד-משמעית. חיסכון במס של חמישה מיליון שקלים לשנה. זה סכום מאוד מאוד גדול, וזה מדבר על מגה עסקים.
טל עצמון
¶
אני רוצה להבהיר נקודה. טל עצמון, לשכת עורכי-הדין. אנחנו הסכמנו, אבל יש לנו בעיה אחת קשה עם הסעיף הזה. אנחנו לא יודעים מהן אותן עמדות של רשות המסים. רשות המסים אמרה שהיא תפרסם את אותן עמדות באתר האינטרנט שלה.
היו"ר משה גפני
¶
שגית, תעזבי. אני מבקש לדעת. אתם יכולים להגיד לנו בדיוק, אני לא מדבר על אלה שלא מסכימים. אלה שכן מסכימים, אני מבקש שתגידו לנו מה הסכמתם, מה קיבלתם בתמורה. תגידו. אני לא מדבר עכשיו שלילי, אני מדבר חיובי.
תגידו בבקשה. הרי אתם לא מתנדבים פה, אלא אם כן באמת לא יודע מה קרה לכם. תגידו מה הרווח שיש לכם מההסכמה הזאת, מה ההפסד שיש להם מההסכמה הזאת. אתם לא יכולים לשבת ולהגיד לי כל הזמן, מה שמשה אשר אומר זה בסדר. תודה רבה, אני נורא אוהב את זה. הרבה עושים – שבפרוטוקול יהיה רשום שהוא צודק אבל שאני אראה שזה לא.
אני מבקש שתגידו לפרוטוקול מה הרווח. אני הולך אתכם, אני בעד הארגונים, אני כמובן בעד הלקוחות שלכם, אבל תגידו, יכול להיות שנעשה חשבון של רווח והפסד.
אני לא יודע איך אני מכניס פתאום בחוק את העניין הזה של ללכת נגד רשות המסים, אז אני צריך להודיע את זה. לא היה בחוק, לא אושר במליאה, לא היה בכל העניין הזה, וזה באמת דבר חדש לגמרי אבל בואו נמקד את העניין, יכול להיות שנעשה את החשבון שכדאי לעשות את זה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
גם היה יותר פשוט אם היה – נניח שהיו 20 עמדות ברורות של רשות המסים לגבי דברים גנריים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
ואז אני יודע שאם אני הולך ויש לי דעה נגד, אז ברור לי מה אמת המידה שמולה אני עובד.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל העניין הוא שכרגע זה מאוד מאוד פתוח, זה open-ended, והרבה מאוד פעמים מה שאתם רואים כנורמה, יכול להיות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הייתי רוצה לשמוע את רואי-החשבון כי יש לי תחושה שיועצי המס ועורכי-הדין, מתאים להם פה משהו, ורואי-החשבון כאילו קצת מאחור.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, יש לי תחושה כזו. לא יודעת, אני כל הזמן שומעת – אלה מסכימים וההם לא.
טל עצמון
¶
טל עצמון, לשכת עורכי-הדין. הנוסח המקורי של החוק, ה-blue print שמונח בפניכם, אנחנו חושבים שיש בו פגיעה אנושה בזכות של נישום להתייעץ, וגם פגיעה חוקית בחיסיון עורך-דין – לקוח.
לכן, לא יכולנו להסכים ל-blue print. ישבנו עם רשות המסים וניסינו להגיע למצב שאנחנו חושבים - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא מעניין אותי מה שישבתם ומה שניסיתם. תגיד לי את התוצאה, בסדר? אני לא הולך לשבת פה עד חנוכה. תגיד לי מה הסכמתם. ישבנו וניסינו וזה. מה שתיתם גם?
טל עצמון
¶
שרק חוות דעת גנריות או חוות דעת שיש השתתפות ברווחים, רק אותן צריכים לדווח. אלה כנראה באמת חוות דעת אגרסיביות.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, אז מה אנחנו מתווכחים על שלושה מיליון שקל? הרי לא צריך חוות דעת. הוא לא צריך לדווח לך יותר.
ג'ק בלנגה
¶
זה תנאים מצטברים, אדוני. זה גם שלושה מיליון שקל וגם חוות דעת מדף. שני תנאים מצטברים צריכים להתקיים.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, למעלה משלושה מיליון שקל, תהיה פגיעה בך בגלל שאני אצטרך לדווח שאתה נתת לי חוות דעת.
היו"ר משה גפני
¶
אתה אמרת שאתה מרוויח מה-blue print, אתה מרוויח בזה שאין פגיעה לא בך ולא בלקוח שלך כתוצאה מההסדר עם רשות המסים. למה אין פגיעה?
טל עצמון
¶
אני חושב שאי אפשר לתת מצב שאם אתה מתייעץ אתה מדווח, ואם לא התייעצת אתה לא מדווח. זה כמובן יגרום לאנשים לא להתייעץ.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אתה מאמין שה-8% שם ב-level העליון למעלה לא יתייעצו בתכנוני מס של 400 מיליון, של 125 מיליון?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לא לענות. תגיד האם אני – עכשיו לקחתי אותך, נתת לי חוות דעת, העסקים שלי הם למעלה משלושה מיליון שקל, אני לא מדף, לא אומר שום דבר נגד רשות המסים – האם אני צריך לדווח על זה שאתה מסרת לי חוות דעת?
טל עצמון
¶
חמישה מיליון ומעלה. זה אנחנו יכולים להסכים, ובתנאי שנדע מה זה אותן עמדות של רשות המסים. כי אם לא יהיה משהו מסודר – אני חושב, באישור ועדת הכספים – מהן אותן עמדות, יש כאן פתח שאולי ייכנסו כאן עשרות עמדות במשך השנים.
צבי פרידמן
¶
את הארגונים העסקיים. למעשה, אני מייצג את הלקוחות, אלה הארגונים העסקיים, וכולם – לא לשכת רואי-חשבון ולא לשכת יועצי המס - ודאי לא מייצגים אותנו אישית, למרות שאנחנו היינו בחלק מהדיונים עם רשות המסים.
הדיון עד עכשיו התמקד בנושא של חוות דעת, ובנושא של חוות דעת יש די הסכמה, כולל עם הארגונים העסקיים, לגבי הנוסח שהגענו לגבי חוות דעת.
יש לנו עניין של חילוקי דעות לגבי נוסחים מסוימים, כמו למשל מה זה חוות דעת מדף, וכולי וכולי, אבל הנושא של נקיטת עמדה זה סעיף חדש שהוסף עכשיו בדף שלפנינו, על נקיטת פוזיציה, בנושא הזה לפי הנוסח שישנו היום אנחנו לא מסכימים לחלוטין.
צבי פרידמן
¶
למה לא מסכימים? משום שלפי הנוסח של היום, והיו לי גם הרבה שיחות עם משה אשר, למעשה מספר העמדות של רשות המסים שמופיע בחוזרים, מופיע בכל המקומות האלה פה, זה אלפים. זה לא 10, 20, זה אלפי עמדות.
אני, כאיש מסים שמתמחה רק במסים, לא מסוגל לדעת את כל העמדות של רשות המסים. קחו דוגמה, יש לי פה למשל, עכשיו יצאה טיוטת חוזר על סעיף אחד בפקודה על החנ"ז – חברה נוספת זרה.
חוזר אחד זה עמדה אחת כנראה, ויש פה מאה עמדות שונות, שיכול להיות שאני חולק עליהן. אני אפילו לא חושב שהם עומדים לנקוט עמדות אחרות. חלק מהעמדות הן גם לא מדויקות לפי החוק. הם מרחיבים את לשון החוק. לכן, אנחנו היום בנוסח הזה לא מסוגלים להסכים על הנוסח הרחב של מה זה נקיטת עמדה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל זה משהו שאתה לא יכול לעמוד בו, שהציבור לא יוכל לעמוד בו, לפי מה שהוא אומר.
לאה טבע עכו
¶
פורום CFO זה מנהלי הכספים במשק. אני רוצה לדבר על הסעיף של נקיטת עמדה חייבת בדיווח. מה שקורה, שיש כיום בפקודת מס הכנסה סעיף שמחייב את כל החברות במשק למעשה לדווח במידה שיש להן טופס על תכנון מס חייב בדיווח. שם זה סעיף שעבר בתקנות, יש רשימה מסודרת, סגורה של תכנוני מס, ולמעשה הנישום יודע והוא ממלא טופס אם יש לו תכנון מס או לא.
לאה טבע עכו
¶
אין בעיה. כרגע, אם אנחנו נותנים לרשות המסים להביע עמדה, באתר האינטרנט שלהם לפרסם מה העמדות שלהם, אנחנו בעצם נותנים לרשות המסים לעקוף את החקיקה ולפרסם למעשה עמדות שהן לאו דווקא עמדות שמוסכמות ומותאמות לחוק.
פקודת מס הכנסה היא פקודה שהיא מאוד לא בהירה, נתונה להמון פרשנויות, וזה מה שמצריך למעשה את הלקוח לקחת חוות דעת.
ירון גינדי
¶
ב-blue print, כל מסרון שלי או כל מייל שלי לחנות מכולת, אני חייב לדווח עליו בדוח השנתי. עם זה לא יכולתי לחיות, שכל מסרון שלי וכל מייל שלי מדווח.
ירון גינדי
¶
מה הרווחתי? הרווחתי מזה שהוצאנו את כל העסקים הקטנים כי מעל שלושה מיליון שקל, מה הרווחנו? 1. מכל ייעוץ מס, מכל מסרון, זה הפך להיות רק חוות דעת מדף אחת חתומה; 2. רק חוות דעת ששכר הטרחה שלה הוא מעל 100,000 שקלים, ואני השתתפתי ברווחים; 3. ובתנאי שהמחזור שלך הוא מעל שלושה מיליון שקלים. איפה הייתי? הייתי כל מסרון, לכל חנות מכולת, ולאן הגעתי?
ירון גינדי
¶
ולאן הגעתי? הגעתי למצב שלא רק שלא כל מסרון, אלא רק מדף. רק משתתף ברווחים ורק מעל שלושה מיליון שקלים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
למה, למה? חנות מכולת היא מעל שלושה מיליון בשנה, רק הסחורות, בחייכם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה מה שאמרו רשות המסים, והם אומרים משהו אחר כל הזמן. מעל שלושה מיליון, חייב דיווח, לא משנה אם מדף - - -
היו"ר משה גפני
¶
עד שלושה מיליון שקל – פטור. הבנו וזה היה כבר בישיבה הקודמת. להפך. הייתה טענה שזה לא שלושה מיליון – אנחנו עוד נדבר על זה – הייתה טענה שזה צריך להיות בסכום יותר גבוה.
נדמה לי שלמשרד הכלכלה יש עמדה על סכום יותר גבוה אבל נדבר על זה, זה לא קשור.
היו"ר משה גפני
¶
עד שלושה מיליון שקל, וכולי. זהו. עכשיו אני מדבר משלושה מיליון, לצורך העניין, אני לא בטוח שזה הסכום הסופי שעליו אנחנו מדברים.
אם אני לא מדף ואני לא נגד רשות המסים, ואני לא מרוויח כסף בתוך הרווח הון או אני לא יודע מה, אבל אני מעל שלושה מיליון, אני צריך לדווח?
היו"ר משה גפני
¶
משה, שאלה. אני מעל שלושה מיליון – לא מדף, לא אומר דברים נגד רשות המסים, אין לי שום בעיה שם, לא גנרי, כל המלים האלה שאמרתם.
היו"ר משה גפני
¶
לא מתחלק ברווח, שום דבר. מעל שלושה מיליון שקלים, זה המחזור שלי או הרווח של המיליון וחצי. אני חייב דיווח?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, לא. יש רק שלושה תנאים שבהם צריך להודיע שיש חוות דעת. לא כשיש לך מחזור שלושה מיליון ומעלה, לא נכון.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה זה עמדת רשות המסים? יש באמת כמו שנאמר פה אלפי הוראות, אלפי הוראות, ואיך אדם סביר יכול לדעת מה זה - - -
ירון גינדי
¶
אני רק רוצה להבהיר לחברת הכנסת אורלי לוי, שהיא כל הזמן מדברת על המיליון וחצי, שכולכם תדעו. אני אצטרך לדווח לגבי המיליון וחצי רק אם חוות הדעת נדונה בנושא הרווח הון.
היו"ר משה גפני
¶
זה נאמר גם קודם. אני יכול להציע לכם עסקה? עסקה, לא מחייבת את חברי הוועדה, יכול להיות שאני טועה.
דעתי שאת כל הדברים החדשים שהבאתם צריך להביא למליאה, לא לפה. אנחנו לא יכולים לעשות את זה. אבל, אם אתם מסכימים, אני בעד מדף, אני בעד כל הדברים האלה כפי שסיכמתם איתם, ובתנאי שמוציאים את הנושא של חוות הדעת נגד רשות המסים, אין מציאות כזאת.
היו"ר משה גפני
¶
על מה אתה תתווכח אתי? אני מבקש להמשיך הלאה. אני רציתי להציע שאת הנושא הזה צריך להבהיר יותר, להביא אותו בחקיקה נפרדת. אני חושב שאת העמותות צריך להוציא, העמותות לא צריכות להיות כאן.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
למה? למה? למה אתה מחליט כמו שהם רוצים? אבל עלו פה נקודות טובות, אז למה?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל בואו רגע נראה מה נאמר פה שאנחנו צריכים לדעתי להקשיב לו, ובואו נראה איך אנחנו עושים את זה קצת יותר הגיוני, בסדר? כי תראו, כשאתם עומדים בניגוד לרשות המסים, הרי רוב הדברים שנדונים עליהם זה בדיון. כלומר, גם לכם הרבה מאוד פעמים אין דעה אחת, נכון? אז זה לא שזה דבר מוגדר היטב. כשאתה אומר חוות דעת של מדף, תגיד לנו מה זה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
מדף, דבר ראשון. דבר שני, אני אגיד לכם את האמת, אני נגד החוק הזה, אני חושב שהוא לא חוק נורמטיבי, אני חושב שהוא גישה לא נכונה, ואני חושב שאם יש איזושהי דרך להתמודד עם תכנוני מס אגרסיביים שאתם רוצים להציע לנו, הייתי לוקח איזושהי דרך אחרת.
בתוך המכלול שאתם הצעתם עכשיו אני הייתי מעלה את המחזורים, הייתי עושה גם וגם, והייתי מגדיר הרבה יותר טוב מה זה עמדה בניגוד לרשות המסים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
כי תראו, מעל שלושה מיליון זה רוב העסקים. אני מבין שיש הרבה מאוד עוסקים מורשים שהם לא מגיעים לשלושה מיליון, אבל רוב העסקים המשמעותיים, לא הביתיים, יש להם מחזורים של מעל שלושה מיליון.
אמיר לוי
¶
ברור. הרי אם זה לא יקרה, יעשו פה תכנון מס, נצטרך להעלות את שיעורי המס. למה? אנחנו לא רוצים להעלות את שיעור - - -
אמיר לוי
¶
לא. רק אמרנו – עשית חוות דעת, תודיע לרשות המסים. רשות המסים תבדוק אם חוות הדעת לגיטימית או לא. זה כל מה שיש פה.
אמיר לוי
¶
ברשות המסים העמדות סגורות לגמרי. מי שאחראי לאכוף ולגבות מסים זה רשות המסים ולא פורום ה-CFO. יש רשות מסים, היא גובה לפי פקודת מס הכנסה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב שתסבירו, אבל לפני שאתם מסבירים אני מבקש להמשיך הלאה. אני לא בטוח, הקואליציה תצטרך להצביע בעד החוק הזה. הקואליציה לא חייבת להצביע על הדברים החדשים שהבאתם. תמשיכו הלאה, ותדעו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
הקואליציה תצביע בעד, רק על מה שהיה בכחול. אם אתם רוצים להגיע לפתרון שמקובל על כולם, גם על חברי האופוזיציה, בשבילי זה היה הכי טוב, אבל אם לא אני אצביע בעד, רק על הכחול. בבקשה.
ליאת גרבר
¶
אנחנו הקראנו את הייעוץ מס חייב בדיווח, שהוא כמו שהסברנו בכחול, כולל את הכול, אז אני רוצה להקריא את מה שאנחנו מציעים.
איתן צחור
¶
איתן צחור, אני מייצג את לה"ב, העסקים הקטנים. לגבי העמותות, כל המלכ"רים בעניין חוק מס ערך מוסף - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה, אני יודע. נגיע לעמותות, למלכ"רים, נגיע. מתחת ידי לא יצא חוק שיקשה עליהם. הלאה. נדמה לי שמשה אשר כבר הסכים לזה, אם ראיתי בתנועות הגוף שלו, אבל אם לא, אז נצטרך להצביע. מלכ"רים לא יהיו בפנים. הלאה.
היו"ר משה גפני
¶
למה במע"מ הם בחוץ? למה? 20 מיליון, למה? כולם יהיו מלכ"רים, ייפטרו ממע"מ. אתם לא יודעים מה שקרה פה במדינה הזאת, כבר למעלה מ-20 שנה שהמדינה יוצאת מנושאים ואנשים נכנסים לזה. ועושים להם קשיים כל יום יותר קשים, אז עכשיו אני אוסיף להם עוד.
מה זה מלכ"רים? אתם יודעים מה זה המלכ"רים? בתי-החולים אמרת קודם. המדינה לא נמצאת, העמותות האלה עושות בית-חולים, ועכשיו נקשה עליהם עוד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה נחמד, אבל לא כל העמותות עושות בית-חולים. יש עמותות שהמנכ"לים נוסעים במכוניות אמריקניות של 720,000 שקל לשנה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - של עמותה כזו או אחרת ירוויח יותר מחבר כנסת, לדוגמה, ופה צריך לעצור.
ליאת גרבר
¶
אני מציעה שנקריא את הנוסח שאנחנו מציעים, שהוא כפי שמשה הסביר, בנושא של חוות דעת מדף. הכחול שהקראנו כולל למעשה, כמו שהסברנו, את כל חוות הדעת. אנחנו רוצים להביא משהו יותר מצומצם, ואני מציעה שנקרא את זה כדי שיהיה בפני הוועדה.
ליאת גרבר
¶
זה הנוסח המוצע: "חוות דעת – חוות דעת שניתנה בכתב לאדם, במישרין או בעקיפין, אשר מאפשרת או נועדה לאפשר יתרון מס, החתומה על ידי נותן חוות הדעת, ובלבד שהתקיים לגביה אחד מאלה: (1) שכר הטרחה בגין חוות הדעת, כולו או חלקו, תלוי בסכום יתרון המס שייווצר למקבל חוות הדעת; לענין זה שכר טרחה – סכום שהוסכם בין הצדדים כי ישולם כשכר טרחה בגין חיסכון המס המרבי הכולל שייווצר למקבל חוות הדעת בגין חוות הדעת, ובלבד ששכר הטרחה האמור לא פחת מ-100,000 שקלים." למעשה, זה הנושא של השותפות בשכר טרחה.
היו"ר משה גפני
¶
ליאת, צריך לחלק את החומר. אני ביקשתי לא לחלק. צריך לחלק את החומר, אני עושה הפסקה רבע שעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:10 ונתחדשה בשעה 14:00.)
ליאת גרבר
¶
אני מקריאה חוות דעת מהנוסח המוצע. אני אתחיל מהסעיף הראשון.
"בסעיף 131 –
(א) אחרי סעיף קטן (ב1) יבוא:
"(ב1א) הדוח יפרט דיווח בגין חוות דעת כאמור - - -"
יוסי אלישע
¶
שגית, לא חוות הדעת חייבת בדיווח אלא עצם הפעולה חייבת בדיווח. חוות הדעת היא לא חייבת בדיווח, זה מה שאנחנו מבינים ממשה אשר. את חוות הדעת לא צריך למסור.
היו"ר משה גפני
¶
נגיד את העיקרון, את הניסוח אנחנו נצטרך לעשות באופן מסודר, כאשר ברור בוועדה למה אנחנו מתכוונים. אנחנו מקבלים את עמדת הארגונים בעניין הזה - גם אתם מקבלים, גם אנחנו מקבלים, הניסוח
יהיה ניסוח.
ליאת גרבר
¶
הנוסח שאנחנו מציעים: "הדוח יפרט דיווח בגין חוות דעת כאמור בסעיף 131ג ועמדה חייבת בדיווח כאמור בסעיף 131ד;"
אחרי סעיף 131ב יבוא: 131ג, שיגיד, דיווח בגין חוות דעת.
ליאת גרבר
¶
"131ג.(א) בסעיף זה –
"חוות דעת" – חוות דעת שניתנה בכתב לאדם, במישרין או בעקיפין, אשר מאפשרת או נועדה
לאפשר יתרון מס, החתומה על ידי נותן חוות הדעת, ובלבד שהתקיים לגביה אחד מאלה:;
(1) שכר הטרחה בגין חוות הדעת, כולו או חלקו, תלוי בסכום יתרון המס שיווצר למקבל חוות
הדעת; לעניין זה "שכר טרחה" – סכום שהוסכם בין הצדדים כי ישולם כשכר טרחה בגין חיסכון
המס המרבי הכולל שיווצר למקבל חוות הדעת בגין חוות הדעת, ובלבד ששכר הטרחה האמור
לא פחת מ-100,000 שקלים חדשים;"
צבי פרידמן
¶
מה זה בעקיפין? למה המילה "בעקיפין" מוזכרת? למה הכוונה? חוות דעת שניתנה בכתב לאדם, במישרין או בעקיפין". למה הכוונה בעקיפין?
משה אשר
¶
אני מסביר שוב. בעל השליטה קיבל חוות דעת מהעורך-דין אבל למעשה הוא מפעיל אותה בחברה בשליטתו.
ליאת גרבר
¶
"(2) היא תכנון מדף; לעניין זה "תכנון מדף" – אחד מאלה:
(א) חוות דעת הכוללת בעיקרה תוכן אחיד, שניתנה במישרין או בעקיפין, על ידי נותן חוות
הדעת, לשלושה לפחות שאינם קרובים, והיא אינה תלויה בעיקרה בנסיבותיו המיוחדות של
מי שקיבל את חוות הדעת;"
ג'ק בלנגה
¶
פה יש לנו הערה. עדיין אין הסכמה עם רשות המסים, אנחנו מבקשים שזה יהיה רק בשנת מס אחת, שלוש חוות הדעת, ולא שהיום אני נותן אחת, בעוד עשר שנים את השנייה ובעוד 20 שנה את השלישית, והסעיף חל בכל זאת.
יוסי אלישע
¶
אדוני היושב-ראש, יש גם את העניין של סוגיית מס אחת מפני שעמדה יכולה להתייחס למספר סוגיות מס, וצריך להיות ברור שמדובר על סוגיית מס אחת, אחרת אי אפשר יהיה לכמת את העניין הזה.
יוסי אלישע
¶
בתוכן אחיד – הסבירו לך, גם כשישבנו עם המשרדים הגדולים, הסבירו – לחוות הדעת יש תוכן אחיד. בעצם יש מבוא, יש פרשנות.
צבי פרידמן
¶
יש לי עוד שאלה. מה הכוונה נותן חוות הדעת? אני לוקח משרד גדול שיש לו נגיד 20 שותפים, כל שותף נתן חוות דעת.
צבי פרידמן
¶
הוא גם לא יודע מה שותף מספר 30 כתב חוות דעת. איך הוא יכול להצהיר נתתי חוות דעת לאחד, כאשר הוא לא יודע מה השני עשה?
היו"ר משה גפני
¶
אתה טועה בעניין הזה. יש דברים שהם הרבה יותר כיף. יש פה בעיה בחוק הזה, החוק הזה הוא לא פשוט, הוא גם לא סתם פוצל. הוא חוק קשה. הוא חוק קשה.
משה אמר לי, הגעתי להסדר עם הארגונים, בשבילי זה היה מים קרים על נפש עייפה. אני היום נמצא בימים קשים בכנסת, לא רק בגלל הדבר הזה. אבל הגעתם להסכמה, בסדר, אז עשיתי כל הזמן את התכנון איך אני הולך נגד הארגונים. בכל אופן אני צריך לחלוק עם מישהו, אין ישיבה בלי מחלוקת.
מתברר שלא הגעתם להסכמות ברוב הדברים. הלאה.
ג'ק בלנגה
¶
אדוני, "אותו נושא" זה רחב מאוד כי עולם הרכבים ועולם הנסיעות לחוץ-לארץ זה נושא אחיד, לכן העובדות צריכות להיות זהות.
שגית אפיק
¶
אני לא מבינה מה זה תוכן אחיד. ספי, אני מודה. לא יודעת מה זה תוכן אחיד. כל חוות דעת בנויה בתוכן אחיד.
ליאת גרבר
¶
"לעניין זה – "קרוב" כהגדרתו בפסקאות (1) ו-(2) בסעיף 88, וכן שליטה של אדם אחד במשנהו,
""אמצעי שליטה" ו-שליטה" – כהגדרתם בסעיף 85א;
(ב) חוות דעת שהוצעה למקבל על ידי נותן חוות הדעת, והמקבל חויב בחובת סודיות לגבי תוכן
חוות הדעת או חלקו."
שגית אפיק
¶
אבל לא, זה לא כתוב כאן. כאן זה אך ורק הסודיות, גם אם הוא הפיץ את זה רק לך, ואין שם תוכן אחיד, אבל הוא חייב אותך בסודיות.
היו"ר משה גפני
¶
זה מה שכתבתם: "חוות דעת שהוצעה למקבל על ידי נותן חוות הדעת, והמקבל חויב בחובת סודיות."
שגית אפיק
¶
זה לא רק לעניין הפצתה. בעצם אתם אומרים, המקבל לא פנה אליו לקבל חוות דעת אלא הוא פנה, אז קודם כול גם את זה אפשר לשפר ולכתוב שלא בעקבות פנייה של המקבל אלא בעקבות – פשוט הנוסח שלכם כל כך עמום, שנראה שהכול נכנס לתוכו.
שגית אפיק
¶
מה שאתם בעצם אומרים, מדובר פה בנותן חוות דעת ששידל את המקבל לקבל את חוות הדעת. המקבל לא פנה אליו בכלל אלא הוא הלך וחיפש אותו. זה אחד, אז צריך לתקן את הנוסח.
שתיים, בעצם אתם אומרים שהוא חויב בחובת סודיות גם לגבי מה שכתוב בחוות הדעת וגם לגבי הפצתה. למה הכוונה?
היו"ר משה גפני
¶
את לא צריכה לשבת איתם. מחר יש לנו את הטבות המס ביישובים. אחרי שאת יושבת איתם אז הם מביאים חוברת של 60 עמודים.
לאה טבע עכו
¶
המילה "לרבות" זה מאוד בעייתי כי זה לא ברור, ועכשיו כל דבר ייכנס פנימה. צריך למחוק את המילה "לרבות".
יוסי אלישע
¶
אם הצעתי לאדם להקים חברה או עוסק, לרבות יתרון זה קשור ליתרון מס? לא בהכרח. לכאורה, לפי ההגדרה כן.
ליאת גרבר
¶
""יתרון מס" – לרבות כל אחד מאלה:
(1) הנחה או הקלה מן המס, דחיית אירוע המס, הפחתה של סכום המס או של סכום מקדמה, או הימנעות ממס;
(2) הימנעות מחובה או מהתחייבות לנכות מס או הוצאות, או להתחשב בהפסד מס;
(3) דחייה של מועד תשלום המס."
משה אשר
¶
לא, להגדרת מס. בהגדרת מס. שם, בנוסח החדש, הוספנו היטל לפי חוק מיסוי משאבי טבע. אתם רוצים לתת הגנה לחברות הגז?
ליאת גרבר
¶
"(ב) אדם שקיבל חוות דעת, ידווח על כך בדוח שחייב בו אותו אדם לפי סעיפים 131 ו-166 המוגש לשנת
המס שלגביה מובא בחשבון יתרון המס, בטופס שקבע המנהל."
שגית אפיק
¶
אבל למה הייתם צריכים את הטופס? מה רע בנוסח שהיה לכם בכחול? מה היתרון שיש לנו בנוסח החדש שאתם נותנים?
ליאת גרבר
¶
הדיווח הוא דיווח בדוח השנתי לפי סעיף 131. כל הנושא של ניכויים מוכר היום בדוח שונה של סעיף 166.
ליאת גרבר
¶
יש היום דוח קיים של ניכויים, ולכן לא רצינו לערבב בין הדברים ושהניכויים יעברו לדוח השנתי. זה למען הנוחות פשוט לשמור על שני הטפסים השונים, שכבר היום רצים במקביל באופן שכולם יודעים.
יוסי אלישע
¶
המנכה, אבל זה לא יתרון מס שלו. זה מכניס את העמותות ואת המלכ"רים כי לכולם יש ניכויים גבוהים.
משה אשר
¶
עזוב את המלכ"רים, זה דיון נפרד. אבל אני אומר שוב, לכן כתבנו בהגדרת "יתרון במס" הימנעות מחובה או מהתחייבות לנכות מס במקור. זה בא ומכסה את כל התכנונים שעושים בהקשר הזה בדוח הניכויים.
שלומית ארליך
¶
ליאת, אבל עכשיו את יוצרת כפילות כי בסעיף קטן (ב) את בעצם אומרת: ידווח בדוח שחייב, אבל גם בסעיף 131 יש תיקון שאומר שיצטרך לדווח.
ליאת גרבר
¶
אפשר שאחר כך אנחנו נחליט? המהות ברורה, אנחנו לא רוצים שיהיה כפל. המהות היא ברורה, פשוט לא רוצה שנעשה טעות.
המהות היא ברורה, שצריך להיות דיווח בדוח השנתי, ובדוח ניכויים אם זה לעניין הניכויים.
שגית אפיק
¶
ליאת, אלה שתי האופציות? או להוריד את סעיף קטן (ב) או לתקן את 166? אנחנו יכולים להחליט על זה אתך אחר כך?
ליאת גרבר
¶
"(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), לא יהיה אדם חב בדיווח –
(1) בשל תכנון מדף, אם לא חלה עליו פסקה (2)(ב) להגדרה "חוות דעת" ולא ניתנה לו הודעה לפי סעיף
קטן (ז);"
(היו"ר רחל עזריה, 14:30)
זה סעיף שבעצם מצמצם לאדם שלא הודיעו לו שמדובר בתכנון מדף וגם לא החתימו אותו על סודיות ולא הציעו לו, הוא בעצם לא נכנס. לא החתימו אותו על סודיות, לא הציעו לו את חוות הדעת וגם לא הודיעו לו שזאת חוות דעת מדף, אז אין לו דרך בעצם לדעת שמדובר בחוות דעת מדף, ולכן הוא לא יצטרך לדווח.
ליאת גרבר
¶
הרי כשאני באה לקבל חוות דעת מעורך-דין אני לא יודעת שהוא כבר נתן אותה למספר אנשים, ולכן יש לו חובה להודיע לי שהוא נתן את זה למספר אנשים.
ליאת גרבר
¶
בהנחה שהוא לא הודיע לי על זה, וגם לא החתים אותי על סודיות, זאת אומרת לא עמדנו בתנאים של הסעיף שאומר שהציעו לי והחתימו אותי על סודיות, בעצם אין לי דרך לדעת שזאת חוות דעת מדף ולכן אני לא חייבת לדווח עליה.
ליאת גרבר
¶
"(2) בשל חוות דעת שניתנה לו ביחס לסוגיות שנדונו בהליך שומה, השגה או ערעור ובלבד שחוות הדעת
ניתנה בתקופה בה החלו הליכי השומה, ההשגה או הערעור, ולגבי אותה שנת מס בלבד."
שגית אפיק
¶
אז גם בחוות הדעת זה סוגיות. למה לא סוגיות? זה מונח שהוא יותר ספציפי וברור. אתם סתם מתנגדים.
ליאת גרבר
¶
בחוות דעת מדף, לפני שהיא הגיעה אלי בכלל, אם נגיד שזו סוגיית מס דומה, וכל אחד משתמש בזה אולי לאיזה צורך אחר, אז - - -
שגית אפיק
¶
לא, אבל חוות דעת מדברת על סוגיה מסוימת. חוות הדעת עצמה, לא איך האדם משתמש בחוות הדעת לצרכיו. סוגיה זה לא הצורך של האדם. הסוגיה זה מה שיש בתוך חוות הדעת.
יוסי אלישע
¶
לא. הגדרת חוות דעת מדף לכשעצמה לא ברורה, ואם תגדירי אותה כשהיא תלויה בסוגיית מס אחת – כשיש לך הגדרה של סוגיית המיסוי – אז את מצמצמת את זה באופן משמעותי.
ג'ק בלנגה
¶
כאן יש מחלוקת עדיין עם רשות המסים. "על אף האמור בסעיף קטן (ב), לא יהיה אדם חב בדיווח", יש עדיין מחלוקת על עצם הגשת חוות הדעת. אנחנו מבקשים - - -
ג'ק בלנגה
¶
לא. אנחנו ב-(ג)(1) ו-(2), תרשו לי בבקשה. יש כאן מחלוקת עדיין, אנחנו מבקשים שיהיה כתוב במפורש שאין חובה למסור את חוות הדעת וזה יהיה נתון לשיקול דעתו של הנישום בלבד. זה צריך להיכנס כאן.
ג'ק בלנגה
¶
משה, אני רק אסביר ואחר כך נדון בנושא. צריך להיות ברור שמסירת חוות הדעת היא לשיקול דעתו הבלעדית של הנישום, ונתונה להחלטתו של הנישום, אלא אם כן הוא בהליך פלילי. לכן צריך להיות כתוב כאן סעיף קטן (3).
משה אשר
¶
אנחנו בחוק הזה לא אמרנו שצריך לצרף את חוות הדעת אלא רק לתת כל מיני אינדיקציות לגבי קיומה ועוד כל מיני פרמטרים מתוכה. לא את חוות הדעת.
היום יש שאלה אם אנחנו – לדעתנו אנחנו זכאים לקבל את חוות הדעת אם אנחנו מבקשים.
משה אשר
¶
מכוח סעיף 135(1), אבל דה פקטו אנחנו גם לא עושים ברוב המקרים שימוש בזה. זה דבר שהוא לא קשור בכלל לחוק הזה, אבל באופן עקרוני, גם ביומיום הרגיל שלנו מישהו אומר שהוא השתמש בחוות הדעת, אתה שואל אותו, אפשר לקבל את חוות הדעת או אי אפשר לקבל את חוות הדעת. בדרך כלל אנחנו גם לא מבקשים את חוות הדעת האלה, ולכן בהקשר הזה אני חושב שזה לא קשור לחוק.
יוסי אלישע
¶
רחל, אפשר רק להגיב? יוסי אלישע, לשכת עורכי הדין. עם כל הכבוד, סעיף 131 נסוג מפני החיסיון, זה דין ספציפי, הוא לא יכול לדרוש. רשות המסים לא זכאית לקבל את חוות הדעת, בדיוק כמו שמקום עבודה, על אף כל הקריטריונים שקיימים, לא זכאי לבקש את חוות הדעת הרפואית של אחד מעובדיו.
היו"ר רחל עזריה
¶
אבל אתם מבקשים להוסיף משהו. זה לא שכתוב שהוא יכול לבקש את חוות הדעת ואתם מבקשים לכתוב שהוא לא יכול לבקש את חוות הדעת. זה לא רשום בכלל.
יוסי אלישע
¶
אנחנו מבקשים רק שלא ישתמע מהדרישה כאן, שיש גם חובה או שיש יכולת לפקיד השומה או סמכות לדרוש את חוות הדעת.
ג'ק בלנגה
¶
אנחנו יכולים להראות לך דוגמאות בזה הרגע של פקסים שהגיעו אתמול שהם דורשים את חוות הדעת, והנושא נתון לפרשנות.
שגית אפיק
¶
אבל משה, בישיבה הראשונה שאל אותך יושב-ראש הוועדה, חבר הכנסת גפני, האם חייבים לצרף את חוות הדעת, ואתה ענית ברור מאוד, התשובה היא לא.
ספי זינגר
¶
כמשרד המשפטים אנחנו גם מתנגדים לזה מכיוון שסעיף הסודיות והחיסיון קיים בפקודת הראיות, הוא קיים איפה שהוא קיים, לא כל חוות דעת חוסה תחת החיסיון, בעיקר כשהיא נעשית לטובת צד ג'. אני לא מומחה לסוגיה אבל מבירור ראשוני, מה שהם מבקשים עכשיו זה לעשות סעיף חיסיון ספציפי ייחודי. אני חושב שזה לא נכון, הדרך הנכונה היא להישאר עם סעיף החיסיון הקיים בפקודת הראיות.
ספי זינגר
¶
בדיווח יפורטו רק כל אלה, שזה סעיף קטן (ד). הוא מפרט מה מפורטים. אפשר להוסיף גם את המילה: יפורטו אלה בלבד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא, לא. נראה לי כאן שיש דילים פוליטיים. אל תעשה לי לא, אמיר, זה לא הצד שלך, תעשה לי טובה.
יוסי אלישע
¶
שגית, אפשר להציע מה שיש בדין האנגלי, שמשם זה מועתק. שם יש הוראה מפורשת שקובעת שלא יהיה בסעיף הזה כדי לפגוע בהוראות החסויות - - -
שגית אפיק
¶
אתם לא תבקשו לצרף את זה? זה משהו שאתם אומרים בוועדה לפרוטוקול – אתם לא תבקשו את חוות הדעת.
ספי זינגר
¶
שגית, יותר מזה. גם הסעיף במפורש אומר שלא מדווחים על הפרשנות המשפטית שניתנה, וזה אחד מהדברים שבמפורש נמצאים בסעיף ולכן גם המילה "בלבד" אולי חשובה. תדווח רק על עצם קבלת חוות הדעת.
ג'ק בלנגה
¶
אז מה הבעיה לכתוב את זה, שחוות הדעת לא תבוקש? אתה לא רוצה שאני אפתח לך עוד ארבעה דברים. אתה רוצה שאני אפתח לך עוד כמה דברים עכשיו בדיון?
היו"ר רחל עזריה
¶
אנחנו הקדשנו דיון באמת לא מבוטל לחוק, הפרדנו אותו מחוק ההסדרים. אנחנו בדיון, אנחנו מגיעים לשלב. הייתה טענה ספציפית. הרי אנחנו לא מתחילים עכשיו בדיון מהותי על עניין החיסיון.
יוסי אלישע
¶
גברתי, זה חוק שעושה מהפכה וצריך להבין את זה. זה חוק שעושה מהפכה בתחום המיסוי בעניין חובת הדיווח על היוועצות. זה חוק שהוא מאוד משמעותי ואני חושב שלכל מילה פה יש משמעות - -
היו"ר רחל עזריה
¶
לא. הדרישה היא לגיטימית. אני חושבת שהגענו לסיטואציה שהיא מאוזנת, בעיני. אני מבקשת שנמשיך את הדיון.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אין פה שום איזון. גברתי היושבת-ראש, את יכולה להפריח סיסמאות אבל לא מצאתי כאן איזונים.
יזהר קנה
¶
בעצם החקיקה אומרת שניתן את חוות הדעת, זה לגיטימי, תגידו את זה על השולחן, ישר נכתוב בחוק. למה להגיד שיש חוות דעת? ניתן את חוות הדעת. אני לא מאמין שיש סיכוי אחד שבעולם - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מה שנעשה מאחורי הקלעים, אין לי אלא להגיד "מסחרה" אחת, שוק תורכי. שוק תורכי. אני, עד לפני שנכנסנו, נתתי את ידי. מאותו רגע אני לא נותן את ידי כי נעשים כאן דברים שלא ייעשו, בגלל החוק הזה, ואין לי טענות לאנשי המקצוע. יש לי טענות לפוליטיקאים, והפוליטיקאים בוגדים בתפקיד שלהם.
היו"ר רחל עזריה
¶
מיקי, אנחנו בסעיף (ד). אנחנו היינו בסעיף (ג)(2), אנחנו מתקדמים לסעיף (ד)(1). הדיון הוא על נושא החיסיון. יש איזושהי הערה שאתה רוצה לסעיף (ד)(1)?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לאור מה שנעשה כאן בחדר, ויצאנו – 50, 100 - אנחנו איננו שלמים עם החוק. אני חושב שנעשתה פה "מסחרה" אמיתית. אני הייתי בעד החוק, אני חושב שהעמקת הגבייה היא מאוד מאוד חשובה.
אני מסתכל על החוק שיבוא למליאה בסעיף 5, שעשו ממנו חוכא ואטלולא. חברות ארנק, עם נדל"ן, עם העמקת גבייה. מה זה? מה זה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יש גבול למה שאני מוכן שיעשו צחוק מהמליאה. מה זה סעיף 5? ואני איש רשות המסים, אני אוהב אותם. תסבירו לי מה זה. כשהלכתי לראות את החוק הזה קיבלתי חום.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תסתכל על 5 מה עולה – העמקת גבייה. מין בשאינו מינו. תמלוגים, פיצויים, עם נדל"ן, עם חבר'ה שהולכים להיות - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
טוב, אנחנו נמשיך. תודה רבה. אני מעריכה את הדברים האלה. אני מבקשת להמשיך בהקראה, (ד).
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ואני רוצה לשאול אם החוק הזה – אולי תשאלי את היושב-ראש – נמכר בתמורה להצבעות שלכם תמורת חוק השוויון בנטל במליאה. זה מה שמסתובב בבניין, בגלל זה אני חזרתי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יש לכם טעות. אם אתם מוכרים את חוק השוויון בנטל תמורת המעבר הזה תמורת ידיים, אז אנחנו מבקשים להפסיק מיידית את ההצבעה הזו.
(היו"ר משה גפני, 14:45)
מה שהבאתם בחוק של היום זה במליאה. זה רק מראה על קו. חוסר הפיצול הזה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ילד שמתייתם משני הוריו בגיל 21 אתם מכריחים אותו למכור דירה. אנחנו השתגענו, אני אומר לכם.
שגית אפיק
¶
אני רק רוצה לומר מה זה חוק העמקת הגבייה. אם אני מבינה נכון, זה פיצולים מחוק ההסדרים שלא אושרו להם שייכנסו לחוק ההסדרים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ילד בן 21 שמקבל דירה מההורים שלו, להכריח אותו למכור? מה שכאן קורה, מכרו את החוק הזה בתמורה להצבעות במליאה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ילד שמתייתם מהוריו בגיל 21, תוך שנה להכריח אותו למכור את הבית? עכשיו מה שקורה פה, מה שהיה מאחורי הקלעים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא. אנחנו עברנו לדיון שרוצים לקיים אותו במליאה, ובמקום זה אנחנו מקיימים אותו פה. זה בעצם מה שקורה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני חושב, אדוני, שברגע הזה יש איזשהו משבר. אני מבקש להפסיק את ההצבעות, להפסיק את ההצבעות. יש כאן בעיות פוליטיות לא פשוטות. אין כאן בעיה של החוק, פשוט להפסיק את ההצבעות כרגע. ממש ממש מסריח.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. זה מאוד חשוב החוק הזה לגבי הנושא הזה של ישיבות הסיעה? קודם גם כן היה דיון בחוק הזה, ישבו אצלי בחדר. הכול בסדר.
אני שמעתי את מיקי לוי רק בסוף, אין לי פה שום ידיעה לא לגבי המליאה ולא לגבי זה, ואם עושים הסדר עושים איתי. אין שום הסדר, לא על החוק של הגיוס, לא על שום דבר.
אני התחייבתי, כולם שמעו את זה, שאני אעביר ביום שני את החוק הזה, הוא לא קשור בכלל לכל העניין. הרי אני פיצלתי אותו. אני אפילו לא יודע מה יש במליאה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
מה זה משנה. בכל הכנסת ובכל הימים יש דיונים חשובים, והם בכל זאת מחכים לישיבות סיעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יכול את החדש, לא יהיה חוק היום, זה הכול. משה, אי אפשר לשבור את החבית ולשמור את יינה, אי אפשר. אתם רוצים, בסדר, אז נדחה את זה. אני גם לא רואה ככה איך נספיק.
אני לא מבין מה שאתם עושים. אמיר, תדע לך שזה לא ייתכן ההתנהגות הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. בבקשה, מס הכנסה. אני מבקש, מיקי, סתיו, אם אתם לא מאמינים לי אז לא, זה בסדר גמור. מעולם לא דיברו איתי, מילה וחצי מילה, לגבי העניין הזה. אני אפילו לא יודע לגבי המליאה, אני אפילו לא יודע. לפי דעתי אני מתנגד לחוק הזה, זו דעתי. אני לא יודע, עוד לא למדתי את זה אבל לפי מה שאני מבין מה שהולך להיות, כל הנושא הזה, הייתה התחייבות שלי, ברורה, פה ליד השולחן, שזה יהיה ביום שני.
לצערי הרב, רשות המסים ניצלה את הדבר הזה, את ההתחייבות שלי, והביאה חוק שהוא חוברת. אם היה החוק הכחול, היינו גומרים אותו ומצביעים כבר קודם. זה הכול, כאן זה עומד.
אני התחייבתי, אני רוצה לעמוד במילה שלי, זה הכול.
ליאת גרבר
¶
"(ד) בדיווח כאמור בסעיף קטן (ב) יפורטו כל אלה בלבד:
(1) עצם קבלת חוות הדעת;
(2) הפעולה או הנכס הנדונים בחוות הדעת;
(3) סוג סוגיית המיסוי - - -"
ליאת גרבר
¶
מחוות הדעת, שגית. "לעניין זה, "סוגיית המיסוי" – ניכויים, פחת, סיווג הכנסה, סיווג הוצאה, וכל סוגיה אחרת שיקבע המנהל."
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
בלי "שיעור מס"? בכחול זה בלי שיעור מס? בלי התיקון הנוסף שיש לנו אצלנו?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אתם יכולים אולי להסביר לנו? אני יודע שעברנו על זה בסעיף (ג), אבל תסבירו עוד פעם מה זה חברת מדף.
ליאת גרבר
¶
אני חוזרת לנוסח שלנו בעמוד 3, סעיף קטן (ה).
"(ה) אדם שלא דיווח כאמור בסעיף קטן (ב), יראו אותו כאילו לא הגיש את הדוח לפי סעיפים 131 או 166,
לפי העניין.
ליאת גרבר
¶
כן.
"(ו) מבלי לגרוע מהאמור בסעיף (ג)(2), קיבל אדם חוות דעת לאחר הגשת הדו"ח, ידווח עליה בטופס כאמור
בסעיף קטן (ב), תוך 60 ימים מיום שקיבל אותה."
שגית אפיק
¶
למה שלא ידווח עליה בדוח הבא כבר? יהיה לו עוד דוח, לא? לא היה לכם את זה בכחול, זה חדש. בדוח השנתי הבא. למה צריך 60 ימים אחרי?
שגית אפיק
¶
זה לא היה לכם בכחול, נכון? מה זה מוסיף לכם? הוא קיבל אותה אחרי שהוא הגיש את הדוח, את חוות הדעת, אז ההתייחסות שלה, בדוח הבא הוא ידווח עליה.
משה אשר
¶
אל"ף, יכול להיות שכן. בי"ת, יכול להיות שזה חוות דעת לא חתומה, טיוטה. הוא חותם עליה אחרי הגשת הדוח. מה את עושה? זה סוגר את זה.
ג'ק בלנגה
¶
כן, אבל זה לא מה שסיכמנו. סיכמנו שתוגש בנפרד מהדוח תוך 60 יום. כרגע כתוב רק שאם נתקבלה לאחר הגשת הדוח. זה לא מה שסיכמנו, משה.
ג'ק בלנגה
¶
אז רק נקודה אחת כאן, אדוני, כשלא היית כאן. יש מחלוקת שרשות המסים הצהירה כמה פעמים שהם לא ידרשו העתק מחוות הדעת. אנחנו ביקשנו שזה יהיה כתוב במפורש בחוק.
ג'ק בלנגה
¶
אדוני, זה בעייתי מאוד, פקיד השומה יכול לבקש העתק מחוות הדעת, וזה ברור והוצהר לפרוטוקול כמה פעמים שהם לא יבקשו. אנחנו מבקשים שיהיה כתוב במפורש שלא יבקשו את חוות הדעת.
יזהר קנה
¶
הרי כל המטרה הייתה להרים דגל אדום. כל המטרה הייתה להרים דגל אדום. ברגע שדיווחנו שיש חוות דעת, הורם דגל אדום. גמרנו, עכשיו שפקיד השומה יבוא ויעשה את עבודתו.
היו"ר משה גפני
¶
זה היה בדיון הקודם כשלא הייתי פה. תמשיכו הלאה. רק התרסקה לכם לחלוטין כל האמירה כלפיי, שהגעתם להסכמות איתם. פשוט לא הגעתם. הולכתם אותי שולל.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל אנחנו לא מבינים. אם נבין נוכל להתקדם אתכם. אם לא נבין, גם אם יש בינינו חוסר הסכמה, אם נבין נתקדם. אם אנחנו לא מבינים, כל פעם זה מטריד אותנו.
ליאת גרבר
¶
סעיף קטן (ד) אומר: בדיווח כאמור בסעיף קטן (ב) יפורטו כל אלה, הוספנו "בלבד": עצם קבלת חוות הדעת, הפעולה או הנכס, סוג סוגיית המיסוי.
שגית אפיק
¶
אבל ליאת, כששאלנו את משה האם פקיד השומה יבקש את חוות הדעת כשהוא יפתח את התיק, הוא ענה ביושר – כן.
היו"ר משה גפני
¶
משהו חדש שקרה היום. הוליכו אותי שולל, אתה לא מבין מה שעשו לי פה? אני הייתי בטוח שבשעה וחצי אני גומר את החוק.
הגיעו להסכמה עם הארגונים – זה מה שאמרו לי – הגיעו להסכמה עם הארגונים, יש את החוק הזה, ההסתייגות שלך שזה יהיה רק מגובה מסוים. הייתי בטוח, שעה, שעה וחצי, גומרים. זה מה שהייתי בטוח.
אין סעיף פה שאין מחלוקת. הלאה, בבקשה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אתן הצעה, שלדעתי היא הצעה הוגנת. אין לי בעיה שתיקחו חצי שעה – ברשותך – תגיעו להבנות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא אנחנו איתם אלא אתם יחד עם לשכת עורכי הדין ולשכת יועצי המס. במידה ותגיעו להבנות, אז מה טוב, נגמור את זה. במידה ולא, אנחנו נכריע.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אגיד לכם למה אני אומר את זה. מאחר שאנחנו רואים שהפערים הם באמת פערים מהותיים, ואין לנו עניין, לא לפגוע ברשות המסים, ברצונות שלה, ומנגד גם לא לפגוע ברצונות של לשכת יועצי המס ולשכת עורכי הדין, ומנגד גם עלה רעיון שעל בסיסו - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר ככה. כי ברגע שאנחנו נחליט להכריע, שני הצדדים יפסידו מזה. אז אני מציע את העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני בעד. כל הצעה תתקבל בברכה. רק לא נספיק אפילו להקריא. בבקשה, ליאת, תקריאי. להוציא את העניין הזה אני דרשתי. אמרתם לי גם בישיבה הקודמת, להוציא שהוא לא יצטרך ולא ידרוש את חוות הדעת. הלאה.
ספי זינגר
¶
אדוני, יש הוראות חיסיון בפקודת הראיות, שהן קובעות מתי אפשר לקחת חוות דעת מעורך דין ומתי אי אפשר. ובעצם, מה שאדוני עכשיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. אני לא אומר שום דבר. אני מקבל את העצה של מיקי זוהר. הם טוענים שנאמר שלא יהיה את חוות הדעת. אתם אומרים עכשיו – תתחיל להגיד לפי איזה סעיף זה – חוות הדעת, וזה הכול בסדר, ואנחנו נכריע בהצבעה.
ליאת גרבר
¶
סיימנו את (ו).
"(ז) מי שנתן חוות דעת שהיא תכנון מדף לפי סעיף (א)(2)(א), יודיע על כך למי שקיבל אותה, ובלבד שהוא
האדם השלישי לפחות לו ניתנה חוות הדעת.
(ח) הוראות סעיף זה יחולו רק על יחיד או חבר בני אדם" - - -
יוסי אלישע
¶
ליאת, רק שיהיה ברור פה – כי מהנוסח לא ברור – ששני הנישומים הראשונים שמקבלים את חוות הדעת פטורים מדיווח. כאילו לכאורה משתמע שהשלישי הופך את כולם לשלישי.
יוסי אלישע
¶
לא. זה צריך להיות: החל מהאדם השלישי. צריך להיות ברור, שגית, אחרת ההסכמה היא שהשניים הראשונים לא מדווחים.
ליאת גרבר
¶
"(ז) מי שנתן חוות דעת שהיא תכנון מדף לפי סעיף (א)(2)(א), יודיע על כך למי שקיבל אותה, ובלבד שהוא
האדם השלישי לפחות לו ניתנה חוות הדעת.
(ח) הוראות סעיף זה יחולו רק על יחיד או חבר בני אדם, שחל עליו האמור בפסקאות (1) או (2) –
(1) הכנסתו בשנת המס, למעט הכנסה כמשמעותה בסעיף 89, עולה על 3 מיליון שקלים חדשים;
(2) הכנסתו כמשמעותה בסעיף 89, בשנת המס, עולה על מיליון וחצי שקלים חדשים, ובלבד שחוות
הדעת ניתנה בקשר לאותה הכנסה."
ליאת גרבר
¶
אני ממשיכה בסעיף 131ד. נקיטת עמדה חייבת בדיווח
"(א) בסעיף זה –
"יתרון מס" – כאמור בסעיף 131ג;
"עמדה חייבת בדיווח" – עמדה הנכללת בדוח לפי סעיף 131, או לפי סעיף 166, העומדת בניגוד לעמדה של רשות המסים שפורסמה על ידה במקום ייעודי באתר רשות המסים עד ה-31 בדצמבר של שנת המס שביחס אליה מוגש הדוח, ושיתרון המס הנובע מעמדה אחת הנכללת בדוח כאמור, עולה על 5 מיליון שקלים באותה שנת מס או על 10 מיליון שקלים במהלך כמה שנות מס, ובלבד שאינו עולה על ארבע שנות מס;"
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
מה זה בניגוד לעמדת רשות המסים? עמדת רשות המסים, איזה עמדה זאת? איפה זה כתוב?
משה אשר
¶
מה שהסברנו, וגם הבהרנו בהמשך, זה שרשות המסים – או שננקטות עמדות ביחס לעמדת רשות המסים. רשות המסים על-פי רוב מפרסמת חוזרים מקצועיים, הוראות ביצוע, הוראות נוהל, שלמעשה מפרסמות ומפרטות את העמדות שלה ביחס לסעיפי חוק או סיטואציות כאלה או אחרות.
מי שלוקח פוזיציה או עמדה, בניגוד לעמדה הזאת, הוא זה שיצטרך להיכנס לסיפור הזה. אם הוא לא ראה עמדה של רשות המסים באתר הייעודי שנכוון אותו לנושא הזה, גם אם הוא לקח פוזיציה שלגישתו פקיד השומה לא יקבל אותה והיא לא נכתבה באופן מפורש שם, הוא לא יצטרך לדווח עליה בכלל.
זה ה-benchmark כאילו לנושא של דיווח על נקיטות עמדה ביחס לעמדת רשות המסים.
הרב גפני, רוצה שנסביר את הנושא של הכמויות?
טל עצמון
¶
אדוני, אנחנו רוצים לדבר בנושא העמדות. לפני שמגיעים למספרים, משה, לא סגרנו את נושא העמדות.
משה אשר
¶
מה שאמרנו לגבי עמדות זה שתהיה חובת היוועצות של הרשות עם לשכת רואי החשבון, לשכת עורכי הדין ולשכת יועצי המס.
משה אשר
¶
יהיה כתוב בחוק – עם הנציגים שלהם. לפני שאנחנו מעלים עמדה כזאת או אחרת, ולבקשת היושב-ראש - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא לבקשת היושב-ראש. ישבנו בחדר, גם נציגי האופוזיציה, גם נציגי הקואליציה, והגענו להסכמה בעניין הזה.
אמיר לוי
¶
אבל זה כמו כל רשות מינהלית שיוצאת לשימוע. נגיד רשות חשמל יוצאת לשימוע על משהו, לא כל החברות בתחום האנרגיה מסכימות עם הרגולציה החדשה, אבל הרשות שומעת, מתכנסת, המליאה מחליטה. במקרה הזה מנהל רשות המסים מוציא את החוזר, הוא מקבל עמדות, ומחליט אחרי שהוא רואה את זה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אבל הם ידעו על זה והם יוכלו לבוא לעשות לובי אצלנו. מה שאתה רוצה לדעת, שזה לא יהיה במחשכים ולא יהיה בהפתעה.
ג'ק בלנגה
¶
נכון. אז הוא ייקח את כל החוזרים, יש מאות חוזרים, יבחר 100 חוזרים כרגע, והוא יהפוך אותם לעמדות. אז רק שיצהירו לפרוטוקול.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. הם אומרים כך: אתם קבעתם בחוק שזה צריך לעלות לאתר מדויק, ששם רואים מה עמדתה של רשות המסים. אתם צריכים להתייעץ איתם קודם, זה לא נעשה במחשכים, זה נעשה לאור היום – אני לא יודע מה יחליטו בסוף, אני מקווה שזה יהיה בסבירות.
הם דורשים ממך הצהרה לפרוטוקול – אני לא יודע למה צריך את זה כי זה כתוב בחוק – רק מה שעולה לאתר. כשאתה מוציא חוזר שלא עולה לאתר - - -
ג'ק בלנגה
¶
אני אסביר. הנוהג ברשות המסים היום, שרשות המסים מוציאה מדי שנה הוראות פרשנות שנעות בין 20 ל-50 הוראות פרשנות, ומדי כל שנה. אנחנו מתנגדים שהוראות הפרשנות, הן יהיו העמדות. העמדות צריכות להיות ברורות ומוגדרות.
ג'ק בלנגה
¶
רשות המסים עושה לעצמה חיים קלים בנושא הזה, ואנחנו לא מסכימים לקחת את הוראות הפרשנות ולהפוך אותן.
ג'ק בלנגה
¶
שיהיו עמדות מוגדרות, כפי שפעולות החייבות בדיווח מוגדרות. שתהיה הגדרה מאוד מדויקת של ארבע שורות מהי העמדה ולא חוזרים של מאות עמודים שאנחנו לא יודעים לקרוא אותם.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
תאמין לי, משה, אם אתם הייתם מוכנים לעשות ברמת הפרוצדורה, רק את זה, הייתם מגיעים להסכמות בצורה הרבה יותר סבירה, בלי החוק של הדיווח הזה.
יוסי אלישע
¶
מה שאני אומר, ההפניה לחוזרים, צריך להבין על מה מדובר. פה יש ארבעה חוזרים, יש פה 100 עמודים. יש פה עשרות עמדות, נוגעות לסוגיות שונות, כמעט בלתי ניתן אפילו להבין או לדעת מתי לקחת פוזיציה או לא לקחת פוזיציה. ובשביל שהחוק הזה בסופו של תהליך יהיה בר יישום ולא איזשהו משהו שאי אפשר ליישם, וכולם יסמנו וי כי אף אחד לא מבין מה צריך לעשות, אז כמו שג'ק הציע – גם לשכת עורכי הדין חושבת שצריך להיות ברור, העמדות צריכות להיות מסודרות, ברורות, ועם מנגנון פיקוח על העניין, ועל הכמות כמובן.
ליאת גרבר
¶
"(ב) אדם החייב בהגשת דוח לפי סעיפים 131 ו-166, יפרט בדוח אם נקט בעמדה חייבת בדיווח או לא, כפי
שיקבע המנהל בטופס;
ׁ(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), רשאי אדם להגיש את הטופס כאמור באותו סעיף קטן, בתוך 60 ימים
ממועד הגשת הדוח; הגיש ב תוך 60 ימים כאמור, יראו את הטופס כאילו הוגש במועד הגשת הדוח;"
(ד) אדם שלא דיווח במועד ובאופן כאמור בסעיפים קטנים (ב), או (ג), יראו אותו כאילו לא הגיש את הדוח
לפי סעיפים 131 או 166, לפי העניין.
(ה) הוראות סעיף זה יחולו רק על יחיד או חבר בני אדם, שחל עליו האמור בפסקאות (1) או (2) –
(1) הכנסתו בשנת המס, למעט הכנסה כמשמעותה בסעיף 89, עולה על 3 מיליון שקלים חדשים;"
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע שבארצות-הברית, עד 12 מיליון שקלים בכלל לא צריך את הבקרה של הרואה חשבון? 12 מיליון שקלים.
אתם השתגעתם. זה חוק מטורף. שייקחו לפחות מספר שהוא יהיה הרבה יותר גבוה. מה זה שלושה מיליון שקלים? כל חנות מכולת זה שלושה מיליון שקלים.
בסופו יבוא
¶
"(4) חוות דעת כהגדרתה בסעיף 131ג שמקבלה לא דיווח עליה כנדרש באותו סעיף.
(5) עמדה חייבת בדיווח כהגדרתה בסעיף 131ד שמקבלה לא דיווח עליה כנדרש באותו סעיף."; ,
(6) בסעיף 216, בסופו יבוא:
"(9) לא דיווח על חוות דעת כהגדרתה בסעיף 131ג, בניגוד להוראות אותו סעיף.""
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
תקימו צעקה. אתם מטורפים, אתם לא מייצגים את המגזר העסקי, אתם עושים חטא ועוול.
ליאת גרבר
¶
"(11) לא הודיע על תכנון מדף כאמור בסעיף 131ג(ז).
(12) לא דיווח על עמדה חייבת בדיווח כהגדרתה בסעיף 131ד, בניגוד להוראות אותו סעיף."
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
תצעקו ותגידו שהחוק הזה הוא מטורף. אתם מטורפים, אני לא מבין מה קורה לכם. זה חוק דרקוני ומטורף, אני אומר לכם את זה.
יוסי אלישע
¶
אדוני היושב-ראש, סעיף (11) מטיל חובה על היועץ, שזה עשוי להגיע לשנת מאסר אם הוא לא דיווח שזה הנישום השלישי. צריך להבין, במשרדים גדולים, כמו שתיאר צבי, האפשרות לדעת שנתת ליותר משלושה היא כמעט בלתי אפשרית. זאת אומרת, מאוד יכול להיות שהחוק חל - - -
יוסי אלישע
¶
יועץ המס, שלא ידע בכלל שהוא נותן ליותר משלושה מפני שהוא נמצא במשרד גדול, מתמצה בשנת מאסר. חשוף לשנת מאסר.
יוסי אלישע
¶
מפני שיש פה סעיף שמטיל אחריות על נותן חוות הדעת. במשרדים גדולים מאוד קשה לדעת, בטח לפי ההגדרה פה שלא ברור מה היתרון מס, לא ברור מה זה תוכן אחיד, יימצא שנתנו לשלושה נישומים שונים.
צבי פרידמן
¶
- - חוק פלילי, שנת מאסר. רבותי, אומרים 200 עמדות. 200 עמדות זה יהיה 1,000 עמדות, אי אפשר לחיות עם הדבר הזה. שנה מאסר וגם אי הגשת דוח, אי אפשר לחיות עם החוק הזה, היושב-ראש.
היו"ר משה גפני
¶
אני נורא מצטער, מר פרידמן, על מה שאמרת. אני לא הבנתי ככה. אני גם הבנתי בתחילת הישיבה, שהארגונים הסכימו לחוק.
יזהר קנה
¶
שמי יזהר קנה, נשיא לשכת רואי החשבון בישראל. באה רשות המסים, הציבה בעיות רבות שיש לה בנושא המסים, וכמובן שאנחנו באים ואומרים שצריך לבוא ולעזור בעניין הזה. המטרה היא מטרה שווה לכולנו.
ברגע שאתה מתחיל לפרוט את הדברים ואתה מתחיל לראות את הבעיות, אי אפשר להתעלם מהן. התפקיד שלנו להצביע עליהן.
אנחנו ישבנו הרבה מאוד ישיבות עם משה אשר והצוות שלו, אני חייב לומר שהופגן הרבה רצון טוב להגיע קדימה. עדיין נשארו כמה דברים שהם בעייתיים מאוד, שאנחנו לא חיים איתם, אנחנו אמרנו את זה למשה, וסיכמנו עם משה בצורה ברורה, גם בעל-פי וגם בכתב, שאנחנו נביא אותם לפה.
אני רוצה לדבר על שתי נקודות, אחת שעלתה כבר קודם והשנייה שעולה עכשיו - בנושא של חוות דעת מדף.
הראייה הייתה נכונה של רשות המסים. באה רשות המסים ואמרה – מגיע פלוני אלמוני, כולם מכירים את הסיפור, יש לו איזושהי המצאה, הוא הולך מדלת לדלת, מוכר 100 חוות דעת מדף, כך עוקפים את רשות המסים, זה לא בסדר.
הסכמנו. אבל מפה להגיע שזה רק שלוש, שזה בעייתי בפני עצמו, ואז באים המשרדים הגדולים ואומרים, בצדק. בא משרד גדול, יש לו 20 שותפי מסים, הוא אומר, אני לא יודע לאכוף את זה.
יש הבדל בין משרד שיש בו שותף מסים אחד, כמו המשרד שאני עובד בו, לבין משרד שיש בו 20 שותפי מסים. אז מכניסים אותם להיות עבריינים, והם לא מוכנים. זה נושא שצריך לפתור אותו.
יזהר קנה
¶
העלינו את זה כבעיה. זה דבר אחד. הדבר השני זה הנושא של עמדות חייבות בדיווח. בנושא הזה לאורך כל הזמן הייתה לנו בעיה. אנחנו אמרנו שיש בעיה מאוד גדולה של אכיפה של העניין.
אני נדהמתי לשמוע את המספר 100, נדהמתי לשמוע את המספר 50. אני חייב לומר לך שלפחות במקומות שאני למדתי, לרבות במשרד המשפטים בחקיקה, מתחילים את החקיקה מלמטה ועולים למעלה. תקבע בשנה הראשונה 10, בשנה השנייה 20, תראה איך זה עובד, נגיע ל-30, 40.
יזהר קנה
¶
סליחה. כשבמועצת רואי חשבון קיבלו החלטה שמשנים את נושא החקיקה, ליתן רישיון ראיית חשבון, הייתה שאלה אם צריכים להתארגן לזה שנתיים או שלוש. בא מנכ"ל משרד המשפטים ואמר: רבותי, ניתן שלוש וחצי. לא יקרה שום דבר, מדינת ישראל חיה בלי הסעיף הזה בחוקי המס שלה, אני לא יודע כמה שנים, לא יקרה שום דבר אם היא תחכה עוד שנה-שנתיים.
בואו נקבע שבשנה הראשונה זה 10, בשנה השנייה זה עוד 20, נגיע בעוד שנתיים נראה את הדברים.
את באה ואת אומרת, 100. אני אומר לך בתור בן אדם שחותם על דוחות מס – לא יכול לעמוד בזה.
ומה שנאמר קודם. יש רואי חשבון שכל הלקוחות שלהם זה עד שלושה מיליון שקלים, יש כאלה שרוב הלקוחות שלהם זה מעל שלושה מיליון שקלים. אני, רוב הלקוחות שלי הם מעל 10 ו-20 מיליון שקלים. זה לא אלפי לקוחות, אבל זה כמה עשרות שאני עוסק בהם. אני לא יודע איך ליישם את זה, זה סעיף שהוא מאוד מאוד קשה, מאוד מאוד בעייתי, ואת אומרת לי, על השנה הראשונה עמדות חייבות בדיווח. לא מצליח ליישם את זה, לא אוכל ליישם את זה. אתם רוצים לעשות אותי עבריין, בבקשה.
יוסי אלישע
¶
אדוני היושב-ראש, מה המשמעות של היוועצות לגבי 100 עמדות? מי יודע לגמור את זה בכלל בשנה? מי יודע לגמור את זה? 100 עמדות, להיוועץ איתן?
רחל עזריה (כולנו)
¶
זה אמור להיות על הכול. אמרנו שאנחנו נדבר על 100 בשנה הראשונה, בשנה השנייה עוד 100.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל זה בכלל לא היה בדיון, ועכשיו אתם בעצם אומרים להוריד את זה ל-10. אז בואו נוריד לאחד ואולי עוד 200 שנה אנחנו נתחיל ככה לגרד.
יזהר קנה
¶
סליחה, אנחנו אמרנו בצורה מאוד ברורה למשה, היו לפחות שניים-שלושה דיונים שאני הייתי בהם שנאמר בצורה ברורה, אנחנו רוצים לראות במה מדובר, מה ההיקפים, איך זה יהיה כתוב. את מדברת על משהו שאני מחר בשטח צריך ליישם אותו, אני צריך לתת ייעוץ ללקוחות שלי איך ליישם אותו. אני לא יודע איך ליישם אותו, אבל כשאת אומרת 100 אני אפילו לא צריך לראות, אני אומר שאני לא יכול.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר. אנחנו בלאו הכי לא נסיים את זה היום. אנחנו נוכל רק על מס הכנסה להגיע. אגב, מיקי, אני רוצה להגיד לך. לא נעים לי להגיד כי אני לא אוהב לדבר לשון הרע בחודש כסלו - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
מה, יש משהו ספציפי בחודש כסלו? בימי שני. בימי שני הוא לא אוהב לדבר לשון הרע, כי זה ערב יום שלישי של פעמיים כי טוב.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אתה תשמע טוב מה אני אומר לך, הנה כאן הם יעידו. חד-משמעי לא במתכונת הזאת ולא נכתב על-ידי. ויותר מכך, אני עצבני על החוק שאמור היום להיות במליאה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יכול לדבר לשון הרע בחודש כסלו, אבל מה לעשות. התפרסמו בעבר במסגרת פרק ב' להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2015), התשע"ה-2014, הצעת חוק הממשלה - - -
ג'ק בלנגה
¶
אני חושב שרשות המסים הציעה 100 עמדות בגלל שהיא יודעת שאין לה כרגע 100 עמדות, והם יודעים שזה קצת מעבר לאפשרי שהם הולכים להכניס ולכן הם לוקחים מכסה לשנתיים הקרובות של 200 עמדות, ככה שלא בטוח שיש להם רשימה כזאת.
יש איזושהי הטעיה, הנושא הזה לא דובר אתנו בכלל, ולכן אני מבקש להגביל את זה לרמה של עמדות בודדות או עשרות עמדות לכל היותר, בשנתיים הקרובות. ואני מוכן לשבת עם משה ושיראה לי כרגע שיש לו 30 עמדות בכלל שהוא רוצה להעלות. אני לא בטוח שיש אפילו 30 עמדות.
ליאת גרבר
¶
"2. תחולה
סעיפים 131, 131ג ו-131ד לפקודה, כנוסחם בחוק זה, יחולו לגבי חוות דעת שניתנה החל מיום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016) ועל עמדה חייבת בדיווח שהובאה בדוח לשנת 2016 ואילך."
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל אתכם האם אתם מסכימים להוריד את הכמות מ-100 – אנחנו סיכמנו על 100, ואם תעמדו על זה, יהיה 100 – האם אתם מסכימים להוריד את הכמות מ-100 כי הטענה של הארגונים היא שאין כל כך הרבה עמדות שלכם, יותר מ-20, 30. האם אתם מוכנים להוריד?
שגית אפיק
¶
משה, אתה יכול להבהיר מה ההבדל בין עמדה לבין חוזר? כי חוזרים, אני מבינה שכן יש הרבה, אז מה ההבדל?
משה אשר
¶
לא, הפוך. מה שהם אומרים, שיש הרבה יותר עמדות מאשר חוזרים כי בחוזר אחד יכולות להיות יותר מאשר עמדה אחת.
היו"ר משה גפני
¶
משה, הם לא טענו את זה. אם הבנתי נכון, הם טענו שבחוזר יש כמות עצומה של חומר שעליו צריך לעבור, והם מבקשים - - -
היו"ר משה גפני
¶
טוב שאתם עוזרים לי. ממש, אני היום זקוק לעזרה, תאמינו לי, על כל צעד ושעל. הם טוענים שצריך לקחת את החוזר ולהעלות אותו לאתר – אם זאת העמדה שאותה צריך להביא בפני האנשים, שיוכלו להתייחס לעניין הזה, למקד אותו על העניין עצמו ולא לכתוב חוזר של 100 עמודים אלא משהו שהוא עמוד.
משה אשר
¶
אז יפה. אז אל"ף, זה מה שאמרנו שנעשה - גם עם התייעצות עם הלשכות, זאת אומרת אם יהיו להם הערות - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא נשתדל. אנחנו מדברים על חקיקה ראשית שיש בה גורמים פליליים, יש בה סממנים פליליים. אני שואל האם אתה מצהיר כאן – לא תשתדל – לקחת לא חוזרים ולשים אותם באתר אלא לקחת את החוזרים, למקד אותם.
משה אשר
¶
יש כאלה קצרים, יש כאלה גדולים, תלוי מה. אני אומר, אם הדברים - הרי אני שומע אותם לגבי כל חוזר של מעל שלושה עמודים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לא, לא, הצבעה. אתם מטורפים. משה, תקשיב. מעריך אותך, עושה עבודה קדושה לעם ישראל. החוק – תקשיב לי טוב – החוק הזה הוא טעות לדורות.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לדורות. הגובה שאתם לוקחים על המחזור – בכלל, כל הגישה הזאת – אתם הייתם צריכים ללכת על גישה הפוכה. גישה הפוכה זה להעביר לאנשים הרבה יותר אחריות, להגיד להם תדווחו אתם. בארצות-הברית 12 מיליון שקלים מחזור זה בכלל בלי רואה חשבון, ולהפוך את זה - - -
משה אשר
¶
כשמדברים על יתרון מס של חמישה מיליון שקל לשנה זה לא עסקים קטנים. עסקים גדולים עם פוזיציות מאוד מאוד משמעותיות.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
תגיד חמישה מיליון שקל בשנה. עזוב את השלושה מיליון שקל מחזור. מה זה שלושה מיליון שקל מחזור? יש לך איזה מסעדה בירושלים שהיא לא שלושה מיליון שקל מחזור? יש לך איזה חנות בגדים שהיא לא שלושה מיליון שקל?
לאה טבע עכו
¶
אם יורשה לי להבהיר משהו לעניין העמדה. אני רק רוצה שתבינו מה זה עמדה כדי שתבינו עד כמה הסעיף הזה לא מידתי והוא לא צריך לעבור. הנושא של עמדה, קחו לדוגמה נישום.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה. ביקשתי גם ממשה אשר שזה ינוסח באופן מסודר, מנוסח, בהיר, ואני רוצה שזה גם יהיה כתוב כך. זה הכול.
לאה טבע עכו
¶
אז אני עדיין רוצה להבהיר. נישום שמגיש דוח מס, לדוגמה עם הפסדים, רשות המסים לא בדקה את הדוח שלו לאותה שנה, הדוח התיישן.
השומה הזאת הפכה להיות שומה סופית. רשות המסים מבחינתה טוענת – מה פתאום, ההפסדים האלה זה לא שומה סופית, יש לי זכות לבדוק אותם בשנה שאחרי.
זה הולך לבית-משפט. בית-המשפט המחוזי פסק לטובת הנישום. רשות המסים סבורה שזה לא נכון, מוציאה חוזר ואומרת: למרות שבית-משפט פסק ככה, עמדתי שזה הפוך.
עכשיו העמדה הזאת מפורסמת באתר, ואנחנו – אם אנחנו מגישים בניגוד לעמדה – אני עכשיו חייבת לדווח - - -
שגית אפיק
¶
ובית-משפט מחוזי – בחישוב מס מאוחד אחרי בית-משפט מחוזי פרסמתם עמדה נדמה לי שונה מהחלטת - - -
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד לך. דרך אגב, דברי טעם, באמת, אני גם חושב כך. אני מבקש שתהיה התחייבות שלכם - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הרב גפני, זה גדול כמעט כמו הלילה של התקציב שבו זהבה גלאון הכירה בקיומו של אלוהים.
היו"ר משה גפני
¶
תאמיני לי, זה עוד יותר גרוע. מה שאני אמרתי עכשיו עוד יותר גרוע. אבל עכשיו נחזור ברצינות. נעזוב את מה שאני מכבד, לא מכבד, לא רלוונטי לאף אחד מה שאני חושב בלב.
הנושא הזה, מכיוון שזה הופך להיות חוק – היא צודקת, הבחורה – שכחתי את שמך.
היו"ר משה גפני
¶
אתם צריכים להצהיר לפרוטוקול שלא תשימו – ויש לכם פעמים רבות עמדות שהן שונות מבתי-משפט; נתקלנו בזה. פעמים רבות יש לכם עמדות, היה גם עם בג"ץ פרי, היה גם עם הנושא של חישוב מס מאוחד – אני נתקלתי פעמים רבות בעמדות שלכם שהן נוגדות את העמדה של בית-המשפט.
לאה טבע עכו
¶
ואז הם מפרסמים את זה כעמדה, ואז אני מנוגדת לעמדה. למה? מי אמר שרשות המסים מעל בית-משפט מחוזי?
היו"ר משה גפני
¶
המשמעות, אתה מכריח אותי כעורך-דין או כיועץ מס או רואה חשבון, אתה מכריח אותי בנושא שבניגוד להחלטת בית-המשפט.
לאה טבע עכו
¶
אבל בית-המשפט העליון, גם ככה הם לא יכולים לעקוף אותו. כדי לעקוף אותו הם צריכים שינוי חקיקה.
ירון גינדי
¶
כבוד הרב, אם אנחנו רוצים בסוף שהחקיקה הזאת תיושם – ואני רוצה שהחקיקה הזאת תיושם – בעוד חמש שנים אנחנו נצטרך להתמודד עם 350 עמדות, אז פה אני נותן עצה למשה.
אי אפשר, אם אנחנו רוצים שזה ייושם, להתמודד בעוד חמש שנים עם 350 עמדות. אם יהיו בפנינו 350 עמדות, לא יקרה כלום. פשוט לא יקרה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע כך. אם החוק הזה יאושר בסופו של דבר, אני אבקש שאם אתם תראו שבאמת מגיעות חוות דעת שלא מנוסחות או בכמויות עצומות, ודברים כאלה, אתם צריכים להגיד לנו. אני אכנס את הוועדה בשביל זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא שלם עם העניין הזה. אני חושב שהיה צריך להסתפק ב-20, 30 עמדות ברורות, אבל אני לא יכול להתווכח, משה אשר הוא איש המקצוע, הוא אומר שהוא צריך 200 בשנתיים. אני לא מבין למה, אבל אני פונה אליכם ואני אומר לכם, כל עוד שאני כאן בתפקיד – לא יודע מי יבוא אחריי; ואני חושב שצריך גם רציפות שלטונית, היות ואנחנו מדברים בחקיקה ראשית – אם יתברר לכם שפתאום יש הרבה מאוד עמדות, מאוד ארוכות ולא ברורות, ונוגדות.
אגב, מה העמדה של משרד המשפטים לגבי עמדה של רשות המסים נגד בית-משפט מחוזי? ספי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני אצטט את משרד המשפטים בהרבה מאוד ויכוחים שיהיו לי, זה בסדר גמור. אם לרשות המסים מותר, אז גם לי מותר. בסדר, לא חשוב.
ספי זינגר
¶
לא. מה שכתוב בחוק הזה, זה מחייב להגיד מה עשיתי. זה לא אומר שזו העמדה הנכונה או העמדה שתתקבל. זה לא פוגע, זה שאני יכול לכתוב בדוח הפוך מעמדת רשות המסים. החוק הזה אומר בדיוק הפוך – אני יכול לכתוב הפוך מעמדת רשות המסים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל אז אני הולך לבית-משפט. אם אני עסק קטן, אני הולך לבית-משפט. אני הולך אתך לבית-משפט.
שגית אפיק
¶
אבל אז זה ועוד איך מחייב כיוון שהם יפתחו לי את התיק, הם יראו שפעלתי בניגוד לעמדה שלהם, ואני אשלם מס לפי העמדה שלהם. הרי זה ברור, אין פה שאלה בכלל.
יוסי אלישע
¶
שגית, המספר 100 או 200 בשנים הראשונות, צריך להבין, אני לא מבין כל כך את חובת ההיוועצות ביחס למספר כל כך גדול. איך בדיוק זה הולך להיות מיושם?
יוסי אלישע
¶
אני מניח שאתה תביא 200 עמדות, עכשיו בוא תסביר לי איך אנחנו נועצים זה בזה על 200 עמדות, אנחנו לא נסיים עד 2018.
שגית אפיק
¶
אנחנו ניתן לכם הזדמנות. אנחנו נכתוב שתהיה הזדמנות סבירה להיוועצות. עם איזה גופים דרך אגב אתם תתייעצו?
ליאת גרבר
¶
רואי חשבון, עורכי דין, יועצי מס. זה הגופים גם שקיימים בחוק, מותר להם לייצג מולנו ושהם גם גופים - - -
ג'ק בלנגה
¶
אדוני, בקשר לעמותות ומלכ"רים, הניסוח צריך להיות: למעט מוסד ציבורי כהגדרתו ב-9(2). למען הסר ספק, שזה יוציא את כולם החוצה. למעט מוסדות ציבור ומלכ"רים.
היו"ר משה גפני
¶
אפילו בצחוק שהיא לא תגיד את זה. היועצת המשפטית של הוועדה יודעת שאת זה צריך לנסח. זה בסדר, לכן אם אתה רוצה, אנחנו זקוקים לעזרה. בסדר, על זה מדובר.
לאה טבע עכו
¶
אני רוצה להגיד עוד משהו לגבי הסעיף. אני דרך אגב מתמחה במיסוי בין-לאומי. לחוק הזה אין אח ורע בעולם, אין שום מדינה בעולם שיש לה חקיקה דומה. זה בעצם להפוך אותנו באמת למדינה – אין לי מה לומר.
לאה טבע עכו
¶
זה פשוט הזוי. זה לעקוף פה את כל הסיפור של החיסיון עורך-דין לקוח, זה לשבת ולהטיל המון חובות על הנישום, וכל הסעיף הזה, כל החקיקה הזאת שנכנסת תחת המסווה של המלחמה בהון השחור, איזה הון שחור? כל החקיקה הזאת מיועדת לכל החברות הגדולות במשק שהן ממילא מדווחות, ממילא בודקים אותן כל שנה.
לאה טבע עכו
¶
זה פשוט לא סביר. והסיפור של העמדה חייבת בדיווח, זה בכלל – זה לתת לרשות המסים לעקוף את החקיקה. לא סביר.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני מבקש לחדש את הישיבה. אנחנו לא נשלים את החוק היום, אבל על הפרק של מס הכנסה, עם שינויי הנוסח שקבענו, אני מבקש להצביע – שינויי הנוסח שדיברנו על הפרק של מס הכנסה, עד סעיף - - -
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי. מי בעד אישור הסעיפים האלה, ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד סעיפים 1–2 – רוב
נגד – אין
נמנעים – 2
סעיפים 1–2, כולל התיקונים, נתקבלו.
היו"ר משה גפני
¶
נגד – אין. נמנעים – 2. הסעיפים הללו אושרו.
אני נועל את הישיבה, תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 16:00.