הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 72
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י"א בכסלו התשע"ו (23 בנובמבר 2015), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/11/2015
פניית חה"כ אורן חזן בעניין לשכתו הפרלמנטרית בבית אל - דיון עקרוני בסוגיה זו., דיון בהמלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת, לאחר פניית ועדת הכנסת, בנושא: "איחוד תקציבי הפעילות הפרלמנטרית והפחתת סכומי ההוצאה המקסימליים", כולל אישור הצעת חוק לקריאה ראשונה בעניין זה, דיון עקרוני והחלטה בנושאים הבאים: 1. מתמחים לחברי הכנסת 2. מתנדבים לחברי הכנסת, הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון - הגבלת מספר התיקים בטיפול עובד סוציאלי המטפל במשפחות), התשע"ה-2015, חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 25), התשע"ו-2016, הצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום אילת", חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו-2015, הצעת חוק השידור הציבורי (תיקון - ביטול סעיף), התשע"ו-2015, בחירת ממלא מקום ליו"ר הכנסת בעת העדרו מהארץ, בקשות יושבי ראש ועדה להקדמת הדיון בהצעות חוק, לפני הקריאה השניה והשלישית, חוק הכנסת (תיקון מס' 39), התשע"ו–2015, חוק הכנסת (תיקון מס' 40), התשע"ו-2015, חוק הכנסת (תיקון מס' 38), התשע"ו-2015
פרוטוקול
סדר-היום
1. בחירת ממלא-מקום ליו"ר הכנסת בעת היעדרו מהארץ.
2. פניית חה"כ אורן חזן בעניין לשכתו הפרלמנטרית בבית-אל - דיון עקרוני בסוגיה זו.
3. דיון בהמלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת, לאחר פניית ועדת הכנסת, בנושא: "איחוד תקציבי הפעילות הפרלמנטרית והפחתת סכומי ההוצאה המקסימליים", כולל אישור הצעת חוק לקריאה ראשונה בעניין זה.
4. הצעת חוק הכנסת (תיקון - סדרי עבודת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת), התשע"ו–2015.
5. הצעת חוק הכנסת (תיקון - ויתור על עדכון שכר של חבר כנסת), התשע"ו–2015 - יוזמת חקיקה של ועדת הכנסת.
6. הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון – הגבלת מספר התיקים בטיפול עובד סוציאלי המטפל במשפחות), התשע"ה–2015.
7. הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפה במכרזים לעסקים קטנים ובינוניים), התשע"ה–2015.
8. הצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום אילת".
9. בקשת יו"ר ועדת הכלכלה למיזוג הצעות החוק הבאות: הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו–2015; הצעת חוק השידור הציבורי (תיקון - ביטול סעיף), התשע"ו–2015.
10. בקשת יו"ר ועדת החוץ והביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 21), התשע"ו–2015.
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
ישראל אייכלר
יואב בן צור
צחי הנגבי
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
ינון מגל
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
רועי פולקמן
יואב קיש
אלעזר שטרן
חברי הכנסת
¶
איל בן ראובן
משה גפני
יעל גרמן
יוסי יונה
מאיר כהן
סופה לנדבר
קסניה סבטלובה
אוסמה סעדי
טלי פלוסקוב
מוזמנים
¶
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
חשב הכנסת חיים אבידור
דנה יפה - עו"ד, עוזרת ראשית, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רמי זיו - בכיר ביחידת הפיקוח המרכזית ביו"ש, המינהל האזרחי
עדי נוי - יועמ"ש איו"ש, רמ"ד פנים
ד"ר שירלי אברמי - מנהלת, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
טובי חכמיאן - גזברות הכנסת
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני פותח את הישיבה. אני מתחיל דווקא עם סעיף ט' בסדר-היום על מנת שמזכירת הכנסת תוכל ללכת כשהיא תצטרך ללכת: בחירת ממלא-מקום ליו"ר הכנסת בעת היעדרו מהארץ. יושב-ראש הכנסת יהיה בחו"ל ב-1 בדצמבר וישוב ארצה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רוצה להוציא אותך לפני הדיון שביקשת. זה לא נראה – אתה בדיוק בדיון תהיה בחוץ, אז מה יהיה?
היו"ר דוד ביטן
¶
יושב-ראש הכנסת ממליץ על חבר הכנסת יצחק וקנין, שעושה את זה באופן קבוע על הצד הטוב ביותר.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
יושב-ראש הכנסת יעמוד בראש משלחת של חברי כנסת שמוזמנת לביקור בברלין. יש סדרת פגישות - הוא יהיה גם ביקור בבונדסטג, כנראה שצפויה גם פגישה עם הקנצלרית, זה ביקור מאוד חשוב, מאוד מתוכנן. ולכן, הוא יצא מהארץ ביום שלישי, והמשלחת תשוב לארץ ביום חמישי בלילה, זה בעצם שישי לפנות בוקר. לימים שלישי ורביעי, קרי, ה-1 בדצמבר וה-2 בדצמבר נדרש מילוי מקום, והוא מבקש שחבר הכנסת וקנין ימלא את מקומו. תודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה למנות את חבר הכנסת יצחק וקנין לממלא-מקום של יו"ר הכנסת בעת היעדרו מהארץ נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תגיד "אני לא משתתף".
2. פניית חה"כ אורן חזן בעניין לשכתו הפרלמנטרית בבית-אל - דיון עקרוני בסוגיה זו
היו"ר דוד ביטן
¶
בעקבות הריסת הבתים בבית-אל הייתה לנו פנייה של חבר הכנסת חזן לדיון בנושא הזה. לטענתו, היה לו שם משרד, לשכה פרלמנטרית, והיא נהרסה בלי שעודכן, בעצם תוך הפרת החסינות שלו. אתה אתי?
היו"ר דוד ביטן
¶
נשמע בנושא הזה עובדתית את משרד הביטחון, אבל אני לא מתכוון לעשות פה דיון על העניין הזה מכיוון שהנושא עבר זמנו בטל קורבנו. אני רוצה לעשות דיון עקרוני כדי שנדע מה קורה להבא.
היו"ר דוד ביטן
¶
חמש דקות, זאת בקשה, דיון שהוא ביקש. אתה יודע מה הבעיה עם חזן? כשאתה אומר לו לדבר ברשות הוא לא מדבר, אתה מבין?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני חושב שאתה מפספס את הנקודה. הנקודה היא לא שהרסו לי, נשאלת שאלה עקרונית לגבי משקל ומשמעות חסינות חברי הכנסת. בנושא הזה מה ההשלכות של חסינות לגבי לשכה פרלמנטרית - האם היא כמו שיש חסינות לכנסת עצמה? האם לשכות פרלמנטריות חוסות בצל החסינות? לא חוסות בצל החסינות? מה גובר על מה - החלטת שר כזה או אחר גובר על חוק חסינות חברי הכנסת? האם צריך לעבור או לא צריך לעבור ולקבל בקשה מיושב-ראש הכנסת או שצריך לקבל בקשה מבית-המשפט?
אגב, חסינות חברי הכנסת, אני חושב שבתמונה רחבה יותר כשאנחנו מסתכלים על חוק החסינות – אני שמסתובב המון בשטח, וכולכם יודעים את זה, לא מעט פעמים נתקל בחברי כנסת שמגיעים אתי ולרוב כוחות הביטחון או המשטרה או אפילו גופים, נקרא לזה גופים ציבוריים אחרים, בכלל לא מייחסים משקל לחסינות. מחד, לכולנו יש כרטיס יפה שכתוב שחסינות חבר הכנסת מאפשרת לו גישה בעצם לכל מקום, אלא אם כן זה עניין ביטחוני או סוד מדינה או רשות היחיד, ובפועל הדברים האלה לא קורים.
במקרה של הלשכה - פתחתי לשכה פרלמנטרית ביישוב בית-אל בבתים במגדלי דריינוף. הכול היה מסודר, הכול היה ערוך, היה שם ציוד משרדי, היו שם מחשבים, אפילו נקבעה מזוזה. וכשהחליטו להרוס את הבתים לא ייחסו בכלל שום חשיבות לעובדה שיש שם לשכה פרלמנטרית. לא זאת בלבד שפינו אותה, החרימו משם דברים, זרקו ניירת לפח, קרעו מזוזה, גם בלי לעדכן אף אחד.
אז אני שואל שאלה עניינית, השאלה היא אחת: יש משקל או ערך לחסינות שלנו ביחס ללשכה הפרלמנטרית או שלא? ובתמונה הכוללת, אם יש בכלל עדיין, אם אנחנו מייחסים לזה כחברי כנסת, החברה בישראל, ציבור, משקל לחסינות חברי הכנסת באשר הם.
אגב, יהודים, ערבים, נוצרים, זה בכלל לא משנה, זה בכלל לא רלוונטי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא, יש גם נוצרים ישראלים. שמעתי נוצרי השבוע שאמר: מה אתה רוצה ממני? אני נוצרי ישראלי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
רק שתדעי. ולכן ביקשתי לקיים את הדיון הזה, קורה הרבה פעמים, יש פה אפילו - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
- - שהגיעו בימים כאלה ואחרים אפילו לכותל, וגם לרחבת הכותל לא נתנו להם להתקרב, לא עם הרכב ולא בזה, והתייחסו אליהם בצורה זולה. אני רואה בזה באמת דבר חמור מאוד. שלא יהיו אי-הבנות, ברוך השם אני תמיד כשבאתי נתנו לי להיכנס, אבל יש כאלה שנפגעו מזה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אז זו לא חוכמה. אתה יודע מה, זה עצוב שאתה אומר את זה, לא רציתי להגיד את זה, אבל השאלה היא אחת: מה גובר על מה? או שיש חוק חסינות שכל המערכות וכול הגורמים, החל ממערכות הביטחון דרך המשטרה ודרך כל הגופים הציבוריים יודעים לכבד ולהעריך אותו ולעמוד בחוק, או שלא. אם לא, אז בוא ניקח את התעודות שלנו, נוותר על חוק החסינות ונמשיך הלאה.
אני חוזר עוד פעם לעניין הספציפי הזה. היום זו הייתה לשכה שלי – אגב, זו לא רק לשכה שלי, הייתה שם גם לשכה של חבר הכנסת סמוטריץ, וגם את הלשכה שלו הרסו מבלי לשאול, מבלי להתחשב. קראתי גם את תגובת משרד הביטחון שטוען – ואני מצטט: "באשר לתלונה כי ציוד פונה ומזוזה נעקרה ועוד, יצוין כי פעולות כאמור אינן מוכרות לנו". בשפה פשוטה אגיד, עצוב שהן לא מוכרות לכם כי ככה זה היה. ואני לא רוצה לומר שמשקרים, אבל זו פשוט לא האמת. היחס היה פשוט מתחת לכל ביקורת.
אגב, אני אומר עוד פעם, לא בהכרח אולי בית-משפט, אולי כן לפנות ולעדכן ולדווח ליושב-ראש הכנסת, אבל לפחות במינימום של המינימום זה לדווח לחבר הכנסת עצמו.
עכשיו אני גם מעלה עוד שאלה. לפי מה שידוע לי לצורך העניין, יכול להיות שאני טועה, גם לעניין משטרה לחיפוש ברכבו של ח"כ או חיפוש בביתו של חבר כנסת - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יפה, תודה רבה. אז מה נשתנה ביתו, רכבו מהלשכה הפרלמנטרית שלו? זאת בדיוק הנקודה. חבר'ה, זה לא נושא פרסונלי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אז פה נעברה עבירה חמורה שלא רק שנערך חיפוש, נעקרו דברים, ונלקחו חומרים, חלקם נזרקו לפח, חלקם עד היום אני לא יודע איפה הם.
היו"ר דוד ביטן
¶
נמצאים אתנו נציגי משרד הביטחון ונציגי משרד המשפטים. אם אתם רוצים להתייחס לעניין הזה, אז כל אחד יגיד גם מה תפקידו.
רמי זיו
¶
אני עובד ביחידת הפיקוח המרכזית ביהודה שומרון, הייתי אחראי על החיפוש במבנה לפני שהתחלנו את ההריסה שלו.
רמי זיו
¶
ציוד ומיטלטלין. אנחנו מחפשים כל ציוד שהוא בעל ערך ומיטלטלין, או אולי יהיה שם איזה בן-אדם. זה היה מבנה מאוד גדול, צריך לוודא מבחינה ביטחונית ובטיחותית שאין לנו שם לא אמצעי לחימה כאלה ואחרים או מיטלטלין או רכוש או אנשים שמתחבאים שם. עשיתי סריקה יסודית בכל החדרים, בכל הקומות, בכל הפרוזדורים.
רמי זיו
¶
כל הדברים שהיו שם היו דברים זניחים: סולמות, קרשים, מזרנים, משטחים, לא שום דבר שאני יכול לזהות אותו כלשכה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
היה גם שלט. הייתה לשכה, יש גם תמונות שמעידות. אני רוצה לשאול אותך שאלה עוד פעם: ללשכה נכנסת?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
האם ייתכן מצב שבו רגע לפני שאתה הגעת הגורמים בשטח פינו ועקרו את הכול, ואתה רק נכנסת לסיור מסכם כדי לוודא שאפשר להרוס? תהית? בדקתם את השאלה?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אה, זה לא קשור אלי. אז אני אשמח לדעת למי זה קשור. חברים, תקשיבו, היום זו לשכה בבית-אל, מחר זו לשכה של כל אחד ואחת מכם מאלף ואחת סיבות אחרות.
ארבל אסטרחן
¶
נאמר כך, קודם כול, כמובן, חוק החסינות קובע עיקרון מאוד חשוב שלפיו חבר הכנסת חסין בפני חיפוש בדירתו, בגופו או בחפציו. החסינות הזו ניתנת להסרה על-ידי הכנסת. אבל כל עוד הכנסת לא הסירה אותה היא חסינות קיימת וחשובה שנועדה להגן על עצמאות הפעולה של חבר הכנסת ושל הכנסת.
אחרי שזה נאמר צריך להתייחס קצת למקרה הנדון. קודם כול, צריך לדעת שמדובר על לשכה פרלמנטרית שהיא לא הלשכה הפרלמנטרית הרגילה שהכנסת שוכרת עבור חבר הכנסת ומממנת לו. פה היה מדובר בלשכה שחבר הכנסת – אני לא יודעת אם הוא שכר - - -
ארבל אסטרחן
¶
אני אומר למה. כי לפי הכללים של הכנסת, לשכה פרלמנטרית ניתן לשכור רק כאשר יש היתר בדין לקיים משרד במקום, וזה לא המקרה. מעבר לכך, הבנתי שלא הוגש חוזה.
ארבל אסטרחן
¶
בכל מקרה, כאשר אין היתר לקיים משרד במקום, לא ניתן לקיים לשכה פרלמנטרית במובן המוכר לכם. זה דבר אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא נגיד לצורך ההנחה שהייתה לשכה פרלמנטרית והוצא צו. הרי המשרד לביטחון יהודה ושומרון יכול להוציא צווים כמעט כאוות נפשו בעניין הזה, כי הוא מוציא את זה מכוח איזושהי סמכות דרקונית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני דווקא לוקח את יהודה ושומרון, כי שם יותר קל להוציא צווים כאלה. אני שואל שאלה, במקרה כזה מה ההליך שהיו צריכים לנקוט במשרד הביטחון?
ארבל אסטרחן
¶
קודם כול, צריך לומר שיכול להיות מקרה שבו ירצו להרוס מבנה מטעמים שונים גם בשטח המדינה, מבנה שהפך להיות מסוכן ואסור להתגורר בו, דברים מהסוג הזה.
ארבל אסטרחן
¶
כמובן שאסור לחפש אצל חבר הכנסת. אבל החסינות הזו, כמו יתר החסינויות שמוקנות לחברי הכנסת, לא נועדו לעודד את חברי הכנסת לעשות פעולות אסורות או לעשות שימוש לרעה בחסינות המוקנית להם. החסינות נועדה להגן על חבר הכנסת. הדבר הזה פורש פעמים רבות כאשר העיסוק, הפעילות המותרת והחוקית של חבר הכנסת יוצרת סביבה איזשהו מתחם שעלול לגלוש לפעולה לא חוקית. במקרה הזה אומרים לחבר הכנסת: אנחנו לא רוצים שתחשוש שבמסגרת הפעולה החוקית שלך נעברו עבירות, ולכן תקום ותהיה לך חסינות.
ארבל אסטרחן
¶
כאשר יש צורך לפנות מבנה – וזה יכול להיות משרד, זה יכול להיות בית, כל דבר ששייך לחבר הכנסת, ומתקיימת חסינות לגביו – צריכים לומר לחבר הכנסת: את המבנה הזה צריך להרוס.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להגיד לך, חזן, שזה מדרון חלקלק. הרי מה משרד הביטחון טוענים? היה צו הריסה שכולם ידעו ממנו, אתה הלכת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תן לי שנייה, אני אומר לך מה שהם טוענים. היה צו הריסה, ידעו על הכול, פתחת שם יחד עם סמוטריץ – אני רואה שגם סמוטריץ פתח שם לשכה פרלמנטרית, ואז – תראה, אני מוביל את זה לקיצוניות השנייה – יש בעוד שבוע הריסת בית של הורים של מחבל ביהודה ושומרון כתוצאה מזה שיש החלטה של שר הביטחון וזה אושר בבג"ץ, ואז יבוא אחמד טיבי ויפתח שם לשכה פרלמנטרית. אני נותן לך דוגמה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה משווה בין הריסה של בית של מחבל לבין – זה דבר הזוי מה שקרה פה הרגע. אתה משווה בין הריסה של בית של מחבל לפתיחת לשכה פרלמנטרית. אני קצת מבולבל. תחזור בך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר שזה מדרון חלקלק, כי אם אתה צודק בטענה גם הוא יכול לעשות את אותו דבר. אני לא מדבר על העניין של ימין שמאל, מדברים עכשיו על הנושא של חוק החסינות, באותה מידה הוא יכול. לכן, מה שאנחנו אומרים, ברור מאליו שאיפה שיש צו הריסה, ברור לעין, ויש עבירה על החוק, אי-אפשר, חבר כנסת לא יכול להקים שם לשכה פרלמנטרית, קודם כול בבסיס. ואם הוא עשה את זה, אז זה לא בסדר. לגבי מצבים אחרים יש חובה למשרד המשפטים ולמי שצריך לבצע את ההליך הזה לתת הודעה ראויה לחבר הכנסת. פה הם אומרים שהם בעצם הם לא מצאו, לא היה. אם היה לך, אז היו צריכים לתת לך הודעה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא הייתה הודעה, נלקחו דברים. אתה יודע, אנחנו הולכים סחור סחור ולא נוגעים בנקודה. והנקודה היא אחת: ההתנהלות שלהם הייתה לא תקינה, נקודה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אם אומרת היועצת המשפטית שהחסינות היא לא לשם הגנה מפני הריסה, אבל היא כן לשם הגנה מפני חיטוט, חיפוש והחרמה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
סליחה, ביקשנו בוועדות לא לקרוא לפקידי ממשלה ולא לכנות אותם בשמות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, תתפלא לשמוע, במקרים רבים לאורך שנות עבודתי בכנסת הייתה הצטלבות בין חברי כנסת ערבים לחברי כנסת מימין בנושא החסינות. חוק החסינות ברור, במיוחד בכל מה שקשור לחיפוש גופני, חיפוש ברכב, חיפוש בבית, אלא אם יש הוראה של היועץ המשפטי לממשלה מראש, או חקירה שמועברת על-ידי מפקד המשטרה ליושב-ראש הכנסת. יש הליך מסודר על-פי חוק.
מדי פעם חברי כנסת מקלים ראש בנושא החסינות, במיוחד כאשר מדובר בצד השני, ולא מתייחסים ברצינות. האמירה הכללית שצריך להתייחס ולכבד את חסינות חברי הכנסת מימין, משמאל, יהודים, ערבים תמיד, זו אמירה שצריכה ללוות את כולנו.
יש פרט חדש שעכשיו שמעתי אותו, חבר הכנסת חזן, מיושב-ראש הישיבה, מיושב-ראש הוועדה, שכאילו זה נעשה יומיים-שלושה-ארבעה-חמישה אחרי שנודע לך על צו הריסה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
היה צו כי המינהל יכול לקום בבוקר ולהורות להרוס מה שהוא רוצה, וככה הם עושים חדשות לבקרים. אנחנו מכירים את זה, יודעים את זה, הם מכרסמים - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אנחנו צריכים למצוא את הדרך לקחת להם את היכולת לקום מחר בבוקר, לקום אתמול בבוקר, לקום מתי שהם רוצים ולהרוס מה שהם רוצים בלי שום סמכות מעליהם, לזה נמצא את הדרך. אני את בג"ץ מאוד אוהב, ברשותך, אדוני, טיבי, את בג"ץ אני מאוד אוהב, אני מעריץ את בג"ץ. אני חושב שבג"ץ זה אחד הדברים - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
- - הכי טובים שקרו להתיישבות. אבל בואו לא נהפוך פה את הדברים כדי לתת למינהל - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, לפני כמה שנים העליתי כאן לדיון נושא של חיפוש ברכבים של חברי הכנסת. ואגיד לכם – את זוכרת את זה – ביקשו מחברי כנסת לפתוח בגאז' מנוע בכניסה ללשכת ראש הממשלה. אני סירבתי באופן עקרוני, והתברר שאני צודק. וביטלו את ההוראה הזאת כי חשבו שלשכת ראש הממשלה היא מעל לחוק, והיא לא מעל לחוק. והגענו להסדר בזמנו בישיבה ההיא - כאשר נכנסים לחצר של לשכת ראש הממשלה לא בודקים - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא קשור לראש הממשלה. אגב, היה שם ראש ממשלה שהייתה לי פגישה אתו, עכשיו הוא לא ראש הממשלה. כאשר אמרו שהם רוצים לפתוח - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
- - את בגאז' המנוע ולחפש ברכב עשיתי U-turn ולא רציתי להיפגש עם ראש הממשלה. והוא התקשר ואמר לי: תאמין לי, אני לא מצליח לשכנע אותם וכו'. אמרתי: אני אשכנע אותם בכנסת. וזכיתי ב-case כאן בוועדת הכנסת,. ומה שסוכם בוועדת הכנסת, שחסינות חברי הכנסת עומדת בכל מקום מעל לממשלה. זה החוק.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יש שאלה עקרונית, אדוני היושב-ראש, האם יש חסינות ללשכות פרלמנטריות מעבר לגבולות מדינת ישראל?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה מדבר על יהודה ושומרון? רק כדי שאני אבין, כי התחלת בשעה קצת מוקדמת בשביל הסטנד-אפ שלך. אתה מדבר פה על יהודה ושומרון?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אחמד, אם תחליט לפתוח לשכה בעזה או בסוריה, אני מוכן לעזור לך בשיפוצים ולתת לך גם שם חסינות.
עדי נוי
¶
סליחה, לא בית-הכנסת, מבנה דריינוף, סליחה. ניתן עד ה-30 ביולי, הוא ניתן בפסק-דין מה-23 ביוני והוא לא עוכב. אומנם הוגשה בקשה לעיכוב, אבל הוא לא עוכב.
היו"ר דוד ביטן
¶
בקשה לעיכוב, היה צו החלטי. תודה, הבנו. בבקשה, אתה רוצה להגיד חצי דקה משהו? לא להתחיל הכול מאפס.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אפשר לשאול את אורן שאלה? מה עם המזוזה שכתוב עליה פה? "ציוד פונה, מזוזה נעקרה".
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני חושב שהתופעה הזאת, אחד, שאנחנו צריכים גם לקיים דיון מעמיק ונכון כדי להרחיב את ההסבר לכל הגורמים שכנראה שכחו אותו - מה חוק החסינות קובע מלשכה ועד לחסינות עצמה כפרסונה.
הדבר השני, אני חושב שכשאני שומע גם את הדברים שהם אומרים, גם את היועצת המשפטית וגם את הדיון המאוד מאוד מצומצם שהיה פה, אני מבין דבר אחד, איך שלא תסתכל על זה ההתנהלות שלהם לא הייתה תקינה. איך שלא תסתכל על זה. אם בסופו של יום היה מקום והייתה לשכה והיה בה ציוד, היו צריכים את המינימום שבמינימום שבמינימום להודיע ולתת את ההזדמנות לארוז את הדברים ולקחת אותם, כי אתם לא מעל החוק. אתם לא. אני יודע שקשה לכם לקבל את זה. אנחנו גם נעשה את הכול כדי לצמצם את הסמכויות שלכם ביהודה ושומרון.
אמרתי מקודם ואחדד את דברי. אני מודה לבג"ץ. בג"ץ זה הדבר הכי טוב שקרה להתיישבות. בג"ץ אומר דה-פקטו, בפועל, שקיימת ריבונות ביהודה ושומרון, זה מה שהוא אומר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לסכם. ראשית, לפי מה שהבנתי, החסינות לא על המשרד, אלא היא חלה על הנושא של החיפוש עצמו. מה שאנחנו מבקשים מחברי הכנסת במקרה הזה, לשים לב לחוק. זאת אומרת, אם יש צו הריסה על המבנה או על חלק ממנו אז הם לא צריכים לפתוח שם לשכה פרלמנטרית. אין מצב כזה. ואז לצערי הרב, הם לא יהיו זכאים לשום הגנה. אני אומר את זה במפורש.
היו"ר דוד ביטן
¶
משרדי הממשלה שאמונים לבצע את הצו צריכים לתת בכל מקרה זמן סביר הודעה, וזמן סביר על מנת שחבר הכנסת יוציא את המיטלטלין שלו ואת המסמכים שלו. הכול תלוי בנסיבות המקרה. אם יש משרד קיים והוצא צו הריסה לאחר שהוא הקים את המשרד, צריך לתת לו זמן יותר ארוך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם מדובר, כמו במקרה הזה, שהיה צו חלוט וחברי הכנסת נכנסו לבניין ופתחו משרד בלי ידיעת הכנסת – דרך אגב, במקרה הזה הזמן צריך להיות מאוד קצר, אבל צריך לתת איזושהי הודעה ולא להשאיר את זה באוויר. זה הנושא, ולא צריך לעשות הצבעה. זה היה דיון עקרוני.
3. דיון בהמלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת, לאחר פניית ועדת הכנסת, בנושא: "איחוד תקציבי הפעילות הפרלמנטרית והפחתת סכומי ההוצאה המקסימליים", כולל אישור הצעת חוק לקריאה ראשונה בעניין זה
היו"ר דוד ביטן
¶
נעבור לנושא הבא. כפי שאתם יודעים, אני לא מתייחס לנושא העובדתי כי זה כבר נעשה ונגמר ואנחנו לא נתייחס למה שכבר עבר.
אתם יודעים שבדיון לפני חודש החלטנו על איחוד תקציבים, כיוון שבסופו של דבר אי-אפשר לממש את תקציבי הפעילות של חברי הכנסת שהיו רק על הנייר, בעיקר בנושאים של דואר ובנושאים של משרדים, פתיחת משרד. א', בדואר היום פחות משתמשים בגלל הנושא של האינטרנט, "ווטסאפים" ופייסבוק.
והנושא השני, פשוט התקציב לא הספיק כדי לפתוח לשכה פרלמנטרית מחוץ לכנסת, זה היה לעג לרש התקציב הזה, ואז חברי הכנסת בעצם קיבלו תקציב שהם לא יכולים להביא לידי ביטוי מול כלל הבוחרים ומול כלל תושבי המדינה.
ולכן, החלטנו לאחד את התקציב כדי שלחבר הכנסת יהיה תקציב אמיתי שהוא יוכל לפעול בכל הנושאים שעומדים על הפרק. לקחנו בחשבון את הנושא של היישום של התקציב והפחתנו 15%, העברנו את זה לוועדה הציבורית. הוועדה הציבורית, כמו שחשבתי, הפחיתה יותר, הפחיתה כ-20%. היועצת המשפטית תעביר את ההמלצה של הוועדה הציבורית.
מה שאני ממליץ, לא להיכנס פה לעימות, העיקרון חשוב לנו, גם 93,000 שקל זה בסדר גמור. אבל קודם כול שתסביר ואחר כך אנשים יתייחסו. בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
אסביר כרגע את העיקרון בקצרה ואחר כך אכנס לפרטים. כמו שאמר יו"ר הוועדה, הוועדה הציבורית דנה בבקשה שהיא קיבלה מוועדת הכנסת, והחליטה לאשר את איחוד התקציבים. כאשר מדובר על מה שהיום מחולק לתקציבים של: פעילות פרלמנטרית וקשר עם הציבור - מה שהיום זה 49,000 שקל; לשכה פרלמנטרית - מה שהיום זאת התוספת של 19,000 שקל; תקציב של דואר - מה שהיום זה 15,000 מכתבים פטורים מתשלום, ועוד איזשהו תקציב לחבילות ולמברקים; ותקציב הטלפון הנייד.
את ארבעת הנושאים האלה לאחד לתקציב אחד, ולאפשר לחבר כנסת לנצל אותו באופן שבו הוא רוצה. הרעיון הוא שלא יהיה שינוי ממה שמותר היום להשתמש בתקציב. אין כאן הצעה לאפשר פריטים נוספים, אלה לאפשר להשתמש בתקציב המלא לאותם דברים קיימים.
הוועדה הציעה, כמו שנאמר כאן, סכום של 93,700 ש"ח לתקציב כולל, שזו הפחתה מסוימת אם לוקחים את סך התקציבים הקיימים היום. כאשר מוצע לראשונה לעשות תוספת לח"כים חדשים של 10,000 ש"ח בשנה הראשונה, פעם אחת.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוועדה הציבורית עשתה איזושהי הבחנה לא נכונה בין תקציב לבין יישום של תקציב. התייחסנו לתקציב והפחתנו 15%, כי באמת הנושא הפלאפון היה גבוה מדי ולא רציונלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לומר לכם שתמיד ברגע שיש שינוי נסיבות קיצוני תמיד חברי הכנסת יכולים לבקש בוועדה הציבורית להעלות את התקציב, לכן זה לא העיקרון כרגע. בהחלטה שלהם הם בכל זאת התייחסו גם ליישום, עשו ערבוביה בין היישום לתקציב, זה לא במקום. אבל כמו שאמרתי, הפחתה של 10,000 שקל ממה שאישרנו זה לא נורא, כי בסך הכול ביישום של התקציב חברי הכנסת לא מגיעים לסכומים האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אגיד לך למה לא. כי אם נעשה את זה, אז עוד פעם נחזיר להם את זה לדיון, וזה לא יסתיים. נלך על העיקרון ואחר כך תמיד אפשר להעלות את הסכום.
ארבל אסטרחן
¶
ממש בקצרה בלי להיכנס לפרטים. רק אומר שהרעיון הוא שהתחילה של זה תהיה ב-1 בינואר. כאשר לשם היישום של זה נדרש גם תיקון של החוק – תכף נדבר על הפרטים של התיקון, הוא לא גדול ובסעיפי ההסמכה – כי היום הנושא של הדואר ממש מוסדר בחוק החסינות בפירוט אז צריך לשנות את זה. ולצד התיקון בחוק, שהוועדה יכולה לאשר לקריאה ראשונה מטעמה, יש תיקון משמעותי בהחלטת שכר חברי הכנסת ששם יש את כל הפרטים, זה מונח בפניכם, וגם אם יהיה צריך לעבור על זה כמובן.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא תהיה בעיה. מי רוצה להתייחס? קודם כול אני רוצה לברך, נמצאים אתנו כ-30 מנכ"לי עיריות ומזכירי מועצות, אז תבורכו על העבודה שאתם עושים ברשויות המקומיות. נמצא אתנו גם פיני קבלו שיזם את הדבר הזה. כל הכבוד. בבקשה, יואב קיש.
4. הצעת חוק הכנסת (תיקון - סדרי עבודת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת), התשע"ו–2015
יואב קיש (הליכוד)
¶
תראה, אגיד לך למה אני רוצה להתייחס. אני רוצה בעיקר להתייחס לנושא של הוועדה המייעצת, כי הנושא עצמו אני באמת - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
כן, אני רוצה להגיד עכשיו. אני חושב שהצענו פה שינוי מאוד הגיוני ויש לי הרגשה שקיים נתק, איזושהי הרגשה אולי של נרדפות, כאילו אנחנו לא מכבדים אותם מצד אחד; מצד שני, אנחנו מרגישים שאין דבר שאנחנו מציעים שמגיע הנה באישור שלהם, כל פעם אנחנו מרגישים שהם מנסים לעשות "הבה נתחכמה לו", והמצב הזה כמצב בסיסי בעיני הוא לא בריא.
אני יודע, ביטן, שהיית בפניהם וישבת והצעת. זאת אומרת שאי-אפשר לטעון פה לסיטואציה שיש איזה קצר בתקשורת, שלא שמעו את דבריך, שלא הבינו את הנימוקים. ואני, אולי במידה מסוימת מתחבר גם למה שאמר פה קודם אחמד בעניין של בוא נעלה את ההצעה שלנו, כי בסופו של דבר, התיקון שהם נתנו, לפחות איך שזה מצטייר אצלי, זה רק בשביל להראות: הנה, אתם רואים, אנחנו עשינו ככה, זה אנחנו ואנחנו קובעים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לזרום עם העיקרון. ה-93,000 זה גם עדיין סביר. תמיד נוכל להעלות את זה אם נרצה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
דוד, אחרי ההורדה השנייה, תשאל את החשב, הוא יגיד לך שחלק מחברי הכנסת על סמך שנים קודמות יחצו את הגבול.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אורן. שאם המהלך הזה של קבלת ההצעה של הוועדה המייעצת ישנה את הדינמיקה וייצור דינמיקה של חיוב שבו הם יראו שאנחנו מחפשים את הדבר הזה – אף אחד לא מחפש להתנגח אתם, אבל למה הם כול הזמן מחפשים להתנגח אתנו?
יואב קיש (הליכוד)
¶
אז אין לי בעיה עם ההבנה, וצריך שתצא מפה קריאה ברורה שאנחנו מצפים מהם לאשר את ההצעות שלנו ולא לבוא כל פעם עם משהו אחר. חד-פעמי אני מוכן לעשות את השינוי הזה. אם לא, אז בוא נצביע חזרה על ההצעה הקודמת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
האם אפשר טיפה נתונים כמו שביקשו פה? גם מה שחבר הכנסת טיבי אומר. בכלל, לתת לנו ממוצע - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בבקשה, החשב, תן נתונים. דרך אגב, בתוך ההמלצה יש נתונים, אבל החשב יגיד את זה. אתה רוצה שהוא יגיד לפני? תן לו להגיד ואז תמשיך.
חיים אבידור
¶
קודם כול, במכתב של הוועדה מופיעים הנתונים עם אחוזי ניצול של כל תקציב ותקציב, שהם היוו פרמטר לקבלת ההחלטה.
חיים אבידור
¶
בדרך כלל מה שקרה זה שהיה חבר כנסת אחד שניצל את מלוא תקציב הטלפון, אבל לא ניצל את מלוא תקציב הקשר עם הציבור; חבר כנסת אחר ניצל את מלוא תקציב הדואר, לא ניצל את תקציב הטלפון. הקומבינציה של חברי כנסת שניצלו את מלוא התקציבים, אין לי אותה כרגע בפני, אבל אני לא חושב שזה עשרה חברי כנסת, זה אולי חבר כנסת אחד או שניים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
די, נו, זה דיון רציני, לא חשבתי שיהיה על זה ויכוח. אומר את האמת, חשבתי שאנחנו מקבלים את ההמלצה כפי שהיא, אז בואו לפחות נקשיב לחשב.
חיים אבידור
¶
זה נכון שהוועדה הורידה את הסכום המבוקש לאחר שהיא ישבה ובחנה את אחוזי הניצול בפועל של כל תקציב ותקציב, אבל היו גם דברים שהיא הלכה והוסיפה. למשל, הגדילה את הפרמטר של הטלפון הנייד מאחוז הניצול, והיא אמרה: יהיו חברי כנסת שנוסעים לחוץ-לארץ, הם יבזבזו יותר, הוסיפה עוד 2,000 שקל; לקחה דבר שלא היה משנת 2007, לקחה את תקציב הקשר עם הציבור, הוסיפה לו הפרשי הצמדה בתחשיבים שלה; וקבעה גם עוד דבר, שמשנה הבאה תקציב קשר עם הציבור יהיה צמוד כל שנה ושנה, בתור, איך אומר יושב-ראש הוועדה? טייס אוטומטי. אתה מבין, את הנושא של חבר כנסת חדש הוועדה ידעה, ולקחה בחשבון שלחבר כנסת חדש שמצטרף יש הרבה הוצאות קבועות שהוא עושה לצורך הקמה של אתר אינטרנט או רכישת ציוד או דברים כאלה, והוסיפה לו.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
עם כל הכבוד, אני לא מרגישה ככה. אין לי שום בעיה עם ההתנהלות של הוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, איילת, ההחלטה שלנו גם הייתה סבירה. כשיש שתי אלטרנטיבות סבירות צריך לקבל את העמדה של הח"כים, אבל לא ניכנס לזה. למרות זאת אני ממליץ לאשר את החלטת הוועדה ולא להתכתש. כן, איילת, רצית לומר משהו?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מוכרח להגיד שאני מבין את ההיגיון בדברים של חברנו יואב, אני חושב שהרווחנו את זה ביושר, לצערי, בדיון על שכר הח"כים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני חושב שדווקא אי-הניצול של חברי הכנסת – אני אומר שאני מראש לא הייתי נוגע בזה, זאת אומרת, הייתי הולך להצעה של הוועדה שאני חושב שהיא – זאת אומרת, שלנו.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני לא מדבר עליהם, כבר גמרתי אתם. אני חושב שאני בעד האיחוד. אני לא בעד לריב אתם בגלל שאני בעד תרבות שמכבדת המלצות של ועדות שנתנו להם לעבוד.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
משפט אחרון. אני מקבל את ההצעה שלך שלא לריב אתם למרות שהם לא היו צריכים לחתוך את ה-5% האלה, במיוחד שלא מנצלים אותם.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לומר שהופתעתי מהדברים של יואב. אני מברכת מאוד על ההחלטה לאחד תקציבים, אני חושבת שיש בה הרבה הגיון.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שזו יוזמה מבורכת ונכונה מכל הסיבות שנמנו כאן ולא אחזור עליהן. אני חושבת שבדיון על שכר הח"כים, למרות שניסו לגרור אותנו לטענות על פופוליזם – ואתה יודע את עמדתי, דוד, לא כשהיו מצלמות ולא כשהיו חברי כנסת אחרים נוכחים, אמרתי לך באופן אישי שגם בנושא העלאת שכר הח"כים – אני חושבת שצריך לקבל את המלצת הוועדה. כי אני חושבת שכשמקימים ועדה צריך להתייחס אליה במלוא הרצינות. אני חושבת שהם עשו עבודה מאוד רצינית, ולכן הייתי בעד הצעת הוועדה בנושא אי-העלאת שכר הח"כים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
דוד, אני רוצה לומר משהו. שמעתי כל מיני התבטאויות של חברי כנסת כלפי פרופ' חיים לוי, שהוא יושב-ראש הוועדה, זוכה פרס ישראל, התייחסויות מזלזלות, מבישות, שבעיני אני אומרת: גם אם אתם לא מסכימים עם המלצות הוועדה, אתם לא יכולים להתייחס ככה אל האנשים האלה שבסופו של דבר מונו על-ידי הכנסת עצמה כדי לבחון את שכרנו.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
דוד, אני מבקשת שאף חבר כנסת, כולל חבר הכנסת חזן, למרות הפיתוי, לא יפריע לי.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני אומר מה שאני רוצה כי אני מדברת בנימוס ובענייניות - - - זה מפריע לך.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
זה נהיה במה להכפשת חברי כנסת הוועדה הזאת, זה מה שקורה פה. אין לכם טיפת כבוד עצמי? אני לא מבין מה שקורה פה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יושב-ראש הוועדה, אני מבקשת ממך לאפשר לי לסיים את דברי בצורה נורמלית, מה שכנראה לא אפשרי בוועדה שאורן חזן חבר בה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
כל מה שאני רוצה לומר זה שאני חושבת – ואגב, אני כבר אומרת מראש, אנחנו נצביע בעד כל הנושאים שקשורים לשכר הח"כים כולל הצעתך שבאה כקונטרה, ואני מכירה, היא באה כקונטרה כדי להראות מי מוותר ומי לא מוותר על תוספת השכר. אנחנו נצביע בעד ההצעה למרות הפופוליזם שבה. זה בסדר גמור, נצביע בעדה. ואני עדיין חושבת שהוועדה צריכה לקבל מאתנו את יחס של כבוד, זה לא רק עניין של לקבל את ההמלצות שלה ככתבן וכלשונן. תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה. אנחנו לא רוצים להיכנס כרגע לוויכוח האם צריך לקבל את כל עמדות הוועדה הציבורית.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אבל זאת ועדה שהכנסת מינתה כדי לתת לנו עצה ואנחנו יכולים לקבל או לא לקבל. לא הבנתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
החוק אומר משהו אחר, דרך אגב, שחברי הכנסת צריכים להיות מעורבים בעניין הזה, וכן נהיה מעורבים. ואני רוצה להגיד לך, אני לא תקפתי את יושב-ראש הוועדה, מה שהפריע לי אצלו שהוא לקח את זה באופן אישי. עליתי לשידור ברשת ב', מי עמד מולי? פרופ' לוי. יעלה על הדעת שפרופ' לוי יתמודד מולי? אני איש ציבור והוא יושב-ראש הוועדה הציבורית המהוללת והוא יצטרך להתייחס - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
חזן, אתה מפריע. אחר כך קראתי מאמר שלו ב"ידיעות אחרונות", עמוד שלם שהוא אומר שהח"כים מנותקים והוא שומר הסף. אז, א', אנחנו לא מנותקים והוא לא שומר הסף כי אין על מה לשמור. אין על מה לשמור. אנחנו לא נמצאים באיזה רפובליקת בננות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בואו לא נתייחס לעניין הזה. וכשהוא רצה להתפטר והוא לא התפטר כי - - - . איזה מין דברים אלה? אלו דברים שיושב-ראש ועדה ציבורית צריך לומר?
היו"ר דוד ביטן
¶
מה, אנחנו באותו מעמד? הוא צריך לתקוף אותנו ציבורית? איזה מין דבר זה? מספיק התקשורת תוקפת אותנו.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יכול להיות שההתנהלות של פרופ' חיים לוי לא הייתה מיטבית, אבל אני לא אחראית על ההתנהלות שלו.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר שכל קבוצת אנשים ששומרת על כבודה העצמי מכבדים אותה גם מבחוץ. אני לא מעלה על הדעת שדיון כזה פומבי יהיה בקרב השופטים על שכר השופטים, הם לא יעשו את זה אף פעם בפומבי.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
ואף פעם לא ידברו. והדיון הזה בשידור חי באולם נגב, אני כצופה עכשיו מהצד, אני קצת מבין טלוויזיה, אומר הצופה: תראו במה הם עושים האנשים האלה - בשכר שלהם, בתנאים שלהם, בדברים שלהם, כשדוקרים אנשים ברחובות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אתה איש מאוד מנוסה ועושה דברים מאוד חכמים, אני מבקש, העיסוק הבלתי פוסק הזה בתנאי חברי הכנסת בעיני הוא לא ראוי. יש לנו כל כך הרבה נושאים דחופים להתעסק אתם, בוועדת הכלכלה, עכשיו עם האירועים הביטחוניים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בעיני הדבר הפשוט שצריך לעשות זה שצריך להפסיק להתעסק עם זה. ועדה ציבורית צריכה להתעסק עם זה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
חבר הכנסת ביטן, תשמע, אם הוועדה הציבורית הנוכחית היא אקדמית מדי או זה, יכול להיות, אני חדש פה, אני לא יודע, אז אפשר להגדיר ועדה ציבורית אחרת שתהיה בנויה אחרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי שמוביל את זה עכשיו בכיוון של דיון על העניין הזה זה אתם, לא אני. אני התייחסתי להמלצות הוועדה הציבורית לעניין מסוים. גם עכשיו אתם ממשיכים בעניין הזה, זה הכול, אז אל תפילו את זה עלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה אני אעשה שח"כים רוצים להתייחס? אני חייב לתת להם. רועי פולקמן, אם ח"כים רוצים להתייחס אני חייב לתת להם.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
מה לעשות? כן. סליחה, סעיף ד' עוסק בוויתור על עדכון תוספת בכנסת. התייחסתי לכל הסעיפים, יואב. תודה רבה. מיציתי את זכות הדיבור שלי בעניין. איך אני?
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אני קודם כול מבקשת להפריד בין שכר של חברי כנסת, זה נושא אחר, ואל הנושא הזה אנחנו נתייחס בנפרד, לבין לשכה פרלמנטרית. לשכה פרלמנטרית – ואתה עשית את זה נכון – כדי שהיא תפעל למען הציבור ונוכל לקבל את הציבור, לתת לו תשובות, אנחנו חייבים לפתוח חשבון נורמלי, חשבון שייתן אפשרות לקיים את הלשכה הזאת. הרי כולנו יודעים, עזבו עכשיו את הטלפונים ודואר ועוד כמה דברים, שאנחנו חייבים לשרת את הציבור. אנחנו לא מנצלים אותם בגלל שמצד אחד כותבים: אתם חייבים לשרת את הציבור, וככה אנחנו חבים, שאנחנו חייבים לשרת את הציבור.
מצד שני, על כל קנייה או על כל דבר שמקבלים חברי כנסת, כותרת. אני חושבת שבזמן שאנחנו מפרסמים מה מותר ומה אסור, אסור שזה יהיה מול הציבור. לעשות מזה צימעס ולהגיש את זה בצורה לא נכונה, אני חושבת שזה לא נכון.
עסקתי במשך כל הקדנציות בפניות ציבור, ואני חושבת שכדי לתת לפניות ציבור דגש אנחנו חייבים לזה תקציב, רבותי. ולמה אנחנו צריכים לבקש סליחה? הוועדה החיצונית צריכה להיות קודם כול כלכלית, לא מנותקת מהמציאות. אפשר היום למצוא לשכה פרלמנטרית ב-1,900 ש"ח? תחפשו ותמצאו לי באשדוד ותמצאו. שם אסור ופה בלתי אפשרי וכאן זה לא מכבד את הציבור וכאן זה אסור לי לפתוח - למה, רבותי? אם אנחנו חייבים לפתוח לשכה פרלמנטרית, אנחנו חייבים לכבד את הציבור ולפתוח אותה, ואנחנו כולנו יודעים את המחירים בשוק. זה דבר אחד.
ודבר שני, אדוני היושב-ראש, אני חושבת שהסכום 103,000 ש"ח זה בדיוק סכום שיכול לתת שירות.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אני מבינה שהם הורידו וזה לא נכון. אז יכולה להיות ועדה, לא נמהר, ניתן לזה עוד כמה ימים. אני חושבת שבוועדה צריכים להיות כלכלנים שיכולים לספור ולתת לנו חשבון כמה זה צריך לעלות.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
ואני חושבת שכל הציבור צריך לדעת, אנחנו למען הציבור, נבחרנו על-ידי הציבור ואנחנו רוצים לשרת אותו בכבוד.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
בקצרה. אני מתפלא על חברת הכנסת גב' ורבין שאמרה שזה בעצם פופוליזם להציג את הצעת החוק שלך ולתת לח"כים את הבחירה אם להעלות את השכר שלהם או להישאר במצב הקיים. לא מבין למה לצעוק כלפי כולם כשיש לנו סמכות כוועדת הכנסת לקבל או לא לקבל את הוועדה זה פופוליזם. ובמקרה הזה שאנחנו עכשיו נותנים את הבחירה לחברי הכנסת, למה לקרוא לזה פופוליזם? איזה פופוליזם זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה טבעי, למה לא? לא יכול להיות שח"כים יגידו בתקשורת שהם נגד, ורצים כל הדרך לבנק לקבל את הכסף. שיעבירו לציבור שלהם, יעמדו מול הציבור שלהם. זה המצב.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אין לנו התנגדות, אבל ברור לך שזו קונטרה. כי היה צריך לקבל מלכתחילה את העמדה של הוועדה הציבורית, מה הבעיה?
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אותם חברי כנסת שדיברו גבוהה גבוהה על כך שאסור להעלות את שכר חברי הכנסת לא הלכו לחשב הכנסת וביקשו: אל תעלה לנו, או אם יש איזה מנגנון שאנחנו יכולים שלא תעלה לנו. אז עכשיו מעבירים את האחריות לחברי הכנסת.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
כל אחד באופן אישי יחליט את ההחלטות שלו, ויתמודד איתן מול הציבור בדרך שהוא רוצה להתמודד, ואני חושב שזו הצעה נכונה ופנטסטית.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה. אני רק רוצה לומר, מכיוון שפנו אלי לפני שאני נותן לחזן ולקיש, אני לא מוכן בשום פנים ואופן, ולא מעניין אותי ועדה ציבורית וח"כים שרצים, שכל שנה נושא שכר הח"כים וההעלאה של השכר תעלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ולכן יצרתי משבר אמיתי כדי לפתור את הבעיה הזאת אחת ולתמיד. ואני אומר, שבוע הבא אני הולך להעלות הצעה נוספת שתסיים את הסאגה הזאת אחת ולתמיד. אין מצב שיתעסקו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זאת לא הצעה שאעלה בלי לשוחח אתכם. אנחנו נפסיק עם ההתלהמות הזאת שפוגעת בחברי כנסת מדי שנה אחת ולתמיד. כל שנה זה עולה, וזה הדבר שפוגע הכי הרבה בח"כים.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לגבי הנושא של העלויות. אני חושב שיש נושא שצריך לשקול בכובד ראש שלא מופיע בהצעה הזו, וזה ההבדל בין מפלגה שיש לה מועמדים שנבחרים בפריימריז ומפלגה בלי פריימריז. אני חושב שמהתקציב של חברי כנסת שאין להם פריימריז צריך להוריד כ-10,000 שקל, כי זה כסף שאנחנו במפלגות פריימריז – דרך אגב, רוב הכנסת היום היא עם מפלגות פריימריז – צריכים את התקציב הזה בשביל הקשר עם הבוחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני מודיע לך שהתקציב הזה לא נועד לפריימריז וצריך שוויון בין הח"כים, והשוויוניות תהיה זהה בתקציב. והמדינה, דרך אגב, נותנת למפלגות כ-90,000 שקל לכל חבר כנסת שהוא תקציב פוליטי, והמפלגות לוקחות את זה לעצמן ולא נותנות את זה לח"כים, זה בעיה של המפלגות.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני אעשה את זה זריז. הנה, שלוש שלושים ושמונה. שני דברים: ראשית, בעניין הדברים של חברת הכנסת איילת. אף אחד לא השתלח בו אישית. אם מישהו דיבר על הוועדה הציבורית זה אני, ואני אמרתי את הדברים האלה בצורה ברורה. התפקיד של הוועדה הציבורית זה לעזור לנו לעמוד בצורה נכונה מול הציבור, ולא להיות הראשונים שמייצרים דה-לגיטימציה לחברי הכנסת. אני חושב שאתם קצת הלכתם לאיבוד. בשביל ההתייפייפות שלכם אתם - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הדבר השני, מי שבחר לפגוע בחברי כנסת אישית היה פרופ' לוי, שהשתלח גם בי ברדיו בצורה הכי מבזה שיש, אבל אני לא נעלבתי ולא החזרתי לו. ואני מזכיר לך שהסיבה שאני תקפתי את פרופ' לוי הייתה שאני לפני שבעה חודשים פניתי לוועדה הציבורית איך שנכנסנו לכנסת, עוד לפני שהתכנסה ועדת הכנסת, בנוגע לתקציב הסלולר. והוועדה הציבורית פנתה וענתה לי פעם ראשונה: אנחנו נדון; ובפעם השנייה אמרו: דנו כדי להחליט מתי אנחנו נדון; והיום אנחנו שבעה חודשים אחרי, ועד היום אין תשובה. אז די. כשזה נוח להם זה בסדר, אבל כשזה פוגע בנו זה בסדר לכם?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
נתת לי שלוש דקות. אם יש פה חברי כנסת שלא עובדים, הם יכולים לשבת בבית או גם להתפטר. יש פה הרבה חברי כנסת שעובדים ועובדים קשה, והגיע הזמן שניתן להם את כל התנאים כדי שיוכלו לשרת את הציבור נאמנה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני שמח שגם אתה פה. ואם תרצה שיעור או שניים אני אתן לך, אין בעיה. אני מסתכל על פירוט הסכומים שפרסמה הוועדה הציבורית, אדוני היושב-ראש, דוד, תסתכל על פירוט הסכומים, אין פה היגיון, אין פה פרופורציות.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אבל להגיד שהיא לא במקום – כי אם אנחנו היום מדברים על הסכום רק של לשכה, אגב, שעל הלשכה לבד לא עשו פה שום שינוי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יש פה בלוף, כי גם היום בתקציב של הקשר עם הבוחר אתה יכול לשכור לשכה פרלמנטרית, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני בעד לקבל את ההמלצה כפי שהיא. תמיד אנחנו יכולים לתקן ולהעלות את הסכומים אם נראה ונוכיח שזה לא מספיק.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה שח"כים יעמדו מאחורי ההחלטות שלהם, לכן הבאתי את התיקון האחרון, את התיקון הבא.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל רק שיהיה ברור, תקציב כולל של 127,000 שקל ירד ל-93,000. יש פה קיצוץ של 30%, לדעתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שאני אומר, בהחלטה עצמה אני כותב שנאשר את התקציב הזה, אבל תוך שנה נבדוק את הצורך ואת הניצול ונעלה בעוד שנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בעוד שנה נתייחס לסוגיה של גודל התקציב. אני רוצה להדגיש, אם לא נאשר זה יחזור לוועדה הציבורית והכל יידחה בכמה חודשים, חבל. חבל שזה יידחה.
ארבל אסטרחן
¶
אתם כרגע מאשרים את נוסח הצעת החוק לקריאה ראשונה. ההצעה שמונחת בפניכם היא הצעה קצרה, ונתחיל דווקא מהסוף: מוצע שהתחילה של זה תהיה, כמו שאמרתי, ב-1 בינואר 2016. מוצעים תיקונים לחוק הכנסת ולחוק החסינות. בחוק החסינות מוצע לבטל סעיף שלם, את סעיף 11 שהוא היום מסדיר את הזכאות של חברי הכנסת – הוא נקרא "שירותי תקשורת ועיתונים – והוא מסדיר את הזכאות לטלפונים, לעיתונים ולדואר, כל עניין ההסדרה של הדואר, המכתבים ממשכן הכנסת, מחוץ למשכן הכנסת, ההוראה ש-75 ימים לפני יום הבחירות אי-אפשר להשתמש בדואר. את הסעיף הזה מוצע למחוק, והעקרונות שלו יועברו לחוק הכנסת ולהחלטת שכר חברי הכנסת בלי ההגבלה של הכמויות והסכומים בגלל האיחוד. אז זה התיקון לחוק החסינות.
לחוק הכנסת מוצע התיקון הבא, שגם מופיע בנוסח - - -
ארבל אסטרחן
¶
כל חבר כנסת זכאי לשני עיתונים, וזה אגב לא נכנס לאיחוד, העיתונים, ולא - - - בשינוי. בחוק הכנסת מוצע לקבוע – היום יש התייחסות לתשלומים האחרים שמקבלים חברי הכנסת לצד השכר, כשהיום הפירוט הזה כולל: כיסוי הוצאות נסיעה, אחזקת רכב, כלכלה, לינה והוצאות מיוחדת הכרוכות במילוי התפקיד. וכאן מוצע להוסיף את הדברים שחברי הכנסת מקבלים כתשלומים אחרים שזה: מימון הוצאות הקשורות לפעילות הפרלמנטרית, לרבות באמצעות כוח-אדם ושירותי תקשורת", מוצע לעגן את זה בחוק, להעביר את התקשורת מחוק החסינות לחוק הכנסת.
יש היום סעיף בחוק הכנסת בפרק השכר שאומר שכל הפרק הזה לא יחול על שרים וסגני שרים. חוק החסינות, שאמרנו שמבטלים, כן חל על שרים וסגני שרים, לרבות כאלה שאינם ח"כים. בשביל לאפשר גם לשרים ולסגני שרים וגם לאלה שאינם ח"כים להשתמש בתקציב – כאשר אלה שאינם ח"כים יוכלו להשתמש רק בתקציב הדואר כמו שזה היום – צריך לתקן את סעיף 56 לחוק הכנסת, ולקבוע שם שוועדת הכנסת יכולה לקבל החלטה לפי המלצה של הוועדה הציבורית בפרוצדורה שקבועה בחוק גם הוראות לגבי שרים וסגני שרים - לגבי פעילותם כחברי כנסת, ולגבי שרים שאינם ח"כים - לגבי תפקידם הציבורי. אלה התיקונים בחוק שצריך לאשר.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, ודאי. אחרת נשב פה עד מחר. מה שאני ממליץ זה לאשר את המלצת הוועדה הציבורית שבאה בעקבות ההמלצה שלנו. בעוד שנה, לאחר בדיקת הביצוע והיישום של הח"כים בתקציבים, אנחנו נעדכן אם צריך את הסכום הזה באמצעות פנייה לוועדה הציבורית. וכמובן, לאשר את התיקונים שאנחנו צריכים לעשות.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה יודע מה אני לומד מזה? היית צריך פעם קודמת לא להמליץ לקצץ, ואז היו מקצצים ל-113,000. היית צריך לא להמליץ לקצץ, זה מה שאני לומד מהסיפור הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, פעם הבאה אני אעשה מה שחזן מבקש. אנחנו מחליטים מה נראה לנו מתאים, לא טקטיקה של החלטות.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אורן. אני לא ממפלגתו של היושב-ראש, אני חושב שהיושב-ראש עשה צעד יוצא מן הכלל שהרבה שנים לא עשו אותו. הרבה שנים לא עשו אותו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
זה שהוא מציע לקבל את ההמלצות של הוועדה הציבורית אחרי סערה כזאת גדולה זה בדיוק הדבר הנכון לעשות, ובמקום זה מתווכחים על שטויות.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
זה דבר מצוין, לא עשו את זה הרבה שנים בכנסת, זה עושה שכל לחברי הכנסת, זה עושה צדק גדול.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
הדבר השני, גם בהצעה שלו לגבי – והייתי מהתומכים הגדולים של לא להעלות את השכר – אבל ההצעה שלו היא הצעה הוגנת וגם בה צריך לתמוך, וזהו. וחבל שעושים דיון.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
על השכר הסכמתי. הוא צודק בהצעה שלו, שכל אחד יחליט אם הוא תורם או לא. עצוב שצריך לגרום לאנשים לתרום. אנחנו תורמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, מי בעד הצעה להעברת החוק לקריאה ראשונה בכנסת? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להעביר את הצעת החוק לאיחוד תקציבי הפעילות הפרלמנטרית והפחתת סכומי ההוצאה המקסימליים לקריאה ראשונה בכנסת נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד.
4. הצעת חוק הכנסת (תיקון - סדרי עבודת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת), התשע"ו–2015.
היו"ר דוד ביטן
¶
עוברים לסעיף הבא. אתם יודעים שבעניין הוועדה הציבורית יש לקונה בחוק. הלקונה היא בכך שאם נעשית אליה פנייה היא לא מחויבת במועדים. היא יכולה לקחת את הפנייה, לשים אותה בצד שנתיים-שלוש-חצי שנה, בסופו של דבר החוק מחייב פנייה אליה, מחייב תשובה שלה, מחייב שוב פעם להחזיר אליה אם אנחנו לא מסכימים. זה לא ריטואל שיכול להימשך הרבה זמן. מן הדין שנתקן את הלקונה הזו בחוק. מה שאני מציע, שאם ועדת הכנסת פונה – לא אם כל חבר כנסת פונה, כי יכולות להיות הרבה פניות של חברי כנסת – אם ועדת הכנסת פונה במסגרת החלטה של ועדת הכנסת היא תהיה מחויבת להשיב תוך 30 יום. ואם אנחנו מחזירים אליה, היא תהיה מחויבת להשיב שוב פעם תוך 15 יום. יש מישהו שרוצה יותר הסבר? אני חושב שהדברים פשוטים, ברורים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זאת הצעת חוק שלנו. בהצעת חוק שלנו אנחנו צריכים גם מה הצעת החוק? הם לא מחוקקים עדיין.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי אומר? אני מצביעים עכשיו לקריאה ראשונה, בקריאה שנייה נזמין אותם ושיגידו מה הם חושבים. מי בעד?
היו"ר דוד ביטן
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק הכנסת (תיקון - סדרי עבודת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת), התשע"ו–2015, נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד.
5. הצעת חוק הכנסת (תיקון - ויתור על עדכון שכר של חבר כנסת), התשע"ו–2015 - יוזמת חקיקה של ועדת הכנסת
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא הבא זה: הצעת חוק הכנסת (תיקון - ויתור על עדכון שכר של חבר כנסת). כפי שידוע, ההחלטות שלנו משפיעות גם על הפנסיונרים וגם על הח"כים. היום החוק מחייב שכר אחיד של כל חברי הכנסת, הוא לא מאפשר בעצם שחבר כנסת יוותר על תוספת השכר הזאת, ואז יש ריטואל שחברי כנסת אומרים: אנחנו תורמים, נותנים לפה, נותנים לשם, אני חושב שזה לא מה שצריך להיות.
אני חושב שכל חבר כנסת צריך לעמוד מול הציבור ולהודיע אם הוא בעצם מוותר או לא מוותר על התוספת הזאת. ואז לא תחזור הדמגוגיה הזאת שחברי כנסת תוקפים בתקשורת את הח"כים ואת הכנסת ורצים לבנק לקבל את התוספת. זה לא מקובל עלי. אתה נאה דורש נאה מקיים. אתה אומר שאתה לא רוצה, אז תוותר על זה. תודיע, תעשה מעשה ותודיע שאתה מוותר על התוספת הזאת. מי רוצה זכות דיבור? יעל גרמן, בבקשה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הגיע הזמן שוועדת הכנסת תעשה את המעשה הנכון ותחליט שהיא מוציאה מידיה ומידי חברי הכנסת את ההחלטה על השכר שלהם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז אתחיל מהתחלה. לדעתי צריך ללכת עד הסוף, ועדת הכנסת צריכה להיות אמיצה מספיק לומר – כמו שהיא קיבלה את ההחלטות של הוועדה הציבורית, וזה היה ראוי ונכון – היא צריכה לקבל את ההחלטות של הוועדה הציבורית. הוועדה הציבורית היא זו שצריכה לקבל החלטות לגבי השכר שלנו, לא אנחנו. זה לא נכון, זה לא מתאים, זה לא יאה, זה לא תקין, זה הכול לא. אז זו דעתי.
לגבי ההצעה הספציפית הזו. בהצעה הזו מה אתה אומר? אתה אומר שמי שלא רוצה לא יקבל. מה יהיה בדיוק עם הכסף? אתה יודע מה? בוא אציע לך - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
מי שלא לוקח את הכסף – כי היום למעשה אנחנו תורמים, אני חושבת שאתה יודע, גם אתה הכרזת. אנחנו חברי יש עתיד תורמים ונתרום.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
רבותי, יש חוק במדינת ישראל. אם אני רוצה לתרום, לעשות את זה בשקט בלי הכרזות ובלי טלוויזיה. לא צריך - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למה פופוליסטי? פופוליסטי ששלי יחימוביץ 11 שנה חברת כנסת, מקבלת את התוספת, ואומרת לי בשידור: בושה. מה זה בושה? אני חבר כנסת חצי שנה, מתי קיבלתי תוספת? פעם אחת קיבלתי תוספת? הבושה היא לא שלי, הבושה היא שלה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הדעות האלה הן - - - ואני לא יודעת איך הדעות שלי - - - כולם ידברו על פופוליזם. זה לא פופוליסטי, כל אחד יש לו דעה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
מה שאני רוצה לומר, זה לא חוזר. מי שבאמת לא רוצה לקבל את התוספת, וזה יפה מאוד, יבוא ויכריז. זה יורד מתקציב המדינה מפני שאני לא רוצה שיהיה בזבוז והכספים האלה ילכו למשהו שאני בכלל לא יודעת לאן הם ילכו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זה לא חוזר לתקציב המדינה. אני לא יודעת מה יעשו בזה בתקציב המדינה. זה יורד מתקציב המדינה. תקשיב לי היטב, יורד מתקציב המדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אי-אפשר להפחית את זה. היית שרה, תקציב המדינה אושר בכנסת, אי-אפשר להפחית את זה בדרך אחרת, איזה דבר זה? זה חוזר לתקציב המדינה.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
רבותי, אי-אפשר להחזיר את זה לתקציב המדינה כי הוא כבר מאושר. אי-אפשר, התקציב אושר בסכום איקס וזהו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לי אל תטיף מוסר ולא ל - - - . אנחנו כבר 11 חודשים תורמים, אבל אם זה יחזור לתקציב המדינה אני מודיעה לכל חברי הכנסת - - - זה לשטחים.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
אני רוצה לחלק את הדברים לשני חלקים: אחד, כולנו זוכרים את הדיון באותה ועדת הכנסת, בכוונה ביקשתי להצטרף גם לדיון היום, כי נכחתי שם וראיתי אין סוף פופוליזם, והשוו את השכר שלנו עם השכר של החיילים, ולא מעלים לחיילים ומעלים לח"כים. אני רוצה פעם אחת ולתמיד להגיד דבר אחד.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
כן, אז בואו לא נשכח שהיום אנחנו כבר יודעים שאנחנו נמצאים במצב שהעלינו את שכר הח"כים ב-50%.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
אני רוצה להגיד את האמת, לא הרגשתי נוח בישיבת הוועדה הקודמת, ולכן אני אומרת שאני חושבת שכל אחד מאתנו יסכים עם זה שאנחנו לא יכולים לדבר על השכר שלנו. ולכן, אנחנו צריכים להחזיר את הסמכות הזאת לוועדה הציבורית. זה אחד.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
רגע, לא הפרעתי לך. הדבר השני, אני רוצה לברך את יושב-ראש הוועדה, אני חושבת שיצאת מזה, וכולנו יוצאים מזה בכבוד. באמת לכל אחד יש זכות לקבל את ההחלטה מה הוא עושה עם השכר שלו, אי-אפשר להחזיר אותו לתקציב כי התקציב כבר מאושר, יש כבר סכום איקס שלא ניתן להגדיל אותו או להקטין אותו. חוץ מעדכון תקציב, אף אחד לא ילך לכיוון הזה. אפשר לחשוב על משהו שעדיין חוזר - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
גב' גרמן, יש פסוק שאומר: "מתן בסתר יכפה אף". מתן בסתר זה מי שנותן את הצדקה שלו בסתר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
עשרה חודשים נתנו בסתר, ואז נפנפו לנו שאנחנו לא נותנים. אף אחד מאתנו לא רצה לומר שאנחנו נותנים. אתה לא ידעת, 11 חודש אנחנו נותנים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
גברתי הנכבדה, דקה, תקשיבי לי עד הסוף. בוא נעשה מדד תרומות. אני רוצה לומר לך שחברי הכנסת הדתיים והחרדיים תורמים כספים ממשכורתם מינימום 10% כל חודש, אולי 20% כל חודש, אבל מינימום זה 10% כל חודש.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תוריד לי דקה וחצי גם, אני אהיה קצר. אני שמח שבאמת יצא המרצע מהשק. אני לא מבין ממה אתם כל כך מפחדים?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני יכול לדבר? חברת הכנסת גרמן, הייתי מצפה ממך שבדיוק כמוני תברכי את ידידנו יושב-ראש הוועדה שפעם אחר פעם הוכיח שהוא לא נכנס ללחצים, והוא עושה לטובת הציבור וגם לטובת חברי הכנסת, והוא שומר על איזון, ולא תיבהלי ולא תחפשי עוד כותרות. את מפתיעה אותי בלי הפסקה. הגיע הזמן – למה את לא מקשיבה? זה לא מנומס.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תגיד לי, מי לימד אותך לספור שעון? אני אקנה לך לוח - - - . עלי. אם המורה שלי לספורט היה מודד לי זמנים כמוך הייתי מקבל מאה במגמה.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
תשמעו, רבותי, אני חושבת שכולנו מסכימים שהתרבות היהודית בעד מתן תרומות בסתר. ולעניות דעתי, מה שנעשה כאן, עושים את זה בפרהסיה, לא בשקט ולא בצניעות כמו שנדרש לפי התרבות של כולנו. אנחנו מדינת ישראל, ואני חושבת שאין חבר כנסת שלא תורם, אבל אסור לעשות את זה מול המצלמות, אסור להשפיל את הבן-אדם שאתה נותן לו ועוזר לו, אסור, רבותי.
יש תהליך של קביעת משכורות, ואת זה צריכים להפריד. אני בטוחה בכך שרק עצמאים במדינת ישראל זכותם, הם מרוויחים את הכסף והם קובעים כמה הם מקבלים. אם ועדה חיצונית תחליט שזה שקל אחד בחודש, אז זה יהיה שקל אחד בחודש. אני בעד, אדוני היושב-ראש, להוציא את זה מהידיים של הכנסת לוועדה מקצועית וכלכלית, שהם יחליטו מה אנחנו צריכים לקבל וכמה.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אני מחזיקה כאן מחקר, ואני חושבת שכולנו קראנו את המחקר הזה של מרכז המחקר והמידע, והם כותבים כאן איך נקבעות משכורות של כל המדינות, של כל פרלמנט בעולם. למה אנחנו צריכים לחפש דרך אחרת? ועדה חיצונית מקצועית כלכלית. אנחנו לא צריכים לחפש סולם איך יורדים היום מול הטלוויזיה. אני לא חושבת שיש - - -
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
לא סיימתי. לפני כמה ימים חברי הכנסת הצביעו נגד ניצולי שואה, זו הייתה בושה הכי גדולה בגלל שממשלת ישראל, מדינת ישראל הכניסה יד לכיס של ניצולי שואה וגנבה את הרנטה שהם מקבלים מגרמניה, ואני כן רוצה לדבר על זה. אדוני, אני מסיימת. אני חושבת שאסור לקבל החלטות בחופזה, ועדה מקצועית זה דבר אחד.
ודבר שני, אני קוראת לחברי הכנסת שאו שנחוקק את החוק - - -
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
אני מכינה הצעת החוק, אני פונה אליך, אדוני היושב-ראש, לעשות את זה מהר ביותר, לחוקק את החוק, קוראת לחברי כנסת להוציא את זה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בינתיים את עושה את הכול כדי שנגיע לחוק שלך. מבטיח לך שנעשה רפורמה לפני שנדון בחוק שלך.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
הם מפריעים. לא יכול להיות שיש חברי כנסת פופוליסטים, והם חושבים שהם מוותרים על המשכורת. שיוותרו על כל המשכורת ויעבדו על שקל בחודש, ואנחנו נשרת את הציבור וועדה חיצונית תחליט, וככה אני אביא את החקיקה הזאת. אני קוראת לחברי הכנסת, תתמכו בחוק הזה.
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)
¶
ואת כל שנייה: אני תורמת. גם אנחנו תורמים, אבל אני חושבת שלא עושים את התרומות בפרהסיה. לא עושים את התרומות בפרהסיה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, אז בוא נפתח את זה ונגיד, דוד, שאני מוותר על התוספת. הנה, הודעתי ציבורית.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לומר כמה דברים באמת מהר. האחד, אני תומך בכל מי שדיבר, שדיברה לפני, והביע את דעתה שאנחנו צריכים לחלץ את זה מידינו ולהעביר את זה לוועדה חיצונית.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוז. בכל אופן, חברות וחברי כנסת יקרים, כל מה שנתבקשנו לעשות אז על-ידי הוועדה הציבורית זה להקפיא את השכר שלנו לשנה, ולא מתוך איזשהו רצון לפופוליזם וכו'. חשבתי, וגם אחרים חשבו, שזה יהיה איזשהו מין מסר כזה של ענווה לציבור ששנה אחת אנחנו מוכנים לוותר על העלאת השכר.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
יפה. אבל זה מה שהתבקשנו, דוד, ולכן זה בא משם. לגבי קריאת האתגר שלך, שאם אנחנו אכן מוכנים, אלה שהצביעו - לוותר, אז כן, אנחנו מוכנים לוותר, כי אנחנו אכן עקביים.
ארבל אסטרחן
¶
הנוסח כפי שמונח בפניכם - היום חוק הכנסת קובע: "לחבר הכנסת ישולמו שכר ותשלומים אחרים בהתאם להוראות פרק זה, וחובה עליו לקבלם." אז מוצע שיהיה כתוב שלחבר הכנסת ישולמו שכר ותשלומים אחרים בהתאם להוראות פרק זה; "חובה על חבר הכנסת" – עכשיו אני מקריאה את התוספת – "חובה על חבר הכנסת לקבל את שכרו, ואולם חבר הכנסת רשאי לוותר בשנה מסוימת על קבלת חלק השכר הנובע מעדכון השכר באותה שנה; הודיע חבר הכנסת לחשב הכנסת על ויתור כאמור, לא ישולם לו חלק השכר כאמור בעד אותה שנה ממועד תשלום השכר שלאחר מסירת ההודעה, והוויתור יחול לכל דבר ועניין; חבר הכנסת שהודיע כאמור לא יהיה רשאי לשנות את הודעתו באותה שנה".
היו"ר דוד ביטן
¶
אה, הבנתי.
הצבעה
בעד – 13
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הכנסת (תיקון - ויתור על עדכון שכר של חבר כנסת), התשע"ו–2015, אושרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
את הסעיף הבא אני דוחה לישיבה הבאה מכיוון שפנו אלי ח"כים בנושא של המתנדבים, יש להם בעיה עם זה, יש גם בעיה עם המלצות היועץ המשפטי לממשלה. נצטרך בכל מקרה לעשות דיון. אנחנו מדי ישיבה נביא תיקוני תקנון על מנת ליישב את התקנון עם מה שצריך להיות, אבל נדחה את זה לישיבה הבאה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
בסדר גמור.
6. הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון – הגבלת מספר התיקים בטיפול עובד סוציאלי המטפל במשפחות), התשע"ה–2015
היו"ר דוד ביטן
¶
קביעת ועדות לדיון בהצעות החוק הבאות: הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון – הגבלת מספר התיקים בטיפול עובד סוציאלי המטפל במשפחות), התשע"ה–2015, אני ממליץ להעביר את זה לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להעביר את הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון – הגבלת מספר התיקים בטיפול עובד סוציאלי המטפל במשפחות), התשע"ה–2015, לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד. תודה רבה.
7. הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפה במכרזים לעסקים קטנים ובינוניים),
התשע"ה–2015
היו"ר דוד ביטן
¶
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפה במכרזים לעסקים קטנים ובינוניים), התשע"ה–2015, של חבר הכנסת פולקמן וקבוצת חברי כנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר הכנסת פולקמן ביקש ממני להעביר את זה כי הוא יושב-ראש ועדת משנה לעסקים קטנים ובינוניים. אני חושב שאפשר להיענות לבקשה שלו, למרות שאף פעם הוא לא מצביע, תמיד הוא בורח מההצבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להעביר את הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפה במכרזים לעסקים קטנים ובינוניים), התשע"ה–2015, לוועדת המשנה לעסקים קטנים ובינוניים נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
קביעת ועדה בהצעה לסדר-היום בנושא: "ציון יום אילת", של חברי הכנסת: אלי אלאלוף, נאוה בוקר, יעקב מרגי, מיקי לוי, איתן כבל, ינון מגל ודב חנין.
היו"ר דוד ביטן
¶
ההצעה היא להעביר את זה לוועדת הפנים. מי בעד להעביר את הנושא לוועדת הפנים והגנת הסביבה?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להעביר את ההצעה לסדר-היום בנושא ציון יום אילת לוועדת הפנים והגנת הסביבה נתקבלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד.
9. בקשת יו"ר ועדת הכלכלה למיזוג הצעות החוק הבאות: הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו–2015; הצעת חוק השידור הציבורי (תיקון - ביטול סעיף),
התשע"ו–2015
היו"ר דוד ביטן
¶
בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה למיזוג הצעות החוק הבאות: הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו–2015; הצעת חוק השידור הציבורי (תיקון - ביטול סעיף), התשע"ו–2015. אני מציע לקבל את הבקשה למזג את הצעות החוק כי זה אותו נושא.
הבקשה למיזוג הצעות החוק
¶
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו–2015; הצעת חוק השידור הציבורי (תיקון - ביטול סעיף), התשע"ו–2015, נתקבלה.
10. בקשת יו"ר ועדת החוץ והביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 21), התשע"ו–2015
היו"ר דוד ביטן
¶
בקשת יו"ר ועדת החוץ והביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 21), התשע"ו–2015, לפני הקריאה השנייה והשלישית.
אם יהיה לנו זמן בסוף כן נדון בעניין המתנדבים, כי על זה אין מחלוקת. בבקשה, יושב-ראש הוועדה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
זה מסוכם כבר עם האופוזיציה, חבל לבזבז זמן. עשינו דיון משותף. קבענו דיון בין שעתיים לשעתיים וחצי עם מרב מיכאלי.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
הבוקר ישבנו עם מרב מיכאלי בוועדת ההסכמות אצל יושב-ראש הכנסת, סוכם על מתווה הדיון, שעתיים עד שעתיים וחצי תלוי כמה הסתייגויות יועלו.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
כן, ודאי. אז זה מתווה הדיון. בתמורה לזה הורדנו חלק גדול מההצעות של הממשלה, ואני חושב שאפשר לדבר על זה. אבל רק שתדעו שהאופוזיציה והקואליציה בעניין הזה תיאמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא עושה הצבעה. לא רוצה להפסיק. רבותי, יש לנו טלוויזיה, אני לא יכול להפסיק את הדיון. תמשיכי. נעבור לנושא של המתמחים לחברי כנסת. דברי.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
איילת, נו, מה? את לא מאמינה ליושב-ראש הוועדה שאומר לך שהוא דיבר עם מרב? את לא מאמינה שהוא סיכם עם מרב את הנושא?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
חס וחלילה, אבל מותר לי לבדוק עם יושבת-ראש הסיעה שלי את מה שסוכם כשקיבלתי הנחיות אחרות? מה הבעיה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה, חזן, אני לא יודעת את זה בלעדיך. נו, באמת, די כבר, ממנו אני מקבלת הוראות. מספיק, ממש מספיק.
ארבל אסטרחן
¶
אושרה כאן הצעת החוק לקריאה ראשונה שאתה יכול לאפשר את הנושא של איחוד התקציבים. אבל כמו שאמרתי קודם, לצד תיקון החוק יהיה צורך לתקן את החלטת שכר חברי הכנסת, הענקות ותשלומים ולקבוע את הפרטים המדויקים. אז אפשר להתחיל לעבור על העניין הזה שגם מונח בפניכם. האישור הסופי של זה יהיה אחרי שיאושר החוק.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אדוני היו"ר, אני מבקש, גם אורן, גם טלי וגם אני צריכים לצאת לנשיאות, אם אפשר לקיים הצבעה על זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר הכנסת שטרן, אנשים הגיעו להצבעה. אני מבקש ממך תתייחס לא לגופו של החוק אלא לבקשה להקדמת הדיון בו, על זה אני מדבר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
זה בן צור. אתה יושב-ראש, אתה לא עוד אחד סתם בוועדה. אנחנו מכירים, חשבת? לזה בדיוק רציתי להתייחס.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
צחי מבקש ללכת, ואני לא אמנע בעדו מללכת לנשיאות הכנסת, אני לא מבין אתכם. יש לי דבר יותר חשוב מנשיאות הכנסת, מנחה בשתיים-עשרה וחצי, אז מה אתם - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
רציתי לומר שכל התהליך הזה בעיני תהליך בזוי, אין לי מילה אחרת. זו ועדה שעל כל אות שלה, על כל אות שלה, ואני לא צוחק, גם המשמעויות שכאן, ישבו כמעט שנה, לא רוצה להגיד כמה חברי כנסת וכמה אנשים שמעו. השינויים שנעשים כאן זה לא שינוי של רבע אות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
בחוק הזה המרחק בין קריאה ראשונה לבין סיכום החוק בקריאה שנייה ושלישית, לא עשינו דברים כאלה, בוודאי שלא בנושאים כאלה. גם אותם שלושה חוקים שמדברים עליהם: משאל העם ושוויון בנטל, הם לא נעשו בדרך הזו. רציתי לומר שאם קודם דובר פה על זה שכל עם ישראל רואה אותנו ואנחנו מתבזים בזה שמדברים על השכר, אנחנו מתבזים לא פחות כשכל עם ישראל יודע שהבקשה שלך, אדוני היושב-ראש - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הבקשה נעשית מטעם המשרד, משרדי הממשלה והיושב-ראש רק טיפל בעניין הזה, אבל הבקשה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הבקשה להקדמת הדיון באה מטעם המשרד הממשלתי. עכשיו תמשיך. גם אי-אפשר אחרת. אז אם מישהו מתבזה זה המשרד, לא אנחנו.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
תראה, בהפרדת הרשויות במדינת ישראל הרשות המחוקקת היא מעל הרשות המבצעת. מה שאתה אומר לי פה, שאנחנו מכפיפים את עצמנו לרשות המבצעת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
ביטן, תגיד לי, אני רוצה לסיים – יותר זמן ממה שהם מבלבלים לך בשכל באוזן שמאל שלך. אם הייתי מדבר פה רבע שעה שאתה דיברת - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אם הייתי פה מדבר רבע ממה שאתה דיברת כבר היינו אחרי זה. מה שאני רוצה לומר כאן, שאני חושב שאנחנו מבזים את עצמנו ומבזים את הכנסת בזה שאנחנו מבקשים לעשות דיון כל כך משמעותי בתוך פחות משבוע.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אנחנו יודעים כמה ימים עבדנו כולנו עם השפעות כל כך משמעותיות על החברה בישראל. תודה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
משפט. בהקשר הזה, הזמנו לוועדת החוץ והביטחון את כל 120 חברי הכנסת באופן חריג וקבענו דיון של לדעתי עשר שעות.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אתם חצופים, כי אתם כל הזמן מלאים טענות כרימון, מייללים ומייבבים על כל דבר בלי סיבה. העובדות לא היו לצדכם.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
הזמנו אתכם, עשינו דבר חריג שלא היה מעולם. אני לא זוכר, אולי יתקנו אותי הוותיקים, שכל חברי הכנסת מוזמנים לדיון של ועדה מכיוון שהנושא הזה היה חשוב. לא באתם, לא עניין אתכם. אתם רוצים רק בג"צים. גם מה שאתם אומר ילך לבג"ץ.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
זאת הייתה דרישה של האופוזיציה. לא שלא עניין אותנו, צחי, קבעת את זה בצורה שבה היה קשה להגיע, זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
איילת, את אוהבת להשיב. אני רק רוצה להגיד לך דבר אחד, יש הבדל בין החוק הראשון שיצא, שזה היה שינוי מהותי למה שקורה לבין עכשיו כשמדובר בתיקון חקיקה לחוק קיים. ולכן, המהירות שזה נעשה זאת מהירות סבירה ביותר לתיקון שמתבקש.
מי בעד הבקשה להקדמת הדיון לפני קריאה שנייה ושלישית? מי נגד?
הצבעה
בעד – 9
נגד – 4
נמנעים – אין
בקשת יו"ר ועדת החוץ והביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 21), התשע"ו–2015, נתקבלה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
יש לי שאלה לארבל. כאמור, בוועדת ההסכמות הוסכם על סדרי דיון בין שעתיים לשעתיים וחצי.