הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 168
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ט בחשון התשע"ו (11 בנובמבר 2015), שעה 9:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/11/2015
חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ה–2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
מיכל בירן
איתן ברושי
באסל גטאס
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
מנחם אליעזר מוזס
אראל מרגלית
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
רועי פולקמן
מוזמנים
¶
יעל מבורך - סגנית הממונה על התקציבים, משרד האוצר
אסי מסינג - עו"ד, המשנה ליועמ"ש המשפטי, משרד האוצר
דניאלה פרטם - רכזת תחום ביטחון, אגף התקציבים, משרד האוצר
צבי לביא - ynet
שאול בשור - משקיף, המשמר החברתי
חובב ינאי - המשמר החברתי
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, שיהיה לך כוח להמשך הדיונים, לא נפריע לך. היה פה דיון על משאבי טבע והציגו הקלה – איפה משרד האוצר? – למפעל בתמנע. אתמול הכנסת הקדישה יום שלם לאילת, אבל צריך שיצא גם משהו. מסתבר שההקלות לא פותרות את הבעיה – מיקי, אני חושב שגם אתה עסקת בזה – והמפעל הזה לא יקום אם תתקבל ההחלטה שהייתה פה לפני יום או יומיים בוויכוח על כי"ל. הערבוב בין כי"ל לכל היתר יגרום לזה ש-2,000 מקומות עבודה לא יהיו בתמנע. ויש לי בקשה מטעם ראש העיר יצחק הלוי ואודי גת ראש המועצה האזורית, אדוני היושב-ראש, שיהיה שיקול דעת נוסף, כי אם כל ההסדר לא מאפשר פתיחת מפעל אז אין הסדר. בסוף, לא יהיו לא תמלוגים ולא מקומות עבודה. אני מבקש, אדוני היושב-ראש, שתתקיים על זה התייעצות דחופה עם האוצר.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אבל הם היו פה, מה אתה מדבר. לזכותם של האוצר ייאמר שהם באו לקראתם אפילו מעבר למה שביקשנו. 400,000 שקל יעברו לשנים הבאות פלוס 5%, זה יגיע ל-700 - - -
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי לוי, אני מקבל את ההצעה לסדר. נתייעץ ביחד מה לעשות. אני גם אדבר עם אלה שעוסקים בזה בממשלה.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
תלוי בך, אדוני היושב-ראש, תתחיל להוציא אותנו. אני מציע שתתחיל לממש את האיומים שלך.
היו"ר משה גפני
¶
הצעת חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ו–2015. אני מבקש לומר לחברי הוועדה את הדברים כדלהלן: הצעת חוק התקציב שמגיעה עכשיו לאישור ועדת הכספים היא איננה הצעת חוק שגרתית כפי שהייתה בכל שנה. אני זוכר שהצעת חוק תקציב הייתה עוברת כאן בעשר דקות לאחר דיונים ארוכים של חודשים ארוכים בנושא של חוק ההסדרים. הצעת חוק התקציב הייתה עוברת מהר מכיוון שמדובר על מספרים, והדיונים היו במליאת הכנסת. לא כן המצב היום.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לא שגרתית, זו דרך לא שגרתית לנסח את זה. לא שגרתית, אדוני, בלשון המעטה לא שגרתית. כמה מנומס, אדוני.
היו"ר משה גפני
¶
אני הולך להגיד מה המצב. המצב הוא כזה: מדינת ישראל וכל מדינה מתוקנת – אבל מדינת ישראל במצבה, תקציב הביטחון הוא חלק מרכזי בתקציב שלה. הוא לא דבר שולי שאפשר - גם עם דבר שולי אפשר להסתדר - אבל תקציב הביטחון הוא תקציב מרכזי שנעשה בעניין הזה של תקציב מדינה. הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון של ועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון אישרה את תקציב הביטחון לשנת 2015, דחתה את תקציב הביטחון לשנת 2016. דחתה.
היו"ר משה גפני
¶
ראיתי אותך, ולא אמרתי בגלל שפחדתי. על כל פנים, היא לא אישרה את תקציב הביטחון לשנת 2016 מהנימוק – לא הייתי אף על-פי שאני צריך להיות שם, לא הייתי בגלל שהיינו פה בדיונים ארוכים מאוד – והיא לא אישרה מכיוון, שגם לטענת שר הביטחון שהשתתף בישיבה וגם לטענת הרמטכ"ל שהשתתף בישיבה, התקציב איננו מספיק לשנת 2016. אי-אפשר להחזיק את הביטחון במדינת ישראל עם תקציב כזה, והצביעו נגד. נדמה לי שגם האופוזיציה הצביעה נגד, נכון? אתה היית בישיבה.
היו"ר משה גפני
¶
לכאורה, מה שהייתי צריך לעשות, באמת, אם הייתי חס על כבודי, וממילא גם על כבודם של חברי הוועדה, להגיד להם: עד שאתם לא מסיימים את תקציב הביטחון אני לא מביא את התקציב.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אז אני מבקש לומר כדלהלן: התקיימו אתמול ושלשום דיונים – עם יושב-ראש הכנסת ועם יושב-ראש הוועדה המשותפת, עם היועץ המשפטי של הכנסת ועם היועצת המשפטית של הוועדה, ועוד נוספים שעסקו בעניין הזה – וראש הממשלה חוזר אחרי שהוא סיים את הדיון עם הרפורמים, הוא חוזר ביום שישי.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
תלוי באיזה חוג הוא נמצא, ראש הממשלה, הוא זורם עם הזרם בכל מקום שהוא נמצא. הוא בא לחרדים אז הוא חרדי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אנחנו חייבים לשמור על היושב-ראש. מילא אין תקציב ביטחון, גם לא יהיה גפני, תשמרו עליו.
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים, כרגע הועלו כמה הצעות, ואני רוצה להישיר מבט אליכם, להגיד לכם את האמת, להגיד את העובדות, שנדע איפה אנחנו עומדים עם העניין הזה. הרי הבעיה היא שצריך להגדיל את תקציב הביטחון. אי-אפשר לעשות את זה עד שראש הממשלה חוזר, הוא חוזר ביום שישי. עד יום שישי אי-אפשר לעשות שינוי בנושא של תקציב הביטחון, ורוצים להגדיל אותו.
עלתה הצעה שיועלו כאן כמה הסתייגויות שיפרסו את הנושא של הגדלת תקציב הביטחון. הוועדה תחליט אם היא מאשרת את ההגדלה או לא מאשרת את ההגדלה. לא הסכמתי לזה בשום פנים ואופן. מכיוון שאם מביאים הסתייגויות ומצביעים עליהן, מותר לכל חבר בוועדה להביא הסתייגויות ולהצביע עליהן.
הכלל והעיקרון שלא מגישים הסתייגויות בוועדה אלא במליאת הכנסת על מספרים יכולה להישבר רק אם אני מאפשר הסתייגות אחת. בשום פנים ואופן לא הסכמתי. אין הסתייגויות בוועדה. בוועדה מצביעים. נצביע על כל משרד או שנצביע על כל התקציב יחד. כל ההסתייגויות, אגב, זה 30,000 הסתייגויות.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי לטמיר שצריך להוציא מכרז על הניירת, איך להדפיס 30,000 הסתייגויות. לא חשוב, אני לא מתערב בזה, זה כבר לא עסק שלי, זאת המליאה. ואז, אם אני אאפשר כאן הסתייגות אחת, אין אפשרות למנוע מכל חבר ועדה שירצה לנמק 30,000 הסתייגויות. אין אפשרות למנוע את זה ממנו אם שוברים את הכלל, שהכלל הזה נמשך כל השנים. לא יבואו לכאן הסתייגויות, לא להנמקה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסביר את המצב כמות שהוא. האפשרות השנייה זה שיועלו הסתייגויות למליאה, והמליאה תחליט אם היא מקבלת או לא מקבלת. זה בסדר, זה לא עסק שלי. יועלה למליאה, יועלה למליאה.
היו"ר משה גפני
¶
מי שרוצה. אני לא מעלה. מי שרוצה, שיעלה. ואז אני עומד בפני דילמה מאוד פשוטה - האם אני לוקח את הנושא הזה שאנחנו לא מאשרים עכשיו את התקציב, המשמעות של העניין בסופו של דבר שהולכים לבחירות, זאת המשמעות, אין יותר משמעויות.
היו"ר משה גפני
¶
גבירותי ורבותי, אני אומר לכם את ההתלבטויות שהיו לי. אני נגד ללכת לבחירות עכשיו. נגד. אם אין ברירה, אין ברירה. אבל אני נגד ללכת לבחירות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מביא את תקציב המדינה כמות שהוא, תקציב המדינה שבו יהיה נדמה לי 56 מיליארד או משהו – לא חשוב, על מה שאנחנו מדברים, יהיה תקציב ביטחון כפי שהובא בכחול.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני יודע. לא תוצבע כאן הצבעה אחרת. לא תוצבע הצבעה שתקציב הביטחון הוא נמוך יותר או גבוה יותר, וזה לא מביע עמדה - מה דעתי או מה דעתכם או מה דעת כל אחד מאתנו על תקציב הביטחון. אין עמדה כזו. אנחנו, לא רוצה להגיד כמו מדינת עולם שלישי, אבל אנחנו בסופו של דבר נחליט על תקציב הביטחון במליאת הכנסת. ואני אומר לכם מראש, תקציב הביטחון יהיה גבוה יותר ב-56.1 - את זה אמר שר הביטחון, את זה אמר הרמטכ"ל, את זה אמרו חברי הוועדה כשהם הצביעו נגד תקציב הביטחון לשנת 2016, זה הולך להשתנות. זה דבר רע.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
האם הפרוצדורה הזאת לא מסוכנת למעמד של כולנו בוועדת הכספים? כי אם הפרוצדורה הזאת עוברת, האם אנחנו לא יכולים להכפיל את תקציב המדינה בכנסת?
היו"ר משה גפני
¶
אני משלים את המשפט, אתם תשאלו את השאלות, נדמה לי שאני אפילו אזדהה אתן. ואז המציאות תהיה כזו שבה נצביע על תקציב שאנחנו יודעים מראש שאחד הסעיפים המרכזיים בו, שזה תקציב הביטחון, לא יישאר ככה עד סוף שבוע הבא.
היו"ר משה גפני
¶
לא היה. לא היה אף פעם דבר כזה. על כל פנים, לא בזמן שאני בכנסת. בוודאי לא בזמן שאני יושב-ראש ועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מאפשר לחברי הוועדה להתייחס לעניין הזה. אני רק אומר לכם, תהיה הצבעה, יוכלו להצביע נגד זה - לא יהיה תקציב, יוכלו להצביע בעד זה - יהיה תקציב שעובר בצורה לא שגרתית. אני אומר את זה בלשון עדינה, לא מכובדת, אבל זאת תמונת המצב. כל אחד יצביע על-פי מצפונו. לא הסתרתי מכם, לא בדיונים שהתקיימו, לא בהתלבטויות שהיו. היו הצעות שונות ומשונות. הדבר היחיד שהסכמתי – שגם על זה אקבל ביקורת, ואני יודע, אני אכבוש את פני בקרקע, אני יודע – הדבר היחיד שהסכמתי זה להצביע על התקציב כמו שהוא היה בכחול, אני מדבר על תקציב הביטחון, ואני אומר מראש, זה הולך להשתנות. ראש הממשלה חוזר ביום שישי, ואני מניח - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, רבותי, אם תוגש הסתייגות למליאה והיא תעבור, יחזירו את החוק לפה, נצביע על ההסתייגות, אם אנחנו - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני, אל תבלבלו את המוח, יש רוב לקואליציה, ההסתייגות הזאת לא תעבור אם נעביר אותה, בחייכם. זה לא הסיפור.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אולי אפשר גם להכפיל אותו פי עשרה בהסתייגות. תכפילו אותו פי עשרה בהסתייגות. האם זה מתווה הגז של הביטחון?
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, חבר הכנסת וקנין, מה שאמרת נכון, אם תעבור הסתייגות, יכול להיות שאני ארצה להחזיר את זה לוועדה, יכול להיות שלא.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
קודם כול, אני רוצה להודות לך, אדוני היושב-ראש, על הכנות ועל היושרה בהצגת הדברים. תראו, אני ההפך ממך, יש לי הכי פחות ניסיון פרלמנטרי בעניינים האלה, אבל המראה שמתגלה לנגד עינינו בעניין הזה שהוא קריטי למדינת ישראל הוא בושה וחרפה, ממש כך. אני רוצה לנמק את זה ולפרט. תראו, ישבנו בוועדה משותפת, קיימנו הרבה מאוד ישיבות, באו כל הדרג הבכיר של מערכת הביטחון והציגו מצגות והיו דיונים וכו' וכו'.
ביום המכריע, בישיבה המכריעה הגיע שר הביטחון ופנה אלינו וביקש מהוועדה להצביע כנגד תקציב הביטחון שהממשלה שהוא חבר בה שמה על השולחן שלה. מכיוון שאנחנו מודעים לצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל, אכן הצבענו נגד תקציב 2016, וזאת הצבעה פוזיטיבית במובן שזה לא בהתעלמות אלא בהצבעה ממש כנגד התקציב. זה חוזר לכאן, ועכשיו מבקשים מאתנו, אותם אנשים שישבנו אתם שם, להצביע בעד תקציב שהסעיף המרכזי בו הוא אותו סעיף שהוועדה המשותפת דחתה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מסביר לו שהיא לא מחייבת בכלל. מנדט הוועדה המשותפת היא רק לגבש את הצעת התקציב, היא לא מחייבת את ועדת הכספים.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
רבותי, אי-אפשר זילות כזאת של תהליכים בסיסיים בדמוקרטיה הישראלית, בפרט בעניין הזה. אני מבקש ממך, אדוני היושב-ראש, אתה באמת מגלה בצורה קונסיסטנטית יושרה, כפי שאמרתי, וכבוד לוועדה הזאת.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אל תיתן יד למחטף הזה. אם ראש הממשלה היה רוצה לפתור את זה היה לו הרבה זמן לפני זה. הוא לא עשה את זה. אי-אפשר לאשר תקציב - - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש ממך לא להביא את זה להצבעה. זאת תהיה פגיעה אנושה בכבודה ובמעמדה ובאחריותה של ועדת הכספים של הכנסת ושל הוועדה המשותפת.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אתה לא רשום כמסכם. אתה רוצה להירשם אז תירשם, אני לא יכול לעשות פרוטקציה לחברי יהדות התורה, אין דבר כזה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אני רוצה לומר שיש פה באמת סיטואציה, כפי שפתחת אדוני היושב-ראש, מיוחדת במינה שלא הייתה כמוה כנראה בהיסטוריה של מדינת ישראל, שבה ועדת החוץ והביטחון, הוועדה המשותפת לעניין תקציב הביטחון לא אישרה את תקציב הביטחון כפי שהוא על כלל מרכיביה, קואליציה, אופוזיציה – למעט כפי שאמר פה חבר הכנסת עפר שלח המגמה השלישית – ואני אומר בפירוש, עם כל אי-הנעימות - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
עם כל אי-הנעימות, תקציב הביטחון, כפי שהוא על שלל מרכיביו הקשיחים, אינו מאפשר בסוף למה שנותר לצה"ל למלא את ייעודו ולהגן על מדינת ישראל.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
בדקנו את זה וירדנו לעומק. למעלה משנתיים וחצי שאני חבר בוועדה, ואני אומר את זה באופן אחראי ובאופן מקצועי, על המדינה וגבולותיה ועל ביטחון הפנים היכן שהיא צריכה לדאוג ולהתמודד עם האיומים הקיימים, ועם אלה שעוד מאתגרים אותנו בהם. ועל כן, אני אומר את זה מתוך אחריות וכחבר קואליציה, אבל גם יחד עם חברי לאופוזיציה שכולם מגלים את אותה אחריות בוועדת החוץ והביטחון. איך תיעשה הפרוצדורה אני לא יודע להגיד, אין לי את הידע המקצועי הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא להצביע. להצביע נגד. תגיד, בסדר, הולכים לבחירות. אני בעד. הסקרים נותנים לנו כבר תשעה מנדטים.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
או, חבר הכנסת גפני, אינני יודע על איזה עוד מקורות הוא ישפיע, שהרי להצביע על מכלול התקציב חוץ מעל סעיף 15 של תקציב הביטחון, אם הפרוצדורה הזאת מתאפשרת - - -
היו"ר משה גפני
¶
אפשר למשוך את ההסתייגות ואז למשוך את התקציב לכאן חזרה ולשאול את השאלה, אני לא יודע. אם יהיה רוב.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
זו שאלה של יועצים משפטיים. אני חושב שאני לא מתעמת פה עם אדם, כי אין לי את הפרוצדורה המשפטית, אבל אני אומר, על תקציב 2015 בסכום הזה של 56.1 לא להצביע.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול תודה על זה שבאת ושמת את הדברים על השולחן, זה מאוד מאוד חשוב. אני חושב שיש לנו איזושהי חובת נאמנות ואיזשהו כבוד לתהליך של הוועדה הזאת ולתהליך של התקציב בכנסת שמופר פה בצורה גסה. ואני גם מפנה את תשומת לבה של היועצת המשפטית של הוועדה - אני חושב שהתקדים יוכל להיות תקדים שבאמצעותו אפשר יהיה בעתיד לדלג על ועדות הכנסת עם רוב במליאה. למה? כי בעצם מה אנחנו עושים פה? על-ידי זה שאנחנו מכניסים פה מספרים שאפילו לא צריכים לדון עליהם, כי ההסתייגויות המספריות הרי הם לא לדיון.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אנחנו יכולים לקחת את תקציב המדינה, פה נתנו איזשהו מרווח של 7 מיליארד שקל, מ-7 מיליארד שקל בהסתייגויות שהן לכאורה טכניות, ואנחנו יכולים להבא – ההסתייגות הכי גדולה לפי מה ששאלנו את היועצת המשפטית של הוועדה שנעשה עד היום הייתה של 50 מיליון שקל בתקופתו של אהוד אולמרט, הייתה שם הסתייגות שהונחה לפני כן שהייתה לה דלתא, שינוי של 50 מיליון שקל והצביעו עליה בעד.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל תראה, אם אנחנו יודעים לקפוץ מ-50 מיליון ל-7 מיליארד, אז למה שלא נקפוץ אחר כך מ-7 מיליארד ל-700 מיליארד ונכפיל את תקציב המדינה בהסתייגות? הרי מה התפקיד שלנו? אנחנו יכולים להגיש הסתייגות, אנחנו בכלל לא חייבים לדון בזה. זה יכול להיות רשום בתוך העניין המספרי, ובגלל שלקואליציה יש רוב היא יכולה לקחת ולייתר את כל התהליך של בניית התקציב מתוך ועדות הכנסת. תשימו לב, היום אתם בקואליציה, מחר – בסוף, בסוף אנחנו - מה אמרתי? חובת נאמנות?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
יש לנו גם חובת נאמנות. אם לא נשמור על המוסד שלנו, של ועדות הכנסת ושל התהליך בכנסת, פשוט ישתמשו בזה להבא. היום משתמשים בזה כדי להעביר את תקציב הביטחון כי איחרו בשבוע ולא דנו בזה, מחר ישתמשו בזה כדי להעביר מחדש את תקציב המדינה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
איפה אנחנו נמצאים? תשימו לב, רבותי, אנחנו בסוף צריכים להסתכל על עצמנו במראה. אנחנו נמצאים בסוף שנת 2015 כשאנחנו מאשרים את התקציב של 2015 חודש לפני סוף השנה. זה מה שאנחנו אומרים לעם ישראל, ככה אנחנו עובדים. ואחר כך אנחנו לוקחים את התקציב הזה ואת הסעיף הכי גדול שנקרא "תקציב הביטחון" ואומרים שבעצם אנחנו לא בעדו, לא האופוזיציה ולא הקואליציה, ונותנים לנו מרווח של 7 מיליארד. זה דבר ראשון.
הדבר השני זה כל העניין של חובת הנאמנות של תת-הוועדה של הוועדה המשותפת, שאני משתתף בה זו הפעם השנייה. הבנתי שהחובה שלנו היא כזאת - מכיוון שכלל חברי הוועדה לא בהכרח יכולים לראות את כל הפרטים, אז חברי הוועדה עצמה צריכים לראות את הפרטים, להגיד שיהיה רוב בתוך תת-הוועדה שממליץ שהפרטים שהרמטכ"ל ושר הביטחון וכל מי שאמון על זה מקובלים עלינו, ולהעלות את זה לוועדה, והוועדה - אנחנו מאשרים את המסגרת בלי לראות חלק מהפרטים. כשראינו את הפרטים, ברוב מוחלט של חברי הוועדה מהאופוזיציה ומהקואליציה אמרנו לא. אמרנו לא. זה ביטחון מדינת ישראל. אמרנו לא. מה הולכים לעשות עם ההמלצה הזאת שלנו?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני ממשיך. אז זה הדבר השני שלדעתי נפרצים פה הגבולות. ואני פשוט שואל את עצמי אחר כך: איפה תעמוד הוועדה הזאת ומה משמעותה הלאה.
הדבר השלישי זה שברמה המשפטית אנחנו מרגישים – אתם התייעצתם על הדברים האלה, היה לכם את הזמן לדון בזה - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא הסכמתי בשום פנים ואופן, כי לא רציתי שרק שגית תיקח על עצמה אחריות. זה היה עם היועץ המשפטי של הכנסת. היועץ המשפטי של הכנסת מעורב בזה עד הסוף.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
בדיוק. לחלק מאתנו יש יותר הבנה משפטית ולחלק פחות. אנחנו לא מרגישים שכרגע קיבלנו את מכלול הייעוץ. חברי הוועדה ישבו הבוקר, ותוך כדי הדיון הבנו שאנחנו בעצם צריכים לשמוע את הטיעונים, כי בעצם הבנו שגם לא מקריאים את המספרים, שזה גם לא עולה לדיון. כלומר, שאם היינו פתאום שומעים מספר אחר ומישהו רוצה לנמק, היינו שומעים אותו, אבל זה לא עולה לדיון ואנחנו לא יכולים להעלות מספר אחר. כי יכול להיות שחלק מאתנו - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
כשאתה אומר לו: תגיש הסתייגות, אתה אומר לו: תשחק את כללי המשחק שהקואליציה מציעה, אבל זאת לא הצעה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
בסופו של דבר ביקשתי גם משגית, התחלנו לשמוע את דעתה, וגם מאיל ינון, שלחנו לו מכתב מתוך הישיבה וביקשתי התייעצות, והוא אמר שהוא מוכן בעצה – אנחנו חייבים לשמוע אותה. אני חייב להגיד, תראה, על מתווה הגז לא רציתם להצביע בצורה כזאת או אחרת, השר לא רצה לקחת אחריות, ועושים איזשהו תהליך עוקף.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
ומה אנחנו עושים פה? איפה אנחנו הולכים לעמוד בסוף הדבר הזה? אנחנו עושים את מעשה הגז בביטחון, אני לא מבין. אנחנו עוקפים את הכנסת, ואני אומר לך שהדבר הזה יירשם לדיראון עולם בכנסת ישראל. כי לקחנו את התהליך של בניית תקציב מלמטה למעלה, ודיונים מכובדים של הסכמה חוסר הסכמה, זה בסדר גמור, וייתרנו אותו לחלוטין עד כדי כך שאפשר לעשות בפרוצדורה הזאת פלאים ולכפיל את תקציב המדינה בלי לעבור את הוועדות.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
קודם כול, תיקון אחד לדברים שאמר חבר הכנסת מרגלית, הוועדה המשותפת איננה ועדת משנה ואיננה תת-ועדה, היא ועדה סטטוטורית באותו מעמד של הוועדה הזו.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
כן. והיושב-ראש שלה נבחר על-ידי ועדת הכנסת. במובן הזה המשמעות המשפטית, האם ועדת הכספים יכולה להצביע על תקציב המדינה בסיטואציה שבה שורה מאוד מז'ורית בתוך תקציב המדינה לא אושרה על-ידי הוועדה הנוגעת לכך, היא שאלה שלטעמי נשארה פתוחה. לא הבנתי שיש עליה תשובה. וזה דבר מאוד משמעותי. מה גם שכמו שאמר חבר הכנסת טרכטנברג, הוועדה המשותפת דחתה, זה לא שהיא לא הצביעה, היא דחתה את תקציב הביטחון לשנת 2016.
להוסיף על הדברים של חברי. תראו, קודם כול, כשאנחנו מדברים על תקציב הביטחון, זה לא רק מספר המסגרת שלו, אלא גם תוכנו. העובדה שזה 56.1 - - -
היו"ר משה גפני
¶
יעל, אבקש אחרי שהח"כים יסיימו ואחרי שהיועצת המשפטית תגיד, תגידו גם אתם את עמדתכם לגבי המכלול הזה. בבקשה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
נוקבים במספר 56.1, ולכאורה אפילו 7 מיליארד שזה המקסימום פה, זה יוצא קצת יותר משמינית מהתקציב. בפועל, מכיוון שיש קשיחויות עצומות בתוך תקציב הביטחון, הגמלאות והשיקום והשכר וכל הסעיפים האלה, אנחנו מדברים על כל הדברים שהם הדברים הכי חשובים בקיום צה"ל והתעצמותו. בפועל, על זה אנחנו מדברים.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
כל הדברים האלה לא נידונו לא במשותפת, מפני שלא הייתה מולנו הצעת תקציב אלטרנטיבית ל-56.1, לא בוועדות - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
לא בוועדות המשנה. אני עומד בראש ועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח, אנחנו אמורים לדון בתוכנית הרב-שנתית שאתמול התפרסמו קטעים ממנה, איך אפשר לדון בה בכלל כשאין תקציב? וכשהמספר שיביאו כאיזושהי הסתייגות שתאושר במליאה לא היה בו שום דיון באיך הוא מחולק. מאיפה אני יודע – עקרונית, אפשר לדעת לקחת אם תהיה תוספת של 3 מיליארד ועכשיו לשים את זה במסיבת הסיום של הרמטכ"ל הבא. אין לזה שום תת-חלוקה. זה מעקר ושם ללעג את כל הדיון בתקציב הביטחון ואת כל הדיון בתקציב המדינה. ישבתם פה, ועדה מכובדת, הייתי חבר בה ואני מאוד אוהב אותה, דנתם פה, כל המצרפים התקציביים שמדובר בהם זה 7 מיליארד שקל. מה עם יעד הגירעון? מאיפה יבוא הכסף? כל זה לאיין?
אז כמו שאומר חבר הכנסת מרגלית, אם ככה, בוא נבוא למליאה יום אחד ויעלו הסתייגויות, יזרקו מספרים, ונקבע את תקציב המדינה. זה הופך את כל הדבר הזה לפארסה.
עכשיו אני רוצה עוד משפט אחרון גם על הפארסה השלטונית. ראש הממשלה אמר ביולי, לפני ארבעה חודשים, שתקציב הביטחון יהיה יותר גדול, הרי היה דיון בממשלה. אני רוצה להגיד למי שלא מכיר את זה, השנה לא היה דיון בקבינט על תקציב הביטחון. זה חסר תקדים מאז שהקבינט קיים, שהקבינט לא התכנס בכלל לדון בתקציב הביטחון. כשבאו לדיון בממשלה אמר ראש הממשלה בפתח הדיון: אנחנו שמים את המספרים אבל אלו לא המספרים. ארבעה חודשים עברו מאז, זה לא שלא הגיעו לסיכום.
תאמינו לי, כמו שאנשים בחדר הזה יודעים, אני בקיא מאוד במה שאני אומר עכשיו. גם לא היו דיונים עד לאחרונה, ויש מצב שבו כשיש דיון על מסקנות ועדת לוקר, משרד הביטחון בכלל מחרים אותו. עכשיו בחאפ-לאפ עושים את זה, וראש הממשלה יחזור ויזרקו איזה מספר שאני אומר לכם, אף אחד לא יודע לפרט אותו, אף אחד לא יודע למה הוא שווה. אז בתוך התנאים האלה, אדוני היושב-ראש, אני יודע כמה כבודו של המקום הזה חשוב לך, אי-אפשר, אסור להצביע על תקציב המדינה בתנאים האלה. תודה רבה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני היושב-ראש, הקשבתי לך בקשב רב, והמשמעות מהדברים שאמרת זה שחברי הכנסת בעצם נדרשים להצביע על תקציב פיקטיבי. אין לי דרך אחרת להגדיר את זה. זה תקציב פיקטיבי. עכשיו, יש כאן דיון שמתנהל בשתי רמות: דיון מהותי, נתן לו ביטוי מאוד נרחב עכשיו עפר שלח בדברים שלו על המהות של תקציב הביטחון, אני לא נכנסת לזה, הוא תיאר את זה; ויש כאן במקביל דיון שהוא לכאורה פרוצדורלי, אבל הוא גם הדיון המהותי. וחייבים לקחת את שני הדברים האלה ביחד ולשים אותם נדבך על גבי נדבך. כי מה שסיפרת לנו בפתח דבריך, פתחת ככה ואמרת: ישבנו אתמול, תקן אותי אם אני טועה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
שלשום, סליחה. ננסח את זה ככה, ישבו היועץ המשפטי של הכנסת, אני, דהיינו, אתה – אני לא, אתה – יושב-ראש הכנסת וכל הגוורדיה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
ושגית, שיש לי אליה הערכה גדולה, וכל הגוורדיה המכובדת הזאת הביאה אותך למסקנה שזה מה שאתה צריך להגיד לנו היום בוועדה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
זה היה הרישה. לזה אתה הגעת מכל הדברים האלה. איך יושב-ראש הכנסת והיועץ המשפטי של הכנסת לא מגינים על כבודה של הכנסת, על כבודה של הוועדה שאתה עומד בראשה, על כבודה של הוועדה המשותפת? הוועדה המשותפת בכל זאת הגיעה לאיזו מסקנה – מוצאת חן בעיני, לא מוצאת חן בעיני, זה לא משנה כרגע – הגיעה למסקנה, זו ועדה שלמה, למעט אורן חזן כמו שאמרו.
עכשיו אתה מגיע לכאן לוועדה, ואני אומרת לך את זה בהרבה כבוד והערכה ואתה יודע את זה, זה לא מצוות אנשים מלומדה מה שאני הולכת להגיד לך עכשיו, מה שיקרה, שאתה גם תאכל את הדגים הסרוחים וגם תגורש מהעיר. סלח לי שאני אומרת את זה בצורה הזו. גם אתה לא עושה את מה שהם ביקשו, מה שהם רוצים, גם אתה לא מייצג אותנו כחברי הוועדה לעשות את מה שנדרש מאתנו כחברי ועדה שישבו כאן על המדוכה, מי יותר מי פחות, העברתם במסגרת חוק ההסדרים, אנחנו הצבענו נגד, על נומרטור לחברי כנסת או איך שלא קראו לסעיף.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני, כשמביאים הצעה כזו חסרת תקדים שההיקפים שלה יכולים להגיע ל-7 מיליארד שקלים זה עושה צחוק מכל תהליך החקיקה. מדובר כאן בהיקף, נניח, של עד 7 מיליארד שקלים. מאיפה יבואו ה-7 מיליארד שקלים האלו? בואו נדבר על זה. יקצצו בשירותים האזרחיים? ייקחו מהרזרבות? ייקחו מהגירעון? יעשו "פלאט"? אנחנו צריכים לדעת את זה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
ייקחו מקצבאות – מאיפה זה יבוא? ברצינות, מאיפה זה יבוא? בשביל מה ישבנו כאן בכל דיון ודנו ועל קוצו של יוד, כל דבר פה דנו ודנו וככה והחליטו, מה אתה מצפה מאתנו? אנחנו צריכים אחר כך לחזור לוועדה הזאת ולהמשיך להידיין אצלך גם בנושאים אחרים.
מישהו צריך לקחת אחריות פה. קודם כול, יושב-ראש הכנסת, זה מחפיר שיושב-ראש הכנסת מאפשר מהלך כזה, להביא הסתייגויות כאלה בסך של עד 7 מיליארד שקלים למליאה כדי לעקוף החלטות גם של הוועדה המשותפת, גם את ההחלטות של הוועדה הזו. זה הרי לא מתקבל על הדעת. היועץ המשפטי של הכנסת – תכף תתייחס היועצת המשפטית של הוועדה. אתם צריכים להגן על כבודה של הכנסת. יש בכל זאת איזו פרוצדורה בחקיקה, יש איזה כבוד בחקיקה, אי-אפשר לעשות מכל דבר חוכא ואטלולא, גוררים את הוועדה הזאת כאילו היינו איזו נבלה בשוק. תסלח לי שאני אומרת את זה ככה. ככה גוררים אותנו, מבקשים מאתנו - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לא מעניין אותי עכשיו בחירות. יש פרוצדורה של חקיקה, גוררים אותנו באופן מחפיר לבוא להצביע במליאה על הסתייגויות שהולך להביא ראש הוועדה המשותפת. לא היה כדבר הזה, לא היו כסכומים האלו, זה חסר תקדים. אני קוראת לך, אדוני היושב-ראש, דווקא בגלל שיש לי הערכה כל כך גדולה אליך. עכשיו אני מבינה מה ניסית לעשות, אתה אומר: אצלי לא אתן לזה, אבל אתה נותן את זה כשאתה מעלה את זה למליאה באופן הזה. אל תיתן לזה יד, אני ממש מבקשת ממך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני באמת רוצה לשאול מה מטרת ועדת הכספים? לשם מה בכלל ישבנו, התכנסנו, דנו פה, רבנו פה, המשכנו פה עד השעות הקטנות של הלילה, הרבה פעמים כדי להשיג פרויקטים חברתיים, בין היתר - - -
היו"ר משה גפני
¶
סליחה רגע. מה זה, בצלאל, ששוב הבית היהודי מציל את החרדים שלקחת אותי עם הפנצ'ר? שהצלת אותי זה בסדר, אבל מתי זה שוב? מתי הייתה הפעם הקודמת שהבית היהודי הציל אותנו? סליחה, אורלי, תתחילי שוב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שלא הבנתם. הכוונה של הקדוש ברוך הוא הייתה לעכב אותך כדי שאנחנו לא נהפוך להיות פה גיור רפורמי לתקציב, אבל בא בצלאל והציל את הממשלה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עכשיו לענייננו, אני באמת שואלת שאלת תם, מה מטרת ומה תפקיד ועדת הכספים? דנו כאן, רבנו כאן, ניסינו להציל פרויקטים חברתיים, ועל 75 מיליון שקלים לרופאים בפריפריה נאבקנו אני חושבת כמו - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני לא יודעת אם היה פה תקדים. לאחר מכן ראינו איך באים לפגוע לנו - - -
היו"ר משה גפני
¶
הבאת לי את הנייר הזה ואני גם כן נדלקו לי הפיוזים. אחרי זה, אראל, כל האופוזיציה הייתה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נכון, וזה היה בעיתוי כזה שדנו בפרק הבריאות. אבל חשפנו פה תרגיל של – אני לא יודעת אם זה של האוצר או של אחרים – לעצור פרויקט חברתי שבא לתקן עוול כבד מאוד. אחר כך נלחמנו על החד-הוריות, נלחמנו על הפנסיה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
250 מיליון לדברי האוצר. עכשיו בזה שאנחנו מתכנסים פה בעצם היום, אנחנו אומרים שכל מה שעשינו זה כמו עבודה מיותרת, זה כמו על הקרח, מה שאומרים הצעירים. אני חושבת שזה גם בהתאם לחוק, ותכף אפרט את הסעיפים בחוק התקציב. אנחנו אומרים: עכשיו הוועדה המשותפת שלא הצליחה להעביר איזושהי המלצה לתקציב הביטחון, למסגרת של התקציב, שולחת אותנו להיות מין חותמת גומי בלי לדעת – אני חייבת לומר, לא הייתי שותפה לחלק מן הדיונים, זה דיונים סגורים, חשאיים – אין לנו מושג מה היו הטיעונים שם, לאן הולך הכסף. כמו שאמר קודם עפר, זה יכול להיות למסיבת סיום של הרמטכ"ל או מפקד אחר, וההשפעות של אותה החלטה הן השפעות הרות גורל על כל התקציב שנדון כאן.
אני רוצה לומר לאדוני היושב-ראש, במידה שאנחנו נאשר את זה, את הכחול כמו שהצעת, ונגיע למליאה וההסתייגות תעבור, הסתייגות שבעצם מהותה היא עוד הוספה של מיליארדים לתקציב, אין מצב אחר שכל תקציב המדינה לא נפתח בחזרה, כי יש לזה השלכות. מאיפה יבוא הכסף? גם לגבי סעיפי רזרבה יש פה הוראות מאוד מאוד מפורטות בחוק התקציב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אקריא לך, בעמוד 1,177 סעיף 12 פרק ד': שונות, וסעיף 13. ואני אומרת, להביא 7 מיליארד שקלים שנלחמנו על 50 מיליון שקלים על חד-הוריות ולא נמצא חלק מהכסף - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להקריא לכם את הסעיף. פרק ד': שונות: "בשנות הכספים 2015 ו-2016 לגבי שימוש בסכומים שבסעיף בתקציב "רזרבה כללית"" – גם לזה יש הוראות – "למטרה שבמסגרת הפעילות של משרד ראש הממשלה לפי סעיף 12 לחוק יסודות התקציב, יקראו את הסעיף האמור כאילו נאמר בסוף סעיף קטן (א) שבו "לעניין סעיף זה, "הוועדה" – ועדה מיוחדת שתמנה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת מקרב חבריה". ובפירוט, מה שאומר: "סעיף לחוק יסודות התקציב קובע כי שר האוצר רשאי" – שר האוצר לא פנה אלינו, חייב לומר, פנתה אלינו הוועדה המשותפת. שר האוצר לא פנה. "בהודעה לוועדת הכספים של הכנסת, לקבוע את המטרות אשר להן יוצאו הסכומים וימולאו המשרות שבסעיף תקציב "רזרבה כללית", ובלבד שלא יגדיל בדרך זו תכנית בסכום העולה על שיעור מסוים הקבוע בחוק, אלא באישור מוקדם של הוועדה". אין מצב שזה לא חוזר לוועדת הכספים. הייתי רוצה עכשיו לעצור את הוועדה, לבקש מהיועץ המשפטי לכנסת לבוא ולתת לנו את חוות דעתו, מה אומרות ההשלכות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל מאחר שלא היה תקדים, ואנחנו היום בעיצומו של תקדים, אנחנו צריכים להיות זהירים שבעתיים, כי אנחנו יוצרים את ההלכה. ופה היום אתה נותן את היד שלך ליצור הלכה שהיא מסוכנת מאוד להתנהלות דמוקרטית בהמשך.
אני דורשת שנפסיק את הוועדה, לא נדון בזה בכלל, זה לא מכבד אותנו, זה לא מכבד את הציבור, בטח לא את אלה שמסתכלים עלינו ואומרים: על מה אלה מצביעים ועל מה הם מדברים. אם נאשר את זה כמכלול אנחנו פושעים לתפקידנו. לא ייתכן שחבר כנסת יצביע בעבור משהו שאין לו מושג בו, שהדברים לא נחשפו בפניו, שאלו שיש להם מושג בו הצביעו כולם פה אחד, פרט לאורן חזן, נגדו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ואנחנו עכשיו באים להכשיר את מה שלא הקואליציה ולא האופוזיציה רוצים. לא ייתכן שבלי דיון מעמיק – הוועדה הזו היא לא חותמת גומי והיא לא באה להכשיר שום שרץ. אנחנו צריכים להבין שאנחנו נמצאים בנקודה, שוב פעם אני אומרת, הנקודה הזו היא קריטית, פה נקבעת ההלכה. האם אדוני רוצה לקבוע הלכה שוועדת הכספים מיותרת? כי זה מה שזה אומר. אתה כיושב-ראש ועדת הכספים צריך לומר: עד כאן, אני לא אהיה זה שיגזור מיתה לוועדה הזאת.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
מי שיודע על מה הוא מדבר, ואתה יודע על מה הוא מדבר, גם אומר שהרזרבה הכללית איננה רזרבה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אלה כספים שכבר מיועדים למשהו. זאת אומרת, גם הטיעון שהכסף הזה יבוא מהרזרבה אין לו רגליים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בהצעת חוק תקציב הביטחון אני תומך בעמדתו של חבר הכנסת מוטי יוגב. אסור לאשר את תקציב הביטחון במתכונת שבוצעה ויש ללכת לבחירות, זה מה שאמר יוגב. ובעניין הזה הממשלה והקואליציה החליטו לעלות על ועדת הכספים - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
החליטו לעלות עם D9 – זה כבר הפך להיות משפט שבשגרה - D9, יש כבר D10, אולי צריך לשנות את זה – ולדרוס כל הליך חוקי בדרך לאישור תקציב המדינה. אתם, אדוני, והממשלה הופכים פה את הכנסת, ואת ועדת הכספים בפרט, לחותמת גומי ריקה מתוכן וריקה ממשמעות. אל תיתן לזה להתקיים. ובעניין הזה נשאלת השאלה הגדולה: מהיכן יבוא הכסף? מאיפה יבוא סכום אדיר כזה? מה, בדקה התשעים, בשבוע 7 מיליארד שקל מוצאים מקורות? או שיגדילו את הגירעון, ה-2.9 הוא חלום והוא יהפוך ל-4.6, אלוהים יודע.
ולכן, אין מספרים, אדוני. הכול בכאילו כדברי הגשש. כאילו דנו ואישרנו, כאילו יש תקציב, כאילו יש ממשלה. אדוני היושב-ראש, שוב תודה על היושרה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אתה אינך יכול להיות שותף לדיל שאינו כשר, אבל מאוד מאוד מסריח. אני ממליץ לך לעצור את הוועדה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מציע לקרוא בדף 1,178 מה שכתוב שם: שבמקום ועדת הכספים של הכנסת בראשותך, הוועדה המיוחדת שתמנה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת מקרב חבריה, אפילו לא הוועדה המשותפת, אלא רק - - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
נכון, של משרד ראש הממשלה, אני יודע, על זה אני מדבר. אני אומר, מדוע שלא תהיה ועדה משותפת גם לכספים? למה זה רק בוועדת החוץ והביטחון?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני יודע, אני צודק, אז תגידו לו שאני צודק, הוא לא שומע. תשמעו, חברים, מעבר לכך שמענו כאן משר האוצר לפני כמה שבועות כשהוא היה כאן שיש עודף גבייה של כ-8 מיליארד שקל, ועד סוף דצמבר יהיה עודף של עד 14 מיליארד, וכתוצאה מהתקציב של שנת 2015, שמדובר שם על אחד חלקי 12, נשארו עוד 16 מיליארד - יחד אנחנו רואים 30 מיליארד. בחוברת הזאת, כפי שנאמר לי, עדיין לא מוצאים את הביטוי לזה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
איך? אז איך? יכלו לסדר הרבה דברים בזה. איפה ה-30 מיליארד האלה? האם יש מישהו שיכול לענות? איפה ה-30 מיליארד ששר האוצר אמר כאן לפני חודש?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
30 מיליארד. 14 מיליארד מעודף גבייה, ו-16 מיליארד כתוצאה מזה שבתקציב 2015 היה רק 1 חלקי 12.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
והדבר השני שלא שמעת, אדוני היושב-ראש, שבעמוד 1,178 מוציאים את כל הנושא של משרד ראש הממשלה, כל הנושא ההוא מוועדת הכספים רק לאיזו ועדה של חברי ועדת החוץ והביטחון. אני מוחה על כך שאין שם שום נציגות, לא אתה – זאת לא הוועדה המשותפת, אלא רק ועדה של החוץ והביטחון. אתה מודע לכך, אדוני היושב-ראש?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
קודם כול, אני לא מתרגש בכלל מזה שמשרד הביטחון רוצה יותר תקציב. ואם היינו עושים ועדה משותפת לכספים ולרווחה, אז היו רוצים גם ברווחה עוד 20 מיליון, ואם היינו עושים לחינוך, היה כנ"ל. אף פעם הביטחון לא מרוצה ממה שנותנים לו ותמיד הוא דורש יותר. המחויבות שלנו זה לאשר תקציב מאוזן. אם הוא לא מאוזן אז – לשם זה כל הישיבות שהיו וכל הוועדות בוועדת הכספים. בכל מקרה, גם אם תאושר הסתייגות כזאת, אז יהיו חייבים להביא את זה לוועדת הכספים כדי לראות מאיפה הכסף. נצטרך להפסיק את דיוני התקציב, את ההצבעות באמצע ולהביא, ואז אנחנו עוד פעם בבעיה. הרי אי-אפשר להשאיר את זה איך שזה. וזאת גם הסתייגות לא חוקתית, לדעתי – זה משהו לא הגיוני, 7 מיליארד שקל, כי מאחוזי התקציב זה מאוד גבוה – ובכל מקרה, היא תסתור את חוק יעד הגירעון. אתה לא יכול לאשר מצד אחד את חוק יעד הגירעון במליאה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כל שנה יש תוספת תקציב שנעשית, ותמיד תקציב הביטחון מקבל עוד כמה מיליארדים, זה לא דבר חדש. אז הביטחון לא ייפגע. לדעתי, צריך לאשר את התקציב.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אבל, דוד, ניסיתי. אני אומר לך, ניסיתי להביא הצעה קונסטרוקטיבית, לא נתנו לי.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
תבין, מעמדנו במשותפת אל מול תקציב הביטחון הוא כמעמד ועדת הכספים אל מול תקציב המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
דוד, דקה, אם אפשר, אני רוצה לשמוע את המשפט הזה עוד הפעם, אתה חבר במפלגת השלטון, אני שותף אתך בקואליציה, דבריך חשובים לי, אני רוצה לדעת. אני מבקש לא להפריע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אומר לאשר את התקציב כפי שהוא ולהצהיר הצהרה שבמסגרת של תוספת התקציב שתהיה במהלך 2016 - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אם אתה מאשר עכשיו, אתה מאשר בעצם את התרגיל שבו ההסתייגות תבוא למליאה, ואתה בעצמך אומר שהיא לא חוקתית.
היו"ר משה גפני
¶
הוא לא מציע הסתייגות. הוא אומר שבמהלך 2016 נדבר על תקציב הביטחון. הוא לא בעד הסתייגות.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
מאה אחוז. אבל לאשר את התקציב עכשיו זה לאשר את זה שההסתייגות של חבר הכנסת הנגבי תבוא למליאה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להעיר הערה, אדוני היושב-ראש, אני לא יודע מי יושב פה באולם חוץ מאתנו, אבל אין נציג בכיר מהאוצר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ורציתי להגיד שחבל שהפחיתו את המע"מ. לא היו צריכים להפחית את המע"מ, לא הרגשנו את המע"מ בכלל.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, קודם כול אני סומך עליך, ואני אומר שיש פה פרוצדורה ויש פה מהות. אנחנו לא אופוזיציה למדינה, קודם כול, ולא לביטחון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אנחנו לא אופוזיציה למדינה ולא לביטחון. גם אם התקציב היה מתנהל כסדרו והיינו רואים שיש פה בעיה היה ויכוח על תקציב הביטחון, הוא לא נגמר בוועדות המצומצמות, הוא לא היה נגמר פה. הוא התנהל גם במליאה. ואני מגנה את מי שאומר פה, עפר, מסיבות לרמטכ"לים, תפסיקו לפגוע באנשי הקבע ובצבא. הביטחון פה יקר לכולם. אני לא מקבל את ההערות הציניות על תקציב הביטחון. והנה, תראו מה שהרמטכ"ל עושה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אתה לא המומחה היחידי פה לביטחון, אז אני לא נותן לך. אתה לא תעיר לי הערות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני לא מסכים שהוא ילמד אותי מה זה ביטחון. אני עוד יכול לעזור לו להבין. הוא לא המומחה היחידי פה לביטחון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אז אני אומר את דברי. אנחנו לא אופוזיציה למדינה ולא לביטחון ולא לצה"ל. והנה, הרמטכ"ל נוקט בצעדים חריגים וועדת החוץ והביטחון בעצמה לא אישרה את התקציב מתוך דאגה. אבל גם אם הייתה פרוצדורה כתקנה היה ויכוח ויש ויכוח על תקציב הביטחון, כי מרכיב תקציב הביטחון בתקציב הלאומי הוא מאוד גדול, ולכן השאלות החברתיות תמיד קיימות. לא מובן לי מדוע יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון לא פה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
ומדוע שר האוצר לא פה. לכן, אני מציע להפסיק את הישיבה עד שיבוא לכאן – אדוני היושב-ראש, אתה שליח, בסידור שלנו אומרים שלא כועסים על השליח, אז לא כועסים עליך, ואני הולך אתך.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לכן, אני מציע להפסיק את הישיבה ולהביא לכאן את צחי הנגבי שאחראי על תקציב הביטחון בתור יו"ר ועדת החוץ והביטחון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
ולהביא לכאן את שר האוצר, משום שמחלוקת הייתה קיימת גם אם לא הייתה פרוצדורה. ומצד שני, גפני, התפקיד שלך, ואתה מומחה לרבע את המעגל, צריך למצוא פה את הדרך הנכונה שגם יהיה למדינה תקציב וגם יהיה לה ביטחון. ולכן, אני חושב שיש לנו שתי בעיות. אי-אפשר לסכם את זה בלי שר האוצר ובלי יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון. תודה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, לא דיברתי, הערה לסדר. אני רוצה לפנות לאיתן. באסל ואני לא כל כך מתעניינים בנושאי ביטחון, אבל אנחנו חברי כנסת ותיקים. אתה פגעת פגיעה אישית בחבר הכנסת עפר שלח, אני מציע לך לחזור בך מהדברים, כי זה פוגע באווירה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
בתור אחד שאחראי פה על הנימוסים, אני לא מקבל את הבקשה, כי אני לא חושב שפגעתי, אבל אם פגעתי, אני לוקח את זה חזרה. אני חושב שעפר לא פעם ראשונה פוגע במערכת הביטחון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גם בדברים שהוא אומר וגם בדברים שהוא כותב. אבל אם פגעתי אני לוקח את זה חזרה.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
באמת לא מרגישים גם, ולא היינו מעורבים ולא רוצים להיות מעורבים בעניין של תקציב הביטחון.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
אבל ההרגשה היא שאנחנו חיים במדינה – בעצם בצבא שיש לו מדינה ולא ההפך. תקציב ביטחון שהוא הדבר המרכזי והעיקרי ולא רק משליך.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
100% של התקציב זה לחמאס, זה בכלל לא הולך לאף אחד, לא לרווחה, לא לכבישים, לא לדיור, לכלום, אז מה אתה בא לטעון?
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
חבר'ה, אני חושב, ולא בציניות, שצריך לנהל שני תקציבים: תקציב של כולנו, של המדינה, של האזרחים, של הצרכים, ושם עיקר הדיון; ולעשות תקציב אחר לגמרי במסלול אחר לגמרי. ממילא אין שקיפות, ממילא אף אחד לא יודע מה קורה שם.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
אז לנהל אותו בצורה נפרדת מחוץ לכנסת. שתהיה מדינה טוטליטרית כפי שבעצם היא הולכת.
היו"ר משה גפני
¶
הצעתך נרשמה. אין יכולת לעשות את זה. אין יכולת. הערה, לפי שאני נותן ליועצת המשפטית, אני מבקש בקצרה, עפר, ממש חצי משפט.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אני מבין שלחבר הכנסת ברושי צריך להסביר דברים באופן מאוד מאוד מפורט כדי שהוא יבין. ההערה שלי לא הייתה לאן ייקחו את הכסף, אלא על זה שאין דיון בתוספת הזו לאן הכסף הולך. מכיוון שאני עומד בראש הוועדה שעוסקת בזה יותר מכל ועדה אחרת בכנסת – הוועדה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח, שזה בדיוק תחום העיסוק שלה – ומכיוון שהדבר הזה לא הובא בינינו, ביקשתי להביא את הדברים לידי אבסורד ולהגיד שבתנאים האלה זה לא ילך לאימונים או למלאים או לדברים שחבר הכנסת יוגב ואני עוסקים בהם, אלא לסעיף כזה. לחבר הכנסת ברושי יש כנראה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתן לכם התייעצות סיעתית. אני קודם מבקש שהיועצת המשפטית תתייחס למשרד האוצר ותלכו להתייעצות סיעתית, אתן לכם. אבל אתם לא יכולים ללכת להתייעצות אם אתם לא שומעים את שני הגורמים האלה שהם גורמים מרכזיים פה. בוקר טוב, אורן חזן.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד לידידי, דוד, זה בשבילך, תראה, יש פה מצב שהוא חסר תקדים, וצריך להבין במה הוא חסר תקדים כדי לגזור מזה מה עושים. הוא חסר תקדים בכך שלא כבשנים קודמות שסוגרים תקציב עם סכום מסוים לביטחון ואז ראש הממשלה עושה סיכום מול - ונותן תוספת.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
הפעם, מערכת הביטחון ובראשה שר הביטחון אומר: רבותי, אנחנו לא נשחק את המשחק הזה, ולכן הסכום הזה, 56 מיליארד כפי שהוא כתוב, הוא לא קביל על אף אחד, דרך אגב, גם לא על האוצר.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אבל אתה לא יכול עכשיו להצביע בוועדת הכספים בעד סכום ששר הביטחון - - -
היו"ר משה גפני
¶
דוד, חבר הכנסת חזן ביקש רשות דיבור. קצר ממש, בגלל שעכשיו היועצת המשפטית צריכה לדבר.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא הייתי נוכח בדיונים שבהם חזרו על אותן מצגות כדי לצחוק על חברי הכנסת כאילו שהם לא מבינים עניין.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תראו, חברים, עם כל הכבוד, לא יכול להיות מצב – אני קודם כול רוצה לברך את הרמטכ"ל על זה שסוף סוף הוא החליט להתייעל – אבל עם כל הכבוד, אני מדבר - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני מזכיר שהייתי היחיד שהצביע בעד אישור תקציב הביטחון, ולמה? יש איזושהי חגיגה שלא עוצרת לרגע. במשך שנים לא מציגים ולא מציעים שום התייעלות, במשך שנים מגיעים לכאן ומבקשים להעלות את התקציב שנה אחר שנה. אני לעולם לא אצביע נגד דברים שקשורים לעניינים ביטחוניים, אבל הגיע הזמן להפסיק להצביע פעם אחר פעם במסווה של ביטחון לחגיגות במערכת הביטחון. הגיע הזמן שנעשה הפרדה - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
- - בין תקציב צה"ל לתקציב מערכת הביטחון. הגיע הזמן שנעשה שינוי בפנסיות התקציביות של כולנו פה, לכל חברי הבית הזה אתמול עשו סיבוב על הראש ודה-לגיטימציה על עניין השכר וההצמדה למדד בשעה שבמערכת הביטחון חוגגים במקומות ובתפקידים לא תפקידים. יש לשמור על צה"ל ויש לשמור על הכיסא של אנשים במערכת הביטחון. אם שר הביטחון ומי שמסביבו יציגו ויציעו תוכנית עם התייעלות נכונה שתיתן מענה אמיתי לצורכי מערכת הביטחון, אז באמת צריך להעלות. אבל כל עוד באים ובמעטה של הסוואה של צרכים ביטחוניים עוד צוחקים על הציבור כולו, אני לא מפחד להגיד להם די, לכן הצבעתי שם בעד התקציב. אני מודיע לכם, אתם יכולים לזלזל, אתם יכולים לצחוק - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני היחידי. אתה יודע מה, אני חושב שאני היחידי שהוא לא גנרל שישב שם בוועדה שהצביע, אני חושב. תבדוק.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
בשורה התחתונה אני קורא לחברי ועדת הכספים כן לאשר את תקציב הביטחון. ואם במהלך השנה, כמו שאנחנו מכירים ויודעים - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני מציע לאשר את התקציב, את ה-56.1 מיליארד שמוצעים כבר עכשיו. במהלך השנה אם יהיו באמת צרכים ביטחוניים שיצדיקו, אנחנו יודעים למצוא את הדרך להעביר לשם עוד כסף. הרי בכל שנה ושנה, ברשותך, חברי מיקי לוי - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יש תקציב מעודכן ויש תוספות. ועוד סוד שאני רוצה לגלות לכם, במערכת הביטחון בכל שנה נשארים עם עודפים, עם תוספות, אז די, מספיק עם ההצגה הזאת.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול אותך, אתה מוכן להתחייב בזה שתצביע – והיה ואנחנו מקבלים את המלצתך - - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אורן, אתה נותן פה המלצה שאני רוצה לשקול ברצינות, אז אני רוצה להקשיב לך. תראה, מה שבעצם עושים פה, הסתכלנו על ה"מספרולוגיה", בעצם הביאו פה מספרים, אמרו בואו תצביעו על 56.1, ואז הביאו פה הסתייגויות מ-63 במיליארד, מיליארד, מיליארד, למטה עד 59, ארבע הסתייגויות. ואז בעצם רוצים להעלות את הדבר הזה במליאה, וככה בהסתייגות הקואליציה מעלה אותה פה, מצביעה נגדה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לא. הקואליציה מעלה אותה במליאה, ובסופו של דבר ככה היא תיקח עוד כמה מיליארדים דרך הסתייגות בטכניקה הזאת.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
מה שאני שואל אותך בצורה רצינית בגלל מה שאמרת עכשיו, זה האם אתה מתחייב, אתה יודע, בהתחייבות ג'נטלמנית, אני לא מבקש ממך שתחתום לי פה ערבות או תספורות, כבר דיברנו על התספורת.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
האם אתה מתחייב להצביע נגד ההסתייגות שתשנה את התקציב שנצביע עליו פה על-פי המלצתך?
היו"ר משה גפני
¶
כנראה, אני לא יודע. אני מתכוון לעשות הפסקה בכל מקרה, אז אני לא יודע מתי אני אעשה אותה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אם נכונים הדברים של אראל מרגלית שאנחנו בעצם מאשרים תקציב של 56.1, ובדלת האחורית במסווה של הסתייגות מגדילים את התקציב של מערכת הביטחון בלי שום הסבר ממשי שהוא מגיע לצרכים של ביטחון, אני אצביע נגד זה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הרב וקנין, בוא תסתכל עלי טוב, אתה יודע מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לי בפריימריז? מקסימום אני אבחר עוד פעם, בסדר?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תפסיקו את המשחק הזה, כל היום לפחד מבחירות ולפחד מפריימריז. חבר'ה, יש עוד דברים בחיים חוץ מהכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
שהיועצת המשפטית תאמר, ואחרי זה משרד האוצר. אני רוצה שתסבירו באריכות על כל הנושא של התקציב, ותדעו שיש פה חברי ועדה שמבינים. תהיו מוכנים להשיב כפי שצריך.
שגית אפיק
¶
חוק-יסוד: משק המדינה קובע שהממשלה תניח על שולחן הכנסת את הצעת חוק התקציב. הצעת חוק התקציב תהיה מפורטת. סעיף 3 פסקה (3) קובעת: ש"הצעת התקציב המפורטת של משרד הביטחון לא תונח על שולחן הכנסת אלא על שולחן ועדה משותפת של ועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון של הכנסת". כלומר, תקציב הביטחון בעצם מורכב משני חלקים: החלק הגלוי והתקרה של התקציב; והחלק החסוי. החלק החסוי לא מונח בכלל על שולחן הכנסת, והוא מגיע אוטומטית לוועדה המשותפת לתקציב הביטחון.
יחד עם זאת, לאור הסעיף הקודם שאומר ש"הממשלה תניח על שולחן הכנסת את הצעת חוק התקציב" והצעת חוק התקציב תהיה מפורטת, כשהצעת חוק התקציב יורדת לוועדת הכספים, למעשה בידי ועדת הכספים כל הכחול הזה, כל הצעת חוק התקציב המלאה אשר כוללת גם את סכום המסגרת של תקציב הביטחון של אותו סעיף 15.
סעיף 18, בהמשך לזה, לחוק-יסודות התקציב, קובע: ש"הסכום המוקצב בחוק תקציב שנתי בסעיף תקציב "משרד הביטחון"" – "ייקרא להלן תקציב הביטחון; את חלוקת תקציב הביטחון לתחומי פעולה ולתכניות תקבע, לפי הצעת הממשלה, ועדה משותפת של ועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון של הכנסת". כלומר, הסמכויות מבחינה פורמלית שהחוק מקנה לוועדה המשותפת הן סמכויות של חלוקה של הסכום, שבעצם מופיע בהצעת חוק התקציב, והיא רשאית בעצם לחלק את הסכום לפי הצעת הממשלה או לעשות בו שינויים לפי ראות עיניה ולפי הדיונים שהיא קיימה.
ולכן, מבחינה פורמלית, אם אנחנו מסתכלים על החקיקה, גם על חוק-יסוד: משק המדינה, וגם על חוק-יסודות התקציב, אין ספק שלוועדת הכספים יש סמכות להצביע על המסגרת הכללית של תקציב הביטחון, כיוון שהיא נמצאת כחלק מהצעת חוק תקציב המדינה.
השאלה הזאת אומנם התעוררה הפעם ביתר שאת ובחריפות כיוון שהוועדה המשותפת הצביעה נגד אותו תקציב ביטחון. אבל השאלה הזאת התעוררה כבר בעבר, בשנת 2005 למשל, הוועדה המשותפת – זו הייתה הפעם הראשונה ששאלה דומה התעוררה – הוועדה המשותפת סירבה להצביע על תקציב הביטחון.
שגית אפיק
¶
לאחר שהיא קיימה דיונים, היא לא כינסה ישיבה לצורך הצבעה, וכבר אז נשאלה השאלה, מה קורה במצב כזה. והפרשנות המשפטית גם אז הייתה שאם אנחנו צריכים להגיע למצב של הפרשנות הצרה והפורמלית של החקיקה, אז למעשה ועדת הכספים שצריכה בסופו של דבר להחזיר לכנסת, למליאה את הצעת חוק התקציב כולה. יש לה את הסמכות בעצם להצביע גם על הצעת תקציב הביטחון, על הסכום הכללי בלבד.
הפעם זה נכון שיש פה משהו חריף יותר, כיוון שבאה הוועדה המשותפת ואמרה: אני מצביעה נגד. אבל למעשה היא הצביעה באיזשהו מקום נגד החלוקה שהונחה בפניה. נכון שראוי - - -
שגית אפיק
¶
אין ספק שראוי ותקין ונכון יותר שהוועדה – וככה אנחנו מקפידים כל השנים – שהוועדה המשותפת תסיים את דיוניה, ורק לאחר שהיא תגיע למסקנות לגבי תקציב הביטחון וחלוקתו, רק אז מתכנסת ועדת הכספים ומקבלת את ההחלטות לגבי התקציב כולו. אין ספק שזאת דרך המלך, וזה גם הדבר התקין ביותר שהיה צריך להיעשות כאן.
יחד עם זאת, אם אנחנו צריכים בסוף בסוף להידחק לפרשנות הפורמלית ביותר של החקיקה אז קשה לנו מאוד לומר שאין לוועדת הכספים את הסמכות לעשות זאת.
שגית אפיק
¶
כדי להיות קוהרנטיים עם הפרשנות שלנו שלמעשה גדר הסמכויות של הוועדה המשותפת הוא גדר סמכויות של חלוקת התקציב, הלכנו השנה צעד נוסף בפרשנות הזאת, והודענו ליושב-ראש הוועדה המשותפת שאת החלוקה עליו לבצע עד 19 בחודש. זאת אומרת שמבחינתנו, וזה צעד נוסף, כיוון שבשנים קודמות - - -
שגית אפיק
¶
אנחנו אומרים שהסמכות שלו היא סמכות של חלוקת תקציב הביטחון. אז השנה הלכנו צעד נוסף ואמרנו שאת החלוקה הזאת שהיא כן בגדר סמכותו – ואותה ועדת הכספים לא יכולה ליטול ממנו ואף אחד אחר לא יכול ליטול ממנו – הוועדה המשותפת תצטרך לפעול לצורך החלוקה הזאת עד 19 בנובמבר.
גם פה יש שאלה, כיוון שיש אומרים: מדובר בתקציב 2016 בסך הכול, ולכן לכאורה – אבל אמרנו 19 בנובמבר מבחינתנו הוא תאריך קובע בחוק להתפזרות הכנסת, ולכן כל ועדה צריכה כאן למלא את הסמכויות שלה, וניסינו באמת להיות קוהרנטיים עם הפרשנות הזאת. דבר שאולי בעבר לא היה, אבל הפעם אנחנו חושבים שיש חשיבות ומשמעות רבה שהוועדה המשותפת תתכנס לעשות את זה.
ואז בטח תשאל, חבר הכנסת עפר שלח, ושאלת את זה קודם, אם תעבור הסתייגות במליאה ויבוא הכסף הנוסף מה יקרה אתו? לפי הפשרנות שלנו, ככל שזה יקרה, אין ספק שהוא צריך לחזור לוועדה המשותפת לצורך חלוקתו. אין ויכוח על העניין הזה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
איך מחלקים עוגה שלא יודעים מה הגודל שלה? זאת נקודה שאני לא מצליחה להבין. ברצינות.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
עד שתתקבל ההסתייגות לא נדע מהו הסכום. מה שאת אומרת הוא שהיה ותתקבל הסתייגות יצטרכו לעצור את דיוני התקציב, לבוא לוועדה המשותפת, להציג בפירוט את החלוקה לתחומי הפעולה ולאשר אותם.
היו"ר משה גפני
¶
עפר, שנייה. אני רוצה, לפני שאת ממשיכה, נצטרך להחליט. אין בפנינו הסתייגות שהתקבלה במליאת הכנסת, נצטרך להחליט או שאנחנו לא מצביעים על תקציב המדינה או שאנחנו מצביעים על תקציב המדינה כמות שהוא.
היו"ר משה גפני
¶
כמות שהוא, מה שמופיע בכחול על מסגרת התקציב. ויש אפשרות גם שלא תתקבל הסתייגות, אלא שזה יעבור במליאת הכנסת לגמרי. הוועדה המשותפת תצטרך להתכנס, מה שאומרת שגית, כדי לאשר את התקציב הפנימי, בגלל שהוא התקבל כמות שהוא.
היו"ר משה גפני
¶
ואז תהיה העברה בשלב – תכף נשמע את משרד האוצר, מה עמדתם בעניין הזה, ואז יתקיים פה דיון מאיפה הכסף. תמשיכי, בבקשה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
שגית, זה לא מתנגש עם המפורטת? זה שהממשלה עצמה מתכוונת להביא את ההסתייגויות, האם זה לא נוגד את העיקר שבו הממשלה הזאת – עזבי אם זה מתקבל, לא מתקבל, מה קורה אחר כך – הממשלה צריכה להגיד מה מבחינתה - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
שגית, שאלת הבהרה. אם אנחנו מאשרים פה את המסגרת הכוללת כמו שאת מציעה, והמשותפת לא אישרה, יושב-ראש הוועדה המשותפת והקואליציה, לא את הסכום ולא את החלוקה, איך לדעתכם משרד הביטחון וצה"ל עובד ב-1 בינואר?
שגית אפיק
¶
אם תתקבל ההסתייגות ב-19 בנובמבר, עד אז תצטרך הוועדה המשותפת לחלק את אותו חלק תקציבי נוסף. הדרך של הסתייגות שתעבור במליאה היא דרך מסוימת שאפשר לנקוט בה, אבל כמו שאמר היושב-ראש, יש דרך נוספת, שבה נקטו, אגב, לאורך שנים רבות.
שגית אפיק
¶
העברה תקציבית. לאורך השנים, מאז שנת 2005, מאז שניתנה אותה פרשנות שבה אמרנו שלוועדת הכספים יש את הסמכות לאשר את סכום תקציב הביטחון הכולל. מאז אותה שנה, העברות תקציביות לתקציב הביטחון שנוגעות באותו סכום מגיעות גם לכאן בדיוק מאותה פרשנות ובדיוק מאותה סיבה. החלוקה וההסבר נעשים בוועדה המשותפת, אבל גם כאן מתקיימת הצבעה על הסכום, על התקרה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
שזו שערורייה בפני עצמה. זה שזה היה הנוהג, וככה עקפתם את זה זאת שערורייה בפני עצמה. ההעברות התקציביות - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
- - הן אחת הרעות החולות של הוועדה הזאת. למה מביאים את זה בתור חלופה בכלל? מה שעומד יושב-ראש הוועדה - - -
שגית אפיק
¶
במקרה הזה העברה תקציבית היא לא חלופה גרועה יותר מהחלופה של הסתייגות, כיוון שבהעברה תקציבית תהיה גם חלוקה. העברה תקציבית תגיע מטעם הממשלה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
זה דֶּבֶר, וזה אני לא רוצה להגיד מה. אני רוצה רק לשאול אותך שאלה, ברשותך, רגע. מה שאמרה היועצת המשפטית באמת בבהירות רבה, מעמיד אותנו במצב, אדוני, אני אומרת לך, נמצא פה גם יושב-ראש הוועדה המשותפת צחי הנגבי, אתם לא יכולים לעשות צחוק ולהביא למליאה הסתייגויות שאם אחת מהן תעבור - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אתה יודע מה, ממה ששמעתי עד עכשיו. אמרת, אדוני יושב-ראש הוועדה, ברגע שפתחת את הדיון, שלא היה כאן צחי הנגבי, אמרת שהתקציב יגדל, זה מה שאמרת, התקציב יגדל. כי אם, נניח, נגיע עד ל-7 מיליארד הוא יגדל.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
באופן הזה שזו לא דרך המלך אחרי ששמענו את ההסבר הבהיר של היועצת המשפטית באמת בצורה כל כך מקיפה וברורה, מביאים בהסתייגויות תקציב ביטחון שיכול להגיע לסך של קרוב ל-7 מיליארד שקלים שאנחנו לא יודעים מאיפה הכסף הזה יגיע. רזרבה, "פלאט", קיצוץ בשירותים של נצרכים, אני רוצה להבין איך הדבר הזה מתנהל.
היו"ר משה גפני
¶
דיברנו עליו כל כך הרבה, תנו לו לדבר, ביקשתי שהוא יבוא, אתם ביקשתם. חבר הכנסת צחי הנגבי, בבקשה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
רבותי, אני רוצה קודם כול להיכנס לעניין הלא משפטי ולהסביר לחברים שאין שום סיבה, לפחות לדעתי, לאיזושהי תחושה של דרמה. ישבו הרבה חברים בוועדה המשותפת מהאופוזיציה ומהקואליציה, התייחסנו לתפקידנו בוועדה המשותפת כתפקיד שאיננו רלוונטי לחליפה הקואליציונית שלנו או האופוזיציונית שלנו. לכן, הצבענו כמעט פה אחד, מלבד חבר אחד מהקואליציה, הצבעה שהתכלית שלה הייתה: רבותי, אנחנו לא רוצים לקחת אחריות על החלוקה הפנימית, אין לנו סמכות לקבוע את הגבול הסופי בוועדה המשותפת.
מי שקובע את הגבול הסופי זאת מליאת הכנסת וועדת הכספים. על-פי החוק אנחנו, חברי הוועדה המשותפת, אחראים רק לדבר אחד, לקבוע את התקציב הפנימי ואת תחומי הפעולה של התקציב שמובא בפנינו. כי הוא לא מגיע לשום פורום אחר, לא לכנסת ולא לוועדת הכספים של הכנסת, וגם לא לוועדת החוץ והביטחון, אלא רק לפורום המצומצם שחמישה חברים בו הם ועדת הכספים, וחמישה, כרגע זה שישה, חברים מוועדת החוץ והביטחון. ישבנו 12 מפגשים של שעות על גבי שעות כל אחד, והתרשמנו שאנחנו לא רוצים לתת את החותם שלנו על החלוקה הפנימית, מכיוון שהיא איננה מאפשרת - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הצבענו על המסגרת, לא על החלוקה הפנימית, צחי. אני לא מסכים לחלוקה הפנימית, אני מקבל את המסגרת.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
תן לי להשלים. לנו, לוועדה המשותפת אין סמכות לקבוע שהסכום יהיה לא 56.1 אלא 56.1 ועוד שקל, אין לנו את הסמכות, את זה רק ועדת הכספים יכולה. אבל בעובדה שלא אישרנו את ה-56.1 - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
- - אמרנו לממשלה: רבותי, יש לכם עד 19 בנובמבר להגיע להסכמה בין משרד הביטחון לבין משרד האוצר ולהביא בפנינו משהו אחר, כי אנחנו אחראים לנישה הזאת. אין לנו את הסמכות להגיד לה: צריך להיות 58 מיליארד, כי זה אומר שאם אנחנו 58, אנחנו משאירים באופן אמורפי את השאלה מאיפה מגיעים 2 המיליארד האחרים, ואין לנו אחריות - מהבריאות, מהחינוך, מהרווחה, זה לא תפקידנו, זה תפקיד הוועדה הזאת.
לכן, מעבר לאמירה שלנו שאנחנו מאשרים את תקציב 2015 אבל לא את 2016, לא קיבלנו החלטה על מספר. עכשיו המצב הגיע לכך - - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אז אני מציע שפה תשקלו את הדברים כמו שבוועדה המשותפת, מתוך ראייה לא מפלגתית, אלא ראייה עניינית לכל כיוון שתחליטו. אבל כשאני מצביע עם עפר ועם מוטי ועם מנו ועם אראל, שבמקרה לא הגיע אבל היה אמור להצביע, יכול היה להצביע, ועם אורן, אז אנחנו הצבענו עניינית. אמרנו: אנחנו יכולים, אם הקואליציה הייתה קואליציה נוקשה וקשוחה, אז הייתי מוביל אותה להצביע נגד האופוזיציה, והיינו מאשרים. אבל אנחנו לא עובדים בוועדת החוץ והביטחון כמו שכולם פה יודעים, וגם לא בוועדה הזאת בהקשרי קואליציה-אופוזיציה, וחשבנו שנהווה מנוף על הממשלה לממש את מה שראש הממשלה התחייב בפנינו בוועדה, שתקציב הביטחון יגדל. הוא לא אמר כמה, הוא לא אמר מתי, אבל הוא אמר עד ה-19 בחודש. עכשיו הוא נסע לארצות-הברית, ואני חושב שכולנו יודעים לכבד את זה, הנסיעה לארצות-הברית הייתה קשורה קשר בל יינתק גם לשאלת התקציב, כמו שכולם יודעים, האווירה משם משדרת איזושהי אופטימיות, אני מקווה שכולנו שמחים על כך.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
מחר ראש הממשלה יחזור, אני מניח שעד יום ראשון – אני גם מניח, וגם יש לי סיבה להניח, שעד יום ראשון תהיינה החלטות שנוגעות לתקציב הביטחון.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
בינתיים עשיתי משהו שהממשלה מתנגדת לו, מה שעשיתי זה נגד עמדת האוצר. האוצר ניסה אתמול חמש פעמים להשפיע עלי להוריד את ההסתייגויות שלי, אבל אני כבר למדתי שלא תמיד התקוות שלי מהממשלה מתגשמות. לכן, אני לא משאיר אותנו עומדים ככלי ריק, ולכן הגשתי הסתייגויות שנוגעות להעלאת תקציב הביטחון כדי שיהיה לנו כלי, אם נרצה לעשות בו שימוש, אנחנו כמליאת הכנסת ביום רביעי, ביום של ההצבעות, שיהיה לנו כלי. אני חושב שהכלי הזה, לפחות אלה בוועדת החוץ והביטחון שהצביעו נגד ה-56.1 צריכים להיות שמחים שיש לנו כלי לעשות בו שימוש בבוא היום. הם יכולים גם לא להיות שמחים ולהיות עצובים מזה ולהסתייג מזה, אבל זה מה שעשיתי, זה לא קשור לעמדת הממשלה וזה לא קשור לעמדת הקואליציה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
לי יש אחריות כיו"ר הוועדה המשותפת להותיר למליאה כלי להעלאת תקציב הביטחון במידה שהממשלה לא תגיע לעמק השווה, זה הכול.
היו"ר משה גפני
¶
המשמעות של העניין, יכולים לקרות כמה דברים מבחינתך כיושב-ראש הוועדה המשותפת: נניח שאנחנו מאשרים את התקציב, 56.1 - - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
לטובתכם, אני מצפה מכם לאשר את זה, אחרת אין תקציב למדינה ואין תקציב לביטחון ואין שקל אחד לביטחון.
היו"ר משה גפני
¶
השאלה כזאת, מה שאתה אומר בעצם, אתה אומר כמה אופציות: אתה אומר שהגשת הסתייגויות למליאה, נניח שהמליאה מקבלת את ההסתייגות שלך בהתאם למה שנכון בוועדה המשותפת, אז אתה צריך לכנס לפני ה-19 בחודש את הוועדה המשותפת.
היו"ר משה גפני
¶
הדבר השני, אם נניח ראש הממשלה חוזר והוא יושב עם משרד האוצר, וביום ראשון הוא מודיע שמעלים את תקציב הביטחון, נניח ב-5 מיליארד שקל.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
חשוב מאוד שמשרד האוצר יהיה פה, כי הוא רב אתנו השבוע על שאלה דומה, האם כאשר חבר כנסת פרטי מגיש הצעת חוק שהיא מעל 6 מיליון הוא צריך לסמן ולהצביע על המקור התקציבי? האם הסתייגויות של חבר כנסת פרטי שעולה מיליארדי שקלים לא תדרוש את המינימום של להצביע על מקור תקציבי?
שגית אפיק
¶
הסתייגות תקציבית היא באמת הסתייגות של חבר כנסת שעלותה מעל 6 מיליון והממשלה לא נתנה את הסכמתה לכך. ככל שהממשלה תיתן את הסכמתה - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
צריך להבין, גם היום צריך להצביע על המקור התקציבי מעל הסכום של 6 מיליון. לכן אני שואלת, האם צחי הנגבי לא צריך להצביע על המקור התקציבי כאשר הוא מגיש את ההסתייגות מבחינה משפטית? הוא צריך לומר מאיפה הוא מביא את זה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
בקצרה, צחי, סליחה, אורלי, אני רוצה להבחין בין פרוצדורה למהות. תראה, בסוף יש שתי אפשרויות: או שכפי שאמרת, ואני רוצה לבדוק מה המשמעויות לנו של שתי האפשרויות האלה; או שתהיה הצבעה על 56.1.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
חברים, לאישור התקציב, אתה אומר או שיאושר ה-56.1 בכנסת כולה, ואז המשמעות - נראה ונסתדר אחר כך, אבל - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הנה, עכשיו בג"ץ – לדוגמה, אנחנו מדברים על 7 מיליארד – בג"ץ העיף את חמשת היישובים היום מהטבות המס לפריפריה. התמהמהו פה, בממשלה לא נתנו את הכסף, שר האוצר לא עמד על הרגליים האחוריות והכריח את ביבי, בג"ץ הוציא החוצה את חמשת היישובים: ערד, בית-שאן, הוציא, פלט החוצה. עכשיו תגידו לי אם שווה להעביר איזשהו משהו בתקציב כאשר המדינה במו ידיה קבעה את - - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
צחי, אני מדבר אליך, יש שתי אפשרויות, אני חוזר על המשמעויות של זה: או שיעבור כל תקציב המדינה עם הפלאג נמבר של 56.1 מיליארד, ואז המשמעות היא שאנחנו עושים בדיוק מה שמערכת הביטחון ושר הביטחון כולם התנגדו לו, ואתה ישבת שם. אנחנו לא רוצים להתנהל יותר בצורה הזאת - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
- - שנותנים לנו, מאשרים לנו תקציב שמלכתחילה הוא לא ריאלי, אליבא דכולם, ואחר כך נסתדר. זאת אפשרות אחת.
האפשרות השנייה היא שהתקציב יעלה נניח לצורך העניין ל-60. שינוי כזה בתקציב הוא לא רק מהותי לתקציב הביטחון, הוא מהותי לכל תקציב המדינה על כל סעיפיו. כלומר, כל דבר - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אני מעלה רק דברים שאני מבקש להם תשובה. האחד ליועצת המשפטית, בתקציב 2013, 2014, הוועדה המשותפת אישרה את מסגרת התקציב ל-2014, אבל לא את תוכנו. את הדיונים על התוכן, את החלוקה לתחומי פעולה עשינו ב-2014. זאת אומרת שבהתפתחות של מעמד הוועדה המשותפת, שהרי זה גם לא דבר שהוא מראשית ימי הכנסת, כן היה לה בתקציב הקודם מעמד שבו האישור שלה למסגרת התקציב נדרש כדי לעשות אישור של תקציב המדינה. האם זה לא אומר שמה שאמרת, שבסופו של דבר ועדת הכספים יכולה לאשר את תקציב המדינה גם בלי אישור, גם כשהמשותפת כמו במקרה של היום הצביעה באופן מפורש נגד, האם זה לא מעמיד את זה בסימן שאלה? זו שאלה אלייך.
לגבי צחי, תראה, כמו שאתה יודע, ואתה ואני בעסק הזה עד צווארנו, זה לא רק עניין של המספר של תקציב הביטחון, זה עניין של חלוקתו. ואנחנו לא אישרנו את התקציב לא בגלל שהמספר 56 לא מצא חן בעינינו, אלא מפני שתחומים מסוימים בתוך התקציב לשיטתנו לא מצאו תשובה בתקציב של 56, וחשבנו שצריך להגדיל את התקציב, אבל באותה מידה חשוב לנו גם לדעת איך.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
האם אתה מתחייב כאן שכשתהיה הגדלה של התקציב זה יבוא לוועדה המשותפת עם חלוקה לתחומי פעולה? וגם אפרופו מה שאמרה היועצת המשפטית, לא יחזור להמשך אישור תקציב המדינה עד שזה יעבור את הוועדה המשותפת כולל תחומי פעולה?
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
- - הסכמה בממשלה, להתכנס, לאשר אותה ולקבוע את חלוקת ההתפלגות הפנימית של התקציב החדש.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אני רוצה להבין שאני מבינה את הדברים שצחי אמר. הוא אמר ככה: או שזה יעבור, ה-56.1. זה יבוא למליאה, זה יעבור כי יש רוב לקואליציה, ואז בעצם הדרך לטפל בתקציב הביטחון תהיה באמצעות העברות תקציביות, זו אפשרות. אבל צחי יודע איך מתנהלת קואליציה, ויודע שכרגע הוא הגיש הסתייגויות שמאפשרות פתיחת מרווח מאוד רחב, והוא יודע שיש רוב לקואליציה. בעצם אני רוצה להבין, המשמעות שבעצם צחי אומר, שהתקציב יעבור באמצעות הצבעה על אחת ההסתייגויות שתאפשר לכם את המרווח הזה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
נכון. אין לממשלה דרך טובה יותר מלהעביר כרגע את התקציב באבחת גרזן באמצעות אחת ההסתייגויות האלה. אין. הם צריכים לבוא אחר כך כל שבוע לפה לוועדה, העברות תקציביות, זה בלגן, מה הם צריכים את הבלגן הזה על הראש? עדיף להם לעשות את זה במכה אחת.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
רק שתדעי, אני מניח שאת יודעת, אם הסתייגות עוברת, הוועדה חייבת להתכנס ולאשר אותה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אני אומרת את זה בצער ובהרבה כאב, כיוון ששמעתי את יושב-ראש הישיבה בפתח דבריו, לא נראה לי שזה הולך להיות. ממש מצטערת.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אם הייתה אופציה שנניח ההסתייגות הזאת תעבור, שהממשלה תסכים, אתה לא תגיד להחזיר את זה למליאה.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי את העובדות כמות שהן. מה אני הולך לעשות הלאה, אני עוד לא יודע. אני עכשיו יותר מגבש עמדה. תכף אומר.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
בסדר, אשמח לעזור לך להתגבש, אדוני. אבל ברצינות אני אומרת, זאת אומרת שהמשמעות של זה שההצעה התקציבית, לא של תקציב הביטחון, הצעת התקציב למדינת ישראל תעבור. כשכל חברי הכנסת אמרו את זה לפני, אבל אני חייבת להגיד את זה שוב לפרוטוקול, ישבו כאן, ישבנו כאן, סליחה, אגיד על עצמי, כמו אידיוטים, דנו, ישבו באמת על המדוכה שעות על גבי שעות ובסוף טרח, יהיה כאן פער לא נדע, זה יבוא מהרווחה, יבוא – מה, מה המשמעות?
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לחדד נקודה שהעלה מנכ"ל משרד הביטחון בצורה רחבה בדיונים, פשוט שכל הנוכחים פה ידעו, הוא אמר: תראו, אני יודע לעבוד רק לפי התקציב, אני לא יודע לעבוד עם הבטחות, אני לא מתכוון לעבוד עם הבטחות. אם התקציב יהיה 56 מיליארד, תדעו לכם שמה-1 בינואר אין אימונים בצה"ל וכן הלאה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
- - שלא מתכוון לעשות מה שהיה נהוג בעבר. אני מציע לכולנו להאמין למה שהוא אומר. הדרך היחידה זה שכן ב-19 בחודש יאושר תקציב יותר גדול מ-56, למרות שלא נדע מה הפירוט הפנימי של אותו תקציב שיצטרך להידון בוועדה המשותפת.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
שגית, קודם כול ההסבר היה מצוין, אבל הייתי מבקש בכל זאת לשמוע ביחד, ותיתנו לנו את האפשרות, לשמוע גם את דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת, כי מבחינתנו זאת דרמה. למה דרמה? צחי, אני רוצה להגיד לך, אמרה את זה אורלי לוי יפה פה, כי פה נקבעת הלכה.
אחד הדברים שמאוד מטרידים אותנו ביחס בין הכנסת לבין התהליך של העברת התקציב זה שאם הדבר הזה יתקבל, בוא נניח 7-6 מיליארד שקל בהסתייגות כזאת, אנחנו מפחדים שזה ייצור תקדים. היה תקדים כזה של 5 מיליון או 50 מיליון, משהו כזה בתקופה של אהוד אולמרט שקרה. אבל פה יש תקדים שיכול מאוד להיות שבפעם הבאה ישתמשו בכלי הזה כדי לשנות בצורה דרמטית את תקציב המדינה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
וקנין, תגיד את דעתך אחרי כן. יש הבדל בין מי שמבקש את תקציב המדינה ושם 7 מיליארד שקל הבדל, למה שמחר – אם זה קפץ מ-75 מיליון ל-7 מיליארד, זה יכול לקפוץ מ-7 מיליארד ל-700 מיליארד.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
מ-57 זה עוד 700 מיליון, כל פעם חצי ועוד חצי, לאפשר מנעד, זה לא דבר פרטי שלי. אם יגיעו להסכמה על הסכומים האלה - - - . זה לא קנטרני.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הצהרה לחבר'ה מהאופוזיציה שהצביעו בעצם נגד בוועדה המשותפת, אם התקציב יהיה מוסכם עליכם תצביעו בעד תקציב המדינה, זה אחד. צחי, בתוך ה-7 מיליארד אנחנו יכולים - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
קשה לי. אני רואה אותך אני מתרגש. בתוך ה-7 מיליארד שמיועדים, בהנחה שלא יגיעו להסכמות, ניתן גם מענה לשכר החיילים.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אין 7 מיליארד. אנשים לא ראו את ההסתייגויות, כמו שלא ראיתי את ה-32,000 האחרות, אז אין לי טענה. אבל זה דבר פשוט. פשוט לקחתי והוספתי 500 מיליון ועוד 500 מיליון, כל פעם בהדרגה, סולם של 11 הסתייגויות. בפועל, כל אחת היא עוד חצי מיליארד. כדי שאם במקרה - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
- - תהיה הסכמה שירצו להביא אותה למליאה. לדעתי תהיה הסכמה שלא תובא למליאה, ואז כל ההסתייגויות האלה לא תעלינה להצבעה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
חבר הכנסת גפני, מערכת ההסתייגויות נסגרה לפני שבועיים. פתחתם אותה במיוחד, בוא תגיד את זה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
רגע, אני רוצה לשאול. אני רוצה להגיד קודם. מערכת ההסתייגויות נסגרה לפני שבועיים, 32,000 הסתייגויות. פתחו אותה בשביל צחי הנגבי, אני רוצה להבין את זה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אענה גם לך. אראל מרגלית, לעניין ההלכה, ואני אומר את זה פה, היועצת המשפטית יושבת, אנחנו לא צריכים את היועץ המשפטי לכנסת, עם כל הכבוד שאני רוחש לו. הסתייגויות זה כלי פרלמנטרי שהשתמשו בו כל השנים. השתמשתי בו ב-1997, והעברתי 300 מיליון לחוק הגליל, והייתה איזו תזזית מסוימת באותו רגע, באותה שנייה. על קול אחד העברתי אותו, לא הורדנו אותו, אז היה חבר הכנסת רביץ יושב-ראש ועדת הכספים, ואישרנו את זה.
עכשיו לעניין שזהבה אומרת, לא פעם ראשונה ולא פעם שנייה שאנחנו סוגרים את ההסתייגויות ופותחים אותן. זה לא איזה דבר חדש.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
לא המצאנו את הגלגל. אני כרגע לא מדבר בכלל לא אופוזיציה וקואליציה, לאמת לאמיתה. הפרוצדורה הזאת קיימת, ההסתייגות היא על-פי הכללים הפרלמנטריים, ואל תעשו מזה איזו דרמה גדולה - -
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת וקנין, תודה רבה. חברת הכנסת זהבה גלאון, נפתחה המערכת, ביקשו ממנהל הוועדה לפתוח את המערכת מהסיבה הנורא פשוטה - לראשונה במצב הזה שבו הוועדה המשותפת לא אישרה את תקציב הביטחון, לא יכול להיות במצב הזה שאם אכן אנחנו מביאים את התקציב, שלא תהיה אפשרות להתייחסות בגלל שסגרו את המערכת לפני שבועיים לעניין הזה. נכון שאת יכולה להגיד: כדי לאפשר לצחי הנגבי להגיש הסתייגויות, אבל זה גם מאפשר לך להגיש הסתייגויות בגלל שקרה משהו. אנחנו לא יכולים להיות לפני שבועיים כשהשתנה המצב הדרמטי הזה שבו הוועדה המשותפת הצביעה נגד, ובעצם אנחנו נמצאים בדילמה הזאת, זאת הסיבה. האוצר, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, נגמר. האוצר, בבקשה, התייחסות שלכם, אסי או מי שעונה. מה אתם אומרים על תקציב הביטחון? אני מאוד מכבד אותך, אבל היה מן הראוי שיהיה פה הממונה על התקציבים. אני מכבד אותך. הבעיה דרמטית.
דניאלה פרטם
¶
ראשית, חשוב לציין שתקציב הביטחון מאושר למסגרת תקציב המדינה שאושר כבר בממשלה. כעת באים כמקשה אחת לכנסת, כל שינוי יאלץ שינויים בתקציב.
חשוב לי להגיד, בהמשך לדברים שכבר נאמרו בוועדה המשותפת, ואחזור עליהם פה. אני חושבת שיש הבנה בין שני הצדדים, קרי משרד הביטחון ומשרד האוצר, שצריך להגיע להבנות על רפורמות מבניות. אנחנו מנסים בין המשרדים להגיע לאותן הבנות על מנת לייצר תקציב יציב בטווח הארוך, כשברקע אכן יש את מתווה ועדת לוקר שבעצם מביאה פתרונות גם בצד התקציב וגם בצד הרפורמות המבניות. אני מקווה שנצליח לעשות כן ולהביא את זה לאישור.
היו"ר משה גפני
¶
אני מצטער. זה לא בסדר מצד משרד האוצר. זה לא מעניין אותנו עכשיו. זה מעניין מאוד מה שאת אומרת, לא זה מה שאני מבקש עכשיו ממשרד האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לדעת לאור הדילמה שקרתה כאן, מה עמדת משרד האוצר? מה אתם מבקשים שנעשה? שנאשר את התקציב? שלא נאשר את התקציב? מה אתם מציעים לעשות? תגידו, מה, אתם מספרים לנו עכשיו על - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, איתן, לא. מספרים לי עכשיו על דוח לוקר, זה עכשיו הנושא שעומד לדיון? מה אתם מציעים לוועדת הכספים? מה אתם מבקשים מוועדת הכספים לעשות ומה יקרה בשבוע הבא? מה עמדתכם. אסי, כן, נו.
אסי מסינג
¶
כרגע מונח בפני הוועדה תקציב המדינה הכולל את תקציב משרד הביטחון והוועדה מתבקשת לאשר אותו. בכל מה שקשור - - -
היו"ר משה גפני
¶
אורן. ואמר את זה גם יושב-ראש הוועדה המשותפת עכשיו, וכולם יודעים את זה, שתקציב הביטחון הולך לגדול, מה אתם מציעים לעשות? הרי אנחנו צריכים לאשר תקציב מדינה כשאנחנו יודעים שתקציב הביטחון איננו ריאלי, מה אתם מציעים?
אסי מסינג
¶
אני מניח שבמהלך השבוע הבא אמור להתקיים דיון בשאלה של היכולת להגדיל את תקציב הביטחון - - -
אסי מסינג
¶
יתקיים דיון ביכולת להגדיל את תקציב הביטחון ולמצוא מקורות מתאימים. העמדה היא שהגדלת תקציב הביטחון בהיעדר מקורות מתאימים היא - -
אסי מסינג
¶
אז בכל מה שקשור לעניין המועד האחרון לקביעת הפירוט של תקציב משרד הביטחון אני חושב שהשאלה בדבר המועד צריכה להתלבן – אני לא בטוח שהמועד האחרון אמור להיות 19 בנובמבר – ככל שהתקציב יאושר, אבל אני - - -
היו"ר משה גפני
¶
זה מתאים לי. אני נותן לכם התייעצות סיעתית להרבה שעות. אני מבקש קודם כול לסכם את החלק הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אל תתנצל, אבל תיתנו לי לסכם לפחות את החלק הזה. תראו, רבותי, מה שנראה שהולך לקרות אחרי ששמעתי גם את צחי הנגבי, אני לא מגובש בעמדתי, מה שהולך לקרות, ראש הממשלה יחזור, ישבו הוא ושר האוצר ואני לא יודע מי עוד צריך לשבת שם, יצטרכו להביא את המקורות של המימון הזה, יגדילו את תקציב הביטחון בין מיליארד ל-7 מיליארד. כמה זה יהיה אני לא יודע, אף אחד מאתנו לא יודע.
היו"ר משה גפני
¶
אל תעזור לי, אורן, תאמין לי, אני מסובך גם בלי זה. התקציב שעליו יסוכם, הם יצטרכו לאשר אותו כדי לקבל גם את המקורות. אני לא מעריך שהולכת להתקבל הסתייגות במליאה, שלא תהיה פה טעות, אני הבנתי. ההסתייגות, מה שצחי הנגבי – אני פשוט מפרש אותו.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, לא משנה. אתה יודע מה, יש פה תמיד את הנושא של הקרדיט, אני במקרה הזה לא מציע לקחת קרדיטים, בגלל שזה לא מוסיף כבוד לאף אחד כל התהליך הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא יכנסו שום ועדה. הם לא יבקשו לכנס ועדה מכיוון שזה יבוא אחרי זה בהבהרה שאז יתקיים הדיון. יביאו לכאן תקציב של 5 מיליארד שקל, 2 מיליארד שקל, נשאל אותם - -
היו"ר משה גפני
¶
אם אכן יתברר שמה שאמרתי עכשיו לא נכון, אנחנו נתכנס שוב לפחות להתייעצות, אני לא יודע עוד מה אני עושה אז, אם אכן יחליטו ללכת על הסתייגות. אני לא מוצא שום סיבה בעולם ללכת לאשר הסתייגות. הרי אם לא מגיעים להסכמה אז לא יגיעו להסכמה על הסתייגות. אם הגיעו להסכמה, אומר יושב ראש הוועדה המשותפת: בסדר אז יש הסכמה, יגידו את הסכום, יגידו את המקורות שזה מה שחשוב.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
ואם הם יגיעו להחלטה שעושים את זה מ"פלאט", אז התקציב שהצבעת עליו היום לא רלוונטי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אבל זה ככה כל שנה, מה נשתנה התקציב הזה מתקציבים קודמים? נו, על מי אתם עובדים? אוי, נו, באמת.
היו"ר משה גפני
¶
אין דבר כזה, אין יום שני. והאופוזיציה לא תיתן, היא תרצה להפיל את הממשלה בצדק מבחינתה. הרי אי-אפשר יהיה להעביר את זה במסגרת הימים האלה.
אני עושה עכשיו הפסקה עד אחרי ההצבעות במליאה. זה האישור שקיבלנו מהיושב-ראש, להפסיק את הדיונים עכשיו בגלל ההצבעות בהעלאת החוקים עכשיו. כשיסתיימו הדיונים ויסתיימו ההצבעות אנחנו כמובן נבוא להצבעות. הדיון ברור, הביזיון גדול וההחלטה צריכה להיות אחראית. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:34.